Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Ultima ora: De ce se doreste discreditarea FNRP si RGNPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :603
Tuesday, 08 February 2005

O sursa de nivel inalt dintr-un serviciu de informatii romanesc a informat Romanian Global News ca motivele reale care stau in spatele dezinformarilor aparute intr-un cotidian, in ziua de 7 februarie si care au avut ca scop "sifonarea" imaginii Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni si a RGN sunt legate de campaniile de presa ale RGN si de implicarea FNRP in problema romanilor din Timoc si a bisericii din Malainita, precum si a sustinerii de catre acestea a fortelor democratice din Basarabia.

Aceeasi sursa a precizat ca servicii interesate si care dispun de o importanta retea de agenti de influenta, chiar pe teritoriul Romaniei, ar fi dispus discreditarea celor care promoveaza subiectele mai sus citate. Sursa, apartinand unui serviciu secret romanesc a precizat ca atacuri de felul celui aparut in data de 7 februarie ar mai urma sa apara, de asta data fiind utilizati agenti de influenta din diaspora romana la randul lor utilizati in "orb" sau cu buna stiinta in cadrul campaniei de discredidate a FNRP si Romanian Global News.

Romanian Global News isi asigura cititorii si partenerii ca nu va abdica de la misiunea pentru care s-a infiintat si anume aducerea realitatilor netrucate si necosmetizate din comunitatile romanesti din intreaga lume la cunostiinta opiniei publice din Romania, apararea comunitatilor romanesti aflate in pericol de deznationalizare si informarea comunitatii romanesti globale asupra evolutiilor din Romania si a faptelor bune sau rele pe care le fac romanii in lume.

 
Romania a semnat o scrisoare de intentie cu FMIPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :458
Tuesday, 08 February 2005

Primul ministru roman, Calin Popescu Tariceanu, si negociatorul sef al Fondului Monetar International in relatia cu Romania, Emanuel van der Mensbrugghe, au incheiat marti, 8 februarie, o scrisoare de intentie care va fi urmata de Memorandumul suplimentar la Acordul aflat in prezent in derulare intre Romania si FMI.

Scrisoarea a fost aprobata la intrevederea care a avut loc intre cei doi oficiali la sediul Guvernului din Piata Victoriei in jurul orei 10:15 si a fost asteptata cu interes de partea romana, informeaza pagina oficiala a Guvernului Romaniei. In cadrul intrevederii s-a mai anuntat si faptul ca rata inflatiei preconizata pentru acest an este de 7%. Aceasta concluzie vine dupa negocierile ce au loc de aproximativ doua saptamani la Bucuresti. Cu o zi inainte de intalnirea de marti, oficialii romani si reprezentantii FMI au stabilit un deficit bugetar de 0,4-0,5% din PIB si un deficit de cont curent in 2004 de 7,2%, guvernul roman reusind si sa-i convinga pe cei de la FMI sa accepte recalcularea pensiilor in 2005, desi nu a putut impiedica decizia acestora in ceea ce priveste majorarea gazelor si a energiei incepand cu 1 aprilie. Seful executivului roman a mai precizat ca acesta este ultimul acord cu FMI, deoarece datele economice pe care le prezinta Romania sunt solide.

 
O delegatie romana participa la reuniunea ministrilor apararii din tarile NATOPDF Print E-mail
Nisa, Franta/Romanian Global News
Accesari :481
Tuesday, 08 February 2005

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, conduce delegatia romana care va participa in perioada 9-10 februarie, la Nisa, la Reuniunea informala a ministrilor apararii din tarile membre NATO.

Evenimentul se va desfasura la "Palatul Congreselor Acropolis" din orasul francez si va pune fata in fata reprezentanti ai ministerelor apararii din SUA, Belgia, Germania, Polonia sau Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord. Teodor Atanasiu se va intalni cu omologii sai din aceste tari, printre acestia cel mai cunoscut nume fiind cel al americanului Donald Rumsfeld, se arata intr-un comunicat de presa trimis de MApN. Din delegatia romana mai fac parte Ion Mircea Plangu, secretar de stat si sef al Departamentului Integrare Euroatlantica si Politica de Aparare, general dr. Eugen Badalan, seful Statului Major General si membri ai Reprezentantei militare a Romaniei la NATO. Reuniunea va fi prezidata de Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, intalnirea de la Nisa fiind prima manifestare de gen dupa evenimentul similar organizat la Brasov in luna octombrie a anului trecut.

 
Romania pe locul 14 in topul preferintelor investitorilor strainiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :992
Tuesday, 08 February 2005

Una dintre destinatiile preferate ale investitorilor straini este si Romania, desi devansata de tarile vecine Bulgaria si Slovacia. Romania se afla pe locul 14 in lume in clasamentul tarilor in care companiile straine prefera sa investeasca, reiese dintr-un studiu realizat de Economist Intellligence Unit.

Analiza a luat in calcul 9 categorii de indicatori, dupa cum urmeaza: apropierea geografica, riscul politic si de securitate, stabilitatea macroeconomica cadrul legislativ, regimul fiscal, legislatia muncii, costurile cu forta de munca, nivelul de pregatire al acesteia si infrastructura. Romania a obtinut un punctaj de 7.08 puncte, fiind devansata de Bulgaria, cu un scor de 7.09 si de Slovacia cu 7.12 puncte. Romania a primit cel mai mare punctaj (9.49), la categoria "costuri cu forta de munca". Punctaje ridicate au fost obtinute si la categoriile "apropiere geografica" (8.35), si "stabilitate macroeconomica" si "risc politic si de securitate" (fiecare cu cate 7.2 puncte). La categoria infrastructura tara noastra a obtinut cel mai scazut punctaj, 4.6 puncte, in timp ce pentru "pregatirea si disponibilitatea fortei de munca" a obtinut 5.55 puncte. Studiul a inclus 60 de tari si a fost realizat pe baza informatiilor furnizate de 500 de manageri, din 75 de tari.

 
UNESCO ofera burse pentru tinerii artisti internationaliPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :536
Tuesday, 08 February 2005

UNESCO ofera artistilor internationali din sapte domenii specifice un numar 62 de burse Aschberg pentru sezonul 2005/2006.

Acestea se acorda pentru arte vizuale, design, muzica, dans, scris creativ, artele spectacolului si arte media si sunt oferite de 50 de institutii partenere din 30 de tari. Programul de burse a aparut ca urmare a unei donatii materiale facuta in anii 60 de filantropii suedezi Olof si Siri Aschberg, care si-au pus o resedinta la dispozitia UNESCO. Casa a fost vanduta, iar banii obtinuti au fost investiti in crearea burselor ce poarta numele donatorilor, se arata pe pagina oficiala de web a UNESCO. Bursele pentru artisti Aschberg au fost initiate in 1994 si au avut ca scop sa ofere noi perspective profesionale pentru tinerii artisti, dar si posibilitatea de a le facilita accesul la institutii de pregatire specializate. De la infiintarea sa, programul a cunoscut o larga raspandire, sute de artisti fiind beneficiari ai burselor respective. Bursele sunt co-finantate de International Fund for the Promotion of Culture (IFPC) si de o retea internationala de institutii partenere de profil. Informatii suplimentare se pot obtine de la adresa www.unesco.org/culture/ifpc., adresa unde se gasesc brosura si formularele de aplicare la program.

 
La Brasov vor fi pregatiti manageri de informatii, dupa modelul americanPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :495
Tuesday, 08 February 2005

O noua specializare in armata romana, dar si in cea europeana este cea de manager in domeniul informatiei. Pentru pregatirea acestor cadre ce vor face parte din armata romana, la Brasov se afla in desfasurare, pentru prima data in Europa, un proiect in care este implicat sistemul de invatamant militar american.

Profesorii de la Centrul Regional pentru Managementul Resurselor de Aparare (CRMRA) din Brasov vor colabora, in acest sens, cu cadrele Universitatii Nationale de Aparare din Washington. Incepand din toamna acestui an, va fi derulat primul astfel de curs, pentru angajatii Ministerului Apararii Nationale, urmand ca din anul al doilea de la implementarea acestui curs, acesta sa se adreseze si angajatilor din cadrul Ministerului de Interne, precum si celor din SPP, SRI sau STS, dar si personalului din restul tarilor europene. In prezent aceasta noua functie, aceea de chief information office (manager de informatii), exista doar in cadrul armatei americane. Centrul Regional pentru Managementul Resurselor de Aparare (CRMRA) Brasov, unde sunt instruiti profesorii romani ce vor preda aceste cursuri de formare a managerilor de informatii, functioneaza dupa modelul Institutului pentru Managementul Resurselor de Aparare din California, SUA.

 
Franta isi arata sprijinul pentru integrarea Romaniei in UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :487
Tuesday, 08 February 2005

Ministrul Integrarii Europene Ene Dinga a avut marti, 8 februarie, o intrevedere de lucru cu ambasadorul Frantei la Bucuresti, Herve Bolot.

Discutiile care s-au desfasurat la sediul ministerului au privit sprijinul acordat de Franta Romaniei in domeniul institutional. Ambasadorul Frantei a declarat ca nu are nici o indoiala ca Romania isi va duce la indeplinire toate angajamentele asumate si spera intr-o colaborare foarte stransa si eficienta, precum si faptul ca in Franta exista o structura care coordoneaza activitatea ministerelor in ceea ce priveste afacerile europene Secretariatul General al Comitetului Interministerial pentru Probleme de Cooperare Europeana, iar acest gen de proiect poate fi implementat si in Romania pentru imbunatatirea sistemului administrativ si, implicit, a continuarii reformei in administratie, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Integrarii Europene. Ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, a mentionat: Este foarte important ca institutiile europene sa aloce in continuare resurse pentru dezvoltarea institutionala, acestea jucand un rol fundamental in realizarea dezideratului comun. In acest context, Romania, ca viitor stat membru, va trebui sa detina un sistem institutional capabil sa functioneze la nivelul standardelor europene, iar sprijinul Frantei este binevenit". Romania trebuie sa isi adune toate fortele pentru a reusi sa finalizeze cu succes acest maraton al integrarii europene inceput in urma cu 10 ani. In spiritul traditionalelor relatii de prietenie dintre Franta si Romania, Excelenta Sa Herve Bolot a reiterat continuitatea, constanta si fidelitatea colaborarii pe diverse domenii. Franta detine acel savoir faire", acea experienta dobandita de-a lungul timpul, si se arata deschisa sa o impartaseasca in continuare Romaniei in vederea integrarii in marea constructie europeana. In prezent, se deruleaza un proiect de twinning institutional intre Franta si Romania cu privire la reforma in administratia publica, avand ca scop intarirea capacitatii Unitatii Centrale pentru Reforma Administratiei Publice (UCRAP) si a retelei de modernizatori, mai informeaza comunicatul.

 
Marin Sorescu celebrat la Craiova de cei trei presedinti romani de dupa 1989PDF Print E-mail
Craiova, Romania/Romanian Global News
Accesari :489
Tuesday, 08 February 2005

Traian Basescu, Ion Iliescu si Emil Constantinescu se vor afla, la finele acestei luni, la Craiova, pentru a-l sarbatori pe marele scriitor Marin Sorescu.

Primarul municipiului Craiova, Antonie Solomon, a anuntat ca a primit confirmari atat din partea celor doi fosti sefi de stat, Iliescu si Constantinescu, cat si din partea actualului presedinte al Romaniei, Traian Basescu. "Zilele Marin Sorescu" se vor desfasura in Banie, in perioada 25-27 februarie, avand drept invitati importanti oameni de cultura, printre care si presedintele Academiei Romane, Eugen Simion.

 
Participare romaneasca la o expeditie speologica in Noua GuineePDF Print E-mail
Papua-Noua Guinee/Romanian Global News
Accesari :499
Tuesday, 08 February 2005

Directorul tehnic al Federatiei Romane de Speologie, Tudor Martin, participa in perioada 18 ianuarie 17 martie la o expeditie care are loc in Papua-Noua Guinee.

Aceasta este organizata de Federatia Franceza de Speologie si isi propune sa exploreze grotele cel mai greu de accesat care se afla in insula Britania din Arhipelagul Noua-Guinee, informeaza un portal al romanilor din Franta. Organizatorii spera ca prin acest eveniment sa poata depasi cota minima de 1000 de metri, putand astfel sa scoata in evidenta topografia celei mai mari riviere subterane cunoscuta in prezent. Expeditia care se desfasoara acum este prima manifestare de gen de o asemenea importanta la care participa Romania.

 
Nationala de fotbal se pregateste de meciul cu SlovaciaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :916
Tuesday, 08 February 2005

Echipa nationala de fotbal a Romaniei a efectuat luni seara, incepand cu ora 20.00 primul antrenament din Cipru, la baza "Alfa Sport Center", inainte de meciul amical cu Slovacia programat pentru miercuri, 9 februarie.

Numai 11 jucatori din toti cei convocati de selectionerul Victor Piturca la lot au participat la acest prim antrenament din Larnaca. Jucatorii lui Dinamo si Steaua, nu au putut ajunge la baza lotului national din Larnaca din pricina vremii total nefavorabile in Turcia. Din unsprezecele pe care Romania il va alinia pe teren la meciul cu Slovacia va face parte si Cosmin Contra, care venea in Cipru pentru a se alatura lotului lui Poli AEK Timisoara. "Daca tot urma sa ajunga in Cipru, pentru a se alatura lotului timisorean, am spus ca e mai bine sa-l chem pentru meciul de miercuri", a declarat selectionerul Piturca.

 
Filmari la scoala romaneasca din BataniaPDF Print E-mail
Batania, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :489
Tuesday, 08 February 2005

La scoala generala romaneasca din Batania, la sfarsitul lunii ianuarie, a fost realizata o emisiune despre rolul scolii in pastrarea traditiilor locale, cultivarea limbii materne si relatiile pe care scoala din localitate le intretine cu tara-mama.

Cu aceasta ocazie directorul scolii, Iulia Olteanu, a acordat un interviu postului de televiziune maghiar Duna TV. A fost filmata si echipa de dansuri populare a scolii, instruita de profesorul Ioan Ruja iar copiii au prezentat doua dansuri in fata camerelor de filmat. Realizatorii au facut o vizita si gradinitei din localitate, unde au inregistrat cateva pelicule despre viata acestei institutii, fiind interesati si de asociatiile si autoguvernarea din localitate, precum si despre obiceiurile adultilor si modalitatile de pastrare ale acestora. Materialele realizate la scoala romaneasca din Batania vor fi prezentate in cadrul programului "Regio" din saptamanile urmatoare, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

 
FNRP cere dreptul la replica fata de acuzatiile nefondate din CotidianulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :556
Tuesday, 08 February 2005

Urmare a articolului semnat de Mihai Munteanu, Un oficial din guvern toarna bani publici in fundatia nevestei", s-a indus tendentios ideea ca un anume functionar guvernamental ar fi inventat o fundatie pentru a manca banii publici impreuna cu sotia sa. Materialul plin de afirmatii nefondate si lipsite de o minima documentare obiectiva, are structura unui articol comandat, iar ziaristul de la Cotidianul" a picat in capcana".

Ideea principala a articolului, subliniata atat in titlu cat si in subtitluri, cum ca Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni ar fi primit fonduri din partea D.R.P., este falsa si tendentioasa, cu atat mai mult cu cat ar fi fost foarte usor de verificat. Subliniem ca Fundatia nu a beneficiat niciodata de sprijin financiar direct de la D.R.P., in acest sens putand fi usor de verificat in contractele acestei institutii.

Statul roman aloca destul de putine fonduri la acest moment pentru rezolvarea problematicii romanilor din vecinatate si Balcani. F.N.R.P. a reusit prin fondurile atrase, sponsorizari si finantari, sa suplineasca sau sa completeze lipsa de implicare sau implicarea modesta a statului pe domeniul romanilor de pretutindeni. Fiindca nu traim inca intr-o tara normala, ziaristi precum Mihai Munteanu pot sa aduca nestingheriti atat prejudicii financiare cat si prejudicii de imagine unei organizatii care prin actiunile sale, a aparat si va apara drepturile romanilor de pretutindeni.

S-a afirmat nefondat ca F.N.R.P. se sprijina pe banii publici pe care sotul Eugen Popescu i-ar da, iar sotia Daniela Soros, i-ar lua si i-ar cheltui in interes personal. Nimic mai fals, deoarece din actele contabile se poate vedea cine, cum si cat a contribuit pentru derularea activitatilor fundatiei. Mai mult, intr-o perioada cand D.R.P. nu a avut suficiente alocatii bugetare pentru echipamente de birotica, acesta a functionat cu echipamente imprumutate cu titlu gratuit de catre Fundatie: 3 calculatoare echipate complet, licentele de folosire a Microsoft-ului si un scanner care se afla si acum in folosinta D.R.P.-ului.

Fundatia a reusit in cei sase ani de functionare sa atraga finantari pentru derularea unor proiecte precum: publicare de carte si reviste, donatii catre comunitatile romanesti, organizarea de cursuri si simpozioane asa cum reiese si din pagina www.romanii.ro

Increderea de care Fundatia s-a bucurat din partea unor institutii fundamentale ale statului roman precum Academia Romana, Universitatea Bucuresti, Institutul de Etnografie si Folclor, Statul Major General al Armatei, Ministerul de Interne, Universitatea Brasov, Patriarhia Romana, Universitatea din Iasi, precum si din partea a numerosi reprezentanti ai comunitatilor romanesti din toata lumea cu care Fundatia are incheiate parteneriate de colaborare, au facut din organizatia noastra una dintre cele mai active si mai recunoscute din domeniu.

In legatura cu activitatea agentiei de presa Romanian Global News, din cadrul F.N.R.P., faptul ca o organizatie de presa se considera indreptatita sa faca aprecieri asupra corectitudinii" politicii editoriale a altei organizatii de presa face parte din peisajul altor vremuri. Precizam totusi pentru opinia publica, ca Romanian Global News este un canal de comunicare multifunctional: transmite informatii din lumea intreaga despre comunitatile romanesti si le transmite acestora informatii din si despre Romania.

Trebuie sa realizati, de asemenea, ca pozitia F.N.R.P., care impreuna cu alte organizatii civice si cu reprezentanti ai comunitatilor romanesti, au cerut printr-un memorandum noului guvern un control de specialitate asupra modului de cheltuire a fondurilor D.R.P.-ului pe anul trecut, a provocat anumite reactii furibunde ale celor care au beneficiat in mod direct de acestea.

Consideram ca acest atac calomnios al ziaristului Mihai Munteanu la adresa F.N.R.P. si a Romanian Global News, face parte din aceasta reactie. Ne exprimam speranta ca, in cazul in care se doreste intr-adevar scoaterea la lumina a adevarului, ziaristii doritori de anchete adevarate sa consulte temeinic toate partile implicate.

Consiliul de Administratie al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni

 
Iata unde au ajuns, de fapt, banii DRPPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :659
Tuesday, 08 February 2005

Ziarul "Cotidianul" a publicat in editia sa din 7 februarie un articol acuzator la adresa directorului Eugen Popescu, seful Directiei pentru Strategii, Programe, Comunicare si Relatii Publice din cadrul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni al Guvernului, care, se arata in materialul scris de jurnalistul Mihai Munteanu, ar fi facilitat obtinerea de fonduri pentru Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, al carei vicepresedinte este Daniela Soros.

Ca o replica la acuzatiile ce i se aduc, Eugen Popescu a organizat ieri, la sediul Departamentului, o conferinta de presa prin care si-a facut publica pozitia in ceea ce priveste subiectul abordat tendentios in "Cotidianul". Astfel, Directia Strategii, Programe, Comunicare si Relatii Publice considera ca textul este o dovada de rea intentie si rea credinta, continand afirmatii nefondate si malitioase. Desi Eugen Popescu a fost membru fondator al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, trecerea sa din cadrul acestei organizatii in structura guvernamentala, cu aceleasi competente in domeniu, nu a prilejuit avantajarea sub nici o forma a fundatiei din care a facut parte, nici logistic, nici financiar. Mai mult, ca un sprijin in afirmatia sa, Eugen Popescu a atasat in mapa de presa pe care a distribuit-o la conferinta un raport privind situatia proiectelor angajate in anul 2004, in care, surprinzator, nu apare nici macar o data numele Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, organizatie eclipsata de alte nume carora li s-au atribuit fonduri uriase. Redam doar primele zece locuri din clasamentul bugetelor alocate pe anul trecut mai multor organizatii, in speranta ca cifrele prezentate vor fi edificatoare:

Centrul diaconal "Casa Crestina" din Targoviste 28.856.675.000

Centrul pentru Democratie Iasi 25.576.919.610

Forumul European Pentru istorie si Cultura 18.264.170.000

Uniunea Scriitorilor din Romania 15.306.205.000

Forumul European pentru Istorie si Cultura 13.776.750.000

Parohia Ortodoxa "Nasterea Domnului Stuttgart" 6.038.250.000

Fundatia Academica "Petre Andrei" Iasi 5.731.000.000

Centrul de Prevenire a Conflictelor si Early Warning (CPC-EW) 2.509.611.400

Sind Romania SRL Navodari 2.305.000.000

Inspectoratul Scolar jud. Salaj 2.085.313.000

Dupa cum se poate observa, fruntasele clasamentului sunt doua institutii care au primit aceste sume pentru proiecte derulate in mod special in Republica Moldova. Acesta este si unul dintre motivele pentru care directia reprezentata de Eugen Popescu cere un control riguros al derularii finantarilor Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din bani publici pe anul 2004, o atentie deosebita solicitandu-se in cazul finantarilor destinate comunitatilor romanesti din Republica Moldova.

 
DRP este in continuare alaturi de romanii din TimocPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :576
Tuesday, 08 February 2005

Departamentul Romanilor de Pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei sprijina eforturile de afirmare a identitatii nationale a romanilor din Timoc, a declarat luni, 7 februarie, in cadrul unei conferinte de presa directorul din cadrul DRP, Eugen Popescu.

Romania a dezvoltat o serie de proiecte pentru romanii din Timoc, in sensul dezvoltarii societatii civile romanesti din regiune, precum si anumite proiecte in domeniul incurajarii mass-media in limba romana. Astfel, Popescu a tinut sa mentioneze infiintarea, cu sprijinul departamentului, a unei redactii romanesti in cadrul unei televiziuni din Timoc, care insa nu a mai fost finantata de anul trecut. Directorul Directiei Strategii, Programe, Comunicare si Relatii Publice a punctat in cadrul conferintei si problema acuta pe care o reprezinta biserica romaneasca din Malainita, aflata in prezent in pericol de a fi daramata printr-un ordin al autoritatilor din comuna Negotin. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni a contribuit direct la finantarea acestei biserici, prin suma de 14.000 de euro. In prezent, dupa discutii repetate intre delegatii ale romanilor din Timoc si reprezentanti ai Executivului de la Belgrad, nu exista inca un acord clar pentru mentinerea acestei biserici, ci numai unul verbal din partea ministrului sarb al Cultelor, care a promis ca va interveni pentru ca biserica sa ramana enoriasilor romani si pentru ca limba in care se va sluji sa fie limba romana. Eugen Popescu a subliniat ca Departamentul se va implica in continuare in acesta probleme, mai ales ca, a precizat Popescu, "avem o responsabilitate pentru toti romanii din afara granitelor tarii".

 
Ministrul Afacerilor Externe in vizita la BuxellesPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :481
Tuesday, 08 February 2005

Ministrul Afacerilor Externe de la Bucuresti se va afla in zilele de marti, 8 si miercuri, 9 februarie la Bruxelles, unde va participa la reuniunea informala a ministrilor de Externe ai statelor membre NATO.

Conform unui comunicat MAE, pe agenda de discutii a reuniunii se afla aspecte privind relatia transatlantica, situatia post-electorala din Irak, misiunile NATO din Afganistan, Irak si din Balcani. Ministrii de Externe reuniti la Bruxelles vor lua in discutie si programul prevazut pentru Summit-ul sefilor de state si guverne din tarile membre NATO, care se va desfasura tot la Bruxelles in data de 22 februarie. Tot in contextul vizitei din 8-9 februarie, ministrul roman al Afacerilor Externe va avea convorbiri cu secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, cu alti oficiali de rang inalt, precum si cu reprezentanti permanenti la NATO ai statelor membre. Mihai Razvan Ungureanu va mai avea intalniri bilaterale si cu ministrii de externe ai statelor aliate, in marja NATO, se mai arata in comunicat.

 
Consiliul Mondial Roman sprijina FNRPPDF Print E-mail
SUA/Romanian Global News
Accesari :528
Tuesday, 08 February 2005

"In decursul anilor, Consiliul Mondial Roman a colaborat cu Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, in actiuni de sustinere a romanilor din Timoc, Sudul Dunarii, Basarabia de Sud, si Bucovina supusi unor crunte politici de deznationalizare instituite de autoritati cu vadita atitudine antiromaneasca, asa cum sunt recentele incitari la violenta ale primarului din Bor si presiunile pentru demolarea Bisericii Ortodoxe romanesti de la Malainita din Serbia", se arata intr-un mesaj al CMR, in replica fata de acuzele nefondate indreptate impotriva FNRP de o parte a presei de la Bucuresti.

"Ne declaram totala consternare fata de actiunile declansate impotriva acestei Fundatii, unica in felul ei prin activitatile de promovare si mentinere a valorilor romanesti in comunitatile din jurul granitelor Romaniei si din intreaga lume. Experienta in cooperarea pe care am realizat-o cu FNRP, ne-a aratat o organizatie profund implicata in actiuni pentru mentinerea spiritului romanesc in niste regiuni in care atitudinile anti-romanesti ating paroxismul. Este usor de aruncat cu pietre, si nu stim cine are interes s-o faca, dar suntem convinsi ca orice verificari financiare, vor dovedi integritatea morala a celor care din fruntea Fundatiei, desfasoara actiuni pro-romanesti si ca fondurile pe care le-au avut la dispozitie au fost cheltuite corect in directiile pentru care au fost alocate. Mai stim ca DRP a dus o sustinuta politica pe langa guvernul maghiar pentru recuperarea mostenirii Gojdu, pentru recunoasterea drepturilor minoritatii romanesti din Ungaria, mai ales la Gyula si pentru sprijinirea romanilor din Bulgaria si din Serbia. Consiliul Mondial Roman califica aceasta campanie de denigrare a unei organizatii romanesti dedicata promovarii romanismului si a pastrarii mostenirii culturale nationale in spirit european, ca pe un scenariu menit sa distruga legaturile pe care Romania are datoria sa le mentina cu conationalii de peste hotare. Incercarile de distrugere deliberata a unor organizatii si organisme specializate si eficiente in realizarea apropierii si integrarii romanilor de pretutindeni la viata culturala si spirituala a tarii reprezinta o politica dusmanoasa, o politica anti-nationala, o politica anti-romaneasca. Ca partener in actiuni de larg interes national, Consiliul Mondial Roman isi exprima sprijinul pentru Fundatia Nationala a Romanilor de Pretutindeni in incercarile la care este supusa de forte ostile romanismului si solicita interventia hotarata a guvernului Romaniei pentru lamurirea situatiei, eliminarea suspiciunii pe care aceasta actiune necontrolata o sadeste in randul membrilor comunitatilor din intreaga lume si pentru restabilirea de urgenta a atributiilor DRP ca organism guvernamental de legatura cu romanii de pretutindeni", se mai arata in mesajul CMR, semnat de Biroul Director al organizatiei.

 
Organizatorii Universitatii de Vara cer Cotidianului dreptul la replicaPDF Print E-mail
Covasna, Romania/Romanian Global News
Accesari :615
Tuesday, 08 February 2005

Centrul European de Studii Covasna Harghita, principalul organizator al evenimentului cultural Universitatea de Vara Izvorul Muresului, reactioneaza marti, 8 februarie, fata de referirile tendentioase continute in articolul "Un oficial din Guvern toarna bani publici in fundatia nevestei", aparut sub semnatura lui Mihai Munteanu, in editia de luni, 7 februarie a ziarului "Cotidianul".

Ne surprinde in mod neplacut superficialitatea documentarii, reaua credinta a autorului si nerespectarea deontologiei jurnalistice de catre Mihai Munteanu. Toate acestea ne duc la concluzia ca articolul la care ne referim se alatura tuturor celor care doresc sa opreasca desfasurarea cursurilor Universitatii de Vara Izvorul Muresului, proiect generos care are printre obiectivele sale si pastrarea si afirmarea identitatii nationale a romanilor din Covasna si Harghita, se arata in comunicatul organizatiei amintite. Comunicatul subliniaza ca principalul organizator al Universitatii de Vara este Centrul European de Studii Covasna-Harghita, prin intermediul careia s-au derulat toate cheltuielile pentru finantarea acestui proiect, iar Fundatia Nationala Pentru Romanii de Pretutindeni a cofinantat unele cheltuieli ale proiectului nu din bani de la bugetul de stat, ci din fonduri obtinute exclusiv din sponsorizari. Totodata se face o precizare foarte importanta referitoare la statutul de voluntar in baza caruia au lucrat atat echipele de la Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc, cat si cea de la Bucuresti, pentru organizarea fiecareia din cele sapte editii ale Universitatii de Vara Izvorul Muresului. Sumele primite de la DRP s-au cheltuit de fiecare data respectand prevederile legale privind organizarea licitatiilor si selectia ofertelor, iar bilanturile contabile au fost depuse in fiecare an de catre Centrul European de Studii Covasna Harghita, la Directia Generala a Finatelor Publice. Daca autorul articolului s-ar fi documentat atent ar fi observat ca Universitatea de Vara Izvorul Muresului a inceput in anul 1998 avand printre initiatori distinse personalitati ale vietii culturale, eclesiastice si civice romanesti, din tara si din afara fruntarilor ei, o parte a cursurilor acesteia desfasurandu-se in incinta Manastirii Adormirea Maicii Domnului din Izvorul Muresului. La cele sapte editii au participat pe langa prof.univ.dr. Vasile Dancu, fost Ministru al Informatiilor Publice si pleiada de demnitari PSD", nume de marca ale vietii publice romanesti contemporane, academicieni, inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, profesori universitari, cercetatori, publicisti si demnitari din tot spectrul politic romanesc. Dintre acestia amintim: PF Teoctist Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane; PS Ioan Selejan Episcopul Covasnei si Harghitei, gazda ospitaliera a tuturor participantilor; regretatul parinte Constantin Galeriu; Episcopii romanilor din Germania, Serbia si Muntenegru, Ungaria si Republica Moldova; academicienii Radu Voinea, Nicolae Edroiu, Horia Colan; profesorii universitari Ilie Badescu, Pavel Abraham, Vasile Puscas, Claudiu Matasa din USA, Ion Ciurea din Germania, pr.dr. Ilie Moldovan, dr. Ioan Soitu, pr.dr. Anton Despinescu, dr. Vasile Avram, dr.Gheorghe Lazarovici, dr. Ion H. Ciubotaru, dr. Mihai Drecin; oamenii politici Teodor Stolojan, Adrian Nastase, Petre Roman, Adrian Severin, Valer Dorneanu, Norica Nicolai, Mihai Ungheanu, Ioan Mircea Pascu, Marian Munteanu, Teodor Melescanu; cercetatorii dr. Pop Valer, dr. Valeriu Cavruc, dr. Costion Nicolescu, dr. Maria Cobianu Bacanu, dr. Gheorghe Sisestean, dr. Alexandru Porteanu, dr. Ioan Ghinoiu; publicistii Sanziana Pop, Silviu Achim, Septimiu Roman, Dorin Suciu, George Muntean, Robert Veress, Vasile Tarateanu, Constantin Mustata, Doina Jalea; liderii unor asociatii romanesti din Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Albania, Macedonia, Serbia si Muntenegru, Italia, Germania, Suedia, Franta, USA, precum si cei ai asociatiilor romanesti din Covasna si Harghita, prefectii din cele doua judete, reprezentanti ai romano-catolicilor moldoveni s.a. De mentionat ca universitatea s-a bucurat de sprijinul Radiodifuziunii, Televiziunii Romane si a unor publicatii centrale si locale, informeaza comunicatul Centrului. De asemenea, comunicatul mai face referire la programul universitatii, care a cuprins teme de mare actualitate si interes pentru majoritatea participantilor, care au avut cuvinte de apreciere la adresa intregului proiect avand posibilitatea continuarii dezbaterilor in cadrul unui forum pe internet. In urma aprecierilor tendentioase facute la adresa Universitatii de Vara Izvorul Muresului si a organizatorilor ei, care au adus mari prejudicii, afectand imaginea publica a tuturor celor implicati in organizarea si desfasurarea proiectului, semnatarii mesajului solicita redactiei Cotidianului sa publice comunicatul Centrului European de Studii Covasna Harghita, iar pe autorul articolului il invita la Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc si Izvorul Muresului sa cunoasca in profunzime dimensiunile, continutul si mesajul unui proiect complex, modern si european care promoveaza valorile autentice romanesti si afirmarea lor in medii multiculturale si care se inscrie firesc in eforturile Romaniei de integrare in Uniunea Europeana, conchide comunicatul.

 
Radio Moldova difuzeaza programe doar in favoarea Partidului ComunistilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :467
Tuesday, 08 February 2005

Radio Moldova accepta mesaje pozitive doar despre partidul de guvernamant, prezentand negativ partidele de opozitie. Totodata, cel mai mare numar de stiri cu caracter pozitiv pentru comunisti a fost difuzat la Antena C" 27,7 la suta din numarul total de stiri.

Tot Antena C" a difuzat cel mai mare numar de stiri cu caracter negativ pentru comunisti. In programele Antena C" pe primul loc se afla BMD, cu 40,6 la suta din numarul total de stiri. Potrivit expertului CIJ Nicoale Negru, in urma monitorizarii, in perioada 16-29 ianuarie, a 12 posturi de radio si 12 posturi TV, a fost trasa concluzia ca angajarea acestora in procesul electoral este neuniforma". El sustine ca din numarul total de stiri cu caracter electoral, difuzate la Serebreanii dojdi", Radio Moldova, Antena C", Russkoe radio", Hit FM", Sanatatea" (Edinet), Radio Nova", Europa Plus", Kiss FM, 103.5" (Balti), Vocea Basarabiei" si Radio Gagauzia", 28,7 la suta au continut mesaje pozitive in favoarea unui sau altui candidat. Favoritul clar al majoritatii posturilor de radio supuse monitorizarii a fost partidul de guvernamant, cu 50,4 la suta din stirile cu caracter pozitiv. BMD a fost prezentat cu caracter pozitiv in 26,5 la suta din stiri, PPCD a beneficiat de 9,2 la suta din pozitiv, iar PSD de 7,7 la suta", a declarat Negru. Cu exceptia Euro TV Chisinau" si Blue Star", toate posturile TV monitorizate au favorizat partidul de guvernamant, iar trei dintre acestea (NIT, TV Gagauzia si Pervai kanal v Moldove) au favorizat doar comunistii".

 
Partidul Crestin Democrat din Lituania si-a exprimat solidaritatea cu PPCD din MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :485
Tuesday, 08 February 2005

Presedintele Partidului Crestin Democrat din Lituania Valentinas Stundys a expediat un mesaj de solidaritate cu Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) din Moldova, informeaza un comunicat al Biroului de presa al PPCD.

Partidul Crestin Democrat din Lituania, unul dintre cele mai vechi partide din Lituania, cu o experienta politica de peste o suta de ani, este alaturi de Partidul Popular Crestin Democrat din Moldova si saluta dorinta PPCD de a implementa reforme in aceasta tara. Noi am urmarit cu atentie evenimentele din Moldova si, bazandu-ne pe propria experienta, dar si pe experienta partenerilor nostri din Occident, consideram ca Moldova are nevoie de partide puternice si democratice la guvernare. Aceasta este unica cale care poate sa garanteze desfasurarea unor procese democratice si respectul pentru drepturile civile in aceasta tara. Moldova este parte a Europei si trebuie sa fie membru al Uniunii Europene. Noi credem ca Partidul Popular Crestin Democrat este forta politica care, cu siguranta, poate garanta reforme economice si consolidarea institutiilor democratice. Liderii PPCD sunt buni crestini, atat in viata publica, cat si cea politica. Ei sunt adevaratii nostri parteneri. Noi speram ca Guvernul Republicii Moldova va garanta alegeri libere si corecte, intrucat numai un parlament ales in mod democratic are dreptul la autoritate in fata cetatenilor Republicii Moldova", se arata in mesajul presedintelui Partidului Crestin Democrat din Lituania Valentinas Stundys.

 
Si basarabenii aflati departe de tara trebuie sa votezePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :496
Tuesday, 08 February 2005

Organizatia non-guvernamentala Hyde Park a adresat luni, 7 februarie, o scrisoare catre Comisia Electorala Centrala din Basarabia, prin care isi exprima ingrijorarea referitoare la imposibilitatea de a vota a cetatenilor moldoveni care se afla la munca sau la studii in afara tarii. Prin mesajul indreptat catre aceasta institutie din Republica Moldova, Hyde Park propune cateva modalitati prin care si acesti cetateni pot sa isi manifeste drepturile constitutionale la apropiatele alegeri generale din 6 martie 2005. Prezentam textul integral al scrisorii, trimis de organizatia basarabeana.

Catre Presedintele Comisiei Electorale Centrale (C.E.C.) din Republica MOLDOVA

D E M E R S

Domnule Presedinte,

In ajunul alegerilor generale, in Republica Moldova se atesta un fenomen ingrijorator exodul populatiei. Majoritatea dintre cei plecati sunt la munca ori la studii in tarile vecine. In Romania sunt zeci de mii de elevi, studenti si muncitori stramutati temporar sau definitiv acolo. Ei locuiesc compact, in centre universitare mari sau in localitatile urbane importante, toti au cetatenie moldoveneasca si vor sa participe la alegeri. De aceea, in temeiul actelor normative nationale si internationale, ONG Hyde Park solicita CEC:

sa ceara autoritatilor tarilor vecine (Romania, Ukraina) si Federatiei Ruse permisiunea de a deschide mai multe sectii de votare in locurile unde locuiesc compact concetatenii nostri, pentru a le asigura posibilitatea de a vota la 6 martie, 2005.

sa examineze posibilitatea includerii in buletinele de vot a rubricii: VOT CONTRA TUTUROR CANDIDATILOR Potrivit Constitutiei, cetatenii R.M. au drepturi egale, iar dreptul la vot este garantat de art. 38 din legea Suprema a Republicii Moldova, prin art. 21 al Declaratiei Universale a drepturilor omului, la care statul nostru a aderat. Conform art. 2 (3) al Codului Electoral: Cetatenii Republicii Moldova care domiciliaza in afara tarii beneficiaza de drepturi electorale depline in conditiile prezentului cod. Misiunile diplomatice si oficiile consulare sunt obligate sa acorde ajutor cetatenilor in exercitarea drepturilor lor electorale. Acelasi Cod prevede in art. 29

(14) : In scopul asigurarii si realizarii dreptului electoral, Comisia Electorala Centrala este in drept sa constituie sectii de votare si birouri electorale ale sectiilor de votare si in alte cazuri. Conform ultimului recensamint, numai din partea dreapta a Nistrului sunt plecati peste 300 de mii de cetateni, aproape toti cu drept de vot. Daca acesti oameni ar vota pentru un singur partid al exilatilor, l-ar face sa treaca pragul electoral de 6%. Includerea in buletinele de vot a rubricii VOT CONTRA TUTUROR CANDIDATILOR ar oferi alegatorilor mai multe optiuni si ar incuraja participarea la vot a cetatenilor si, scazand numarul de buletine nevalidate, va impune concurentii electorali sa asculte mai atent doleantele si asteptarile electoratului. Oleg Brega presedinte ONG Hyde Park

Cu respect, Ghenadie Brega, Coordonator Programe Asociatia HYDE PARK

 
O romanca din Spania in faza nationala a Olimpiadei de FizicaPDF Print E-mail
Toledo, Spania/Romanian Global News
Accesari :527
Tuesday, 08 February 2005

Eleva de origine romana, Carmen Antonie s-a calificat in faza nationala a Olimpiadei de Fizica din Spania.

Alaturi de inca o reprezentanta a orasului Toledo, in care locuieste, Elena Diaz, si de un elev din Ciudad Real, Juan Gallardo, Carmen Antonie va reprezenta Universitatea Castilla-La Mancha (UCLM) in cea de-a XVI-a editie a Olimpiadei Nationale de Fizica, ce se va desfasura in Almeria, in perioada 1-4 aprilie. In cadrul concursului au participat aproximativ 70 de elevi din Albacete, Ciudad Real, Curenca si Toledo, care au concurat, in aceasta prima faza de concurs cu colegi din intregul district universitar al Universitatii Castilla-La Mancha. Eleva clasata in prima pozitie, Elena Diaz, studiaza la Institutul Valdehierro de Madridejos (Toledo), ocupantul celei de-a doua pozitii, Juan Gallardo, la Institutul Airen de Tomelloso (Ciudad Real), in timp ce Carmen Antonie, clasata pe locul al treilea este eleva la Juan Antonio Castro de Talavera de la Reina (Toledo).

 
Asasinul cu carti de joc refuza sa depuna marturiePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :484
Tuesday, 08 February 2005

Luni, 7 februarie. Prima zi a procesului lui Alfredo Galan, fostul militar de cariera care in anul 2003 a comis sase crime, carora le-au cazut victime si doi soti romani, stabiliti in Spania.

Galan, pentru care Procuratura cere o pedeapsa de 151 de ani de inchisoare si doua luni pentru cele sase crime, trei tentative, o intrare prin efractie si posesie ilicita de arma, a pastrat tacerea in sala de tribunal, refuzand sa depuna marturie. Presedintele Sedintei, Miguel Hidalgo, a fost de acord sa se dea citire declaratiilor pe care acuzatul le-a dat in faza de instructie, "in mod voluntar" si asistat de avocat, informeaza publicatia spaniola "Diario de Noticias". Acuzatul a sosit la Tribunal imbracat in haine sport si cu o sapca ce ii acoperea fata si a ramas pe toata perioada procesului in custodia a doi politisti. A fost citita declaratia data de Galan, in data de 5 iulie la Politia din Puertollano (Ciudad Real), unde acuzatul s-a predat dupa comiterera crimelor pentru care este acum judecat. In declaratia amintita Alfredo Galan recunostea toate cele sase crime comise in perioada ianuarie-martie 2003 si a explicat ca le-a comis pentru a "experimenta senzatia de a lua viata unei fiinte umane". Reamintim ca la data de 18 martie, data la care au fost comise ultimele crime, Alfredo Galan Sotillo, "asasinul cu carti de joc" a ucis si o familie de romani, sotii Gheorghe si Doina M., in Arganda del Rey.

 
Filmari la scoala romaneasca din BataniaPDF Print E-mail
Batania, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :444
Tuesday, 08 February 2005

La scoala generala romaneasca din Batania, la sfarsitul lunii ianuarie, a fost realizata o emisiune despre rolul scolii in pastrarea traditiilor locale, cultivarea limbii materne si relatiile pe care scoala din localitate le intretine cu tara-mama.

Cu aceasta ocazie directorul scolii, Iulia Olteanu, a acordat un interviu postului de televiziune maghiar Duna TV. A fost filmata si echipa de dansuri populare a scolii, instruita de profesorul Ioan Ruja iar copiii au prezentat doua dansuri in fata camerelor de filmat. Realizatorii au facut o vizita si gradinitei din localitate, unde au inregistrat cateva pelicule despre viata acestei institutii, fiind interesati si de asociatiile si autoguvernarea din localitate, precum si despre obiceiurile adultilor si modalitatile de pastrare ale acestora. Materialele realizate la scoala romaneasca din Batania vor fi prezentate in cadrul programului "Regio" din saptamanile urmatoare, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

 
Concurs pentru predarea limbii romane in strainatatePDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :539
Tuesday, 08 February 2005

RO-Chance, Platforma de competente pentru Romania in Elvetia, lanseaza Concursul literar "Mihai Gafencu" pentru predarea limbii romane in strainatate, editia 2005.

Concursul se adreseaza tuturor persoanelor interesate care poseda calitati adecvate de exprimare in limba romana si se va desfasura pe doua sectiuni. Participantii pot trimite materiale pentru ambele sectiuni: sectiunea de exercitii pentru invatarea limbii romane si sectiunea de repovestire. Se vor premia atat materialele cat si persoanele. Sectiunea de exercitii: se vor creea exercitii pentru invatarea structurilor gramaticale si de expresie a limbii romane, avand in vedere publicul tinta: straini care doresc sa invete limba romana altfel decat dintr-o perspectiva academica. Se va da prioritate unei achizitii progresive a structurilor de limba, in cadrul aceluiasi exercitiu plecandu-se de la un nivel minim, pana la nivel de competente maxime si performanta. Exercitiile de comunicare nu vor exclude si aspecte structurale pentru fixarea modelului. Se va indica in titlul exercitiului structura gramaticala care se va lucra. Maximum 15 exercitii pe structura, minimum 3, prin structura intelegand partile de vorbire si de propozitie ale limbii romane. O atentie deosebita se va acorda locutiunilor adverbiale, prepozitionale si adverbiale. Minimum 5 structuri, maximum 10 structuri - sintactice si morfologice reunite. Exercitiile vor fi trimise electronic, scrise la 2 randuri si jumatate, in attachement.doc la adresa de e-mail info@rochance.org pana pe data de 1 mai 2005. Toate persoanele vor primi confirmarea de deschidere a atasamentului din partea secretariatului literar cu care vor putea duce o corespondenta (m_rodiana2000@yahoo.com). Sectiunea de repovestire sau de creatie: Se vor repovesti, transcrise intr-o limba romana de baza (fara regionalisme, arhaisme sau neologisme complicate), pastrand cerintele de stilistica ale unei exprimari exemplare, texte din literatura clasica romaneasca, din literatura contemporana romaneasca, din creatia proprie sau traduceri.Textele nu vor fi mai lungi de 300 de randuri, scrise la un interval de 2 randuri si jumatate. Textele se vor trimite electronic, prin attachement.doc prin mail pe adresa info@rochance.org, pana la data de 1 mai 2005. Toate persoanele vor primi confirmarea de deschidere a atasamentului din partea secretariatului literar cu care vor putea duce o corespondenta(m_rodiana2000@yahoo.com). Persoanele care doresc sa creeze exercitii de vocabular pe baza textelor scrise sau repovestite de ele vor participa la ambele sectiuni.

Premii :

Premiul I, 200 plus o calatorie de stagiu de predare sau creatie de doua saptamani in Elvetia. Publicarea in exclusivitate a materialului in Compendiul de exercitii si texte literare RO-CHance. Drepturi de autor sau co-autor.

Premiul II, 150 . Publicarea in exclusivitate a materialului in Compendiul de exercitii si texte literare RO-CHance. Drepturi de autor si co-autor.

Premiul III, 100 . Publicarea in exclusivitate a materialului in Compendiul de exercitii si texte literare RO-CHance. Drepturi de autor si co-autor.

Mentiuni : Bonuri de carte. Publicarea partiala a materialului in Compendiul de exercitii si texte literare. Semnalarea autorului in compendiu. Plata exercitiilor publicate.

Textele si exercitiile primite nu se returneaza. Ele raman in arhivele RO-CHance. Orice utilizare ulterioara a exercitiilor din parte RO-CHance va implica informarea autorului si plata exercitiilor. Autorul renunta la publicarea acestui material in alte scopuri si conditii.(corespondenta Romanian Global News de la Cora Saurer Dragos, RO-CHance, Berna, Elvetia).

 
Eveniment etnografic maghiar cu parfum romanescPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :518
Tuesday, 08 February 2005

Societatea etnografica din Ungaria organizeaza miercuri, 9 februarie, o intalnire a specialistilor in cercetari minoritare, cu prilejul zilei de nastere a etnografului maghiar Eperjessy Erno, un prieten si apropiat al romanilor din Ungaria.

Intalnirea va avea loc la Muzeul Etnografic din Budapesta si va consta intr-o serie de dezbateri despre activitatea acestui cercetator renumit in Ungaria, de la perioada in care a fost angajat al Ministerului Culturii si pana la cea in care a devenit presedintele sectiei de nationalitati a Societatii Etnografice Maghiare. Eperjessy Erno a fost preocupat in mod special de problemele si activitatile nationalitatilor, Uniunea Democrata a Romanilor din Ungaria beneficiind de o atentie aparte din partea etnografului de 75 de ani. Acesta a participat constant in trecut la manifestarile organizate de organizatia romana, a sprijinit financiar si fizic taberele etnografice romanesti si a sustinut ideea de a infiinta colectia Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria, informeaza corespondentul Romanian Global News din tara vecina. La evenimentul din capitala maghiara va mai participa si etnografa romanca Emilia Martin, impreuna cu alti colegi ai sai de la Muzeul "Erkel Ferenc" din Giula, care va sustine o prelegere depre colectia BOR din Ungaria.

 
Romanii timoceni infiinteaza Federatia Rumanilor din SerbiaPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :563
Tuesday, 08 February 2005

Sambata, 12 februarie, la Negotin va avea loc adunarea de infiintare a Federatiei Rumanilor din Serbia, transmite corespondentul Romanian Global News din Timoc. Evenimentul se va desfasura la Centrul de Resurse din Negotin, strada 12 septembrie, nr. 5, incepand cu ora 12. Redam mai jos textul comunicatului semnat de Comitetul de initiativa pentru construirea Federatiei Rumanilor din Serbia.

"Cu incredere ca in tara noastra nu pot sa se impuna obstacole cand este vorba despre implementarea integrala a: Declaratiei Universale a Drepturilor Omului (Natiunile Unite), Conventiei Cadru pentru Protectia Minoritatilor (Consiliul Europei), Declaratiei privind eliminarea tuturor formelor de intoleranta si discriminare pe baza religiei sau convingerilor (Natiunile Unite); Convinsi ca valorile fundamentale privind drepturile omului si drepturile minoritatilor sunt introduse in legislatia tarii noastre si ca acestea se vor valorifica si respecta conform Legii de protectie a drepturilor si libertatilor minoritatilor nationale (Republica Federala Iugoslavia) si Suplimentului acordarii constitutionale de asociere statala a Serbiei si Muntenegru despre drepturile omului, drepturile minoritare si libertatile cetatenilor (Serbia si Muntenegru); Sustinand sistemul de valori europene civile si de organizare socio-economica, egalitatii a tuturor cetatenilor in fata legii fara limitare, sustinand politicile afirmative de "discriminare pozitiva" in realizarea drepturilor minoritare si avand in vedere principiile de multiculturalitate, multietnicitate, toleranta si bona fide; In asteptare permanenta sa se aplice inaltele criterii din conventiile si declaratile existente si legea respectiva cu actele asociate, armonizate si nepartinitoare, in conformitate cu principiile statului laic (secular) fata de comunitatea romaneasca (in sarba: vlaska zajednica; in romana normativa: comunitatea vlaha si/sau romana) oriunde se vor afla membrii acestei comunitati minoritare in tara noastra, indiferent de denumirea lor interna (Rumani, Romani), sau externa (Vlasi, Vlahi, Valahi,...; Rumuni, Romani); Semnatari imputerniciti ai organizatiilor nonguvernamentale, ai organizatiilor politice si ai altor persoane juridice si fizice a Rumanilor, afirmate in domeniul cultural, de arta si de alte indeletniciri creative, sau angajate in apararea drepturilor omului, persoanele imputernicite ale organizatiilor nonguvernamentale, politice si altor persoane juridice si fizice dintre romanii din domeniul cultural, artistic si altor viziuni constructive din punct de vedere al drepturilor omului, constituie Federatia Rumanilor din Serbia".

 
Apel al unei familii de romani din CanadaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :557
Tuesday, 08 February 2005

O familie de romani ce trece prin dificultati financiare a postat o srisoare pe un site al romanilor din Canada pentru a incerca sa obtina ajutor de la alti conationali ai lor. Redam aproape in totalitate textul scrisorii care a fost publicata pe portalul www.romanians.bc.ca, forma integrala putand fi citita pe acest site din continentul nord-american.

Stimati concetateni,

Indraznesc sa va fac o invitatie la claca, in vederea unei constructii menite sa-mi plateasca cheltuielile de adoptie si sa plateasca studiile universitare pentru copiii pe care i-am adoptat. Desi nu voi putea rasplati ajutorul pe care-l primesc, voi incerca cel putin sa gasesc modalitati de a-mi arata recunostinta prin a face publicitate (inclusiv la televizor) pentru bisnisurile celor care ma ajuta, si prin a darui voluntarilor sedinte de masaj. Ma puteti contacta la adresa de E-mail: rodicaro@yahoo.com.

Ma numesc Rodica Balaj, sunt de origine din Timisoara, si am implinit recent zece ani de cand sunt in Canada. Am venit singura, am facut doua scoli, iar in urma cu trei ani am adoptat patru adolescenti dintr-un orfelinat din Oradea. Intrucat am adoptat si crescut acesti copii singura, pana in momentul de fata m-am ales cu o datorie de vreo 40,000$. Mi-a ajutat Dumnezeu sa cumpar o casuta unde sa pot creste copiii, desi cam inghesuiti, asa ca inca am de platit rate lunare la casa. Recent, trei dintre copiii adoptati au primit proteze dentare, ceea ce mi-a adaugat inca 15,000$ la datorie (sau inca o rata de 500$ pe luna timp de trei ani). In plus copiii pe care i-am adoptat sunt foarte inteligenti si trebuie sa gasesc o modalitate de a-i tine la facultate ca sa-si croiasca un viitor mai bun.

Desi am un servici stabil si bine platit, imi este imposibil sa platesc rate la casa, sa-mi achit datoria facuta in urma adoptiei si a protezelor, si in acelasi timp sa-i tin si pe copii la facultate. Primul dintre ei va merge la Simon Fraser University in septembrie anul acesta, pentru un program de computere (vrea sa devina "computer system analyst"), asa ca sunt nevoita sa fac rost de bani rapid. Si pentru ca nu este in natura mea sa umblu cu cersitul, m-am gandit sa gasesc o modalitate prin care eu si copiii sa muncim sustinut pentru a ne atinge scopurile financiare si educationale, si in acelasi timp sa dam oportunitatea si altora din comunitatea romaneasca (si canadiana) sa ne sprijineasca in munca noastra.

Eu in urma cu cateva luni am inceput in curs de instruire in investitii imobiliare, si am ajuns la concluzia ca singurul lucru pe care-l pot face in sitatia mea financiara precara este sa maresc casa noastra ca s-o pot vinde la un pret mai bun. Am muncit in aceasta directie aproape un an, si in sfarsit am terminat planurile de casa si sunt gata sa pornesc constructia. Planul include ridicarea casei si construirea unui intreg etaj sub ea. In acelasi timp, am facut o oferta pentru o alta casa (care va avea si ea nevoie de constructie ca sa fie suficient de incapatoare) in aceeasi vecinatate din FLeetwood (Surrey), pentru a le asigura copiilor stabilitate in a-si mentine prietenii si scoala.

Ca sa reduc costul cheltuielilor de constructie si sa-i incurajez pe copii sa lucreze cu inima, am facut o intelegere cu ei ca, daca fiecare investeste cate 20 de ore de lucru pe saptamana, timp de 10 saptamani, voi depune pentru fiecare din ei 10% din profit intr-un cont pentru plata studiilor universitare. (Cum ma astept sa fac intre 50,000-100,000$ profit in urma constructiei, ar insemna ca fiecare din ei vor primi 5,000-10,000 in contul universitar personal). In orice saptamana in care vreunul lucreaza peste 20 de ore (sau daca lucreaza mai putin pe saptamana dar depaseste un total de 200 de ore de lucru), il voi plati 12$ la ora, bani lichizi, pe care-i poate strange pentru un scop personal la alegere. Am trei baieti (20, 17, 16 ani) si o fata (14 ani). Intrucat ea nu va putea participa in multe din lucrarile de constructie, ea isi va putea face numarul de ore prin a ma ajuta pe mine in datoriile de pe langa casa, ca eu sa ma pot concentra pe lucrarile de constructie timp de vreo doua luni (pe langa serviciul meu obisnuit de 7 ore pe zi). Cu banii care-mi raman dupa ce dau copiilor partea lor, sper sa-mi pot plati cel putin datoriile din urma adoptiei si a protezelor dentare. Atat copiii, cat si eu stim ca s-ar putea sa nu facem nici un profit in urma mucii grele de constructie, si totusi am decis sa ne asumam acest risc in speranta ca vom avea totusi sansa de a iesi la liman din punct de vedere financiar. Deci casa in care locuim acum va trece printr-un proces de constructie numai pentru scopul de a-i mari valoarea de vanzare, si ar trebui sa fie vanduta pana la sfarsitul lunii aprilie, cand ar trebui sa pot intra in posesia casei pentru care am facut recent o oferta. Casa pe care o cumparam va avea si ea nevoie de constructie, ca sa avem suficiente camere si bai pentru noi. (Inca nu v-am spus ca intentionez sa mai adoptez inca vreo 3 adolescenti ca sa-i ajut si pe ei). In acelasi timp, voi incerca sa incep si o investitie imobiliara intr-o zona care urmeaza in curand sa fie transformata in blocuri, si care ne-ar putea aduce profit suficient ca sa pot da fiecaruia dintre copii prima rata la casa cand se vor casatori.

Indiferent daca sunteti barbat sau femeie, indiferent daca aveti o meserie sau nu, vor exista posibilitati in care ne puteti ajuta. Daca nu altceva, o oala de supa sau niste sarmale pentru voluntarii care ne ajuta la lucru ar fi la fel de binevenite ca si oricare alta lucrare de constructie. Ce avem nevoie? Tot ce se poate face intr-o constructie. Daca sunteti de meserie si ma puteti ajuta cu lucrari, va rog sa ma contactati.

Cu stima si multumiri,

Rodica Balaj si Familia

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions