Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Atac al teroristilor transnistreni asupra populatiei pasnicePDF Print E-mail
Vasilievca, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :399
Saturday, 12 March 2005

"Aproximativ 250 militieni ai Batalionului cu destinatie speciala "Dnestr" al autoproclamatei republici nistrene, inarmati cu pistoale-mitraliere si cu masti pe fata, imbarcati in autobuse si o masina blindata BTR, au patruns, in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 01:00, in satul Vasilievca, aflat sub jurisdictia Republicii Moldova, si au spart usa de la intrarea in Statia de telecomunicatii din localitate", a declarat membrul Comisiei Unificate de Control, Ion Leahu.

Potrivit sursei citate, joi, 10 martie, seful administratiei separatiste din Dubasari s-a deplasat in Vasilievca si a ordonat autoritatilor publice locale sa inchida aceasta statie, pe motiv ca aceasta ar bruia, chipurile, undele unei statii de telecomunicatii aflate sub jurisdictia separatistilor. "In vederea asigurarii securitatii, presedintele raionului Dubasari din partea Chisinaului a dat indicatia ca in incinta acestei statii de telecomunicatii sa fie amplasat un post de politie", a precizat Leahu.

Potrivit aceleiasi surse, militienii au patruns in incinta statiei, atacandu-i si maltratandu-i pe politisti si pe paznic. Totodata, atacatorii au demontat si sustras integral utilajul aflat in respectiva statie. "Ulterior, separatistii au blocat orice acces in sat si au amplasat posturi de militie si de graniceri. Situatia este foarte complicata. Reprezentantii Misiunii OSCE au incercat sa intre pentru a afla care este situatia, dar au reusit sa faca acest lucru numai dupa ce au acceptat sa fie insotiti de militieni", a specificat Leahu.

Satul Vasilievca se afla la 70 kilometri departare de zona de securitate. Astfel, in opinia reprezentantilor Chisinaului in Comisia Unificata de Control, singura solutie pentru rezolvarea acestui incident este apelarea la institutiile internationale. "In cazul in care incidentul ar fi avut loc in zona de securitate, am fi putut apela la garanti si la fortele pacificatoare. Interventia politiei ar putea duce la declansarea unui conflict armat", a subliniat membrul CUC, adaugand ca "actiunile separatistilor sunt niste actiuni barbare" si ca "nu trezeste nici o indoiala faptul ca acest incident este o incercare de a agrava situatia si de a provoca Chisinaul la unele actiuni nechibzuite".

Potrivit responsabililor din cadrul Serviciului de presa al Ministerului de Interne, prejudiciul material total cauzat statiei de telecomunicatii in urma interventiei militiei transnistriene depaseste suma de 20 mii dolari.

Intr-un comunicat de presa al MAI se arata ca "angajatii Comisariatului de politie Dubasari au fost dusi fortat la Sectia de militie din orasul Dubasari, fiind supusi unui tratament inuman si eliberati in jurul orei 04:00".

Serviciul de presa al MAI sustine ca, in acest caz, "pentru savarsirea actiunilor care pericliteaza viata oamenilor, cauzeaza daune materiale in proportii mari sau provoaca alte urmari grave, cu scopul de a submina securitatea publica, de a intimida populatia sau de a impune autoritatilor publice anumite decizii, Procuratura raionului Dubasari a pornit urmarirea penala a acestui incident".

La ora difuzarii stirii, institutia Prezidentiala nu avea nici o reactie in legatura cu incidentul din Vasilievca.

 
"Le Monde" apreciaza ca Basarabia se afla in fata unor evolutii spectaculoasePDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :466
Saturday, 12 March 2005

In pofida faptului ca "revolutia orange" a ocolit Republica Moldova, iar alegerile parlamentare au fost castigate de comunisti, acest spatiu se afla in pragul unor evolutii spectaculoase, in contextul modificarilor rapide in spatiul riveran Marii Negre", noteaza expertii de la ziarul francez "Le Monde".

Potrivit publicatiei, Republica Moldova, Ucraina si Georgia pasesc, in premiera, pe fagasul cooperarii regionale - situatie improprie spatiului postsovietic, pentru componentele caruia era obisnuit sa discute "tet-a-tet" cu Moscova. Liderii celor trei state urmeaza sa se intruneasca la Chisinau, la 22 aprilie, in cadrul summit-ului GUUAM, pentru a se opune hegemoniei Federatiei Ruse asupra "periferiilor", care, practic, deja nu functioneaza.

Ziarul scrie ca, daca, initial, Vladimir Voronin "s-a aflat pe orbita Moscovei", dupa care s-a certat cu toti vecinii, in prezent, "in capul acestuia s-a produs o "revolutie oranj", iar intorcand fata spre Uniunea Europeana, acest fost general de militie si ministru de Interne incearca sa sustina principiul de baza al acordului european - stabilirea unor relatii bune cu vecinii".

"Le Monde" considera ca reanimarea GUUAM in calitate de contrabalanta a CSI are dimensiuni economice si, in primul rand, energetice. Potrivit reprezentantului Institutului Democratiei Nationale (NDI) din SUA, Alex Grigorievs, primordial pentru aceasta structura este diversificarea cailor de transportare a materiilor prime energetice din Asia Centrala. "Ucraina, Moldova si Georgia sunt legate de o serie de elemente comune, toate trei fiind dependente de livrarile rusesti, fiind presate si santajate de Moscova", continua Grigorievs. El considera ca, pe viitor, zona riverana Marii Negre ar putea deveni un element de legatura intre statele Baltice si Marea Mediterana, deoarece Georgia si Ucraina reprezinta niste verigi importante pentru transportarea petrolului caspic in Europa, dupa ce, in anul 2005, va fi dat in exploatare gazoductul Bacu-Tbilisi-Djeihan, destinat transportarii petrolului caspic pe Marea Mediterana.

Alta cale de transport este gazoductul Odesa-Brodi, care, in prezent, este planificat pentru a fi extins pana la rafinaria din Lodz si portul polonez Gdansk. Pana acum, lubby-ul petrolier rusesc, supus Kremlinului, negociase cu fostul presedinte ucrainean, Leonid Kucima, referitor la transportarea petrolului spre Odesa. Dupa schimbarea puterii la Kiev, insa, aceasta intelegere si-a pierdut valabilitatea, deoarece noul presedinte Iuscenco doreste o apropiere de Polonia si UE.

De asemenea, publicatia franceza considera ca autoritatile moldovene, fiind ingrijorate da dependenta energetica fata de Moscova, care, in ajun de alegeri parlamentare a santajat Chisinaul cu majorarea tarifelor la petrol si gaze naturale, tinde sa obtina noi surse de combustibil din Azerbaidjan si Uzbekistan. Actualmente sunt studiate cateva cai de transportare a produselor petroliere, in vederea reducerii traficului prin stramtoarea Bosfor. Una dintre acestea trece nu doar prin Ucraina si Moldova, dar si prin Romania si Ungaria, care au fost invitate la summit-ul GUUAM, mai cu seama ca Romania pretinde la rolul de stat de importanta regionala.

Proiectul de colaborare regionala, considerat de Moscova, potrivit zairului rus "Nezavisimaia gazeta", drept o "alianta antiruseasca", a iritat Kremlinul: Ucraina si Moldova au semnat, recent, cu Bruxelles-ul

planuri de actiuni ce prevad intensificarea relatiilor politice si economice, iar, recent, Comisia Europeana a propus aceeasi varianta Georgiei, Azerbaidjanului si Armeniei, iar Chisinaul este in asteptarea deschiderii reprezentantei UE si a unui suport financiar in valoare de 42 milioane euro.

"Le Monde" concluzioneaza ca Moscova considera drept pericol primordial nu atat orientarea proeuropeana a acestor state, cat dorinta Georgiei si Ucrainei de a deveni membre ale NATO. In ceea ce priveste Republica Moldova, insa, in ultimul timp, aceasta s-a plasat pe orbita Romaniei, care este gata sa accepte pe teritoriul sau bazele NATO.

 
OSCE preocupat de situatia mass-mediei din regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Viena, Austria / Romanian Global News
Accesari :446
Saturday, 12 March 2005

La 10 martie curent, la Viena, reprezentatul OSCE pentru libertatea mass-media, Miklos Haraszti, a prezentat Consiliului Permanent un raport de activitate, in care a fost remarcata si situatia precara a presei din raioanele de est ale Basarabiei.

In raport se arata ca mass-media din regiune, neafiliata puterii, se afla intr-o situatie foarte complicata, impotriva celor cativa jurnalisti care nu sprijina politica autoritatilor de la Tiraspol fiind utilizate diferite metode de constrangere. In acest sens este utilizata intimidarea fizica si psihologica, precum si metode administrative de discriminare.

Reprezentantul OSCE a chemat autoritatile transnistrene sa stopeze imediat actiunile de suprimare a presei independente din regiune, facand, totodata, un apel catre organizatiile internationale sa-i acorde acesteia sprijin moral, material, financiar si tehnic.

Ingrijorare profunda in legatura cu lipsa libertatii mass-media in regiune a fost exprimata de catre reprezentantii Luxemburg-ului, in numele UE, SUA si Canada, care au chemat statele participante sa se implice activ in redresarea situatiei.

Membrii delegatiei Republicii Moldova au remarcat ca raportul prezentat demonstreaza, inca o data, ca exponentii regimului separatist continua actiunile de violare flagranta a drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ale populatiei din regiune, in general, si a reprezentantilor mass-media si societatii civile, in particular. Drept exemplu elocvent in acest sens a fost reamintita campania de teroare impotriva scolilor moldovenesti, precum si hartuiala si atacurile fizice indreptate impotriva jurnalistilor independenti si aparatorilor drepturilor omului, cum ar fi Aleksandr Radcenco si Nikolai Buciatki. A fost subliniat faptul ca promovarea independentei mass-media si respectarea drepturilor omului in regiune va contribui la efortul general de solutionare a conflictului si va pregati temelia pentru reintegrarea tarii, statele-participante fiind chemate sa coopereze in vederea atingerii acestui scop.

 
Preselectie pentru candidata romanilor australieni la Miss Diaspora 2005PDF Print E-mail
Sydney, Australia / Romanian Global News
Accesari :1000
Saturday, 12 March 2005

Revista romanilor din Australia - SPIRIT ROMANESC, in colaborare cu Consulatul General al Romaniei la Sydney, anunta organizarea concursului de alegere a reprezentantei comunitatii romanesti din Australia, pentru Miss Diaspora 2005.

Evenimentul va avea loc sambata, 7 mai 2005, la Canley Heights RSL Club, 26 Hamphries Rd. Wakeley, NSW 2176, Sydney - Australia, incepand cu ora 19.00. Inscrierea candidatelor se poate face la redactia revistei SPIRIT ROMANESC, PO BOX 3030, Liverpool NSW 2170, Tel. 0422.657.691, E-mail:
magazin_romanesc@hotmail.com, sau in ziua concursului la presedintele comisiei de jurizare, dl. Ovidiu Grecea - consul general al Romaniei la Sydney. Conditiile de inscriere sunt: varsta intre 16 - 25 de ani, cel putin unul din parinti sa fie de origine roman, domiciliul stabil in Australia. Castigatoarea preselectiei din Australia va fi inscrisa oficial la concursul Miss Diaspora 2005, organizat in luna august de catre Asociatia Pro Familia si TV Romania International, in cadrul Festivalului Callatis - Festivalul Romanilor de Pretutindeni. Tot in ziua de 7 mai, in acelasi loc se va desfasura, in prealabil, prima editie a Conferintei Romanilor Australieni, precum si a 2a editie a premiilor revistei romanilor din  Australia - SPIRIT ROMANESC. Vor avea loc evenimente surpriza si se vor promova tinere talente ale comunitatii romanesti din Australia (pictura, muzica, dans, etc).

De la Sidney transmite Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia, Spirit Romanesc.

 
Teatrul Toaca isi incheie turneul in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :493
Saturday, 12 March 2005

Compania de teatru romana Toaca va sustine sambata, 12 martie, ultima reprezentatie cu piesa "Orpheus" in cadrul Festivalului de Teatru Est-European "East Meets East" din Marea Britanie.

Spectacolele au inceput de marti, 8 martie si s-au desfasurat in orasele britanice Colchester si Norwich. Ultima data la care piesa "Orpheus" se va juca pentru iubitorii de teatru romanesc din Marea Britanie este sambata, 12 martie, cu incepere de la ora 20.00 la Teatrul The Junction din Cambridge. Pretul biletelor este intre 5-8 lire sterline.

Textele spectacolului sunt semnate de Gellu Naum, iar in distributie se vor afla actorii Dana Tapalaga, Liliana Gavrilescu, Adrian Ciglenean si Iulian Baltatescu. Nona Ciobanu, regizoarea acestei productii, este in prezent directorul Teatrului Mic din Bucuresti, dar si directorul artistic al Fundatiei Culturale Toaca. Ea a debutat ca regizor la Edinburgh Fringe Festival cu piesa "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte". In cadrul teatrelor de stat din Romania Nona Ciobanu si-a pus semnatura pe spectacole precum "Dragostea celor trei portocale" dupa Carlo Gozzi, "Melissa" de Nikos Kazantzakis, "Nazdravanul Occidentului" de J. M. Synge, "Cum va place" de W. Shakespeare, "Bine mama da' astia povestesc in actu' doi ce se'ntampla in actul intai" de Matei Visniec, "Valsul cainilor" de Leonid Andreev, "Viitorul e maculatura" de Vlad Zografi si "Povestiri din Canterbury" dupa G.Chaucer. Pe scena independenta a regizat si produs spectacolele Fundatiei Toaca ("Dorde" adaptare dupa Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" la Mediteranean Theatre Institute - La Valletta, Malta, "Playboy" de J. M. Synge la Teatrul National din Bucuresti, "I Like Beethoven" dupa Wallace Shawn la Kuenstlerhof -Berlin, "Toscana" de Vladimir Holan si "Orgasm" de Vlad Zografi la Studioul Toaca), spectacole care au avut turnee in Romania, Marea Britanie, Malta, Germania, Austria, Ungaria, Slovacia, Cehia sau Bulgaria.

 
Ultimul concert Ovidiu Fratila si Ansamblul Atzmon la Pizza ExpressPDF Print E-mail
Londra, Marea Britanie / Romanian Global News
Accesari :496
Saturday, 12 March 2005

Violonistul roman Ovidiu Fratila va concerta la acest sfarsit de saptamana pentru ultima data in aceasta serie de concerte la Clubul de jazz Pizza Express din Londra alaturi de ansamblul Gilad Atzmon si Orient House.

Spectacolul programat pentru sambata, 12 martie, se va desfasura cu incepere de la ora 21.00. Pretul biletelor pentru ultima reprezentatie este de 20 de lire sterline. Ansamblul Gilad Atzmon & Orient House, in care canta si romanul Ovidiu Fratila interpreteaza o combinatie fantastica de stiluri evreiesti, balcanice si arabice care au un impact foarte puternic atat la nivel politic, cat si la nivel muzical, informeaza Centrul Cultural Roman de la Londra. Dupa cateva luni aglomerate de turnee in Marea Britanie si putin inainte de lansarea unui turneu european, Gilad Atzmon&Orient House Ensemble s-au intors in decorul de la Londons Pizza Express Jazz Club cu piese de pe cel mai recent album al lor, ca si cu materiale foarte noi. Cu ocazia acestor spectacole Gilad Atzmon isi va lansa si romanul "My One and Only Love" (Unica mea iubire). Ansamblul este format din Gilad Atzmon (alto, soprano si clarinet), Frank Harrison (pian), Yaron Stavi (dublu bass), Asaf Sirkis (tobe), Romano Viazzani (acordeon), Dumitru Ovidiu Fratile (violina) si Guillermo Rozenthuler (vocal).

 
Din nou scoala romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :485
Saturday, 12 March 2005

O noua editie a "Scolii Romanesti de Sambata" se va desfasura asa cum ii spune si numele sambata, 12 martie, si va fi destinata in mod special romanilor din Londra.

Evenimentul va avea loc intre orele 14.00-16.00, la Biserica Ortodoxa Romana, din Fleet Street 186, Londra. Aceasta este cea de-a treia editie pe anul 2005 a scolii, iar urmatoarele sale editii sunt programate, o data la doua saptamani, dupa cum urmeaza: pe perioada primavara-vara, zilele de desfasurare sunt 16 si 30 aprilie, 14 si 28 mai si 11 si 25 iunie. Initiativa este sprijinita de Centrul Cultural Roman de la Londra. Mai multe detalii pot fi obtinute la adresa de e-mail adinaevans@yahoo.co.uk, sau la numarul de telefon 01892836119.

 
Atelier deschis la Paris: Adriana BlendeaPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :608
Saturday, 12 March 2005

Pictorita de origine romana stabilita la Paris, Adriana Blendea, va deschide la acest sfarsit de saptamana portile atelierului sau de creatie parizian pentru romanii din Franta iubitori de arta si de frumos, dar nu numai.

Atelierul sau, situat in 64, rue Vieille du Temple, 75003 Paris, Cod 4086, la parter, va fi deschis sambata, 12 martie, intre orele 17.00 si 19.00. Mai multe detalii pot fi obtinute la numerele de telefon 01 40 29 93 50 sau 06 17 76 18 43 sau la adresa de e-mail ablendea@noos.fr. Licentiata a Institutului de Arte Frumoase din Bucuresti, Adriana Blendea a devenit in 1985 membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Incepand din anul 1988, ea traieste la Paris, unde este afiliata la Casa Artistilor din Franta. Panzele sale au fost prezentate in numeroase expozitii in Romania si in strainatate, mai ales in Austria, Belgia, Grecia, Franta, Japonia, Statele Unite si Canada, unde operele sale se gasesc atat in colectii publice cat si private, informeaza Institutul Cultural Roman de la Paris. "Pictura Adrianei Blendea demonstreaza un radicalism anticalofil, afirmat cu vigoare si avand drept suport structuri antropomorfe primare, sustinute cromatic de suprafete mari contrastante care accentueaza mesajul atemporal al operei sale", scrie criticul de arta Gheorghe Vida despre creatia artistei romance.

 
Romanii din Toronto se intalnesc de lasata seculuiPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :527
Saturday, 12 March 2005

Credinciosii romani ortodocsi care locuiesc in orasul canadian Toronto sunt invitati sa ia parte la o masa de lasata secului care va avea loc duminica, 13 martie, la parohia ortodoxa romana "Sfintii Trei Ierarhi".

Masa crestineasca care va preceda prima saptamana a Postului Pastelui va incepe dupa slujba Sfintei Liturghii duminicale, care se va desfasura de la ora 12:45, informeaza revista "Romanul Canadian". Preotul Paroh Viorel Tencaliuc ii indeamna pe toti romanii care citesc acest anunt sa ii invite la pranzul traditional si pe alti cunsocuti ai lor, la sediul bisericii din Wembley Rd. No. 2 (Bathurst & Eglinton, Forest Hill United Church).

 
Salonul de Carte si Presa Amplus International Ltd.PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :536
Saturday, 12 March 2005

Salonul de Carte si Presa Amplus International Ltd. se desfasoara in perioada 9-13 martie, la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti.

Foarte multe edituri si grupuri de presa au expus si au lansat numeroase aparitii editoriale. Grupul de presa Ziua si Editura Ziua au lansat romanul lui Mircea Daneliuc, "Marilene", carte ce face subiectul unui film ce se va lansa in cinematografe in aceasta primavara si care are ca subiect un capitol din acest volum. Filmul se va chema "Sistemul nervos" si le va avea in rolurile principale pe actritele Cecilia Barbora, Rodica Tapalaga si Beatrice Benezi.

Pe 12 martie vor fi prezentate si lucrarile unor scriitori basarabeni precum si lucrarea prezentata de Romanian Global News, "Un sat din Bucovina - GALANESTI" a colonelului in rezerva George Galan, bucovinean din mirifica Tara a Fagilor, presedintele Filiala Municipiului Bucuresti a Societatii pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina.

Program de vizitare a salonului de carte este zilnic intre orele 10.00 si 19.00 iar intrarea este libera. Organizatorii anunta reduceri de preturi la carti de pana la 20%.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions