Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Diplomatie romaneasca la mansardaPDF Print E-mail
Morpeth, Anglia/Romanian Global News
Accesari :597
Friday, 11 February 2005

O romanca stabilita la Londra a primit aprobarea guvernelor Romaniei si Marii Britanii pentru a infiinta un consulat chiar la ea acasa!

La mansarda casei din Morpeth, districtul Northumberland va fiinta incerpand din luna aceasta consulatul onorific al Romaniei in Marea Britanie. Ina Dickson romanca in varsta de 49 de ani ce traieste in Howard Road, de altfel adresa la care va fi noul consulat onorific al Romaniei in Anglia, este singura persoana in Anglia, Scotia Tara Galilor care detine o astfel de functie, in care ea spera sa "ii aduca laolalta" pe cei ce traiesc la capete opuse ale continentului. Ina va activa in calitate de consul in partea de nord a Angliei, iar prima sa sarcina va fi aceea de a raeliza o ingemanare intre orasul britanic Morpeth si orasul romanesc Bran. Numirea romancei in calitate de consul onorific al Romaniei a fost realizata la propunerea Ambasadorului Romaniei la Londra, Dan Ghibernea, si aprobata de ministerele Afacerilor Externe roman si britanic. Ceremonia oficiala de numire va avea loc vineri, 11 februarie, la Morpeth Town Hall si se va bucura si de participarea ambasadorului Romaniei. "Vreau sa organizez un Targ romanesc la Morpeth in vara, care ar fi ceva cu adevarat extraordinar. Si as vrea sa incerc sa fac din nou sa functioneze ideea unei ingemanari intre orasele Morpeth si Bran", a declarat Ina Dickson la inceput de mandat. Ea isi propune sa transmita informatii de la Ambasada romanilor din regiune, majoritatea studenti la Durham si Newcastle. Romanca va veghea ca drepturile acestora sa fie respectate si le va oferi chiar si asistenta legala gratuita. Doamna Dickson, nascuta si crescuta la Bucuresti, traieste la Morpeth din anul 1991, iar in acesti 13 ani de cand locuieste in oras a devenit un ambasador neoficial al Romaniei si a actionat ca translator in cadrul unei excursii organizate la Bran de catre membrii Consiliului orasului Morpeth si Morpeth Pride in cursul anului trecut.

 
3 ani de facultate, masterat si doctorat pentru o specializarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :511
Friday, 11 February 2005

In contextul reformei sistemului educational prin care Romania va trebui sa treaca in curand cursurile de facultate se vor reduce pana la trei ani.

Incepand cu anul universitar 2005-2006, tinerii care vor dori sa studieze in cadrul unei facultati din Romania vor fi scutiti de efoturile celui de-al patrulea an, considerandu-se sufiecienti trei ani de studiu. Ministerul Educatiei si cercetarii vizeaza astfel intarirea masteratelor si a cercetarii in Romania. Dupa terminarea celor trei ani de facultate tinerii nu vor mai avea o specializare precisa, ci numai un domeniu. Dupa absolvirea facultatii urmatorul pas pentru construirea unei cariere va fi masteratul si eventual, doctoratul, abia acestea conferind tanarului o specializare. Totodata, ministrul roman al Invatamantului, Mircea Miclea, a anuntat ca din cele 300 de specializari cate existau pana in preznt in invatamantul din Romania, vor ramane numai 66 de domenii in care se va da licenta. Specializarile desfiintate au fost selectate pe criterii de compatibilitate cu sistemul universitar al Uniunii Europene si luandu-se in considerare posibilitatea efectiva de recunoastere internationala a diplomelor absolventilor de facultate. De la sistemul de invatamnt cu trei ani de facultate fac exceptie facultatile considerate si pana acum "mai deosebite". Astfel, la medicina se va studia in continuare pe parcursul a 6 ani, in timp ce la Drept sau la Teatru studentii vor trebui sa stea pe bancile scolii cate patru ani.

 
Bucurestenii isi aleg noul primar pe 3 apriliePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :498
Friday, 11 February 2005

Viitoarele alegeri pentru desemnarea noului primar general al Municipiului Bucuresti vor avea loc pe 3 aprilie, postul ramanand vacant dupa ce fostul primar, Traian Basescu, a fost ales pe 20 decembrie 2004 presedintele Romaniei.

Decizia a fost anuntata de purtatoarea de cuvant a Guvernului, Oana Marinescu, dupa ce joi, 10 februarie, s-a aprobat hotararea respectiva. Alegerile ar fi trebuit sa aiba loc pe 21 aprilie, conform unei ordonante de urgenta a cabinetului Nastase, dar acest act normativ a fost anulat de noua administratie de la Bucuresti dupa ce instalalarea in functie. Totodata, conform unei alte hotarari aprobate joi, 10 februarie, in ziua de 3 aprilie vor avea loc alegeri partiale in alte 18 de localitati din Romania.

 
Expozitie inedita de Biblii la ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :570
Friday, 11 February 2005

O inedita expozitie de Biblii rare se desfasoara in perioada 10-25 februarie la Biblioteca Centrala Universitara din Cluj-Napoca.

Cele cateva zeci de exemplare ale Sfintei Scripturi sunt grupate sub genericul "Cartea Cartilor. Memoria Credintei" si provin din perioade diferite ale istoriei, cele mai vechi fiind din secolele XV-XVI. Exemplarele rare sunt scrise in limbile ebraica, latina, maghiara, germana, franceza, engleza, armeana si romana, cateva carti aparte fiind facsimilul Bibliei lui Gutenberg, incunabulul carte care a fost tiparita in primii ani de functionare a tiparului Bibliei latine de la Nurenberg si doua exemplare ale Bibliei lui Luther. Totodata, in cadrul expozitiei mai pot fi vizionate exponate precum Biblia latina publicata la Cluj in 1552, prima Biblie romaneasca - tiparita la Bucuresti, si Biblia de la Blaj, tradusa de Samuil Micu, dar si alte Biblii pe pergament si hartie. La expozitie sunt prezentate, totusi, si editii actuale ale Cartii Cartilor, precum editia multi-media care a aparut la Cluj sub indrumarea Arhiepiscopului Bartolomeu Anania. Intrarea la acest eveniment este gratuita pentru toti participantii care vor veni sa admire pretioasele carti.

 
Jurnalistii romani participa la un seminar depre finantari ale UEPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :549
Friday, 11 February 2005

Ministerul Integrarii si Delegatia Comisiei Europene in Romania organizeaza vineri, 11 februarie, la Constanta, un seminar despre finantarile PHARE ale Uniunii Europene pentru Romania, eveniment inclus intr-o serie de manifestari similare care se desfasoara in Romania.

referitoare la programele de finantare pe care le ofera Uniunea Europeana Romaniei, informeaza postul national de radio. La intrunire se vor prezenta si cateva modalitati prin care ziaristii pot sa valorifice informatiile europene, precum si bursele de informare despre UE si programele finantate in Romania.

 
125 de ani de relatii diplomatice romano-olandezePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :617
Friday, 11 February 2005

Romania si Regatul Tarilor de Jos sarbatoresc, in acest an, 125 de ani de relatii diplomatice.

Istoria consemneaza stabilirea relatiilor diplomatice romano-olandeze la nivel de legatie, la 13 februarie 1880, moment urmat de prezentarea, de catre ministrul plenipotentiar al Romaniei cu resedinta la Bruxelles, a scrisorilor de acreditare regelui Olandei; ulterior, in 1898, Romania a deschis o legatie la Haga; in august 1966, raporturile dintre cele doua tari au fost ridicate la rang de ambasada, informeaza un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti. Relatiile dintre Romania si Olanda, diverse si consistente, se exprima atat la nivel politic, militar, economic sau social, cat si la nivel cultural sau al societatii civile. Cooperarea romano-olandeza, al carei motor principal il constituie relatiile economice, a avut un rol esential in procesul de construire a unei Europe unite si prospere. In perioada 1989 2004 schimburile comerciale dintre cele doua tari au ajuns sa creasca pana la de 7 ori. Regatul Tarilor de Jos este unul dintre principalii parteneri comerciali ai Romaniei, situandu-se pe locul al 10-lea in totalul comertului exterior al Romaniei, iar la exporturi pe locul sapte. In 2004, schimburile bilaterale au depasit pragul de 1 miliard de dolari, astfel: au insumat 743,6 milioane $, in timp ce importurile au ajuns pana la 593,5 milioane $. In acest moment, peste 2.000 de companii olandeze sunt active pe piata romaneasca, in contextul in care 7 ani la rand investitiile olandeze au ocupat locul intai in randul celor prezente in Romania. Totodata, se mai arata in comunicat, Regatul Tarilor de Jos a sustinut constant si continuu eforturile Romaniei de integrare in NATO si UE. Beneficiind de un sprijin pragmatic si constructiv din partea presedintiei olandeze a Consiliului UE, consolidat, in ultimii ani, printr-un dialog politic consistent si constat, la nivel de sefi de stat, guverne si ministere, Romania a incheiat, la sfarsitul anului trecut, negocierile de aderare la UE, confirmand calendarul prezentat la Consiliul European de la Bruxelles, din decembrie 2004 semnarea Tratatului de aderare in luna aprilie a acestui an, aderarea propriu-zisa in ianuarie 2007. Regatul Tarilor de Jos a oferit un sprijin substantial Romaniei, atat prin Programul PSO de cooperare cu tarile din Europa Centrala si de Est (asistenta nerambursabila in domeniul economic), cifrat, incepand de la infiintare, in 1996, si pana la sfarsitul lui 2004, la 53,5 milioane euro, cat si prin programul MATRA de transformare sociala. Proiectele de asistenta derulate in Romania de peste 300 de organizatii non-guvernamentale olandeze, cele peste 25 de programe de infratire ce leaga orase romanesti si olandeze, programele educationale, parteneriatele intre universitati si centre de cercetare, schimburile culturale intregesc multitudinea de fatete care compun relatiile romano-olandeze. Aniversarea a 125 de ani de relatii diplomatice romano-olandeze va prilejui organizarea, pe parcursul intregului an, a unei serii de evenimente dedicate sau legate de marcarea acestui moment istoric.

 
Participare romaneasca la Conferinta pentru probleme de securitatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :484
Friday, 11 February 2005

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, va participa la Munchen la cea de-a 41-a Conferinta anuala pentru politica de securitate.

Incepand de vineri, 11 februarie, personalitati de marca ai comunitatii internationale vor participa sub genericul "Pace prin dialog" la o analiza a situatiei politice internationale actuale si a modului in care aceasta determina evolutia principalelor evenimente. Conferinta va reuni in perioada 11-13 februarie ministri de externe si ai apararii, personalitati politico-militare, oameni de afaceri si jurnalisti. Situatia conflictuala din Orientul Mijlociu si provocarile pe care acesta le lanseaza pentur NATO si UE, dar si relatia dintre dezvoltarea economica si securittea globala vor fi unele dintre principalele teme care vor fi luate in discutie in cele trei zile de dezbateri. Secretarul general al ONU, Kofi Annan, va prezenta viitorul rol al Natiunilor Unite in cadrul mediului global de securitate. In contextul participarii la conferinta, ministrul Atanasiu va mai avea la Munchen intalniri bilaterale cu omologii sai din tarile participante la conferinta.

 
Militarii romani in slujba societatii in IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :513
Friday, 11 February 2005

Militarii Batalionului 2 Infanterie "Calugareni" au distribuit joi, 10 februarie data care marcheaza inceputul anului islamic rechizite, banci scolare, table de scris si doua frigidere elevilor din patru licee si scoli primare din localitatile Suq ash Shuyukh si Al-Ukaika.

Batalionul 2 Infanterie Calugareni" este dislocat la An Nassiryah, Irak. Materialele impartite de militarii romani au fost donate de Ministerul italian al Afacerilor Externe si au valoarea de aproximativ 10.000 de dolari SUA. Militarii romani au primit multumiri din partea directorilor institutiilor de invatamint si din partea reprezentantilor populatiei locale pentru sprijinul acordat in vederea modernizarii bazei didactice a scolilor. Aceasta a fost prima actiune de tip CIMIC (cooperare civili-militari) a batalionului in zona sa de responsabilitate, urmand ca militarii romani sa participe la refacerea instalatiei de canalizare si la construirea sistemului de epurare a apei in localitatile mentionate, proiecte care se vor derula in perioada urmatoare, se arata intr-un comunicat MApN.

 
Primul Salon National de Psihologie din Romania va avea loc in iuniePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :531
Friday, 11 February 2005

Sala Palatului din Bucuresti va gazdui in luna iunie primul "Salon National de Psihologie" organizat vreodata in Romania.

Tema lucrarilor va fi "Psihologia azi-arta de a trai mai bine", intocmai ca si denumirea revistei organizatoare, si va fi dezbatuta de mai multi specialisti in domeniu si in arii conexe. Acestia vor incerca in cele patru zile ale salonului sa ofere servicii si produse destinate imbunatatirii traiului zilnic, se arata pe pagina de web a organizatorilor. Salonul va cuprinde mai multe sectiuni, printre care psihoterapie, consiliere psihologica, selectia si recrutarea personalului, testari si evaluari psihologice, educatie, instruire, training, formare profesionala, dezvoltare personala, medicina psihosomatica, terapii complementare, comunicare, publicitate si reclama. La salon se vor decerna premiile de excelenta in psihologie si bursele de cercetare pe care le ofera publicatia "Psihologia azi". Totodata, ca o alta premiera, la manifestare va avea loc o bursa locurilor de munca pentru psihologi.

 
Rezultatele sondajelor din R.Moldova sunt departe de a fi credibile, dupa parerea expertilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :505
Friday, 11 February 2005

Echipa de experti a Institutului de Politici Publice (IPP) este deja compromisa, deoarece persoanele care realizeaza investigatii in teren comit foarte multe greseli, sunt tendentioase si nu pot raspunde la simple intrebari, ce tin de tehnologia desfasurarii sondajelor in teren. Nu cred ca rezultatele lor pot fi credibile", a declarat presedintele Asociatiei sociologilor si demografilor din Republica Moldova, Victor Mocanu.

Potrivit sursei citate, afirmatia potrivit careia actuala guvernare ar putea obtine, la 6 martie, aproximativ 60 % din voturi este o aberatie a directorului IPP, Arcadie Barbarosie, care este utilizata pentru a manipula opinia publica. Ei vor sa formeze o opinie, precum ca cetatenii pot sa nu mai participe la alegeri, deoarece votul lor nu mai conteaza in situatia in care majoritatea alegatorilor va vota cu comunistii. Nu este asa, dat fiind ca actuala guvernare nu a realizat tot ce si-a propus in programul de guvernare. Conform sondajelor de opinie, din cei 50 % dintre alegatori, aproximativ 20 % se declara fie indecisi, fie ca vor vota cu alti concurenti electorali", a subliniat Mocanu. Mai mult, el considera ca orice sociolog incepator poate sa-si dea bine seama de faptul ca maximum ce pot obtine comunistii este 50 % din voturi". Imi este greu sa spun ca IPP este adept al unor partide politice, insa eu nu dau credibilitate sondajelor realizate de acest institut, deoarece marja de eroare la ei constituie mai mult de 15 %. Astfel, daca expertii IPP sustin ca Partidul Comunistilor va obtine 60 %, inseamna ca, in realitate, acestia ar putea sa acumuleze aproximativ 45 % din sufragii", a conchis Victor Mocanu. La randul sau, directorul IPP, Arcadie Barbarosie, a declarat ca institutul nu este o companie sociologica si nu are operatori in teren. Noi doar gestionam programul Barometrul de Opinie Publica". Aceasta inseamna ca noi suntem responsabili de elaborarea chestionarului, de ajustari, schimbari etc. Aproximativ 70 % din intrebarile incluse in chestionar sunt invariabile, astfel incat noi putem evalua niste tendinte, iar 25 % variaza in functie de evenimentele din tara. IPP angajeaza companii sociologice prin licitatie publica, care doresc sa efectueze sondaje in teren. Sondajul in teren este efectuat de o companie sociologica, iar rezultatele sunt verificate de o alta companie sociologica. IPP a colaborat, cel mai des, cu IMAS, CIVIS si nu cred ca aceste companii pot fi invinuite de neprofesionalism", a spus Barbarosie. El si-a exprimat regretul in legatura cu faptul ca unor comentatori, cand le convine, subliniaza ca respectivele sondaje sunt efectuate de aceste companii, iar cand nu le convine - ca sunt realizate de IPP. In interviurile publicate in presa m-am referit la distributia in Parlamentul, in cazul in care alegerile ar fi avut loc duminica trecuta. Eu m-am bazat pe ultimul barometru, nu aveam unele rezultate mai proaspete si nu m-am referit la rezultatele votarii, ci doar la componenta Legislativului. Si asta, deoarece exista o multime de partide care nu vor trece pragul electoral si care, in mod obiectiv, vor contribui la repetarea fenomenului 2001, atunci cand actuala guvernare, acumuland peste 50 % din voturi, a reusit sa obtina 71 de locuri in Parlament. Astfel, din cei 23 de concurenti electorali, doar 3-4 vor putea accede in viitorul Parlament. Voturile celorlalti concurenti electorali vor fi redistribuite in mod proportional acestor formatiuni, partea leului din aceste voturi revenindu-i Partidului Comunistilor", a specificat Barbarosie. El a calificat acuzatiile aduse de Mocanu drept neserioase, mentionand ca ar putea discuta cu acesta in cadrul unei intrevederi mai profesionaliste", despre ce inseamna marja de eroare de 15 la suta. El trebuie sa stie ca marja de eroare intr-un sondaj in care esantionarea este facuta in mod aliator si in care volumul esantionarii este de aproximativ 1.000-1.200 de respondenti, nu depaseste 2,9 %. Aceasta este marja clasica. Victor Mocanu nu trebuie sa confunde rezultatele alegerilor cu marja de eroare in sondaje. Este un lucru inadmisibil pentru un sociolog profesionist", a conchis Barbarosie.

 
Monitorizarea alegerilor de catre societatea civila nu este apreciata de guvernul comunistPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :525
Friday, 11 February 2005

Societatea civila din Republica Moldova monitorizeaza pe larg actuala campanie electorala si, daca pe cineva il deranjeaza acest fapt, este cazul sa se deprinda cu practica monitorizarii din interiorul tarii si nu doar din exterior", a declarat, joi, in cadrul mesei rotunde Alegerile parlamentare din anul 2005 - eveniment de importanta cardinala pentru Republica Moldova", presedintele Coalitiei 2005", Paul Strutzescu.

Este pentru prima data cand societatea civila din Republica Moldova monitorizeaza pe larg procesul electoral. Grupul de monitorizare al Coalitiei 2005" a sesizat multe nereguli, care sunt confirmate documentar. Aceste rapoarte sunt facute publice, insa, din pacate, autoritatile doar iau act de ele, dar nu le aplica in practica. Este o oportunitate excelenta ca atunci cand se atesta o incalcare, care se tirajeaza in majoritatea sectoarelor din Republica Moldova, sa se faca pasi concreti pentru a le corecta si a impiedica fraudarea alegerilor. O atitudine cooperanta a Comisiei Electorale Centrale (C.E.C) si a altor factori de raspundere, care se ocupa de organizarea procesului electoral, ar da posibilitatea ca aceasta campanie sa fie corectata macar la o anumita etapa", a mentionat Strutzescu. La randul sau, reprezentantul Asociatiei pentru Democratie Participativa, Sergiu Buscaneanu, a declarat ca principalele probleme sesizate de observatori sunt utilizarea abuziva a resurselor publice in scopuri electorale, neasigurarea egalitatii de sanse pentru concurentii electorali, implicarea nejustificata a structurilor de forta in campania electorala. Raman a fi nesolutionate problemele ce tin de asigurarea dreptului la vot studentilor, cetatenilor din zona de est a Republicii Moldova si a celor aflati peste hotare. Membrul C.E.C, Iurie Ciocan, a subliniat ca C.E.C adopta anumite hotarari, atunci cand parvin unele sesizari ce tin de competenta comisiei. In cazul in care aceste sesizari nu tin de competenta C.E.C, ele sunt readresate Procuraturii Generale pentru a fi verificate si pentru a fi adoptate decizii referitoare la eventualele fraude. Mai mult de jumatate dintre sesizarile care parvin la C.E.C sunt respinse ca fiind nefondate, dar unele cauze sunt solutionate si sunt trasi la raspundere atat concurentii electorali, cat si institutiile media care incalca legislatia in vigoare si regulamentele C.E.C", a conchis Ciocan.

 
Final al saptamanii romanesti la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :858
Friday, 11 February 2005

Saptamana romaneasca la Scoala de Studii Economice de la Londra se incheie vineri, 11 februarie.

Tema principala a saptamanii dedicate Romaniei, "Cursa catre Bruxelles- 1782 de km garduri" a ocazionat o serie ampla de dezbateri desfasurate pe parcursul a 5 zile, la sediul LSE. Ziua de vineri, 11 februarie cea care va marca finalul acestei saptamani, are in program intre orele 17.30-19.30 conferinta intutulata "Investitii de afaceri si FDI in Romania: Amenintari si Oportunitati". Cei interesati pot partcipa la acest eveniment la sala E171-New Theatre a Scolii de Studii Economice. Saptamana romaneasca la Scoala de Studii Economice de la Londra a fost organizata de LSE Romanian Society.

 
Romanii in cadrul intalnirilor interbalcanice din FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :614
Friday, 11 February 2005

La Paris se va desfasura sambata, 12 februarie cea de-a patra intalnire anuala organizata de Corrier de Balkans.

Cu incepere de la ora 10.00, "Intalnirile interbalcanice" (Rencontres Interbalcaniques) se vor desfasura la Centrul Marius Sidobre din cartierul parizian Arqueil. Ziua Curierului Balcanilor este organizata anul acesta pentru a patra oara consecutiv. Editia din 2005 este organizata cu sprijinul FASILD. In debutul intalnirii va avea loc Adunarea generala anuala a Curierului Balcanilor la care sunt invitati sa participe exclusiv membrii asociatiei pe baza cotizatiei pe 2004. Intre orele 12.00 si 18.30 intr-un cadru mai lejer si beneficiind de un bar balcanic pe toata perioada zilei, va avea loc Salonul Asociatiilor, in cadrul careia vor fi prezentate revistele si initiativele ONG, asociatii, librarii si editori ce isi vor prezenta proiectele asupra Balcanilor. De la ora 14.00 pana la 15.00 presedintele Curierului Balcanilor va modera prima masa rotunda din cadrul zilei anuale a Curierului, cu tema "Tinerii proveniti din Balcani astazi?". Cei care vor participa la aceasta masa rotunda vor avea ocazia sa impartaseasca alaturi de tinerii studenti, experienta dublei culturi, povesti de viata si parcursuri personale, creandu-se astfel ocazia unei dezbateri deschise interbalcanice. In continuare, de la ora 15.00 este programata conferinta "Discursul bacanic" cuvintele si oamenii", o intalnire cu lingvistul Paul Garde, profesor la Universitatea din Provence. De la ora 16.30 pana la 18.00 se va desfasura la Arcueil cea de-a doua masa rotunda din cadrul acestei zile, pe tema "Romania dupa schimbarea majoritatii". Vor sustine cuvantari in cadrul acestei dezbateri istoricul Antonella Capelle-Pogacean, scriitorul si redactorul-sef al revistei Sena si Dunarea, Dumitru Tsepeneag si jurnalistul Alain Guillemoles. Discutia va fi moderata de coordonatoarea Curierului Romaniei, Laure Hinckel. Finalul zilei Intalnirilor Balcanice va fi marcat de vernisajul expozitiei de fotografie a lui Antoine Ageron si proiectia filmului "Before the rain" realizat de Milcho Manchevski.

 
Dedicatii romanesti de Ziua Indragostitilor la Radio SeghedinPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :589
Friday, 11 February 2005

Indragitii muzicii romaneasca au posibilitatea sa ofere un cadou muzical persoanelor apropiate la emisiunea radiofonica in limba romana de la Radio Seghedin din ziua de 14 februarie.

Printre piesele care pot fi alese ca dedicatii se numara: Nicu Alifantis & Zan - Sfantul Valentin, Stefan Banica jr. - Gaseste-mi loc in inima ta, Holograf - Te voi iubi, O-Zone - Despre tine, Vank 1000, Proconsul Zbor, Alina Sorescu - Te iubesc, Nicola - Langa mine. Dedicatiile muzicale se pot face la numerele de telefon: 62/554-832, 62/554-833, 06/30/431-72-74 (la Iulia Kaupert) sau prin fax, la numarul 62/554-803, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

 
Bursa maghiara pentru studii superioare in RomaniaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :635
Friday, 11 February 2005

Doi tineri romani din Giula au obtinut de curand bursa pentru studii in Romania. Andrei Muresan si Teodora Pui sunt studenti la Universitatea de Medicina Umana din Timisoara, in anul IV, respectiv in anul III.

Statul maghiar asigura in prezent 24 de burse pentru studii integrale la scoli superioare din Romania. Se acorda anual 5 burse noi. Ceilalti 3 bursieri care au obtinut bursa anul acesta sunt din Budapesta, Nyiregyhaza si Miscolt. Fejes Sandor, Palinkas Ors si Vrecenar Petra studiaza stomatologia la Facultatea de limba maghiara de la Targu Mures, fiind in anii II si III. In anii precedenti au obtinut bursa Irina Pui de la Facultatea de Desing din cadrul Universitatii de Stat din Timisoara, Andreea Gurzau de la Facultatea de Psihologie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, Gheorghe Ruja, Silvia Cardos, Zsolt Birtas si Zsolt Cserhati de la Universitatea de Medicina Umana din Cluj, precum si Janet Cefan de la Institutul Teologic din Oradea si Judita Cozma de la Universitatea de Stiinte Economice din Timisoara. Acordarea burselor va continua si in anul universitar 2005-2006. Termenul de inscriere la concurs este 1 martie 2005. Stipendiul este 200 USD la luna. Important este faptul ca in urma terminarii studiilor, diploma bursierilor va fi recunoscuta si autentificata in Ungaria, fara examen de diferenta. La concursul de bursa pot participa elevii din anul IV de liceu. Pentru bursa statului maghiar se pot inscrie, in primul rand, acei tineri care si-au inceput deja studiile in Romania. Adresa Comisiei pe Tara de Burse este: 1146 Budapesta, Aleea Ajtosi Durer nr. 19-21. Informatii suplimentare se pot obtine la telefonul 1/384-9010 sau pe Internet: www.scholarship.hu. De asemenea informatii sunt oferite si de redactia Foii romanesti, 5700 Giula str. Gh. Doja nr. 8, telefon 66/463-152, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

 
Subventie pentru perfectionarea profesorilor din scolile romanesti din UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :492
Friday, 11 February 2005

Pentru perfectionarea cadrelor didactice de la scolile romanesti din Ungaria se va aloca suma de 1,25 de milioane de forinti.

Aseasta decizie, luata de curand in cadrul Ministerului Invatamantului de la Budapesta, va permite folosirea banilor de catre ATRU (Autoguvernarea pe Tara a Romanilor din Ungaria) pentru acoperirea cheltuielilor necesare organizarii unor cursuri intensive de limba romana si de metodologie pentru profesorii romani din Ungaria in colaborare cu Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad. Cursurile din prima jumatate a anului 2005 se vor tine la Jula si Arad, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

 
34 de romani din Santiago isi pot regulariza situatiaPDF Print E-mail
Santiago, Spania/Romanian Global News
Accesari :530
Friday, 11 February 2005

Imigrantii rezidenti in Santiago, 5.000 de persoane, conform datelor recente, vor avea la dispozitie incepand de saptamana viitoare doua noi birouri de informatii.

Unul dintre aceste birouri este creat de Primarie, in mod deosebit pentru a solutiona cererile lucratorilor straini si ale angajatorilor acestora in materie de regularizare. Biroul va fi deschis pe o perioara de trei luni, pana in luna mai, cand se va incheia si procesul de regularizare demarat de Executivul spaniol. Biroul de informatii va fi deschis intre orele 8.00 si 15.00. Totodata, va mai fi deschis si un al doilea birou pentru imigranti, unul care se va ocupa de probleme mai diverse, intr-un cadru mai larg. Acest al doilea birou, deschis in colaborare cu Oficiul pentru Imigranti, se va afla la dispozitia celor interesati in intervalele orare 9.00-13.00 si 17.00-20.00 si va oferi informatii in legatura cu scolarizarea, carnetele de sanatate, precum si alte servicii destinate imigrantilor. In prezent, in Santiago sunt inregistrati 3.000 de imigranti, dintre care 1.800 nu sunt "regularizati". Numai in cursul anului 2004 s-au inregistrat 662 de muncitori straini, dintre cei mai multi provenind din tari latinoamericane (478), nuami 34 fiind de origine romana.

 
Romanii stabiliti in Spania pot avea pasaport de tip nouPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :531
Friday, 11 February 2005

Romanii stabiliti in Spania care doresc sa isi schimbe pasaportul cu unul de tip nou il pot solicita numai daca fac dovada domiciliului permanent in aceasta tara si a faptului ca nu au renuntat la cetatenia romana.

Daca pasaportul vechi a fost furat sau pierdut si se doreste inlocuirea sa trebuie, de asemenea, sa se faca dovada reclamarii furtului sau pierderii la politia din localitatea unde a disparut pasaportul. Pentru pasapoarte deteriorate, pe care detinatorii vor sa le inlocuiasca cu documente de tip nou, la actele necesare procedurii de eliberare trebuie atasat si pasaportul vechi, deteriorat, Si in cazul in care paginile parasportului au fost consumate in totalitate, acestea trebuie depuse la dosar, in copie. In cazul in care solicitantul si-a schimbat numele pe timpul prezentei sale in strainatate, prin casatorie, prin naturalizare sau prin efectul unei hotarari judecatoresti, documentul care atesta schimbarea numelui (certificatul de casatorie, certificatul de naturalizare sau hotararea judecatoreasca) va trebui transcris (inregistrat) la autoritatile de stare civila din Romania. In cazul hotararii judecatoresti pronuntata intr-o tara straina in cazul de fata, Spania - va trebui obtinuta recunoasterea de catre o instanta romana a hotararii pronuntate in strainatate. Transcrierea se poate face fie personal, fie prin imputernicire speciala (casatorie) sau prin imputernicire speciala (naturalizare). In acest caz, se percepe o taxa consulara de 101 euro.

 
Seara de dans pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :522
Friday, 11 February 2005

Comunitatea romana din zona orasului canadian Toronto este invitata sa participe sambata, 12 februarie, la o seara de dans la un centru comunitar care se afla pe strada Thorncliffe Park, nr. 48.

Cei care vor participa la aceasta manifestare vor avea ocazia sa isi demonstreze abilitatile pe ritmuri disco, latino-americane, vals, tango sau ritmuri moderne. Pretul biletelor de intrare este de 5 dolari canadieni, copiii si seniorii beneficiind de acces gratuit, informeaza pagina de web a Aliantei Romanilor Canadieni. La seara de dans se vor servi si bauturi si preparate traditionale romanesti. Informatii suplimentare se pot obtine de la numerele de telefon 416 - 878.4443 sau 416 - 271.9661.

 
Artistii romani isi continua concertele in AmericaPDF Print E-mail
Florida, SUA/Romanian Global News
Accesari :532
Friday, 11 February 2005

Grupul de artisti romani care a sustinut o serie de concerte in Statele Unite ale Americii in lunile ianuarie si februarie isi continua periplul prin America, cu inca trei spectacole, in localitatea Hollywood din statul Florida.

Concertele pe care le vor sustine Irina Loghin, Mirabela Dauer, Brandusa Covalciuc si George Rotaru vor avea loc in zilele de 12, 13 si 14 februarie, la noul restaurant romanesc "Dracula" din orasul american, informeaza portalul romanilor din Florida. Localul se afla la adresa 2221 Federal Hwy, informatii suplimentare putand fi obtinute direct de la gazda evenimentului, "Dracula Restaurant", la numarul de telefon 954-922-6066.

 
Ziua indragostitilor se sarbatoreste si la MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :520
Friday, 11 February 2005

Cuplurile de indragostiti romani din Montreal pot sa isi invite perechea in oras la "Discoteca Indragostitilor 2005" care va avea loc sambata, 12 februarie, la complexul "Place Chartier", Lachine.

Evenimentul este organizat in preajma Sfantului Valentin de firma romaneasca "Stefion" si va incepe la ora 20:00, informeaza pagina de web a organizatorilor. Biletele se pot achizitiona de la sediul complexului si costa 10 dolari canadieni. Bautura si mancarea se cumpara numai de la petrecere, la discoteca servindu-se feluri traditionale de mancare romaneasca. DJ Fane se va ocupa de partea muzicala a serii si va oferi celor prezenti o gama variata de genuri muzicale, de la latino, hip-hop, si dance, pana la retro si reggae.

 
Bal romanesc la ChitighazPDF Print E-mail
Chitighaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :519
Friday, 11 February 2005

Romanii din localitatea maghiara Chitighaz vor avea parte sambata, 12 februarie, de un bal romanesc care se va desfasura la Casa de Cultura din zona.

Balul va incepe la ora 19:00 si va fi organizat de Autoguvernarea Romaneasca in colaborare cu Asociatia Culturala Romaneasca si gazda manifestarii, informeaza corespondentul Romanian Global News din Ungaria. Biletele de intrare costa 1200 de forinti si includ si masa ce se va servi la bal. Acompaniamentul muzical al evenimentului romanesc va fi asigurat de o formatie din Santana.

 
Radu Lupu si-a anulat concertele de la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :518
Friday, 11 February 2005

Pianistul roman Radu Lupu nu va mai sustine la sfarsitul acestei saptamani cele doua concerte din cadrul stagiunii 2004-2005 a Orchestrei Simfonice din Toronto.

Desi biletele se pusesera deja in vanzare pentru concertele beethoveniene din 12 si 13 februarie, melomanii canadieni au fost anuntati pe site-ul institutiei culturale din localitate ca, din cauza unei mici probleme de sanatate, Radu Lupu nu mai poate sa fie solistul concertelor programate. Inlocuitoarea sa pentru spectacolele din acest week-end este pianista canadiana Janina Fialkowska, care va interpreta Concertul nr.4 pentru pian de Beethoven, in loc de Concertul nr.1 pentru pian de acelasi compozitor.

 
Soprana Doina Dimitriu, din nou pe scena Operei din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :529
Friday, 11 February 2005

Opera Lirica din Chicago prezinta sambata, 12 februarie, spectacolul "Tosca" de Giacomo Pucini, cu soprana Doina Dimitriu in rolul principal.

Romanca este titulara partiturii ce da numele operei inca de la inceputul acestei luni, "Tosca" beneficiind de mai multre reprezentatii pana in prezent si avand inca programari pentru lunile ce urmeaza, se arata pe site-ul oficial al operei americane. Printre partenerii de scena ai sopranei se numara tenorul Neil Shicoff, in rolul Cavaradossi, si basul Samuel Ramey, care il interpreteaza pe Scarpia. Doina Dimitriu a fost considerata de revista "LOpera" noua senzatie de la Scala din Milano, vocea ei fiind apreciata ca plina de elan si culoare, ca cea a unei soprane importante.

 
Romanii din Calgary strang bani pentru o noua bisericaPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :578
Friday, 11 February 2005

Doi romani din orasul canadian Calgary, Ofelia si Doru Rain, vor organiza sambata, 12 februarie, o petrecere pentru strangere de fonduri destinate constructiei noii biserici "Sf. Andrei" din localitate.

Intalnirea se va desfasura la Biserica ortodoxa sarba "Sf. Simion" incepand cu ora 18:00. Petrecerea va debuta cu un cocktail, urmand ca de la ora 19:00 sa se desfasoare cina propriu-zisa si dansul de dupa, informeaza revista "Romanul Canadian". Biletele au preturi cuprinse intre 15 si 30 de dolari canadieni si se pot obtine dupa o inscriere in prealabil la numarul de telefon 274-5128 sau la adresa de e-mail caras-severin@shaw.ca.

 
Doua prezente romanesti pe scene din GermaniaPDF Print E-mail
Essen, Germania/Romanian Global News
Accesari :507
Friday, 11 February 2005

Violoncelista romanca Laura Buruiana va sustine un recital de camera in Sala Municipala a localitatii germane Merzig.

Concertul va avea loc vineri, 11 februarie, si va fi un duet cu pianistul maghiar Martin Tchiba. In program se inscriu Sonata numarul 1 in fa minor de George Enescu, Sonata pentru violoncel solo de Gyorgy Ligeti si Sonata numarul 1 in mi minor de Johannes Brahms. Un alt roman ce poate fi ascultat pe o scena germana este basul roman Marcel Rosca, care interpreteaza vineri, 11 februarie, un rol in spectacolul "Salomeea" de Richard Strauss. Alaturi de el, la Teatrul din Essen se mai afla tenorii Rainer Maria Rohr, Thomas Riffka, soprana Francesca Patane, baritonul Almas Svilpa si mezzo-soprana Ildiko Szonyi. Spectacolul va mai fi interpretat de doua ori la institutia culturala din Essen si este dirijat de Stefan Soltesz, informeaza pagina de web a teatrului.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions