Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Ianuarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Cautare
Presedintele Basescu in vizita la Tony BlairPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :482
Monday, 31 January 2005

Presedintele Traian Basescu a inceput luni, 31 ianuarie, prima sa vizita oficiala bilaterala in Marea Britanie, la invitatia premierului britanic Tony Blair.

Pe agenda vizitei se vor afla intalniri cu secretarul de stat britanic Charles Clarke, cu Printul de Wales, cu parlamentari britanici, dar si cu oameni de afaceri interesati de investitii in Romania. Discutiile cu Tony Blair vor viza securitatea din zona Marii Negre si rolul celor doua fregate britanice achizitionate de Marina Romana, cooperarea militara romano-britanica in Irak si Afganistan, precum si sprijinul acordat de autoritatile de la Londra pentru lupta impotriva coruptiei in pregatirea aderarii la UE. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, excelenta sa Quinton Quayle, a dat zilele trecute asigurari ca Marea Britanie este gata sa ajute Romania in lupta acesteia impotriva coruptiei, deja Politia si Vama din Romania avand doi consilieri britanici in acest sens. Vizita presedintelui roman la Londra va aborda si aspecte precum capitolul "Justitie si Afaceri Interne", traficul de persoane, dar si imigratia ilegala. In delegatia Romaniei se mai afla ministrul roman de Interne, Vasile Blaga, care va purta in cursul acestei vizite mai multe discutii cu secretarul de stat american pe probleme de cooperare in lupta impotriva imigratiei ilegale si a criminalitatii transfrontaliere.

 
Primul caz de discriminare pe criterii etnice din judetul HarghitaPDF Print E-mail
Miercurea Ciuc, Romania/ Romanian Global News
Accesari :674
Monday, 31 January 2005

Valurile starnite de numirea unui prefect maghiar in Covasna si acordarea pe criterii etnice si algoritme de partid a unor functii inalte in cadrul noului guvern nu raman fara un fundament stabil. Multimea de nereguli sesizata de reprezentantii societatii civile la momentul adevarului isi continua cursul nestingherit, ferita de discursurile "europene" si "europenizate" ale liderilor maghiari.

Noul guvern, adica atat ministrii maghiari aflati in functii, cat si premierul Tariceanu, au anuntat si declarat ca, in teren, activitatea primarilor si a functionarilor maghiari va fi atent monitorizata pentru a se demonstra romanilor ca au gresit atunci cand s-au pripit sa comenteze si sa reactioneze, si ca nu vor exista nici epurari si nici discriminari pe criterii etnice.

Realitatea, insa, vine sa ne demonstreze contrariul. De curand, la un liceu mixt romano-maghiar din orasul harghitean Miercurea Ciuc, in care, spre lauda lor, profesorii cazusera de acord sa numeasca in functia de director adjunct un roman, pentru a asigura echilibrul. Apele au fost insa tulburate de insusi omul pus in fruntea urbei sa pastoreasca buna intelegere intre concetatenii sai si sa "domneasca" impartial, primarul Miercurea Ciucului, Robert Raduly. Mai mult, prima doamna a orasului, Anamaria Raduly, sotia primarului, s-a opus acestei numiri, avand favorita sa, dupa cum se arata in memoriul transmis publicitatii. Prin abuz de putere cei doi au determinat Consiliul de Administratie al scolii sa renunte la numirea profesorului roman si sa accepte favorita doamnei Raduly.

Acest caz va fi sesizat atat de catre profesorul Glodeanu cat si de organizatiile civice romanesti din Harghita, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Afacerilor si Internelor, Prefecturii judetului Harghita si Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, considerandu-se ca acesta este un caz clar de comportament abuziv si discriminare pe criterii etnice din partea primarului si sotiei acestuia.

Redam pentru cititorii Romanian Global News, memoriul adresat autoritatilor de profesorul Cristinel Glodeanu.

MEMORIU

"Subsemnatul Glodeanu Cristinel, profesor titular, avand gradul didactic I si o vechime de 15 ani, neintrerupta, la Grupul Scolar Economic "Johannes Kajoni" din Miercurea Ciuc (scoala mixta romano-maghiara), doresc sa va aduc la cunostinta un fapt care s-a petrecut la Miercurea Ciuc in aceasta saptamana si care, in opinia mea, si nu numai, este in totala contradictie cu spiritul european de toleranta si convietuire pasnica.

Luni 24 ianuarie 2005, in jurul orei 8:30, am fost contactat telefonic de directorul scolii mai sus mentionate, Zayzon Samuel, care mi-a adus la cunostinta faptul ca, judetul Harghita fiind un judet pilot, a primit 5 posturi de director adjunct la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean, din care unul a fost repartizat scolii noastre, tinand cont de efectivul de elevi si, implicit, numarul de clase. Cu aceasta ocazie directorul mi-a propus sa accept postul de director adjunct (al doilea director adjunct) pentru a reprezenta sectia romana la nivelul conducerii unitatii scolare, spunandu-mi ca a discutat despre acest lucru si cu conducerea inspectoratului scolar, care si-a dat acordul fata de aceasta varianta, urmand sa imi dau si eu acceptul.

Am acceptat, in principiu, propunerea, urmand a ne intalni in jurul orei 12 si sa descutam in mod concret obligatiile specifice acestei functii. Ulterior, la ora 13, era programata sedinta Consiliului Profesoral care fusese convocata anterior cu alta ordine de zi si in care urma sa fie solutionata si problema celui de-al doilea director adjunct. M-am intalnit cu directorul, am clarificat aspectele legate de aceasta functie, iar la ora 13 am participat la sedinta consiliului profesoral, unde domnul director a prezentat faptul ca, in urma consultarii cu directorul adjunct, cu membrii Consiliului de Administratie si cu Inspectoratul Scolar Judetean, s-a ajuns la concluzia ca persoana cea mai potrivita pentru a ocupa postul celui de-al doilea director adjunct este profesorul Glodeanu Cristinel. Cu aceasta ocazie mi s-a oferit posibilitatea de a rosti cateva cuvinte, prilej cu care am apreciat ca benefica reprezentarea sectiei romane la nivelul Consiliului de Administratie, fiind convins ca, in spiritul tolerantei si a respectului reciproc, putem forma un parteneriat solid pentru dezvoltarea scolii. Acest lucru a fost apreciat pozitiv de colegii mei care m-au aplaudat si felicitat.

Am aflat apoi, in seara aceleiasi zile, ca au inceput sa se exercite presiuni asupra directorului Zayzon Samuel si asupra inspectorului general Kalaman Ungvari Zsofia de catre Raduly Robert - Primarul Municipiului Miercurea Ciuc, pentru a se reveni asupra acestei decizii de numire a unui roman in postul de director adjunct al scolii.

Raduly Robert a invocat ca argument in favoarea interventiei sale "Puterea locala"!

Marti, 25 ianuarie 2005 a urmat o noua intrevedere intre director si conducerea inspectoratului scolar, in urma careia s-a luat decizia organizarii unei sedinte a Consiliului de Administratie, unde nu s-a mai dorit de catre membrii acestuia, ca postul de director adjunct sa revina unei persoane de etnie romana, refuzand sa voteze propunerea avansata in acest sens de Zayzon Samuel.

Joi, 27 ianuarie 2005 a avut loc o noua sedinta a Consiliului Profesoral, unde prin vot, s-a decis alegerea doameni Negru Reka ca director adjunct, propunere sustinuta de Raduly Anamaria, sotia primarului Raduly Robert. Mentionez ca Raduly Anamaria sprijinita de alte colege s-a impotrivit oricaror propuneri constructive menite a solutiona aceasta situatie, propuneri venite atat din partea unor colegi maghiari, cat si romani, inclusiv cea prin care eu am solicitat clarificarea prin vot a dorintei de reprezentare a sectiei romane la nivelul conducerii scolii. Mai mult, doamna Negru Reka m-a intrebat de ce cred eu ca o unguroaica nu poate reprezenta sectia romana la fel de bine cum o poate reprezenta un roman. Este o intrebare la care va las pe dumneavoastra sa decideti care este raspunsul.

In final, in urma votului, s-a decis ca postul de director adjunct sa fie ocupat de doamna profesoara negru Reka. As fi curios sa aflu calitatea in care domnul Raduly Robert s-a implicat intr-un proces de numire a unui director, care este un atribut exclusiv al scolii. Oare s-a temut de faptul ca se creeaza un precedent care sa dovedeasca ca in judetul Harghita exista posibilitatea unei convietuiri pasnice, tolerante si in care predomina respectul reciproc intre romani si maghiari, in ciuda unor tendinte si intentii continue de a induce o stare tensionata?

Faptul ca un numar insemnat de colegi maghiari, inclusiv directorul, m-au sustinut si votat, reflecta existenta premiselor necesare acestei bune convietuiri.

Va adresez rugamintea de a analiza si decide fata de cele prezentate mai sus.

Semneaza prof. Cristinel Glodeanu"

 
Romanii sunt cei mai religiosi...dar nu prea merg la slujbePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :575
Monday, 31 January 2005

97% din romani se identifica cu o anumita religie, in timp ce mai putin de o cincime dintre ei participa saptamanal la slujbe religioase. Aceasta este concluzia unui studiu realizat recent de grupul GfK impreuna cu "Wall Street Journal" in 21 de tari.

Aplicat pe cetateni din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Olanda, Polonia, Romania, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Marea Britanie si Statele Unite, studiul a avut drept scop relevarea orientarii religioase a acestor populatii, dar si opinia lor in legatura cu minoritatile. Potrivit acestui studiu romanii sunt cel mai religios popor european, avand ca religie predominanta cea ortodoxa (88%), urmata de cea catolica (6%) si protestanta (2%). Cu toate acestea, romanii au un punct in minus la capitolul participare la serviciile religioase, ei aflandu-se sub media tarilor participante la acest studiu. Astfel, mai putin de unul din cinci romani (18%) a declarat ca participa macar o data pe saptamana la serviciul religios, iar 11% dintre ei marturisesc ca nu participa niciodata sau aproape niciodata la astfel de servicii (exceptandu-le pe cele prilejuite de evenimente speciale, precum nunti sau botezuri). Romanii care participa cu cea mai mare regularitate la slujbele religioase provin din Banat, Crisana si Maramures (40%), in timp ce la coada sunt oltenii si dobrogenii, cu nici 10 %. Rezultatele studiului releva ca cel mai des merg la biserica polonezii si turcii. Din numarul total de repondenti in Europa Centrala, 80% dintre participantii la studiu au declarat ca se identifica cu o religie, in timp ce vest-europenii se identifica cu o religie anume intr-o masura mai mica, adica 68 de procente.

 
Program rezidential international de dramaturgie pentru tinerii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :528
Monday, 31 January 2005

"Royal Court Theatre" din Londra incepe inscrierile pentru cel de-al 17-lea program rezidential international pentru tineri dramaturgi profesionisti.

Programul se va desfasura in capitala Angliei in perioada 17 iulie-13 august 2005 si va oferi participantilor posibilitatea de a lucra cu nume importante din lumea teatrului britanic. Cei care doresc sa se inscrie la proiect trebuie sa achite o taxa de curs de 3400 de lire sterline, la care se adauga cheltuielile de calatorie. Castigatorul va beneficia de sprijinul British Clouncil, dar va trebui sa gaseasca si alte modalitati de finantare pentru a-si acoperi restul costurilor, informeaza institutia britanica din Bucuresti. data limita de trimitere a aplicatiilor este 1 martie 2005, informatii suplimentare putand fi obtinute de la pagina de web a organizatorilor, www.royalcourttheatre.com.

In ultimii ani, Romania a fost reprezentata la program de trei prezente feminine, respectiv Andreea Valeanu in 2001, Theodora Herghelegiu in 2003 si Gianina Carbunariu in 2004.

 
Matei Visniec, pe scena de la HollywoodPDF Print E-mail
Hollywood, SUA/Romanian Global News
Accesari :543
Monday, 31 January 2005

Piesa de teatru "Masinaria lui Cehov", scrisa de Matei Visniec, s-a lansat la sfarsitul saptamanii trecute pe pamant american, mai exact la teatrul "Open Fist" de la Hollywood.

Premiera din Statele Unite ale Americii a fost posibila ca urmare a sponsorizarii pe care a facut-o Fondul Francez-American pentru Arta. Seria avanpremierelor a avut loc pe 28, 29 si 30 ianuarie, urmand ca dupa data de 3 februarie, ziua in care se incheie aceasta serie, piesa sa intre in programul normal de rulare pe durata lunilor februarie si martie, informeaza pagina de web a teatrului american. Regia spectacolului apartine lui Florinel Fatulescu, care a mai pus in scena la Los Angeles o alta piesa scrisa de Visniec, Istoria comunismului povestita pentru bolnavi mintal". "Masinaria lui Cehov" este o piesa in care se intrepatrund viata si moartea, personajele maestrului Cehov vizitandu-si creatorul, fiecare aducand, totodata, si tipologiile lor in peisaj.

 
Jurnalistii romani vor scrie si in Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :572
Monday, 31 January 2005

Jurnalistii romani pot participa luni, 31 ianuarie, la hotelul Howard Johnson din Bucuresti, la programul ''Jurnalist in Uniunea Europeana''.

Evenimentul este organizat de Asociatia ''Romania Gateway'' si de Centrul pentru Jurnalism Independent, cu finantare obtinuta prin fonduri Phare. La eveniment vor fi prezenti 60 de ziaristi din presa locala din 23 de judete din Romania, care vor lua parte la mai multe expuneri si la o video-conferinta. Cei care vor sustine prelegerile sunt ambasadorul Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Leonard Orban, negociatorul-sef al Romaniei in relatiile cu Uniunea Europeana, Claudiu Saftoiu, consilier prezidential, si Moses Anibaba, director adjunct al Consiliului Britanic din Bucuresti. Video-conferinta inclusa in programul de luni va fi intre Bucuresti si Bruxelles si il va avea ca invitat pe comisarul european pentru extindere, Olli Rehn. Finalul manifestarii va fi marcat de doua dezbateri: ''Introducere in problematica UE - politici, institutii, proceduri'' si ''Rolul jurnalistului in informarea si educarea publicului cu privire la problematica integrarii europene''. Prin acest program, organizatorii urmaresc crearea si dezvoltarea unei retele non-formale de jurnalisti si experti romani si strani care, pe parcursul unei perioade de cateva luni, vor aborda subiectul integrarii europene a Romaniei din perspectiva unei cunoateri ameliorate si a intelegeri impactului pe care procesul de integrare il va avea in anii urmatori, informeaza pagina de web a asociatiei "Romania Gateway".

 
Un alt premiu important pentru regizorul Catalin MitulescuPDF Print E-mail
Utah, SUA/Romanian Global News
Accesari :565
Monday, 31 January 2005

Regizorul roman Catalin Mitulescu a fost desemnat la sfarsitul saptamanii trecute unul dintre cei patru castigatori ai "Premiilor Internationale pentru Cineasti Sundance/NHK", festival initiat si prezidat de actorul american Robert Redford.

Cineastul a obtinut aceasta distinctie pentru pelicula "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", care reprezinta povestea unui baietel de sapte ani ce locuieste intr-o suburbie a Bucurestiului, in ultimul an al dictaturii ceausiste. Alaturi de roman s-au mai aflat pe lista invingatorilor Rodrigo Moreno, din America Latina, Richard Press, din Statele Unite ale Americii, si Mipo Oh, din Japonia, toti patru fiind recompensati cu cate 10.000 de dolari si cu difuzarea peliculelor lor pe postul japonez de televiziune NHK. Castigatorii au fost selectati pe baza unui juriu international alcatuit din Walter Salles Antonia Bird, Stephen Gyllenhaal, Carlos Cuaron, Peter Carlton, Toshio Endo, Yoshio Kakeo and Shunichi Nagasaki. Acestia au luat in considerare atat lucrarile prezente, cat si activitatile din trecut ale participantilor, informeaza pagina de web a Institutului Sundance. "Aceste premii sunt una dintre modalitatile importante prin care Institutul Sundance sprijina tinerele talente", a declarat Robert Redford intr-un comunicat de presa emis de Institut. Catalin Mitulescu a mai obtinut in urma cu un an un premiu foarte important, trofeul Palme d'Or la editia din 2004 a festivalului Cannes 2004, pentru scurt-metrajul "Trafic". Filmul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii" reprezinta, totodata, debutul regizorului roman in categoria filmelor de lung-metraj.

 
Michael Bolton va concerta la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :637
Monday, 31 January 2005

Interpretul american Michael Bolton va sustine in Romania primul spectacol din cadrul turneul european de promovare a noului sau album.

Concertul care lanseaza albumul "Vintage" se va desfasura pe 21 mai, la Sala Palatului din capitala. Alaturi de Michael Bolton se vor afla orchestra si tehnicienii personali, cu ajutorul carora va sustine un recital de aproximativ doua ore. Biletele pentru concert vor fi puse in vanzare la jumatatea lunii februarie la Sala Palatului, Magazinul Muzica, Diverta Mall si Plaza Romania. Turneul ce promoveaza cel de-al 21-lea album al lui Michael Bolton va avea ca destinatie finala Germania, tara in care solistul va sustine cinci concerte.

 
Gabi Sazbo se retrage din viata sportivaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1014
Monday, 31 January 2005

Atleta romanca Gabriela Szabo a declarat presei ca se gandeste sa se retraga din cariera sportiva, pentru a-si putea intemeia o familie.

Szabo nu a mai aparut intr-o competitie sportiva din luna februarie 2004, cand la Birmingham s-a retras in timpul cursei de 3.000 de metri. Szabo spunea atunci ca oboseala este motivul acestei pauze, dar se pare ca de fapt Szabo si sotul ei, Zsolt Gyongyossy se gandesc sa devina parinti. "Orice familie vrea sa aiba copii" a declarat Gabi, adaugand ca un asemenea eveniment ar reprezenta o adevarata bucurie pentru familia sa. "Ne-am simti mai impliniti. Daca voi deveni mama, nu cred ca voi mai concura vreodata" a spus atleta. Ea a dezvaluit presei ca va lua o decizie pana la sfarsitul lui februarie, desi se mai gandeste inca la o intoarcere in viata sportiva. "Stiu sigur ca Zsolt nu mai vrea sa alerg. Spune ca am participat destul la competitii de inalt nivel. Dar eu nu vreau sa ma retrag. Mi-e dor de pista de alergari. As alerga chiar si maine, dar vreau sa luam amandoi decizia corecta", mai spune Szabo, care recunoaste ca anul 2004 a fost cel mai greu din cariera sa, mai ales ca a ratat si Jocurile Olimpice, visul cel mai mare al oricarui atlet.

 
Principala forta politica din Parlamentul European sprijina PPCD in viitoarele alegeri basarabenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :585
Monday, 31 January 2005

Rezolutia cu privire la situatia din Republica Moldova a fost adoptata, vineri, 28 ianuarie, la Bruxelles, in cadrul sedintei comune a Biroului politic si Consiliului Partidului Popular European (PPE).

Document a fost propus de catre profesorul Alexandru Herlea, vicepresedinte IDC, fost ministru al Integrarii Europene al Romaniei. In cadrul aceluiasi for, Partidul Popular Crestin Democrat a obtinut statutul oficial de partid infratit cu PPE, urmand ca, timp de o luna, sa obtina statutul de membru al acestei prestigioase organizatii europene. In Rezolutie se arata ca PPE urmareste indeaproape campania electorala din Republica Moldova si, avand in vedere situatia politica actuala, considera ca aceasta se desfasoara in conditii extrem de dificile. Actualul regim este responsabil de proaste tratamente democratice, de violarea drepturilor omului si a prevederilor legislatiei, de compromiterea institutiilor democratice si hartuirea Opozitiei democratice, reprezentata de PPCD, care este partidul-frate al PPE. Angajamentele internationale asumate de Moldova, precum si recomandarile si rezolutiile adoptate de institutiile europene si organismele internationale au fost ignorate cu desavarsire", se arata in Rezolutie. PPE cheama autoritatile Republicii Moldova sa ia toate masurile necesare pentru asigurarea unor alegeri libere, corecte si transparente prin respectarea Constitutiei si a legislatiei electorale, abtinerea de la orice fel de presiuni, exercitate in prezent asupra institutiilor statului, in special, asupra CEC, incetarea manipularii mass-media, a opiniei publice si incetarea propagandei impotriva Opozitiei, asigurarea dreptului la vot al cetatenilor stabiliti peste hotare. Partidul Popular European sustine PPCD cu tarie in viitoarele alegeri parlamentare si considera ca anume acest partid este adevarata forta politica, capabila sa implementeze valorile democratice fundamentale, drepturile omului, principiile statului de drept si sa ofere Republicii Moldova o perspectiva europeana. Reamintim ca PPE reprezinta principala forta politica in Parlamentul European de la Bruxelles si este cea mai larga familie politica de pe continent. Rezolutia PPE survine la numai trei zile dupa o rezolutie similara a Internationalei Crestin Democrate. O alta rezolutie, adoptata vineri de PPE, prevede trimiterea la Chisinau, in perspectiva alegerilor, a unei delegatii, posibil condusa de presedintele PPE, Wilfrid Martens, pentru a-si exprima sprijinul direct pentru PPCD. Alexandru Herlea a declarat pentru radio BBC ca va fi trimisa o echipa de monitori, fiind facut si un apel catre partidele membre ale PPE sa ajute PPCD in campania electorala. PNTCD, prin presedintele sau, Gheorghe Ciuhandu, a oferit deja sprijin si va trimite in Republica Moldova o echipa de monitori. Referindu-se la liderul PPCD, Iurie Rosca, Alexandru Herlea a declarat ca il cunoaste de 15 ani si i-a facut intotdeauna o impresie excelenta. Stiu ca si alti lideri, precum presedintele Wilfrid Martens, au avut contacte excelente cu Iurie Rosca, care este considerat drept partenerul privilegiat din Republica Moldova", a precizat Herlea.

 
Fata de minoritatea bulgara,Voronin ii numeste pe romanii basarabeni minoritate infama"PDF Print E-mail
Taraclia, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :565
Monday, 31 January 2005

Presedintele Vladimir Voronin a tinut, vineri, la Taraclia, un discurs in cadrul unei sedintei festive, consacrata jubileului de 10 ani al comunitatii bulgare, informeaza un comunicat de presa al Presedintiei.

Voronin i-a felicitat pe cei prezenti in sala de festivitati, pe locuitorii raionului Taraclia si pe toti bulgarii din Republica Moldova cu prilejul jubileului de 10 ani al comunitatii bulgare. Una dintre cele mai reprezentative si marcante culturi ale Moldovei straluceste astazi in mozaicul unitar si armonios al plaiului nostru multietnic. Si noi ne mandrim ca in tara noastra aceasta lumina nimeni si niciodata nu o va putea stinge", a subliniat seful statului. Trebuie sa recunoastem ca in noua noastra istorie au fost momente neplacute. Cat de ingamfat trebuia sa fii ca sa renunti la ajutorul intregii populatii in procesul de edificare a unui stat independent. Ce fel de constructie se putea naste in urma unei astfel de abordari? Inconsecventa si devierile artificiale in politica nationala de la inceputul anilor 1990 au creat o multime de probleme. Dar este important ca, impreuna, am reusit sa depasim toate aceste experimente canibalice ale acelei minoritati infame, care incerca sa vorbeasca in numele intregului popor moldovenesc", a mai spus Vladimir Voronin.

 
Reprezentantii comisiei de monitorizare ai AP CE vin in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :518
Monday, 31 January 2005

Reprezentantii Comisiei de monitorizare a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei Josette Durrieu si Andre Kvakkestad, raportori pentru Republica Moldova, efectueaza, in perioada 31 ianuarie - 2 februarie, o vizita de documentare in Basarabia.

Reprezentantul secretarului general al Consiliului Europei in Moldova Vladimir Philipov a precizat ca duminica, 30 ianuarie, raportorii au avut intrevederi cu reprezentantii societatii civile, iar luni Josette Durrieu si Andre Kvakkestad vor avea intrevederi cu presedintii grupurilor parlamentare si ai comisiilor permanente ale Parlamentului, cu ministrul de Externe Andrei Stratan si cu membrii CEC, cu ministrul Justitiei Victoria Eftodi, cu ministru Reintegrari Vasili Sova, cu reprezentantii mass-media, ai conducerii Companiei "Teleradio-Moldova", cu membrii CADUP, cu conducerea CCA. Marti, 1 februarie reprezentantii AP CE intentioneaza sa plece la Tiraspol insa, deocamdata, nu exista confirmarea si acordul autoritatilor separatiste transnistrene in acest sens. La 2 februarie, raportorii AP CE vor sustine o conferinta de presa.

 
Cazul Malainita i-a solidarizat pe romanii din SerbiaPDF Print E-mail
Negotin, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :697
Monday, 31 January 2005

Duminica, 30 ianuarie romanii din Serbia au semnat la Negotin Declaratia de infiintare a Federatiei Rumanilor din Serbia, sustinuta prin semnaturi de cateva ONG-uri, precum Ariadnae Filum din Bor, Forum pentru Cultura Romanilor din Bor, Asociatia pentru Cultura Rumanilor din Serbia "Rumanii Ortodocsi" Malainita, dar si de principala grupare politica a romanilor din Timoc, Partidul Democrat al Rumanilor din Serbia.

Stirea este relatata si de editia de luni, 31 ianuarie a ziarului sarbesc "Blic", cu supratitlul "In Negotin se formeaza Federatia Rumanilor din Serbia" si titlul "Cer folosirea limbii romane in scoala si biserica". Presedintele Forumului pentru Cultura Romanilor, Dragomir Dragic, citat de publicatia amintita a tinut sa declare ca aceasta federatie se va lupta in primul rand pentru rezolvarea problemei lingvistice, adica pentru introducerea acestei limbi in scoli, pentru folosirea ei la slujbe religioase si in mass-media precum si activarea institutiilor de stat care ar sustine financiar indeplinirea acestor scopuri. Totodata, el a aminitit ca Serbia si Muntenegru a semnat, dupa schimbarile democratice din anul 2000, declaratia europeana priviind drepturile omului dar, cu toate acestea, rezolvarea "chestiunii Timocene" nu s-a miscat din punctul mort. "Formarea federatiei noastre nu inseamna indemnare la separatism. Pe aceste meleaguri nu au fost niciodata conflicte si nu exista mai mari sarbofili decat romanii" a atras atentia Dragic. Semnarea Declaratiei de Infiintare a Federatiei Rumanilor din Serbia trebuia sa aiba loc, initial, chiar in satul Malainita, locul celei mai recente incalcari a drepturilor minoritatii romanesti de catre autoritatile locale sarbe, tocmai in semn de sustinere a Bisericii Ortodoxe Romane si ipodiaconului Bojan Aleksandrovic. Redam in cele ce urmeaza textul Declaratiei semnate duminica de romanii din Serbia.

"1. Federatia Rumanilor din Serbia este o societate a cetatenilor din cadrul comunitatii rumanesti, cu posibilitatea ca persoanele fizice si juridice interesate sa se alature acestei organizatii daca se identifica prin sinonomia "vlah, vlaski", adica ruman si/sau rumanesc, accepta sau insista la aplicarea celor mai inalte standarde europene privind pastrarea si dezvoltarea identitatii rumanilor, denumiti prin sinonimia aminitita si vor sa obtina infiintarea institutiilor rumanesti eficace in domeniul pstrarii, aplicarii si dezvoltarii specificurilor rumanesti, a libertatilor si a drepturilor lor, ca concept opus politicilor de asimilare a rumanilor din tara noastra. 2. Comunitatea rumaneasca este sinonim pentru comunitatea etnica identificata in spatiul statului Serbia, adica in Serbia de Rasarit si in cateva localitati din Voivodina.

3. Alaturarea la Federatia Rumanilor din Serbia este benevola, in calitate de membru colectiv sau individual, pentru persoanele juridice si fizice care isi vor pastra dreptul de exprimare politica si publica a atitudinilor de orientatie europeana conform documentelor enumerate universale, europene si statale ale SMN.

4. In realizarea activitatilor sale, Federatia Rumanilor din Serbia se va orienta conform modului de organizare pe care il practica Uniunea Sarbilor din Romania si activitatilor sarbesti pronuntate de soboarele atotcuprinzatoare pe plan universal in tot cazul in orientarea spre valorile europene contemporane, opuse cliseelor si traditiilor nationaliste negative de incadrare a Rumanilor in poporul majoritar prin asimilare ca anihilare etnica denaturalizata.

5. Federatia Rumanilor din Serbia este cadrul unde se unifica si se depasesc diferentele esentiale intre membrii interesati, in caz ca astfel de diferente exista inlauntrul comunitatii rumanesti privind identificarea si rezolvarea "chestiunii vlahe", chiar si la depasirea prejudecatilor referitoare la tema respectiva in publicul intern si extern.

6. Federatia Rumanilor din Serbia este interesata sa realizeze un Consiliu/Sfat/Comitet (national) al Rumanilor din Serbia, eficace si competent, cu organe suplimentare raspandite intr-o retea convenabila in spatiul locuit de comunitatea romaneasca.

7. Drepturile si obligatiile membrilor Federatiei Rumanilor din Serbia, ca persoane juridice si fizice, se va preciza prin Statutul adoptat la Adunarea de infiintare a acesteia.

8. Prin Statut se va preciza Adunarea/Congresul/Soborul ca organ principal, Comitetul Federatiei Rumanilor din Serbia ca organ operativ-executiv, Organul care va asigura respectarea codexului de onoare a membrilor conform Statutului si Organul de control si supraveghere.

9. Prin alaturarea Federatiei Rumanilor din Serbia si prin activitatile conform Statutului se va realiza "lustrarea" tuturor persoanelor, juridice sau fizice, care dinadins sau neintentionat au jignit demnitatea si integritatea unor rumani, respectiv a comunitatii rumanesti, in orientarea acestora spre identificarea si rezolvarea adevarata a "chestiunii vlahe" in concordanta cu definitiile drepturilor si libertatilor minoritare si lingvistice amintite si implementarea lor, in timp ce diferentele in viitor se vor depasi prin modelul explicat.

10. Spatiul activitatilor Federatiei Rumanilor din Serbia este statul Serbia cu institutiile statale, nationale si publicitatea.

11. Grupul tinta al Federatiei Rumanilor din Serbia este intreaga comunitate rumaneasca, in cadrul careia se afirma toleranta interna si externa necesara la unificarea membrilor printr-o comunicatie civilizata intre membri comunitatii, avand la baza principele societati civile si a politici afirmative a statului sarb in privinta "discriminarii pozitive" fata de comunitatea rumaneasca.

12. Federatia Rumanilor din Serbia percepe solutionarea "chestiunii vlahe" integrale prin rezolvarea problemei lingvistice (cu invatarea limbii in scoli drept mod de pastrare si dezvoltare a limbii, cu folosirea obligatorie a limbii in mijloacele mass-media si in alte categorii esentiale de comunicare publica, chiar si in realizarea slujbei religioase in confesiunile caror le apartin credinciosii membri comunitatii rumanesti).

13. Misiunea a Federatiei Rumanilor din Serbia este ca in mod puternic si unison sa raspunda la toate provocarile prin care se impiedica orientarea tarii noastre spre valorile europene, prin insistenta ca toti factorii relevanti din tara noastra sa se debaraseze de balastul negativ din trecut care se poate documenta, in spatiul respectiv, cand este vorba despre Rumani cu etnonimie dubla.

14. In sistemul comunicarilor interne si externe in realizarea misiunii si scopului sau, Federatia

Rumanilor din Serbia este orientata spre Serbia statul domicil si patrie a Rumanilor din Serbia de Rasarit, apoi spre Romania tara-mama spirituala prin inovarile de dezvoltare a limbii comune, a traditiei comune (obiceiuri si ritualuri si exprimarea lor practica si orala), numele traditionale comune in limba populara romaneasca de ambele parti ale Dunarii si numele istorice si traditionale in lumea slava, apoi originea comuna, iar cand este necesar Federatia Rumanilor din Serbia se va adresa institutiilor si mecanismenlor Consiliului Europei, Uniunii Europene si Natiunilor Unite".

 
Hotarari importante la adunarea anuala a Consiliului Comunitatii Romanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Alibunar, Voivodina, Serbia/Romanian Global News
Accesari :604
Monday, 31 January 2005

Pe data 29 ianuarie, la Alibunar in sala Adunarii Comunale (termen administrativ echivalent cu termenul plasa) a avut loc adunarea anuala a Consiliului Comunitatii Romanilor din Serbia.

Au fost prezenti peste 60 de delegati reprezentanti ai birourilor teritoriale si filialelor CRS, reprezentanti ai administratiei locale si provinciale, PS Daniil, Episcop de Varset si ziaristi, transmite corespondentul Romanian Global News din Voivodina. Principalele puncte pe ordinea de zi au fost: expunerea raportului de activitate si a bilantului financiar pe 2004 si adoptarea programului de lucru pe anul 2005. Consiliul CRS a adoptat cu unanimitate de voturi urmatoarele: Proclamatia privind reorganizarea vietii socio-culturale a romanilor din Serbia, Hotararea privind infiintarea Uniunii Tineretului CRS, Declaratia privind recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane canonice, Declaratia referitoare la stoparea demersurilor de distrugere a unicei biserici ortodoxe romanesti din nord estul Serbiei, din Malainita si Propunerea privind simbolurile minoritatii nationale romane din Serbia. A fost adoptata de asemenea Hotararea de infiintare a Asociatiei Femeilor in cadrul CRS ca urmare a propunerilor membrilor consiliului. Principalele teme aparute in discursuri au fost descentralizarea CRS, organizarea colaborarii dintre centru si filiale prin proiecte, sprijinul pentru romanii numiti valahi din sudul Dunarii, si pacea la nivel de minoritate intre romanii din Voivodina.

 
Bucurestiul nu mai trebuie sa tergiverseze intrarea in scena, sustine editorialistul Petru BogatuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :520
Monday, 31 January 2005

"Noile circumstante geopolitice care au facut posibila vizita lui Traian Basescu dau apa la moara elementului romanesc si al cauzei democratice din Republica Moldova", sustine editorialistul Petru Bogatu in editia de vineri a publicatiei FLUX.

In opinia sa, sederea presedintelui roman la Chisinau a impulsionat o stare de spirit prin excelenta prooccidentala. "Ramane de vazut doar cum vor specula aceasta situatie concurentii electorali", mentioneaza Bogatu. Editorialistul a salutat faptul ca, profitand de situatia in care omologul sau moldovean, Vladimir Voronin, a fost nevoit sa se predea cu arme si bagaje Occidentului, presedintele roman a venit la Chisinau pentru a se reabilita sintagma "doua state romanesti", dar si conceptul "doua tari, un singur popor". "Meritul lui e ca a profitat din plin de noua conjunctura internationala pentru a reface prezenta politica a tarii sale la est de Prut. Unde mai pui ca Traian Basescu, se pare, are ambitia sa intre in istorie ca un conducator al Romaniei care a recuperat un teritoriu stramosesc ce parea iremediabil pierdut", noteaza comentatorul de la FLUX. Totodata, el sustine ca vizita lui Basescu la Chisinau nu a fost pe cont propriu, fiind privita cu ochi buni atat de peste ocean, cat si dinspre insula Albionului. "SUA si Marea Britanie vor ca Ucraina si, ulterior, Belarus sa se constituie intr-o zona tampon, al carei spate va fi asigurat de Polonia, la Marea Baltica, si de Romania, la Marea Neagra", puncteaza Petru Bogatu. Mentionand ca, in prezent, Romania se transforma intr-o putere central-europeana, editorialistul considera ca Bucurestiul este obligat sa ataseze la trenul sau, care se misca spre UE, si un vagon numit Republica Moldova. "Astfel, Romaniei ii este dat sa joace, de acum incolo, un nou rol in estul Europei. Si nu exista nici un motiv ca Bucurestiul sa tergiverseze intrarea sa in scena", conchide Petru Bogatu.

 
Crestinii ortodocsi din Basarabia nu vor acte de identitate cu cod de barePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :931
Monday, 31 January 2005

Un grup de crestini ortodocsi din Republica Moldova, inclusiv calugari si preoti, s-a adunat, vineri, in fata Presedintiei, cerand autoritatilor solutionarea problemei actelor alternative de identitate.

Ei solicita pentru cetatenii care refuza sa primeasca actualele buletine de identitate, codificate, permisiunea de a folosi pasapoartele sovietice. Pichetarea Presedintiei a decurs intr-o atmosfera de rugaciune. Grupul de crestini a motivat cea de a treia iesire in strada - ultima fiind in luna ianuarie 2004 - prin faptul ca, pana in prezent, desi au apelat de mai multe ori la autoritatile centrale, inclusiv Presedintie si Departamentul Tehnologii Informationale, pana in prezent problema actelor de alternativa nu a fost solutionata. In acelasi timp, ei si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca in Republica Moldova se pregateste introducerea microprocesoarelor pe politele de asigurare medicala, fapt ce va agrava si mai mult situatia crestinilor ortodocsi. Pichetantii au declarat fortelor de ordine ca nu au fost organizati de nimeni si ca "au iesit in strada pentru a-si apara credinta si drepturile". Ei a subliniat ca vor continua sa vina in fata Presedintiei pana cand le vor fi indeplinite toate revendicarile. Comunitatea crestin-ortodoxa este impotriva propunerii Departamentului Tehnologii Informationale de a li se elibera "niste documente de alternativa, asa-zisa forma nr. 9". In opinia crestinilor, avand aceste acte, ei nu vor putea realiza dreptul de vanzare-cumparare, nu vor putea beneficia de pensii, precum si de alte drepturi de care se vor bucura alti cetateni. Responsabilii de la Departamentul Tehnologii Informationale au comunicat ca, la inceputul lunii curente, Executivul a operat, in cadrul unei sedinte, modificari la Hotararea privind valabilitatea actelor de tip sovietic, prin care a fost prelungit termenul de valabilitate al pasapoartelor de tip sovietic, pana la 1 iulie curent. Ei au precizat ca termenul de valabilitate a fost prelungit pentru pensionari si pentru persoanele care renunta sa primeasca buletine de identitate din considerente religioase. Potrivit surselor citate, "documentul de alternativa este doar la nivel de proiect". Slujitorii Bisericii Ortodoxe atentioneaza ca atribuirea numarului de identificare, aplicarea microprocesoarelor pe politele de asigurare in medicina constituie un pas catre introducerea microprocesoarelor in organismul omului, prin care orice informatie despre persoana (informatie confidentiala, informatie despre viata personala) va putea fi accesata fara vointa cetateanului. Potrivit lor, in prezent, are loc un experiment social-global, al carui scop este "formarea unei societati informationale globale, adica a unui lagar electronic".

 
Cantecele Mariei Tanase pe scenele londonezePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :562
Monday, 31 January 2005

Cvartetul Balanescu si Klaus Obermaier prezinta in perioada 1-6 februarie in Marea Britanie turneul intitulat Maria Tanase. Turneul debuteaza marti, 1 februarie, de la ora 20.00, cu un concert in cadrul The Sage Gateshead, sala 2.

Concertele vor continua si in zilele urmatoare astfel: miercuri, 2 februarie de la ora 19.45, la Queen Elizabeth Hall. Biletele vor costa 12.50 lire sterline. Joi, 3 februarie un al treilea concert este programat de la ora 20.00 la The Venue, Leeds College of Music din Leeds. Ultimele trei concerte sunt programate pentru sfarsitul de saptamana dupa cum urmeaza: vineri, 4 februarie de la ora 20.00 la South Hill Park Arts Centre, din Bracknell; sambata, 5 februarie, de la ora 20.00 la Corn Exchange, Brighton Dome in Brighton, iar duminica, 6 februarie, ultimul concert va incepe de la 19.30 la Turner Sims Concert Hall, in Southampton. Acest spectacol sustinut in orasele britanice de catre artistul video Klaus Obermaier si de catre Cvartetul Balanescu aduce in prim planul publicului britanic, dar si al romanilor care nu au uitat muzica de acasa, tragicomedia si poezia din sufletul culturii romane. Maria Tanase este, dupa cum scrie si pagina romanilor din Marea Britanie, unul dintre cele mai bine pastrate secrete ale Romaniei. Ca tanara si fermecatoare cantareata in Bucurestiul anilor 40, ea a beneficiat de un statut aproape mitic datorat interpretarii sale calde si neafectate a cantecelor folclorice traditionale.

Violonistul si compozitorul roman Alexander Balanescu a crescut ascultandu-i vocea pe discurile mamei sale, si iata ca mai tarziu a ajuns sa puna la punct acest spectacol alaturi de artistul video austriac Klaus Obermaier, ca un tribut adus celei care a fost Maria Tanase, muzicii sale, dar si radacinilor sale romanesti. Spectacolul care se va juca pe importante scene din Marea Britanie combina muzica acestui cvartet si a unor muzicieni traditionali cu vocea Mariei Tanase, toate pe fondul efectelor video magice ale lui Obermaier, create dupa arhiva Maria Tanase si din imagini ale Bucurestiului de odinioara.

 
Aniversare George Enescu la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :697
Monday, 31 January 2005

Institutul Cultural Roman de la Paris prezinta luni, 31 ianuarie, din seria Marilor Aniversari UNESCO, pe cea a marelui compozitor roman George Enescu.

Evenimentul va avea loc la Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Ambasadei Romaniei la Paris, cu incepere de la ora 20.00. George Enescu este cel ce a condus muzica romaneasca de la pitoresc la modernitate si a oferit scolii romanesti de compozitie un acces nemijlocit la avangarda secolului al XX-lea. Este, in acelasi timp, mostenitorul unei traditii ancestrale romanesti din care extrage chintesenta ce va servi civilizatiei romane de astazi, in toate formele sale de creativitate. Ciclul "George Enescu: precursori, contemporani, mostenitori" va fi precedat de o cuvantare a lui Costin Cazaban. Din concert va face parte si Sonata in Fa minor op.120 no.1 pentru clarinet si pian de Johannes Brahms, in interpretarea Stephaniei Corre (clarinet) si a lui Elio di Tanna (pian). Octuor-ul de coarde in Si major al lui George Enescu va fi interpretat de Eliad Florea (vioara 1), Justine Zieziulewicz  (vioara 2), Gloria Gaschi : vioara 3, Estelle Bartolucci : vioara 4, Vlad Bogdanas : alto 1, Carine Mouffron : alto 2, Livia Stanese : violoncel 1 si Georges Florea : violoncel 2. Pretul unui bilet este de 5 euro, iar pentru posesorii cardului "Prietenii Institutului Cultural Roman" intrarea este gratuita. Rezervarile sunt neaparat necesare si pot fi facute la numarul de telefon 01.47.05.15.31.

 
Apeluri telefonice in Romania la tarife localePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :522
Monday, 31 January 2005

Romanii din Franta pot telefona in Romania la costuri foarte avantajoase. Cu ajutorul noilor operatori telefonici din Franta pretul unei convorbiri cu Romania va fi egal cu cel al unei convorbiri locale, anunta pagina romanilor din Montpellier.

Pentru a beneficia de acest serviciu doritorii pot suna la unul dintre urmatoarele numerele de telefon : 08.11.65.75.75 -08.11.65.30.40, dupa care se formeaza numarul dorit. Numerele sunt valabile doar de pe telefonul fix, chiar daca este public, tot catre un telefon fix din Romania. Tarifele sunt: tarif normal 0,034 TTC/min tarif redus 0,018 TTC/min =>intre19-08h00 in timpul saptamanii, in week-end si in zilele de sarbatoare.

 
Congresul cadrelor romane in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :520
Monday, 31 January 2005

La finele acestei saptamani va incepe in Franta Congresul Cadrelor si Studentilor Romani in Franta.

Organizat de Celidea Consultanta SRL si de Centreurope.org, evenimentul a ajuns deja la cea de-a doua editie. Peste 300 de cadre si studenti romani in Franta, oameni de afaceri si reprezentanti ai celor doua guverne si ai presei se vor reuni la Palais des Congres dIssy les Moulineaux. Congresul se va bucura si de sprijinul Primariei din Issy les Moulineaux si al unor mari investitori francezi in Romania. Inscrierile se mai pot face prin e-mail la adresa congres.roumanie@centreurope.org cu mentiunea atelierului ales cu prioritate. Taxa de intrare este de 120 de euro, pentru participantii profesionisti.

 
Romanii din Micherechi vor avea un nou teren de fotbalPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria /Romanian Global News
Accesari :505
Monday, 31 January 2005

Primaria din comuna maghiara Micherechi a castigat recent un concurs organizat de Ministerul Sporturilor din Ungaria in urma caruia va primi din partea acestuia o suma importanta pentru renovarile terenului de fotbal din comuna.

Proiectul, la care se vor angaja localnicii, trebuie finalizat pana la data de 31 august 2005, informeaza corespondentul Romanian Global News. Printre modificarile care se vor aduce terenului se numara extinderea si modernizarea vestiarului actual, cu un nou acoperis pentru echipele-oaspete si pentru arbitrii. Tot langa acest vestiar, primaria intentioneaza sa mai construiasca un alt edificiu similar, de data aceasta destinat jucatorilor comunei, atat de la echipa de seniori, cat si de la cea de juniori. Lucrarile vor fi completate de construirea unei toalete publice din beton. Pentru imbunatatirile enumerate se va utiliza suma de 8 milioane de forinti, dintre care statul maghiar va aloca 5 milioane, diferenta fiind suportata de primaria locala.

 
Comisiei pentru Minoritati din Bichis, in vizita oficiala la ChitigazPDF Print E-mail
Bichis, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :505
Monday, 31 January 2005

Comisia pentru Minoritati a Consiliului Judetean Bichis se va deplasa la Chitigaz pe 1 februarie pentru o sedinta in deplasare in care se vor stabili coordonatele pe anul in curs.

Printre punctele din programul de marti se vor afla: stabilirea bugetului pe anul 2005 al Autoguvernarii Judetului Bichis, fixarea programului de lucru al Comisiei Judetene, o scurta prezentare a vietii comunei Chitighaz si o prelegere despre situatia minoritatiilor care traiesc in comuna. Totodata, cei prezenti la intrunire vor discuta despre modalitatile de pastrare a traditiilor si a limbii materne, informeaza corespondentul Romanian Global News. Intrunirea de la Chitigaz se va incheia cu o vizita la cele mai importante institutii din comuna, printre care scoala generala romaneasca, casa-muzeu si biserica ortodoxa din localitate.

 
Romanii din Finlanda se pregatesc de meciPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :981
Monday, 31 January 2005

Suporterii romanii care traiesc in Finlanda incep sa se pregateasca deja pentru meciul de fotbal dintre Romania si selectionata finlandeza, ce va avea loc pe 8 octombrie la Stadionul Olimpic din Helsinki.

Un site al romanilor din tara baltica a inceput sa se gandeasca la toate posibilitatile de a sustine cat mai bine echipa nationala de fotbal a Romaniei. Desi pana la la desfasurarea partidei mai sunt opt luni, romanii propun ca in acest timp sa se faca o lista cu toti cei care vor participa la meci, pentru a se organiza o galerie omogena, dispusa in acelasi sector de stadion si, de preferat, alaturi de suporterii romani care vor insoti echipa din tara. Totodata, in completarea ideii se mai adauga si cumpararea biletelor, o discutie cu cele doua federatii de fotbal pentru a se afla locul in care vor sta suporterii romani si achizitionarea unui numar cat mai mare de fulare si steaguri tricolore. Tot pe acelasi site se mai pot sugera si alte idei pentru buna desfasurare a evenimentului, autorii mesajelor promitand sa revina cu noi informatii, pe masura ce acestea vor fi puse la dispozitia lor.

 
Inginerii romani din Canada se gandesc la evolutia fortei de muncaPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :524
Monday, 31 January 2005

Asociatia Inginerilor Romani din Canada, AREC, va organiza luni, 31 ianuarie, o intalnire cu agentia de de recrutare si plasare de forta de munca "Ian Martin".

Aceasta va avea loc la sediul companiei Kelk, incepand cu ora 18:00, taxa de intrare fiind de 10 dolari canadieni pentru persoanele care nu au platit cotizatia pe anul 2005. Evenimentul reprezinta o modalitate de a oferi un loc de munca celor care nu dispun momentan de un serviciu si un ajutor pentru angajatii care doresc informatii despre evolutia pietei, informeaza pagina de web a asociatiei. Moderatorul intalnirii va fi Daniela Ragea, iar, in ceea ce priveste aprovizionarea, aceasta va fi in subordinea Andreei Sauer.

 
Expozitie multiculturala la Ambasada Romaniei la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :549
Monday, 31 January 2005

Ambasada Romaniei la Praga a inaugurat la sfarsitul saptamanii trecute expozitia romano-francezo-americana intitulata "Alius et Idem" a unui grup de artisti din tarile mentionate.

Teodor Buzu, pictor basarabean stabilit in Cehia, Catherine Cabaniss, pictorita americana, si Valexia, artista franceza, si-au prezentat lucrarile in prezenta fostului presedinte al Republicii Cehe, Vaclav Havel, al ambasadorului roman, Gheorghe Tinca, a altor membri ai corpului diplomatic, jurnalistilor si membrilor asociatiei Cehia-Romania. Barbara Day, din partea Societatii Pragheze, a rostit o alocutiune in deschiderea vernisajului, discursul sau fiind urmat de prezentarea unui album cu cele mai importante lucrari ale expozantilor. Albumul a fost special editat pentru aceasta ocazie si a fost descris de criticul de arta ceh Miroslav Kudrna. Evenimentul a fost marcat de Cvartetul de Saxofon Bohemia, care a sustinut un concert pe durata intregii seri, informeaza Ambasada Romaniei la Praga.

 
Alianta Romanilor Canadieni si-a desemnat castigatorul tomboleiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :526
Monday, 31 January 2005

Alianta Romanilor Canadieni a anuntat in acest week-end numele castigatorului tombolei initiate de asociatie saptamana trecuta. In urma lansarii acestui concurs, la sediul aliantei s-au primit cinci raspunsuri corecte la intrebarea "Care dintre cei sase protagonisti este implicat in viata politica romaneasca?".

Cum toti cei cinci participanti au afirmat ca aceasta persoana este Irina Loghin, asociatia a trebuit sa organizeze o tragere la sorti in urma careia a fost desemnata castigatoare Livia Popa. Aceasta va primi doua bilete de participare la spectacolul care se va desfasura pe 6 februarie la Toronto.

Organizatia romana a anuntat saptamana trecuta lansarea unui concurs ce avea ca premiu doua bilete pentru un spectacol de varietati sustinut de Irina Loghin, Nicu Constantin, Mirabela Dauer, Brindusa Covalciuc, AndreEA si George Rotaru.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions