Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Aniversare Octavian BeluPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :1002
Thursday, 17 February 2005

Antrenorul lotului olimpic de gimnastica al Romaniei, Octavian Belu implineste joi, 17 februarie, varsta de 54 de ani, o varsta la care spera intr-o rezolvare cat mai buna a situatiei in care se afla.

Redactia Romanian Global News ii ureaza La Multi Ani cu ocazia acestei aniversari si este alaturi de antrenorul "fetelor de aur" in grelele incercari prin care trece in ultima perioada.

La inceputul lunii februarie, RGN a pus pe pagina sa de web un sondaj deschis cititorilor sai, prin intermediul caruia lansa intrebarea "Ceea ce pateste in acest moment cel mai mare antrenor al gimnasticii romanesti este: a. consecinta faptelor sale, b. consecinta sinceritatii sale, c. consecinta unui complot, d. altceva". 50% din repondentii acestui sondaj au considerat ca situatia in care se afla acum Octavian Belu este o consecinta a faptelor sale, in timp ce numai 21.4% cred ca aceasta se datoreaza sinceritatii sale. Desi ideea unui complot a fost vehiculata si ea in ultima vreme, numai 21.4% din cei care au raspuns sondajului cred ca asta se intampla acum cu Belu. Un procent mic, 7.1%, il reprezinta si cei care cred ca este vorba despre alte motive.

 
Basescu considera abordarea temei Tezaurului o copilariePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :620
Thursday, 17 February 2005

Presedintele Basescu considera ca abordarea problemei Tezaurului romanesc si a Pactului Ribbentrop-Molotov " in momentul de fata, n-ar arata decat o diplomatie care nu stie ce are de facut in relatia cu Rusia".

Prezent miercuri seara in emisiunea lui Marius Tuca de la Antena1, Basescu a sustinut ideea ca aceste doua subiecte nu mai reprezinta atat de mult un centru de interes in politica externa a Romaniei. Referitor la reactiile aparute in ultima perioada, conform carora Putin ar fi fost cel care ar fi evitat aceste teme de discutie, interzicandu-i si presedintelui roman sa le deschida, Basescu a spus ca nu le-a deschis pentru ca ar fi fost o "copilarie". "Romania face politica externa cu Rusia, de 15 ani vorbim de pactul Ribbentrop-Molotov si de Tezaur" a declarat seful roman de stat adaugand ca prioritatile sale in materie de politica externa vizeaza "restabilirea demnitatii Romaniei, iar Romania nu trebuie sa mai fie o tara care doar asculta deciziile luate, trebuie sa fie participanta la decizii".

 
Comisia Europeana va monitoriza angajamentele Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :636
Thursday, 17 February 2005

Negociatorul Sef al Romaniei cu UE, Leonard Orban, a avut joi, 17 februarie, la Bucuresti, o intrevedere cu o delegatie a Comisiei Europene, in cadrul careia s-a lansat procesul de monitorizare a angajamentelor asumate de Romania in timpul negocierilor de aderare la UE.

Timo Summa, director al DG Extindere, Wenceslas de Lobkowicz, Seful unitatii Romania si alti reprezentanti ai Comisiei Europene au discutat timp de trei ore despre clarificarea detalilor legate de procesului de monitorizare. Printre aceste aspecte se afla: vizite ale reprezentantilor comisiei in Romania si misiuni de "peer review", rapoarte de monitorizare, realizate de autoritatile romane, centrale si locale, dar si de Comisia Europeana, comitete de asociere dintre Romania si UE si sub-comitete, consultari tehnice, introducerea unui sistem de avertizare timpurie (pentru a semnala ramanerile in urma sau pentru a preveni aplicarea clauzelor de salvgardare), pre-notificarea legislatiei si pre-consultari. Totodata, cele doua parti au analizat masurile pe care le-au luat autoritatile romane, dar si pasii urmatori care trebuie facuti la toate capitolele de negociere. Conform reprezentantilor straini, Romania trebuie sa continue sa faca progrese in sectoarele concurenta, justitie si afaceri interne, protectia mediului, reforma administratiei publice si agricultura, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Integrarii.

Discutiile referitoare la fiecare capitol in parte vor continua pe parcursul acestei saptamani.

 
Contacte bilaterale romano-italiene la nivel inaltPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :634
Thursday, 17 February 2005

Subsecretarul de stat in MAE italian, Roberto Antonione, a efectuat miercuri, 16 februarie o vizita de lucru la Bucuresti, informeaza un comunicat MAE.

Vizita la Bucuresti a oficialului italian s-a inscris in seria contactelor bilaterale la nivel inalt din cadrul dialogului sistematic dintre ministerele de externe ale Romaniei si Italiei. Discutiile dintre Antonione si ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu s-au axat pe subiecte de actualitate de pe agenda europeana si internationala, indeosebi cooperarea in contextul pregatirii Romaniei pentru aderarea la UE si colaborarea in cadrul ONU. Referitor la problematica ONU, a avut loc un schimb de vederi in legatura cu reforma Consiliului de Securitate. In cadrul aceleiasi vizite seful diplomatiei italiene a reiterat sprijinul pe care Italia il acorda Romaniei pentru parcurgerea cu succes a perioadei ramase pana la momentul aderarii Romaniei la UE, la 1 ianuarie 2007. Au fost, astfel, discutate modalitati de a sustine punerea in aplicare a angajamentelor asumate de Romania la incheierea negocierilor de aderare. Totodata, se mai arata in comunicat, pe agenda de discutii s-au mai aflat aspecte ale cooperarii bilaterale, in special in ceea ce priveste dimensiunea economica, si ale colaborarii pentru a sprijini aspiratiile europene ale statelor din vecinatatea apropiata a UE. A fost relevata, in acest context, importanta pe care Romania si Italia o acorda dezvoltarii de proiecte comune in regiunea Marii Negre.

 
40 de romani captivi in MoscovaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :713
Thursday, 17 February 2005

Patruzeci de romani plecati la munca pe un santier rusesc situat in apropiere de Moscova, sunt blocati in locuintele de serviciu urmand sa fie judecati pentru sedere ilegala.

Plecati in urma cu un an din Romania, printr-un contract de munca intermediat de firma bucuresteana Kadima, romanii au platit cate 1.100 de dolari pentru a munci legal in Rusia. Conform declaratiilor rudelor ramase acasa, in primele doua luni de sedere in Rusia, muncitorii plecati din Tulcea si-au primit salariile in valoare de 600 de dolari, asa cum se stabilise anterior. Dupa aceste doua luni a inceput calvarul: nu au mai primit salarii, politia rusa le-a confiscat pasapoartele, banii, iar mai tarziu au fost instiintati ca nu au voie sa paraseasca locuintele de serviciu. In curand urmeaza sa fie judecati pentru sedere ilegala in Rusia. Deocamdata nu exista o plangere oficiala inaintata autoritatilor romane.

 
Ministrii integrarii din Romania si Bulgaria, preocupati de aderarea la UEPDF Print E-mail
Ruse, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :690
Thursday, 17 February 2005

Ministrul integrarii europene, Ene Dinga, si omologul sau bulgar, Meglena Kuneva, s-au intalnit miercuri, 16 februarie, in orasul Ruse, pentru a discuta despre cooperarea dintre cele doua tari in procesul de aderare la Uniunea Europeana.

Discutiile din cadrul intrevederii s-au concentrat pe calendarul semnarii Tratatului de aderare, asteptarile egale ale celor doua tari referitor la obtinerea versiunilor traduse in romana si bulgara ale Tratatului de Aderare si obtinerea unui aviz favorabil de la Comisia Europeana. Totodata, s-a evidentiat si faptul ca aceasta cooperare romano-bulgara in ceea ce priveste aderarea tine cont de doua coordonate: cooperare in constructia institutionala in perioada de post-aderare si cooperare transfrontaliera, se arata intr-un comunicat de presa trimis de Ministerul Integrarii. Delegatia romana in localitatea bulgara a mai fost alcatuita din Mihail Rosianu, ambasadorul Romaniei la Sofia, Leonard Orban, Negociator-Sef cu Uniunea Europeana, si Daniela Chisiu, director in cadrul Directiei pentru Cooperarea Transfrontaliera din Ministerul Integrarii Europene.

 
Alexandra Nechita doneaza un tablou in numele paciiPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :539
Thursday, 17 February 2005

Alexandra Nechita, pictorita romanca stabilita in Statele Unite ale Americii, isi va prezenta la sfarsitul saptamanii acesteia, la o galerie de arta din orasul californian Palm Desert, o expozitie de tablouri alcatuita din 84 de lucrari.

Una dintre picturile expuse va fi scoasa la vanzare, iar banii care vor fi obtinuti in urma acestui lucru vor fi donati pentru organizarea spectacolului "World Peace Music Awards", informeaza cotidianul iesean "Evenimentul". Lucrarea propusa spre comercializare poarta denumirea "Peace is Not an Option" si a fost desenata special pentru acest eveniment.

 
Proiectul Scoala Tinerilor Alegatori 2005PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :1070
Thursday, 17 February 2005
{mosimage}Asociatia obsteasca "Initiativa Euro-Atlantica Generatia 2002" (G-2002) din Chisinau a lansat in ianuarie proiectul de educatie civica "Scoala Tinerilor Alegatori 2005", proiect finantat de Fundatia elvetiana Open Society Institute Zug Foundation. {mosimage}Proiectul si-a propus sa urmareasca familiarizarea tinerilor cu drepturile lor politice precum si incurajarea participarii la scrutinul parlamentar din 6 martie 2005 ce va avea loc in Republica Moldova. Astfel, in perioada 13 februarie - 4 martie membrii asociatiei G-2000 vor intreprinde o campanie de incurajare a tinerilor sa-si exercite dreptul la vot. Aceasta campanie va consta in afisarea unor postere cu mesaje relevante in locuri frecventate de catre liceeni si studenti. Campania se doreste a avea un caracter echidistant si impartial si nu este afiliata sau asociata nici unui concurent electoral, asa cum declara membrii asociatiei G-2000. Totodata asociatia a efectuat un sondaj de opinie in perioada 24 ianuarie - 6 februarie 2005, pe baza aplicarii unei anchete sociologice efectuate prin interviu la locul de studiu al repondentilor, in randul a 1 285 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani. In sondaj au fost cuprinse 669 persoane de sex feminin si 616 persoane de sex masculin. Dintre acestia 512 repondenti aveau varste cuprinse intre 18-22 ani, persoane care vor vota la alegerile din 6 martie 2005 pentru prima data si prin urmare nu au raspuns la unele intrebari ce se refereau la alegerile anterioare. Alti 773 repondenti aveau varste mai mari de 22 ani, avand posibilitatea de a raspunde la toate intrebarile incluse in sondaj. Distributia pe nationalitate declarata de repondent este de 1.027 romani/moldoveni, 144 rusi, 54 ucraineni si 60 de alta nationalitate. 816 repondenti aveau domiciliul stabil in Chisinau, 469 in alte localitati ale Republicii Moldova, 846 repondenti isi faceau studiile la liceu si/sau institutii de invatamant superior, iar 439 repondenti sunt angajati, patroni, intreprinzatori si/sau someri.

Limba romana nu constituie o prioritate pentru tinerii din R.Moldova

Intrebati daca vor participa la alegerile din 6 martie, repondentii care au optat pentru prezentarea la urne au fost peste 73%, cei care nu doresc participarea fiind de peste 10% iar indecisii insumand procente peste 16%. Motivele pentru care acestia se vor prezenta la vot au fost impartite intre cei care opteaza pentru un viitor mai bun, 34,3%, din datorie civica - 31%, pentru schimbarea puterii - 18% si doar un procent de 0,4% a fost de parere ca participarea la vot va aduce rezolvarea problemei transnistrene. Restul de optiuni au fost pentru diferite motive iar cei care au ales sa voteze pentru limba romana nu au reusit sa atinga nici macar un procent de 1%.

"Parerea mea nu conteaza"

La capitolul incredere in exercitarea dreptului la vot repondentii au optat pentru variantele de genul: nu ma intereseaza alegerile - 34%, nu merita efortul - 18,5% si votul meu nu conteaza - 16,2%. O parte din tinerii repondenti au fost de parere ca oricum alegerile nu vor fi corecte si ca nu prezinta incredere si de accea participarea lor la vot va fi insesizabila. Intrebati daca vor voluntaria sau nu pentru alegerile din 6 martie marea lor majoritate, 64%, au dat un raspuns negativ, aceasta si datorita faptului ca doar 8,7% din ei au afirmat ca au incredere in procesul electoral. Un procent de 52,1% au opinat ca alegerile vor fi doar partial corecte. Dintre acestia marea majoritate sunt de etnie romana, in general femei si cu nivel de pregatire ridicat.Tot la capitolul incredere parerea despre partidele politice o putem considera dezastruoasa dupa procentele repondentilor. Astfel numai 1,8% au o parere foarte buna, buna, 35,4% si rea, 39%! Si aici numarul indecisilor este destul de mare, 12,5% iar a celor cu o parere foarte rea 11,3%.

Tinerii nu mai vor comunisti la putere

Intrebati de factorii importanti pentru care se prezinta la vot, tinerii au optat pentru programele politice ale partidelor, 74,1%, pentru personalitatea liderului, 70,4%, pentru relatiile internationale pe care le au acestia, 57,7% si pentru lista cu care se prezinta acestia la alegeri, 44,6%. Restul de procente s-au impartit in tot felul de alte motive mai mult sau mai putin importante si relevante pentru procesul electoral. Din cei 946 de chestionati pe tema concurentilor pe care ii vor vota, candidatii PPCD-ului au obtinut cele mai multe procente, 28,9% urmati indeaproape de candidatii Blocul Moldova Democrata 22,1%. Pentru Partidul Comunist nu vor vota decat 10,4%. Ramane insa un procent mare de indecisi, 29,6%, pe care probabil ca isi vor concentra artileria grea in campania electorala in plina desfasurare, majoritatea partidelor politice.

Iurie Rosca si Vladimir Voronin cei mai cunoscuti politicieni

Intrebati despre personalitatile politice pe care le cunosc cel mai bine, tinerii au raspuns in proportie de 87,7% pentru comunistul Vladimir Voronin urmat la un scor foarte strans de democratul Iurie Rosca, liderul Partidului Popular Crestin Democrat, 81,8%. Un alt lider al democratilor, Vlad Cubreacov, a strans 31,4% din voturile tinerilor in urma insa a liderului Blocului Moldova Democrata, Serafim Urechean, 48,9%. La capitolul simboluri de partid se pare ca destul de multi repondenti sunt la curent mai mult cu siglele comunistilor decat cu cele ale democratilor desi optiunile lor pentru democratie sunt destul de clare. Astfel simbolul/sigla PCRM-ului o cunosc 79,5%, a PPCD-ului 69,3%, a BMD-ului 49,1% iar a Partidului Social Democrat Moldovean 32,9%. Poate este bine de precizat la acest capitol ca barbatii, in general cei peste 22 de ani, sunt cei mai la curent cu simbolurile partidului comunist, iar etnia conteaza si ea, cei mai multi fiind rusii domiciliati la orase. Simbolurile democratilor sunt cunoscute destul de mult la sate si ca un paradox, femeile sunt cele mai pricepute in a face distinctia intre acestea. Numarul de tineri cuprinsi in cercetare a fost calculat proportional cu numarul elevilor si studentilor ce-si fac studiile in cadrul institutiilor de invatamant, si numarul tinerilor care sunt angajati in campul muncii si/sau sunt someri din orasul Chisinau si alte localitati ale Republicii Moldova. Cercetarea a avut loc in noua localitati: Chisinau, Drochia, Rezina, Orhei, Hancesti, Cimislia, Ciadar-Lunga, Cahul si Sanatauca (raionul Floresti). Esantionul, asa cum il declara reprezentantii asociatiei, este reprezentativ, eroarea fiind de maxim 3%.

 
Alianta Romanilor Canadieni doreste sa se implice in rezolvarea cazului AlexandreiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :625
Thursday, 17 February 2005

Presedintele ARC, Florin Rapan, a lansat o invitatie mai multor asociatii romanesti din Canada, dar si din lume, sa scrie Ambasadei Romaniei din Canada, dar si oficialilor de la Bucuresti si Ottawa, pentru redobandirea cetateniei romane a Alexandrei Austin, tanara adoptata in urma cu 11 ani de o familie de canadieni si care nu au mai dorit-o ulterior.

Dupa cum se stie Alexandrei i s-a refuzat, dupa acest incident nefericit, cetatenia romana fiind la mijloc atat incompetenta diplomatilor romani de a rezolva cazul cat si a organelor canadiene competente. Alexandra avea doar 9 ani in momentul adoptiei si evident era in imposibilitatea de a-si apara singura drepturile. "Nimic nu justifica golul legislativ care a permis acelor "parinti" adoptivi canadieni sa o trimita inapoi in Romania. Comunitatea romana canadiana ACUM trebuie sa arate ca exista. Daca ar exista bunavointa din partea politicienilor canadieni, acest caz ar putea fi rezolvat in regim de urgenta. Deci trebuie scris, insistat, poate deschisa o petitie online unde romanii sa isi expuna parerea!!" se arata in scrisoarea domnului Rapan catre toate organizatiile romanesti. Problema adoptiilor a devenit din pacate o lupta de influente politice externe. Ziarul Wall Street Journal a scos la iveala faptul ca Emma Nicholson a santajat guvernul roman cu aderarea la UE pe tema adoptiilor internationale. Se pare ca urmare a interventiilor Emmei si altor parlamentari UE, Camerele Parlamentare romanesti au compilat in graba acea noua lege a adoptiilor internationale, ignorand apelurile la ratiune si solutiile prezentate de specialisti in domeniu. "Legea stricta poate fi interpretata usor ca rezultatul esecului romanilor de a avea grija de proprii copii. In loc sa plece capul infricosati de nuielusa aderarii, clasa politica romana ar fi trebuit sa spuna: haideti sa facem o lege mai buna, care sa le garanteze copiilor sansa la un camin fericit in Romania sau in alta tara daca nu se poate in Romania. Nu e tirziu nici acum, dar faceti o lege care sa nu fie adoptata in unanimitate, sa vedem dezbateri pe tema asta, si argumente pro si contra", se mai arata in opiniile romanilor de pe un forum international de discutii.

 
Pianul la care a cantat Franz Liszt se afla la AradPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :550
Thursday, 17 February 2005

Pianul original la care a cantat Franz Liszt la Arad in zilele de 8 si 10 noiembrie 1846 va fi prezentat publicului aradean in pauza unui concert dedicat marelui compozitor.

Acesta va fi omagiat printr-un concert simfonic ce va avea loc joi, 17 februarie, la Filarmonica de Stat din Arad si care il va avea la pupitrul dirijoral pe elvetianul Claude Villaret. Concertul va cuprinde "Concertul de pian nr.2" si "Dans macabru" de Franz Liszt, iar solistul serii va fi pianistul maghiar Maruan Benabdalah. La pauza dintre cele doua parti ale spectacolului publicul va putea sa vada pianul autentic in cadrul expozitiei din foaierul Palatului Cultural din Arad, informeaza cotidianul "Adevarul de Arad". Instrumentul muzical marca Max Heilinger /Funfkirchen/Pecs a reusit sa intre recent intr-un proces de reconditionare a partilor sale lemnoase, dupa ce o buna perioada de timp a fost plimbat prin diferite locuri.

 
Colaborare inter-universitara romano-americanaPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :555
Thursday, 17 February 2005

Universitatea de Vest Vasile Goldis" din Arad si Universitatea din Akron, Statele Unite ale Americii, vor continua sa colaboreze pe plan academic, respectand traditia inceputa in urma cu trei ani.

Relatiile dintre cele doua institutii de invatamant se axeaza pe schimburi de studenti si profesori, proiecte de cercetare comune in mai multe domenii si o permanenta informare a mediului academic aradean in ceea ce priveste realizarile pe care le au studentii americani. Acest proiect de cooperare este o initiativa a profesorului Sebastian Vaduva, directorul Contului de Organizare si Dezvoltare al Universitatii din Akron si profesor asociat la Colegiul de Business Administration din aceeasi localitate. Prin intermediul sau, studentii Facultatii de Marketing de la Universitatea de Vest au putut beneficia anual de prelegerile unor cunoscuti profesori americani sau de obtinerea unor burse la facultatea americana, informeaza cotidianul "Adevarul de Arad".

 
Serbia priveste cu optimism construirea conductei de petrol CPOTPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :617
Thursday, 17 February 2005

Serbia este incantata de finalizarea studiului tehnico-economic care dovedeste utilitatea construirii partii romanesti a conductei petroliere Constanta-Pancevo-Omisalj-Trieste (CPOT), deoarece acest fapt creste posibilitatea construirii conductei si pe teritoriului Serbiei, care reprezinta una din patru directii posibile pentru transportarea petrolului din regiunea caspica, informeaza agentia de stiri Beta.

Conducta de petrol necesita dezvoltarea unei linii de 1.226 km legand portul Constanta la Marea Neagra cu portul croat Omisalj la Adriatica de unde va continua spre orasul italian Trieste. Romania a primit, printr-un program PHARE in anul 2003, in jur de 2 milioane de euro, pentru realizarea acestui studiu. Asa cum a fost conceputa de romani, conducta de petrol nerafinat s-ar extinde de-a lungul Romaniei pana la Pancevo in Serbia, unde s-ar conecta la conducta Adria, care traverseaza Serbia si Muntenegru, Bosnia si Hertegovina si Croatia la portul Omisalj. Compania Hill International a recomandat crearea cat mai rapida a unei companii responsabile cu derularea proiectului si identificarea surselor de finantare precum si incheierea a unui acord interguvernamental intre tarile participante la proiect. Construirea propriu-zisa a conductei ar putea incepe la sfarsitul acestui an, caz in care va fi terminata in perioada 2012-2014. Din proiect reiese ca in felul acesta se va asigura transportarea unei cantitati de pana la 112 milioane tone de petrol nerafinat anual. O directie alternativa pentru acest proiect este o propunere nordica, conform careia conducta de petrol ar tranzita sudul Ungariei si centrul Sloveniei in loc sa treaca prin Statele Balcanice.

 
Inca un boxer roman la InterBoxPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :987
Thursday, 17 February 2005

Inca un pugilist roman este legitimat la clubul canadian InterBox. Clubul pentru care a jucat si celebrul boxer roman Leonard Doroftei, a achizitionat recent inca trei sportivi, printre care si romanul Ion Ionut, alaturi de canadienii Benoit Gaudet si Antonin Decarie.

Pe numele sau de scena Jo Jo Dan, Ion a fost foarte bine primit de oficialii de la clubul canadian care au declarat ca sunt foarte incantati de tineretea si de talentul celor trei noi puglisti pe care i-a achizitionat. Jo Jo Dan, acum in varsta de 23 de ani, si-a inceput cariera profesionala in luna aprilie a anului 2004, iar de atunci a sustinut sase meciuri de profesionisti, castigate toate, trei dintre ele prin KO. Inainte sa treaca la boxul profesionist romanul a evoluat in cadrul Campionatelor Mondiale din 2001 si 2003. La InterBox mai evolueaza in prezent inca un roman, Lucian Bute, iar inainte de acesta clubul i-a avut intre pugilistii sai si pe Leonard Doroftei si Adrian Diaconu. Jo Jo Dan, care evolueaza la categoria usoara, va evolua sambata, 19 februarie, intr-o gala profesionista organizata de InterBox, la Montreal.

 
Steaua invinsa fara drept de apel pe MestallaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :971
Thursday, 17 February 2005

Ros-albastrii din Ghencea au fost invinsi miercuri seara la Valencia cu un scor clar de 2-0 de catre elevii tehnicianului italian Ranieri.

Meciul tur de pe "Mestalla", din cadrul saisprezecimilor de finala ale Cupei UEFA a fost cel mai important meci al Stelei pentru anul 2005. Tehnicianul din Ghencea, Walter Zenga, considera ca ratarile si modul in care au fost tratate fazele fixe sunt explicatia insuccesului de aseara in fata Valenciei. Cu toate acestea Zenga crede ca Steaua mai are o sansa sa se califice mai departe in UEFA, la meciul retur de la Bucuresti. "Daca ne vom pregati intens, ne putem impune si noi cu 2-0, la Bucuresti. Mai sunt sanse, desi returul porneste de la 0-2", a declarat Zenga dupa meciul cu Valencia. Patronul din Ghencea, Gigi Becali a fost nemultumit de jocul echipei, considerand ca aceasta a jucat ca pe Ghencea si l-a mustrat pe Zenga pentru introducerea prea tarzie a atacantului Cristea. Cu cateva zile inainte de meci, Becali a declarat presei ca acest Cristea va inscrie pe Mestalla, dar se pare ca nu a avut timp. "De un an de zile tot spun ca trebuie sa fie titular, dar nu pot interveni peste Zenga. El face echipa, dar, pe viitor, Cristea va juca", a promis patronul din Ghencea. Nu numai Zenga se gandeste la o revansa pentru returul in fata "liliecilor", ci si tehnicianul acestora, Claudio Ranieri, crede ca deocamdata nu s-a jucat calificarea si se asteapta la o replica puternica din partea elevilor lui Zenga la Bucuresti. Meciul retur se va desfasura peste o saptamana in Ghencea, insa misiunea Stelei este una deosebit de dificila: ros-albastrii vor trebui sa reuseasca o victorie la trei goluri pentru a merge mai departe, in optimi.

 
Zvonurile raspandite despre Iurie Rosca sunt identice cu cele impotriva lui IuscenkoPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :699
Thursday, 17 February 2005

Rusia a pierdut Ucraina ca vasal, ca pe o tara cu care ar vrea sa faca orice. Acum Ucraina a demonstrat ca exista un mecanism cum sa iesi din situatia de vasal", a declarat directorul general al Agentiei "Interaktiv PR Group", imagemaker-ul lui Victor Iuscenko, Denis Bogus.

Potrivit lui, Rusia pierde republica dupa republica, vasal dupa vasal. "La inceput a pierdut Tarile Baltice, mult a luptat cu Ucraina, dar, in anul trecut Rusia a pierdut Ucraina", a spus Denis Bogus, mentionand ca revolutia oranj in Ucraina a precedat viitorul unei bune parti din spatiul post- sovietic. Imagemaker-ul lui Iuscenko sustine ca si in Republica Moldova exista o "miscare oranj", promovata de PPCD. "Comportamentul PPCD in campania electorala din Moldova are foarte multe similitudini cu cel al lui Iuscenko in Ucraina. La fel ca si in Ucraina, aici sunt difuzate zvonuri cum ca Iurie Rosca tinde sa uneasca Republica Moldova cu Romania si ca este impotriva limbii ruse si este impotriva relatiilor amicale cu Rusia", a mentionat Bogus, adaugand ca dezinformarea in ceea ce priveste intentiile si pozitia lui Iuscenko fata de Rusia in campania electorala din Ucraina se regaseste si in Republica Moldova, la adresa lui Iurie Rosca. De asemenea, printre asemanari, Bogus a mentionat culoarea electorala oranj si sloganul electoral al PPCD "DA!"(in Ucraina - "Tak, Iuslcenko!). "Despre campania oranj putem spune insa ca ea vine ca un bulgare de zapada. Cum se vor desfasura lucrurile mai departe, va fi clar dupa alegeri, daca se va reusi alegerea unui presedinte. Conteaza Iurie Rosca si echipa cu care merge la alegeri. Fara indoiala, in Republica Moldova multa lume apreciaza evenimentele din Ucraina si eu cred ca Iurie Rosca are mari perspective in aceasta campanie", a mai declarat directorul general al Agentiei "Interaktiv PR Group", imagemaker-ul lui Victor Iuscenko, Denis Bogus.

 
Spionii unguri preocupati de intarirea securitatii regimului VoroninPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :638
Thursday, 17 February 2005

Departamentului ungar de informatii este dispus sa contribuie la accederea Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova in comunitatile regionale ale serviciilor speciale din Europa, a declarat marti, la Chisinau, directorul general al Departamentului de informatii al Republicii Ungare, Istvan Zsohar, in cadrul intrevederii cu presedintele Vladimir Voronin.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei, Istvan Zsohar a accentuat ca atat Ungaria, cat si intreaga comunitate europeana inteleg dificultatile cu care se confrunta Republica Moldova, fiind dispuse sa o sprijine in eforturile sale de consolidare a securitatii nationale. El a mentionat ca antrenarea efectiva a structurilor ungare de securitate in consolidarea securitatii si ordinii de drept la scara europeana a constituit un factor important in avansarea tarii sale catre UE. De asemenea, Zsohar s-a referit la experienta acumulata de tara sa in domeniul asigurarii transparentei investitiilor, ca instrument esential in contracararea spalarii banilor, a gruparilor criminale transnationale. Interlocutorii au mentionat ca extinderea Uniunii Europene si realizarea cu succes a Politicii de vecinatate a UE reclama modernizarea si eficientizarea cooperarii dintre serviciile speciale ale tuturor statelor europene, in virtutea faptului ca problemele majore de securitate, cu care se confrunta acestea din urma, devin comune pentru intreg continentul. Reamintim ca Ungaria a sprijinit puternic consolidarea autonomiei regiunii gagauze din Basarabia ca element al unei strategii pe termen mediu si lung care al evolutiilor geopolitice din zona.

 
SUA sustine consolidarea societatii civile basarabenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :698
Thursday, 17 February 2005

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chisinau a anuntat continuarea Programului de "granturi mici" pentru sustinerea initiativelor democratice, acordate organizatiilor neguvernamentale non-profit si mass- media independente, inregistrate in Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presa al Ambasadei SUA la Chisinau, pentru runda din luna martie, ambasada solicita proiecte ce tin de una din urmatoarele prioritati: educatia civica, consolidarea si promovarea societatii civile si a institutiilor democratice; egalitatea intre sexe, drepturile femeii, protectia drepturilor omului, egalitatea etnica, drepturile minoritatilor; armonia etnica si politica, toleranta, combaterea extremismului si a xenofobiei; promovarea mass-media independente, accesul liber la informatie, transparenta in conducere; participarea publicului la luarea deciziilor; lupta contra coruptiei: campanii si traininguri; institutionalizarea unor procese democratice deschise, pluraliste si democratice la nivel local. Programul nu finanteaza ajutorul umanitar sau activitati de caritate, activitati politice si de partid, cercetari stiintifice, conferinte si/sau calatorii individuale in strainatate, activitati comerciale, proiecte ce presupun dezvoltarea institutionala primara a organizatiilor. Data limita pentru prezentarea proiectelor este 11 martie 2005. "Programul de granturi mici" pentru sustinerea initiativelor democratice a fost initiat in 1994 ca un mecanism flexibil care ar permite ambasadelor americane sa sustina dezvoltarea democratiei in Europa Centrala si de Est, Eurasia si CSI. In Republica Moldova, programul a demarat in 1996.

 
Popularii basarabeni sustin implicarea Romaniei si Ucrainei in solutionarea conflictului transnistrePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :714
Thursday, 17 February 2005

"Romania este tara care trebuie sa se implice, si se va implica, in solutionarea conflictului transnistrian. Evident, vor fi intotdeauna rezerve din partea Moscovei si chiar o atitudine ostila fata de implicarea Romaniei in solutionarea acestui conflict, insa acest lucru nu inseamna ca Romania nu se va implica vreodata", a declarat miercuri vicepresedintele PPCD Stefan Secareanu.

Reamintim ca dupa ce a revenit la Moscova, Traian Basescu a declarat ca in cadrul intrevederii cu omologul sau rus Vladimir Putin a subliniat interesul Romaniei de a fi participant la gasirea unei solutii pentru problema transnistreana. "Este un conflict inghetat, iar un conflict inghetat poate evolua extrem de rapid si negativ in orice moment, fara ca lucrurile sa poata fi serios controlate. Deci, noi consideram ca problema transnistreana este una de securitate nationala, care vizeaza si Romania", a spus Basescu. Potrivit lui Secareanu, este necesara modificarea radicala a formatului de negocieri in problema transnistreana. "Acest lucru este posibil, pentru ca exista dorinta Republicii Moldova, a clasei politice, ca acest format sa fie schimbat si sa fie aplicata Strategia 3D, elaborata de societatea civila si sustinuta de catre partidele politice din Republica Moldova si organismele internationale. Oricum, Romania are un rol foarte important in reglementarea conflictului transnistrean, precum il are si Ucraina. Vedem deja primele actiuni ale noii guvernari de la Kiev in aceasta problema si acest lucru ne da sperante", a spus Stefan Secareanu. La randul sau, unul dintre liderii BMD, Dumitru Diacov, a declarat ca saluta intentia lui Basescu. "Speram ca diferendul transnistrian va fi solutionat cat mai curand si va fi creat un cadru de negocieri cu participarea tuturor structurilor cointeresate in solutionarea acestei probleme", a spus Diacov. Consilierul politic al Ambasadei Ucrainei in Republica Moldova, Marco Sevcenko, a facut trimitere la afirmatiile ministrului adjunct de Externe al Ucrainei, Oleksandr Motik, care sustine ca "in principiu, Romania ar putea participa la solutionarea conflictului transnistrean". Responsabilii de la MAE, Ministerul Reintegrarii si Misiunea OSCE in Moldova au refuzat sa comenteze intentiile Bucurestiului.

 
Liderul PPCD da replica afirmatiilor BMDPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :633
Thursday, 17 February 2005

"Testarea pe care am facut-o luni in cadrul unei conferinte de presa a reusit - liderii BMD dau raspunsuri evazive si evita sa se pronunte transant asupra neadmiterii unor alieri postelectorale cu PCRM si asupra unei eventuale exercitari a puterii de stat in Republica Moldova impreuna cu actualul partid de guvernamant", a declarat marti presedintele PPCD Iurie Rosca, comentand declaratiile liderului BMD Serafim Urechean.

Reamintim ca Urechean a declarat presei ca "BMD ar putea sa faca o coalitie postelectorala cu toate fortele democrate care vor trece in Parlament, inclusiv PPCD, in cazul in care acesta isi va schimba comportamentul". "Actiunile crestin-democratilor sunt sincrone cu cele ale comunistilor, - ei au demis guverne de orientare democrata. In "Flux" si in "Comunistul" sunt publicate aceleasi materiale. PPCD, in loc sa lupte cu actuala guvernare, lupta cu BMD", a subliniat Urechean. Mai mult, referindu-se la declaratiile lui Rosca, potrivit carora singura solutie pentru decomunizarea si democratizarea societatii este provocarea unor alegeri parlamentare anticipate prin boicotarea alegerii sefului statului, Urechean a spus ca "BMD doreste ca in Republica Moldova sa fie stabilitate". "Nu suntem pentru noi alegeri. Alegerile anticipate ar putea fi organizate doar daca PCRM ar ajunge prin frauda la putere. BMD este convins de faptul ca va castiga alegerile din 6 martie", a spus liderul BMD. Potrivit lui Rosca, este simptomatic faptul ca liderii BMD refuza cu incapatanare, inca din anul 2003, sa se pronunte transant asupra faptului ca nu vor admite alieri postelectorale cu comunistii. "Am cerut cu insistenta gruparilor aliate in aceasta constructie, BMD, cu pretentii democratice, sa iasa din alianta postelectorala cu PCRM, care s-a constituit in 11 raioane la nivelul consiliilor raionale. Se stie foarte bine ca in cele 11 raioane, comunistilor intotdeauna le-a revenit functiile numarul unu, cei din BMD multumindu-se cu posturi secunde in administratia publica locala, de nivel raional", a spus Rosca. El a reamintit de faptul ca "Alianta Braghis", formata la inceput din 19 deputati, a votat integral pentru instalarea Guvernului Tarlev in functie. "Putem constata si cu aceasta ocazie ca BMD, care este foarte eterogen si extrem de fragil, se teme de insasi campania electorala si de posibila repetare a procesului electoral, deoarece simte ca suportul lui electoral este extrem de subred, iar eventualitatea unor noi alegeri ar putea sa arunce aceasta formatiune sub pragul de 12 la suta". In opinia lui Rosca, Urechean foloseste cuvantul "stabilitate" pentru a-si justifica lipsa de interes pentru prelungirea procesului electoral din Republica Moldova. "Ideea de stabilitate este caracteristica pentru regimuri totalitare. Si in vremea lui Stalin era o stabilitate terifianta, si in vremea lui Voronin stabilitatea este una sinistra. O astfel de stabilitate nu-i este necesara Republicii Moldova. Ar fi bine ca alegatorii BMD sa se gandeasca care va fi starea lor sufleteasca dupa ce vor vedea ca deputatii pe care ei i-au urcat in Parlament vor admite, prin ratiuni oportuniste si egoiste, alierea cu comunistii si instalarea in functii importante alaturi de partidul lui Voronin. Decat ar afirma ca PPCD face jocul comunistilor, Urechean mai bine s-ar ingriji sa explice opiniei publice unde sunt cei doi candidati de pe lista BMD, - Anatol Turcanu si Vasile Colta, care sunt fugari peste hotare si dati in urmarire generala prin Interpol. Este evident ca aceasta formatiune trebuie tratata cu multe rezerve de catre alegatori, cel putin din doua motive - subordonarea totala a acestei grupari intereselor imperiale si caracterul profund corupt si imoral al liderilor acestei grupari", a conchis Iurie Rosca.

 
Se lanseaza Buletinul romanilor de pretutindeni, Focus on RomaniansPDF Print E-mail
Crevedia, Romania/Romanian Global News
Accesari :832
Thursday, 17 February 2005

Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni anunta lansarea buletinului Focus on Romanians - raport de monitorizare privind discriminarea romanilor de pretutindeni in anul 2004.

Lansarea va avea loc vineri, 18 februarie, la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni, de la Crevedia, cu incepere de la ora 11.00. Raportul, realizat de LTRP in colaborare cu organizatii neguvernamentale din tara si din afara, cuprinde cazuri de incalcare a drepturilor omului in comunitatile romanesti din jurul granitelor. Primul numar al buletinului Focus on Romanians are drept centre de interes situatia scolilor romanesti din Transnistria, persecutate de catre militia separatista timp de aproximativ jumatate de an (cazuri de presa) si monitorizarea situatiei romanilor de pretutindeni (cazuri de presa). De asemenea, este prezentat si un raport asupra presei si audiovizualului din Republica Moldova, unde nu exista decat un singur cotidian in limba romana. Totodata, primul buletin cuprinde si un studiu asupra comunitatii romanesti din Ucraina in ultimii trei ani, realizat de Dr. Ioan Popescu. Lucrarea mai cuprinde si un interviu cu fostul detinut politic de la Tiraspol, Alexandru Lesco. "Focus on Romanians" reprezinta o parte a proiectului mai amplu intitulat "Documentare si monitorizare privind discriminarea romanilor". La conferinta care se va desfasura vineri la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi de la Crevedia vor participa presedintele Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, Eugen Tomac, directorul Institutului "Fratii Golescu" pentru relatiile cu romanii din strainatate, Mihai Nicolae, directotul Centrului"Eudoxiu Hurmuzachi" pentru romanii de pretutindeni, Mihai Gheorghiu, presedintele Asiociatiei Civic Media si redactorul cotidianului Ziua, Victor Roncea si regizorul roman Dinu Cocea. Cu aceeasi ocazie se va lansa si colectia legislativa "Comunitati romanesti drepturi si norme universale", realizata de Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, ce cuprinde documentele internationale si europene privind protectia minoritatilor europene.

 
Seful diplomatiei romane in vizita la romanii din VarsetPDF Print E-mail
Varset, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :696
Thursday, 17 February 2005

Ministrul roman al afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va efectua vineri, 18 februarie o vizita in Serbia si Muntenegru, la Varset.

Ministrul Mihai-Razvan Ungureanu va avea o intalnire cu reprezentantii comunitatii romanesti din zona, ocazie cu care vor fi analizate oportunitatile de sprijin din partea statului roman al etnicilor romani, inclusiv in contextul organizarii, in perioada urmatoare, a primei sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale privind minoritatile nationale, se arata intr-un comunicat remis de MAE. Cu aceeasi ocazie va fi inaugurat si sediul Consulatului General al Romaniei la Varset, eveniment ce se va desfasura in prezenta ministrului sarb al Afacerilor Externe, Vuk Draskovic, a oficialitatilor locale si a reprezentantilor comunitatii romanesti. Infiintarea Consulatului General vine in sprijinul membrilor comunitatii romanesti din zona, in general al tuturor cetatenilor sarbi din circumscriptia acestuia, in solutionarea problemelor legate de vize si de contactele cu Romania. Consulatul va avea in jurisdictia sa urmatoarele regiuni: Banatul Central cu districtele Novi Becei, Nova Crnja, Zitiste, Secanj si Zrenjanin si Banatul de Sud cu districtele Plandiste, Varset, Bela Crkva, Kovin, Alibunar si Kovacita. Consulatul va servi unei mai bune cunoasteri a traditiei istorice a Banatului, orasul Varset reprezentand podul de legatura spirituala intre Serbia si Romania. Totodata, comunitatea romaneasca din circumscriptia Consulatului General va putea sa cunoasca mai bine realitatile din tara noastra. Vizita sefului MAE roman in Serbia si Muntenegru va ocaziona si discutii cu omologul sarb al acestuia, Vuk Draskovic, pe teme privind dialogul politic bilateral si relansarea relatiilor economice dintre cele doua tari, cooperarea in context regional si european, inclusiv privind modalitatile de sustinere de catre Romania a integrarii Serbiei si Muntenegru in structurile europene si euro-atlantice.

 
Din celula, Ivantoc il felicita pe Grigore VieruPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :691
Thursday, 17 February 2005

Detinutul politic basarabean din grupul Ilascu, Andrei Ivantoc, intemnitat la Tiraspol, a adresat recent prin intermediul sotiei sale o scrisoare de felicitare pentru poetul Grigore Vieru cu ocazia jubileului de 70 de ani al acestuia. Redam mai jos scrisoarea lui Ivantoc.

"Draga Grigore Vieru

Am un mic difuzor in celula, este unicul care vorbeste romaneste cu mine de 13 ani incoace, si el mi-a spus ca e ziua Dumneavoastra, si m-am bucurat ca V-a dat Dumnezeu sanatate  sa ajungeti la 70 de ani. Stiu ca sanatatea e foarte scumpa in Republica Moldova pentru oamenii care spun si scriu adevarul, pentru cei care iubesc si vorbesc limba romana, asa cum faceti Dumneavoastra, caci in Moldova a fost intotdeauna greu sa lupti pentru grai, pentru cultura si pentru adevar. Sper sa va gaseasca sanatos si aceasta scrisoare a mea, caci drumul de aici e cam lung, chiar daca Chisinaul e la o azvarlitura de bat, dar zidurile uitarii s-au inmultit intre noi si scrisorile ajung mai degraba din Africa, decat din inchisoarea din Tiraspol. Am aflat de la radio, ca V-a felicitat foarte multa lume si ma bucur ca oamenii nu V-au uitat.  V-a felicitat personal si presedintele, dar n-am inteles bine - V-a oferit o medalie cu care ati fost decorat in 2001? Lasati, ca medaliile adevarate nu se fabrica la presedintie, ci in inima miilor de copii care au crescut cu poeziile Dumneavoastra. Si eu tin minte versuri de-ale Dumneavoastra, cele din cantecele Doinei si ale lui Ion, caci aici, chiar de stau in izolare si am uitat multa lume la fata, mai ales fetele politicienilor, imi stau limpezi in memorie fetele patriotilor, cu care am fost impreuna la inceputul anilor 90, ale scriitorilor, ale oamenilor de cultura. Nu pot sa uit nici fetele tradatorilor, desi as vrea foarte mult sase stearga chipurile lor din mintea mea, sa nu mai stiu ca exista tradare, caci asta imi face temnita si mai neagra. Va doresc sa nu aveti parte de tradare in anii acestia de restriste si Va multumesc si eu din partea mea pentru toata creatia. Nu am aici nici o carte cu poezii, desi mi-asi dori sa am o carte semnata de Dumneavoastra chiar, caci stiu ca ati scris mult despre mama. Mi-i dor si mie de mama mea, n-am mai vazut-o de ani multi, aud doar de la sotia mea si de la surorile mele, ca e tot mai necajita si mai sleita de puteri, ca i-au scazut vederile, aproape ca a orbit si ma tem ca de voi iesi de aici, nu va mai putea sa ma vada. A suferit mult, fara sa merite, de aceea imi pare mai rau, dar multe mame sunt pe lume care au suferit pentru surghiunul copiilor lor si mama mea nu este singura. Va scriu aceasta scrisoare ca sa va felicit, dar imi cer scuze ca nu sunt si eu scriitor, de aceea va spun cuvinte simple, din acestea pe care gasesc aici in celula mea. Si daca a iesit scrisoarea cam lunga, nu va suparati ca va povestesc de toate, caci mi-i dor si mie sa vorbesc cu tara mea, dar greu ies cuvintele de aici, din inchisoare. In sinea mea nu tac, vorbesc cu cei care spun lucruri bune sau rele la radio, vorbesc in gand cu camaradul meu Ilie, vorbesc cu Tudor Petrov-Popa, dus departe de langa mine, tocmai la Hlinaia. Vorbesc cu multa lume, cu cei care nu ma uita si cu cei care ma uita. Vorba adevarata am doar cu sotia mea Eudochia, caci ei ii dau voie separatistii sa ma viziteze cateva ceasuri pe an. Vorbim printr-un geam de sticla si gardistii ne scutura cuvintele si atunci, iti vine sa mutesti mai degraba, decat sa le spui lor ceea ce vrei sa spui sotiei sau tarii tale, in tara ta. Eu aici nu disper, pentru ca libertatea o traieste fiecare in felul lui si eu o simt in felul meu. In cei 13 ani nu m-am lasat provocat si nu am ingenuncheat si nu am spus minciuni, de aceea nu cred ca cineva are pentru ce sa ma judece. Va doresc inca o data sanatate si versuri multe, sa scrieti si pentru noi, caci lumea va intelege mai bine pe Dumneavoastra decat ne-au inteles pe noi, detinutii politici ai regimului separatist de la Tiraspol, si daca aveti ocazia sa lamuriti copiilor de romani ce s-a intamplat cu noi, sa le spuneti ca ne-am iubit Patria, si ca nu vom inceta sa o iubim, orice s-ar intampla cu noi.

Andrei. Celula nr. 6, inchisoarea nr.2, Tiraspol"

 
Sediu nou pentru sectia consulara a Ambasadei Romaniei in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :706
Thursday, 17 February 2005

Sectia consulara a Ambasadei Romaniei in Italia functioneaza in noul sediu situat in Via del Serafico 69/75, 00142 Roma.

La noua adresa se poate ajunge pe linia de metrou "metro B" coborand la statia Laurentina sau cu autobuzul 764, la statia Serafico. Numerele de telefon la care poate fi contactata sectia consulara sunt 06 51 53 11 55, 06 51 96 52 66, 06 51 96 52 68, fax: 06 51 53 11 51, sau la adresa de e-mail consulara@roembit.org. De asemenea, atasatul pentru probleme de munca si sociale functioneaza in sediul Sectiei Consulare si poate fi contactat la telefon/fax 06 51 98 70 93, informeaza Ambasada Romaniei in Italia.

 
De ce Andrei Ivantoc?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :567
Thursday, 17 February 2005

Prezenta lui Andrei Ivantoc pe listele elctorale-2005 a provocat si mai provoaca reactii si discutii  in contradictoriu.  Mai multe decat in cazul oricarui alt "independent" si chiar al partidelor sau blocurilor politice.

De ce?  In primul rand, pentru ca este un caz special. Exceptional, daca vreti. Doi - pentru ca a creat un precedent pe frontul electoral din R. Moldova. Si trei - pentru ca partidele politice intrate in competitie electorala au uitat de obligatii morale si de sacrificii. Acum sa meditam impreuna. 
De ce "caz exceptional"?  Deoarece Andrei Ivantoc depaseste "modelul traditional" de "candidat independent" de la noi  care, de obicei, este o "jucarie electorala" pentru "fantomasii politici". Este pentru prima data, in "traditia" alegerilor din R. Moldova, cand pe lista "independentilor" apare un nume, meritul si sacrificiul caruia nu pot fi contestate. El nu trezeste indoieli la tema "meritului".  Lui i se incrimineaza doar "incertitudinea sansei", dar sansa lui suntem noi, alegatorii.  
De ce "caz fara precedent"? In contextul actualei campanii electorale, care abunda de contradictii si confuzii, Andrei Ivantoc este si trebuie conceput ca o alternativa electorala. Sigura, negresita si reala.  Alternativa tuturor contracandidatilor electorali. Spunand acestea, raspundem, de fapt, si celui de-al treilea "de ce?" Cand zicem ca partidele politice, antrenate in alegeri, au uitat de obligatii morale si de sacrificii, ne gandim la rostul ideii de "libertate", "crez", ideal national", la suprematia acestora si locul lor in gandirea politica de la noi. Andrei Ivantoc, alaturi de Tudor Petrov-Popa si tot "grupul Ilascu" nu sunt cazuri particulare de detentie. Ei insumeaza ideea de libertate colectiva, inca ferecata in acea "cusca de fier cu tricolor", care a facut ocolul lumii si care este, in continuare, o amenintare la libertatea noastra ca neam. Cum trebuiau sa procedeze partidele politice de la noi? Sa le ofere sansa, trecandu-i pe listele lor electorale. Cum au procedat? Au manifestat nesfarsit egoism politic. Ce-i ramanea sa faca lui Ivantoc, in aceasta "noua situatie electorala;"?  Luptator fiind, sa intre in lupta. Si a intrat. Constient si fara teama, pentru caIvantoc, ca si toti ceilalti din "grupul Ilascu" nu si-au lasat speculate nici numele, nici crezul, nici idealurile, nici familia, asa cum o fac multi dintre cei aflati la libertate, devenind lichele peste noapte, sau fiind lichele in devenire. Sacrificiul lor a fost si ramane unul absolut crestinesc. Pentru ca Ei au fost si raman luptatori pentru idee, constienti de orice risc si fatalitati.

Ramanem doar noi, alegatorii, sa ne determinam ce ne facem cu sentimentul de datorie, onor, demnitate, daca nu cumva le-am pierdut in cautarea "binelui pentru noi?"

Cine ar fi alegatorii lui Andrei Ivantoc? Se discuta mult la aceasta tema. Impresiile, in presa, arata tot mai mult la clasa intelectuala a R. Moldova. Nu e putin. Ba e foarte mult, in sensul calitatii acestui segment electoral.  Si-au anuntat disponibilitatea de a lupta pentru Ivantoc si unele partide politice, din afara ariei electorale-2005. Ar mai exista si alte "rezerve".  O sansa reala, in acest sens, ar constitui-o chiar "independentii", care s-ar putea uni, pe ultima suta de metri, in idea sprijinirii unanime a candidaturii lui Ivantoc. Motivarea deciziei? Pentru Andrei Ivantoc acest mandat echivaleaza cu libertatea. Si nu doar a lui. Pentru ceilalti independenti - cu statutul, in cel mai bun caz, de functionar de stat, daca nu cu cel de "piesa electorala" de manevra in interesul "stangii" sau "dreptei" politice. Cine atunci, din punct de vedere moral, politic si chiar din punctul de vedere al idealului national ar avea dreptul sa pretinda mai mult votul alegatorului pentru acest mandat? Analizati, calculati si, in cazul in care nu vor avea curajul sa decida "imdependentii", decideti Voi, Alegatorii.

S-au facut auzite, pe parcursul campaniei, acuzatii ale partidelor politice caIvantoc le-ar "fura voturile". Eroare. Partidele politice, prin "marfa lor electorala" de pe liste au descurajat atata lume, calui Ivantoc i-ar fi de ajuns ca alegatorii, care nu si-au gasit ori regasit sperantele lor pe listele acestor partide, sa aleaga"varianta Ivantoc" si atat. Sa nu uitam si de faptul ca partidele politice ajunse la guvernare, gratie iresponsabilitatii lor post-electorale, au creat in "spatele frontului" o armata intreaga de "descurajati" si "indecisi",  pe care nici un partid politic din cursa electorala 2005 nu va fi in stare sa-i mobilizeze la votare. Pentru Ivantoc ei ar putea iesi la urne pe 6 martie. Si chiar ar fi un gest de mare caracter din partea lor si le-ar sta, expresiv de bine, sa-si "sacrifice" indecizia si sa-i acorde votul celui care si-a sacrificat tineretea, familia si viata unui ideal, unic pentru toti: libertatea.

Alegerile din 6 martie, in cazul lui Ivantoc, vor fi un foarte serios examen de maturitate a societatii moldovenesti si nu doar politica, ci, mai intai de toate, morala.  Repet: partidele politice au pierdut acest examen. Ramane sa vedem, daca electoratul mai este capabil sa decida altfel. Chiar daca va face-o in detrimentul unui sau chiar a tuturor celorlalti concurenti electorali. E timpul sa intelegem ca partidele politice, cele inapte de sacrificii, nu ne pot oferi nimic bun in perspectiva. Din aceasta cauza ele trebuiesc sanctionate public. Ar fi un eveniment fara precedent in lume. Sa ne inchipuim pentru un moment ce explozie ar produce R. Moldova pe glob, cand toate comisiile electorale de circumscriptie vor anunta acelasi rezultat al alegerilor parlamentare 2005: Validat un singur candidat electoral - Andrei Ivantoc. Evident, va trebui sa facem alegeri repetate. Dar lectia, pe care va da-o electoratul, in acest caz, va fi una greu de suportat pentru asa-zisa clasa politica din R. Moldova. Asta ar fi inceputul renasterii Moldovei, prin nasterea unei clase politice noi. Si realegerea unui parlament din oameni noi, din oameni cu nume si personalitate.

Editorial din ZIARUL DE GARDA

 
Anul Einstein va fi celebrat la New York si de fizicienii romaniPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :657
Thursday, 17 February 2005

Sala Auditorium a Institutului Cultural Roman din New York organizeaza si in aceasta saptamana o manifestare inclusa in ciclul "Conferinte".

Aceasta va avea loc joi, 17 februarie, incepand cu ora 19:30 si se va intitula "Albert Einstein si Anul International al Fizicii". Dezbaterea va fi sustinuta de doi profesori romani, dr. Teofil Roll si dr. Dumitru Iacobas. Alegerea temei nu este deloc intamplatoare, anul 2005 fiind proclamat Anul International al Fizicii de catre Adunarea Generala a ONU. Totodata, acestei titulaturi i s-a mai adugat si cea a marelui profesor care a revolutionat fizica moderna, Albert Eistein, informeaza Institutul Cultural Roman din New York. Prezentarea celor doi profesori romani se inscrie in contextul initiat de ONU si poarta amprenta contributiilor pe care le-au adus in ultimul secol fizicieni romani.

 
Dezbatere despre educatia civica la Ambasada Romaniei din WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :565
Thursday, 17 February 2005

Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, s-a intalnit marti, 15 februarie, la sediul misiunii diplomatice din capitala americana, cu parlamentarii Adrian Cioroianu si Petru Andea.

Politicienii romani au fost insotiti de o delegatie alcatuita din Tom Wallace, membru al unei asociatii civice americane, Elisabeth Kasa, reprezentanta a Institutului Intercultural din Timisoara, precum si membri ai unor organizatii similare din Ungaria, informeaza pagina de web a ambasadei romane. Evenimentul prin care cele trei parti s-au reunit la Washington a avut ca scop prezentarea modalitatilor de promovare a educatiei civice in institutii de invatamant.

 
Copiii romani de la Chitighaz vor organiza un bal de binefacerePDF Print E-mail
Chitighaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :693
Thursday, 17 February 2005

Copiii romani de la gradinitele din localitatea maghiara Chitighaz vor putea sa participe vineri, 18 februarie, la un bal de binefacere care se organizeaza pentru ei la initiativa parintilor.

Acesta este cea de-a treia editie care are loc in scop filantropic, devenind deja o traditie pentru micuti care, prin intermediul unui astfel de eveniment periodic, pot sa-si procure mai usor jucariile si obiectele necesare la dezvoltarea gradinitei, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Balul de binefacere se va desfasura la Casa de Cultura din localitate si va consta intr-un program folcloric pe care il vor prezenta copiii, o cina la care sunt invitati sa participe toti cei prezenti la eveniment si o petrecere destinata celor mici.

 
O trupa rock fondata de un roman concerteaza la Los AngelesPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA/Romanian Global News
Accesari :713
Thursday, 17 February 2005

{mosimage}Trupa americana Automatic Slim, din care face parte si un roman, va concerta la finele lunii februarie la Los Angeles, in fata unor prestigioase case de productie din Statele Unite ale Americii si a fanilor.

{mosimage}Concertul este programat pentru data de 24 februarie, ora 20.00, si se va desfasura la Clubul Vodka, din West Hollywood, ca parte a unui turneu de promovare muzicala a formatiei pentru colegiile universitare americane, informeaza Consulatul General al Romaniei in L.A. Stilul muzica al trupei este mai degraba, cred criticii, o imbinare intre stilurile Queens, Stone Age, Alice in Chains si Neil Young. "Never the same", hit-ul celor de la Automatic Slim este o piesa foarte populara pe statiile de radio ale colegiilor universitare de pe Coasta de Est a Statelor Unite ale Americii, ajungand in scurt timp sa fie remarcat si evidentiat de cele mai renumite case de productie americane. "Stilul de interpretare este admirabilRock clasic cu incursiuni de jam. Calitatea muzicii lor ma face sa cred ca se vor evidentia curand." Spune Bill Ribas, din partea publicatiei "NY Rock". Chitaristul formatiei americane, Gelu Sulugiuc si de altfel fondatorul in urma cu trei ani al trupei este originar din Romania. Regimul comunist, care interzicea muzica rock, l-a impiedicat sa asculte inainte de revolutia din 1989. Dupa revolutie, Gelu a inceput sa asculte rocknroll si apoi sa invete limba engleza pentru a intelege versurile artistilor sai preferati, Black Sabbath, Led Zeppelin si Metallica. Dupa mutarea la New York, Sulugiuc a infiintat in anul 2002 trupa Automatic Slim. Aparitiile scenice sunt o eruptie de energie a membrilor formatiei, stilul lor muzical fiind o combinatie de ritmuri puternice, antrenante si sunete de chitara furtunoase si agitate uneori insa calme si linistitoare. Vocea distincta si artistic calitativa a solistului, Gelu Sulugiuc transmite mesaje sociale, politice si de experienta personala, se mai arata intr-un mesaj al Consulatului General al Romaniei la Los Angeles. Greta Brinkman s-a alaturat trupei anul trecut aducand un impresionant bagaj de experienta muzicala si interpretare scenica, acumulat anterior alaturi de Moby, Debbie Harry, L7, The Nuns.Consulatul General al Romaniei la Los Angeles sustine eforturile acestei trupe de a se integra pe piata muzicala americana. Cantecele celor de la Automatic Slim pot fi ascultate pe pagina de web a formatiei http:// www.automatic-slim.com. Mai multe informatii despre concertul de la Club Vodka pot fi aflate la numarul de telefon(323) 960 5125. Biletele costa 10 USD, pentru cei inscrisi pe lista de invitati, de pe site-ul formatiei, sau 14 USD, admisie gererala.

 
Horatiu Malaiele va face pe Mascariciul la DusseldorfPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania/Romanian Global News
Accesari :688
Thursday, 17 February 2005

Cunoscutul actor Horatiu Malaiele se va afla in aceasta saptamana pe scena teatrului din Dusseldorf pentru a interpreta rolul principal in piesa "Mascariciul" de Anton Pavlovici Cehov.

Spectacolul va avea loc vineri, 18 februarie, si sambata, 19 februarie, de la ora 20:00, in Aula "Luisengymnasium" din localitate si este inclus in cadrul programului de promovare a dramaturgiei romane contemporane. Reprezentatia este organizata de Cultural Events Dusseldorf si il mai are in distributie pe actorul roman Nicolae Urs, informeaza portalul romanilor din Germania, www.rom2.de. Biletele costa 15 euro pentru adulti si 12 euro pentru studenti. Rezervari si informatii suplimentare se pot obtine de la numerele de telefon: 0163-5521254, tel./fax: 02131-2912353 sau de la adresa de e-mail: almaex@t-online.de. Piesa "Mascariciul" se va juca la Dusseldorf in zilele in care pe scena din orasul german ar fi trebuit sa aiba loc o alta reprezentatie romaneasca, "Peste cu Mazare". Deoarece una dintre actritele titulare nu a mai putut fi disponibila din cauza unor motive de sanatate, piesa a fost anulata.

 
Seara de muzica clasica in interpretare romaneasca la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :627
Thursday, 17 February 2005

Capitala Germaniei va fi vineri, 18 februarie, gazda unei seri de muzica clasica cu participare romaneasca.

Incepand cu ora 19:30, melomanii din Berlin ii vor asculta pe cei trei componenti ai trio-ului Jaques Thibaud Trio Berlin care vor fi acompaniati de pianistul Wolfgang Kuhnl, informeaza pagina rom2.de. Alaturi de violistul Philip Douvier si de violonistul Burkhard Mab, din componenta trio-ului mai face parte si violoncelistul roman Bogdan Jianu. Muzicienii vor interpreta in program lucrari de Beethoven, Jean Francaix si Brahms.

 
Turneu romanesc prin AmericaPDF Print E-mail
Miami, SUA/Romanian Global News
Accesari :747
Thursday, 17 February 2005

Comunitatea romana din Statele Unite ale Americii este invitata sa participe la "Distractia anului 2005", spectacol romanesc care se va desfasura in 13 orase importante de pe teritoriul american in perioada 18 februarie-13 martie.

Turneul este sustinut de Benone Sinulescu, Gheorghe Gheorghiu, Petrica Moise, Florentina Ciobanu Delca, Mr. Rudy, Jean Paler si Nicu Paleru, si va avea loc la Chicago, Detroit, Cleveland, Rochester, Philadelphia, New York, Bridgeport, Miami, Atlanta, Jacksonville, Los Angeles, Phoenix si Las Vegas. Spectacolele se vor desfasura la bisericile sau restaurantele romanesti, iar biletele de intrare vor putea fi achizitionate cu preturi cuprinse intre 10 si 35 de dolari, informeaza portalul romanilor din Florida. Seria spectacolelor va fi deschisa vineri, 18 februarie, la Chicago, la biserica ortodoxa romana "Sfanta Maria" din localitate.

 
Taraful romanesc de la Naipu, invitat la GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :705
Thursday, 17 February 2005

Romanii care locuiesc in Geneva vor putea sa ia parte vineri, 18 februarie, la conferinta intitulata "Muzica tiganilor din Valahia" ce va fi urmata de un concert de muzica lautareasca in interpretarea Tarafului din Naipu.

Cele doua manifestari vor incepe la ora 18:30 si sunt organizate de Atelierul de Etnomuzicologie din localitatea elvetiana, in colaborare cu Departamentul pentru cultura a orasului Geneva, Departamentul pentru instructie publica al cantonului Geneva si Directia de dezvoltare si cooperare DDC. Conferinta introductiva va fi sustinuta de Speranta Radulescu la sala "Alhambra", loc in care va avea loc si concertul tarafului. Acesta este alcatuit din Calistrat Petre, Mihai Petre, Marin Duta, Alexandru Barla, Nicolae Duta, Gheorghe Stan, muzicanti care interpreteaza vocal si la vioara, tambal, acordeon si contrabas cantece autentice lautaresti de dragoste, balade epice, dansuri sacadate sau incitari la povesti. Naipu, asezare aflata in apropierea Bucurestiului, este locul din care provine taraful lautaresc ce se afla cu aceasta ocazie pentru prima oara in strainatate. Concertul de la Geneva are loc ca urmare a invitatiei Sperantei Radulescu, o iubitoare si o specialista a muzicii de acest gen. Participarea la conferinta este gratuita, dar, pentru a putea asculta concertul, publicul trebuie sa cumpere biletele de intrare ce au preturi cuprinse intre 10 si 25 de franci elvetieni, informeaza pagina de web a Atelierelor de Etnomuzicologie.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions