Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Romania si FMI ar putea intrerupe relatiilePDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :526
Friday, 11 March 2005

Discutiile purtate, in cadrul vizitei la Washington, intre delegatia Romaniei si reprezentantii Fondului Monetar International nu au avut rezultate prea bune pentru viitorul financiar al Romaniei.

Delegatia tarii noastre, formata din presedintele Traian Basescu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu si consilierul prezidential Theodor Stolojan a incercat sa ii convinga pe reprezentantii Fondului ca Romania are nevoie de un deficit bugetar mai mare, respectiv de 1%, pentru indeplinirea obiectivelor asumate. Bugetul Romaniei pentru anul 2005 nu prevedea un deficit bugetar mai mare de 0,4-0,5 procente, iar incercarea romanilor de a-i indupleca pe finantisti a fost in zadar. Se vorbeste chiar de o situatie limita, in care Romania fie accepta conditiile impuse de FMI, fie renunta la relatiile cu acesta, ceea ce ar insemna primul mare esec pentru guvernul Tariceanu. Premierul roman Calin Popescu Tariceanu, aflat pentru o vizita de cateva zile la Madrid nu s-a aratat prea afectat de o posibila rupere a relatiei intre Romania si FMI. Fondul este necesar, dar nu indispensabil a aratat el, convins ca ar trebui sa existe mai multa flexibilitate de ambele parti, asa cum a aratat de mai multe ori. Totodata, premierul a adaugat ca in prezent economia Romaniei este pe un drum bun si ca nu intelege aceasta politica de prudenta a reprezentantilor Fondului. Nici carismaticul presedinte Basescu nu a reusit sa ii convinga pe cei de la FMI de necesitatea maririi deficitului bugetar sau de cresterea valorii investitiilor pe piata din Romania. Singura speranta a Romaniei este aceea in venirea reprezentantilor Fondului la Bucuresti.

Principalul mar al discordiei intre Romania si FMI l-a reprezentat cota unica de impozitare introdusa recent de autoritatile de la Bucuresti. Impozitarea egala cu 16% a veniturilor si profiturilor este cea care a facut sa creasca deficitul bugetar. Reprezentantii Fondului s-au aratat ingrijorati de efectele pe care aceasta cota unica de impozitare le-ar putea avea asupra economiei Romaniei si au amanat, astfel, semnarea unui acord cu tara noastra.

 
Patriarhia asteapta sa ia in proprietate Dealul ArsenaluluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :502
Friday, 11 March 2005

Subiectul Catedralei Mantuirii Neamului a fost din nou deschis in cadrul unei intalniri intre Preafericitul Patriarh Teoctist si vicepremierul Adriean Videanu, in urma careia Patriarhia a ramas cu promisiunea ca saptamana viitoare Guvernul ii va ceda terenul necesar constructiei.

Videanu si-a exprimat, astfel, increderea ca hotararea de guvern care sa consfinteasca dreptul de proprietate al Patriarhiei asupra Dealului Arsenalului va fi emisa pana joi. Reprezentantii Patriarhiei au declarat presei ca daca lucrarile vor merge bine, asa cum se spera, este posibil ca piatra de temelie pentru Catedrala Mantuirii Neamului sa fie pusa dupa sarbatoarea de Paste. Reamintim ca in urma cu o saptamana Sfantul Sinod al Bucurestiului a fost de acord cu hotararea Consiliului National Bisericesc privind amplasarea constructiei pentru Catedrala Mantuirii Neamului pe Dealul Arsenalului, pe un teren de 11 hectare.

 
Arhivele SRI incep sa treaca la CNSASPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :454
Friday, 11 March 2005

20.000 de dosare ale fostei Securitati au trecut joi, 10 martie in depozitul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Pana la sfarsitul anului inca 120 de astfel de transporturi vor trebui sa ajunga in proprietatea CNSAS si sa fie depozitate pe rafturile de la Popesti-Leordeni. Hala amenajata in intregime cu rafturi poate adaposti 6 km liniari de dosare, iar exprimat in metri, acest prim transport sosit ieri masoara numai 100. Dosarele fostilor informatori ai SRI provin din arhiva centrala, dar si din teritoriu. Totalitatea dosarelor care vor trebui sa ajunga pe rafturile CNSAS se ridica la 12 km liniari, astfel ca in fiecare zi cate unul sau mai multe transporturi de securisti va ajunge in depozitul din Popesti. Deocamdata nu s-a primit insa cartoteca si microfilmele SRI, ceea ce va face aproape inutila munca celor care vor studia aceste dosare, care nu vor avea, astfel intreaga informatie necesara.

 
30 de milioane plus bani pe fier vechi pentru masinile vechi date spre casarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :537
Friday, 11 March 2005

Proprietarii de automobile mai vechi de 12 ani vor primi de la stat mai multi bani decat se asteptau.

Astfel, acestia vor primi si cuponul promis de 30 de milioane de lei, dar si un bonus reprezentand contravaloarea fierului vechi, in functie de greutatea masinii. Procedura este relativ simpla: cand proprietarul hotaraste ca isi doreste o masina noua, merge la un producator de autovehicule si se inscrie pe o lista in vederea achizitionarii unei masini noi. In momentul in care primeste nota de acceptare, acesta are la dispozitie 30 de zile pentru a-si duce masina la casat. Cuponul pe care il vor primi dupa inscriere, in valoare de 30 de milioane de lei, reprezentand prima de casare, este nominal si netransmisibil. Programul va incepe sa functioneze din luna aprilie, iar societatile autorizate sa colecteze masinile uzate si sa le caseze sunt in numar de 135, raspandite in intreaga tara. Guvernul Romaniei a stabilit ca suma disponibila pentru acest program 450 de miliarde de lei, din Fondul de Mediu, pentru cele 15.000 de autoturisme bune de casat.

 
Furtuna de zapada de la Bucuresti a amanat meciul Steaua-VillarealPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :501
Friday, 11 March 2005

Zapada cazuta pe neasteptate ieri la Bucuresti a fost motivul pentru care partida de fotbal din optimile cupei UEFA, dintre Steaua si Villareal, programata sa se desfasoare in Ghencea de la ora 20.00 a trebuit sa fie amanata.

Ninsoarea a inceput exact in momentul in care cele doua echipe au iesit la incalzire si a cazut fara incetare pana mult dupa ora la care trebuia sa inceapa partida. Stratul de zapada de pe teren ajunsese la un moment dat chiar aproape de 10 centimetri, ceea ce a facut ca acesta sa fie inpracticabil, mai ales ca era imposibila refacerea liniilor de marcaj. Reprezentantii UEFA prezenti pe stadion au asteptat pana in ultimul moment cu luarea unei decizii, amanand meciul din 30 in 30 de minute si insistand chiar ca acesta sa se joace in aceste conditii. Cu toate acestea, insa, a cantarit mai greu decizia observatorului de joc si a celor doi sefi de club care au decis amanarea meciului tur pana miercurea viitoare, 16 martie, iar returul sa se desfasoare cu doar 4 zile mai tarziu. Aceasta decizie finala s-a luat abia la ora 21.15 cand suporterii stelisti aflati pe stadion erau deja inghetati de mult. Cu un fair-play extraordinar acestia au ramas in liniste si in perfecta ordine in tribune asteptand decizia finala. Cat despre modalitatea de intrare la partida dintre Steaua si Villareal din 16 martie, conducatorii Stelei au decis, in prima instanta, sa intre numai cei ce au pastrat cotoarele biletelor de la partida de aseara. O decizie finala urmeaza insa a fi luata in cursul zilei de vineri, 11 martie.

 
Vodafone ar putea cumpara compania romana MobiFonPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :452
Friday, 11 March 2005

Compania britanica Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, ar putea cumpara pachetul majoritar de actiuni al companiilor est-europene care fac parte din grupul Telesystem International Wireless Inc, printre care se afla si MobiFon Romania, cu o tranzactie estimata la 3,4 miliarde de dolari.

Firma romaneasca ar urma sa fie cumparata alaturi de Oskar Mobil AS din Republica Ceha. Vodafone detine deja 20% din MobiFon si doreste sa se extinda si in tarile din afara spatiului vest-european, in care exista mai multe telefoane decat numarul de locuitori. Conform biroului de presa al companiei, acest pas urmator reprezinta exact strategia la care se gandisera cei de la Vodafone in vederea expansiunii catre estul Europei. MobiFon a reusit sa obtina o crestere de 47% pe piata din Romania la sfarsitul anului 2004, fata de 33% cat obtinuse in aceeasi perioada din urma cu un an, iar numarul de abonati cu care a inceput anul compania romaneasca s-a ridicat la cifra de 4.91 milioane.

 
Tinerii romani participa la un concurs literar germanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :519
Friday, 11 March 2005

Ambasada Germaniei la Bucuresti vine in intampinarea iubitorilor de literatura cu cel de-al cincilea concurs de gen destinat elevilor si studentilor, inclusiv cei aflati in perioada pregatitoare a masteratului.

Competitia literara va avea ca tema Febra, (Rausch), si este organizata de misiunea diplomatica din Germania, Serviciul German de Schimburi Academice si Institutul Goethe din Capitala. Febra poate fi a puterii, banilor, cumparaturilor sau a iubirii, iar la acest concurs vor fi primite toate tipurile de texte literare, transmite Ambasada Germaniei la Bucuresti. Tema propusa da posibilitatea copiilor si tinerilor de toate varstele si tipurile de pregatire sa faca asocieri libere asupra acestei notiuni, fiind, in acelasi timp, un indemn la creativitate si spontaneitate. Textul trebuie sa fie redactat in limba germana, sa fie scris la computer sau la masina de scris si nu trebuie sa cuprinda mai mult de 4 pagini A4 (distanta intre randuri de 1,5). Participantii vor trimite lucrarile la adresa Consulatul General al Republicii Federale Germania, parola "RAUSCH", Strada Lucian Blaga 15-17, 550169 Sibiu. Data limita a expedierii lucrarilor este 25 martie 2005. De asemenea, concurentii sunt rugati sa trimita numele complet, adresa exacta (cu noul cod postal), numele scolii/al universitatii, clasa/anul universitar si varsta. Castigatorii pot fi premiati cu vizite in Germania si alte cadouri surpriza.

 
Program educational european la AradPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :452
Friday, 11 March 2005

Centrul Judetean de Asistenta Psiho-Pedagogica Arad si Grupul Scolar Francisc Neuman" din acelasi oras Arad organizeaza in perioada 8-13 martie o reuniune educationala europeana care face parte din programul comunitar Comenius.

Coordonatorii acestui proiect sunt cadrele didactice de la Colegiul National Moise Nicoara" si de la Grupul Francisc Neuman, iar partenerii din Europa ai initiativei aradene sunt profesori de la licee din Suedia, Italia si Portugalia, informeaza un cotidian local. Proiectul care se desfasoara in aceasta saptamana la Arad a reusit deja sa genereze aprecierile dascalilor invitati la manifestare si sa-i faca sa declare acest tip de proiect ca fiind deosebit de important pentru omogenizarea si compatibilizarea invatamantului in tarile membre ale Uniunii Europene.

 
Un catalog despre muzeul de istorie constantean a aparut in BelgiaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :486
Friday, 11 March 2005

Catalogul monedelor care sunt expuse la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta a aparut recent in Belgia, la editura Moneta din orasul Wetteren.

Albumul face parte din Programul International de Cooperare Stiintifica intre Centrul National de Cercetare Stiintifica din Belgia si Academia Romana si a fost realizat de Gheorghe Poenaru Bordea, Radu Ocheseanu si Alexandru Popeea. Programul isi propune sa adune pentru studiul descoperirilor monetare din Romania competentele cercetatorilor romani si straini, cu scopul unei mai bune cunoasteri a fenomenelor economice si monetare din toate timpurile. Volumul cuprinde 1422 de piese, care au aparut in perioada anilor 498 1081, si va putea fi achizitionat doar din strainatate, anunta un cotidian local. Un alt volum similar va fi publicat pana la finele anului 2006. Acest al doilea catalog care va prezenta descoperirile romanesti va contine cateva tezaure monetare din secolele IV-V.

 
La Suceava se premiaza cele mai frumoase oua de Pasti incondeiatePDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :601
Friday, 11 March 2005

Localitatea suceaveana Ciocanesti va fi la sfarsitul acestei saptamani gazda unui Festival al oualor incondeiate, ce se adreseaza creatorilor populari din tara, dar si din strainatate, care se ocupa cu acest vechi obicei, incondeiatul oualor.

Concurentii inscrisi la festival trebuie sa prezinte cate 12 oua pictate, caracteristice zonei din care provin, la care se adauga stilul propriu al fiecarui artist. Publicul si juriul vor putea sa admire exponatele pentru doua ore, in acest timp mesterii detaliind elementele ornamentale folosite, cromatica, calitatea tehnicii de lucru si gradul de dificultate. Juriul va acorda Marele Premiu al Festivalului, dar si alte premii speciale. Timp de trei zile, concursul mesterilor specialisti organizat de ANTREC Suceava se va desfasura in paralel cu o serie de manifestari cultural-artistice alcatuite din momente muzicale, poetice, teatrale si folclorice, informeaza portalul dordeduca.ro. Printre artistii invitati sa participe la acest eveniment se afla Tudor Gheorghe, care va evolua ntr-un spectacol Drag mi-i pamantul strabun, Sofia Vicoveanca, sotii Cornelia si Lupu Rednic, Laura Lavric, Fanfara 10 Prajini, Aurel Moldoveanu, Pavel Stratan si Grupul Etno-Datini, Alina Sorescu, Varul Sandel si Tinu Veresejan.

 
Ministrul roman de externe in vizita la romanii din Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :434
Friday, 11 March 2005

Seful diplomatiei romane va efectua in perioada 11-15 martie o vizita in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord.

Cu aceasta ocazie, Mihai Razvan Ungureanu va avea intrevederi cu ministrul britanic al afacerilor externe, Jack Straw, cu ministrul pentru afaceri europene, Denis McShane, cu lideri parlamentari si europarlamentari britanici, precum si cu membri marcanti ai vietii academice si reprezentanti ai comunitatii romanesti. Ministrul afacerilor externe va sustine la Chatham House o prelegere cu tema Romania si aderarea la UE: implicatii regionale si va participa la seminarul dedicat aniversarii a 125 ani de relatii diplomatice romano-britanice, unde va rosti discursul inaugural. Vizita ministrului roman la Londra va constitui cadrul pentru discutii vizand liniile comune de actiune in scopul amplificarii parteneriatului strategic romano-britanic, in conformitate cu declaratia comuna a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si a primului ministru britanic, Tony Blair, din 31 ianuarie 2005. Alte aspecte ale convorbirilor se vor referi la cooperarea bilaterala in plan regional si international, cu accent pe dimensiunea de securitate.

 
Reprezentantii Consiliului Mondial Roman se intalnesc cu presedintele BasescuPDF Print E-mail
Atlanta, Georgia/Romanian Global News
Accesari :594
Friday, 11 March 2005

Reprezentantii Consiliului Mondial Roman, organizatie civica implicata activ in problematica romanilor de pretutindeni si a celor din jurul granitelor, au fost invitati sa participe la intrevederea cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, aflat in vizita oficiala in Statele Unite ale Americii, transmite o nota de presa primita la redactie.

La intrevederea cu oficialii de la Casa Alba si cu oficialitatile romane va participa, din partea CMR, prof. Lucian Livescu care va inmana presedintelui roman o scrisoare cu cateva puncte constructive pe care acestia le considera esentiale in relatia statului roman cu romanii plecati in strainatate sau etnicii romani aflati in afara frontierelor. Romanian Global News pune la dispozitia cititorilor sai, in premiera, aceasta scrisoare.

"Martie 9, 2005

Atlanta, Georgia

The United States of America

Excelentei Sale, Domnului Traian Basescu

Presedintele Romaniei

In numele organizatiilor din diaspora si din Tara pe care le reprezentam, permiteti-ne, Domnule Presedinte, sa va felicitam pentru demersurile de bun roman prin care va apropiati de inima Romaniei si a lumii! In intrevederea de astazi pe care ati avut-o cu Presedintele Bush ati fost intrebat "Cu ce puteti fi ajutat?" Raspunsul a fost pe masura asteptarilor noastre, a culturii si istoriei locurilor unde ne-am nascut liberi. Venim in intimpinarea dumneavoastra cu intentiile noastre de buna colaborare dublate de sugestii care suntem siguri ca vor fi intelese si luate in consideratie pentru realizarea unei Romanii totale si universal acceptate. Ca organizatie umbrela, Consiliul Mondial Roman/Romanian World Council intretine relatii cu multe segmente ale societatii romanesti globale. Iata cateva din punctele carora va rugam sa le acordati atentie:

 1. Crearea unei modalitati eficiente de comunicare intre Diaspora si Presedintie. Modernizarea Romaniei nu poate avea loc fara o implicare mai mare a romanilor de peste hotare. Implicarea aceasta trebuie sa se bazeze pe principiul tolerantei si al incluziunii, prin incurajarea de a participa activ si cu drepturi depline la viata politica si publica a tarii, in cadrul institutiilor reprezentative, o incurajare a integrarii demne, neconditionate si fara nici o discriminare in societate si in viata politica a tuturor cetatenilor romani, fara deosebire de sex, nationalitate, domiciliu, religie, rasa, origine.
 2. Consiliul Mondial Roman este o organizatie apolitica, dar in cadrul ei exista membri simpatizanti ai vreunui partid, interesati sa contribuie in acest fel la transformarea Romaniei. Este foarte important ca si in Romania sa fie posibil sa se voteze prin metoda de vot folosita de exemplu si in SUA, "absentee balots" sau prin vot electronic.

 3. Activitatea structurii guvernamentale care se cheama Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, momentan este lasata intr-o umbra greu de inteles prin absenta numirii unui Director al departamentului. Catre romanii de pretutindeni, care au votat in majoritate portocaliul, nu a plecat nici un mesaj pozitiv sau de multumire dupa alegeri. Si in plan national, lasarea in paragina a acestei structuri este un mesaj extrem de negativ si de neinteles pentru toata lumea!
 4. Crearea unui Birou International de "Public Relations si controlare a imaginii Romaniei in lume", in care sa fie angajate 3-4 persoane, foarte bine documentate cu situatia mediala si politica, pentru: a) contracararea defaimarilor concertate si foarte periculoase impotriva Romaniei;b) imbunatatirea acestei imagini a Romaniei prin relatii cu mass media internationala.
 5. Crearea unui "Birou de sprijin pentru Romania" in cadrul unor asociatii reprezentative, care au deja sedii si activitate importanta, sunt cunoscute in plan local si national in tarile unde activeaza. Acest birou de sprijin ar trebui sa monitorizeze presa si in general imaginea Romaniei in tara respectiva, sau intr-o arie mai extinsa, de exemplu in tarile unde se vorbeste aceeasi limba, venind cu solutii occidentale de rezolvare a unor probleme cum ar fi pedofilia. Rolul romanilor plecati pretutindeni si care mai simt ceva pentru tara de unde provin, este de a se implica in schimbarea in bine a acesteia, folosind experienta acumulata in tara de adoptie. Biroul de sprijin ar trebui condus de o persoana care sa fie de mai mult timp in tara respectiva, sa cunoasca bine mentalitatea locala, sa aiba o buna cultura generala, o pregatire profesionala temeinica, sa nu aiba afinitati politice pentru cei din tara si sa fie o persoana de o probitate morala incontestabila intre membrii comunitatii romanesti. Biroul ar trebui sa monitorizeze la nivel local, national si regional, existenta materialelor de documentare despre Romania, stiut fiind faptul ca principalele Universitati din lume, ministere si chiar biblioteci nationale, sufera din lipsa referintelor despre Romania: carti, albume, documentare, beletristica, muzica si multe, multe alte materiale informative care pot fi identificate intre cele recent publicate in tara, materiale de o mare valoare care insa nu se regasesc nici macar in sectiile de romanistica din universitatile mari din Europa care studiaza limba romana, din Ministerele de Afaceri Externe din principalele tari occidentale, unde la capitolul Romania, se gasesc cartile autorilor maghiari care s-au "preocupat" de traducerea lor in limba engleza.
 6. Crearea unui Minister al Imigrarii similar celui din Canada si din alte tari, cu ministru si alt personal ales dintre Romanii din Timoc (Serbia), Tinutul Hertei (Ucraina), USA etc.
 7. Continuarea "curatirii" tuturor canalelor de prezentare a imaginii Romaniei in exterior, inceputa cu Ambasadele si Institutul Cultural Roman, precum si atenta selectare a ONG-urilor partenere.
 8. Crearea unei structuri similare Oficiului pentru maghiarii din afara granitelor, care si-a creionat o politica pe 10-20 de ani cel putin si care nu tine seama de guvernele care se succed. Aceasta structura poate fi sustinuta de depolitizarea relatiei cu romanii de pretutindeni care, odata realizata, poate creea ceva durabil. In momentul depolitizarii se poate ajunge teoretic si la o continuitate data tocmai de aceasta structura. Asociatiile romanesti din lumea intreaga ar trebui sa figureze cu cate un CV curent in baza larga de documentare a acestui departament.
 9. Facilitarea si urgentarea obtinerii/reinoirii Pasapoartelor romanesti.
 10. Facilitarea si urgentarea obtinerii cetateniei romane de catre cetatenii romani din Basarabia/Republica Moldova, Ucraina, si alte zone limitrofe.
 11. Rezolvarea obtinerii cetateniei romane de catre cetatenii romani care au fost obligati sa renunte la aceasta inainte de 1989.

Scrisoarea adresata Presedintelui Romaniei este semnata de presedintele interimar al CMR, prof. Smaranda Cazan-Livescu si contra semnata de Neculai Popa, Presedinte Consiliului Roman American, California, Lucian I. Livescu, Envoy-Consiliul Mondial Roman-"Europeans Throughout the World", Ioan Dan Anghel, Romanian-American Cultural Center "Athenaeum ,Atlanta, USA, Daniela Soros, Reprezentanta Consiliului Mondial Roman Bucuresti, Gabriel Bostan, Director filiala California, Eugen Cojocaru, Scriitor, Critic de arta, Germania, Viorel Maier, Arhitect, Israel, Dan Masca, Organizatia Romania XXI, Romania si Nicolae Dan Rusu, Arhitect, USA.

 
Depunere de coroane de flori la mormantul eroilor romani de la SmardanPDF Print E-mail
Smardan, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :477
Friday, 11 March 2005

Asociatiile romanesti din zona Vidinului, Comunitatea Romanilor din Bulgaria, Asociatia Vlahilor din Bulgaria si Uniunea Tinerilor Etnici Romani "AVE" au depus coroane de flori la mormantul ostasilor romani cazuti la Smardan in Razboiul de Independenta din 1877 pentru apararea Vidinului.

Membrii delegatiilor au pastrat un moment de reculegere la micul mormant amplasat in centrul localitatii Smardan dupa care s-au deplasat in centrul Vidinului, la Monumentul Eroului Necunoscut unde de asemenea s-au depus coroane de flori si s-a pastrat un moment de reculegere pentru cinstirea eroilor romani cazuti pentru apararea Bulgariei. In asteptarea numirii unui nou secretar de stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, asociatiile din zona Vidinului sunt confruntate cu mari greutati financiare si asta datorita faptului ca insasi existenta lor depinde de aceasta structura guvernamentala. Presedintele Comunitatii Romanilor din Bulgaria, Serafim Hristov, ne-a declarat telefonic ca sunt intristati de lipsa de interes ce se simte dinspre Bucuresti. "Noi stiti ca am inceput niste clase de limba romana la cateva scoli. Ma intreaba profesorii mai mereu, cand o sa-i platesc ca de trei luni lucreaza voluntar, de cand la Bucuresti nu s-a intamplat nimic la acest Departament".

 
George W. Bush considera Romania indreptatita sa vorbeasca despre BasarabiaPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :467
Friday, 11 March 2005

In cadrul intrevederii, care a avut loc miercuri, la Washington, presedintele SUA, George W. Bush, si presedintele Romaniei, Traian Basescu, au discutat problema Republicii Moldova, presedintele roman prezentandu-i omologului sau american un raport privind situatia din Basarabia.

George W. Bush a mentionat in cadrul unei conferinte de presa, sustinute dupa incheierea convorbirilor care au durat 35 minute, ca dialogul a cuprins problema Moldovei. "Am vorbit despre Moldova si presedintele roman are o viziune clara, pe care o apreciez, asupra acestei zone. Sunt foarte mandru sa-l numesc prieten", a declarat Bush. Presedintele american a spus ca pretuieste sfaturile lui Basescu in privinta Moldovei si ca "nu exista nimeni mai in masura ca el sa vorbeasca despre Moldova in calitate de vecin". "Am discutat cum poate fi extinsa democratia mai departe in aceasta zona pentru a crea o societate libera, deoarece o societate libera nu poate sa-si atace vecinii", a subliniat presedintele SUA. George W. Bush a invocat si sprijinul american pentru asigurarea securitatii. "Poporul roman trebuie sa stie ca nu are de ce sa se mai teama pentru securitatea sa, atata timp cat are SUA si NATO ca aliati. Poporul roman trebuie sa stie ca zilele in care o forta exterioara putea sa-l ameninte au trecut. Consider Romania un aliat special, deoarece impartasim aceleasi valori, intre care transparenta, statul de drept si anticoruptia", a specificat Bush, laudandu-l inca o data pe Basescu, "deoarece este devotat acestor valori". Presedintele SUA a spus ca este impresionat de conducerea lui Basescu. El si-a exprimat recunostinta pentru prietenia acestuia si a declarat ca nu poate sa-i multumeasca indeajuns pentru sfaturile bune pe i le-a dat in legatura cu Marea Neagra. Seful statului american a subliniat ca a fost impresionat de capacitatea de actiune a presedintelui roman. La randul sau, presedintele Basescu a declarat in cadrul conferintei de presa comune ca este fericit sa fie aici in prima sa vizita, in calitate de presedinte al Romaniei la aliatul George Bush. "Timpul ne-a permis sa abordam foarte serios problematica de securitate la Marea Neagra si de extindere a democratiei si libertatii in zona Marii Negre, ca o garantie pentru pacea si libertatea popoarelor din Uniunea Europeana si din NATO", a declarat Basescu. El a mentionat ca a abordat in timpul discutiilor si problema ridicarii vizelor de calatorie in SUA pentru romani.

 
Presedintele in exercitiu al OSCE va veni la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :470
Friday, 11 March 2005

Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul de Externe al Sloveniei, Dimitrij Rupel, se va afla, luni, intr-o vizita oficiala in Basarabia.

Potrivit responsabilului Serviciului de presa al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Radu Bradu, Rupel va sosi la Chisinau in seara zilei de duminica. In dimineata zilei de luni, presedintele in exercitiu al OSCE se va intalni cu ministrul de Externe, Andrei Stratan, dupa care va pleca in Transnistria. De asemenea, Rupel va avea intrevederi cu presedintele Vladimir Voronin si cu liderii grupurilor parlamentare de opozitie, Iurie Rosca si Serafim Urechean. Subiectul principal al dezbaterilor il vor constitui alegerile parlamentare, care au avut loc in Moldova. La incheierea vizitei, ministrul de Externe al Sloveniei va sustine o conferinta de presa.

 
1 an de cand 16 romani si-au pierdut viata in atentatele din AtochaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :522
Friday, 11 March 2005

Solidaritatea fata de imigrantii raniti in atentatele din 11 martie anul trecut a disparut cu mult inaintea cicatricelor provocate de explozii. In ciuda promisiunilor de regularizare a situatiei supravietuitorilor si celor raniti in exploziile din gara Atocha, au aparut tot mai multe incidente legate de persoanele imigrante.

In acelasi timp simpatia fata de cei care merg pe aceste trasee cu trenurile a scazut si ea imediat. Dupa cateva zile eram la fel povesteste o imigranta poloneza stabilita in Spania, pentru cotidianul Diario Vasco.

192 de morti au fost inregistrati in atentatele islamiste din Atocha din martie anul trecut. 50 dintre acestia erau straini. 16 dintre ei erau romani, tara cu cei mai multi morti dintre cei disparuti atunci. Mortii de la 11 martie proveneau din 14 tari din Europa de Est, America Latina, Africa si Asia. Imigrantii raniti, inregistrati oficial au fost in numar de 2.100, insa nu trebuie uitat faptul ca in Spania sunt stabiliti si multi imigranti ilegali care nu au putut apela la spitale.

Doina Rosca, cetatean de origine romana, in varsta de 34 de ani, locuieste in Coslada. Ea a recurs la serviciile sanitare pentru ca avea actele in regula si nu exista riscul de a fi repatriata. Sotul sau, Stefan, povesteste ca dupa expolozie a dus-o pe brate pana au gasit un taxi, la iesirea din gara Atocha. Prima explozie s-a produs chiar in vagonul alaturat celui in care se aflau cei doi. Au reusit sa sara pe peron chiar inainte ca cel de-al doilea vagon sa explodeze. Femeia si-a pierdut constiinta din cauza undei de soc. Intre cele doua explozii sotul isi aminteste ca a vazut un tanar intins pe jos, cu un rucsac in spate, despre care crede si acum ca era unul dintre teroristi, insa politia neaga. Mai tarziu, in orele dureroase ce au urmat atentatelor, echipele de salvare au gasit cadavrele a 16 romani. Autoritatile spun ca acestia au fost colectivul de straini cel mai dur lovit de masacru. In momentul in care Executivul spaniol a anuntat ca va regulariza situatia familiilor victimelor atentatelor, un numar de 2.800 de romani si ecuatorieni au depus cereri in acest sens. In decurs de un an, 1.800 de persoane au reusit sa obtina permisele de sedere permanenta sau temporara, iar alte 1.300 de dosare au fost respinse pentru ca aplicantii nu au putut demonstra ca au vreo legatura directa cu victimele atentatelor sau ca se aflau chiar ei in acele trenuri ale mortii. Una dintre aceste persoane este chiar Stefan Rosca, care, desi traieste legal in Spania din 2000, nu se poate nationaliza aici pentru ca spitalul in care a primit ingrijiri medicale la 11 martie nu i-a trimis un certificat medical si nu poate dovedi faptul ca a fost afectat de atentate. In schimb sotia sa, Doina, ingrijita tot in acelasi centru sanitar a primit si un certificat care i-a permis sa primeasca tratament psihologic ca victima oficiala a masacrului. Doina si fiica noastra au venit in Spania mult mai tarziu decat mine, intr-un proces de regrupare familiala. Ea nu putea nici macar sa lucreze legal inainte de atentate, dar acum poate fi cetatean spaniol, iar eu nu spune Stefan. Dupa ce au reusit sa scape din trenurile mortii, multi dintre romanii care au fost atunci la un pas de moarte, si familiile lor, ar avea acum sansa de a deveni cetateni spanioli, conform promisiunilor autoritatilor spaniole. Insa, din pacate, si cum s-a dovedit in cateva randuri, acest proces depinde de multi factori implicati si poate uneori deveni extrem de subiectiv si aleator. Intre timp, cetateni romani in continuare sau deveniti cetateni ai Spaniei, imigrantii romani din aceasta tara traiesc inca acele momente de groaza. Eu si familia mea ne straduim sa ducem o viata normala, spune Stefan Rosca, insa imi vin mereu in minte imaginile acelea si realizez ca nu noi suntem cei catre decid in legatura cu ceea ce ni se intampla.

 
Germania inca reticenta fata de amnistierea imigrantilor ilegaliPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :538
Friday, 11 March 2005

O initiativa germana doreste asigurarea drepturilor fundamentale ale celor aproximativ 1 milion de inigranti ilegali din Germania.

Dar aceasta tara este inca mult in urma altor tari europene atunci cand vine vorba de rezolvarea acestei probleme. Pagina de web a Deutsche Welle publica joi, 10 martie, un amplu material referitor la imigratia ilegala din Germania si la sansele ca aceasta sa se reduca, printr-un cadru legal adecvat. Materialul, intitulat O amnistiere germana pentru imigrantii ilegali, spune si povestea unei imigrante de origine romana, pe nume Maria. Ea a venit in Germania in urma cu 12 ani cu o viza normala turistica. De profesie tehnician fata avea pe atunci varsta de 20 de ani si visa la o viata mai buna in Germania. Desi viza sa a expirat, Maria a decis sa ramana aici, insa fara asigurare de sanatate si fara familie. Astazi lucreaza clandestin in ingrijirea persoanelor in varsta in aziluri private si traieste mereu cu teama de a nu fi descoperita si trimisa in Romania. Povestea sa este departe de a fi un caz singular. Aproximativ un milion de persoane care traiesc in Germania in prezent, se presupune ca o fac ilegal. Acestia sunt oameni care si-au depasit perioada de sedere permisa de viza, care vin in vizita la rude si nu mai pleaca sau persoane in cautare de azil care raman in ilegalitate dupa ce autoritatile le-au respins cererile. Ei vin din Balcani, Rusia, Asia, America Latina si Africa de Vest. Problema a fost mult timp ingorata in timpul discutiilor politice care au marcat emiterea in Germania a primei legi a imigratiei, intrata in vigoare la 1 ianuarie anul acesta. Insa acum, de cand nebunia imigratiei a mai scazut, Biserica Catolica, cea care s-a ocupat mult timp de problema imigratiei ilegale, atrage din nou atentia asupra acestei probleme. Saptamana trecuta in cadrul conferintei sale anuale tinute la Berlin a fost emisa o declaratie, semnata de peste 370 de personalitati importante germane, in care se specifica intentia de a face publica aceasta problema. Imigratia ilegala pur si simplu nu este un subiect public in aceasta tara. Pana acum a fost dezbatuta numai in spatele usilor inchise si in cadrul unor grupuri din sistemul social si din organizatiile bisericesti. Acest lucru trebuie sa se schimbe declara Jorg Alt, sociolog, expert in imigratie si sef al Forumului catolic asupra Imigratiei Ilegale.

In conditiile in care nu au acte si nu sunt inregistrati nicaieri, cei mai multi dintre imigranti nu beneficiaza nici macar de drepturile si serviciile fundamentale, precum dreptul la ingrijire medicala, sau la educatie pentru copii. Problema este cu atat mai mare in Germania unde un articol din legea imigratiei face obligatorie pentru institutiile publice (scoli, spitale, etc) informarea birourilor sociale in legatura cu imigrantii ilegali. Medicii, preotii sau asistenti sociali care ii ajuta pe cei aflati fara documente pe teritoriul Germaniei risca sa fie penalizati. Acesta este un obstacol urias pentru imigrantii ilegali care ar putea avea nevoie urgenta de ingrijire medicala, dar nu o cer de teama sa nu fie prinsi si deportati spune Sabine Leutheusser Schnarrenberger, fostul ministru al Justitiei si parlamentar al Democratilor Liberali din opozitie, unul dintre semnatarii manifestului asupra imigratiei ilegale. Semnatarii acestui manifest cer adaugarea unor prevederi clare la legea imigratiei care sa inlature varianta pedepsirii celor care acorda ajutor umanitar strainilor fara acte din Germania si sa le asigure accesul la ingrijire medicala, educatie pentru copii si protectie impotriva exploatarii.

Germania este, in acest moment, mult in urma celorlalte tari europene in ceea ce priveste modul in care se confrunta cu aceasta problema si in care intelege sa o rezolve. Asta mai ales in conditiile in care Spania, de exemplu, se afla in aceasta perioada intr-un proces extraordinar de regularizare a cetatenilor straini aflati ilegal pe teritoriul sau. Expertii au aratat in repetate randuri ca astfel de masuri nu usureaza numai situatia imigrantilor ci aduc, in egala masura, beneficii si pentru tara gazda. Astfel, imigrantii isi platesc taxele si impozitele, ocupa locuri de munca in domenii care altfel nu ar avea cautare si, nu in ultimul rand, contribuie la cresterea ratei natalitatii. De asemenea, Italia, Portugalia sau Grecia sunt tari care legalizeaza in mod periodic situatia imigrantilor care aleg sa se stabileasca acolo. Insa Germania este foarte reticenta fata de aceasta problema si nu vede cu ochi buni o astfel de intrare in legalitate a strainilor, in primul rand de teama ca acestia vor ocupa locurile de munca ale autohtonilor, intr-o tara in care si asa rata somajului depaseste 12%. Expertii spun ca o astfel de masura nu ar avea nici o sansa in Germania, mai ales ca in aceasta tara nici macar nu exista deschidere catre o astfel de dezbatere.

 
Meciurile Romaniei in preliminariile Cupei Mondiale se vor difuza si in AmericaPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :476
Friday, 11 March 2005

Canalul de televiziune american Fox Soccer Channel va transmite cateva meciuri de fotbal pe care le va sustine Romania in preliminariile FIFA World Cup Germania 2006.

Concernul media a achizitionat drepturile de difuzare in exclusivitate a 20 de partide europene din cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial de Fotbal care se va desfasura peste un an in Germania. Prima partida care va fi transmisa pe 26 martie este chiar cea dintre Romania si Olanda, sirul meciurilor de fotbal european care vor putea fi vazute in Statele Unite ale Americii continuand pana in luna octombrie a acestui an. Interesul canalului Fox in difuzarea partidelor de fotbal a aparut ca urmare a faptului ca aceasta Cupa Mondiala este, in momentul de fata, cel mai important eveniment sportiv la nivel mondial, care atrage milioane de telespectatori in fata micilor ecrane. Fox Soccer Channel face parte din mega-concernul media american Fox Entertainment Group, care mai contine Fox Cable Networks Group si Fox Sports International. Informatii suplimentare despre desfasurarea partidelor si orarul de difuzare se pot gasi la adresa foxsoccer.com.

 
Petreceri de martisor si pe Coasta de Est a AmericiiPDF Print E-mail
New Hampshire, SUA/Romanian Global News
Accesari :492
Friday, 11 March 2005

Balul Martisorului se va celebra sambata, 12 martie, si pe coasta de Est a Statelor Unite ale Americii, mai precis la Biserica Brookeside din Manchester, statul New Hampshire.

Petrecerea se va desfasura in sala comunitara a parohiei, din 2013 Elm St., si va incepe la ora 18:00, informeaza periodicul Consulatului roman la Boston. Seara va fi alcatuita dintr-un program artistic, dans si pasaje de lectura, intrarea fiind echivalenta cu 15 dolari de persoana. Romanii care vor veni sa se distreze la aceasta petrecere au mai putut sa ia parte la un alt eveniment similar in zona de nord-est a Americii, in urma cu o saptamana, dar de data aceasta balul a avut loc la Crystal Club din Wakefield Massachusetts.

 
Si la Neuchatel se va petrece romanestePDF Print E-mail
Neuchatel, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :490
Friday, 11 March 2005

Centrul Cultural Roman din Neuchatel se alatura organizatiilor romanesti care se bucura de venirea primaverii si organizeaza, cu aceasta ocazie, o traditionala Sarbatoare a Martisorului, sambata, 12 martie, in centrul satului Cressier, in La Maison Vellier.

Aceasta gazda a romanilor se afla localizata pe o strada omonima din localitatea elvetiana si ii va primi pe invitati la ora 18:00. Seara va fi deschisa cu un aperitiv si va sta sub semnul muzicii, al dansului si al voiei bune, informeaza un portal al romanilor din Elvetia. Petrecerea romanesca va beneficia de prezenta unei orchestre de muzica traditionala romaneasca venita special la Neuchatel pentru acest eveniment, care va asigura fundalul sonor al serii. Muzicienii orchestrei Noroc au efectuat pe parcursul carierei lor numeroase turnee internationale, organizatorii manifestarii bucurandu-se sa-i aiba alaturi de ei intr-o zi de sarbatoare. A doua zi, duminica, 13 martie, in acelasi loc, organizatorii au mai pus la cale cateva surprize, printre care se numara de la ora 14:00 un curs de initiere in dansurile traditionale romanesti, iar de la ora 17:30 Concertul orchestrei Noroc, urmat de degustarea unui pahar de vin.

 
Balul Martisorului la Parohia romaneasca "Sfanta Treime" din British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :461
Friday, 11 March 2005

Biserica ortodoxa romana Sfanta Treime si Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia vor organiza sambata, 12 martie, de la ora 18:00, un Bal al Martisorului destinat special tuturor doamnelor si domnisoarelor, sotiilor, fiicelor si partenerelor romanilor din aceasta zona a Canadei.

Evenimentul va fi gazduit de sala comunitara a parohiei, din 220 Carnarvon St., New Westminster, si va avea loc intr-un decor de primavara, cu voie buna, specialitati culinare si muzica asigurata de formatia DAcasa. Intrarea la bal se va face pe baza de donatie, care este 20 de dolari. Informatii aditionale se mai pot obtine de la Dimitrie Tcaciuc, la adresa de e-mail dimitriet@shaw.ca, informeaza pagina de web a parohiei.

 
Romancele din Elvetia mai sarbatoresc inca ziua femeiiPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :597
Friday, 11 March 2005

Romancele din Elvetia se vor intalni sambata, 12 martie, la Zurich, de la ora 17:00, pentru a celebra ziua internationala a femeii.

Evenimentul de la acest sfarsit de saptamana se vrea a fi o reeditare a intalnirii similare care s-a desfasurat anul trecut in acelasi loc si care s-a dovedit a fi un real succes. La aceasta petrecere feminina sunt asteptate doamne si domnisoare din toate colturile Elvetiei. Programul intalnirii va consta intr-o masa festiva la un restaurant asiatic din oras si mai apoi se va merge la barul Le Petit Prince, loc de dans si de voie buna, informeaza portalul comunitatii romane din Elvetia. Fiecare persoana participanta la aceasta reuniune isi va achita singura consumatia din ziua respectiva. Detalii suplimentare se pot obtine telefonic la numarul de telefon 076 412 27 19, la care va raspunde Ana.

 
125 ani de relatii diplomatice romano-belgienePDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :510
Friday, 11 March 2005

Implinirea a 125 ani de la deschiderea primei misiuni diplomatice a Romaniei la Bruxelles, intr-o perioada care coincide in mod fericit cu cea a semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, va fi marcata de Ambasada Romaniei in Belgia printr-o suita de manifestari culturale, stiintifice, economice si de imagine desfasurata in luna aprilie.

Astfel, in data de 11 aprilie, ministrul roman de Externe va sustine o conferinta la Institutul Regal de Relatii Internationale din Bruxelles in prezenta ministrului belgian de externe. Tot in aceeasi zi la Conservatorul Regal din Bruxelles, tinerele muziciene Diana Ionescu (pian) si Teodora Gheorghiu (soprana) vor sustine un concert, organizat de Ambasada in colaborare cu Comisariatul General pentru Relatii Internationale al Comunitatii franceze Wallonie-Bruxelles si Administratia pentru Relatii Internationale a Ministerului Comunitatii flamande din Belgia. Simbolul bruxellez Manneken Pis va fi imbracat in costum traditional romanesc, in cadrul unui eveniment desfasurat tot la 11 aprilie. In cadrul evenimentelor prin care Ambasada Romaniei la Bruxelles va marca implinirea celor 125 de ani de relatii bilaterale romano-belgiene, se va desfasura si un seminar pentru promovarea exporturilor romanesti in Flandra, cu ocazia vizitei Misiunii economice multisectoriale a Camerei de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta in orasul-port Anvers. Actiunea se va desfasura in data de 15 aprilie si este organizata in colaborare cu Camera de Comert si industrie Anvers. Totodata, in perioada 18-24 aprilie la postul public flamand de radio-televiziune VRT va fi organizata o Saptamana romaneasca, campanie de imagine complexa ce va include prezentari de tara, proiectii de filme documentare si emisiuni TV romanesti, turism si gastronomie. Si postul de televiziune local francofon Tele Bruxelles va prezenta in perioada 23-24 aprilie o serie de emisiuni dedicate semnarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE si aniversarii a 125 de relatii intre Romania si Belgia. Biblioteca Regala Albertina, biblioteca centrala a Belgiei, va gazdui o expozitie de documente diplomatice romano-belgiene, realizata pe baza arhivelor MAE roman si belgian. Expozitia va fi prezentata in contextul mai amplu al manifestarilor dedicate celei de-a 175-a aniversari a independentei Belgiei, in perioada 21 aprilie-30 mai 2005. Acestor manifestari li se vor adauga, pe parcursul urmatoarelor luni, alte actiuni organizate de Ambasada Romaniei sub egida Bruxelles a doua capitala a Romaniei incepand cu 2007 in colaborare cu diverse asociatii socio-economice, culturale, think-tank-uri si cu sprijinul unor importante personalitai academice din randurile diasporei romane din Belgia, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles.

 
Lansare eveniment a poemelor eminesciene la LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :484
Friday, 11 March 2005

Volumul de poezii Revedere al poetului Mihai Eminescu a fost lansat miercuri, 10 martie, la Lisabona, in varianta bilingva, romano-portugheza.

La acest eveniment au participat Ambasada Romaniei la Lisabona, Editura Evoramons si Departamentul Cultural si de Relatii Externe al Centrului El Corte Ingles, se arata intr-un comunicat de presa emis de misiunea diplomatica romana. Volumul cuprinde o selectie de 25 de poeme din creatia poetului national al romanilor, iar versiunea in limba portugheza apartine Doinei Zugravescu. Lansarea a fost precedata de o alocutiune a profesorului Daniel Perdigao, un prieten al culturii romane, care a vorbit si despre similitudinile dintre opera lui Mihai Eminescu si cea a poetului portughez Luis de Camoes. Manifestarea culturala a reunit in capitala portugheza un numeros public romanesc si lusitan, membri ai corpului diplomatic, profesori universitari, studenti si bursieri romani aflati la specializare in Portugalia. Totodata, lansarea a fost insotita si de o alta premiera, aparitia pe piata a acestei noi edituri portugheze Evoramons care, de la inceput, a atras atentia specialistilor prin calitatea grafica si redactionala deosebita si prin publicarea poemelor eminesciene intr-o traducere de exceptie in premiera care respecta rigorile si particularitatile versificatiei, rimei si ritmului liricii lui Mihai Eminescu. Directorul editurii nou-lansate, Antonio Ribeiro, a mentionat faptul ca acest eveniment cultural a venit in completarea redeschiderii recente a Cursului de Limba si Civilizatie Romana de la Lisabona, a carui inaugurare oficiala a avut loc in aceasta saptamana.

 
Documentar german despre Romania la Stuttgart: "Tara in care m-am nascut"PDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :524
Friday, 11 March 2005

La Stuttgart se prezinta sambata si duminica documentarul despre Romania Tara in care m-am nascut. Un film de 75 de minute, cu Ion Sapdaru, realizat in Germania (2002) in regia lui Marc Becker si Hansi Breier.

Un film cu iz de legenda despre Romania, Est si Vest, Dumnezeu si lumea de ieri si de azi. Doi calugari pelerini calatoresc printr-o tara numita Romania. Curiosul novice pune mereu intrebari dascalului sau spiritual, despre oamenii intalniti si locurile pe care le strabat. Acesta il initiaza, prin povestile lui despre calugari, biserici si comunisti. Ajunsi la mare, calugarul mentor evoca Geneza Lumilor, a impartirii divine a harurilor la diferitele popoare, romanilor fiindu-le daruit pastoritul. Pe fondul de legenda, oamenii din Romania intalniti in peregrinarile lor de cei doi calugari, isi povestesc pataniile, dorintele si sperantele de viitor. Scenariul filmului aduce aminte de faimosul Numele trandafirului al lui Umberto Eco. Initierea prin dialog maieutic (intrebare-raspuns), pe fondul unui pelerinaj de cunoastere in spatiul geografic si temporal, este o formula aplicata cu succes in filmul german. Intentia cinematografica este si ea pozitiva, de explorare a resurselor peisajului istoric, cultural si uman romanesc, in contextul deschiderii actuale spre Europa. Dupa vizionarea filmului (sambata 12.03.05, orele 18.00 si duminica 13.03.05 la orele 11.00 si 18.00, la cinematograful din Stuttgart Kommunalen Kino/sala 2, Friedrichstr. 23/a, informaii suplimentare la Florin Zaheu 0170/3215143, zaheu@aol.com , sau pe situl www.koki-stuttgart.de), regizorul Hansi Breier va raspunde intrebarilor publicului. In finalul manifestarii, Forumul germano-roman din Stuttgart invita la o degustare de vinuri romanesti.

Corespondenta de la Berlin, Dani Rockhoff.

 
"Filantropica" va participa la un alt festivalPDF Print E-mail
Belmont, SUA/Romanian Global News
Accesari :453
Friday, 11 March 2005

Filmul Filantropica al cineastului roman Nicolae Caranfil a fost selectionat sa faca parte din cadrul peliculelor care vor fi prezentate la Festivalul american de Film Mondial de la Belmont.

Acest eveniment cinematografic se va desfasura in perioada 12 martie-11 aprilie, filmul romanesc urmand sa intre in concurs in ultima zi a festivalului, de la ora 19:30. La competitia de la Belmont vor mai participa si alte pelicule cunoscute, mai noi sau mai vechi, precum Non ti muovere, din Italia, cu Penelope Cruz, Travelers & Magicians, primul film care este realizat in statul Butan, Nothing, din Cuba, Untold Scandal, Korea, sau Ae Fond Kiss, din Scotia, se arata pe pagina de web a festivalului.

 
A.G. Weinberger concerteaza in AmericaPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :435
Friday, 11 March 2005

Muzicianul roman A.G.Weinberger va sustine un concert de jazz, blues si rock sambata, 12 martie, la Teatrul Lee din cadrul scolii Forest Ridge, situat in localitatea americana Bellevue din statul Washington.

Spectacolul, la care isi va da concursul si cantareata Nicole Fournier, va incepe la ora 19:30 si va contine piese incluse pe ultimele trei albume ale sale care s-au difuzat la nivel european, informeaza compania organizatoare, AST International. A.G.Weinberger este un muzician polivalent, fiind in acelasi timp chitarist, solist vocal, producator, om de radio, acordeonist si ambasador muzical international. Activitatea sa prodigiosa in domeniul muizcal a facut subiectul mai multor articole care au aparut in reviste si ziare din Romania si din strainatate, printre care se numara ELLE, Viva, Bucharest Match, Big City Blues, The Jonesborough Sun, The Boston Phoenix si The News Tribune. Biletele de intrare pot fi achizitionate pentru adulti cu 25 de dolari, iar pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani pretul este de 15 dolari. Micutii mai mici de sase ani vor putea sa intre gratis la concert.

 
Discoteca romaneasca in British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :463
Friday, 11 March 2005

Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia ii invita pe toti romanii care locuiesc in zona localitatii New Westminster sa se distreze sambata, 12 martie, alaturi de DJ Cristi si de oaspetii sai, la discoteca romaneasca.

Aceasta se va desfasura la sediul centrului, situat la adresa 428 Columbia Street, New Westminster, incepand cu ora 21:00, informeaza portalul romanilor din British Columbia. Discoteca va fi deschisa tuturor tinerilor care doresc sa danseze si sa socializeze la Centrul Comunitar, punct de legatura si intalnire pentru romanii din aceasta parte a Canadei. Toti cei prezenti vor putea sa serveasca racoritoare si pizza la barul special amenajat cu aceasta ocazie, bauturile alcoolice fiind strict interzise. Pretul biletelor de intrare este de 5 dolari canadieni, iar varsta minima pentru a putea participa la discoteca este de 14 ani.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions