Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Confederatiile internationale ale sindicatelor critica noul Cod al Muncii din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :488
Thursday, 24 February 2005
Premierul roman Calin Popescu Tariceanu a primit recent o scrisoare comuna din partea celor trei mari confederatii sindicale internationale, Confederatia Europeana a Sindicatelor, Confederatia Internationala a Sindicatelor Libere si Confederatia Mondiala a Muncii.

Acestea isi exprima ingrijorarea fata de initiativa Guvernului Tariceanu de modificare a Codului Muncii elaborat de expertii Bancii Mondiale. In Romania Codul Muncii a fost adoptat in 2003. Intelegem faptul ca, pe parcursul procesului de implementare, au aparut dificultati si ca Guvernul doreste sa gaseasca modalitati de rezolvare a problemelor aparute si de imbunatatire a legislatiei existente se arata in scrisoarea sindicalistilor. Acestia sustin ca aceste probleme ar trebui rezolvate impreuna cu partenerii sociali, si nu in spatele usilor inchise asa cum au constatat ca s-a intaplat pana acum, Au fost realizate rapoarte de catre asa-numiti experti, au existat presiuni din exterior din partea institutiilor financiare internationale, toate acestea urmarind o mai mare flexibilizare a pietei muncii. CES, CISL si WCL subliniaza ca aceasta flexibilizare invocata de Guvern nu trebuie facuta unilateral si nu ar trebui folosita in scopul subminarii rolului dialogului social, contractelor colective de munca si capacitatii partenerilor sociali de a reglementa relatiile industriale. Cele trei federatii sindicale internationale anunta, totodata, ca sunt pregatite sa prezinte situatia din Romania si Comisiei Europene si, mai mult, reaminteste ca acea clauza de salvgardare, care ar putea amana aderarea Romaniei la Uniunea Europeana cu un an, trebuie aplicata si in cazul drepturilor sociale. Clauza de salvgardare, prevazuta in Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana poate fi activata in funtie de rezultatele raportului de monitorizare, ce va fi publicat la finele lunii octombrie. In cazul in care se vor constata probleme grave in ceea ce priveste angajamentele asumate de tara noastra in procesul de negociere clauza va fi activata, iar aderarea Romaniei amanata cu un an.

Scrisoarea comuna a celor trei confederatii sindicale internationale a venit ca urmare a sesizarilor din partea Blocului National Sindical, CNS Cartel-Alfa, CNSLR Fratia si CSDR imediat dupa inaintarea  de catre Ministerul Muncii a proiectului de modificare a Codului Muncii.

 
Primul meci oficial de rugby al Romaniei laTimisoara dupa 31 de aniPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :490
Thursday, 24 February 2005
Nationala de rugby a Romaniei va sustine sambata, 26 februarie, partida cu Rusia din cadrul Cupei Europene a Natiunilor la Rugby. Meciul este prima partida oficiala pe care selectionata Romaniei o va disputa la Timisoara dupa 31 de ani. Tricolorii romani sunt optimisti. Ei cred ca vor obtine sambata un rezultat pozitiv, dar, dupa cum a declarat antrenorul Daniel Santamans acest lucru se poate obtine doar cu daruire totala din partea jucatorilor. Nu putem sa ne impunem in fata rusilor decat prin dorinta si angajament fizic sustine antrenorul nationalei Romaniei.
 
Observatori romani la alegerile din BasarabiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :503
Thursday, 24 February 2005
12 senatori din Parlamentul Romaniei vor participa la misiunea Organizatiei pentru Securitate si Cooperare Europeana (OSCE) de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova, din data de 6 martie.  Cei care vor merge in Basarabia la finele saptamanii viitoare sunt Tiberiu Aurelian Prodan si Mihai Tabuleac - din partea Aliantei PNL-PD, Corina Cretu din partea PSD, Gheorghe Funar, Ilie Petrescu, Valentin Dinescu, Aurel Ardelean, Viorica Moisuc, Verginia Vedinas, Constantin Gaucan, Ilie Ilascu din partea PRM, precum si senatorul PUR, Gavrila Vasilescu. Acestia vor avea intrevederi la Chisinau, in perioada 3-8 martie, cu reprezentanti ai principalelor formatiuni politice, ai Comisiei Electorale Centrale si ai mass-media. Ei vor inspecta, in cursul acestei misiuni politice in Basarabia, mai multe centre de vot din diverse regiuni ale tarii, vor monitoriza mai multe sectii de votare si vor urmari desfasurarea procesului votarii si la numararea voturilor si stabilirea rezultatelor. Ultima etapa a monitorizarii va fi redactarea unei evaluari-raport pentru OSCE. Observatorii si monitorii alegerilor din Basarabia fac parte din Adunarea Parlamentara a OSCE, impreuna cu Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului si din Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, Parlamentul European si Adunarea Parlamentara a NATO.
 
Romania investeste 134 de miliarde in turismPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :556
Thursday, 24 February 2005
Romania va investi in 2005, 134 de miliarde de lei pentru promovarea imaginii turistice a Romaniei in lume.

In cursul anului trecut suma initiala destinata acestui scop a fost aceeasi, insa in urma rectificarilor s-a mai suplimentat pana la 260 de miliarde, conform declaratiilor directorului general al Autoritatii Nationale pentru Turism, Carmen Moraru. Principalele destinatii pentru acesti bani vor fi targurile de turism, expozitiile si materialele de promovare. De asemenea, sunt prevazute cheltuieli legate de tururi promotionale ale jurnalistilor straini si tour-operatorilor, ca si pentru publicitate si sprijinirea initiativelor institutiilor si autoritatilor locale. Directorul ANAT, Carmen Moraru, a mai precizat ca se spera, si in acest an, intr-o rectificare bugetara cat mai favorabila. Potrivit datelor ANAT, turismul romanesc a cunoscut o crestere cu 18% in 2004 fata de 2003 (de la 2.800.000 de vizitatori la 3.600.000), in timp ce din Romania au plecat in vacante in strainatate cu 10% mai multe persoane decat in anul precedent (3.000.000 de persoane). Conform statisticilor, se pare ca destinatiile preferate in mod deosebit de romani pentru calatoriile in strainatate sunt Egiptul, Spania, Grecia, Turcia si Tunisia. Pentru 2005, A.N.A.T. intentioneaza sa propuna  Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, un program ce include calatorii zilnice cu 4 trenuri de epoca pe traseul Sinaia - Predeal. De asemenea, tot pentru 2005 sunt luate in calcul discutii cu hotelierii si transportatorii pentru dezvoltarea produsului de incoming in Romania, doar pentru tara noastra sau la nivel regional, in parteneriat cu statele vecine (Ungaria, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Turcia, Grecia etc.).

 
Cuplurile de romani sarbatoresc DragobetelePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :497
Thursday, 24 February 2005
Daca fenomenul Valentines Day a reusit sa monopolizeze o mare parte a indragostitilor de pe  glob, in Romania incepe sa reinvie traditionala sarbatoare de Dragobete.

Aceasta este asociata cu zilele care anunta venirea primaverii, poate si de aceea nu este stabilita intamplator ziua de 24 februarie ca zi de celebrare a dragostei. Totodata, in paginile cartilor de etnografie si folclor, Dragobetele este prezentat si ca o sarbatoare cu semnificatii crestine. In traducere exacta, Dragobete insemna beat de dragoste, iar in traditia romaneasca el reprezinta un zeu tanar care poate sa-i faca pe oameni sa se indragosteasca, un fel de Cupidon autohton. Posibilitatea  lui de a crea sentimente se extinde si spre regnul animal, deoarece pasarile isi fac cuib in aceasta zi, iar cele care nu se imperecheaza acum, nu mai pot sa aiba pui tot anul. Dragobetele este si patron al bunei dispozitii si un deschizator de primavara, fiind numit cap de primavara, sau de vara - cap de vara. El este fiul Babei Dochia si cumnat cu eroul vegetarian Lazarica. Traditia celebrarii lui Dragobete s-a pastrat in multe regiuni din Romania, unde tinerii se imbraca in haine de sarbatoare si merg prin sat. Tot in aceasta zi baietii aduna lemne pentru foc, iar fetele culeg flori de primavara, pe care le folosesc apoi in descantecele de dragoste. Se mai spune in popor ca cine lucreaza de Dragobete va ciripi, precum pasarile, toata viata.

 
Lucratorii romani sunt asteptati in GermaniaPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :544
Thursday, 24 February 2005
Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca din Sibiu va organiza in perioada 28 februarie-4 martie o preselectie pentru lucratorii romani cunoscatori de limba germana pentru ocuparea unor posturi in Germania de ospatari, bucatari/, receptioneri, economisti si ospatari/ bucatari care au activat in fast - food-uri.

Conditiile care trebuie intrunite la depunerea dosarului de candidatura sunt: varsta maximă 40 de ani, cunostinte foarte bune de limba germana, experienta de minimum doi ani, demonstrata prin cartea de munca, in domeniul solicitat. Acesti termeni impusi sunt stabiliti in conformitate cu prevederile Conventiei pentru lucratorii oaspeti, incheiata intre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Federale Germania. Persoanele care doresc sa se inscrie la concurs trebuie sa aduca urmatoarele documete: copie buletin/ carte de identitate, copie pasaport cu valabilitate de minim 6 luni, fisa personala (tipizat OMFM), C.V. in limba romana (tipizat OMFM), C.V. in limba germana, copie legalizata a certificatului de absolvire si/ sau calificare si separat traducerea acesteia in limba germana, efectuata de un traducator autorizat, copie legalizata a cartii de munca, tradusa in limba germana de un traducator autorizat, adeverinta de la medicul de familie care sa ateste ca solicitantul este clinic sanatos, cazierul judiciar in original care sa ateste ca nu are antecedente penale (termen de valabilitate o luna), declaratie pe proprie raspundere legalizata notarial din care sa rezulte ca solicitantul nu beneficiaza de pensie de invaliditate si 2 fotografii tip pasaport.

 
Harry Tavitian va concerta in AustriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :497
Thursday, 24 February 2005
Muzicianul de jazz Harry Tavitian, care a participat recent la evenimentul cultural de la Budapesta, Saptamana Romaniei, va sustine peste doua luni un turneu in Austria. In aceasta tara, constanteanul Harry Tavitian va participa la Festivalul Balcan Fever de la Viena, alaturi de saxofonistul roman Stefan Iordache, si la o seara de muzica de jazz la Clubul Porgy and Bess din capitala austriaca. Stefan Iordache este, de altfel, invitat si sa participe si la realizarea celui mai nou CD al artistului din Constanta, CD care va aparea in curand. Muzicianul va pregati, totodata, si un volum care grupeaza intreaga sa activitate de peste 30 de ani si care va fi lansat la sfasitul lunii aprilie sau la inceputul lunii mai, informeaza un ziar constantean.
 
Centrul Bucurestiului va fi renovatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :495
Thursday, 24 February 2005
Centrul istoric al Bucurestiului va incepe sa intre intr-un proces de modernizare cu ajutorul unui proiect de de investitii in valoare de 9,5 milioane de euro, din care 8 milioane de la Banca Europeana de Investitii, iar 1,5 milioane de euro de la bugetul Capitalei. Odata cu inceperea acestei actiuni ample, circulatia rutiera va fi interzisa in partea supusa proiectelor, nici macar riveranii neputand sa mai beneficieze de folosirea autovehiculelor in aceasta zona. Aprovizionarea magazinelor se va face pe perioada noptii, pe starzi nu vor mai intra decat vehicule cu greutate maxima de 3,5 tone, iar locuitorii centrului va trebui sa isi parcheze masinile in locul special amenajat din spatele magazinului Unirea. Refacerea centrului istoric reprezuinta o problema urgenta pentru oras, orice intarziere a demararii lucrarilor fiind egala cu distrugerea permanenta a edificiilor de importanta istorica si culturala.
 
Mediul de afaceri romanesc va fi informat despre aderarea la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :490
Thursday, 24 February 2005
Ministerul Integrarii din Romania organizeaza vineri, 25 februarie, incepand cu ora 10:00, un seminar intitulat Concurenta si ajutorul de stat, manifestare care face parte din lansarea Campaniei de informare a mediului de afaceri privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Seminarul va avea loc la sala George Assan, din incinta Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. La eveniment vor participa gazdele seminarului, Ministrul Integrarii Europene, dl. Ene Dinga, si Presedintele CCIRMB, dl. Victor Babiuc, precum si oaspeti importanti, respectiv Presedintele Romaniei, Traian Basescu, Primul Ministru, Calin Popescu-Tariceanu, si Seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania Jonathan Scheele. Acestia vor rosti cuvinte introductive si alocutiuni, urmand ca pe parcurs alti invitati sa abordeze pe larg diferite tematici legate de subiectul central al reuniunii. Printre acestia se numara ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, Gheorghe Copos, ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquis-ului comunitar, Cristian David, consilierul ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniul economic, Ioan Corneliu Dinu, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, si presedintele Agentiei de Strategii Guvernamentale, Valeriu Turcan. Moderatorul tuturor dezbaterilor va fi Negociatorul Sef cu UE, Leonard Orban. Seminarul se va incheia in jurul dupa-amiezii, la ora 17:30.
 
Fii neamului scriu despre locurile natalePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :933
Thursday, 24 February 2005
Preocupata de pastrarea si promovarea valorilor nationale, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni semnaleaza aparitia editoriala a unei lucrari monografice despre plaiurile bucovinene.

Romanii plecati in lumea larga care provin din aceasta localitate sau din cele inconjuratoare, pot regasi cu bucurie obiceiuri si traditii locale pastrate cu mare grija atat de localnici cat si de paginile atent ingrijite de autor, fiu al satului Galanesti. Astfel obiceiurile de nastere, nunta si mormantare in jurul carora grviteaza toata viata unui sat romanesc sunt minutios descrise, evident nunta, ca simbol al trainiciei locurilor, bucurandu-se de cea mai mare atentie. Profund miscati de dorul casei parintesti, vrednicii fii ai Bucovinei inteleg sa lase, pe langa activitatea neobosita in Societate, si o urma scrisa despre cuibul copilariei din mirifica Tara a Fagilor. Amintim astfel si de alti fii ai satelor care au inteles datoria pe care trebuie sa si-o manifeste fata de locurile natale: prof.univ.dr. Ion Popescu-Sireteanu (Iasi) care a scris despre Siret si manastirea Siretului; ing.dr.Petre Ciobani (Brasov), care a scris despre Cupca sa draga de langa Storojinet; ec. Emilian Drehta (Bacau), care ne-a lasat marturii despre Bainet; dr. Gheorghe Nandris (Sibiu) care s-a ingrijit de monografia comunei Mahala de langa Cernauti si poate multi altii pe care noi nici nu ii stim.

Cartea Un sat din Bucovina - GALANESTI completeaza aceasta frumoasa lista de lucrari. Autorul ei este profesorul George Galan, colonel in rezerva, nascut in 1929 la Galanesti, judetul Radauti, care de mai multa vreme conduce cu pricepere si devotiune Filiala bucuresteana a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana din Bucovina. Cunoscut si apreciat ca bun organizator si om de actiune, exceland mai cu seama in discursul oral, el intervine de aceasta data cu un discurs asternut pe hartie. Cartea sa despre Galanesti demonstreaza o la fel de buna pregatire in arta manuirii condeiului, ca si in cea a managementului cultural. Lucrarea de fata se inscrie perfect in sirul de monografii de sate de pe Valea Sucevei, autorul continuand astfel opera de cartografiere etnografica a acestei regiuni, inceputa de prietenii sai, George Muntean care, la timpul sau a scris superb despre Bilca vecina, si Dragos Luchian a carui penita a descris minunat Fratautii Vechi. Redam mai jos cateva pasaje din monografia respectiva.

Calatorind spre Putna, fie cu trenul, fie cu masina, la 12 kilometri departare de Radauti, pe dreapta soselei judetene si a caii ferate, drumetul intalneste satul Galanesti, care, impreuna cu satul Hurjuieni, formeaza din 1950 comuna Galanesti.

Portul locuitorilor din Galanesti a fost pana in urma cu doau-trei decenii cel taranesc, specific taranilor din Bucovina, cu mici particularitati. Barbatii purtau itari stramti, camasi albe, eventual cu flori la maneci, erau incinsi la mijloc cu brae late sau cu chimire. Peste camasa purtau bundite inflorate la tineri, simple la varstnici cu prim din piele de miel si pe margini cu blana de dihor vopsita galbui. Ca incaltaminte, purtau ciubote, bocanci sau opinci, cu deosebire iarna. Pe cap purtau palarii, iar in timpul rece, caciuli (cusme). Cei tineri obisnuiau sa le impodobeasca cu margele si cu comanace din par de cal sau cu pene de paun ori de curcanFetele purtau catrinte, care, pe partea din fata si pe laterale, erau tesute din fire de culori diferite, iar pe partea din spate erau negre. Mai purtau fuste din bumbac sau de matase incretite foarte des. Imbracau, de asemenea, camasi cu flori pe maneci si cu altite pe umeri.

De sarbatori, fetele umblau cu capul descoperit sau purtau baticuri cu diferite culori. Daca aveau capul descoperit, obisnuiau sa-si puna flori in par, iar la gat, margele. Iarna se imbracau cu cojoace, asemenea barbatilor. Incaltau pantofi, ghete sau cizmulite. Dupa casatorie, nu mai umblau descoperite.

Cele mai multe si mai substantiale daruri se primesc cu ocazia botezului. Pentru botez, tatal copilului, in calitate de cap al copilului, cauta nasi (cumatri mari), invita rude si cunoscuti atat la botezul oficiat de preot, cat si la cumatrie, ritualul de dupa botez, cu masa festiva si cu ritualuri corespunzatoareFemeile, unele luate de cumatre, altele invitate doar la cumatrie, vin cu daruri similare celor aduse inainte de botez: provizii sau imbracaminte. Toti invitatii se aseaza la masa, servesc holerca (rachiu de casa), zeama (supa), racituri (piftie), galuste (sarmale), placinta cu mere, cu branza, cu marmelada sau cu mac.

Cu prilejul sarbatorilor de iarna, de Craciun sau de Anul Nou, cete de flacai colinda din casa in casa cu Steaua sau cu Malanca, cu Jianu sau cu Irozii, cu Nunta sau cu Cumatria, cu Capra sau cu Plugul

Schimburile, Cununia, Inhobotatul, Zestrea, Iertaciunea, Hulpea, Pripoiul, Pripoiul din noaptea a doua sunt obiceiuri de nunta pe care, alaturi de alte aspecte din viata satului Galanesti, le puteti cunoaste rasfoind cartea lui George Galan. Volumul Un sat din Bucovina - Galanesti serveste, impreuna cu celelalte monografii de asezari bucovinene, drept sursa de documentare pentru viitoarea Enciclopedie a Bucovinei. Lucrarea, aparuta sub egida Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, a vazut lumina tiparului prin aportul financiar al primariei din Galanesti, in anul 2004 si poate fi procurata contactand autorul la telefon: + 021. 250 99 06 (Bucuresti).

 
Influenta Uniune Crestin Democrata din Germania solidara cu Iurie RoscaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :487
Thursday, 24 February 2005

Vicepresedintele Uniunii Crestin Democrate din Germania, presedintele CDU din Rheinland-Pfalz, Christoph Bohr, i-a expediat presedintelui PPCD Iurie Rosca un mesaj de solidaritate, urandu-i succes in ziua alegerilor.

"As vrea sa va multumesc pentru eforturile pe care le depuneti intru promovarea ideilor democratice in Moldova contrar tuturor obstacolelor. Va port un respect deosebit datorita angajamentului Dumneavoastra pentru edificarea unei societati libere si democratice in Republica Moldova, parte a Europei. Alegerile care se apropie sunt de o importanta deosebita pentru viitorul Moldovei. Prin urmare, va doresc atat dumneavoastra, cat si Moldovei, in general, un succes deplin al PPCD pe data de 6 martie 2005. Intotdeauna am admirat scopurile politice ale partidului pe care il conduceti - PPCD. Chiar daca viata politica zi de zi este, uneori, extrem de dificila, totusi curajul si activitatea politica intensa sunt extrem de importante, deoarece efortul zilnic pentru libertate si drepturi democratice va fi calea spre o viata mai buna in Moldova. Asadar, Uniunea Crestin Democrata din Germania, precum si eu personal, suntem solidari cu PPCD in dorinta de a aduce mai multa libertate, justitie sociala si democratie, precum si cu obiectivul construirii unor legaturi mai trainice cu Germania si cu intreaga Uniune Europeana. Agenda politica ingenioasa pentru consolidarea economiei de piata, a libertatii individuale si promovarea responsabilitatii personale, precum si interesul pentru justitia sociala este calea cea mai sigura pentru atingerea prosperitatii economice si consolidarea democratiei. Sper ca de data aceasta veti infrange Partidul Comunistilor, inca majoritar. Prin urmare, va doresc succes in ziua alegerilor", se arata in mesajul vicepresedintelui Uniunii Crestin Democrate din Germania. presedintele CDU din Rheinland-Pfalz, Christoph Bohr.

 
In spatele incercarii de compromitere a lui Iurie Rosca sta Presedintia de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :512
Thursday, 24 February 2005

Comitetul Anticenzura din Presa Electronica (Comitetul de Greva) a calificat drept un amestec brutal al puterii in campania electorala filmul denigrator despre liderul PPCD.

Intr-o declaratie a CAPE, difuzata miercuri presei, se arata ca acest material video a fost pus pe post la indicatia Presedintiei. "Campania electorala a demascat, volens-nolens, diversiunea antidemocratica prin care puterea incearca sa simuleze transformarea unei radioteleviziuni de stat intr-o institutie publica. In ciuda faptului ca oficialitatile au facut un gest speculativ si au renuntat sa compara pe micile ecrane pana la data alegerilor, radioteleviziunea a ramas nu mai putin obidienta fata de regimul Voronin ca altadata. Zilnic sunt calcate in picioare si normele deontologice, si principiile jurnalismului liber si echidistant. Pana si o simpla stire despre, bunaoara, difuzarea unor materiale electorale de catre agentii electorali ai opozitiei este partinitoare si chifteste de insinuari si comentarii la adresa oponentilor politici ai guvernarii comuniste. Un exemplu de amestec brutal al puterii in campania electorala este filmul denigrator despre liderul PPCD, care a fost dat pe post la indicatia Presedintiei", se arata in declaratia CAPE. Potrivit semnatarilor, dezbaterile electorale reprezinta o ieftina facatura politica, favorabila formatiunii de guvernamant. "Reprezentantii partidelor sunt privati de dreptul de a polemiza, vazandu-se constransi sa monologheze in graba, ceea ce le diminueaza mesajul lor politic", se mai arta in declaratia CAPE.

 
Internele de la Chisinau acuza fostii combatantiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :532
Thursday, 24 February 2005

Ministerul de Interne detine informatii potrivit carora, "membrii Miscarii combatantilor au in stocuri materialul exploziv pentru a-l utiliza impotriva institutiilor de stat".

Ministrul adjunct de Interne Vladimir Botnari a declarat miercuri presei ca "este vorba de Miscarea combatantilor si de alte structuri, conduse de fostii angajati ai ministerului, Anton Gamurari, Eduard Maican si Mihai Tomacinschi, care cheama combatantii la actiuni nelegitime". Botnari a precizat ca luni, 21 februarie, pe strada Vasile Alecsandri, 109 din Chisinau si in incinta Muzeului National de Arta, situat pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, 115, "au fost localizate sticle de material exploziv numit "coctail Molotov", vergi de metal si scheme ale arterei principale a Chisinaului, pe care erau marcate sediile principalelor institutii de stat si de forta". Potrivit MAI, exista grupari care "vor utiliza alte metode, inclusiv substante explozive, daca autoritatile nu vor indeplini anumite cerinte". Unul dintre liderii Miscarii combatantilor, generalul Anton Gamurari, a calificat declaratiile lui Botnari drept "provocare a autoritatilor". "Combatantii ar fi utilizat mijloace mult mai serioase decat cele la care a facut referinta oficialul de la MAI", a declarat Gamurari.

 
Studentii basarabeni in conflict cu CECPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :504
Thursday, 24 February 2005

"Uniunea nationala a studentilor si tineretului din Moldova (UNSTM) este profund indignata si isi exprima dezacordul in legatura cu decizia Comisiei Electorale Centrale din 8 februarie curent, cu privire la ordinea de ridicare, de catre studenti, a certificatelor cu drept de vot necesare pentru participarea la alegerile din 6 martie", a declarat miercuri presei presedintele UNSTM, Eugen Balan.

Potrivit lui, in 4 zile, de cand s-a inceput eliberarea certificatelor cu drept de vot, din cei aproximativ 77 mii studenti care isi fac studiile la Chisinau, dar au viza de resedinta in afara orasului, "doar 250 au reusit sa primeasca asemenea certificat". "Cu un asemenea ritm de eliberare a acestor documente, este nevoie de aproximativ doi ani pentru a asigura tuturor studentilor dreptul la vot in municipiul Chisinau. Au mai ramas doar cinci zile pana la expirarea termenului stabilit pentru eliberarea certificatelor. Astfel, pentru a solutiona aceasta problema, organele electorale trebuie sa elibereze zilnic cate 7 mii certificate, ceea ce, evident, este ireal", a spus Balan. El a subliniat ca pentru realizarea dreptului studentilor de a participa la alegeri este creata "o bariera artificiala, greu de depasit". "Este evident ca se doreste ca majoritatea absoluta a studentilor sa nu-si poata realiza acest drept. In scrutinul parlamentar din 2001 au existat niste reguli mai rationale, care permiteau crearea sectiilor de votare in institutiile de invatamant, unde puteau vota studentii cu viza de resedinta in afara Chisinaului. Aceste reguli au permis ca prezenta studentilor la alegeri sa fie de aproximativ 75-80 la suta". Balan a mentionat ca refuzul CEC de a restabili aceste reguli este un act politic, orientat spre diminuarea participarii tineretului studios la alegeri. "Fara indoiala, CEC indeplineste comanda politica a partidului de guvernamant. Frica comunistilor fata de optiunile electorale ale studentilor este usor de explicat. Partidul Comunistilor nu a indeplinit nici una din promisiunile de asigurare a invatamantului superior fara plata si burselor majorate etc, facute cu 4 ani in urma. Intelegand ca la actualele alegeri studentii isi vor da votul pentru fortele din opozitie, comunistii au desfasurat o adevarata campanie de persecutare a liderilor tineretului studios care refuza sa sustina PCRM, folosind pentru aceasta mecanismele administrative de influenta si santajul. O astfel de practica este absolut inadmisibila si este profund indignata de presiunea administrativa aplicata asupra Uniunii. UNSTM este gata sa apere drepturile tinerilor in orice conditii. In cazul in care aceste actiuni de intimidare a liderilor UNSTM vor continua, acestia se vor adresa in instantele internationale. Cerem autoritatilor sa asigure studentilor posibilitatea de a vota la sectiile de votare create in institutiile de invatamant unde acestia isi fac studiile, sa inceteze presiunile asupra Uniunii si altor organizatii de tineret si folosirea resurselor administrative in acest scop, sa fie exclusa orice forma de incalcare a drepturilor constitutionale si libertatilor tineretului, conform angajamentelor asumate fata de Consiliul Europei si ONU. Daca aceste cerinte nu vor fi satisfacute, UNSTM isi rezerva dreptul de a organiza si desfasura actiuni de nesupunere civica, fara a face uz de violenta", a conchis Balan, mentionand ca pana la sfarsitul zilei de miercuri, UNSTM va decide daca se vor alatura protestelor organizate joi de catre Federatia Organizatiilor Studentesti si de Tineret din Republica Moldova. Solicitat sa comenteze ultima declaratie a UNSTM, presedintele CEC Petru Railean a declarat pentru AP FLUX ca "nu au decat sa protesteze". "CEC adopta hotarari si nu trebuie ca cineva sa incerce sa faca din ea marioneta. CEC nu este implicata politic si atunci cand se adopta anumite hotarari, Comisia se conduce de prevederile Codului Electoral, pentru a satisface interesele tuturor concurentilor electorali", a conchis Railean.

 
Conform lui Tarlev regimul de la Tiraspol finanteaza trei formatiuni politicePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :458
Thursday, 24 February 2005

Premierul Vasile Tarlev a declarat miercuri, in cadrul sedintei Guvernului, ca autoritatile separatiste de la Tiraspol finanteaza, ilegal, trei formatiuni politice antrenate in campania electorala din Republica Moldova.

Potrivit lui Tarlev, "in aceasta campanie electorala, unele forte politice sunt finantate de organele separatiste - conform datelor operative, separatistii de la Tiraspol au transmis, pentru a destabiliza situata din Republica Moldova, mai mult de 40 milioane dolari". "Sunt finantate trei formatiuni politice - Blocul "Moldova Democrata", Blocul electoral "Patria-Rodina" si Miscarea social-politica "Ravnopravie". Persoanele care au fost depistate de politie, in Chisinau, cu jumatate de milion dolari in numerar, fac parte din reteaua finantata de Tiraspol", a precizat Tarlev. Solicitat sa comenteze afirmatiile respective, seful Serviciului de presa al BMD Victor Osipov a declarat ca "afirmatiile premierului Tarlev sunt aberante si lipsite de substanta". "In eventualitatea fraudarii rezultatelor alegerilor din 6 martie, actuala guvernare face tentative de a invinui concurentii electorali de destabilizarea situatiei, merit care, de fapt, apartine comunistilor", a conchis Osipov. La ora trimiterii stiri, reprezentantii celorlalte doua formatiuni politice, vizate de Tarlev, erau inabordabili.

 
Eudochia Ivantoc alungata de la Ambasada RusieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :573
Thursday, 24 February 2005

Saptamana trecuta membrii familiilor si consatenii detinutilor politici de la Tiraspol, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa au adresat o scrisoare presedintilor Republicii Moldova, Romaniei si Rusiei cu solicitarea de a coopera imediat si urgent pentru eliberarea detinutilor.

Scrisoarea, publicata si de Romanian Global News a fost dusa destinatarilor personal de catre Eudochia Ivantoc. Sotia lui Andrei Ivantoc a mers, in primul rand, la Presedintia Republicii Moldova, unde a fost intampinata de consilierul Sergiu Mocanu care a receptionat scrisoarea si a declarat ca miercuri, 23 februarie, ii va da un raspuns. Ieri, Sergiu Mocanu ne-a relatat doar ca presedintele Voronin a vazut scrisoarea, adaugand ca "deocamdata e devreme sa vorbim despre un raspuns oficial, informeaza Ziarul de Garda. Eudochia Ivantoc a mers personal si la Ambasada Federatiei Ruse, ca sa inmaneze aceeasi scrisoare. Ea nu a fost primita, insa, pe teritoriul Ambasadei. Prin difuzorul din poarta i s-a spus ca sunt primiti doar cetateni ai Federatiei Ruse, astfel incat de la ea nu pot primi nici o scrisoare. Totusi, scrisoarea a fost expediata presedintelui Federatiei Ruse, Vladimir Putin, pe adresa electronica de pe site-ul www.kremlin.ru, precum si pe adresa electronica la biroul de presa al Ambasadei Rusiei la Chisinau domino@mtc.md. Ambasada Rusiei, contactata miercuri de reporterii Ziarului de Garda pentru a oferi un raspuns oficial cu privire la cererea formulata in scrisoare nu lucra in ziua respectiva, pe motiv ca se sarbatorea "Deni Sovietskoi Armii" (Ziua Armatei Sovietice). La Ambasada Romaniei, Eudochia Ivantoc a fost primita de catre Excenenta Sa, dl Ambasador Filip Teodorescu, care a promis ca va remite adresarea cat de curand presedintelui Basescu, remarcand faptul ca presedintele Romaniei a abordat problema Transnistriei la toate intalnirile la nivel inalt pe care le-a avut de la investirea sa si ca situatia detinutilor din Transnistria este de asemenea o prioritate pentru partile interesate de rezolvarea acestui conflict. Adresarea catre cei trei presedinti a fost remisa in copie si OSCE, Consiliului Europei, Ambasadelor Frantei, Marii Britanii si Germaniei la Chisinau. Vineri, 18 februarie, la o zi dupa remiterea acestei scrisori Eugenia Ivantoc a mers si la inschisoarea nr. 2 de la Tiraspol, insa nu a avut permisiunea sa isi vada sotul, urmatoarea vizita permisa fiind programata pentru 9 martie, de ziua de nastere a acestuia. A reusit insa sa ii trimita si lui Andrei aceasta scrisoare si cateva ziare. "Pot doar sa presupun ca a primit apelul. Si stiu ca asteapta ca presedintii sa arate tot atata curaj, cat au demonstrat in acesti ani detinutii politici", a declarat Eudochia Ivantoc.

 
Uniunea Societatilor Romanesti din Cernauti isi prezinta un raport de activitatePDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :611
Thursday, 24 February 2005

Uniunea Societatilor Romanesti Pentru Integrare Europeana a facut public miercuri, 23 februarie, un raport de activitate pentru primele doua luni ale anului 2005 prin care membrii uniunii prezinta actiunile pe care le-au intreprins, dar si pasii viitori pe care spera sa ii poata duce la bun sfarsit. Redam, in cele ce urmeaza, cele mai importante aspecte cuprinse in raport, asa cum ne-au parvenit la redactie.

Duminica, 9 ianuarie 2005, la sediul Centrului Bucovinean Independent de Cercetari Actuale (CBICA) din Hliboca (regiunea Cernauti) a avut loc sedinta comuna a Uniunii Societatilor Romanesti Pentru Integrare Europeana si CBICA la care au fost prezenti participantii la proiectul de monitorizare a situatiei romanilor din raioanele Hliboca si Storojinet. S-a adoptat raportul CBICA privind activitatea pe anul 2004, a fost intarit raportul Comisiei de cenzori privind donatiile, cotizatiile, veniturile din proiecte si utilizarea lor in 2004 si s-a hotarat extinderea proiectului de monitorizare in 2005 si in raioanele Herta si Noua Sulita. A moderat - Dr. Ion Popescu, Presedintele de onoare al Uniunii Societatilor Romanesti Pentru Integrare Europeana si Presedintele de onoare al CBICA. In aceeasi zi Consiliul de conducere al Clubului cultural-sportiv Dragos-Voda a adoptat Raportul Presedintelui CCS Dragos-Voda privind activitatea Clubului si performantele echipei de copii din Patrautii-de-Jos in 2004 si, la sediul CBICA a avut loc consfatuirea activului Uniunii Societatilor Romanesti Pentru Integrare Europeana privind situtia social-politica creata in Ucraina si regiune in urma alegerilor prezidentiale din Ucraina. S-a hotarat sa se actioneze urgent in directia consolidarii comunitatii romanilor din Ucraina.

Vineri, 28 ianuarie 2005, Dr. Ion Popescu, Presedintele de onoare al Uniunii Societatilor Romanesti Pentru Integrare Europeana, a avut o intervedere cu Dr. Petru Porosenco, Secretarului Consiliului Securitatii Nationale a Ucrainei, pe parcursul careia s-au discutat problemele comunitatii romanilor din Ucraina si necesitatea reanimarii Ministerului Nationalitatilor din Ucraina, reorganizat, prin incalcare Constitutiei si Legii Ucrainei Cu privire la minoritatile nationale.

Marti, 1 februarie 2005, Dr. Ion Popescu a participat la dezbaterile organizate de Centrul Ucrainean Independent de Studii Politice din Kiev privind proiectul Conceptiei de etnopolitica in Ucraina. Ion Popescu a declarat ca, fara restabilirea Ministerului Nationalitatilor si readucerea normelor Conceptiei la cerintele Constitutiei, proiectul pus in discutiei nu poate fi acceptat. Ion Popescu a insistat si asupra faptului ca romanii din Ucraina nu sunt pur si simplu o minoritate, ci o populatie bastinasa, un segment ramas in afara statului national si, in consecinta, trebuie sa fie considerati drep grup etnic autohton.

Miercuri, 9 februarie 2005, Dr. Ion Popescu a inregistrat la Cancelaria Presedintelui Ucrainei, Viktor Iuscenko, si cancelaria Prim-ministrului Ucrainei, Iulia Timosenko, Adresarile Uniunii Societatilor Romanesti Pentru Integrare Europeana privind doleantele romanilor din Ucraina. De asemenea, a fost inregistrata si cerinta privind necesitatea reanimarii Ministerului Nationalitatilor din Ucraina, reorganizat, prin incalcare Constitutiei si Legii Ucrainei Cu privire la minoritatile nationale, in Comitet in 1996.

Joi, 17 februarie 2005, o delegatie reprezentativa a comunitatii romanilor din regiunea Cernauti, in frunte cu Dr. Ion Popescu, s-a intalnit cu noul Guvernator al regiunii, Dr. Mykola Tkaci si cu adjunctii sai. Delegatia romanilor autohtoni a pus in discutie atitudinea noii conduceri regionale fata de doleantele romanilor expuse in Adresarile Uniunii Societatilor Romanesti Pentru Integrare Europeana si ale partenerilor sai din 7 februarie si 14 februarie a.c. Din cadrul delegatiei au mai facut parte Aurica Bojescu, Petru Posteuca, ziaristul si poetul Vasile Tarateanu, ziaristul si poeetul Simion Gociu si medicul Ion Cretu. Pe parcursul tratativelor membrii delegatiei au abordat problemele ce tin de politica de cadre din regiune, de invatamantul in limba materna, de neamestec al organelor de stat in problemele interne a comunitatii romanilor din regiune, etc. In urma acestor intervederi partile au decis continuarea consultatiilor privind ameliorarea situatiei create.

Sambata, 19 februarie 2005, la sediul CBICA a avut loc sedinta comuna a Uniunii Societatilor Romanesti Pentru Integrare Europeana si CBICA cu participarea membrilor Grupului de initiativa de institutionalizare a unei confederatii a societatilor nationale romanesti din Ucraina cu statut de ONG reprezentativ, ale caror scopuri majore coincid cu orientarea strategica a Romaniei si Ucrainei spre Uniunea Europeana si aplicarea in practica a standartelor europene privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului, inclusiv ale minoritatilor nationale autohtone.

S-a hotarat ca in Senatul Uniunii Societatilor Romanesti Pentru Integrare Europeana, in baza cotei Centrului Bucovinean Independent de Cercetari Actuale, sa fie delegati si intarti in calitate de senatori fostii membrii ai Consiliului Director al CBICA, Mihai Bojescu, deputat in Consiliul raional Hliboca, inspector la sectia raionala de invatamant Hliboca, responsabil de relatiile cu Consiliul Mondial Roman, Eugen Tovarnitchi, deputat in Consiliul raional Hliboca, directorul liceului romanesc Mihai Eminescu din Carapciu, Grigore Timis (Bodnari), deputat in Consiliul raional Hliboca, director la scoala medie romaneasca din Cupca. S-a intarit componenta Grupului de initiativa pentru organizare consfatuirii reprezentantilor societatilor nationale romanesti din Ucraina pentru a discuta posibilitatile institutionalizarii unei confederatii a societatilor nationale romanesti din Ucraina. In calitate de membri ai grupului de initiativa au fost desemnati Dr. Ion Popescu (presedinte), Aurica Bojescu (secretar), Vasile Tarateanu, membru, Petru Posteuca, membru, Ion Cretu, membru. S-a hotarat de a incepe de urgenta tratativele cu ONG-rile

Luni, 21 februarie 2005, Petru Posteuca, reprezentantul Uniunii Societatilor Romanesti Pentru Integrare Europeana, a inmanat Guvernatorului regiunii Cernauti, Dr. M. Tkaci, conditiile si solicitarile privind posibilitatea participarii la formarea noilor structuri ale puterii de stat locale. S-a mentionat ca, in caz de acceptare a propunerilor facute, Uniunea Societatilor Romanesti Pentru Integrare Europeana este disponibila de a continua tratativele. In aceeasi zi, Dr. Ion Popescu a vizitat oficiul Imputernicitului Radei Supreme a Ucrainei in drepturile omului aducand la cunostinta faptul ca, pe parcursul formarii noiilor structuri a administratiilor de stat in regiunea Cernauti, in raioanele in care populatia romanofona constituie majoritatea populatiei, nici una din persoanele propuse sa candideze la posturile de sefi ai administratiilor de stat nu cunoaste limba romana. I. Popescu a informat si despre masurile intreprinse de reprezentantii comunitatii romanesti si discutiile avute cu noua conducere a regiunii.

Marti, 22 februarie 2005, Grupul de initiativa pentru organizarea consfatuirii reprezentantilor societatilor nationale romanesti din Ucraina, in regim de consfatuire telefonica, a intarit proiectul privind necesitatile logistice a eventualii formatiuni. S-a propus sa se evidentieze urmatoarele functii:

  1. Reprezentativa, b) Instructiva, c) De socializare, d) Ideologica, e) Comunicativa.

Pentru ca Organizatia sa fie functionala s-a acceptaturmatoarele principii de activitate:

a) Reglamentarea lucida a drepturilor si obligatiunilor din cadrul Organizatiei (la nivel de

 romanesti din Ucraina pentru a stabili locul si data primii intruniri.

Statut si Regulament intern); b) Disciplina severa privind indeplinirea misiunilor acceptate in mod benevol; c) Activitate permanenta in randurile populatiei la nivel de localitati; d) Constientizarea de catre fiecare membru al Organizatiei a interesului sau propriu in cadrul Organizatiei; e) Transparenta in activitatea organelor de conducere si structurile Organizatiei.

S-a stabilit ca, pentru crearea unei structuri de acest fel si activitatea ei efectiva, sa se creeze si sa existe urmatoarele conditii si mijloace:

  • Manifestarea reala in calitate de ONG reprezentativa atat din punct de vedere numeric, dar, principalul, de exponent al intereselor legitime vitale ale grupului social respectiv (etnic);
  • Existenta unui Program de dezvoltare national-culturala si social-politica si al unui Statut bine echilibrat in care sa fie oglindite in mod pragmatic Scopurile, Sarcinile si Structura organizatorica;
  • Orientarea spre a participa in organele legislative, executive si reprezentative pentru a participa efectiv la punerea in practica a prevederilor Programului;
  • Participarea benevola in activitatea structurilor Organizatiei; existenta normelor organizatorico-statutare si a Regulamentului intern care sa reglamenteze strict si lucid toate drepturile si indatoriile benevole ale membrilor de rand, ale membrilor conducerii, precum si ale aparatului executiv (angajat din randul membrilor Organizatiei);
  • Existenta unei structuri ramificate din punct de vedere teritorial apte de a se autointretine impune crearea bazei material-financiare si logistice.

S-a hotarat elaborarea de urgenta, in baza principiilor si fuctiilor adoptate, a proiectului de Statut al Organizatiei (responsabil Dr. Ion Popescu), al Regulamentului intern (responsabili Aurica Bojescu si Vasile Tarateanu), desemnarea elementelor obligatorii a bazei material-financiare si logistice a Organizatiei (responsabili Petru Posteuca si Ion Cretu).

 
Peste 48.000 de cereri de regularizare ale imigrantilor din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :555
Thursday, 24 February 2005

Autoritatile spaniole insarcinate cu regularizarea situatiei sutelor de muncitori straini fara acte au primit 48.247 de cereri in acest sens de la inceputul acestui proces in Spania, in data de 7 februarie.

40% dintre aceste cereri vin din partea ecuadorienilor si columbienilor. Conform declaratiilor de miercuri, 23 ianuarie, ale ministrului spaniol al Muncii si Problemelor Sociale, Jesus Caldera, citat de presa spaniola, 37% din totalul de cereri de regularizare sunt cele ale muncitorilor domestici, singurii care se pot ocupa de acest proces in mod personal. In restul sectoarelor de munca cel care trebuie sa se ocupe de procedura de depunere a actelor este impresarul sau angajatorul. Caldera s-a declarat per ansamblu multumit de modul in care se desfasoara pana in prezent procesul de regularizare care ar putea fi in folosul a jumatate de milion de straini. Ministrul spaniol a precizat ca 63% din aplicanti provin din comunitatile din Madrid, Cataluna si Valencia. Acesta a mai aratat ca in prima saptamana s-au inregistrat 1.800 de cereri, in a doua saptamana 4.700, in timp ce in a treia numarul s-a ridicat la 7.000. Clasamentul pe natiuni al cererilor de regularizare depuse la oficiile de imigratie ii indica pe primele doua locuri pe ecuadorieni (13.431 de cereri) si pe columbieni (6.350 de cereri), urmati de marocani (5.756). Romanii se afla abia pe locul al patrulea, avand un numar de 5.242 de cereri inregistrate. Pe locurile urmatoare se claseaza, in ordine, argentinienii (1.049), ucrainienii (881), uruguayenii (508), bolivienii (477) si chinezii (415). Conform declaratiilor ministrului Caldera, 98% din cereri au fost admise in cadrul procesului, in timp ce numai 0.38% au fost respinse, in majoritatea cazurilor pentru ca solicitantul nu prezenta fie dovada inregistrarii sale intr-una din provinciile spaniole inainte de data de 17 august 2004, fie cazierul juridic din tara de origine. Oficialul a indemnat angajatorii si pe imigranti sa profite de acest proces extraordinar care se va incheia in data de 7 mai, si a avertizat ca dupa finalizarea acestuia va intra in functiune un plan intens de verificare pentru combaterea relatiilor de munca frauduloase.

 
Alexandru Lesco vorbeste despre grupul IlascuPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :499
Thursday, 24 February 2005

Prezent la sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova, pentru lansarea cartii ziaristului Ziua, Victor Roncea, Alexandru Lesco, unul dintre membrii grupului Ilascu, si el fost detinut politic la Tiraspol a adus din nou in atentia opiniei publice situatia camarazilor sai, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, grav bolnavi si intemnitati in continuare in autoproclamata republica Transnistria.

Lesco a precizat ca sotia lui Andrei Ivantoc, Evdochia Ivantoc, a primit, dupa mai multe luni de asteptare, permisiunea regimului de la Tiraspol de a-si vizita sotul de ziua lui de nastere, la 9 martie. El a mai declarat ca vestile despre detinuti ajung foarte greu, mai ales ca numai rudele au dreptul sa ii viziteze si numai o data la trei luni. Totodata, Lesco si-a exprimat regretul ca nu isi poate vizita camarazii, din cauza interdictiei pe care i-a impus-o regimul separatist, de a mai intra pe teritoriul din stanga Nistrului. Reamintim ca Lesco a fost si el intemnitat timp de 12 ani la Tiraspol pentru crima de a fi indraznit sa se declare roman, alaturi de ceilalti membri ai grupului.

Lansarea cartii lui Victor Roncea, Romania in noua ordine mondiala a avut loc marti, 22 februarie, la sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova. Cartea este dedicata de autor tuturor celor care au facut parte din grupul Ilascu.

 
Ambasadorul roman in Pakistan coordoneaza Saptamana FrancofonieiPDF Print E-mail
Islamabad, Pakistan/Romanian Global News
Accesari :545
Thursday, 24 February 2005

Presa pakistaneza a publicat miercuri, 23 si joi, 24 februarie un interviu cu ambasadorul Romaniei la Islamabad, Emil Ghitulescu, in contextul apropiatei Saptamani a Francofoniei la Islamabad.

Evenimentul, ale caror activitati organizate in numele ambasadorilor tarilor francofone reprezentate in Pakistan sunt coordonate chiar de Ghitulescu, se va desfasura in perioada 14-19 martie. The Pakistan Times si Pakistan Observer sunt cele doua publicatii care au acordat spatiu editorial interviului cu reprezentantul Romaniei la Islamabad.

Limba franceza, alaturi de limba engleza, este singura limba care se vorbeste pe cele cinci continente si este o limba populara in cadrul organizatiilor internationale, in Europa, Africa si in cateva dinter tarile asiatice. In jur de 57 de milioane de oameni invata sau studiaza limba franceza. Acestea au fost cuvintele rostite de ambasadorul Romaniei in Pakistan, prof. Emil Ghitulescu, miercuri, in timpul unor discutii legate de Saptamana Francofoniei, ce se va celebra in perioada 14-19 martie in capitala. Dr. Ghitulescu a mai spus ca trimisi din 11 tari, printre care Franta, Belgia, Bulgaria, Egipt, Ungaria, Liban, Mauritius, Maroc, Romania, Tunisia si Elvetia vor celebra aceasta saptamana si vor organiza diferite evenimente culturale si sociale. Conform ambasadorului roman, francofonia descrie zonele geografice in care se vorbeste limba franceza, Programele farncofone se focalizeaza pe prioritati precum democratia, cultura, educatia, dezvoltarea economica si raspandirea la nivel international a limbii franceze. Ambasadorul, cunoscut ca o persoana foarte activa, sociabila, un reputat invatat si istoric, pe langa calitatile de adevarat diplomat, a dezvaluit ca francofonia este o miscare mondiala, o comunitate cu autoritati si agentii politice. Autoritatea politica dominanta este Conferinta Sefilor de Stat si de Guvern din Tarile Francofone. Comunitatea francofona este deschisa lumii, precum si popoarelor si culturilor ce o compun. Este implicata in activitati productive in domeniul social, umanitar, politic si de dezvoltare, a mai declarat Ghitulescu. Are in componenta sa mai mult de 55 de tari membre, care se intalnesc in fiecare an in cadrul unui summit, urmatorul urmand sa se desfasoare in 2006, la Bucuresti (Romania). In 1880 Francofonia a fost instituita pentru promovarea limbii franceze si valorilor sale, indiferent de tara. In sens institutional, acest termen este folosit pentru a descrie comunitatea francofona, a adaugat el.

Pe perioada acestei saptamani organizate la Islamabad vor fi organizate o serie de programe. Va fi inmanat, de asemenea, la 18 martie, premiul pe 2005 pentru Francofonie, castigatorului de anul acesta, Preseditelui HEC Dr. Atta-ur-Rehman. Scoala franceza va organiza de asemenea un concert, o receptie, percum si ceremonia de inchidere a saptamanii. (Pakistan Observer)

Romania a intrat in institutiile francofone in anul 1991, cu statut de observator. In calitatea sa de presedinte in functiune al ambasadorilor tarilor francofone in Pakistan, ambasadorul Romaniei, Emil Ghitulescu, a primit invitatii si la Televiziunea Nationala Pakistaneza, in zilele de 10 si 19 martie, in cadrul a doua programe speciale dedicate miscarii francofone si Summit-ului acesteia din 2006 din Romania, informeaza Ambasada Romaniei la Islamabad.

 
Petrecere romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :482
Thursday, 24 February 2005

La acest sfarsit de saptamana romanii din Marea Britanie se vor bucura impreuna la o noua petrecere romaneasca, prima din anul 2005, desfasurata si intr-o locatie noua.

Clubul The George este noua gazda a petrecerilor romanesti de la Londra, iar prima dintre acestea se va desfasura vineri, 25 februarie, cu incepere de la ora 18.00, pana la ora 23.00. Rezervarile pentru intrarea la party s-au facut saptamana trecuta, RGN anuntand din timp acest eveniment. Biletul de intrare se plateste la usa, si este in valoare de 6 lire sterline pentru participanti, iar pentru membrii Centrului Cultural Roman este in valoare de 4 lire. La ora 20.30 petrecaretii se vor putea bucura si de un bufet rece, in timp ce, in buna traditie de la Ye Olde Cock, fostul loc de petrecere al romanilor londonezi, la ora 21.30 va fi organizata o tombola cu premii constand in DVD-uri si casete video cu filme romanesti si CD-uri cu muzica traditionala romaneasca.Noua adresa este: 213 Strand, London WC2R 1 AP. Cea mai apropiata statie de metrou pentru a ajunge la noua locatie este Blackfriars&Holborn, iar autobuzele care trec prin zona sunt 4, 11, 15, 23, 26, 76, 172 si 341. Petrecerile se vor desfasura si pe perioada anului 2005 in ultima zi de vineri a fiecarei saptamani, dupa cum urmeaza: 25 februarie, 25 martie, 29 aprilie, 27 mai, 24 iunie, 23 septembrie, 28 octombrie, 25 noiembrie, informeaza Centrul Cultural Roman de la Londra.

 
Fanfara Ciocarlia, plecata sa cucereasca EuropaPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :588
Thursday, 24 February 2005

Fanfara Ciocarlia va sustine un concert in Elvetia, joi, 24 februarie, in localul Moodes din orasul Zurich.

Artistii romani se afla in aceasta perioada in turneu si au mai cantat pe 23 februarie intr-o localitate germana, la Karlsruhe, informeaza pagina organizatorilor turneului. Concertul va incepe la ora 20:30 si se va desfasura intr-un loc plin de evenimente culturale, romanii de la Ciocarlia urmand sa evolueze pe o scena pe care va mai canta si James Brown. Fanfara este alcatuita din Costica Trifan, Lazar Radulescu, Constandache Pancirel, Oprica Ivancea, Ioan Ivancea, Dan Ionel Ivancea, Constantin Cantea, Monel Trifan, Constantin Calin, Laurentiu Ivancea, Costel Ursu si Nicolae Ionita. Urmatorul concert va avea loc pe 25 februarie, la Frankfurt, iar pe parcursul saptamanii viitoare ansamblul va mai concerta la Amsterdam, Hamburg, Berlin si Leipzig. Turneul romanilor va continua pana in luna iunie si va acoperi orase importante precum Praga, Viena, Varsovia, Graz, Gotteborg, Copenhaga, Stockholm, Sao Paolo, Madrid, Barcelona, Brest, Toulouse, Nancy, Essen si Strasbourg.

 
Iosif Sava, omagiat la New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :550
Thursday, 24 February 2005

Muzicologul roman Iosif Sava va fi omagiat la Institutul Cultural Roman din New York joi, 24 februarie, de la ora 19:30, printr-o conferinta dedicata personalitatii sale.

Intitulata O viata daruita muzicii, dezbaterea va fi sustinuta de maestrul Sergiu Comissiona, Georgette Ionesco, Georgeta Drimala-Hirsu, Margit Sava, dr. Gh. Costinescu si Bedros Horasangian. Acestia vor incerca sa contureze din nou imaginea marelui om de cultura, cel care a fost critic muzical, jurnalist de radio si televiziune si muzicolog. La manifestarea culturala de la Sala Auditorium a institutului se va lansa, cu aceasta ocazie, volumul "Muzica sub reflectoare" care a aparut la Editura Du Style.

 
Un nou restaurant romanesc in GermaniaPDF Print E-mail
Gelsenkirchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :535
Thursday, 24 February 2005

Romanii care locuiesc in apropierea orasului Gelsenkirchen pot sa suplineasaca lipsa bucatariei traditionale prin intermediul Restaurantului Bukarest.

Pe langa o gama variata de preparate specifice romanesti, persoanele care pasesc pragul localului pot sa combine pranzul sau cina cu muzica, in incinta restaurantului functionand si o discoteca romaneasca. Printre delicatesele culinare care se pot degusta la Bukarest se numara ciorba de burta, tochitura ardeleneasca, sarmalutele in foi de varza si mititeii, papanasii cu branza, clatitele, dar si vinuri specifice podgoriilor romanesti. Restaurantul Bukarest este un local creat in colaborare cu portalul Radio Dor de Tara, informeaza pagina de web a acestuia.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions