Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Ianuarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Portugalia va ajuta Romania in cursa de aderare la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :832
Thursday, 20 January 2005

Portugalia va sprijini Romania in procesul de Aderare la Uniunea Europeana, atat la nivel politic, pentru semnarea si ratificarea Tratatului de Aderare, cat si cu expertiza tehnica.

Aceasta este principala concluzie a intalnirii de miercuri, 19 ianuarie, dintre secretarul de stat cu Afaceri Europene din Ministerul de Externe portughez, Mario David si ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, si negociatorul sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban. Portugalia a reusit sa fructifice foarte bine statutul de membru UE. Cred ca Romania poate invata foarte mult din experienta portugheza, iar aceasta ne-ar ajuta sa evitam problemele pe care le-au avut alte state membre si ne pregatim cat mai bine pentru statutul de membru al Uniunii Europene", a aratat in cadrul intalnirii ministrul Integrarii Europene de la Bucuresti, informeaza un comunicat al ministerului. Totodata, acesta a tinut sa sublinieze ca eforturile Executivului sunt concentrate asupra aplicarii acquis-ului comunitar, astfel incat Romania sa fie cat mai bine pregatita pentru aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, exprimandu-si convigerea ca nu vor fi aplicate clauzele de salvgardare, acestea avand doar un caracter asiguratoriu. Negociatorul sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban, a indicat ca prioritati semnarea tratatului de aderare, obtinerea avizului Parlamentului European si apoi ratificarea tratatului cu statele membre ale Uniunii. Avem nevoie de sprijinul dumneavostra politic pentru obtinerea acestui aviz, dar si pentru ratificarea Tratatului la nivel national" a adeclarat Orban. Secretarul de stat portughez, Mario David, a exprimat, in vizita sa in Romania sprijinul pe care tara sa il poate acorda Romaniei, prin training-uri si specializari pe domenii precum relatii externe, agricultura, transporturi, dezvoltare regionala sau alte domenii. Portugalia va sprijini Romania la nivel politic", a declarat oficialul din Ministerul Afacerilor Externe portughez, atentionand, totodata, ca efortul pentru aderare nu va fi usor, se mai arata in comunicat.

 
TVR International implineste 3 ani in America de NordPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :884
Thursday, 20 January 2005

Trei ani de cand TRV International emite in America de Nord pentru romanii stabiliti acolo se vor implini vineri, 21 ianuarie.

Trei ani de cand romanii din America stiu in fiecare moment al zilei ce se petrece in tara lor. Trei ani de stiri romanesti, trei ani de emisiuni dedicate strict lor, romanilor de peste ocean. Cu ocazia acestei aniversari, TVR International organizeaza vineri un spectacol-eveniment, care se va transmite in direct si pentru romanii de pe continentul nord-american, incepand cu ora 20.00, in cadrul unei editii speciale a emisiunii Seara Romanilor. Evenimentul va consta intr-un concert live sustinut la discoteca bucuresteana Escape de catre Directia 5, Zdob si Zdub, Ducu Bertzi, Nico, Delia si Alexandra Ungureanu. Spectacolul va fi prezentat de catre Gabriel Cotabita si Sorana Belciu.

 
Tinerii japonezi ii ajuta pe romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :884
Thursday, 20 January 2005

Un grup de voluntari japonezi de la Japan International Cooperation Agency, (JICA), se afla in Romania pentru a impartasi din experenta lor si celor care locuiesc in tara noastra.

Asiaticii incearca prin ajutorul pe care si-l ofera benevol sa poata contribui intr-o oarecare masura la evolutia economico-sociala a Romaniei. De cativa ani buni, munca japonezilor in Romania si in alte tari din Est s-a axat pe urmatoarele aspecte: sustinere pentru introducerea economiei de piata, discutarea problemelor legate de mediu si poluare, dar si aplecare spre domeniul sportiv. Referitor la acest ultim punct, japonezii au promovat in Romania sporturile lor traditionale, cum sunt kendo si judo, dar si volei si ski. Un turneu distractiv de ski a fost organizat in Romania la Giurgeni si a avut succesul scontat de japonezi, informeaza biroul din Bucuresti al asociatiei. De asemenea, japonezii s-au implicat si in latura socio-umanitara, in prezent mai multi voluntari ai JICA lucrand la Maternitatea din Brasov, la Centrul de Persoane cu Handicap din Ploiesti, la Centrul de Persoane Fara Adapost din acelasi oras, la Palatul Culturii si la Liceul de Arta Octav Bancila" din Iasi, sau la Liceul de Informatica din Alexandria.

 
Un secol de la nasterea lui Grigore Vasiliu BirlicPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :898
Thursday, 20 January 2005

Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, (DJCCPCN), din Suceava se pregateste pentru aniversarea implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Grigore Vasiliu Birlic.

Evenimentul de comemorare al regretatului actor va avea loc la Falticeni, pe 25 ianuarie, orasul natal al comemoratului, anunta seful DJCCPCN, dl Emil Ursu. Seria de manifestari dedicate lui Birlic va consta intr-un simpozion referitor la viata si activitatea actorului, o expozitie de fotografie documentara la Casa Oamenilor de Seama din oras si proiectii de filme ce il au protagonist pe Grigore Vasiliu Birlic: "Titanic vals", "D-ale carnavalului", "O scrisoare pierduta" si "Mofturi 1900".

 
Cooperare romano-canadiana pentru metroul bucuresteanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1002
Thursday, 20 January 2005

Metroul bucurestean va fi in curand echipat cu 20 de noi garnituri din partea unei companii canadiene. Firma Bombardier Transport a obtinut o comanda de 144 de milioane de dolari americani din partea societatii romane Metrorex.

Cele 20 de garnituri sunt de tip Movia, compuse fiecare din cate sase vagoane. Primele livrari in cazul acesta sunt preconizate pentru anul 2006. Bujiile vor fi produse la uzina Bombardier de la Siegen, Germania, in timp ce fabricarea vagoanelor va fi realizata la uzina Gorlitz, tot in Germania. Sistemul de propulsare va fi fabricat la uzina Vastersa, in Suedia, iar administrarea proiectului se va face tot din Suedia. Asamblarea finala a garniturilor de tren urmeaza sa fie executata la Craiova, de catre partenerul local al firmei Bombardier, Electroputere. In prezent, metroul bucurestean mai are in dotarea sa un numar de 108 garnituri de metrou obtinute tot de la Bombardier, in urma unei comenzi din luna iunie a anului 1999, si acestea fiind tot de tip Movia. Totodata, Metrorex mai foloseste si sisteme de semnalizare Bombardier, ca si dispozitive de reglare a circulatiei apartinand acestei firme.

 
Romania detine doua exemplare din specia SequoiaPDF Print E-mail
Arad, Romania/ Romanian Global News
Accesari :1059
Thursday, 20 January 2005

Unul dintre rarele exemplare europene de Sequoia Gigantea se afla in satul Madarat din judetul Arad, unde s-a dezvoltat de peste 150 de ani.

Copacul urias a fost adus in Romania in anul 1845 din zona California, de catre baronul Dietrich Jozsef. Acesta era detinatorul unei podgorii in America si a venit cu trei puieti de sequoia ce au fost plantati in Maderat, informeaza ziarul "Adevarul de Arad". Desi, pentru a se putea dezvolta, acestei specii de copac ii trebuie un strat de pamant cu grosimea de cel putin zece metri, arbustul s-a adaptat in pamantul romanesc, care are o adncime de doar doi metri. Astazi, din cei trei puieti au mai ramas doar doi. Cu o inaltime de 35 de metri si o circumferinta de 5 metri, copacii Sequoia din judetul Arad constituie un punct de atractie pentru turisti.

 
Fuji va investi la ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :1085
Thursday, 20 January 2005

Compania japoneza Fuji va produce la Parcul Industrial de Inalte Tehnologii Tetarom" din Cluj-Napoca casete profesionale pentru camere video Beta si suporturi pentru imprimare audio si video.

Investitia se ridica la 5 milioane de euro, bani care vor ajunge la modernizarea unei foste hale de productie de 3000 de metri patrati. Fuji este doar una dintre companiile straine care vor sa investeasca la Cluj, suma maxima care se preconizeaza sa fie adusa de acestea in judet fiind de 75 de milioane de euro, la care se adauga crearea a 3.000 de locuri de munca, informeaza "Monitorul de Cluj". Printre firmele dispuse sa investeasca se mai afla compania germana Ruwel AG, producatoare de placi cu circuite imprimate pentru industria de automobile, iar firma Energobit va fabrica echipamente automatizate. Finalizarea Parcul Industrial de Inalte Tehnologii Tetarom" este prevazuta pentru data de 30 iunie 2005.

 
Studentii aradeni fac sport in ItaliaPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :988
Thursday, 20 January 2005

Doisprezece studenti de la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" din Arad, insotiti de doua cadre didactice de la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, vor participa in perioada 20-23 ianuarie, in localitatea italiana Tarvisio, la un stagiu sportiv.

Acest lucru este posibil ca urmare a acordului de infratire incheiat recent intre Consiliul Judetean Arad si Provincia Udine, acord promovat prin intermediul Fundatiei "Marco Polo" din Arad, din cadrul universitatii aradene. Stagiul sportiv este primul pas dintr-o serie mai lunga de colaborari, ce pot include, pe viitor, schimburi culturale, sociale si economice intre Arad si Udine, informeaza cotidianul "Adevarul de Arad".

 
Ericsson si Connex semneaza un acord pentru prima retea 3G din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1076
Thursday, 20 January 2005

Operatorul roman de telefonie mobila, Connex a ales compania Ericsson ca distribuitor de echipamente si servicii pentru a dezvolta noua sa retea W-CDMA.

Desi termenii contractului nu au fost inca dati publicitatii, Ericsson a fost ales sa distribuie echipament 3G core si radio si sa puna la dispozitie integrarea sistemului, precum si serviciile de optimizare, inclusiv integrarea multi-client. Reteaua va pune la dispozitia utilizatorilor de telefonie mobila din Romania pentru prima data servicii 3G avansate. "Ericsson are experienta necesara pentru a ne ajuta sa oferim servicii 3G reale romanilor" a declarat vicepresedintele Connex, Vishant Vora. "Experienta lor dovedita in dezvoltarea retelelor 3G in intreaga lume ii transforma intr-un partener de o valoarea inestimabila, acum cand noi incercam sa distribuim servicii avansate in tara", a mai declarat reprezentantul Connex. In acelasi timp, reprezentantii companiei Ericsson au aratat ca solutiile pe care ei le ofera in ceea ce priveste segmentul 3G se extind de la telefonie video, la descarcari de date la mare viteza.

 
Prima intalnire a asociatiilor italo-romane din ItaliaPDF Print E-mail
Biela, Italia/Romanian Global News
Accesari :869
Thursday, 20 January 2005

Asociatiile italo-romane din Italia s-au intalnit pentru prima oara saptamana aceasta, in localitatatea italiana Lago di Viverione, din provincia Biela, la 60 de kilometri de Torino.

Desfasurata in zilele de 18 si 19 ianuarie, intalnirea a fost promovata si organizata de presedintele Asociatiei Nationale Progetti per il Futuro (Proiecte de Viitor) Italia-Romania, Cosimo Gioranna, informeaza asociatia romaneasca Romanian Land. Reprezentanti ai 15 asociatii au discutat despre problemele pe care le intampina imigratia romaneasca in Italia, in conditiile in care romanii sunt cea mai importanta comunitate straina din aceasta tara, atat ca numar, cat si ca prezentare. Intalnirea a reprezentat prilejul perfect pentru conturarea ideii constituirii unei Ligi a romanilor la nivel national, pe langa care au mai fost prezentate si proiecte trecute, actuale si de viitor, Pe parcursul celor doua zile de discutii, la intalnirea asociatiilor italo-romane a fost prezent si consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu, se mai arata in comunicatul Romanian Land.

 
Romanii de pretutindeni isi asteapta legeaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :970
Thursday, 20 January 2005

In prezent exista mai multe acte normative care sunt destinate sprijinirii romanilor de pretutindeni, cum ar fi legea din 1993 prin care a fost infiintat Fondul Republica Moldova sau unele prevederi din Legea invatamantului din 1995.

In 1998 a fost promulgata Legea 150 privind acordarea de sprijin comunitatilor romanesti de pretutindeni. Acestea sunt insuficiente, comparativ cu legislatia adoptata de alte state, de exemplu Ungaria. Oricum, statul roman nu isi apara comunitatile nici macar pe masura legislatiei existente la nivel european, aplicand standardele Consiliului Europei.

In momentul de fata exista doua initiative legislative care isi propun completarea acestei legi, asteptandu-se ca actuala guvernare sa o ia in considerare pe cea propusa de Alianta DA si nu pe cea a PSD-ului, dupa cum a dat de inteles un inalt oficial ca s-ar lua in considerare, starnind nedumerire in randul romanilor de pretutindeni. O atentie speciala trebuie acordata relatiilor cu romanii care traiesc in spatiul ex-sovietic, la sud de Dunare si in Balcani. Acest lucru va trebui sa transpara, de acum, din programele institutiilor publice din tara, adoptarea unei Strategii Nationale in acest sens fiind necesara si oportuna. Mai multe asociatii romanesti din strainatate ne-a sesizat ca asteapta nerabdatoare numirea unui secretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni care sa perfecteze si puna in aplicare aceasta strategie. (D.E.)

Schimbarile politice din ultimii ani impun o reformare a relatiilor dintre statul roman si comunitatile romanesti de pretutindeni pentru a putea fi aparate drepturile acestor comunitati, drepturi prevazute in mai multe documente internationale. In special tratamentul pe care comunitatile minoritare dintr-un anumit stat il pot primi de la statul inrudit este prevazut in concluziile Comisiei de la Venetia. Necesitatea pastrarii si afirmarii identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase, prevazute in documentele internationale sau regionale, invita autoritatile romanesti la o actiune coerenta si eficienta. Tratatele de baza incheiate de Romania cu statele invecinate, in aceste state existand largi comunitati romanesti, ofera un cadru juridic pentru o astfel de actiune in sprijinul romanilor din afara granitelor, insa acest cadru trebuie completat printr-o lege romaneasca.

Consiliul Mondial al Romanilor de Pretutindeni

Initiativa PNL-PD propune o Lege pentru Romanii de pretutindeni care sa creeze un Consiliu Mondial al Romanilor de Pretutindeni, care sa functioneze ca autoritate superioara de avizare a initiativelor Romaniei cu incidenta asupra intereselor comunitatilor romanesti de pretutindeni, organism care urmeaza sa se afle sub egida Parlamentului Romaniei.

De asemenea, aceasta initiativa legislativa propune infiintarea Departamentului de Stat pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni, ca unica structura specializata de coordonare a politicii guvernamentale in domeniu. Pentru eficientizarea demersurilor guvernamentale in domeniu, noul Departament are obligatia de a stoca informatia referitoare la comunitatile romanesti de pretutindeni. In acest scop, Departamentul va prelua atributiile, numarul de personal si arhiva compartimentelor specializate din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Pentru facilitarea deplasarilor transfrontaliere se stabileste ca personalul Departamentului este asimilat celui din misiune din Ministerul Afacerilor Externe, avand drepturile si obligatiile specifice. Initiativa PNL PD propune alocarea unui numar corespunzator de personal, de minimum 40 de persoane, cu posibilitatea de a fi dezvoltat pana la 70. De asemenea se prevede infiintarea unui fond pentru romanii de pretutindeni din care sa fie finantate proiectele propuse de organizatiile neguvernamentale in interesul comunitatilor romanesti de pretutindeni si cu sprijinul caruia sa fie organizat anual un Forum al Tinerilor Romani de Pretutindeni.

Avantaje culturale

In viziunea proiectului de lege pentru romanii de pretutindeni a PSD Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni se organizeaza ca institutie publica, cu personalitate juridica, in subordonarea Guvernului si coordonarea primului-ministru. Acest proiect de lege prevede ca "Guvernul Romaniei va acorda prioritate incheierii de acorduri si programe cu statele in care exista minoritati romanesti pentru a asigura protectia identitatii culturale, etnice, lingvistice si religioase a acestora si va urmari aplicarea standardelor si documentelor internationale si europene in domeniul protectiei persoanelor apartinand minoritatilor nationale". In viziunea aceluiasi proiect de lege Congresul Romanilor de Pretutindeni urmeaza sa fie organizat anual sub egida Parlamentului Romaniei, in Romania sau in strainatate. Convocarea Congresului Romanilor de Pretutindeni se realizeaza de conducerea Parlamentului Romaniei, iar cheltuielile privind organizarea si desfasurarea Congresului Romanilor de Pretutindeni sunt prevazute in bugetul Parlamentului Romaniei, intr-un capitol bugetar distinct. Organismul permanent al acestui congres urmeaza sa fie Consiliul Romanilor de Pretutindeni, care are competenta consultativa pe langa autoritatile romane pentru promovarea intereselor romanilor de pretutindeni legate de pastrarea identitatii lor, intarirea relatiilor Romaniei cu statele in care acestia traiesc, precum si promovarea culturii romane in aceste state. Acest proiect de lege mai prevede o serie de avantaje pentru romanii din afara granitelor pentru ca acestia sa isi poata pastra identitatea lingvistica si culturala.

Preluare cotidianul Ziua, editia de joi, 20 ianuarie. Un articol semnat George Damian.

 
Rusia isi arata muschii Chisinaului in problema accesului in regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :846
Thursday, 20 January 2005

Ministerul de Externe al Federatiei Ruse a expediat miercuri o nota Ministerului moldovean de Externe, prin care solicita anularea interdictiilor la calatoriile in regiunea transnistreana, impuse de catre autoritatile moldovene pentru reprezentantii misiunilor diplomatice si ai organizatiilor internationale acreditate la Chisinau, informeaza un comunicat al Departamentului pentru Informatii si Presa al MAE rus.

Potrivit comunicatului MAE rus, decizia Chisinaului trezeste nu numai ingrijorarea partii ruse, dar si a Ucrainei si a OSCE, care sunt partenerii Rusiei in eforturile de mediere din regiune. In document se mentioneaza ca decizia respectiva afecteaza activitatea reprezentantilor oficiali ai Federatiei Ruse in mentinerea contactelor necesare cu una din partile aflate in conflict, activitate ce decurge din statutul Rusiei de mediator in procesul de reglementare a conflictului transnistrean si de garant al viitoarelor acorduri. "Apar dificultati evidente in activitatea Comisiei Unificate de Control, a Fortelor comune de pacificare in Zona de securitate, o mare parte a carora o constituie contingentul rus de pacificare", se arata in comunicatul citat. In nota MAE rus se mentioneaza ca pozitia solidara a mediatorilor in aceasta problema a fost reflectata in declaratia comuna difuzata la 18 ianuarie curent, in care a fost atrasa atentia asupra dificultatilor in acordarea in timp util a ajutorului partilor aflate in conflict, in special in cazul unor situatii de criza din zona de securitate, care ar putea avea repercusiuni grave asupra mentinerii pacii si stabilitatii in zona. "Aflati pe pozitia disponibilitatii contribuirii la reglementarea problemei transnistrene in baza mentinerii integritatii teritoriale a Republicii Moldova, mediatorii au chemat autoritatile moldovene sa renunte la actiuni unilaterale si sa reia procesul de negocieri. A fost exprimata speranta ca autoritatile de la Chisinau vor reexamina urmarile negative ale restrictiilor aplicate", se mai arata in comunicatul Departamentului pentru Informatii si Presa din cadrul MAE rus. La ora trimiterii stirii, oficialii din cadrul Ministerului de Externe de la Chisinau erau inabordabili.

 
Concurs de business planuri pentru tinerii basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :1043
Thursday, 20 January 2005

Asociatia Nationala a Tinerilor Manageri din Moldova (ANTMM), in colaborare cu Canadian Business Incubators si Academia de Studii Economice din Moldova, a lansat editia a treia a Concursului National de business planuri pentru tineri.

Potrivit responsabililor de la ANTMM, scopul concursului este de a oferi tinerilor sansa sa obtina finantarea unor proiecte si de a initia propria afacere. Concursul se va desfasura in patru etape: inregistrarea si elaborarea mini-planurilor (pana la 15 februarie curent), instruirea candidatilor, elaborarea business-planurilor si, etapa finala, prezentarea business-planurilor publicului larg. Participantii la concurs vor fi antrenati in cursuri de instruire oferite de catre specialistii Asociatiei "ProRuralInvest". Toti participantii la concurs vor avea posibilitate sa primeasca oferte de finantare a proiectelor din partea bancilor comerciale, institutiilor financiare si investitorilor privati.

 
Romanii din Voivodina au un nou consulat la VarsetPDF Print E-mail
Varset, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :956
Thursday, 20 January 2005

Consiliul de Ministri al Serbiei si Muntenegrului a aprobat in data de 11 ianuarie cererea privind deschiderea consulatului general al Romaniei la Varset, ca urmare a intelegerii intre Guvernul Romaniei si cel al Uniunii Serbia si Muntenegru.

Potrivit unui comunicat din partea Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, noul consulat va avea in jurisdictia sa Banatul Central (districtele Novi Becei, Nova Crjna, Zitiste, Secanj si Zrenjanin) si Banatul de Sud (cu districtele Plandiste, Varset, Bela Crkva, Kovin, Alibunar si Kovacita). Infiintarea Consulatului General al Romaniei la Varset va avea loc in noul context european al relatiilor bilaterale dintre Romania si Serbia si Muntenegru, marcat de intensificarea dialogului politico-diplomatic dintre Bucuresti si Belgrad, mai mentioneaza comunicatul, exprimand totodata convingerea oficialilor MAE ca aceasta noua institutie, ce va reprezenta interesele romanilor din Serbia, va servi unei mai bune cunoasteri a traditiei istorice a Banatului, a comunitatii romanesti in zona, orasul Varset reprezentand podul de legatura spirituala intre Serbia si Romania. Consulatul va reprezenta un real ajutor pentru membrii comunitatii romanesti din zona care isi vor putea rezolva mai usor problemele legate de viza si, in general, de contactele cu Romania. Totodata, Consulatul General al Romaniei la Varset ar servi ca un mijloc de informare a romanilor din regiune in legatura cu realitatile din Romania, nu numai in ceea ce priveste viata spirituala, dar si in legatura cu progresele tarii noastre pe drumul consolidarii democratiei si integrarii europene si euroatlantice, se mai arata in comunicatul MAE. Principala problema care ar mai ramane de rezolvat este infiintarea unui consulat la Zaicear, cu adevarat necesar pentru cei 400.000 romani din regiunea Timoc. Timocul se afla la peste 300 de kilometri distanta de Belgrad, fata de numai 80 de kilometri la cati se afla Varsetul.

 
Prima intalnire a asociatiilor italo-romane din ItaliaPDF Print E-mail
Biela, Italia/Romanian Global News
Accesari :864
Thursday, 20 January 2005

Asociatiile italo-romane din Italia s-au intalnit pentru prima oara saptamana aceasta, in localitatatea italiana Lago di Viverione, din provincia Biela, la 60 de kilometri de Torino.

Desfasurata in zilele de 18 si 19 ianuarie, intalnirea a fost promovata si organizata de presedintele Asociatiei Nationale Progetti per il Futuro (Proiecte de Viitor) Italia-Romania, Cosimo Gioranna, informeaza asociatia romaneasca Romanian Land. Reprezentanti ai 15 asociatii au discutat despre problemele pe care le intampina imigratia romaneasca in Italia, in conditiile in care romanii sunt cea mai importanta comunitate straina din aceasta tara, atat ca numar, cat si ca prezentare. Intalnirea a reprezentat prilejul perfect pentru conturarea ideii constituirii unei Ligi a romanilor la nivel national, pe langa care au mai fost prezentate si proiecte trecute, actuale si de viitor, Pe parcursul celor doua zile de discutii, la intalnirea asociatiilor italo-romane a fost prezent si consulul general al Romaniei la Milano, Mircea Gheordunescu, se mai arata in comunicatul Romanian Land.

 
Si romanii din Calgary vor avea asociatia lorPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :909
Thursday, 20 January 2005

Un grup de romani din Calgary s-a hotarat sa infiinteze o asociatie a lor si, in urma unei intalniri care a avut loc sambata, 15 ianuarie, a intocmit o schita de statut care va fi distribuita pana pe 25 ianuarie cat mai multor persoane din comunitatea romaneasca.

Documentul preliminar al viitoarei "Romanian Heritage Association" prezinta statutul organizatiei, care este o asociatie non-profit, echidistanta politic, ce sustine multiculturalismul si libera exprimare a opiniilor fiecaruia in limitele civilizate ale democratiei. Asociatia va fi deschisa pentru toti romanii si toate persoanele care impartasesc valori romanesti, de oriunde din lume, care solicita apartenenta la RHA. Scopul principal al asociatiei este de a pune bazele unei comunitati romanesti puternice in Calgary, Alberta, si de a promova interesele romanilor in acest oras si in restul Canadei. Viitorii membri va trebui sa plateasca o cotizatie stabilita de comun acord de fondatorii asociatiei si care se va colecta pana la data de 31 martie. Maria Bandol, unul dintre initiatorii proiectului, le transmite celor care doresc sa se inscrie la Asociatia Romanian Heritage Association sa isi anunte intentia lor pana pe 25 ianuarie, prima adunare urmand sa se desfasoare pe 5 februarie, incepand cu ora 10:30. Informatii suplimentare despre intreaga schita de statut se pot gasi la adresa http://www.florescugallery.com/images/comunitate.html, document care poate fi trimis mai departe altor romani interesati de aceasta initiatiava.

 
Seara romaneasca la Versoix pentru sprijinirea unei asociatii din CampinaPDF Print E-mail
Versoix, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :848
Thursday, 20 January 2005

Comunitatile protestante si catolice elvetiene, intitulate "Crestini impreuna", organizeaza vineri, 21 ianuarie, la Versoix, o seara romaneasca pentru a sustine asociatia "Mana deschisa" din Campina.

Programul manifestarii va cuprinde prezentarea proiectului omonim, o expozitie cu vanzare de tablouri, a artistei Irene Reday, muzica si mancare traditionala romaneasca, informeaza portalul romanilor din Elvetia. Evenimentul se va desfasura la sala consiliului local din Versoix intre orele 19:00-22:30, iar participarea se va face pe baza cumpararii biletelor de intrare ce au pretul de 20 de franci elvetieni. Acestea se mai pot achizitiona de la James Martin, in aceasta suma fiind inclus, totodata, si felul de mancare care se va servi la seara romaneasca.

 
Opt oficiali romani si francezi primesc in Franta ordinul Pentru Merit si Steaua RomanieiPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :1004
Thursday, 20 January 2005

Ambasadorul Romaniei in Frantam, Sabin Pop a oferit, in cadrul unei ceremonii organizate in data de 12 ianuarie la Resedinta Romaniei in Franta, Ordinul National "Steaua Romaniei", cu gradul de ofiter unui oficial roman si doi francezi, precum si ordinul "Pentru Merit" cu gradul de ofiter catre cinci oficiali francezi.

Secretarul de Stat in Comitetul Interministerial, pentru probleme de cooperare economica al Primului Ministru si consilier pentru afaceri europene, Pascale Andreani, consilierul de stat al primului ministru al Romaniei, si insarcinat al Guvernului Francez pe langa Guvernul Romaniei, Corina Coman, impreuna cu consilierul diplomatic si pentru afaceri strategice au primit din partea Ambasadei Romaniei la Paris, "Steaua Romaniei", fiind decorati ca ofiteri. Ordinul national "Pentru merit", tot in gradul de ofiter, a fost inmanat consilierului parlamentar, Jean-Paul Davin, consilierului tehnic insarcinat cu afaceri economice internationale, Emmanuel Glimet, consilierului tehnic insarcinat cu cooperarea descentralizata si cu francofonia, Chantal Moreno, consilierului pentru tineret, educatie nationala si cercetare, Michel Roger si consilierului tehnic insarcinat cu agenda internationala, Gael Veyssiere. Decretul de decorare a celor opt oficiali a fost semnat de catre presedintele Romaniei, ca urmare a propunerii ministrului roman al Afacerilor Externe si ca semn de inalta apreciere a contributiei peronale la dezvoltarea raporturilor de cooperare romano-franceze. Decretul a fost semnat si de catre premierul roman. "Munca acestor colaboratori apropiati ai primului Ministru al Republicii Franceze este de natura sa lase o urma importanta in construirea cooperarii dintre noi iar acordarea acestor medalii de azi exprima, din partea romana, perfecta intelegere a contributiei fiecaruia in reusita proiectelor noastre comune", a declarat ambasadorul Romaniei, Sabin Pop, in cadrul ceremoniei de acordare a ordinelor nationale.

 
Comunitatea spaniola ajuta imigrantii romaniPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :920
Thursday, 20 January 2005

Pentru a evita ca imigrantii romani si africani din Spania, aflati intr-o situatie riscanta din pricina lipsei de protectie in ceea ce priveste locuinta si actele sa fie marginalizati, Serviciile Sociale madrilene au pus in miscare un nou program destinat acestor categorii.

Cu o investitie de 400.000 de euro care sa acopere necesitatile de baza, autoritatile au pus la punct un plan de interventie personalizata, in functie de necesitatile subiectului. Toate aceste masuri au ca scop acoperirea carentelor si furnizarea asistentei sociale, juridice si psihologice pentru segmentele de imigratie amintite, informeaza publicatia spaniola ABC. Aceste masuri vor fi puse in practica in urma unor conventii incheiate cu diverse ONG-uri, printre care Karibu, Caritas si San Martin de Porres.

 
Intalnire lunara a romanilor din LiegePDF Print E-mail
Liege, Belgia/Romanian Global News
Accesari :1011
Thursday, 20 January 2005

Romanii din Liege se intalnesc in prima sambata a fiecarei luni la "Cafe LEntracte" din localitatea belgiana.

In localul ales se pot manca feluri specifice romanesti, precum ciorba de burta, mititei sau sarmale cu mamaliguta, si se poate bea o gama larga de sucuri, bere si cafea. Toti romanii care doresc sa se destinda in compania altor semeni ai lor sunt, asadar, bineveniti la Liege, se arata pe un forum al romanilor din Belgia. Informatii suplimentare se pot obtine de la numarul de telefon 0495.943.903.

 
Intreprinzatorii romani din Vancouver isi pot promova mai usor afacerilePDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :1087
Thursday, 20 January 2005

Romanii care au dezvoltat o afacere proprie in Vancouver pot sa adere la organizatia Vancouver Romanian Business Network (VRBN), o organizatie non-profit din British Columbia, Canada, care are ca scop principal promovarea afacerilor membrilor sai.

Urmatoarea intalnire a acestei asociatii este programata pentru sambata, 22 ianuarie, zi in care se va face o prezentare amanuntita a planului de lucru al VRBN si a etapelor urmatoare. Tot sambata se vor alege membrii fondatori, se vor face propuneri cu privire la functiile de conducere din cadrul organizatiei si se vor plati taxele de cotizare pentru anul in curs, fiecare membru avand de achitat suma de 50 de dolari candieni. Confirmarile de participare la intalnirea din 22 ianuarie se pot face prin e-mail la adresa barsand@hotmail.com, se anunta pe un forum al romanilor din zona Vancouver.

 
Viata politica a calugaritelor romance tema de seminar la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :996
Thursday, 20 January 2005

Miercuri, 19 ianuarie, la University College din Londra a avut loc seminarul pe tema "Viata politica a maicutelor", sustinut de Alice Forbess, de la Goldsmith University.

Seminarul recreaza drumul parcurs de o manastire ortodoxa din Romania de-a lungul perioadei socialiste, dar si dupa aceasta. Discutia s-a desfasurat intre orele 16.30 si 18.00, la Departamentul de Antropologie de la University College, in Laboratorul Daryll Forde si a fost urmata de un cocktail in Houseman Room.

 
La intrarea in tara, cumparati rovinietaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1257
Thursday, 20 January 2005

Cetatenii romani care se intorc in tara in concediu, in vizita sau chiar definitiv, trebuie sa stie ca incepand din luna ianuarie la intrarea in Romania trebuie sa cumpere rovinieta, care sa ateste platirea taxei de drum.

Rovinieta este o taxa care permite utilizarea retelei de drumuri si ea variaza in functie de cat de poluanta este masina pe care o conduceti. Astfel, pentru autoturismele non-euro, ea va costa 24 de euro, pentru euro I, 21 de euro, iar pentru automobilele care respecta normele de poluare euro II si peste, va costa 16,8 euro, avand o valabilitate de 12 luni. Taxa se poate achita la punctele de trecere a frontierei, la Oficiile Postei Romane, statiile Petrom, Rompetrol si Mol, dar si la directiile regionale de drumuri si poduri, informeaza Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Rovinieta se poate procura, pentru cei care intra in tara, de la vamile Giurgiu, Moravita, Jimbolia, Nadlac, Varsand, Bors, Petea, Albita, Oancea, Galati, Negru Voda, precum si de pe autostrada Bucuresti-Pitesti. In schimbul taxei de drum achitate veti primi de la punctele de plata indicate un autocolant pe care il veti lipi pe geamul autoturismului. Ministerul Finantelor Publice a solicitat ca societatile care distribuie roviniete sa elibereze clientilor chitante sau bonuri fiscale, cu care acestia vor putea justifica, la un eventual control in trafic, plata taxei de drum. Si pentru microbuze trebuie platita rovinieta, care este in valoare de 216 euro (pentru non-euro), 210 euro (Euro I) si 204 euro (Euro II), iar pentru autocare se plateste taxa de 510, 450 si 390 de euro, pentru categoriile non-euro, Euro I, respectiv Euro II.

 
Spectacol romanesc la BridgeportPDF Print E-mail
Connecticut, SUA/20 ianuarie/Romanian Global News
Accesari :919
Thursday, 20 January 2005

Artistii Irina Loghin, Mirabela Dauer, George Rotaru si Nicu Constantin isi continua seria spectacolelor prin Statele Unite ale Americii vineri, 21 ianuarie, la Sala sociala a comunitatii romanesti din Bridgeport.

Aceasta se afla langa Biserica "Sf. Dimitrie" de la Bridgeport, statul Conecticut. Seara de muzica si umor va incepe la ora 19:00 si, pe langa spectacolul propriu-zis, va oferi celor prezenti si traditionalii mici romanesti, asezonati cu bautura, informeaza pagina de internet a parohiei ortodoxe romane "Schimbarea la Fata" din Harthord.

 
Romania participa la Conferinta ONU referitoare la Reducerea DezastrelorPDF Print E-mail
Kobe, Japonia//Romanian Global News
Accesari :938
Thursday, 20 January 2005

O delegatie romana participa in perioada 18-22 ianuarie la Kobe, in Japonia, la Conferinta Natiunilor Unite pe tema Reducerii Dezastrelor.

Romania se afla la aceasta manifestare alaturi de tari din toate continentele, reprezentanta fiind de Ministrul Delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely, Seful de Stat Major, Colonel Stefan Geanta, reprezentant al Ministerului de Interne, Adrian-Cristian Tatarusanu, Secretarul de Stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ileana Tureanu, Directorul Centrului National pentru Reducerea Riscului Seismic, Radu Vacareanu, Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, Gheorghe Marmureanu, precum si Cristian Stamatiade, Septimiu Mara, Dan Lungu si Constantin Ionescu. Printre temele dezbatute la conferinta din Japonia se numara recentul cutremur din Oceanul Indian si alte calamitati naturale care se abat asupra Terrei, precum invazia lacustelor din Africa. Totodata, participantii vor discuta despre modalitatile de prevenire si combatere a dezastrelor, metode prin care tarile pot coopera in ceea ce priveste iminenta unui dezastru, identificarea riscului, evaluare, monitorizare si avertizare asupra iminentei dezastrului. Prin aceasta conferinta se spera ca tarile sa fie mai bine informate in ceea ce priveste o eventuala calamitate si sa gestioneze corect crizele de acest gen.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions