Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Ianuarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Presedintele Basescu vrea lumina in problema victimelor RevolutieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :943
Tuesday, 11 January 2005
Noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu a precizat ca va cere deschiderea dosarelor fostei Securitati. Totodata, Basescu a precizat ca intreaga arhiva SRI, intelegand prin acesta si cladirea, ar trebui transferata la CNSAS. Am discutat deja problema cu Horia Roman-Patapievici, membru CNSAS si cu seful SRI, Radu Timofte. Am cazut de acord ca se impune o modificare a legii accesului la dosarele fostei Securitati, pentru ca actuala lege este stramba si limiteaza vointa SRI de a fi transparent. Pentru o mai buna activitate, Arhiva SRI trebuie transferata CNSAS, iar accesul in arhiva trebuie facut intotdeauna de un ofiter SRI si un reprezentant CNSAS, care vor judeca daca e vorba de interes national inca activ sau daca dosarul poate fi facut public", a declarat Traian Băsescu. Totodata, presedintele Romaniei s-a pronuntat in favoarea aflarii adevarului despre evenimentele din 1989 explicand ca este dreptul romanilor sa afle exact ce s-a intamplat in 1989, mai ales ca tot ce se stie pana acum este distorsionat, neclar si neadevarat. In ceea ce priveste viitoarea conducere a servciilor de informatii, Traian Basescu a recunoscut ca nu este adeptul unei situatii in care conducerea acestora sa se afle in mana clasei politice. Este bine ca la conducerea acestora sa se afle ofiteri tineri din cadrul acestor servicii. O desemnare a unui politician inseamna riscul ca serviciul sa nu raspunda cu necesarul de subordonare catre varful serviciului si prezenta in fruntea serviciilor de informatii a unui om politic care nu are autoritate asupra specialistilor din serviciu risca sa faca serviciul ineficient, a apreciat presedintele Traian Basescu. Cu aceeasi ocazie seful statului roman a sugerat sefului SRI sa gaseasca un tanar pe care sa-l numeasca deocamdata prim-adjunct al sau, lasand totodata sa se inteleaga ca sefii servciilor secrete (SRI si SIE) lucreaza cu serviciile similare din tarile aliate, nu poti sa mai schimbi un sef de serviciu secret peste noapte. Este, de asemenea pentru prima oara cand un sef de stat roman se pronunta ferm in legatura cu necesitatea acordarii de drepturi pentru romanii din Timoc, Serbia. Seful roman de stat a mai sustinut si dreptul la identitate teritoriala si lingvistica  a romanilor din Basarabia, precum si a tuturor comunitatilor romanesti din afara frontierelor de stat ale Romaniei, subliniind faptul ca statele in care se afla etnici romani ar trebui sa aiba in vedere faptul ca Romania acorda drepturi etnicilor acestor state si sa respecte principiul reciprocitatii in ceea ce ii priveste pe romani.
 
MAE roman saluta victoria moderatului Mahmoud Abbas in alegerile din PalestinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :821
Tuesday, 11 January 2005
Noul presedinte ales al Autoritatii Nationale Palestiniene a primit marti, 11 ianuarie, salutul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, la castigarea alegerilor prezidentiale. Acest moment istoric reprezinta un punct de cotitura pentru edificarea statului palestinian ca stat de drept, co-existand in pace si securitate cu Statul Israel, precum si al constructiei pacii durabile si cuprinzatoare in intregul Orient Mijlociu, se arata intr-un comunicat al MAE. Scrutinul din teritoriile palestiniene a oferit dovada ca poporul palestinian are forta de a-si construi destinul prin recursul la practicile democratice consacrate care se asteapta sa stea si la baza alegerilor legislative din acesta tara, programate sa se desfasoare tot in cursul acestui an. Totodata, ministerul roman al Afacerilor Externe si-a exprimat speranta ca rezultatul necontestat al alegerilor va aduce clarificarile asteptate pe scena politica palestiniana, iar presedintele Abbas va reusi sa ralieze fortele politice majore pentru un viitor democratic, stabil si prosper al poporului palestinian. Romania este deplin anjagata, se mai arata in comunicatul MAE, sa isi amplifice sprijinul pe care l-a acordat realizarii reformei palestiniene, pe toate planurile, precum si intaririi institutiilor palestiniene, prin dialog direct cu partile interesate si prin participarea la eforturile comunitatii internationale.
 
Premiile Clubului Roman de Presa au ajuns la a sasea editiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :848
Tuesday, 11 January 2005
Clubul Roman de Presa organizeaza in acest an cea de-a sasea editie a premiilor care ii poarta numele, data limita de inscriere la concurs fiind 31 ianuarie 2005.

In acest an se va acorda un numar record de distinctii pentru cele mai bune materiale de presa, majoritatea dintre ele fiind o premiera. Categoriile la care vor fi nominalizati jurnalistii sunt: presa scrisa, radio, televiziune, jurnalism IT, jurnalism economic, jurnalism cultural, interviu, jurnalism sportiv, fiecare sectiune beneficiind la randul ei de cateva subcategorii. La concurs pot participa toti autorii de articole, reportaje si comentarii din presa scrisa, precum si autorii de stiri, reportaje documentare, eseuri radio sau tv, cu conditia ca materialele sa fi fost publicate sau difuzate in mass-media nationale sau regionale in perioada 1 octombrie 2004 31 decembrie 2004. Fiecare sectiune va avea cate trei nominalizari, cel care va fi declarat castigator urmand sa primeasca un premiu in valoare de 1000 de dolari. Gala Clubului Roman de Presa care va anunta numele castigatorilor va avea loc in luna februarie 2005.

 
A treia zi de Craciun pe stil vechi a adus la Cernauti oaspeti romaniPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :948
Tuesday, 11 January 2005
Ansamblul folcloric Balada din Botosani a participat la sfarsitul saptamanii trecute la Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna care a avut loc la palatul Tineretului din Cernauti. Ziua in care s-a desfasurat spectacolul romanesc a coincis cu sarbatorirea celei de-a treia zi de Craciun pe rit vechi si a prilejuit totodata intalnirea dintre botosanenii condusi de Mihai Fediuc si fratii lor romani de peste granita. Delegatia moldoveneasca fost completata de prezenta consilierului local Mihai Stefan. Artistii din Botosani au fsot singurii reprezentanti ai Romaniei la festival, dar nu se afla pentru prima oara la Cernauti in calitate de invitati de onoare. Mihai stefan a declarat pentru cotidianul Jurnalul de Botosani ca romanii din Cernauti ii astepata de fiecare data cu mare bucurie si interes, desi drepturile lor sunt destul de ingradite pe pamant ucrainean. Astfel, nici o institutie sau magazin nu detine o deniumire in limba romana, cu exceptia consulatului Romaniei. in pofida acestui lucru, traditiile si obiceiurile romanesti continua sa fie pastrate la Cernauti, iar concertul profesionist al Ansamblului Balada s-a dovedit a fi un motiv de rememorare a lor pentru romanii cernauteni. Acestia au primit din partea oaspetilor albume cu datini de iarna si CD-uri cu muzica dedicata lui Stefan cel Mare, domnitorul Moldovei.
 
Comandantul Fortelor Aliate europene in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :927
Tuesday, 11 January 2005
Generalul James Jones, comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR), se afla miercuri, 12 si joi, 13 ianuarie, intr-o vizita oficiala in Romania. In cele doua zile pe care le va petrece in tara noastra, cadrul militar american va fi primit de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, de ministrul apararii nationale, Teodor Atanasiu, dar si de seful Statului Major General, Eugen Badalan, se arata intr-un comunicat de presa trimis de MApN. Printre subiectele care vor fi dezbatute in cadrul intalnirilor dintre partea americana si cea romana se va afla si problema participarii Armatei Romane la operatiuni in afara granitelor, cu evidentierea colaborarii dintre Romania si SUA la combaterea terorismului international. Totodata, James Jones va vizita si cateva baze militare care se afla in Catalogul privind facilitatile ce pot fi puse la dispozitia NATO.
 
Episcopia Catolica de Iasi ajuta victimele cutremurului din AsiaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :978
Tuesday, 11 January 2005
Episcopia Romano Catolica de Iasi se alatura eforturilor facute de Romania si de restul tarilor de pe glob pentru a acorda ajutoare victimelor calamitatii din Asia de Sud-Est.

Actiunea la care sunt invitate sa participe toate parohiile si institutiile de viata consacrata din Dieceza de Iasi  consta in colectarea unor ajutoare pentru cei afectati, dar si desemnarea ziklei de 23 ianuarie ca zi de rugaciune pentru cei care si-au pierdut viata in cutremurul de 9 grade pe scara Richter. Primul pas facut in acest sens a fost initiat chiar de4 Papa Ioan Paul al II-lea, cel care a indemnat credinciosii de buna credinta sa fie solidari cu cei afectati de pierderea celor dragi, de distrugerea locuintelor si de epidemiile ivite. Ajutorul poate fi trimis direct la sediul din Iasi al Episcopiei sau prin virament, in contul personal al institutiei religioase, cu numarul RO87-RNCB-3200-0000-0127, deschis la Banca Comerciala Romana.Colecta stransa va fi trimisa prin Centrul Caritas Diecezan la Caritas International care o va distribui mai departe intr-o maniera corecta, informeaza pagina de web a Episcopiei de Iasi.

 
Postasii romani nu sunt indiferenti fata de tragedia colegilor din AsiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :952
Tuesday, 11 January 2005
Compania Posta Romana face apel la toti cei 34000 de salariati ai institutiei pentru a face donatii in bani ce vor constitui ajutor finaciar pentru postasii din toate tarile din Asia lovite de tsunami.Acest pas se va face sub forma derularii unei campanii specifice intitulata Un euro pentru postasii din zonele afectate de tsunami", care se va intinde pe intreaga durata a lunii ianuarie subunitatile postale de pe teritoriul Romaniei. Sumele colectate vor fi trimise celor care au nevoie de ele prin intermediul Uniunii Postale Universale, se arata intr-un comunicat de presa emis de Compania Posta Romana. Directorul general al acestei institutii considera gestul ca fiind unul de solidaritate umana si de breasla, cu atat mai mult cu cat Romania a avut prilejul de a gazdui la finele anului trecut Congresul Uniunii Postale Universale, la care au participat si reprezentanti din statele afectate de cutremur.
 
PPCD sesizeaza din nou Curtea ConstitutionalaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :862
Tuesday, 11 January 2005

Deputatii PPCD Iurie Rosca, Vlad Cubreacov si Stefan Secareanu au depus luni, 10 ianuarie, la Curtea Constitutionala o noua sesizare cu privire la controlul constitutionalitatii unor prevederi ale Hotararii Parlamentului Republicii Moldova nr. 444-XV din 24 decembrie 2004, privind stabilirea datei pentru alegerile parlamentare.

Potrivit reprezentantului PPCD, Vitalie Nagacevschi, in noua sesizare au fost invocate toate argumentele, in speranta ca de aceasta data CC nu va mai gasi anumite motive pentru a evita sa se pronunte asupra fondului sesizarii. Reamintim ca deputatii PPCD Iurie Rosca, Vlad Cubreacov si Stefan Secareanu au depus, la 4 ianuarie, la Curtea Constitutionala o sesizare privind controlul constitutionalitatii unor prevederi ale Hotararii Parlamentului Republicii Moldova nr. 444-XV din 24 decembrie 2004, privind stabilirea datei pentru alegerile parlamentare. Autorii sesizarii solicitau sa fie recunoscut drept neconstitutional art. 2 al respectivei hotarari, deoarece, in opinia lor, acesta "contravine prevederilor art. 76 din Constitutie si hotararilor Curtii Constitutionale, nr. 32, din la 29 octombrie 1998, nr. 4, din 4 februarie 1999, si nr. 20, din 29 aprilie 1999, potrivit carora hotararile Parlamentului se publica in "Monitorul Oficial" al Republicii Moldova si intra in vigoare la data publicarii". Conform actelor invocate, nepublicarea hotararii Parlamentului atrage dupa sine inexistenta acesteia. Curtea a refuzat sa examineze in fond sesizarea, motivand aceasta prin faptul ca nu au fost respectate cerintele prevazute de lege privind intocmirea sesizarii si ca nu este indicat corect obiectul sesizarii. "Nu sunt indicate circumstantele in baza carora urmeaza a fi intemeiate cerintele sesizarii, care este nemotivata. In sesizare se face referinta la incalcarea art. 76 din Constitutie, care stipuleaza conditiile intrarii in vigoare a legilor, dar nu si a hotararii Parlamentului", se arata in decizia CC.

 
Basarabia pe locul 78 in clasamentul libertatii preseiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :990
Tuesday, 11 January 2005

Basarabia a urcat in clasamentul libertatii presei, elaborat de organizatia Reporteri fara Frontiere, care a plasat-o in 2004 pe locul 78 fata de 94 in 2003.

Dintre tarile CSI, Republica Moldova se afla la cel mai inalt nivel, devansand Armenia (83), Georgia (94), Tadjikistanul (95), Kirgizstanul (107), Kazahstanul (131), Azerbaidjanul (136), Ucraina (139), Rusia (140), Uzbekistanul (142) si Belarus (144). Totodata, la capitolul libertatii presei, Republica Moldova ramane in urma Republicii Sud-Africane (26), Burkina Faso (64), Nigerului (71) si Mongoliei (74). Tarile Baltice s-au plasat printre primele 20 tari in acest clasament, Letonia aflandu-se pe locul 11, Estonia - pe locul 12, iar Lituania - pe locul 18. Romania se afla pe locul 71. Tarile Uniunii Europene s-au plasat printre primele, iar SUA a ocupat locul 23. Pe primul loc se afla Danemarka, clasamentul fiind incheiat de Coreea de Nord. In general, Reporterii fara Frontiere atentioneaza asupra faptului ca in anul 2004 au decedat 53 de jurnalisti, cel mai mare indicator din ultimii 10 ani. Potrivit raportului RFF, 907 angajati in mass-media au fost arestati, peste o mie au fost agresati. Pe parcursul anului 2004 au fost inregistrate 622 cazuri de cenzura. La 1 ianuarie curent, 107 jurnalisti si 70 autori ale materialelor disidente, publicate pe Internet se aflau dupa gratii. Cea mai periculoasa tara de pe glob pentru reporteri continua a fi Irakul. De asemenea, in tarile din Asia de Est conditiile de activitate pentru jurnalisti raman a fi foarte dificile.

 
MAE nu vede tensiuni in zona Malainita...PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :916
Tuesday, 11 January 2005

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti este la curent, in detaliu, cu situatia creata in cazul bisericii din localitatea Malainita, din Serbia, se arata intr-un comunicat al MAE.

Ministerul este informat periodic, inca din luna decembrie de catre ambasada de la Belgrad, care mentine contactul permanent cu preotul Bojan Aleksandrovici, cel care se ocupa de biserica din Malainita, precum si cu alti lideri ai organizatiilor romanesti din Timoc si Voivodina. Reamintim ca romanilor-vlahi din Malainita, Timoc, nu li se recunoaste dreptul de a avea un serviciu religios in limba lor materna, aflandu-se chiar in situatia de a fi amenintati cu daramarea de catre autoritatile sarbe a bisericii nou-construite in Malainita. MAE roman mentioneaza in comunicatul remis ca pana la ora emiterii acestuia nu fusese primita oficial decizia de demolare a casei si bisericii construite pe proprietatea preotului Bojan Aleksandrovici. Conform informatiilor detinute, in prezent, de MAE, situatia din zona si din localitate este calma si nu exista semnale de tensionare a situatiei. Ministerul Afacerilor Externe va urmari in continuare cu atentie evolutia situatiei din localitatea Malainita, se arata in comunicat. Totodata Ministerul Afacerilor Externe tine sa sublinieze ca urmareste cu atentie orice evolutii in legatura cu etnicii romani de pretutindeni, unul dintre elementele politicii externe romanesti fiind afirmarea identitatii lor nationale, culturale, lingvistice si religioase, in conformitate cu normele europene.

 
...Si DRP va monitoriza situatia din MalainitaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :929
Tuesday, 11 January 2005

Principala institutie a statului roman care se ocupa de romanii de pretutindeni, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) din cadrul Guvernului roman, apreciaza reactia Ministerului Afacerilor Externe din Romania cu privire la actuala situatie a bisericii ortodoxe romane din localitatea Malainita, Serbia, si sustine orice demers pe care institutiile statului ce poseda competente in domeniul protectiei drepturilor etnicilor romani din intreaga lume.

Lacasul de cult romanesc din raionul sarbesc Negotin a beneficiat de ajutor financiar din partea DRP in ceea ce priveste constructia propriu-zisa a acestuia, ca urmare a solicitarii facute de Asociatia pentru Cultura Romanilor din Serbia "Romanii Ortodocsi", asociatie ce il are ca presedinte pe Ipodiaconul Boian Alexandrovici. Totodata, DRP a adus la cunostinta situatia care s-a creat in regiunea sarbeasca principalelor organizatii internationale cu atributii in ceea ce priveste drepturile omului si ale minoritatilor nationale, se arata intr-un comunicat de presa trimis de departament. Departamentul pentru romanii de pretutindeni va continua sa monitorizeze situatia din Malainita si isi reafirma sprijinul pentru toate comunitatile romanesti de pretutindeni, in vederea pastrarii si afirmarii identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a acestora.

 
Biserica Ortodoxa Romana ar putea fi recunoscuta in SerbiaPDF Print E-mail
Serbia/Romanian Global News
Accesari :1015
Tuesday, 11 January 2005

Biserica Ortodoxa Romana canonica ar putea fi recunoscuta in Serbia prin lege.

De asemenea, Comunitatea Romanilor din Serbia in colaborare cu Ministerul Cultelor si Ministerul Invatamantului si Sportului vor facilita predarea religiei in limba romana, in timp ce pentru remunerarea preotilor, care vor deveni profesori de religie, se vor aloca fonduri suplimentare, se arata intr-un comunicat al CRS. Pentru a se evita cheltuielile suplimentare, ministrul sarb al Cultelor, Milan Radulovic a sugerat ca manualele de religie sa fie aduse chiar din Romania. Acestea au fost rezultatele unei intrevederi oficiale recente a delegatiei CRS la Ministerul Cultelor din cadrul Guvernului Republicii Serbia. Intalnirea la care au participat, din partea romana, presedintele CRS, Ion Cizmas, prim-vicepresedintele Marin Gaspar si protopopul Andrei Turcoane, consilier pe probleme de culte al Comunitatii, a venit ca raspuns la invitatia ministrului sarb al cultelor, Milan Radulovic, mentioneaza comunicatul. Discutia a abordat teme sensibile pentru romanii din Serbia, precum recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane sau introducerea, in mod legal a disciplinei religie in scolile cu predare in limba romana. Un alt subiect a fost solicitarea delegatiei romanilor de a exista o reciprocitate privind recunoasterea din partea celor doua sinoade ale bisericilor ortodoxe romane si sarbe, a episcopiilor romane din Serbia si sarbe din Romania. Comunicatul aminteste, totodata, ca organizatiile romanesti CRS si Alianta Romanilor din Voivodina au inaintat demersuri oficialitatilor de stat, in primul rand Parlamentului Republicii Serbia si grupurilor parlamentare, precum si Presedintelui Republicii Serbia, Boris Tadic si Prim-ministrului Serbiei, Voislav Kostunica, precum si misiunii OSCE in Serbia si Muntenegru, privind recunoasterea in proiectul de Lege a Cultelor a Bisericii Ortodoxe Romane ca biserica traditionala.

 
Romanii din Spania incantati de legea regularizariiPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :1046
Tuesday, 11 January 2005

Noua lege a regularizarii, initiata de autoritatile madrilene pentru a veni in sprijinul legalizarii situatiei imigrantilor ilegali din Spania, pare "cazuta din cer" pentru romanii plecati in cautarea unui trai mai bun in peninsula iberica.

Gheorghe Panica Moise, plecat in Spania in urma cu trei ani lucreaza in domeniul industriei hoteliere. El a acordat recent un interviu editiei electronice a publicatiei spaniole ABC, in care vorbeste satisfacut si fericit despre oportunitatile pe care aceasta noua lege le confera romanilor. "Ii place sa munceasca in domeniul hotelier, traieste impreuna cu prietena sa si are incredere ca va progresa si ca isi va deschide propriul sau restaurant", scrie ABC despre romanul sosit pe taram spaniol in urma cu trei ani, avand pentru inceput doar o viza pe trei luni. Anii petrecuti in Spania s-au scurs fara ca situatia sa se legalizeze in vreun fel, ceea ce l-a impiedicat sa isi vada familia ramasa acasa. Asemenea lui Gheorghe Moise sunt multi romani in Spania, dar nu numai. Singura diferenta este ca in Spania conationalilor nostri li s-a oferit sansa sa isi regularizeze situatia si intr-adevar sa aiba parte de un viitor mai bun. Intrebat cat este de greu sa iti regularizezi situatia, acum, Moise povesteste ca aceasta vine intr-un moment foarte prost, tarziu, mai ales ca zvonurile in acest sens dureaza de mai bine de patru luni. Se pare ca acum, in sfarsit, se poate, desi este foarte dificil sa obtii actele, "exista multe interese ca oamenii sa nu aiba aceste acte...", crede romanul. Cu toate acestea el isi permite sa viseze la un viitor in care situatia sa se va rezolva, spunand chiar ca "legea pare cazuta din cer". Despre cat de greu i-a fost sa se angajeze, fara acte, Gheorghe Panica spune ca a reusit in doua saptamani si ca de atunci lucreaza in acelasi loc, fara sa fie tratat "atat de rau ca altii". Romanul nu se poate gandi acum sa imigreze in alta tara decat Spania, mai ales ca, recunoaste el, a fost mereu tratat cum se cuvine, aici. "Din cate imi dau seama, fac parte din imigrantii tratati mai bine. Despre noi, romanii, se spune ca facem bine tot ceea ce facem, fie ca muncim sau...furam. Din fericire, suntem mai multi cei care muncim, decat ceilalti". Un lucru bun in legatura cu viata sa in Spania este, in primul rand, faptul ca are de lucru, face ce-i place si ca poate visa la un viitor in care sa obtii ceea ce ti-ai propus. Rau este ca nu are acte, un lucru indispensabil, care i-ar conferi mai multa siguranta.

 
Romania participa la Zilele Multiculturale in PortugaliaPDF Print E-mail
Guarda, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :790
Tuesday, 11 January 2005

In perioada 12-16 ianuarie, orasul portughez Guarda va fi gazda manifestarii intitulate Zilele Multiculturale", la care va participa si misiunea diplomatica romaneasca.

Ambasada Romaniei la Lisabona a participat si ea la organizarea acestei manifestari. Evenimentul intercultural are drept scop realizarea unor intalniri inter-etnice, seminarii, expozitii de fotografie, de arta plastica, etnografie, gastronomie, precum si proiectarea unor filme documentare din tarile de origine ale imigrantilor. Initiativa apartine organizatiei Planicoa, iar la aceasta s-au asociat si cateva dintre misiunile diplomatice straine din capitala portugheza, informeaza comunicatul Ambasadei Romaniei in Portugalia. Acesta a pus la dispozitia gazdelor, in vederea participarii tarii noastre la manifestare, un numar impresionant de materiale promotionale despre Romania, un film documentar, precum si o colectie de obiecte de arta traditionala romaneasca din diferite regiuni ale tarii. Prezentarea acestor materiale va contribui la imbogatirea cunostintelor participantilor, nationali dar si de alte etnii, despre valorile culturale romanesti, despre bogatia, complexitatea si varietatea traditiilor si artei populare romanesti, apreciaza reprezentanta diplomatica a Romaniei in Portugalia. La Zilele Multiculturale", vor participa nu numai tarile de origine ale imigratiei recente (Europa de Est), ci si reprezentanti ai PALOP, tarile vorbitoare de limba portugheza, mai informeaza comunicatul.

 
Patimile lui Hristos unul dintre cele mai populare filmePDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :870
Tuesday, 11 January 2005

Publicul american a desemnat drept unul dintre cele mai populare filme creatia regizorala a lui Mel Gibson, cu Maia Morgenstern in rolul secundar feminin, "Patimile lui Hristos".

Premiul de popularitate "Peoples Choice Awards" acordat in fiecare an peliculelor preferate de publicul american, a revenit anul acesta celor doua pelicule controversate, dar cu incasari record: "Fahrenheit9/11", cel mai bun film si "Patimile lui Hristos", cel mai bun film dramatic. In cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, desfasurata in Los Angeles, la Pasadena, Mel Gibson a declarat ca acest premiu de popularitate a fost scopul sau suprem, "intrucat filmele nu se fac pentru elite". Totodata regizorul si actorul american a mai spus ca nu va incerca sa-si promoveze pelicula in cursa pentru Oscaruri, mai ales ca este foarte bine stiut ca majoritarea criticilor nu s-au dat in vant dupa noua realizare a lui Gibson.

 
Premiul Uniunii Latine pentru Virgil Tanase acordat ex-aequo la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :928
Tuesday, 11 January 2005

Institutul Cultural Roman de la Paris va decerna ex-aequo Premiul International pentru Literatura al Uniunii Latine 2004 scriitorului roman Virgil Tanase si lui Juan Jose Saer.

Evenimentul se va desfasura in Sala de Conferinte a Institutului si se va bucura de participarea excelentei sale, Andrei Magheru, delegatul permanent al Romaniei pe langa UNESCO si vice-presedinte al Consiliului Executiv al Uniunii Latine si de prezenta directorului Departamentului Cultura si Comunicare al Uniunii Latine, Francois Zumbiehl. Vor mai participa la acordarea premiului autorii Dumitru Tsepeneag si Patrice Bollon. In programul serii se vor afla lecturi ale actorilor de comedie Valeria Gagialov, Virginie Mariani, Dorel Iacobescu, Albert Bourguin, informeaza Institutul Cultural Roman de la Paris. Autor al unei serii ample de romane, ca si a multor texte de teatru, Virgil Tanase (care si-a facut studiile de litere si de regie la Institutul de Limbi Straine si apoi la Institutul de Teatru de la Bucuresti, inainte de a obtine un doctorat la Scoala de Inalte Studii din Paris), si-a publicat cartile la editurile Galimard, Flammarion, Hachette, Ramsey/De Cortenze, iar in Romania, la Institutul Cultural Roman, Eminescu si Scrisul Romanesc. De-a lungul carierei sale, Virgil Tanase a primit un numar impresionant de titluri si premii care i-au recunoscut valoarea ca unul dintre cei mai importanti autori romani. Cariera sa s-a desfasurat atat in Romania, cat si in Franta, unde dincolo de romanele semnate de el, a lucrat si ca regizor la unele dintre cele mai mari teatre franceze. Editia actuala a premiilor Uniunii Latine, cea cu numarul XV, si-a impartit premiul cel mai important autorilor Virgil Tanase si Juan Jose Saer. Uniunea Latina a fost fondata in anul 1954, prin Conventia de la Madrid, grupand astazi 35 de state. Limbile sale oficiale sunt spaniola, franceza, italiana, portugheza si romana, organizatia avand un ideal cultural pan-latin. Premiul pentru literaturi romanice recompenseaza, in fiecare an, un autor care scrie intr-una dintre limbile Uniunii, pentru intreaga sa cariera.

 
Decreteii lui Ceausescu subiect de film prezentat in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :997
Tuesday, 11 January 2005

Televiziunea franceza ARTE va difuza miercuri, 12 ianuarie, filmul "Copii pe ordonanta", realizat in 2004 de Florian Iepan si Razvan Georgescu.

Pelicula, programata pentru ora 20.40, ora de maxima audienta, este o coproductie Germania-Romania-Belgia, ce isi propune sa prezinte modul in care fostul dictator roman Nicolae Ceausescu a impus in Romania o politica natalista despotica. Este pentru prima data cand un documentar reia acest subiect, al unei initiative putin cunoscute, diabolice si in acelasi timp delirante. In anul 1966, Nicolae Ceausescu are, dintr-o data, viziunea unui om nou, comunist si mandru de tara sa. Ii trebuie o generatie de copii care sa nu stie nimic despre Romania de dinainte si orientata complet catre viitorul luminos. Pentru atingerea acestui scop, Ceausescu a lansat o politica ultranatalista, prin decretul 770, care hotara ca fiecare romanca, in stare sa procreeze era obligata sa dea nastere la minim patru copii, avortul fiind strict interzis. Obiectivul era cresterea populatiei Romaniei cu 10 milioane de persoane intr-o perioada de 24 de ani. Cu toate acestea, multi dintre romani, dar mai ales romance au refuzat sa se conformeze acestei masuri, inmultindu-se, astfel, numarul de avorturi ilegale, deosebit de riscante pentru femeile care ajungeau sa apeleze la aceasta solutie. In urma acestui decret a crescut in mod sensibil curba natalitatii, ajungandu-se la un numar de 2 milioane de copii "suplimentari" (supranumiti decretei). Rezultatul a doi ani de cercetare, acest documentar prezentat de ARTE reia acesta tema gratie unor documente inedite de arhiva si unor marturii deosebit de interesante.

 
Eminescu va fi omagiat si in PakistanPDF Print E-mail
Islamabad, Pakistan/Romanian Global News
Accesari :878
Tuesday, 11 January 2005

Poetul national al romanilor, Mihai Eminescu, va fi omagiat in preajma sarbatoririi zilei sale de nastere si la Islamabad, prin lansarea unui set de timbre omagiale.

Acestea vor avea o dubla conotatie apreciativa, fiind dedicate atat poetului nostru, cat si filozofului si scriitorului pakistanez Allam Iqbal, se arata intr-un comunicat trimis de Ambasada Romana din Pakistan. Ziarul local The News International prezinta in editia sa de marti, 11 ianuarie un articol despre aparitia setului de timbre, pe care il descrie ca fiind "un semn de afinitate culturala si legaturi literare comune" creat intre cele doua tari. Inedita forma de manifestare a prieteniei interculturale este o initiativa a Ambasadei Romaniei la Islamabad si a Postei Pakistaneze care s-au gandit ca in acest fel ii pot omagia simultan pe cei doi poeti nationali ai tarilor lor. Ceremonia oficiala de lansare a timbrelor dedicate scriitorilor va avea loc vineri, 14 ianuarie, la sediul Colegiului Postal din Islamabad. Gazda evenimentului va fi Ministrul Federal al Comunicarii, Muhammad Shamim Siddiqui, in timp ce Excelenta sa Emil Ghitulescu, Ambasadorul roman la Islamabad, va fi desemnat gazda de onoare a manifestarii. Oficialul roman a declarat pentru ziarul pakistanez ca aceasta actiune comuna este menita sa consolideze legatura existenta intre aceste doua civilizatii si sa evidentieze faptul ca intre cele doua popoare pot exista mosteniri culturale si literare ascunse. Acestea au ca scop celebrarea solidaritatii dintre oameni, solidaritate care rezista in pofida distantei geografice sau a trecerii timpului.

 
Mitropolitul roman Iosif, in vizita la LillePDF Print E-mail
Lille, Franta/Romanian Global News
Accesari :929
Tuesday, 11 January 2005

Inalt Prea Sfintitul Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale a participat la sfarsitul saptamanii trecute in orasul francez Lille la slujba Sfintei Liturghii.

Mitropolitul Iosif a oficiat liturghia de duminica la biserica ortodoxa romana din strada Canteleu din localitate. La slujba de pe 9 ianuarie au fost prezente aproximativ 50 de persoane care au putut ulterior sa ia parte si la o intalnire protocolara alaturi de mitropolit intr-o sala din oras. Atmosfera pozitiva creata a fost completata de prezenta unor materiale religioase in limba romana si de membrii viitoarei asociatii "Primavara Romaneasca". Aceasta a reusit sa mai faca un pas in procesul de constituire a sa prin stabilirea obiectivelor si prin alegerea unui Consiliu de administratie, se arata pe o pagina de web a romanilor din Franta.

 
Catolicii romani din Israel au petrecut sarbatorile alaturi de Episcopul de IasiPDF Print E-mail
Tel-Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :857
Tuesday, 11 January 2005

Romanii catolici din Israel s-au bucurat in perioada sarbatorilor de iarna de vizita pastorala a Episcopului Petru Ghergehel al diecezei de Iasi.

Aflat pe taramul Tarii Sfinte pentru aproximativ doua saptamani, Episcopul roman a respectat in acest an traditia crestinilor romani din Israel, care, la fiecare slujba de Craciun si Pasti, au ca invitat un trimis bisericesc din tara. Acesta are rolul de a oficia slujbele si de a indeplini restul atributiilor religioase, dar si de a oferi un sprijin moral pentru cei care se afla departe de familiile lor. Pe parcursul zilelor petrecute in Israel, Episcopul Petru Gherghel a vizitat locul nasterii lui IIsus, Betleemul, a oficiat slujba de Ajun la Yaffo-Tel Aviv, in Biserica "Sfantul Anton de Padova", si a participat la Sfanta Liturghie de Craciun alaturi de Patriarhul Latin al Ierusalimului si de un sobor de preoti, informeaza pagina de web a comunitatii catolice romane din Israel.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions