Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Ianuarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Ministerul Culturii nu a cenzurat pelicula Trianonul care traieste in noiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1011
Wednesday, 19 January 2005

In cazul filmului "Trianonul care traieste in noi" nu a fost vorba de nici o cenzura, deoarece continutul peliculei nu este in discutie si nici nu este cunoscut Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), se arata intr-un comunicat din partea Ministerului Culturii.

Comunicatul mai precizeaza ca nu continutul filmului este problema in discutie in acest caz, ci mai degraba "procedura obligatorie de protectie a unor categorii de cetateni", subliniind foarte clar ca difuzarea acestei pelicule a incalcat normele de protectie a publicului si prevederile legale. Ministerul Culturii si Cultelor de la Bucuresti a solicitat Centrului National de Cinematrografie, la sesizarea mass-media si a unor asociatii civice, detalii in legatura cu situatia juridica a documentarului care a starnit acest scandal. Ca raspuns la aceasta cerere, CNC a dat urmatoarea declaratie: "Avand in vedere ca filmul documentar Trianon a fost prezentat in proiectii publice fara respectarea prevederilor legale in vigoare Legea Cinematografiei nr.630/2002 si H.G. nr.418/2003 - in sensul ca documentarul nu a fost clasificat in Registrul cinematografiei, propunem ca filmul sa fie retras de la prezentarea in proiectii publice si sa se aplice amenda contraventionala prevazuta in dispozitiile legale in vigoare". Comunicatul Ministerului Culturii, semnat de ministrul Mona Musca mai precizeaza ca legile Romaniei trebuie respectate de toti, inclusiv de catre autoritatile locale, care sunt rugate sa nu faca abuz de putere. "Toata aceasta discutie ar fi putut fi evitata daca cei care au dorit sa difuzeze filmul  in Romania ar fi optat pentru calea legala (inscrierea formala a peliculei in registrul de clasificare al CNC), in locul proiectiilor cvasi-clandestine si, evident, ilegale care nu au facut decat sa tensioneze inutil spiritele", conchide comunicatul MCC.

 
Peste 15.000 de autoturisme Logan chemate la controlPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1035
Wednesday, 19 January 2005

Constructorul roman de automobile Dacia, filiala a grupului francez Renault, a anuntat recent ca va chema la control in reteaua sa de service peste 15.000 de autoturisme Logan pentru a remedia cateva dintre problemele tehnice detectate la acestea.

Surse din cadrul uzinei Dacia Pitesti au declarat ca, in general, este vorba despre probleme legate de computerul de bord, care ar putea necesita reprogramari, probleme legate de cablajele motorului, precum si de ... cricul masinii. Aceleasi surse au declarat ca majoritarea masinilor la care au fost sesizate probleme tehnice si care au fost chemate la control fusesera vandute in Romania. Totodata, constructorul de masini sustine ca aceasta nu este decat o practica normala si o dovada de seriozitate fata de clienti, iar nu o problema a sistemului. Directia de Comunicare de la Dacia Pitesti a precizat ca toti marii producatori de autoturisme procedeaza in acest fel, subliniind ca faptul ca Dacia a rechemat la service-uri 15.169 de posesori de Logan nu a fost o urmare a sesizarilor din partea clientilor. Pentru piata de autovehicule din Romania actiunea de la Dacia reprezinta o premiera.

 
Secretarul de stat in MAE portughez in vizita la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :938
Wednesday, 19 January 2005

Secretarul de stat pentru afaceri europene in MAE portughez, Mario David, efectueaza in perioada 18-19 ianuarie 2005 o vizita in Romania, care se constituie intr-un bun prilej pentru continuarea dialogului politic, dupa schimbarile de pe scena politica a celor doua tari.

Vizita demnitarului portughez permite prezentarea stadiului de pregatire a aderarii Romaniei la UE, cu accentuarea importantei pe care o comporta, pe durata acestui semestru, semnarea tratatului de aderare si asumarea rolului de observator fata de activitatea interna a UE, se arata intr-un comunicat din partea MAE. Totodata, in cadrul vizitei oficialului portughez in Romania se va discuta pe marginea continuarii activitatilor desfasurate sub egida Forumului romano-portughez de integrare europeana, mecanism de cooperare prin care se realizeaza transferul de expertiza lusitana. Conform comunicatului MInisterului Afacerilor Externe de la Bucuresti, programul vizitei in Romania a reprezentantului statului portughez va cuprinde convorbiri bilaterale la sediul MAE, precum si primirea secretarului de stat portughez de catre ministrul roman al afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu. Pe parcursul sederii sale in Romania, oaspetele se va intalni, de asemenea, cu domnul Andrei Plesu, consilier prezidential pentru politica externa, si cu reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene, informeaza MAE.

 
Politistii romani trag cu gloante austriecePDF Print E-mail
Cugir, Alba Iulia/Romanian Global News
Accesari :1198
Wednesday, 19 January 2005

Investitorul austriac "Gluck" va fabrica pistoale in orasul ardelean Cugir in colaborare cu fabrica de armament Romarm din localitate.

Compania austriaca a castigat licitatia nationala pentru fabricarea pistoletelor de calibru de 7,62 mm care vor fi utilizate de Ministerul Apararii Nationale si de Ministerul de Interne. Primele intrevederi intre partea austriaca si cea romana au avut loc marti, 18 ianuarie, deputatul Nicolae Popa intalnindu-se cu cei de la "Gluck" la Alba Iulia. De asemenea, un reprezentant al companiei din Austria s-a deplasat la Cugir unde s-au pus la punct primele amanunte legate de colaborarea care va incepe, informeaza cotidianul local "Unirea". Prin acest parteneriat, care se alatura preluarii firmei Petrom de catre OMV, austriecii devin principalii investitori in Romania. Aproximativ 3.500 de firme austriece au investit pana acum 3 miliarde de Euro in tara noastra si, cu acest prilej, au creat mai mult de 100 000 de locuri de munca.

 
Muzeul Figurilor de Ceara poposeste si la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1090
Wednesday, 19 January 2005

Teatrul National din Bucuresti va gazdui incepand cu aceasta saptamana expozitia organizata de Muzeul Figurilor de Ceara din Sankt Petersburg.

Dupa ce o serie similara de exponate ce ii reproduc pe Harry Potter, Moise, Hristos, Budha sau Hobbit, personajul principal al "Stapanului Inelelor", a fost prezentata anul trecut la Constanta, alte cateva manifestari de acest gen au putut fi urmarite tot pe parcursul lui 2004 si la Bacau si Cluj. De data aceasta, este randul capitalei sa se bucure de copiile fidele din ceara ale personajelor celebre. Reconstituirile din ceara ale faimoaselor figuri mai din mai multe domenii vor putea fi vizionate la parterul Salii "I.L. Caragiale" pana pe 28 februarie.

 
Dubla omagiere a lui Constantin BrancusiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1026
Wednesday, 19 January 2005

Sculptorul Constantin Brancusi a fost omagiat marti, 18 ianuarie, la sediul Comisiei Nationale a Romaniei pentru Unesco, prin lansarea volumului ''Momentul revelatiei in templul brancusian al eliberarii /De-ar fi fost sa fie.../'', de Lucian Gruia, si prin prezentarea CD-ROM-ului ''Constantin Brancusi'', editat de Societatea Culturala Noesis.

Cartea dedicata celui mai cunoscut sculptor roman a aparut cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor la Editura "Double Press" din Baia Mare. Autorul si-a propus sa prezinte proiectul "Templului eliberarii spirituale", proiect ce urma sa fie materializat de Brancusi in India, la comanda unui print din aceasta tara. Desi planurile nu s-au mai concretizat, proiectul, care ar fi putut sa ajunga cel mai important edificiu religios al secolului, s-a pastrat, iar varianta trilingva a textului romana, franceza, engleza poate fi vazuta in cartea lui Lucian Gruia, informeaza pagina de web a Televiziunii Romane. CD-ROM-ul multimedia publicat de Fundatia Noesis sub egida Unesco, se afla la cea de-a doua editie si a primit in urma cu trei ani Premiul ITNC. Compact-discul contine o galerie foto cu imagini ale atelierului brancusian sau ale manuscriselor, desenelor, scrisorilor si documentelor ce au apartinut sculptorului. Pe langa aceste materiale, CD-ul lansat in romana si engleza mai contine doua documentare ce il prezinta pe Constantin Brancusi in atelierul sau din capitala Frantei.

 
Documentar despre imparatul Traian la Institutul Cervantes din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :986
Wednesday, 19 January 2005

Un documentar despre imparatul roman Traian este difuzat de catre Institutul Cervantes din Bucuresti cu maxim de succes.

Documentarul realizat de Franscisco J. Polonio Leon si dedicat peronalitatii istorice nascute in Peninsula Iberica si care, in urma cu 1900 de ani a romanizat provincia Dacia, a fost difuzat marti, 18 ianuarie, in premiera, in capitala la Institutul Cervantes. Pelicula este realizata de compania de productie Europrogrammes din Sevilla, cu sprijinul Guvernului andaluz si TVE si a primit finantare din partea Uniunii Europene. Filmul a ajuns in toate teritoriile care au marcat biografia imparatului Traian, de la Betis-ul natal, pana la gurile Dunarii si Carpati, in Dacia. Istoria recunoaste impactul decisiv pe care l-a avut Traian asupra istoriei si genezei poporului si limbii romane, in timp ce traditia populara orala a tarii noastre il considera intemeietorul poporului roman, alaturi de regele dac Decebal. Filmul difuzat de Institutul Cervantes din Bucuresti reconstruieste itinerariul imparatului in fruntea legiunilor sale in timpul celor doua razboaie dacice dintre anii 101-102 si 105-106 e.n., informeaza editia electronica a publicatiei spaniole La Voz de Galicia.

 
Liceul romanesc Lucian Blaga din Tiraspol si-a reluat activitateaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :889
Wednesday, 19 January 2005

Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol si-a reinceput luni, 17 ianuarie, activitatea, dupa o intrerupere de jumatate de an a procesului de studii. In "prima zi de scoala", la liceu au venit 270 elevi dintre cei peste 500 inmatriculati la liceu in anul de invatamant 2003-2004.

Reamintim ca la 15 iulie trecut, separatistii au ocupat si au sigilat cladirea Liceului "Lucian Blaga", abia peste 3 luni, la 8 octombrie trecut, directorul liceului semnand un contract de arenda a cladirii liceului pentru un an. La 15 octombrie trecut, acest contract a fost semnat de separatisti, iar la 26 octombrie au fost incepute lucrarile de reparatie a liceului, acesta fiind devastat pe parcursul celor 3 luni in care a fost ocupat de transnistreni. Lucrarile de reparatie au costat 600 de mii de lei, pe care trebuia sa-i achite Guvernul, dar acesta a achitat pana in prezent doar 510 de mii de lei. In perioada 3-24 noiembrie trecut, elevii, parintii si pedagogii scolilor romanesti din Transnistria au pichetat cladirea Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, declarand ca "vina pentru problema scolilor romanesti din Transnistria o poarta Rusia", iar la 15 decembrie au participat la o manifestatie de protest in fata Guvernului, la un mars de protest pe traseul Piata Marii Adunari Nationale-Parlament-Ambasada Federatiei Ruse si la pichetarea cladirii ambasadei. Cei 270 elevi veniti luni la ore au fost inmatriculati temporar pe parcursul primului semestru al anului de invatamant 2004-2005 in alte scoli romanesti din Copanca, Varnita si Tighina. Ceilalti au fost inmatriculati in scolile cu predare in grafie chirilica sau in scoli ruse din Tiraspol. In prezent, separatistii ii impiedica pe acestia din urma sa se intoarca la "Lucian Blaga". Liceul "Lucian Blaga" are 11 sali de clasa, un bufet si un cabinet medical. Liceul are datorii pentru transportul elevilor, pentru arenda cladirii acestea fiind inca din anul 2003, si datorii de 89 mii lei pentru lucrarile de reparatie. Directorul liceului Ion Iovcev a declarat marti pentru AP FLUX ca nu are bani decat pentru salarizarea angajatilor si pentru achitarea serviciilor comunale. "Mai avem nevoie de o sala sportiva si de o cantina. Nu avem deocamdata toate conditiile necesare, desi acestea sunt mai bune decat pana la 15 iulie trecut", a conchis Iovcev.

 
Ambasadorul rus de la Chisinau a vizitat conducerea BMDPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :1005
Wednesday, 19 January 2005

Dupa discutiile avute cu secretarul general al Consiliului Europei Terry Davis, conducerea Blocului "Moldova Democrata" a avut luni o intalnire cu ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Nikolai Reabov, la solicitarea acestuia, informeaza un comunicat de presa al BMD.

Potrivit sursei citate, in cadrul intrevederii, desfasurata la staff-ul central al BMD, lui Reabov i-a fost prezentata pozitia BMD fata de "neregulile sesizate in comportamentul concurentului electoral, care detine puterea". De asemenea, a fost analizata prestatia CEC si maniera de adoptare de catre aceasta a unor decizii importante, care ingrijoreaza societatea civila si exponentii opozitiei democratice. O tema aparte a discutiei au constituit-o dovezile ca Partidul Comunistilor speculeaza in aceste alegeri controlul asupra puterii de stat. Conducerea BMD a remarcat ca guvernantii utilizeaza deschis resursele administrative si influenta lor asupra presei de stat si a celei private, fenomen care se va intensifica odata cu avansarea campaniei electorale. Reabov a declarat ca se va informa, in virtutea misiunii, din toate sursele disponibile, despre mersul si corectitudinea campaniei electorale.

 
Se normalizeaza situatia romanilor aflati ilegal in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :1075
Wednesday, 19 January 2005

Romanii din Spania vor intra, incepand cu data de 7 februarie, in mult visatul proces de legalizare. Noua lege privitoare la regularizarea situatiei imigrantilor din Spania va intra in vigoare de la 7 februarie curent si va deschide un proces de legalizare ce va dura 3 luni.

Cei care au o oferta de munca, pe baza de contract pe minim sase luni, sau au de sase luni domiciliul declarat (empadronamiento) in fata autoritatilor spaniole, dar care au si cazierul curat, vor obtine, conform noii legi, drept de rezidenta si de munca in Spania. Decretul 2393/2004, din 30 decembrie, prin care se aproba Legea organica 4/2000, din 11 ianuarie, aspura drepturilor si libertatilor strainilor in Spania si integrarii lor sociale. are drept scop legalizarea situatiei strainilor aflati ilegal pe teritoriul spaniol, tocmai pentru reducerea numarului acestora si pentru normalizarea situatiei critice a imigratiei in Spania. Vor beneficia de efectele acestei legi cetatenii romani, ca si ceilalti straini, care traiesc in Spania de cel putin sase luni de zile, ea neaplicandu-se celor care au intrat ilegal pe teritoriul acestei tari dupa luna iulie a anului trecut. Pentru a obtine rezidenta si drept de munca in termenul dat de 3 luni, actele care trebuie infatisate instantelor administrative sunt: certificatul care sa ateste domiciliul intr-o localitate spaniola, in ultimele sase luni (empadronamiento), contract de munca pentru cel putin sase luni si cazierul. Dupa verificarea documentatiei depuse, in termen de o luna de la notificarea autorizatiei anjagatorul va putea anjaga, in mod legal, muncitorul. Noul regulamnet privitor la normalizarea situatiei imigrantilor ilegali din Spania a fost aprobat de majoritatea reprezentantilor si patronatelor, ca si de cele mai multe dintre organizatiile non-guvernamentale de pe teritoriul acestei tari.

 
Sculptura spatiala romaneasca la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :1021
Wednesday, 19 January 2005

Sculptorul roman Alexandru Usineviciu va vernisa joi, 20 ianuarie, la Institutul Cultural Roman din New York, expozitia de sculptura si grafica "Abstract Art".

Aceasta va fi expusa la Galeria Est-Vest din cadrul institutului, incepand cu ora 18:30. Artistul si-a finalizat studiile in Romania, tara sa natala, si a decis sa se stabileasca ulterior in Statele Unite ale Americii, tara in care a avut mai multe expozitii personale. Lucrarile sale spatiale sunt realizate dintr-o gama variata de materiale si in modalitati diferite, toate incercand sa caute spatiul ca forma de expresie a timpului suspendat. Viziunea postmodernista a lui Alexandru Usineviciu va putea fi privita in New York pana pe data de 18 februarie, informeaza Institutul Cultural Roman.

 
Romanii ar putea pleca in Spania fara vizePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :998
Wednesday, 19 January 2005

Romanii plecati la munca in Spania sau cei care intentioneaza sa plece in peninsula ar putea sa fie scutiti de obligativitatea vizelor pentru aceasta tara.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a solicitat marti, 18 ianuarie Ambasadei Spaniei in Romania desfiintarea obligativitatii vizelor pentru romanii care aleg sa plece la lucru in Spania. Demersurile, formale de altfel, initiate de MAE de la Bucuresti pe langa reprezentanta diplomatica a Spaniei in Romania se refera la cetatenii romani care lucreaza pe baza de contract de munca, pe perioade determinate in Spania. In urma interventiei MAE, Ambasada Spaniei a marit numarul de functionari care lucreaza la sectia sa consulara, intrucat s-a dublat numarul solicitarilor pentru viza din partea cetatenilor romani. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a discutat cu autoritatile spaniole si in legatura cu anumite masuri care ar conduce la facilitarea obtinerii vizelor de catre cetatenii romani care pleaca sa lucreze in Spania, fiind luata in dicutie si posibilitatea ca formalitatile de obtinere a acestor vize sa fie preluate de angajatorul strain. MAE mentine un contact permanent cu Ambasada Spaniei in vederea obtinerii unui acord intre cele doua state pentru desfiintarea vizelor de munca in beneficiul cetatenilor romani.

 
Ion Iliescu, autor de carti miciPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :1000
Wednesday, 19 January 2005

Ambasada Romaniei la Atena a fost gazda unei expoziti inedite de carte, semnata de profesorul timisorean universitar, doctor Ion Iliescu.

Cele douazeci de vitrine in care au fost expuse volumele au continut carti in miniatura, unicate, cu operele clasicilor romani Caragiale, Creanga sau Alecsandri, dar si editari ale unor lucrari in limbile greaca, rusa, germana si spaniola. Alaturi de cartile aflate la expozitie s-au putut admira si peste 30 de tablouri referitoare la tematica cartii liliputane. Publicul a vazut, asadar, carti legate in metal, pe suport de cuart, carti aflate sub caseta sau lupa, si volume pentru Eminescu, informeaza cotidianul timisoarean "Renasterea Banateana". Expozitia a fost completata de cuvantul Ambasadorului Romaniei la Atena, Caius Traian Dragomir, si de autorul cartilor miniaturale, traducerile din romana in greaca fiind facute de Anca Probonas. Finalul manifestarii a fost marcat de lansarea celui mai recent volum a lui Ion Iliescu, "Eminescu: statornica pretuire".

 
Week-end romanesc la SacramentoPDF Print E-mail
Sacramento, SUA/Romanian Global News
Accesari :1148
Wednesday, 19 January 2005

Comunitatea romaneasca din Sacramento a avut parte la sfarsitul saptamanii trecute de momente de mandrie si satisfactie spirituala deosebite datorate Asociatiei culturale "Miorita", condusa de Viorel Nicula.

Timp de doua zile, au avut loc diferite intruniri si evenimente care au adus bucuria in sufletul romanilor din capitala statului California, se arata intr-un mesaj din partea consulului economic al Romaniei in Los Angeles, Gabriel Dutu. Sambata, 15 ianuarie, consulul general al Romaniei la Los Angeles, Claudiu Lucaci a vizitat sala de gimnastica a celebrului antrenor de origine romana Geza Pozsar. Este pentru prima oara cand un oficial roman viziteaza clubul infiintat de celebrul antrenor al echipei de aur a Romaniei din care a facut parte si Nadia Comaneci. Scoala sportiva de la Sacramento este apreciata ca fiind printre cele mai bune de pe coasta de Vest, o pepiniera de sportive la nivel de top si chiar cu rezultate exceptionale in cadrul echipei nationale a SUA (printre acestea s-au numarat si copii talentati din familii romanesti), iar Geza Pozsar (care o are ca ajutor pe fosta mare campioana Emilia Eberle) este considerat printre cei mai valorosi profesori de gimnastica din Statele Unite, alaturi de un alt roman, Bela Karoly. La initiativa sefului oficiului consular din Los Angeles s-a stabilit ca, in functie de programul antrenorului Geza Pozsar, sa aiba loc, in aceasta primavara, un spectacol artistic la care sa participe foste glorii ale gimnasticii romanesti si americane.

Tot week-end-ul trecut, romanii din Sacramento au avut parte duminica, 16 ianuarie, de un spectacol literar artistic in amintirea marelui poet national Mihai Eminescu, la 155 de ani de la nasterea acestuia. La evenimentul organizat de Asociatia "Miorita" au participat peste 100 de romani din Sacramento, Stockton si San Francisco, alaturi de consulul general Claudiu Lucaci, parintele paroh al bisericii ortodoxe "Sfintii Mihail si Gavril" din Sacramento, Florin Mihalache, parintele calugar Laurentiu Andreescu de la manastirea Caldarusani si presedinta Asociatiei "Romania Animal Rescue", Nancy Janes. Aceasta a entuziasmat asistenta prin recitarea de mare tinuta a poeziei "La Steaua". Pe parcursul programului au fost prezentate aspecte din publicistica marelui poet, o prezentare succinta a operei eminesciene, si mai multe recitari in interpretarea actritei Viorica Popescu, ajunsa la venerabila varsta de 80 de ani. Si-au mai adus contributia la spectacol artisti locali de origine romana si familia Dinu si Oana Leonte, militanti ferventi ai promovarii operei lui Eminescu in intreaga lume. Succesul deosebit al manifestarii si organizarea excelenta asigurata de Asociatia " Miorita" au condus la decizia construirii unui parteneriat cu Consulatul General din Los Angeles in perspectiva sustinerii de actiuni comune in beneficiul colectivitatilor romanesti din California. Astfel, au fost demarate procedurile administrative pentru amplasarea bustului lui Mihai Eminescu intr-un spatiu public din capitala Californiei. Este asteptata contributia benevola a romanilor din SUA si un sprijin concret din partea statului roman. De asemenea, pentru infiintarea primului "club de folclor" din vestul SUA este in desfasurare actiunea de colectionare a costumelor populare din toate regiunile istorice ale Romaniei, precum si a altor obiecte traditionale. Consulatul General din Los Angeles va sprijini comunitatile din Sacramento si San Francisco, astfel incat scolile de duminica infiintate pe langa biserici sa fie dotate cu abecedare romanesti si alte manuale de studiu in limba romana, se mai arata in mesajul consulului economic al Romaniei la Los Angeles.

 

 
Integrarea Romaniei in UE dezbatuta la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :1044
Wednesday, 19 January 2005

Asociatia Britanica pentru Europa Centrala si de Est va gazdui joi, 20 ianuarie cursul profesorului Dennis Deletant, "Romania si Uniunea Europeana dupa alegeri".

Cursul se va tine incepand de la ora 18.30 in Camera de Consiliu a BCCB, la Palatul Westminster. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 020 7976 0766 sau la adresa de e-mail ahybbinette@bacee.org.uk. Dennis Deletant este profesor de Studii Romane la Scoala de Studii Slavone si Est-Europene, UCL. Domnia sa a fost observator din partea OSCE la recentele alegeri parlamentare si prezidentiale din Romania, din luna noiembrie a anului trecut. De-a lungul ultimilor ani Dennis Deletant a vizitat in repetate randuri tara noastra si a scris pe larg despre situatia politica din Romania. In ultima perioada a lucrat la un studiu despre Ion Antonescu, dictatorul roman din perioada celui de-al doilea Razboi Mondial. Dezbaterea va fi prezidata de presedintele Nicholas Jarrold, si va fi urmata de o receptie la care sunt invitati toti participantii la curs.

 
Lucrari ale compozitorilor romani, la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania//Romanian Global News
Accesari :992
Wednesday, 19 January 2005

Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu din Berlin va gazdui miercuri, 19 ianuarie, manifestarea artistica intitulata "Concert de pian din compozitori romani".

Concertul, avand in cuprinsul sau lucrari ale compozitorilor romani si germani, se va desfasura intre orele 19.30 si 21.30, informeaza pagina rom2.de. Mari Kimura va sustine un program cu lucrari din Johannes Brahms (1833-1879), Helmut F. Fenzl (nasc.1953), Corneliu Dan Georgescu (nasc.1938), Violeta Dinescu (nasc.1953), George Enescu (1881-1955). Compozitorul Corneliu Dan Georgescu este in prezent stabilit in Germania. Lucrarile sale, fie ele orchestrale, de camera, vocale, pentru pian, sau electroacoustice au fost interpretate pe scene din intreaga Europa. Actualmente activeaza ca scriitor si etnomuzicolog. Violeta Dinescu este, incepand din anul 1996, profesor la Universitatea Carl von Ossietzky din Oldenburg, fiind detinatoarea a peste 50 de premii internationale si distinctii. Pianista Mari Kimura s-a nascut in Osaka, Japonia, unde a facut studii de pian timp de 5 ani. Dupa studiile din Japonia, artista asiatica s-a perfectionat la "Conservatoire superieur de musique de Paris", alaturi de profesoara Dominique Merlet si la Facultatea de Arte din Berlin cu Prof. K. Hellwig. Tot la Berlin, Mari Kimura si-a sustinut si examenul de absolvire. Au urmat apoi studii private cu profesorul Robert Leonardy la Facultatea de Muzica din Saarbrucken, cu Eliane Richepin in Paris si cu Andrej Gawrilow. De-a lungul carierei sale Mari Kimura a sustinut numeroase concerte la Paris, Annecy, Berlin, Tokyo, avand un repertoriu extraordinar de bogat.

 
Participare romaneasca la Tragul International de Turism de la HelsinkiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :1085
Wednesday, 19 January 2005

Romania participa pentru a doua oara la Targul International de Turism "Matka 2005" care se va desfasura in perioada 20-23 ianuarie de la Helsinki.

Standul Romaniei se va afla in hala 6, pozitia 6n36 si va incerca sa faca cunoscut si pe pamant finlandez potentialul turistic al tarii noastre, informeaza Ambasada Romaniei la Helsinki. Corpul diplomatic al acesteia spera ca romanii din Finlanda vor mediatiza pe cat posibil prezenta tarii lor la targ si anunta, totodata, ca ii asteapta pe acestia sa vina in ultima zi a manifestarii la o intrevedere la standul roman. Incepand cu ora 11:00, acolo se va putea bea un pahar de vin romanesc si o ceasca de cafea, alaturi de membrii Ambasadei Romane la Helsinki.

 
Seara romaneasca pentru romanii din ChicagoPDF Print E-mail
SUA/Romanian Global News
Accesari :892
Wednesday, 19 January 2005

Joi, 20 ianuarie romanii din Chicago se vor aduna pentru a petrece o noua Seara Romaneasca in Chicago.

Seara romaneasca va avea si onoarea de a gazdui o "Petrecere de Inaugurare", pentru a celebra victoria in alegeri a presedintelui Bush, informeaza pagina de intrenet Seara Romaneasca. Totodata, romanii din Chicago ar dori sa profite de aceasta ocazie pentru a multumi Natiunii Americane pentru ca le-a oferit sansa de a fi o parte din aceasta natiune minunata care inca de la fondarea sa s-a dedicat proliferarii si mentinerii democratiei bazate pe principiile sacre "viata, libertate si urmarirea idealului de fericire pentru toti". "Multumim America pentru efortul tau neincetat de a proteja libertatea si de a intari justitia" - acesta este mesajul publicat pe pagina Serii Romanesti, alaturi de sprijinul exprimat de romanii americani in intreprinderea de a intari natiunea americana. Seara romaneasca in Chicago este un eveniment ce va fi gazdui in fiecare zi de joi a saptamanii la Juliana Restaurant & Nightclub, din W. Peterson, Chicago.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions