Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Lansarea buletinului Focus on RomaniansPDF Print E-mail
Crevedia, Romania/Romanian Global News
Accesari :675
Friday, 18 February 2005

La Centrul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni, de la Crevedia, a avut loc vineri, 18 februarie, lansarea buletinului Focus on Romanians - raport de monitorizare privind discriminarea romanilor de pretutindeni in anul 2004.

La eveniment au participat presedintele Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni (LTRP), Eugen Tomac, directorul Institutului "Fratii Golescu" pentru relatiile cu romanii din strainatate, Mihai Nicolae, directorul Centrului "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru romanii de pretutindeni (CEH), Mihai Gheorghiu si reprezentantul Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, Viorel Badea. Pe langa prezentarea buletinului Focus on Romanians, studentii romani din Basarabia si Ucraina, care se afla la cursurile anului pregatitor desfasurat pentru incadrarea lor in institutiile de invatamant superior romanesc la Centrul Eudoxiu Hurmuzachi, au beneficiat si de intalnirea cu marele regizor roman Dinu Cocea, al carui film despre viata eroinei Ecaterina Teodoroiu, a putut fi urmarit dupa incheierea evenimentului. "Acum sapte ani am venit si eu ca voi acum in Tara, la studii", s-a adresat studentilor Eugen Tomac, presedintele LTRP, adaugand ca stie foarte bine care sunt realitatile din comunitatile romanesti de acolo de unde vin ei si ca "acolo trebuie lucrat pentru pastrarea identitatii romanesti, ceea ce este foarte firesc si absolut democratic". Directorul Institutului "Fratii Golescu" pentru relatiile cu romanii din strainatate, Mihai Nicolae, a prezentat si cele doua brosuri "Comunitati romanesti drepturi si norme universale" si a subliniat faptul ca toate conventiile mentionate in aceste documente sunt ratificate de tarile vecine unde exista comunitati romanesti. Studentii au ascultat cu mare interes prezentarea publicatiilor dar si relatarile din activitatea absolventilor Centrului Eudoxiu Hurmuzachi care au participat la eveniment si au transmis ca este important sa se implice si urmatoarele generatii in lupta pentru pastrarea identitatii nationale. Directorul Centrului "Eudoxiu Hurmuzachi", Mihai Gheorghiu, a declarat ca aceasta intalnire este doar inceputul unui sir de asemenea evenimente care va arata studentilor de acolo energia imensa care se depune pentru sustinerea comunitatilor romanesti din afara granitelor Romaniei. El a mentionat ca CEH a semnat un contract de colaborare cu Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni care poate pune la dispozitia tinerilor experienta in ceea ce priveste raporturile dezvoltate cu comunitatile romanilor de pretutindeni.

Raportul de monitorizare Focus on Romanians, lansat in cadrul evenimentului de la Centrul Hurmuzachi a fost realizat de LTRP in colaborare cu organizatii neguvernamentale din tara si din afara. Buletinul cuprinde cazuri de incalcare a drepturilor omului in comunitatile romanesti din jurul granitelor. Principalele sale centre de interes sunt situatia scolilor romanesti din Transnistria, persecutate de catre militia separatista timp de aproximativ jumatate de an (cazuri de presa) si monitorizarea situatiei romanilor de pretutindeni (cazuri de presa). De asemenea, este prezentat si un raport asupra presei si audiovizualului din Republica Moldova, unde nu exista decat un singur cotidian in limba romana. Totodata, primul buletin cuprinde si un studiu asupra comunitatii romanesti din Ucraina in ultimii trei ani, realizat de Dr. Ioan Popescu. Lucrarea mai cuprinde si un interviu cu fostul detinut politic de la Tiraspol, Alexandru Lesco. "Focus on Romanians" reprezinta o parte a proiectului mai amplu intitulat "Documentare si monitorizare privind discriminarea romanilor".

 
Sesiune de consultare romano-ucraineana pe probleme consularePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :609
Friday, 18 February 2005

Expertii romani si ucraineni s-au intalnit marti, 15 februarie, la Bucuresti in cadrul unei sesiuni de consultari pe probleme consulare.

Delegatiile Romaniei si Ucrainei au fost conduse de sefii departamentelor consulare din cele doua ministere de externe. Cele doua delegatii au realizat o evaluare a stadiului de aplicare a Acordului dintre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei cu privire la calatoriile reciproce ale cetatenilor, incheiat la Kiev la data de 19 decembrie 2003. In cursul discutiilor au fost formulate propuneri de imbunatatire a prevederilor Acordului, in sensul introducerii unui numar mai mare de facilitati la calatoriile reciproce ale cetatenilor celor doua state. Aceste propuneri vizeaza, intre altele, simplificarea procedurilor de acordare a vizelor, posibilitatea acordarii de vize cu valabilitate indelungata (de pana la 5 ani) pentru anumite categorii de persoane, in conformitate cu standardele europene insusite deja de Romania si urmarite cu atentie de Ucraina. Din delegatia ucraineana a facut parte si ambasadorul acestei tari in Romania, Teofil Bauer. Cu aceasta ocazie membrii delegatiilor au realizat un schimb de experienta privind politica de vize si control al migratiei ilegale, subliniind importanta concentrarii pe aceste domenii de interes major pentru regiune si pentru intregul spatiu european.

 
AIESEC si FNRP colaboreaza la prezentarea imaginii RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :537
Friday, 18 February 2005

Organizatia AIESEC Romania participa vineri, 18 februarie, la World Trade Center in Bucuresti, la un eveniment intitulat "Global Village", la a carui desfasurare contribuie cu material informational si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni (FNRP).

"Global Village" a fost creat sa reuneasca intr-un spatiu comun mai multe culturi si sa ofere oamenilor posibilitatea sa se cunoasca mai bine intre ei. Componenta esentiala a acestui eveniment este data de prezentarea diversitatii culturale, a celor 85 de tari membre ale AIESEC, dansurilor nationale, tipurilor de mancaruri traditionale, a credintelor, valorilor si a altor apecte care definesc fiecare tara in parte. Aceste caracteristici sunt ilustrate la standul propriu al AIESEC prin intermediul Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni care a pus la dispozitia acestei organizatii carti, albume foto si CD-uri multimedia toate cu si despre Romania si Bucuresti. Timp de patru ore, vizitatorii pot sa admire si sa compare specificul tarii noastre in raport cu cel al celorlalte tari participante la eveniment, se arata intr-un comunicat de presa emis de AIESEC. Imaginea expozantilor va fi completata de ambasade sau reprezentanti ai firmelor din fiecare tara in parte care vor oferi informatii si raspunsuri la intrebari. AIESEC este o platforma internationala prin care tinerii isi pot descoperi si valorifica potentialul. Asociatia este, totodata, o retea de 30.000 de studenti la stiinte exacte din cadrul a 750 de institutii de invatamant din 85 de tari si cea mai mare organizatie studenteasca din lume. Filiala din Romania a fost infiintata in anul 1990 si a reusit in timp sa devina una dintre cele mai importante organizatii non-guvernamentale destinate tinerilor din tara noastra.

 
Constantin Ciosu - cel mai bun caricaturist europeanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :719
Friday, 18 February 2005

Caricaturistul roman Constantin Ciosu a castigat premiul intai si Palaria de Aur la Festivalul International de Caricatura, organizat recent in Belgia.

Apreciatul caricaturist bacauan nu este la primul succes de acest gen, castigarea editiei cu numarul 44 a Festivalului de la Knokke-Heist reprezentand de fapt o reconfirmare a valorii si talentului sau artistic. Concursul, considerat unul dintre cele mai importante din Europa a reunit 274 de caricaturisti din intreaga lume care au prezentat 880 de lucrari. Premiant si in anul 1996 al festivalului de la Knokke-Heist, Ciosu are pana in momentul de fata 102 premii nationale si internationale, castigate la cele mai mari festivaluri internationale de caricatura. Cosntantin Ciosu s-a nascut in 1938 la Moinesti, in judetul Bacau si a absolvit Institutul de Arte Frumoase. De-a lungul carierei sale ca ilustrator, caricaturist si profesor de arta, Ciosu a avut ilustratii si caricaturi publicate in reviste si ziare renumite din intreaga lume, 22 de carti editate in Romania, precum si participari si premii la foarte multe consursuri nationale si internationale. Lucrarile sale au mai fost expuse, totodata, in cadrul a 12 expozitii personale in Iugoslavia si Romania.

 
Targul International de Carte Bucuresti, la a 13-a editiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :665
Friday, 18 February 2005

Targul International de Carte Bucuresti 2005 se va desfasura in acest an in perioada 1-5 iunie, spre deosebire de anii trecuti cand se organizase in luna mai.

Cea de-a 13-a editie a manifestarii va fi gazduita de galeria de arta "Etaj 3/4" din cladirea Teatrului National si este organizata de Fundatia Artexpo. Prima editie a targului, care a avut loc in 1994, a adus la Bucuresti 115 expozanti si aproximativ 30.000 de vizitatori, iar anul trecut numarul celor care si-au prezentat carti a crescut pana la 250 de expozanti. Si iubitorii de carte s-au multiplicat in ultimul timp, anul 2004 aducand la manifestare 63.000 de persoane interesate de aceasta latura. Dublarea cererii de spatiu si a afluxului de public reprezinta pentru organizatori un motiv de mandrie, dar si o provocare de a gasi un spatiu mai generos pentru editiile ulterioare. Targul va putea fi vizitat dupa achizitionarea unui bilet de intrare care va fi reintrodus anul acesta, din cauza costurilor mari cu care se confrunta organizatorii. Inscrierile la Targul International de Carte Bucuresti se fac in perioada 28 februarie-25 martie, formularele de inregistrare si alte informatii suplimentare putand fi obtinute de la adresa de web a organizatorilor, www.artexpo.ro.

 
Casa Radio gazduieste o dezbatere despre relatia Europa Centrala-UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :641
Friday, 18 February 2005

Societatea Romana de Radiodifuziune va organiza vineri, 18 februarie, la centrul de presa al Casei Radio, o masa rotunda intitulata "Noi cai spre a intelege relatia dintre Europa Centrala si Rusia".

Evenimentul este realizat in colaborare cu Centrul pentru Studii Strategice si Internationale din Washington si va reuni analisti politici din SUA, Rusia si Romania, dar si reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. Masa rotunda este o initiativa a postului Radio Romania, cel care a pus in practica o serie de proiecte similare ce isi propun sa genereze dezbateri pe teme importante pentru societatea romaneasca, informeaza Radio Romania. In cadrul dezbaterilor se vor acoperi teme din sfera relatilor dintre Rusia si tarile central si est-europene, in contextul extinderii NATO si Uniunii Europene si al evolutiilor din interiorul Federatiei Ruse.

 
Concert de muzica aromana la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :733
Friday, 18 February 2005

Ovidiu Lipan Tandarica ii invita pe iubitorii muzicii sale la concertul Bachita", ce se va desfasura

duminica, 20 februarie, de la ora 20.00 la Sala Radio. Alaturi de Tandarica vor mai evolua pe scena Stelu Enache (voce), Corneliu Stroe (percutie), Ionut Micu (baterie) si Cristi Gram (chitara). Momentele speciale din cadrul spectacolului vor fi asigurate de Corul Aroman Pilisterlu" si de catre doi interpreti bouzouki. Albumul lui Ovidiu Lipan Tandarica, Bachita" cuprinde 11 piese aromane, interpretate de Stelu Enache, alaturi de Fanfara 10 Prajini si de Grupul Macedonica. Scenariul concertului este conceput de Ovidiu Lipan Tandarica, iar coregrafia va fi asigurata de balerini profesionisti. Evenimentul este organizat de catre Intercont Music, cu sprijinul Primariei Sectorului 3 Bucuresti. Parteneri media: Societatea Romana de Radiodifuziune si TVR2. Sponsori: Midal Group, Master Computers si Restaurantele Burebista.

 
Ajutor pentru familia tanarului roman mort in Germania la numai 22 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :752
Friday, 18 February 2005

Mihai Mocanu, un tanar roman in varsta de numai 22 de ani a murit in urma cu un an in timp ce se afla la munca in Germania. Mihai care plecase in Germania sa scape de saracie a murit in Bonn, lovit de un trenulet de montagne-russe.

La un an de la tragicul eveniment, in Germania inca nu s-au finalizat cercetarile, nu se stiu cauzele exacte ale mortii lui Mihai. Prima varianta pe care a dat-o firma la care era angajat a fost ca a cazut de pe o schela "Dupa mult timp am aflat ca, de fapt, a murit la inaltime. A fost lovit la cap de un vagon de la un trenulet de "montagne-russe". Nu stiu insa ce s-a intimplat cu adevarat. Se spune ca s-ar fi tinut un proces in Germania, unde Florin ar fi fost declarat vinovat pentru accident", povesteste mama sa. Tot femeia mai povesteste ca nu a primit niciodata banii pe care trebuia sa ii ia fiul sau la Bonn, si ca hainele, telefonul mobil si toate bunurile copilului sau au fost vazute ulterior la colegii lui de santier. A venit acasa in decembrie 2003, fara nici un act, nici macar un certificat de deces... De atunci familia indurerata a lui Mihai traieste intr-o saracie de nedescris, neavand bani nici macar de lumanari. Singura mangaiere este ca macar firma a reusit sa il trimita acasa si se odihneste acum acasa, in cimitirul satului Dobra, din judetul Dambovita, chiar daca certificatul sau de deces este in limba germana. Cotidianul Evenimentul Zilei a publicat in editia sa de joi, 17 februarie, povestea completa a lui Mihai si a familiei sale, iar ca urmare a inceput o campanie incredibila initiata de cititorii ziarului si indreptata spre ajutorarea familiei Mocanu. Au fost primite la redactie foarte multe telefoane, mesaje, la fel si pe Internet. Cei care doresc in continuare sa le ajute pe Luminita si pe Ana Maria Soare, mama si sora lui Mihai o pot face pe adresa Strada Principala, nr.223, comuna Dobra, judetul Dambovita, sau la numarul de telefon 0727.286.513.

 
Romania va gazdui Campionatul Mondial Militar de SchiPDF Print E-mail
Predeal, Romania/Romanian Global News
Accesari :931
Friday, 18 February 2005

Statiunea montana Predeal va gazdui in perioada 20-27 februarie cea de-a 47-a editie a Campionatului Mondial Militar de Schi, eveniment sportiv organizat de Ministerul Apararii Nationale din Romania, Consiliul local si Primaria orasului Predeal.

La competitia din tara noastra vor participa 230 de sportivi militari din Austria, Bulgaria, Cehia, Chile, Elvetia, Estonia, Finlanda, Germania, Italia, Letonia, Liban, Lituania, Norvegia, Pakistan, Polonia, Slovenia, Spania, Suedia, Ucraina si Romania. Acestia se vor intrece pe partia Subteleferic" si in complexul sportiv Valea Rasnoavei in probele de slalom urias, schi fond, biatlon si patrula. Toate probele vor fi arbitrate de oficiali romani si vor fi monitorizate de un grup de 12 reprezentanti din partea Consiliului International al Sportului Militar al federatiilor internationale de specialitate, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

 
Expertii Comunitatii Democratiilor pentru Georgia s-au intalnit la TbilisiPDF Print E-mail
Tbilisi, Georgia/Romanian Global News
Accesari :556
Friday, 18 February 2005

In perioada 14-16 februarie s-a desfasurat la Tbilisi Misiunea internationala de experti a Comunitatii Democratiilor pentru Georgia, coordonata de Romania.

Concluziile grupului de experti din 12 tari contribuitoare la misiune au fost prezentate ministrului georgian de externe, Salome Zourabichvili, de reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, ambasadorul Mihnea Constantinescu. Raportul evidentiaza eforturile Guvernului Georgiei pentru intarirea institutiilor democratice, a statului de drept, progresele in aplicarea reformelor si deschiderea institutiilor guvernamentale catre societatea civila. Misiunea constata utilitatea transferului de experienta in procesele tranzitiei in spiritul solidaritatii care sta la baza functionarii Comunitatii Democratiilor. Totodata, raportul apreciaza disponibilitatea autoritatilor georgiene de a impartasi expertilor Misiunii si altor state, intr-o maniera transparenta, problemele cu care se confrunta societatea georgiana si institutiile statului, experienta reformelor si cele mai bune practici. Ministrul georgian de externe, Salome Zourabichvili, a apreciat contributia Romaniei la organizarea si desfasurarea Misiunii Comunitatii Democratiilor si nivelul expertizei prezentate de cei 21 de membri ai misiunii. Raportul final va fi examinat de Executivul georgian, in scopul implementarii unui set concret de recomandari evidentiate in sesiunea de concluzii. De asemenea, raportul si proiectul planului de actiune ce va fi elaborat de Romania in consultare cu Guvernul georgian vor fi prezentate de ministrul roman al afacerilor externe la reuniunea ministeriala a Comunitatilor Democratiilor, ce va avea loc in luna aprilie la Santiago de Chile. Din Romania, pe langa diplomati din Ministerul Afacerilor Externe, au participat la misiune reprezentanti ai organizatiilor ProDemocratia, APADOR-CH si Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

 
Romanii din Germania ii ajuta pe copiii de la Casa de copii din BardestiPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :610
Friday, 18 February 2005

Asociatia Interculturala Ars-Longa din Nurnberg intinde o mana de ajutor casei de copii din Bardesti, judetul Mures, printr-un concert caritativ intitulat "Din dragoste de oameni".

Spectacolul de creatie si de muzica folk se va desfasura sambata, 19 februarie, de la ora 18:00, si va avea loc la restaurantul Sportparkgaststatte din localitate, informeaza pagina rom2.de. Evenimentul este inclus in cadrul cenaclului literar-artistic cu scriitori mureseni si contine o expozitie de carte prezentata de Nicolae Baciut, editor, poet si director la Directia de Cultura si Patrimoniul Cultural National Mures, si de Lazar Ladariu, scriitor si redactor sef la cotidianul Cuvantul Liber. Tot in cadrul spectacolului se inscrie si expozitia de pictura a artistilor Radu Florea si Carmen Grecu sau expozitia de arta fotografica ce ilustreaza Casa de Copii din Bardesti. Beneficiara actiunii va fi descrisa amanuntit de Ioan Astalus, scriitor, poet si corespondent din Targu Mures al Radiodifuziunii Romane, de Daniel Renon, poet si editor al Revistei Arcada, dar si de Ionut Flavius Astalus, artist fotograf. Programul artistic propriu-zis va incepe la ora 19:30, cand pe scena localului se vor afla Mircea Hohoiu, interpret de muzica populara si folk, Sorina Bloj, cantareata de romante, muzica usoara si folk, George Ani, interpret de muzica folk, Maria Butila, cantareata de muzica populara, si Cristian Branca, cantaret de folk. Seara il va avea ca moderator pe Nicu Mihoc, actor la teatrul National din Bucuresti. Intregul proiect de promovare si sustinere a Casei de Copii din Bardesti este realizat de Asociatia Interculturala Ars Longa din Nurnberg, Directia de Cultura si Patrimoniu Cultural Mures, Consiliul Judetean Mures, Fundatia Asturian din Targu Mures, Cotidianul Cuvantul Liber si Revista Arcada din acelasi oras german, Radio Dor de Tara si studioul teritorial al Radiodifuziunii Romane din Targu Mures, Mircea Hohoiu si Ziarul Electromic al Romanilor din Germania, www.rom2.de.

 
Reprezentantii CE s-au intalnit cu membrii CEC de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :612
Friday, 18 February 2005

Reprezentantii Consiliului Europei, condusi de raportorul pentru Republica Moldova, Andre Kvakkestad, s-au intalnit, joi, cu membrii Comisiei Electorale Centrale.

Din delegatia europeana, sosita miercuri, 16 februarie, la Chisinau cu scopul de a monitoriza situatia electorala din Republica Moldova mai fac parte reprezentantul grupului politic al socialistilor, Andreas Gross (Elvetia), reprezentantul grupului politic al liberalilor, Stef Goris (Belgia), reprezentantul grupului politic al fortelor de stanga, Doros Christodoulides (Cipru), si reprezentantul Partidului Popular European, Eduard Lintner. Andre Kvakkestad a subliniat ca membrii delegatiei reprezinta toate grupurile politice din cadrul Consiliului Europei, ceea ce "demonstreaza ca ei au venit in moldova cu o misiune democratica si nu cu una politica". In cadrul intrevederii cu politicienii europeni, presedintele CEC, Petru Railean, a vorbit despre activitatea comisiei pe parcursul ultimelor doua saptamani. El a spus ca, vineri, 18 februarie, CEC va incepe sa ofere studentilor certificate cu drept la vot. Referindu-se la faptul ca autoritatile transnistrene nu au raspuns apelului CEC in privinta disponibilitatii de a-si asuma unele responsabilitati pentru a face posibila deschiderea sectiilor de votare in Transnistria, Railean a subliniat ca declaratiile separatistilor in privinta disponibilitatii lor pentru organizarea votarii locuitorilor din stanga Nistrului fac parte dintr-un "joc politic". Andreas Gross a declarat ca "cel mai mare beneficiu pentru CEC este sa fie privita de catre societate drept o comisie impartiala si neangajata politic". Intrebat daca anume astfel este privita CEC de catre societatea din Moldova, Railean a raspuns ca hotararile CEC au aceeasi soarta ca si hotararile judecatoresti, care sunt acceptate de unii si nu sunt acceptate de altii. "Daca cineva nu este de acord cu deciziile CEC, acest lucru nu inseamna ca toata societatea este impotriva acestor hotarari", a mentionat el. Discutiile reprezentantilor Consiliului Europei cu membrii CEC vor continua vineri, 18 februarie.

 
In viitorul Parlament moldovean vor accede doar trei formatiuni politicePDF Print E-mail
Chisianu, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :1119
Friday, 18 February 2005

"Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Republicii Moldova, 62 la suta dintre cei care au exprimat o optiune electorala, au declarat ca vor vota cu Partidul Comunistilor din Republica Moldova, 21 la suta - cu Blocul Moldova Democrata, 12 la suta - cu Partidul Popular Crestin Democrat, iar 4 la suta - cu Partidul Social Democrat din Moldova" se arata in sondajul"Barometrul Opiniei Publice", lansat, joi, de catre Institutul de Politici Publice (IPP), transmite corespondentul Romanian Global News.

 

Potrivit sondajului, increderea in partidele politice ramane la acelasi nivel, inregistrat in luna mai 2004. Astfel, 61 la suta nu prea au sau nu au deloc incredere in partidele politice, 51,6 la suta din repondenti considera, totusi, ca in Republica Moldova exista, cel putin, un partid care reprezinta interesele cetatenilor. Dintre acestia, 32,9 la suta, de doua ori mai putin decat in noiembrie trecut, considera ca partidul care le reprezinta interesele este PCRM. In pofida acestei reduceri importante, 57,7 la suta au incredere in PCRM, 24 la suta in BMD, 22,7 la suta in PPCD si 18,5 la suta in PSDM. Dintre institutiile de stat, de cea mai mare incredere se bucura in continuare Presedintia. Pentru aceasta institutie au optat 61 la suta dintre cei intervievati, iar 55 la suta - pentru primarii. In ceea ce priveste increderea in personalitati politice, 63 la suta din repondenti au declarat ca au incredere in presedintele Vladimir Voronin, 47 la suta - in prim-ministrul Vasile Tarlev si 38 la suta - in liderul BMD, Serafim Urechean. Se mentine la nivelul de 19 la suta increderea in Oazu Nantoi, este in crestere, ajungand la 17 la suta, increderea in Iurie Rosca. Din toate partidele, subiectii sondajului nu ar vota, in nici un caz, cu doua din ele: 35,3 la suta - cu PPCD, iar 23 la suta - cu PCRM. Sondajul a fost efectuat in perioada 29 ianuarie - 8 februarie 2005, pe un esantion de 1 598 persoane din 87 localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova, cu exceptia regiunii transnistrene, eroarea maxima de esantionare fiind de aproximativ 2,6 la suta. In aceeasi zi, Institutul International de Cercetari Politico-Umanitare (IICPU), a facut publice rezultatele sondajului "Situatia preelectorala in Moldova". Reprezentantul IICPU, Vladimir Bruter, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca datele sondajului arata ca PCRM ar castiga sigur alegerile, daca acestea s-ar desfasura duminica viitoare. Astfel, respectiva formatiune politica ar acumula aproximativ 48-49 la suta din voturi, fiind urmata de BMD - cu 25-26 la suta, PPCD - cu 10-11 la suta si PSDM - cu 8-9 la suta. Celelalte formatiuni au doar sanse teoretice de a accede in Parlament. Bruter considera, insa, ca PPCD ar putea acumula mai multe voturi decat arata datele sondajului. El a subliniat ca, potrivit sondajului IICPU, la alegeri intentioneaza sa participe aproximativ 80 la suta din populatie. In realitate, insa, vor participa aproximativ 65-70 la suta. Aproximativ 60 la suta dintre cei care intentioneaza sa mearga la alegeri au declarat ca stiu deja cu cine vor vota. In sondaj se mai arata ca cetatenii Republicii Moldova sunt impotriva federalizarii. Aceasta parere a fost exprimata de 53 la suta dintre intervievati si doar 23 la suta au spus ca sustin ideea federalizarii. Din numarul total de intervievati, 90 la suta sunt pentru solutionarea pe cale pasnica a conflictului transnistrean, majoritatea fiind, totodata, impotriva acordarii autonomiei acestui teritoriu - 44 la suta, in timp ce 30 la suta sunt pro. Datele raportului arata ca cetatenii Republicii Moldova sunt pentru integrarea in Uniunea Europeana - 70 la suta - si doar 13 la suta - impotriva. Pentru CSI au optat 46 la suta dintre intervievati, iar 26 la suta - pentru neutralitate. "Cetatenii Republicii Moldova admit posibilitatea organizarii unor actiuni de protest dupa alegeri, in cazul in care majoritatea lor nu va fi multumita de rezultatele alegerilor. Aproximativ a treia parte din cei intervievati sustin ca ar putea sa aiba loc manifestatii de protest masive, in timp ce jumatate - ca nu vor avea loc proteste", se mai arata in sondaj. Sondajului "Situatia preelectorala in Moldova" a fost realizat in perioada 10-15 februarie curent, in cadrul caruia au fost intervievate 1 195 persoane din 183 de localitati ale Republicii Moldova.

 
Situatia detinutilor politici din Transnistria in dezbatere publicaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :578
Friday, 18 February 2005

Sotia detinutului politic Andrei Ivantoc, membru al grupului Ilascu, Eudochia Ivantoc a organizat impreuna cu Ziarul de Garda o conferinta de dezbateri cu privire la situatia detinutilor politici de la Tiraspol.

Conferinta a avut loc joi, 17 februarie, in sala de conferinte a Centrului de Cultura si Arta "Ginta Latina". Sotia lui Ivantoc a relatat situatia complicata in care se afla in prezent Andrei, deoarece regimul de la Tiraspol s-a inasprit si mai mult dupa decizia CEDO, separatistii "prinzand la curaj" din cauza nerespectarii acestei decizii. Ea a subliniat faptul ca are dreptul sa vorbeasca cu el in afara peretelui de sticla doar o singura data in sase luni, de aceea vestile despre torturile si intimidarile la care este supus le poate afla foarte rar. Tiraspolul impune inca restrictii la pachetele cu ziare si produse alimentare pe care i le duce sotia. Tot in cadrul acestei conferinte s-a vorbit si despre situatia complicata a celuilalt detinut politic din grupul Ilascu, Tudor Petrov-Popa, izolat, in prezent, in penitenciarul de la Hlinaia, de unde a scris saptamana trecuta o scrisoare in care spune ca se simte foarte rau si are nevoie urgenta de un medic. Lidia Popa, consultant principal in aparatul Ministrului Reintegrarii, prezenta la conferinta a declarat ca ministrul Sova a facut in permanenta eforturi pentru eliberarea detinutilor, dar este probabil nevoie de un efort in comun cu societatea civila. Valeriu Matei, om politic si scriitor, a declarat ca a comunicat pe parcursul acestor ani cu toti membrii Grupului Ilascu, analizand cauza detinerii lor si a stabilit ca "cheia temnitelor transnistrene se afla la Moscova" si de acolo trebuie solicitata eliberarea lor. Andrei Covrig si Stefan Jurja, fosti participanti la razboiul de pe Nistru, au evocat din nou patriotismul lor, criticand inactiunea organelor de stat. Fostul detinut politic Alexandru Lesco, prezent si el la conferinta, s-a adresat camarazilor sai cu rugamintea "sa reziste, pentru ca nu se stie unde e capatul, cheia de la celulele lor fiind cu adevarat la Moscova". In final Eudochia Ivantoc a multumit foarte mult presei independente din Moldova care "nu uita de patriotii acestei tari", iar vecina de bloc a familiilor Ivantoc, Lesco si Petrov, Nadejda Botea, s-a adresat tuturor cetatenilor Moldovei sa ii sustina pe cei doi mari patrioti sa devina liberi. In finalul conferintei a fost prezentata Adresarea oficiala a  consatenilor si rudelor lui Andrei Ivantoc catre presedintii Vladimir Voronin, Vladimir Putin, Traian Basescu in care se cere eliberarea imediata a detinutilor politici.

 
Apropiatii celor doi detinuti politici de la Tiraspol fac apel la autoritatiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :663
Friday, 18 February 2005

Familia, prietenii si vecinii celor doi basarabeni, membri ai grupului Ilascu care mai sunt inca inchisi la Tiraspol si Hlinaia, Andrei Ivantoc si Tudor-Petrov Popa, au trimis joi, 17 februarie, o scrisoare catre presedintii Republicii Moldova, Vladimir Voronin, catre cel rus, Vladimir Putin si catre noul presedinte al Romaniei, Traian Basescu in care cer eliberarea celor doi, intemnitati "in conditii inumane" de catre un regim ilegal.

Redam, in cele ce urmeaza, mesajul adresat totodata si OSCE, Consiliului Europei, Comitetului Helsinki, ambasadelor straine acreditate la Chisinau, dar si tuturor cetatenilor Republicii Moldova.

"Onorati presedinti

Ne adresam Dumneavoastra dupa 13 ani de asteptare ca sa fie eliberati detinutii politici ai regimului separatist din Transnistria. Suntem membrii familiilor, rudele, consatenii si conationalii celor doi detinuti de la Tiraspol si Hlinaia, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa. Ei sunt detinuti acolo de catre un regim ilegal si au fost judecati de un tribunal nerecunoscut, fiind detinuti in conditii inumane. Desi Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a decis inca la 7 iulie 2004 ca Ivantoc si Popa trebuie eliberati, decizia acestei inalte instante europene este sfidata pana azi. Liderul separatist Igor Smirnov a vizitat recent Moscova, demonstrand astfel ca respecta Rusia ca pe o autoritate. Solicitam presedintelui Rusiei sa ceara eliberarea imediata a celor doi detinuti, demonstrand astfel ca respecta cetatenii Republicii Moldova si instantele europene de drept. Vladimir Voronin a facut mai multe declaratii oficiale cu privire la problema transnistreana. Cerem sa intreprinda in primul rand eforturi concrete pentru eliberarea celor doi detinuti, caci aceasta este cea mai importanta parte a problemei transnistrene - eliberarea patriotilor si detinutilor politici. Presedintele Romaniei a vizitat la inceputul acestei saptamani Moscova si a cerut sprijinul Rusiei pentru participarea la tratative pentru solutionarea conflictului transnistrean, facand aceleasi referinte si in timpul intrevederii cu presedintele Voronin. Cerem ca Traian Basescu sa solicite celor doi presedinti conjugarea eforturilor imediate pentru eliberarea lui Andrei Ivantoc si TudorPetrov-Popa. In prezent, Andrei Ivantoc este candidat independent pentru alegerile parlamentare din 6 martie. Nu exista o povara mai mare decat sa participi intr-o campanie politica, aflandu-te in detentie ilegala. De acest lucru vor afla toti observatorii internationali care vin sa monitorizeze alegerile din Republica Moldova. Doar eliberarea lui va duce oriunde vestea ca in Moldova, Rusia si Romania sunt puteri democratice care sustin si pun pe primul loc drepturile omului. Tudor Petrov-Popa a trimis o scrisoare in care cere cu disperare ajutorul unui medic. Misiunile Crucii Rosii care au vizitat inchisorile transnistrene pot confirma inaccesul detinutilor politici la servicii medicale. Accesul limitat la servicii medicale, la produse alimentare si la intrevederi cu familia sunt probleme zilnice ale detinutilor politici, admise si de pasivitatea autoritatilor centrale. Nimic nu mai poate indreptati taraganarea in acest caz de interes international, de aceea cerem cu insistenta respectarea acestui demers.

Cu respect,

Eudochia, sotia lui Andrei Ivantoc si Raisa Petrov, sora lui Tudor Petrov-Popa
Nicolae Prodan, Alexei Cerlat, Mihail Prodan, Valentina Ivantoc, Dumitru Prodan, Valeriu Lungu, locuitori ai satului Opaci, Causeni.

 
A aparut Ghidul Strainilor in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :689
Friday, 18 February 2005

In Franta a aparut recent Ghidul intrarii si sejurului strainilor in Franta, editat de GISTI (Groupe dInformation et de soutien des immmigres Grupul de Informare si Sprijin pentru Imigranti).

Ghidul isi propune sa fie un mijloc de informare fara echivoc al tuturor celor care ajung pe teritoriul Frantei, fie ca turisti, fie cu gandul sa se stabileasca acolo. Realizatorii sai au trecut in revista in paginile ghidului toate situatiile in care se poate afla un strain sosit in Franta in calitate de turist, student, muncitor, persoana care intentioneaza sa ceara azil sau vine in cadrul unui proces de regrupare familiala, informeaza o pagina de web a romanilor din Franta. Conditiile de intrare in Franta, obtinerea permisului de sedere, accesul la munca, expulzarea, sunt numai cateva dintre subiectele abordate de realizatorii ghidului. Este un instrument necesar atat juristilor, muncitorilor din cadrul serviciilor sociale, cat si membrilor asociatiilor si sindicatelor de consiliere a strainilor. Editia actuala a "Ghidului intrarii si sejurului strainilor in Franta" este cea de-a sasea care vede lumina tiparului. Pretul sau de achizionare este de 19 euro, la care se mai adauga inca o taxa de trimitere, in valoare de 3 euro. Cei interesati isi pot achizitiona aceasta lucrare si on-line, la adresa http://www.gisti.org/publications/guides/index.html.

 
Statisticile vorbesc: numarul romanilor autohtoni din Ungaria a scazut dramatic!PDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :1130
Friday, 18 February 2005

Datele statistice ale recensamantului din Ungaria, din 2001, prezentate de Oficiul Central de Statistica din Budapesta (KSH) si analizate de colegii nostri de la redactia romana a MTV, releva o scadere dramatica a etnicilor romani autohtoni, in comparatie cu statisticile precedente.

Cauzele sunt multiple si poate vom reveni cu amanunte despre aceste aspecte ale comunitatii romanesti din Ungaria. Acum insa va punem la dispozitie datele oficiale asa cum le-a prezentat redactorul Stefan Fratean de la Redactia Romana a Televiziunii Maghiare, care a realizat in saptamanile trecute o emisiune despre problemele legate de numarul romanilor din Ungaria, transmise de corespondentul Romanian Global News. Astfel, cum la recensamantul din 2001 din Ungaria nu a fost obligatoriu sa se raspunda la intrebarile privitoare la apartenenta etnica, la problemele despre limba materna sau la apartenenta religioasa, cifrele din primul tabel cuprind datele referitoare la numarul persoanelor care nu au raspuns, din diferite motive, la intrebarile recenzorilor.

Numarul populatiei Ungariei in anul 2001

Nu au raspuns

De ce nationalitate

va considerati?

Care va este

limba materna?

10 198 315 persoane

543 317 pers. (5,32%)

513 089 pers. (5,03%)

Apartinatori nationalitatii romane

In ultimii 60 de ani, numarul persoanelor care s-au declarat (sau pe care i-au inregistrat) ca romani in Ungaria a diferit mult de la un recensamant la altul. Astfel in anul 1941 se inregistrau 7.565 de romani, apogeul fiind atins in 1960 cand s-au declarat ca apartinand minoritatii romanesti 12.326 pentru ca in 2001 statistica sa releve ca doar 7.995 de romani se mai declara ca atare. O fluctuatie destul de mare, daca stam sa analizam ca intre recensaminte numarul de cetateni maghiari de etnie romana oscila cu 2.000 3.000 de suflete. Numarul persoanelor care s-au declarat de-a lungul timpului ca avand limba romana drept limba materna a scazut dramatic si el, de la un recensamant la altul. Astfel in 1900 se inregistrau 26.975 de vorbitori de limba romana, pentru ca la 1960 desi numarul celor care s-au declarat romani era de 12.326, cei care au declarat ca au limba romana ca limba materna a fost mai mare, adica 15.787 de persoane. In 2001 cei care au consimtit sa declare ca au limba romana ca limba materna au fost doar 8.482 de persoane, cu 482 mai multi decat a celor care s-au declarat de etnie romana.

Limbi straine vorbite de romanii din Ungaria

Privitor la cunoasterea limbilor straine de catre persoanele cu limba materna romana, aflam din datele de la recensamantul din 2001, ca cei mai multi vorbesc limba maghiara, 6.645 de persoane. Dintre romani, 485 cunosc limba germana, 86 de persoane vorbesc sarbeste, iar 53 limba tiganeasca sau baiasa. Nu dispunem insa si de date despre numarul vorbitorilor de limba engleza sau franceza din randul romanilor din Ungaria. La recensamantul din 2001 numarul celor care nu cunosc limba maghiara a fost sub 0,05% adica 21 092 de persoane. Tot atunci peste 80% din populatia tarii s-a declarat vorbitoare de limba maghiara. Dintre ei, cei mai multi vorbesc limba germana, 1.040.786 de persoane, ca limba straina. Limba engleza o cunosc aproape un milion de oameni, limba rusa, cu ceva sub 200 de mii, iar limba franceza cu ceva mai mult de 100 mii de persoane.

Numarul cunoscatorilor de limba romana in Ungaria

In Ungaria, dupa vorbitorii de limba franceza urmeaza imediat cunoscatorii de limba romana. La ultimul recensamant 94.721 de persoane au declarat ca vorbesc romaneste. In 2001, in Ungaria, dupa maghiari, printre rromi (545) s-au gasit cei mai multi cunoscatori ai limbii romane, urmati de germani (208), si sarbi (130). Majoritatea persoanelor care s-a declarat cunoscatoare de limba romana traieste in orase (70,2% dintre ei), la Budapesta aproape tot atatia (28.031) si la sate (28.209). Institutul de Cercetari pentru Minoritati al Academiei Maghiare a aratat ca proportia romanilor din Ungaria nascuti in Romania, indiferent daca intre timp acestia si-au obtinut sau nu cetatenia maghiara, este de 49,2%. Pe baza acestor cifre se poate constata ca doar fiecare al doilea roman din aceasta tara este autohton in Ungaria. Tot in 2001, 3 persoane, 1 barbat si 2 femei, s-au declarat daci, iar 89 de persoane moldoveni, dintre care 5 au sustinut ca limba lor materna este limba moldoveneasca. Limba baiasa, un dialect arhaic al limbii romane, vorbita de persoane care se considera apartinatori etniei tiganilor, este vorbita de 6.318 persoane, dintre care 4.063 au declarat-o ca limba materna. Ca retoromani au fost inregistrati 143 de repondenti. Numarul total al acelora care au semnalat o legatura mai mult sau mai putin stransa cu limba, cultura si etnia romana a fost de 96.356 de persoane.

 
Scrisoarea presedintilor minoritatilor catre premierul ungarPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :679
Friday, 18 February 2005

Presedintii reprezentantelor pe tara ale minoritatilor nationale si etnice din Ungaria s-au adresat printr-o scrisoare primului ministru ungar, cerand revizuirea deciziei Ministerului Tineretului, Familiei, Probleme Sociale si Oportunitatea Sanselor, care a redus cu 10% suma distribuita pentru functionarea autoguvernarilor pe tara, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

Partile vizate protesteaza contra acestei decizii si cer o intalnire cu premierul Gyurcsany Ferenc. In cadrul acestei intrevederi, conducatorii minoritatilor doresc sa dezbata problema proiectelor de finantare pe anul 2006 si vor cere ajutorul primului ministru pentru dezvoltarea in continuare a autonomiei culturale a minoritatilor nationale si etnice din Ungaria.

 
Romanii din Germania ii ajuta pe copiii de la Casa de copii din BardestiPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :525
Friday, 18 February 2005

Asociatia Interculturala Ars-Longa din Nurnberg intinde o mana de ajutor casei de copii din Bardesti, judetul Mures, printr-un concert caritativ intitulat "Din dragoste de oameni".

Spectacolul de creatie si de muzica folk se va desfasura sambata, 19 februarie, de la ora 18:00, si va avea loc la restaurantul Sportparkgaststatte din localitate, informeaza pagina rom2.de. Evenimentul este inclus in cadrul cenaclului literar-artistic cu scriitori mureseni si contine o expozitie de carte prezentata de Nicolae Baciut, editor, poet si director la Directia de Cultura si Patrimoniul Cultural National Mures, si de Lazar Ladariu, scriitor si redactor sef la cotidianul Cuvantul Liber. Tot in cadrul spectacolului se inscrie si expozitia de pictura a artistilor Radu Florea si Carmen Grecu sau expozitia de arta fotografica ce ilustreaza Casa de Copii din Bardesti. Beneficiara actiunii va fi descrisa amanuntit de Ioan Astalus, scriitor, poet si corespondent din Targu Mures al Radiodifuziunii Romane, de Daniel Renon, poet si editor al Revistei Arcada, dar si de Ionut Flavius Astalus, artist fotograf. Programul artistic propriu-zis va incepe la ora 19:30, cand pe scena localului se vor afla Mircea Hohoiu, interpret de muzica populara si folk, Sorina Bloj, cantareata de romante, muzica usoara si folk, George Ani, interpret de muzica folk, Maria Butila, cantareata de muzica populara, si Cristian Branca, cantaret de folk. Seara il va avea ca moderator pe Nicu Mihoc, actor la teatrul National din Bucuresti. Intregul proiect de promovare si sustinere a Casei de Copii din Bardesti este realizat de Asociatia Interculturala Ars Longa din Nurnberg, Directia de Cultura si Patrimoniu Cultural Mures, Consiliul Judetean Mures, Fundatia Asturian din Targu Mures, Cotidianul Cuvantul Liber si Revista Arcada din acelasi oras german, Radio Dor de Tara si studioul teritorial al Radiodifuziunii Romane din Targu Mures, Mircea Hohoiu si Ziarul Electromic al Romanilor din Germania, www.rom2.de.

 
Nou-venitii in Canada sunt ajutati sa se adaptezePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :638
Friday, 18 February 2005

Alianta Romanilor Canadieni organizeaza sambata, 19 februarie, in intervalul orar 15:30-17:30, la North York Civic Centre din Toronto, un seminar pentru nou-venitii pe pamant canadian.

Prelegerea dedicata rezidentilor canadieni de origine romana, in mod special celor sositi de mai putin de un an in Canada, va fi sustinuta de inginerul fizician Constantin Banica si se intituleaza "Adaptarea la mediul canadian". Acesta va trata succint aspecte legate de diferentele in structura sociala, diferente de mentalitate, banci, credite, sistemul juridic, asigurari, sistemul de educatie universitara, mediul profesional sau gasirea unui loc de munca. Persoanele care sunt stabilite in Canada de mai mult de un an de zile vor putea sa participe la eveniment in limita locurilor disponibile. Pentru o rezervare in prealabil, doritorii pot trimite un e-mail de confirmare pe adresa c_banica@hotmail.com, informeaza pagina de web a asociatiei ARC. Constantin Banica este absolvent al Facultatii de Fizica din Universitatea Bucuresti, promotia 1992, si, din anul terminarii facultatii si pana in anul 2000, a lucrat ca inginer fizician la Centrala Nuclearo-Electrica din Cernavoda. Pentru urmatorii trei ani a fost angajat in companii diferite din industria nucleara, iar din 2003 este angajat al unei companii private din industria nucleara din Canada. Totodata, Constantin Banica este fost student la masterat la Universitatea din Toronto si licentiat de Professional Engineers Ontario.

 
Medicii romani din Germania se intalnesc la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :742
Friday, 18 February 2005

Asociatia Romanilor din Berlin si Brandenburg va organiza sambata, 19 februarie, de la ora 10:00, la cabinetul dentar al familiei doctor Christina si Peter Fischer din Berlin, o intalnire a medicilor vorbitori de limba romana.

Acestia se vor reuni la orele diminetii pentru a stabili coordonatele unei posibile organizatii de profil care sa ii reprezinte. Printre cei care se vor intalni la Berlin se numara farmacistii, doctorii si psihologii din cele doua orase germane, informeaza pagina romanilor din aceasta tara, www.rom2.de. Organizatorii intalnirii sunt Ruxandra Dimitriu, Mircea Roseanu, Andreea Lindenmeyer si dr. Christine Fischer.

 
Vizita arhiereasca pentru romanii din BarcelonaPDF Print E-mail
Barcelona, Spania/Romanian Global News
Accesari :624
Friday, 18 February 2005

Inalt Prea Sfintitul Iosif, al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, se va afla sambata, 19 februarie, si duminica 20 februarie, in parohia "Sfantul Gheorghe" din Barcelona.

Biserica pastorita de parintele Aurel Bunda il va avea in mijlocul ei pe inaltul ierarh roman care va sluji sambata, de la ora 17:00, Vecernia mare, si care va sta de vorba cu tinerii din parohie dupa terminarea serviciului religios. Ziua de duminica va debuta cu Sfanta Liturghie si se va termina cu botezul fetitei parohului bisericii din Barcelona, informeaza buletinul periodic al mitropoliei romane.

 
Bal romanesc in UngariaPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :592
Friday, 18 February 2005

Primaria locala din comuna maghiara Micherechi este initiatoarea unui Bal Romanesc care se va desfasura sambata, 19 februarie, incepend cu ora 19:00.

Petrecerea va fi gazduita de Casa de Cultura din localitate, cei care vor dori sa participe trebuind sa achite suma de 1.500 de forinti, echivalentul biletului de intrare si al mesei ce se va servi la bal. Fondul sonor al serii va fi asigurat de cateva formatii care au venit din Romania, si anume ansamblul "Crisana", ce va interpreta un program flocloric, sau formatia oradeana "Seres". Aceasta din urma va evolua de la ora 22:00 cand intrarea la petrecere va fi libera, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria.

 
Orchestra Simfonica din Botosani il comemoreaza pe Enescu in SpaniaPDF Print E-mail
Mijas, Spania/Romanian Global News
Accesari :582
Friday, 18 February 2005

Orchestra Simfonica a Filarmonicii din Botosani va fi invitata de onoare a unei serii de manifestari muzicale din Spania, prilejuite de implinirea a 50 de ani de la trecerea in nefiinta a compozitorului roman George Enescu.

Comemorarea enesciana va debuta vineri, 18 februarie, in orasul Mijas, si se va incheia dupa zece zile de concerte initiate de dirijorul spaniol Octav Calleya. Cele 13 spectacole se vor desfasura si in alte localitati spaniole, printre care se afla, Malaga, Ardales, Lucena, Velez si Estepona, programul de concert cuprinzand lucrari de referinta precum Rapsodiile romane si Suitele pentru orchestra, informeaza postul national de radio roman. Un aspect inedit il va constitui versiunea orchestrala pe care George Enescu a realizat-o pentru Rapsodia spaniola pentru pian de Isaac Albeniz si finalul serilor, care ii vor aduce pe scenele spaniole pe membrii unui ansamblu alcatuit din componenti ai Filarmonicii din Botosani si pe rapsodul popular Ionel Prelipcean, in calitate de solist. Concomitent cu aceste manifestari, dirijorul Octav Calleya va sustine niste cursuri de dirijat la care se vor studia si opusurile lui Enescu.

 
Ziua indragostitilor cu intarziere pentru romanii din CaliforniaPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :633
Friday, 18 February 2005

Desi ziua indragostitilor a fost pe 14 februarie, de ziua Sfantului Valentin, romanii din California isi vor face declaratii de iubire si sambata, 19 februarie, la asociatia americana Casa Romana din acest stat.

Aceasta va organiza la sfarsitul acesta de saptamana o petrecere intitulata "Valentine Party 2005" care va avea loc chiar la sediul Casei Romane din Hayward, California, de la ora 18:30, informeaza pagina oficiala a asociatiei. Casa Romana este un centru cultural si religios destinat romanilor care traiesc in zona de nord a Californiei, deschis oricarei persoane care se identifica cu cultura romaneasca, indiferent de religie sau origine etnica. Institutia ofera facilitati pentru actiunile culturale pe care le organizeaza sau pentru servicii sociale si spirituale. De asemenea, Casa Romana isi propune sa creeze o identitate romanilor din California de nord si sa deschida un canal de comunicare cu alte grupuri similare din zona sau de mai de departe.

 
Lectie deschisa la scoala romaneasca din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :775
Friday, 18 February 2005

Copiii romani din clasa a treia care invata la scoala romaneasca de la Milne Valley, din Toronto, isi invita familiile si prietenii sa participe la o lectie deschisa care va avea loc sambata, 19 februarie, de la ora 9:30.

Elevii de la clasa de limba romana sunt indrumati de profesoara Livia Popa, cea cu ajutorul careia aceste manifestari scolare au devenit deja o traditie, informeaza pagina de web a Aliantei Romanilor Canadieni. Profesoara romanca este absolventa a universitatii din Iasi si are o bogata experienta in invatamant, fiind cadru didactic in Romania timp de 17 ani si predand de ani buni la Romanian School in Toronto. Manifestarea micutilor elevi romani este un prilej de imbogatire a lexicului roman al acestora, dar si a scrierii si citirii in romaneste. De asemenea, lectia dechisa constituie o ocazie pentru familiile elevilor de a-si reaminti cu nostalgie de anii de scoala si de tara lor.

 
Bachus poposeste la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :673
Friday, 18 February 2005

Iubitorii de vin din Basarabia pot sa participe la sfarsitul lunii februarie la o serie de evenimente importante pentru industria viticola din aceasta tara.

Cea mai importanta manifestare din cadrul acestei perioade este cea de-a 14-a editie a expozitiei internationale de vin "ExpoVin Moldova" care are loc intre 22 si 25 februarie la pavilionul Moldexpo din Chisinau. Acest eveniment este considerat a fi una dintre cele mai notabile actiuni din sfera viticola din Moldova si, in afara companiilor tarii gazda, reuneste participanti din Israel, Bulgaria, Italia, Portugalia, Franta, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Germania, Ucraina, Rusia, Spania, Belarus, Slovacia, Cehia si Romania. In paralel cu expozitia de vinuri, la Chisinau vor mai avea loc si alte cateva manifestari conexe. Astfel, in zilele de 19-20 februarie va avea loc un Concurs International de Vinuri si Bauturi Alcoolice, in perioada 21-23 februarie in capitala moldava se va desfasura Conferinta practico-stiintifica internationala "InWine 2005", iar miercuri, 23 februarie, in cadrul "Balul vinului" se vor decerna premiile la Concursul Degustational.

 
Maramuresul in atentia Targului International "Holiday World" la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :651
Friday, 18 February 2005

In perioada 17-20 februarie 2005, capitala Republicii Cehe, Praga, este gazda celei de-a 15-a editii a Targului International de Turism la care participa si Romania, transmite Constantin Stefanoaie, director adjunct la Institutul Cultural Roman din Praga.

Joi, 17 februarie, cu prilejul deschiderii oficiale a Targului, Institutul Cultural Roman, in colaborare cu Centrul Roman pentru Turism din Praga, au organizat si o manifestare culturala care a completat in mod armonios si placut oferta turistica romaneasca. In prezenta doamnei Gyongyke Bondi, prefect de Maramures, a fost inaugurat si standul de prezentare a ofertei turistice a Romaniei si, in special, a celei din zona Maramures - zona care este reprezentata de catre trei agenti din domeniul agroturismului. De asemenea, Maramuresul s-a afirmat la aceasta editie a Targului, prin prezenta unui ansamblu folcloric, care a incantat participantii cu cantecul, jocul si portul, specifice zonei. Tot cu acest prilej, dimensiunea culturala a programului romanesc a fost marcata prin lansarea, in prezenta autorului, a cartii "Limba romana in rucsac" ce cuprinde cele mai uzitate cuvinte si expresii romanesti, explicate in limba ceha. Cartea-Dictionar a fost scrisa de catre Jaromir Plisek, fost ambasador al Republicii Cehe la Bucuresti, bun cunoscator al limbii romane si un impatimit al drumetiilor montane. Aceasta carte este o invitatie, in special pentru tinerii cehi, sa descopere Romania prin intermediul turismului. Actiunea s-a bucurat de prezenta domnului Gheorghe Tinca, ambasadorul Romaniei la Praga. De asemenea, au fost prezenti membrii corpului diplomatic, diplomati ai Ministerului de Externe ceh, peste 80 de agenti de turism, precum si reprezentantii mass-madia cehe.

 
Soprana romanca pe scena germanaPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :518
Friday, 18 February 2005

Premiera din aceasta stagiune la Opera de Stat din Munchen a spectacolului "Rapirea din Serai", de Wolfgang Amadeus Mozart, se va bucura de prezenta sopranei romance Elena Mosuc in rolul Konstanze.

Romanca va sustine aceasta partitura in spectacolul ce poarta semnatura lui Martin Duncan in calitate de regizor artistic si a lui Harry Bicket ca dirijor. Alaturi de soprana din Romania, pe scena vor mai canta soprana Julia Rempe, tenorii Rainer Trost, Kevin Conners, basul Kurt Rydl si actorul Bernd Schmidt, informeaza postul national de radio. Spectacolul "Rapirea din serai", compus de Mozart, va mai fi jucat la Opera de Stat din Munchen de alte 6 ori pana la sfarsitul lunii iunie.

 
Cvartetul Belcea concerteaza pentru publicul britanicPDF Print E-mail
Bromsgrove, Anglia/Romanian Global News
Accesari :527
Friday, 18 February 2005

Cvartetul Belcea va sustine in seara zilei de vineri, 18 februarie, un concert in localitatea britanica Bromsgrove.

Reprezentatia artistica va avea loc la Sala "Spadesbourne" din oras si va oferi publicului cateva lucrari de Ludwig van Beethoven, precum Cvartetele op. 18 nr. 2 in Sol major si op. 132 in la minor, dar si Cvartetul numarul 3 de Michale Tippet, anunta pagina de web a Radiodifuziunii romane. Cvartetul Belcea, condus de violonista romanca Corina Belcea, ar fi trebuit sa mai sustina in aceasta saptamana un alt concert, la Wigmore Hall, in Londra, dar acesta a fost anulat din motive organizatorice.

 
Un roman ii invata pe elevii spanioli sa joace tenis de masaPDF Print E-mail
Vilagarcia, Spania/Romanian Global News
Accesari :562
Friday, 18 February 2005

Liceul Casino din Vilagarcia organizeaza in perioada urmatoare o serie de demonstratii de tenis de masa in incercarea de a promova acest sport in randul tinerilor din oras.

Liceul va incepe seria de manifestari desfasurate in centrele de studii din localitate, cu o prima demonstratie ce se va desfasura la Institutul Cotarelo Valledor, din Sobradelo, in cursul zilei de vineri, 18 februarie. La eveniment vor fi prezenti in jur de 90 de copii care "isi vor primi botezul" in ceea ce priveste tenisul de masa. Este insa un botez foarte semnificativ pentru ca cei care ii vor "nasi" pe copii vor fi trei jucatori de elita ai acestui sport. Romanul Fane Moraru, impreuna cu venezuelenii Jonathan Pino si Marco Nava vor disputa cateva partide in calitate de maestri de ceremonii. Meciurile pe care le vor disputa specialistii in cadrul zilei de vineri, vor incepe spre dupa amiaza, dupa o vizionare de film si cateva momente in care elevii pot discuta si se pot relaxa alaturi de campioni. Scopul acestor manifestari este acela de a incerca a apropiere cat mai mare a celor mici de acest sport, nu foarte popular in Spania.

 
Melodia vedeta a celor de la O-Zone preluata in AmericaPDF Print E-mail
New Jersey, SUA/Romanian Global News
Accesari :612
Friday, 18 February 2005

Un tanar din New Jersey, pe numele sau Gary Brolsma a realizat la el acasa un videoclip amator al melodiei pe care el a intitulat-o "Numa Numa Song".

Videoclipul melodiei nu este altceva decat o incercare a americanului de a face un play-back fortat pe melodia "Dragostea din tei", interpretata de cei de la O-Zone. Videoclipul a facut inconjurul internetului, fiind trimis din momentul lansarii sale, la finele anului trecut, pe foarte multe adrese de e-mail si pagini web. Chiar si site-ul romanilor din British Columbia a preluat acest clip ce dureaza aproximativ 40 de secunde. Piesa trio-ului basarabean, care de altfel s-a si despartit la inceputul acestui an, a aparut pe piata in Romania, in anul 2003, iar de-a lungul lui 2004 a reusit sa se claseze pe locuri fruntase in topuri din majoritatea tarilor europene, dar si in Statele Unite si Canada. In Italia piesa a fost interpretata chiar si intr-o alta varianta, cea a trupei Haiducii, cele doua formatii razboindu-se indelung pentru drepturile de autor, si acuzandu-se unii pe altii de furt. Videoclipul lui Brolsma, tanarul de 19 ani, a fost difuzat si de postul de televiziune NBC, in cadrul show-ului "Today", iar de-atunci este foarte intalnit pe internet, si in alte doua variante: una cu personaje Lego ce danseaza pe melodia trupui O-Zone si o alta versiune cu personaje de desene animate pisici, dansand si ele.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions