Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Romanii din Elvetia pot sa-si fabrice timbrele postale acasaPDF Print E-mail
Lucerna, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :520
Sunday, 20 February 2005

Posta elvetiana a lansat in aceasta saptamana un serviciu de timbru electronic cu ajutorul caruia se pot tipari orice fel de timbre pentru trimiterile postale, anunta portalul Casa Romanilor din Elvetia.

Timbrele trebuie sa includa pe imprimanta proprie mentiunea "prioritar", cea de recomandata sau faptul ca sunt destinate strainatatii. Persoanele care doresc sa se inscrie la acest nou serviciu trebuie sa aiba un cont deschis la posta, sa descarce soft-ul care va fi utilizat la imprimarea timbrelor si sa trimita doua formulare completate pe adresa serviciului de timbre al postei din Lucerna. De asemenea, pentru realizarea cu succes a operatiunii mai trebuie accesat serviciul la una dintre adresele: http://www.post.ch/SiteOnLine/DE/Accueil/1,1727,19810,00.html DE http://www.post.ch/SiteOnLine/FR/Accueil/1,1727,19808,00.html FR.

 
Adunare parohiala generala pentru biserica Sf. Gheorghe din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :527
Sunday, 20 February 2005

Biserica Sfantul Gheorghe din Toronto va organiza duminica, 20 februarie, o Adunare Generala Parohiala Anuala.

Aceasta va avea loc dupa terminarea slujbei de dimineata, incepand cu ora 13:00, si se va desfasura in Sala bisericii. Programul intalnirii va fi anuntat la inceperea manifestarii, informeaza pagina oficiala de web a parohiei. Membrii consiliului parohial ii anunta pe cei care vor participa la intrunire ca drept de vot au doar acele persoane care si-au achitat taxa de membru pana la data de 31 decembrie 2004, conform Regulamentului Episcopiei.

 
Muzica bisericeasca romaneasca pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Milano, Italia / Romanian Global News
Accesari :567
Sunday, 20 February 2005

Cantareata de muzica bisericeasca Teodora Paunescu Tuca se va afla incepand de duminica, 20 februarie, pentru a doua oara in turneu la comunitatile romanesti din Italia. Invitatia a venit din partea Asociatiei Romanii in Italia, Milano, cu colaborarea parohiilor ortodoxe din Milano, Monza, Roma si a parohiei romano-catolice din Pavia-Voghera.

Unul dintre motivele vizitei Teodorei Paunescu in Italia este prezentarea ultimului sau CD, initulat "Doamne Fie Voia Ta", inregistrat la manastirea de maici Brancoveanu din judetul Olt si lansat la Patriarhia Romana din Bucuresti. Dupa turneul in Italia, Teodora Paunescu Tuca va pleca in Germania, la invitatia IPS Serafim, Mitropolitul Germaniei, unde acest CD va fi lansat la biserica ortodoxa mitropolitana ce poarta hramul Sfintilor Brancoveni. De-a lungul carierei sale muzicale, Teodora Paunescu Tuca a lansat mai multe albume muzicale, dupa cum urmeaza: Blandul Pastor (1991-93, placa & caseta & CD), Imparatia Ta (1994-96, pl.&cas.&CD) O, Maicuta Sfanta (1997-99, cas.&CD), Veniti crestini la rugaciune (2000/01, cas.&CD) si Doamne, fie voia Ta (2003/04, cas.&CD). Inregistrarile de pe aceste albume sunt realizate in exclusivitate in Sfinte manastiri cu coruri de maici si de calugari (Sf.M.Hurezu, Sf.M.Clococov, Sf.Ep. C. de Arges, Sf.M. Moisei, Sf.M. Brăncoveni etc.), iar fiecare inregistrare a fost facuta cu binecuvantare si pregatire sufleteasca crestina, informeaza Asociatia Romanii in Italia. Insusi regretatul parinte Galeriu a participat la doua dintre lansarile Teodorei Paunescu, apreciind pe deplin munca sa si spunand ca "trairile doamnei Teodora sunt o icoana". In luna octombrie oct. 2004 la lansarea ultimului CD, ce a avut loc la Patriarhie cu binecuvantarea P.F.Pr.Patriarh Teoctist, s-a specificat: "rugaciunile cantate alei D.nei. Teodora aduc un plus de autenticitate si inegalabila vibratie crestina in Duhul Sfant, parca cu intregul nostru neam; simtim astfel priceasna ca o chintesenta a legaturii noastre laice cu Sfanta Treime (este "pronaosul" liturghiei sufletului romanesc)!

 
Carti de exceptie din exil: Calare pe 2 LumiPDF Print E-mail
New York, SUA / Romanian Global News
Accesari :632
Sunday, 20 February 2005

Prezentarea lucrarii doctorului ing. Teodor Gherasim, "Astride 2 Worlds", "Calare pe 2 Lumi" aparuta in editie anglofona in SUA la LD Press USA in 2000 si deja ajunsa la a patra editie, cu o recenzie semnata de prof. Rodica Bordeianu. O autobiografie de exceptie pe care va invitam sa o parcurgeti in aceste zile friguroase de iarna.

"Rar ne putem mandri in comunitatea romaneasca din exil cu o carte buna, care nu numai sa ne fie noul ghid, dar care sa poata constitui pentru intreaga Lume, un ghid catre viata dar si un gand pios catre Romania. Asta nu pentru ca tot romanul n-ar fi poet sau scriitor, ci pentru ca impiedicati de propria modestie, sau de delasare poate, scriem carti restranse, modeste la vedere si ascunse repede in rafturi colbuite de biblioteci personale.

"Calare pe 2 Lumi", mai pe englezeste adica, "Astride 2 Worlds", vine insa ca o frumoasa exceptie de la abatutele carti ale scriitorilor romani din exil, si care este ca un sirag de nestemate scrise intr-o engleza impecabila, de catre romanul cu inima impecabila, Doctorul Inginer Teodor M.Gherasim. Initial publicata de catre LD Press USA in 2000 si deja la a patra editie, "Astride 2 Worlds" este autobiografia doctorului Teodor Gherasim, care din anii '30 pana in secolul XXI, deapana limpede si lin nu numai istoria familiei bucovinene Gherasim pe trei generatii, dar si a intregii Romanii interbelice, comuniste si neo-comuniste a anilor 1990. In primul capitol, "Bucovina", autorul integreaza armonios o succinta istorie a regiunii acum rupta in doua de catre forte cand filo-naziste, cand filo-comuniste si mai recent, cand filo-NATO, de la Bucuresti, cat si de catre diverse capitale straine care si-au varat nasul si armatele pe teritoriul romanesc care nu le apartinea in primul rand. In capitolul doi, intitulat "Granicesti, Home Sweet Home" (Granicesti, dulcea vatra), autorul descrie in stilul "Amintirilor din Copilarie" a lui Ion Creanga frumoasele peripetii avute ca si copil in "dulcea Bucovina", cat si sacrificiile si nevoile prin care au trecut gospodarii locali in timp ce marile puteri trageau cand inspre Moscova, cand inspre Vest."Granicestiul" este in general un studiu microcosmic amanuntit si etno-social reusit, al SATULUI ROMANESC in general, vazut de-a lungul deceniilor, cu ochi de copil si minte de intelept.
Capitolul "Childhood Days" (Zile din Copilarie) este de fapt un studiu genealogic si istoric al neamului "Gherasim", in care, convertind traditia orala prin care s-a mentinut cronologia Gherasimenilor pana la dumnealui, cu cea scrisa, autorul se duce in istorie pana la rimii Gherasimeni ai lui Stefan cel Mare. cestia, au reusit impreuna cu clanurile Morosenilor, Sibilor, Salarilor si a Fluturilor sa organizeze si sa se impamanteneasca in salasul Granicestilor pana in prezent, si migrarea lor ancestrala din Maramures in Bucovina a creat o noua cultura din care au iesit multi gospodari, aparatori ai neamului si intelectuali de elita ai neamului nostru.

Capitolul 4, "Early School Days" (Zile de scoala Primavaratica) ne arata prin ochii autorului o Bucovina si o Romanie care a inceput sa alunece repede in prapastia "sacrificiilor istorice" (cuvant elegant pentru cedarea de pamanturi romanesti fara apararea Bucurestiului a propriei tari), intai in fata hoardelor nazisto-comuniste (1939) si mai apoi in fata complicitatii si tradarii de la Yalta a anglo-americanilor in fata hoardelor comuniste rusesti.

Capitolul 5, "School Days Interrupted" (Zile de scoala fara de scoala), continua imersiunea cititorilor in lumea haotica si sumbra a tranzitiei clasei politice romanesti, de la filo-nazism, la filo-comunism, cu oamenii de rand fiind cei care platesc deciziile neghioabe ale guvenantilor, de la batranii la copiii tarii.

Capitolul 6, "The Trials and Tribulations of War" (Procesele si Procedurile Razboiului), descrise de autor sunt asemenea unui clar vis de noapte, care se mentine in memorie a doua zi dimineata si care ne copleseste prin absurditatea sa.

Capitolul 7, intitulat simplu si concis "Arrested", (Arestat), este o introducere lucida in lumea Comunista, prin povestirea propriei arestari politice a autorului, si condamnarea sa la 12 ani de temnita grea pentru ajutarea "dusmanilor poporului" (in fapt, colectarea de mancare in timp de seceta pentru hranirea pacientilor din spitale si a puscariasilor din inchisori, inclusiv si a unor prizonieri politici).

Capitolul 8, "Jilava", si capitolul 9, "Alba Iulia" inseamna parcurgerea perioadei de detentie a autorului prin toate centrele majore de prizonierat concentrational din Romania comunista, si constituie, pentru cititorul neavizat, un cosmar care nu se vrea si nu trebuie sa fie uitat, cosmarul concentrational comunist. si totusi lectura captivanta in care autorul imbraca patru ani si jumatate de inchisoare communista, pana la eliberarea sa datorita presiunilor internationale la Bucuresti, constituie o traire de neuitat a holocaustului communist cu care a inceput si continuat lumea communista pana in prezent.

Capitolul 10, "Freedom" (Libertate), este un capitol intre ghilimele, pentru ca autorul descrie ceea ce inseamna "libertatea" sub comunism, adica trairea unei vieti in conditii de control statal absolut. Autorul descrie cum in conditii de lipsuri economice si constitutionale groaznice, deci tipice unui regim communist, a reusit sa termine doua universitati, pe specialitati, economice si respectiv de inginerie si cum si-a intocmit un camin modest insa plin de dragoste cu sotia Florica. Aparitia celor doi baieti, Mihai si Gabriel a insemnat pentru autor regasirea echilibrului unui camin plin de dragoste.

Capitolul 11, "A Tragic Time" (Un Timp Pustiu), documenteaza sfarsitul prematur al sotiei iubitoare, care n-a putut fi ingropata de 23 August pentru ca comunistii desemnasera aceasta zi ca "sarbatoare nationala". Autorul descrie in culori sfasietoare singuratatea sotului vaduvit, nesiguranta de a sti daca va putea creste copiii singur, lovitura naucitoare de durere a omului lovit de soarta a doua oara.

Capitolul 12, "My Children" (Copiii Mei), descrie lumina de la capatul tunelului prin care trecuse autorul, cu copiii constituind sursa de inspiratie, fericire si bucurii. Reapeland la stilul lui Ion Creanga, si un pic la cel caragielesc, autorul descrie peripetiile scumpe prin care copiii autorului l-au purtat de-a lungul anilor, de-a lungul copilariei lor, care refuza sa isi lase visurile si puritatea intoxicate de catre realitatile devastatoare ale comunismului.

In capitolele 13, "Critical Changes" (Schimbari Critice) si 14, "Many Blessings" (Multe binecuvantari), autorul ne prezinta o viata balansata si mai rafinata, adusa de casatoria autorului cu Iuliana. Exceland in calitati feminine si materne, Iuliana a devenit repede parte integrala din familie, unde copiii si autorul au putut sa-si redezvolte vietile in cadrul unui mediu sensibil, elegant, iubitor si integru.

In capitolul 14, "The Long Ordeal" (Marea Suferinta), autorul ne introduce in suferinta mezinului familiei, Gabriel, care a inceput sa aibe o deteriorare graduala a functiilor rinichilor de la 13 ani. Condamnat sa moara in "raiul comunist" de catre refuzul autoritatilor de-a aduce sau trimite pentru specializare doctori, in domeniul Nefrologiei si al transplanturilor de organe, Gabriel deterioreaza incet, numai pentru a fi salvat datorita unor insistente caritable de a-i sprijini cheltuielile de ingrijire, de la Biserica Catolica si Crucea Rosie Italiana.

Capitolul 16, "Beautiful Italy" (Minunata Italie), documenteaza, iesirea inspre libertate si sanatate a tanarului Gabriel, acompaniat de autor, contrastul experimentat de acestia in contrapunerea imbelsugatului univers Italian cu cel sumbru al lumii comuniste din tara. Frumusetea si umanitatea societatii italiane fata de refugiatii tata/fiu, constituie o cronica a sufletului Italian la cel mai nobil nivel al sau.

Capitolele 17, "A Dream Come True" (Un Vis Adeverit), si respectiv 18, "Getting To Know America" (invatand Despre America), documenteaza imigrarea autorului si al mezinului familiei in SUA, dupa multi ani de asteptari, dintre care doi si jumatate in Lagarul de Refugiati de la Latina. Daca in Italia a excelat factorul uman comunitar, in SUA exceleaza factorul uman individual, cu respectivele consecinte pozitive si negative. Autorul descrie nu atat o America idealizata de cei care n-au vazut-o, cat o tara vietuitoare de oameni unde multe lucruri majore politico-economice se intampla, de cele mai multe ori la nivel corporat.

Capitolul 19, "Michael" (Mihai) documenteaza, viata in societatea communista, pana la caderea acestuia in 1989, pe care Iuliana si Mihai au trait-o. Constransi de presiunile Securitatii sa divorteze dupa plecarea in America a autorului si a lui Gabriel, Iuliana se desparte de familie, lasand un mare gol in familie. Mihai insa isi termina facultatea de inginerie, se casatoreste cu fata iubita si eventual se stabileste cu sotia in SUA.

Capitolul 20, "Never Too Late To Love" (Niciodata Nu-i Prea Tarziu De-a iubi), introduce cititorilor pe Louise, artista emerita a Irlandei, care dupa pensionare se stabileste in SUA si de care se indragosteste autorul. Louise si Teodor se casatoresc, si incep impreuna o bogata activitate de creatie literara.

Capitolul 21, "A Visit To My Homeland" (O Vizita in tara), serveste ca scop dublu de a prezenta Romania lui Louise, si pentru autor de a rememora anii traiti in tara. Tabloul incondeiat de autor al Romaniei post-comuniste si puternic neo-comuniste este atat tandru fata de imaginile pitoresti ale tarii, cat si critic asupra varsarii de pleava occidentala (droguri, consumerism egoism, poluare) care s-au adaugat la deseurile lasate de comunisti (coruptie, saracie, intoxicare ecologica).

Capitolele 22, "Love's Young Dream" (Visul Dragostei Tineresti) si 23, "Bolts From The Blue" (Fulgere Din Albastru), descriu perioade de liniste si armonie ale familiei in SUA, urmate de expuneri ale familie cu coruptia si rasismul anti-european prezent in multe medii americane.

Capitolul 24 "Exonerated! Vindicated!" (Indreptatit! Razbunat!), aduce familia autorului la recunoasterea societatii americane a propriilor erori fata de imigranti. Este o de-idealizare a Americii prin aratarea ca in America sunt greseli, dar care mai pot si fi indreptatite cateodata.

Ultimul, Capitolul 25, "God Holds The Reins" (Totul Este in Mainile Lui Dumnezeu), este o rememorare spirituala a autorului asupra vietii care este mereu in continuare si dezvoltare si care prin intermediul cautarii si a gasirii fortei dumnezeiesti in noi si in Natura, ne incita la viata si ne armonizeaza in paralel cu puterea divina din care facem parte!

Cartea "Calare pe 2 Lumi" poate fi comandata de la oricare din librariile anglofone sub titulatura "Astride 2 Worlds", By Dr. Teodor Gherasim, sau de la pagina de web:

http://www.bestbitesbuys.com/ldpress.html. "Calare pe 2 Lumi" in definitiv, este un etern Cantec al Vietii, o perspectiva etern optimista chiar in fata vietii traite in conditii de mari vitregii. "Calare pe 2 Lumi" este o lectura obligatorie pentru cititorii de limba engleza interesati in realitatile Romaniei si in universalismul decaderilor si a valorilor umane."

 
Observatori romani la alagerile din KargazstanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :477
Sunday, 20 February 2005

Reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe si ai unor organizatii neguvernamentale din Romania vor participa ca observatori la alegerile parlamentare din Republica Kargazstan, care vor avea loc duminica, 27 februarie.

Alegerile parlamentare din Republica Kargazstan reprezinta primul exercitiu electoral care se desfasoara dupa amendarea Constitutiei in 2003 si renuntarea la Parlamentul bicameral in favoarea structurii unicamerale. In conformitate cu noile reglementari, Parlamentul kargaz va fi format din 75 de deputati. In cursa electorala s-au inscris 447 de candidati. Participarea reprezentantilor romani la observarea alegerilor parlamentare din Kargazstan reprezinta contributia Romaniei la monitorizarea alegerilor si a conformitatii acestora cu standardele europene.

 
Ganduri calde pentru sustinatorii Asociatiei romanesti din UngariaPDF Print E-mail
Apateu, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :1001
Sunday, 20 February 2005

Asociatia Romanilor din Apateu multumeste celor care au contribuit la pastrarea traditiilor romanesti din zona prin donarea de ajutor in valoare de 96.680 de forinti in anul 2004, transmite corespondentul Romanian Global News din Ungaria.

"In cei 10 ani care au trecut, in nenumarate randuri a fost nevoie ca oamenii de buna credinta sa se uneasca, pentru ca sa ajute impreuna copiii, adultii si gruparile artistice din Apateu, care au contribuit la pastrarea traditiilor romanesti", se arata in scrisoarea de multumire a membrilor Asociatiei care ii invita pe doritori sa le fie alaturi si pe mai departe pentru realizarea proiectelor viitoare.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions