Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Ultima ora: Conferinta de presa extraordinara a organizatiilor romanesti din TimocPDF Print E-mail
Bor, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :627
Wednesday, 02 February 2005

Astazi la orele 11(ora Serbiei) la sediul asociatiei "Ariadnae Filum" din Bor, a fost organizata o conferinta de presa care in care s-a dat raspuns declaratiilor primarului din Bor prin care acesta acuza organizatiile romanesti ca vor sa distruga statul sarb si solicita aducerea de trupe la Bor, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc.

In cadrul conferintei de presa la care ziaristii din presa scrisa si televiziunile au fost nevoiti unii dintre ei sa ramana in afara salii neincapatoare presedintele Partidului Democrat al Romanilor din Serbia, dr. Pedrag Balasevici a dat citire unei scrisori deschise adresate mai multor ministere de la nivel federal si al Serbiei. In scrisoare se cere ca reprezentanti ai ministerelor respective sa viziteze de urgenta Borul pentru a preveni escaladarea urmarilor declaratiei iresponsabile a primarului Dragan Velickovic. Scrisoarea este practic compusa din noua intrebari adresate autoritatilor sarbe si federale si o redam mai jos.

Scrisoare Deschisa

Consiliul Ministrilor Uniunii Statale Serbia si Muntenegru

 • Ministerul Minoritatilor Nationale

Guvernul Republicii Serbia

- Ministerul Conducerii Statale si Autonomiei Locale

 • Ministerul Justitiei
 • Ministerul de Interne
 • Ministerul Cultelor
 • Ministerul Culturii

Primaria Comunei Bor

Primarul Comunei Bor

Cu ocazia declaratiei scandaloase a Primarului Comunei Bor, domnul Dragan Velickovic, care a nelinistit opinia publica, a indus in eroare si a manipulat publicul, cerem ca ministerele numite mai sus sa viziteze urgent Borul si la fata locului sa previna escaladarea acestei declaratii iresponsabile. Cerem sa se anunte public:

 1. Ce grupari si secte activeaza in aceasta regiune, proromanesti sau proaltfel, cum s-a putut auzi si prin ce metode s-a dovedit acest lucru?
 2. Care sunt fundatiile care finanteaza activitatea acestor grupari si secte si de ce impotriva lor nu se iau masuri adecvate prevazute prin lege daca aceasta este incalcata?
 3. Ce presupune Statul prin secta si prin ce Lege se reglementeaza aceasta?
 4. Cine in Bor si in ce fel a pus in pericol integritatea statala si teritoriala a acestei tari si care dintre institutii a dovedit acest fapt?
 5. Cine pune in pericol Biserica Ortodoxa Sarba din Bor si in ce fel face aceasta?
 6. Daca Primarul unei comune reprezinta institutia care se ocupa cu integritatile" sus mentionate ori exista institutii ale uniunii statale si ale Serbiei care trebuie sa faca asta?
 7. Daca in cazul acesta s-a abuzat prin folosirea numelelui primului ministru al Serbiei, Vojislav Kostunica, pentru semanarea urii, din partea primarului comunei Bor?
 8. Daca romanii au dreptul la drepturile si libertatile care le apartin dupa legile pozitive ale acestei tari, precum si dreptul sa fie protejati de sugerarea iresponsabila a vinovatiei in public prin manipularea din partea reprezentantilor comunei sau altor conducatori, ceea ce se intampla a doua oara in ultimi 12 ani in comuna Bor, in acelasi mod nationalist-socialist?
  1. Daca e nevoie ca pentru acest fapt deosebit de urat, sa se invite institutiile internationale de monitorizare care la fata locului sa dovedeasca ce se intampla in aceasta regiune si ce presiune psihologica formeaza atmosfera de aici, lucru care indeparteaza tara noastra de drumul spre Europa si sistemul de valori europene?

  Partidul Democrat al Romanilor din Serbia

 
Sarbatoare pentru crestinii ortodocsiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :895
Wednesday, 02 February 2005

Crestinii ortodocsi sarbatoresc in fiecare an pe data de 2 februarie Intampinarea Domnului, sarbatoare ce rememoreaza ziua in care Fecioara Maria si Iosif au implinit doua porunci ale Legii lui Moise.

Acestea, slujba curatirii unei femei la 40 de zile de la nastere si ceremonia inchinarii primului nascut de parte barbateasca lui Dumnezeu, au fost respectate de Maria si de Iosif in traditia vremii de atunci, care prevedea faptul ca orice femeie, la 40 de zile de la nastere, trebuia sa vina la templu cu o anumita jertfa de ispasire prin care sa se curateasca. Si crestinii de rit catolic praznuiesc infatisarea Mantuitorului la Templu, sarbatoare care, la biserica apuseana, se afla situata intre sarbatorile Fecioarei Maria si se numeste Curatirea Sfintei Marii. Sarbatoarea Intampinarii Domnului este cunoscuta in popor sub denumirea de "Stretenia". Traditia spune ca starea meteorologica a zilei in care se savarseste praznicul este un indice al vremii ce va urma.

 
Vizita oficiala germana la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :518
Wednesday, 02 February 2005

Vicepresedinta Bundestagului, Susanne Kastner, efectueaza in perioada 2-6 februarie o vizita in Romania, timp in care se va intalni cu presedintele Traian Basescu, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor si alti membri ai Guvernului.

Pe langa sederea sa in capitala Romaniei, Susanne Kastner se va deplasa si la Sibiu, unde va avea o intrevedere cu primarul Klaus Johannis, cu presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch, precum si cu prefectul Ion Ariton, informeaza Ambasada Germaniei la Bucuresti. Susanne Kastner este foarte legata de Romania, in calitate de presedinta a grupului parlamentar de prietenie Germania-Romania din Bundestagul german si este de multa vreme foarte activa in Romania pe plan social. Totodata, Susanne Kastner este Cetatean de onoare al orasului Lipova, iar in anul 2002 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Aurel Vlaicu din Arad.

 
Traian Basescu si Alianta DA ar putea castiga detasat alegerile anticipatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :477
Wednesday, 02 February 2005

Doua sondaje de opinie recente in randul romanilor au relevat ca daca maine s-ar organiza alegeri anticipate, Alianta D.A ar castiga detasat in fata principalilor sai contracandidati, PSD.

Sondajul dat publicitatii la inceputul acestei saptamani de catre IMAS atesta ca 66% dintre romani ar vota pentru alianta PNL-PD, in timp ce numai 19% ar mai avea incredere in PSD. Sub limita de 10% se afla PRM, pentru care ar vota numai 7% dintre alegatori si UDMR, cu numai 5%. Nu numai Alianta in ansamblul sau este bine cotata in randul alegatorilor din Romania, ci presedintele Traian Basescu insusi se bucura de o cota de incredere foarte mare, 73%, urmat indeaproape de premierul Calin Popescu Tariceanu, cu 64%. La o distanta foarte mare in acest clasament al capitalului de incredere se afla liderii PSD. Astfel, Mircea Geoana are cea mai mare credibilitate in fata romanilor (44%), Adrian Nastase mai pastreaza numai 27%, in timp ce Ion Iliescu numai 22%. Sondajul IMAS a fost realizat in perioada 14-21 ianuarie, iar marja sa de eroare de +/- 2,9 la suta. Un alt sondaj realizat de Gallup Organization Romania, in perioada 18-26 ianuarie confirma rezultatele obtinute de analistii IMAS. Sondajul Gallup plaseaza Alianta Dreptate si Adevar in topul increderii romanilor, cu 69%, urmata de PSD, cu 16%, de UDMR si PRM cu 6, respectiv 5 la suta. Cel mai pagubit, in cazul organizarii unor eventuale alegeri anticipate, ar fi PUR, acest partid nereusind sa intruneasca decat 1% din voturile de incredere ale romanilor. Si in sondajul Gallup Romania romanii ii acorda lui Traian Basescu cea mai mare incredere (67%), acesta fiind urmat de Calin Popescu-Tariceanu (51%) si Mona Musca (49%). Dintre pesedisti, cel mai bine sta, si aici, tot Mircea Geoana (40%), in timp ce fostul premier Adrian Nastase are numai 24 de procente, iar fostul presedinte Iliescu numai 19%.

 
Romania la Targul International de Confectii de la DusseldorfPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :532
Wednesday, 02 February 2005

Romania a participat in perioada 30 ianuarie-1 februarie la Dusseldorf la Targul International "CPD-woman, man, kid", cea mai mare manifestare din lume in domeniul confectiilor.

In cadrul targului international de confectii au mai avut standuri 55 de tari. In cadrul a 17 pavilioane, 2.000 de firme din aceste tari au prezentat publicului ultimele creatii in materie de moda pentru copii si adulti. Pentru specialistii in domeniu, targul din Germania este locul in care sunt prezentate ultimele colectii, se fac oferte si comenzi. Romania si-a expus oferta in cadrul a doua pavilioane: Global Fashion (confectii pentru femei) si Essential Urban (confectii pentru femei si barbati). Unele dintre cele mai importante societati comerciale din tara noastra care si-au expus la Dusseldorf oferta pentru export sunt LTU Studio Design Bucuresti, Mondex-Sibiu, Niki-Iasi, Euroconf-Sibiu, Tarnava-Sighisoara, etc.

 
Domeniul hotelier din Germania cauta personal in RomaniaPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :495
Wednesday, 02 February 2005

Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca organizeaza la Sibiu o noua preselectie pentru romanii interesati sa obtina un contract de munca pentru Germania.

Posturile scoase la preselectie de OMFM sunt, cu precadere, pentru ospatari, bucatari si receptioneri. Preselectia se va desfasura in perioada 2-4 februarie la sediul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca. Cei interesati trebuie sa cunoasca limba germana, nivel bun sau foarte bun, sa aiba cel putin 2 ani de experienta intr-unul din posturile mentionate, varsta maxima de 40 de ani. In plus, pentru receptioneri se mai cer cunoasterea limbii engleze si notiuni de operare calculator. Dosarul de participare la preselectie trebuie sa contina copii dupa actul de identitate, pasaport, certficat de absolvire sau calificare, carte de munca, fisa personala, un CV in limba romana (acesta este un tipizat care se poate obtine de la OMFM). Mai este necesara o adeverinta de la medicul de familie, care sa dovedeasca ca persoana care a depus dosarul este sanatoasa din punct de vedere clinic; cazierul judiciar in original, care nu trebuie sa contina antecedente penale. La dosar se mai anexeaza doua fotografii tip pasaport si o declaratie pe propria raspundere legalizata la notar, din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate.

 
Oaspete britanic la Muzeul National de Arta la RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :489
Wednesday, 02 February 2005

Sculptorul britanic Philip King va sustine joi, 3 februarie, la Muzeul National de Arta al Romaniei, o conferinta in cadrul expozitiei "De la Moore la Hirst - 60 de ani de sculptura britanica".

Philip King este un nume de referinta al artei britanice din secolul 20 si membru al Academiei Regale de Arta, unde a fost, totodata, si presedinte in perioada 2000-2004. Sculptorul s-a nascut in Tunisia in anul 1934 si, dupa absolvirea facultatii de limbi straine, s-a dedicat sculpturii si a devenit asistent al lui Henry Moore la colegiul St Martin School of Art din Londra. King este promotor al noii viziuni artistice in anii 60, practicand o sculptura colorata, alcatuita din materiale neconventionale. Dupa anul 1989 revine la sculptura figurativa care i-a adus alte aprecieri internationale, concretizate prin expozitii personale si o cariera didactica. Conferinta va fi sustinuta in limba engleza, iar accesul la manifestare este liber. Expozitia din care face parte conferinta va fi deschisa pana pe 27 februarie, informeaza British Council din Bucuresti.

 
Liga Roumanie-France dispune de pagina de webPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :553
Wednesday, 02 February 2005

Liga de cooperare culturala si stiintifica Roumanie-France din Bucuresti si-a aniversat 15 ani de la infiintare, prilej cu care si-a lansat o pagina de web bilingva la adresa www.roumanie-france.ro.

Presedintele asociatiei, Ing. Dr. Nicolae Dragulanescu, ii invita pe toti cei care acceseaza acest portal sa isi faca publice parerile si sa posteze comentarii sau intrebari pe forum. Site-ul cuprinde mai multe rubrici, referitoare la statut, organigrama asociatiei, activitati, periodice, date de contact si modalitati de inscriere ca membru. De asemenea, in cadrul site-ului se pot gasi si informatii turistice despre Romania, care sunt conditiile de a studia si locui aici, publicatiile in limba franceza ce apar in tara sau fotografii si informatii despre legislatia existenta aici. Aceleasi informatii utile se pot gasi atat in ceea ce priveste Franta, cat si relatiile bilaterale care se desfasoara intre aceste doua tari latine.

 
Mutu prezentat oficial ca membru al FC JuventusPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :919
Wednesday, 02 February 2005

Atacantul roman, Adrian Mutu a fost perezentat oficial in fata presei dar si a suporterilor lui Juventus, in cadrul unei conferinte de presa a gruparii.

Adi a inceput deja sa se antreneze alaturi de noii sai colegi. Juventus este una dintre cele mai puternice formatii din lume si abia astept sa incep sa joc si sa pot ajuta echipa. Mi-era putin dor de fotbalul italian, si cred ca Serie A este campionatul care se adapteaza cel mai bine calitatilor mele", a declarat Mutu in cadrul conferintei de presa, adaugand ca experienta prin care tocmai a trecut a fost o perioada urata, dar din care poate trage invataminte. Si antrenorul bianco-nerilor" s-a declarat multumit de aducerea lui Mutu la echipa. Fabio Capello si-a exprimat, in fata presei, convingerea ca Mutu va creste potentialul tehnic al echipei pe care o antreneaza.

 
Romania ar vrea sa organizeze EURO 2012PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :865
Wednesday, 02 February 2005

Romania a informat UEFA ca intentioneaza sa isi depuna candidatura pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2012.

Alaturi de tara noastra au mai trimis astfel de informari catre UEFA inca 9 federatii nationale. Astfel, contracandidatele Romaniei pentru EURO 2012 sunt Azerbaidjan, Grecia, Italia, Rusia si Turcia, Croatia/Ungaria si Polonia/Ungaria, acestea din urma intentionand sa prezinte candidaturi comune. Pana la data de 21 iulie federatiile care doresc sa intre in competitie, deci si Romania, vor trebui sa depuna dosarul de candidatura, care va fi examinat de Comitetul Executiv al UEFA. In finala vor intra trei federatii, care vor fi anuntate in noiembrie. Intr-o a doua faza a procesului de stabilire a tarii gazda pentru europenele din 2012, UEFA va analiza aceste ultime trei candidaturi, iar la finele lui 2006 se va anunta tara castigatoare.

 
Delir ultranationalist sarb in TimocPDF Print E-mail
Bor, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :818
Wednesday, 02 February 2005

Luni, 31 ianuarie, primarul comunei(raionului) Bor din Timoc, Serbia, in cadrul unei conferinte de presa incendiare a cerut sefului sau pe linie de partid Vojislav Kostunica, in calitatea sa de premier al Serbiei, trimiterea de trupe in Timoc, comparand aceasta regiune cu zona comunelor locuite de albanezi aflate la limita dintre Kosovo si restul Serbiei.

Necesitatea trimiterii de trupe s-ar motiva, in opinia primarului Dragan Velickovic prin activitatile unor "grupari nationaliste proromanesti" care ar urmari destabilizarea si distrugerea statului sarb, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc. Delirul verbal al primarului de la Bor explica astfel numeroasele atacuri asupra sediilor, bisericii sau membrilor asociatiilor romanesti din Timoc care vor sa "destabilizeze" statul sarb cerand acestuia drepturile firesti de a avea scoala si biserica in limba materna de a ramane, in pofida agresiunii asimilationiste, ceea ce sunt adica "rumani". Faptul ca acest primar este membru al partidului lui Vojislav Kostunica si promovat de acesta la conducerea comunei Bor explica si reticenta din ce in ce mai pronuntata a Occidentului fata de acest "nationalist moderat" caruia in ultima perioada i se atribuie multe din deciziile cu iz nationalist luate de statul sarb, decizii care nu fac decat sa indeparteze Serbia de Uniunea Europeana si de Occident in general. Nu este intamplatoare nici coincidenta ca timp a acestor declaratii incendiare din Timoc cu escaladarea situatiei de pe Nistru, ambele actiuni venind sa sublinieze, in mod fortat, evident, "instabilitatea" pe care romanii o creeaza in zona. Lucrul acesta va putea fi observat cu usurinta si la nivelul diverselor institutii din Romania, cu responsabilitati pe domeniu si unde posibile"cartite" de la est de Nistru se vor reactiva subliniind necesitatea temperarii pana la inactivitate a activitatilor privind romanii din jurul frontierelor pentru a nu strica "relatiile fratesti".

Organizatiile romanesti vor organiza in cursul zilei de astazi o conferinta de presa in care vor raspunde aberantelor declaratii ale primarului din Bor.

Romanian Global News va transmite in cursul zilei o corespondenta speciala din Timoc cu declaratiile facute in cadrul conferintei de presa a organizatiilor romanilor din Serbia de nord est.)

 
In plina campanie electorala politia guvernului comunist sare la gatul opozitiei democraticePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :546
Wednesday, 02 February 2005

Crestin-democratii atrag atentia opiniei publice asupra numeroaselor cazuri de abuz al politiei fata de membrii si simpatizantii PPCD in campania electorala, pe care le considera orchestrate de catre guvernarea comunista, un exemplu fiind actiunile Politiei din Ungheni, care la 27 ianuarie a rupt afisele electorale ale PPCD de pe toate panourile speciale din oras.

In acea zi, la Ungheni era asteptat presedintele Voronin, care, probabil, nu trebuia sa vada si alte afise decat pe cele ale comunistilor, informeaza un comunicat al Biroului de presa al PPCD. Potrivit sursei citate, la 28 ianuarie, la Chisinau au fost retinuti presedintele Organizatiei de Tineret "Noua Generatie" Daniel Dohot si membrii Biroului permanent al organizatiei, Victor Ciobanu si Octavian Racu, pentru faptul ca distribuiau materiale electorale la caminul nr. 2 al Colegiului Tehnologic din Chisinau, de pe strada Bogdan Voievod 8/2. Politistul Viorel Josanu, locatar al acestui camin, le-a reprosat tinerilor ca nu este permisa agitatia electorala in camine. Dupa aceea, tinerii au fost somati de catre politistul sectorului Rascani Valeriu Negara de a merge la sectorul 4 al Comisariatului Rascani. Acolo au fost interogati de catre capitanul de politie Valeriu Rusanovici.

La 31 ianuarie, la Telenesti, seful comisariatului orasenesc de politie, locotenent-colonelul Valeriu Cojocari a rupt, in vazul tuturor, intr-un mod sfidator, Tricolorul arborat pe sediul filialei raionale a PPCD. In aceiasi zi, in satul Costesti, raionul Rascani, la ordinul politistului de sector Sergiu Danilciuc a fost arestat Ion Ciobanu, angajat al Casei de Cultura din localitate, pentru faptul ca in urma cu o saptamana lipise, "in locuri neatorizate", pe stalpi, anunturi despre intalnirea deputatului Iurie Rosca cu alegatorii din localitate. "Nici un argument n-a tinut in fata politistilor, desi Primaria satului Costesti luase de curand decizia despre amenajarea panourilor pentru afisaj electoral. Deoarece la data adunarii acestea inca nu erau instalate, oamenii au lipit anunturile pe stalpi. Fara a-i fi prezentata citatia si lipsit de posibilitatea de a-i anunta pe cei de acasa, Ion Ciobanu a fost arestat la locul de munca si dus la Comisariatul de politie din centrul raional. Acolo a fost interogat si tinut flamand toata ziua. In aceiasi zi a fost actionat in judecata, sedinta fiind amanata pentru data de 10 februarie. Dupa toate astea, Ion Ciobanu a fost lasat in strada, neavand asupra sa nici un ban in momentul arestarii, de la Rascani pana la Costesti fiind o distanta de aproximativ 35 kilometri", se mai arata in comunicatul citat.

 
PSD-ul de la Chisinau acuza regimul Voronin de intimidare a candidatilor electoraliPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :508
Wednesday, 02 February 2005

"Chiar daca am face abstractie de incalcarile comise de comunisti inaintea declansarii campaniei electorale, alegerile parlamentare din 6 martie deja nu vor mai putea fi calificate drept libere si corecte, deoarece puterea continua sa intimideze candidatii electorali", a declarat marti presei presedintele Consiliului national al Partidului Social Democrat Oazu Nantoi, referindu-se la arestarea, la 28 ianuarie, a candidatului PSD in Parlament Arcadie Covaliov.

Covaliov a fost arestat de catre angajatii CCCEC, fiind internat in stationarul din orasul Sangerei cu o comotie cerebrala grava si numeroase hematoame.

Covaliov a fost retinut la 28 ianuarie pentru aproximativ 7 ore, dupa care a fost eliberat, urmand ca la 31 ianuarie sa fie judecat pentru "nesupunere reprezentantilor fortelor de apararea a ordinii publice", conform art. 174 al Codului cu privire la contraventiile administrative. Liderii PSD considera ca astfel de actiuni sunt la comanda partidului de guvernamant cu scopul de a scoate respectiva formatiune politica din cursa electorala, deoarece "PSD este unicul concurent electoral plasat pe segmentul de stanga, segment pe care comunistii pretind a-l privatiza, si este forta politica cu sanse mari de a castiga voturile alegatorilor". In acest context, Nantoi a declarat ca Republica Moldova a fost transformata intr-un stat militienesc, care pe de o parte se declara democratic si cheama experti internationali pentru a se convinge de acest lucru, iar pe de alta parte intimideaza cetatenii si concurentii electorali. "Puterea nu stimeaza poporul, ci incearca sa-l intimideze, iar unica solutie pentru depasirea acestei situatii este schimbarea puterii", a subliniat el. Intrebat ce masuri va intreprinde PSD, Nantoi a raspuns: "Trebuie sa luptam nu pentru dreptul la revolutie, ci pentru dreptul de a trai intr-un stat democratic".

 
Romanii din Serbia protesteaza impotriva daramarii bisericii din MalainitaPDF Print E-mail
Alibunar, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :691
Wednesday, 02 February 2005

Miscarea Democrata a Romanilor din Serbia, alaturi de simpatizanti din districtele Branicevo, Bor, Morava si Zaiecear, Comunitatea Romanilor din Serbia si Alianta Romanilor din Voivodina, au trimis o scrisoare deschisa autoritatilor de la Bucuresti si Belgrad, calificand drept "un act de vandalism de neinteles" si acuzand decizia autoritatilor din comuna Negotin, influentate si de Episcopul de Timoc, de a ordona daramarea bisericii ortodoxe romane din Malainita, construita de parintele Bojan Aleksandrovic chiar pe proprietatea sa.

Redam mai jos textul scrisorii semnate de presedintele Adunarii Nationale a Romanilor asa-numiti valahi a MDRS, Svetozar Karabasevici, presedintele Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia, Dimitrie Craciunovici, presedintele Comunitatii Romanilor din Serbia, Ion Cizmas si presedintele Aliantei Romanilor din Voivodina, Ion Sfera. Scrisoarea deschisa este adresata presedintelui Romaniei, Traian Basescu, presedintelui Uniunii Statale Serbia si Muntenegru, Svetozar Marovic, primului ministru al Republicii Serbia, Voislav Kostunica, primului ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu, ministrului Afacerilor Externe al Consiliului de Ministri al Uniunii Statale Serbia si Muntenegru, Vuk Draskovic, si ministrului Afacerilor Externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu.

"Noi romanii, asa-numiti valahi, care traim de secole pe teritoriul Crainei Negotinului, suntem consternati din cauza Deciziei aduse din partea Conducerii comunei Negotin, Serbia de est, privind daramarea nou-claditei Biserici ortodoxe in localitatea Malainita, in care slujba religioasa, timp de doua luni, se efectueaza in limba noastra materna, romana. Un astfel de vandalism nemaivazut pana acum ameninta sa provoace nelinisti de amploare in spatiile acestea, care nu s-au produs din 1832, 1941 1943 in timpul cand intr-un asemenea mod a fost persecutat preotul Borivoje Suvejkić. Cea mai mare nefericire este aceea ca, dupa cum stau lucrurile, principalul sustinator este PSS Episcop de Timoc Iustin cu un grup de preoti fideli, refugiati din fostele republici ale RSFI, si pe care ii deranjam noi romanii, asa-numiti valahi, din aceste spatii. De mai mult timp credinciosii din randurile noastre se plang cu privire la relatiile dintre ei si preotii refugiati.

Din aceasta cauza, noi romanii, asa-numitii valahi, membri ai Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia si simpatizantii nostri din cuprinsul districtelor: Branicevo, Bor, Morava si Zaiecear, ca si romanii membri ai Comunitatii Romanilor din Serbia si membri ai Aliantei Romanilor din Voivodina, acuzam in cel mai vehement mod un astfel de act de VANDALISM de neinteles al organelor puterii din comuna Negotin si al grupului de influenta din Eparhia de Zaiecear in frunte cu Episcopul de Timoc sau cum il numesc sarbii Vladica de Timoc.

Si pe mai departe, in satul de munte Malainita, un sat imprastiat, vor trai romani numiti valahi. Credinciosi care niciodata nu au dispus de o biserica sateasca. Prin plecarea la munca in tarile europene mai instarite, o buna parte din romanii nostri numiti valahi, datorita muncii lor au acumulat averi, care sunt investite cel mai adesea in cladiri familiale. Astfel ca astazi pe dealurile acestui sat Malainita se pot vedea adevarate palate. Oare nu este batator la ochi ca aceleasi organe nu au cerut demolarea acestor imobile familiale?

Acest demers al puterii din Negotin, cu substrat politic, se impotriveste cu amaraciunea romanilor numiti valahi pe aceste meleaguri, fiind inca un atac la drepturile minoritatilor si ale omului in Republica Serbia.

Spre a putea mai clar sa va dati seama asupra substratului acestui act de vandalism, dorim sa va facem cunoscuta problema romanilor numiti valahi din Serbia de Rasarit.

Acesti romani, care sunt numiti de sarbi valahi, traiesc la sud de Dunare intre raurile Morava si granita bulgara. Locuiesc in 164 de sate aproape etnic pure si 40 de localitati cu populatie mixta in urmatoarele comune: Boljevac, Bor, Veliko Gradite, Golobac, Despotovac, abari, agubica, Zaječar, Kladovo, Kučevo, Majdanpek, Malo Crniče, Negotin, Petrovac, Poarevac, Jagodina, Svilajnac, Ćuprija si cateva comune in jurul orasului Belgrad.

Se apreciaza ca numarul romanilor actual este mai mare de 250.000 fara a lua in considerare pe aceia ale caror familii sunt raspanditi prin Europa, numarul lor fiind de aproximativ 86.000. Recensamintele populatiei nu redau date corecte, fiindca puterea le-a falsificat si a efectuat presiuni pentru ca oamenii sa nu se declare romani.

Romanii din Serbia de rasarit inca nu se bucura de drepturile nationale:

  • nu au posibilitatea educatiei in limba materna la nici un nivel, ci invata in exclusivitate in limba sarba,
  • nu dispun de medii de informare in limba romana (radio, TV, ziare),
  • nu dispun de posibilitatea de a folosi in mod oficial limba materna,
  • nu dispun de efectuarea slujbei religioase in limba materna.

Toate aceste drepturi sunt prevazute prin Legea privind Drepturile si Libertatile Minoritatilor Nationale dar ni se pare ca toate se fac in directia nerespectarii Legii mai sus amintite, cand e vorba despre romanii din sudul Dunarii.

Trebuie subliniat ca in Serbia, la nord de Dunare (in Voivodina) traiesc in jur de 30.000 de romani care dispun de drepturile lor nationale. Pe ei puterea ii numeste romani iar pe noi valahi, si in felul acesta imparte acelasi popor in doua grupuri si chiar se ofera unele beneficii pentru cei care doresc sa ramana declarati valahi. Dupa estimarile noastre, noua romanilor din sudul Dunarii, nu ne dau drepturile noastre nationale, probabil fiindca suntem mai multi.

Intr-o astfel de situatie se efectueaza o asimilare fortata a romanilor de aici. Politica asimilarii este condusa de puterea sarba, sustinuta de majoritatea partidelor politice sarbesti si de Biserica Ortodoxa Sarba. Aceasta politica se poarta de peste 170 de ani, de cand Serbia de rasarit a devenit parte administrativa a Serbiei. Aceasta politica a cuprins desfiintarea scolilor romanesti, schimbul preotilor romani cu preoti sarbi, schimbarea numelui si prenumelui, amenintari de a nu se declara ca romani ci valahi sau sarbi, interzicerea folosirii limbii materne etc.

Decizia de demolare a bisericii din Malainita este de asemenea rezultatul conlucrarii puterii din Serbia si Bisericii Ortodoxe Sarbe.

Biserica din Malainita este cladita pe mosia unui ipodiacon tanar, insa la construire au participat si locuitorii satului si alti donatori. A aparut ca urmare a relatiilor de neinteles a Bisericii Ortodoxe Sarbe fata de cererea noastra de a ni se da posibilitatea de a efectua slujba religioasa in limba romana in bisericile existente in localitatile cu populatie romana. Biserica Ortodoxa Sarba s-a napustit asupra cererii noastre iar acum este cea mai galagioasa cerand demolarea bisericii.

Biserica din Malainita este unica biserica din Serbia la sud de Dunare, in care slujba religioasa se efectueaza in limba romana. Insa pe autoritatile sarbesti le deranjeaza aceasta si aduc decizia de demolare. La fel autoritatile au procedat cand au confiscat si au dat foc abecedarelor in limba romana care au fost trimise de o organizatie non-guvernamentala din Romania.

Iata cum se procedeaza cu noi, desi suntem cetateni loiali ai Serbiei si Muntenegrului.

Domnilor,

Speram ca din acest scurt comentariu ati reusit sa vedeti situatia noastra grea, fara de speranta si iesire, in care se gaseste comunitatea romaneasca din Serbia de rasarit. Nu avem posibilitatea sa luptam si sa obtinem singuri drepturile noastre nationale si culturale, desi avem sprijin si ajutoare de la fratii nostri din spatiul Voivodinei, Va rugam sa ne ajutati si Voi.

Si pe mai departe, stimati domni, daca nu se intreprind masuri pentru ca asimilarea premeditata sa se opreasca, exista o reala amenintare ca in aceasta regiune sa avem nelinisti de mari proportii, din cauza ca poporul nostru roman nu mai este acela de acum 60 de ani, caracterizat /Valahi Prosti/. Desi se face totul ca sa ne pierdem limba, insemnul national, aceasta nu se va intampla, deja avem o inteligenta tanara si numeroasa si ne bucuram de sprijinul comunitatii internationale.

De aceea ramanem cu randurile stranse, pregatiti sa ne confruntam organizat cu toate represiunile si acest act de Vandalism.

Poate ca Atotputernicul Dumnezeu a dorit sa-i convinga pe sarbi la un astfel de vandalism, ca sa ne uneasca pe noi intr-o lupta comuna impotriva acestor metode.

In sfarsit minoritatea noastra nationala romana din spatiul Serbiei, se adreseaza Dumneavoastra cu scopul de a fi intelesi inainte de orice alte masuri care se vor intreprinde, dupa executarea planificata si ordonata a actului Vandal, distrugerea bisericii noastre din Malainita.

Noi nu dorim ca aici, in spatiul unde traim, sa se intample situatia din Kosovo, unde au fost distruse obiectele religioase, ca si moscheile din Belgrad si Nis. Noi, ca si credinciosi ortodocsi am condamnat un astfel de act iar din aceasta cauza, prin documentul lor vandal, sarbii acum ne fac la fel, insa in spatiile noastre. Pana cand?

 
Apel catre credinciosii romani de pretutindeniPDF Print E-mail
Chisinau, Romania/Romanian Global News
Accesari :912
Wednesday, 02 February 2005

Biserica ortodoxa "Sfintii Trei Ierarhi" din cadrul Mitropoliei Basarabiei face un apel catre crestinii romani aflati in intreaga lume pentru a sustine financiar terminarea lucrarilor de construire a noului lacas de cult.

Consiliul parohial al bisericii le transmite celor care doresc sa intinda o mana de ajutor acestui asezamant, care se construieste in cartierul Bucovina, sectorul Rascani, faptul ca se primesc donatii atat in lei moldovenesti, cat si in valuta, informeaza un site al romanilor din Germania. Banii pot fi trimisi la mai multe banci, in functie de tipul de moneda existenta. Astfel, pentru dolari americani, s-a deschis contul cu numarul 222400100101006 la Citybank Usa pentru Romanian Commercial Bank SA Kishinev, A/C 36145404 (USD) CODE SWIFT: RNCBMD2XXXX, cu specificarea destinatarului, respectiv "Biserica Sfintii Trei Ierarhi". Pentru euro, la Commerzbank AG din Frankfurt se vor dona tot pentru Romanian Commercial Bank SA Kishinev, A/C 400886738400 EUR, SWIFT: RNCBMD2XXXX, cont 222402100101006. In ceea ce priveste leii moldovenesti, donatiile se pot trimite la banca comerciala Romana din Chisinau, la numarul de cont 222400000101006, codul bancii 280101868, detinatorul contului Biserica "Sfintii Trei Iearhi", iar pentru lei romanesti, codul bancii este tot 280101868 si numarul contului 222408000101006. Parintele paroh Gonciar multumeste anticipat tuturor celor care vor ajuta material finalizarea constructiei bisericii, sperand sa poata strange banii necesari.

 
Autoritatile romane vin in sprijinul reglementarii situatiei romanilor din SpaniaPDF Print E-mail
Accesari :529
Wednesday, 02 February 2005

Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Administratiei si Internelor au stabilit un mecanism inter-institutional de cooperare pentru a raspunde prompt si eficient numeroaselor solicitari de obtinere de documente, prezentate de cetatenii romani aflati la munca pe teritoriul Spaniei, informeaza un comunicat al MAE.

In urma consultarilor s-a ajuns la decizia crearii unei echipe de lucru comune, formate din specialisti ai Directiei Relatii Consulare din MAE si ai Directiei Cazier Judiciar, Statistica si Evidenta Operativa din MAI, care va sigura preluarea si procesarea in regim special a tuturor cererilor de obtinere a cazierului judiciar pentru romanii aflati in Spania. Aceasta masura reprezinta o forma de sprijin concret acordat cetatenilor romani aflati in Spania cu un statut juridic incert, in sensul facilitarii accesului acestora la dobandirea unui statul legal, in conformitate cu legislatia spaniola, se mai arata in comunicat. Totodata, autoritatile de la Bucuresti spera ca aceasta masura le va permite romanilor din Spania sa beneficieze de o recunoastere a drepturilor lor si de o raportare clara atat fata de angajatori, cat si fata de autoritatile spaniole. Initiativa MAE si MAI se afla in stransa in legatura cu mult-asteptata procedura de reglementare a sederii cetatenilor straini in Spania, care se va desfasura in perioada 7 februarie-7 mai 2005.

 
Alegeri pentru romanii din IrlandaPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :740
Wednesday, 02 February 2005

Comunitatea romanilor din Irlanda va organiza pe 12 martie alegeri interne pentru numirea unor persoane in functiile principale ale organizatiei.

In urma acestora se vor alege presedintele, vicepresedintii, secretarul si casierul comunitatii pentru o perioada de 2 ani. Alegerile din martie vin la aproape jumatate de an de la ultimele alegeri provizorii, care au avut loc in septembrie 2004 si care au desemnat un presedinte, pe Ovidiu Matiut, si alti patru vicepresedinti, informeaza site-ul comunitatii. Tot in septembrie, comunitatea s-a inregistrat drept "charity" si s-a conditionat calitatea de membru de plata unei cotizatii lunare de 10 euro pe luna. Persoanele care doresc sa participe la alegeri sau chiar sa fie alesi in conducerea comunitatii trebuie sa fie membri cotizanti, data limita de inscriere fiind ziua alegerilor. De aceea, membrii actuali se adreseaza celor care vor sa se inscrie, rugandu-i sa o faca incepand cu aceste zile. Comunitatea romanilor s-a infiintat in anul 1998 in Dublin, la intiativa unui grup de romani si cu sprijinul Parintelui Irineu Craciun de la Biserica Buna Vestire din Arbour Hill. Primul presedinte ales a fost Mariana Popa Cosma, aceasta fiind ulterior urmata de Sorin Costica. Printre activitatile sale se numara aparitia ziarului "Zori de Zi" si a suplimentului "Lumina Lina", a site-ului www.romaniancommunity.net. si o serie de evenimente culturale sau de strangere de fonduri pentru construirea unei biserici ortodoxe romane in Dublin. In prezent comunitatea numara 20 de membri cotizanti, motto-ul acesteia fiind "O comunitate exista prin si pentru membrii sai".

 
S.O.S. salvarea Deltei DunariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1023
Wednesday, 02 February 2005

TVR international isi anunta telespectatorii din lumea intreaga ca vineri, 4 februarie, la ora 23.30 (ora Romaniei), sub titlul "Speranta pentru Bastroe", se difuzeaza partea a doua a reportajului realizat cu ocazia Simpozionului International de la Haga, organizat de grupul de lobby Romanians Worldwide.

Reamintim ca Simpozionul International organizat in perioada 5-7 noiembrie 2004 la Haga, in Olanda, a dezbatut problema construirii de catre partea ucraineana a Canalului Bastroe si consecintele destructive pe care ecosistemul dunarean le va suferi in urma acestor demersuri. Simpozionul s-a dorit a fi o continuare a actiunii declansate in vara lui 2004 de catre societatea civila din Romania la care s-au alaturat extrem de repede asociatiile romanesti din lumea intreaga si persoane fizice. La acel moment Romanians Worldwide a creat o petitie online in care au semnat pana la aceasta data peste 43.000 de organizatii si persoane particulare. La Simpozionul international "Speranta pentru Bastroe" au participat la acel moment reprezentantii unor asociatii romanesti din Franta, Olanda, Spania, Italia, Germania, R. Moldova si oficiali ai MAE si DRP.

 
Alianta Romanilor din Canada sprijina actiunile mediaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :544
Wednesday, 02 February 2005

Alianta Romanilor Canadieni si-a manifestat printr-o scrisoare deschisa sprijinul pe care il ofera postului de televiziune OMNI Television, cel care are inclus in grila sa de programe o emisiune romaneasca.

Statia de televiziune canadiana OMNI Television, locul din care se difuzeaza si programul "Noi Romanii" va achizitiona o sectiune dintr-un post de televiziune religios care urmeaza sa emita in partea de vest a Canadei. Alianta considera ca prin aceasta decizie luata de canalul de comunicare in masa o parte mai larga a populatiei va putea sa ia legatura cu valorile morale si sociale. Fuziunea care ar urma sa se faca intre cele doua posturi de televiziune va fi benefica pentru un numar mare de telespectatori si ar putea duce chiar la o crestere a audientei. Totodata, Alianta Romanilor Canadieni mai adauga faptul ca aceasta decizie de extindere va reflecta mai bine fata multi-culturala a comunitatii canadiene, prin programele adaptate grupurilor etnice, religioase si sociale care locuiesc in zona, se mai arata in scrisoarea publicata pe site-ul aliantei.

 
Moment foto dedicat satului transilvan la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :555
Wednesday, 02 February 2005

Asociatia Miorita si Trustul Mihai Eminescu de la Londra, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Londra ii invita pe cei interesati de satele romanesti din Transilvania sa viziteze PhotoRaid-ul "Shooting at the Gates", o expozitie de fotografii avand drept tema principala bisericile fortificate sasesti din satele din Transilvania.

Vernisajul a avut loc marti, 1 februarie, de la ora 16.30 si va fi deschisa publicului pana la data de 21 februarie, la Institutul Cultural Roman din Londra. Este vorba despre o selectie a unora dintre cele mai frumoase imagini ale satului transilvan, informeaza Centrul Cultural Roman de la Londra.

Proiectul expozitiei "Shooting at the Gates" isi propune sa redobandeasca si sa repuna in drepturi valoarea exceptionala a bisericilor fortificate transilvanesti dintr-o perspectiva culturala si turistica. Primul pas al acestui proiect a fost o excursie foto in judetul Sibiu, in cadrul careia participantii au vizitat locatii pitoresti incantatoare, incarcate de valoare istorica dar ignorate o perioada destul de indelungata si aflate intr-o stare avansata de degradare. Caravana a ajuns, astfel, in 62 de sate medievale, dintre care doua fac parte chiar in Mostenirea UNESCO. Proiectul se desfasoara sub Inaltul Patronaj UNESCO, iar expozitia de pe malurile Tamisei este cea de-a zecea dintr-un sir de asemenea evenimente desfasurate in orase importante din Romania, dar si la Nurnberg, in Germania. In perioada 12-19 februarie, expozitia va fi deschisa si publicului austriac din Graz, informeaza CCR.

 
Aderarea Romaniei la UE in dezbatere la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :557
Wednesday, 02 February 2005

"Romania si Uniunea Europeana: Aderarea fara reforma" va fi subiectul de dezbatere al conferintei sustinute de Tom Gallagher la Londra, joi, 3 februarie.

Conferinta se va desfasura cu incepere de la ora 13.30, la Chatam House, in St Jamess Square, iar pentru membrii Chatam intrarea va fi libera. In cadrul dezbaterii conferentiarul va oferi argumente in sprijinul ideii ca Uniunea Europeana s-a grabit prea tare sa incheie negocierile de aderare cu Romania si ca alimentarea cu miliarde de euro a unui stat slab nu a facut decat sa adanceasca starea de coruptie. Gallagher sustine ca politicenii din randurile fostei puteri PSD-iste, deveniti elita economiei, au vandut cele mai bune proprietati ale statului, cu precadere lor insile, la preturi foarte mici, construindu-si in tot acest timp vile marete in Carpati. Tom Gallagher este profesor de Studii Est-Europene la Universitatea Bradford si autorul volumului recent lansat si prezentat la LOndra, "Furtul unei natiuni: Romania dupa comunism".

 
O noua filiala Atlassib la dispozitia romanilor din MontpellierPDF Print E-mail
Montpellier, Franta/Romanian Global News
Accesari :1506
Wednesday, 02 February 2005

Romanii din Montpellier, dar nu numai ei, au de putin timp la dispozitie o noua filiala a companiei Atlassib, pentru vizite in Romania, dar si pentru alte plecari, fie ele in interes de afaceri, sau vacante.

Compania romana de transport de persoane si curierat rapid Atlassib si-a deschis o filiala si la Montpellier, in Rue dAlsace nr. 12. Deocamdata serviciul de curierat rapid nu functioneaza la parametri normali, pentru ca filiala inca nu este dotata corespunzator pentru depunerea sau preluarea pachetelor de la autocar. Cei interesati trebuie sa mearga in continuare la autocar, sa preia bagajul, in caz contrar riscand sa il piarda pentru ca el nu va fi preluat de altcineva din cadrul filialei. Pe pagina de web a companiei de transport persoane exista posibilitatea de a obtine toate informatiile necesare in legatura cu tarifele pentru curse in functie de traseele acestora, dar si despre modul cum se pot face rezervari on-line.

 
Radu Lupu, cap de afis la Carnegie HallPDF Print E-mail
Accesari :507
Wednesday, 02 February 2005

Pianistul roman Radu Lupu sustine in perioada 1-5 februarie o serie de concerte la celebra sala "Carnegie Hall din New York".

Reprezentatiile in care Radu Lupu va fi solist se vor desfasura alaturi de Orchestra Simfonica din Cleveland incepand cu ora 20:00 si cuprind lucrarile complete de pian ale lui Ludwig van Beethoven, informeaza pagina de web a institutiei americane. Concertele il au ca dirijor si director muzical pe Franz Welser-Most, care este, totodata, dirijor principal al orchestrei din Cleveland.

 
Angela Gheorghiu un talent apreciat deplin si la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :539
Wednesday, 02 February 2005

Renumita publicatie franceza "Le Monde" recomanda publicului meloman in editia sa de luni, 31 ianuarie, un senzational CD al sopranei romance Angela Gheorghiu in care aceasta interpreteaza cele mai celebre arii din operele lui Puccini.

CD-ul editat de casa de discuri EMI este realizat impreuna cu sotul sau, tenorul Roberto Alagna, cu Corul Operei Regale de la Covent Garden si cu Orchestra Simfonica Giuseppe Verdi din Milano, condusa de bagheta dirijorului Anton Coppola. CD-ul contine arii din Madame Butterfly, Boema, Manon Lescaut, La Rondine, La Fanciulla del West, Suor Angelica si Turandot. "Angela Gheorghiu da in acest recital din ariile operelor lui Puccini masura intreaga a talentului sau exceptional. Mostenitoare a marelor tragediene, soprana romanca poseda forta bulversanta de a le reintrupa pe toate acestea, aliind unei pudori a expresiei, sonoritati ale celei mai pure tandreti, ale celei mai intense dureri. Timbrul sau de soare negru (aramiu si sombru in acelasi timp), acutele sale sustinute admirabil (desi uneori putin joase), suflul sau dozat atat de bine atat in supletea liniei cat si in epura culorilor, ating inflexiunile cele mai intime ale eroinelor pe care le intrupeaza: de la speranta nebuna de iubire la suicidul matern in Butterfly, de la simplitatea incantatoare a lui Mimi la senzualitatea ticaloasa a Musettei (Boema), singuratatea lui Manon, efuziunile disperate ale Sorei Angelica. Dar in Turandot soprana atinge apogeul. Atat in dragostea plina de sacrificiu a lui Liu cat si in rolul printesei cu trei secrete. Interventiile sotului sau Roberto Alagna (in Madame Butterfly si Turandot), ca si bagheta lui Anton Coppola in fruntea Orchestrei Verdi din Milano, fac din acest disc un succes desavarsit", scrie Le Monde intr-un omagiu adus sopranei romance Angela Gheorghiu.

 
La Milano, Eminescu recitat in romana si italianaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :679
Wednesday, 02 February 2005

"Atata vreme cat noi suntem, el este. Atata vreme cat el este, noi nu putem crede ca am putea sa murim vreodata", cuvintele lui Nichita Stanescu au fost un adevarat motto pentru intalnirea de la Milano organizata de Asociatia Romanii in Italia, din 30 ianuarie, care a evocat 155 de ani de la nasterea marelui poet al romanilor, Mihai Eminescu, transmite pentru Romanian Global News, Violeta Popescu.

Intalnirea asezata sub semnul traditional al sezatorii, al colocviului, s-a inscris firesc in ceea ce inseamna luna ianuarie, "luna poeziei lui Eminescu", intrucat manifestari si evocari pe seama operei eminesciene au avut loc nu numai in Romania, cat si in intreaga diaspora romana, consulate, ambasade, institute de cultura, asociatii romanesti atat din Europa cat si America si Canada, au tinut sa aduca un mic semn celui care este considerat geniul poeziei romanesti. Cu acest gand, Asociatia Romanii in Italia, a organizat si in acest an, ca si in cei trecuti, o manifestare la care au fost invitati sa participe toti iubitorii poeziei lui Eminescu. Surpriza a fost intr-adevar mare si placuta pentru organizatori, deoarece, de la copii si pana la adulti, s-a recitat, comentat si cantat din poezia lui Mihai Eminescu. Astfel, ingineri, jurnalisti, medici, filologi, artisti, oameni simpli si copii de scoala, l-au adus in atentie pe Eminescu cu unele din cele mai frumoase si adanci poezii. Cu fiecare poezie rostita, rasarea o frumoasa atmosfera de bucurie si comuniune intre cei prezenti, incat sezatoarea s-a prelungit mai mult decat prevazusera organizatorii. Alaturi de cei prezenti si gazda generoasa a acestei sezatori, a fost prootul Traian Valdman de la biserica ortodoxa din Milano, care a indemnat pe cei prezenti, la interpretarea muzicala a unor cunoscute poezii eminesciene. Presedinta Asociatiei, prof. Marioara Cirlan Salvadeo care a adus in atentia publicului traducerile in italiana ale poeziei eminesciene, apoi, membri ai asociatiei - regizoarea Maria Stefanache, medicul Gabriel Savulescu, familia Eliana si Ovidiu Petria impreuna cu fetita lor Iulia, scriitorul si publicistul Mircea Butcovan de la Observatorul Roman, ing. Stelian Ionescu, ing. Mihai Ierugan s.a, precum si toti cei care au venit si s-au pregatit dupa cum marturiseau "ca la scoala pentru aceasta intalnire" - au conturat fiecare, cate o picatura din vasta opera eminescina.Gratie sprijinului dat de catre Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni din Bucuresti, organizatorii au putut procura premii si diplome pentru participanti. Premiile au constat in volume de basm, poezie, proza, publicistica din opera lui Mihai Eminescu. Succesul sezatorii literare a facut sa fie un imbold pentru organizatori, in organizarea unei serii de asemenea manifestari, in care sa fie evocati si alti poeti si scriitori romani din panteonul culturii romanesti. Mai mult, cei prezenti, mai ales parinti, au propus ca necesare aceste intalniri pentru copii romani, ca mijloc de cunoastere si invatare a culturii romane. "Aici, departe de tara, departe de ai nostri, am invatat sa pretuiesc si sa redescopar valorile poporului roman, sa-l redescopar din nou pe Eminescu, si toate la un loc, m-au ajutat sa trec peste multe incercari...." au fost cuvintele de final ale unui roman, traitor de multi ani in Italia.

 
Romania va participa la Mic-dejunul de Rugaciune din AmericaPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :554
Wednesday, 02 February 2005

O delegatie romana va reprezenta tara noastra la cel de-al 53-lea Mic-dejun National de Rugaciune care se desfasoara miercuri, 3 februarie, la Washington.

La evenimentul anual vor participa din partea Romaniei senatorul Mircea Geoana, presedintele Comisiei de Afaceri Externe a Senatului, senatorul Norica Nicolai, membra a Comisiei de Aparare si Securitate din Senat, Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca si presedinte al Partidului Democrat, Pavel Abraham, presedinte al Agentiei Nationale Anti-Drog, reprezentanti ai clerului, oameni de afaceri si cadre didactice, informeaza Ambasada Romaniei la New York. Mic-dejunul anual este organizat de Comitetul de Organizare din cadrul Congresului Statelor Unite ale Americii si ii va avea ca oaspeti de seama pe presedintele american, George W. Bush, pe vicepresedintele Richard Cheney si alti membri ai Congresului.

 
Complexul brancusian de la Targu-Jiu va fi prezentat la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :516
Wednesday, 02 February 2005

Constantin Brancusi va fi in centrul atentiei miercuri, 3 februarie, la Institutul Cultural Roman din New York, prin prezentarea a doua filme documentare despre viata si opera sa.

Proiectia peliculelor "Brancusi - the column or a lesson on the infinite" si "Restoring Brancusis Endless Column" va incepe la ora 19:00, la Sala Auditorium a institutului. Seara de la New York se inscrie in ciclul "Capodopere ale artei romanesti" si are ca scop evidentierea numelor importante din arta romaneasca. Filmele despre sculptorul roman sunt realizate de Laurentiu Damian si Allen Moore, doi cineasti care prezinta minutios in aceste documentare complexul de la Targu-Jiu si lucrarile de restaurare care au fost aduse acestuia, informeaza Institutul Cultural Roman din New York. Pe durata evenimentului, prof. univ.dr. Udo Kultermann va comenta proiectiile si va raspunde si la eventuale intrebari ale publicului. Filmele sunt subtitrate in limba engleza, dezbaterea urmand a fi prezentata bilingv, in romana si in engleza.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions