Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Traian Basescu participa la summit-ul NATOPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :482
Monday, 21 February 2005

Presedintele roman Traian Basescu va participa in perioada 21-22 februarie la Bruxelles la reuniunea la nivel inalt a Consiliului Nord-Atlantic, care se va desfasura in cartierul general al NATO.

Alaturi de acesta, din delegatia romana mai fac parte ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, consilierii prezidentiali Andrei Plesu si Adriana Saftoiu si consilierul de stat Constantin Degeratu. Pe parcursul celor doua zile de vizite, seful statului roman va sustine un discurs in cadrul reuniunii destinate dialogului dintre NATO si Ucraina, se va intalni cu presedintele Frantei, Jaques Chirac, cu premierul danez, Anders Fogh Rasmussen si cu membrii delegatiei si reprezentantei militare a tarii noastre la NATO. Totodata, Traian Basescu va participa si la un dejun de lucru al sefilor de state si de guverne, pe care il va prezida Secretarul General NATO, Jaap de Hoop Scheffer, informeaza postul national de radio.

 
Romania, a treia tara din lume ce isi lanseaza o revista de prestigiuPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :533
Monday, 21 February 2005

"Predas", prima revista de arta, antichitati si arheologie a fost lansata la sfarsitul saptamanii trecute la Constanta, la initiativa unuia dintre cei mai cunoscuti colectionari de arta din Romania, Doru-Dan Preda.

Revista este realizata dupa modelul celebrelor periodice "Sothebys" si "Christies" si este singura de acest gen din sud-estul Europei si a treia din lume, dupa cele doua reviste mentionate mai sus. Publicatia romaneasca este realizata in conditii grafice de lux, este bilunara si contine articole in limba romana, traduse in franceza, engleza, spaniola si germana, informeaza cotidianul constantean "Cuget Liber". "Predas" va fi o altfel de revista, care va publicaoperele pictorilor contemporani, articolele despre istorie, numismatica si arheologie, propununandu-si, totodata, sa contribuie eficient la schimbarea imaginii Romaniei in intreaga lume. Primul numar al revistei are un tiraj de 1.000 de exemplare, ce se vor vinde la pretul de 295.000 de lei, si contine artisti actuali precum Daniela Turcanu, Alexandru Ciucurencu, Dorina Popovici, George Culea sau Ignat Stefanov.
 
Mari artisti romani intr-un spectacol pentru Opereta RomanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Gobal News
Accesari :511
Monday, 21 February 2005

Teatrul National din Bucuresti a gazduit la finele acestei saptamani un spectacol extraordinar organizat in beneficiul Teatrului National de Opereta Ion Dacian", afectat de un incendiu puternic la inceputul lunii ianuarie.

Spectacolul s-a desfasurat sambata seara in Sala Mare a TNB si l-a avut drept invitat special pe Tudor Gheorghe, intr-un minirecital extraordinar. Printre invitatii speciali ai acestei seri s-a aflat si ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, dar si soprana romanca stabilita in Anglia, Angela Gheorghiu, impreuna cu sotul acesteia, Roberto Alagna si Eugenia Moldoveanu, asezati in loja oficiala. Pe scena Salii Mari s-au aflat toti solistii Operetei, Bianca Ionescu, Daniela Vladescu, Florin Georgescu si altii, alaturi de corul, baletul si orchestra institutiei. Aplauzele iubitorilor de opereta la sfarsitul spectacolului au fost furtunoase. In programul serii s-au aflat arii din operete celebre, precum Vanzatorul de pasari", Hello Dolly", Silvia", Floarea din Hawaii", etc. Indragitul solist Tudor Gheorghe, vedeta incontestabila a serii de sambata, a declarat ca s-a aflat pe scena TNB in cadrul acestui eveniment pentru colegii sai Fac asta numai din iubire pentru colegii mei, la un ceas de cumpana pe care-l traiesc, si vreau sa le fiu alaturi", mai ales ca, asa cum a amintit, Tudor Gheorghe a sustinut primul sau concert chiar pe scena Operetei.

 
Ministrul Apararii Nationale in vizita la BudapestaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :473
Monday, 21 February 2005

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu se va afla in perioada 22-23 februarie intr-o vizita la Budapesta, la invitatia omologului sau ungar, Ferenc Juhasz.

Discutiile dintre cei doi vor viza viitorul cooperarii militare dintre cele doua tari in cadrul NATO si UE, dar si cooperarea regionala. Atanasiu apreciaza ca relatiile militare dintre Romania si Ungaria sunt un model real de colaborare bilaterala in regiune. Tot in contextul vizitei desfasurate la Budapesta, ministrul Atanasiu se va intalni si cu Presedintele Comisiei de Aparare a Parlamentului ungar, precum si cu secretarul de stat in Ministerul de Externe, Andras Barsonyi.

 
Municipiul Roman infratit cu un arondisment parizianPDF Print E-mail
Roman, Romania/Romanian Global News
Accesari :472
Monday, 21 February 2005

Municipiul nemtean Roman s-a infratit recent cu Arondismentul 11 al Parisului. O delegatie din Roman, formata din pirmarul Dan Ioan Carpusor, consilierii locali Vasile Mocanu, Laurentiu Leoreanu si Marius Popescu, au vizitat Parisul saptamana trecuta, tocmai in ideea strangerii legaturilor cu partea franceza.

Delegatia nemteana a studiat modul de organizare al politiei comunitare din capitala franceza, urmand ca pe viitor programul de infratire sa continue cu schimburi economice si culturale. "Francezii s-au dovedit foarte primitori, chiar daca primarul a fost foarte ocupat. De noi s-a ocupat in mod special o doamna consilier pe probleme de securitate, care ne-a furnizat toate datele privind organizarea politiei comunitare" a declarat unul dintre consilierii primariei din Roman, Vasile Mocanu. Acesta a mai explicat atributiile politiei comunitare care constau in competente in domeniul rutier si asigurarea linistii si ordinii publice prin contraventii. Modelul politiei comunitare franceze ar putea fi aplicat si in Roman, dupa ce consilierii locali vor primi de la partea franceza toate materialele documentare. Edilii Romanului spera pe viitor si intr-o infratire la nivel de liceu, intre Colegiul Tehnic "Miron Costin" si un liceu industrial din Arondismentul 11 al Parisului. Gospodarii municipiului nemtean au hotarat sa mai invete ceva din aceasta lectie pariziana si au hotarat sa puna la dispozitia cetateanului de rand sedintele consiliului, afisandu-le in holul Primariei.

 
Premii pentru liceenii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :495
Monday, 21 February 2005

Trei colegii din Romania au reusit prin intermediul echipelor lor de liceeni sa se claseze pe primele locuri la concursul international de informatica "Data Modelling" organizat de compania americana Oracle.

Dintre cele 100 de proiecte care s-au inscris la concurs, Romania a reusit sa obtina locurile intai, prin Colegiul National Tudor Vianu" din Bucuresti, doi, prin Colegiul National Mihai Eminescu" tot din capitala, si locul cinci, pe care l-a obtinut echipa de la liceul Grigore Moisil" din Timisoara, informeaza cotidianul valcean "Curierul". Elevii castigatori ai locului intai au primit aceasta distinctie in urma proiectului "Synaptic", proiect considerat de juriu complex din punct de vedere analitic, al proiectarii, prezentarii si designului. Fiecare component al echipei castigatoare va primi cate 500 de dolari si o vizita la University of California din Los Angeles. Romania a participat pentru prima oara la acest concurs in anul 2004, cand, in urma deliberarii juriului, a reusit sa se claseze tot pe primul loc.

 
Artisti romani transpun pe panza experienta francezaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :551
Monday, 21 February 2005

Albumul Artistes peinteurs roumains en France avec Soleil de lEst entre 1997-2004 (Artisti pictori romani in Franta cu Soarele Estului in 1997-2004) s-a lansat vineri, 18 februarie la Institutul Francez din Bucuresti.

Albumul reuneste lucrari semnate de 33 de pictori romani, printre care Constantin Blendea, Ilie Boca, Traian Bradean, Adrian Chira, Augustin Costinescu, Dan si Ana Ruxandra Ilfoveanu, Nicolae Iorga, Rodica Lazar, Vasile Muresan-Murivale, Letitia Oprisan, Stefan Pelmus, Ion Salisteanu, Angela Tomaseli, Teodor Vescu, etc. Albumul vine ca rezultat al unei sederi in Franta a acestor artisti, realizate cu sprijinul Asociatiei Soleil de LEst". Cateva dintre lucrarile ce se regasesec in paginile albumului au fost expuse si in holul Institutului Francez din Bucuresti.

 
Noi carti on-line pentru cititorii din tara si strainatatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :538
Monday, 21 February 2005

Portalul cultural LiterNet a lansat doua noi carti bilingve in format electronic pe care cititorul din tara si din strainatate le poate descarca de pe internet, de la adresa http://editura.liternet.ro.

Cartile fac parte din colectia "Pontis" si se intituleaza Fericirea nemangaiata/Le bonheur inconsole si Trecatoarea/La passagere. Ambele carti sunt scrise de Beatrice Libert si traduse de Luiza Palanciuc, reprezentand primele aparitii in noua colectie Pontis" care va cuprinde carti bilingve ce isi propun sa construiasca punti intre literatura romana si literaturile lumii, se arata intr-un comunicat de presa emis de editura. Titlurile de carte care au aparut la editura virtuala LiterNet se pot descarca gratuit in format AcrobatReader si se afla pe lista de carti la pozitiile 127 si 128. Editura LiterNet este cea mai importanta editura on-line din Romania, cu 126 de volume publicate in trei ani de activitate. Cartile apartin unor cunoscuti autori germani, rusi si francezi si beneficiaza de o prezentare grafica de exceptie. Aceste volume au fost descarcate pana in prezent de peste 265.600 de ori.

 
La Varset s-a inaugurat noul consulat al RomanieiPDF Print E-mail
Varset, Serbia si Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :628
Monday, 21 February 2005

Comunitatea romanilor din Serbia a avut parte la acest sfarsit de saptamana de un triplu eveniment semnificativ. Este vorba despre intalnirea ministrilor afacerilor externe ai Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, si Serbiei si Muntenegrului, Vuk Draskovic, inaugurarea cladirii in care se va gasi Consulatul General al Romaniei la Varset si intalnirea lui Mihai Razvan Ungureanu si a delegatiei oficiale romane cu reprezentantii organizatiilor romanesti din Serbia, informeaza corespondentul Romanian Global News in Serbia.

Intalnirea delegatiilor oficiale ale celor doua tari, desfasurata la sediul Adunarii Comunei Varset, a abordat teme precum cooperarea bilaterala, comunitatile etnice si integrarea euro-atlantica. S-a ajuns la concluzia ca, desi ar trebui accelerata, colaborarea dintre cele doua tari este satisfacatoare. A fost subliniat, totodata, interesul economic al celor doua tari pentru proiecte comune, mai ales in domeniile energiei, infrastructurilor de transport energetic, transportul marfurilor si persoanelor si bunurilor de larg consum. Ambii ministri au evidentiat ca tarile lor sunt adeptele principiului de aparare a drepturilor minoritare si ca investitiile in acestea nu au pret. Ministrul roman de Extrene, Mihai Razvan Ungureanu, a aratat ca unul dintre semnalele cele mai bune ale intentiilor europene este felul in care statele se poarta cu minoritatile nationale. Tot in cadrul acestei intalniri ministrii de externe ai celor doua tari au decis semnarea unui nou acord in ceea ce priveste cooperarea in domeniile culturii si educatiei. In ceea ce priveste viitorul relatiei bilaterale dintre Romania si Serbia cei doi ministri au anuntat un an foarte bun. Astfel, Ungureanu a anuntat pentru luna martie o vizita de amploare la Belgrad, urmata de o intalnire la Timisoara unde Serbia si Muntenegru are un Consulat General. De asemenea, se va mai desfasura o intalnire pe tema euroregiunii DKMT la triples confinium la sfarsitul lunii mai, o intalnire trilaterala a delegatiilor Serbiei-Muntenegrului, Romaniei si Bulgariei in vara la Zaiecear (in Valea Timocului). Privind calendarul intalnirilor la cel mai inalt nivel pentru anul acesta, presedintele SMN, Svetozar Marovici, este asteptat la Bucuresti, iar primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu la Belgrad.

Panglica tricolora inaugurativa a sediului in care va functiona Consulatul General al Romaniei din Varset a fost taiata, in sunetele fanfarei Eminescu" din Costei, de cei doi ministri de Externe. "Ma bucur sa va salut aici, draga Vuk, domnule ministru, intr-un loc cunoscut domniilor voastre, care de astazi devine sediul Consulatului General al Romaniei, prin bunavointa liderilor politici ai Uniunii Serbia-Muntenegru si a reprezentatiilor autoritatii locale din Varset. Va aflati acum pe teritoriu romanesc", a declarat Mihai Razvan Ungureanu, adresandu-se ministrului sarb Vuk Draskovic. Seful diplomatiei romane a tinut sa sublinieze ca momentul inaugurarii consulatului roman din Varset implineste visul unor generatii de buni romani si buni sarbi care impartasesc in acesta zona o istorie comuna si un peisaj de cultura si de spiritualitate comuna". Ungureanu a multumit romanilor din Serbia pentru entuziasmul de care au dat dovada in stabilirea acestui nou consulat si i-a asigurat, totodata, ca vor gasi intotdeauna un sprijin si un prieten" in Bucuresti. Va veti bucura de acum inainte de o cale directa catre Bucuresti, directa cu autoritatile romanesti, si va incurajez sa-i priviti cu incredere pe toti cei care va vor sprijini din interiorul acestui Consulat" a recomandat el romanilor. La randul sau, ministrul sarb de Externe, Vuk Draskovic, a declarat ca deschiderea acestui Consulat, acestei punti, este si in functia a ceva ce ne este scop. Prin integrarea Serbiei si Muntenegrului in structurile euro-atlantice, cat mai repede aceasta granita care desparte Banatul sa fie stearsa de pe teren. Ca in viitorul spre care ne indreptam sa nu fie nici un fel de vize, granitele intre state sa existe doar pe harti, doar in documente, iar in realitate, in viata, ele sa nu mai fie deloc". El a atentionat, insa, ca sarbii si romanii trebuie sa respecte obligatiile impuse de istorie, care indica faptul ca niciodata in trecut intre sarbi si romani nu a fost nici o zi de dusmanie, dimpotriva, toata istoria ne este de fraternitate". In finalul declaratiilor sale, oficialul sarb a subliniat urmatoarele: Destinele noastre, culturile noastre, toate sunt intrepatrunse, toate sunt comune".

La intalnirea delegatiei de la Bucuresti cu reprezentantii organizatiilor romanesti din Serbia, desfasurata dupa inaugurarea consulatului, au participat membri ai Comunitatii Romanilor din Serbia, ai Consiliului National Roman, Uniunii Democrate a Romanilor din Serbia, Astrei Romane, reprezentantii TV Novi Sad si ai Casei de Presa si Editura Libertatea", ai romanilor functionari in partidele majoritare si oameni de cultura, precum si Consulul General, Gabriel Nicola. Ministrul Ungureanu a salutat prezenta reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane si a Ipodiaconului din Malainita, Boian Alexandrovici, si a mentionat ca rolul credintei este mai important aici, se vede ca ar fi mai important aici, decat in tara, acolo unde in apropierea bisericii nu te emotionezi decat cand mergi la altar, aici insa si sigla, simplul profil al crucii conteaza". El si-a exprimat, totodata, speranta ca Biserica Ortodoxa Romana va cauta, impreuna cu vocea noastra, o cale de intelegere cu Biserica Ortodoxa Sarba, si ca se va ajunge la o solutie europeana si multumitoare. Va indemn sa stati aproape de credinta, pentru ca intotdeauna peste hotare credinta inseamna Romania insasi", a conchis Ungureanu. Ion Cizmas, Presedintele Comunitatii Romanilor din Serbia, si-a exprimat multumirea si convingerea ca acest Consulat General va ajuta enorm de mult comunitatea minoritara romana din Serbia. El a prezentat ministrului Ungureanu problemele romanilor din Serbia: nerecunosterea minoritatii romane ca o singura minoritate nationala si aplicarea unor standarde duble, conform cu denumirea de roman sau vlah, neretrocedarea proprietatilor colective ale comunitatii minoritare romane, faptul ca localitatile cu o proportie mare de romani, comunele in care traiesc cei mai multi romani, care au fost candva centre, nu mai beneficiaza de sedii in care sa isi poata desfasura activitatile cu fond romanesc, precum si problema etnicilor romani din Serbia, care nu beneficiaza de gratuitatea vizelor, la fel ca etnicii sarbi din Romania.

Mihai Razvan Ungureanu a mai evidentiat faptul ca Legea pentru Romanii de Pretutindeni se afla in stadiul final de pregatire inainte de trimiterea in parlament si ca Romania se gandeste la toti cei care, repet si spun acest lucru cu responsabilitate, vorbesc romaneste si se simt romani". Intre noi si dumneavoastra este o legatura trainica pe care nici granitele, nici politica, nici puterile n-o desfac. Dar depinde in egala masura de dumneavoastra, cum depinde si de Bucuresti, ca aceasta legatura sa fie din ce in ce mai solida si mai multumitoare pentru toti. Si eu sunt convins ca acum deja primul pas e facut si ca aici oricum gasiti un loc in care, o data intrati, va veti simti ca acasa pentru ca este, pana la urma acasa" li s-a adresat Ungureanu in final romanilor din Serbia.

Consulatul de la Varset, ce urmeaza sa devina functional in doua luni, vine in intampinarea nevoilor comunitatii romanesti din Banatul sarbesc, care numara peste 30.000 de oameni. Dar ceea ce ar fi cu adevarat necesar si folositor romanilor din Serbia este un consulat pe Valea Timocului, acolo unde se afla concentrat cel mai mare numar de romani si unde, mai ales in ultima perioada, au fost semnalate cele mai multe cazuri de incalcare a drepturilor minoritatilor nationale.

Ministrul Ungureanu a declarat ca acest consulat la Varset este doar un prim pas, si ca spera ca Romania sa deschida o reprezentanta consulara si in Valea Timocului, "cand va veni timpul".

 
5 ani de existenta pentru site-ul romanilor din Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :536
Monday, 21 February 2005

Site-ul romanilor din Marea Britanie, romani.co.uk, a implinit la acest sfarsit de saptamana cinci ani de existenta.

Pagina a fost inregistrata in data de 20 februarie 200, iar de-a lungul celor cinci ani ai sai de existenta a devenit principalul loc de intalnire al romanilor are traiesc in Marea Britanie. Administratorii site-ului si cei care in fiecare zi au grija ca intreaga comunitate romaneasca din Marea Britanie sa fie bine informata multumesc tuturor colaboratorilor care au contribuit intr-un fel sau altul la acest succes al site-ului si va invita sa il vizitati cat mai des. Rubricile sale de evenimente, stiri, caritate, anunturi, oferte, vize, jobs, Ambasada Romaniei, biserici romanesti, dar si forumul de discutii au transformat acest site intr-o "Meca" a romanilor din Marea Britanie.

 
Aparitie editoriala Dan Berindei la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :515
Monday, 21 February 2005

Ambasada Romaniei in Franta semnaleaza aparitia recenta a cartii "Romanii si Franta la rascrucea modernitatii lor" (Les Roumains et la France au carrefour de leur modernite).

Volumul semnat de academicianul Dan Berindei a aparut sub egida editurii Academiei Romane. Pretul cartii este de 20 de euro si poate fi obtinuta de la profesorul Jean Paul Bled, la adresa Rue de Florence 7-75008 Paris. Mai multe delatii puteti obtine sunand la numarul de telefon 01.42.93.57.74.

 

 
Noua filiala a Asociatiei Romanii in ItaliaPDF Print E-mail
Velletri, Italia/Romanian Global News
Accesari :511
Monday, 21 February 2005

Asociatia Romanilor in Italia a inaugurat la finele saptamanii trecute o noua filiala a sa, in localitatea italiana Velletri.

Deschiderea oficiala a acesteia a avut loc sambata, 19 februarie, de la ora 17.00, si a beneficiat de participarea unor importante personalitati romane si italiene. Au fost prezenti la eveniment reprezentanti ai Ambasadei Romaniei in Italia, reprezentanti ai autoritatilor si Primariei locale, reprezentanti ai Crocea Rossa Italiana, Protezione Civile Italia, precum si ai altor institutii reprezentative italiene. De asemenea au raspuns invitatiei lansate de organizatori reprezentanti ai mass-media italiana, dar si ai presei de limba romana din Italia.

 
Scrisori din Canada pentru AlexandraPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :503
Monday, 21 February 2005

Povestea fetei in varsta de 9 ani, adoptata de o familie din Canada si trimisa inapoi in Romania, dupa cinci luni a iscat un val imens de simpatie in Canada. Acum in varsta de 22 de ani, Alexandra Austian traieste de la 9 ani un cosmar teribil: ramasa fara cetatenie, nerecunoscuta de nici una dintre cele doua tari, nici cea de origine, nici cea adoptiva, la randul sau mama, se zbate intr-o saracie lucie intr-un cartier saracacios al Bucurestiului.

In urma cu doua saptamani, mai precis luni, 14 februarie, Alexandra a intentat proces Guvernului Federal canadian, precum si Guvernului provinciei Ontario si familiei sale adoptive, cerand despagubiri in valoare de 2 milioane de dolari canadieni. Alexandra s-a intors recent din Canada unde a inaintat procesul, dar nu cu mana goala, ci aducand cu sine sute de mesaje de sustinere de la cetateni canadieni. E-mailuri si scrisori din toata Canada, dar si din Norvegia sau chiar China au fost trimise pe adresa Alexandrei, la putin timp dupa ce trista sa poveste a facut inconjurul lumii, promovata de presa internationala. Ea considera acest feed-back pe care l-a primit drept "coplesitor" si este convinsa ca dupa atatia ani i se va intampla in cele din urma si ceva bun. "Ma simt foaret bine ca mi-au scris toti acest oameni. Inseamna foarte mult. Este foarte important pentru mine" a declarat Alexandra inainte de intoarcerea in Romania. "Ai si sprijinul altor canadieni, iar parintilor tai adoptivi ar trebui sa le fie rusine. Tu esti un om bun". "Vreau sa-ti spun ca am fost foarte miscat, dar mai ales trist. Cum i se poate intampla asta cuiva?", "Ca parinte, nu pot sa-mi imaginez cum au putut face parintii tai canadieni ceva atat de crud!". Acestea sunt doar cateva din sutele de mesaje destinate Alexandrei dupa ce povestea sa din Romania a fost difuzata in cadrul unui documentar de postul de televiziune CBS saptamana trecuta, dar si postata pe un site web (alexandraaustin.org).

Dupa ce a fost adoptata de familia Austin, Alexandra a fost trimisa inapoi in Romania, dupa numai cinci luni. Incepand de atunci, autoritatile romane au refuzat sa o recunoasca, refuzandu-i accesul la educatie scolara sau la ingrijire medicala. Autoritatile canadiene, la randul lor, au declarat ca nu pot face nimic, intrucat fata nu este cetatean canadian. In procesul intentat la inceputul saptamanii trecute de Alexandra Austin sunt citati fostii sai parinti adoptivi, acum divortati, Joseph Austin si Silvana Di Giacomo, impreuna cu guvernele canadian si al provinciei Ontario. Nici una dintre acuzatii nu a fost dovedita in instanta. Totodata, conform declaratiilor avocatei Alexandrei, nici una dintre partile citate nu au raspuns inca.

 
O pereche de aur si jacuzzi la BerlinalePDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :537
Monday, 21 February 2005

Cu Un cartus de Kent si un pachet de cafea", Cristi Puiu a rezolvat, la Berlinalele de anul trecut, problema Ursului de Aur. Mai greu i-a fost Alexandrei Lara: au trebuit 30 de filme si dactilografie cinematografica dupa dictatul lui Hitler, pentru ca talentata actrita de origine romana sa ia Camera de Aur si sa fie nominalizata pentru Oscar in 2005.

Acum, cei doi cu auru-n geanta, coc" la Offset. Un film noire, cu buget alb de 200.000 de euro, de la statul geman. Un film despre o Romanie a banilor, puterii si coruptiei, cu o schema de distributie minima, in triunghi: neamt naiv -femme fatale- patronul unei tipografii (de unde si numele filmului). Filmarile au loc pana la finele lui martie, in Romania, deci filmul n-a putut fi botezat la editia actuala a Festivalului de Film International de la Berlin din 10-19 februarie 2005. Poate la anul. Cinematografia romaneasca a fost totusi prezenta la Berlinale, chiar daca nu cu vreun film de marca, cu intentii si proiecte mari. Promotia acestora e monitorizata de Romanian Film Promotion (RFP) o organizatie non-guvernamentala, care se ocupa de lansarea cinematografului romanesc pe piete straine. RFP a prezentat live la Berlin, in 15 februarie, intre orele 18-20, oferta cinematografica romaneasca actuala, a incercat sa vanda caselor straine de filme Romania ca locatie de filmare, si sa trezeasca interesul pentru al patrulea festival de film Transilvania, care va avea loc in tara intre 27 mai-5 iunie 2005. In intentiile declarate ale acestui agent promotional, se afla promovarea cinematografului tanar romanesc, impreuna cu noua fata a Romaniei, pe fundalul marii ei traditii istorice". In sensul acesta, RFP a lansat si un website, www.romfilmpromotion.ro. Situl ofera (in propria descriere) o lista completa de filme romanesti produse incepand cu 1996, informatii actualizate despre premiile si participarile romanesti la festivalurile internationale, statistici si informatii de baza despre industria de film romaneasca". Intrand pe site, am vazut ca aceasta lista completa" cuprinde exact 70 de filme, cu date de afis, dar in proportie de doua treimi, fara afis", caci in locul lui scrie no picture available". Iar prin asta se clarifica si ca fara inglis n-ai ce cauta pe site, caci intregul text e in engleza, deci adresat in exclusivitate clientelei din bransa cinematografica anglo-americana sau musai intelegatoare de esperanto-ul secolului XXI. Site-ul mi-a aparut mai mult listic" decat statistic". La News apar cateva insiruiri de participari la festivaluri, insa impresii si extrase din presa straina, ioc. Totul impersonal, totul strict promotional, nu se mira nimeni, nici de bine, nici de rau, si nu semneaza nimeni vreun articol sau comentariu in acest sens. Pardon, sunt usor citati, pentru prestanta, Minghella, Zefirelli, Kaplan si Soisson. Ba mai apare chiar si-un mititel anunt din presa de specialitate, cum ar fi cel ca studiourile Silver Bullet intentioneaza amenajarea unui bazin de apa imens, de 10 pe 8 metri, care sa faca valuri si vant pe langa o pista de sunet de 2000 mp". Sau, mai stii, sa stea pe post de jacuzzi. La premii, ni se listeaza exact 8 filme si, la prietenul nostru premiat cu Kentul si cafeaua, aflam ca Berlinalele au fost in iulie 2004 !? chiar daca in Germania premiul i-a fost dat, precis, pe 10 februarie 2004. Apasand pe un alt nasturel (Button) al websitului, Publicatii" (sorry, Publications) am dat de brosura Shooting Romania, dar n-am indraznit s-o pac-pac, caci poate si brosura e decalata in timp, ca si Berlinalele 2004. Asa ca am ajuns la ultima optiune nastureasca de pe site, Download". Nu stiu la ce se refera, nu scrie ce sa incarc, eu as fi vrut macar o reclama, un filmulet cat de mititel, caci salivez dupa un film bun, din tara, in limba cea dulce romaneasca. Si cred ca nu numai eu. Dar, de unde? Daunlaudul e in construction", videocasete cu filme romanesti noi gasesti pe alte situri, sau la Zaheu in Stuttgart. Deci, m-am lamurit: Romfilmpromousan nu e pentru noi, ci pentru greii din film, care vor un jacuzzi pe langa studiourile de filmare. Cu filmele mai astept pana la vara, cand merg in tara, poate pe autocar ne pun ceva mai nou ca Dacii" sau Nea Marin miliardar". De exemplu, Offset-ul cu Lara si taticul Platareanu, pe text de Puiu Cristi.

20.02.2004

Dani Rockhoff Copyright Dani Rockhoff, all rights reserved

 
Bucurestiul a ajuns la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :3108
Monday, 21 February 2005

Romanii din Berlin pot sa aiba parte de preparatele traditionale romanesti si in capitala Germaniei, prin restaurantul cu specific romanesc "Bukarest" care functioneaza de curand in cartierul Moabit din Berlin.

Localul romanesc a avut ca punct de pornire ideea de a fi atat un restaurant care sa faca cunoscut in Berlin specificul bucatariei romanesti, cat si un punct de intalnire al romanilor din orasul german sau a celor care se afla in tranzit prin Berlin, informeaza pagina romanilor din Germania, www.rom2.de. Cei care trec pragul restaurantului pot sa guste bunatati autohtone precum preparate de pui si de porc, preparate din peste si garnituri dupa retete romanesti, tochituri romanesti, fasole cu carnati, sarmale cu mamaliguta si smantana, ciorba de perisoare, ciorba de burta, vinuri celebre din Romania si multe alte specialitati der pe plaiurile mioritice. Restaurantul a fost infiintat de Constantin Schwabe, are o capacitate de 60 de locuri si poate gazdui un numar suplimentar de 30 de locuri pentru serile romanesti care se organizeaza aici. Decorul este unul traditional rustic romanesc, dar din el nu lipseste accentul modern dat de televizorul la care se pot urmari prin intermediul satelitului canalele de acasa. Localul poate fi gasit la adresa: Restaurantul Bukarest, Rathenauerstrasse 34, 10559 Berlin sau la contul de e-mail : Restaurant-Bukarest@t-online.de.

 
Prelegere cu Herta Muller la RotterdamPDF Print E-mail
Rotterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :546
Monday, 21 February 2005

Scriitoarea de origine romana Herta Muller va sustine luni, 21 februarie, de la ora 20:00, o prelegere la biblioteca Institutului Goethe din Rotterdam, informeaza un portal al romanilor din Olanda.

Nascuta in Romania, autoarea Herta Muller a intampinat numeroase dificultati in timpul regimului Ceausescu referitoare la libertarea ei de exprimare artistica. Refuzul de a colabora cu autoritatile dictatoriale i-au atras scriitoarei interdictia totala de a se mai manifesta profesional. Dupa plecarea sa in Germania in anul 1987, Herta Muller a reinceput sa scrie poezii, nuvele si eseuri, cartile ei fiind ulterior traduse in mai mult de 20 de limbi. Scriitoarea a fost distinsa cu numeroase premii germane si internationale dupa ce s-a stabilit in Germania. Printre acestea se numara Premiul Ricarda Huch" in 1987, Kleist" in 1994 si Joseph Breitbach" in 2003, Premiul european Aristeion" in 1995 si cel international IMPAC Dublin" Literary Award in 1998. Din anul 1999 a fost nominalizata din partea Germaniei pe lista de propuneri pentru Premiul Nobel.

 
Andrei Serban, pe scena Operei din VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :493
Monday, 21 February 2005

Spectacolul "Werther", regizat de Andrei Serban, se va juca pe scena Operei de Stat din Viena marti, 22 februarie, dupa ce premiera sa a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.

Reprezentatia va incepe la ora 19:30 si va beneficia de prezenta unui alt nume de roman in distributie, respectiv soprana Ileana Tonca, cea care ii va da viata lui "Sophie". Pe scena se vor mai afla tenorul Marcelo Alvarez, in rolul lui "Werther", soprana Elina Garanca in rolul "Charlotte" si baritonul Adrian Erod care il va portretiza pe "Albert", informeaza pagina oficiala a institutiei culturale vieneze.

 
Victorie pentru pugilistul roman Lucian ButePDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :491
Monday, 21 February 2005

Boxerul roman Lucian Bute a castigat centura de invingator la categoria usoara a circuitului canadian profesionist North American Boxing Federation.

Meciul s-a desfasurat sambata, 19 februarie, la Quebec City, si l-a pus pe sportivul roman farta in fata cu canadianul Carl Handy. Pugilistul Lucian Bute a reusit sa castige titlul pus in joc dupa ce intrase doar in noua meciuri profesioniste pana la momentul desfasurarii finalei, meciuri pe care le-a castigat prin KO. Ca urmare a acestor rezultate excelente, romanul a primit anul trecut titlul de "Boxerul anului" din partea portalului de profil FightNews, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Meciul a fost difuzat in direct la un post de televiziune din Romania care a precizat pe durata intregii intalniri dintre cei doi faptul ca pugilistul roman este legitimat la clubul sportiv InterBox pentru care a jucat si celebrul Leonard Doroftei. Tot la acest club de box a fost adus recent un alt sportiv roman, Ion Ionut, cunoscut sub numele de ring Jo Jo Dan.

 
Serban Chelaru va expune la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :559
Monday, 21 February 2005

Pictorul roman Serban Chelaru isi va lansa la Institutul Cultural Roman din New York expozitia "Flori carnivore".

Vernisajul va avea loc marti, 22 februarie, de la orele 19:30, in Galeria Est-Vest a institutului. Manifestarea artistica va cuprinde lucrari de factura recenta, pe care pictorul le-a realizat in ultimii ani intr-o maniera abstracta. Totodata, acestea se limiteaza la o paleta restransa de culori si se pot incadra ca usor expresioniste si chiar cubiste. Serban Chelaru s-a stabilit in urma cu aproape 20 de ani in Statele Unite ale Americii unde si-a continuat activitatea artistica in domeniul picturii si al poeziei. Pe parcursul anilor de exprimare in domeniul artei, Chelaru a participat la mai multe expozitii colective si personale in tara de adoptie, dar si in Romania, Franta, Germania, Olanda si Suedia. Expozitia de la New York va fi deschisa publicului larg pana pe data de 20 martie.

 
Concert enescian in capitala GermanieiPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :475
Monday, 21 February 2005

Opera compozitorului roman George Enescu va fi protagonista unui concert care se va desfasura marti, 22 februarie, la Berlin, in sala de muzica de camera a Filarmonicii din capitala germana.

Concertul va incepe la ora 20:00 si va fi sustinut de Orchestra Filarmoniciielvetiene, informeaza pagina rom2.de. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman "Titu Maiorescu" din Berlin.

 
Jazz-ul romanesc participa la un concurs virtualPDF Print E-mail
San Jose, SUA/Romanian Global News
Accesari :454
Monday, 21 February 2005

Jazz-ul romanesc va putea fi apreciat si de publicul american prin intermediul peliculei "Jazz Made in Romania" care este prezentata in perioada 16-22 februarie in selectia online a Festivalului de Film "Cinequest" de la San Jose.

Filmul reprezinta o inregistrare a unui concert pe care Teodora Enache si Johnny Raducanu l-au sustinut live la San Francisco in decembrie 2001. Participarea romaneasca la acest concurs este cu atat mai importanta, cu cat filmul a fost selectionat dintr-un numar de 3000 de pelicule care au fost inscrise la festival si promovat in etapa online in care au acces doar 100 de filme. Dintre acestea, un numar limitat de opt realizari cinematografice vor fi incadrate la categoria "selectia speciala" din care se vor alege si catigatorii, se arat pe un forum al romanilor din Statele Unite ale Americii. Selectia se face pe baza unor voturi acordate de telespectatorul virtual. Adresa la care se poate urmari "Jazz Made in Romania" si la care se poate vota pentru el este http://www.cinequestonline.org.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions