Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Multi dintre romanii din Marea Britanie ar putea fi expulzatiPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :528
Wednesday, 02 March 2005

Mare parte a cetatenilor romani, dar si bulgari, aflati pe teritoriul Marii Britanii, ar putea fi expulzati din pricina neglijentei autoritatilor londoneze.

Presedintele britanic al comisiei parlamentare pentru finante pubice, conservatorul Edward Leigh, doreste ca Marea Britanie sa expulzeze un numar de peste 6.000 de cetateni bulgari si romani ajunsi in tara sa in urma unei verificari deficitare a dosarului de solicitare a vizei, informeaza cotidianul The Guardian. Solicitarile pentru vize venite din partea romanilor au fost, insa, verificate tot de catre britanici. Reamintim ca in urma cu cateva luni, responsabilul cu probleme privind vizele la Bucuresti din cadrul ministerului britanic de Externe a dezvaluit un intreg sistem de acordare a vizelor viciat. Acest scandal s-a terminat, pe atunci, cu demisia responsabilului britanic pe probleme de imigratie, Beverley Hughes. Comisia Parlamentara pentru Finante Publice a publicat recent raportul pe marginea acordarii acestor vize, din care reiese ca, in pofida declaratiilor fostului ministru de Interne, David Blunkett, ca vor fi expulzati 90% din cei intrati pe teritoriul Marii Britanii fara o verificare corespunzatoare a vizelor, nici o masura in acest sens nu a fost luata. Raportul mai releva faptul ca cererile de viza din cele doua tari, Romania si Bulgaria, au crescut vertiginos, de la 63 in perioada 2001-2002, la peste 8.000 intre anii 2003-2004. Numai 150 dintre imigrantii care au beneficiat de vize de intreprinzatori, pot dovedi ca au demarat, intr-adevar, afaceri in Marea Britanie, se mai arata in acest raport.

 
Mediul economic al presei din Republica MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :990
Wednesday, 02 March 2005

"Peste zece zile Moldova are sanse sa elimine orice indoiala in ce priveste atasamentul pentru democratie, a declarat presedintele american, George W. Bush, in discursul sau din data de 24 februarie, rostit in piata centrala din Bratislava.

In Republica Moldova mediul economic de activitate al presei este puternic influentat de mediul politic si cel legislativ. Prin politicile sale protectioniste, statul adopta legi si emite ordonante de guvern prin care favorizeaza presa de stat si impune conditii de piata inechitabile. Existenta presei de stat in proportiile in care ea exista in Republica Moldova este in profunda contradictie cu normele europene de functionare a presei in societatile democratice. Mentalitatea marcata de educatia bolsevica a clasei politice aflate la putere in Republica Moldova nu poate accepta sa guverneze fara o presa aflata in subordine. Este tocmai situatia inversata a societatilor democratice in care guvernarile nu pot exista fara o presa in opozitie. In Republica Moldova presa libera este considerata de catre acest tip sovietic de guvernare, drept opozitie politica si este tratata in consecinta. Actuala putere politica a impartit presa in doua categorii. Divizarea se face in baza unor precepte ideologice ale partidului de guvernamant: 1) presa de stat, oficiala, care contribuie la consolidarea statalitatii si 2) presa independenta, de opozitie, care urmareste lichidarea statalitatii. Din prima categorie fac parte mediile de stat, care, dupa cum s-a mai constatat in acest raport, sunt instrumentul de propaganda al partidului de guvernamant, plus asa numita presa independenta, dar inregimentata politicilor Partidului Comunistilor. In categoria a doua intra presa libera, neangajata politic, constituita anterior, in perioade istorice mai favorabile, care trateaza realitatea prin optica spiritului critic, tin sa respecte etica profesionala si pun in slujba interesului public. In dependenta de pozitia pe care o ocupa pe o parte sau alta a rubiconului politic si profesional presa va beneficia sau va resimti efectul politicilor promovate de stat.Protectionismul de stat

De politica protectionista profita presa de stat al carei fondator este Guvernul. De exemplu, spre deosebire de presa independenta care a mai ramas in Casa Presei, ziarele guvernamentale au avut pe parcursul anilor taxe preferentiale pentru arenda spatiilor, pe care nu le-au achitat nici o data. Mai mult, la 23 martie 2003, Guvernul emite Hotararea Nr. 375, Cu privire la transmiterea unor incaperi prin care spatiile ocupate in Casa Presei de catre cotidienele Moldova Suverana, Nezavisimaia Moldova sunt transmise de la balanta intreprinderii de stat Casa Presei in gestiunea economica a celor doua intreprinderi de presa. Agentia Moldpres a beneficiat de aceste inlesniri mai devreme. In mass-media audiovizuala protectionismul statului se manifesta prin acordarea preferentiala a frecventelor cotate unor structuri corporative sau private ce fac dovada obedientei fata de regimul politic. Exemplu poate servi cazul Grupului de presa al magnatului Birstein, directorul general al caruia Sergei Drobot, este, contrar prevederilor legii, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Posturile de radio si de televiziune subordonate Grupului pot obtine orice frecventa si-o doresc. In aceeasi categorie se inscrie si Compania interstatala a CSI Mir care a obtinut licenta unui canal TV in Chisinau in dauna pretendentilor autohtoni. Formata in exclusivitate de reprezentantii puterii, institutia de reglementare in domeniul audiovizualului executa punctual toate comandamentele regimului politic, inclusiv cele de ordin represiv. Drept dovada elocventa in acest sens il constituie cazul postului de radio Vocea Basarabiei, emisia caruia a fost suspendata pe un termen de trei luni. Posturile municipale de radio si televiziune Antena C si Euro TV au fost avertizate de mai multe ori pe parcursul anului 2003 cu sanctiuni din partea CCA, inclusiv cu masura capitala de suspendare a licentelor.

Politica concurentei neloiale

Concurenta neloiala este generata de aparatul guvernamental prin promovarea unor dotari din fondurile publice si prin campanii de obligare a structurilor bugetare si a functionarilor de stat sa se aboneze la publicatiile de stat. Campaniile de publicitate sociala promovate de ministere, departamente, organizatii si institutii de stat sunt desfasurate doar prin intermediul presei de stat, in acest sens existand indicatii oficiale foarte precise. Dovada elocventa este directiva Guvernului Republicii Moldova Nr. 01.05.454/26 din 23 august 2001 semnata de prim-ministrul Vasile Tarlev si adresata ministerelor si departamentelor. Directiva are urmatorul continut si este valabila si astazi: In scopul mediatizarii informatiilor publicitare rog sa plasati avizele, darile de seama etc. pe paginile ziarelor Moldova Suverana si Nezavisimaia Moldova. Totodata, rog sa contribuiti la executarea ecestui lucru de catre intreprinderile, organizatiile si institutiile gestionate.

Politica directionarii capitalului de publicitate si reclama

Metoda directionarii din umbra a capitalului de reclama si publicitate face parte din arsenalul de extenuare a presei incomode si de sustinere a presei inregimentate in diverse cercuri de interese. Este o metoda destul de raspandita in Republica Moldova si functioneaza discret, in baza unor parghii sofisticate. Separate pe criteriu de loialitate ideologica, intreprinderile de presa care nu sunt agreate de regimul de la guvernare, sunt izolate prin presiuni de sursele traditionale de finantare. Impotriva agentilor economici si a altor structuri care plaseaza comenzi de reclama in publicatiile independente si indezirabile sunt aplicate metode de intimidare. Structurile de stat abilitate cu controale si verificari sunt indreptate catre cei ce sustin presa antistatala si in foarte scurt timp sunt transformati in victime. Excesul de zel al functionarului de stat a reusit sa creeze o zona proscrisa in jurul mediilor nesupuse. In felul acesta, pentru a evita problemele ce pot sa apara, multi potentiali furnizori de reclama sunt determinati sa evite mediile aflate pe listele negre ale puterii

Politica sanctiunilor prin judecata

Sanctiunile juridice sunt aplicate de ramurile puterii prin mecanismul de exercitare a presiunilor asupra tribunalelor si judecatoriilor. Se urmareste obtinerea unor sanctiuni administrative contra presei de opozitie, soldate cu amenzi. Scopul urmarit este extenuarea lor financiara si, implicit, lichidarea. Dependenta magistraturii de ramurile puterii este plaga cea mai periculoasa pentru orice societate. Sentintele la comanda sunt un fenomen deja obisnuit in Republica Moldova. Cazurile cele mai cunoscute de extenuare prin procese de judecata a mediilor de informare sunt:

 • cazul saptamanalului Accente care din cauza proceselor multiple intentate a fost impus sa renunte la investigatii si sa se vanda pentru a evita falimentul;
  • cazul ziarului independent Aciak Ghyoz din Comrat, supus unor amenzi in urma unui proces de injustitie crasa;
  • cazul saptamanalului  Cuvantul  din Rezina, pedepsit pentru publicarea unei opinii ;
  • cazul saptamanalului Novaia Gazeta din Bender, amenintat cu procese de judecata si amenzi ;
  • cazul Birstein contra Grupului de presa Flux, care in conformitate cu decizia primei instante gazetarii trebuie sa achite amenzi ce depasesc cu mult capacitatile financiare ale publicatiei ;
  • cazul S.A. DAAC-Hermes contra saptmanalului Timpul in derulare dramatica si nefavorabila pentru jurnalisti..

  In toate cazurile enumerate jurnalistii acuza justitia de tratare partinitoare.

  Analiza realizata de Eugen Tomac.

 
Bazele militare americane - numai in DobrogeaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :522
Wednesday, 02 March 2005

Bazele militare americane de pe teritoriul Romaniei vor fi amplasate numai in Dobrogea, a aratat marti, 1 martie, ministrul roman al Apararii Nationale, Teodor Atanasiu.

El a mai adaugat ca decizia finala in acest sens urmeaza sa fie luata la Congresul SUA ce se va desfasura in aceasta luna si va fi, totodata, abordata in cadrul discutiilor cu secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld in cadrul vizitei pe care presedintele Traian Basescu o va face in Statele Unite ale Americii. Tot la acest congres, programat pentru luna martie, urmeaza sa fie decisa si data la care aceste baze vor fi amplasate.

 
Bucurestiul gazduieste Festivalul de Teatru romano-francezPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :505
Wednesday, 02 March 2005

Institutul Francez din Bucuresti si Ambasada Frantei la Bucuresti vor organiza in perioada 7 20 martie cea de-a doua editie a Festivalului de teatru franco-roman Coup de Theatre, eveniment care se va desfasura, simultan, in capitala, la Teatrul Nottara, Teatrul Bulandra, Teatrul Foarte Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul Odeon, Teatrul Ion Creanga, Studioul Cassandra, La Scena si Sala Elvira Popescu.

Festivalul va aduna la Bucuresti nume importante din lumea teatrului romanesc, precum Oana Pellea, Tompa Gabor, Razvan Vasilescu, Constantin Chiriac, Mircea Diaconu, Cornel Todea, Catalina Buzoianu, Mihai Dinvale, Eugen Cristea, dar si invitati straini din Franta si Belgia, printre care Jacques Weber, Philippe Fenwick sau Jean-Louis Danvoye. Evenimentul teatral va contine 14 spectacole in limba franceza si 15 adaptari in romana scrise de autori francezi, programate in asa fel incat sa permita spectatorilor sa vada cat mai multe reprezentatii diferite, se arata intr-un comunicat de presa emis de Institutul Francez. Spectatorii care doresc sa vizioneze cel putin cinci spectacole vor beneficia de accesul gratuit la al saselea spectacol, in limita locurilor disponibile.

 
Cel mai bun volum romanesc de proza din 2004 va fi anuntat in martiePDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :551
Wednesday, 02 March 2005

Ziarul de Iasi si Editura Polirom vor organiza in acest an cea de-a doua editie a Concursului National de Proza pentru volumele romanesti care au fost publicate in anul 2004.

Juriul competitiei, alcatuit din Alexandru Calinescu, presedinte, Emil Brumaru, Nichita Danilov, Valeriu Gherghel, Codrin Liviu Cutitaru si Gabriel H. Decuble, a avut misiunea de a alege numai zece titluri dintr-o selectie minutioasa de 20 de carti aparute in urma cu un an. Acestea sunt: Proorocii Ierusalimului, de Radu Aldulescu, Editura U.S.R.; Bagau, de Ioana Bradea, Editura Samuel Testet Editeur; De ce iubim femeile, de Mircea Cartarescu, Editura Humanitas; Visul copilului care paseste pe zapada fara sa lase urme sau Invizibilul, descriere amanuntita, de Gabriel Chifu, Editura Polirom; Pupa russa, de Gheorghe Craciun, Editura Humanitas; Sexagenara si tinarul, de Nora Iuga, Editura Polirom; Raiul gainilor, de Dan Lungu, Editura Polirom; Evanghelia dupa Arana, de Nicolae Strimbeanu, Editura Humanitas; Caietele lui Ozias, de Ion Vianu, Editura Polirom; Misterele Castelului Solitude sau despre singuratate la vreme de iarna, de Daniel Vighi, Editura Polirom. Castigatorul va fi anuntat la mijlocul lunii martie, iar premiul in valoare de 50.000.000 de lei va fi inmanat in cadrul unei festivitati ce va avea loc in luna iunie, se arata intr-un comunicat de presa emis de Editura Polirom. Totodata, publicatia ieseana va oferi si doua premii Aurel Leon pentru debut, in valoare de cate 10.000.000 de lei, care vor fi destinate autorilor din Iasi.

 
Expozitie de arta spaniola la Cluj, Bucuresti si IasiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :557
Wednesday, 02 March 2005

Muzeul provincial din Spania, condus de Encarna Lago, va inaugura joi, 3 martie, un turneu al expozitiei Ars Moenia in diferite orase din Romania.

Exista, totodata, posibilitatea ca aceasta expozitie sa ajunga si la Praga, la fel ca si in alte orase ale Europei de Est. Expozitia are in componenta sa 29 de opere apartinand tot atator artisti spanioli si a fost prezentata in urma cu un an in Madrid, iar mai tarziu a inceput un turneu in cateva orase din Spania si Portugalia. Odata cu vernisajul sau in Romania, se doreste deschiderea unor punti culturale cu tarile din est, care ar putea conduce la mai multe schimburi de astfel de manifestari. Ca prim pas in acest sens, se pregateste deja o expozitie in Lugo a unor artisti polonezi, iar pe viitor una a unor artisti romani. Prima intalnire a Ars Moenia cu Romania se va desfasura pana la data de 4 aprilie, si va fi gazduita de Muzeul National de Arta Moderna Contemporana, situat in centrul universitar Cluj-Napoca. Colectia de picturi, fotografii, sculpturi si instalatii de lumini va putea fi admirata si la Bienala de la Iasi, dar si la Teatrul National din Bucuresti. Mai mult decat atat, realizatorii acestei expozitii, discuta in prezent despre organizarea acestei expozitii si la Institutul Cervantes din Praga. La vernisajul de maine va fi sustinuta si o conferinta de prezentare a artistilor, va fi citit un mesaj din partea ambasadorului Spaniei in Romania si o prezentare realizata de profesorul de Limba si Literatura Spaniola la Cluj-Napoca, Jose Luis Rodriguez Fernandez.

 
Pictura pe musama la Galeria HartPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :645
Wednesday, 02 March 2005

La Galeria Hart din capitala se va desfasura vineri, 4 martie, cu incepere de la ora 19.00, vernisajul expozitiei Sarumana pentru masa.

Expozitia aduce un plus de inedit prin neobisnuitul material ales ca suport pentru pictura: musamaua.  Musamaua este un reper al unui soi de kitsch levantin ce ne marcheaza inconstientul. E un material ce ne aduce aminte de bunatatile culinare ale bunicii si de reveriile de dupa masa in jurul unui imprimeu cu floarea soarelui. Expozitia este povestea vizuala a unei Romanii personale, Romania Anei Banica si a musamalei patate cu multa atentie si afectivitate juvenila, spune Dan Popescu, curatorul expozitiei si managerul Galeriei H'art. Expozitia se va derula pe o perioada de aproximativ 40 de zile si va putea fi vizitata de luni pana vineri, intre orele 13.00 si 18.00, iar sambata in intervalul 14.00-18.00. Evenimentul este realizat cu sprijinul Programului Cultural Elvetian in Romania si al DDP CAPITAL GROUP. Mai multe informatii pot fi obtinute de la PR managerul Liliana Purcarea, la numarul de telefon 210 83 51, fax - 210 83 02 si mobil - 0722 588 330. Adresa de email a managerului galeriei este popescudan@b.astral.ro.

 
Voronin a fortat vizita la Kiev in scop electoralPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :535
Wednesday, 02 March 2005

Presedintii Vladimir Voronin si Victor Iuscenko au examinat marti, la Kiev, probleme ce tin de impulsionarea cooperarii in cadrul organizatiei regionale GUUAM si participarea Ucrainei in calitate de garant al procesului de reglementare a diferendului transnistrean, informeaza agentia ucraineana "proUA".

Potrivit sursei citate, care citeaza Serviciul de presa al presedintiei ucrainene, cei doi presedinti au mentionat necesitatea impulsionarii relatiilor bilaterale, in primul rand in domeniul comercial-economic. Partile au remarcat ca potentialul cooperarii bilaterale nu este valorificat pe deplin. Agentia RIA "Novosti" scrie ca vizita lui Voronin la Kiev a avut loc la initiativa acestuia, fiind efectuata in regim, de urgenta. "Aceasta este o vizita "fulger", neplanificata din timp. Initiativa apartine partii moldave", a declarat secretarul de presa al presedintelui Ucrainei Irina Gherascenko. Ea a adaugat ca vizita lui Voronin a avut loc atat de neasteptat si vertiginos, incat partea ucraineana nu a reusit sa invite presa si sa creeze un grup de lucru pentru pregatirea vizitei. Mai mult, nu erau cunoscute nici chestiunile, ce urmau a fi examinate.

 
Jucand de partea comunistilor CEC refuza dreptul la replica al PPCDPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :600
Wednesday, 02 March 2005

Comisia Electorala Centrala a refuzat marti sa oblige TV "Moldova 1" sa ofere Partidului Popular Crestin Democrat dreptul la replica in contextul difuzarii, de catre acest post TV, a filmului "Opriti Extremismul", care denigreaza imaginea liderului PPCD, Iurie Rosca.

Membrul CEC Mihai Poalelungi a declarat ca "acest film a fost in cadrul timpului de antena gratuit cuvenit candidatilor independenti Silvia Chirilov, Alexandru Busmachiu, Tudor Tataru si Stefan Matei, la cererile parvenite in scris de al acestia". Reamintim ca, dupa difuzarea respectivei pelicule, Stefan Matei a declarat pentru AP FLUX ca "nu si-a dat acordul pentru utilizarea timpului sau de antena si ca nu a permis nimanui sa plaseze numele sau in spatele filmului "Opriti extremismul". Totodata, el a confirmat ca, inainte de difuzarea filmului, a fost invitat la Presedintie, unde a discutat despre acest film cu ambasadorul cu misiuni speciale al presedintelui Voronin, Sergiu Mocanu. Reprezentantul Silviei Chirilov la CEC, Dan Potarniche, a subliniat marti ca a fost imputernicit sa declare ca Silvia Chirilov a vizionat filmul inainte ca acesta sa fie difuzat si a acceptat propunerea reprezentantilor postului TV "Moldova 1" ca acesta sa fie difuzat in timpul de antena gratuit, cuvenit ei. Reprezentantul lui Alexandru Busmachiu la CEC, Mihai Lascu, a declarat ca Busmachiu, in calitatea sa de concurent electoral, "are dreptul constitutional de a face agitatie electorala in defavoarea oricarui concurent". La randul sau, reprezentantul lui Tudor Tataru la CEC, Ion Dediu, a declarat ca Tataru a permis difuzarea acestui film in timpul sau de antena "fara a cunoaste continutul filmului si, cu atat mai mult, fara a cunoaste faptul ca pelicula denigreaza imaginea liderului PPCD, Iurie Rosca". Membrii CEC i-au recomandat liderului PPCD sa apeleze la instanta de judecata pentru restituirea pagubelor morale pricinuite.

 
Boian Alexandrovici chemat din nou la PolitiePDF Print E-mail
Malainita, Serbia/Romanian Global News
Accesari :552
Wednesday, 02 March 2005

Preotul Boian Alexandrovici din Malainita a fost chemat din nou, in cursul zilei de miercuri, 2 martie, la sediul Politiei din comuna Negotin pentru continuarea anchetei, anunta corespondentul RGN in Timoc.

Oficialii sarbi, dar mai ales Biserica Ortodoxa Sarba, sunt revoltati ca acest tanar preot roman a avut curajul sa ridice prima biserica din Timocul sarbesc in care se slujeste in limba romana si care a intrat sub jurisdictia episcopului roman de Varset. Cei 300-400 de mii de romani/vlahi din zona nu au nici macar o ora in limba materna in scoli, iar in bisercile din cele 150 localitati in care ei sunt majoritari nu se aude vorba romaneasca. Mai putin la Malainita. Pana cand? Cat va rezista acest carismatic preot sa-si poarte crucea cand toate ii sunt impotriva? Este cand amenintat, cand ispitit cu promisiuni in schimbul acceptarii renuntarii la Biserica Ortodoxa Romana. Un tanar de 20 de ani face istorie in nord-estul Serbiei. Tara pe care o numeste tara mama si ierarhii bisericii romane sunt oare demne de locul pe care el le rezerva in sufletul lui?

 
PPCD preferatul cititorilor Romanian Global NewsPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :929
Wednesday, 02 March 2005

La mini sondajul de opinie lansat de agentia noastra de presa cu intrebarea "Cine credeti ca va castiga alegerile in R. Moldova?" cititorii Romanian Global News au votat in mare majoritate pentru Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD), cel care a adoptat culoarea orange ca semn de protest impotriva comunismului si in solidaritate cu miscarile democratice din Ucraina ce au adus la putere pe reprezentantii opozitiei democratice.

Astfel preferintele cititorilor nostri s-au impartit astfel: pentru PPCD au votat 60,7% din repondenti, pentru Blocul Moldova Democrata - 21,4% iar pentru Partidul Comunist al lui Voronin 17,9%. Partidul Social Democrat Moldovean nu a reusit sa treaca nici macar de un procent din preferintele cititorilor nostri.

 
Ambasada Romaniei in Sri Lanka participa la Saptamana FrancofonieiPDF Print E-mail
Colombo, Sri Lanka/Romanian Global News
Accesari :499
Wednesday, 02 March 2005

Sub egida Ambasadei Frantei in Sri Lanka la Colombo se va desfasura in perioada 14-20 martie Saptamana Francofoniei, in cadrul careia vor fi incluse si evenimente organizate de Ambasada Romaniei. Vor mai participa ambasadele Belgiei, Canadei si Elvetiei.

Ambasada Romaniei va profita si de aceasta ocazie pentru a populariza cultura romana, ajutand la o mai buna informare in tara de resedinta, Sri Lanka, asupra realitatilor culturale, sociale si economice ale Romaniei, se arata intr-un comunicat al reprezentantei noastre diplomatice la Colombo. Pentru ca aceasta Saptamana a Francofoniei va include si festivalul Bonjour Cinema, al filmului din tarile francofone, Romania se va prezenta in cadrul acestuia cu pelicula Ciuleandra. Filmul a fost pus la dispozitia organizatorilor cu amabilitatea directorilor din MAE de la Bucuresti, Catalin Tarlea si Manuela Vulpe, se mai arata in comunicat. Festiavalul de film va fi gazduit de cea mai mare sala de spectacole din Colombo, Elphinstone Theatre, in holul caruia Ambasada Romaniei va organiza si o expozitie de fotografii intitulata Aspecte din Romania de azi, in timp ce in cadrul Aliantei Franceze va fi organizat un stand de carte si de materiale documentare despre Romania. Actiunile din cadrul Saptamanii Francofoniei vor fi prezentate in cadrul unei conferinte de presa ce se va desfasura luni, 7 martie, cu incepere de la ora 18.00, in organizarea tarilor participante la eveniment. Ambasada Romaniei isi propune sa sublinieze cu acest prilej faptul ca reuniunea la varf a tarilor francofone pe 2006 se va desfasura la Bucuresti, tara noastra fiind o promotoare a libertatilor democratice si a tuturor valorilor democratiei, tinand cont de faptul ca francofonia este un spatiu de toleranta si de dialog, de afirmare a diversitatii, dar si un spatiu al solidaritatii, conchide comunicatul Ambasadei.

 
Dezacord despre alegerea autoguvernarilor minoritarePDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :524
Wednesday, 02 March 2005

Parlamentul Ungariei a reluat la 1 martie dezbaterea plenara a modificarii Legii Minoritatilor. Miza schimbarilor dorite este crearea conditiilor legale pentru eliminarea din autoguvernarile de nationalitate a persoanelor care nu apartin comunitatii de minoritate.

In lipsa acestor reglementari clare este indoielnica legitimitatea constitutionala a intregului sistem de reprezentanta al minoritatilor. Se pretinde de asemenea lamurirea si, totodata, largirea competentelor autoguvernarilor. Pentru adoptarea modificarilor este nevoie de acordul tuturor partidelor parlamentare. Acest acord insa pare a fi greu de obtinut. Partidele de guvernare sustin necesitatea introducerii unei liste electorale pentru ca la alegerile autoguvernarilor de minoritate sa participe doar membrii comunitatii de nationalitate. Partidul Fidesz, in schimb, considera inutil acest lucru. Propune ca alegatorii sa-si declare apartenenta etnica in fata comisiilor electorale, in momentul prezentarii lor la urnele de votare, in ziua alegerilor generale locale. Pe langa aceasta sustine modul actual de alegere a autoguvernarii pe tara. Partidele de guvernare in schimb, propun alegerea directa a membrilor reprezentantei nationale. Conform planurilor, sedinta plenara se va incheia saptamana ce vine. Pana la aceasta data pot fi inaintate propuneri pentru modificari. Pe baza prezentarilor pozitiilor partidelor privitor la problema discutata se asteapta formularea unor motiuni greu de adus la numitor comun, informeaza corespondentul RGN in Ungaria.

 
Omagiu adus amintirii lui Emanuil Gojdu la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :586
Wednesday, 02 March 2005

Un numar mare de credinciosi s-a adunat duminica trecuta in Capela Ortodoxa Romana din Budapesta, aflata intr-una din cladirile Curtii Gojdu, pentru a aduce un omagiu renumitului mecena al culturii romanesti.

Festivitatea de sfintire a monumentului funerar al familiei lui Emanuil Gojdu, renumitul mecena de origine macedoromana a fost ocazionata de readucerea acestuia in tara, dupa ce, in urma cu noua ani, fost transportat in Romania pentru restaurare. Programul zilei a inceput la Capela Gojdu cu o Sfanta Liturghie, celebrata de Prea Sfintia Sa Episcopul Sofronie, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane din Ungaria, impreuna cu parintele Aurel Pavel din Sibiu si parohul locului, parintele vicar Marius Maghiaru. In cadrul unui scurt parastas s-au adus multumiri lui Emanuil Gojdu, si intregii lui familii, pentru sprijinul enorm pe care l-a acordat culturii romanesti, tinerilor studiosi romani ortodocsi din Ungaria si Transilvania. Slujba a fost urmata de un simpozion in cadrul caruia specialisti din Ungaria si din Romania au evocat activitatea si meritele lui Emanuil Gojdu. Asistenta s-a deplasat apoi in Cimitirul Kerepesi, acolo unde isi doarme somnul de veci, alaturi de numeroase familii de macedoromani, si familia lui Emanuil Gojdu. Deasupra mormantului lui Gojdu s-a instalat la finele lunii ianuarie monumentul funerar, restaurat la Oradea cu sprijinul Guvernului Romaniei. Ceremonialul sfintirii monumentului a fost oficiat de Prea Sfintitul Parinte Episcop Sofronie si un sobor de preoti. Prin depunerea coroanelor si-au manifestat recunostinta fata de Emanuil Gojdu oficialitati din Ungaria si Romania, secretarul de stat Szab Vilmos, presedintele Heizer Antal, de la Oficiul pentru Minoritati, Calin Fabian, ambasadorul Romaniei la Budapesta, reprezentanti ai Fundatiei Gojdu din Sibiu, ai Universitatii din Oradea si ai principalelor organizatii, institutii ale comunitatii romanesti din Ungaria. Programul zilei s-a incheiat la Ambasada Romaniei, toti participantii fiind invitati la o receptie de bun ramas, oferita de ambasadorul Calin Fabian, care in aceste zile isi incheie misiunea diplomatica in Ungaria. Reprezentantii Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria i-au multumit ambasadorului Calin Fabian pentru sprijinul acordat comunitatii noastre prin oferirea unui cadou simbolic, o pictura de Stefan Oroian, informeaza corespondentul RGN in Ungaria. Multi stiu, totusi putini recunosc contributia enorma a macedoromanilor la dezvoltarea civilizatiei maghiare si romane. In secolele trecute, in orase mari ca Budapesta sau Miscolt, precum si in diferite parti ale Campiei Ungare au trait numeroase familii de origine macedoromana, care au contribuit prin averile lor la constructii de biserici, cladiri impozante, monumente, dar au acordat o atentie deosebita si bogatiei spirituale, valorilor culturale. Nimic mai graitor decat ca, intr-o vreme, Senatul orasului Dobritan cere excluderea macedonenilor din oras, deoarece vom fi nevoiti sa cautam in Ungaria dupa Ungaria, iar scumpa noastra patrie va fi transformata in Macedonia. Chiar a circulat o butada ca Ungaria moderna a fost creata de macedoneni cu ajutorul ungurilor. Este de ajuns sa ne gandim ca asa-numitul Pod Szchenyi, cunoscut de toata lumea ca Podul cu Lanturi, a fost construit din banii baronului Sinna acelasi care face donatii Catedralei Ortodoxe Romane din Arad si care intretine o corespondenta asidua cu Alexandru Ioan Cuza si care, conform ultimelor cercetari, in scrisorile interfamiliale folosea aromana. Biserica Ortodoxa Maghiara si-a intemeiat existenta in primul rand pe mostenirea acestor greci. Nu trebuie sa ne gandim decat la superba biserica in stil baroc din Piata Petfi din Pesta, la bisericile din Miscolt, Sentes sau Bichis, ca sa realizam cat de mare a fost contributia acestor frati ai nostri din Balcani la propasirea materiala si spirituala atat a romanilor, cat mai ales a ungurilor. O intreaga alee uitata din Cimitirul Kerepesi este plina de monumente funerare cu nume aromanesti. Dintre toate acestea ne amintim doar de unul (si e bine si asa).

 
O noua asociatie romaneasca in CanadaPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :1021
Wednesday, 02 March 2005

Asociatia romanilor din Calgary, cunoscuta pe pamant canadian sub titulatura Romanian Association of Calgary si care a fost recent infiintata, si-a prezentat prin intermediul site-ului Aliantei Romanilor Canadieni ultimele sale activitati, dat fiind faptul ca pagina sa de web se afla momentan in curs de realizare.

Printre aspectele enumerate se inscriu discutarea, aprobarea si redactarea statutului, conform regulamentelor si cerintelor legale provinciale, trimiterea la Edmonton a aplicatiei si documentatiei necesare procedurilor de inscriere a asociatiei, si anuntarea unei liste cu evenimente viitoare care vor atrage cat mai multi participanti. Cea mai importanta manifestare din programul lunii martie, adunarea membrilor asociatiei, va avea loc joi, 31 martie, cei care doresc sa participe fiind rugati sa isi anunte aceasta intentie pana pe data de 20 martie, accesand site-ul www.calgarytranslations.ca, unde poate fi gasita ca persoana de contact Maria V. Bandol, Certified Translator ATIA / CTTIC. Totodata, membrii actuali ai organizatiei anunta ca in scurt timp va putea fi utilizat si site-ul asociatiei, la adresa www.romanianscalgary.ca.

 
Martisoarele romanesti se cumpara si in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :543
Wednesday, 02 March 2005

Restaurantul romanesc Sam N Michou din Pickering si biserica ortodoxa romana Sf. Dumitru din Toronto au pus in vanzare traditionalele martisoare romanesti, simbol al primaverii pentru toti cei care sunt departe de casa, informeaza revista Romanul Canadian.

Localul romanesc, infiintat in urma cu un an, se ocupa frecvent de actiuni destinate romanilor care traiesc in aceasta parte a Canadei, si nu numai, in luna decembrie 2004 fiind si cel care a gazduit lucrarile artistului plastic Ioan Horea. Restaurantul apartine Mihaelei Butnaru, care a intuit faptul ca in afacerea sa se pot impleti foarte bine domeniul culinar si cel artistic. In ceea ce priveste lacasul de cult romanesc, acesta este, la randul sau, activ in privinta strangerii legaturilor dintre romanii aflati departe de casa, urmatorul eveniment pe care il va organiza sub indrumarea parintelui paroh Daniel Zaharia fiind preconizat sa se desfasoare in a doua jumatate a acestei luni.

 
Imigrantii romani continua procesul de regularizare in LogronoPDF Print E-mail
Logrono, Spania/Romanian Global News
Accesari :617
Wednesday, 02 March 2005

Zeci de imigranti din regiunea Logrono trec in fiecare zi pe la Birourile de Siguranta Sociala pentru a se inregistra. Imaginea, deja obisnuita, a numarului mare de imigranti care aspira la regularizarea situatiei lor in La Rioja s-a schimbat.

Daca pana acum aceste persoane, cu gesturi de nerabdare si cu dosare sub brat erau ceva obisnuit la sediul Primariei din Logrono, ei s-au mutat acum la birourile de Siguranta Sociala. Multi dintre strainii rezidenti in comunitate au reusit deja sa isi puna laolalta certificatele de inregistrare necesare, la fel ca si documentele referitoare la contractele de munca si cele care atesta ca nu au probleme cu Justitia. Ultimul pas este cel de inregistrare la Siguranta Sociala. Functionarii de la aceste birouri, amplasate pe strazile Labradores si Sagasta, incep deja sa simta efortul mare pe care il presupune luarea in primire a tuturor acestor imigranti care le trec prin fata. Exista cinci astfel de functionari care acorda consultanta telefonica si care pun la punct cererile anterioare, unul care se ocupa de persoanele citate deja si un altul care sta la dispozitia persoanelor care vin fara sa fie citati. Chiar daca programul este de la patru la sapte seara, in unele zile am ramas chiar pana la ora 8.30, povesteste unul dintre lucratori pentru publicatia La Guia de la Rioja. Cotidianul spaniol prezinta si povestea a trei romani care isi asteapta randul pentru prezentarea dosarelor la oficiile de Siguranta Sociala. Ana, de origine romana, lucreaza ca angajat domestic in trei case din Logrono. Este fericita ca isi poate obtine actele si ca isi poate legaliza situatia. Desi nu vorbeste deocamdata bine spaniola, face eforturi de a transmite un lucru foarte clar S-au purtat foarte bine cu mine. Au avut grija de mine foarte bine. Vreau sa multumesc tuturor. Doi asociati spanioli la o firma de constructii sunt pe punctul de a prezenta dosarele pentru doi muncitori romani care lucreaza de putin timp la ei. Isi fac bine treaba si nu au creat niciodata nici un fel de probleme povestesc angajatorii. Pentru ambii angajatori este foarte bine sa stie ca pot conta pe ei fara sa aiba nici un fel de probleme legate de acte, pentru ca acum nu este usor sa gasesti oameni care sa vrea sa lucreze in acest domeniu si sa si stie sa o faca, mai cred angajatorii.

 
Dupa participarea la salonul auto de la Geneva, Logan iese in vestPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :554
Wednesday, 02 March 2005

Noul model produs de Automobile Dacia, Logan, are in premiera propriul sau stand in cadrul marelui salon auto international ce se desfasoara zilele acestea la Geneva, alaturi de celelalte standuri ale trustului Renault-Nissan.

Dacia Logan a fost prezentata in premiera la Geneva, alaturi de alte premiere mondiale precum Alfa Romeo 159, Mercedes B Classe sau Fiat Croma, desi nu intr-o prezentare atat de fastuoasa ca a acestora. Standul Logan nu a fost unul epatant, insa a fost bine amplasat, pe cea mai circulata artera din hala principala a expozitiei auto. Au fost prezentate modelele Logan cu motor de 1.4 litri si de 1.6 litri, ambele sub sigla Dacia.

In curand, Renault va comercializa Logan-ul si in Europa de Vest, chiar daca initial era destinata numai pietelor est-europene, sau din Orientul Mijlociu, Africa de Nord sau America de Sud. Astfel, incepand cu luna iunie a acestui an, Logan-ul va putea fi achizitionat si din showroom-urile din Spania, Germania si Franta, contra unei sume de numai 7.500 de euro. Vor fi comercializate versiunile Ambiance si Laureate, insa nu si cea mai performanta varianta, Ambition. Desi modelele care vor iesi in Europa nu sunt cu mult diferite de cele care merg spre cumparatorii autohtoni, automobilele destinate exportului sunt dotate si cu sistem ABS, care in Romania nu se gaseste decat in dotarile variantei Ambition, care are un pret de plecare de 8.000 de euro.

 
Romania, prin ochii unui german originar din BanatPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :484
Wednesday, 02 March 2005

Capitala Germaniei va fi joi, 3 martie, de la ora 19:00, gazda unui documentar intitulat Tara in care m-am nascut, realizat de un producator de film originar din Romania, Hansi Breier.

Evenimentul cinematografic va avea loc la sala din cadrul fabricii de paine din oras, situata la adresa 13086 Berlin Prenzlauer Promenade 3, si va fi repetat zilnic, pana pe data de 9 martie. Totodata, documentarul va mai putea fi vizionat si la EiszeitKino, tot in Berlin, in zilele de 5 si 6 martie, cu incepere de la ora 20:00. Hansi Breier, stabilit in prezent la Freiburg, dar nascut in Banat, este cel care s-a incumetat sa realizeze aceasta pelicula despre tara de bastina, dupa cum informeaza pagina rom2.de.

 
Balul primaverii pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :488
Wednesday, 02 March 2005

Societatea Culturala Armonia din Toronto se alatura romanilor canadieni care sarbatoresc la inceputul lunii martie ziua martisorului si cea a femeii printr-o seara de bal pe care o va organiza sambata, 5 martie, la Blue Danube Banquet Facility din Scarborough.

Petrecerea primaverii va incepe la ora 19:00 si o va avea ca invitata de onoare pe solista Angela Stoita, insotita de formatia sa, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Din program mai fac parte surprizele si momentele vesele, dar si un meniu gustos si variat care va fi servit la masa impreuna cu un pahar de vin. Biletele costa 60 de dolari canadieni, informatii suplimentare si rezervari putand fi obtinute de la doamna Magda, la numarul de telefon 416-785-7184, sau la adresa de e-mail lyraexim@sympatico.ca.

 
Filarmonica din Iasi, in turneu prin GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :483
Wednesday, 02 March 2005

Orchestra Filarmonicii "Moldova" din Iasi se afla in perioada 1-7 martie in Grecia unde va participa la finala Grand Prix-ului de canto Maria Callas.

Formatia muzicala ieseana va fi condusa in acest turneu de dirijorul Gheorghe Costin, desi din anul 1998 dirijorul permanent al Filarmonicii este Alexandru Lascae. Din juriul competitiei elene fac parte nume importante ale muzicii europene si americane, printre care se numara si marea artista romanca din exil, Marina Krilovic. Anul trecut, competitia de canto Maria Callas a fost castigata de Irina Lungu, care a reprezentat Rusia, romanca Irina Iordachescu obtinand locul al treilea, informeaza pagina oficiala de web a concursului.

 
Romancele din Finlanda primesc si ele martisoarePDF Print E-mail
Tampere, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :535
Wednesday, 02 March 2005

Asociatia Finlandeza-Romana din Tampere va organiza joi, 3 martie, la sediul sau, doua evenimente menite sa aduca in prim plan ziua martisorului si cea a femeii.

Aceste sarbatori ale primaverii vor fi celebrate la adresa organizatiei, denumita local Tampereen kansainvalisen kulttuurikeskus, din strada Suvantokatu 13, etaj 2, Tampere, incepand cu ora 17:30, si au ca scop prezentarea legendei martisorului pentru finlandezii si romanii care iubesc evenimente culturale. Gazdele manifestarii vor incerca sa detalieze toate semnificatiile acestui simbol romanesc, plecand de la momentul aparitiei sale si ajungand la formele si conotatiile pe care le-a obtinut in prezent. In ajutorul explicatiilor vor veni si completarile referitoare la zilele de Babe, cele care, in traditia populara, au darul de a prevesti evolutia ulterioara a unei persoane pentru anul in curs. In ceea ce priveste ziua de opt martie, aceasta va fi sarbatorita cum se cuvine, evidentiindu-se rolul si importanta femeii in familie si societate, se arata pe o pagina de web a romanilor din Finlanda.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions