Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Opozitia de la Chisinau cere guvernului actiuni concrete pro euro-atlanticePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :364
Thursday, 17 March 2005

"Crestin-democratii nu doresc alegeri parlamentare anticipate, insa acestea vor fi inevitabile in cazul in care Parlamentul nu va reusi sa aleaga presedintele Republicii Moldova", a declarat marti vicepresedintele PPCD Stefan Secareanu in cadrul emisiunii "In profunzime" de la PRO TV Chisinau.

Secareanu a spus ca Vladimir Voronin este cel care reprezinta statul si care doreste sa mai obtina inca un mandat prezidential. Deputatul PPCD a mentionat ca, desi actuala guvernare a declarat cursul spre integrare europeana, deocamdata nu a fost simtita o optiune clara, europeana, nu au fost intreprinse actiuni concrete. "Voronin este prieten cu Saacasvili, Iuscenko si Basescu. Dar face el oare ceea ce fac Saacasvili, Iuscenko si Basescu?", s-a intrebat Secareanu.

Potrivit lui, un sef de stat trebuie sa fie un om curajos, responsabil, ilustru, care sa impace societatea. "Tara trebuie sa-si asigure integritatea, suveranitatea, securitatea si pentru aceasta e nevoie, in primul rand, de integrarea euroatlantica", a declarat vicepresedintele PPCD.

Intrebat ce ar cere in schimb PPCD, daca ar fi dispus sa negocieze cu PCRM pentru a vota candidatura viitorului sef de stat, Stefan Secareanu a raspuns ca PPCD este un partid cu o vocatie proeuropeana, proatlantica, care "nu cerseste ceva pentru a obtine scopuri meschine". "Suntem un partid serios. Nu ne jucam de-a politica, ci facem politica", a declarat Stefan Secareanu, mentionand ca Partidul Comunistilor ar trebui sa-si prezinte mai intai oferta, dupa care PPCD ar putea lua o decizie in privinta negocierilor. Totodata, el a mentionat un sir de conditii, pe care ar trebui, in opinia PPCD, sa le respecte viitorul presedinte - asigurarea libertatii de expresie, independentei justitiei, libertatii intrunirilor, libertatii presei, construirea unui stat democratic, aderarea la structurile euroatlantice si europene etc.

La randul sau, vicepresedintele BMD Dumitru Diacov, presedintele PDM, a exprimat o opinie similara cu cea a lui Secareanu, potrivit careia, pana in prezent, puterea comunista a facut doar declaratii despre integrarea europeana, dar nu a intreprins nimic concret in acest sens. Pronuntandu-se asupra unei posibile candidaturi la functia de sef al statului, Diacov a spus ca aceasta persoana trebuie sa asigure construirea unui stat de drept, a unei societati democratice, o justitie independenta, o presa libera etc. "Un partid care pretinde a fi european si tinde spre Europa ar trebui sa inceapa negocieri cu opozitia si cu societatea", a spus Diacov. El a mentionat ca BMD este dispus sa negocieze in vederea desemnarii candidaturii noului sef de stat si ca aceste negocieri trebuie sa fie transparente. "Alegerile anticipate nu trebuie sa fie o solutie. Trebuie sa gasim o cale de negocieri. Numai o incapatanare moldoveneasca ar putea aduce la alegeri anticipate", a declarat Diacov.

Intrebat ce ar cere de la PCRM in schimbul votarii candidaturii acestora la functia de presedinte al Republicii Moldova, Diacov a raspuns ca, deocamdata, BMD nu a formulat vreo conditie. "Este importanta oferta comunistilor, il vor propune pe Voronin sau va fi alta candidatura. Avem o serie de criterii, pe care le vom aplica", a declarat Diacov, mentionand ca orice candidat la functia suprema in stat trebuie sa-si prezinte programul de activitate in fata parlamentului.

Diacov a spus ca daca PCRM va incerca sa solutioneze cu forta problema alegerii sefului statului, adica "va incerca sa cumpere voturile", atunci aceasta actiune va veni in contradictiile cu declaratiile lor proeuropene. El a precizat ca sambata trecuta, 12 martie, a avut loc o sedinta a BMD, in cadrul careia a fost adoptata decizia de a nu vota un presedinte comunist.

Consilierul prezidential Alexantru Petcov, prezent la emisiune, a declarat ca PCRM nu va face concesii si nu va cumpara pe nimeni, deoarece nu intentioneaza "sa iasa in targ". "Nu vom face concesii cu Urechean, Diacov, Colta etc. Vom vorbi cu cei care doresc sa faca bine. Ii place cuiva - sa vina la noi", a declarat Petcov. El a spus ca optiunile si viziunile comunistilor au fost facute publice in cadrul campaniei electorale si ca programul PCRM este cunoscut de toti. "Avem o majoritate parlamentara, putem forma guvernul nostru. Fara noi nu poate fi ales presedintele tarii", a declarat Petcov.

 
Santajul rusPDF Print E-mail
Moscova, Rusia / Romanian Global News
Accesari :349
Thursday, 17 March 2005

Premierul rus Mihail Fradkov a dat indicatii ministrilor sai sa elaboreze propuneri concrete privind "relatiile comercial-economice dinte Rusia si Moldova", prin prisma demersului Dumei de Stat privind introducerea sanctiunilor economice impotriva Republicii Moldova.

Potrivit agentiei RIA "Novosti", presedintele Dumei de Stat Boris Grizlov a declarat miercuri presei moscovite ca Guvernul rus examinat demersul Dumei si ca "premierul Fradkov i-a comunicat, prin telefon, ca a dat indicatiile corespunzatoare ministrilor sai". "Cred ca ministrii vor prezenta propuneri concrete despre faptul cum ar putea fi influentata situatia din punct de vedere comercial-economic", a declarat Grizlov.

Reamintim ca marti, conducerea Dumei de Stat i-a amintit Guvernului despre demersul deputatilor rusi privind aplicarea sanctiunilor fata de Basarabia. Deputatii rusi au propus sistarea importului vinurilor moldovenesti, livrarea resurselor energetice la preturi mondiale si introducerea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni.

 
Guvernul de la Chisinau va incerca sa atenueze sanctiunile RusieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :368
Thursday, 17 March 2005

"Guvernul de la Chisinau va intreprinde actiuni adecvate in vederea reducerii impactului economic, care ar putea fi provocat de sanctiunile aplicate Republici Moldova de catre Federatia Rusa", a declarat miercuri premierul Vasile Tarlev, referindu-se la intentiile Moscovei de a "pedepsi" Moldova pentru "politica incorecta a Chisinaului fata de Tiraspol".

"Am intreprins anterior si vom mai intreprinde o serie de actiuni, deja pregatite, pentru a face tot posibilul ca sanctiunile Rusiei sa nu afecteze economia noastra nationala. Mai mult, noi vom fi acolo si cu acei, unde vedem interesul national al Republici Moldova", a declarat Tarlev.

El a spus ca desi Guvernul moldovean nu dispune de date oficiale privind actiunile Executivului rus, dar "de indata cum va obtine asemenea informati, subiectul va fi discutat si talmacit".

Reamintim ca miercuri, 16 martie, premierul rus Mihail Fradkov a dat indicatii ministrilor sai sa elaboreze propuneri concrete privind "relatiile comercial-economice dinte Rusia si Moldova", prin prisma demersului Dumei de Stat privind introducerea sanctiunilor economice impotriva Republicii Moldova.

Marti, conducerea Dumei de Stat a atentionat guvernul rus despre demersul deputatilor rusi privind aplicarea sanctiunilor fata de Republica Moldova. Deputatii rusi au propus sistarea importului vinurilor moldovenesti, livrarea resurselor energetice la preturi mondiale si introducerea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni.

 
Cetatenii statelor UE vor intra fara vize in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :336
Thursday, 17 March 2005

Premierul Vasile Tarlev a cerut miercuri Ministerului de Externe si Ministerului Finantelor de la Chisinau sa elaboreze, in decurs de o luna, o initiativa legislativa privind simplificarea sistemului de vize pentru cetatenii straini.

Tarlev a solicitat anularea regimului de vize pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene sau ai statelor aflate in curs de aderare la UE.

Reamintim ca la sfarsitul saptamanii trecute, presedintele Ucrainei Victor Iuscenko a declarat ca "Ucraina va introduce, pana la sfarsitul lunii martie, regimul fara vize pentru cetatenii tarilor membre ale Uniunii Europene (UE), asteptand de la acestea o reactie adecvata".

 
Andrei si Tudor, vesti din detentiePDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :391
Thursday, 17 March 2005

Eudochia Ivantoc a avut in sfarsit permisiunea sa il viziteze pe Andrei la inchisoarea de la Tiraspol, dupa ce i-a fost interzis accesul pe teritoriul Transnistriei miercurea trecuta, pe 9 martie de ziua lui Andrei.

Aceasta a fost prima lor intrevedere de familie in ultimele luni si astazi Eudochia urmeaza sa revina de la Tiraspol cu stiri despre starea lui de sanatate si cu mesaje din partea lui Andrei, informeaza "Ziarul de Garda".

Marti, Raisa Petrov-Popa, sora lui Tudor, a reusit sa plece la Hlinaia cu un medic. Ea nu a avut acces la el, a fost admis doar medicul care a reusit sa-i repare cateva cavitati dentare deschise, care i-au cauzat lui Tudor dureri interminabile de dinti pe parcursul ultimelor doua luni.
"Nu am putut sa-l vad, nici sa-i transmit pachet cu produse, nici ziare, nici macar un biletel", ne-a spus Raisa Petrov-Popa, adaugand ca medicul de la Chisinau a fost tot timpul "asistat" de trei reprezentanti ai inchisorii care au avut grija ca pacientul si medicul sa nu schimbe absolut nici o vorba.

Ieri cazurile de nerespectare a deciziilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), in special cazul membrilor Grupului Ilascu, au fost examinate la Consiliul Europei.
Cheia discutiei s-a axat pe refuzul Rusiei si Moldovei de a indeplini in totalitate hotararea CEDO din 7 iulie 2004, cu privire la detinerea ilegala a lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, solicitand eliberarea lor.

Pe 7 si 8 februarie 2005, Comitetul de Ministri s-a intrunit intr-o sedinta examinand supravegherea implementarii deciziei CEDO in acest caz de "detentie ilegala in Transnistria". Pronuntarea unei decizii a fost programata pentru 2 martie, alaturi de situatia scolilor din Transnistria, dar, din cauza programului supraincarcat al membrilor Consiliului de Ministri, chestiunea a fost amanata pentru 16 martie.

Tot ieri, Konstantin Kosacev, seful delegatiei Federatiei Ruse la APCE a declarat presei ca a primit din partea APCE un raport privind respectarea angajamentelor Rusiei, calificand cererile din acest raport ca "solicitari excesive". Kosacev a declarat ca pretentiile APCE sunt "prea ridicate", de aceea va depune un comentariu la APCE in aceeasi zi.

 
Membrii FRS, in vizita in satele romanesti din VoivodinaPDF Print E-mail
Voivodina, Serbia / Romanian Global News
Accesari :439
Thursday, 17 March 2005

Un grup de reprezentanti ai Federatiei Romanilor din Serbia, FRS, au vizitat trei sate din comuna Covin (Voivodina), sate in care traieste populatia romaneasca ( Vlaha), cu ajutorul filialelor Partidului democrat al Romanilor din Serbia.

. Pe parcursul vizitei, membrii federatiei au observat faptul ca in comuna Covin traiesc oameni de mai multe nationalitati, printre care si Romani (Vlahi), care au venit in aceste locuri dupa al doilea razboi mondial, din apropierea localitatilor Kucevo, Petrovac, Zagubica si Majdanpek. Conationali romani din localitatile Maramorac, Deliblato si Malo Bavaniste au fost, de asemenea, vizitati de reprezentantii FRS. Acestia au putut sa vorbeasca deschis cu satenii de origine romana despre drepturile lor, sa discute despre necesitatea afilierii unui numar cat mai mare de persoane romane la Federatia Romanilor din Serbia, indiferent de locul lor de bastina, si sa ii invete sa se lupte pentru drepturile lor formand Consiliul national al Rumanilor (Vlahilor), se arata intr-un comunicat de prsa emis de FRS.

In urma periplului prin localitatile sus-mentionate, s-a relevat faptul ca Romani bastinasi si Romani (Vlahi) stramutati convetuiesc pasnic cu alte nationalitati, au posibilitatea de a participa la slujbele religioase de la cele doua biserici ortodoxe (una sarbeasca din 1896 si una romaneasca din 1904) si pot sa beneficieze utilizarea unei bibiloteci de la care imprumuta carti sarbesti si romanesti. Fata de aceste sate, localitatea Malo Bavaniste, satul unde traiesc Romani (Vlahi) stramutati din zona Kucevo, nu are nici asfalt, nici biserici, iar scoala generala cu clasele I-IV este cu predare doar in limba sarba.

Toate informatiile culese in aceasta vizita vor constitui un real ajutor pentru planurile de viitor ale reprezentantilor comunitati romanesti (Vlahe).

 
Traian Basescu va participa la summit-ul de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :412
Thursday, 17 March 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a acceptat invitatia de a participa la summit-ul GUUAM, care va avea loc la Chisinau, la 22 aprilie curent, la nivel de sefi de stat, se arata intr-un comunicat al Presedintiei romane.

In cadrul unei convorbiri telefonice, avute miercuri cu presedintele Georgiei, Mihail Saacasvili, seful statului roman a mentionat ca in discutiile cu Administratia americana, cu ocazia recentei vizite in SUA, a sustinut necesitatea sprijinirii noilor democratii din zona Marii Negre si, in mod special, a celor din Republica Moldova, Georgia si Ucraina. Traian Basescu a subliniat ca, in discutia de la Casa Alba, ambele administratii, romana si americana, au sustinut nevoia corelarii punctelor de vedere ale Romaniei, Republicii Moldova, Georgiei si ale Ucrainei cu privire la problematica Marii Negre. De asemenea, presedintele Basescu l-a asigurat pe presedintele Saacasvili ca, in cadrul vizitelor pe care le va intreprinde saptamana viitoare la Berlin si Roma, va sustine, in continuare, pozitia cu privire la zona Marii Negre, exprimata si in capitala americana.

 
Ariadnae Filum nu mai primeste finantare de la DRPPDF Print E-mail
Negotin, Serbia / Romanian Global News
Accesari :1046
Thursday, 17 March 2005

Asociatia Ariadnae Filum a fost nevoita sa isi inchida filiala din Negotin din cauza faptului ca nu s-a mai prelungit proiectul de finantare din partea Departamentului pentru Romani de Pretutindeni

Locuitorii din Negotin si din satele de langa Negotin au fost surprinsi de aceasta hotarare si s-au plans de decizia pe care a luat-o Ariadnae Filum, se arata intr-un comunicat de presa emis de aceasta organizatie. Intr-o situatie similara sunt si filialele din satele Majdanpek si Petrovac, precum si sediul mai mare din Bor, care, probabil, se vor inchide si ele intr-o perioada scurta de timp.

 
Adriaan Jacobowicz este trimisul UE in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :392
Thursday, 17 March 2005

Ministrii de Externe ai UE au aprobat, miercuri, 16 martie, numirea diplomatului olandez, Adriaan Jacobowicz, in functia de reprezentant special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Potrivit unei declaratii emise de comisarul pentru relatii externe si de securitate al UE, Javier Solana, crearea noului post "ilustreaza angajamentul crescand al organizatiei in aceasta tara importanta din vecinatatea noastra imediata". Solana a spus ca ambasadorul Jacobowicz se va stradui, in mod special, sa contribuie la o reglementare pasnica a conflictului transnistrian.

Adriaan Jacobowicz, in varsta de 70 ani, a fost reprezentantul personal al presedintelui OSCE pentru Republica Moldova in perioada 2002-2003. De asemenea, a servit ca ambasador al Olandei in Statele Unite, reprezentantul ei permanent la NATO si reprezentant permanent la Organizatia Natiunilor Unite.

 
Interes jurnalistic pakistanez pentru activitatile ambasadorului GhitulescuPDF Print E-mail
Islamabad, Pakistan / Romanian Global News
Accesari :496
Thursday, 17 March 2005

Presa din Pakistan continua publicarea comentariilor referitoare la ceremonia de inaugurare a Festivalului filmului din tari francofone, care a fost deschis luni, 14 martie, de catre ambasadorul roman la Islamabad si, totodata, presedintele grupului ambasadorilor francofoni din Pakistan, Emil Ghitulescu.

Ziarul central "The Nation" scrie in editia sa de miercuri, 16 martie, despre fenomenul francofoniei care apropie culturile si civilizatiile prin intermediul activitatilor culturale, idee pe care cotidianul pakistanez o preia de la diplomatul roman. Acesta a rostit o alocutiune la ceremonia de deschidere a festivalului local care face parte din sirul larg de evenimente care alcatuiesc pe plan mondial Saptamana Internationala a Francofoniei. Manifestarea de la Islamabad a fost deschisa de filmul canadian "La Grande Seduction", dupa care au urmat si alte productii cracteristice spatiului francofon. La festivitatea de inaugurare au mai participat Inaltul Comisar Canadian Margaret Huber, Secretari de Stat de la Ministerele de Externe ale tarilor organizatoare si reprezentanti ai corpului diplomatic, informeaza cotidianul "The Nation", pus la dispozitia redactiei prin bunavointa Ambasadei Romaniei la Islamabad.

Ministrul Federal al Afacerilor Externe pakistanez, Khurshid Mehmood Kasuri, va fi invitatul de onoare al saptamanii francofoniei care va incepe la Islamabad pe 18 martie. Alaturi de acest oficial, ambasadorul roman ii va inmana Premiul Francofoniei pe anul 2005 Presedintelui Comisiei de Educatie din Islamabad, dr. Attaur Rehman.

 
Guvernul de la Chisinau va acorda bani unei asociatii a combatantilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :502
Thursday, 17 March 2005

Ministerul Finantelor va aloca, din Fondul de rezerva al Guvernului, Asociatiei obstesti "Miscarea Combatantilor Platoul Cosnita" 45 mii lei pentru finalizarea constructiei monumentului inaltat in memoria celor cazuti in actiunile militare pentru apararea integritatii si independentei Republicii Moldova (1991-1992).

O hotarare in acest sens a fost aprobata in cadrul sedintei de miercuri a Guvernului. Tot miercuri, Executivul a decis sa ofere combatantilor o baza de odihna pentru intremarea sanatatii. Responsabilii de la Ministerul Apararii au comunicat ca la actiunile militare pentru apararea integritatii si independentei Republicii Moldova au participat aproximativ 45 de mii de persoane. In prezent, 28,5 de mii de persoane au legitimatii de participanti la aceste lupte. Potrivit lor, in actiunile militare din 1991-1992 au cazut aproximativ 300 combatanti.

 
Seara romaneasca la DetroitPDF Print E-mail
Detroit, SUA / Romanian Global News
Accesari :492
Thursday, 17 March 2005

Radio RP si WhiteStar Club vor organiza vineri, 18 Martie, incepand cu ora 22:00, o Seara Romaneasca in orasul american Detroit.

Romanii care vor fi prezenti in localul situat in Hamtramk, la nord de Detroit, vor beneficia de o serie de surprize, concursuri diverse cu premii surpriza si un nou stil muzical, informeaza un portal al romanilor din America. Asadar, toate persoanele care vor veni sa se distreze la seara tematica vor avea ocazia sa experimenteze momente unice in care muzica romaneasca se impleteste cu o atmosfera de petrecere tipic romaneasca.

 
Roumanie, pays a recrirePDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :523
Thursday, 17 March 2005

Sub sloganul "Roumanie, pays a recrire", tara noastra va participa in perioada 18-23 martie la cea de-a 25-a editie a Salonului international al cartii de la Paris cu un stand pe care il organizeaza Asociatia Editorilor din Romania (AER) cu sprijinul material venit din partea Ministerului Culturii si Cultelor.

Romania va fi reprezentata la acest targ de carte de 26 de edituri, printre care se numara Albatros, All, Aula, Institutul European, Rao, Libra, Humanitas, Polirom si Idea, acestea prezentatnt publicului francez in jur de 300 de titluri. AER va edita in mod special pentru aceasta editie a salonului un catalog tradus in limba franceza care va contine un text scris de criticul Dan C. Mihailescu si care se refera la situatia literaturii romane contemporane. Alaturi de aceasta traducere, catalogul mai cuprinde si 16 portrete ale unor scriitori romani contemporani, sub forma unor fise cu date biografice si fotografii ale fiecarei personalitati in parte. Din grupul celor 16 fac parte Stefan Agopian, Octavian Paler, Mircea Cartarescu, Horia Roman Patapievici, Gabriel Liiceanu si Andrei Plesu.

Standul Romaniei, care are o suprafata de 50 de metri, este impartit in trei parti: scriitori romani contemporani sau "echantillon" in franceza, retroversiuni din limba franceza in limba romana, si albume si carti despre Romania sub titulatura "Roumanie, une belle etrangere". Totodata, standul va mai contine o sectiune dedicata scriitorilor romani care au trait la Paris, precum Emil Cioran, Mircea Eliade si Eugen Ionesco.

 
Concert cameral romanesc in capitala BelgieiPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia / Romanian Global News
Accesari :393
Thursday, 17 March 2005

Muzicienii romani Liviu Prunariu si Dana Protopopescu vor sustine vineri, 18 martie, in sala Conservatorului Regal din Bruxelles, si duminica, 20 martie, la sala Concerts Astoria din aceeasi localitate, doua recitaluri de muzica de camera.

Cei doi artisti s-au intors recent de la Bucuresti unde si-au lansat la Societatea Romana de Radiodifuziune un triplu CD cu cu integrala sonatelor beethoveniene pentru vioara si pian, premiera absoluta in istoria discografica romaneasca.

Concertele de la Bruxelles sunt organizate cu ajutorul Casei Culturale Belgo-Romane si cu sprijinul Orasului Bruxelles. Recitalul de vineri va oferi publicului belgian, incepand cu ora 20:00, un concert cu lucrari de Brahms (Sonata no. 1 op 78), Enescu (Sonata no. 1 op 2), Debussy (En bateau, Beau soir, Clair de lune), Wieniawsky (Valse caprice) si Bartok (Danses roumaines), informeaza portalul romanilor din Belgia. Pentru acest recital se pot face rezervari si obtine informatii suplimentare de la numarul de telefon 02 511 34 20. Concertul de duminica va incepe la ora 11:00 si va contine compozitii de Beethoven, A. de Taeye si Brahms, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 0900-288.77.

 
Madalina Manole concerteaza in AmericaPDF Print E-mail
Chicago, SUA / Romanian Global News
Accesari :436
Thursday, 17 March 2005

Cantareata romanca Madalina Manole va sustine in perioada 18 martie-3 aprilie un turneu in Statele Unite ale Americii.

Binecunoscuta solista de muzica usoara romaneasca va concerta in mai toate coturile Americii, sustinand spectacole in Chicago, Detroit, Cleveland, orasul Pheonix din statul Arizona, Los Angeles, San Francisco, New York, localitatea Hollywood din statul Florida si Philadelphia. Concertele vor incepe la ora 19:00 si vor avea loc in diverse locuri, unele dintre ele cu semnificatie romaneasca, informeaza un portal al romanilor din America. Astfel, la primul concert care se va desfasura pe 18 martie la Chicago, Madalina Manole va concerta la Amundson High School, la Detroit, pe 19 martie, solista va fi gazduita de biserica "Sfanta Treime", concertul de pe 20 martie de la Cleveland va avea loc la biserica "Sfanta Elena", in Arizona, pe 25 martie, spectacolul va fi la biserica "Sfantul Ioan", "orasul ingerilor" o va primi pe interpreta romanca pe 26 martie la biserica "Sfanta Treime", in San Francisco spectacolul se va desfasura pe 27 martie la Teatrul Lepeti, concertul de pe 1 aprile va avea loc in Hollywood la Restaurantul Transylvania, iar cel din New York de pe 2 aprile va fi sustinut la Scoala Publica din Sunnyside.

 
Personaj italian intrepretat de o soprana romancaPDF Print E-mail
Viena, Austria / Romanian Global News
Accesari :479
Thursday, 17 March 2005

Soprana romanca Ileana Tonca va sustine in seara zilei de joi, 18 martie, la Opra de Stat din Viena, partitura "Olga" din spectacolul Fedora de de Umberto Giordano.

Alaturi de interpreta din Romania, pe scena operei austriece se vor mai afla Sylvie Valayre, Mario Malagnini si Adrian Erod, informeaza pagina de web a institutiei culturale vieneze. Reprezentatia din aceasat saptamana este dirijata de Marco Armilliato si regizata de Jonathan Miller. Soprana Ileana Tonca va mai evolua in acelasi spectacol si luni, 21 martie.

 
Doua teatre romanesti in IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel / Romanian Global News
Accesari :551
Thursday, 17 March 2005

Teatrul Bulandra" din Bucuresti si Teatrul National Radu Stanca" din Sibiu au fost selectionate de Ministerul Culturii si Cultelor sa participe in calitate de reprezentanti ai Romaniei la Saptamana Culturii Romanesti care se desfasoara la finele lunii martie in Israel.

Compania teatrala sibiana va sustine in cadrul turneului prin tara sfanta spectacole cu piesele piesele Moi, Rodin", de Patrick Roegiers si in regia lui Mihai Maniutiu, si Idiotul", dupa celebrul autor rus Dostoievski, in regia lui Andriy Zholdak.

 
Seara de film pentru studentii romani din CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :499
Thursday, 17 March 2005

Clubul studentilor romani din Canada isi continua seria de evenimente specifice prin organizarea unei serate de film care va avea loc vineri, 18 martie, incepand cu orele 19:00.

Seara cinematografica se vrea a fi un moment de relaxare pentru studentii romani, in asteptarea binemeritatei vacante de sfarsit de an, informeaza pagina oficiala de web a acestora. Manifestarea se va desfasura in Toronto, la Bahen Center for Information Technology (BA), sala 1200, iar filmul care va fi vizionat este o alegere a publicului. Acesta a avut la dispozitie pe site-ul clubului, romanianstudentclub.com, o lista de filme din care spectatorii pot sa voteze pelicula preferata.

 
Expozitie romaneasca de pictura la LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia / Romanian Global News
Accesari :481
Thursday, 17 March 2005

Mai multi artisti romani vor expune joi, 17 martie, la Lisabona, in cadrul unei expozitii colective de arta plastica romaneasca organizata de Ambasada Romaniei impreuna cu Biblioteca Municipala Belem, aceasta din urma fiind si gazda manifestarii.

. Expozitia va cuprinde lucrari ale unui grup de artisti din tanara generatie timisoreana care s-au implicat cu mult entuziasm in acest proiect, informeaza un comunicat al misiunii diplomatice romane din Portugalia. Astfel, publicul lusitan si cel roman vor putea sa admire in perioada 17 martie-7 aprilie picturile Adrianei Lucaciu, grafician si lector la Universitatea de Vest din Timisoara, Facultatea de Arte Plastice, bursiera a Fundatiei "Heinrich Boll" din Germania (1993), si laureata a mai multor premii, ale lui Alexandru Jakabhazi, grafician, cu expozitii personale si colective nationale si internationale, ale Dianei Toma, grafician, ale Adrianei Ilin Tomici, pictorita si vice-presedinta a Uniunii Artistilor Plastici din Timisoara, si ale lui Ciprian Ciuclea, grafician, laureat in anul 1997 al Marelui Premiu al Ministerului Culturii.

Expozitia a fost prezentata in premiera in Portugalia la Galeria Geraldes da Silva din orasul Porto unde a fost deschisa publicului in perioada noiembrie 2004- ianuarie 2005 si la care au participat si artistii romani semnatari ai lucrarilor prezentate. Totodata, o parte din picturi a mai fost expusa in februarie la Asociatia de Tineret Rota Jovem din Cascais in cadrul Lunii Culturale Romane intitulate "Descoperirea Romaniei", organizate de aceasta asociatie impreuna cu Ambasada Romaniei la Lisabona.

 
Eveniment cultural romanesc de exceptie in ElvetiaPDF Print E-mail
Bellinzona, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :646
Thursday, 17 March 2005

Ambasada Romaniei la Berna a inaugurat marti, 15 martie, o expozitie de pictura a artistilor plastici Devis Grebu si Mircea Doinaru, la Centrul "Spazio Aperto" din Bellinzona.

Organizata in colaborare cu doamna Marinela Somazzi-Safta, o mare animatoare a culturii romanesti in zona, si cu sprijinul comunitatii romane din canton, expozitia reuneste un numar important de lucrari de pictura si grafica a doua dintre numele cele mai prestigioase nume ale plasticii romanesti contemporane. La deschiderea expozitiei au fost prezenti: Excelenta sa Ioan Maxim, ambasadorul Romaniei la Berna, membrii ai corpului diplomatic din aceeasi ambasada, prof. Mircea Gherodunescu, Consul General al Consulatului General al Romaniei la Milano, Tiberiu Dinu, Consul la acelasi consulat, reprezentanti ai Primariei din Bellinzona, ai unor institutii publice si private, reprezentanti ai comunitatii romanesti si ai clerului.

Prezentarea celor doi mari artisti plastici a fost facuta la deschiderea vernisajului de Vasile Igna, consiler cultural la Ambasada Romaniei din Berna, informeaza corespondentul Romanian Global News in Italia. La deschiderea expozitiei a mai fost prezenta si o delegatie a Asociatiei Romanii in Italia din Milano, compusa de presedinta Asociatiei, Marioara Cirlan Salvadeo, precum si de unii membrii ai Consiliului Director. A fost un prilej de cunoastere si de contact al Asociatiei cu comunitatea romaneasca din zona aflata la granita cu Italia. Toti cei prezenti la manifestare au putut gusta si cateva aperitiev romanesti.

Devis Grebu s-a nascut in 1933 si a absolvit Institutul de Arte Plastice din Bucuresti. In prezent, artistul este recunoscut drept unul din marii ilustratori ai lumii (celebra editura de arta Rizzoli International din New-York i-a consacrat o de altfel o ampla monografie). Grebu a colaborat la publicatiile New York Times, Washington Post, International Herald Tribune, Time, Newsweek, Le Monde Diplomatique sau Le Figaro Magazine si a ilustrat peste 40 de carti publicate de mari edituri precum Simon & Schuster, Random House, Penguin Books, Flammarion, Gallimard si Hachette. A avut expozitii foarte apreciate in numeroase tari din Europa, SUA, China, Israel si a primit prestigioase premii internationale. Mircea Doinaru, nascut in 1960, este laureat al Universitatii de Arte din Bucuresti si membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania. A expus in numeroase orase din Romania, Italia, Franta, Grecia, Elvetia, Canada, SUA si a obtinut importante premii si distinctii nationale si internationale.

Dupa cum au precizat organizatorii, expozitia va ramane deschisa pana la 15 mai 2005.

 
Seara de film romanesc la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :475
Thursday, 17 March 2005

Institutul Cultural Roman din Paris organizeaza vineri, 18 martie, o seara de film romanesc, gazduita de Sala de Expozitii a Institutului.

. De-a lungul acestei seri este programata proiectia peliculei lui Nicolae Margineanu, "Priveste Inainte cu Manie". Distrbutia filmului este formata din actori celebri ai scenei romanesti, printre care Remus Margineanu, Luminita Gheorghiu, Ghoerghe Dinica, Cristi Iacob si Mona Ciobanu. Romania post decembrie 1989... Un santier naval pe malul Dunarii... Fane, muncitor calificat este un vechi dizident care a facut puscarie sub regimul comunist. Acum el este somer si pare ca totul se prabuseste in jurul sau.

 
Festival de muzica clasica cu participare romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :501
Thursday, 17 March 2005

In perioada 18-20 martie, la Londra se va desfasura Festivalul Classicalive, o initiativa sprijinita de Classic FM.

In cadrul festivalului vor putea fi ascultate lucrari semnate George Enescu, Constantin Silvestri, Michael Cretu, dar si concerte de pian sustinute de Anda Anastasescu. Festivalul se va desfasura in zilele de vineri, 18, sambata, 19, si duminica, 20 martie, la National Hall, Olympia din Londra, situata in Hammersmith Road. Pretul biletelor este variabil in functie de ziua spectacolului si de programul serii. Astfe, vineri, acestea vor costa 12 lire sterline, iar pentru cei cu varste cuprinse intre 2 si 22 de ani, numai 5 lire sterline; in zilele de vineri si sambata, preturile vor fi de 14/6 lire. Classicalive este primul eveniment de acest gen gazduit vreodata in Marea Britanie. Este vorba despre o combinatie intre expozitii de produse inovatoare si spectacole, ateliere de creatie, ore de master, etc. Ziua de vineri, 18 martie, prima din cadrul acestui festival, va incepe cu un program desfasurat intre orele 13.00-13.30 si sustinut de London Schubert Players Piano Quartet. Din acest cvartet fac parte si romanii Anda Anastasescu (pian), ca si Michael Cretu (dublu bass). Din program fac parte: Dobrinka Tabakova: Pirin. Suite for solo viola si Michael Cretu: The Wolf, the Bear and the Sheperd. De la ora 15.00 pana la 15.30, London Schubert Players Piano Quintet, cu Anda Anastasescu la pian si Michael Cretu (dublu bass) va concerta din nou pe scena festivalului, cu lucrarea lui Schubert: The Trout Quintet.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions