Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Ianuarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Zi dedicata lui Eminescu in CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA / Romanian Global News
Accesari :945
Sunday, 16 January 2005

Asociatia Culturala "Miorita" din California este gazda spectacolului literar-artistic "Dor de Eminescu"

care va avea loc duminica, 16 ianuarie, la sediul "Legiunii americane" din Sacramento.

Evenimentul este organizat in cinstea implinirii a 155 de ani de la nasterea poetului national al romanilor si va fi urmat de o seara de dans animata de DJ-ul Ioan Dumitru de la Casa Romana din California.

Spectacolul va incepe la ora 15:30 si se va termina aproape de miezul noptii, biletele de intrare costand 10 dolari, se arata pe site-ul Asociatiei Miorita.

"Miorita" este o organizatie non-profit a romanilor-americani din California care are ca scop promovarea prieteniei dintre Romania si SUA, a traditiilor si valorilor culturale ale celor doua popoare, comunicarea cu presa americana pentru a promova mai bine imaginea comunitatii romane si dezvoltarea legaturilor dintre organizatiile guvernamentale si non-guvernamentale din aceste tari.

 
Puncte de vedere Nationalismul in operele lui EminescuPDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :926
Sunday, 16 January 2005

"Imi amintesc de Hasdeu, care fondase in 1860 o societate numita Romanismul, la care adera Eminescu si al carei principal scop era sa combata cosmopolitismul.

Tinand cont de context, se intelege ca, in cele doua cazuri, expresia adecvata ar trebui sa fie internationalism, dar cei doi scriitori nu ar fi putut folosi acest termen pentru simplul fapt ca el nu exista inca. Daca nu ma insel, cuvantul internationalism a fost folosit pentru prima data in franceza, in 1876, cu ocazia dizolvarii Internationalei I. Or, Hasdeu si Eminescu acuzau Partidul Liberal tocmai pentru internationalism, adica pentru prioritatea intereselor internationale, cu toate ca termenul in sine nu avea inca circulatie in Bucuresti. Retrospectiv noi putem acuza pe Eminescu de antiinternationalism, dar nu de anticosmopolitism, care nu este acelasi lucru. Asa se pune problema nationalismului sau. Cuvantul s-a nascut in Franta, in decada anterioara Revolutiei Franceze. In Romania secolului lui Eminescu, nimeni nu si-ar fi putut permite sa fie altceva decat nationalist, cu riscul de a fi acuzat de tradare. Eminescu a fost elevul lui Aron Pumnul, care scria in 1842 ca acum e timpul in care in Europa numai acea natiune traieste in adevar, a carei nationalitate il animeaza. A acuza acum pe Eminescu de patriotism ar fi o necuvinta si o prostie. Totusi aceasta prostie o fac unii, plecand de la definitia actuala si foarte moderna a nationalismuluiConfuzia cronologica si ideologica e evidenta". (sursa: "Eminescu sub fiorul timpului", de Alexandru Cioranescu, Ed. "Jurnalul Literar", Bucuresti, 2000, lucrare editata cu sprijinul Ministerului Culturii)

 
La Koln se discuta situatia Romaniei de dupa alegeriPDF Print E-mail
Koln, Germania / Romanian Global News
Accesari :1151
Sunday, 16 January 2005

Situatia Romaniei post-electorale este subiectul unei mese rotunde ce va avea loc duminica, 16 ianuarie, la Koln, sub egida Cercului cultural romano-german din aceeasi localitate.

Intitulata "Romania dupa alegeri", conferinta va fi moderata de Alexandru Timoschenko si ii va avea ca invitati pe dr. Florin Matrescu, din Essen, dr. Augustin Ostace, din Leverkusen, si prof. Ion Ungureanu, din Russelsheim. Dezbaterea va incepe la ora 16:00 la "Melanchthon-Akademie" din Koln, informeaza un portal al romanilor din Germania. Dupa conferinta, publicul va putea viziona cateva fragmente din emisiunea postului de televiziune Romania International, "15 ani de la caderea comunismului".

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions