Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Romanii din Valea Timocului despre trecerea DRP la MAEPDF Print E-mail
Negotin, Serbia/Romanian Global News
Accesari :553
Monday, 14 March 2005

Asociatiile cele mai reprezentative ale romanilor timoceni, cunoscuti sub denumirea de vlahi, se adreseaza printr-o scrisoare deschisa presedintelui Traian Basescu, ca reactie a hotararii de guvern prin care se dispunea trecerea Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni si a Centrului Eudoxiu Hurmuzachi, pentru romanii de pretutindeni, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Corespondentul Romanian Global News ne-a transmis scrisoarea asociatiilor precum si informatia ca acestia au cerut de urgenta o audienta la Presedintele Romaniei.

"In atentia Domnului Presedinte Traian Basescu

Stimate Domnule Presedinte,

Prin aceasta scrisoare vi se adreseaza reprezentantii celor mai importante organizatii romanesti din Valea Timocului (estul Serbiei), fondatorii Federatiei Romanilor din Serbia.

Credem ca stiti istoria noastra, de asemenea ca de 170 de ani traim in Serbia fara scoli in limba materna, 170 de ani fara nici macar un ziar, revista sau carte in limba romana, si ca, de cand exista radio si televiziune in Serbia nu a existat nici un program in limba materna. Am reusit sa ne mentinem identitatea nationala intr-o perioada de timp asa de lunga datorita bogatiei si puternicei traditii romanesti, dar, din pacate, din partea Romaniei neprimind ajutor.

In ultimii 2-3 ani, cu ajutorul Guvernului Romaniei (Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni) s-au desfasurat cateva proiecte si aceste proiecte au avut ca scop principal dezvoltarea identitatii si spiritualitatii romanesti a locuitorilor din Estul Serbiei, asa-numitii Vlahi.

Anul acesta unele organizatii sunt nevoite sa intrerupa activitatea la proiectele incepute in urma cu 2 ani si unele sedii, filiale ale asociatiilor romanesti din Estul Serbiei sa se inchida din lipsa mijloacelor financiare.

Avand in vedere problemele amintite mai sus, Domnule Presedinte va rugam sa primiti in audienta reprezentantii organizatiilor romanesti, semnatarii acestei scrisori, intr-o perioada cat mai scurta.

Semnatarii scrisorii catre presedintele Traian Basescu sunt:

1). Ariadnae Filum Asociatia pentru cultura romanilor din Serbia, Zavisa Zurz;

2). Curcubeul Asociatia pentru cultura romanilor din Serbia, Sasa Jovanovic;

3). Forumul pentru Cultura Romanilor, Miladin Decanovic;

4). Romanii Ortodocsi - Asociatia pentru cultura a Romanilor din Serbia, Bojan Alexandrovic;

5). Partidul Democrat al Romanilor din Serbia, Predrag Balasevic;

6). Federatia Romanilor din Serbia, Dusan Prvulovic".

 
Romanii ar vota din nou Alianta D.APDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :340
Monday, 14 March 2005

Daca maine s-ar organiza alegeri anticipate romanii ar vota in majoritate Alianta Dreptate si Adevar (PNL-PD).

Un sondaj INSOMAR realizat in perioada 9-11 martie confirma asteptarile reprezentantilor actualei guvernari, aratand ca romanii ar vota intr-o proportie de 58% pentru Alianta D.A, in timp ce PSD, principalul contracandidat al Aliantei, ar obtine numai 23% din voturile romanilor. Pe locul al treilea se claseaza PRM, cu 5%, in timp ce PUR ar acumula 2% din voturile electorilor, nereusind sa atinga pragul necesar intrarii in Parlament, la fel ca si nou-nascutul PPCD, care ar intruni numai 1 procent din voturile romanilor. In cazul in care cele doua partide care compun Alianta ar decide sa candideze pe liste separate, votantii s-ar indrepta mai degraba catre PD, conform sondajului INSOMAR, care arata un procent de 52% pentru democrati si numai 41% pentru liberali.

 
Ramsar taie fondurile pentru Canalul BastroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :481
Monday, 14 March 2005

Ucraina nu va mai primi bani de la Conventia Ramsar pentru construirea Canalului Bastroe, pana cand nu va prezenta o pozitie clara cu privire la acest subiect.

Aceasta hotarare a fost luata in cadrul reuniunii Comitetului Permanent al Conventiei Ramsar, desfasurata saptamana trecuta la Geneva. In cadrul lucrarilor Comitetului Permanent guvernatorul Deltei Dunarii, Virgil Munteanu, a ridicat din nou problema arzatoare pentru Romania a canalului navigabil Bastroe, beneficiind de interesul membrilor Conventiei. Ca urmare a discutiilor, s-a decis plasarea Ucrainei pe o lista de asteptare si suspendarea fondurilor pentru lucrarile la canalul Bastroe, de o parte sau de cealalta a Dunarii, pana ce tara vecina nu isi va clarifica pozitia. Aceasta hotatare, prima de acest fel impotriva Ucrainei, a venit in primul rand din partea Statelor Unite ale Americii, fiind apoi sprijinita si de celelalte delegatii prezente la reuniunea Comitetului Permanent al Conventiei Ramsar. Ucraina urma sa primeasca din partea Ramsar o suma de 120.000 de euro, in cadrul unui program de granturi nerambursabile pe care Conventia le acorda in fiecare an, suma ce nu ar mai ajunge la ea pana ce tara vecina nu se va conforma recomandarilor Conventiei in ceea ce priveste aceasta lucrare. Canalul navigabil Bastroe, un canal ce face legatura intre Dunare si Marea Neagra, a inceput sa fie construit in luna mai a anului 2004, fiind incalcate, astfel, 11 tratate si conventii internationale. Romania a facut de atunci neincetat sesizari catre toate organismele internationale care ar fi putut sa impuna Ucrainei incetarea lucrarilor. Desi a primit de cele mai multe ori raspunsuri favorabile din partea acestora si luari dure de pozitie la adresa Ucrainei, canalul a continuat sa fie construit, prima sa parte fiind deja inaugurata, in august 2004. Cea de-a doua parte urmeaza sa fie finalizata pana in anul 2008.

 
Logan intra pe piata germana la pret de dumpingPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :538
Monday, 14 March 2005

Intrarea pe piata de automobile din Germania a noii masini realizate la uzinele Dacia de la Colibasi, apare presei germane ca o veste proasta.

Desi are ABS, airbaguri, geamuri electrice si inchidere centralizata, Logan-ul va putea fi achizitionat in Germania la pretul de 7.500 de euro. Revista germana Focus publica in paginile sale un reportaj, intitulat Concurentul Golfului pentru 7.500 de euro. Materialul anunta ca acest pret este o veste proasta pentru Germania, in conditiile in care in Europa de Est, Logan va costa numai 5.000 de euro, insa fara dotarile variantei pentru Europa de Vest. Revista Focus face si un istoric al aparitiei Logan-ului, automobilul ce si-a facut debutul in Romania la inceputul lunii septembrie 2004. Planul: Logan-ul a fost un autovehicul gandit pentru pietele noi: potrivit, durabil, nepoluant si mai ales, accesibil scrie publicatia germana, anuntand totodata intentiile Renault de a lansa in 2007 o versiune pick-up a masinii.

 
Romania va fi observator activ in cadrul UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :339
Monday, 14 March 2005

Reuniunea Comitetului Interministerial pentru Integrare Europeana, care a avut loc luni, 14 martie, la sediul Ministerului Integrarii Europene, s-a axat pe analizarea modului in care Romania se pregateste sa isi asume statutul de observator activ in cadrul Uniunii Europene, ca sa poata functiona eficient pe viitor in calitate de stat membru al UE.

Comitetul Interministrial a avut ca puncte de lucru pregatirea Romaniei pentru statutul de observator activ in institutiile comunitare, prezentarea procedurii de consultare si informare interimara, precum si a celei de pre-notificare a transpunerii acquis-ului comunitar, se arata intr-un comunicat de presa emis de MIE. Totodata, s-au discutat si doua probleme de importanta majora, respectiv pregatirea statutului de observator activ al Romaniei la institutiile europene si structura de coordonare a procesului de luare a deciziilor si adoptare a pozitiilor Romaniei pe problematica afacerilor europene. Desi tara noastra nu va avea drept de vot in calitate de observator activ, Romania va putea sa-si exprima punctul de vedere in procesul de luare a deciziilor la nivel comunitar, avand posibilitatea de a influenta aceste hotarari. De asemenea, incepand cu data aderarii, Romania are obligatia sa aplice in totalitate acquis-ul comunitar, exceptie facand directivele la care s-au obtinut perioade de tranzitie, si se va racorda la Sistemul Electronic de Notificare al Uniunii Europene prin care sunt centralizate toate datele necesare referitoare la transpunerea si aplicarea acquis-ului in statele membre.

 
Biserica rasariteana a intrat si ea in Postul MarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :496
Monday, 14 March 2005

Crestinii ortodocsi si greco-catolici incep, odata cu ziua de 14 martie, prima saptamana din Postul Mare.

Postul Paresimilor sau al Patruzecimii, cum mai este cunoscut in Romania, este cea mai lunga si mai austera perioada din an in care credinciosii ajuneaza, ultima zi de post fiind anul acesta 30 aprilie. Fiecare duminica inclusa in Postul Mare reprezinta cate o etapa ce are menirea de a ilustra prin pilde si prin predicile ce le succed pe acestea momentele premergatoare Rastingnirii si Invierii Mantuitorului. Prima saptamana a acestui post va include si slujbele zilnice ale Canonului Sfantului Andrei Criteanul, care au loc in primele patru zile ale saptamanii, in timp ce ultima saptamana din post, Saptamana Mare cum mai este ea denumita, contine slujbele Deniilor. Pe parcusul postului Pastelui, credinciosii merg sa se spovedeasca si sa se impartaseasca, pregatindu-se pentru marea bucurie a Invierii lui Hristos. Desi postul este asociat aproape in totalitate cu retinerea voluntara de la produsele de origine animala, respectiv lactatele, ouale, branzeturile si carnea, postul reprezinta in primul rand o perioada de curatire sufleteasca care are ca scop imbunatatirea noastra ca oameni. Pentru Biserica Apuseana postul a inceput in acest an pe data de 9 februarie, urmand ca Sfintele Pasti sa se celebreze pe 27 martie. Biserica Ortodoxa si cea Greco-Catolica, in schimb, vor sarbatori Invierea Domnului pe 1 mai.

 
Un alt esalon de militari romani a plecat in IrakPDF Print E-mail
Craiova, Romania/Romanian Global News
Accesari :529
Monday, 14 March 2005

Un esalon de 100 de militari din batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab a plecat luni, 14 martie, intr-o noua misiune in Irak.

Acest contingent va actiona in cadrul Fortei de protectiei a misiunii de asistenta a ONU in Irak subordonata Comandamentului Fortei Multinationale, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Plecarea romanilor vine in urma solicitarii pe care Organizatia Natiunilor Unite si Statele Unite ale Americii au adresat-o tarii noastre pentru asigurarea unui climat de securitate mai stabil in aceasta tara. Militarii romani care au plecat de la Craiova au mai participat pana acum la mai multe misiuni de gen in Angola, Albania, Kosovo, Afganistan si Irak.

 
Romaero continua colaborarea cu americanii de la Lockheed MartinPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :476
Monday, 14 March 2005

Compania romana Romaero SA si-a reconfirmat recent statutul de partener al companiei americane, cea care proiecteaza si produce avioanele de tip militar C130 Hercules.

Ministerul Economiei si Comertului din Romania, in portofoliul caruia se afla firma Romaero, a emis un comunicat de presa prin care informeaza ca intre cele doua parti s-a semnat un nou contract de cooperare in urma caruia compania romaneasca va asigura intregul suport de intretinere al aeronavelor C 130 - HERCULES din dotarea flotei aeriene romane. Acest nou contract s-a parafat dupa ce firma Lockheed Martin a intreprins un studiu de amploare, coroborat cu auditul Agentiei Guvernamentale Americane. Cele doua analize au condus, totodata, si la prelungirea certificatului FAA, cu drept de extindere si la alte tipuri de avioane.

 
Luptatoarea Elisabeta Rizea, subiectul unei noi carti electronicePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :620
Monday, 14 March 2005

Portalul cultural LiterNet, care poate fi accesat la adresa www.liternet.ro, a lansat recent, in format electronic, e-cartea Eliasabeta Rizea scrisa de Rodica Mandache.

Noua aparitie virtuala care prezinta aceasta legenda a luptei anti-comuniste se gaseste la pozitia 124 in catalogul cartilor electronice de pe portalul mentionat mai sus si este o dramatizare dupa Povestea Elisabetei Rizea din Nucsoara" de Irina Nicolau. Ca si restul cartilor aflate pe site, volumul poate fi descarcat gratuit, in format Acrobat Reader (pdf), de toti romanii aflati in orice colt al lumii, se arata intr-un comunicat de presa emis de LiterNet. Elisabeta Rizea din Nucsoara este una dintre putinele eroine contemporane, un model pentru generatia actuala si un adevarat supravietuitor al rezistentei anti-comuniste.

 
UCMR a acordat premiile pentru anul 2004PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :526
Monday, 14 March 2005

Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (UCMR) si-a desemnat castigatorii pentru anul 2004 intr-o gala care a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute la sediul uniunii.

Compozitorul Vasile Herman a obtinut Marele Premiu pentru intreaga activitate, premiul pentru publicistica a revenit jurnalistei Daniela Caraman-Fotea, iar premiul pentru etnomuzicologie si folclor a fost decernat lui Iosif Hertea. Alti laureati au fost Theodor Grigoriu - Premiul pentru muzica vocal-simfonica, Dan Dediu - Premiul pentru muzica de camera, Doina Rotaru - Premiul pentru muzica de fanfara, Sergiu Eremia - Premiul pentru lucrare corala ampla, Jolt Kerestely - Premiul pentru muzica usoara, Garbis Dedeian - Premiul pentru jazz si Ionel Tudor - Premiu pentru musical, dar si istoricul si criticul muzical Viorel Cosma, pentru lucrarea "Oedip, de George Enescu. Aceasta carte este al VII-lea volum din "Lexiconul" muzical care ii are in prim plan pe toti marii muzicieni din Romania. Prima editie a premiiilor Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania a avut loc in urma cu 33 de ani si reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente de gen din peisajul muzical romanesc contemporan.

 
Actori romani joaca alaturi de Pink intr-un film americanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :520
Monday, 14 March 2005

Cunscutul realizator de televiziune de pe plaiurile mioritice, Cabral Ibacka, va putea fi vazut in curand in productia americana Catacombs, in care vor mai aparea Pink si Shannyn Sossamon.

Pelicula a inceput filmarile saptamana trecuta la studiourile Media Pro si ii mai are in distributie pe Mihai Stanescu, interpretul de muzica usoara Cain, Mihai Ogasanu, Marinela Chelaru, etc. Toate aceste vedete locale din Romania vor juca in pelicula americana rolurile colegilor de facultate straini ai lui Pink. Se pare ca in prezent Cabral este pe val in ceea ce priveste cariera sa cinematografica, el filmand in paralel si pentru un nou serial ce va fi difuzat de ProTV, Baieti buni.

 
Teroristii regimului de la Tiraspol nu au parasit complet satul VasilievcaPDF Print E-mail
Vasilievca, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :393
Monday, 14 March 2005

"Cred ca am reusit sa prevenim provocarea pe care au incercat sa ne-o faca separatistii. Numai reactia cumpatata a Chisinaului a permis sa depasim un incident mai serios", a declarat ministrul Reintegrarii, Vasili Sova.

Reamintim ca, vineri, 11 martie, aproximativ 250 de asa numiti militieni ai batalionului cu destinatie speciala "Dnestr" al autoproclamatei republici nistrene, inarmati cu pistoale-mitraliere si cu masti pe fata, imbarcati in autobuze si o masina blindata - BTR, au patruns, in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 01:00, in satul Vasilievca, aflat sub jurisdictia Republicii Moldova, si au spart usa de la intrarea in Statia de telecomunicatii din localitate. Teroristii au patruns in incinta statiei, atacandu-i si maltratandu-i pe doi politisti si pe paznic. Totodata, atacatorii au demontat si sustras integral utilajul aflat in respectiva statie. Ulterior, separatistii teroristi au blocat accesul in sat si au amplasat posturi de control la fiecare intrare in sat. Potrivit lui Sova, "desi satul ramane in continuare blocat, situatia a fost stabilizata, fiindca din sat au fost evacuate structurile de forta separatiste". "Sper ca cei care au comis acest incident vor avea destul rationament pentru a intelege ca escaladarea mai departe a acestuia ar putea avea consecinte imprevizibile. Consider ca vom reusi sa stabilizam situatia cu ajutorul mediatorilor.

 
Presedintele in exercitiu al OSCE se va intalni cu principalii lideri de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :343
Monday, 14 March 2005

Presedintele in exercitiu al OSCE, ministrul de Externe al Sloveniei, Dimitrij Rupel, si-a inceput luni vizita oficiala in Basarabia, scopul sau fiind examinarea cailor de solutionare a diferendului transnistrean.

In dimineata zilei, Rupel a plecat la Tiraspol. La intoarcerea la Chisinau, el urmeaza sa aiba intrevederi cu presedintele Vladimir Voronin si cu liderii grupurilor parlamentare ai PPCD si BMD, Iurie Rosca si, respectiv, Serafim Urechean. Unul dintre subiectele abordate va fi rezultatul alegerilor parlamentare din 6 martie. In seara zilei de luni, Dimitrij Rupel si ministrul de Externe Andrei Stratan vor sustine o conferinta de presa.

 
Oameni de afaceri basarabeni in vizita la Baia MarePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :485
Monday, 14 March 2005

O delegatie a oamenilor de afaceri din Basarabia va efectua o vizita de lucru la Baia Mare, incepand cu 16 martie curent, in vederea aprofundarii si stabilirii noilor relatii de colaborare cu partenerii romani.

Responsabilii din cadrul Camerei de Comert si Industrie au comunicat ca din componenta delegatiei fac parte reprezentanti ai intreprinderilor "Franzeluta", "Do-re-mi", "Orvento Metal" si ai altor unitati economice. Reprezentantii cercurilor de afaceri din Republica Moldova vor avea intrevederi cu conducatorii diferitor intreprinderi din Romania si vor vizita doua expozitii specializate. De asemenea, membrii delegatiei vor participa la Forumul moldo-roman de afaceri. Conform datelor Departamentului Statistica si Sociologie, in ianuarie-noiembrie 2004, exporturile in Romania au sporit cu 11,2 la suta. In acelasi timp, importurile din Romania in Republica Moldova au crescut de 1,7 ori. Republica Moldova a importat din Romania preponderent benzina si motorina, utilaje pentru agricultura, silvicultura, materiale textile si articole, inclusiv produse alimentare.

 
Valeriu Pasat, fost sef al SIS-ului basarabean, retinut pe aeroportul din ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :506
Monday, 14 March 2005

Fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), Valeriu Pasat, cetatean al Republicii Moldova, in prezent consilier al presedintelui companiei "RAO EAS Rossii", a fost retinut, vineri seara, 11 martie, pe Aeroportul International Chisinau.

Pasat a fost retinut de catre angajatii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC) la scara avionului cu care sosise din Moscova. Ex-directorul SIS a fost retinut pentru trei zile pentru a da depozitii in cazul vanzarii catre SUA, in anul 1998, a 21 avioane de vanatoare "MIG-29". "Valoarea tranzactiei a fost estimata la peste 80 milioane dolari, in timp ce in Bugetul de Stat al Republicii Moldova a ajuns doar jumatate din aceasta suma", precizeaza sursa citata. Solicitat sa confirme retinerea lui Pasat, reprezentantul Serviciului de presa al CCCEC, Eugen Vitu, a declarat ca angajatii centrului nu sunt implicati in retinerea consilierului presedintelui companiei "RAO EAS Rossii". El a precizat ca retinerea a fost operata de catre ofiterii Directiei generale combaterea crimei organizate si coruptiei din cadrul MAI. La ora difuzarii stirii responsabilii Serviciului de presa al Ministerului de Interne erau inabordabili. Pe de alta parte, deputatul crestin-democrat Stefan Secareanu a calificat retinerea lui Pasat drept o actiune logica a autoritatilor de la Chisinau. In opinia lui Secareanu, nu este exclus ca, dupa aceasta, ar putea urma retineri ale altor persoane implicate in actiuni ilegale, depistate de Comisia de ancheta, formata de fostul Parlament. Potrivit deputatului crestin-democrat, actualul Parlament nu a intreprins nimic pentru a da curs anchetarii cazului, datorita presiunilor Moscovei facute asupra presedintelui Voronin, adus la putere de catre administratia din Kremlin in 2001, caruia i-a fost pusa conditia de a nu intreprinde nimic in aceasta directie. "Dupa amestecul direct al Federatiei Ruse in campania electorala 2005, presedintele Voronin a decis sa mearga pana la capat si sa reia ancheta", a spus Secareanu, precizand ca mai multe persoane trebuie trase la raspundere in acest caz, inclusiv fostul presedinte Lucinschi. Totodata, Secareanu considera ca retinerea lui Pasat este o metoda de santaj a lui Voronin pentru persoanele alese in Parlament pe listele Blocului "Moldova Democrata", in vederea acapararii de la acest bloc a voturilor suplimentare, necesare pentru alegerea de catre noul Parlament a presedintelui. De mentionat ca, ocupand functia de ministru al Apararii (intre anii 1997-1999), Valeriu Pasat a organizat, in 1998, vanzarea avioanelor de vanatoare, aflate in dotarea Armatei Nationale. Ca rezultat, Parlamentul din acea perioada a format o comisie de ancheta, condusa de Iurie Rosca, care a investigat cazul, insa acesta nu a fost dus la bun sfarsit de catre Procuratura Generala. Pana a deveni ministru al Apararii, incepand cu august 1994, Valeriu Pasat a fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, iar in perioada 1999-2001 a detinut functia de ministru al Securitatii Nationale si de sef al Serviciului de Informatii si Securitate, dupa care, incepand cu februarie 2004, a fost numit consilier al presedintelui "RAO EAS Rosii", Anatoli Ciubais.

 
Lobby pentru consulul Romaniei in QuebecPDF Print E-mail
Florida, SUA/Romanian Global News
Accesari :433
Monday, 14 March 2005

Prof. Claude Matasa, Consul Onorific al Romaniei in Florida, membru fondator al Consiliului Mondial Roman si Director coordonator al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni pentru SUA si Canada, s-a aflat la Washington unde a inmanat presedintelui Basescu, in prezenta dlor. Ducaru si Plesu (Ambasador, respectiv consilier prezidential) scrisori din partea fruntasilor romani-canadieni precum si a fostului si viitorului primar al Montreal-ului, leaderul actualei opozitii, Pierre Bourque, cu care presedintele este prieten.

In aceste scrisori se cere o revenire asupra masurii de a o rechema in tara pe actuala Consul General in Quebec, dr. Magda Botez: aceasta masura contravine interesului romanesc intrucat aceasta a reusit sa organizeze comunitatea romaneasca de acolo si sa reprezinte cu succes tara. Ceea ce este surprinzator este ca aceeasi persoana a fost rechemata si de catre regimul Iliescu-Nastase cu putin timp inainte de incetarea mandatului acestora. La mesajul din Quebec s-au alaturat si alti membri ai Consiliului prin semnaturile lor. Saptamana trecuta Domnul Matasa a prezentat in cadrul a doua intruniri in Florida cartea "Marturie Provocata" a d-nei Simona Vrabiescu Kleckner, fosta consilier prezidential.

 
Romanii din Ucraina cer Kievului infiintarea Ministerului MigratieiPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :524
Monday, 14 March 2005

Dr. I. Popescu, deputat al poporului din Ucraina si presedintele Comunitatii Romanesti din Ucraina, a trimis recent o adresare presedintelui Ucrainei, Victor Yuscenko, si primului ministru al tarii vecine, Iulia Timosenko, in care atrage atentia cu privire la necesitatea restabilirii Ministerului Nationalitatilor si Migratiei al Ucrainei. Mesajul catre autoritatile de la Kiev contine, totodata si o argumentare a necesitatii sesizate, atat din punct de vedere juridic, cat si pragmatic. Redam in cele ce urmeaza continutul mesajului adresat administratiei ucrainene.

Multstimate Viktor Andriovyci!

Multstimata Iulia Volodymirivna!

Primiti cele mai sincere felicitari cu prilejul alegerii Dvs. in cele mai inalte functii ale statului. Va urez sanatate, avant profesional, rabdare si succese substantiale intru dezvoltarea social-economica si national-culturala si prosperarea poporului nostru ucrainean polietnic si multicultural! Analizand starea actuala a relatiilor interetnice din Ucraina, nazuind sa contribui la imbunatatirea imaginii pozitive internationale a Ucrainei in domeniul protectiei drepturilor omului, minoritatilor nationale si relatiilor interetnice si a autoritatii noului Guvern si Presedinte al Ucrainei ca garant al Constitutiei, am hotarat sa ma adresez Dvs. cu propunerea de a examina posibilitatea restabilirii Ministerului nationalitatilor si migratiei al Ucrainei.

ARGUMENTAREA

necesitatii restabilirii Ministerului nationalitatilor si migratiei

Argumentul juridic

Ministerul nationalitatilor si migratiei trebuie restabilit conform p.3 al art. 5 al Legii Ucrainei Cu privire la minoritatile nationale in Ucraina, deoarece reorganizarea lui in Comitet a avut loc cu incalcarea p. 1 al Prevederilor tranzitorii si p. 3 al art. 22 ale Constitutiei Ucrainei.

Conform p.1 al Prevederilor tranzitorii din Constitutie legile si alte acte normative, adoptate pana la intrarea in vigoare a... Constitutiei, sunt valabile in masura in care nu contravin Constitutiei Ucrainei. P. 3 al art. 5 al Legii Ucrainei Cu privire la minoritatile nationale in Ucraina prevede ca organul central al puterii executive de stat in sfera relatiilor interetnice este Ministerul nationalitatilor al Ucrainei.... Prevederile Legii Cu privire la minoritatile nationale in Ucraina nu contravin prevederilor Constitutiei, deci p. 3 al art. 5 in momentul reorganizarii Ministerului era in vigoare.

Astfel, reorganizarea Ministerului in Comitet, iar mai tarziu in Departament dupa intrarea in vigoare a Constitutiei poate fi calificata ca o incalcare a p. 3 al art. 22 al Constitutiei Ucrainei (iar unii experti internationali si reprezentanti ai organizatiilor minoritatilor etnice din Ucraina anume asa o califica). Aceasta norma constitutionala prevede ca ...in procesul adoptarii noilor legi sau modificarii legilor in vigoare nu se admite ingustarea continutului si volumului drepturilor si libertatilor existente, iar p. 2 ai art. 8 al Constitutiei cere ca ...legile si alte acte normativ-juridice sa se adopte pe baza Constitutiei Ucrainei si sa corespunda ei. In felul acesta consfintirea competentelor in domeniul relatiilor interetnice si minoritatilor nationale dupa un organ central al puterii executive de stat la nivel de Comitet in loc de Minister este o incalcare a p. 2 al art. 8, p. 3 al art. 22 si p. 1 al Prevederilor tranzitorii ale Constitutiei Ucrainei, precum si p. 3 al art. 5 al Legii Ucrainei Cu privire la minoritatile nationale in Ucraina.

Asadar, restabilirea Ministerului nationalitatilor si migratiei ar corespunde prevederilor constitutionale.

Aspectul pragmatic

Intrucat numai existenta Ministerului corespunzator garanteaza indeplinirea in volum deplin a Conventiei-cadru europene ratificate privind protectia minoritatilor etnice si a Legii Ucrainei Cu privire la minoritatile nationale in Ucraina (in primul rand, in ceea ce priveste finantarea programelor de dezvoltare national-culturala si art. 16 al acestei legi, potrivit careia ...in bugetul de stat al Ucrainei vor fi prevazute alocari speciale pentru dezvoltarea minoritatilor nationale), pe parcursul ultimilor ani a crescut numarul adresarilor organizatiilor minoritatilor etnice catre Administratia Presedintelui privind restabilirea Ministerului.

Astfel, o propunere privind restabilirea Ministerului nationalitatilor si migratiei a fost votata unanim la Consfatuirea pe tara a conducatorilor societatilor national-culturale din 17 decembrie 2002; o propunere asemanatoare a fost votata unanim si pe data de 14 decembrie 2002, in cadrul sedintei Consiliului de pe langa Presedintele Ucrainei al reprezentantilor organizatiilor publice ale minoritatilor nationale din Ucraina. Aceasta propunere si-a gasit reflectarea si in recomandarile proiectului special al Inaltului Comisar al OSCE pentru minoritatile nationale, Rolf Eckeus, si Imputernicitul Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului, N.Karpaciova, Monitorizarea respectarii drepturilor minoritatilor nationale in Ucraina (prezentarea rezultatelor cercetarilor si a recomandarilor a avut loc pe data de 13 decembrte 2002).

Cu parere de rau, toate aceste adresari au fost ignorate de catre fosta conducere a Ucrainei.

Aceasta problema s-a aflat in centrul atentiei si in timpul ultimelor dezbateri asupra proiectului noii Conceptii a etnopotiticii in Ucraina la 1 februarie 2005 cu participarea reprezentantilor celor mai numeroase organizatii ale comunitatilor nationale din statul nostru.

Restabilirea Ministerului nationalitatilor si migratiei va contribui la cresterea autoritatii noului Presedintea al Ucrainei ca garant al Constitutiei in mijlocul reprezentantilor minoritatilor nationate si va da un plus de incredere in ceea ce priveste orientarea reala a noii componente a guvernului spre standardele si valorile europene.

In legatura cu situatia care s-a creat in Ucraina dupa proclamarea rezultatelor recensamantului populatiei, ratificarea repetata a Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare si specificul alegerilor prezidentiale din 2004, indeplinirea angajamentelor internationale in domeniul protectiei minoritatilor nationale, necesitatea elaborarii si adoptarii (tinandu-se cont de situatia reala existenta in Ucraina) a Conceptiei de stat a etnopoliticii, modificarilor la legile existente sau noile legi Despre limbi si Cu privire la minoritatile nationale in Ucraina, Cu privire la autonomia cultural-nationala s. a., ar fi rational sa fie creat si un Departament al politicii lingvistice in componenta Ministerului restabilit.

Situatia existenta privind migratia nelegala si refugiatii, necesitatea elaborarii si adoptarii modificarilor la legile in vigoare sau a noilor Legi Despre migratie si Despre refugiati, precum si necesitatea semnarii unor acorduri corespunzatoare cu serviciile de migratie ale altor state (in primul rand vecine), solicita crearea unui serviciu separat al migratiei. Acest serviciu ar putea fi separat in Serviciul pentru problemele migratiei, care, din punctul de vedere a competentelor si logisticii sale, ar fi ma rational sa se afle nu in componenta Comitetului, ci a Ministerului.

Dupa incheierea procedurii de monitorizare a Ucrainei de catre Consiliul Europei (conform Concluziei nr. 190 (1995) a ramas doar sa fie adoptate codurile corespunzatoare si transmise Consiliului Europei scrisorile privind ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare), se va incepe verificarea indeplinirii legilor si conventiilor corespunzatoare.

Restabilirea Ministerului nationalitatilor si migratiei va contribui si la solutionarea mai eficienta a problemelor ucrainenilor de peste hotare, aranjarii popoarelor deportate, asigurarii drepturilor popoarelor si minoritatilor nationale autohtone etc. si va fi privita ca un progres substantial al Ucrainei in domeniul respectarii drepturilor popoarelor Ucrainei si din partea forurilor europene si, respectiv, va contribui la formarea si consolidarea imaginii internationale pozitive a Ucrainei, a noului ei Presedinte si Guvern.

Astfel, problema restabilirii Ministerului nationalitatilor si migratiei este foarte actuala si necesita o solutionare neintarziata.

O adresare de acest fel am inmanat personal pe data de 28 ianuarie 2005 si Secretarului CSNA al Ucrainei, P. Porosenko.

In caz daca va intereseaza discutarea acestei probleme, sunt gata in orice moment convenabil Dvs., dle Presedinte si Dvs., dna Prim-Ministru, sa-mi expun considerentele privind organizarea activitatii noului Minister al nationalitatilor si migratiei cu scopul implementarii noii Conceptii a etnopoliticii de stat, inclusiv a politicii lingvistice, avand in vedere cursul strategic al Ucrainei spre integrare europeana.

Va rog sa primiti, Viktor Andriiovyci si Iulia Volodymyrivna, asigurarea inaltei mele consideratii!

Dr. I. POPESCU,

deputat al poporului din Ucraina de legislaturile II si III, presedintele subcomitetului pentru relatii interetnice al Comitetului Radei Supreme a Ucrainei pentru drepturile omului, minoritati nationale si relatii interetnice (1994-2002), membru al APCE (1996-2002) si al Comitetului APCE pentru monitorizare (2001-2002), doctor in filozofie candidit in stiinte filologice, magistru de onoare in drept, magistru in politologia relatiilor internationale, membru al Comisiei provizorii speciale pentru definitivarea proiectului Constitutiei Ucrainei (1996), somer din mai 2002.

 
Comunitatea Romaneasca din Ucraina are un membru nouPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :552
Monday, 14 March 2005

Comunitatea Romaneasca din Ucraina, recent infiintata, mai are, incepand de duminica, 13 martie, inca un membru-colectiv, reprezentat de Asociatia National-Culturala a Romanilor din raionul Tatarbunar.

Asociatia este o organizatie nonguvernamentala romaneasca din regiunea Odessa, ce il va avea ca reprezentant in Consiliul National pe Nicolae Mosu. La Uniunea Interregionala Comunitatea Romaneasca din Ucraina au aderat deja 11 ONG-uri romanesti din orasul Kiev si regiunile Odesa, Transcarpatia si Cernauti si s-au constituit 3 filiale regionale Kiev, Cernauti si Odesa, informeaza un comunicat al Consiliului National si Secretariatului Executiv al Uniunii Interregionale. Tot duminica, 13 martie, in Cernauti, raionul Storojinet, la Patrautii-de-Jos, a avut loc concertul de dare de seama a sectiei culturale a Clubului Cultural-Sportiv Dragos-Voda (Director Larisa Chedic-Popescu). Evenimentul s-a desfasurat cu concursul primarului Vasile Popescu, la Caminul cultural din localitate si a adunat peste 1.000 de spectatori veniti sa asculte cantecele populare romanesti si sa-si reaminteasca de jocurile si horele stramosesti. Cu aceasta ocazia a fost citita si o telegrama de salut din partea presedintelui Comunitatii Romanesti din Ucraina, consateanul Dr. Ion Popescu. Este de remarcat, in egala masura, faptul ca si sectia sportiva a Clubului Dragos Voda a obtinut in cursul anului 2004 succese formidabile, mai ales cu echipa de copii, care a devenit cea mai buna echipa din raionul Storojinet si regiunea Vaii Siretului. La manifestare au participat Presedintele CCS Dragos-Voda, Petru Posteuca, si Secretarul responsabil al Secretariatului Executiv al Consiliului National al Uniunii Interregionale Comunitatea Romaneasca din Ucraina, Aurica Bojescu, deputat in Consiliul regional Cernauti, se mai arata in comunicatul Uniunii.

 
Diaspora nu vede cu ochi bune mutarea DRP in cadrul MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :977
Monday, 14 March 2005

Presedintele Asociatiei Romanilor Canadieni, Florin Rapan, unul dintre cei mai activi reprezentanti ai Diaporei romanesti, isi exprima parerea in legatura cu recenta mutare a Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni din cadul Cancelariei Primului Ministru, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

"Nu stiu cat de eficient va fi dialogul cu diaspora prin mutarea DRP in cadrul MAE. De fapt, stim foarte putin despre intentiile pe care le are actualul guvern, si logica ce sta in spatele acestei mutari, mai ales cand s-a preferat tacerea absoluta, si neconsultarea diasporei, direct interesata in aceasta problema. Imi este greu sa imi imaginez ca relatia tarii cu diaspora, care la nivel declarativ este un element important al politicii Romaniei, confirmat de Presedintele Basescu, va putea fi imbunatatita prin adaugarea unui alt strat de control din partea unei alte instituti - MAE - cunoscuta ca avand o "cultura institutionala" si viteza de reactie proprie. Romania, din pacate, inca nu a ajuns la nivelul de a accepta scoaterea relatiei cu diaspora din sfera si influentele politicului, si continua sa prefere mecanisme de "control" guvernamental, care evident au coloratura politica. Ideal, o institutie de dialog cu romanii de pretutindeni, ar trebui sa fie independenta, nepolitizata, plasata sub controlul societatii civile. Romanii din diaspora ar trebui sa actioneze unit pentru a afla care este planul guvernului roman fata de relatia cu ei.

 
Traian Basescu va vorbi cu romanii din GermaniaPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :336
Monday, 14 March 2005

Presedintele Traian Basescu se va afla luni, 21 martie, la Berlin, unde va participa la o masa rotunda, informeaza pagina romanilor din Germania, www.rom2.de.

Evenimentul la care participa seful statului roman va incepe la ora 18:00 si se va desfasura la Forumul Romano-German din 11011 Berlin Platz der Republik 1. Persoanele care doresc sa discute liber cu presedintele Romaniei sunt rugate sa se inscrie la adresa de e-mail office@deutsch-rumaenisches-forum.de, deoarece sala are capacitate limitata. Informatii suplimentare se pot obtine de la numarul de telefon +49 (0)30 22772185.

 
Invitat de seama la Consulatul roman din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :528
Monday, 14 March 2005

Consulatul General al Romaniei la Toronto va gazdui luni, 14 martie, o seara de idei si ganduri destinate intensificarii relatiilor pe care acesta le are cu romanii din orasul canadian.

Invitatul acestei manifestari va fi Henry Calderon, fost director executiv al proiectului The Junction Revitalization in perioada 1998-2004, se arata intr-un comunicat de presa emis de consulatul roman. Prin intermediul acestui program canadian, multi imigranti au reusit sa mearga mai departe in noua lor viata de pe taramul nord-american, cu ajutorul revitalizarii economice si culturale sponsorizata de Primaria din Toronto si de Guvernul Federal. Comunitatea romana din Toronto se afla in plin proces de stabilire a unor relatii economice si culturale puternice cu Guvernul Canadian, proces considerat de invitatul canadian ca fiind una dintre cele mai importante initiative care s-a luat in scopul pastrarii si solidificarii identitatii culturale a unei comunitati in Toronto .

 
Copiii romani din British Columbia au propriul clubPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :503
Monday, 14 March 2005

Centrul Comunitar Romanesc din zona canadiana British Columbia a infiintat recent un club pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 8 si 14 ani, intitulat Ciresarii.

Clubul nou infiintat isi propune sa le ofere celor mici informatii despre valorile spirituale si traditiile romanesti. In cadrul acestui program se vor organiza activitati variate, precum sport si drumetii, dansuri populare si de societate, cunoasterea operelor marilor scriitori romani, dar si pagini din istoria Romaniei, concursuri si jocuri distractive, informeaza pagina de web a comunitatii romanilor din British Columbia. Activitatile care se vor derula la club sunt o initiativa a Danielei Diaconu, cea care, alaturi de coordonatoarea de program Cornelia Rapcea, ii asteapta in fiecare seara de luni, de la ora 19:00, pe toti copiii interesati de acest proiect. Manifestarile cuprinse in program vor fi gazduite de Centrul Comunitar, situat la 428 Columbia Street, New Westminster.

 
Romania poate participa la Campionatul Mondial de Fotbal Alternativ din AmsterdamPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :535
Monday, 14 March 2005

Romanii care locuiesc in Olanda si sunt pasionati de fotbal pot sa participe la Campionatul Mondial de Fotbal Alternativ din Amsterdam care se va desfasura cu incepere de pe data de 5 iunie in capitala olandeza.

Un portal al romanilor stabiliti in tara lalelelor a anuntat pe pagina sa de web ca cei care organizeaza competitia, respectiv Fundatia WK Amsterdam, si care pot fi contactati la adresa http://www.wkamsterdam.nl/, doresc sa stie in ce masura romanii isi pot constitui o echipa cu care sa participe la acest concurs sportiv unde se vor inscrie mai multe echipe ale nationalitatilor din Olanda. Echipa ar trebui sa fie alcatuita din mimim 12 si maxim 25 de fotbalisti si sa cuprinda jucatori care sa aiba un parinte de origine romana si care sa plateasca taxa de inscriere de 299 de euro. Informatii suplimentare se pot obtine de la adresa de e-mail: fotbal2005@romanians.nl. Fundatia WK Amsterdam s-a infiintat pe octombrie 2001 cu scopul de a organiza anual un turneu alternativ de fotbal mondial. Organizatia olandeza isi propune sa faca cunostinta cu alte nationalitati printr-un eveniment de sport de acest gen. Printre cei care sprijina acest proiect se numara Job Cohen (primarul orasului), Frank Rijkaard (fost fotbalist), Humberto Tan (jurnalist) si Henk Spaan (actor).

 
Program duhovnicesc bogat pentru romanii ortodocsi din LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :536
Monday, 14 March 2005

Parohia ortodoxa romana cu hramul Intrarea in biserica a Maicii Domnului de la Lisabona, pastorita de parintele Marius Viorel Pop, va organiza pe toata durata Postului Mare o serie de activitati duhovnicesti menite sa imbogateasca bagajul spiritual al romanilor din capitala lusitana.

Programul actual este o reiterare a manifestarilor pe care parintele paroh le-a organizat anul trecut la Lisabona si care s-au dovedit a fi un succes. Printre personalitatile religioase ce vor lua parte la sirul de actiuni incluse in acest program se numara Prea Sfintitul Petroniu, Arhiereu vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului si Salajului, care va fi prezent in Portugalia in prima saptamana de post, Inalt Prea Sfintitul Serafim, Mitropolitul Germaniei si Europei Centrale si de Nord, in a doua saptamana, Inalt Prea Sfintitul Parintele Mitropolit Iosif, al Europei Occidentale si Meridionale, in a treia saptamana, in a patra saptamana romanii il vor putea asculta pe Prea Sfintitul Sofronie, Episcopul Ungariei, saptamana a cincea il va aduce la Lisabona pe Inalt Prea Sfintitul Teofan, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, iar Saptamana Mare il va avea ca oaspete pe Prea Sfintitul Varsanufie, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, informeaza periodicul Mitropoliei Ortodoxe Romane de la Paris. Toti acesti inalti-invitati vor participa la toate slujbele religioase de peste saptamana si vor sustine mai multe conferinte si dialoguri cu romanii prezenti la aceste manifestari.

 
Costumele Marie Jeannei Lecca imbraca artistii de la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :479
Monday, 14 March 2005

Marti, 15 martie, un nou spectacol cu opera The Ring Die Walkyrie, pe muzica lui Richard Wagner se va juca la Royal Opera, in Londra.

Costumele din cadrul acestei productii sunt semnate de romanca Marie-Jeanne Lecca. Seria de spectacole cu The Ring-Die Walkyrie a inceput cu spectacolul din data de 5 martie. Urmatoarele reprezentatii sunt programate pentru zilele de sambata, 19 martie, marti, 22 martie si luni, 28 martie la Royal Opera, Covent Garden. Partiturile vor fi intrepretate in limba germana, dar va fi disponibila si subtitrarea in engleza. Marie-Jeanne s-a nascut la Bucuresti, a urmat cursurile Institutului de Arte Frumoase, iar acum locuieste la Londra unde a lucrat de mai multe ori alaturi de Keith Warner, David Pountney si Francesca Zambello. Marie Jeanne Lecca a fost cea care a realizat costumele pentru "Turandot" (la Salzburger Festspiele), "Macbeth" (Opera din Zurich), "Rienzi" si "Jenufa" (la Opera de Stat din Viena), "Katya Kabanova" si "Faust" (la Opera de Stat din Munchen) si multe alte spectacole celebre in cele mai mari opere si teatre internationale. Printre proiectele in care este implicata acum se afla si lucrul la costumele pentru "Wilhelm Tell", la Opera Nationala din Paris, "Wozzeck", la Royal Opera House si "West Side Story", la Bregenzer Festspiele.

 
Concert dedicat memoriei lui George Enescu la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :521
Monday, 14 March 2005

Din seria de evenimente dedicate celebrarii memoriei compozitorului roman George Enescu, la Paris se va desfasura luni, 14 martie un concert de muzica simfonica.

Incepand cu ora 20.00, gazda acestui eveniment va fi Salonul de Aur al Hotelului Behague, Resedinda Ambasadei Romaniei la Paris. Concertul face parte din seria Mari aniversari UNESCO: George Enescu, din ciclul George Enescu :precursori, contemporani, urmasi. Isi vor da participarea exceptionala la realizarea acestei seri de muzica clasica reputatii arstisti Cornel Taranu, Arlette Bonamy (viola) si Henry Bonamy (pian). In cadrul programului se vor afla lucrari semnate de: Johannes Brahms (Sherzo pentru viola si pian), George Enescu - Adaggio pentru viola si pian (aranjamentul semnat Sorin Aldea) si Balada pentru viola si pian, Maurice Ravel Sonata pentru viola si pian, Enescu/Taranu Lento du Caprice roumain pentru viola si orchestra (transcris pentru viola si pian), Cornel Taranu Sonate rubato pentru viola solo, Cornel Taranu Oreste si Oedip (fragmente video din opera in concert). Intrarea la acest concert este libera, dar este necesara o rezervare prealabila, care se poate face la numarul de telefon : 01.47.05.15.31.

 
Ovidius Graecea quis noset, si felix Sydneyus fuiset!PDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :981
Monday, 14 March 2005

In general, folosirea citatelor in limba latina se face atunci cand autorul vrea sa evidentieze un eveniment sau o actiune importanta, incercand sa scoata la iveala intr-un mod mai "clasic" faptele pozitive sau negative ale unor persoane.

Aceste citate, locutiuni, dictoane sau proverbe dau un fel de scurta lamurire elevata asupra acestor actiuni. In cazul de fata, am folosit un vechi dicton latin care mi s-a parut cel mai adecvat actiunilor persoanei pe care as dori sa o prezint in acest articol. Este vorba de "Hector quis nosset, si felix Troia fuiset ?", care in romaneste s-ar putea traduce "Cine l-ar fi stiut pe Hector, daca Troia ar fi fost fericita?", Faimosul citat este luat din lucrarea "Tristele" (Tristi, IV, 3, 75) a marelui poet roman Ovidius, exilat la Pontul Euxin, si se refera la viteazul Hector, care s-a remarcat prin deosebite fapte de arme in razboiul troian si despre care nu s-ar fi stiut daca ar fi fost pace. l-am ajustat putin pentru a-l folosi mai concret in descrierea personajului nostru. Deci, "Ovidius Graecea quis noset, si felix Sydneyus fuiset!", ar putea sa insemne "Cine ar mai fi stiut de Ovidiu Grecea daca cei din Sydney ar fi fost fericiti?". Adica, daca pana acum, aici la Sydney, ar fi fost pace intre romani si acestia ar fi trait in armonie, consulul general Ovidiu Grecea (si bineinteles staful sau) ar fi ramas poate mai putin cunoscut, sau poate chiar anonim, facandu-si doar meseria de birocrat precum au facut si alti diplomati romani care s-au perindat pe aceste meleaguri. Vorba marelui bard Eminescu: "Cum venira, se facura, toti o apa si-un pamant...". Departe de mine de a incerca sa ridic statui sau sa aduc osanale unor "anumite persoane suspuse", dar este bine sa "dam cezarului ce este a cezarului" si sa scotem la iveala faptele bune ale celor care vor sa ne ajute. Actualul consul, de cum a calcat pe taramul animalelor cu marsupiu, a demonstrat ca este "un sol de pace, c-o naframa-n varf de bat" incercand sa ne adune si sa faca eforturi considerabile pentru consolidarea bunelor relatii dintre romanii de aici. Ajungand la Sydney, pe la inceputul lunii noiembrie 2004, si-a propus in primul rand aranjarea cat mai functional a cladirii consulatului general. Alergatura pe la autoritatile locale, obtinerea autorizatiilor de functionare, executarea unor reparatii la cladirea noului sediu, apoi cumpararea mobilierului, s.a.m.d., profitand de  istetimea sa de bun gospodar, insusita poate de pe vremea cand era prefect al Bucurestilor, a facut ca in scurt timp proiectele sale sa prinda viata si lacasul sa devina un loc placut si familiar celor carora le era destinat, romanilor de aici si oaspetilor australieni. A venit vremea cand a inceput sa invite la consulat lideri comunitari si diferite personalitati romanesti de pe aceste meleaguri, cu scopul de a-i cunoaste si pentru a dezbate impreuna rezolvarea problemelor care afecteaza relatiile intercomunitare romanesti. Folosind principiul simplu precum ca "oamenii care se intalnesc, se apropie, cei care se apropie se cunosc mai bine, iar cei care se cunosc mai bine se repecta, isi strang relatiile si leaga chiar prietenii", consulul general, dr. Ovidiu Grecea a inceput sa organizeze intalniri pline de succes cu romanii din Sydney. Prima intalnire a fost pe data de 22 ianuarie, in cinstea "Zilei Marii Uniri de la 1859". Au venit la consulat peste cincizeci de persoane. Dupa ce a tinut o prelegere despre importanta acestui eveniment istoric, a incercat sa explice si beneficiile unirii romanilor de pe aceste meleaguri, propunand ziua de 22 ianuarie, ziua unirii romanilor din Sydney. La inceput, poate unii din cei prezenti au fost sceptici, dar la plecare oamenii s-au intors spre casele lor mai destinsi, mai veseli si parca mai buni. Multi, care de ani de zile nu vorbisera impreuna, fiind afectati de marul discordiei, si-au dat mana si au reinodat bunele relatiile. Pe data de 19 februarie 2005 a urmat a doua intalnire. A fost o zi solemna dedicata arborarii drapelului national pe catargul din curtea consulatului romanesc. De data aceasta, majoritatea celor prezenti, au fost parca mai intelegatori si mai increzatori in obiectivele prezentate de consulul Grecea. Atmosfera a fost si mai destinsa, s-a stat mai mult, s-au purtat discutii mai prietenesti, s-au strans mainile mai puternic. Nu mult dupa aceea, prin comunitatea romanesca din Sydney, s-a raspandit vestea despre evenimentele pozitive de la consulat. Multi doreau sa il cunoasca pe diplomatul Ovidiu Grecea. Si au avut ocazia! Sambata 5 martie, in cinstea zilei femeii, a fost organizat pentru toata lumea, un mare picnic. S-au facut invitatii prin emisiunea in limba romana a postului de radio SBS, prin posta electronica si prin posta traditionala. Au raspuns peste 300 de persoane. A fost prezenta si Excelenta sa, doamna Anca Visan, ambasadoarea Romaniei in Australia, impreuna cu corpul diplomatic de la Cannbera. Picnicul s-a tinut la Parcul Olimpic din suburbia Homebush, nu departe de locul unde s-au desfasurat Jocurile Olimpice ale anului 2000. Voie buna, discutii prietenesti, muzica, dans, cantece, coruri, recitari de poezii, meciuri de fotbal, competitii, ce mai, a fost o adevarata serbare campeneasca. Invitatii au petrecut o zi de neuitat. S-au inteles, s-au cunoscut mai bine, s-au legat chiar prietenii, demonstrand ca exista unitate intre romanii stabiliti pe aceste meleaguri! Sa-l felicitam sincer pe consulul general Ovidiu Grecea si staful sau pentru tot ceea ce a facut pentru noi. Cine l-ar fi stiut pe daca nu s-ar fi implicat in viata noastra. Acum avem mai multi prieteni printre semenii nostri de aici, iar relatiile noastre cu Romania nu au fost niciodata atat de bune.

A transmis Raluca BOGDAN, redactor al revistei "ROMANUL AUSTRALIAN

 
Magazin traditional romanesc la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :615
Monday, 14 March 2005

Romanii din Italia care simt tot mai mult dorul de casa, de atmosfera romaneasca, dar mai ales de bucatele traditionale romanesti au de-acum la dispozitie un magazin 100% romanesc numai pentru ei.

Magazinul Moldova Calitate si Traditie este primul magazin de produse traditionale romanesti la Torino si este amplasat pe Via Viqone 2/e, CAP 10138. Mai multe detalii despre felul in care puteti ajunge pana acolo puteti obtine la numarul de telefon 3282937041 sau la fax 011/3358156. Magazinul este deschis de luni pana vineri, intre orele 9.00-13.00 si 15.00-20.00, numai in ziua de marti fiind inchis dimineata. Este deschis si sambata intre orele 9.00-20.00. De acum puteti cumpara, en-gros si en-detail salam, carnati, parizer, crenvursti, rahat, pufarine, serbet, compot, halva, halvita, seminte, pufuleti, muraturi, tocana, zacusca, pate, telemea, cas, etc. In fiecare sambata cei care doresc pot gasi si prajituri (ecler, boema, ora 12, diplomat, choix a la creme) si se pot primi si comenzi de torturi diplomat. Nu lipsesc de pe rafturile magazinului nici vinurile romanesti de Cotnari, Murfatlar, Jidvei, Recas, Husi, Tohani sau Cotesti. Magazinul Moldova ofera, totodata, si livrari la domiciliu, in urma unei comezi efectuate telefonic sau prin internet, la adresa de e-mail info@prodottiromeni.it.

 
Concert de muzica clasica la Institutul roman din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :490
Monday, 14 March 2005

Institutul Cultural Roman Titu Miorescu din Berlin va fi luni, 14 martie, de la ora 19:30, gazda unui concert de muzica clasica pe care il vor sustine doua muziciene si profesoare la academia de Muzica Gheorghe Dima din Cluj.

Recitalul violonistei Melinda Beres si al pianistei Adriana Bera va cuprinde lucrari compuse de Mozart, compozitorul omagiat in cadrul serii de muzica clasica din capitala germana, informeaza pagina rom2.de. Melinda Beres a studiat vioara la universitatea de muzica la care este in prezent cadru didactic si a participat la mai multe concursuri internationale, precum "Constantin Silvestri", din Targu Mures, si "Carl Flesch", in Ungaria. Ulterior a reusit sa se perfectioneze cu Jaap Schroder, Alexandru Gavrilovici, Vasile Beluska, Trio Cadek, Jacques Saint-Yves si Devics Sandor si a sustinut mai multe concerte in tara si in Germania, Ungaria, Polonia si Austria ca solista si ca membra a unor ansambluri camerale. Colega sa, Iana Bera, a absolvit Conservatorul din Bucuresti si cursurile de spcialitate sustinute de profesorul Peter Solymos in cadrul unui seminar international la Budapesta sau de Tibor Hazay la academia de Muzica din Freiburg. In anul 1991 a obtinut premiul asociatiei interpretilor, coreografilor si criticilor muzicali pentru interpretarea integralei mozartiene.

 
Dezbateri si intalniri amicale la Centrul Romanesc din British ColumbiaPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :499
Monday, 14 March 2005

Membrii Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia au un nou club prin intermediul caruia se pot intalni cu prietenii si invitatii lor intr-o atmosfera placuta.

In cadrul clubului, romanii pot sa joace bridge sau alte jocuri de societate, sa poarte discutii amicale si sa poata dialoga cu personalitati invitate din lumea afacerilor, a artelor sau a culturii. Prima intalnire care va avea loc la nou-infiintatul loc de intalnire se va desfasura joi, 17 martie, de la ora 19:00, si o va avea ca oaspete pe Daniela Ivascanu, membru al Vancouver Romanians Business Network (VRBN). Aceasta va dezbate la sediul centrului din 428 Columbia Street, New Westminster, probleme economice precum oportunitatile si investitiile canadiene in Romania, informeaza pagina de web a romanilor din aceasta zona canadiana.

 
Pictori romani contemporani in ElvetiaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :500
Monday, 14 March 2005

Ambasada Romaniei la Berna ii invita pe cei iubitori de arta la vernisajul expozitiei de pictura a artistilor plastici Devis Grebu si Mircea Doinaru, care va avea loc marti, 15 martie 2005, ora 19,00, la centrul Spazio Aperto situat la adresa via Gerreta 9a, Bellinzona.

Manifestarea culturala, organizata in colaborare cu Marinela Somazzi-Safta si cu sprijinul comunitatii romane din zona, cuprinde o serie de lucrari de pictura si grafica semnate de doua dintre cele mai importante nume ale picturii romanesti contemporane, informeaza portalul comunitatii romane in Elvetia. Devis Grebu s-a nascut in 1933 si a absolvit Institutului de Arte Plastice din Bucuresti, urmand ca din anul 1964 sa se stabileasca in Statele Unite ale Americii si Franta. Reintors in tara natala in anul 2001, Devis Grebu a fost recunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari ilustratori ai lumii, chiar prestigioasa editura de arta Rizzoli International din New York dedicandu-i o monografie. Pictorul roman a colaborat cu New York Times, Washington Post, International Herald Tribune, Time, Newsweek, Le Monde Diplomatique, Le Figaro Magazine si a ilustrat peste 40 de carti publicate de mari edituri precum Simon & Schuster, Random House, Penguin Books, Flammarion, Gallimard sau Hachette. De asemenea, expozitiile sale din tari din Europa, SUA, China, Israel au fost distinse cu premii internationale. Celalalt artist prezent la Bellinzona, Mircea Doinaru, s-a nascut in 1960 si este laureat al Universitatii de Arte din Bucuresti si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. Lucrarile sale au putut fi admirate in numeroase orase din Romania, Italia, Franta, Grecia, Elvetia, Canada, SUA, obtinand, totodata, premii si distinctii nationale si internationale. Expozitia va putea fi vizionata pana pe data de 15 mai 2005.

 
Si austriecii pot sa invete limba romanaPDF Print E-mail
Salzburg, Austria/Romanian Global News
Accesari :484
Monday, 14 March 2005

Austriecii interesati de invatarea graiului romanesc pot sa ia parte la o serie de cursuri de limba romana care se vor desfasura in perioada 14 martie-27 iunie in localitatea Salzburg.

Primul curs va incepe luni, 14 martie, de la ora 21:15 si va avea loc la Andraeschule, Haydnstr. 3, informeaza pagina rom2.de. Limba romana va putea ajunge la austrieci prin intermediul profesorului Axel Heinemann, cel care se va ocupa de tot acest modul de lectii pentru incepatori. Elevii vor putea sa cunoasca, astfel, notiunile elementare de comunicare verbala si scrisa contra sumei de 112 euro, codul cursului de la scoala austriaca fiind C0637.

 
Alina Cojocaru in Duo Concertant la Covent GardenPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :478
Monday, 14 March 2005

Prima-balerina a Royal Ballet de la Covent Garden, Alina Cojocaru, va urca din nou pe scena luni, 14 martie, in spectacolul DuoConcertant, pe muzica celebrului compozitor Igor Stravinski.

Aceasta noua reprezentatie a baletului este programata sa se desfasoare cu incepere de la ora 19.30. Duo Concertant a fost compus de Stravinski, pentru pian si violina in anii 1931-1932. El si violonistul Samuel Dushkin au oferit prima reprezentatie cu aceasta piesa la 28 iulie 1932 pentru Berlin Radio, iar apoi au mers cu ea intr-un concert european. George Balanchine a ascultat piesa in 1930, insa abia in 1972 s-a decis sa faca un balet pe aceasta muzica pentru Festivalul de Balet Strawinski din New York. Nascuta la Bucuresti, Alina Cojocaru a studiat baletul clasic timp de sapte ani la Compania de Balet din Kiev. In anul 1997 a primit bursa Lausanne Prize si a avut ocazia sa isi perfectioneze tehnica la Royal Balet School, in Londra. Dupa ce danseaza la Kiev (1998), Alina se intoarce la Londra in 1999, unde devine prima-balerina. Dupa succesul cunoscut cu Giselle, ea devine balerina principala (2001) a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden si joaca Odette-Odile in Lacul Lebedelor, Romeo si Julieta, La Bayadere, etc, informeaza Centrul Cultural Roman de la Lodra. In 2002 Alina Cojocaru a debutat si pe scena din Romania, cu rolul principal in Giselle, alaturi de Ansamblul Operei din Bucuresti. In 2003 se intoarce sa danseze in Romania, alaturi de Johann Kobborg la Gala de Balet din cadrul Festivalului International George Enescu. In ianuarie 2003 Alina castiga premiul Richard Sherrington pentru cea mai buna dansatoare, premiu decernat de catre Critics Circle National Dance Awards, UK. In 2004, ea danseaza din nou pe o scena din tara, la Festivalul de Arte de la Sala Palatului, interpretand rolul Odette-Odile in Lacul Lebedelor. Spectacolul de balet Duo Concertant include patru artisti: doi muzicieni si doi balerini. Muzicienii se afla pe scena pe perioada spectacolului, iar miscarile balerinilor vin ca un raspuns la muzica acestora. Scriind despre aceasta piesa in The Nation, Nancy Goldner spune ca Duo Concertant este unul dintre cele mai frumoase duete pe care le-a realizat Blanchine vreodata, se arata intr-un comunicat de presa al Companiei Regale de Balet.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions