Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Romania participa la primul summit pentru reconstructia zonelor calamitate din AsiaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :520
Thursday, 10 February 2005

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Lucian Flaiser, va participa la primul summit care se organizeaza in perioada 10-12 martie in localitatea indoneziana Lake Toba pentru reabilitarea si reconstructia zonelor calamitate din Asia de sud-est.

Invitatia a fost facuta de guvernatorul provinciei Sumatra, Rizal Nurdiu, si de un inlat demnitar de la Organizatia Natiunilor Unite, Anna Tibaijuka, se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Judetean Iasi. Intalnirea din Sumatara se desfasoara sub titlul "Parteneriat global pentru reabilitare si reconstructie Acordul post-dezastru" si va reuni participanti din toate tarile lumii. Primul summit care se organizeaza dupa cutremurul din decembrie 2004 isi propune sa obtina strategii de dezvoltare durabila a zonelor afectate, iar reprezentantul roman a fost invitat la manifestare in calitate de membru al unei administratii cu impact regional. Discutiile din cadrul intalnirii vor pune accent pe domeniul preventiei dezastrelor, al managementului riscurilor si al reconstructiei post-dezastru.

 
Gala Societatii Civile si-a desemnat castigatoriiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :530
Thursday, 10 February 2005

Cea de-a treia editie a Galei Societatii Civile a organizat miercuri seara o ceremonie prin care a acordat premii celor mai importante proiecte sociale pentru anul 2004 ale unor organizatii nonguvernamentale, grupuri de initiativa sau persoane fizice.

Evenimentul din 9 februarie s-a desfasurat la Teatrul National din Bucuresti si a declarat castigator al premiului "Cea mai buna initiativa a societatii civile" proiectul "Nu da Spaga", realizat de "Fundatia Concept". Gala a avut patru sectiuni, divizate in cate doua subsectiuni. Astfel, categoria A a inclus sectiunile educatie si cercetare si arta si cultura, la categoria B s-au aflat apararea drepturilor individuale/colective si comportament civic si participare publica, categoria C a continut sectiunile sanatate si servicii sociale pentru categorii defavorizate, iar categoria D s-a referit la protectia mediului si dezvoltare economica si sociala.

 
150 de specializari universitare desfiintatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :516
Thursday, 10 February 2005

Reforma universitara din Romania va anula aproximativ 150 de specializari in vederea alinierii la invatamantul universitar european.

Dintre cele 400 de specializari cate exista in prezent in cadrul facultatilor din Romania profesorii au selectat numai 250 care se dovedesc viabile in perspectiva aderarii Romaniei la UE si deci a alinierii la standardele invatamantului comunitar. Surse din mediul universitar au declarat ca specializarile la care s-a decis sa se renunte au fost cele care nu aveau corespondent in universitatile europene, dar si cele care nu prezinta atractivitate pentru piata fortei de munca. Daca numarul de specializari spre care se vor putea orienta absolventii de liceu care isi doresc sa isi continue studiile s-a diminuat considerabil, situatia este inversa in cazul masteratelor, al caror numar se va mari de la 500 la 750 de optiuni, pentru anul universitar 2005-2006.

 
O noua aparitie editoriala in presa de moda din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1056
Thursday, 10 February 2005

Revista de fashion neo-zeelandeza Lucire va scoate pe piata in curand si o editie romaneasca. Lucire face acum ceea ce nici o alta revista de moda din lume nu a mai facut pana acum: editii straine publicate fara nici o alta modificare decat limba tarii de aparitie, se arata intr-un comunicat al companiei care editeaza celebra revista.

Prima tara ce va primi o editie lunara a revistei Lucire intr-o alta limba decat cea engleza este Romania, proiect ce va fi initiat la sfarsitul lunii aprilie anul acesta. Pana in prezent reviste faimoase precum Elle sau Vogue au mai editat si editii straine, dar de obicei cu o alta coperta si alte articole. Numai Time sau Newsweek au lansat editii internationale foarte putin diferite. Este foarte palpitant. La Time te poti identifica cu coperta si cu articolele care sunt aceleasi oriunde in lume, si nimeni nu face asta cu un nume din presa de moda. Lucire va face asta" a declarat Lisa Tardew, Director de Publicitate al Lucire. Jack Yan, editorul fondator al revistei spune: astazi lumea este mai strans legata. Tsunami-ul asiatic a aratat asta. Ceea ce se intampla intr-un loc influenteaza ce se intampla in altul. N-am inteles niciodata de ce nici o revista de moda nu a recunosut pana acum ideea de comunitate globala". Lucire va fi co-publicat la PIXART Oradea, alaturi de alte doua nume editate aici, Revista Aeroportului Oradea si BH Business, o revista de afaceri dedicata judetului Bihor. Lucire ne-a lasat o impresie foarte buna datorita continutului si calitatii sale si suntem siguri ca va deveni un lider de piata in Romania in scurt timp" a declarat Mirela Lapusca, editorul roman al revistei neo-zeelandeze. Lansarea publicatiei in a doua jumatate a lunii aprilie va incepe cu o campanie nationala de promovare, atat in presa cat si la televiziuni. In afara de limba de aparitie, principalele schimbari la editia de Romania sunt marimea (editia autohtona va fi mai scurta decat cea originala) si paginile de shopping, care vor fi adaptate pietei locale. Fondata in 1997, unul dintre cele mai mari titluri din lumea presei de moda, acopera domenii precum moda, frumusete, calatorii si lifestyle, dintr-o perspectiva globala a femeii actuale.

 
Sibiul va organiza peste doi ani un eveniment religios ecumenic majorPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :536
Thursday, 10 February 2005

Comitetul Central al Conferintei Bisericilor Europene a anuntat la sfarsitul anului trecut ca orasul Sibiu va gazdui in luna septembrie a anului 2007 cea de-a treia Adunare Ecumenica Europeana.

Decizia a fost luata ca urmare a activitatii bune pe care o desfasoara Bisericile din Romania si reprezentantii ecleziali si civili din Sibiu, una dintre Capitalele europene ale Culturii. Tema si amanuntele procesului de stabilire a coordonatelor evenimentului au fost dezbatute la intalnirea organizatorilor de la Chartes, care a avut loc in orasul francez in perioada 3-6 februarie 2005. Evenimentul din 2007 va fi pregatit prin manifestari locale, regionale si nationale, o atentie aparte fiind dedicata Saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor din 2006 si 2007. Primele doua adunari de acest gen s-au desfasurat la Basel si la Graz si au reusit sa aduca in cele doua localitati peste 10.000 de participanti si 700 de delegati. Evenimentul se va desfasura sub forma unei evolutii gradulale si va fi compus din trei etape: prima, o intalnire europeana a reprezentantilor bisericilor care va avea loc la Roma in perioada 24-26 ianuarie 2006, a doua, o intrunire europeana in orasul german Wittenberg ce se va desfasura la inceputul anului 2007 si etapa finala, cea de la Sibiu. Aceasta manifestare din Romania este cu atat mai important pentru tara noastra, cu cat este prima oara cand adunarea se organizeaza intr-o tara preponderent ortodoxa.

 
Stefan, Stefan, Domn cel Mare a aparut in limba englezaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :520
Thursday, 10 February 2005

Cartea de legende, traditii si marturii istorice "Stefan, Stefan, Domn cel Mare" a aparut recent in varianta in limba engleza, dupa ce editia originala in limba romana a fost scoasa la finele anului trecut de editura "Litera International" din Chisinau.

Cartea este realizata de directorul Bibliotecii Judetene "G.T. Kirileanu" din Neamt, Constantin Bostan, in colaborare cu graficianul Vasile Olac, si, de data aceasta, a aparut sub egida Institutului Cultural Roman din capitala. Volumul este destinat romanilor din afara granitelor tarii, dar si cititorilor autohtoni, si beneficiaza de traducerea Stelei Tinney, informeaza cotidianul nemtean "Ceahlaul". "Stephen, Stephen, Greatest King" contine 25 de povestiri si legende care au, in aceasta editie, sansa de a fi ilustrate color.

 
Romania a reusit sa obtina un egal in partida cu SlovaciaPDF Print E-mail
Larnaca, Cipru/Romanian Global News
Accesari :881
Thursday, 10 February 2005

Romania a reusit sa obtina in cele din urma un norocos scor de 2-2 in partida amicala cu Slovacia, desfasurata joi, 10 februarie in Cipru, la Larnaca.

Desi suporterii echipei nationale se asteptau la o revenire miraculoasa a tricolorilor in "era Piturca", jocul acestora nu a fost nici pe departe cel asteptat. Romania va juca, de data acesta "pe bune" si cu miza pe 26 martie, in Giulesti, o partida contand pentru calificarea in preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal din Germania. Scuza timpului limitat avut la dipsozitie pentru pregatire pe care a folosit-o, de data aceasta, noul selectioner Victor Piturca, nu va mai fi atunci valabila. Romania a obtinut un egal chinuit aseara la Larnaca, avand un imens noroc de partea sa atunci cand in minutul 90 Oprita a marcat golul egalizator, cu Slovacia evoluand in zece oameni. Asa si-a spalat Romania obrazul in fata unei Slovacii care nu ne mai invinsese din 1942. Pentru dezamagirea pe care au creat-o aseara tricolorii in randul suporterilor vinovatul numarul unu este portarul Bogdan Stelea. "Stelica", cum era alintat uriasul pe vremea cand inca mai reusea sa stea intre buturi si sa pareze cate un sut al adversarilor, a iesit total anapoda la primul gol, lasand in spatele sau o poarta goala in care adversarii au si inscris pana la urma, in timp ce la golul doi a lasat balonul sa ii scape printre degete. Nu numai suporterii au fost dezamagiti de prestatia nationalei de fotbal a Romaniei. Selectionerul Piturca si-a exprimat la randul sau nemultumirea fata de prestatia elevilor sai in amicalul cu Slovacia, transmitandu-le tricolorilor sa munceasca mai mult atat la formatiile lor de club, cat si la nationala.

 
Declaratie de presaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :611
Thursday, 10 February 2005

Motto: "In cetatea dreptatii tale poti fi ucis, invins, niciodata"   Nicolae Iorga

Luand act de repetatele atacuri la care este supusa in presa romana, Romanian Global News - singura agentie de presa pentru si despre romanii de pretutindeni, care functioneaza in cadrul Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, doreste sa faca publice urmatoarele aspecte, cu speranta ca, in dorinta aflarii adevarului, cei interesati ne vor contacta si pe noi:

In primul rand Agentia de presa Romanian Global News s-a constituit ca un proiect civic al Fundatiei si, ca orice proiect al societatii civile, s-a adresat, pentru o posibila finantare, institutiilor publice abilitate pe strategia de imagine a Romaniei in lume. Agentia, dorindu-se un canal de comunicare pan romanesc, care sa se adreseze in primul rand romanilor din lumea intreaga si in cele din urma institutiilor publice si mass mediei din tara, a obtinut in baza unui concurs de proiecte finantare pentru primele patru luni de activitate. Desi proiectul, in faza initiala, cuprindea finantarea a 11 luni de activitate, a fost acceptata doar finantarea primelor 4 luni, urmand a fi evaluata activitatea agentiei in aceasta perioada si stabilirea unei finantari ulterioare. Dosarul de evaluare precum si raportul responsabililor de proiect din cadrul A.S.G. exista cu siguranta la Guvern si poate fi consultat de oricine.

Dorim sa clarificam de asemenea aspectul de functionare si data la care a luat fiinta agentia, punand la dispozitia celor interesati Decizia Consiliului Director al F.N.R.P. din 1 februarie 2004 care stipuleaza infiintarea agentiei in cadrul Fundatiei, ca o entitate autonoma, dar fara personalitate juridica cu mult inainte de primirea oricaror fonduri publice.

Referitor la ultimul paragraf al articolului din ziarul Adevarul, din data de 10 februarie, in care se induce ideea unui atac la adresa imaginii actualului premier si a consilierului prezidential Andrei Plesu dorim sa clarificam urmatoarele:

Romanian Global News a publicat numeroase luari de pozitie ale societatii civile din Harghita si Covasna referitoare la anumite aspecte sensibile. Parerea unor redactori ai agentiei nu este supusa cenzurii! Ne exprimam speranta ca presa romaneasca, in cautarea unei stari de normalitate, nu incepe sa arate cu degetul si sa distruga alte publicatii care nu se inscriu in marea familie a ei. De dragul evidentierii echidistantei, colegii nostri uita ca dreptul la opinie este garantat de constitutie si incearca sa ne discrediteze in fata opiniei publice si a guvernantilor, acuzandu-ne de o presupusa partinire cu P.S.D.

Insusi Titus Corlatean, adevaratul sef al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, in conferinta publica, in cadrul Universitatii de Vara Izvoru Muresului, editia 2004, a motivat refuzul de neacordare a statutului de utilitate publica Fundatiei, acuzand tocmai presupusa incompatibilitate dintre presedintele fondator si actuala conducere a acesteia. La acel moment, actualul Ministru al Culturii, doamna Mona Musca, a acuzat D.R.P.-ul ca nu acorda utilitatea publica unei fundatii de importata si relevanta pe care o are in peisajul ONG-urilor de profil FNRP-ul, fapt ce a atras asupra noastra catalogarea ca fiind ai opozitiei".

Adevarul, asa cum il percepem noi, este ca atat Fundatia, prin activitatile nenumarate si de o importanta de netagaduit, pe care le-a desfasurat, cat si Romanian Global News, care preia si distibuie stirile necosmetizate de agentii de influenta din cadrul ambasadelor romanesti, in special din jurul granitelor, a deranjat foarte mult in peisajul institutiilor publice beneficiare ale fluxului nostru de stiri.

In final, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si Romanian Global News isi exprima speranta ca informatiile pe care le pun la dispozitia colegilor jurnalisti, prin intermediul acestei declaratii de presa, vor fi folosite intr-o maniera judicioasa pentru indepartarea oricarei suspiciuni care planeaza in acest moment asupra lor.

Consiliul de Administratie al F.N.R.P.

Si

Echipa redactionala Romanian Global News

 
Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, in vizita la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :483
Thursday, 10 February 2005

Pentru Romania, Republica Moldova constituie partenerul cel mai important si cel mai interesat in domeniul consolidarii ordinii de drept, a declarat miercuri, la Chisinau, procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, in cadrul unei intrevederi cu presedintele Vladimir Voronin, informeaza un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei.

Potrivit sursei citate, Botos a pledat pentru transformarea celor doua state intr-un spatiu "de siguranta si cooperare". La randul sau, Voronin a anuntat disponibilitatea Republicii Moldova de a colabora strans si deschis cu Romania in vederea asigurarii legalitatii, ceea ce va contribui la consolidarea securitatii in intreaga regiune. El s-a referit la importanta instituirii unui control efectiv asupra segmentului transnistrean al granitei moldo-ucrainene, mentionand ca lipsa acestuia ameninta securitatea regionala si internationala. Partile au subliniat oportunitatea crearii unui sistem operativ si eficient de schimb de informatii in vederea securizarii frontierelor, controlului migratiei, combaterii criminalitatii. Voronin si Botos au mentionat similitudinea problemelor cu care se confrunta Republica Moldova si Romania, referindu-se, in special, la traficul ilicit de marfuri si persoane, tranzitarea ilegala a teritoriului, migratia necontrolata, crimele transfrontaliere etc. A fost subliniat faptul ca instituirea unui control eficient asupra acestor fenomene devine pentru cele doua state un obiectiv de importanta majora, in contextul preconizatei aderari a Romaniei la Uniunea Europeana, respectiv, al demersurilor de integrare europeana ale Basarabiei.

 
"The Guardian: Moldova este unul dintre cele mai periculoase conflicte inghetatePDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :581
Thursday, 10 February 2005

Bazinul Marii Negre devine din nou o arena de confruntare a intereselor si aspiratiilor. Cand Romania si Bulgaria vor intra, in 2007, in Uniunea Europeana, noua frontiera a Europei va trece in apropierea imperiului rus, prabusit, iar tarile imprastiate pe litoralul Marii Negre vor trebui sa decida daca viitorul lor este legat de comunitatea euro-atlantica, scrie miercuri cotidianul britanic "The Guardian".

Potrivit sursei citate, anume aici, in secolul XXI se vor da lupte pentru identitatea, securitatea, valorile democratice, petrol si migratie. Publicatia britanica mentioneaza ca, desi Romania, Bulgaria si, probabil, Ucraina au facut deja alegerea pro-occidentala, soarta multor tari si popoare din regiune ramane incerta, inclusiv a Moldovei, care este unul dintre cele mai sarace state din Europa. "Prinsa intre Romania si Ucraina, Moldova constituie unul dinte cele mai periculoase "conflicte inghetate", noteaza "The Guardian", mentionand ca Moldova devine o problema a Europei. Expertii britanici noteaza ca asemenea conflicte, care necesita atentia comunitatii internationale, exista si in alte state riverane Marii Negre - Georgia, Armenia si Azerbaidjan. "Sursa de conflicte si, concomitent, de bogatie, o constituie importanta strategica a Marii Negre ca piata de desfacere a petrolului rusesc si caspic. In timp ce UE priveste spre Est, meditand cat de departe poate pasi in aceasta directie, tinand cont de Rusia, SUA nu se simt angajate si sunt hotarate sa-si asigure livrarile de petrol caspic. Prezenta lor militara pe coasta de Vest ar putea fi utilizata pentru extinderea influentei americane in intregul bazin al Marii Negre. Politica europeana se poate afla in deriva. Rusia poate sa se agite si sa clocoteasca, insa Washingtonul stie cu siguranta de unde bate vantul", conchide publicatia britanica.

 
DRP saluta decizia Executivului de anchetare a folosirii fondurilor publicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :549
Thursday, 10 February 2005

Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) saluta printr-un comunicat de presa decizia premierului Calin Popescu-Tariceanu de a cere anchetarea modului in care au fost folosite fondurile de la buget alocate DRP si, in mod special, a fondurilor derulate pentru proiectele destinate comunitatii romanesti din Republica Moldova.

Ca urmare a unor informatii aparute in presa de joi, 10 februarie, referitoare la contractele de finantare incheiate intre Agentia pentru Strategii Guvernamentale si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni pentru infiintarea Agentiei de presa Romanian Global News, DRP tine sa mentioneze ca fondurile Departamentului nu au avut nici o tangenta cu acestea, iar derularea lor nu a intrat in responsabilitatea functionarilor DRP, fiind vorba de cu totul alta institutie. Totodata comunicatul precizeaza ca DRP nu a facut parte din structura Agentiei pentru Strategii Guvernamentale conform OUG nr. 11/23.03.2004 din Monitorul Oficial nr. 266/25.03.2004, asa cum eronat se explica intr-un articol din cotidianul Adevarul", Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni aflandu-se in cadrul Cancelariei Primului Ministru.

 
Publicitatea guvernamentala pe 2004 a mers catre ziare putin cititePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :527
Thursday, 10 February 2005

Romanian Global News pune la dispozitia cititorilor sai modul in care au fost cheltuiti in cursul anului 2004 banii publici pentru publicitatea in presa scrisa. Prezentam mai jos sumele primite de principalele cotidiene de la Bucuresti pentru publicitate guvernamentala in cursul anului 2004.

Sumele prezentate sunt exprimate in euro. Totodata prezentam in continuare audienta inregistrata in cursul aceluiasi an 2004 de ziarele incasatoare de publicitate de la Guvernul Romaniei. In mod normal, incasarile din publicitate trebuie sa fie proportionale cu audienta (numarul total de cititori) unui cotidian, tinand cont si de caracteristicile demografice ale acestora. Topul de audienta al presei scrise arata cu totul altfel decat cel al principalilor beneficiari ai reclamei.

Titlul/Suma (euro)

1. Jurnalul National 1.093.376
2. Ziua 829.119
3. Adevarul 602.585
4. Independent 232.232
5. Gardianul 230.950
6. Curentul 225.488
7. Romania Libera 176.565
8. National 170.938
9. Cotidianul 162.457
10. Ziarul Financiar 144.512
11. Ziarul 133.991
12. Curierul National 112.308
13. Bursa 106.757

14. Libertatea 77.895
15. Nine OClock 76.664
16. Jurnalul National- Editie de Colectie 64.500
17. Cronica Romana 64.005
18. Azi 63.863
19. Romania Libera- Timpul Liber 44.400
20. Evenimentul zilei 34.634

Audienta principalelor cotidiene

Titlul/Nr. cititori pe editie
  1. Libertatea 1.117.000
  2. Evenimentul zilei 722.000
  3. Pro Sport 524.000
  4. Gazeta Sporturilor 502.000
  5. Jurnalul National 491.000
  6. Adevarul 431.000
  7. National 264.000
  8. Romania libera 255.000
  9. Ziarul Financiar 166.000
10. Ziua 163.000
Sursa: Evenimentul Zilei

 
Comunitatea romaneasca din Micherechi in doliuPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :508
Thursday, 10 February 2005

Dascalul Gheorghe Dulau s-a stins din viata marti, 8 februarie, la Micherechi, la varsta de 78 de ani, lasand in urma sa doliu in randul comunitatii romanesti din Ungaria.

Gheorghe Dulau este cea mai importanta personalitate careia i se datoreaza raspandirea culturii populare romanesti din Micherechi in toate colturile lumii, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Desi un simplu invatator de la sat, Dulau a fost un adevarat animator cultural al locurilor sale natale. El a introdus in tainele abecedarului romanesc numeroase generatii de scolari, dar mai ales este cel care a infiintat primul ansamblu folcloric si de teatru popular romanesc din Micherechi. De-a lungul timpului in casa sa din Micherechi au poposit adesea cercetatori etnografi, istorici, coregrafi, dansatori, nu doar din Ungaria si Romania, dar si din tari occidentale. A fost un adevarat manager" cultural al valorilor romanesti din Micherechi, sprijinind si incurajand atat povestitorii, cat si cantaretii, dansatorii din aceasta comuna. Prin sutele de fotografii ingalbenite ale sale, a inregistrat lumea satului romanesc de pe la mijlocul secolului XX si pana azi. A iubit nespus de mult cultura stramosilor, si-a trait romanitatea cu mare mandrie. Disparitia lui este o foarte mare pierdere pentru intreaga comunitate romaneasca din Ungaria. Inmormantarea va avea loc joi, 10 februarie, la cimitirul romanesc din Micherechi, informeaza corespondentul RGN.

 
Romanii din afara granitelor cer vot prin corespondentaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :575
Thursday, 10 February 2005

Romanii de pretutindeni vor sa legalizeze votul prin corespondenta. Pentru ca ultimele alegeri generale desfasurate in noiembrie 2004 au exclus de la exercitarea dreptului la vot sute de mii de cetateni romani aflati in afara granitelor tarii, cativa romani stabiliti in strainatate cer Parlamentului de la Bucuresti sa modifice legea de organizare a alegerilor generale, astfel incat sa permita votul prin corespondenta pentru cetatenii romani care se afla in afara granitelor.

Redam mai jos textul petitiei semnate de Catalin Avramescu, cercetator, Colegiul Noua Europa, Bucuresti si de Sorin Antohi profesor, Central European University, Budapesta. Cei care sunt interesati sa adere la acesta petitie sunt rugati sa trimita un e-mail la adresa avramescu@idilis.ro.

"Ultimele alegeri generale au exclus, practic, de la exercitarea dreptului de vot, sute de mii de cetateni. Acestia sunt romani care se aflau in afara granitelor tarii, in momentul scrutinului. Teoretic, pentru acestia s-au organizat sectii de votare in ambasadele, consulatele si centrele culturale din strainatate. Acest lucru nu este insa suficient. Realitatea este ca, in ultimii ani, a crescut foarte mult numarul cetatenilor romani care locuiesc, temporar sau permanent, in alte tari. Dupa unele estimari, acestia sunt in jur de doua milioane. Este inacceptabil ca acestia sa poata vota doar la o mana de sectii de votare. Multe state sau regiuni nu au nici un fel de reprezentanta diplomatica a Romaniei unde sa se poata organiza o sectie de votare. In lipsa acestora, alegatorii ar trebui sa strabata mari distante, sute sau chiar mii de kilometri, pana la cea mai apropiata sectie. Acest lucru este inacceptabil. Numeroase state democratice (Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Irlanda, Islanda, Noua Zeelanda, Spania, Statele Unite, Suedia) accepta proceduri de votare prin posta care functioneaza foarte bine de mult timp si care permit unui procent insemnat dintre alegatorii care locuiesc sau calatoresc in strainatate sa participe la procesul electoral.. Cerem Parlamentului sa modifice legea de organizare a alegerilor generale incat sa permita votul prin corespondenta pentru cetatenii romani care se afla in afara granitelor. Aceasta nu este o favoare pe care o asteptam, ci un drept pe care il revendicam. Conform Constitutiei, fiecare cetatean are dreptul sa participe la alegerea reprezentantilor politici, iar autoritatile trebuie sa faca eforturi rezonabile pentru a ingadui acest lucru. Cerem, prin urmare, Curtii Constitutionale sa se sesizeze cu privire la neconstitutionalitatea limitarilor prezente ale dreptului de vot al cetatenilor romani care se afla in strainatate. Catalin Avramescu, cercetator, Colegiul Noua Europa, Bucuresti, Sorin Antohi profesor, Central European University, Budapesta. Pentru sustinerea acestei intiative si pentru a va pune semnatura pe aceasta petitie, puteti sa ne contactati prin email la avramescu@idilis.ro."

 
Noile granite ale Europei discutate la o conferinta francezaPDF Print E-mail
Nantes, Franta/Romanian Global News
Accesari :573
Thursday, 10 February 2005

Asociatia La Pech, Universitatea si orasul Nantes invita joi, 10 februarie, la prima conferinta-dezbatere din ciclul Est-Vest, menita sa informeze asupra situatiei Europei Orientale in vederea extinderii europene.

Evenimentul se va desfasura la Universitatea Nantes, in Batiment du Tertre, Facultatea de Litere, Amfiteatrul D, de la ora 18.30 si il va avea printre invitati si pe celebrul reporter Guy-Pierre Chomette. Conferinta va fi urmata de un cocktail oferit de asociatia La Pech. Guy Pierre Chomette, jurnalist independent, a parcurs intr-o perioada de trei ani, in sapte etape, noua frontiera orientala a Uniunii europene (inclusiv Romania si Bulgaria), o frontiera ce se intinde pe o lungime de 7.000 de km, de la Marea Egee pana la Marea Barents. Care sunt aceste noi tari de la frontiere, care este istoria lor, cum resimt ele aceasta noua arhitectura europeana, ce consecinte vor aparea in viata cotidiana a acestora? Acestea sunt intrebarile pe care Chomette si le-a pus in mod repetat de-a lungul calatoriei sale, iar raspunsurile la aceste intrebari, ca si experientele traite, sunt consemnate in lucrarea sa "Lisieres dEurope" (Lizierele Europei), aparuta in aprilie 2004, la editura Autrement. Lucrarea va servi si ea ca baza de dezbatere a conferintei organizate de Universitatea Nantes.

 
Cantece rituale si lumesti la Institutul Cultural Roman din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :566
Thursday, 10 February 2005

Iubitorii de muzica de buna calitate pot sa ia parte la Institutul Cultural Roman din New York la un concert sustinut joi, 11 februarie, de interpreta romanca Lia Lungu.

Recitalul intitulat "Cantece rituale, cantece lumesti", va incepe la ora 19:30 la Sala Auditorium a institutului si va reprezenta un moment muzical romanesc autentic, informeaza site-ul Institutului Cultural Roman din New York. Recitalul surprinde in aproximativ 40 de minute de cantece viata unui om si va fi completat de acompaniamentul a doi muziceni renumiti, Liubisha Ristic la sitar si Mihai Dunca la clarinet.

 
Spiritul Renasterii reinvie la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :535
Thursday, 10 February 2005

Romanii din Arad si Cluj-Napoca vor participa in perioada 11-13 februarie in orasul maghiar Giula la un Carnaval Renascentist ce evoca aceasta perioada istorica.

Evenimentul va fi organizat sub forma unui targ medieval care include mai multe reprezentari specifice ale vremii, precum feluri de mancare, obiecte de vestimentatie sau meserii practicate acum cateva sute de ani. Carnavalul va beneficia si de un eveniment central, marcat de parada concurentilor costumati in haine de epoca, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Vizitatorii care vor participa la eveniment vor fi gazduiti in doua corturi spatioase, de cate 800 de metri fiecare, alaturi de acestea avand loc in mai multe parti ale orasului mai multe programe variate.

 
Nereguli in procesul spaniol de regularizare a imigrantilorPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :526
Thursday, 10 February 2005

Primarul orasului Alicante, Luis Diaz Alperi, a acuzat miercuri, 9 februarie, Subdelegatia Guvernului si Ministerului Muncii de a nu fi oferit informatii clare primariilor in legatura cu procedura aferenta procesului extraordinar de regularizare care se desfasoara in prezent pe teritoriul Spaniei.

Primarul sustine ca Administratia centrala "nu a oferit instructiuni clare si precise in legatura cu ceea ce trebuia facut". Totodata Alperi considera aceasta lipsa de informare comunicare pentru faptul ca in cadrul primariei sale au fost expediate bilete de inregistrare pentru imigranti in locul certificatelor necesare procesului de regularizare. Deja amplul program initiat la inceputul acestei saptamani de Executivul spaniol a inceput sa se desfasoare cu dificultate. Mai mult decat atat nu au intarziat sa apara nici cei care vor sa profite de pe urma acestui proces. Unii angajatori au incercat chiar sa obtina un atare folos material din faptul ca le ofera angajatilor sai sansa de a obtine acte si dreptul la munca in Spania. Cativa imigranti romani din Castellon au formulat zilele trecute plangeri comform carora angajatorii la care au lucrat fara acte pana in acest moment, le-au cerut bani pentru a le depune dosarele la birourile pentru imigratie.

 
Opt procente din populatia Spaniei provine din imigratiePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :532
Thursday, 10 February 2005

Imigrantii rezidenti in Spania ating deja suma de 3.5 milioane, ceea ce reprezinta 8% din populatia spaniola (43.700.000), anunta publicatia spaniola El Mundo, citand cel mai recent raport municipal.

Datele publicate la 1 ianuarie 2005, desi inca provizorii, releva faptul ca numarul de straini legali in Spania se mentine la un nivel foarte ridicat: in anul 2003 s-au inscris in jur de 400.000 de inigranti (7.2% din totalul populatiei), in timp ce in 2004 au fost in jur de 450.000 (8%). Realizand o analiza chiar mai amanuntita, se observa faptul ca cifra imigratiei a crescut vertiginos dupa anul 2000, cand strainii reprezentau 2.3% din totalul populatiei spaniole. Directoarea Institutului National de Statistica este de parere ca programul de reunire familiala va face foarte greu ca in urmatorii ani sa scada in mod serios ritmul inregistrarilor imigrantilor in provinciile spaniole. Daca se analizeaza cifrele de la 1 ianuarie 2004 care vor fi oficiale abia la finele acestei luni, se va observa ca erau, la acea data, 3.050.000 de straini inregistrati si 1.977.000 rezidenti, ceea ce ar duce la un numar de aproximativ un milion de imigranti ilegali. Datele prezentate confirma faptul ca ecuadorienii sunt in continuare segmentul de populatie cel mai bine reprezentat in Spania, urmati de marocani, in timp ce pe locul al treilea sunt columbienii. Foarte importanta este cresterea continua si foarte semnificativa a numarului de romani care sosesc in Spania.

 
Valentines Day la romanii din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :536
Thursday, 10 February 2005

Romanii din Chicago vor sarbatori joi, 10 februarie, in avans, ziua iubirii, ziua indragostitilor.

Pentru ca membrii comunitatii romanesti din Chicago se intalnesc in fiecare joi in cadrul unei seri romanesti, saptamana acesta ei au profitat de apropiata sarbatoare de Valentines Day pentru o noua intalnire. Tema petrecerii este "Numai Iubirea", inspirata din "hit-ul" cu acelasi nume al latin-lover-ului Pepe. "Numai iubirea iti da viata/Doar ea te-nvata sa traiesti/Numai iubind si prin iubire/Poti altora sa daruiesti/, le spun romanii din Chicago celor pe care ii invita la seara romaneasca de la Juliana Restaurant & Nightclub.

 
Romania participa la Campionatul Mondial de Dezbateri din CanadaPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :564
Thursday, 10 February 2005

Un grup de elevi de la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Ploiesti va participa la Campionatele Mondiale de Dezbateri care se desfasoara la Calgary in Canada.

Competitia are loc in perioada 9-19 februarie, iar delegatie romana, deja vice-campioana europeana la acest concurs, se inscrie la manifestare cu 5 elevi si o profesoara de limba engleza, informeaza revista "Romanul Canadian". Romania participa la concurs alaturi de alte 33 de tari din mai multe continente, printre care se afla tara gazda, Germania, Anglia, Slovenia, Australia, Argentina, Grecia, Cehia, Peru, Irlanda, Singapore, Africa de Sud, SUA, Bulgaria sau Slovacia. Dezbaterea este o disciplina cu traditie in tarile anglofone si reprezinta un cadru destinat unei discutii structurate pe baza unei semantici variate. Doua echipe isi expun argumentele si contraargumentele, cu scopul de a-l convinge pe arbitru in ceea ce priveste punctul de vedere propriu, dar si asupra competentei retorice. Echipa romana a reusit in cei zece ani de cand participa la astfel de manifestari, sa se claseze mereu printre locurile fruntase. Astfel, primul titlu de "Cel mai bun vorbitor" a fost acordat elevei Carmen Draghici, de la Liceul "Mihai Viteazul" din Ploiesti, cu ocazia primei competitii internationale de dezbateri la care a participat si Romania, recent intrata in program. Competitia respectiva s-a desfasurat in perioada iulie-august 1995 in Ungaria, iar Carmen Draghici urma sa repete acest record in anul 1996 in Estonia. Performantele elevilor din Ploiesti nu se opresc aici, o lista cu rezultatele lor fiind edificatoare: in 1997-1998, prin echipa formata din Florin Benga, Alexandru Ghita si Valentin Voinescu, obtin locul I in clasamentul pe echipe si locul III in clasamentul vorbitorilor, la Kiev in Ucraina; in 1998, in Bulgaria, Liviu Tocatoru obtine titlul "Cel mai bun vorbitor"; in Croatia, in iulie-august 1999, locul I, in clasamentul individual (Cel mai bun vorbitor), si in cel pe echipe; in 2001, castiga locul I, prin Alina Costache, si primul loc pe podium la echipe, la competitia Intermationala de Debate de la Sankt Petersburg, Rusia. De asemenea, tot in anul 2001 la competitia internationala de la Shoumen, Bulgaria, Romania a obtinut locul I in clasamentul pe echipe prin Emanuel Beterighe, Daniela Calciu si Alina Costache.

 
Romanii din Canada ies in oras de Ziua IndragostitilorPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :536
Thursday, 10 February 2005

Ziua indragostitilor va fi sarbatorita vineri, 11 februarie, si de romanii care locuiesc in zona British Columbia din Canada.

Acestia pot sa fie alaturi de persoana iubita la restaurantul "Con Amore E Sapore" la "Valentines Day Party", organizat de gazda manifestarii si de Centrul Comunitar Romanesc din regiune. Petrecerea va incepe la ora 19:00 si va avea loc la "Carpenter's Hall", No.726 - 12th Street, New Westminster. In pretul biletelor de 30 de dolari canadieni este inclus un meniu bogat, alcatuit din calamari prajiti, orez cu carnaciori, cascaval si legume asortate, pui la cuptor si cartofi prajiti cu mujdei de usturoi si muraturi, dar si un desert surpriza va fi pregatit cu dragoste si gust de Mama Aurelia, informeaza site-ul romanilor din British Columbia. Meniul va fi asezonat si cu un pahar de tuica romaneasca si un pahar de vin italienesc rosu sau alb. Petrecerea va fi animata de Formatia DAcasa si de D.J. Florin.

 
Pianista romanca, in concert la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :609
Thursday, 10 February 2005

Institutul Titu Maiorescu din Berlin va gazdui vineri, 11 februarie, un concert de pian sustinut de romanca Madelaine Pitu-Podlacha.

Recitalul va incepe la ora 19:30 si va contine interpretari din lucrari de Beethoven, informeaza un portal al romanilor din Germania. Pianista romanca s-a nascut in anul 1974 la Bucuresti si a urmat timp de doi ani cursurile de pian la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, in paralel cu cele de la cunoscuta institutie de profil "Hochschule" din Berlin. Studenta in anul II la ambele academii, romanca a reusit sa cucereasca Premiul I la Concursul International Dinu Lipatti in 1993, care s-a desfasurat la Bucuresti, iar in 2001 a obtinut Premiul III la Concursul International George Enescu. Madelaine Pitu-Podlacha a sustinut o serie de concerte in Romania, acompaniata de filarmonici din intreaga tara, si a efectuat mai multe turnee in strainatate in tari precum Finlanda, Grecia, Germania sau Republica Moldova. In anul 2002 a mai obtinut un premiu important, la Concursul "Pacem in Terris" de la Bayreuth, reusind sa surclaseze 45 de competitori din Germania, Japonia, Coreea de Sud, Finlanda, Federatia Rusa sau China.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions