Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Belu si Bitang nu mai sunt antrenorii lotului de gimnastica al RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :600
Tuesday, 01 February 2005

Antrenorii lotului feminin de gimnastica al Romaniei, Octavian Belu si Mariana Bitang, si-au anuntat demisia luni, 31 ianuarie, in cadrul unei conferinte de presa pe care au sustinut-o la Hotelul Intercontinental din Bucuresti.

Decizia celor mai titrati tehnicieni de gen din lume a survenit pe fondul evenimentelor care s-au petrecut in ultimele luni, legate de scandalurile dintre antrenori si foste componente ale lotului, si care au culminat cu referirile la viata personala a lui Belu si Bitang. Demisia lui Octavian Belu a fost trimisa prin fax la Federatia Romana de Gimnastica, care va decide in Comitetul Executiv ce hotarare va lua. In conferinta de presa din capitala, care a durat o ora, cei doi antrenori au declarat ca, desi au anuntat de mai multe ori ca vor pleca de la federatie, de data acesta demisia este definitiva. Pe parcursul conferintei ei au sugerat ca la mijloc ar fi vorba despre anumite persoane care au dorit sa le faca rau si sa-i vada plecati de la lot. Octavian Belu crede ca informatiile aparute in ultima perioada, referitoare la el si la Mariana Bitang, sunt rezultatul unei campanii dirijate, orchestrate si pregatite cu mari cheltuieli si cu tinta precisa", ce avea drept scop sa atace sitematic gimnastica romaneasca. Aceste atacuri pot veni si din afara, si din interior si se concentreaza in anumite momente", a mai declarat Octavian Belu. Atat Octavian Belu, cat si Mariana Bitang, nu mai dispun de un contract intre ei si federatie sau Comitetul Olimpic Sportiv Roman, deoarece acestea au expirat in luna august a anului trecut si, ca urmare a schimbarii conducerii COSR, formalitatile legate de prelungirea contractelor anterioare au fost amanate. Hotararea luata de antrenori a produs reactii asemanatoare din partea gimnastelor. Catalina Ponor, vedeta delegatiei romane la ultima editie a Jocurilor Olimpice de la Atena, a declarat ca, in ceea ce o priveste, nu exclude varianta unei retrageri. Singura motivatie care ar mai putea s-o tina pe sportiva la lot o reprezinta, in ultima instanta, promisiunea facuta antrenorului Belu ca va castiga o medalie la Campionatele Mondiale. O alta gimnasta care ar putea parasi lotul de la Deva este si Monica Rosu, despre care fostul antrenor al acesteia, Corneliu Agop, afirma ca este bulversata de aceasta situatie creata. Fosta gimnasta Oana Petrovschi, al carei nume a fost foarte des auzit in ultimele luni, in mod special din cauza procesului aflat in derulare dintre ea si cei doi antrenori romani, a spus ca regreta decizia luata de Belu si Bitang. Desi Petrovschi i-a acuzat pe Belu si pe Bitang de rele tratamente aplicate de acestia in timpul antrenamentelor si le cere antrenorilor in instanta suma de 1,5 miliarde de lei, sportiva considera ca nu este cu nimic vinovata de intorsatura pe care au luat-o lucrurile.

Cu toate ca, in principiu, demisia tehnicienilor este definitiva, persoane din cadrul COSR considera ca cei doi trebuie convinsi sa ramana la lot. Astfel, Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, a declarat ca am fost informat in aceasta dimineata de cei din cadrul Federatiei Romane de Gimnastica de faptul ca Octavian Belu si Mariana Bitang au demisionat. Motivele sunt personale, legate de o anumita situatie, care exista, dar pe care ne prefacem ca nu o cunoastem. Pentru Belu si Bitang suntem dispusi sa facem orice ca sa ramana aici".

Octavian Belu si Mariana Bitang nu mai intrasera in sala de gimnastica de o saptamana, pana la momentul anuntarii deciziei de demisionare. Dupa anuntarea acestui lucru, au aparut deja zvonuri privitoare la posibilii inlocuitori ai lor si s-au vehiculat nume precum Nicolae Forminte, fostul antrenor al Simonei Amanar, Lucian Sandu, si Matei Stanei, antrenorul care a descoperit-o pe Catalina Ponor, iar la nici o ora de la anuntarea demisiei au primit un telefon din America, care se pare ca ii vrea pe cei doi antrenori .

 
Primul-ministru roman ii vrea pe Belu si Bitang inapoiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :542
Tuesday, 01 February 2005

Prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu considera ca demisia antrenorilor lotului feminin de gimnastica este o pierdere pentru sportul romanesc si, mai ales, pentru gimnastica din tara noastra.

El a mai declarat ca "este rolul autoritatilor sportive, al Comitetului Olimpic Sportiv Roman si al Agentiei Nationale de Sport sa faca demersuri pentru ca Octavian Belu si Mariana Bitang sa revina asupra deciziei". Seful Executivului roman a facut aceste afirmatii la Gala Sportului Romanesc, eveniment sportiv care s-a desfasurat in seara zilei de 31 ianuarie la Bucuresti.

 
Moneda nationala a Romaniei devine atractiva pentru populatiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :919
Tuesday, 01 February 2005

Leul a devenit mai atractiv pentru romani in anul 2004, an in care acestia si-au modificat comportamentul financiar in ceea ce priveste moneda nationala a Romaniei.

Astfel, anul trecut au crescut depozitele in lei pe care persoanele fizice si juridice le-au facut la banci comerciale, ca urmare a aprecierii monedei romane si a scaderii sau stagnarii dobanzilor. Banca Nationala a Romaniei a anuntat ca, raportat la anul 2003, cresterea inregistrata in acest sector a fost de 31, 6%. Totodata, depozitele in lei pe care le-a constituit populatia s-au majorat in intervalul decembrie 2003 decembrie 2004 cu 14,9% in termeni nominali. Aceasta crestere a dus la un total de 3, 13 miliarde de euro, in timp ce depozitele in valuta au avut si ele parte de o majorare cu 45%, depasind suma de 4 miliarde de euro.

 
De astazi, rovinieta e obligatoriePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :578
Tuesday, 01 February 2005

Conducatorii auto care circula pe drumurile nationale sunt obligati sa aiba asupra lor dovada achitarii rovinietei, incepand prima zi a lunii februarie.

Rovinietele se mai pot procura pana la sfarsitul anului 2005 de la oficii postale, benzinariile Petrom sau sectiile de drumuri nationale, anunta Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. Soferii care circula pe tronsoanele de drumuri nationale fara aceasta rovinieta vor fi sanctionati conform legii, riscand sa primeasca amenzi de la 3 la 7 milioane de lei. Amenzile variaza in functie de capacitatea cilindrica a mijlocului de transport pe care il poseda.

 
Intalnire romano-maghiara la AradPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :567
Tuesday, 01 February 2005

Aradul va gazdui miercuri, 2 februarie, o intalnire dintre presedintele Consiliului Judetean Arad, Gheorghe Seculici, si omologul sau din judetul maghiar Bekes, Zoltan Varga.

Reprezentantul strain va veni in Romania insotit de presedintele Autoguvernarii pe tara a Romanilor din Ungaria, Traian Cresta. Cele doua parti vor avea ocazia sa discute la Palatul Administrativ din Arad despre sistemul institutional, dezvoltarea economica, culturala, dar si despre infrastructura. Tot in cadrul intalnirii se va analiza si problema protectiei mediului si cea a zonei de frontiera, informeaza cotidianul local "Adevarul de Arad".

 
Certificat European pentru inovatii in domeniul invatarii limbilor strainePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :545
Tuesday, 01 February 2005

Delegatia Comisiei Europene, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Agentia Nationala SOCRATES au organizat marti, 1 februarie, Ceremonia de decernare a Certificatului European unui numar de 7 proiecte inovatoare din domeniul predarii si invatarii limbilor straine.

Conform comunicatului de presa al Ministerului Educatiei si Cercetarii, Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania a gazduit, cu aceasta ocazie, expozitia cu produse realizate in cadrul celor 7 proiecte premiate. "Invatarea limbilor straine si diversitatea lingvistica reprezinta elemente cheie ale educatiei si formarii in Europa. Sper ca prin punerea in valoare a unor astfel de initiative, contribuim la stimularea interesului public pentru imbunatatirea competentelor lingvistice, indiferent de varsta", a declarat Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, in timpul acestui eveniment. Aceasta initiativa, la care Romania participa a treia oara, are ca scop stimularea interesului pentru invatarea limbilor straine, prin metode inovatoare, de la nivelul invatamantului prescolar pana la educatia adultilor. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a mentionat importanta invatarii limbilor straine in contextul apropiatei integrari a Romaniei in Uniunea Europeana precum si faptul ca a comunica in alte limbi devine o necesitate de baza, se mai arata in comunicatul de presa al MEC.

 
Oficiul National pentru Cultul Eroilor si-a lansat site-ulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :572
Tuesday, 01 February 2005

De marti, 1 februarie, puteti accesa site-ul Oficiului National pentru Cultul Eroilor: www.once.ro.

Pagina web cuprinde informatii despre aceasta institutie recent infiintata, precum si despre aspecte legate de obiectul sau de activitate: Mormantul Ostasului Necunoscut, mausolee, monumente si opere comemorative de razboi, cimitire de onoare, Ziua Eroilor Neamului, informeaza comunicatul de presa emis de Secretariatul General al Guvernului. In curand, pe masura sistematizarii datelor existente in arhive, site-ul va oferi si o lista a persoanelor disparute in razboi, dotata cu propriul motor de cautare, pentru a facilita cercetarile efectuate de catre cei interesati. Exista de asemenea link-uri catre institutii si organizatii din alte state, al caror obiect de activitate il constituie cinstirea memoriei eroilor cazuti in lupte, precum si protejarea mormintelor si a operelor comemorative de razboi, se mai arata in comunicat. Oficiul National pentru Cultul Eroilor, subordonat Secretariatului General al Guvernului, este institutia administratiei publice centrale abilitata prin lege sa elaboreze cadrul normativ, evidenta si ocrotirea cimitirelor si operelor comemorative de razboi, precum si controlul modului in care acestea sunt respectate, protejate si intretinute.

 
Vizita ministrului de externe roman la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :511
Tuesday, 01 February 2005

Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va participa la reuniunea Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European care se va desfasura la Bruxelles, miercuri, 2 februarie.

Cu aceasta ocazie, ministrul roman al afacerilor externe se va adresa membrilor Comisiei si va avea un schimb de opinii cu parlamentarii europeni asupra progreselor pe care Romania le realizeaza in vederea aderarii la Uniune si a sprijinului forului democratic european pentru parcurgerea cu succes a calendarului aderarii. Cu ocazia vizitei la Bruxelles ministrul afacerilor externe se va intalni cu comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, cu Inaltul Reprezentant UE pentru PESC, Javier Solana, si cu comisarul european pentru relatii externe, Benita Fererro Waldner. In discutiile purtate cu acestia, precum si cu parlamentarii europeni din Comisia pentru afaceri externe, vor fi abordate aspecte ale actualitatii internationale relevante pentru agenda europeana si pentru prioritatile Romaniei ca viitor stat membru al Uniunii. Acest eveniment se inscrie intr-un calendar intens de contacte diplomatice, in perspectiva acordarii, in luna aprilie, a avizului conform al Parlamentului European asupra Tratatului de Aderare al Romaniei si Bulgariei. In cadrul acestor proceduri, Comisia pentru afaceri externe trebuie sa pregateasca si sa adopte in luna martie raportul privind progresele Romaniei, pe baza caruia se va formula avizul conform al Parlamentului European.

 
"Coalitia 2005 acuza guvernul comunist ca-si favorizeaza propria presaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :543
Tuesday, 01 February 2005

Reprezentantii Coalitiei civice pentru alegeri libere si corecte, "Coalitia 2005", a sensibilizat conducerea Republicii Moldova si opinia publica in legatura cu un nou caz de utilizare abuziva a resurselor administrative in campania electorala 2005, informeaza AP FLUX, citand Agentia de monitorizare a presei "Monitor Media", care face trimitere la un comunicat de presa al "Coalitiei 2005".

Potrivit sursei citate, este vorba de recenta indicatie a Guvernului care obliga institutiile de stat sa aboneze, in anul 2005, ziarele guvernamentale "Moldova Suverana", precum si publicatia Partidului Comunistilor, "Comunistul".

Printr-o recenta directiva a conducerii Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare (MAIA), semnata de ministrul adjunct al MAIA, Anatol Spivacenco, directiile si subdiviziunile ministerului, organizatiile si societatile cu capital preponderent de stat sunt obligate sa aboneze in anul curent 345 exemplare ale ziarului guvernamental "Moldova Suverana", 331 exemplare ale ziarului si 284 exemplare ale ziarului "Comunistul".

"Coalitia 2005" atentioneaza ca folosirea banilor publici in avantajul oricarui partid, fie acesta si de guvernamant, contravine principiilor democratice si recomandarilor formulate in luna decembrie 2004 de catre reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Miklos Haraszti, potrivit caruia "conceptul existarii ziarelor de stat editate pe banii contribuabililor este incompatibil cu o democratie avansata".

Expertii de la "Coalitia 2005" cer Guvernului sa anuleze propriile dispozitii ce favorizeaza, din bani publici, presa guvernamentala si cea comunista, deoarece considera ca aceste practici contravin angajamentelor pe care si le-au asumat autoritatile de la Chisinau in vederea desfasurarii unor alegeri libere si corecte.

 
Anglia sprijina Romania pe drumul aderarii la UEPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :601
Tuesday, 01 February 2005

Presedintele Romaniei Traian Basescu a purtat luni, 31 ianuarie discutii la Londra cu premierul britanic, Tony Blair, asupra stoparii traficului de droguri si de fiinte umane.

Aceasta a fost prima vizita a lui Basescu in Marea Britanie de la preluarea de catre acesta a mandatului de presedinte al Romaniei. Intr-o declaratie comuna, semnata dupa incheierea dicutiilor, cei doi oficiali au promis sa coopereze in incercarea Romaniei de a adera la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007. Tony Blair si-a exprimat si pentur viitor "sprijinul puternic al Marii Britanii" pentru Romania in drumul sau spre aderare. Cei doi lideri au vorbit si despre o cooperare bilaterala in domeniul justitiei si afacerilor interne, capitol la care Romania mai are inca probleme de rezolvat. Pe agenda zilei s-au mai aflat discutii despre evenimentele din Orientul Mijlociu, iar Premierul britanic a subliniat importanta pe care au avut-o trupele de pace romane, deplasate in Irak, Afganistan, Bosnia si Kosovo.

 
Volumul Furtul unei natiuni: Romania dupa comunism se lanseaza la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :619
Tuesday, 01 February 2005

Volumul intitulat "Furtul unei natiuni: Romania dupa comunism", semnat de profesorul Tom Gallagher se va lansa miercuri, 2 februarie, la Grant&Cutler.

Cartea va fi prezentata de profesorul Dennis Deletant, cuvantarea acestuia fiind urmata de o sesiune de autografe din partea autorului. Dupa lansare toti cei care au participat sunt asteptati la o receptie la care se vor servi si vinuri. Lansarea se va desfasura intre orele 18.00 si 19.30, in strada Great Marlborough, la libraria de langa statia Oxford Circus. Intrarea este libera, dar va fi nevoie de o rezervare facuta in avans, din pricina spatiului limitat, informeaza Centrul Cultural Roman de la Londra, cel care alaturi de Grant&Cutler a organizat acest eveniment. "Aceasta este o lucrare unica asupra unui subiect important, dar neglijat. Ia in discutie tranzitia de la regimul totalitar la cel democrat in Romania si examineaza raspunsul la intrebarea de ce promovarea reformei sistemului politic si economic din Romania s-a dovedit a fi mai dificil decat in cele mai multe dintre tarile Europei Centrale. Facand asta, cartea aduce o contributie semnificativa la istoria politica a Romaniei si Europei Centrale, ca si literaturii in dinamica schimbarilor politice si sociale din regiune" spune chiar profesorul Deletant, cel care va prezenta publicului cartea lui Gallagher.

 
Conferinta pe tema ascezei la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :588
Tuesday, 01 February 2005

La Accademia di Romania se va lansa marti, 1 februarie, cartea "La Fatica del Cuore", scrisa de Enrico Montanari.

Cartea este, de fapt, un eseu pe tema ascezei isihastra. Vor fi invitati sa ia cuvantul in cadrul discutiei arhimandritul Juvenalie Ionascu, parintele Vincenzo Poggi de la Pontificio Istituto Orientale, precum si profesorul Danilo Ceccarelli Morolli, tot din partea Pontificio Istituto Orientale. Aceasta carte prezinta o abordare - introductiva in vastitatea acestei teme a doctrinei si tehnicii eclesiasmului, expresia poate cea mai profunda si traditionala a spiritualitatii crestin-orientale. Conferinta se va desfasura joi, 3 februarie, in Sala de Conferinte a Accademiei di Romania din Roma, cu incepere de la ora 18.00 (ora locala).

 
Consilier roman pentru Congresul americanPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :637
Tuesday, 01 February 2005

In dorinta de a aduce in atentia opiniei publice personalitatile de origine romana care se realizeaza peste hotare si isi aduc involuntar aportul la o imagine pozitiva a Romaniei in lume, Romanian Global News va prelua si difuza ori de cate ori va avea ocazia, fie din corespondente, fie din presa centrala romaneasca, portrete ale romanilor cu care ar trebui sa ne mandrim.

"Jurnalul national" in editia de luni 31 ianuarie, ne-a descoperit-o pe dra. Alexandra Toma, singura romanca de la sediul Congresului Statelor Unite. Ea face parte de cateva saptamani din echipa democratului Stephen Lynch, ales in Camera Reprezentantilor din partea unuia dintre districtele statului Massachussetts. In cele de urmeaza reproducem articolul semnat de Ana-Maria Luca si preluat de Romanian Global News.

<<Tanara de la celalalt capat al firului rade fericita cand aude de Romania. S-a nascut la Bucuresti. De cateva saptamani este consilierul pe probleme de politica externa, imigratie, aparare, comert, buget, stiinta, energie si protectia mediului al democratului Stephen Lynch din Massachussetts, ales anul trecut in Camera Reprezentantilor. Singura romanca ce lucreaza pentru Congresul american. Inainte de a lucra la Capitol Hill, Alexandra Toma a fost angajata unei firme de consultanta si s-a ocupat de o serie de proiecte pentru Departamentul Apararii. Alexandra vorbeste romaneste rar, cu grija sa nu greseasca vreun cuvant. A invatat-o bunica ei, care era rusoaica. N-a prea inteles de la inceput la ce foloseste "dumneavoastra" si a si fost certata de o vanzatoare de bilete la Bucuresti acum doi ani.

PLECAREA. Mama Alexandrei a plecat din Romania in 1982, in vizita la un frate, in Germania. "Fratele ei s-a casatorit cu o nemtoaica la facultate, la medicina. El a plecat legal. Mama a mers in vizita. Planul a fost, bineinteles sa ramana. A fost greu totusi mai usor asa decat sa ramanem in tara fara scutece, fara multe lucruri", spune Alexandra. De acolo a depus actele de azil in Statele Unite. Alexandra si sora ei au ramas cu bunica si tatal. "Noi eram mici, nu stiam. Dar a fost greu. Mama ne-a povestit cum plangea in fiecare noapte", spune Alexandra. In 1984 au plecat in America. "Am fost singuri acolo. Mama nu a stiut pe nimeni". Tine minte ca i-a fost greu sa invete o noua limba. Astazi, Alexandra Toma stie foarte bine si franceza, spaniola, italiana si germana.

O ELEVA DE A. In scoala nu i-a fost foarte greu. A avut mereu calificative de A (nota 10 la americani) si a fost acceptata la University of Virginia, unde a absovit trei specializari: stiinte politice, limba franceza si psihologie. Teza sa de absolvire a tratat modul in care se rezolva sau nu un conflict interetnic. "Am facut trei studii de caz: Israel si Palestina, Cipru si Estonia. Am vrut sa studiez cum se rezolva, daca se rezolva conflictele etnice. Am scris 150 de pagini. A fost cam complicat." Conflictul din Transnistria nu a fost trecut in revista in lucrarea ei, dar poate il va alege ca teza de doctorat. Pentru ca ar vrea sa se intoarca la scoala, sa mai studieze putin, dar nu s-a hotarat inca daca doctoratul il va face tot pe conflicte interetnice sau pe securitatea nationala, mai ales ca lucrarea de masterat a tratat impactul maladiei SIDA asupra securitatii nationale a SUA. "Ma intreb cateodata care sunt posiblitatile Romaniei de a intra in Uniunea Europeana", spune Alexandra Toma (foto) si se corecteaza de cateva ori, pana pronunta bine "europeana". "In opinia mea, problema e coruptia, dar cred ca Romania e pe calea cea buna", reia tanarul consilier. Crede ca Romania face tot ce trebuie in politica externa si tine sa spuna ca americanii sunt foarte multumiti de ajutorul dat de romani in Irak.

DESPRE POLITICA SI ADOPTII. "Am discutat despre adoptii foarte mult in Congres. Mult, mult de tot. Toata lumea spune ca Romania merge pe drumul cel bun si sunt multumiti. Nu stiu chiar fiecare parte a dezbaterii, dar stiu ca Uniunea Europeana e mai fericita ca sunt mai severe conditiile de adoptie. Dar e pacat ca unii copii care erau aproape de a-si gasi parintii nu vor mai avea aceasta sansa. Alexandra e amuzata de cate stiu americanii despre Romania, dar si trista din cauza dezbaterii adoptiilor internationale. "In America, orfanii din Romania sunt celebri. Toata lumea ma intreaba. Atata stiu. Numai orfani, Ceausescu si Dracula. Sunt cele trei intrebari pe care mi le pun mereu. Mereu sunt la televizor: Romanian orphans.>>

 
Mihai Eminescu celebrat si in limba germanaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :579
Tuesday, 01 February 2005

La sfarsitul saptamanii trecute la Institutul Cultural Roman din Viena s-a sarbatorit poetul national Mihai Eminescu, ne anunta directoarea Institutului, doamna Ildiko Schaffhauser.

ASTRA, nou-infiintata asociatie a romanilor din Austria, condusa de Octavian Vale, a pregatit un program de poezii si lieduri pe versuri de Eminescu. Sifora Sava si Rodica Rusu au recitat in limba romana si germana poezii ale marelui bard, precum si poezii scrise de Sifora Sava in cinstea lui Eminescu. Pentru multi austrieci din sala a fost o prima si impresionanta intilnire cu poezia lui Eminescu. Ion Tibrea si Liviu Burz,  angajati ai Operei de Stat din Viena,  au cantat lieduri pe versuri eminesciene.  Profesorul univ. Vasile Vasile, sustinut de PRO ARTE Viena, Asociatia pentru schimburi culturale internationale, a prezentat cartea "De la muzica naturii si a sufletului la muzica sferelor", un studiu dedicat muzicalitatii poeziei eminesciene. Programul a avut mare succes, multi din oaspetii austrieci si-au exprimat dorinta de a fi invitati de acum incolo si la serile romanesti, organizate la Institut. Inca o data s-a dovedit ca este important sa se insiste asupra promovarii in limba germana a poeziei romanesti.

 
Massachutes Institute of Technology are bursieri romani de fruntePDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :1286
Tuesday, 01 February 2005

Din seria Romani cu care ne mandrim, publicata de colegii nostri de le Meridianul romanesc din America, va prezentam astazi un interviu realizat de Gabriel Gherasim cu Gheorghe Chistol, membru al "Asociatiei Studentilor Romani" de la M.I.T., Massachusetts.

Gheorghe Chistol este un student bursier roman, in anul II, la departamentul "Inginerie Nucleara" (Tehnologii nucleare, aplicatii in medicina si calculatoare cuantice), in cadrul prestigiosului "Massachutes Institute of Technology" (M.I.T.), SUA. Este cetatean al Republicii Moldova, nascut in Sud-Estul Republicii Moldova (Basarabia), in localitatea Causeni. A facut studii medii la "Liceul Privat de Baieti Romano-Turc" din Chisinau. A participat cu distinctie la olimpiadele de fizica din clasa a VIII-a. L-am rugat sa ne raspunda la cateva intreabari asupra vietii de student roman de exceptie, aflat in lumea tehnologica americana.

Gabriel Gherasim: Ce este M.I.T. si cati studenti romani invata in aceasta scoala superioara americana?

Gheorghe Chistol: Conform datelor oficiale de la "International Students Office", la M.I.T. isi fac studiile universitare 15 studenti romani la cursuri universitare si alti 21 urmeaza cursuri post-universitare. Acestia includ si 3 studenti basarabeni (universitari) si unul care face studii post-universitare.

G.G.: Dati-ne cateva idei asupra a cum sunt studentii romani vazuti de colegii si profesorii lor americani?

G.C.: Romanii/moldovenii nu se deosebesc cu nimic de ceilalti studenti in plan academic, profesorii ii vad pe romani ca pe niste studenti obisnuiti. Unii profesori, afland ca suntem din Estul Europei, sunt curiosi sa afle cum stau lucrurile in tarile noastre. Colegii au si ei o atitudine normala; e adevarat insa, ca europenii sunt un pic diferiti de americani. Cam toti americanii au auzit de Romania, foarte putini insa stiu de Republica Moldova.

G.G.: Cine v-a inspirat in alegerea profesiei pentru care va pregatiti, la vre-un moment dat sau incontinuu, din cultura romaneasca, ca sa excelati la nivelul academic la care sunteti acum?

G.C.: Am studiat fizica din liceu, am participat la olimpiadele republicane si internationale. Sa fiu sincer, nu m-am gandit niciodata la inspiratie... totul s-a intamplat treptat. Nu puteam sti ca voi ajunge la M.I.T. vreo data (pana in clasa XII-a).

G.G.: Cum vedeti evolutia Romaniei si a Republicii Moldova in aceasta perioada, atat in termeni generali de cultura/societate/politica/economie, cat si din punct de vedere al specializarii dumneavoastra?

G.C.: Romania se misca in directia Europei, fara nici o indoiala. Imi este mai greu sa raspund la aceeasi intrebare despre Republica Moldova. Parca suntem atrasi de Europa, dar, in acelasi timp, influenta Estica este prea mare. Chisinaul devine tot mai frumos in ultimii ani, multe lucruri incep a merge spre bine, parca. Dar cand ma gandesc ca, cateva sute de mii de romani-basarabeni au plecat sa lucreze prin Grecia, Italia, Portugalia si Rusia, inteleg ca nu e totul chiar atat de bine dupa cum se pare la prima vedere. In domeniul educational apare o diferentiere foarte mare intre scolile si liceele normale si cele de elita. Am impresia ca multi elevi neglijeaza scoala. Multi tineri merg la universitate doar pentru a capata diploma de studii superioare, nu pentru cunostinte. Economia parca incepe sa se invigoreze, apar rezultate de succes. Turismul rural pare un domeniu de perspectiva in R. Moldova.

G.G.: Multi romani au excelat din punct de vedere al profesiei lor odata ce au ajuns in tari straine. Ce credeti ca face pe conationalii nostri sa reuseasca atat de des in strainatate, dar nu asa de bine poate si in Patria-Mama?

G.C.: In SUA, tara tuturor posibilitatilor, poti sa-ti faci o cariera doar cu capul tau, fara a avea bani din start. Domeniul academic, economia si industria au legaturi stranse, absolventii universitatilor pot capata o slujba in domeniul lor. Nu pot spune acelasi lucru despre starea lucrurilor in Republica Moldova. In SUA nu m-am ciocnit niciodata (inca) de coruptie, pe cand in tara noastra o vedem la orice pas. Conationalii nostri care pleaca in strainatate, din start muncesc mult, foarte mult, pe cand in tara proprie multi se dedau lenevitului sau nu fac totul ce sta in puterile lor (se simt prea "ca acasa").

G.G.: Multi imigranti romani din strainatate isi pierd la scurt timp dupa sosirea in exil atat folosinta limbii romanesti cat si se amalgameaza societatii adoptive complet. De ce credeti ca ar trebui conationalii nostri sa-si respecte si mentina legatura cu Tara si cultura romaneasca, in paralel cu dezvoltarea lor in cea adoptiva?

G.C.: Unii isi doresc sa plece in strainatate deoarece cred ca acolo poate fi cu mult mai bine decat acasa. Unii oameni nu mentin legatura cu tara si cultura proprie pentru ca sunt izolati, nu au prieteni romani prin apropiere. Altii o fac intentionat, crezand ca e mai "cool" (smechereste) sa nu fii roman/moldovean. "Asociatia Studentilor Romani de la MIT" exista in special pentru a crea o insulita a romanilor departe de casa. Aici poti vorbi romana si gati bucate ca acasa. Exista romani plecati cu familia in SUA care invata in regiune si care vin la evenimentele organizate de R.S.A. Pentru mine este foarte important sa pot fi alaturi de cineva de acasa (daca tot nu pot fi in tara mea).

G.G.: Multumesc pentru timpul acordat interviului!

G.C.: Si eu multumesc pentru atentia acordata!

 
Maramuresul, vazut prin ochii unui americanPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :590
Tuesday, 01 February 2005

O inedita expozitie de fotografie va fi prezentata la institutia de invatamant americana UCLA miercuri, 2 februarie, de la ora 15:00.

Intitulata "Traditie si schimbare in Maramures", expozitia cuprinde instantanee realizate in aceasta zona din Romania de catre artista Kathleen Laraia McLaughlin. Absolventa a unui masterat in arta fotografica la Universitatea Virginia Commonwealth, din Richmond, aceasta a petrecut un an in Maramures, unde a surprins pe pelicula viata zilnica a localnicilor. Rezultatul muncii sale, un amalgam de imagini ce oscileaza intre traditie si modernism, poate fi vizionat la universitatea californiana in sala 1111 din Hershey Hall, informeaza un saptamanal al romanilor din SUA. Fotografiile pot fi vazute si accesand pagina de web www.leafpile.com. Intrarea la expozitie este gratuita, informatii suplimentare putand fi obtinute de la Georgiana Farnoaga, la numarul de telefon 310-267-7842 sau la adresa de e-mail farnoaga@humnet.ucla.edu.

 
Integrarea Romaniei in UE, in prim plan la LyonPDF Print E-mail
Lyon, Franta/Romanian Global News
Accesari :534
Tuesday, 01 February 2005

Sala Polivalenta din Lyon va fi miercuri, 2 februarie, gazda unei conferinte ce are ca tema integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Dezbaterea va incepe la ora 20:00 si va fi sustinuta de Roxana Iftimie, ministru plenipotentiar insarcinat cu afaceri europene la Ambasada Romaniei la Paris. Evenimentul este organizat de Asiociatia Rhone-Romania cu prilejul adunarii generale a acesteia. La conferinta sunt asteptati membrii asociatiei si toate persoanle care sunt prieteni ai acestei organizatii. Finalul dezbaterii va fi marcat de o receptie la care sunt invitati sa participe toti cei prezenti, informeaza un portal al romanilor din Franta.

 
La Heidelberg se sarbatoreste inca Unirea Principatelor RomanePDF Print E-mail
Heidelberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :581
Tuesday, 01 February 2005

In orasul german Heidelberg se desfasoara in perioada 26 ianuarie - 5 martie o expozitie de arta romaneasca, menita sa sarbatoreasca Unirea Principatelor Romane.

Evenimentul artistic se desfasoara in holul Primariei din Heidelberg si a beneficiat de un vernisaj la care au participat oficialitati locale si doi istorici de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, din Ploiesti, Dan Lichiardopol si Ioana Constantin. Expozitia este organizata de Asociatia de Colaborare romano-germana Al. I. Cuza din Ploiesti, care a fost reprezentata la eveniment de poeta si traducatoarea Ene Onea Catalina. Aceasta a prezentat publicului exponatele venite din tara si a citit si cateva din versurile sale. Vernisajul a fost completat si de un profesor de muzica de la Mannheim, Ionel Chirita, care a interpretat la vioara un grupaj de piese romanesti, informeaza portalul rom2de.com. In cadrul expozitiei sunt prezente lucrarile de grafica ale lui Ciprian Chirileanu din Timisoara, goblenuri de Rodica Ioana Nica din Timisoara, pictura in acril, ulei si pe panza de Mariana Mirea din Dieburg, icoane pe sticla pictate de mesteri din Prahova, ceramica traditionala romaneasca semnata de mesteri populari din Gorgota, judetul Prahova, doua panouri istorice documentare aduse de la Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova, precum si cateva covoare, carpete si stampe create de Rozica Miclescu din Valenii de Munte.

 
Asociatia Miorita incepe cursurile de limba romanaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :672
Tuesday, 01 February 2005

Asociatia culturala romano-belgiana "Miorita" organizeaza incepand cu data de 2 februarie cursuri de limba romana pentru incepatori.

Acestea se vor desfasura la Bruxelles in fiecare miercuri, in intervalul orar 19:00-22:00. De asemenea, cursurile pentru nivelul mediu vor incepe pe 10 februarie, in orasul Brecht, dupa acelasi orar ca si cel din Bruxelles. Informatii depre durata cursurilor, modalitati de inscriere si costuri se pot obtine de la adresa de mail a asociatiei, miorita@tiscali.be, informeaza Florinela Petcu, directoarea asociatiei "Miorita".

 
Ambasadorul roman s-a intalnit la Washington cu o tenismena romancaPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :1113
Tuesday, 01 February 2005

Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, s-a intalnit saptamana trecuta la sediul misiunii diplomatice romane din capitala americana cu tanara jucatoare de tenis Simona Matei.

Aceasta a fost felicitata de Excelenta Sa pentru rezultatele obtinute in competitiile sportive pe care le-a sustinut si incurajata sa continue sa se antreneze ca si pana acum. De asemenea, ambasadorul roman i-a urat succes tenismenei pentru turneele si concursurile la care va participa in viitor, informeaza Ambasada Romaniei la Washington. Simona Matei s-a nascut in anul 1985 la Brasov si se afla in aceasta saptamana pe locul 333 in clasamentul profesionist WTA. Anul trecut a reusit sa se remarce in circuitul futures din Romania cu 3 turnee castigate si 2 finale disputate.

 
Muzica clasica romaneasca la un post de radio din CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :577
Tuesday, 01 February 2005

Trei lucrari muzicale ale romanului Nicolae Bretan vor putea fi audiate la postul de radio american "KCSN" miercuri, 2 ianuarie, incepand cu ora 20:00.

Emisiunea in care vor fi incluse "Luceafarul", "Golem" si "Arald" se intituleaza "The KCSN Opera House" si va fi prezentata de profesorul William Toutant de la Universitatea de Stat din California, cea care detine postul de radio enuntat. Piesele vor fi intrepretate in limba romana, "Luceafarul" si "Arald" fiind inspirate din poeziile lui Mihai Eminescu, informeaza saptamanalul romanesc "Clipa", din Statele Unite ale Americii. Prezentatorul emisiunii a ales aceasta tema fiind direct interesat de muzica clasica romaneasca. William Toutant a descoperit lucrarile de opera romanesti in urma cu cativa ani, la festivalurile de muzica de gen din Constanta la care a participat personal in calitate de compozitor. Un argument in plus il constituie faptul ca sotia profesorului este romanca si il ajuta cu traduceri si completari la emisiunile sale, atunci cand este nevoie.

Emisiunea de miercuri poate fi ascultata si in direct pe internet, la adresa www.kcsn.org, selectand link-ul "Listen".

 
Romanii din Irlanda sunt preocupati de frumusete si calculatoarePDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :556
Tuesday, 01 February 2005

Romanii din Irlanda organizeaza in perioada imediat urmatoare o serie de manifestari pentru membrii comunitatii lor care traiesc in Dublin.

Printre acestea se numara un concurs de frumusete, Miss Informatia, care se adreseaza romancelor cu varsta mai mare de 18 ani si ale caror fotografii vor aparea pe site-ul comunitatii si in editia tiparita a acestuia. Cititorii isi pot vota preferata o data la doua saptamani, printr-un SMS, castigatoarea urmand sa fie anuntata ulterior, informeaza pagina de web a comunitatii. Participantele se pot inscrie la numarul de telefon 087 990.93.48. O alta actiune o reprezinta cursurile de limba engleza pentru adulti cu profesor roman. Cursurile au o durata de 12 sedinte, a cate 90 de minute, si vor fi organizate la sediul Comunitatii din 19 Belvedere Place, Dublin 1. Grupele vor cuprinde un numar maxim de 12 persoane, pretul cursului fiind de 30 de euro. Inscrieri si informatii se pot obtine de la Romanian Community la telefonul 01 855.21.11. O ultima manifestare o constituie cursul de utilizare a calculatorului, cu predare in limba romana. Acesta cuprinde utilizarea Microsoft Windows, procesare de texte in Word si navigare pe Internet. Cursul costa 30 de euro si in acest pret intra cele 25 de ore. Si pentru aceasta actiune se fac inscrieri la numarul de telefon 086 166.02.82.

 
Scade numarul de accidente de munca in SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :526
Tuesday, 01 February 2005

Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale din Spania impreuna cu Asociatia care se ocupa de accientele de munca (AMAT) au dat publicitatii recent rezultatul pozitiv al Campaniei de Prevenire a Riscurilor de Munca 2004, care a constribuit realmente la reducerea numarului de accidente in anul trecut in raport cu 2003.

Intr-o conferinta de presa, secretarul de stat pe probleme de siguranta sociala, Octavio Granado si presedintele AMAT, Matias Salva, si-au aratat satisfactia fata de succesul acestei campanii de comunicare si publicitate, care s-a incheiat la finele anului trecut. Conform declaratiilor lui Granado, rezultatele campaniei demonstreaza ca "societatea a progresat in materie de prevenire" si ca, desi nu se poate sti ce s-ar fi intamplat daca aceasta initiativa nu s-ar fi lansat, cert este ca in cursul anului 2004 s-au inregistrat mai putine accidente de munca grave si cu 63 de accidente mortale mai putin. Campania a avut ca fonduri aproximativ 3.6 milioane de euro si a facut parte din Planul General de Activitati Preventive. Avand ca slogan "evitarea accidentelor de munca este o munca de echipa" campania, a explicata Granado, a avut ca scop sa transmita intregii societati necesitatea de a lua toate masurile existente pentru garantarea sigurantei si sanatatii muncitorilor. Au beneficiat de actiunile de informare din cadrul acestei campanii si imigrantii romani, ei reprezentand una dintre cele mai semnificative comunitati din Spania. Brosurile informative, panourile publicitare si toate celelalte activitati informative s-au difuzat in toate mediile de comunicare si in toate limbile oficiale ale statului spaniol, mai ales in romana, chineza si araba, pentru ca si imigrantii, de altfel, cei mai expusi acestor accidente de munca, sa poata intelege scopurile acestei campanii si sa poata preveni cresterea incidentei accidentelor de munca in peninsula.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions