Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Moscova se rasteste la Chisinau din pricina observatorilor rusi lipsaPDF Print E-mail
Chisianu, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :614
Saturday, 19 February 2005

Deputatii Dumei de Stat a Federatiei Ruse si-au exprimat, vineri, indignarea in legatura cu faptul ca nu au fost invitati in calitate de observatori la alegerile parlamentare din Republica Moldova, citand RIA "Novosti".

Membrul comitetului Dumei pentru problemele CSI, Constantin Zatulin, a declarat ca acest fapt este fara precedent si ca "partea moldoveneasca a socotit, totusi, de cuviinta sa invite, in calitate de observatori, reprezentanti ai parlamentelor din tarile europene". Zatulin a amintit ca observatorii moldoveni au activat in cadrul alegerilor parlamentare din Rusia.

Tot vineri, Departamentul pentru informatii si presa al MAE rus si-a exprimat nemultumirea in legatura cu expulzarea din Moldova, la finele saptamanii trecute, a 6 cetateni rusi, care efectuau monitorizarea mass-media din Chisinau. "Consideram ca aceste actiuni ale partii moldovenesti nu corespund numeroaselor declaratii ale conducerii republicii privind disponibilitatea asigurarii unui proces electoral democratic si transparent. Este evidenta o atitudine preconceputa fata de reprezentantii rusi, in special, pe fundalul unei activitati intense a expertilor electoral din alte tari, inregistrata in ultimele luni in Moldova", se arata in comentariu citat.

MAE rus a acuzat Chisinaul de nedorinta de a efectua o monitorizare obiectiva a alegerilor parlamentare din 6 martie, fapt demonstrat, in opinia ministerului rus, de numeroase semnale din partea partidelor politice si organizatii internationale. "In context trebuie privita si nedorinta CEC din Moldova de a trimite invitatii de participare la alegeri in calitate de observatori reprezentantilor Comitetului Executiv al CSI", sustine Departamentul pentru informatii si presa al MAE rus.

Potrivit aceleiasi surse, ministerul rus de resort a expediat un demers Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, in care cere explicatii in legatura cu expulzarea celor sase cetateni rusi din Moldova. La ora transmiterii stirii, MAE de la Chisinau nu era in masura sa comenteze demersul si declaratia MAE a Federatiei Ruse.

 
Agentii straini, lucrand pentru BMD, expulzati din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :608
Saturday, 19 February 2005

Angajatii Ministerului de Interne au depistat un grup de cetateni straini - 20 persoane, care monitoriza neautorizat campania electorala din Republica Moldova. Grupul era format din 16 cetateni ai Federatie Ruse, doi cetateni ai Ucrainei si doi ai Kazahstanului.

Seful Centrului de presa al MAI, Andrei Slutu, a declarat, vineri, pentru presa, ca respectivele persoane "evaluau climatul preelectoral in favoarea unui bloc electoral", fara a fi inregistrati la Comisia Electorala Centrala si in lipsa statutului de observatori internationali. Slutu a precizat ca strainii "prestau ilegal diferite activitati, inclusiv angajarea in campul muncii a cetatenilor Republicii Moldova". Grupul activa in municipiile Chisinau, Balti, Orhei, Hancesti si Basarabeasca, fiind dotat cu tehnica si utilaj modern.

Potrivit lui Slutu, politia a prezentat instantelor de judecata documentele necesare in vederea expulzarii cetatenilor straini.

Amintim ca, saptamana trecuta, din Basarabia au fost expulzati cinci cetateni ai Federatiei Ruse, acuzati de monitorizare ilegala a campaniei electorale in favoarea "unui concurent electoral".

 
Legitimitatea alegerilor din Basarabia pusa la indoiala de SUAPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :643
Saturday, 19 February 2005

"Rapoartele privind reflectarea partinitoare in mass-media publica, hartuirea opozitiei de catre politie, intimidarea grupurilor independente ale societatii civile si utilizarea resurselor publice in scopurile agitatiei electorale constituie un motiv pentru ingrijorari deosebite si pot lasa o urma de indoiala asupra legitimitatii alegerilor", se arata in declaratia purtatorului de cuvant al Departamentului SUA, Richard Boucher.

Richard Boucher a mentionat ca, desi, de la obtinerea independentei sale, in 1991, Moldova a castigat o reputatie buna in desfasurarea alegerilor parlamentare, in conformitate cu standardele democratice internationale, ultimele evolutii sunt ingrijoratoare.

"Dorim sa mentionam ca alegerile libere si corecte presupun mai mult decat doar organizarea fara incidente si legala a votarii in ziua alegerilor. Standardele internationale pentru alegeri democratice presupun un teren echitabil pentru toti candidatii si partidele in perioada electorala. In evaluarea generala a alegerilor din Moldova, comunitatea internationala va tine cont, in egala masura, de desfasurarea votarii in ziua alegerilor si de conditiile in care s-a desfasurat campania electorala.

Noi ne alaturam declaratiei Uniunii Europene, din 9 februarie, in care aceasta indeamna autoritatile moldovenesti sa desfasoare o campanie electorala deschisa si corecta, cu o reflectare nepartinitoare si pluralista de catre mass-media a pozitiilor tuturor partidelor si candidatilor si cu o atitudine echidistanta din partea administratiei statului fata de toti concurentii electorali si sustinatorii acestora.

De asemenea, sustinem indemnul Uniunii Europene catre Guvernul Republicii Moldova de a acorda atentie aparte aspectelor problematice identificate de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa in cadrul misiunii sale de evaluare a necesitatilor. SUA saluta invitatia lansata de Moldova echipelor internationale de observatori pentru a observa alegerile si noi ne pregatim sa trimitem un contingent de observatori ca parte a misiunii Biroului pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului al OSCE. Ca in orice alta tara, SUA sustine procesul democratic liber si corect al alegerilor si nu un anumit candidat sau partid.

Ne adresam conducerii Moldovei sa intreprinda actiuni imediate si decisive pentru a elimina orice dubiu referitor la corectitudinea campaniei si a alegerilor.

Speram ca aceste alegeri vor fi organizate astfel, incat sa confirme devotamentul Moldovei fata de valorile statelor comunitatii euro-atlantice si sa creeze conditii in care SUA ar putea, cat mai eficient, sa sustina evolutiile ulterioare din Moldova spre un viitor european prosper", se mai arata in declaratia purtatorului de cuvant al Departamentului SUA, Richard Boucher.

 
Spectacol de varietati pentru romanii din StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania / Romanian Global News
Accesari :678
Saturday, 19 February 2005

Doru Octavian Dumitru, Ionut Fulea si Monica Maceanu sunt capetele de afis la spectacolul pe care Asociatia Agero Stuttgart il organizeaza duminica, 20 februarie, in orasul german omonim.

Evenimentul va incepe la ora 16:00 si va avea loc la Restaurantul Bei Christo, in cladirea magazinului Schaper Boblingen, se arata pe site-ul asociatiei. Artistii romani vor fi acompaniati la orga de un alt conational al lor, Ion Leonard Ticu. Biletele de intrare la spectacolul de varietati costa 10 euro, membrii Asociatiei Afgero Stuttgart paltind doar 6 euro.

 
Ambasadorul roman la Washington a discutat cu parlamentarii americaniPDF Print E-mail
Washington, SUA / Romanian Global News
Accesari :689
Saturday, 19 February 2005

Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, s-a intalnit joi, 17 februarie, la Dealul Capitoliului, cu parlamentarul Bob Goodlatte, presedinte al Comisiei americane pentru Agricultura.

Intalnirea dintre cei doi oficiali a avut ca scop analizarea viitoarei vizite in Romania a unei delegatii congresionale americane, vizita programata pentru perioada 22-24 februarie 2005, informeaza pagina de web a misiunii diplomatice romane. Bob Goodlatte va conduce delegatia alcatuita din noua membri ai parlamentului american, acompaniati de sotii si sotiile lor. Parlamentarii sunt interesati de extinderea relatiilor de afaceri dintre Romania si Statele Unite ale Americii, in mod special in domeniul agriculturii si cel al tehnologiei informatiilor.

 
IPS Siluan va sluji la VerbaniaPDF Print E-mail
Verbania, Italia / Romanian Global News
Accesari :700
Saturday, 19 February 2005

Episcopul vicar pentru Italia al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Centrale si Meridionale, se va afla duminica, 20 februarie, la parohia romaneasca "Cuvioasa Parascheva" Torino I din Verbania.

Inalt Prea Sfintitul Siluan va sluji Sfanta Liturghie alaturi de parintele paroh al bisericii, preot Gheorghe Vasilescu. Episcopul roman se va deplasa saptamana viitoare si in Romania, unde, timp de o saptamana, va lua parte la mai multe evenimente specifice, informeaza mitropolia romana cu sediul la Paris.

 
Trustul londonez Mihai Eminescu colaboreaza cu Executivul de la BucurestiPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :670
Saturday, 19 February 2005

Trei ministri din cadrul Executivului de la Bucuresti, impreuna cu consilierii lor, au participat saptamana aceasta la un pranz de lucru special organizat de catre Trustul Mihai Eminescu, la Ambasada Romaniei la Londra.

Ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu si Ministrul Delegat pentru Afaceri Publice, Laszlo Borbely s-au intalnit la Londra cu peste 25 de experti in domeniul conservarii si protectiei mediului din cadrul House of Lords si altor institutii britanice, pentru a discuta Programul de Dezvoltare pentru Sighisoara si Satele Sasesti din Transilvania, respectiv Declaratia de la Sighisoara. La baza acestor demersuri se afla Schema Zonelor Protejate. Aceasta a fost dezvoltata de catre consiliile locale si Trustul Mihai Eminescu in ultimii doi ani si prezentata la Conferinta Internationala din noiembrie 2004 de la Sighisoara, organizata in parteneriat cu UNDP. Scopul actiunilor cuprinse in aceste proiecte de dezvoltare este acela de a imbina tezaurul cultural si biodiversitatea satelor transilvane cu regenerarea economica. Ministrii de la Bucuresti au declarat ca se vor implica in acest demers si il vor sprijini. Ministrul Mediului va pune imediat la dispozitie asistenta tehnica necesara pentru stabilirea zonelor protejate, pana in luna iulie. Ministerul Culturii este responsabil de partea cu asistenta tehnica in conservarea patrimoniului si alocare de fonduri pe viitor. Ministerul Lucrarilor Publice va continua sa sprijine proiectul Beautiful Romania cu finantari si a declarat ca va confirma finantarea in infrastructura luna viitoare. Jumatate din Cabinetul roman este aici" a glumit ambasadorul Romaniei la Londra, Dan Ghibernea, adaugand ca "aceasta arata importanta pe care acestia o acorda intalnirii". Presedintele Trustului Mihai Eminescu de la Londra, Jessica Douglas Home a declarat la randul sau: "In sfarsit avem promisiuni palpabile din partea Guvernului in ceea ce priveste regenerarea la nivel economic a satelor sasesti. Este atat de reconfortant sa ai de-a face cu ministri care inteleg valoarea mostenirii romanesti si cel mai important sunt dornici sa actioneze imediat in acest sens".

 
Romanii din Italia serbeaza iubirea de DragobetePDF Print E-mail
Milano, Italia / Romanian Global News
Accesari :1172
Saturday, 19 February 2005

Cu ocazia sarbatorii traditionale a Dragobetelor (Ziua Indragostitilor), vechea sarbatoare a primaverii si a iubirii la romani, Asociatia Romanii in Italia organizeaza duminica, 20 februarie, o seara de cantec, joc si bucatarie romaneasca.

Evenimentul se va desfasura la Restaurantul Aret, de pe Via Ratti, Parco di Trenno, Milano. In programul acestei seri romanesti la care sunt invitati romani dar si italieni, vor fi incluse videoproiectii de imagini si fotografii din Romania, muzica traditionala romaneasca si scurte luari de cuvant despre semnificatia acestei zile in traditia populara. Sunt disponibile numai 60 de locuri, iar rezervarile se pot face la doamna Marioara Cirlan Salvadeo, la numarul de telefon 038373435 si la domnul Stelian Ionescu, la numarul 3200112255. Pretul unui meniu va fi in jur de 15 - 20 euro. Banii stransi de pe urma seratei romanesti vor fi donati construirii noului Centru de ajutorare al copiilor neacompaniati, sub auspicile asociatiei RISVEGLI- Onlus, asociatie cu ajutorul careia se desfasoara aceasta seara romaneasca.

 
Colaborare romano-luxemburgheza in domeniul culturii, stiintei si sportuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :552
Saturday, 19 February 2005

Romania si Marele Ducat al Luxemburgului au semnat vineri, 18 februarie la sediul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, Programul de schimburi in domeniile stiintei, tehnologiei, educatiei, culturii, sanatatii si tineretului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Marelui Ducat al Luxemburgului pentru anii 2005 2008.

Proiectul acestui document este elaborat in baza Acordului semnat de cele doua state, la 25 aprilie 1994, privind cooperarea in domeniile culturii, invatamantului, stiintei si sportului, informeaza un comunicat MAE. Programul cuprinde, in principal, un numar insemnat de actiuni si manifestari cultural-artistice, concepute pentru a se desfasura, in 2007, in Sibiu si Luxemburg orase desemnate Capitale Culturale Europene pentru acel an. Documentul mai prevede: extinderea colaborarii directe intre institutiile de cercetare stiintifica si tehnologica; oferirea de burse de studiu in diverse domenii; colaborarea in vederea identificarii, inregistrarii si protectiei bunurilor culturale romanesti si luxemburgheze aflate pe teritoriul statului celeilalte parti; organizarea de expozitii cu lucrari din creatia artistilor contemporani din cele doua state; colaborarea pe linie de sanatate, prin schimburi de experienta, informatii si specialisti. Programul a fost semnat, in numele Guvernului Romaniei, de catre secretarul de stat in MAE, Valentin Naumescu, si in numele Guvernului Marelui Ducat al Luxemburgului, de catre primul consilier guvernamental si director general in Ministerul Culturii, Invatamantului Superior si Cercetarii, Guy Dockendorf. Dupa ceremonia de semnare, a avut loc vernisarea expozitiei de documente diplomatice romano-luxemburgheze, prilejuita de implinirea a 95 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice intre cele doua state.

 
Relatii de fraternitate dintre doua scoli din UngariaPDF Print E-mail
Aletea, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :607
Saturday, 19 February 2005

Scoala Profesionala "Radvanyi" din Aletea pregateste o intalnire cu delegatia de la Liceul Teoretic "Traian Vuia" din Faget, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

Evenimentul, care reprezinta deja un ritual stabilit cu un an in urma in relatiile bune dintre aceste doua institutii de invatamant, se va desfasura in perioada 19 - 20 februarie, timp in care se vor organiza dezbateri de specialitate. Cu aceasta ocazie va fi pregatit si un program cultural si sportiv.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions