Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Bush cu ochii spre Republica Moldova si alegerile de la 6 martiePDF Print E-mail
Bratislava, Slovacia / Romanian Global News
Accesari :531
Saturday, 26 February 2005

La summit-ul Bush-Putin de la Bratislava, situatia din spatiul post-sovietic nu a fost abordată in mod special, a declarat, joi, presei, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, mentionand ca intre presedinti a existat o discutie principiala privind dezvoltarea lumii in general, informeaza RIA Novosti.

Lavrov a declarat ca Putin a ajuns la un acord cu presedintele Bush privind evolutia situatiei din spatiul post-sovietic. Aceasta se refera la Moldova si republicile membre ale CSI din Asia Central, a spus Lavrov, mentionand ca, in context, presedintii celor doua state au ajuns la o intelegere reciproca privind necesitatea de a actiona transparent.

Potrivit BBC, in cadrul discutiilor avute cu Vladimir Putin, George Bush i-a cerut sa respecte regulile jocului democratic. Ulterior, Bush le-a declarat ziaristilor ca si-a exprimat ingrijorarile de o maniera constructiva si prieteneasca. Presedintele american a precizat ca a cazut de acord, impreuna cu omologul sau rus, ca Iranul nu trebuie sa-si puna la punct un arsenal nuclear.

La conferinta de presa comuna, sustinuta la Castelul din Bratislava, cei doi lideri au pus accentul pe legaturile stranse intre ei, declarand ca au convenit ca Rusia sa-si accelereze eforturile de a adera la Organizatia Mondiala a Comertului.

Presedintele Putin le-a declarat reporterilor ca Rusia a ales singura calea catre democratie, nu in urma presiunilor venite din exterior. Orice intoarcere la totalitarism este imposibila, a subliniat el, adaugand ca democratia trebuie adaptata conditiilor din Rusia. Democratiile reflecta intotdeauna cultura si obiceiurile dintr-o tara anume, dar au anumite lucruri in comun - domnia legii, protectia minoritatilor, o presa libera si o opozitie viabila, a replicat presedintele Bush.

De mentionat ca, in discursul rostit in piata centrala din Bratislava inainte de intrevederea cu Vladimir Putin, presedintele american George Bush a vorbit despre nevoia de a raspandi libertatea si democratia in lume, referindu-se si la alegerile parlamentare de pe 6 martie din Republica Moldova.

Revolutiile democratice s-au raspandit in aceasta regiune in urma cu peste 15 ani si, recent, au ajuns in Georgia si Ucraina. In zece zile, cand populatia ei va merge la vot, Moldova are posibilitatea sa isi confirme, fara urma de indoiala, convingerile democratice. In mod inevitabil si poporul din Belarus se va alatura, intr-o buna zi, tarilor democratiei. In cele din urma, chemarea libertatii ajunge in mintea si sufletul tuturor. Intr-o zi, promisiunea libertatii va ajunge la fiecare popor si natiune, a declarat presedintele american in piata centrala din Bratislava, in fata unei audiente de cateva mii de persoane.

 
Petre Velicu isi deschide portile atelierului sau parizianPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :977
Saturday, 26 February 2005

In cadrul seriei Artistii romani din Paris isi deschis portile atelierelor, la acest sfarsit de saptamana in capitala franceza va putea fi vizitat atelierul pictorului Petre Velicu. Sambata, 26 februarie, intre orele 17.00 si 19.00 lucrarile acestuia vor putea fi admirate de cei interesati la atelierul din Strada Ordener 189, cladirea C, scara 5, et. VI, atelier 50. Alte relatii la numarul de telefon 01.42 57 90 37.

Nascut in anul 1950, Petre Velicu si-a facut studiile de arta la Liceul Nicolae Tonitza si la Institutul de Arte Frumoase Nicolae Grigorescu, din Bucuresti. In 1978 a primit bursa Theodor Aman si a expus pentru prima data in 1980, la Galeria Orizont. Dupa acest prim eveniment incepe sa expuna in mod regulat in cadrul unor expozitii in Romania, dar si la mari saloane din Paris, in provincie si in strainatate, in Germania, Grecia, Tarile de Jos, Cipru, Statele Unite si Canada. Sunt relevante, in acest sens, expozitiile sale de la Espace Pierre Cardin, in 1996, la Carrousel du Louvre (1996), la Bastionul Frantei de la Porto Vecchio (1999), la Manege Royal de Saint Germain en Laye (2000 si 2002) si la Fine Art Gallery (2002). Lucrarile sale fac parte din numeroase colectii private din Franta, Germania, Grecia, Cipru, Olanda, Statele Unite, Canada si, desigur, din Romania, informeaza Institutul Cultural Roman din Paris. Mitul si visul sunt elementele ce definesc maniera indiscutabila a picturii lui Velicu, cum ar fi cel al lui Icar, cazut in auriu si albastru celest, sau al unui Centaur sumbru, care poarta culorile ambiguitatii spirituale. Acest univers oniric si obscur, se umple cateodata de o forta interna capabila sa hraneasca iluziile fabuloase, scrie criticul de arta Razvan Theodorescu, despre pictura lui Velicu.

 
Victor Rebengiuc in vizita la romanii din OffenbachPDF Print E-mail
Offenbach, Germania / Romanain Global News
Accesari :508
Saturday, 26 February 2005
Indragitul actor roman Victor Rebengiuc se va afla sambata, 26 februarie in Germania, in vizita la romanii din Offenbach. Intalnirea maestrului cu admiratorii sai este organizata de CROM si se va desfasura in Sala Hohoi, din Offenbach, pe Waldstresse 32.

Aceasta vizita este o urmare a intalnirii celor de la CROM cu Victor Rebengiuc la Gala Filmului Esteuropean din Wiesbaden, in aprilie 2004. In cadrul acestei intalniri, prezentate de Brandusa Massion si Mircea Popa, vor fi vizionate si apoi discutate rolurile maestrului in cele mai celebre filme ale sale. In program se afla vizionari-fragment ale peliculelor Padurea spanzuratilor, in regia lui Liviu Ciulei (1965), Padureanca, in regia lui Nicolae Margineanu (1986), Morometii, in regia lui Stere Gulea (1987), Niki Ardelean, colonel in rezerva, regizat de Lucian Pintilie (2003) si scurt-metrajul Pentru un cartus de tigari si un pachet de cafea, realizat de Cristi Puiu si distins cu Ursul de Aur pentru scurt-metraje la Berlin in 2004. Publicul alaturi de marele artist isi vor aminti de aceste mari roluri ale lui Rebengiuc, dar si de aprecierile regizorilor cu care a lucrat maestrul.

 

 
Recital de poezie romaneasca la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia / Romanian Global News
Accesari :634
Saturday, 26 February 2005
Cu prilejul implinirii a 155 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, in spatiile de reprezentare ale Ambasadei Romaniei la Praga, pe data de 24 februarie, a avut loc  Seara Poeziei Romanesti.

Studentii si profesorii de la Sectia de limba romana a Institutului de limbi romanice al Universitatii Caroline au recitat, in limba romana si traducere in ceha si slovaca, poezii din creatia lirica a poetilor Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Ana Blandiana si Smaranda Cosmin. Profesoara Libuse Valentova si Constantin Stefanoaie, directorul adjunct al ICR au prezentat succinct principalele momente din viata si opera genialului poet national si universal, amintind si despre prezenta la Praga, in 1869, a lui Mihai Eminescu. Tot cu acest prilej, ICR a donat Sectiei de limba romana cate 5 volume din opera lui Eminescu - Poezii, Tudor Arghezi - Versuri, Liviu Rebreanu - Padurea Spanzuratilor, Hortensia Papadat Bengescu - Concert din Muzica de Bach, Drumul Ascuns, precum si Enciclopedia marilor personalitati din istoria, stiinta si cultura romaneasca de-a lungul timpului si de pretutindeni (3 volume). Manifestarea culturala dedicata poetului Mihai Eminescu a facut parte din ciclul Cultura romana in Context European si a fost organizata de catre ICR, in colaborare cu Sectia de limba romana a Universitatii Caroline din Praga. Au fost prezenti profesori universitari, studenti, membrii Asociatiei de prietenie Cehia-Romania, precum si membri ai ambasadei, transmite Constantin Stefanoaie, directorul adjunct al Institutului Cultural Roman din Praga. La 15 ianuarie 1850 s-a nascut, la Botosani, Mihai Eminescu, cel care a devenit poetul national, poetul nepereche, Luceafarul poeziei romanesti, nemuritorul Mihai Eminescu. A debutat ca poet in 1886 cu poezia La mormantul lui Aron Pumnul, fostul lui dascal. In acelasi an, revista Familia din Pesta i-a publicat poezia De-as avea, semnata Mihai Eminescu (nu Mihai Eminovici), urmata de altele publicate in anii urmatori. In anul 1869 a plecat la Viena pentru continuarea studiilor, unde a frecventat cursurile de filozofie, drept, economie politica, limbile romanice, anatomie, fiziologie si medicina legala. La Viena a scris poezia Venera si Madona, pe care a trimis-o revistei Convorbiri literare, urmata de altele. Primul volum de poezii al lui Eminescu a aparut in 1883, sub ingrijirea lui Titu Maiorescu (1840-1917), critic literar, estetician, reunind in paginile sale 64 dintre creatiile poetice cele mai cunoscute, dupa care au aparut sute de editii ale operelor eminesciene in Romania. Acestea au fost traduse si publicate in toate limbile, in toate tarile de pe Pamant. Astfel opera eminesciana a contribuit la globalizarea culturii romanesti. Mihai Eminescu a trecut in nefiinta la 15 iunie 1889 la Bucuresti, mormantul lui de la Cimitirul Belu fiind un loc de pelerinaj. A fost ales membru post-mortem al Academiei Romane la 28 octombrie 1948.

 
Adunare a Societatatii pentru cultura si literatura Romana in BucovinaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :1081
Saturday, 26 February 2005
Filiala Municipiului Bucuresti a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, al carei presedinte este col. (r) prof. George Galan, va organiza sambata, 26 februarie, o Adunare Generala, la Liceul Gheorghe Lazar din capitala.. In cadrul intalnirii se vor comemora 140 de ani de la nasterea lui Iancu cavaler de Flondor, patriotul inflacarat care este, totodata, si presedintele  Constituantei din Bucovina, cu rol hotarator in unirea Bucovinei cu patria istorica, la 28 noiembrie 1918. Pentru a evoca figura celui care a fost Iancu Flondor, conf. Univ.Dr. Stefan Purici, de la Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, va rosti un discurs dedicat acestuia. Tot cu prilejul adunarii se vor celebra 120 de ani de la nasterea lui Teodor Balan, istoric si fost sef al Bibliotecii Universitatii din Cernauti, ocazie cu care Lect. Univ. dr. Harieta Mareci, profesoara la Universitatea Stefan cel Mare din Iasi, va rosti cateva cuvinte despre acesta, cu atat mai mult cu cat profesoara il are pe Teodor Balan ca tema a lucrarii sale de doctorat. Intalnirea se va termina cu lansarea a doua carti: volumul de versuri Coloana Infinitului de Nicolae Matcas si cartea Romanii din Ucraina Asimilati sau protejati ca minoritate? de Natalia Talmacec.
 
Studentii americani canta Rapsodia lui EnescuPDF Print E-mail
Connecticut, SUA / Romanian Global News
Accesari :603
Saturday, 26 February 2005
Orchestra Willimantic a Universitatii din Connecticut va aduce in atentia publicului american lucrarile compozitorului roman George Enescu.

Concertul va avea loc duminica, 27 februarie, la Universitatea de Est din Connecticut, incepand cu ora 15:00. Muzicienii americani vor prezenta in Sala Shafer a institutiei de invatamant celebra Rapsodie romana de George Enescu, dar si Simfonia nr.1 de Georges Bizet si Meditatia lui Jules Massenet, informeaza pagina de web a parohiei Schimbarea la fata din Hartford. Concertul va beneficia de interpretarea Barbarei Vaughan, cea care va sustine partea de solo din lucrarea lui Massenet. Intrarea la concertul de muzica clasica este gratuita.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions