Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Ianuarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Petitie pentru biserica romaneasca din Malainita, Serbia-MuntenegruPDF Print E-mail
De pretutindeni/ Romanian Global News
Accesari :908
Saturday, 22 January 2005

Semnati petitia S.O.S. Romanian church in Malainita pentru a stopa daramarea singurei biserici in care slujba religioasa ortodoxa se slujeste in grai timocean (romanesc).

Adresa este: http://www.PetitionOnline.com/21ian205/petition.html si e bine sa o dati si mai departe!

 
Traian Basescu: Romania se simte legata, prin toate fibrele ei, de MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :906
Saturday, 22 January 2005

"Romania se simte legata, prin toate fibrele ei, de Moldova. Noi suntem hotarati sa tratam Republica Moldova cu tot respectul cu care trebuie sa fie tratat un stat independent si suveran. Suntem doua state care au fost legate de o istorie de care nu ii este rusine nici uneia din ele si trebuie sa ne regasim din nou, in comun, in Uniunea Europeana", a declarat, vineri, presei presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Seful statului roman a subliniat ca a primit invitatia lui Vladimir Voronin "cu multa placere si, in acelasi timp, cu multa speranta". "Romania garanteaza ca va fi cel mai puternic avocat in favoarea progresului catre vest si a integrarii Republicii Moldova in structurile europene. Va asiguram ca, acolo, ne vom intalni si vom face parte din marea familie europeana. Nu vom permite vreodata ca Moldova sa fie santajata prin energia electrica. Joi, am decis sa dam Moldovei energie electrica. Vom discuta despre pretul ei la vara. Acum, insa, trebuie sa o ajutam si o vom face ori de cate ori cineva isi va permite sa creada ca poate sa o puna in dificultate, atata timp cat ea are un prieten la frontierele ei", a promis Traian Basescu.

Presedintele romaniei a mai spus ca, indiferent de problemele pe care le va avea, "Republica Moldova poate da un telefon la Bucuresti si, va asigur, nu va fi tara care va raspunde mai prompt nevoilor de sprijin, ori de cate ori acest lucru se va impune". De asemenea, Basescu a mai spus ca relatiile dintre presedinti trebuie sa fie extinse si in jos, in structurile administrative si catre comunitatea de afaceri. "Ni se pare nepermis ca o comunitate de afaceri, cu forta comunitatii din Romania, sa nu-si indrepte privirile catre piata moldoveana si va asigur ca voi stimula oamenii de afaceri din Romania sa se uite catre Moldova. O Moldova cu care va merge, cu tot cu investitiile ei, catre Uniunea Europeana", a conchis Traian Basescu.

La randul sau, presedintele Vladimir Voronin a declarat ca "saluta cu o deosebita placere" prima vizita oficiala a presedintelui Romaniei in Republica Moldova. El a specificat ca, in cadrul discutiilor purtate cu Traian Basescu s-a ajuns la mai multe intelegeri, foarte importante pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale. "S-a ajuns la concluzia ca nu este normal si nu poate fi normal in continuare, situatia cand relatiile dintre doua state vecine sunt, de atata timp, inghetate", a subliniat Voronin.

"Avem foarte multe de facut, in special, in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana, mai ales ca Romania are o experienta deja foarte mare pentru a traversa acest drum si a se integra in comunitatea tarilor europene. Sunt satisfacut de sustinerea lui Traian Basescu in directia solutionarii problemei transnistrene si in ceea ce priveste semnarea acordului de securitate si stabilitate pentru Republica Moldova. Am discutat problemele bilaterale intr-un mod foarte serios si cred ca vor fi multe probleme solutionate, cu perspectiva pentru binele ambelor state. Vizita presedintelui Romaniei este foarte importanta si este demult asteptata, deoarece, chiar daca Romania nu este departe de Republica Moldova, ultima data, ea a fost vizitata oficial cu sase ani in urma", a precizat Voronin.

 
Iurie Rosca: suntem doua state, dar avem un singur poporPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :857
Saturday, 22 January 2005
Presedintele PPCD, Iurie Rosca, a declarat presei ca apreciaza vizita sefului statului roman la Chisinau drept una "extrem de oportuna" si ca spera ca "aceasta va avea o continuare reusita in privinta revenirii la normalitate a relatiilor dintre Republica Moldova si Romania".

"In cadrul intalnirii pe care am avut-o cu Traian Basescu, am accentuat faptul ca am urmarit cu multa atentie declaratiile sale in privinta caracterului romanesc al Republicii Moldova. Suntem doua state, dar avem un singur popor. Mi-am exprimat increderea ca seful statului roman va fi receptiv la nevoia de pastrare in invatamantul din Moldova a istoriei si limbii romane. I-am adresat rugamintea ca, in masura posibilitatilor, sa fie simplificata procedura de obtinere a cetateniei romane pentru cetatenii Republicii Moldova. Am primit asigurari ca aceasta problema va fi examinata si se vor cauta solutii pentru rezolvarea ei. De asemenea, am propus dublarea sau chiar triplarea burselor acordate din bugetul de stat al Romaniei pentru tinerii basarabeni", a precizat Iurie Rosca.

Liderul Opozitiei democrate de la Chisinau a specificat ca a discutat si despre posibilitatea ieftinirii cartii verzi pentru cetatenii Republicii Moldova, care doresc sa viziteze Romania. "Ma bucura foarte mult faptul ca Traian Basescu se afla in Moldova anume in acest moment. Harta regiunii noastre arata, dupa alegerile din Romania, ca o mare portocalie cu o pata rosie in mijloc. Sper ca alegerile parlamentare vor face ordine in acest mic dezechilibru cromatic", a subliniat Rosca. In opinia sa, vizita lui Basescu la Chisinau nu poate avea un efect electoral pozitiv pentru autoritatile de la Chisinau, deoarece aceasta nu are printre suporterii sai oameni cu simpatii pentru Romania. "Dimpotriva, cei care ii voteaza pe comunisti sunt, de regula, filorusi, astfel incat prezenta lui Basescu poate fi considerata un dezavantaj electoral pentru presedintele Voronin", a remarcat Rosca.

Intrebat ce sprijin asteapta din partea presedintelui Romaniei, liderul PPCD a raspuns ca "nu asteapta un sprijin electoral din partea lui Basescu pentru PPCD, ci asteapta un sprijin din partea Romaniei pentru Republica Moldova".

La randul sau, presedintele "Aliantei Braghis", Dumitru Braghis, a spus ca vizita sefului statului roman la Chisinau "ar putea sta la baza dezvoltarii unor relatiilor bilaterale mai intense intre Republica Moldova si Romania". "Am discutat posibilitatea solutionarii unor probleme existente in prezent. Am discutat despre experienta Romaniei in procesul de integrare europeana si despre relatiile economice bilaterale, care ar putea deveni mult mai fructuoase", a conchis Braghis.

Seful deputatilor comunisti, Victor Stepaniuc, a spus ca a discutat cu Traian Basescu despre desfasurarea unor alegeri corecte si despre perspectiva europeana a Republicii Moldova. "Este foarte corecta decizia lui Basescu de a vizita, in primul rand, tara vecina, cea mai prietena, cea mai apropiata istoric", a declarat Stepaniuc.

Intrebat in ce limba a comunicat cu presedintele Romaniei, Stepaniuc a subliniat ca "a vorbit moldoveneste".

 
Traian Basescu: nu vom permite vreodata ca Moldova sa fie santajata prin energie electricaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :865
Saturday, 22 January 2005

"Pentru acoperirea diferentei de pret a curentului electric livrat de sistemul energetic roman, Republica Moldova va putea exporta in Romania energie electrica in perioada de primavara-toamna", a declarat primul ministru Vasile Tarlev.

El a precizat ca achitarea diferentei de pret va fi si mai simpla, o data cu darea in exploatare a centralelor electrice de la Burlaceni (Cahul) si Balti, iar Republica Moldova va fi in stare sa plateasca datoriile acumulate anterior in urma livrarilor de curent electric din Romania. Premierul a precizat ca a discutat la acest subiect vineri cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, in cadrul vizitei oficiale efectuate de acesta la Chisinau.

Guvernul Romaniei a decis, joi, 20 ianuarie, sa furnizeze in anul curent Republicii Moldova 300 milioane kWh de energie electrica, la preturile practicate pe piata romaneasca (mai mari decat cele practicate in sistemul energetic moldoveneasca), iar diferenta de pret urmeaza a fie acoperita de Republica Moldova prin livrarea in Romania a energiei electrice pe baze contractuale. Partea romana va furniza energie electrica in momentul in care Guvernul Republicii Moldova va confirma respectarea acestor angajamente, transmitand o scrisoare in acest sens, care sa faca referire si la datoria Republicii Moldova pentru energia electrica furnizata in trecut.

Executivul de la Chisinau a solicitat, in decembrie 2004, Guvernului roman sprijinul pentru a depasi criza energetica, determinata de sistarea, de catre Centrala de la Cuciurgan, a livrarilor de energie electrica.

De mentionat ca, vineri, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca Romania va ajuta Republica Moldova "ori de cate ori cineva isi va permite sa creada ca poate sa o puna in dificultate". "Nu vom permite vreodata ca Moldova sa fie santajata prin energia electrica", a subliniat Traian Basescu.

 
Spiritul Unirii pentru romanii din SydneyPDF Print E-mail
Sidney, Australia/ Romanian Global News
Accesari :962
Saturday, 22 January 2005
Sambata 22 ianuarie 2005, la Consulatul General al Romaniei din Sydney  au fost invitati in memoria Marii Uniri si sunt asteptati la un gratar si un pahar de vin, absolut toti liderii organizatiilor romanesti, toti preotii (canonici si necanonici) si pastorii romani, insotiti de cate un reprezentant al comitetelor lor bisericesti, toti reprezentantii mass mediei comunitatii romanesti din Sydney, transmite corespondentul Romanian Global News in Australia, Laurentiu Fulga.

Ceea ce cu numai cateva luni in urma parea de neimaginat pentru romanii din Sydney, s-a infaptuit acum prin mijlocirea "facatorului de pace", Ovidiu Grecea, Consulul General al Romaniei la Sydney. Actiunea realizata in premiera de Consulul Romaniei este doar primul pas de punere in practica a proiectelor pe care vrea sa le realizeze pentru comunitatea romaneasca din Sydney. Ovidiu Grecea, alaturi de consulul economic, Viorel Predosanu, au demarat cu succes intalniri individuale cu absolut toti reprezentatii organizatiilor, bisericilor si mass mediei comunitare, incecand sa afle opinia fiecaruia cu privire la actiunile concrete ce ar putea fi intreprinse spre folosul si unitatea comunitatii. Astfel, consulul Romaniei a obtinut promisunile fiecaruia de fi prezent sambata, 22 ianuarie, adunandu-se astfel laolalta toti reprezentantii suflarii romanesti din Sydney. Desi venit la Sydney de doar cateva luni, Dl. Grecea se implica energic in sprijinirea comunitatii romanesti din regiune. Principalele sale obiective, in acest sens, sunt achizitionarea unui sediu pentru deschiderea unui Centru Comunitar (unde sa fie organizate regulat expozitii ale artistilor romani), aducerea unui numar impresionant de carti si deschiderea unui biblioteci romanesti, sprijinirea aducerii unei biserici maramuresene pentru cea de-a doua parohie romaneasca canonica  din Sydney. Comunitatea romaneasca din Sydney apreciaza initiativa Romaniei de a deschide la Sydney un consulat general si de a trimite acolo diplomati care intr-adevar vor sa sprijine afirmarea identitatii culturale a romanilor din acest colt de lume.

Din Sydney pentru Romanian Global News a transmis Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia-"SPIRIT ROMANESC".

 
Turandot in versiunea lui Andrei Serban se joaca din nou la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/ Romanian Global News
Accesari :840
Saturday, 22 January 2005
Pe scena de la Covent Garden va urca din nou la acest sfarsit de saptamana productia semnata Andrei Serban, pentru Turandot. Intr-un spectacol programat pentru ora 19.30, sambata, 22 ianuarie artistii de la Royal Opera vor interpreta din nou rolurile din opera lui Giacomo Puccini, o poveste orientala in care se intrepatrund identitati deghizate, enigme, ceremonii rituale si povesti de iubire.

Alaturi de cunoscutul regizor roman pe scena Operei Regale se va afla si soprana Celia Costea. Aceasta va debuta pe scena londoneza la inceputul lunii februarie, in alte cateva reprezentatii ale aceleiasi piese. Pentru cei interesati, rezervarile se pot face acum fie online, pe pagina de internet a Operei, fie personal, sau la numarul de telefon 020 7304 4000 sau fax 020 7212 9460. Pentru cei cu deficiente de auz este disponibil serviciul Minicom, la numarul 020 7212 9228.

 
Prima editie din acest an a Cenaclului ObservatorulPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :1211
Saturday, 22 January 2005
Revista Observatorul va organiza in acest sfarsit de saptamana prima editie pe anul 2005 a Cenaclului cu acelasi nume. Aceasta va avea loc duminica, 23 ianuarie, la tipografia din Toronto unde se tipareste revista, locul de baza al tuturor intalnirilor de pana acum ale cenaclului. Programul evenimentului de duminica contine o serie de momente artistice, prelegeri si lansari de carte. Astfel, se vor aniversa zilele de nastere ale lui Mihai Eminescu si Ion Luca Caragiale prin prelegeri, versuri si cantece interpretate de poeti, artisti de la teatrul Majestic din Toronto si decorul Armonia, se va vernisa o expozitie de pictura a lui Vasile Saviciu, Catrinel Tudor va sustine un recital la vioara, iar scriitorii Petre Nica, Maia Vieru si Marcel Tohatan isi vor prezenta cele mai noi carti. De asemenea, se va aduce in discutie insemnatatea actului istoric al Unirii de la 1859, se vor anunta cartile si revistele sosite pe adresa Observatorului si se vor expune si o serie de publicatii vechi romanesti, informeaza editia on-line a revistei.
 
Romanii din Toronto isi aduc aminte de UnirePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :805
Saturday, 22 January 2005
Biserica ortodoxa romana Sfantul Gheorghe din Toronto va sarbatori Ziua Unirii duminica, 23 ianuarie, la Sala Dacia a Centrului Cultural Roman.Parintele paroh Ioan Bunea va fi amfitrionul manifestarii care  celebreaza ziua de 24 ianuarie 1859. Ziua va incepe cu slujba Sfintei Liturghii, urmand ca dupa oficierea serviciului religios, membrii comunitatii romane sa ia parte la o masa festiva incepand cu ora 13:00. Aceasta va fi completata de un program artistic alcatuit din muzica si dans, informeaza pagina de web a parohiei.
 
La Berlin incep manifestarile culturale dedicate lui EnescuPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :942
Saturday, 22 January 2005
Implinirea a 50 de ani de la trecerea in nefiinta a compozitorului roman George Enescu va fi tema unei serii de manifestari culturale ce se vor desfasura la Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu din Berlin. Scopul lor este de a promova opera si personalitatea enesciana in randul societatii germane. Primul eveniment din acest sir va fi un concert ce va avea loc duminica, 23 ianuarie, la ora 11:00, la Kleiner Saal der Berliner Philharmonie Herbert von Karajan din capitala germana. Concertul va fi sustinut de ansamblul de instrumente de suflat al Orchestrei Simfonice din Berlin. Din program fac parte lucrari de Mozart, Danzi, Aigmuller, Orff, Lefebyre si Enescu, informeaza Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu. Urmatoarele evenimente vor avea ca invitati numerosi artisti de prestigiu din Romania si Germania, care se vor intalni pentru a-l celebra pe unul dintre cei mai importanti compozitori europeni ai secolului XX.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions