Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
MAE dat in judecata de trei diplomati rechemati de la posturiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :772
Tuesday, 08 March 2005

Trei dintre diplomatii romani rechemati de la posturi dau in judecata Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti.

Numiti in posturi in diferite misiuni diplomatice ale Romaniei pe ultima suta de metri a guvernarii trecute, ei cred ca MAE nu are motive sa ii concedieze. Lucia Cornelia Lepadatu, secretar I la Strasbourg (fost deputat PSD de Galati), Virgil Popescu, consilier la misiunea ONU de la Geneva (fost deputat PSD de Dolj) si Sever Mesca, ministru consilier la Dublin (fost deputat PSD de Galati) spun ca nu cunosc motivele pe care MAE le are pentru a-i retrage din misunile diplomatice. Inca sapte fosti parlamentari numiti in fuga in timpul mandatului lui Mircea Geoana au fost rechemati din posturi, Ministerul Afacerilor Externe considerand ca este vorba despre numiri facute pe criterii politice, in dauna considerentelor profesionale si morale. Totodata, seful MAE, Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat, asa cum se vehicula deja prin mass-media, ca exista deja o lista cu ambasadorii si alti diplomati de rang superior care urmeaza sa fie rechemati in tara, in total 19 ambasadori, 10 sefi de misiuni, 5 consuli generali, 17 diplomati si 15 angajati ai misiunilor Romaniei. Ungureanu a mai anuntat ca a cerut tuturor diplomatilor, incepand de la sefii de serviciu, sa isi faca publice dosarele SRI cu ajutorul CNSAS, masura ce va contribui la curatirea atmosferei morale din cadrul MAE.

 
Romania participa la Bruxelles la reuniunile Subcomitetelor de Asociere cu UEPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :457
Tuesday, 08 March 2005

O delegatie romana condusa de Negociatorul Sef cu Uniunea Europeana, Leonard Orban, va participa in zilele de 8 si 9 martie la Bruxelles la reuniunile Subcomitetelor de Asociere Romania Uniunea Europeana.

Intrunirile vor fi prezidate de ambele parti, Romania fiind reprezentata de secretarul de stat Leonard Orban, iar Uniunea Europeana de Wenceslas de Lobkowicz, seful unitatii Romania din cadrul Directiei Generale Extindere a Comisiei Europene. Subcomitetul nr. 8, Vama, Impozitare, Droguri si Spalarea banilor, va reuni experti din cadrul Comisiei Europene (Extindere, Impozitare si Uniune Vamala, Justitie si Afaceri Interne) si din institutiile romanesti implicate in aplicarea acquis-ului comunitar in domeniu. Subcomitetul nr. 5 Inovare va avea la randul sau participanti din cadrul Comisiei Europene (Extindere, Cercetare, Educatie si Cultura, Societate Informationala), ai Delegatiei Comisiei Europene in Romania, precum si din urmatoarele institutii romanesti: Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Educatiei si Cercetarii, Autoritatea Nationala pentru Tineret, Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, Consiliul National al Audiovizualului, Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in domeniul Educatiei si Formarii Profesionale si Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Integrarii. Subcomitetele de Asociere Romania Uniunea Europeana reprezinta unul dintre principalele mecanisme de monitorizare a progreselor inregistrate de tara noastra in procesul de pregatire interna pentru aderare.

 
Autoritatile de la Bucuresti vor in continuare stoparea lucrarilor la canalul BastroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :491
Tuesday, 08 March 2005

Simpozionul national Avem o Delta, cum procedam?, desfasurat luni, 7 martie, la Howard Johnson Grand Plaza Hotel din Bucuresti, a reiterat hotararea Romaniei de a continua eforturile de stopare a lucrarilor la Canalul ucrainean Bastroe.

Directorul general al Directiei Juridice din Ministerul Afacerilor Externe, Cosmin Dinescu, a aratat ca MAE va continua strategia inceputa anul trecut pentru oprirea acestui proiect, ce va avea drept urmari distrugerea ecosistemului Deltei Dunarii. Canalul navigabil Bastroe, un canal ce face legatura intre Dunare si Marea Neagra, a inceput sa fie construit in luna mai a anului 2004, fiind incalcate, astfel, 11 tratate si conventii internationale. Romania a facut de atunci neincetat sesizari catre toate organismele internationale care ar fi putut sa impuna Ucrainei incetarea lucrarilor. Desi a primit de cele mai multe ori raspunsuri favorabile din partea acestora si luari dure de pozitie la adresa Ucrainei, canalul a continuat sa fie construit, prima sa parte fiind deja inaugurata, in august 2004. Cea de-a doua parte urmeaza sa fie finalizata pana in anul 2008.

 
O parte a genistilor romani din Irak s-au intors acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :505
Tuesday, 08 March 2005

Comandamentul Batalionului 96 Geniu din Bucuresti a gazduit marti, 8 martie, la ora 12:00, ceremonialul militar prilejuit de intoarcerea militarilor Detasamentului de Geniu IRAK III din teatrul de operatii din Irak, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN.

Militarii romani au actionat in cadrul Diviziei Multinationale Centru-Sud, zona in care au avut ca atributii principale executarea de lucrari de protectie a personalului in zona de responsabilitate, constructii de spatii de lucru si de odihna, intretinerea si repararea de poduri, amenajari de drumuri, platforme de depozitare a materialelor si a unor spatii de parcare a tehnicii sau platforme de aterizare a elicopterelor.

 
Studioul hollywoodian Chainshaw deschide o filiala in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :536
Tuesday, 08 March 2005

Studioul Chainshaw, cel care se ocupa de montarea ceremoniei de decernare a premiilor Oscar, la Hollywood, si-a deschis prima filiala internationala in Romania, la Bucuresti.

Studioul se ocupa de altfel cu montarea celor mai celebre si importante show-uri de televiziune, printre care si premiile MTV. Investitia in Romania este in valoare de un milion de dolari, cuprinzand printre altele si o statie de montare unica in Romania. Multe dintre filmele straine filmate in ultima perioada in Romania, unele dintre ele devenite chiar succese internationale (Cold Mountain, Seven Seconds Highlander Endgame), au trezit interesul celor care lucreaza in domeniul cinematografiei dincolo de granitele Romaniei. Astfel, numarul de filme care se fac in Romania si ofertele pentru viitor au crescut tot mai mult in ultima perioada, recomandand Romania ca o piata cu potential in acest sens. Nu numai costurile pentru realizarea unui film creeaza un avantaj Romaniei in fata altor tari, ele fiind la jumatate fata de cele din SUA, dar si existenta logisticii necesare.

 
Martisorul romanesc s-a celebrat si la CernautiPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :513
Tuesday, 08 March 2005

Romanii din Cernauti au luat parte duminica, 6 martie, la o Sarbatoare a Martisorului care s-a desfasurat la Palatul Tineretului din Cernauti.

La acest eveniment inchinat primaverii au participat cateva sute de romani din cele patru raioane in care traiesc acestia. Manifestarea a avut ca invitati Corala "Voces Bucovinae" din Suceava, prin intermediul directorului Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Emil Ursu, si presedintele Societatii pentru Cultura "Mihai Eminescu", Arcadie Opait, informeaza un cotidian local. Cu prilejul acestei intalniri festive, solistii suceveni ai coralei au fost distinsi la Sarbatoarea Martisorului cu o diploma de excelenta din partea consulului general al Romaniei la Cernauti, Romeo Sandulescu.

 
EuroLiteraTur a ajuns si in GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :474
Tuesday, 08 March 2005

Expozitia multimedia EuroLiteraTur, care a fost vernisata pe 15 februarie la Bucuresti, a putut fi vizionata in perioada 2-7 martie si de publicul grec, la Atena.

Inedita expozitie are ca scop explorarea literaturii europene din antichitate pana in prezent, intr-o maniera moderna si neobisnuita. Manifestarea culturala a fost organizata la Centrul Cultural al Fundatiei Lumii Elenice din capitala Greciei si a reusit in cele cateva zile de expunere sa starneasca polemici, sa lanseze chemarea spre cultura si sa-i atraga pe cei pasionati deopotriva de literatura si de tehnica de ultima generatie, se arata intr-un comunicat de presa emis de Magister Software. La EuroLiteraTur au participat, din partea Romaniei, reprezentanti ai Muzeului National al Literaturii Romane si ai companiei Magister Software, responsabila cu partea tehnica a proiectului. Tinerii care s-au aratat interesati de evenimentul literar au navigat prin epoci si curente literare folosind tehnologia oferita de ecranele TouchScreen montate in perete, in sala de desfasurare a expozitiei.

Totodata, ei au putut sa priveasca proiectiile de pe pereti, sa citeasca texte, dar si sa analizeze fotografiile si filmele care se aflau la fiecare autor inscris in expozitie. La manifestarea din capitala elena au mai fost prezenti reprezentanti oficiali ai Primariei din Atena (co-organizatori ai expozitiei locale), oficialitati marcante ale vietii culturale si literare grecesti, amatori de arta, tineri poeti si scriitori, studenti si elevi iubitori de literatura. Deoarece expozitia a fost un succes, la insistentele publicului si cu sprijinul organizatorilor, EuroLiterTur ar putea deveni permanenta in viitor.

 
Festivalul International Jeunesses Musicales va incepe in luna maiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :619
Tuesday, 08 March 2005

Editia 2005 a Festivalului International Jeunesses Musicales se va desfasura si in acest an in Bucuresti in perioada 9-15 mai.

Evenimentul muzical va reusi sa adune in capitala peste 300 de muzicieni de jazz, blues si pop din 40 de tari. Ziua de incepere a festivalului coincide cu Ziua Europei si va fi marcata de un spectacol de pop, blues, jazz si muzica clasica. Melomanii vor putea sa asculte pe parcursul festivalului o serie de concerte EUROPAfest, un concurs international de muzica clasica, master-classes de vioara si flaut, dar si un cafe festival. Jeunesses Musicales il va avea ca invitat de onoare pe Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania. Totodata, concursul International de Muzica Jeunesses Musicales Bucuresti, care face parte din suita de evenimente ale manifestarii din mai si care se afla la editia cu numarul 12, se va desfasura alternativ la sectiunile vioara, flaut, pian, clarinet si compozitie. Concursul este destinat tinerilor compozitori cu varsta pana la 35 de ani si cuprinde doua categorii: categoria A, lucrari solo pentru flaut, clarinet, vioara, pian sau lucrari duo pentru flaut-pian, clarinet-pian, vioara-pian, si Categoria B, lucrari pentru orchestra de coarde.

 
Universal Studios isi face echipa de studenti romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :791
Tuesday, 08 March 2005

Reprezentantii Universal Studios S.U.A. se vor afla in Romania, in zilele de 9 si 10 martie pentru a-si recruta staff-ul pentru aceasta vara dintre studentii romani inscrisi in programul Work and Travel at Student Adventure.

Intalnirile se vor desfasura in cele doua zile la Hotelul Best Western Parc, la sala Terra, cu incepere de la ora 10.00, informeaza asociatia Student Adventure. Universal Studios, celebrul studio american unde sunt realizate cele mai premiate filme americane, detine la Hollywood si Orlando doua dintre cele mai mari parcuri de distractie tematice din lume. Aici vor putea pleca si lucra studentii romani care reusesc sa treaca de preselectie si vor sa munceasca in Statele Unite. Studentii inscrisi in program au trecut initial printr-un test cu reprezentantii Student Adventure si vor avea ocazia sa sustina un interviu cu Michael Ballweg - Universal Studios Hollywood si Bradley Dickinson Universal Studios Orlando. Evenimentul va debuta cu o prezentare a parcurilor de distractie unde studentii romani isi vor petrece vara. Joi, 10 martie, vor putea participa la eveniment si studentii care nu s-au inscris inca in program, urmand ca in urma unui rezultat favorabil al interviului sa se poata inscrie la sediul Student Adventure din Bd. Nicolae Balcescu (Magheru) nr.35, ap. 1 (punct de reper - mag. Kenvelo). De programul Work and Travel USA, reprezentat in Romania de asociatia amintita, pot beneficia studentii la zi, in afara celor din ultimul an, dar si studentii la master cu o durata de cel putin 1 an si jumatate. Un al doilea targ de joburi va avea loc pe 19 martie, iar aici vor fi prezenti angajatori din Statele Unite din sectorul hotelier, din turism, etc.

 
Iurie Rosca si Serafim Urechean pledeaza pentru alegeri anticipatePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :473
Tuesday, 08 March 2005

"Rezultatul pe care l-a obtinut PPCD se explica prin conditiile inegale, inechitabile si distorsionate, in care a decurs campania electorala, dar si prin maniera in care a fost exercitata puterea in stat timp de patru ani. Puterea a facut imposibila o competitie corecta in conditii egale pentru toti competitorii", a declarat luni presei liderul PPCD Iurie Rosca.

El si-a exprimat regretul ca toate proiectele PPCD privind functionarea institutiilor democratice, a statutului, a justitiei si privind situatia de la Compania "Teleradio-Moldova" nu au putut sa determine modificarea legislatiei pentru a redresa situatia in acest sens. "Toate proiectele de legi, pe care le-au elaborat crestin-democratii in vederea crearii unui cadru normal si democratic pentru desfasurarea campaniei electorale au fost respinse. In cadrul actualei campanii electorale, PPCD nu a avut parte de participare la niste dezbateri consistente nici la TV Moldova 1, nici la celelalte doua posturi audiovizuale publice - "Euro TV Chisinau" si radio "Antena C", a precizat Rosca. Potrivit lui, campania electorala 2005 a fost marcata de o presiune directa a fortelor de ordine, care au inregistrat si au monitorizat "cu atentie" toate intalnirile crestin-democratilor cu cetatenii. "In toate localitatile unde comunistii detin functii de primar, ni s-au creat piedici in organizarea intalnirilor cu alegatorii. Dupa epizodul cu filmul "Opriti Extremismul", toate incercarile noastre de a obtine dreptul la replica nu s-au incununat cu succes, ceea ce nu este de mirare atata timp cat CEC si organele de justitie raman la cheremul guvernarii comuniste", a subliniat Rosca. Mai mult, in opinia lui, in campania electorala a fost remarcata si influenta nefasta din partea Rusiei, care "impreuna cu administratia de ocupatie de la Tiraspol a intreprins un amestec brutal in procesul electoral din Republica Moldova cu scopul de a distorsiona optiunile electorale si de a avantaja un anumit concurent electoral - Blocul "Moldova Democrata". "O alianta intre PPCD si PCRM este exclusa, iar o coalitie intre PPCD si BMD nu ar fi una productiva, pentru ca nu ar aduce mandate", a spus Rosca, adaugand ca "cea mai potrivita solutie pentru depasirea acestei situatii de criza politica ar fi organizarea unor alegeri anticipate dupa esecul alegerii sefului statului". Rosca este increzator ca echipa lui Voronin cauta aliati in tabara opozitiei si ca PPCD nu se va alia cu PCRM, care este "principalul sau oponent politic". "Vom vedea cum va reactiona BMD si daca isi va respecta promisiunea de a nu se alia cu comunistii. Sansele comunistilor de a gasi aliati in BMD sunt mai mari decat sansele BMD de a gasi aliati in tabara comunistilor, fiindca PCRM are nevoie de mai putine mandate pentru instaurarea sefului statului", a subliniat liderul PPCD. In alt context, Rosca a declarat ca deocamdata, PPCD nu va recurge la proteste, deoarece nu este exclus ca la acestea sa fie prezenti, din Transnistria si din alte regiuni, provocatori care vor incerca sa compromita insasi ideea protestelor pasnice. "Nu ne putem asuma acest risc", a mentionat Rosca. Tot luni, liderul BMD Serafim Urechean a declarat presei ca pledeaza pentru alegeri anticipate si ca "BMD nu se va alia cu PCRM".

 
Ambasada SUA sustine ca alegerile au fost sub standardele unui proces electoral competitivPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :472
Tuesday, 08 March 2005

"Ambasada SUA in Republica Moldova este de acord cu constatarile si concluziile preliminare privitor la alegerile parlamentare din Moldova din 6 martie emise astazi de catre Misiunea Internationala de Observare a Alegerilor, in care se spune ca alegerile in general s-au desfasurat in conformitate cu majoritatea standardelor electorale internationale, dar nu au reusit sa faca fata unor standarde care sunt esentiale pentru un proces electoral cu adevarat competitiv", se arata intr-un comunicat al Ambasadei SUA la Chisinau.

Potrivit surei citate, desi a fost constatat ca au existat unele imbunatatiri in ultimele zile ale campaniei si ca ziua alegerilor s-a desfasurat fara incidente, neajunsurile care au fost mentionate in raportul facut de BIDDO confirma tendintele negative care au fost observate si in timpul alegerilor locale din 2003.

 
Voronin vrea sa se vada cu Traian Basescu si cu Vladimir PutinPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :495
Tuesday, 08 March 2005

Presedintele Vladimir Voronin a declarat luni presei ca pana in prezent "nu a dus tratative cu nici una dintre cele doua formatiuni minoritare", refuzand categoric sa ofere detalii, dar a lasat sa se inteleaga ca "pentru a evita alegri parlamentare anticipate, asemenea discutii vor fi initiate" si ca nu intentioneaza sa formeze o coalitie parlamentara, si sa ofere anumite concesii opozitiei.

Pe de alta parte, Voronin a spus ca este "nesatisfacut de rezultatul obtinut de PCRM la 6 martie", deoarece "acesta au fost o consecinta a presiunilor cinice din exterior". In alt context, el a declarat ca "majoritatea membrilor actualului guvern, inclusiv premierul Tarlev, va ramane in posturi, deoarece acestia au lucrat adecvat". "La conducerea organului legislativ va fi aleasa o persoana foarte cunoscuta, iar candidatura pentru seful statului va fi propusa la plenara PCRM, care va avea loc in cel mai apropiat timp, in cadrul careia va fi luata decizia privind transformarea Partidului Comunistilor intr-un partid modern, de tip european", a declarat Voronin. Referindu-se la relatiile cu Romania, el a spus ca in viitorul apropiat va avea o intrevedere cu Traian Basescu, in cadrul careia "vor fi aranjate relatiile bilaterale". "Voi fi invitat si de catre presedintele Putin, dar nu voi vizita Duma de Stat", a conchis Voronin, fara a oferi detalii.

 
"Opozitia a fost defavorizata in mod tendentios" sustine "Coalitia 2005"PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :460
Tuesday, 08 March 2005

"Campania electorala 2005 s-a desfasurat cu incalcarea standardelor privind alegerile libere si corecte. Votul exprimat de alegatori in ziua de 6 martie a fost exprimat, in general, liber, insa acest vot nu a fost bazat pe o informare ampla si deplina a alegatorilor cu privire la procesul electoral", a declarat luni presei expertul "Coalitiei 2005" Dorin Chirtoaca.

Potrivit lui, "in linii generale, alegerile s-au desfasurat cu respectarea partiala a standardelor si principiilor OSCE in domeniu si a obligatiilor pe care si le-a asumat Republica Moldova in calitatea sa de stat membru al Consiliului Europei". "Am inregistrat amenajarea improprie a sectiilor de votare, supraaglomerarea sectiilor de votare, liste electorale eronate si incomplete, desfasurarea agitatiei electorale in sectiile de votare sau in preajma acestora, aplicarea neuniforma a instructiunilor cu privire la efectuarea votarii etc. Toate aceste incalcari sunt numeroase si ele au avut loc la scara nationala, dar nu au fost in masura sa influenteze rezultatele scrutinului", a spus Chirtoaca, adaugand ca este necesara imbunatatirea legislatia electorala. La randul sau, directorul Centrului Independent de Jurnalism, Angela Sarbu, a declarat ca "populatia a fost insuficient informata in ceea ce priveste alegerile". Totodata, potrivit ei, reflectarea campaniei electorale de catre posturile radio si TV a fost marcata de partizanat in favoarea partidului de guvernamant. "In schimb opozitia a fost defavorizata in mod tendentios prin emisiunile de stiri cu continut negativ si chiar defaimator in multe cazuri. O situatie similara s-a constatat si la majoritatea posturilor TV private, inclusiv NIT si "Pervai kanal v Moldove". Expertii "Coalitiei 2005" vor prezenta miercuri, 9 martie, rezultatele numararii in paralel a voturilor, cand va fi posibila analiza comparativa a datelor oficiale prezentate de CEC si de exit-poll.

 
Drepturile omului incalcate sistematic de autoritatile sarbestiPDF Print E-mail
Negotin, Serbia-Muntenegru/Romanian Global News
Accesari :693
Tuesday, 08 March 2005

Primim la redactie un comunicat de presa din partea Comitetului pentru Drepturile Omului din Negotin referitor la situatia ipodiaconului Bojan Alexandrovici, cel care a construit bisericuta romaneasca din Malainita si care acum este supus, impreuna cu avocatul sau, unor presiuni sistematice menite sa-i intimideze.

"Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin prezinta tuturor celor care au primit comunicatul de presa nr. 05/01/01 din 26 ianuarie 2005, referitor la cazul lui Bojan Aleksandrovic din Malajnica. Cazul este instrumentat de catre CHRIS Network (retea a sase organizatii de drepturile omului din Serbia din cadrul Comitetului Regional de Avocati) si avocatul il reprezinta in fata organelor abilitate.

Dupa conversatia avuta la sediul Politiei, in prezenta avocatului, in ziua de 24 ianuarie 2005 (conform citatiei oficiale din data de 19 ianuarie 2005, Bojan Aleksandrovic a fost chemat, ca suspect, pentru incalcarea Articolului 149 din Legea Planificarii si Constructiei. A urmat citatia privind Articolul 226 Actul 7 al Codului Penal al Republicii Serbia ), Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin s-a adresat Ministrului Afacerilor Interne, Ministrului Adjunct al Afacerilor Interne, Inspectorului General al Departamentului Protectiei Publice, sefului Biroului pentru reprezentarile si plangerilor cetatenilor din cadrul Ministerului din Belgrad si Departamentului din Bor, precum si Departamentului din Negotin, in legatura cu comportamentul inspectorului de politie, Todosijevic Noja. Sigurul Departament care a reactionat a fost cel din Negotin, care a raspuns lui Bojan Aleksandrovic personal si avocatului sau de la CHRIS Network, Jovanovic Branislav, informandu-i ca vor lua masurile necesare impotriva inspectorului Todosijevic Noja, fapt asupra caruia va fi informat si Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin. Pana in prezent nu s-a primit nimic din partea Politiei din Negotin.

In acelasi timp Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin s-a interesat despre fiecare adresa trimisa Ministerului Afacerilor Interne, apoi catre Biroul Judetean al Procuraturii din Negotin, Centrului Medical din Negotin si Societatii Medicilor Sarbi din Belgrad, solicitand raspuns cu privire la nota din data de 15 iulie 2004, referitoare la amenintarile doctorului din Negotin indreptate impotriva lui Bojan Aleksandrovic. Centrul Medical din Negotin a raspuns, afirmand ca a informat Inspectoratul Medical (12 august 2004), cu raspunsuri din data de 20 iulie si 7 septembrie 2004, privind luarea de masuri pentru a determina faptele si informarea Ministerului Sanatatii (nu stim daca au facut acest lucru). Raspunsul de la Biroul Judetean al Procuraturii din Negotin ne-a informat ca fapta doctorului Filidzanovic nu constituie infractiune, iar urmarirea penala nu reprezinta o optiune. De la Cabinetul Inspectorului General am fost informati (2 februarie 2005) ca au inaintat o nota Ministrului Sanatatii. Departamentul Afacerilor Interne din Negotin (21 februarie 2005) ne-au trimis o informare conform careia au inaintat cazul Biroului Judetean al Procuraturii din Negotin.

Pe data de 2 martie 2005, Bojan Aleksandrovic, in prezenta avocatului, Jovanovic Branislav, a fost chemat din nou la Sectia de Politie din Negotin (conform citatiei KTR 21/2005 din 1 martie 2005, Bojan Aleksandrovic este citat pe baza Articolului 226 Actul 7 al Codului Penal al Republicii Serbia). Persoana autorizata a inceput sa-i puna lui Bojan Aleksandrovic, intrebari despre cererea de la Biroul Judetean al Procuraturii din Negotin (cu cine ai fost pe data de 6 octombrie 2004, in Scoala Elementara din Malajnica si de ce?, el practica ceremonii religioase, cu ce intentii, cum si de ce?, El are cunostinte despre terenul nr. 4943/1, despre constructia de acolo, care este scopul acestei constructii, este terenul vandut, cui, cand...?). Bojan nu a putut sa-si aminteasca date specifice si nume de persoane, datorita faptului ca trecusera 5 sau 6 luni de la evenimentele despre care intreba Biroul Judetean al Procuraturii din Negotin. A fost mentionat faptul ca detalii, nume si date specifice se gasesc in biroul Asociatiei pentru Cultura Vlahilor Romanilor din Serbia Romanii Ortodoxisi, informatii care pot fi facute disponibile in urma unei cereri scrise din partea organelor autorizate.

Bojan Aleksandrovic a insistat sa-i fie citita in intregime cererea din partea Biroului Judetean al Procuraturii din Negotin pentru a putea da informatii complete, dar acest lucru i-a fost refuzat. Nimeni nu i-a explicat acest refuz. Bojan a acceptat sa dea informatii despre orice este intrebat, dar numai despre ceea ce-si aminteste pe moment. Si-a dat toata silinta pentru a da informatii corecte si specifice.

Avocatul Jovanovic Branislav considera ca Bojan Aleksandrovic nu ar fi trebuit sa fie chemat pentru o conversatie informativa la Sectia de Politie, deoarece toate informatiile solicitate prin cererea Biroului Judetean al Procuraturii din Negotin ar fi putut fi obtinute in mod oficial prin organele autorizate ale statului (Curtea, organul abilitat pentru inregistrarea Asociatiilor, conturi bancare). Este interesant ca pe citatie este trecut numarul 21/05, iar in protocol Nota oficiala despre notificarea la primirea de la cetatean este trecut numarul 43/05.

Actiunile intreprinse de Biroul Judetean al Procuraturii din Negotin si cele ale Departamentului Afacerilor Interne din Negotin contravin urmatoarelor:

Declaratia Universala a Drepturilor Omului

Articolul 2

Drepturile si libertatile proclamate in prezenta declaratie sunt valabile pentru fiecare, fara nici un fel de deosebire de rasa, culoare pielii, sex, limba, religie, opinii politice sau orice alta opinie, origine nationala sau sociala, avere, nastere sau orice alte imprejurari.

Nu se va face nici o diferenta bazata pe statutul politic, juridic sau international al tarii sau al teritoriului de care apartine persoana. Indiferent daca tara este independenta, sub tutela, neautonoma sau supusa vreunei alte limitari oarecare a suveranitatii.

Articolul 18

Orice om are dreptul la libertatea gandirii, de constiinta si religie; aceasta include dreptul de a isi schimba religia si credintele, precum si libertatea persoanei ca, singura sau impreuna cu altii, in mod public si privat, sa-si manifeste religia si credintele prin invatatura, crearea de cult si prin practicarea ritualurilor.

Conventia Europeana a Drepturilor Omului

Articolul 14

Interzicerea discriminarii

Prevalarea de acest acest drept si de libertatile lui inseamna ca nu se vor face discriminari bazate pe sex, rasa, culoarea pielii, limba, religie, opinii politice sau de orice fel, origine nationala sau sociala, legatura cu o minoritate, nastere sau orice alt statut.

Constitutia Republicii Serbia

Articolul 13

Cetatenii sunt egali in drepturi si obligatii si dispun de aceeasi protectie inaintea statului si a altor organe, fara diferentiere in functie de rasa, sex, nastere, limba, nationalitate, religie, convingeri politice sau alte convingeri, origine sociala, sau orice alte particularitati personale.

Articolul 41

Libertatea religiei este garantata si consta in libertatea alegerii credintelor, confesiunii si a practicarii ritualurilor.

Comunitatile Religioase sunt separate de stat si libere sa acorde servicii religioase si sa practice ritualuri.

Comunitatea Religioasa poate infiinta scoli religioase si organizatii umanitare.

Comitetul pentru Drepturile Omului din Negotin va utiliza toate resursele pentru al asista pe Bojan Aleksandrovic pana la sfasitul tuturor procedurilor", se mai arata in comunicatul de presa primit la redactie si semnat de presedintele acestuia, dl. Dusan Prvulovic.

 
Organizatia Hyde Park protesteaza la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Bsarabia/Romanian Global News
Accesari :522
Tuesday, 08 March 2005

Organizatia non-guvernamentala Hyde Park din Chisinau va desfasura miercuri, 8 martie, de la ora 11:00, la cererea unor membri si simpatizanti, o actiune de protest in fata sediului Consiliului Municipal Chisinau ca urmare a propunerii unui consilier municipal de a redenumi strazi importante din Chisinau, inclusiv bulevardul central Stefan cel Mare, asa cum erau numite in perioada sovietica.

Mitingul cu pichetare pe care il va efectua asociatia basarabeana este autorizat de primarie si doreste sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste aceasta hotarare discriminatorie si ilegala votata de consilierii primariei Chisinau, se arata intr-un comunicat de presa emis de Hyde Park. Conform acestor modificari, numele domnitorului Stefan cel Mare, pe care il poarta artera principala a capitalei Republicii Moldova, ar urma sa se transforme in numele liderului bolsevic Lenin. Hyde Park face apel, totodata, catre alti cetateni asociati sau liberi, care nu sunt indoctrinati sau infricosati, sa-si manifeste dezacordul fata de problema respectiva alaturi de membrii asociatiei, timp de trei ore, in fata Primariei Chisinau, situata la intersectia strazii Vlaicu Pircalab cu bd. Stefan cel Mare. Dupa acest protest, organizatia Hyde Park se va intruni la Liceul Roman-Francez Gheorghe Asachi, de la ora 14:00, la o adunare generala extraordinara pentru modificarea statutului intern de functionare.

 
DRP cere respectarea drepturilor romanilor din AleteaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :508
Tuesday, 08 March 2005

Departamentul pentru romanii de pretutindeni din cadrul Guvernului Romaniei a primit cu ingrijorare informatiile referitoare la posibilitatea desfiintarii scolii romanesti din Aletea, Ungaria.

DRP considera nefondata intentia autoritatilor locale ungare de a desfiinta scoala de la Aletea si face apel la autoritatile ungare pentru sprijinirea in continuare a invatamantului in limba materna pentru etnicii romani din Aletea, considerand ca respectarea unui drept european la educatie in limba materna este mai presus de orice interese politice locale. Totodata, DRP isi exprima speranta ca autoritatile ungare vor lua toate masurile pentru respectarea drepturilor romanilor din Aletea, asa cum, potrivit principiului reciprocitatii, maghiarii din Romania se bucura de toate drepturile ce le revin ca minoritate nationala, se arata intr-un comunicat al departamentului. Reamintim ca in urma sedintei Consiliului Local din Aletea, din data de 28 februarie 2005, a fost pusa problema desfiintarii scolii romanesti din localitatea cu acelasi nume sau a preluarii acesteia de catre Autoguvernarea pe Tara Romanilor din Ungaria. In prezent in Ungaria functioneaza 11 scoli generale in care invata aproximativ 1200 elevi de etnie romana. La Liceul N. Balcescu invata in total 205 elevi. In datele statistice ungare este folosit termenul de Scoala generala pentru minoritatea romana, realitatea demonstrand ca aceste unitati de invatamant reprezinta, de fapt, scoli frecventate si de etnici romani. Aceste scoli generale functioneaza in localitatile Aletea, Apateu, Batania, Bedeu, Cenadul Unguresc, Chitighaz, Giula, Leucushaz, Micherechi, Otlaca-Pusta si Sacal. In nici una dintre aceste scoli nu se foloseste limba romana la predarea tuturor materiilor din programa de invatamant, doar la Micherechi (in clasele inferioare) se preda in limba romana stiintele naturii, geografia, muzica si desenul. In scoala de la Aletea invata aproximativ 40 de copii etnici romani provenind din familii nevoiase, se mai arata in comunicat.

 
Romancele omagiate de comunitatea romaneasca din SidneyPDF Print E-mail
Sidney, Australia/Romanian Global News
Accesari :633
Tuesday, 08 March 2005

{mosimage}In inima parcului Olimpic din Sydney, s-a desfasurat la acest sfarsit de saptamana un picnic organizat de consulul general Ovidiu Grecea, cu dorinta de a omagia femeia din comunitatea romaneasca.

{mosimage}Femeile cele mai active ale comunitatii romanesti, au avut bucuria de a le fi inmanate diplome de multumire din partea consului general. Printre acestea s-a numarat si romanca din Sydney care are 17 copii!!! (saptesprezece, da!!!). Consulatul a oferit pentru acest picnic dedicat femeii romance, peste 1000 de mititei, preparati personal de consulul general Ovidiu Grecea, 350 de pulpe de pui, 480 de cutii de bere, 20 de lazi cu racoritoare, plus... vinul si taria, fara de care nimic nu mergea! La picnic au luat parte in jur de 300 de persoane, s-a omagiat femeia, apoi s-au recitat si cantat versuri romanesti. O mica ploaie a incercat sa sperie fara succes romanii veniti, drept care s-au incins niste meciuri memorabile de fotbal (intre echipa diplomatilor, echipa preotilor, echipa ziaristilor, echipa nemultumitilor si echipa profesionistilor), urmate de hore si sarbe ce au incins calcaiele tuturor. Trebuie mentionat faptul ca la Sydney, este pentru prima data, cand reprezentantii corpului diplomatic romanesc organizeaza un astfel de picnic, cu dorinta de a omagia femeia romanca.

Material trimis de la Sidney, de Laurentiu Fulga, editorul revistei Spirit Romanesc.

 
Alegerile din Basarabia, urmarite cu interes la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :497
Tuesday, 08 March 2005

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a urmarit cu deosebita aetntie desfasurarea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, desfasurate duminica, 6 martie, se arata intr-un comunicat al ministerului.

Procesul electoral, la care a participat un numar semnificativ de cetateni ai acestei tari, a fost monitorizat de Misiunea Internationala de Observare a Alegerilor, la care au contribuit si reprezentanti ai Parlamentului Romaniei, diplomati si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale din Romania. Misiunea Internationala de Observare a fost pezentata luni, 7 martie si mentioneaza desfasurarea calma a procesului de votare, insa cu o serie de deficiente atat in timpul votarii, cat si pe perioada campaniei electorale. Cu toate acestea concluziile preliminare ateste ca scrutinul basarabean de duminica s-a desfasurat fara incidente majore. Evaluarea finala a observatiilor Misiunii Internationale si Biroului OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului, se mai arata in comunicatul remis de MAE, trebuie sa se faca in urma unei analize aprofundate, in primul rand din partea autoritatilor de la Chisinau. Totodata, MAE roman isi exprima speranta ca rezultatele alegerilor sa conduca la un progres social-politic pentru Moldova si la stabilitatea democratica a acesteia. Se asteapta si ca institutiile din Basarabia sa aiba capacitatea de a rezolva problemele si neregulile intervenite in procesul electoral, in spiritul legalitatii, al confirmatii statului de drept. Totodata MAE isi reafirma sprijinul acordat Basarabiei pe drumul european al acesteia, gasind ca este incurajator faptul ca toate partidele care vor desemna deputati in viitorul Parlament de la Chisinau se pronunta pentru angajarea cu fermitate a Republicii Moldova pe traseul integrarii europene. In acelasi timp, MAE constata cu regret ca cetatenii din raioanele de est ale Republicii Moldova au fost din nou nevoiti sa isi exercite dreptul de vot in sectiile din dreapta Nistrului, ca urmare a politicii separatistilor de la Tiraspol, situatie anormala, ce necesita solutionarea cat mai grabnica a conflictului transnistrean.

 
Canadienii o vor ajuta financiar pe Alexandra AustinPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :585
Tuesday, 08 March 2005

Canadienii si romanii stabiliti in Canada si-au manifestat simpatia fata de cazul Alexandrei Austin pe care doresc sa o ajute cu diferite sume de bani.

Alianta Romanilor Canadieni a venit in sprijinul acestora si, prin intermediul Alexandrei insasi, a postat pe pagina de web a asociatiei un mesaj de la fata care a transmis public faptul ca cei ce doresc sa o ajute cu donatii sa foloseasca urmatorul numar de telefon pentru servicii cu Western Union:721-411781. Western Union poate fi accesat si prin intermediul internetului, la adresa www.westernunioncanada.ca/info/homePage.asp?country=CA, sau printr-un apel la numarul 1-800-325-6000 unde se poate lua legatura cu un Customer Service Representative in limba Engleza sau localiza un Agent in zona de domiciliu.

 
Fotograful Peter Buzoianu a plecat dintre noiPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :698
Tuesday, 08 March 2005

{mosimage}Fotograful romano-american Peter Buzoianu s-a stins din viata la finele lunii februarie in Italia in urma unui atac de cord. In memoria sa pe forumul romanilor din Marea Britanie a fost postat un mesaj care aduce trista veste la cunostinta celor care i-au cunoscut si admirat lucrarile.

{mosimage}Petre Buzoianu realiza fotografie de moda, lucrand printre altele si pentru revista romaneasca de glamour si moda, Exces. Cu o adanca tristete ma chinui sa stau in fata acestui calculator, ca sa ii invit pe toti cei care l-au cunoscut pe talentatul fotograf romano-american de modele si glamour, Peter Buzoianu, sa isi rezerve un moment din vietile lor ocupate si sa se roage pentru sufletul sau, care i-a parasit trupul luni, 21 februarie, in Italia, din cauza unui atac de cord mentioneaza mesajul semnat de Adela Moscu. Peter, inpreuna cu sotia sa, fotograf si ea, insa fost model si dansatoare, Andreea Angelescu, se aflau in Italia tocmai pentru a realiza o serie de fotografii.

Peter Buzoianu a fost cel care a fondat revista Exces, iar fotografiile sale au fost publicate in multe editii ale celebrelor reviste Vogue, Elle, Marie Claire, Happers Bazaar, Cosmopolitan, Burda, People Magazine, US Weekly, etc, dar si in ziare precum New York Post, Boston Globe, Toronto Star, The Atlanta Journal - Constitution, Nouvel Observateur etc. A lucrat si pentru case de moda precum Calvin Klein Karan, Marc Jacobs, Anne Klein, Michael Kors, Bill Blass, Norma Kamali, Vivienne Tam , Armani Collezioni, Prada, Versus, Chloe, Chanel, Hugo Boss etc. Imi voi aminti intotdeauna de el ca un artist placut, prietenos, onest, sensibil, cu un minunat simt al umorului, care si-a iubit sotia, familia, prietenii, poporul, viata si arta. Oriunde te-ai afla Peter vreau sa stii ca te iubesc si ca ma rog pentru sufletul tau, se mai scrie mesajul celei care l-a cunoscut numai prin intermediul conversatiilor telefonice sau pe site-ul cafeneaua, in cateva discutii, dar care si-a dat seama de valoarea omului din spatele cuvintelor.

 
Ovidiu Fratila concerteaza alaturi de Ansamblul Atzmon&Orient HousePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :625
Tuesday, 08 March 2005

Violonistul roman Ovidiu Fratila va sustine miercuri, 9 martie, un concert in cadrul Gilad Atzmon &Orient House Ensemble, la Clubul de Jazz The Pizza Express.

Concertul se va desfasura cu incepere de la ora 21.00, iar biletele de intrare pot fi achizitionate la pretul de 15 lire sterline. Concertul de miercuri este, de altfel, primul dintr-o serie de mai multe astfel de manifestari ce se vor desfasura in perioada 9-12 martie. Ansamblul in care canta si romanul Ovidiu Fratila interpreteaza o combinatie fantastica de stiluri evreiesti, balcanice si arabice care au un impact foarte puternic atat la nivel politic, cat si la nivel muzical, informeaza Centrul Cultural Roman de la Londra. Dupa cateva luni aglomerate de turnee in Marea Britanie si la catva timp inainte de lansarea unui turneu european, Gilad Atzmon&Orient House Ensemble s-au intors in decorul de la Londons Pizza Express Jazz Club cu piese de pe cel mai recent album al lor, ca si cu materiale foarte noi. Cu ocazia acestor spectacole Gilad Atzmon isi va lansa si romanul My One and Only Love (Unica mea iubire). Ansamblul este format din Gilad Atzmon (alto, soprano si clarinet), Frank Harrison (pian), Yaron Stavi (dublu bass), Asaf Sirkis (tobe), Romano Viazzani (acordeon), Dumitru Ovidiu Fratile (violina) si Guillermo Rozenthuler (vocal).

 
Seara Martisorului la Amabasada Romaniei in BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Romania/Romanian Global News
Accesari :528
Tuesday, 08 March 2005

La finele acestei saptamani resedinta Ambsadorului Romaniei in Regatul Belgiei a gazduit o seara culturala dedicata sarbatorii Martisorului, cu un invitat special, artista Ioana Craciunescu.

Evenimentul desfasurat duminica, 6 martie, a a fost organizat de asociatia romano-belgiana Alliance Belgo-Roumaine si de sotia ambasadorului. Ioana Craciunescu, poeta si actrita cu un palmares bogat atat in teatru, cat si in cinema, a interpretat monologul Le souffleur de la peur de Matei Visniec al carei prim spectacol a fost creat pentru Teatrul Clin dOeil din Paris si a fost prezentat ulterior la numeroase festivaluri internationale dintre care Chalons-sur Saone, Dakar, Chisinau, Sibiu. Interpretarea impresionanta, de mare profunzime, a captivat publicul prezent, peste 50 de persoane oameni de cultura, personalitati din lumea nobiliara, diplomati, membri marcanti ai diasporei romane, informeaza Ambasada Romaniei in Belgia. Manifestarea amintita se inscrie in suita de evenimente organizate de Ambasada Romaniei la Bruxelles cu prilejul implinirii a 125 ani de relatii diplomatice bilaterale si a semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

 
Informatii prin telefon pentru romanii interesati de ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :508
Tuesday, 08 March 2005

Informatiile si inscrierile pentru vize pentru cetatenii romani interesati sa ajunga in Italia vor fi gestionate incepand din data de 19 iulie de catre o societate de call-center.

Telefonand la numarul 0903-903030, cei interesati pot afla informatii pretioase. Serviciul este accesibil numai din Romania, intre orele 9.00-16.00. Deocamdata numarul este accesibil numai din reteaua de telefonie fiax, in curand urmand sa fie extins si la retelele de telefonie mobila, informeaza Ambasada Romaniei in Italia. tariful practicat de societatea de call-centre este de 1.20 euro+tva/minut.

 
Local romanesc pentru comunitatea din VancouverPDF Print E-mail
Vancouver, Canada/Romanian Global News
Accesari :577
Tuesday, 08 March 2005

Comunitatea romaneasca din Vancouver se poate lauda cu un local specific de la care se poate aproviziona cu specialitati alimentare din tara, dar si in care poate sa ia parte la adevarate festinuri gastronomice mioritice.

Magazinul romanesc Transylvania Flavour coffee shop din localitatea canadiana Gastown ofera tuturor romanilor din zona, si nu numai, o varietate de produse culinare traditionale, de la ciorba de burta si snitel, pana la sarmale, deserturi proaspete si cafea de calitate. Situat pe strada Carrall la numarul 107, la intersectia Carrall & Water St. in Gastown, Vancouver, Transylvania Shop organizeaza si mese festive sau pentru petreceri personale, trimite platouri la domiciliul clientului si garanteaza o atmosfera intima. Localul este detinut de familia Cruciat, Nicu si Ioana, care, impreuna cu parintii, au o carte de vizita impresionanta in comert si arta culinara, informeaza un portal al romanilor din zona British Columbia. Fiecare vizita fracuta in magazinul Transylvania ii va face pe cei care trec pragul sau sa se reintoarca cu siguranta.

 
Incep inscrierile pentru Miss DiasporaPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :714
Tuesday, 08 March 2005

Romancele care doresc sa participe la editia din acest an a concursului de frumusete Miss Diaspora pot sa se inscrie la preselectiile premergatoare acestuia pana pe data de 1 iunie.

La competitia destinata fetelor cu varsta cuprinsa intre 16 si 25 de ani, cu domiciliul stabil in strainatate si unul dintre parinti, cel putin, de origine romana, se pot prezenta concurente din Europa intr-una din cele patru tari in care se vor organiza preselectii, respectiv Italia, Germania, Austria si Belgia. Inscrierile se fac direct pe internet, accesand site-ul www.profamily.ro, iar pentru celelalte tari de pe glob in care exista parteneri de organizare, inscrierile se fac direct la acestia: Germania, Italia - Lucian Glass - Agero Stuttgart, Tel: 0049.711.291.344, e-mail: glass@ieh.uni-stuttgart.de; Germania Nurnberg Remus Vuia, Tel : 0049.179.687.2314, e-mail : remusvuia@web.de; Australia - Emil Cica, Tel : 0061. 412. 365. 016, e-mail: emil11@netspace.net.au; Spania - Cristina Lincu Roman in lume, Tel: 0034.650.388.422, e-mail: cristinalincu@terra.es; SUA Gabriela Schiop, e-mail : diasporamodels@aol.com; Macedonia- Naum Dunoski Mbela Struga, e-mail: ndunoski@yahoo.com; Austria- Ionel Mircea Popi Auto Pro Rom Graz, Tel: 0043. 316.244.827, e-mail: ionel.popi@utanet.at.

Cea de-a patra editie a concursului Miss Diaspora va avea loc luni, 8 august, in prima zi a Festivalului Callatis, Festivalul Romanilor de Pretutindeni. Competitia este organizata de Asociatia Pro Familia si de TVR Internaional in colaborare cu Actualitatea Romaneasca si Fundatia Dimineata. Probele de concurs includ prezentarea concurentelor, testarea cunoatintelor de traditie si civilizatie romaneasca, exercitii de spontaneitate si imaginatie, informeaza pagina Agero Stuttgart. Premiile concursului se vor acorda in bani, locul I obtinand 1500 de dolari, locul al II-lea 1000 de dolari, iar pozitia a treia primind 500 de dolari. Concursul de anul trecut a fost castigat de reprezentanta Moldovei, Olesa Detiuc.

 
Film romanesc la Institutul Francez din PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :489
Tuesday, 08 March 2005

Institutul Francez din Praga va prezenta miercuri, 9 martie, pelicula romaneasca Numele meu este Adam de Dan Pita.

Filmul va putea fi vizionat in varianta sa originala, respectiv in romana, dar va beneficia si de o subtitrare in limba franceza. Proiectia va incepe la ora 20:15 la sediul Institutului din capitala Cehiei, situat pe strada Stepanska nr. 35, informeaza Ambasada Romaniei la Praga.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions