Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
Parlamentul European cere Chisinaului alegeri libere si corectePDF Print E-mail
Strasbourg, Franta / Romanian Global News
Accesari :481
Sunday, 27 February 2005

In cadrul sesiunii ordinare, desfasurata in perioada 21-24 februarie la Strasbourg, Parlamentului European a adoptat o rezolutie privind Republica Moldova, in care si-a exprimat sustinerea deplina si continua a eforturilor poporului Moldovei, in vederea stabilirii unei democratii pe deplin functionale, suprematiei legii si respectului pentru drepturile omului.

Parlamentarii europeni au cerut autoritatilor Republicii Moldova sa intreprinda masurile necesare pentru asigurarea alegerilor parlamentare libere si corecte, sa asigure reflectarea nepartinitoare si pluralista a campaniei electorale in mass-media si sa manifeste o atitudine impartiala fata de toti candidatii si sustinatorii acestora.

Autoritatile sunt chemate sa garanteze tuturor cetatenilor tarii, inclusiv studentilor, celor care lucreaza in afara tarii si persoanelor cu acte de identitate cu termen de valabilitate expirat inainte de alegeri, dreptul la vot. In acelasi timp, parlamentarii europeni saluta invitatia adresata observatorilor internationali pentru a fi prezenti la alegerile parlamentare, dar indeamna sa se acorde aceeasi oportunitate reprezentantilor societatii civile din Republica Moldova.

Parlamentul European a solicitat Italiei si Portugaliei, precum si altor state membre UE, pe teritoriul carora locuiesc si lucreaza cetateni moldoveni, sa identifice modalitati pentru a permite deschiderea sectiilor de votare si in afara misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova.

Accentuand ca legitimitatea democratica a noului guvern va spori sansele de a avansa spre solutionarea adecvata a conflictului din Transnistria, respectand suveranitatea si integritatea teritoriala a Republicii Moldova, deputatii europeni au mentionat importanta consolidarii relatiilor bilaterale, inclusiv prin desemnarea urgenta a unui Reprezentant Special al UE pentru Moldova si deschiderea Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau.

Parlamentul European a chemat Chisinaul si Tiraspolul sa reia negocierile, iar mediatorii - sa-si dubleze eforturile in asistarea acestui proces. Totodata, deputatii europeni au accentuat responsabilitatea Rusiei pentru situatia din regiune, invocand decizia summit-ului OSCE de la Istambul privind retragerea trupelor si munitiilor rusesti, care nu a fost indeplinita.

 
Studentii si elevii basarabeni picheteaza ambasada Chisinaului la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :517
Sunday, 27 February 2005

Comunicat

 

Luni, 28 februarie elevii şi studenţii din Basarabia aflaţi la studii n Romnia vor picheta Ambasada Republicii Moldova.

Pnă n prezent, n mod nelegal şi nejustificat autorităţile de la Chişinău nu crează un mecanism eficient care să asigure exercitarea dreptului la vot cetăţenilor din Republica Moldova, aflaţi la muncă şi studii, n Romnia.

Mitingul va ncepe la ora 13.00 n piaţa Charles de Gaulle şi va continua cu un marş de protest către sediul Ambasadei Republicii Moldova, unde mai multe organizaţii de tineret vor cere de urgenţă:

1.       Deschiderea secţiilor de votare la Iaşi, Galaţi, Braşov, Constanţa, Cluj, Timişoara;

2.       Deschiderea a două secţii de votare n Bucureşti şi suplimentarea urnelor de vot n aceste secţii;

3.       Respectarea normelor democratice pe perioada campaniei electorale din Republica Moldova şi ncetarea metodelor de hărţuire a candidaţilor din partea opoziţiei şi simpatizanţilor lor de către poliţie.

 

 

 

Grupul de iniţiativă, prin Didina Solomon 0743521518; Victor Ionescu 723156643; Fulga Gherasim 0743491804 Sergiu Racila - 0742253186

 
Emanuil Gojdu va fi omagiat la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :544
Sunday, 27 February 2005
Personalitatea lui Emanuil Gojdu va fi omagiata duminica, 27 februarie, la Budapesta, printr-o zi dedicata implinirii a 135 de ani de la moartea sa.

Evenimentul de comemorare va contine mai multe actiuni specifice. Ziua va debuta cu slujba Sfintei Liturghii care va fi savarsita de catre Prea Sfintitul Parinte Episcop Sofronie, al Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, la capela ortodoxa romana de pe strada Hollo. Tot in cadrul serviciului religios va avea loc si o slujba de pomenire a acestui important mecena roman. Liturghia va fi succedata de un simpozion stiintific cu tema "Emanuil Gojdu: un promotor al multiculturalismului european" pe care il va sustine un grup de istorici si specialisti unguri si romani. Dupa aceasta dezbatere, cei prezenti vor lua parte la sfintirea monumentului lui Emanuil Gojdu, la cimitirul Kerepesi, moment insotit de tradfitionala depunere de coroane de flori. La sfintire vor mai participa Calin Fabian, Ambasadorul Romaniei la Budapesta, PS Sofronie, reprezentanti ai Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria, ai Autoguvernarii pe Tara a Romanilor din Ungaria, ai Fundatiei "Emanuil Gojdu" din Romania si ai firmei UAMT Oradea, cea care a efectuat majoritatea lucrarilor de restaurare a monumentului. Ziua se va incheia la Ambasada Romaniei cu o intalnire a membrilor comunitatii romanesti din Ungaria, informeaza Ambasada Romana din Budapesta.

 

 
Concert de pian Andrei Banciu la Los AngelesPDF Print E-mail
Los Angeles, SUA / Romanian Global News
Accesari :549
Sunday, 27 February 2005
Pianistul roman, cu renume international, Andrei Banciu, concerteaza duminica, 27 februarie, in Los Angeles, in cladirea Bullocks Wilshire, de la ora 14.00.

Evenimentul are loc cu sprijinul Consulatului General al Romaniei din Los Angeles care sustine aceasta minunata actiune caritabila in care arta este pusa in slujba persoanelor defavorizate. Din programul concertului vor face parte Sonata Appassionata de Beethoven, Variatiuni pe teme Corelli, de Rahmaninov op. 42, Sonata a doua de Debussy, precum si 12 preludii (volumul 1) de Prokofiev. Andrei Banciu, la doar cei 19 ani ai sai, este cotat printre cei mai valorosi tineri pianisti din lume. Sunetul muzicii sale este deosebit, elegant si rafinat iar inteligenta si sensibilitatea lui depasesc limitele varstei sale. Ariile sale sunt sublime, de o mare incarcatura emotionala. Acestea ofera o experienta rara tuturor celor care isi doresc sa asculte o muzica pura, fara artificii componistice, se arata intr-un mesaj din partea Consulatului Romaniei la Los Angeles. Banciu este un pianist remarcabil, cu o extraordinara tehnica si indrazneala de a aborda cele mai dificile arii muzicale scrie publicatia Oakwood Register, Dayton, OH. Tanarul pianist roman s-a nascut la Timisoara, unde si-a si inceput studiile de pian, la varsta de 6 ani, sub indrumarea profesoarei Maria Bodo. Prima lui aparitie publica a fost la varsta de 7 ani. La varsta de 10 ani a castigat premiul intai in cadrul Concursului National de Pian si a continuat drumul spre succes prin obtinerea altor distinctii in 1996, 1998, 1999, 2000, 2001 si 2002. Unele dintre cele mai importante premii obtinute, de atunci, de Banciu sunt: locul I, in 1995, la Rovere dOro, in Italia, la San Bartolomeu al Mare, locul II, la Concursul International de Muzica din Brasov si locul II in 1998 si 2002, la Concursul International de Muzica Jeunesses Musicales, din Bucuresti. A sustinut concerte in calitate de solist cu Filarmonica din Timisoara, (dirijori: Gheoghe Costin in 2000, si Mircea Holiartoc in 2001) si cu Filarmonica din Arad (2000, dirijor: Dorin Frandes). Primul sau turneu in SUA, a fost in 2003 in calitate de invitat al Jacques Thibaud String Trio, la Music Guilds Festival desfasurat in campusul Universitatii din Long Beach. Admiratorii lui Banciu si cei interesati sa participe la acest concert pot afla mai multe detalii despre evenimentul din aceasta duminica, din Los Angeles, la numarul de telefon 213-389-9949, sau la adresa de e-mail hopenet@sbcglobal.net.

 
Umor si folclor romamesc la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia / Romanian Global News
Accesari :492
Sunday, 27 February 2005
Duminica, 27 februarie romanii din Italia, dar mai ales cei din Torino pot participa la un spectacol romanesc gazduit de restaurantul romanesc Batmania, din Torino.

Spectacolul se va desfasura cu incepere de la ora 19.00 si ii va aduce in fata publicului iubitor de momente de divertisment pe celebrii Doru Octavian Dumitru, Sofia Vicoveanca, Ionut Fulea, Monica Maceanu si formatia Mon Ami. Biletele se pot cumpara de la restaurant inainte de inceperea spectacolului si, totodata, se pot face rezervari la numarul de telefon 349 77 15 107/011 31 15 563.

 
Concluziile seminarului Adaptarea la mediul canadianPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :989
Sunday, 27 February 2005
Alianta Romanilor Canadieni, organizatorii seminarului Adaptarea la mediul canadian, care a avut loc la Toronto pe 19 februarie, a anuntat pe pagina lor de web concluziile acestui eveniment.

Printre aspectele enuntate se numara o evaluare pe care au facut-o anonim participantii si care declara ca o astfel de intrunire este utila si oportuna pentru nou-veniti, maniera de prezentare a fost profesionista si cei care au participat la eveniment vor recomanda acest seminar si altor persoane din acaeasta categorie a nou-venitilor. De asemenea, organizatorii au remarcat faptul ca s-au prezentat la seminar opt noi persoane, din randul carora facea parte si o persoana care sosise chiar cu o zi inainte din Romania.

Toti participantii au apreciat ca necesara organizarea unor alte asemenea seminarii, eventual cu diferiti prezentatori, si distribuirea unui pamflet (flyer) la sosirea pe aeroport, care sa indice datele urmatoarelor intalniri.

 
Talisman concerteaza in GermaniaPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania / Romanian Global News
Accesari :539
Sunday, 27 February 2005
Formatia romaneasca Talisman va sustine un turneu in Germania, pentru comunitatea de romani care traiesc in aceasta tara, in perioada 27 februarie-13 martie.

Alin Oprea si Tavi Colen, cei doi componenti ai cunoscutului grup muzical, vor concerta in mod special pentru fanii lor romani de peste hotare, dar si pentru cei care apreciaza muzica de buna calitate, anunta pagina rom2.de. Concertele vor avea loc in Offenbach, pe 27 februarie, la Deutsches Ledermuseum, de la ora 16:00, la Nunberg, pe 5 martie, in DJK Falke, incepand cu ora 19:00, la Rastatt-Rauental, pe 6 martie, la rstaurantul La Vio, de la ora 16:00, in localitatatea Bietigheim-Bissingen, pe 12 martie, in Jahn-Halle, de la ora 19:00, si, pentru uiltimul concert, la Landshut, pe 13 martie, la EiscafeBistro, incepand cu ora 16:00.

Trupa Talisman este o prezenta agreata de romanii din strainatate, ea concertand la sfarsitul lunii trecute si in Anglia, la restaurantul romanesc Britannia din Londra.

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions