Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
125 de ani de relatii diplomatice romano-germanePDF Print E-mail
Berlin, Germani / Romanian Global News
Accesari :562
Saturday, 05 March 2005

Romania si Germania au aniversat, la 3 martie, 125 de ani de la constituirea relatiilor diplomatice intre cele doua tari. Reuniunea a fost gazduita in incinta Ambasadei Romaniei la Berlin, cu participarea ambasadorului Adrian Vierita, a secretarului de stat al Oficiului de Externe al Germaniei (Auswrtiges Amt) Dr. Klaus Scharioth, a altor oficiali si oaspeti romani si germani, transmite pentru Romanian Global News, Dani Rockhoff, free lancer in cadrul asociatiei germane de presa.

Evenimentul este de o deosebita insemnatate in contextul supunerii la votul in Parlamentul European, din 13 aprilie,  a Tratatului de aderare al Romaniei la UE. Potrivit cotidianului german "Handelsblatt", gruparea conservatoare din Parlamentul European ar  face presiuni puternice pentru inghetarea procesului de integrare a Romaniei la UE din cauza "coruptiei generalizate". Dupa cum scrie sursa citata, seful gruparii parlamentare a crestin-democratilor germani din Parlamentul European, Markus Ferber, i-ar fi scris recent Comisarului European pentru Extindere, Olli Rehn, rugandu-l sa "verifice foarte serios, pana la 13 aprilie", daca Romania a facut suficiente progrese pentru a putea fi lasata sa semneze Tratatul de aderare la 25 aprilie. Presedintele Traian Basescu a luat ferm pozitie la aceste declaratii aparute in presa straina,  referindu-se la recentul aviz favorabil al Comisiei Europene pentru semnarea Tratatului. Deci, cred ca suntem intr-o contradictie institutionala cu o declaratie de presa a unui politician", a precizat Traian Basescu la Realitatea TV.

Reuniunea comemorativa de la Ambasada Romaniei la Berlin a evidentiat traditia relatiilor romano-germane nu doar pe linie diplomatica, ci si economica si culturala. In incheierea reuniunii comemorative a avut loc un moment cultural romano-german de mare virtuozitate, concertul cvartetului de coarde Quadriga al Universitatii de Arte Berlin, cu interpretare de lucrari  ale unor compozitori apartinand celor doua tari.

 
Rusia nu suporta sa mai piarda un stat din ograda ei si iese cu amenintariPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :478
Saturday, 05 March 2005

"Declaratiile Dumei de Stat a Federatiei Ruse privind introducerea sanctiunilor fata de Republica Moldova in ajunul alegerilor au fost facute exclusiv in scopuri electorale", a declarat, vineri, vicepresedintele Partidului Popular Crestin Democrat, Stefan Secareanu.

Potrivit sursei citate, actiunile autoritatilor de la Moscova sunt facute cu scopul de a nu admite, in nici un fel, iesirea Republicii Moldova din zona de influenta a Rusiei si accederea ei in structurile europene si paneuropene. "Aceste actiuni au fost facute la solicitarea anumitor forte politice, in scopuri electorale. Noi dispunem de informatii clare, potrivit carora, in cadrul intalnirilor de la Moscova a unor lideri din cadrul Blocului "Moldova Democrata" s-a abordat si problema aplicarii sanctiunilor economice impotriva Republicii Moldova. Un rol important in acest sens ii apartine si lui Valeriu Pasat, care se afla la Moscova si este cel care apara aceste interesele Rusiei in aceasta zona", a conchis Secareanu.

Solicitat sa comenteze declaratiile Dumei de Stat a Rusiei, purtatorul de cuvant al BMD, Victor Osipov, a declarat ca, " deocamdata, BMD nu are nici o reactie fata de aceste declaratii".

 
...iar Vladimir Voronin nu crede ca Rusia se va si tine de cuvantPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :527
Saturday, 05 March 2005

"Eu nu voi crede niciodata ca Guvernul Rusiei va adopta sanctiuni economice impotriva Moldovei, deoarece acesta, spre deosebire de Duma de Stat, nu este politizat", a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Vladimir Voronin.

Potrivit lui Voronin, Republica Moldova si-a afirmat vointa de integrare europeana, dar ca asta nu inseamna ca ea se plaseaza in opozitie fata de Rusia. "Niciodata n-am purtat nici un fel de jocuri in spatele Rusiei. Suntem interesati in dezvoltarea relatiilor normale cu toate tarile, inclusiv si in aprofundarea relatiilor cu Rusia", a subliniat Voronin.

Referindu-se la alegerile din 6 martie curent, presedintele a declarat ca "sarcina noastra principala in aceasta campanie electorala consta in desfasurarea alegerilor deschise si transparente, conform regulilor democratice". "Pentru ca aceasta sa se intample, noi suntem dispusi sa ne dezicem chiar de unele rezultate ale noastre, pe care le-am obtinut in 2001. Dar aceasta nu inseamna ca noi suntem gata sa cedam, in mod mecanic, voturile noastre", a conchis Voronin, in cadrul conferintei de presa sustinuta vineri, 4 martie, la Chsinau.

 
Declaratiile Rusiei contravin tratatului moldo-rus, sunt de parere politicienii PSDMPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :600
Saturday, 05 March 2005

"Actiunile Dumei de Stat a Federatiei Ruse indreptate impotriva Republicii Moldova pot fi calificate drept o implicare in procesul electoral. Declaratiile Dumei de Stat au survenit din cauza ca autoritatile Republicii Moldova nu promoveaza o politica externa consecventa si transparenta", a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, presedintele Consiliului National al Partidului Social Democrat (PSDM), Oazu Nantoi.

El a subliniat ca Duma de Stat a Rusiei "ne bucura de fiecare data cu asemenea declaratii, care nu corespund normelor internationale si contravin Tratatului moldo-rus, semnat in anul in 2001". Referindu-se la recentele vizite ale presedintelui, Vladimir Voronin, in Ucraina si presedintelui Georgiei, Mihail Saacasvili, la Chisinau, Nantoi a spus ca, astfel, "Voronin se straduieste sa-si consolideze pozitiile, sa se protejeze de eventualele proteste, in perspectiva scrutinului din 6 martie".

Nantoi a subliniat ca in Republica Moldova nu exista concurenta normala, motiv pentru care alegerile sunt departe de standardele democratice. 

 
Insuficienta sectiilor de votare impiedica tinerii sa poata votaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :479
Saturday, 05 March 2005

Federatia organizatiilor studentesti si de tineret din Republica Moldova cere Comisiei Electorale Centrale (CEC) adoptarea, in regim de urgenta, a unei decizii referitoare la schimbarea modalitatii de votare a studentilor, si anume, prin crearea unor liste suplimentare in cadrul sectiilor de votare, cu aplicarea in fisa de insotire a buletinului de identitate a stampilei "votat", asa cum se va proceda in cazul celorlalti cetateni.

Potrivit presedintelui Federatiei organizatiilor studentesti si de tineret din Republica Moldova, Angel Agache, studentii pun la indoiala corectitudinea procesului electoral, in special, din cauza refuzului CEC de a deschide sectii de votare in institutiile de invatamant. Aceeasi sursa a precizat ca, pana in prezent, CEC a eliberat 1.000 certificate de vot, in timp ce in capitala isi fac studiile 77 mii de studenti.

Referindu-se la decizia CEC de a asigura studentii, o data in an, cu transport gratuit, Agache a spus ca aceasta s-a dovedit a fi falsa, deoarece din cei 77 mii de studenti, doar 2,5 la suta (2.500) au putut obtine, pe parcursul unei zile, bilete gratuite.

Reprezentantii Federatiei organizatiilor studentesti si de tineret din Republica Moldova au declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nici situatia studentilor basarabeni din Romania nu este mai buna, unde cei peste 15 mii studenti vor putea vota doar la consulatul Republicii Moldova la Bucuresti. Acestia au spus ca vor picheta, in zilele de 5 si 6 martie, sediul CEC, in semn de protest fata de incalcarea dreptului la vot al studentilor.

 
Presa occidentala despre alegerile din BasarabiaPDF Print E-mail
Romanian Global News
Accesari :583
Saturday, 05 March 2005

"Opozitia lupta pentru o revolutie de tipul celei ucrainene, in timp ce comunistii se cramponeaza cu toate fortele de putere", scrie publicatia hamburgheza "Die Zeit", intr-un amplu comentariu, intitulat "Sperante in oranj pal".

Potrivit saptamanalului german, starea de spirit prerevolutionara din Republica Moldova se deosebeste de cea a Ucrainei, dat fiind ca alegerile nu vor determina orientarea intre est si vest a tarii, intrucat pana si comunistii lui Voronin au inceput sa propovaduiasca integrarea europeana.

Publicatia hamburgheza considera ca potentialul nemultumitilor in Moldova este mai redus decat in Ucraina, intrucat pensionarilor si satenilor li s-au platit punctual alocatiile de mizerie, iar moldovenii mai dinamici si mai educati au parasit tara.

In schimb, impotriva lui Voronin ar putea functiona campania lui antiruseasca, de natura sa aduca voturi micilor formatiuni de extrema stanga. "La ananghie a ajuns liderul comunist si in urma criticilor americana si europeana la adresa absentei democratiei din Republica Moldova, presedintele Bush calificand scrutinul drept sansa pentru o noua revolutie est-europeana.

In cazul in care comunistii, cuprinsi de panica, vor trece la manipularea masiva a votului, iar observatorii straini isi vor pronunta verdictul negativ, opozitia ar putea mobiliza mase atat de mari de oameni, incat politia sa fie neputincioasa in fata lor", avertizeaza "Die Zeit".

Totodata, consilierul Kremlinului in alegerile din Ucraina, Veaceslav Nikonov, a declarat pentru cotidianul "The Wal Street Journal" ca Voronin a decis sa ocupe o pozitie pro-occidentala din considerente strategice, dar nu din cauza ca si-ar fi schimbat convingerile. "Acest fapt permite, in zilele noastre, obtinerea sprijinului din partea Occidentului, chiar daca esti comunist", a spus Nikonov.

La randul sau, directorul oficiului din Moscova al Centrului Initiativelor Defensive (Center for Defense Initiative) Ivan Safranciuc, sustine ca Rusia deja s-a impacat cu gandul ca a pierdut Moldova. "Acest fapt poate nu este atat de important ca pierderea Ucrainei si Georgiei, insa astfel se incheie procesul pierderii de catre Moscova a controlului asupra unui teritoriu important de-a lungul granitelor ei de sud, care ar putea deveni o cale comerciala - prin ocolirea Rusiei - intre Asia si Europa", a conchis Ivan Safranciuc.

 
Expozitie de arta romaneasca la Primaria orasului german HeidelbergPDF Print E-mail
Heidelberg, Germania / Romanian Global New
Accesari :571
Saturday, 05 March 2005
Va reamintim ca expozitia de arta romaneasca din holul Primariei din Heidelberg, Marktplatz, organizata cu ocazia sarbatoriri Unirii Principatelor Romane, vernisata in 24 Ianuarie isi inchide astazi, 5 martie, portile.

. Daca nu ati reusit sa ajungeti inca, astazi este ultima zi pentru a vedea si cumpara grafica, de Ciprian Chirileanu din Timisoara, gobelinuri, de Rodica Ioana Nica tot din Timisoara,  diferite tablouri in acril si ulei, pe panza, de Mariana Mirea din Dieburg, icoane pe sticla si  ceramica traditionala romaneasca, realizate de mesterii populari din Gorgota, Prahova.

Vernisajul a avut loc la data de 26 ianuarie cu participarea unor oficialitati de la Primaria din Heidelberg si invitati din tara.

 
Doi muzicieni romani la DusseldorfPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania / Romanian Global News
Accesari :506
Saturday, 05 March 2005
Violonistul Emilian Piedicuta si pianista Gabriela Piedicuta vor sustine un concert de muzica clasica sambata, 5 martie, incepand cu ora 11:00, in orasul german Dusseldorf.

Din concertul pe care cei doi muzicieni romani il vor prezenta la Palatul Simfonic din localitate nu vor lipsi lucrari importante ale muzicii de gen, precum Sonata pentru vioara si pian de Claude Debussy, Sonata pentru pian si vioara de Serghei Prokofiev sau Sonata pentru pian si vioara de Ludwig van Beethoven, informeaza portalul romanilor din Germania, rom2.de. Biletele la concert se pot achizitiona de la sala de concerte.

 

 
Romanii din Germania petrec de MartisorPDF Print E-mail
Minden, Germania / Romanian Global News
Accesari :1011
Saturday, 05 March 2005
Asociatia germano-romana Westfalia din localitatea Minden va organiza in acest sfarsit de saptamana un Bal al Martisorului, la Hotelul Kaiser-Hof din Porta Westfalica.

Seara romaneasca de sambata, 5 martie, va incepe la ora 19:00 si va fi o petrecere cu cantec, joc si voie buna, informeaza pagina romanilor din Germania, www.rom2.de. Invitatii de onoare a evenimentului sunt grupul de artisti romani care vor efectua in aceasta luna un turneu in mai multe orase germane, alcatuit din Oana Sirbu, Ionut Fulea, Monica Maceanu si formatia Mon Ami.

 
Opt martie vine mai devreme in CanadaPDF Print E-mail
Winnipeg, Canada / Romanian Global News
Accesari :1103
Saturday, 05 March 2005
Prima petrecere a comunitatii romane din orasul canadian Winnipeg va avea loc sambata, 5 martie, la Windsor Community Club, si va fi dedicata zilei de 8 martie.

Seara va incepe la ora 19:00 si va contine o tombola, multa distractie si dans, toate acestea fiind completate de mancare si bautura buna, informeaza revista Romanul Canadian. Tot in cadrul petrecerii de ziua femeii vor avea loc mai multe activitati cu premii si o livrare de alimente si vin. Animatorul serii va fi DJ-ul Gil Haidau, gazda manifestarii fiind Daniel Bezna. Pentru informatii suplimentare se poate contacta Mihaela Radu, la numarul de telefon 255-8449.

 
Rusia nu suporta sa mai piarda un stat din “ograda” ei si iese cu amenintari…PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/ Romanian Global News
Accesari :466
Saturday, 05 March 2005
"Declaratiile Dumei de Stat a Federatiei Ruse privind introducerea sanctiunilor fata de Republica Moldova in ajunul alegerilor au fost facute exclusiv in scopuri electorale", a declarat, vineri, vicepresedintele Partidului Popular Crestin Democrat, Stefan Secareanu.Potrivit sursei citate, actiunile autoritatilor de la Moscova sunt facute cu scopul de a nu admite, in nici un fel, iesirea Republicii Moldova din zona de influenta a Rusiei si accederea ei in structurile europene si paneuropene. "Aceste actiuni au fost facute la solicitarea anumitor forte politice, in scopuri electorale. Noi dispunem de informatii clare, potrivit carora, in cadrul intalnirilor de la Moscova a unor lideri din cadrul Blocului "Moldova Democrata" s-a abordat si problema aplicarii sanctiunilor economice impotriva Republicii Moldova. Un rol important in acest sens ii apartine si lui Valeriu Pasat, care se afla la Moscova si este cel care apara aceste interesele Rusiei in aceasta zona", a conchis Secareanu. Solicitat sa comenteze declaratiile Dumei de Stat a Rusiei, purtatorul de cuvant al BMD, Victor Osipov, a declarat ca, " deocamdata, BMD nu are nici o reactie fata de aceste declaratii".
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions