Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Februarie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
Cautare
De maine preturile se afiseaza si in lei greiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :475
Monday, 28 February 2005

Incepand de marti, 1 martie, romanii vor avea la dispozitie preturile din magazine in varianta veche, dar si exprimate in lei grei.

Noile preturi vor avea, incepand cu 1 martie, cu patru zerouri mai putin decat pana acum. Denominarea, proces pe care Banca Nationala a Romaniei va incepe sa il implementeze incepand cu data de 1 martie, are menirea de a transforma leul intr-o moneda mai puternica. Romanii vor avea la dispozitie patru luni sa se obisnuiasca cu noile preturi, perioada in care vor fi afisate in paralel ambele preturi, dar se va putea cumpara numai in leul usor. Masura va fi insotita de o campanie de mediatizare, prin care Banca Nationala intentioneaza sa castige increderea populatiei in leul greu. Incepand cu data de 1 iulie 2005 va urma o perioada de 18 luni, respectiv 1 iulie 2005-31 decembrie 2006, in care cele doua monede, cea veche si cea noua, vor circula in paralel. Dupa data de 1 ianuarie 2007 moneda veche va iesi din cicrculatie. Odata cu schimbarea monedei romanesti, se va schimba si codul monetar al acesteia, ea urmand sa se transforme din ROL in RON, aliniindu-se astfel la normele internationale. Comerciantii care refuza sa-si afiseze preturile pentru marfurile comercializate, atat in lei vechi cat si in lei noi, risca amenzi de la 1 la 50 de milioane de lei. Denominarea, sau eliminarea celor patru zerouri din coada leului, este reglementata prin legea 348, publicata in Monitorul Oficial din 23 iulie 2004. Potrivit Legii denominarii, leul nou (RON) va fi unitatea monetara nationala a Romaniei, cu subdivizunea 100 de bani.

 
Basarabenii de la Cluj risca sa nu poata vota pe 6 martiePDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :466
Monday, 28 February 2005

1.000 de studenti si elevi basarabeni care se afla la studii in Cluj risca sa nu poata vota duminica, 6 martie, cand au loc alegerile generale in Republica Moldova, deoarece nu beneficiaza de o sectie de votare in municipiul respectiv.

Desi Grupul de Initiativa Basarabeana de la Cluj a cerut Ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti sa permita infiintarea unei sectii de votare sau a unei urne mobile la Cluj, la care ar putea sa voteze si oamenii de afaceri basarabeni care locuiesc acolo, diplomatii au declarat ca decizia aceasta apartine numai Biroului Electoral Central de la Chisinau. Acesta are ca termen limita ziua de vineri, 4 martie, pentru anuntarea raspunsului fata de solicitarea facuta. Totodata, basarabenii care doresc sa isi exercite dreptul constitutional de vot si care vor veni sa protesteze in aceste zile in fata Ambasadei de la Bucuresti se lovesc de faptul ca misiunea diplomatica basarabeana declara ca nu poate fi raspunzatoare pentru un eventual refuz al autoritatilor moldovene de a infiinta sectii de votare in Romania. Tinerii basarabeni cer infiintarea a sase sectii de votare in cele mai importante centre universitare din Romania unde studiaza in prezent aproximativ 20.000 de elevi si studenti basarabeni.

 
Parte a societatii civile romanesti apara ministrii reformistiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :453
Monday, 28 February 2005

Mai multe organizatii neguvernamentale afirma ca ministrii justitiei si finantelor trebuie sprijiniti in lupta cu grupurile de interese din justitie si afaceri. Organizatiile semnatare ale acestui document, isi arata ingrijorarea fata de atacurile concertate contra ministrilor Justitiei si Finantelor, chiar in zilele in care acestia au inceput lupta cu grupurile de interese din justitie si afaceri.

Societatea civila saluta prima executare curajoasa de datorii ale unor mari firme, inclusiv de presa, ca si incercarea de a face transparent felul in care opereaza Parchetul General, institutie care nu se bucura de credibilitate la nivelul publicului, si care ar trebui sa fie prima interesata in a se reforma. Aceste gesturi curajoase ale ministrilor reformisti nu sunt indreptate contra unor persoane sau firme anume, ci contra unui mod discretionar de a opera al organelor de stat, si pentru a reusi in incercarea fundamentala a unui stat de drept: aceea de a demonstra ca persoanele si firmele sunt egale in fata legii. Este in interesul public ca practicile netransparente si arbitrare din justitie si ale organelor de control fiscal sa fie expuse opiniei publice si eliminate. Aceasta lupta nu poate fi usoara. Cei care vor sa fie deasupra legii au mijloace financiare si retele de influenta, si vor lupta pentru a-si apara privilegiile. Exista suspiciuni ca aceasta campanie de presa orientata impotriva celor doi ministri este initiata si alimentata de catre grupuri de interese economice si politice care se vad amenintate de faptul ca legile incep sa le fie aplicate si lor. Ca aparatori ai unei agende transparente pusa in slujba interesului public, solicitam Presedintiei, Parlamentului si Guvernului sa aplice cu fermitate mandatul care le-a fost incredintat, sprijinind pe cei care infaptuiesc reforma. Acestia au nevoie, pe langa sprijinul societatii civile, si de sprijinul politic total al celor care le-au incredintat atat de dificilele misiuni pe care ei incearca sa le puna in aplicare.

Semnatari

Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu

Alianta Civica

APADOR-CH

Asociatia Pro Democratia

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Resurse Juridice

Grupul pentru Dialog Social

Societatea Academica din Romania

Fundatia pentru o Societate Deschisa

Transparency International

 
Romania sprijina Palestina in reconcilierea israelo-palestinianaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :504
Monday, 28 February 2005

MAE roman saluta formarea guvernului palestinian, sub conducerea primului ministru Ahmad Qurei, precum si aprobarea noului executiv de catre Consiliul Legislativ Palestinian (Parlamentul), la 24 februarie.

Acest nou pas pe calea constructiei statale palestiniene are o relevanta deosebita, marcand inceputul mandatului unui guvern legitim, rezultat din alegeri libere si democratice, un partener real de dialog pentru Israel si pentru comunitatea internationala, se arata intr-un comunicat al ministerului. Totodata, acesta isi exprima speranta ca aceasta noua etapa a procesului constituirii institutiilor democratice palestiniene va fi marcata in continuare de evolutii pozitive pentru viitorul poporului palestinian, prin apropierea obiectivului cladirii statului palestinian democratic si suveran, care sa coexiste in pace si securitate cu statul Israel. Romania isi exprima angajamentul de a sustine initiativele de natura a grabi obtinerea unor progrese reale in reconcilierea si dialogul palestiniano-israelian, ca premisa pentru realizarea pacii durabile si cuprinzatoare in Orientul Mijlociu.

 
Donald Rumsfeld ii multumeste in scris lui Teodor AtanasiuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :481
Monday, 28 February 2005

Secretarul apararii al Statelor Unite ale Americii, Donald Rumsfeld, i-a trimis ministrului Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, o scrisoare de multumire, ca urmare a participarii oficialului roman la Reuniunea informala a ministrilor Apararii din tarile membre NATO.

Prin textul remis, Donald Rumsfeld subliniaza rolul important pe care il detine Romania in razboiul global impotriva terorismului si apreciaza contributia tarii noastre la operatiile care au avut loc sau chiar se mai desfasoara in continuare Irak si Afganistan. Cei doi oficiali au avut ocazia de a se intalni la reuniunea care s-a desfasurat in zilele de 9 si 10 februarie la Nisa, in Franta, prilej cu care ministrul Atanasiu a declarat ca Romania isi propune sa isi reorienteze contributia in ceea ce priveste eforturile coalitiei internationale din Irak, punand accent pe sustinerea instruirii si echiparii fortelor armate irakiene, pentru ca acestea sa fie in masura sa preia sarcini suplimentare de securitate, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Totodata, Teodor Atanasiu a mai mentionat la intalnirea bilaterala si faptul ca industria de aparare romaneasca produce echipamente care pot sa corespunda solicitarilor pe care le face Irakul, iar SUA ar putea sa colaboreze cu Romania in acest sens.

 
Zi de sarbatoare pentru Marin ConstantinPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :466
Monday, 28 February 2005

Marin Constantin, fondatorul si dirijorul celui mai cunoscut grup coral din Romania, Madrigal, va fi sarbatorit luni, 28 februarie, in Aula Palatului Cantacuzino, cu prilejul implinirii a 80 de ani, la o zi dupa aniversarea sa calendaristica.

Evenimentul va fi organizat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, incepand cu ora 18:00, si se intituleaza "Marin Constantin la 80 de ani". In deschiderea manifestarii vor sustine alocutiuni Adrian Iorgulescu, presedintele Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, Irina Odagescu-Tutuianu, presedinta biroului coral al UCMR, si Octavian Lazar Cosma, vicepresedintele UCMR. Seara este completata de recitalul Corului National de Camera "Madrigal" si de lansarea in editie limitata a unui dublu CD care contine lucrari de colectie interpretate de Madrigal. In afara pieselor din perioada Renasterii Europene si cea contemporana romaneasca, compact-discul mai cuprinde si cateva inregistrari ale unor comentarii referitoare la istoria muzicii, pe care le face personal Marin Constantin.

 
Genistii romani, medaliati de UEPDF Print E-mail
Sarajevo, Iugoslavia/Romanian Global News
Accesari :494
Monday, 28 February 2005

Genistii romani care au participat la misiunile din Bosnia si Hertegovina au fost medaliati la sfarsitul saptamanii trecute de Uniunea Europeana, pentru efortul depus si pentru profesionalismul de care au dat dovada in desfasurarea atributiilor trasate.

Militarii romani din detasamentul de geniu au actionat in aceasta zona sub comanda NATO si a EUFOR si au primit distinctia prin intermediul sefului de stat major al EUFOR, generalul de brigada german Peter Goebel, in campul Butmir din Sarajevo. Toti cei 44 de genisti romani au primit, astfel, medalia Uniunii Europene cu insemnele ALTHEA, informeaza un comunicat de presa al MApN. Comandantul misiunii, generalul maior britanic David Leakey, l-a felicitat la randul sau personal pe comadantul detasamentului, colonelul Vergil Ciltea, si pe reprezentantul national roman, maiorul Florin Vasile, pentru intreaga activitate desfasurata de genisti in slujba pacii si stabilitatii in fosta republica iugoslava. Militarii romani care au fost medaliati au ajuns in Bosnia in octombrie 2004, desfasurandu-si activitatea in cadrul misiunii SFOR a NATO si, de la 1 decembrie 2004, in cadrul misiunii ALTHEA a Uniunii Europene. Genistii vor ajunge inapoi in tara la mijlocul lunii martie.

 
Argint pentru schi-ul militar din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :474
Monday, 28 February 2005

Echipa feminina de patrula a Romaniei a castigat medalia de argint la Campionatul Mondial militar de schi, desfasurat la Predeal, pe pista de biatlon Valea Rasnoavei si pe partia de schi Subteleferic din Predeal, in perioada 20-26 februarie.

Editia desfasurata la Predeal a fost cea cu numarul 47 si a reunit sportivi din 21 de tari intr-o competitie organizata de Ministerul Apararii Nationale, in colaborare cu Primaria din Predeal. In cadrul concursului, sportivii au putut participa la probele de biatlon, slalom, schi fond si patrula, toate probele fiind destinate atat echipelor feminine cat si celor masculine. Cele mai multe dintre medaliile de aur ale acestui concurs au fost adjudecate de sportivii din Norvegia. Delegatia Romaniei a fost compusa din 10 sportivi si 11 sportive, dintre care majoritatea sunt angajati civili in cadrul armatei.

 
Record Guiness pentru maratonul aerobic din Sfantu GheorghePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :525
Monday, 28 February 2005

Maratonul de gimnastica aerobica de 744 de ore, initiat anul trecut de profesoara de dans Ida Kelemen, si-a castigat in cele din urma un loc in cartea Recordurilor.

In perioada 5 august - 5 septembrie, 10 membri ai Clubului Ida Aerobic din Sfantu Gheorghe, impreuna cu profesoara Ida Kelemen, au incercat sa doboare recordul de durata pentru o demonstratie de gimnastica aerobica, intr-un show fara precedent, desfasurat timp de o luna fara intrerupere. Exercitiile au fost efectuate prin rotatie sau colectiv, in Parcul Central din Sfantu Gheorghe. Interesant este ca profesoara sportivilor mai detinea un record mondial pentru un astfel de exercitiu, obtinut, in urma cu doi ani, pentru un exercitiu aerobic de 12 ore in urma caruia a reusit sa slabeasca 4 kilograme. Reprezentantii celebrei Guiness World Record au ajuns la concluzia ca exercitiul sportivilor din Covasna a respectat intocmai regulamentul necesar pentru omologare. Fiecare dintre sportivi, 2 baieti si opt fete, plus profesoara, a facut intre opt si 10 ore de aerobic pe zi, pe o scena de 20 de metri patrati din Parcul Central. Ei au folosit 2.500 de litri de apa, 1.500 de kilograme de mancare si au fost filmati pe 300 de casete video. Pe tot parcursul maratonului, sportivii au fost sustinuti de peste 25.000 de persoane care au semnat in caietele martor.

 
PPCD ar putea sa nu recunoasca rezultatele alegerilor din 6 martiePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :605
Monday, 28 February 2005

Conducerea PPCD va fi in drept sa nu recunoasca valabilitatea rezultatelor scrutinului din 6 martie 2005 "daca mostrele de terorism mediatic la adresa PPCD si a liderului acestuia, Iurie Rosca, nu vor fi reprimate din start de CEC", informeaza un comunicat al Biroului de presa al PPCD.

Crestin-democratii atrag atentia OSCE, a Consiliului Europei, a institutiilor diplomatice acreditate si a organismelor internationale care supravegheaza procesul electoral din Republica Moldova asupra faptului ca "in urma loviturilor murdare ale regimului Voronin, atmosfera politica este atat de tensionata, incat ar putea servi drept cauza a unei instabilitati sociale fara precedent si a destabilizarii situatiei social-politice atat in preajma scrutinului, cat si dupa". "Cu ingrijorare constatam ca ia amploare campania de denigrare a PPCD si a liderilor acestuia. Actiunile de manipulare mediatica a opiniei publice prin bestializarea opozitiei crestin-democrate, prin atacuri infame la persoana liderului PPCD, atmosfera de intoleranta intretinuta in societate de manevrele politice ale partidului de guvernamant, de ticurile agresive ale presedintelui comunist Vladimir Voronin, pornit contra tuturor, invrajbeste societatea, o demoralizeaza, producand o atmosfera deosebit de grava in preajma alegerilor din 6 martie curent. Recent am fost informati ca teroristii mediatici ai regimului Voronin au pregatit inca un film denigrator la adresa PPCD si a liderului acestuia, Iurie Rosca. Pelicula, care urmeaza a fi difuzata in timpul apropiat la posturile de televiziune aservite presedintelui Voronin, ofera imagini ale sediilor PPCD, Tipografiei Prag-3, Cartelului Taranesc "Sfantul Gheorghe", precum si imaginea a doua imobile din Valea Prahovei, Romania, care, chipurile, ar apartine lui Iurie Rosca. Comentariile de care este insotita noua facatura comunista abunda de expresii acide, in privinta a doua vile din Valea Prahovei, care ar apartine presedintelui PPCD: sunt intervievati doi "localnici" tineri, care seamana mai mult cu niste basarabeni (accent fortat muntenesc). De asemenea, pelicula ofera "probe", potrivit carora "toti" liderii PPCD ar dispune de cetatenie romana si ar detine proprietati in Romania, fiind actionari la principalele intreprinderi de peste Prut. Alt subiect lucrat de tehnologii mediatici ai regimului Voronin vizeaza pretinsa finantare a campaniei electorale a PPCD de catre compania spaniola "Union Fenosa" si de catre alti investitori straini din Republica Moldova", se arata in comunicatul citat. Mai mult, in opinia crestin-democratilor, "la evidenta implicare a institutiilor statului (Presedintia, Guvernul, Consiliul Suprem de Securitate, SIS etc.) in actuala campanie electorala de partea PCRM se adauga si partizanatul politic al Comisiei Electorale Centrale prin intermediul secretarului acestei institutii Valentin Vizant si a vicepresedintelui Ivan Cucu (membru al PCRM pana la data constituirii CEC). Ultimul este si autorul Hotararii CEC prin care PPCD ii este refuzat dreptul la replica, solicitat in urma difuzarii filmului "Opriti extremismul". Comunistul Ivan Cucu nu gaseste in cele 10 minute de calomnie tirajata televizat in milioane de exemplare "nici un subiect ce poate fi supus contestarii". Astfel, Ivan Cucu aproba, fara drept de replica, in numele CEC, practica comunista a asasinatului politic si moral", se mai arata in comunicatul Biroului de presa al PPCD.

 
Jocul lui Voronin la doua capete continuaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :449
Monday, 28 February 2005

"Nici nu poate fi vorba de vreo relatie incordata intre Republica Moldova si Rusia, desi avem o situatie concreta - campania electorala", a declarat sambata pentru radio "Eho Moskvi" presedintele moldovean Vladimir Voronin, exprimandu-si convingerea ca "anumite forte politice din Moscova" sprijina pe toate caile oponentii politici ai comunistilor moldoveni in actuala campanie electorala.

In opinia lui Voronin, relatiile moldo-ruse "sunt umbrite de doar o singura problema - cea transnistreana". "Moldova a respins memorandumul Kozak, de solutionare a conflictului, deoarece acest document nu garanteaza integritatea teritoriala a tarii mele. Consider ca ideea federalizarii are o portita pentru Transnistria de a iesi din federatie, devenind stat independent". Solicitat sa spuna ce crede despre extinderea sau schimbarea actualului format de negociatori in solutionarea diferendului transnistrean, Voronin a declarat: "Daca un doctor ma trateaza de zece ani si nu vad vreo schimbare in bine, atunci eu trebuie sa schimb ori medicul, ori sa revad modalitatea de lecuire. Actualul format de negociatori a cimentat doar regimul transnistrean si consideram ca antrenarea in proces a Uniunii Europene, a Statelor Unite si a Romaniei ar putea redresa situatia", a spus el. Pe de alta parte, Voronin nu exclude posibilitatea de a rezolva problema transnistreana impreuna cu Putin. "As vrea ca problema sa fie rezolvata dupa urmatoarea formula - sa le fie taiate poftele tuturor celor care s-au oplosit in aceasta enclava. E necesara o vointa politica - Transnistria sa fie parasita onorabil pentru a incheia discutia. Sunt gata oricand sa ma intalnesc cu presedintele Rusiei si sa examinez problema", a precizat Voronin, adaugand ca "esential este nu evacuarea trupelor militare din regiune, ci evacuarea munitiilor, pazite de militari". Referindu-se la alegerile din 6 martie, Voronin a declarat ca daca va fi ales iarasi presedinte, va pleca neaparat la Moscova pentru a participa la festivitatile care urmeaza a fi desfasurate la 9 mai, desi "este gata sa mearga si pana la acea data". "Daca voi fi ales presedinte, Moldova va merge categoric pe calea integrarii in Uniunea Europeana, dar fara a examina varianta NATO", a conchis Voronin. Reamintim ca principalul sau oponent politic, crestin-democratul Iurie Rosca, sustine consecvent ideea ca integrarea plenara a Republicii Moldova in Uniunea Europeana este posibila doar prin aderarea la NATO.

 
Studentii basarabeni se adreseaza oficialitatilor moldovene, romanesti dar si europenePDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :692
Monday, 28 February 2005

Printr-o scrisoare deschisa studentii basarabeni aflati la studiu pe teritoriul Romaniei se adreseaza oficialitatilor de la Chisinau, dar si celor de la Bucuresti si Bruxelles, aratand faptul ca masurile pe care le ia statul moldovean in pregatirea alegerilor din 6 martie, sunt impotiva constitutiei si a drepturilor elementare ale omului.

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a amenaja un singur centru de votare pentru zecile de mii de basarabeni de pe teritoriul Romaniei dar si conditionarea votarii numai in localitatile de bastina, a starnit un val de proteste ce se vor desfasura astazi in principalele centre universitare din tara dar si la Paris. Atasam in cele ce urmeaza scrisoarea deschisa trimisa oficialitatilor.

SCRISOARE DESCHISA

Ambasadei Republicii Moldova in Romania,

Ministerului Afacerilor Externe din Romania

Curtii Europene a Drepturilor Omului

Noi, elevii si studentii basarabeni, aflati la studii in Romania, intruniti in mai multe organizatii de tineret din Bucuresti, Iasi, Brasov, Consanta, Cluj, Timisoara, sustintuti de organizatii de tineri din Romania si Comitetul de Solidaritate si Monitorizare Roman din Paris, protestam impotriva deciziei Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau, conform careia pe teritoriul Romaniei va fi deschisa doar o sectie de votare pentru alegerile din 6 martie din Republica Moldova.

Mentionam ca in Romania, in prezent, se afla peste 15.000 de elevi si studenti precum si zeci de mii de cetateni moldoveni aflati la munca.

Potrivit Codului Electoral al R. Moldova, o sectie de votare poate sa deserveasca doar cel mult 3.000 de persoane. Pana in prezent, autoritatile de la Chisinau incalca grav dreptul constitutional al cetatenilor statului moldovean, plecati peste hotare, in ceea ce priveste libertatea de a alege. Consideram ca in mod intentionat, guvernarea comunista de la Chisinau nu a dorit sa ofere conditii de vot electoratului din Romania.

NOI VREM SA VOTAM!

Cerem de urgenta sprijin in vederea deschiderii sectiilor de votare la Iasi, Galati, Brasov, Constanta, Cluj, Timisoara si deschiderea a doua sectii de votare in Bucuresti - cu suplimentarea urnelor de vot in aceste sectii.

Totodata atentionam organismele europene in drept asupra acestor incercari - asumate de catre puterea comunista de la Chisinau - de fraudare a unui drept fundamental al cetatenilor din R.Moldova, aflati in Romania. In cazul in care, nu vom primi un raspuns solicitarilor noastre, ne rezervam dreptul de a continua demersurile la alte niveluri, pana la solutionarea de drept a acestei situatii.

 Organizatia Studentilor Basarabeni Timisoara

Liga Studentilor din Universitatea Dunarea de jos Galati

Liga Studentilor si Elevilor Romani din Basarabia si Bucovina

Asociatia Culturala Basarabia-Bucovina

Asociatia Studentilor Basarabeni si Bucovineni Craiova

Miscarea Tinerilor Europeni - Romania

Comitetul de Solidaritate si Monitorizare Roman Franta

 
La Congresul CMR din acest an nu vor putea vota decat membrii cu cotizatia la ziPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :491
Monday, 28 February 2005

Consiliul Mondial Roman/Romanian World Council, Inc., organizatie umbrela non profit cu sediul in Atlanta, SUA si ale carei activitati de sustinere a romanilor de pretutindeni, in eforturile pentru pastrarea si asigurarea continuitatii culturale, a identitatii si istoriei milenare, si a dreptului la exprimare in limba materna, transmite membrilor prin intermediul agentiei Romanian Global News, ca si celor interesati de activitatile sale urmatoarele precizari organizatorice.

"Asteptam ca toate organizatiile membre ca si persoanele particulare, membri CMR, sa reconfirme apartenenta la organizatie, totodata achitand si cotizatia anuala. Plata acestei cotizatii trebuie facuta pana la data de 15 aprilie, 2005. In acest sens in R. Moldova, pentru achitarea sumei stabilite, ca si cotizatie, se va lua legatura cu dna. Vitalia Pavlicenco iar in Romania, plata cotizatiei se va face luandu-se legatura cu dl. Av. Antonie Popescu, la telefon 0722618959 sau 314 32 93. Datorita multitudinii de asociatii/organizatii/fundatii existente in tara ca si numarului ridicat de persoane interesate, Reprezentanta Romania trebuie sa fie contactata de membrii sau simpatizanti si nu invers! In Statele Unite, cotizatia se va trimite la PO Box 2787, Lawrenceville Hwy, Lilburn, GA 30047, USA, pentru Romanian American Cultural Center, Inc., urmand ca listele celor care au achitat-o sa fie inaintata doamnei Rodica Bostan. Dupa intalnirea cu reprezentanti ai societatii civile din Chisinau si pelerinajul la Tiganca (2-4 iulie a.c.), Congresul Consiliului Mondial Roman isi va desfasura lucrarile intre 11-15 iulie la Izvoru Muresului. In acest sens la sedinta de analiza si alegeri nu vor putea participa si vota decat membrii cu cotizatia la zi! In alta ordine de idei, CMR anunta ca incepand cu data de 15 Martie, lista de discutii pentru membrii Consiliului Mondial Roman/Romanian World Council devine impact_romanesc@yahoogroups.com, o lista inchisa dar accesibila numai membrilor cotizanti. Pe aceasta lista mesajele denigratoare la adresa Romaniei si a romanilor, mesajele distructive, ca si un limbaj suburban elimina persoana care le emite. Consiliul Mondial Roman/Romanian World Council, prin Biroul Director, a decis realizarea unui nou web site al organizatiei asteptand sugestiile membrilor. "Avand in fata noastra doar patru luni pana la Congresul Consiliului Mondial Roman, sa ne intalnim in intentii si actiuni creatoare si de suport pentru romani oriunde s-ar afla, pentru castigarea respectului in societatea romaneasca globala, ca o organizatie consultativa, sprijinind tara in eforturile crearii unei adevarate democratii, inclusive si demne pentru noi toti" ne-a declarat dna. Smaranda Cazan-Livescu, presedintele interimar al Consiliului Mondial Roman.

 
Studentii basarabeni din toata tara vor protestaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :486
Monday, 28 February 2005

Organizatia Studentilor Basarabeni din Timisoara organizeaza luni, 28 februarie, un mars de protest contestand decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova de a nu deschide sectii de votare in centrele universitare din Romania, in contextul alegerilor parlamentare din R. Moldova care vor avea loc pe data de 6 martie 2005.

Marsul, care se va desfasura pe traseul Complex Studentesc (Camin C16) - Universitatea de Vest Universitatea Politehnica Piata Operei din Timisoara, intre orele 12:00-15:00 si va fi multiplicat la nivel national si in alte centre universitare din Brasov, Iasi, Galati. Incepand cu ora 14.00 la Paris se va desfasura, de asemenea, un mars de protest, din aceleasi motive. Conform pregatirilor pe care R.Moldova le realizeaza pentru a "facilita" votul cetatenilor moldoveni din afara granitelor cei care sunt aflati la 6 martie pe teritoriul Romaniei, vor putea vota doar la Ambasada Republicii Moldova de la Bucuresti unde va fi deschisa singura sectie de votare. (!?) Tinand cont ca numarul basarabenilor de pe teritoriul Romaniei este destul de mare (numai in sistemul de invatamant numarul lor se ridica la circa 20.000 de persoane, plus cele aproximativ 30.000 de persoane cu dubla cetatenie, amenajarea unei singure sectii de votare atesta intentia evidenta a autoritatilor moldovenesti de a impiedica tinerii in a-si exprima optiunea electorala. In conditiile in care cei circa 45.000 de oameni ar incerca sa voteze, acest lucru ar fi, practic, imposibil, tinand cont de cozile mari care s-ar crea in fata ambasadei. "Consideram gestul Comisiei Electorale Centrale si al autoritatilor de la Chisinau un atac dur asupra dreptului constitutional al tinerilor, in ceea ce priveste libertatea de a alege. Si aici facem referire si la faptul ca, conform legii electorale, cetatenii aflati pe teritoriul R. Moldova vor vota doar in localitatea unde-si au domiciliul, lucru care va limita considerabil posibilitatile de a-si exprima opinia celor aproximativ 80.000 de tineri, aflati la studii in Chisinau, care vor trebui sa se deplaseze in localitatile unde-si au domiciliul", ne declara initiatorii acestui demers democratic, reprezentati de Nicolae Federiuc, presedintele OSB.

 
Protest impotriva "rebotezarii" strazilor din ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :517
Monday, 28 February 2005

ONG Hyde Park va desfasura, la cererea unor membri si simpatizanti ai organizatiei, o actiune de protest, impotriva propunerii de redenumire a strazilor din Chisinau cu nume sovietice.

Mitingul de pichetare, autorizat de primarie, se va desfasura in fata sediului Consiliului Municipal Chisinau, se arata intr-un comunicat al organizatiei Hyde Park. Protestul vine ca urmare a propunerii unui consilier municipal de a redenumi unele dintre cele mai importante strazi din Chisinau asa cum erau numite in perioada sovietica. Chiar Bulevardul Stefan cel Mare ar urma sa se numeasca Bulevardul Lenin. Proiectul de decizie a fost votat de mai multi consilieri, ceea ce a stanit nemultumirea multor cetateni care considera discriminatorie si ilegala o astfel de modificare. Numele domnitorului Stefan cel Mare pe care il poarta astazi artera principala a capitalei Republicii Moldova nu poate fi inlocuit cu numele liderului bolsevic Lenin, care n-are nici o legatura directa cu istoria acestui pamant si a oamenilor care il locuiesc, se arata in comunicat. Deoarece s-a promis ca asupra acestei chestiuni se va reveni in Consiliul Municipal, ONG Hyde Park protesteaza si cere renuntarea la aceasta idee de revigorare a numelor bolsevice impuse cu forta in detrimentul celor angrenate in istoria si cultura nationala. Membrii organizatiei anunta ca vor iesi in strada in data de 8 martie, pentru trei ore. Ei fac, totodata, un apel catre cetatenii asociati sau liberi, care nu sunt indoctrinati sau infricosati, sa-si manifeste dezacordul in aceasta problema, alaturi de ei. Mitingul a fost initial respins de politie, procuratura si SIS, insa Primaria a emis totusi o dispozitie de autorizare a protestului (nr. 105 d, 11.02.05). Astfel, pichetarea este programata sa se desfasoare marti, 8 martie, de la ora 11.00, in fata Primariei Chisinau, la intersectia strazii Vlaicu Parcalab cu bd. Stefan cel Mare. Comunicatul organizatiei non-guvernamentale Hyde Park aminteste ca la inceputul lunii ianuarie 2005, incalcand drepturile omului si normele procedurale interne, responsabilii din cadrul Primariei Chisinau au refuzat sa autorizeze o actiune similara initiata de organizatia amintita Din acest motiv aceasta a atacat Primaria in judecata, insa in data de 21 februarie 2005, Curtea de Apel Chisinau a decis sa respinga cererea ca fiind nefondata, dar si aceasta decizie va fi contestata in termenul prevazut de lege, se mai arata in comunicat.

 
Blue-Air lanseaza doua noi zboruri spre EuropaPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania/Romanian Global News
Accesari :527
Monday, 28 February 2005

Compania aeriana romaneasca Blue Air va lansa de marti, 1 martie, doua noi rute de zbor pe directia Bucuresti-Dusseldorf si Bucuresti-Roma.

Cele doua zboruri care se vor inaugura chiar de Martisor vin sa satisfaca cererile romanilor care locuiesc sau muncesc in Italia si Germania, tari in care, de altfel, se afla o mare parte din diaspora romana. Cei care doresc sa se deplaseze mai usor spre cele doua destinatii pot sa beneficieze de trei zboruri saptamanale, in zilele de marti, joi si sambata din fiecare saptamana, in ceea ce priveste Germania, sau de doua ori, lunea si vinerea, spre capitala Italiei. Zborurile se vor efectua cu un avion de tipul Boeing 737-300, iar biletele au preturi care pornesc de la 40 de euro, dus-intors, conform paginii de web a companiei, www.blueairweb.com.

Blue Air este o companie de zbor low-cost care efectueaza in momentul de fata transport aerian din Bucuresti sau Timisoara spre Istanbul, Lyon, Roma, Dusseldorf, Barcelona si Milano. Firma romaneasca este prima companie de acest fel din Romania si s-a constituit pe baza modelelor de succes care au fost implementate in Statele Unite ale Americii sau Europa de Vest.

 
Copiii romani din Germania vor fi mai aproape de traditia romaneascaPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :501
Monday, 28 February 2005

Romanca Mioara Georgescu, stabilita in Germania, unde lucreaza ca pianista la Conservatorul din Frankfurt, a avut initiativa de a-i familiariza cu dansurile populare romanesti pe copiii interesati de acest domeniu.

Ideea va fi pusa in practica cu ajutorul sefei Mioarei Georgescu, la randul sau profesoara de dans la aceeasi institutie de invatamant superior din orasul german, informeaza pagina rom2.de. In sprijinul acestui proiect se alatura Consiliul CROM, prin presedinta sa, Dorothea Krampol, cea care ii roaga pe cei care doresc sa se inscrie la acest program sa o contacteze la adresa de e-mail Cromrheinmain1@aol.com. Mioara Georgescu se va ocupa de procurarea costumelor, gasirea unui spatiu adecvat si de organizarea repetitiilor, copiii fiind asteptati sa faca parte din acest proiect ambitios.

 
O noua publicatie romaneasca in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :484
Monday, 28 February 2005

Romanii care locuiesc in Canada vor putea sa beneficieze de o noua publicatie dedicata lor, care se intituleaza Jurnalul Romanesc.

Aceasta va aparea de marti, 1 martie, la inceput sub forma unui ziar bilunar, iar peste cateva luni se va transforma in saptamanal. Jurnalul Romanesc va costa 1 dolar canadian, primul numar urmand sa fie distribuit gratuit, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Ziarul se va putea achizitiona din momentul aparitiei sale de la magazinele si bisericile romanesti din Canada.

 
Produsele cosmetice romanesti, o posibila afacere in CanadaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :556
Monday, 28 February 2005

Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia va organiza periodic, in fiecare zi de miercuri a saptamanii, o serie de prezentari ale produselor USANA, ca forma de potentiala afacere.

Acestea vor avea loc in intervalul orar 19:00-21:00 la noul sediu al centrului romanesc si vor fi sustinute de Mariana Roman si Daniela Diaconu. Cele doua vor expune beneficiile financiare ale produselor USANA, dar si cele de sanatate si frumusete pe care acestea le ofera. Prima intalnire in acest sens se va desfasura miercuri, 2 martie, si o va avea ca invitata pe Elena Postelnicu, expert cosmetolog, cu o experienta de 25 de ani in cercetare, alaturi de profesori renumiti ca Stefan Ionescu- Calinesti si Ana Aslan, informeaza pagina de web a centrului romanesc. In cadrul intrunirii, Elena Postelnicu va prezenta produsele cosmetice Sense si va oferi sfaturi si demonstratii referitoare la protectia si intinerirea pielii.

 
Apele minerale romanesti triumfa la un concurs internationalPDF Print E-mail
West Virginia, SUA/Romanian Global News
Accesari :596
Monday, 28 February 2005

Doua ape minerale romanesti au reusit sa obtina primele doua locuri la concursul de profil International Water Tasting Contest" care s-a desfasurat in perioada 24-27 februarie in orasul american Berkeley Springs, din statul West Virginia.

Medalia de aur a fost obtinuta de Roua Muntilor, cu 491 de puncte, iar locul doi, respectiv medalia de argint, a revenit apei Borsec, 444 de puncte, la egalitate cu apa elvetiana Tie-Alps2O. Ambele marci au fost premiate la sectiunea Cea mai buna apa minerala carbogazoasa imbuteliata, informeaza pagina de web a romanilor din British Columbia. Borsec a reusit sa repete performanta pe care a obtinut-o in urma cu un an, la acelasi concurs, si continua, prin medalia luata, sa duca mai departe renumele apei minerale romanesti de calitate, dupa ce in urma cu cativa ani, in 1999, Perla Harghitei a castigat, la randul ei, medalia de aur in cadrul aceleiasi competitii.

 
IPS Iosif efectueaza o vizita in RomaniaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :494
Monday, 28 February 2005

Inalt Prea Sfintitul Iosif, intai statatorul Mitropoliei Ortodoxe Romana a Europei Occidentale si Meridionale, se va afla in perioada 28 februarie-7 martie in Romania, unde va participa alaturi de inalti prelati ortodocsi romani din tara si din strainatate, la manifestarile religioase prilejuite de lucrarile sfantului Sinod si ale Adunarii Nationale ale Bisericii Ortodoxe Romane.

Totodata, spre finalul vizitei sale, ierarhul roman va mai lua parte si la festivitatile legate de aniversarea a 120 ani de autocefalie si 80 de ani de patriarhie, informeaza buletinul periodic al Mitropoliei Romane cu sediul la Paris, Foaia Sfantului Ioan Casian.

 
Expozitie de icoane grecesti pentru romanii din MontpellierPDF Print E-mail
Montpellier, Franta/Romanian Global News
Accesari :556
Monday, 28 February 2005

Parohia Ortodoxa Sfantul Apostol Andrei a comunitatii franco-romane din Montpellier va organiza sambata, 5 martie o vizita a expozitiei de icoane grecesti care poate fi admirata si la Palatul Papilor din Avignon.

Aceasta vizita va fi posibila cu sprijinul parintelui Mihai Tirrier. Acest eveniment va reprezenta, totodata, o buna ocazie de a vizita Palatul Papilor, pentru cei care nu au avut inca ocazia sa il vada. Comunitatea Ortodoxa Franco-Romana si-a ridicat parohia la 1 noiembrie 2004, sub patronajul Sfantului Apostol Andrei. Ea depinde de Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Centrale si Meridionale, condusa de mitropolitul Iosif. Comunitatea parohiala este compusa in mod deosebit din ortodocsi de origine romana si francezi convertiti la ortodoxism. Liturghiile sunt celebrate in limba franceza, dar cuprind si rugaciuni si cantece in limba romana.

 
O noua cafenea europeana pentru romanii din SeattlePDF Print E-mail
Seattle, SUA/Romanian Global News
Accesari :481
Monday, 28 February 2005

Romanii care locuiesc in localitatea americana Seattle pot sa isi petreaca timpul liber in noua cafenea europeana intitulata Caf Darclee, dupa numele celebrei cantarete de opera din Romania, Hariclea Darclee.

Printre specialitatile noului local se numara clatitele cu continut dulce sau sarat, o gama larga de cafea italieneasca, dar si alte specialitati culinare europene, informeaza pagina de web a comunitatii romanesti din orasul Seattle. Cafeneaua gazduieste si lucrarile a doi artisti romani, Cornelia Moldoveanu si Dinu Diaconescu, care locuiesc in prezent in Romania si care sunt specializati in prelucrarea sticlei si a metalului. Totodata, pe site-ul cafenelei, www.Cafedarclee.com, se poate gasi si o prezentare amanuntita a activitatii desfasurate pana in prezent de cei doi artisti.

 
Turneul Fanfarei Ciocarlia continuaPDF Print E-mail
Hamburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :497
Monday, 28 February 2005

Fanfara Ciocarlia isi continua seria concertelor pe care le sustine in aceasta perioada prin Europa, cu un recital in localitatea germana Hamburg.

Acesta va avea loc marti, 1 martie, la sala Fabrik din Hamburg si este cel de-al patrulea concert pe care ansamblul romanesc il sustine in Germania de la inceputul turneului. Hamburg se alatura, astfel, celorlalte orase nemtesti, precum Karlsruhe, Frankfurt, Bielefeld, Berlin, Leipzig, Waiblingen, Bischofswerda, Essen, Stralsund, in care va sustine reprezentatii, informeaza portalul romanilor din Germania, www.rom2.de. Fanfara Ciocarlia efectueaza in perioada 23 februarie-4 iunie un turneu impresionant in Europa si America de Sud si, dupa o scurta pauza, isi va relua periplul mondial in lunile iulie, august, septembrie si octombrie intr-un alt turneu care va fi ulterior anuntat.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions