Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Ianuarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Expozitie de gravura romaneasca la PortoPDF Print E-mail
Porto, Portugalia / Romanian Global News
Accesari :1112
Sunday, 09 January 2005

Tanarul artist plastic clujean Cristian Aurel Opris isi va vernisa marti, 11 ianuarie, la Porto, expozitia de gravura, in organizarea Ambasadei Romaniei la Lisabona si a Consulatului Onorific al Romaniei la Porto si cu Primaria din Porto.

Evenimentul se va desfasura cu incepere de la ora 18.30, in prezenta Ambasadorului Romaniei in Portugalia, Theodor Baconski, a Consulului Onorific al Romaniei la Porto, Emilio Leite Lopes, precum si a unor inalte oficialitati municipale, se arata intr-un comunicat al Ambasadei Romaniei in Portugalia. Expozitia va fi gazduita de "Casa-Muzeu Marta Ortiago de Sampaio", spatiu utilizat de obicei pentru evenimentele considerate de Primaria din Porto deosebit de importante si de certa valoare artistica. Expozitia nu este o premiera in Portugalia, in luna mai 2004 ea putand fi admirata la Lea da Palmeira, iar in lunile iunie-iulie ale anului trecut ea fiind organizata si la Lisabona, la Galeria Asociatiei Nationale a Gravorilor din Portugalia, care a pus la dispozitie si spatiul de expunere si atelierele in care tanarul artist roman a oferit reprezentatii pe viu pentru elevii si studentii de la Facultatea de Bele Arte si le-a imbogatit acestora cunostintele in materie de tehnici de lucru, se mai arata in comunicat. Operele talentatului artist plastic vor putea fi admirate, la Porto, pana in data de 31 ianuarie. "Privite cu delectare, ele (n.r. gravurile lui Opris) se cer mai ales citite, descifrate pe straturi, asemeni unui palimpsest", declara ambasadorul Romaniei la Porto, Theodor Baconski elogiind talentul si cultura tanarului artist roman, ca si capacitatea acestuia de "a omagia o anumita Romanie: o tara de sensibilitate latina", informeaza comunicatul ambasadei. Cristian Aurel Opris a mai expus, in cadrul unor expozitii personale atat in Romania, cat si peste hotare, in Franta, Tokyo, Budapesta si Praga. De asemenea, a participat la Bienalele de la Cluj si din Spania, la Trienala de Arta Grafica de la Bitola, in Macedonia si la Minibienala din Suedia. De-a lungul carierei sale de pana acum, romanul a castigat un numar considerabil de premii, nationale si internationale.

 
Manifestare culturala pentru romanii din StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta / Romanian Global News
Accesari :1117
Sunday, 09 January 2005

Duminica, 9 ianuarie, de la ora 11:30 (ora locala) la Esplanada ARES, in str. Ankara la numarul 10, va avea loc vizionarea unui film documentar realizat in Romania de catre Alexis Courtial, vizionare ce va fi urmata de decernarea premiilor pentru concursul "Vitrine romanesti de Craciun", care s-a derulat in perioada sarbatorilor in locatia Esplanadei.

Aceste doua manifestari vor fi urmate de un pahar de sampanie si mici gustari romanesti in prezenta realizatorului filmului documentar, si a catorva reprezentanti importanti ai Primariei din Strasbourg, domnul Olivier Arbousse, viceprimarul Strasbourgului si dl. Henri Dreyfus, Consilier general.

Intrarea este gratuita pentru toata lumea, ne anunta intr-un material de presa dl. Gabriel Penciu, presedintele Asociatiei Culturale de Amicitie franco-romane, ACAR.

 
Carti gratuite pentru romanii din strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :1201
Sunday, 09 January 2005

Romanii aflati in afara granitelor tarii pot beneficia gratuit de aparitiile literare dorite, prin intermediul internetului.

Portalul cartionline.com pune la dispozitia bibliofililor o gama variata de carti scrise in romana, din cele mai diverse domenii, de la basme, poezie, proza, romane, dictionare, spiritualitate, memorii, pana la carti de specialitate, science-fiction, thriller, sau carti politiste si umoristice. Ideea paginii de web a venit ca urmare a dorintei de creare a unei mari biblioteci virtuale cu carti scrise doar in limba romana. Proiectul dispune si de ajutorul cititorilor, acestia putand corecta on-line greseli care exista in paginile publicate pe site, scanand acele carti care nu apar in format electronic sau transformand pozele si fisierele in fisiere specifice de recunoastere, care pot fi ulterior trecute in format audio, facilitand accesul la carte si pentru nevazatori. Cartile derscarcate de portal sunt exclusiv carti care nu incalca legea dreptului de autor, desi autorii site-ului atrag atentia ca se poate intampla involuntar ca anumite aparitii sa incalce aceasta lege, din cauza numarului mare de utilizatori si de fisiere.

 
Si Guvernul Roman se implica in sprijirea Biserici romanesti din Malainita - SerbiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :1022
Sunday, 09 January 2005

Initiat de Oficiul pentru Drepturile Minoritatilor din Centrul si Sud Estul Europei si de Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni protestul impotriva reactiilor presei si oficialilor sarbi la adresa singurei biserici romanesti din satul Malainita din Timocul sarbesc nu a ramas fara ecou.

Astfel datorita implicarii mass media romanesti opinia publica din Romania a putut afla despre drama timocenilor, care de mai multe zeci de ani nu au drepuri si nu se bucura nici macar de slujbe religioase in limba materna.

Astfe,l reactiile politicienilor romani au inceput sa apara desi, intr-o prima faza se asteptau mai degraba reactiile Patriarhiei Romane, dar care insa nu au venit nici pana astazi. Ministrul Culturii si Cultelor din Romania, dna. Mona Musca, a declarat intr-un articol semnat de Tiberiu Lovin de la "Cotidianul" ca situatia romanilor din teritoriul sarb trebuie luata in serios si ca sunt necesare masuri urgente si dure. La reactiile ce vor urma, asteptam ca autoritatile sirbe sa ne raspunda pozitiv si nu cred ca se va intimpla altfel. Este intr-adevar un caz delicat, pe care trebuie sa-l abordez impreuna cu ministrul Razvan Ungureanu (ministrul Afacerilor Externe n.r.). Am discutat cu ministrul Ungureanu, pentru ca avem nevoie de diplomatie. Daca nu va merge pe aceasta cale, atunci voi iesi eu la atac. Sint totusi peste 400.000 de romani acolo care nu au acces la educatie, cultura si religie in limba materna", a mai declarat dna. Ministru Mona Musca, revoltata de situatia din Serbia.

Reamintim cititorilor ca sfintirea bisericii a avut loc la inceputul lunii decembrie iar autoritatile sarbe l-au anuntat pe Ipodiaconul Bojan Alexandrovici spre sfarsitul lunii decembrie ca se va purcede la demolarea bisericii, a clopotinitei si a casei, care se afla pe proprietatea lui, invocand lipsa unei autorizatii de constructii. Radmila Gherov, primarul Malainitei, l-a instiintat pe ipodiacon ca daca in termen de 30 de zile de la eliberarea hartiei oficiale nu isi va demola singur cele trei cladiri, atunci primaria "se va vedea obligata" sa intre cu buldozerele. Contactat telefonic ipodiaconul Bojan Alexandrovici a declarat pentru Romanian Global News ca nu stie exact ce s-a intamplat dar ca autoritatile intarzie sa-i elibereze respectivul document. El spera ca reactiile din Romania dar si ale societatii civile romanesti din Serbia si din intreaga lume, ce au fost facute publice credinciosilor participanti la liturghii, sa determine autoritatile sarbe, ca macar in ceasul din urma, sa realizeze gravitatea actului pe care vor sa-l intreprinda.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions