Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Chiar si comentatori rusi sustin plecarea trupelor Rusiei din BasarabiaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia / Romanian Global News
Accesari :453
Wednesday, 16 March 2005
"Rusia are in prezent sapte baze militare amplasate in afara hotarelor sale - doua dintre acestea apartin flotei maritime militare si sunt amplasate in Sevastopol (Ucraina) si in Tartus (Siria). Fortele militare aeriene rusesti au o baza militara aeriana in Kirghistan.

Fortele militare terestre ale Federatiei Ruse au doua baze militare in Georgia (Batumi si Ahalkalaki), una in Armenia si una in Tadjikistan", scrie marti publicatia ruseasca "Izvestia", potrivit careia, in afara de bazele militare, mai exista si "alte obiecte militare ale Rusiei peste hotarele acesteia".

Fortele militare spatiale ale Rusiei arendeaza de la Belarus o statie de  depistare a lansarilor de rachete si mai au o asemenea statie in Azerbaidjan. Rusia mai are si "niste subdiviziuni de pacificatori in Abhazia (1.500 militari), in Osetia de Sud (900 militari), in Sierra-Leone (150 militari) si in Transnistria (aproximativ 1000 militari si angajatii pentru paza depozitelor de munitii)". "Evacuarea bazelor militare ruse de pe teritoriul Georgiei, este una dintre cele mai stringente probleme in relatiile dintre Tbilisi si Moscova. Mai mult, in ultimul timp SUA se implica tot mai mult in aceasta problema, insistand ca Rusia sa-si indeplineasca cat mai curand angajamentele asumate la summitul OSCE din 1999, de la Istanbul. Rusia nu este impotriva sa-si evacueze bazele de pe teritoriul Georgiei, dar are anumite conditii. Ministrul rus al Apararii Serghei Ivanov a declarat anterior ca daca Georgia doreste ca Rusia sa-si evacueze bazele militare, atunci trebuie sa plateasca pentru constructia unor orasele militare si a unor baze de depozitare a tehnicii militare si a munitiilor pe teritoriul Rusiei", arata "Izvestia".

"De fapt, problema nu consta in termenul si costul evacuarii. Dupa ce Rusia si-a evacuat bazele militare din Tarile Baltice, din tarile din Centrul si Estul Europei, acestea au intrat in NATO, dupa care a inceput reconstructia infrastructurii militare in interesul aliantei. Militarii rusi nu doresc ca acest lucru sa se intample si in Georgia", mentioneaza aceeasi sursa.

Baza militara de la Sevastopol va ramane principala baza militaro-maritima a flotei de la Marea Neagra pana cel putin in anul 2017, a declarat la inceputul lunii martie ministrul Ivanov. Pentru arendarea acestei baze, Moscova cheltuieste cate 100 milioane dolari pe an, care sunt decontati din datoria Ucrainei pentru gaz.

Referindu-se la prezenta militara rusa in Republica Moldova, "Izvestia" subliniaza ca "aflarea militarilor rusi in Transnistria, deja de mult timp, nu mai este indreptatita de necesitatea asigurarii pacii in regiune".  "Un nou conflict armat intre Chisinau si Tiraspol este putin probabil, dar, totusi, pe teritoriul Transnistriei ramane amplasat unul dintre cele mai mari depozite de munitii in Europa. In prezent, in depozitele fostei Armate a 14-a s-a adunat atata armament, incat pentru evacuarea acestuia ar fi nevoie de 2.504 de vagoane grele".

Potrivit "Izvestiei", acolo sunt depozitate de toate - incepand cu patrone pentru pistolul "Makarov" si terminand cu incarcaturi reactive pentru sistemele de foc in salve "Uragan"(2700 bucati). In afara de munitii, in aceleasi depozite se mai afla 119 tancuri, 155 masini blindate, 220 instalatii antiracheta, 33 masini PTURS, 14 masini "Grad", 83 piese de artilerie, 32 aruncatoare de mine, 42 masini de cercetare, aproape 35 mii automobile, 1660 sasiuri de automobil, 465 unitati de tehnica inginereasca. Tot acolo sunt pastrate 130 vagoane de bunuri ingineresti si 1280 tone de munitii ingineresti (mine, detonatoare, pistoale-automate, mitraliere si pistoale). In depozitele Armatei a 14-a se mai pastreaza 390 bucatarii de camp, 7 fabrici de paine si 3 complete de spitale militare.

 "Conform intelegerilor din 1999 din cadrul summitului OSCE de la Istanbul, Rusia trebuia sa-si evacueze arsenalul din Transnistria pana in anul 2001, dar liderul separatistilor transnistrieni Igor Smirnov a declarat ca toata averea Armatei a 14-a amplasata pe teritoriul autoproclamatei republici nistrene apartine poporului Transnistriei si ca el nu va permite evacuarea acesteia. Totusi, arsenalul rusesc va trebui retras. O mare parte a munitiilor sunt invechite si deteriorate. O singura scanteie ar putea arunca in aer tot arsenalul", a conchis "Izvestia".

 
Masiva infrastuctura mediatica rusa ce emite in Basarabia implicata in dezinformarea alegatorilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :437
Wednesday, 16 March 2005

Presedintele CCA Ion Mihailo considera comportamentul tuturor posturilor de TV si radio din Federatia Rusa in campania electorala 2005 drept brutal - "nu este o problema pentru canalele TV care sunt retransmise prin intermediul operatorilor de cablu sau prin satelit, dar cand un post TV sau radio foloseste patrimoniul tarii pentru a defaima aceasta tara, este ceva iesit din comun", informeaza AP FLUX.

Membrii CCA au calificat marti implicarea posturilor TV si radio rusesti in campania electorala din Republica Moldova drept "necivilizata". Ei sustin ca in recenta campanie electorala a fost demonstrat faptul ca "televiziunea nu este protejata de informatii false, folosite in timpul alegerilor pentru dezinformare".

 
Romania se implica in problema transnistreana si sustine BasarabiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :399
Wednesday, 16 March 2005
"Ar fi o greseala daca Romania nu ar cauta sa trezeasca interesul pentru Moldova si pentru problema transnistreana la Washington, Londra, Paris, Berlin si Roma", a declarat intr-un interviu acordat agentiei Associated Press ministrul roman de Externe, Mihai Razvan-Ungureanu.

"Cred ca este important pentru politica externa a Romaniei sa avem partea noastra in acest proiect geostrategic",  a adaugat seful diplomatiei de la Bucuresti.

Mihai Razvan-Ungureanu a declarat ca discutiile de la Washington cu reprezentantii Pentagonului, referitoare la amplasarea bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei, au fost "pozitive" si ca Romania ar putea juca un rol-cheie in securizarea regiunii Marii Negre.

 
Voronin cheama Romania la negocierile privind TransnistriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :389
Wednesday, 16 March 2005
Autoritatile de la Chisinau sint gata sa semneze o Declaratie cu privire la Stabilitatea si Securitatea Republicii Moldova si prin aceasta sa intoarca o noua pagina in negocierile privind reglementarea problemei transnistrene, a declarat ieri presedintele moldovean Vladimir Voronin.

Moldova cheama Uniunea Europeana, SUA, Ucraina si Romania sa semneze declaratia si sa se implice in negocieri, a spus presedintele Voronin. Declaratia de stabilitate si securitate poate constitui o baza politica pentru negocieri, a subliniat seful statului moldovean. Ultimele schimbari politice din regiunea Marii Negre ofera Moldovei o noua sansa de a-si restabili in mod pasnic integritatea teritoriala. Pentru a utiliza aceasta sansa, Chisinaul va adopta cea mai dinamica si constructiva pozitie cu putinta, a adaugat Voronin, in cadrul unei conferinte de presa comune cu presedintele in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ministrul sloven de externe Dimitrij Rupel, aflat in vizita in Republica Moldova, relateaza RIA Novosti, citata de Rompres. Moldova doreste asistenta din partea OSCE, a Europei si a intregii comunitati internationale in eforturile sale de reintegrare, toate aceste parti fiind interesate in aceeasi masura in restabilirea puterii legale in Transnistria, a mai spus presedintele Voronin, care a cerut includerea pe agenda OSCE a problemei retragerii trupelor rusesti de pe malul sting al Nistrului. In acest sens, a precizat el, OSCE trebuie sa creeze o comisie ad-hoc care sa monitorizeze depozitele militare rusesti din Transnistria, dupa ce timp de mai multi ani autoritatile separatiste au interzis accesul reprezentantilor organizatiei in aceste locuri.

 

Preluare Evenimentul Zilei, editia de miercuri, 16 martie 2005, un articol de Vladimir Balaban

 
Consulul roman Magda Botez aparata in continuare de comunitatea romaneascaPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Global News
Accesari :950
Wednesday, 16 March 2005
Presa din Romania a semnalat printr-un articol intitulat Lista lui Mihaescu, redactat de insasi senatorul Eugen Mihaescu, actualmente vicepresedintele Comisiei de Afaceri Externe a Senatului si fost ambasador al Romaniei la UNESCO in care se regasea si numele doamnei consul Magda Botez, actualmente Consul General al Romaniei in Canada, ca persoana ce trebuie de urgent retrasa din functie, ca urmare a suspiciunilor ce planeaza asupra dansei referitoare la moartea sotului sau dar si a unei anumite recuperari a fondurilor lui Ceausescu din Canada.

Primim insa la redactie mesaje de sustinere pentru doamna consul si deontologia profesionala ne obliga sa facem publice si aceste opinii lasand forumurile competente sa stabileasca adevarul. Ne manifestam insa uimirea ca parerile sunt atat de impartite fapt ce duce, inca o data, la scindarea diasporei, si asa vaduvita de elementul incredere. Iata ca sunt impartite doua tabere, una a celor plecati inainte de 89 care ii iau apararea si una a tinerilor care nu isi doresc un diplomat roman care a fost retras de la post la  sugestia  autoritatilor canadiene iar Ministrul Geoana a retrimis-o la post in 2004 spre stupoarea tuturor, chiar si a autoritatilor canadiene.

Va punem la dispozitie scrisoarea deschisa adresata de Prea Cucernicul Radu Roscanu, exarh, Presedintelui Romaniei, Ministrului Afacerilor Externe, Consilierului Prezidential Andrei Plesu prin intermediul Secretarului de Stat MAE, Theodor Baconski.

 

 Scrisoare deschisa

Excelentei sale Domnului Theodor Baconski

dar si Excelentelor lor Traian  Basescu, Ungureanu si Plesu

 

Aceasta scrisoare deschisa este adresata Domnului Theodor Baconski, dar este in egala masura de resortul Domniilor voastre, Domnule Traian Basescu, - bunul gospodar al Capitalei, azi ajuns Presedintele Romaniei, Domnule Plesu filosoful bine cunoscut azi ajuns Consilier prezidential, si Domnule Ungureanu azi ajuns Ministru de externe. Noi socotim ca fiecare dintre Domniile voastre s-ar cuveni sa fiti aparatorii nostri, prin functiile pe care le detineti in administratia tarii. 

 

Excelenta voastra Domnule Theodor Baconski, dumneavoastra sunteti romanul intelectual care a reprezentat cu cinste mare interesele tarii romanesti pe langa Sfantul Scaun.

Dar prin vocatia ce aveti, tot Domnia voastra,  puteti fi si acel care sa ne aparati cu cinste pe noi, romanii din Montreal si din Provincia Quebec, obtinand recunoasterea demnitatii noastre, respectarea eticii comportamentale in diplomatia romaneasca, transparenta si dreptatea. Da, noi stim ca puteti fi garantul continuitatii stradaniilor Diasporei noastre, care - pentru prima oara dupa patruzeci de ani - este indreptata aici, in Montreal, intr-o inmanunchere trainica de energii, in scopul zidirii unei Romanii planetare, in care Patria si Diaspora sa simta ca sunt, cu adevarat, in fratie si in armonioasa impreuna traire.

Excelentele voastre,

Noi, romanii din Diaspora ne-am saturat sa primim in calitate de reprezentanti ai Patriei de origine, trimisi de slaba calitate, lipsiti de orizont istoric, fara imaginatie, situati in stari conflictuale statornice cu noi, ca o consecinta a golului hermeneutic care ne desparte de orice heralzi inculti, neomenosi si prezentand uneori grave carente de educatie familiala si sociala, afoni in problematica cultelor, gestionari neindemanateci

ai personalului propriu si ai obstei.

Destul ne-a fost sa gustam din amaraciunea contactului cu incultura institutionalizata si aroganta. Acum, dorim cu strasnicie sa obtinem ca Doamna Dr. Magda Botez sa fie lasata sa-si termine mandatul sau.

Revocarea Doamnei Consul general Dr. Magda Botez in plin mandat rodnic, este socotita de obstea noastra ca o inepta jignire a tuturor oamenilor de bine de aici, de catre o autoritate care a pierdut constiinta eticii in diplomatie cat si discernamantul de a sesiza sensul orientarii noastre. Domnilor, acest mandat consular a fost inceput cu brio. Doamna Dr. Magda Botez a pus bazele unei serii de infaptuiri dintre care cea mai importanta este, fara indoiala, punerea impreuna a Bisericilor romanesti catolici, ortodocsi, evrei, greco-catolici bizantini, protestanti - in toate marile ocazii ale vietii de zidire a prezentei romanesti in Quebec si in Montreal. Acesta este un lucru nou, o cale nestrabatuta inca. Dupa cum afirma si Domnul David Kahan, presedintele Federatiei Evreilor Romani din Statele Unite, pe care l-am informat despre durerea noastra, ceea ce este important, este citez : Sa speram ca D-zeu ne va binecuvinta sa avem succes in actiunile noastre pentru MARIREA numelui lui D-zeu in lume. Cata dreptate are dansul!

Un alt distins membru al comunitatii noastre din provincia Quebec Domnul David Novek, - presedintele Bnai Brith, a mentionat urmatoarele cuvinte elogioase despre Doamna Magda Botez : As an active member of Montreals Jewish community, whose grandparents came from Romania, I am keenly appreciative of Dr.Botez efforts to strengthen the bonds between Romania and my coreligionists. I am also impressed by the wonderful work she is doing in Montreal to promote relations between our countries. Her diligence in carrying out her mandate, along with her attentive manner and cheerful personality, has been widely noted and has contributed greatly to enhancing the image of Romania in Montreal. This was very evident after the Haretz incident, when Quebec was the only region in Canada where Romania and the President were not criticized because of the intervention of Consul General Botez. Iata un alt important elogiu adus Doamnei Dr. Magda Botez!

Noi stim bine ca Doamna Dr. Magda Botez este o catolica de inalta tinuta etica si morala. Dansa se bucura de prietenia Doctorului Prea Fericitului Papa Ioan Paul II Dr Rafaello Cortesini. Dansa nu ar fi putut reusi atat de bine in opera sa de punere impreuna a Bisericilor, daca nu si-ar fi nutrit zilnic fiinta sa duhovniceasca la Dumnezeiasca Liturghie matinala de la Oratoriul Sfantul Iosif din Montreal, aceasta colosala opera sacerdotala care ilustreaza pietatea poporului catolic al Montrealului si al Quebecului.

Pentru calitatea initiativelor sale ziditoare, Doamna Dr Magda Botez primeste Duminica in 20 martie 2005, Ordinul de merit Sfantul Ioan Gura de Aur si va fi in curand promovata Doamna de Comandor al Ordinului Patriarhal al Sfintei Cruci a Ierusalimului.

Excelenta,

Doamna Dr. Magda Botez a reusit, prin credinta ei tare si prin inteligenta cunoastere adancita a mediului duhovnicesc din acasta tara, sa gaseasca ecou puternic in inimile noastre si in inimile conducatorilor politici si spirituali ai Capitalei economice a Quebecului si ai vastei noastre Provincii.

Iata de ce ne punem sperantele in Domnia voastra. Fiti advocatul continuitatii zidirii noastre. Sprijiniti-ne in dorinta ferma de a opri mana care vrea sa loveasca in demnitatea noastra, in etica diplomatiei romanesti peste hotare, in taina virtutilor noastre romanesti de impreuna traire, de transparenta, de dreptate si credinta, virtuti zamislite din necesitatea istorica, dar si din inteligenta actiune de punere impreuna a Doamnei Dr. Magda Botez. Asigurand continuitatea prezentei diplomatei noastre aflate in misiune si care a avut atatea realizari, veti ridica, Excelenta, o piedica pentru afirmarea Romaniei in Canada Quebec Montreal.

Floarea Diasporei romanesti si elita politica a acestei tari se straduieste acum sa faca zid in jurul acestei nobile romance cu suflet pios, cu minte sanatoasa si cu cel mai frumos caracter din trista serie de diplomati care au fost aruncati in ograda Diasporei noastre. Dati sens si curs acestei stradanii, si atunci continuitatea va asigura apropierea noastra fata de Tara.

Pentru completarea informarii Domniilor voastre, aveti in anexe, scrisori ale unor autoritati canadiene, ale unor autoritati religioase, ale unor grupari de interese economice si etice-politice ale celor mai de vaza romani din regiunea noastra si cred ca aceasta este destul.

Atotputernicul Dumnezeu sa va binecuvanteze in ministerul valoros al Excelentelor voastre.

Prea Cucernicul Radu Roscanu, exarh,

In nume colectiv 

 
Din traditia romanilor din jurul nostru - Fasangul, stravechea traditie din Postul PasteluiPDF Print E-mail
Grebenat, Serbia / Romanian Global News
Accesari :2578
Wednesday, 16 March 2005
Incepand din ziua de luni a primei saptamani din Postul Mare, la Grebenat se desfasoara traditionala sarbatoare Fasancul.

. Denumirea de Fasanc se trage din limba germana, dintr-un cuvant ce ar insemna prima zi a postului, insa localnicii spun ca este o manifestare straveche, pagana, ca doar numele vine din limba germana. Cu aceasta sunt de acord si cunoscatorii, care spun ca acest obicei este intalnit si in Romania in regiuni in care nu sunt si nu au fost vreodata locuitori de nationalitate germana, transmite corespondentul Romanian Global News din Serbia.

La Grebenat, Fasancul incepe in ziua de luni, prima zi a postului Pastelui, cu vestitorii acestuia, calucerii, care de dimineata pleaca sa colinde localitatea, de la casa la casa, jucand traditionalul dans, compus din peste 20 de figuri. Alaturi de caluceri merg si doi ouari, care primesc de la fiecare gospodarie oua. Jocul ii aduce pe caluceri inapoi in centrul satului unde li se alatura si localnicii. Urmeaza apoi, pe la ora doua, defilarea prin centrul satului a carelor alegorice tematice si a exponatelor din sat, care reprezinta momente comice si unele momente deosebite din viata localitatii.

Ziua de Fasanc a fost candva o zi in care se scoteau la iveala in forma parodiata toate secretele, tabu-urile si problemele delicate despre care nu se vorbeste in viata de zi cu zi. Cu masca pe fata se poate spune orice. Mascatii sunt numiti baui. Seara se prezinta un spectacol la Caminul Cultural, dupa care satenii se alatura dansului si petrecerii. Manifestarea continua si in ziua de marti si se reia sambata, zile cand din nou calucerii colinda satul si cand se organizeaza baluri mascate.

Anul acesta la defilare au participat 12 care alegorice si mai multe grupuri de oameni mascati, care au strabatut satul de trei ori. Satenii au reusit ca anul acesta sa uneasca scoala elementara Mihail Sadoveanu si Caminul Cultural George Cosbuc, in vederea organizarii sarbatorii si a spectacolului. Astfel au prezentat un program cultural-artistic comun, care a cuprins de la fanfara pana la jocuri, la solisti vocali si instrumentisti, caluceri si dans modern, scheciuri si monologuri. Organizatorii acestei manifestari spun ca au vandut peste 250 de bilete si intr-adevar sala a fost neincapatoare. Un juriu special format din trei persoane a acordat premii in valoare de 35.000 de dinari, carelor alegorice si exponatelor satesti.

Preotul din localitate, parintele Dragan Chilom ne-a explicat ca Fasancul este sarbatoare pagana deoarece este in prima saptamana a Postului Mare, indiferent de faptul ca majoritatea celor care se mascheaza sunt crestini, deci sunt credinciosi, totusi respecta aceasta traditie veche, o intretin.(...) Am fi considerat-o crestina daca era inainte de Postul Mare, printr-o fapta simpla de mascare, adica de eliberare a corpului uman, inainte de intrarea in post, de diavoli, prin mascare.()

Fasancul este ceva specific si deosebit, mai ales Grebenatului. Grebenatul a fost recunoscut mereu una cu renumitul Fasanc, pe care, dupa cum am mai spus, dorim sa-l extindem, sa fie iarasi ceea ce a fost Fasancul candva in Grebenat. Satenii spun ca este mare diferenta intre felul in care se sarbatoreste Fasancul acum fata de trecut, cand era si mult mai multa lume si mai multi baui. Insa este incurajator faptul ca foarte multi tineri participa cu entuziasm.

Anul acesta au fost prezenti etnologi de la Universitatea din Belgrad, ziaristi de la  Radio Televiziunea Serbiei si alte case de presa nationale. Localnicii spera ca acest eveniment va contribui mai mult la promovarea localitatii si ca in viitor va deveni o atractie turistica prin care Grebenatul sa-si afirme valorile cultural-etnologice specifice.

 
Basarabia se gaseste si pe netPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :539
Wednesday, 16 March 2005
Piata virtuala a Republicii Moldova se poate lauda cu aparitia unui nou produs electronic, respectiv portalul Basarabia Online.

Acesta se poate accesa la adresa  http://www.basarabia.md, adresa de la care se pot afla cele mai importante informatii si comentarii referitoare la Republica Moldova, Romania, Ucraina, Rusia sau zona Marii Negre, din punct de vedere geopolitic regional si international. Site-ul Basarabia Online a aparut ca urmare a unui proiect elaborat si lansat de saptamanalul "Gazeta Romaneasca" si are ca principal public tinta cetatenii Republicii Moldova care se afla in numar mare peste hotare si care trebuie sa fie la curent cu situatia actuala din tara lor.

 
Mucenici langa eroii neamuluiPDF Print E-mail
Tiganca, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :1042
Wednesday, 16 March 2005
Cimitirul eroilor de la Tiganca din Basarabia este in plina reamenajare. Osemintele soldatilor romani cazuti la datorie apar la suprafata ori de cate ori vine o ploaie mai puternica sau se dezapezesc dealurile pe care este amplasat locul unde candva exista un cimitir romanesc.

Imaginile sunt aproape apocaliptice. Din fericire exista oameni pasionati de cinstirea eroilor care doresc sa se implice impreuna cu structurile guvernamentale abilitate sa refaca memoria neamului prin refacerea acestui cimitir unde, dupa surse oficiale, isi dorm somnul de veci in jur de 840 de romani, iar dupa spusele localnicilor in jur de 10 000, raspanditi in mai multe zone relativ apropiate. Vom mai reveni pe aceasta tema cu materiale documentare, interviuri, reportaje si imagini foto zguduitoare. Va lasam acum sa parcurgeti materialul realizat de colegul nostru de la Radio Cluj, Florin Sasarman.

Prima adiere de primavara din acest an a facut sa se topeasca zapada si pe Dealul Epureni, din apropierea satelor Cania, Tiganca sau Stoianovca, pe malul stang al Prutului. In octombrie,anul trecut, lasasem colina aceea luminata de soarele domol de toamna si insemnata frumos de prezenta Troitei ridicata si sfintita acolo din partea fratilor ardeleni, cum spun si acum credinciosii din zona. Peste Cimitirul Ostasilor Romani de la Cania a venit o iarna nemiloasa, ca atatea altele de altfel, din 1941 incoace, dar totusi diferita, printr-un amanunt: la marginea acelui loc, invesnicit pentru istoria tarii noastre de luptele si jertfele armatei romane de la inceputul celei de-a doua conflagratii mondiale, vietuiesc din luna mai, anul trecut doi calugari.Veniti de la schitul Icoana, al Manastirii Neamt. Ei s-au asezat  in vecinatatea cimitirului din dorinta lor de a se ruga permanent pentru sufletele celor 10-12 mii de ostasi ingropati acolo, dupa luptele crancene din iunie-iulie 41. In  14 gropi comune care, in ultimii ani au inceput sa se dezveleasca. Si gandul ca acei calugari vietuiesc intr-o simpla carcasa de vagon de marfa, expusi frigului si viscolului, pe de-o parte, dar si adversitatii vecinilor bulgari, din satul Stoianovca, (cei care nu vor cu nici un chip ca acolo sa se ridice un locas de cult romanesc) m-a urmarit cu obstinatie in toate zilele scurse de atunci, din toamna. Este adevarat, i-am mai sunat intre timp si am vorbit cu ei la telefon, dar, oricat de greu le-ar fi fost ei spuneau una si buna: este bine, domnule Florin! Iar eu stiam ca nu este chiar asa

In sambata dinaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova am facut din nou drumul pana la Tiganca. De data aceasta impreuna cu Neculai Popa, venit tocmai de la Los Angeles, ca observator din partea Consiliului Mondial Roman la alegeri, omul de la care aflasem in vara trecuta de acel loc. Unde, pana astazi, ar fi trebuit sa se ridice un mausoleu in memoria celor ingropati acolo si nu lasata uitarea sa ingroape jertfa lor a doua oara. Pe parintele Casian, calugarul mai tanar, l-am gasit langa Troita, privind lung spre masina noastra. I-am citit usor bucuria pe chip, cand ne-a vazut si ne-am imbratisat. Ce faceti, parinte? il intreb si imi raspunde aratand cu mana spre o gramajoara de pamant, la cativa metri de cruce. Ne apropiem si ramanem siderati: aveam in fata o parte dintr-o groapa comuna,cu oasele celor ingropati acolo la vedere.S-a topit zapada si iarasi au iesit oase si chiar un colt de sicriu, pus de cineva acolo Asa ca ne-am hotarat sa sapam putin si sa vedem cum este orientata aceasta groapa comuna, sa stim apoi cum o amenajam. Si am dat peste acestia Groapa avea circa un metru adancime, dar din peretii ei ieseau oase de trupuri omenesti la o palma-doua, doar, de suprafata. Pe acestea le descopera ploile si zapezile care se topesc, primavaraVine si parintele Nifon Ilie, cel trecut de saptezeci de ani, caruia i-am purtat grija in toata aceasta iarna. Vedeti ce am gasit aici? Daca nu imprejmuim locul,curand se va dezveli toata groapa comuna!  Il aprobam si-l urmez intre oase, unde coboara sa ne arate  cateva amanunte. Le vedem si noi, odata cu el: ma frapeaza o teasta ingalbenita, care vadeste o dantura perfecta, cu dinti albi, albi, de parca acel chip vroia sa ne intampine cu un zambet. Parintele Nifon arata cu degetul spre el: acesta trebuie sa fi fost tanar, de avea asa dinti buni! Poate nici nu cunoscuse femeie si atunci este un adevarat mucenic scapa, de pe marginea gropii Neculai Popa, om trecut prin puscariile politice ale comunistilor, incarcerat ani buni la Aiud, dupa cum mi-a povestit, alaturi de cativa generali ai Maresalului si de preoti greco-catolici. Simt in vorba lui o unda de jale si mi-i inchipui pe aceia, in celula, povestind despre grozaviile traite in razboi. Priviti-l pe acesta, ma trezeste din uimire par. Nifon, indicandu-mi o alta teasta, cu fata ingropata in lut. O privesc atent si vad ca are o gaura in ceafa. A murit impuscat in cap! spune batranul si ma aplec sa vad mai bine: gaura pe care o desluseam parea sa fi fost facuta de glonte la iesire, pentru ca acesta smulsese aschii din os. Dupa cum este asezat acesta e clar ca cei de deasupra au fost aruncati in groapa la gramada aud si-mi amintesc de marturia unuia dintre batranii acestor sate, care vazuse cum trupurile soldatilor au fost adunate in graba de pe camp, dupa trecerea frontului si asezate sistematic in gropi, la inceput, apoi aruncate, pur si simplu, pentru ca se descompuneau repede in caldura din iulie, acel an, 41. Il fotografiez si pe acesta si in ochi imi sare fata altuia: dinti mari, din aur, sclipesc in lumina scursa peste marginea gropii, in gura altei teste si simt ca toata filozofia lumii, studiata de mii de ani, nu face cat aceasta imagine, alaturare de tineri si varstnici, oameni de rand si instariti, simpli soldati si comandanti, inghititi egal de pamant si de vreme, de uitarea neamului lor. Ies din groapa si caut cu ochii imprejurimile, unde absolut nici un semn nu ne indica locul celorlalte gropi comune. Fac fotografii in nestire, excitat nervos de aceasta vecinatate a mortii. Aveam sa ma linistesc doar rezemandu-ma de troita adusa, in toamna, de la Reghin.

Vedeti de ce este nevoie de gard? imi spune calugarul cel batran, apropiindu-se. Daca ar fi gard am putea sa fim cu adevarat stapani aici, sa lucram la amenajarea cimitirului, ca sa nu ne mai necajeasca animalele si oamenii cei rai. Vrem sa facem aici si un lumanarar, cum se spune si sa punem acolo si o candela, care sa arda tot timpul, zi si noapte, nu numai acum ci si dupa ce n-oi mai fi eu aici. Ii privesc fata si incerc sa vad pe ea urmele iernii prin care trecusera cei doi calugari, mucenici la marginea taramului mortii. Parinte, cum ati rezistat peste iarna aici? il intreb si-mi raspunde fara sa clipeasca: Odata ce-l avem pe Dumnezeu cu noi, nu ne gandim la caldura, la sanatate, la nimic, ci numai la El si El este cu noi. Nu simtim nici o greutate. Il ascult si il cred, pentru ca daca nu ar fi fost asa, nu l-as mai fi vazut viu. Totusi, este greu sa inteleg, pe de-a-ntregul cum au rezistat, cu zapada adunata de viscol langa paturile in care dormNoi, cand era mai frig cantam pe psalmi. Cantam< Cu noi este Dumnezeu> si Dumnezeu o fost cu noi !. Trebuie sa fi fost lungi noptile de iarna, continui eu.Nu, nu au fost lungi, pentru ca daca ne rugam, cautam sa fie cat mai lungi ca sa ne rugam cat mai mult. Tot timpul ziceam asa <iute-i gerul,dulce-i Raiul !> Si-atuncea Dumnezeu ne dadea putere. Il cred. Il ascult si il cred si parca vreau sa impart cumva, cu el si cu tovarasul sau de mucenicie aceste grozave incercari. Imi reafirma ca procurarea apei este cel mai greu lucru in acel loc si ma bucur ca le adusesem cateva baxuri de apa plata, macar pentru cateva zile, o saptamana, sa le ajunga. Noi le multumim celor care ne trimit bucate, dar sa stiti ca le multumim si celor care doar se gandesc la noi, care ne trimit o vorba buna. Cei doi calugari, veniti dintr-o manastire unde au deprins o temeinica practica monahiceasca sunt vegetarieni. Mananca putin, iar in post traiesc doar cu o masa pe zi, si aceea frugala. Apa, este adevarat, si-o procura foarte greu: exista un izvor in apropiere, dar apa lui este nisipoasa, foarte greu de baut. In alt loc, la cateva sute de metri, exista o cismea, dar din ea curge o apa sulfuroasa, galbuie, nicidecum buna de baut. Iar in sat cei doi calugari nu merg dupa apa, pentru a nu- i starni pe bulgarii de acolo, ostili prezentei lor, tematori ca la marginea satului lor ar putea fi ridicata, candva o manastire. De altfel ei ii sicaneaza tot timpul pe calugarii romani, desi acestia vietuiesc pe un teren care apartine Parohiei Cania, unde preot este parintele Burduja, venit tot din Romania, iubit mult de enoriasii sai.

Vine si parintele Burduja, intre timp.In toamna sfintia sa a adus un excavator si a inceput sa sape in deal locul pentru doua chili si un paraclis, in care sa traiasca sis a slujeasca cei doi calugari si altii, care s-ar putea sa mai vina acolo. Acum vizitam acea lucrare si vedem ca mai trebuie puse ferestrele si usile, sa fie tencuita si parintii se vor putea muta in chiliile lor. Peste ani, cand romanii vor veni in pelerinaj la Tiganca, constructia aceasta va fi un colt al muzeului ii soptesc d-lui Popa si ma aproba zambind. Omul acesta este un adevarat argint viu, cu o minte sclipitoare si cu initiative neasteptate;imi este limpede ca a trecut prin multe in viata si a invatat sa se descurce prin propriile forte.Parinte Vasile,sa veniti saptamana viitoare la Bucuresti,pentru ca vreau sa va dau inca 2000 de dolari,sa continuati aceasta lucrare spune domnia sa si imi amintesc ca tot cu bani de la dansul a inceput parintele constructia.Un american ramas roman, imi zic.

Luni am revenit la Tiganca, pentru un parastas in memoria ostasilor, pe care l-a oficiat parintele Vasile Burduja, impreuna cu un preot venit din imprejurimi. S-au adunat la groapa comuna si alti credinciosi din Cania si cineva a facut doua turte de coliva. La sfarsit, tot la ideea lui Neculai Popa convenim ca parintele Vasile sa gaseasca pe cineva care sa confectioneze un capac de sticla pentru groapa aceea,sa ramana un fel de osuar la vedere, pentru cei care viziteaza cimitirul. Trebuie facut repede si lumanararul, ca sa arda acolo permanent cate o lumanare. Si, peste toate, trebuie urgentata constructia gardului, sa ferim locul de turmele de porci si de vite ale satenilor. Proiectul este gata, ne spune parintele si convenim ca cel mai bine este sa-l facem din lemn, cu o fundatie de ciment, pentru ca solul este instabil. Va fi de lucru, nu gluma, zice cineva si are dreptate, pentru ca avem de imprejmuit mai bine de doua hectare de teren. Cum pana acum autoritatile din Romania nu au dat semn ca pot face ceva concret pentru Cimitirul Ostasilor de la Tiganca, ramane tot in seama societatii civile acest demers. Le spun oamenilor ca la Bistrita am gasit oameni care vor sa ne ajute cu materiale de constructii, cu lemn mai cu seama si voi mai cauta astfel de resurse. Nu-mi iese din cap dorinta navalnica pe care o resimt de a vorbi oamenilor despre acel loc, despre jertfa supraomeneasca, de mucenici a parintilor Nifon si Casian. Oare am facut destule fotografii? ma intreb si la intoarcere intru pana la Manastirea Neamt si fotografiez gardul din lemn al acesteia si poarta de la intrarea in Seminar. Vom gasi oare ajutorul de care este nevoie pentru a face acel gard si o poarta din lemn, pe masura, asa cum am vazut destule pe valea Somesului? Dumnezeu este cu noi imi amintesc vorba calugarilor supravietuitori de la Tiganca.

O corespondenta de Florin Sasarman, redactor Radio Cluj.

 
Imigranti romani exploatati in SpaniaPDF Print E-mail
Pamplona, Spania / Romanian Global News
Accesari :536
Wednesday, 16 March 2005
Imigrantii exploatatori din Milagros locuiau inghesuiti intr-o ferma agricola, unde nu primeau decat mancare din camo, de doua ori pe zi. Salariul cu care erau platiti era numai de 2 euro pe ora.

Conform declaratiilor lor, le-au fost confiscate pasapoartele ca sa nu poata fugi si erau penalizati cu 40 de euro daca se imbolnaveau. Acestea sunt conditiile de viata si de lucru in care erau obligati sa traiasca 15 imigranti exploatati in diferite ferme agricole din Azagra si Milagro. Acestia erau total lipsiti de conditii igienice, mancau numai de doua ori pe zi de cele mai multe ori numai cartofi. Ei erau amenintati ori de cate ori incercau sa puna intrebari in legatura cu aceasta situatie. Declaratiile acestea au venit intr-o conferinta de presa din partea a opt dintre cei 15 imigranti retinuti ilegal. Autoritatile din Milagro l-au arestat, in urma investigatiilor demarate la sesizarea sindicatului UGT, pe J.O.Z, un barbat in varsta de 46 de ani, orginar din Tudela, care este acuzat ca a actionat ca intermediar in angajarea imigrantilor ilegali in firme din sectorul agricol. El le punea acestora la dispozitia acte false portugheze. El mai este invinut si ca a retinut documentele oficiale ale imigrantilor, la fel ca si 50% din salariu si i-a pedepsit cu 40 de euro pentru fiecare zi in care lipseau de la serviciu, chiar daca era vorba despre motive de sanatate. Liderul sindicatului UGT, Juan Antonio Cabrero, citat de presa spaniola crede ca aceasta sitiatie reprezinta o exploatare ilegala a muncitorilor, o forma de sclavie, de comert cu fiinte umane pe care o tara democratica, in secolul XX, nu si-o poate permite. Majoritatea acestor muncitori erau romani, desi printre ei se aflau si portughezi si chiar un spaniol. Acestia erau obligati sa se trezeasca la sase dimineata si, fara sa manance dimineata erau dusi intr-un camion sa lucreze la diferite ferme agricole din zona. Ziua de lucru era intrerupta pe la pranz cand mancau, intotdeauna din ce se gasea pe camp, mereu acelasi. Conform declaratiilor unora dintre muncitori nici nu putea fi vorba despre lapte, fructe, carne, peste sau alte alimente de baza. Dupa masa, munca incepea din nou pana in jurul orei 19.00, cand se intorceau la ce le ramasese de la masa de pranz.

 
Un roman are nevoie urgenta de ajutorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :526
Wednesday, 16 March 2005
Florin Sava, un roman care a fost diagnosticat cu o maladie extrem de rara, respectiv o stare de insuficienta cardiaca datorata unei hipertensiuni pulmonare post embolice extrem de grava in stadiul IV, conform clasificarii NYHA, trebuie sa efectueze de urgenta o interventie chirurgicala pentru a putea trai in continuare.

. Operatia imperios necesara se va face la Centrul Chirurgical Marie Lannelongue Le Plessis Robinson din Paris, clinica specializata pe diagnosticul lui Florin, cu conditia de a se achita in avans suma de 30.488 EUR. Romanii din tara si din strainatate, si nu numai, care doresc sa il ajute pe Florin, a carui speranta de viata este in momentul de fata de cateva saptamani si care poate fi salvat doar prin aceasta operatie de endarterectomie pulmonara sub stop circulatator in hipotermie profunda, pot sa faca donatii la  urmatoarele conturi: Titular- Danila Andreea Claudia, Cont EURO: RO 58 RNCB 18 000 00 486 380 002, Cont LEI: RO 31 RNCB 18 000 00 486 380 003, Banca Comerciala Romana, Sucursala Brasov Bd.15 Noiembrie nr.90 a, Cod SWIFT RNCB RO BU. Alte detalii despre acest caz tragic, precum si sumele care s-au strans se pot obtine de pe site-ul oficial al lui Florin Sava, http://www.florin.webmyc.com/.

 
Statul canadian a premiat un romanPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Global News
Accesari :494
Wednesday, 16 March 2005
Teodor Hulbar, un roman stabilit in Quebec care a salvat viata unei femei atacata de un grup de agresori inarmati, a primit saptamana trecuta din partea ministrului Justitiei din Quebec, Yvon Marcoux, medalia de onoare pentru acte deosebite de civism. Distinctia primita de roman in cadrul unei ceremonii oficiale se inscrie in sirul de alte 5 medalii si 4 mentiuni acordate de ministrul canadian pentru aceste acte de curaj realizate in anul 2003, informeaza publicatia Pagini Romanesti. Teodor Hulbar a sarit sa ii ia apararea unei femei atacata de o ceata de raufacatori si a fost impuscat, glontul trecandu-i chiar pe langa coloana vertebrala, dar, din fericire, nu a lasat urmari. Ceilalti medaliati au realizat, la randul lor, actiuni la fel de impresionante, o fetita de numai 11 ani salvandu-si tatal in urma unui accident pe zapada, iar alte persoane ajutand oameni care se aflau in pericol de inec, incendiu sau explozie. Din pacate, unul dintre premiati a primit distinctia postum, acesta murind in timpul efectuarii gestului impresionant de curaj.
 
Timbre canadiene cu infatisare romaneascaPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Global News
Accesari :493
Wednesday, 16 March 2005
Chipul unui baietel roman care locuieste in Canada impreuna cu familia lui apare pe o serie de timbre canadiene.

Matei Dima, un copil in varsta de 6 ani, a venit pe continentul nord-american in urma cu patru ani cu parintii sai si, la initiativa mamei sale, se poate mandri deja cu o bogata activitate in modelling. Ideea de a-l aface pe baietelul sau sa intre in lumea foto-modelelor i-a aparut doamnei Dima inca de pe vremea cand se afla cu intreaga familie in Romania, dar odata ajunsa in Canada, discutia pe care a avut-o in parc cu o alta mamica din Quebec a convins-o sa faca acest pas si sa-l trimita pe pustiul sau la niste sedinte de fotografie. Activitatea solicita destul de multa disponibilitate din partea unuia dintre parinti care trebuie sa fie mereu in preajma copilului sau, dar, pe de alta parte, si remuneratia primita este satisfacatoare, o ora fiind platita cu o suma ce variaza intre 50 si 75 de dolari canadieni. De exemplu, pentru contractul obtinut cu Poste Canada, Matei Dima a primit 800 de dolari, informeaza publicatia Pagini Romanesti. In afara contractului cu aceasta firma canadiana, baietelul poate fi zarit si pe cutiile de jucarii de la compania Mega Blocks, respectiv pe produsul Building with Simba. Matei este un copil ocupat si in restul timpului, vara face inot, tenis, fotbal, pian, iar pe timpul iernii merge la hockey si la ski. Totodata, el are grija sa se joace si cu fratele sau care are doar doi ani si jumatate si care se pare ca ii calca pe urme in cariera de fotomodel, recent el aparand pe pliantele de la firma Zellers.

 
Elevii romani pot beneficia de o bursa MicrosoftPDF Print E-mail
Washington, SUA / Romanian Global News
Accesari :531
Wednesday, 16 March 2005
Elevii romani din tara dar si cei aflati in straintate pot partcipa si anul acesta la Programul de Burse Anuale Microsoft.

Programul scolar intitulat Tu poti face diferenta si-a lansat luni, 14 martie, cea de-a doua editie in cadrul careia isi propune sa puna la incercare elevi din cursul secundar din intreaga lume sa puna la punct proiecte pe baza de tehnologie in beneficiul organizatiilor caritabile. Prima editie a acestui program a fost destinata numai elevilor din SUA si Canada, insa ulterior s-a decis extinderea sa astfel incat sa ia in calcul si elevi de liceu si curs secundar din intreaga lume. Programul Tu poti face diferenta va acorda , in total, o suma de 50.000 de dolari sub forma de granturi catre 10 studenti 5 baieti si 5 fete care au creat cel mai bun proiect software pentru o organizatie caritabila. Castigatorii vor primi o bursa personala in valoare de 2.500 de euro, ca si un buget de pana la 1.500 de dolari pentru implementarea proiectului propus. Totodata, fiecare castigator va mai primi un grant tehnologic de cate 1.000 de dolari. Fiecare dintre cei 10 finalisti va primi ajutorul unui mentor din cadrul companiei Microsoft, pentru implementarea proiectului. Materialele pot fi trimise si in limba romana, la fel ca si in limbi precum chineza, franceza, germana, greaca, maghiara, italiana, japoneza, coreana, poloneza, portugheza, rusa sau spaniola, vizitand versiunile locale ale site-ului http://www.thespoke.net/ycmd. Data limita pana la care se pot trimite proiectele este de 30 aprilie. Jurizarea se va face in perioada 1-15 mai, iar castigatorii vor fi anuntati pana la finele lunii mai. Din momentul in care vor fi anuntati castigatorii au la dispozitie 3 luni pentru dezvoltarea acestui proiect impreuna cu mentorul din partea Microsoft. Mai multe detalii in legatura cu acest program se pot gasi pe pagina de web www.thespoke.net.cymd

 
Romanii din Londra celebreaza venirea primaveriiPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :486
Wednesday, 16 March 2005
La finele lunii martie romanii din Londra se vor aduna la o petrecere romaneasca, cu ocazia careia vor sarbatori venirea primaverii pe rau.

Petrecerile traditionale romanesti organizate de comunitatea londoneza in pub-uri din capitala britanica vor trece acum pe vapor. Incepand cu ora 18.00 si pana la 23.00, in ziua de vineri, 25 martie, romanii se vor intalni pe vasul HMS President, Victoria Embankement si intr-o atmosfera de petrecere vor asculta muzica romaneasca, noua si veche, pentru toaste gusturile. Biletele se platesc la intrare, insa este necesara o rezervare anterioara. Pretul acestora este de 6 lire sterline, iar pentru membrii Centrului Cultural Roman se face o reducere pana la pretul de 4 lire sterline. Daca nu v-ati facut rezervare si mai gasiti bilete in ziua petrecerii, acestea vor fi mai scumpe cu o lira decat restul biletelor. Asa cum i-au obisnuit pe petrecareti, organizatorii vor oferi, in orele de petrecere si un bufet gratuit, incepand de la ora 20.30, iar de la 21.30 se va tine o tombola ale carei premii vor consta si in casete video cu filme romanesti, celebrele vinuri de Cotnari, iar premiul special este de 100 de lire, din partea MoneyGram, constand intr-un transfer catre Romania. Premiul video de la aceasta petrecere este o colectie de scheciuri ale neuitatului Amza Pelea. Data limita pana la care se primesc rezervari la numerele de telefon  020 7439 4052, ext. 102, este 22 martie. Amplasata langa Blackfriars Bridge, pe partea de nord a Tamisei HMS President este una dintre locatiile cele mai deosebite ale Londrei si ofera panorame spectaculoase ale raului ca si asupra unora dintre cele mai celebre locatii londoneze: London Eye, South Bank Centre, National Theatre, St. Pauls Cathedral si The Tate Modern.

 
Inca o firma de transport pentru romanii din BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia / Romanian Global News
Accesari :546
Wednesday, 16 March 2005
Romanii care locuiesc in Belgia pot sa ajunga in Romania si prin intermediul firmei de transport cu autocarul Atlassib Belgium.

Aceasta pune la dispozitia clientilor sai servicii de transport de persoane si marfuri in cursa directa Belgia-Romania, cu plecare saptamanala in fiecare sambata din localitatile Gent, Bruxelles, Brugge, Anvers si Liege, se arata pe un site al romanilor din Belgia. Firma poate sa vina si cu oferte si reduceri speciale pentru transportul bagajelor, acceptand sa preia spre Romania chiar si bani, pachete si acte. Agentia Atlassib Belgia din capitala Belgiei se afla situata la adresa Rue de la Tribune 18, informatii aditionale putand fi obtinute si de la numarul de telefon +32.25.12.63.33.

 
Biserica din Virginia cauta un dirijorPDF Print E-mail
Virginia, SUA / Romanian Global News
Accesari :532
Wednesday, 16 March 2005
Biserica ortodoxa Acoperamantul Maicii Domnului din localitatea americana Falls Church, Virginia, cauta un director pentru corul parohiei, care sa conduca ansamblul bisericii la slujba duminicala si la celelalte serrvicii religioase care se oficiaza in cadrul parohiei.

Acesta trebuie, totodata, sa fie responsabil de cel putin o repetitie saptamanala cu coristii, sa fie un crestin-ortodox vorbitor de limba engleza, cu studii muzicale si experienta in dirijat coral, se arata intr-un comunicat de presa emis de Episcopia Ortodoxa Romana din America. Viitorul dirijor al corului din Virginia va avea ca principala misune sa conduca un ansamblu vocal alcatuit din 12-15 persoane, in conformitate cu traditia ortodoxa. Persoanele care sunt interesate de ocuparea acestui post pot sa ia legatura cu Elaine M. Papp, directoarea comitetetului de cercetare, la numarul de telefon (703) 893-3136 sau la adresa de e-mail seashine@cox.net, sau cu parintele Alexander Webster, la numarul (703) 280-7780 si la e-mail-ul ChapAlex@adelphia.net.

 
Ion Iliescu nu mai ajunge la LyonPDF Print E-mail
Lyon, Franta / Romanian Global News
Accesari :508
Wednesday, 16 March 2005
Portalul roumanie.com ii anunta pe toti cei care doreau sa vina la lansarea de la Lyon a cartii fostului presedinte roman Ion Iliescu, Le Grand Choc", ca aceasta intalnire s-a anulat.

. Liderul Partidului Social Democrat din Romania ar fi trebuit sa participe miercuri, 16 martie, de la ora 18:30, la sediul bibliotecii Part-Dieu din orasul francez, la o prezentare a volumului scris de politologul Vladimir Tismaneanu, carte ce contine o serie de in terviuri realizate de acesta cu fostul presedinte roman. Romanian Global News va reveni cu informatii viitoare daca aceasta lansare de carte va mai avea loc in Franta.

 
A sasea biserica romaneasca din Montreal si-a lansat pagina de webPDF Print E-mail
Montreal, Canada / Romanian Global News
Accesari :513
Wednesday, 16 March 2005
Cea de-a sasea biserica ortodoxa romana din Montreal, parohia "Inaltarea Domnului", si-a lansat saptamana trecuta pagina sa oficiala de web, care poate fi accesata la adresa http://eoramontreal.dnsalias.com.

Lansarea noului portal religios a coincis cu data de 8 martie, care este, totodata, Ziua Internationala a Femeii, informeaza site-ul comunitatii virtuale din Montreal. Prin aceasta pagina de web, biserica romaneasca din orasul canadian incearca sa ofere credinciosilor sai, dar si comunitatii romane din zona, cat mai multe informatii utile care sa se refere la evolutia lacasului de cult romanesc din Montreal.

 

 
Bucovina Club va invita la concertPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania / Romanian Global News
Accesari :493
Wednesday, 16 March 2005
Turneul companiei Bucovina Club continua miercuri, 17 martie, de la ora 22:30, la Frankfurt, cu o prezentare a grupului de muzicieni est-europeni Slovanski Bal.

Trupa balcanica va concerta in localitatea germana la sala de concerte situata la adresa New Mainzer road 17 D 60311 si va oferi publicului un recital exploziv in care se combina ritmurile de polka, tobele slave si trompetele balcanice. Acest spectacol este inclus in turneul pe care Bucovina Club il organizeaza prin Europa cu ansamblul de muzicieni balcanici stabiliti momentan la Paris si din care mai fac parte concerte la Zurich si Nurnberg in zilele imediat urmatoare. Bucovina Club s-a ocupat pana in prezent de organizarea unor concerte tematice ale caror protagonisti au fost nume importante din sfera muzicii balcanice si din partea de est a Europei. Printre artistii care au concertat sub auspiciile Bucovina Club se numara ansamblurile romanesti Taraful Haiducilor, Taraful Ionica, Fanfara Ciocarlia, dar si mai multe grupuri sau interpreti din Macedonia, Ucraina sau Serbia, printre care si celebrul Goran Bregovici.

Informatii suplimentare despre concertul de miercuri se mai pot obtine de la mail-ul info@schauspielfrankfurt.de.

 
TVR International va difuza partida Steaua-VillarealPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :511
Wednesday, 16 March 2005
Microbistii romani care se afla in strainatate in momentul difuzarii partidei de fotbal Steaua-Villareal vor putea urmari in direct intregul meci la televizor cu ajutorul postului roman TVR International. Disputa romano-spaniola din cadrul optimilor de finala ale Cupei UEFA va incepe la ora 20:00, ora Romaniei, televiziunea romana transmitand aceasta partida necodat. TVR International poate fi receptionat in Europa pe satelitul Hot Bird 6 (13 grade Est), pe frecventa 11623,28 MHz, polarizare verticala, FEC , rata simbolurilor 27,5 Msymb/s. Pe continentul nord-american in schimb, romanii pot urmari meciul pe satelitul Intelsat 903 (325,5 grade Est), pe frecventa de receptie 11547,0 MHz, polarizare verticala, FEC , rata simbolurilor 3,2553 MSymb/s, sau pe satelitul Intelsat Americas 5 (97 grade Vest), frecventa de receptie 11867,0 MHz, polarizare verticala, FEC , rata simbolurilor 22,0 MSymb/s. Returul meciului dintre Steaua si Villareal va avea loc duminica, 20 martie, de la ora 21:00, ora Romaniei.
 
O biserica romana vine in ajutorul oamenilor defavorizatiPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :512
Wednesday, 16 March 2005
Biserica romana greco-catolica Bunavestire din Toronto se alatura organizatiei caritabile Share Life a Arhidiecezei din Toronto printr-o contributie financiara care are ca scop ajutarea a peste 100 000 de oameni annual.

Parohia romana continua si in 2005 traditia inceputa in anii trecuti si strange orice suma donata de enoriasi fie direct prin parohie, folosind un plic pentru "colecte speciale" pe care sa fie scris Share Life, fie printr-o donatie la slujba duminicala care se va pune in cosul obisnuit pentru donatii. Se mai pot face donatii si prin cec, acestea trebuind trimise pe numele parohiei cu specificatia "Share Life", informeaza buletinul periodic al parohiei. Informatii suplimentare se pot obtine de pe site-ul oficial al organizatiei Share Life, http://www.sharelife.org/, unde se mai poate gasi si o lista detaliata a modului in care sunt folosite donatiile (click la rubrica "Who Benefits?").

 
Doi romani din Canada au pus pe picioare o frumoasa afacerePDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :523
Wednesday, 16 March 2005
Doi romani stabiliti in Canada, Carmen si George Mocanu, si-au deschis o pensiune turistica pe malul vestic al Lacului Rainy, in mijlocul zonei Parry Sound si Georgian Bay, pensiune intitulata International Cottage Resort.

Cele sase cabane care alcatuiesc statiunea se afla la doua ore si jumatate de Toronto si se pot mandri cu asezarea lor deosebita, fiind inconjurate de 30.000 de insule si peste 1.000 de lacuri insulare. Statiunea face parte dintr-o proprietate de 35 de hectare si este singura afacere care a luat fiinta in zona, oferind turistilor un cadru propice pentru drumetie, pescuit si relaxare. De asemenea, copiii si animalele se pot simiti in largul lor la pensiunea acestor doi romani unde se pot juca si alerga intr-un mediu sanatos si natural. Pensiunea pune la dispozitia clientilor frigider, masina electrica de gatit, cuptor cu microunde, prajitor de paine, filtru pentru cafea, vase de bucatarie, vesela, tacamuri, televizor cu program via satelit, DVD/VCR, asternuturi pentru pat, perne, paturi sau gratar pe carbuni. Fiecare cabana in parte poate fi vizualizata si pe site-ul statiunii, la adresa www.intresort.com. Carmen si George Mocanu ii asteapta pe toti cei care nu i-au vizitat inca si care doresc sa-si petreaca vacanta de vara intr-un cadru natural, in inima padurilor de brad, inconjurati de sute de hectare de Crown Land si stapini pe un intreg lac, un adevarat paradis pescaresc. Turistii sunt rugati sa isi faca rezervari din timp pentru vacanta, sezonul de vara 2005 fiind oarecum limitat ca numar de locuri.

 
Marius Brenciu concerteaza intr-un alt oras europeanPDF Print E-mail
Viena, Austria / Romanian Global
Accesari :480
Wednesday, 16 March 2005
Tenorul Marius Brenciu va evolua miercuri, 16 martie, si joi, 17 martie, la institutia culturala Musikverein din Viena, in Oratoriul in doua parti Golgota compus de Frank Martin.

Compatriotul nostru va evolua in compania Orchestrei Simfonice Vieneze, dirijata de Michael Boder si a corului Societatii Iubitorilor Muzicii, alaturi de soprana Christine Buffle, mezzosoprana Delphine Haidan, baritonul Petteri Salomaa si basul Manfred Hemm. Concertul este dedicat memoriei dirijorului italian Marcello Viotti, stins din viata in urma cu o luna. Vizitand pagina de web www.musikverein.at, puteti achizitiona biletele, cu preturi cuprinse intre 6 EUR si 73 EUR.

 
Un alt roman pe scena vienezaPDF Print E-mail
Viena, Austria / Romanian Global News
Accesari :466
Wednesday, 16 March 2005
Basul roman Dan Paul Dumitrescu sustine miercuri, 16 martie, pe scena Operei de Stat din Viena, rolul Balthazar in ultimul reprezentatie a operei La Favorite de Gaetano Donizetti.

Spectacolul va incepe la ora 19:00 si se va afla sub bagheta dirijorului Michael Halasz. Alaturi de interpretul roman, pe scena vieneza vor mai evolua Nadia Krasteva, Giorgio Casciarri si Manuel Lanza, informeaza pagina de internet a Operei de Stat din capitala Austriei.

Dan Paul Dumitrescu a debutat la Opera de Stat din Viena, in anul 2000, in rolul Sparafucile din opera Rigoletto. In stagiunea 2004 2005 poate fi vazut si in rolurile Sarastro din Fluierul Fermecat si calugarul din opera lui Giuseppe Verdi Don Carlos. Premiera spectacolului La Favorite a avut loc la Viena  pe 17 februarie 2003.

 
Concert romanesc de gala in IowaPDF Print E-mail
Iowa, SUA / Romanian Global News
Accesari :485
Wednesday, 16 March 2005

Sala Auditorium a Colegiului Central din Pella, statul Iowa, va gazdui in seara zilei de miercuri, 16 martie, un concert dedicat creatiei muzicale romanesti, concert care celebreaza inaugurarea bibliotecii de partitura muzicala romaneasca la aceasta institutie de invatamant din Statele Unite ale Americii.

. Din programul pe care il vor sustine pianistii Lorry Walfisch, Livia Teodorescu-Ciocanea, George Balint, percutionistul Stan Dahl si soprana Anne Petrie fac parte lieduri de George Enescu, Felicia Donceanu, pagini camerale compuse de Livia Teodorescu-Ciocanea si, in prima auditie absoluta, lucrarea "Mostly Percussion" de George Balint, informeaza o publicatie on-line a localitatii americane. Biblioteca luat fiinta la initiativa decanului Facultatii de muzica din cadrul acestui colegiu, David H.Williams, si datorita contributiei financiare benevole a studentilor si a profesorilor universitatii.

Colectia de muzica romaneasca "George Enescu" care s-a inaugurat la Iowa este cea mai importanta colectie de muzica romaneasca din afara garnitelor tarii noastre.

 
Premierul roman, in vizita la IerusalimPDF Print E-mail
Ierusalim, Israel / Romanian Global News
Accesari :370
Wednesday, 16 March 2005

Prim-ministrul roman Calin Popescu-Tariceanu se afla in aceste zile la Ierusalim unde participa la ceremoniile de inaugurare a noului Memorial al Holocaustului.

In cadrul vizitei din orasul sfant, premierul se va intalni cu presedintele statului Israel, Moshe Katzav, cu primul ministru israelian Ariel Sharon si cu premierul francez Jean-Pierre Raffarin. Cu prilejul acestui eveniment, premierul a rostit in dimnieata zilei de miercuri, 16 martie, un scurt discurs referitor la semnificatia memorialului care reprezinta nu doar un loc care pastreaza memoria victimelor, ci este destinat si supravietuitorilor acestei perioade sumbre din istoria continentului european. Calin Popescu Tariceanu a mai evidentiat in alocutiunea sa si faptul ca semnificatia tragica a Holocaustului trebuie cunoscuta si inteleasa de toti cetatenii, in special de tineret, pentru a impiedica posibile tendinte antisemite sau discriminatorii, informeaza postul national de radio roman.

 
Romania a semnat un acord de cooperare culturala cu SuediaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :508
Wednesday, 16 March 2005

Secretarul de stat pentru diplomaţie publica in Ministerul Afacerilor Externe, Valentin Naumescu, s-a aflat in perioada 11-15 martie, in Suedia pentru a semna Programul romano-suedez de cooperare in domeniile culturii, educatiei si stiintei pentru anii 2005-2007 si pentru a participa la reuniunea de lansare a Asociatiei Studentesti Romano-Suedeze din cadrul Universitatii din Stockholm.

In cadrul vizitei in Suedia, Valentin Naumescu a avut intrevederi cu directorul general al Institutului Suedez, Olle Wastberg, cu care a pus la punct mai multe aspecte referitoare la o serie de proiecte concrete ce ar putea fi puse in practica prin intermediul acestui program. La randul sau, oficialul suedez si-a manifestat interesul fata de infiintarea unui institut cultural la Stockholm, prin care sa se promoveze valorile romanesti in Suedia si, in general, in spatiul scandinav, se arata intr-un comunicat de presa emis de MAE. Un alt proiect care se poate realiza in curand il reprezinta comemorarea, in anul 2006, a 10 ani de la disparitia dirijorului roman Sergiu Celibidache, personalitate culturala cunoscuta in Suedia datorita faptului ca in perioada 1962-1972 a dirijat Orchestra Filarmonicii Radio din Stockholm.

Vizita oficiala a mai cuprins intalniri cu Claes Anstrand, secretar de stat pentru cultura in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Culturii al Suediei, cu ambasadorul Ingrid Iremark, director general pentru presa, informatie si afaceri culturale in Ministerul Afacerilor Externe al Suediei, dar si cu oameni de cultura si reprezentanti ai diasporei romanesti, precum Ana Maria Narti, singurul parlamentar de origine romana din Parlamentul suedez, poeta Gabriela Melinescu si traducatorul Dan Shafran.

 
Romanii pot fi alesi in Parlamentul EuropeanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :353
Wednesday, 16 March 2005

Grupul de lucru din partea Autoritatatii Electorale Permanente care va elabora un proiect de lege referitor la organizarea in Romania a alegerilor pentru Parlamentul European s-a intalnit marti, 15 martie, la sediul Ministerului Integrarii Europene din Romania, pentru a discuta acest proiect.

In momentul de fata Constitutia Romaniei prevede ca cetatenii romani au dreptul de a alege si de a fi alesi pentru Parlamentul European si, conform regulilor europene, modalitatea de organizare a scrutinului este stabilita prin legislatia nationala a fiecarui stat membru. Romania s-a angajat, prin Tratatul de Aderare, sa organizeze aceste alegeri directe pentru Parlamentul European pana la data de 31 decembrie 2007, in conditiile in care, de la data semnarii acestui tratat, va avea 35 de observatori, iar de la data aderarii efective, 35 de parlamentari europeni, se arata intr-un comunicat de presa emis de MIE.

Grupul de lucru este alcatuit din reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului administratiei si Internelor, Ministerului Justitiei si ai Autoritatii Electorale Permanente. Reprezentantii sai se vor reuni pana la sfarsitul lunii in curs pentru a analiza observatiile facute pe marginea proiectelor discutate, iar actele normative ar trebui sa fie adoptate pana la sfarsitul acestui an.

 
Militarii romani din Irak primesc laude de la partenerii de coalitiePDF Print E-mail
Al Hillah, Irak / Romanian Global News
Accesari :494
Wednesday, 16 March 2005

Militari romani care se afla in campul "Charlie" din localitatea irakiana Al Hillah au primit marti, 15 martie, vizita generalul-maior polonez Waldemar Skrzypczak, comandantul Diviziei Multinationale de Centru - Sud, in subordinea careia se afla subunitatea romaneasca.

Inaltul oficial militar si-a exprimat dorinta de a se intalni personal cu genistii romani despre care avea referinte foarte bune trimise de la partenerii sai de coalitie, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Militarii din campul irakian au reusit sa fie apreciati de personalul strain care se afla in aceeasi zona, ca urmare a contributei aduse la transferul responsabilitatilor de securitate catre autoritatile irakiene. Comandantul polonez a mai declarat ca aceste lucrari pe care genistii nostri le executa in beneficiul batalionului irakian dislocat in Ad Diwaniyah sunt o dovada clara a profesionalismului care ilustreaza intreaga activitate pe care romanii o desfasoara in Irak.

 
Doua fetite siameze romance vor fi separate in AmericaPDF Print E-mail
Dallas, SUA / Romanian Global News
Accesari :501
Wednesday, 16 March 2005

Doua fetite siameze romance care s-au nascut in luna ianuarie a lui 2004 se afla in prezent in localitatea americana Dallas unde vor fi supuse unei operatii de separare.

Anastasia si Tatiana Dogaru sunt primele siameze romane lipite in zona capului care impart tesuturi si vase de sange, dar nu au functii ale creierului comune. Parintii celor doua fetite stiau inca din timpul sarcinii ca vor avea siameze, dar nu s-au gandit sa renunte la ele, desi au sperat la inceput ca este vorba despre o eroare medicala. Dupa nasterea lor, parintii au considerat ca speranta exista si au crezut ca cele mici se pot separa chirurgical. Interventia medicala costa, in schimb, doua milioane de dolari, bani aproape imposibil de strans. Totusi, prin intermediul unei rude stabilite in America, familia fetitelor a reusit sa ia legatura cu o clinica la care cele doua siameze au putut sa ajunga chiar in toamna anului trecut. Dupa mai multe analize detaliate, doctorii s-au pronuntat in favoarea separarii, cu atat mai mult cu cat, daca aceasta operatie nu s-ar efectua, sansele de supravietuire ale fetitelor ar fi inexistente. Deoarece au nevoie de resurse financiare ca sa poata sa duca la bun sfarsit aceasta interventie medicala, familia Dogaru primeste donatii in bani la numerele de cont 25464841300 (in lei) si 25465301300 (in valuta), deschise la Banca Romana de Dezvoltare.

 
Ajutor pentru o societate culturalaPDF Print E-mail
Targu Mures, Romania / Romanian Global News
Accesari :511
Wednesday, 16 March 2005

Primim la redactie un apel din partea Societatii Culturale "Junii Calimanilor" care ii roaga pe cei interesati de promovarea valorilor traditionale romanesti autentice sa ii sprijine sa realizeze proiectele actuale si viitoare.

Va punem la dispozitie textul apelului cu rugamintea si din partea noastra de a sprijini proiectele romanesti din tara, care de multe ori nu se pot realiza din lipsa de fonduri.

"Suntem Societatea Culturala Junii Calimanilor cu sediul in Targu Mures - Romania care are ca scop fundamental PASTRAREA SI PROMOVAREA FOLCLORULUI ROMANESC AUTENTIC. Societatea noastra este o asociatie neguvernamentala, apolitica, fara scop patrimonoal (non profit). Pentru noi orice sprijin este binevenit. Sprijinul se refera la finantarea unor proiecte culturale prin care sa promovam folclorul romanesc autentic. In cadrul societatii culturale fiinteaza Ansamblul Folcloric Junii Calmanilor. Acest ansamblu este parghia principala prin care incercam sa ne facem cunoscut scopul societatii culturale. Va rugam sa ne vizitati pe www.junii.go.ro "

Persoanele interesate sa sprijine acest Ansamblu Folcloric sau care doresc sa ii invite pentru manifestari culturale in strainatate pot lua legatura cu dl. Iosif Puiu Ghidiu - presedintele societatii culturale la e-mail: junii@email.ro

 
Steagul Romaniei poate sa ajunga pe un varf din TibetPDF Print E-mail
Timisoara, Romania / Romanian Global News
Accesari :507
Wednesday, 16 March 2005

Trei aplinisti din Timisoara, Cristian Tecu, Dragos Dubina si Catalin Moraru, pleaca miercuri, 16 martie, intr-o expeditie ce isi propune sa cucereasca varful tibetan Shishapangma din Himalaya, care are o inaltime de 8.035 metri.

Intitulata "Vise fara limite", aceasta misiune este organizata de Clubul Sportiv Alternative si Fundatia Pentru Voi care au demarat astfel un proiect original pentru a stimula persoanele cu dizabilitati. Daca expeditia se va dovedi a fi o reusita, cei trei alpinisti romani vor arbora pe varful cucerit un steag decorat de unsprezece tineri cu handicap, iar mesajul lor va putea sa ajunga si la alte organizatii infratite din India si din Nepal.

 
TUI isi deschide reprezentanta la MamaiaPDF Print E-mail
Constanta, Romania / Romanian Global News
Accesari :494
Wednesday, 16 March 2005

Compania germana TUI isi va deschide la Mamaia o reprezentanta proprie si se va implica, totodata, direct si mai multe proiecte de turism si de investitii.

Aceste actiuni apar ca urmare a unui acord existent intre partea germana si autoritatile romane din domeniul turistic, informeaza un cotidian constantean. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism din Romania, Marius Crivtonencu, a declarat ca peste sase saptamani se va semna un contract pe trei ani cu firma TUI, pe baza caruia germanii vor veni cu serviciile lor, iar partea romana ii va sustine cu proiectele din Romania. De aseemnea, acesta a mai precizat ca TUI manifesta intreres si pentru zona Deltei Duinarii, a Moldovei si cea dintre Brasov si Bran.

 
Banca Europeana va moderniza reteaua de metrou din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :520
Wednesday, 16 March 2005

Banca Europeana de Investitii va colabora cu Metrorex Romania pentru a moderniza reteaua de metrou din Bucuresti.

Proiectul care se va derula in capitala este in valoare de 231 de milioane de euro si este destinat modernizarii metrolului etapa a II-a, potrivit datelor remise de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Proiectul contine doua parti: componenta A care se refera la finalizarea lucrarilor de conservare a infrastructurii existente pe tronsonul Nicolae Grigorescu - Linia de Centura, si componenta B, destinata modernizarii sau achizitiei de material rulant pentru Magistralele 1 si 3 /Republica - Eroilor - Gara de Nord - Dristor I, cu ramificatie Eroilor - Industriilor, precum si compatibilizarii instalatiilor fixe cu noile trenuri. Metrorex a propus inlocuirea componentei de modernizare a materialului rulant existent cu achizitionarea unor rame noi de metrou.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions