Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Comisia romano-ucraineana pentru probleme de frontiera se reuneste la IasiPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :463
Tuesday, 22 February 2005

Cea de-a doua sedinta a Comisiei romano-ucrainene pentru probleme de frontiera se va desfasura la Iasi, in perioada 22-25 februarie.

In cursul sedintei urmeaza sa fie convenite si semnate Regulamentul de lucru al Comisiei mixte de frontiera (care, conform prevederilor punctului 7 al articolului 21 din Tratat, va fi supus aprobarii celor doua guverne), precum si Instructiunile tehnice privind verificarea in comun a frontierei de stat romano-ucrainene, se arata intr-un comunicat al MAE. In baza prevederilor acestor documente, in perioada aprilie - septembrie 2005 este programata efectuarea lucrarilor de verificare a frontierei, precum si a masuratorilor hidrologice pentru frontiera fluviala. Partea romana si-a exprimat speranta ca lucrarile Comisiei se vor desfasura cu succes, astfel incat sa fie posibila inceperea intr-un interval de timp cat mai scurt posibil a lucrarilor de demarcare si de reconstituire a liniei de frontiera, a caror realizare este deosebit de importanta si de urgenta, indeosebi in cazul sectorului fluvial al frontierei comune romano-ucrainene. Comisia mixta, infiintata in baza Tratatului dintre Romania si Ucraina privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, colaborare si asistenta mutuala in probleme de frontiera, semnat la Cernauti la 17 iunie 2003, este formata din reprezentanti ai autoritatilor de frontiera, ai ministerelor de externe, ministerelor mediului si ministerelor apararii din cele doua tari. Sarcinile sale principale sunt efectuarea in comun a verificarii traseului frontierei, elaborarea anexelor si completarilor la documentatia de frontiera in vigoare, precum si intretinerea liniei si a semnelor de frontiera, informeaza MAE.

 
Intrevederi romano-suedeze pe marginea politicii externe a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :479
Tuesday, 22 February 2005

Presedintele si vice-presedintele Comisiei de politica externa din Parlamentul suedez, Urban Ahlin si Gunilla Carlsson, s-au aflat luni, 21 februarie, intr-o audienta la secretarul de stat pentru afaceri globale in MAE roman, Teodor Baconschi, informeaza un comunicat al Ministerului roman de Externe.

Cele doua parti au avut un schimb de pareri asupra obiectivelor prioritare de politica externa ale Romaniei, precum si cu privire la problematica vecinatatii europene si asupra posibilitatilor de imbunatatire a climatului de afaceri din tara noastra, premisa a intensificarii relatiilor comerciale bilaterale. In cadrul discutiilor a fost subliniata importanta dialogului interparlamentar din perspectiva ratificarii Tratatului de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, care urmeaza sa fie semnat la data de 25 aprilie a.c. De asemenea, au fost evaluate posibilitatile de participare la proiecte comune pentru sustinerea reformelor democratice din Republica Moldova si a apropierii acesteia de Uniunea Europeana. Intrevederea s-a inscris in cadrul dialogului politic bilateral si s-a constituit intr-o oportunitate de consolidare a cooperarii dintre cele doua state, avand in vedere obiectivul integrarii europene a Romaniei.

 
Olanda ne ajuta in indeplinirea angajamentelor fata de UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :508
Tuesday, 22 February 2005

Ministerul Economiei si Comertului a initiat impreuna cu guvernul olandez un proiect de monitorizare a calitatii benzinei si motorinei comercializate pe piata romaneasca.

Finantarea in valoare de 350.000 de euro, necesara in cadrul acestui proiect va fi asigurata de guvernul olandez. Initiativa monitorizarii calitatii carburantilor comrecializati in acest moment pe piata romaneasca este o urmare a angajamentelor asumate de Romania in cadrul negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. "Proiectul urmareste realizarea unui sistem la nivel national de monitorizare a calitatii si cantitatii de carburanti introdusi pe piata, in vederea realizarii unui program de reducere a emisiilor poluante" a explicat ministrul Ioan Codrut Seres. Acesta a mai adaugat ca Ministerul Economiei si Comertului urmeaza sa raporteze anual Comisiei Europene rezultatele acestei monitorizari. Prima raportare este programata pentru luna iunie 2006. Proiectul ce va beneficia de finantare olandeza va fi derulat in colaborare cu laboratoarele de testare a calitatii, dar si cu cooperarea agentilor economici ce activeaza in domeniul producerii si comercializarii carburantilor.

 
Noi comenzi Airbus pentru RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :535
Tuesday, 22 February 2005

Societea romana Romaero S.A va primi in curand mai multe comenzi pentru aeronava A380 din partea companiei Airbus.

Romaero a participat recent la conferinta World Aerospace, de la Toulouse, organizata chiar cu sprijinul Airbus. Peste 200 de presedinti si vicepresedinti de companii, specialisti guvernamentali si presa au fost prezenti la acest eveniment de maxima importanta pentru acest domeniu. Unul dintre subiectele principale de dezbatere in cadrul acestei conferinte a fost Programul A 380, din care face parte si Romania, prin compania Romaero S.A. In prezent la Romaero se produc componente pentru A 380, avionul cu cea mai mare capacitate si cu cea mai mare autonomie de zbor. Pana acum, Romania a produs componente pentru primele 23 de avioane si se pare ca la aceasta conferinta de la Toulouse s-a stabilit marirea numarului de comenzi pentru Romania. La Toulouse s-a mai decis si accelerarea noului program militar A 400M, varianta europeana a celebrului C130 Hercules. Cererea de fabricare a lui A380 apare ca urmare a faptului ca pe piata mondiala de profil exista un deficit de 750 de aeronave, in conditiile in care varsta medie de utilizare a avioanelor militare de transport se ridica la 28 de ani.

 
Danezii vor veni saptamanal la Targu-MuresPDF Print E-mail
Targu-Mures, Romania/Romanian Global News
Accesari :522
Tuesday, 22 February 2005

Locuitorii judetului Mures pot sa ajunga in tarile scandinave mai rapid, prin intermediul curselor aeriene care vor debuta pe 30 aprilie la Aeroportul din Targu-Mures, informeaza portalul muresonline.ro.

Zborurile care vor lega Romania de aceasta zona a Europei vor functiona pe ruta Copenhaga-Targu-Mures-Copenhaga in fiecare sambata a lunii, iar la o diferanta orara de 30 de minute pe ruta Billund-Targu-Mures-Billund. Aceste noi zboruri sunt urmarea unui tratat care s-a semnat la Aeroportul din Tirgu Mures pentru continuarea si dezvoltarea relatiilor danezo-romane initiate in 2002. Danezii au devenit interesati de potentialul turistic romanesc dupa ce o agentie de turism din localitatea Turing din Danemarca a intreprins o vizita baza agroturistica de la Bagaciu.Tour operatorul danez isi propune sa initieze programe turistice cu durata maxima de o jumatate de zi si care sa puna in evidenta specificul local. Ca o premiera, la initiativa directorului Aeroportului Tirgu Mures, in timpul zborului spre capitala daneza se vor organiza parade ale modei cu manechine muresene, pe muzica lui Mircea Rusu.

 
Siguranta zborului militar, in dezbatere internationala la Poiana BrasovPDF Print E-mail
Poiana Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :506
Tuesday, 22 February 2005

Poiana Brasov va gazdui in perioada 21-25 februarie lucrarile "Reuniunii Comitetului de Siguranta a Zborului pentru Fortele Aeriene din Europa".

Evenimentul este organizat de Statul Major al Fortelor Aeriene Romane cu scopul de a contribui la cunoasterea preocuparilor referitoare la metodele si procedeele de reducere a incidentelor si accidentelor de aviatie in cadrul fortelor aeriene din Europa, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Apararii Nationale. Reuniunea va reprezenta si o metoda pozitiva de schimb de informatii in ceea ce priveste procedurile de investigare a cauzelor evenimentelor de zbor si modul de manifestare a factorilor de risc. Alaturi de tara organizatoare, care este membra a Comitetului de Siguranta a Zborului pentru Fortele Aeriene din Europa din anul 1996, la intrunire vor participa delegatii militare din Austria, Elvetia, Finlanda, Irlanda, Israel, Rusia, Suedia, Ucraina si Africa de Sud.

 
Tinerii artisti pot concepe sigla Ministerului Culturii si CultelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :520
Tuesday, 22 February 2005

Ministerul Culturii si Cultelor a lansat recent un concurs pentru realizarea unei sigle a institutiei. Competitia se adreseaza in principal tinerilor, cei care, in viziunea ministerului, pot fi stimulati prin astfel de manifestari prin care se pot promova ideile noii generatii.

Cel mai bun proiect dintre toate lucrarile inscrise la concurs va fi folosit atat pe pagina personala de web a institutiei, cat si pe documentele oficiale ale institutiei, informeaza Ministerul Culturii si Cultelor. Data limita de trimitere a dosarului care va contine o prezentare grafica pe hirtie, una in format electronic, CV-ul autorului si datele de contact ale acestuia, este 1 aprilie 2005. Toate lucrarile vor fi evaluate de o comisie de tineri artisti care va fi anuntata pe site inainte de incheierea concursului. Tot pe internet va fi postat si numele castigatorului. Informatii suplimentare se pot obtine de la adresa de e-mail siglaMCC@cultura.ro.

 
Romania va participa la Bienala de la VenetiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :557
Tuesday, 22 February 2005

Romania va fi reprezentata la unul dintre cele mai importante evenimente de arta contemporana de pe glob, Bienala de la Venetia, printr-un proiect curatorial semnat de Daniel Knorr.

Artistul de origine romana a fost desemnat in unanimitate sa reprezinte tara noastra la cea de-a 51-a editie a acestei manifestari, dupa ce Ministerul Culturii si Cultelor a analizat cele 13 dosare inscrise la concurs. Proiectul cu tematica conceptuala se intituleaza "European Influenza". Comisia de jurizare a fost prezidata de Secretarul de Stat Virgil Stefan Nitulescu, si i-a avut ca membri pe Ion Grigorescu, artist plastic, Romelo Pervolovici, artist plastic, Mihai Oroveanu, istoric de arta, Dorel Gaina, artist vizual, Dan Perjovschi, artist vizual, Ileana Pintilie, critic de arta, si Luminita Constantin, secretar de Comisie, informeaza Ministerul Culturii si Cultelor. Daniel Knorr s-a nascut in Bucuresti in anul 1968 si in prezent locuieste la Berlin. Activitatea sa in domeniul artistic este recunoscuta pe plan international, el beneficiind de expozitii in Statele Unite ale Americii sau in tari din Europa de Vest. La editiile Bienalei din anii 1999, 2001 si 2003 Romania a fost reprezentata de Dan Perjovschi si SubReal, Ruxandra Balaci si Calin Man. Editia din acest an se afla sub titlul "LEsperienza dellArte" si va avea loc in perioada 12 iunie-6 noiembrie 2005.

 
Presedintele Partidului Conservator din Lituania alaturi de Iurie RoscaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :502
Tuesday, 22 February 2005

Presedintele Partidului Conservator, ex-premierul Lituaniei Andrius Kubilius a expediat un mesaj de solidaritate presedintelui Partidului Popular Crestin Democrat din Moldova Iurie Rosca, pe care il asigura ca valorile pe care le cultiva PPCD - democratia, economia de piata si transformarea Moldovei intr-un stat puternic si independent - isi vor gasi sprijinul in inimile si constiinta tuturor cetatenilor Republicii Moldova.

"Istoria statelor noastre are multe in comun, lucruri care, din pacate, sunt umbra perioadei tragice de ocupatie comunista din secolul XX si care a adus pierderi enorme popoarelor noastre. Iata de ce ca nimeni altii noi intelegem si suntem solidari in dorinta cetatenilor Moldovei de a construi un stat democratic, sigur si prosper. Suntem convinsi ca scopurile declarate in platforma PPCD, precum sunt parteneriatul strategic cu SUA, Uniunea Europeana, Romania si Ucraina vor facilita implementarea strategiei de demilitarizare, decriminalizare si democratizare a regiunii transnistrene, care este parte componenta a Moldovei. Lituania deja este membru al Uniunii Europene si al NATO. Aceste structuri ne asigura prosperitate economica si siguranta oamenilor nostri. Va rog sa fiti siguri ca Partidul Conservator intotdeauna a sustinut si a promovat ideea extinderii europene si noi nu ne putem imagina Uniunea Europeana fara Moldova ca parte componenta. In Europa toti cetatenii au drepturi egale si isi pretuiesc identitatea nationala, limba si traditiile culturale. Cred ca alegerile care se apropie sunt de o importanta deosebita nu numai pentru Patria voastra, dar si pentru toti cetatenii Moldovei, intrucat vor determina viitorul tarii si a oamenilor sai pentru urmatorii patru ani. Este inca o sansa pe care v-o ofera istoria pentru a lasa trecutul greu si a incepe construirea unei societati democratice, unite, prospere si increzatoare in sine", se arata in mesajul lui Andrius Kubilius.

 
Ambasadorul rus la Chisinau ameninta cu sanctiuni economicePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :485
Tuesday, 22 February 2005

Ambasadorul Federatiei Ruse la Chisinau, Nicolai Reabov, a avut saptamana trecuta (18 februarie) o intrevedere cu unul dintre liderii BMD, Serafim Urechean, diplomatul rus informandu-l pe acesta despre rezultatele vizitei presedintelui Romaniei Traian Basescu la Moscova si despre intentiile Dumei de Stat si a guvernului rus de a aplica sanctiuni de ordin economic impotriva Republicii Moldova.

Surse confidentiale afirma ca Urechean a salutat decizia Dumei de Stat si a reiterat ca in acest mod "se va putea ajunge la o destabilizare a situatiei economice si politice din Republica Moldova si, in final, la inlaturarea de la putere a lui Vladimir Voronin si alegerea unui nou sef al statului de catre o majoritate parlamentara formata din BMD si comunisti". Urechean sustine ca "asa se va reveni la o normalizare a relatiilor moldo-ruse". Potrivit lui Reabov, Republica Moldova va simti sanctiunile "chiar incepand cu ziua de luni, 21 februarie". Cei doi au discutat si despre mersul campaniei electorale, atat Reabov, cat si Urechean aratandu-se revoltati de ultimele actiuni ale autoritatilor moldovenesti, in urma carora consultantii electorali rusi, care faceau campanie electorala pentru BMD, au fost expulzati de pe teritoriul Republicii Moldova. Cei doi si-au exprimat, totodata, ingrijorarea fata de prezenta strategilor occidentali, ucraineni si georgieni in staff-ul PPCD.

 
SIS-ul continua investigatiile in cazul rusilor care lucrau pentru BMDPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :525
Tuesday, 22 February 2005

Serviciul Informatii si Securitate a anuntat despre continuarea investigarii faptelor savarsite de grupurile de cetateni straini, retinuti si expulzati recent, si a apelat pentru sustinere si cooperare la structurile de profil ale Federatiei Ruse si Ucrainei.

Intr-o declaratie difuzata de SIS, se arata ca recent, din Republica Moldova au fost expulzate doua grupuri de cetateni, in majoritate ai Federatiei Ruse, care participau activ la campania electorala. "Desigur, la astfel de masuri dure se recurge numai in situatii exceptionale, cand nu poate fi nici vorba despre incalcari formale ale regimului de sedere sau consultare politica a unor sau altor formatiuni politice. Consultanti politici din Rusia, SUA, diverse tari europene au activat si activeaza in Moldova deschis sau in mod confidential si acest fapt nu a provocat nici un fel de ingrijorari autoritatilor si societatii civile. Noi constientizam ca principiile informale adoptate ale luptei politice presupun utilizarea celei mai diverse sustineri intelectuale, care poate fi acordata politicienilor nostri de catre expertii oricarui stat", se arata in declaratia SIS. Totodata, SIS arata ca o analiza competenta a activitatii persoanelor expulzate din Republica Moldova demonstreaza ca "ei nu erau nici consultanti politici, nici activisti ai organizatiilor de protectie a drepturilor omului". "Producerea unor falsuri provocatoare, pseudo-documentelor, pseudo-deciziilor emise de structurile de forta ale Republicii Moldova care ar viza niste presupuse actiuni represive ale autoritatilor impotriva opozitiei, filarea pe baza profesionista a candidatilor la functia de deputat din partea PCRM, urmarirea si fixarea itinerarelor cortegiului presedintelui Republica Moldova, crearea unei retele de manageri din cetateni straini pentru mituirea reprezentantilor comisiilor electorale nu fac parte din consultanta politica", se mai arata in declaratia SIS.

 
Radio "Mayak" face apel la sustinerea Transnistriei de catre MoscovaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :503
Tuesday, 22 February 2005

"Autoritatile de la Chisinau au pasit pe calea inveninarii definitive a relatiilor cu Rusia si acest lucru este explicabil - actualul regim comunist a fost instaurat si cu ajutorul Moscovei, si acum, in euforia "revolutiilor oranj", simtita in tot spatiul CSI, regimul Voronin este mai fragil ca oricand", considera comentatorul politic de la Radio "Mayak" Egor Holmogorov.

Pornind de la faptul expulzarii unui grup de cetateni rusi, acuzati de catre autoritatile moldave de "aflare ilegala in Republica Moldova si de desfasurare a activitatii in favoarea unui candidat electoral", Holmogorov afirma ca "totul merge spre o repetare a scenariului ucrainean". "Pentru a-l evita, Chisinaul incearca sa placa acum Romaniei si electoratului cu viziuni nationaliste, in defavoarea relatiilor cu Rusia, pentru a arata ca, iata, si din "rosu" poate sa iasa "oranj". Comentatorul rus este de parere ca anume in acest context s-au acutizat relatiile Chisinau-Tiraspol, iar opinia Moscovei in general a devenit neimportanta pentru Voronin. "Culmea! - la alegerile din 6 martie observatorii rusi nici nu au fost chemati. In aceasta situatie, reactia Dumei de a sanctiona Moldova este explicabila, nu insa si realizabila din punct de vedere politic, deoarece daca aplicam sanctiuni de ordin economic, inchizand robinetul, efectul ar fi unul - Moldova va fi repede asimilata de Romania", afirma Holmogorov. In opinia lui, Rusia trebuie sa urgenteze solutionarea problemei transnistrene pentru a mentine Republica Moldova in arealul de influenta. "Soarta Transnistriei, care nu are nimic comun cu Moldova, devine de neinvidiat - daca Romania se va extinde spre Est, va aparea si tentatia de a trece Nistrul pentru a domina actualul teritoriu transnistrean. Totul este real, daca nu uitam ca Tiraspolul a pierdut sustinerea de odinioara a Kievului. In atare situatie, Moscova este singura scapare. Rusia este acum obligata sa spijine Transnistria diplomatic, militar si economic, iar Chisinaul trebuie abandonat - discutiile cu autoritatile moldave sunt mai degraba un dialog cu surdul", conchide Egor Holmogorov de la Radio "Mayak".

 
Ziarele rusesti comenteaza criza dintre Moscova si ChisinauPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :538
Tuesday, 22 February 2005

In ajunul alegerilor parlamentare din 6 martie, intre Chisinau si Moscova a izbucnit un scandal, afirma luni majoritatea publicatiilor din Rusia, pornind de la expulzarea unui grup de cetateni rusi din Basarabia si la schimbul dur de replici intre conducerea rusa si cea moldoveana.

Astfel, in articolul "Chisinaul sub acoperirea unei femei", oficiosul "Rossiiskaya Gazeta" scrie ca "de cateva zile, Moldova se afla in topul newsmaker-ilor de scandal pentru ziaristii rusi". "Expulzarile cetatenilor nostri, incingerea spiritelor de spionaj in jurul Rusiei, amenintarile stangace ale Dumei, notele reci din Piata Smolensk - sunt ingredientele mixului politic de scandal, care in prezent constituie relatiile moldo-ruse", noteaza publicatia. In articolul "Nu avem nevoie de asa comunisti", urmat de intertitlul "Moscova este nemultumita de presedintele Moldovei", ziarul "Vremya Novostei" scrie ca vineri, Duma de Stat a adoptat un sir de sanctiuni impotriva Republicii Moldova, ca raspuns la actiunile Chisinaului. Astfel, legislativul rus a propus introducerea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni, reducerea importului de produse alcoolice si de tutun, precum si fixarea unor preturi mondiale la gazele rusesti livrate Republicii Moldova. De asemenea, publicatia invoca si declaratiile presedintelui Parlamentului moldovean Eugenia Ostapciuc si ale directorului SIS Ion Ursu. "Se parea ca, descurajata de rezultatele campaniilor din Abhazia si Ucraina, Moscova a uitat de alegerile din Moldova. Iar Chisinaul prea mult timp i-a incercat rabdarea", comenteaza ziarul citat, mentionand ca in cazul in care Rusia va introduce sanctiuni economice, atunci economia Moldovei va intra in colaps, iar alegatorii ar trebui sa tina cont de faptul ca vinovat de acest lucru este Partidul Comunistilor, care a venit la putere sub lozinci pro-ruse. Ziarul "Gazeta" il citeaza pe directorul general al Centrului de tehnologii politice Alexei Makarkin, care considera ca scandalul dintre Chisinau si Moscova a izbucnit, deoarece expertii rusi in tehnologii politice au actionat de sine statator, desi cu acordul autoritatilor de la Moscova. "Desigur, nu exista vreun complot impotriva lui Voronin, fapt inteles si la Chisinau. Pur si simplu, Voronin este iritat de faptul ca Rusia lucreaza deschis impotriva victoriei comunistilor in alegerile parlamentare. Totodata, el nu poate uita comportamentul impertinent al expertilor in tehnologii politice la Kiev", considera politologul rus. Potrivit lui, interesul Rusiei este de a dilua componenta viitorului parlamentului moldovean, mizand pe accederea in parament a Blocului "Moldova Democrata". Aceeasi idee este sustinuta si de cotidianul "Nezavisimaia Gazeta", care afirma invoca existenta dovezilor indirecte a faptului ca "Moscova a pus cruce pe Voronin" si ca ii va sustine pe adversarii acestuia. Nu intamplator, recent, TV "Pervii canal" i-a oferit timpi de emisie anume lui Serafim Urechean, mentioneaza "Nezavisimaya Gazeta". Totodata, ziarul atentioneaza asupra faptului ca in cazul in care Rusia va introduce sanctiunile economice anuntate, atunci Moldova se va pomeni intr-o blocada economica si politica, pe care Rusia nu a instituit-o vreodata in spatiul post-sovietic - nici fata de Tarile Baltice, nici fata de Georgia.

 
Directorul liceului Mihai Eminescu amenintat de separatistii transnistreniPDF Print E-mail
Dubasari, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :598
Tuesday, 22 February 2005

Directorul Liceului teoretic "Mihai Eminescu" din satul Cocieri (Dubasari) Ion Popusoi a fost amenintat cu rafuiala fizica, de catre reprezentantii administratiei separatiste din Dubasari, precizand ca "va avea probleme in cazul in care in incinta liceului va fi deschisa o sectie de votare pentru alegerile parlamentare din 6 martie".

Reamintim ca in incinta Liceului "Mihai Eminescu" urmeaza a fi deschisa o sectie de votare, unde vor veni cetatenii Republicii Moldova din orasul Dubasari, din localitatile Komisarovka Noua, Krasnai Vinogradari, Doibani, Dubau, Goian, Lunga, Harmatkaia, Tabuleuca si Dzerjinskoe. Ion Popusoi a declarat luni ca a fost chemat la administratia publica locala din Dubasari, unde "primarul de Dubasari Finaghin si seful militiei din Dubasari, Polcinski, l-au amenintat ca va avea probleme daca va fi deschisa o sectie de votare in incinta liceului". "Nu uita ca elevii si profesorii liceului fac in fiecare zi naveta cu autobuzul. Daca vrei sa ai probleme, atunci le vei avea", i-au declarat acestia lui Popusoi. Presedintele CEC Petru Railean a declarat ca MAI va fi obligat sa asigure paza la aceasta sectie de votare, la fel ca si la celelalte.

 
Steagul romanesc inaltat la SidneyPDF Print E-mail
Sidney, Australia/Romanian Global News
Accesari :670
Tuesday, 22 February 2005

{mosimage}Consulul general al Romaniei la Sydney, Dr. Ec. Ovidiu Grecea, a inaltat sambata, 19 februarie, drapelul consulatului, in cadrul unui moment solemn la care au luat parte reprezentatii organizatiilor culturale si sportive ale romanilor din Sydney (Unirea, ARA, Semenicul, Mihai Eminescu, Familia, Rapid, Columna), preotii parohiilor romanesti, precum si reprezentantii mass media comunitare.

{mosimage}Ceremonia inaltarii drapelului romanesc a inceput cu o slujba de sfintire a sa, savarsita de tinerii preoti ale celor doua parohii canonice ale B.O.R., la Sydney, si s-a desfasurat pe fondul intonarii imnului de stat al Australiei si Romaniei. "Bine ati venit la Consulatul General al Romaniei, in aceasta minunata zi de 19.02.2005, cand sarbatorim impreuna momentul solemn al inaltarii drapelului tricolor, ca simbol al existentei si prezentei vesnice a romanilor si a comunitatii acestora, in Sydney -Australia. Sa fim cu totii demni si mandri, uniti si increzatori in viitor, sanatosi si fericiti, ca pe acest minunat si primitor pamant australian, romanii au un loc al lor, unde sunt bine primiti, simt aproape de sufletul lor, Romania, si isi alina dorul de tara natala". Acestea au fost cuvintele rostite de consulul general al Romaniei la Sidney, Ovidiu Grecea. Momentul festiv al acestei intalniri a continuat cu decernarea unor "Diplome de Excelenta" pentru activitatea deosebita din cadrul comunitatii romanesti din Sydney, oferite atat reprezentantilor organizatiilor comunitare, ale mass-media, cat si unor tineri ce se implica deja energic in preluarea stafetei activitatilor comunitare. Initiativa actiunii si onoarea acordarii acestor diplome a apartinut consulului general al Romaniei si consulului economic, Viorel Predosanu. Pana la achizitionarea unui sediu comunitar, sau pana la deschirea unui Institut Cultural Roman la Sydney, pamantul consulatului romanesc din Sydney ramane locul unde spiritul romanesc al comunitatii se va manifesta printr-o activitate cel putin lunara. Placerea organizarii acestor actiuni apartine dlui Ovidiu Grecea, care si de aceasta data a oferit invitatilor  un adevarat ospat romanesc  (de la care nu au lipsit nici  celebri mititeii facuti dupa retata "furata" de la nea' Sandu Cocosatu din Bucuresti!!!).

Pentru Romanian Global News, a transmis din Sidney, Laurentiu Fulga, editorul revistei "Spirit Romanesc".

 
Provocare la NicolintPDF Print E-mail
Alibunar, Serbia/Romanian Global News
Accesari :620
Tuesday, 22 February 2005

Consiliul Comunitatii Locale din Nicolint, comuna sarbeasca Alibunar, a convocat duminica, 20 februarie, o sedinta extraordinara prilejuita de scrierea unor inscriptii provocatoare pe cladirea localnicului Dimitrie Pincu.

Intrunirea a fost initiativa primarului Comunitatii, Zlatibor Stojanov, si a reunit reprezentanti ai Comunitatii Romanilor din Serbia, respectiv presedintele Ion Cizmas si secretarul general Pavel Greoneant, precum si un parlamentar din Adunarea Provinciei Voivodina, Dusan Popovic, se arata intr-un comunicat de presa emis de Comunitatea Romanilor din Serbia. Acestia au discutat despre gesturile unui grup de necunoscuti la adresa lui Dimitrie Pincu, in noaptea de 19 spre 20 februarie: scrierea unor inscriptii tip grafitti cu textul U.C.K. (armata de Eliberare din Kosovo), avertismentele telefonice adresate familiei acestuia si focurile de arma care s-au auzit in noaptea amintita au perturbat linistea acestei localitatii banatene cu populatie romaneasca, de pe soseaua principala Belgrad-Varset. Dupa intrunirea de duminica, cei prezenti au adoptat o hotarare comuna prin care cer organelor de stat sa intreprinda masurile necesare pentru a-i descoperi pe vinovati si pentru a anihila cazuri similare. Desi fenomenul petrecut confirma declaratia recenta a presedintelui Republicii Serbia, Boris Tadic, care se refera la faptul ca se revine la situatia anarhica din trecut, reprezentantii romani considera ca intre cele doua popoare, cel majoritar sarb si cel minoritar roman, a existat de veacuri o convietuire pasnica care nu poate fi pusa in pericol de astfel de incidente de vandalism ale fortelor iresponsabile retrograde. Comunitatea Romanilor din Serbia face apel catre cetatenii de nationalitate romana din localitatea Nicolint sa-si pastreze demnitatea si calmul si sa nu reactioneze la astfel de provocari, indiferent de natura lor, solicitand, totodata, interventia politiei pentru elucidarea acestui incident provocator.

 
350 de romani devin cetateni spanioli in urma atentatelor din 11 martiePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :504
Tuesday, 22 February 2005

Un numar total de 908 cetateni straini din Spania au obtinut drept de rezidenta in aceasta tara folosindu-se de o masura special decretata de catre autoritatile spaniole in favoarea imigrantilor afectati de atentatele din 11 martie 2004, conform informatiilor furnizate de politia spaniola.

Din totalul acestora 451 sunt victime directe, iar 457 sunt rude ale acestora. La 11 martie anul trecut Spania a trait una dintre cele mai tragice zile din istoria sa, dupa ce patru trenuri au explodat omorand 192 de persoane si ranind inca 1.500. Cel mai mare numar de persoane care au reusit sa devina rezidenti spanioli in urma acestui decret al executivului de la Madrid sunt romani (350), urmati de ecuatorieni (243), columbieni (89), bolivieni (36), marocani (34), bulgari (29), ucraineni (23), peruani (19), polonezi (18), argentinieni (17) si brazilieni (11). Au mai obtinut, o data cu aceasta hotarare permisul de rezidenta inca 9 cubanezi, cinci paraguaieni, cinci armeni, patru chilieni, trei moldoveni, trei venezueleni, doi cetateni din Capo Verde, unul din SUA, unul din Honduras, unul din Mali si unul din Republica Dominicana. Din cele 2.590 de cereri prezentate in putinele zile pe care Guvernul le-a acordat pentru aceasta cauza, au fost respinse 1.587 de cereri, in timp ce alte 34 au fost arhivate din lipsa de documentatie. Inca 61 de dosare asteapta sosirea unora dintre rapoartele cerute. Cei mai multi dintre solicitanti (1.040) au fost respinsi pentru ca nu puteau dovedi ca sunt direct afectati de atentate.

 
Romanii din Canada se intalnesc cu Alexandra AustinPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :513
Tuesday, 22 February 2005

Romanii din Canada s-au intalnit la finele saptamanii trecute cu Alexandra Austin, in semn de simpatie si sustinere pentru aceasta. La intalnire au fost prezenti membri ai comunitatii romanesti din Toronto, precum si reprezentanti ai mass-media de la Bucuresti si din Canada.

Din partea presei de limba romana din Toronto a participat ziarul Observatorul si televiziunea Noi, Romanii. Conferinta de presa sustinuta de Alexandra a inceput la ora 12.00. la etajul 30 al Hotelului Sutton din Toronto. In deschiderea conferintei a vorbit jurnalista irlandeza Ann McElhinney, care a rezumat in cateva fraze povestea trista a vietii Alexandrei Austin, adoptata la varsta de 9 ani de o familie canadiana si apoi trimisa, fara drept de apel, acasa, dupa numai cinci luni. Dupa aceasta prezentare a venit chiar randul fetei sa vorbeasca, vadit trista si emotionata de ceea ce i se intampla. Alexandra s-a aflat pana acum doi ani in situatia de a nu fi recunoscuta ca cetatean nici in Canada, nici in Romania. Statul roman, si asa responsabil pentru o adoptie insuficient documentata, a refuzat multi ani sa o recunoasca drept cetatean roman, invocand motivul ca prin adoptie ea ar fi devenit cetatean canadian, mai ales ca parintii sai adoptivi nu au renuntat la procesul de adoptie. Ca sa renunte la Alexandra, sotii Austin, acum divortati, ar fi trebuit sa vina in Romania, la tribunal, sa anuleze dosarul. La randul lor, autoritatile canadiene sustin ca nu exista o solutie pentru aceasta problema din punctul lor de vedere pentru ca tanara, acum in varsta de 22 de ani, nu este canadianca. Abia in urma cu doi ani Alexandra Austin a reusit sa obtina cetatenia romana, a inceput scoala, iar acum este in clasa a-III-a. Tanara a fost in toti anii acestia privata de dreptul la ingrijire medicala, la educatie, ca si de alte drepturi fundamentale ce decurg din statutul de cetatean roman. La inceputul saptamanii trecute, satula de o viata de privatiuni, Alexandra a decis sa faca ceva pentru ea insasi, sa isi schimbe viitorul. Ea a intentat, astfel proces in Toronto impotriva Guvernului federal canadian si guvernului din Ontario, dar si impotriva parintilor sai adoptivi.

 
Slujbe ortodoxe romanesti si la PordenonePDF Print E-mail
Pordenone, Italia/Romanian Global News
Accesari :701
Tuesday, 22 February 2005

Romanii din zona de nord-est a Italiei pot sa participe la slujbele religioase ortodoxe in limba romana, la parohia ortodoxa romana "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" din Pordenone.

Biserica romaneasca a fost infiintata de parintele Gurie Georgiu, in prezent epsicop-vicar al Mitropoliei Olteniei, si i-a mai avut ca preoti slujitori pe parintele Liviu Verzea, care se afla acum la Padova, si pe preotul Marius Kociorva, pastorul romanilor de la Treviso. Cum slujbele se oficiau o data la doua saptamani, necesitatea unui preot stabil s-a impus si astfel, pentru comunitatea din zona, a fost numit parintele Octavian Schintee, ca paroh al bisericii romanesti din Pordenone, incepand cu anul 2002. Parohia din micul oras italian se afla sub jurisdictia canonica a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale si are printre enoriasi romani din toate colturile tarii, dar si basarabeni. Fiecare slujba duminicala reuseste sa stranga la biserica peste 100 de persoane care participa activ la serviciul religios. Parohia "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" dispune si de o pagina de web, ce poate fi accesata la adresa www.chorum.it si care, intr-o prezentare grafica atractiva, ofera informatii actualizate despre evenimentele religioase si din comunitate.

 
Seful MAE conferentiaza la Berlin pe teme UEPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :531
Tuesday, 22 February 2005

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu va sustine mirecuri, 23 ianuarie, la Berlin o conferinta pe tema "Romania si aderarea la Uniunea Europeana implicatii la nivel regional".

Conferinta se va desfasura la sediul societatii germane pentru politica externa, Deutsche Gesellschaft fur Auswartige Politik, intre orele 19.00-20.30. Prelegerea sustinuta de Ungureanu, precum si discutiile ulterioare, se vor desfasura in limba engleza.

 
Aniversare George Enescu la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :517
Tuesday, 22 February 2005

In cadrul evenimentului "Marile Aniversari UNESCO", la Paris se va desfasura miercuri, 23 februarie, aniversarea marelui compozitor roman George Enescu.

Concertul intitulat "George Enescu: precursorii, contemporanii si mostenitorii sai" va fi gazduit de Salonul de Aur al Hotelului Behague, resedinta Ambasadei Romaniei la Paris, cu incepere de de la ora 20.00. In cadrul spectacolului, pianistul Laurent Durupt si violonistul Eliad Florea vor interpreta piese din repertoriul celebrilor compozitori Claude Debussy (3 preludii: Brouillards; La terrasse des audiences au clair de lune; Tierces alternees) si Bela Bartok (Suite an plein air Sz.81), dar si, bineinteles, creatii ale lui George Enescu (Suita pentru viola si pian "Impresii din copilarie"). Pretul intrarii este de 5 euro pentru marele public, iar pentru posesorii cardului "Prietenii Institutului Cultural Roman". Rezervarea este neaparat necesara si se poate face la numarul de telefon 01.47.05.15.31.

 
Violonist roman pe scena din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :503
Tuesday, 22 February 2005

Violonistul roman Remus Azoitei va fi protagonistul unui concert de gala care se va desfasura marti, 22 februarie, la Londra.

Evenimentul va fi gazduit de Muzeul Sikorski din capitala britanica, in organizarea Societatii londoneze "Chopin". Alaturi de muzicianul din Romania, pe scena se va mai afla pianista Nicola Eimer, Louis Demetrius Alvanis, Benjamin Grosvenor, Kevin Kenner si Presedinta Societatii "Chopin", Rose Cholmondeley. Artistii vor interpreta lucrarile pentru vioara si pian Polonezele op. 4, op. 21 si Legenda op. 17 compuse de H. Wieniaswski. Concertul va fi urmat de un dineu, la ambele evenimente accesul fiind facut numai pe baza de invitatii, informeaza organizatoarea serii.

 
Trio Contrast concerteaza in GermaniaPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :535
Tuesday, 22 February 2005

Grupul de muzica clasica "Trio Contrast" din Timisoara va sustine miercuri, 23 februarie, un concert in orasul german Offenbach.

Recitalul este organizat de asociatia CROM si va avea loc la biserica Friedenskirche din localitate, de la ora 19:30, informeaza pagina romanilor din Germania, www.rom2.de. Intrarea la evenimentul cultural este libera, desi cei care participa la concert pot sa faca mici donatii pentru a-i sustine pe artisti.

 
Enescu este omagiat si in SuediaPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :524
Tuesday, 22 February 2005

Cvartetul roman "Gaudeamus" il va omagia pe cel care a fost George Enescu printr-un concert de muzica clasica ce se va desfasura in capitala Suediei.

Acesta va avea loc miercuri, 23 februarie, de la ora 18:00, in Muzeul de Antichitati Mediteraneene si Apropiat-Orientale din Stockholm, si va cuprinde si lucrari de Beethoven si Shostakovich. Concertul se inscrie in seria de manifestari culturale romano-suedeze care au debutat pe 1 octombrie si care se vor incheia pe 27 februarie, informeaza misiunea diplomatica romana din Stockholm. Evenimentele desfasurate in aceasta perioada au fost incluse intr-un nou program cultural romanesc pe care l-au pus in practica Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, Institutul Cultural Roman, Muzeul National de Istorie din Bucuresti, Ambasada Romaniei in Suedia si muzeul care gazduieste acest concert. Programul a avut ca scop prezentarea Romaniei in Suedia si dezvoltarea relatiilor culturale dintre cele doua tari, relatii care au inceput cu "Anul cultural romanesc 2002". Totodata, prin seria de actiuni culturale, Romania raspunde la programul suedez "Zvon de Suedia" care a avut loc in Bucuresti in prima jumatate a lunii octombrie 2004.

 
Suporterii romani de pretutindeni vor sta in acelasi sector la meciul Finlanda-RomaniaPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :557
Tuesday, 22 February 2005

Federatia de Fotbal din Finlanda a hotarat ca, la meciul dintre selectionatele Romaniei si cea finlandeza, suporterii romani din strainatate si mai ales cei din tarile nordice sa fie grupati in acelasi sector de tribuna cu romanii veniti din tara.

Partida din cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial de Fotbal va avea loc sambata, 8 octombrie, pe Olympia Stadium din Helsinki, si a reusit pana in prezent sa suscite interesul comunitatii de romani din Finlanda. Suporterii echipei Romaniei din aceasta tara se pregatesc inca de pe-acum pentru partida din toamna si fac apel la alti romani raspanditi prin Finlanda sa isi anunte dorinta de a participa la meci, informeaza un portal al romanilor de aici. Numarul total de persoane care vor sa fie prezente pe stadion la desfasurarea partidei va fi anuntat ulterior forului sportiv finlandez, cel care va repartiza romanilor un anumit sector din tribuna, in functie de numarul lor.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions