Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Ianuarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Iurie Rosca sustine marginalizarea comunistilor in viitorul parlamentPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :583
Saturday, 29 January 2005

"Consideram ca Partidul Comunistilor trebuie marginalizat in viitorul legislativ, iar in cazul unei nereusite a fortelor democratice de a obtine o majoritate parlamentara, cea mai buna solutie ar fi provocarea alegerilor parlamentare anticipate, prin repetarea, de trei ori succesiv, a procedurii de alegere a sefului statului, care prevede organizarea automata, la distanta de 45 zile, a unor alegeri parlamentare anticipate", a declarat presedintele Partidului Popular Crestin Democrat, Iurie Rosca, intr-un interviu acordat postului Radio "Romania Actualitati".

Potrivit lui Rosca, crestin-democratii sunt dispusi sa coalizeze in viitorul Legislativ cu toate partidele politice democratice, dar in nici un caz cu Partidul Comunistilor. Mai mult, PPCD respinge categoric intentia Blocului "Moldova Democrata" de a avansa o solutie de creare a unui consens absolut in viitorul legislativ, a unei aliante atat de larga, incat sa cuprinda si Partidul Comunistilor. "Vom face o alianta cu Blocul "Moldova Democrata", daca aceasta forta politica va ajunge sa fie reprezentată in Parlament", a precizat liderul PPCD.

Solicitat sa explice de ce crestin-democratii propun integrarea in UE, in NATO, precum si sporirea rolului Parlamentului in viata politica a Republicii Moldova, Rosca a declarat ca legea suprema a statului plaseaza Parlamentul in centrul activitatii institutiilor statului si, astfel, el trebuie readus in stare de functionalitate perfecta pentru a nu fi subordonat nici presedintelui si nici Guvernului. "Cat priveste oferta noastra electorala, ar merita sa amintesc: alaturi de lista electorala, organizata pe un principiu mai putin obisnuit (venim cu oferta de proportionalitate, jumatate barbati, jumatate femei), propunem opiniei publice o lista a unui posibil guvern crestin-democrat. Este o premiera absoluta pentru alegerile din Republica Moldova", a subliniat liderul Opozitiei democrate.

El a reamintit ca figureaza in calitate de candidat la functia de prim-ministru al Republicii Moldova. Pentru functia de presedinte nu se pronunta nici un nume, deoarece crestin-democratii sunt convinsi ca, intr-o republica parlamentara, seful statului nu trebuie sa fie lider politic, nu trebuie sa fie lider de partid sau politician activ, ci o persoana care sa dea un plus de stabilitate si de echilibru activitatii institutiilor statului, asa cum se intampla in tari cu regimuri constitutionale comparabile, cum ar fi Italia, Germania, Grecia sau Ungaria.

Referindu-se la intentia de a convoca, in perioada 7-22 martie, intalniri cu alegatorii in Piata Marii Adunari Nationale, Rosca a specificat ca, deocamdata, cererile pe care le-a depus PPCD si care au fost aprobate de autoritatile publice locale ale capitalei "reprezinta doar o intentie, care poate sa se materializeze, poate sa nu se materializeze, in functie de comportamentul guvernantilor". "Daca alegerile vor fi trucate, vor fi fraudate ori se vor desfasura in conditii de exercitare a unor presiuni impotriva celorlalti competitori electorali, atunci, bineinteles, vom simti nevoia si vom organiza manifestatii de protest, care vor aminti de actiunile organizate pe vremuri in Bulgaria, Serbia si, mai recent, in Slovacia, Georgia si Ucraina. In acest sens, Republica Moldova poate fi privita ca cea de-a sasea tara din spatiul ex-comunist, care repeta performanta de inlaturare a unei grupari politice, care uzurpeaza puterea in stat, si de organizare a unor alegeri parlamentare anticipate, ca singura solutie pentru restabilirea institutiilor democratice", conchis Iurie Rosca.

 
Bucurestiul nu mai trebuie sa tergiverseze intrarea in scena, sustine editorialistul Petru BogatuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :552
Saturday, 29 January 2005

"Noile circumstante geopolitice care au facut posibila vizita lui Traian Basescu dau apa la moara elementului romanesc si al cauzei democratice din Republica Moldova", sustine editorialistul Petru Bogatu in editia de vineri a publicatiei FLUX.

In opinia sa, sederea presedintelui roman la Chisinau a impulsionat o stare de spirit prin excelenta prooccidentala. "Ramane de vazut doar cum vor specula aceasta situatie concurentii electorali", mentioneaza Bogatu. Editorialistul a salutat faptul ca, profitand de situatia in care omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, a fost nevoit sa se predea cu arme si bagaje Occidentului, presedintele roman a venit la Chisinau pentru a sa reabilita sintagma "doua state romanesti", dar si conceptul "doua tari, un singur popor". "Meritul lui e ca a profitat din plin de noua conjunctura internationala pentru a reface prezenta politica a tarii sale la est de Prut. Unde mai pui ca Traian Basescu, se pare, are ambitia sa intre in istorie ca un conducator al Romaniei care a recuperat un teritoriu stramosesc ce parea iremediabil pierdut", noteaza comentatorul de la FLUX.

Totodata, el sustine ca vizita lui Basescu la Chisinau nu a fost pe cont propriu, fiind privita cu ochi buni atat de peste ocean, cat si dinspre insula Albionului. "SUA si Marea Britanie vor ca Ucraina si, ulterior, Belarus sa se constituie intr-o zona tampon, al carei spate va fi asigurat de Polonia, la Marea Baltica, si de Romania, la Marea Neagra", puncteaza Petru Bogatu.

Mentionand ca, in prezent, Romania se transforma intr-o putere central-europeana, editorialistul considera ca Bucurestiul este obligat sa ataseze la trenul sau, care se misca spre UE, si un vagon numit Republica Moldova. "Astfel, Romaniei ii este dat sa joace, de acum incolo, un nou rol in estul Europei. Si nu exista nici un motiv ca Bucurestiul sa tergiverseze intrarea sa in scena", conchide Petru Bogatu.

 
Statul roman trimite ajutoare copiilor din TighinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :550
Saturday, 29 January 2005

Copiii de la Scoala-Internat din Tighina au primit joi, 27 ianuarie, un ajutor umanitar din partea Guvernului Romaniei constand in produse alimentare, paturi si lenjerie de pat, in valoare totala de 130 de milioane de lei.

Demersul a fost initiat de catre Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti si s-a derulat cu sprijinul Administratiei Nationale a Rezervelor de Stat din Romania, fiind salutat atat de reprezentantii Ministerului Educatiei din Republica Moldova, cat si de conducerea Scolii-Internat din Tighina, prezenti la procesul de predare a donatiei, se arata intr-un comunicat al Minisetrului Afacerilor Externe. MAE tine totodata sa aminteasca si de vacanta in Romania petrecuta iarna aceasta de catre 50 de copii de la Scoala-Internat din Tighina, la invitatia Statului roman. Aceasta, ca si recentul ajutor umanitar se inscriu in ansamblul sprijinului acordat de Romania copiilor afectati de criza scolilor cu predare in grafie latina, din Transnistria, declansata in cursul anului trecut, se mai arata in comunicat.

 
Expozitie deschisa Nicolae Maniu la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :681
Saturday, 29 January 2005

Evenimentul artistic "Artistii romani din Paris isi deschid portile atelierelor", aflat deja pe ultima suta de metri in capitala franceza va continua la acest sfarsit de saptamana avandu-l in prim plan pe artistul Nicolae Maniu.

Nascut in Romania in anul 1944, Nicolae Maniu si-a facut studiile la Liceul de Arte Frumoase si, mai tarziu, la Academia de Arte Frumoase din Cluj Napoca, sectiunea sculptura. S-a stabilit in Germania in anul 1983, iar din 1993 traieste si lucreaza la Paris. Operele sale au fost prezentate de-a lungul timpului in mai multe expozitii atat personale cat si colective, la salonuri si targuri internationale de Arta in Europa si America. Incepand din anul 1997, artistul expune in mod regulat la "Opera Gallery" din Paris, iar in strainatate in mod special la New York, Miami, Singapore si Hong Kong. Atelierul in care pot fi admirate lucrarile lui Nicolae Maniu se afla pe Rue La Fayette 75010 din Paris. Numarul de telefon la care artistul poate fi contactat este 01 43 26 24 74.

 
Asociatia Romanii in Italia isi discuta proiectele pe 2005PDF Print E-mail
Milano, Italia / Romanian Global News
Accesari :1023
Saturday, 29 January 2005

Adunarea Generala a Asociatiei Romanii in Italia se va convoca sambata, 29 ianuarie, la Milano pentru a discuta despre o cronica a activitatilor pe 2004.

Intalnirea se va desfasura cu incepere de la ora 16.00 (ora locala) si este deschisa atat membrilor Asociatiei, cat si celor care doresc sa se inscrie. Pe ordinea de zi a Adunarii General se vor mai afla aprobarea unui bilant financiar pentru 2005, precum si discutarea proiectelor manifestarilor pentru anul 2005. Unul dintre subiectele cele mai importante care vor fi abordate in cadrul discutiilor va fi cel referitor la proiectul de aderare la Liga Asociatiilor Romanesti din Italia, proiect ce va fi evaluat si discutat. Lucrarile Adunarii vor avea loc la sediul Associazione Risvegli Victadini, nr.3 din Milano, situat in apropiere de Biserica Ortodoxa Romana de pe Via de Amicis 13, informeaza Asociatia Romani in Italia. Pentru cei care sunt interesati, membrii asociatiei se intalnesc la ora 15.30 in fata Bisericii.

 
Scoala Romaneasca de Sambata la prima editie pe 2005PDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :1133
Saturday, 29 January 2005

Prima reuniune a Scolii Romanesti de Sambata se va desfasura la finele aceste saptamani la Londra. Sambata, 29 ianuarie toti cei care doresc sa participe pot veni la Biserica Ortodoxa Romana din Londra, amplasata pe Fleet Street 186, intre orele 14.00 si 16.00.

Totodata, anunta Institutul Cultural Roman de la Londra, se va anunta programul Scolii Romanesti de Sambata pentru anul 2005. Astfel, pe perioada primaverii aceasta va avea portile deschise o data la doua saptamani in zilele de 29 ianuarie, 12 si 26 februarie si 12 martie. Pe perioada primavara-vara, zilele de desfasurare vor fi 16 si 30 aprilie, 14 si 28 mai si 11 si 25 iunie, deci o data la doua saptamani. Initiativa este sprijinita de Centrul Cultural Roman de la Londra. Mai multe detalii pot fi obtinute la adresa de e-mail adinaevans@yahoo.co.uk, sau la numarul de telefon 01892836119.

 
Hram la parohia ortodoxa romana Sfintii Trei IerarhiPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :1004
Saturday, 29 January 2005

Parohia ortodoxa romana "Sfintii Trei Ierarhi" din Toronto il va avea ca oaspete de seama la slujba Sfintei Liturghii de duminica, 30 ianuarie, pe Inalt Prea Sfintitul Nicolae, Arhiepiscop de America si Canada.

Vizita arhiereasca va fi prilejuita de sarbatoarea hramului parohiei, "Sfintii Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie si Ioan", informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Slujba va incepe la ora 12:45 (ora locala) si va fi urmata de o agapa traditionala, alaturi de membrii comunitatii si de parintele paroh, pr. Viorel Tencaliuc.

 
Intalnire intre membrii Casei Romaniei la GrenoblePDF Print E-mail
Grenoble, Franta / Romanian Global News
Accesari :1033
Saturday, 29 January 2005

Centrul Cultural roman "Casa Romaniei" din Grenoble va organiza sambata, 29 ianuarie, o seara dedicata tinerilor si varstnicilor care fac parte din aceasta asociatie. Intalnirea va avea loc la sediul centrului din localitatea franceza, situat pe strada Pierre Dupont, informeaza site-ul acesteia.

Casa Romaniei a luat fiinta in anul 1999, cu dorinta de a face cunoscut pe pamant francez poporul roman, cultura si tara sa, dar si de a mentine o legatura vie dintre romanii care locuiesc in Franta si tara lor natala. Centrul Cultural roman din Grenoble este condus de Magdalena Barbuceanu-Gondran.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions