Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Ianuarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Concurs mondial de traduceri in limba englezaPDF Print E-mail
Manchester, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :906
Monday, 17 January 2005

Romanii cu talent la literatura pot participa la un concurs de traduceri initiat in Marea Britanie. Centrul Britanic pentru Traduceri Literare si Asociatia Britanica de Literatura Comparata organizeaza la nivel mondial editia 2005 a concursului de traduceri "John Dryden".

Competitia isi propune sa premieze cele mai bune retroversiuni din orice limba existenta in limba engleza, textul ales de participanti putand fi din toate genurile de literatura si din orice epoca. Termenul limita de depunere a dosarelor este data de 15 februarie, candidatii trebuind sa achite o taxa de participare de 5 lire sterline pentru fiecare traducere in parte, din totalul de trei traduceri maxim admise, si sa completeze un formular ce se va atasa textului respectiv. Marele Premiu este in valoare de 350 de lire sterline, Premiul II consta in suma de 200 de lire sterline, iar Premiul al III-lea este in valoare de 100 de lire sterline. Informatii suplimentare despre dosarele si modalitatile de inscriere se pot obtine de pe site-ul asociatiei britanice, www.bcla.org.

 
O saptamana de rugaciune crestina la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1128
Monday, 17 January 2005

Bisericile crestine din intreaga lume celebreaza in perioada 18-25 ianuarie "Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor".

Tema din acest an se intituleaza "Temelia este Hristos", cuvant care apartine Sfantului Apostol Pavel. In Bucuresti se vor intalni conducatorii Bisericilor crestine din capitala, profesori si studenti la teologie, credinciosi de diferite confesiuni, dar si reprezentanti ai corpului diplomatic. Slujbele se vor oficia in aceasta saptamana la Catedrala Romano-Catolica Sfantul Iosif, Biserica Luterana S.P., Biserica Catolica de Rit Bizantin, Biserica Anglicana, Biserica Reformata, Biserica Evanghelica Luterana si Catedrala Patriarhala, se arata intr-un comunicat de presa emis de Patriarhia Romana.

Saptamana colectiva de rugaciune se organizeaza anual in cea de-a treia saptamana a lunii ianuarie.

 
Africa, surprinsa in fotografii de expeditia umantara romana Cu papucii prin desertPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :942
Monday, 17 January 2005

Marturii ale expeditiei umanitare intreprinse de Academia Catavencu prin desertul din Maroc, Mauritania, Mali si Senegal vor fi prezentate public, in perioada 17-30 ianuarie, la Institutul Francez din Bucuresti, sub forma unei expozitii foto.

Artistul-fotograf semnatar al expozitiei este Stan Constantin, participant la randul sau la patru dintre raidurile "Cu papucii prin desert". Cele peste 60 de lucrari care vor fi expuse in capitala sunt realizate in cea de-a cincea expeditie, care a avut loc in primavara anului 2004, si fac parte din categoria fotoreportajului. Astfel, fiecare fotografie in parte reprezinta mai mult decat o poza si incearca sa surprinda un alt mod de a trai. Stan Constantin a reusit in toate expeditiile in care a participat sa imbine latura organizatorica si soferia in conditii extreme cu talentul de a imortaliza viata si oamenii pe care i-a intalnit in tarile traversate, informeaza Institutul Francez din Bucuresti.

 
Andrei Plesu starneste confuzie, promovand un proiect de lege al lui CorlateanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1076
Monday, 17 January 2005

Intr-un interviu acordat ziarului "Adevarul" din 17 ianuarie Consilierul prezidential pe politica externa, Andrei Plesu sustine proiectul de lege privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni promovat de catre Titus Corlatean, purtator de cuvant al PSD, fost secretar de stat la Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni.

Nu stim daca intentionat sau doar prost informat Dl. Plesu uita proiectul de lege al Aliantei DA, alianta care prin canditatul sau la presedentie, l-a propulsat pe domnia sa la Cotroceni. Pentru informarea domnului Plesu dar si a opiniei publice reamintim ca proiectul de lege privind sprijinul comunitatilor romanesti de pretutindeni promovat de Alianta DA a fost respins de fosta coalitie PSD-UDMR. Evident fosta guvernare si-a trimis propriul proiect spre avizarea institutiilor internationale. Pentru ca diverse cercuri de influenta fac eforturi deosebite pentru diluarea substantiala a unui astfel de proiect, Romanian Global News va publica in scurt timp pe sit-ul sau cele doua proiecte de lege si alaturat lor, proiectul de lege pentru maghiarii din afara frontierelor. Invitam astfel asociatiile romanesti din strainatate, dar si persoane particulare sau lideri de opinie la o dezbatere deschisa pe marginea proiectelor respective, lipsa unei asemenea dezbateri fiind permanent imputata fostei guvernari.

Domnul Plesu mai face o greseala care demonstreaza o cunoastere superficiala a problematicii respective. Atat romanii din Ucraina cat si cei din Basarabia resping categoric sintagma de "romanii din strainatate". O necunoastere a complexitatii problematicii romanilor de pretutindeni nu va face decat sa indeparteze comunitatile romanesti de Romania. Domeniul respectiv are nevoie de profesionisti la fel ca oricare domeniu si nu de o politizare de care abia a scapat odata cu plecarea lui Corlatean.

Prezentam mai jos partea de interviu din ziarul "Adevarul" in care Andrei Plesu vorbeste despre Basarabia si despre romanii de pretutindeni.

"Adevarul": Presedintele Basescu a declarat ca Republica Moldova va fi o prioritate a politicii externe romanesti. In conditiile in care Rusia poate asigura integrarea Moldovei in CSI, dar Romania nu poate garanta integrarea Moldovei in UE, cum intentioneaza, concret, Bucurestiul sa sustina cauza moldoveana?

Andrei Plesu: - Orice relatie bilaterala are o coloratura specifica. Nu avem acelasi tip de dialog cu Germania si cu Spania, cu Italia si cu Suedia. E de la sine inteles ca nici cu Republica Moldova nu avem acelasi tip de dialog pe care il avem, sa zicem, cu Uruguayul. Din varii si cunoscute motive, Moldova e pentru noi un interlocutor special. Ajutorul cel mai important pe care putem sa-l dam vecinilor nostri este sa fim avocatii sinceri si activi ai unui traseu pro-european. Avem obligatia sa ne inscriem, impreuna, intr-o logica europeana a dialogului, a valorilor, a stabilitatii. Suntem direct interesati ca spatiul functional al democratiei de tip european sa nu se opreasca la hotarul nostru rasaritean. Intre altele, suntem interesati sa impartasim principiul european potrivit caruia identitatea lingvistica, culturala, istorica a oricarei etnii trebuie respectata si protejata. In Moldova traiesc cateva milioane de romani si nu putem fi indiferenti la soarta lor. Asteptam rezultatele alegerilor care vor avea loc in martie la Chisinau pentru a reevalua sI intensifica o relatie la care tinem in mod special.

"Adevarul"- Guvernul de la Budapesta acorda tot felul de facilitati maghiarilor din diaspora (program de dezvoltare economica, pasaport special, fonduri consistente, posibilitati de a investi in Ungaria). Va aplica si Romania, dupa aderarea la UE, un tratament preferential pentru romanii din statele vecine?

A.P.:- Guvernul, prin Ministerul Afacerilor Externe, a cerut deja autoritatilor ungare clarificari si detalieri cu privire la pachetul de facilitati mentionat de dumneavoastra. Atunci cand vom primi toate detaliile necesare, le vom analiza si vom exprima o opinie in stricta conformitate cu dreptul comunitar, cu standardele europene care sunt aplicabile atat Ungariei, cat si Romaniei. Daca aceste masuri sunt euroconforme nu vad o problema sa le aplicam si noi pentru romanii din afara. Stiti ca in relatiile romano-ungare a fost depasit cu succes momentul dezbaterii privind euroconformitatea Legii privind maghiarii din afara granitelor Ungariei. Plecand de la lectiile invatate ale acestei dezbateri atat politice, cat si juridice, a fost elaborat, prin larga consultare, un proiect de lege privind sprijinul acordat romanilor din strainatate, care a primit un aviz pozitiv din partea Comisiei de la Venetia si a inaltului comisar pentru minoritati nationale al OSCE. Acest proiect, aflat in Parlament pentru adoptare, contine o gama cuprinzatoare de facilitati in domeniul cultural-educational pentru romanii din afara granitelor".

 
Secretarul general al Consiliului Europei a aflat despre ilegalitatile guvernului comunistPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :874
Monday, 17 January 2005

Repet - nu voi lua partea nici unui partid antrenat in competitia electorala. Am venit la Chisinau pentru a ma convinge de faptul ca poporului Republicii Moldova ii vor fi asigurate niste alegeri parlamentare libere si corecte", a declarat duminica presei secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, dupa intrevederile, separate, cu liderii Partidului Comunistilor, ai Partidului Popular Crestin Democrat si ai Blocului Moldova Democrata.

Terry Davis a precizat ca, dupa ce acestia si-au expus motivele de ingrijorare privind corectitudinea procesului electoral, a remarcat ca a venit la Chisinau pentru a asculta toate partile, iar, inainte de a gasi anumite motive de ingrijorare, trebuie sa afle pozitia fiecarei parti".

Presedintele PPCD, Iurie Rosca, a declarat presei ca Davis a fost informat despre ilegalitatile pe care partidul de guvernamant le-a admis in chiar startul campaniei electorale. Vizita secretarului general al Consiliului Europei este oportuna. Am fost impresionat de intrebarile competente pe care ni le-a adresat in privinta prevederilor Codului electoral, in privinta competentei CEC, in privinta modului de intocmire a listelor electorale si in privinta posibilitatilor de evitare a fraudelor in cadrul scrutinului. Sunt increzător ca, dupa discutiile pe care le va purta Davis cu conducerea Republicii Moldova si cu membrii CEC, vor surveni schimbari spre bine astfel, incat sa fie detensionata situatia politica si sa fie posibila continuarea normala a campaniei electorale", a conchis Rosca.

Pe de alta parte, in opinia sefului deputatilor comunisti, Victor Stepaniuc, alegerile parlamentare nu pot fi falsificate in nici un caz, deoarece insasi partidul de guvernamant, avand cel mai inalt raiting in societate, nu este cointeresat in comiterea unor incalcari. Suntem acei care am declarat vectorul european al Republicii Moldova si am semnat Planul de actiuni Republica Moldova-Uniunea Europeana, acesta fiind inca un motiv de a nu dori falsificarea scrutinului, a subliniat Stepaniuc, adaugand ca l-a anuntat pe Terry Davis ca exista interesul comunistilor in participarea mai multor observatori straini la alegerile parlamentare din 6 martie. Ar fi foarte bine daca la cele aproximativ 2000 de sectii de votare ar fi cel putin cate un observator strain", a conchis el.

La randul sau, presedintele BMD, Serafim Urechean, a spus ca l-a informat pe Terry Davis despre incalcarile grave pe care le comite partidul de guvernamant, Comisia Electorala Centrala si chiar presedintele Vladimir Voronin. Davis si-a exprimat ingrijorarea fata de ilegalitatile comise de conducerea Republicii Moldova si a promis ca evolutia evenimentelor in cadrul procesului electoral va fi monitorizata de Consiliul Europei. Sper ca Davis va putea interveni in campania electorala astfel, incat sa fie create conditii egale pentru toti concurentii electorali si alegerile sa recurga in mod transparent", a declarat Urechean.

In a doua jumatate a zilei, Terry Davis a avut o intrevedere cu presedintele Voronin, la invitatia caruia a sosit la Chisinau. Jurnalistilor li s-a spus ca despre ce au vorbit cei doi vor afla luni, 17 ianuarie, cand Terry Davis urmeaza sa sustina o conferinta de presa dupa ce va avea intrevederi si cu membrii Comisiei Electorale Centrale.

 
Celebrul dizident anticomunist Vladimir Bukovski, solidar cu PPCDPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :848
Monday, 17 January 2005

Celebrul dizident sovietic Vladimir Bukovski, fost detinut politic, stabilit de trei decenii in Marea Britanie, a expediat un mesaj de solidaritate cu Partidul Popular Crestin Democrat in lupta acestuia pentru triumful democratiei in Republica Moldova.

"Dupa schimbarile benefice survenite in urma alegerilor din Georgia, Romania si Ucraina, vine momentul cand ele trebuie sa fie realizate si in Republica Moldova. Poporul Moldovei are acum o sansa unica sa puna capat dictaturii comuniste.

Pe liderul PPCD Iurie Rosca il cunosc de mai multi ani. Este un politician de caracter care, impreuna cu echipa sa, poate sa scoata tara din impasul politic, economic si social in care s-a pomenit.

Revolutia oranj din tarile vecine trebuie sa-si gaseasca continuare si in Republica Moldova, in ziua de 6 martie 2005, la alegerile parlamentare. A venit timpul sa spuneti DA inimii!

Al Dumneavoastra, Vladimir Bukovski", se arata in mesajul citat.

 
Fostii combatanti de pe Nistru isi indeamna colegii sa voteze pentru popularii basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :900
Monday, 17 January 2005

Un grup de combatanti din raionul Causeni a lansat un apel catre participantii la luptele pentru reintregirea Republicii Moldova, indemnandu-i sa voteze cu Partidul Popular Crestin Democrat. Apelul este semnat de catre 243 participanti la razboiul de pe Nistru din 1992.

Potrivit semnatarilor, actualii guvernanti, prin rapt moral si minciuna, vor sa acapareze puterea si sa taie calea Republicii Moldova spre lumea civilizata, iar setea de putere i-a facut pe liderii Blocului "Moldova Democrata" sa faca aliante cu liderul separatist Igor Smirnov si cu Blocul "Patria-Rodina". "Reprezentantii BMD au dus tratative secrete pentru mentinerea starii de stat ocupat de Rusia, iar in prezent, Blocul "Moldova Democrata" cultiva o atitudine ostila fata de Occident. In 11 raioane, BMD se afla in alianta deschisa cu Partidul Comunistilor, fara a-si asuma raspunderea pentru guvernare", sustin combatantii.

Acestia indeamna sa fie preluat exemplul Ucrainei si al Romaniei, unde s-a reusit debarasarea de fortele ostile progresului si s-a zis DA! adevarului si democratiei.

 
Oportunitati de studiu in SUA pentru liceeni romani fruntasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/ Romanian Global News
Accesari :950
Monday, 17 January 2005

Centrul de Educatie Internationala, in parteneriat cu International Student Exchange va selecta anul acesta 40 de elevi romani sa participe in programul "An academic intr-un liceu public din Statele Unite", in cadrul caruia pot studia timp de un an intr-un liceu public din Statele Unite, ne informeaza dl. Mihai Timofte, Coordonator al Programelor Liceale (High School Programs Coordinator) din SUA.

Centrul de Educatie Internationala este o organizatie neguvernamentala, nonprofit, activa in domeniul educational, iar misiunea sa o reprezinta promovarea mobilitatii educationale pentru elevii, studentii si absolventii din Romania si Republica Moldova.

Inscrierile pentru anul academic intr-un liceu public american se mai pot face pana joi, 03 februarie 2005, la Centrul de Educatie Internationala din Iasi.

Programul a fost lansat in 1983 de USAID si se desfasoara in zeci de tari din lume, de el beneficiind un numar impresionant de elevi. Celor mai buni dintre ei li s-a oferit sansa de a-si continua studiile la una dintre universitatile americane. Anul scolar incepe in a doua jumatate a lunii august 2005, iar elevii vor beneficia in prealabil de un seminar de orientare in care vor fi informati asupra sistemului american de invatamant si pregatiti pentru a depasi asa-numitul "soc cultural" al civilizatiei din care urmeaza sa faca parte. In acest program se pot inscrie liceeni cu domiciliul stabil in Romania sau Republica Moldova, cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani si jumatate (nascuti intre 1 februarie 1987 - 8 septembrie 1990), care au media ultimilor 3 ani de studii mai mare de 7,50. Ei vor sustine un test de limba engleza si trebuie sa dea dovada, la interviu, de maturitate si responsabilitate, astfel incat sa se poata descurca un an in SUA. Testul de limba engleza SLEP si interviul vor avea loc la Cluj, Timisoara, Bucuresti, Iasi si Chisinau, zilnic incepand cu data de 12 februarie. Costul total al programului este de 3.525 Euro si include taxa de scolarizare, cazarea si masa intr-o familie voluntara americana, asigurare medicala, un seminar de pregatire la sosirea in Statele Unite si servicii de sprijin ale unui consilier educational pe parcursul intregului an academic din Statele Unite. Parintii vor primi regulat rapoarte privind activitatea scolara si in familie a copiilor.

"Marturiile celor aflati deja pe pamant american sunt cele mai bune exemple ce pot fi aduse pentru a demonstra faptul ca o astfel de experienta este cea mai buna pregatire pentru viata pe care o poate capata un elev de liceu" ne mai comunica dl. Timofte, trimitandu-ne drept marturie cateva din impresiile liceenilor romani care studiaza deja in America.

Informatii suplimentare se pot obtine si accesand site-ul www.iec.ro.

 
Romanii din Franta sunt invitati la fotografPDF Print E-mail
Paris, Franta/ Romanian Global News
Accesari :1018
Monday, 17 January 2005

Organizatorii Congresului Cadrelor Romane din Franta vor vernisa in acest an o Expozitie de Fotografie ce va avea ca tema congresul desfasurat anul trecut.

In vederea desfasurarii acestei expozitii, organziatorii cauta voluntari dornici sa fie protagonistii pozelor participante la manifestare si ii invita sa-l contacteze pe fotograful Stefan Mihalachi, cel care va face gratuit poze cadrelor sau studentilor romani din Paris. Cu fotograful roman se poate lua legatura prin telefon, sunand la numarul 06.75.31.28.52, sau prin e-mail, la adresa masakyio@yahoo.fr, informeaza un portal al romanilor in Franta.

Sedinta foto la care vor participa cei interesati este gratuita, iar pozele vor fi scanate si disponibile pe net.

Cadrele romane din Franta sunt reprezentate de profesionisti si studenti aflati in aceasta tara si au ca scop promovarea unei imagini pozitive a Romaniei in Franta. Primul Congres al cadrelor a avut loc in martie 2004, la Casa Unesco din Paris, iar succesul manifestarii, la care au participat peste 350 de tineri profesionisti romani si lideri ai companiilor franceze care sunt interesate de competenta lor, a facut ca o a doua editie a congresului sa fie propusa spre desfasurare in luna februarie a anului 2005.

 
Ecouri pozitive despre timbrele comemorative eminesciene in presa pakistanezaPDF Print E-mail
Islamabad, Pakistan/Romanian Global News
Accesari :876
Monday, 17 January 2005

Lansarea setului de timbre comemorative dedicate lui Mihai Eminescu si Allama Iqbal, poetii nationali ai Romaniei, respectiv Pakistanului, a fost pe larg comentata de presa pakistaneza centrala, informeaza Ambasada Romaniei la Islamabad.

Ziare precum "The Statesman", "The Daily Kainaat", "Pakistan Observer", "The Nation", "Dawn" sau "The News International" au publicat in editiile lor articole amanuntite despre ceremonia de lansare a timbrelor, accentuand faptul ca actiunea intreprinsa de partile romana si pakistaneza este menita sa creeze o punte culturala intre cele doua tari, cu evidentierea valorilor morale si spirituale. Totodata, prin evenimentul din 14 ianuarie, presa din Pakistan considera ca s-au pus bazele unei prietenii nu numai diplomatice, ci si literare.

 
Comemorare Ion Ratiu la Centrul Cultural Romanesc din LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/ Romanian Global News
Accesari :897
Monday, 17 January 2005

Centrul Cultural Romanesc de la Londra dedica prima activitate din acest an memoriei lui Ion Ratiu, motorul de inspiratie al centrului, dar si al Fundatiei care ii poarta numele.

In acest an se implinesc 5 ani de la plecarea spre cele vesnice a celui care a fost om politic, diplomat, om de afaceri, dar si un bun roman, fiind un opozant fatis al regimului comunist dinainte de 1989.

Cu acest prilej Centrul Cultural Romanesc din Londra lanseaza concursul de traduceri de poezie europeana "2005 European Poetry Translation Prize" ce va fi dedicat memoriei lui Ion Ratiu.

Pentru cei care inca nu cunosc personalitatea lui Ion Ratiu, iata cateva date biografice relevante puse la dispozitia cititorilor Romanian Global News de doamna Ramona Mitrica, responsabila activitatilor culturale ale Centrului.

 
Comemorare Ion Ratiu la Centrul Cultural Romanesc din LondraPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/ Romanian Global News
Accesari :802
Monday, 17 January 2005

Lansarea setului de timbre comemorative dedicate lui Mihai Eminescu si Allama Iqbal, poetii nationali ai Romaniei, respectiv Pakistanului, a fost pe larg comentata de presa pakistaneza centrala, informeaza Ambasada Romaniei la Islamabad.

Ziare precum "The Statesman", "The Daily Kainaat", "Pakistan Observer", "The Nation", "Dawn" sau "The News International" au publicat in editiile lor articole amanuntite despre ceremonia de lansare a timbrelor, accentuand faptul ca actiunea intreprinsa de partile romana si pakistaneza este menita sa creeze o punte culturala intre cele doua tari, cu evidentierea valorilor morale si spirituale. Totodata, prin evenimentul din 14 ianuarie, presa din Pakistan considera ca s-au pus bazele unei prietenii nu numai diplomatice, ci si literare.

 
Doua staruri de la Hollywood vor filma in Romania...PDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :934
Monday, 17 January 2005

Doua actrite celebre de la Hollywood, Neve Campbell si Jessica Lange, vor filma in paralel in Romania si Irlanda pentru urmatoarea lor pelicula intitulata "Cantecul Sirenelor".

Conform publicatiei irlandeze "Galway Advertiser", cele doua actrite se vor afla pe parcursul acestei veri in insulele irlandeze Aran, dar si pe pamant romanesc, pentru a fi protagonistele filmului de fictiune in valoare de 15 milioane de dolari. Pelicula, ce are ca subiect povestea unei tinere fete care se intoarce la locurile natale, va fi regizata de Robin Swicord si va fi produsa de New Films International.

Jessica Lange este cunoscuta cinefililor din intreaga lume pentru rolurile memorabile din "Postasul suna intotdeauna de doua ori", in care l-a avut partener pe Jacvk Nicholson, "Tootsie", unde a jucat alaturi de Dustin Hoffman, sau "King Kong", care a fost de altfel primul film important in care a detinut rolul principal. Mai tanara sa colega Neve Campbell s-a remarcat prin seria de succes a filmelor "Scream", dar si prin alte roluri interpretate in "54" sau "Regele Leu".

 
...iar Andrei Serban este regizor la Covent Garden pentru TurandotPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :880
Monday, 17 January 2005

Opera Regala din Londra prezinta in zilele de 17, 20, 22 si 26 ianuarie spectacolul "Turandot" a carui regie este semnata de romanul Andrei Serban.

Prezenta sa in cadrul spectacolului de la institutia culturala britanica este completata de o alta artista romanca, soprana Celia Costea. Aceasta va debuta pe scena londoneza la inceputul lunii februarie, in alte cateva reprezentatii ale aceleiasi piese. Spectacolul de luni, 17 ianuarie, va incepe la ora 19:30 si va fi interpretat in limba italiana, cu subtitrare in engleza, informeaza pagina de web a Operei Regale Covent Garden. "Turandot", opera lui Giacomo Puccini, este o poveste orientala in care se intrepatrund identitati deghizate, enigme, ceremonii rituale si povesti de iubire.

 
Delegatie guvernamentala romana in vizita la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :926
Monday, 17 January 2005

Primul-ministru roman, Calin Popescu-Tariceanu, se va afla luni, 17 ianuarie, la Budapesta, impreuna cu o delegatie guvernamentala din care vor face parte ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu si vice-prim-ministrul Marko Bela.

Aceasta este prima vizita in afara tarii pe care Calin Popescu-Tariceanu o face in calitate de prim-ministru si reprezinta raspunsul pozitiv fata de invitatia facuta de omologul sau maghiar, Gyurcsany Ferenc. Pe parcursul vizitei de o zi in capitala Ungariei, delegatia romana se va intalni cu oficialitatile maghiare, dar si cu reprezentantii comunitatii romanilor din tara vecina, informeaza Ambasada Romaniei la Budapesta.

 
Concurs literar pentru romanii din tara si din strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1059
Monday, 17 January 2005

Creatorii de poezie, proza, teatru si eseu din Romania si din diaspora, care nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor, sunt invitati sa participe la cea de-a VI-a editie a Festivalului-concurs de creatie "Mihai Eminescu".

Evenimentul este organizat de Primaria Sectorului 2 si de Centrul Cultural "Mihai Eminescu" din Bucuresti si are ca scop popularizarea vietii si operei poetului national al romanilor, sprijinirea tinerelor talente, promovarea literaturii si artei nationale, dar si stimularea comunicarii dintre culturi si promovarea bagajului cultural si artistic roman in contextul Universalitatii.

Toate persoanele participante pot sa se inscrie la concurs cu unul sau mai multe genuri literare, lucrarile putand fi trimise in perioada 15 ianuarie-15 mai 2005 la adresa Centrului Cultural "Mihai Eminescu", Oficiul Postal nr. 49, Casuta Postala nr. 30, Bucuresti, cu mentiunea "Pentru concurs". Anuntarea castigatorilor si festivitatea de premiere vor avea loc in ziua de 15 iunie 2005.

 
Eminescu, in centrul atentiei la New YorkPDF Print E-mail
New York,SUA/Romanian Global News
Accesari :961
Monday, 17 January 2005

"Mostenirea lui Eminescu-Poetul proiectat in universaliatate" este tema unei seri de poezie care va avea loc marti, 18 ianuarie, la Institutul Cultural din New York.

Spectacolul plurilingv de poezie va incepe la ora 19:30 la Sala Auditorium a institutului si ii va avea ca protagonisti, in evocarea personalitatii eminesciene, pe Paul Doru, Anda Onesa, Adina Dabija si Cosmin Chivu. Cei patru invitati vor face apologia celui care a marcat pentru totdeauna nu numai evolutia si istoria poeziei romanesti, dar si a celei universale. Evenimentul se inscrie in sirul de manifestari culturale care au avut loc in Romania si in strainatate cu prilejul implinirii a 155 de ani de la nasterea poetului roman.

 
Romani cu care ne mandrimPDF Print E-mail
Oregon, SUA/ Romanian Global News
Accesari :1808
Monday, 17 January 2005

Gabriel Gherasim, ziarist, colaboratorul din Oregon al ziarului "Meridianul Romanesc", publicatie din Statele Unite ale Americii a avut amabilitatea sa ne trimita un material realizat cu compozitorul roman Serban Nichifor. Materialul face parte din suita de interviuri realizate de jurnalistii romani de la Meridianul Romanesc si grupate sub titlul "Romani cu care ne mandrim".

Motto: "Referitor la Basarabia, sustin din toata inima eforturile adevaratilor patrioti romani de a-si pastra identitatea nationala intr-un spatiu in care mai exista puternice presiuni din partea unei entitati profund negative - "imperiul satanic" al bolsevismului reformat ("vopsit") in noi ipostaze si relansat sub cele mai diverse "etichete" pseudo-democratice. Din pacate, aceasta nenorocita reforma a comunismului (numit acum "umanism", "democratie originala", etc.) este prezenta si in Romania de azi, in care vechea garda a activistilor si securistilor comunisto-fascisti (deveniti "straluciti politicieni", "prosperi oameni de afaceri", "eminenti politologi", s.a.m.d.) ne conduce inca destinele. Nu uitati ca fantasticele averi acumulate de acestia in doar cativa ani - prin frauda, furt, inselaciune, contrabanda, demagogie, cameleonism, diversiune, prin mijloace profund imorale, sfidand in mod flagrant legea penala (aplicata selectiv, doar "muritorilor de rand") reprezinta efectul fenomenului de coruptie generat exclusiv de "casta" amintita mai sus. Exista printre acestia spargatori de masini ajunsi "artisti reprezentativi", contrabandisti ajunsi "consilieri", ciobani analfabeti si nebuni ajunsi "politicieni" neo-fascisti s.a.m.d." Serban Nichifor

Gabriel Gherasim: Domnule compozitor, puteti sa ne dati cateva date biografice si profesionale despre dumneavoastra?

Serban Nichifor: Sunt nascut la Bucuresti in anul 1954, am absolvit ca sef de promotie pe tara Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti (1977) si Facultatea de Teologie a Universitatii din Bucuresti (1994). Am urmat cursuri de specializare la Munchen (cu Sergiu Celibidache), Darmstadt, Weimar, Breukelen si Amsterdam. Am fost bursier USIA (1982), laureat al Premiilor Academiei Romane (1982), UCMR (1980, 1982, 1989), precum si al Concursurilor Internationale de Compozitie de la Amsterdam (Premiul I Gaudeamus - 1977), Tours (1977), Evian (1978), Atena (ISCM-1979), Toledo (1980), Urbana-Illinois (1983), Trento (1984, 1994), Roma (1985), Bydgoszcz (1986), Hong Kong (ISCM-1988), Jihlava (19959, Karlsruhe (1996), Koln (1997), Newtown-Wales (1998), Birmingham-Alabama (1999).

Sunt Comandor al Ordinului National Pentru Merit (2000). Sunt Doctor in Muzicologie (1994), sunt autor al tratatului "Musica Caelestis - anamorfoza Sacrului in arta sunetelor" (UNMB-2000) si al cursului universitar "Introducere in Computer Music". Sunt conferentiar la Universitatea de Muzicadin Bucuresti (Facultatea de Interpretare Muzicala, Catedra Muzicade Camera), membru in juriile internationale ale Concursurilor de Compozitie de la Trento (1985) si Pescara (1998), fondator si vicepresedinte al Asociatiei Romania-Belgia, membru titular al UCMR, al SABAM (Belgia) si al Fundatiei "Living Music" (SUA). Creatia mea componistica cuprinde trei opere - "Domnisoara Christina" (dupa Mircea Eliade), "Talaria" (dupa Etienne De Sadeleer) si "Le Martyre de Saint Claude Debussy" (pe un libret propriu, bazat pe corespondenta marelui muzician francez), sapte simfonii ("Umbre", "Via Lucis", Simfoniile Americane Nr.III si IV, "Arcuri in Timp", Simfonia Concertanta pentru violoncel si orchestra), piese simfonice ("Constelatii", "Turkish Bolero",s.a.), un Requiem dedicat Tinerilor Martiri ai Revolutiei Anticomuniste din 1989, un Oratoriu de Craciun, cantatele "Izvoare 2050", "Gloria Heroum Holocausti" si "Remember" (dupa un poem de Victor Barladeanu), lucrari concertante (Concerto Gregoriano pentru pian si orchestra), camerale, vocale, corale si electroacustice - parte din ele publicate la Bucuresti, New York, Munchen, Tours, Metz, Koln, Roma, Pescara si Palermo.Ca violoncelist, activez in duo-ul "Intermedia", alaturi de sotia mea, compozitoarea si pianista Liana Alexandra, impreuna cu care am organizat la Bucuresti mai multe manifestari de muzica contemporana, sub genericul "Nuova musica consonante - living music foundation".

G.G.: Ce anume din cultura de bastina romaneasca v-a inspirat in profesia Dumneavoastra de-a lungul anilor? De asemenea, cine v-a inspirat in profesia dumneavoastra la vre-un moment dat, sau incontinuu, din cultura romaneasca, ca sa excelati la nivelul profesional la care sunteti acum?

S.N.: Genialul scriitor si istoric al religiilor Mircea Eliade (pe care l-am intalnit personal in anul 1982, -pentru a-i prezenta opera mea "Domnisoara Christina" - compusa dupa romanul sau omonim), precum si nu mai putin genialul dirijor, compozitor si fenomenolog Sergiu Celibidache (ce mi-a oferit sansa unica de a-i fi discipol). Remarcati faptul - de loc intamplator ca ambii oameni de cultura reprezinta varfuri ale extraordinarului exil romanesc !

G.G.: Cum vedeti evolutia Romaniei si a Republicii Moldova in aceasta perioada, atat in termeni generali de cultura/politica/economie, cat si din punct de vedere al profesiei Dumneavostra ?

S.N.: Referitor la Basarabia, sustin din toata inima eforturile adevaratilor patrioti romani de a-si pastra identitatea nationala intr-un spatiu in care mai exista puternice presiuni din partea unei entitati profund negative - "imperiul satanic" al bolsevismului reformat ("vopsit") in noi ipostaze si relansat sub cele mai diverse "etichete" pseudo-democratice. Din pacate, aceasta nenorocita reforma a comunismului (numit acum "umanism", "democratie originala", etc.) este prezenta si in Romania de azi, in care vechea garda a activistilor si securistilor comunisto-fascisti (deveniti "straluciti politicieni", "prosperi oameni de afaceri", "eminenti politologi", s.a.m.d.) ne conduce inca destinele. Nu uitati ca fantasticele averi acumulate de acestia in doar cativa ani - prin frauda, furt, inselaciune, contrabanda, demagogie, cameleonism, diversiune, prin mijloace profund imorale, sfidand in mod flagrant legea penala (aplicata selectiv, doar "muritorilor de rand".) reprezinta efectul fenomenului de coruptie generat exclusiv de "casta" amintita mai sus. Exista printre acestia spargatori de masini ajunsi "artisti reprezentativi", contrabandisti ajunsi "consilieri", ciobani analfabeti si nebuni ajunsi "politicieni" neo-fascisti s.a.m.d. Dreptul de proprietate (respectat doar in favoarea "magnatilor comunisti" si a "patri-hotilor cripto-legionari") este de asemenea violat in mod flagrant - "casta" (sau , mai bine zis, "mafia") refuzand cu obstinatie sa restituie proprietarilor de drept imobilele nationalizate abuziv. Deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg sunt elocvente in acest sens, condemnand definitiv si irevocabil inadmisibilele incalcari ale dreptului de proprietate in Romania zilelor noastre. Din pacate, despagubirile sunt platite doar de contribuabili (adicade romanii nevinovati), iar "casta" ramane cu casele !

G.G.: Unde credeti ca Romania si Moldova exceleaza pe plan international si unde credeti ca mai au de parcurs un drum anevoios pana la rezultate satisfacatoare ?

S.N.: Romania si Moldova (adica Basarabia) trebuie sa isi gaseasca politicienii pe care ii merita.

G.G.: Multi romani au excelat din punct de vedere al profesiei lor odata ce au ajuns in tari straine. Ce credeti ca face pe conationalii nostri sa reuseasca atat de des in strainatate, dar nu asa de bine poate si in patria mama ?

S.N.: In primul rand, emigrantii romani sunt, in cele mai multe cazuri, cei mai buni dintre cei mai buni romani. Ajunsi sa traiasca in libertate, departe de spectrul fascismului si de cel al bolsevismului, ei au putut sa isi fructifice din plin calitatile profesionale. Ma intreb de multe ori, ce ar fi devenit Ionesco, Mihailovici, Enescu, Ligeti, Xenakis, Eliade, Celibidache sau Palade daca ar fi ramas in patria mama. Cu siguranta, ei ar fi fost marginalizati, daca nu chiar exterminati in inchisorile si lagarele fasciste si comuniste. Din pacate istoria se repeta, caci tinerii cu adevarat valorosi de azi nu au nici o sansa in tara natala, in fata toapelor vechii (noii) nomenclaturi, ce se perpetueaza si ele. Si totusi eu sunt optimist, deoarece cred in miracole.

G.G.: Multi emigranti romani din strainatate isi pierd la scurt timp dupa sosirea in exil atat folosirea limbii romanesti, cat si se amalgameaza societatii adoptive complet. De ce credeti ca ar trebui conationalii nostri sa-si respecte si mentina legatura cu tara si cultura romaneasca, in paralel cu dezvoltarea lor in cea adoptiva?

S.N.: Mircea Eliade si-a conceput pana la moarte creatia literara in limba romana. Sergiu Celibidache se exprima intr-un fermecator "dulce grai romanesc/moldovean". Toti romanii pe care i-am intalnit in strainatate comunicau cu conationalii lor in limba materna- si acest aspect nu afecta cu nimic evolutia lor sociala si profesionala in patria adoptiva. Dimpotriva! Stiu (inclusiv din proprie experienta) ca tuturor celor aflati departe de Tara le este dor de traditiile si de meleagurile natale si ca acest sentiment poate fi uneori sfasietor. Cu atat mai mult, legatura permanenta cu Tara si cultura romaneasca ne da certitudinea apartenentei la o spiritualitate ce a oferit Umanitatii personalitati unanim recunoscute!

G.G.: Cum pot cititorii Meridianului Romanesc sa intre in dialog cu dumneavostra?

S.N.: Prin e-mail (la adresele serbannichifor@pcnet.ro si snichifor@yahoo.com ), dar si prin posta, pe adresa: Dr. Serban Nichifor, Str.Principatele Unite Nr.2, Vila I, Ap.7, Sector 4, RO-040165 Bucuresti, Romania.

G.G.: Maestre Nichifor, multumesc pentru interviul acordat!

S.N.: La fel si eu pentru timpul dumneavoastra!

 
Dubla sarbatoare pentru Parohia ortodoxa romana Sf. Macarie cel Mare din YorkshirePDF Print E-mail
Yorkshire, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :1145
Monday, 17 January 2005

Romanii din Marea Britanie au putut lua parte duminica, 16 ianuarie, la o dubla sarbatoare la Parohia Ortodoxa "Sfantul Macarie cel Mare" din Yorkshire, aceasta zi fiind dedicata hramului bisericii si vernisajului expozitiei de fotografii ce il au ca personaj principal pe Voievodul Stefan cel Mare.

La evenimentul religios-cultural au participat Prea Sfinţitul Episcop-Vicar Vasile Somesanul, care a oficiat Sfanta Liturghie, Parintele Paroh Macarie Dragoi, reprezentanti ai Bisericilor Anglicana si Romano-Catolica din Anglia, in frunte cu Gratia Sa Dr. David Hope, Arhiepiscop de York, Alteta Sa Regala Principesa Elena, stabilita in prezent in Marea Britanie, si Consilierul Cultural Sanziana Dragos de la Ambasada Romana din Londra, informeaza un portal al romanilor din Marea Britanie. Alma Iulia Dimitriu, o tanara din cadrul parohiei romanesti, a interpretat la vioara un grupaj de prelucrari folclorice in deschiderea expozitiei de fotografii. In continuarea manifestarii au luat cuvantul Prea Sfintitul Vasile Somesanul, Parintele Macarie si consilierul cultural al Ambasadei, care au facut referire la dubla sarbatoare a comunitatii de credinciosi ortodocsi romani. De asemenea, cei prezenti au facut donatii pentru ajutorarea victimelor cutremurului din Asia de Sud-Est.

Parohia "Sfantul Macarie cel Mare" este cea de-a doua parohie romaneasca din Marea Britanie ca marime si ii are sub pastorire pe toti romanii din partea de Nord a Angliei.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions