Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Ianuarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Crestinii ortodocsi din Basarabia nu vor acte de identitate cu cod de barePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :523
Sunday, 30 January 2005

Un grup de crestini ortodocsi din Republica Moldova, inclusiv calugari si preoti, s-a adunat, vineri, in fata Presedintiei, cerand autoritatilor solutionarea problemei actelor alternative de identitate. Ei solicita pentru cetatenii care refuza sa primeasca actualele buletine de identitate, codificate, permisiunea de a folosi pasapoartele sovietice.

Pichetarea Presedintiei a decurs intr-o atmosfera de rugaciune. Grupul de crestini a motivat cea de a treia iesire in strada - ultima fiind in luna ianuarie 2004 - prin faptul ca, pana in prezent, desi au apelat de mai multe ori la autoritatile centrale, inclusiv Presedintie si Departamentul Tehnologii Informationale, pana in prezent problema actelor de alternativa nu a fost solutionata. In acelasi timp, ei si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca in Republica Moldova se pregateste introducerea microprocesoarelor pe politele de asigurare medicala, fapt ce va agrava si mai mult situatia crestinilor ortodocsi.

Pichetantii au declarat fortelor de ordine ca nu au fost organizati de nimeni si ca "au iesit in strada pentru a-si apara credinta si drepturile". Ei a subliniat ca vor continua sa vina in fata Presedintiei pana cand le vor fi indeplinite toate revendicarile.

Comunitatea crestin-ortodoxa este impotriva propunerii Departamentului Tehnologii Informationale de a li se elibera "niste documente de alternativa, asa-zisa forma nr. 9". In opinia crestinilor, avand aceste acte, ei nu vor putea realiza dreptul de vanzare-cumparare, nu vor putea beneficia de pensii, precum si de alte drepturi de care se vor bucura alti cetateni.

Responsabilii de la Departamentul Tehnologii Informationale au comunicat ca, la inceputul lunii curente, Executivul a operat, in cadrul unei sedinte, modificari la Hotararea privind valabilitatea actelor de tip sovietic, prin care a fost prelungit termenul de valabilitate al pasapoartelor de tip sovietic, pana la 1 iulie curent. Ei au precizat ca termenul de valabilitate a fost prelungit pentru pensionari si pentru persoanele care renunta sa primeasca buletine de identitate din considerente religioase. Potrivit surselor citate, "documentul de alternativa este doar la nivel de proiect".

Slujitorii Bisericii Ortodoxe atentioneaza ca atribuirea numarului de identificare, aplicarea microprocesoarelor pe politele de asigurare in medicina constituie un pas catre introducerea microprocesoarelor in organismul omului, prin care orice informatie despre persoana (informatie confidentiala, informatie despre viata personala) va putea fi accesata fara vointa cetateanului. Potrivit lor, in prezent, are loc un experiment social-global, al carui scop este "formarea unei societati informationale globale, adica a unui lagar electronic".

 
Sezatoare literara dedicata lui Mihai Eminescu la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia / Romanian Global News
Accesari :1017
Sunday, 30 January 2005

In anul in care se implinesc 155 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu, Asociatia Romanii in Italia organizeaza duminica, 30 ianuarie la Milano o sezatoare literara dedicata "poetului nepereche".

Intalnirea se va desfasura de la ora 14.30, in Via Col di Lana 6B
in apropiere de Porta Ticinese. Sunt invitati sa fie prezenti toti iubitorii de poezie si proza eminesciana. In programul manifestarii sunt cuprinse recitari de poezie, comentarii si analize pe tema operei eminesciene. Toti copiii romani care vor recita din poezia lui Mihai Eminescu vor primii diplome si premii. Pentru mai multe infomatii, cei care sunt interesati sa participe, pot suna la numarul de telefon 038373435, la doamna Marioara Carlan Salvadeo (
marioara_vesta@hotmail.com), sau la numarul 3407638880, la doamna Violeta Popescu (vio_popescu@hotmail.com), informeaza Asociatia Romani in Italia.

 
Cvartetul Belcea in concert la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :535
Sunday, 30 January 2005

Cvartetul romanesc Belcea va sustine duminica, 30 ianuarie, la Londra primul sau concert pe anul 2005. Concertul intitulat Mozart Birthday 2005 va fi gazduit de South Bank Centre, la Sala Queen Elizabeth si este programat sa inceapa de la ora 15.15.

Alaturi de Cvartetul Belcea se vor mai afla pe scena acestui concert si pianistul Llyr Williams, soprana Elizabeth Watts, pianistul Andrew West, flautista Emily Beynon, violonistul Krzysztof Chorkelski si Malin Broman, precum si trioul de pian Kungsbacka. Spectacolul este un foarte variat program de muzica de camera interpretata de fost si actualii muzicieni ai YCAT (Young Concert Artist Trust), in onoarea implinirii concertului cu numarul 21 din aceasta serie, si celui de-al 21-lea an de cand functioneaza organizatia.

 
Credinciosii romani greco-catolici din Berlin sunt invitati la slujba de duminicaPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :929
Sunday, 30 January 2005

Credinciosii romani sau originari din Romania, care locuiesc in Berlin, sau in apropierea capitalei germane, vor putea asista la sfarsitul saptamanii la slujba Sfintei Liturghii in ritul Bisericii Greco-Catolice.

Aceasta se va desfasura duminica, 30 ianuarie, la cripta bizantina a manastirii congregatiei "Calugaritele Domnului Nostru Isus Cristos Regele". Serviciul religios va incepe la ora 11:00 si va fi urmat de un dialog si de o agapa traditionala care vor avea loc la o sala alaturata, informeaza un portal al romanilor din Germania. Cei care vor lua parte la slujba sunt rugati de parintele Mihai Caitar sa aduca cafea si prajituri pentru gustarea de dupa Liturghie. Totodata, romanii de rit greco-catolic pot sa mai primeasca traditionala sfintire a casei cu Botezul, programarile putand fi facute personal dupa slujba sau prin telefon.

Parintele Mihai Caitar a parasit Romania in anul 1977, s-a stabilit in Munchen, unde a preluat conducerea Misiunii Catolice Romane, si a inceput sa colaboreze cu postul de radio Europa Libera. Dupa doi ani s-a mutat in orasul Munster, loc in care a infiintat si pastoreste cu regularitate sapte comunitati de romani de rit romano-catolic si greco-catolic. Slujbele de la Berlin se tin, momentan, doar de cateva ori pe an. Parintele spera ca, in curand, romanii din zona Berlinului sa poata avea un preot permanent, acest lucru depinzand de cele doua conferinte episcopale din Romania si din Germania.

 
Romanii de la biserica Sf. Andrei strang bani pentru o noua bisericaPDF Print E-mail
Calgary, Canada / Romanian Global News
Accesari :1005
Sunday, 30 January 2005

Parohia "Sfantul Andrei" din Calgary, Canada, organizeaza duminica, 30 ianuarie, dupa slujba de dimineata, o masa pentru strangere de fonduri.

Pranzul va fi servit cu scopul de a se aduna banii necesari achizitionarii unui lacas de cult. Toate cheltuielile, initiativa si efortul depuse apartin unei familii din parohie, familia Vasile Bobotan, cea care a decis ca intreaga suma rezultata in urma acestei actiuni de binefacere sa fie depusa in contul bisericii. Meniul cuprinde pui la cuptor, cartofi, orez si salata, pretul biletelor fiind de 15 dolari canadieni pentru adulti si 10 dolari canadieni pentru copii, informeaza pagina de web a parohiei.

 
Romanii din Micherechi vor avea un nou teren de fotbalPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :899
Sunday, 30 January 2005

Primaria din comuna maghiara Micherechi a castigat recent un concurs organizat de Ministerul Sporturilor din Ungaria in urma caruia va primi din partea acestuia o suma importanta pentru renovarile terenului de fotbal din comuna. Proiectul, la care se vor angaja localnicii, trebuie finalizat pana la data de 31 august 2005, informeaza corespondentul Romanian Global News.

Printre modificarile care se vor aduce terenului se numara extinderea si modernizarea vestiarului actual, cu un nou acoperis pentru echipele-oaspete si pentru arbitrii. Tot langa acest vestiar, primaria intentioneaza sa mai construiasca un alt edificiu similar, de data aceasta destinat jucatorilor comunei, atat de la echipa de seniori, cat si de la cea de juniori. Lucrarile vor fi completate de construirea unei toalete publice din beton. Pentru imbunatatirile enumerate se va utiliza suma de 8 milioane de forinti, dintre care statul maghiar va aloca 5 milioane, diferenta fiind suportata de primaria locala.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions