Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Ianuarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Basescu primit cu paine si sare dincolo de PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :908
Friday, 21 January 2005

Sosit vineri, 21 ianuarie, la Chisinau la invitatia omologului sau moldovean, presedintele Traian Basescu a fost intampinat de romanii din Basarabia cu paine, sare, vin si trandafiri, dar si de trei tinere in costume nationale.

Delegatia Romaniei, formata din ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu si din consilierii prezidentiali Adriana Saftoiu, Theodor Stolojan si Andrei Plesu si consilierul de stat Ileana Ilinoiu, a fost intampinata pe aeroportul din Chisinau de premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, de ministrul de Externe, Andrei Stratan, si de consilierul presedintelui, Sergiu Mocanu. Ceremonia oficiala de primire s-a desfasurat pe treptele Presedintiei. Au fost intonate imnurile de stat ale Romaniei si Republicii Moldova, dupa care cei doi sefi de stat au trecut in revista garda de onoare. Ceremonia a fost urmata de o intrevedere tete-a-tete a celor doi sefi de stat. In cursul aceleiasi vizite, presedintele Romaniei va mai avea intalniri si cu presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Eugenia Ostapciuc, cu liderul PPCD, Iurie Rosca, cu vicepresedintele Aliantei Braghis, Lidia Gutu, si cu liderul Partidului Comunistilor din Republica Moldova, Victor Stepaniuc.

 
Romania si Basarabia isi intensifica relatiile bilateralePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :826
Friday, 21 January 2005

Cu prilejul vizitei presedintelui Traian Basescu la Chisinau, sefii de stat din cele doua tari au semnat vineri, 21 ianuarie, o Declaratie Comuna in care se afirma dorinta reciproca de intensificare a relatiilor bilaterale, in vederea obiectivului strategic al ambelor tari, acela de aderare la Uniunea Europeana.

Declaratia mentioneaza ca Romania va sustine, si pe viitor, actiunile indreptate spre consolidarea suveranitatii, independentei si integritatii teritoriale a Republicii Moldova si reafirma, totodata, sprijinul Romaniei catre Basarabia in eforturile acesteia de integrare europeana. "Republica Moldova si Romania considera ca extinderea UE este un proces benefic, care va influenta pozitiv relatiile dintre statele noastre, prezentand mai multe oportunitati pentru dezvoltarea domeniilor ce tin de libera circulatie a persoanelor, a bunurilor, a capitalurilor si a serviciilor", se arata in textul Declaratiei. Cele doua parti se angajeaza sa examineze si sa identifice cele mai eficiente mecanisme de implementare adecvata a normelor ce garanteaza aceste libertati, precum si sa actioneze pentru dezvoltarea contactelor interumane si de afaceri intre cele doua tari, informeaza Rompres. Totodata, Romania si Republica Moldova au cazut de acord asupra intensificarii colaborarii in domeniile combaterii criminalitatii transfrontaliere, crimei organizate, coruptiei, precum si in ceea ce priveste managementul frontierei. Cele doua tari urmeaza sa solicite impreuna asistenta UE pentru asigurarea tehnica adecvata a punctelor de trecere a frontierei romano-moldovene. In textul aceleiasi Declaratii Comune semnate vineri la Chisinau de cei doi sefi de stat este exprimat si sprijinul pe care Romania il va acorda Basarabiei in plan regional, pe intreaga perioada a presedintiei romane la procesul de cooperare in Europa de Sud-Est. Cooperarea bilaterala intre cele doua tari se va manifesta, totodata si in ceea ce priveste realizarea obiectivelor Tratatului privind comunitatea energiei in Europa de Sud-Est, urmand sa fie identificate noi forme de colaborare in domeniu. Finalul Declaratiei face referire la invitatia adresata de presedintele Traian Basescu omologului sau, Vladimir Voronin, de a vizita la randul sau Romania.

 
S.O.S. biserica romaneasca din MalainitaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :871
Friday, 21 January 2005

Sub titlul "S.O.S. Romanian church in Malainita, Serbia", Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni a lansat o petitie on line, menita sa sprijine eforturile comunitatii romanesti din Malainita, Serbia, de a-si proteja unica biserica romaneasca si pe ipodiaconul Boian Alexandrovici, cel care face obiectul unor represiuni din partea autoritatilor locale sarbe de neimaginat pentru secolul XXI, se arata intr-o informatie de presa primita pe adresa redactiei.

Adresa la care romanii din lumea intreaga, dar nu numai, pot semna petitia este http://www.PetitionOnline.com/21ian205/petition.html. Mai mult decat atat, scrisoarea care face obiectul petitiei este redactata in engleza, iar Asociatiile romanesti din lumea intreaga au consimtamantul Fundatiei de a o folosi pentru a o trimite oficialilor din tarile de resedinta, se mai arata in documentul mentionat.

"Aceasta petitie este o ultima forma de protest pe care Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni o lanseaza spre a fi sprijinita de cat mai multi romani si Asociatii din lumea civilizata. Nu se poate ca in plin secol XXI o autoritate publica sa mai ceara demolarea unui lacas de cult, indiferent de ce religie ar apartine acesta. Apreciem interventiile Ministrului Culturii si Cultelor, dna. Mona Musca, care a inaintat demersurile partii romane pana la stadiul de a fi contactat pe omologul sau sarb si a vedea ce se poate face. Dezaprobam insa vehement pozitia sau mai bine zis lipsa de implicare a Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa toate aparentele, la acest moment, BOR este singurul for oficial in masura sa aplaneze situatia creata in satul Malainita, sat care apartine canonic de Episcopul sarb Iustin, cel care de fapt sta in spatele acestei campanii diabolice antiromanesti declansate. Lipsa de implicare a Patriarhiei Romane si a Prea Fericitului Parinte Patriarh nu este cea mai buna solutie pentru biserica romana. Romanii-vlahii din Malainita asteapta ca biserica de care ei doresc sa apartina, Biserica Ortodoxa Romana, sa raspunda pe masura iar atitudinea de indiferenta de pana acum a prelatilor romani este considerata cel putin una tradatoare si inexplicabila. Se pare ca nici Presedintia romana si nici Ministerul Afacerilor Externe roman nu au gasit o solutie de aplanare a situatiei desi criza dateaza inca din luna decembrie", se mai arata in informatia de presa a Fundatiei.

 
MAE vrea parteneriate strategice cu Basarabia si UcrainaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :963
Friday, 21 January 2005

Romania este interesata de incheierea unor parteneriate strategice si de consolidare a misiunilor diplomatice din tari precum Moldova, Ucraina, sau Federatia Rusa, mai ales datorita oportunitatilor economice oferite de aceste regiuni, a declarat joi, 20 ianuarie, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu.

Intarind declaratiile presedintelui Traian Basescu, care identifica drept o prioritate pentru politica externa a Romaniei a apropiere de Republica Moldova, seful diplomatiei romane a reafirmat importanta strategica pe care o are Basarabia in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, subliniind ca "reprezentarea economica in Moldova are nevoie de ajutor, iar acest ajutor va veni". "Republica Moldova este un stat independent. Suntem pragmatici cu un stat independent. Vrem sa facem in asa fel incat investitiile romanesti in Republica Moldova sa se regaseasca acolo unde pot concura", a mai precizat oficialul roman. In ceea ce priveste conflictul transnistrean, Ungureanu a precizat ca Romania este interesata de Republica Moldova si pentru ca acolo se afla un conflict nerezolvat, la solutionarea caruia poate ajuta si tara noastra, cu expertize sau cunostinte. Cat despre conflictul, inca nerezolvat, intre Romania si Ucraina in problema Canalului Bastroe, seful diplomatiei romane a declarat ca o abordare a acestuia va depinde de programul de guvernare al noului Executiv de la Kiev. "Solutiilor europene pe care le-am oferit, le pretindem raspunsuri europene. Si asta inseamna si buna vecinatate", a precizat Ungureanu. Solicitat sa comenteze relatia cu Federatia Rusa, Mihai Ungureanu a spus ca aceasta va fi determinata de intersele economice pe care tara noastra le va avea in zona: "Aportul programului de care va beneficia dialogul Romania-Rusia va fi determinat de ce putem oferi economic, in primul rand. Nu trebuie sa uitam ca Rusia are un rol strategic pe care si-l asuma cu vigoare. Nu putem fi indiferenti", a conchis oficialul roman.

 
Cel mai valoros baschetbalist roman a incetat din viataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1027
Friday, 21 January 2005

Baschetbalistul Toni Alexe, capitanul echipei de baschet CSU Asesoft Ploiesti si capitan al echipei nationale de baschet a Romaniei, a incetat din viata in dimineata zilei de 21 ianuarie in urma unui accident rutier ce a avut loc la Sinaia.

Considerat a fi cel mai bun jucator roman pe care l-a avut tara noastra in aceasta disciplina sportiva, Toni Alexe se afla la volanul masinii sale, in drum spre familia care il astepta la Oradea, si, din cauza oboselii, nereducerii si neadaptarii vitezei la o curba periculoasa, s-a ciocnit frontal de un autocamion care venea din sens opus. Cu o seara inainte, echipa sa de club reusise sa invinga formatia Spartak Sofia, cu mai mult de 30 de puncte diferenta, in play-off-ul din Cupa Europei. Victoria a fost sarbatorita impreuna cu ceilalti colegi la Ploiesti, baschetbalistul suindu-se la volan in jurul orei 5:00 dimineata. Toni Alexe avea 35 de ani si a decedat la cateva minute de la impact.

 
Cercetatorii romani cer din nou interes pentru mediul stiintificPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :970
Friday, 21 January 2005

Forumul academic roman, Asocia Ad Astra a cercetatorilor romani, impreuna cu portalul "Romania, Libera in viitor", recunoaste, intr-un comunicat de presa, ca noul ministru al Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, este cel dintai ministru care a initiat un dialog cu comunitatea stiintifica romaneasca, dar atrage, totusi, atentia ca numirea secretarilor de stat pe criterii politice, si nu de competenta, va impiedica reforma acestui domeniu.

Totodata, comunicatul mediului de cercetare din Romania si de pretutindeni trage un semnal de alarma ca cercetarea din Romania este, la ora actuala, sub nivelul unor tari slab dezvoltate. Redam in cele ce urmeaza textul comunicatului.

1.Mircea Miclea este primul Ministru al Educatiei si Cercetarii care a initiat  un dialog cu comunitatea stiintifica. Mircea Miclea a raspuns public, acum  cateva zile, solicitarilor scrisorii deschise a unor reprezentanti ai  mediului stiintific, declarand ca "singurele criterii care vor sta la baza  numirii secretarilor de stat pentru invatamant superior si cercetare vor fi  competenta si performanta stiintifica, ambele probate prin lucrarile  publicate. Detinatorii acestor functii vor fi personalitati cu valoare stiintifica recunoscuta".

Semnatarii scrisorii deschise, Forumul Academic Roman (http://www.forum-academic.com), asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani  (http://www.ad-astra.ro) si portalul "Romania, Libera in Viitor" (http://www.romanialibera.com) multumesc public ministrului Miclea pentru angajamentul luat, si spera ca actuala campanie de presa negativa instrumentata impotriva actualului ministru sa nu zadarniceasca initiativele de reformare profunda a sistemului educational si stiintific romanesc.
2.Cercetatorii considera ca numirea secretarilor de stat pe criterii politice, in detrimentul celor strict legate de competenta, va impiedica reforma.

Forumul Academic Roman, asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani si portalul "Romania, Libera in Viitor" considera ca numirea secretarilor de stat din Ministerul Educatiei si Cercetarii pe criterii politice, in detrimentul celor de competenta, este in masura sa pericliteze sperantele de reforma reala a sistemului educational si stiintific. Reiteram cererea noastra initiala ca viitorii secretari de stat sa fie persoane care s-au remarcat printr-o tinuta academica deosebita, probata prin rezultate stiintifice recunoscute international si atitudini publice clare asupra directiilor majore in care trebuie orientata reforma invatamantului si cercetarii. Gravitatea problemelor cu care se confrunta invatamantul universitar si cercetarea (goana dupa titluri universitare fara  a avea acoperirea stiintifica necesara, auto-perpetuarea in functii de  conducere, clientelismul prin care se acorda granturile de cercetare, nepotismul, politizarea, blocarea transferului de generatii, exodul tinerilor valorosi, subfinantarea) nu pot fi rezolvate de persoane care s-au  "adaptat" fara remuscari la toate regimurile politice, fie ele post-sau  pre- revolutionare. Aceste reforme necesita persoane dispuse sa-si puna  energia in slujba comunitatii academice, a interesului societatii si nu a  unor grupuri de interese sau a dorintei individuale de a-si transforma  capitalul politic intr-o pozitie guvernamentala de complezenta. Situatia dramatica din invatamantul universitar si cercetare necesita o reforma de anvergura, conform urmatoarelor principii:

1.Asigurarea democratiei universitare: alegeri democratice prin vot universal; eliminarea conflictelor de interese din cadrul comisiilor decizionale; transparenta deciziilor si accesul la informatie; reciprocitatea relatiei student-cadru universitar.

2.Corectitudinea gestionarii fondurilor publice, prin asigurarea transparentei bugetului universitatilor si institutelor de cercetare, a fondurilor alocate pentru cercetare; asigurarea unei conduceri competente din punct de vedere managerial atat la nivelul Ministerului Educatiei si Cercetarii, cat si al universitatilor si institutelor de cercetare.

3.Restabilirea demnitatii profesionale si morale a cadrelor universitare si  a cercetatorilor, prin redefinirea criteriilor de apreciere stiintifica si  didactica conform practicilor internationale, in vederea stabilirii unei  echivalente intre titlu si valoare academica si a prevenirii accederii la  titulaturi academice sau stiintifice a persoanelor incompetente; combaterea  coruptiei universitare, a nepotismului, a despotismului universitar, a politizarii universitatilor.


4.Asigurarea unui transfer de generatii care sa promoveze valoarea-ocuparea posturilor strict pe criterii de valoare stiintifica, recunoscute pe plan international, atat in universitati, cat si in institutele de cercetare.

5.Reorganizarea sistemului universitar si de cercetare: alocarea unor bugete corespunzatoare educatiei si cercetarii stiintifice; reevaluarea periodica a corpului profesoral si de cercetare; reevaluarea periodica si retragerea acreditarilor universitatilor si institutelor de cercetare care nu corespund standardelor internationale.

6.Aplicarea prevederilor legii privind deconspirarea Securitatii in cazul persoanelor din conducerea institutiilor de invatamant superior.

3.Cercetarea din Romania este sub nivelul unor tari slab dezvoltate.

Asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani a dat recent publicitatii un clasament al productivitatii stiintifice internationale, pe baza datelor Institute of Scientific Information, (ISI), SUA. In acest clasament, Romania  se situeaza pe locul 66, cu doar 0,77 lucrari stiintifice pe mia de  locuitori, fiind devansata de tarile vecine (Ungaria  - 3,91 lucrari pe mia  de locuitori, Bulgaria - 2,19 lucrari pe mia de locuitori, Ucraina - 0,91  lucrari pe mia de locuitori), de multe alte tari est-europene
(Cehia,  Slovacia, Croatia, Polonia, Rusia, Belarus), precum si de tari ca Trinidad &  Tobago, Africa de Sud, Uruguay sau Iordan. In ultimii ani, Romania a coborat in clasamentul productivitatii stiintifice. Intr-un clasament anterior, din 1998, publicat de National Science Foundation, SUA, Romania se afla pe locul 57.

Productivitatea stiintifica a fost masurata raportand la populatie numarul de publicatii stiintifice recenzate de ISI, publicate in ultimii 10 ani.Datele au fost publicate pe internet la adresa http://www.ad-astra.ro/library/reference/ISI_publications_by_country_2003.xls
ISI este institutia cea mai recunoscuta pe plan international in domeniul monitorizarii si recenzarii publicatiilor stiintifice. ISI publica periodic si o lista a celor mai citati oameni de stiinta din
lume. In aceasta lista este prezent un singur cercetator din Romania (Ionel  Ciucanu, de la Universitatea de Vest din Timisoara).

 
Basescu este omul politic al anului 2004PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :925
Friday, 21 January 2005

Revista Nine OClock si-a desemnat joi, 20 ianuarie, premiile pentru cei care s-au remarcat in diverse domenii de activitate precum politica, diplomatie, afaceri, cultura sau sport.

Sapte premii acordate de echipa Nine OClock au plecat spre personalitati remarcabile ale vietii publice care au marcat anul trecut. Omul anului 2004 a fost desemnat presedintele Traian Basescu, el obtinand sufragiile tuturor celor care au votat. "Sa devii presedintele Romaniei este o performanta extraordinara, o performanta colectiva a milioane de oameni care te sustin. Ma surprinde ca nu mi-au dat toate premiile" a declarat Basescu, prezent la ceremonie. Premiul obtinut de seful statului se datoreaza atat succesului obtinut in alegerile pentru fotoliul de la Cotroceni, cat si tenacitatii si consecventei de care a dat dovada in promovarea proiectelor sale politice. Alaturi de Basescu, Nine OClock i-a mai premiat si pe Vasile Puscas, fostul negociator-sef al Romaniei cu UE, dar si pe Lazar Comanescu, seful Misiunii Permanente a Romaniei pe langa UE, ambii desemnati "Cel mai bun diplomat roman al anului 2004". Si actrita Maia Morgenstern a primit si ea unul dintre premiile revistei amintite: "Cel mai bun om de cultura al anului 2004", pentru interpretarea rolului Fecioarei Maria in pelicula lui Mel Gibson, "Patimile lui Cristos". Sportivul anului 2004" a fost desemnata gimnasta Catalina Ponor.

 
Emma Nicholson, in vizita la militarii romani din IrakPDF Print E-mail
Mittica, Irak/Romanian Global News
Accesari :834
Friday, 21 January 2005

Baronesa Emma Nicholson a vizitat in aceasta saptamana tabara Mittica, in care sunt dislocati militarii Batalionului 812 Infanterie "Soimii Carpatilor", care se afla in Irak, se arata intr-un comunicat trimis de biroul de presa al batalionului.

Pe parcursul vizitei, oficialul european a fost informat in legatura cu experienta acumulata de acesti militari in misiunile internationale din Angola, Kosovo si Afganistan, dar si referitor la proiectele actuale din domeniul cooperarii civili-militari. Acestea din urma se deruleaza in zona de responsabilitate din sudul provinciei irakiene Dhi Qar. Emma Nicholson a fost impresionata de activitatea militarilor romani si de modul n care este organizata tabara, iar spre finalul vizitei a scris in cartea de onoare a Batalionului 812 Infanterie "Soimii Carpatilor" ca este onorata de faptul ca a putut observa realizarile batalionului in teatrul de operatii. Totodata, baronesa Nicholson i-a felicitat pe militarii romani pentru curajul si activitatea deosebita, profesionista, pe care acestia o desfasoara in sudul Irakului.

 
Noi precizari ale ministrului IntegrariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :927
Friday, 21 January 2005

Ministrul Integrarii Europene, Emil Dinga, a facut niste precizari suplimentare referitoare la costurile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, ca raspuns la articolele din presa care au aparut in ultimul timp.

Astfel, Emil Dinga a tinut sa mentioneze intr-o declaratie de presa faptul ca aceste costuri de integrare sunt in realitate cele ale modernizarii tarii si care ar fi trebuit sa fie luate in considerare oricum, chiar fara sprijin comunitar. Perioada post-2007 presupune costuri mai mari, dar aderarea Romaniei la Uniunea Europeana peste doi ani reprezinta cea mai buna varianta pentru tara noastra, atat din punct de vedere financiar, cat si in in ceea ce priveste dezvoltarea economica, cresterea nivelului de trai si modernizarea tarii, se mai arata in comunicatul emis de Ministerul Integrarii Europene.

 
Profesorii romani pot preda in Marea BritaniePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :948
Friday, 21 January 2005

Tinerii profesori romani pot candida pana pe data de 6 februarie pentru obtinerea unui post de profesori asistenti in scoli independente britanice, informeaza Consiliul Britanic din Bucuresti.

Prin acest proiect, profesorii romani au sansa de a cunoaste sistemul educational si modul de viata britanice si beneficiaza de posibilitatea de a-si imbogati experienta de predare si de a transfera tehnici adecvate din Marea Britanie modului de predare romanesc. Totodata, tinerii profesori vor avea ocazia de a-si imbunatati cunostintele de limba engleza. Durata slujbei temporare din Marea Britanie este de un an, din sptembrie 2005 pana in iulie 2006, candidatii trebuind sa fie profesori de informatica, matematica, stiinte (fizica, chimie, biologie), desen, muzica, invatatori, franceza, germana, spaniola, istorie si geografie. Profesorii trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 23 si 30 de ani si sa trimita cererile de aplicare pe adresa Consiliilor Britanice din intreaga tara, in functie de zona in care locuiesc. Informatii suplimentare despre modalitatile de participare la selectie se pot obtine de pe pagina de internet a Consiliului Britanic din Romania, la adresa www.britishcouncil.org/ro/romania.

 
In Qatar se cauta insotitori de bord din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :922
Friday, 21 January 2005

Stewardesele romance, dar si stewarzii, sunt la mare cautare in ultima perioada. Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca va organiza o noua preselectie pentru insotitorii de bord romani interesati sa plece in Qatar.

Angajatorii arabi impun urmatoarele conditii celor interesati: varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, o buna cunoastere a limbii engleze, experienta profesionala dovedita cu cartea de munca. Se mai cer un aspect fizic placut si o inaltime mai mica de 1.80 m, precum si o greutate corporala normala. Sunt asteptate persoane cu experienta in domeniul hotelier, relatii publice sau asistenta medicala. Dosarele de inscriere se pot depune vineri, 21 si sambata, 22 ianuarie, la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.

 
Artistii din tarile balcanice isi demonstreaza aptitudinile in SloveniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :841
Friday, 21 January 2005

Artistii din tarile balcanice pot sa participe la editia din acest an a "Balkanart Festival", eveniment cultural sloven care indeamna la afirmarea artistica libera in spatiul sud-est-european.

Tinerii artisti, cu varsta mai mica de 28 de ani, care locuiesc si muncesc in orice oras al zonei balcanice si desfasoara un tip de activitate cultural-artistica care pune in evidenta spiritualitate balcanica, mai pot sa se inscrie la aceasta manifestare pana pe 23 ianuarie. Scopul declarat al "Balkanart Festival" este de a oferi tinerilor artisti conditii optime de lucru, de creatie si de afirmare in zona din Europa de sud-est si sa ii determine sa se exprime artistic pe cat de liber posibil. Alaturi de aceste deziderate se mai afla si schimbul permanent de idei si evidentierea identitatii intelectuale si spirituale a Balcanilor, informeaza site-ul oficial al competitiei. Sectiunile din concurs sunt video/film/animatie, fotografie, pictura, muzica si cultura de club.

Detalii despre modalitatile de inscriere, fiecare sectiune din concurs in parte si conditiile de participare se pot obtine la: www.terminal00.org.

 
Concurs pentru copii la Muzeul National de Arta al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :912
Friday, 21 January 2005

Muzeul National de Arta al Romaniei ofera publicului spre vizionare expozitia "De la Moore la Hirst: 60 de ani de sculptura britanica", care include si parcurgerea unor trasee-concurs in galeriile muzeului.

Concursul se adreseaza vizitatorilor cu varste cuprinse intre 6 si 20 de ani. Acestia trebuie sa raspunda la un set de intrebari referitoare la lucrarile aflate in cadrul expozitiei si la alte opere expuse la Galeria Nationala si Galeria de Arta Europeana, asemanatoare cu cele din expozitia britanica. Astfel, lucrarile lui Moore vor ajunge sa fie comparate cu cele ale lui Constantin Brancusi, Eduardo Paolozzi, Victor Brauner sau Philips de Koninck. Fiecare grupa de varsta va avea posibilitatea de a raspunde unor intrebari adaptate ei, ineditul concurs incercand sa ii faca pe tineri sa perceapa intr-o maniera atractiva arta si sa ii familiarizeze cu muzeul, informeaza British Council din Romania, co-organizator alaturi de Muzeul National de Arta al Romaniei. Expozitia este deschisa pana pe 27 februarie.

 
Ultima ora: Bojan Aleksandrovic chemat la Politie pentru cercetariPDF Print E-mail
Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :896
Friday, 21 January 2005

Ipodiaconul roman din satul Malainita, Bojan Aleksandrovici a fost vizitat in cursul acestei dimineti de un echipaj al Politiei Sarbe.

Reprezentantii fortelor de ordine sarbesti i-au inmanat preotului roman o somatie scrisa prin care i se cere sa se prezinte luni, 24 ianuarie, la sediul Politiei locale pentru inceperea anchetei in cazul bisericii din Malainita, informeaza corespondentul RGN in Serbia. Vom reveni cu mai multe informatii.

 
Alerta in Timoc: 15 zile pentru demolarea bisericii din MalainitaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :972
Friday, 21 January 2005

Ipodiaconul roman din Valea Timocului, Boian Aleksandrovici a fost somat joi, 20 ianuarie, sa darame in termen de 15 zile biserica din Malainita si propria casa.

Somatia primita de la primaria din Malainita, din Timoc, ii acorda lui Aleksandrovici sapte zile pentru daramarea clopotnitei bisericii, se arata intr-un comunicat din partea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, din cadrul Guvernului Romaniei. O serie de actiuni indreptate impotriva bisericii romanesti din Malainita a creat ingrijorare la Bucuresti, mai ales dupa ce in data de 19 ianuarie, sarbatoarea Bobotezei pentru romanii din Serbia, care folosesc calendarul iulian, preotul Boian Aleksandrovic impreuna cu familia sa au fost amenintati cu moartea, pentru construirea bisericii. Totodata, se mai arata in comunicatul DRP, copiii romani din Malainita care au participat la slujba de Craciun au fost scosi in fata clasei de catre invatatoarea din sat, Anita Stancovici, si au fost amenitati ca nu vor mai fi primiti la scoala pentru ca au frecventat biserica romaneasca. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni isi exprima ingrijorarea fata de escaladarea amenintarilor cu moartea la adresa preotului si a familiei acestuia, precum si a agresiunilor impotriva enoriasilor bisericii din Malainita. DRP face, in comunicatul sau, un apel catre autoritatile sarbe, cerand protectie pentru preotul roman si pentru enoriasii sai, precum si detensionarea situatiei din zona prin anularea deciziei emise de autoritatile locale din Malainita. La randul sau, ministrul Culturii si Cultelor de la Bucuresti, Mona Musca, si-a exprimat intr-un comunicat "suprinderea si ingrijorarea" fata de decizia autoritatilor civile din Serbia de a demola biserica din Malainita, singura de acest fel din Valea Timocului. "Gestul este cu atat mai surprinzator cu cat, potrivit declaratiilor ministrului Cultelor din Serbia, nu era nevoie de autorizatie pentru construirea acestei biserici", se arata in comunicat. Totodata, prin comunicatul remis, Mona Musca isi exprima speranta ca autoritatile sarbe "vor actiona cu intelepciune pentru a nu se ajunge la escaladarea acestui conflict". "In calitate de ministru al Culturii si Cultelor voi sprijini cu toata fermitatea orice initiativa menita sa duca la rezolvarea acestui conflict si la stabilirea unor relatii de buna convietuire intre romani si sarbi, inclusiv in Valea Timocului", subliniaza Mona Musca. Astazi, asociatiile romanesti din Timoc se vor reuni pentru a ajunge la un acord in privinta modului in care trebuie sa reactioneze in fata acestei decizii a autoritatilor locale din Malainita. Ele cer, la randul lor, protectie imediata pentru preot, biserica si pentru enoriasii sai. In sprijinul romanilor din Timoc vin si alte organizatii ale romanilor din Statele Unite si din Europa. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni de la Bucuresti anunta, in comunicatul remis presei, ca va monitoriza in continuare situatia din zona pastrand legatura cu preotul Boian Alexandrovici si cu toate asociatiile romanesti din zona. In acelasi timp, DRP va tine la curent organizatiile internationale care se ocupa cu protectia drepturilor omului si a minoritatilor nationale referitor la situatia creata in Serbia-Muntenegru, se mai arata in comunicat.

 
Traian Basescu merge la Chisinau in prima sa vizita oficialaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :860
Friday, 21 January 2005

Presedintele Traian Basescu se va afla vineri, 21 ianuarie intr-o vizita la Chisinau, la invitatia omologului sau moldovean, Vladimir Voronin.

Aceasta este prima vizita oficiala a lui Basescu in calitate de presedinte al Romaniei. Dupa investirea sa, presedintele Basescu a proclamat apropierea de Basarabia drept o prioritate a politicii externe a Romaniei, adaugand totodata ca romanii de peste hotare, ca si cei din Valea Timocului si Basarabia, va trebui sa beneficieze de aceleasi drepturi ca si maghiarii din Romania. La intalnirea de saptamana aceasta cu sefii misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti, seful roman de stat si-a reiterat aceasta pozitie, reafirmand ca prioritate pentru tara noastra relatia cu Republica Moldova. "Viitorul european al Republicii Moldova trebuie asumat ca o obligatie morala a intregii societati romanesti. Identitatea de limba, cultura si traditii este darul istoriei. Protejarea acestei identitati este, insa, datoria noastra", a declarat Traian Basescu. Totodata, seful administratiei de la Cotroceni a mai spus ca Romania nu va conteni sa sprijine reasezarea Republicii Moldova in cursul firesc de dezvoltare legat de Uniunea Europeana si va continua sustinerea stabilitatii economice si sociale a acesteia. "Obiectivul nostru este ca, pe baza politicilor europene de vecinatate si a unei relatii bilaterale privilegiate, sa stabilim un parteneriat european intre tarile noastre", a subliniat el. Potrivit lui Basescu, Romania va promova consecvent respectarea angajamentelor OSCE, asumate la Istanbul privind Transnistria, si va sprijini implicarea sporita a Uniunii Europene, alaturi de Statele Unite, in rezolvarea acestei surse de instabilitate la granita estica a Romaniei si a Europei institutionale. Tot in cadrul primei sale vizite oficiale, Traian Basescu va participa duminica, la Kiev, si la ceremonia de investire a nou-alesului presedinte ucrainean, Viktor Iuscenko.

 
Apel catre Presedintele Romaniei, Traian BasescuPDF Print E-mail
Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :1070
Friday, 21 January 2005

Ipodioaconul Boian Aleksandrovici din Malainita, a carui situatie critica a fost prezentata pe larg de agentia de presa Romanian Global News, a trimis joi, 20 ianuarie, o scrisoare presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Prin intermediul acesteia il roaga pe presedinte sa intervina pe langa omologul sau din Serbia si Muntenegru, in vederea solutionarii problemei referitoare la demolarea bisericii romanesti din satul Malainita si a casei in care locuieste Ipodiaconul Boian. Prezentam, mai jos, textul integral al scrisorii, asa cum a parvenit el la redactie.

Asociatia pentru cultura a Rumanilor din Serbia "Rumani ortodocsi" Malainita

D-lui Traian Basescu

Presedintelui Romaniei

Domnu presedinte,

Intai mas ruga de Voi sa ma iertat pentru ca scrisoarea mea nu ieste scrisa literar ca din pacate la noi in Valea Timocului nu egzista scoli unde am putea sa invatam romaneste.

Credinciosi Rumani de Sarbi numit Vlahi din satul Malainita si ieu am cerut de la primaria Negotin aprobarea pentru construirea biserici ortodoxi Romani in satul nostru ca sa putem sa ne rugam in limba noastra materna.

Pana acum in Malainita nu a fost nic biserica Sarba dar sa vorbim de Romana. Credinciosi au mers pin alte sate la biserica de cateva ori pe an dar multi nici atat. Preotu Srb vinea numa cand moare vrunu.

Aprobare nu am capatat pentru ca episcopul Sarb de la Zaiecar Iustin nu da voie, cum ne au spus la primarie.

Ieu am slujat slujba in limba noastra pin camp, pe loc unde vrem sa ridicam biserica.

Pentru ca pin ploae si iarna nu putem sa ne rugam supt cerur descis mie mi sa ivit in cap o ideie/ cred trimisa di la Dumnezeu/ pe care si am realizat-o.

Langa casa mea am ridicat o biserica mica pentru trebuinte credinciosilor pe pomantul meu/ mosia mea/, care ie si binecuvantata de catre episcop episcopii ortodoxi Romani de Varset si al Romanilor din Serbia Dr. Daniil.

Dupa aia episcopul Sarb Iustin cand a auzit ca a fost multa lume din toate partile Serbiei unde traiesc Romani-Vlahi a radicat o larma mare prin ziare si televiziuni unde spunea ca ep. Daniil si ieu cemam la separatism. A spus cum ie iel bun si nu-a vrut dar a putut sa aduca in Malainita mii de credinciosi ai lui si sa faca mare lupta, inca spunea ca noi bagam frica in lumea care cu pace traieste in Valea Timocului cateva sute de ani. Dupa aia iel a fost la primarie si cautat de la primarita Radmila Gerov sa ne sparga biserica ce primarita dupa instructii lui si vrea sa faca peste inspectoratul de constructii. Dascalitali din care prima cu glas ieste Anica Stankovic dudaie copii de la scoala pentru ca a fost la biserica Rumaneasca, mie im spun ca o sa ma omoare/ acum tot mai des/ ca slujasc pe Rumaneste nu mai stim ce sa facem, iar la scoala la copii le a spus ca o sa fie omorat daca vin la biserica ca Romani a pus acolo nescai boambe.

Astaz am capatat decizia pentru demolarea biserici, clopotnitei si casei mele ca ep. Sarba a zis ca casa mea este casa parohiala.

Malainita nu este urbanizata si iei nu au drept sa ne faca asta ca atunc ar fi trebuit sa demoleaza tot satu dar nu numa biserica si casa mea. Cred ca dupa asta ieste ceva asa, vor sa ne stinga si unica lumina care martusriseste ca sunten Romani-Vlahi.

Domnu presedinte ne rugam de Voi noi credinciosi din satul Malainita si din toate partile Serbiei unde traiesc Rumani sa vorbit cu presedintele Serbiei si Munte Negru D. Svetozar Marovic, si cu care mai gandit Voi ca trebuie sa se opreasca vandalismul acesta protejat de episcopul Srb Iustin in primu rand si de autoritati care cu iel lucra inpreuna.

Noi suntem in minile lui Dumnezeu si ale Vostre si va rugam din suflet sa ne ajutat.

Va dorim multa sanatate di la Dumnezeu.

Malainita, 20 ianuarie 20005

Ipodiacon Bisericii ortodohe Romane din Malainita,

Boian Aleksandrovic

 
MAE regreta situatia din MalainitaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :947
Friday, 21 January 2005

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti isi exprima intr-un comunicat de presa regretul profund fata de modul in care au actionat autoritatile sarbe, somandu-l pe ipodiaconul roman Boian Aleksandrovici sa darame in termen de 15 zile clopotnita, biserica si propria sa casa din Malainita.

MAE face referire, totodata, la faptul ca pentru construirea celor trei cladiri nu era nevoie de autorizatie, Malainita nefiind o zona urbanizata. Decizia consiliului comunei Negotin prevede faptul ca preotul poate face plangere in instanta, impotriva deciziei mentionate, in termen de 15 zile de la data primirii notificarii oficiale, se mai arata in comunicat. MAE isi exprima convingerea ca aceasta stare de fapt va fi solutionata in conformitate cu legea si aspiratiile indreptatite ale unei parti a populatiei locale. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a mai anuntat ca este in contact cu celelalte institutii responsabile din administratia de la Bucuresti pentru gestionarea unui raspuns unitar fata de situatia din Malainita", subliniind importanta gasirii unei solutii abiabile, pentru ca acest incident singular sa nu afecteze relatiile trainice de prietenie dintre Belgrad si Bucuresti". Comunicatul MAE mai precizeaza ca va initia demersuri pe canalele diplomatice cunoscute, catre Belgrad, pentru a semnala preocuparea fata de starea de fapt ingrijoratoare care exista. De asemenea MAE isi reafirma sprijinul pentru etnicii romani de pretutindeni, pentru afirmarea identitatii lor nationale, culturale, lingvistice si religioase, in conformitate cu normele europene, informeaza comunicatul remis.

 
Casti albastre americane si europene s-ar putea instala in regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :882
Friday, 21 January 2005

In cadrul intrevederii Putin-Bush, care va avea loc la sfarsitul lunii februarie la Bratislava, Washingtonul ii va propune Moscovei introducerea "castilor albastre" ale SUA si UE in contingentele de mentinere a pacii din Anhazia, Osetia de Sud si din Transnistria, informeaza cotidianul "Novae Izvestia".

Sursa citata mentioneaza ca victoria opozitiei la Tbilisi si Kiev denota faptul ca Georgia si Ucraina au iesit de sub influenta Rusiei, orientandu-se spre Occident. Potrivit ziarului moscovit, in categoria tarilor din CSI care doresc sa se debaraseze de tutela Kremlinului poate fi trecuta si Moldova, care, acum un an, s-a certat cu Moscova. "Luand in consideratie aspiratiile pro-occidentale ale majoritatii populatiei din Ucraina, Georgia si Moldova, precum si solicitarile directe ale conducerilor acestor state adresate UE si SUA de a fi aparate de "rusii dezlantuiti", Washington-ul si Bruxelles-ul vor incerca sa influenteze situatia acolo, unde, anterior, nici nu erau admisi", conchide "Novae Izevstia".

 
Romania va furniza energie electrica BasarabieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :943
Friday, 21 January 2005

In anul 2005, Romania va furniza Basarabiei 300 milioane kWh de energie electrica, la preturile practicate pe piata romaneasca.

Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului roman, la livrare, Republica Moldova va plati contravaloarea energiei electrice la pretul existent pe piata interna, urmand sa acopere diferentele de pret prin livrarea de energie electrica pe baze contractuale. In comunicat se mai arata ca, prin aceasta decizie, Romania devine cel mai important donator cu destinatie sociala pentru Republica Moldova. Operatorul care va aplica prevederile Hotararii Guvernului roman, adoptata joi, 20 ianuarie, va fi desemnat, in conditiile legii, de Ministerul Economiei si Comertului. Furnizarea energiei electrice va incepe in momentul confirmarii respectarii angajamentelor asumate de catre Guvernul Republicii Moldova. Executivul de la Chisinau va trebui sa transmita o scrisoare in acest sens, care sa faca referire si la datoria Republicii Moldova pentru energia furnizata in trecut. Reamintim ca in sedinta din 6 ianuarie 2005 a Executivului s-a decis formarea unei comisii interministeriale, care sa analizeze posibilitatea furnizarii de energie electrica Republicii Moldova, la cererea autoritatilor de la Chisinau. "Vrem sa ii ajutam pe fratii nostri de peste Prut in aceasta situatie dificila. Am analizat cererea care implica un efort financiar important, deoarece se solicita acoperirea, de catre Guvernul roman, a diferentelor de pret intre pretul de furnizare din Romania si cel de vanzare pe piata moldoveneasca, acesta din urma fiind, evident, mai mic", a declarat premierul roman, Calin Popescu-Tariceanu. Guvernul de la Chisinau a solicitat sprijinul Romaniei in luna decembrie 2004 pentru a depasi criza energetica, determinata de sistarea de catre Centrala de la Cuciurgan a livrarilor de energie electrica.

 
Ambasadorilor rus si ucrainean le-a fost interzis accesul in zona transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :848
Friday, 21 January 2005

Fortele de ordine ale Republicii Moldova i-au impiedicat, joi, 20 ianuarie, pe reprezentantii Ambasadelor Federatiei Ruse si Ucrainei la Chisinau, precum si pe cei ai OSCE, sa se deplaseze in regiunea transnistreana pentru a se intalni cu liderul separatistilor, Igor Smirnov.

Seful Serviciului de presa al Ministerului de Externe, Iurie Vition, a declarat ca diplomatii "nu au putut trece in zona de securitate, deoarece nu s-au adresat din timp MAE, iar William Hill a putut intra in zona, deoarece a avut permisul necesar". Reamintim ca, la 6 ianuarie curent, Ministerul de Externe a anuntat ca toti diplomatii straini acreditati la Chisinau, care vor sa viziteze regiunea transnistreana, "trebuie sa anunte responsabilii din cadrul MAE". Potrivit consilierului in problemele politice al Ambasadei Ucrainei, Marko Sevcenko, Nicolai Reabov (ambasadorul Rusiei) Petro Cialai (ambasadorul Ucrainei) si seful Misiunii OSCE la Chisinau, William Hill, "urmau sa se intalneasca, joi, cu liderul autoproclamatei republici nistrene, Igor Smirnov, pentru a discuta despre intalnirea partilor implicate in conflictul transnistrian, planificata pentru sfarsitul lunii curente". Sevcenko a spus ca nu cunoaste alte detalii. Purtatorul de cuvant al Misiunii OSCE, Claus Neukirch, a confirmat ca doar William Hill a reusit sa se deplaseze in zona de securitate, fara a oferi detalii. La ora trimiterii stirii, oficialii din cadrul Ambasadei ruse erau inabordabili.

 
"Neue Zuercher Zeitung" prezice o revolutie oranj in BasarabiaPDF Print E-mail
Elvetia/Romanian Global News
Accesari :996
Friday, 21 January 2005

"Victoria fortelor de opozitie din Ucraina, conduse de Victor Iuscenko, influenteaza situatia din Moldova, stat situat intre Romania si Ucraina. Atat conducerea Moldovei cat si administratia din Transnistria rebela se tem de revoltele democratice care pot avea loc dupa scenariul ucrainean", scrie publicatia elvetiana "Neue Zuercher Zeitung".

Potrivit sursei citate, cel mai vulnerabil dintre cei doi carmuitori este Igor Smirnov, care se bucura de sustinerea Moscovei si care, dupa razboiul din 1992, guverneaza Transnistria ca un tiran. "Pe aceasta palma de pamant, situata pe malul de est al Nistrului, la frontiera cu Ucraina, nerecunoscuta de nici un stat din lume, raman amplasate fortele militare ruse. In pofida nenumaratelor acorduri internationale si promisiunilor Moscovei de a-si retrage trupele, 1.800 militari rusi continua sa pazeasca depozitele cu munitii si armament, care se afla inca in Transnistria", noteaza publicatia elvetiana. "Neue Zuercher Zeitung" mentioneaza ca Smirnov se afla la putere nu numai datorita Moscovei, dar si gratie acceptarii tacite de catre presedintele Kucima a politicii Rusiei fata de Tiraspol, un exemplu elocvent fiind faptul ca Ucraina a permis exportul productiei transnistrene, in pofida interdictiei Chisinaului. "De aceea, Smirnov are destule motive pentru a se teme de noii carmuitori ai Ucrainei. Nu incape indoiala ca dupa venirea lui Iuscenko la putere, cartile jocului transnistrean vor fi impartite din nou", scrie "Neue Zuercher Zeitung", mentionand ca daca Iuscenko va inchide frontiera ucraineana cu Transnistria, atunci, Smirnov va pierde mult. Pe de alta parte, si presedintele Voronin se teme mai mult decat oricine de o revolta populara in Moldova dupa modelul ucrainean. "Voronin este un carmuitor la fel ca Lukasenko si Putin. Desi, spre deosebire de Kucima, el beneficiaza de o incredere considerabila a populatiei, nu recunoaste democratia occidentala. Isi persecuta inamicii cu ajutorul serviciilor speciale, care se afla deasupra legii, cenzureaza mass-media si suprima opozitia prin mijloace obscure", noteaza publicatia elvetiana. Potrivit "Neue Zuercher Zeitung", reprezentantii OSCE, care activeaza la Chisinau, se cutremura cand vine vorba de Voronin. Astfel, unul dintre diplomati, care au solicitat anonimatul, a declarat anul trecut ca Voronin este facut din acelasi aluat ca si presedintii Belarusului si Rusiei. "Nu este de mirare ca Partidul Popular Crestin Democrat, de opozitie, condus de Iurie Rosca, a decis sa preia culoarea revolutionara - oranj", noteaza publicatia elvetiana. "In prezent, Voronin, probabil se tine bine in sa. In alegerile parlamentare din 2001, comunistii lui au abtinut 71 mandate de deputat din cele 101 si domina pe arena politica. Comunistii pot sa participe liber la noile alegeri parlamentare din 6 martie curent. Insa, dupa evenimentele din Ucraina, in Europa de Est nimic nu va ramane la fel, si acest lucru il intelege perfect Voronin", conchide publicatia "Neue Zuercher Zeitung".

 
Romania va avea o ambasada noua la ChisinauPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :923
Friday, 21 January 2005

Romania isi va construi o noua ambasada moderna la Chisinau in Republica Moldova, a anuntat joi, 20 ianuarie, ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, in cadrul unei conferinte de presa.

Totodata, seful diplomatiei de la Bucuresti a tinut sa sublinieze ca una dintre prioritatile politicii externe a Romaniei o va reprezenta un parteneriat european cu Republica Moldova. "Parteneriatul european cu Republica Moldova nu este doar un proiect, ci o menire a MAE. Noi oferim Republicii Moldova Europa. Suntem singurii care sprijinim apetenta europeana a Republici Moldova, atat cat este. Ii oferim cai si harti spre Europa si dorim ca ele sa fie folosite", a mai declarat ministrul afacerilor externe de la Bucuresti. Un prim proiect pe calea consolidarii acestui parteneriat il reprezinta construirea unei noi ambasade a Romaniei la Chisinau, care sa fie "mult mai cuprinzatoare, mult mai interesanta si mult mai relevanta pentru ceea ce dorim sa facem" a mai aratat Razvan Ungureanu.

 
Reprezentantii romanilor din Serbia in vizita la Misiunea OSCE la BelgradPDF Print E-mail
Varset, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :954
Friday, 21 January 2005

Delegatia Consiliului National a Minoritatii Nationale Romane din Uniunea Statala Serbia si Muntenegru, a efectuat miercuri, 19 ianuarie, o vizita de documentare la Misiunea OSCE de la Belgrad, Departamentul pentru Democratizare a Misiunii din Serbia si Muntenegru, se arata intr-un comunicat al Comunitatii Romanilor din Serbia.

In cadrul discutiilor, delegatia romanilor si reprezentantii Misiunii OSCE in Serbia si Muntenegru au abordat problemele actuale cu care se confrunta minoritatea nationala romana din Serbia, axandu-se in principal pe functionarea Consiliului National in urma alegerilor din 4 septembrie si dreptul legitim de organizare interna a consiliului fara amestec din partea Ministerului pentru Drepturile Omului si ale Minoritatilor, precum si pe solutionarea problemelor care tin de dreptul la exprimarea libera a credintei, se mai arata in comunicat. Concluzia intalnirii a fost medierea tratativelor OSCE intre minoritatea romana si ministerul condus de domnul Rasim Ljaic. Comunicatul remis de Comunitatea Romanilor din Serbia mai precizeaza ca urmeaza ca in curand sa se stabileasca o intalnire directa intre reprezentantii listei Unitatii Romanesti" si Minister, pentru a iesi din impactul creat artificial la nivel de Consiliu National al Minoritatii Romane din Serbia si Muntenegru. Delegatia coalitiei romanilor, primita de Hannelav Valier, seful Departamentului pentru Democratizare, Simona Santoro, consilier pe problemele minoritatii si Jelena Jokanovit, asistent, a cuprins reprezentanti ai asociatiilor romanesti (Comunitatea Romanilor din Serbia, Miscarea Democrata a Romanilor din Serbia si Alianta Romanilor din Voivodina), astfel: Dimitrie Craciunovici, presedintele MDRS, Draghi Dimitrievici Carcioaba, vice-presedinte MDRS; Ion Sfera, presedintele ad interim al Consiliului National si presedintele ARV; Nicu Ciobanu, vice-presedintele ARV; Ion Cizmas, presedintele CRS si Pavel Greoneans, secretarul general al CRS.

 
Luna culturii romane in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :850
Friday, 21 January 2005

Zilele acestea in Spania se afla in plina desfasurare Luna culturii romane". Evenimentul care se desfasoara cu incepere din data de 13 ianuarie, este organizat de Ambasada Romaniei la Madrid, la Morata de Tajuna, localitate aflata la 40 de kilometri de capitala spaniola si unde 11% din populatie este de origine romana.

Manifestarile din cadrul Lunii culturii romane" se vor extinde pana in data de 12 februarie. Printre manifestarile de la Morata de Tajuna se numara o expozitie bibliografica continand opere ale unor autori romani traduse in limba spaniola, o expozitie de obiecte de artizanat, panouri fotografice, ceramica, precum si lucrari de pictura ale tinerei artiste Mihaela Romana Preoteasa. De asemenea, va fi disponibil celor interesati si un serviciu de imprumutare a cartilor in limba romana. In cadrul acestui eveniment, autoritatile locale si reprezentantii romani au stabilit deschiderea unei scoli de duminica" pentru copiii romanilor din regiune, in scopul pastrarii propriei identitati culturale a acestora. Discursurile de la inaugurarea Lunii culturii romane" au fost rostite de primarul din localitatea Morata de Tajuna si de atasatul cultural al Ambasadei Romaniei in Spania, Forina Nicolae, ambii oficiali subliniind importanta cunoasterii reciproce dintre romani si spanioli, ca si necesitatea pastrarii propriei identitati culturale.

 
Trupa Talisman concerteaza la romanii din AngliaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :831
Friday, 21 January 2005

Pe intreaga perioada a acestui week-end indragita formatie romaneasca Talisman va sustine o serie de concerte pentru romanii din comunitatea londoneza.

In zilele de vineri, 21, sambata, 22 si dumnica, 23 ianuarie Tavi Colen si Alin Oprea vor incanta audienta de la restaurantul cu specific romanesc Britannia. Pretul unui bilet este de 25 de lire, iar intrarea se va face numai pe baza de rezervare, sunand la restaurant, la numerele de telefon 0208 803 8409 sau 07985 399 716 (Nicu Dinescu), dar si la adresa de e-mail nicu_dinescu@yahoo.co.uk. In zilele de vineri si sambata spectacolele vor incepe de la ora 19.30, iar duminica de la ora 16.00.

 
Alina Cojocaru in spectacol la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :877
Friday, 21 January 2005

Balerina romanca Alina Cojocaru va putea fi admirata vineri, 21 ianuarie, in spectacolul "La Fille Mal Gardee", la Royal Opera din Londra.

Spectacolul realizat pe muzica lui Ferdinand Herold va incepe la Covent Garden, Royal Opera de la ora 19.30. Alina Cojocaru, solista principala a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, va mai putea fi vazuta in productia amintita si vinerea viitoare, in data de 28 ianuarie. O celebra poveste de dragoste rurala, "La Fille Mal Gardee" este, inca de la premiera sa, din anul 1960, una dintre cele mai incantatoare lucrari de balet din repertoriul Companiei Regale de Balet de la Londra. Rezervarile se pot face acum fie online, pe pagina de internet a Operei, fie personal, sau la numarul de telefon 020 7304 4000 sau fax 020 7212 9460. Pentru cei cu deficiente de auz este disponibil serviciul Minicom, la numarul 020 7212 9228.

 
Seara culturala romaneasca la DenverPDF Print E-mail
Colorado, SUA/Romanian Global News
Accesari :842
Friday, 21 January 2005

Organizatia Romanian American Freedom Alliance, RAFA, organizeaza sambata, 22 ianuarie, o petrecere intitulata "Fall Pot-Luck Party", la galeria de arta a sculptorului Michael Razvan din Denver.

Seara, in care romanii din orasul american pot sa interactioneze cu alte persoane interesate de cultura, va incepe la ora 19:00. Fiecare participant este invitat sa aduca mancare si bautura pe care sa fie dispus sa le imparta si cu ceilalti. Daca pentru membrii RAFA si pentru musafirii lor din Romania intrarea este gratuita, cei care nu fac parte din aceasta categorie trebuie sa plateasca 5 dolari de persoana sau 10 dolari de familie, informeaza pagina de internet a organizatiei. La petrecere se vor putea gasi si bilete de participare la o tombola, banii care se vor strange fiind destinati achizitionarii unui sistem de sunet care sa imbunatateasca calitatea sonora a petrecerilor romanesti si a Festivalului Romanesc care se desfasoara anual. RAFA este o organizatie non-profit care s-a infiintat in anul 1990 in statul Colorado, dupa caderea regimului comunist din Romania. Printre scopurile sale se numara actiuni umanitare si educationale indreptate spre familiile din Romania care dispun de o situatie materiala precara.

 
Bal romanesc cu merinde in UngariaPDF Print E-mail
Altea, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :842
Friday, 21 January 2005

Romanii care se afla in apropierea comunei maghiare Altea vor putea participa sambata, 22 ianuarie, la "Balul cu merinde".

Acesta este organizat, ca si anul trecut, de Autoguvernarea Minoritara Romana si se va desfasura la Casa de Cultura din comuna, incepand cu ora 19:00. Fondul muzical al petrecerii va fi asigurat de o formatie din Romania, care va veni la Altea special pentru Bal, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
La Praga se scriu carti despre gramatica romanaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :889
Friday, 21 January 2005

Profesorul ceh Jiri Felix si-a lansat recent la sediul Ambasadei Romaniei al Praga cartea "Mic tratat de gramatica romana".

Autorul volumului este, totodata, si presedinte al Asociatiei Cehia-Romania din Praga, organizatie non-guvernamentala ce numara in prezent 100 de membri. Printre acestia se afla studenti, profesori, traducatori, jurnalisti, oameni de afaceri sau istorici. Asociatia Cehia-Romania a organizat periodic astfel de evenimente culturale si stiintifice, multe dintre ele, ca si in acest caz, primind sustinere din partea Ambasadei Romaniei la Praga. Organizatia dispune de un buletin propriu de informare, iar presedintele sau, prof. dr. Jiri Felix, este profesor la Universitatea Carol din Praga si detinator al titlului de Doctor Honoris Causa la Universitatea din Bucuresti.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions