Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Rusia vrea sa pedepseasca Moldova pentru "comportament neprietenesc"PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :397
Friday, 18 March 2005

"Guvernul Federatiei Ruse examineaza posibilitatea introducerii unor sanctiuni economice impotriva Republicii Moldova, in legatura cu comportamentul neprietenesc al acesteia", au declarat, vineri, pentru "Interfax" responsabili din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

Anterior, MAE rus a declarat ca autoritatile moldovenesti tensioneaza intentionat relatiile bilaterale. Diplomatii rusi au subliniat ca declaratiile provocatoare la adresa Moscovei din partea Chisinaului trezesc ingrijorari.

Reamintim ca, inainte de alegerile generale din 6 martie, deputatii rusi au propus Guvernului Federatiei Ruse sa sanctioneze Republica Moldova prin refuzul de a importa vinurile si produsele de tutungerie moldovenesti, prin exportarea combustibilului la preturi internationale si prin introducerea unui sistem de vize pentru cetatenii moldoveni.

 
Reformarea sau moartea CSI?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :490
Friday, 18 March 2005

Ministrul adjunct de Externe al Republicii Moldova, Eugenia Chistruga, a plecat vineri, 18 martie, la Minsk (Belarus), unde va avea loc reuniunea Consiliului ministrilor de Externe al CSI.

Potrivit publicatiei rusesti "Vremya novostei", in cadrul reuniunii va fi discutata problema reformarii comunitatii. Ministrii vor examina initiativa presedintelui Kazahstanului, care a propus reducerea aparatului de conducere al CSI, in vederea eficientizarii lui. Acesta a mai propus eliminarea unor structuri ale CSI, inclusiv a staff-ului pentru coordonarea colaborarii militare si formarea unui consiliu al securitatii, compus din sefii principalelor ministere din tarile membre ale CSI.

Reprezentantul MAE rus, Alexandr Iakovenko, a declarat ca Moscova "a pregatit un document special la tema reformarii CSI, care contine pozitia coordonata a statelor membre". Potrivit aceleiasi publicatii, critica propunerilor presedintelui Kazahstanului se rezuma, in general, la ideea ca acestea nu precizeaza "ce fel de organizatie trebuie sa fie CSI si daca nu este doar un club de discutii al presedintilor".

Politologul rus Veaceslav Belkovski considera ca Moscova trebuie sa faca trei lucruri, printre care: sa declare moartea CSI si sa refuze sa participe la reanimarea cadavrului, sa initieze destramarea formala a CSI si sa formuleze conceptia unei noi uniuni postsovietice. "Moscova trebuie sa declare ca procesul de divort al fostelor republici sovietice a luat sfarsit si sa anunte concurs pentru doritorii de a face parte dintr-o alta casatorie", a conchis Belkovski.

 
Demers al societatii civile pentru deconspirarea politiei politice din exteriorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :360
Friday, 18 March 2005

Joi, 17 martie, la sediul Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni (F.N.R.P.) din Bucuresti, a avut loc o conferinta de presa avand ca tema deconspirarea politiei politice din comunitatile romanesti din afara frontierelor si implicatiile pe care aceasta le-au avut la nivelul relatiilor Statului Roman cu romanii de pretutindeni, in special cei din diaspora.

Initiativa FNRP si a Consiliului Romano-American, cu sediul in Los Angeles, vine in sprijinul demersurilor care s-au facut deja in tara pentru deconspirarea celor care au facut politie politica si care ocupa si astazi functii publice, cunoscuta Lege "Ticu Dumitrescu", dar si a curateniei declarate si incepute de Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu, demers atat de necesar si apreciat de diaspora romana.

De asemenea, societatea civila a inaintat un demers catre Primul Ministru roman in care se sugera o atenta analiza a situatiei trecerii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, o analiza a proiectelor si fondurilor cheltuite in 2004 pentru comunitatile romanesti din jurul granitelor, in special cele din Republica Moldova si se propunea un dialog cu societatile semnatare, dialog atat de necesar pentru rezolvarea unor probleme grave ale minoritatii romanesti din afara frontierelor. Memorandumul a fost transmis catre Guvernul Romaniei prima data in ianuarie, dar, din lipsa unui raspuns oficial in termenul legal de 30 de zile a fost retransmis in martie, cu cateva ore inaintea sedintei de Guvern in care s-a luat decizia de trecere a DRP in subordinea MAE, aparent fara o cunoastere aprofundata a situatiei de catre Primul ministru.

Reprezentantul Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni a remarcat faptul ca se obstructioneaza in mod intentionat informarea primului ministru si a presedintelui despre aceasta situatie, pentru ca grupurile de interese din structurile MAE sau SIE sa puna mana pe logistica DRP si pe fondurile acesteia. De asemenea, s-a remarcat faptul ca atat Fundatia, cat si alte organizatii partenere au fost tarate, in urma acestor initiative, in scandaluri de imagine regizate de persoane apartinand vechilor structuri ceausiste si dupa metodele si practicile dinainte de '89, folosindu-se tactica de dezinformare si denigrare a persoanelor care au cerut lucruri firesti intr-un stat democratic: verificarea cheltuirii fondurilor publice, verificarea si consultarea partilor implicate, adica a romanilor de pretutindeni, in procesul de transfer a unei structuri guvernamentale intr-una ministeriala, chestiuni ce au starnit un razboi mediatic demn de epoca ceausista, pe care se pare ca unii din conationali nu au uitat-o si de care nu s-au debarasat inca in mentalitati.

Prezent la Bucuresti, presedinteleConsiliului Romano-American, dl. Neculae Popa, fost detinut politic anticomunist, condamnat la 25 de ani inchisoare, pe cand avea doar 19 ani pentru <Inalta tradare si trecere frauduloasa a frontierei> din care a executat 14 - s-a referit la necesitatea deconspirarii politiei politice indreptate impotriva diasporei si romanilor din vecinatate - actiuni care isi fac si astazi simtite efectele, dar mai au si replici... - aceasta si pe fondul resurectiei ramasitelor vechilor structuri informative externe - ca de pilda relevantul scandal Plesita privindu-l pe reputatul dizident Paul Goma - si al neadoptarii unor legi a lustratiei sau neaplicarii Legii CNSAS, etc

Cu acest prilej s-a comentat si surprinzatoarea si neinspirata trecere a departamentului pentru romanii de pretutindeni din subordinea Premierului in subordinea Ministerului Afacerilor Externe - cunoscuta fiind parazitarea legaturilor firesti ale Statului Roman cu conationalii din afara granitelor prin "grija deosebita" a unor lucratori ai Ambasadelor romanesti de a nu deranja relatiile de buna vecinatate cu statele vecine, sau a anihilarii morale a personalitatilor romanesti aflate in exil, intelectuali de rasa discreditati si umiliti de fosta structura ceausista, Directia de Informatii Externe.

S-a recomandat Guvernului sa nu inflameze aceste relatii recladite cu greu dupa 1997 in principal prin programele initiate si echidistanta politicii Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni, trecandu-l in subordinea Parlamentului Romaniei si ridicandu-l in acelasi rang cu ministerele - asa cum exista in Ungaria, Polonia, Italia sau Franta.

Participantii au amintit ca acesta este si sensul proiectului de lege al Aliantei D.A. depus la Parlament in toamna anului 2004, inainte de alegeri, si ca asteapta ca actuala coalitie sa acorde cuvenita atentie romanilor de pretutindeni, cu o diplomatie care sa nu fie in genunchi, cu institutii reformate in spirit euroatlantic si in interesul national, nu al unor grupuri ale fostei Directii de Informatii Externe a temutei securitati ci cu oameni profesionisti interesati de promovarea interesului national al Romaniei.

Participantii au mai spus ca asteapta un mesaj de raspuns din partea Presedintelui Romaniei, Primului Ministru, Parlamentului, adoptarea unei hotarari a Parlamentului, un mesaj al Presedintelui o declaratie a Guvernului - ca minim gest de detasare de erorile grave ale trecutului, de crimele regimului comunist si ca inceput de reparatie morala pentru toate cele petrecute.

 
S-a confirmat oficial legalitatea alegerilor din MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :356
Friday, 18 March 2005

Curtea Constitutionala a confirmat, in cadrul sedintei de joi, legalitatea alegerilor parlamentare din 6 martie si a validat mandatele deputatilor alesi.

In Avizul privind confirmarea legalitatii alegerilor se subliniaza ca incalcarile semnalate de catre concurentii electorali si de catre Misiunea Internationala de Observare a Alegerilor (OSCE/ODIHR) "nu au influentat vointa alegatorilor, nu au dovedit ca alegerile au avut un caracter fraudulos si nu au influentat rezultatele finale ale alegerilor".

In dupa-amiaza zilei de vineri, 18 martie, Avizul Curtii Constitutionale privind legalitatea alegerilor si Hotararea privind validarea mandatelor va fi transmis Parlamentului si Comisiei Electorale Centrale. Ulterior, CEC va adopta o Hotarare privind inmanarea mandatelor de deputata in Parlament.

 
Comunistii moldoveni se aduna la sfatPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :446
Friday, 18 March 2005

Invingatori in alegerile din 6 martie, comunistii din Basarabia se aduna la sfat sa decida viitorul partidului si personale pe care le vor desemna la conducerea republicii.

"Sambata, 19 martie, va avea loc plenara Partidului Comunistilor", a declarat joi, dupa sedinta in plen a Curtii Constitutionale, in cadrul careia a fost confirmata legalitatea alegerilor si au fost validate mandatele de deputat, membrul Partidului Comunistilor, Victor Stepaniuc.

Potrivit sursei citate, in cadrul plenarei Partidului Comunistilor "va fi facuta o dare de seama despre cum s-au petrecut alegerile parlamentare, vor fi analizate rezultatele alegerilor, aspectele pozitive si aspectele negative ale acestora". "Va fi discutata, probabil, si problema inaintarii unor candidati din partea PCRM la unele functii publice, inclusiv la functia de presedinte al Republicii Moldova", a specificat Stepaniuc.

Solicitat sa comenteze posibilitatea unei aliante intre PCRM si partidele din opozitie, Stepaniuc a spus ca "PCRM nu doreste sa faca aliante", dar ca "trebuie sa recunoastem ca si cei din opozitie reprezinta societatea si, de aceea, trebuie sa colaboram cu ei". "Unii dintre deputatii opozitiei vor recunoaste ca partidul de guvernamant este capabil sa guverneze si, atunci, de ce sa nu-i sustinem", a remarcat el.

Intrebat, in context, daca PCRM a identificat deja cei cinci deputati de care are nevoie pentru a obtine majoritatea constitutionala, Stepaniuc a raspuns: "speram ca da".

 
Valeriu Pasat nu va fi eliberat curandPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :394
Friday, 18 March 2005

Curtea de Apel a respins joi recursul avocatului lui Valeriu Pasat, mentinand in vigoare decizia Judecatoriei sectorului Buiucani, prin care a fost eliberat mandat de arest pe un termen de 10 zile in privinta banuitului. Instanta de judecata a declarat ca exista motive pentru retinerea lui Pasat, tinand cont de gravitatea infractiunii.

"Valeriu Pasat este arestat din cauza ca nu a vrut sa-l ajute pe fiul presedintelui Vladimir Voronin, Oleg, sa obtina pachetul de control al Centralei de la Cuciurgan", a declarat in cadrul sedintei Curtii de Apel, avocatul lui Pasat, Gheorghe Amihalachioae.

Solicitat sa comenteze decizia instantei de judecata, avocatul Amihalachioae, a declarat ca aceasta este definitiva si irevocabila. "Consider ca decizia este neintemeiata, deoarece nu au existat motivele si temeiurile stipulate in lege pentru retinerea si arestarea lui Pasat", a specificat sursa citata.

Amihalachioae a amintit ca Valeriu Pasat se simte rau, deoarece nu mananca si este slabit dupa boala. "Medicul a reusit astazi sa semneze toate cererile pentru a i se permite sa il consulte, urmand sa-l viziteze", a mai spus el. De mentionat ca, in calitatea de martor cheie, avocatul lui Pasat intentioneaza sa-l invite pe ex-presedintele Republicii Moldova, Petru Lucinschi, "deoarece acesta cunoaste toate circumstantele tranzactiei si ca, fara permisiunea lui, Pasat nu putea face un pas. Lucinschi a fost audiat si anterior, dar preventiv, pana la punerea sub invinuire a lui Pasat. "Astfel, noi suntem in drept sa-l invitam adaugator si sa-i punem intrebari", a conchis Amihalachioae.

Potrivit publicatiei rusesti "Kommersant", pachetul integral de actiuni al Centralei de la Cuciurgan apartine companiei ruso-belgiene "Saint Gidon Invest", care, in anul 2003, a cazut de acord sa vanda pachetul de control statiei electrice a companiei "Nordic Oy", structura a companiei RAO "EAS Rossii". Centrala de la Cuciurgan, aflata sub jurisdictia regimului separatist de la Tiraspol, asigura cu energie electrica autoproclamata republica nistreana, precum si o parte din teritoriul din dreapta Nistrului. Pana in anul 2004, o parte din energia electrica produsa de respectiva centrala era exportata in Romania.

 
Femeile tinere din Basarabia vor fi sprijinite de proiecte cu finantare americanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :475
Friday, 18 March 2005

Organizatia "Winrock International" va implementa in Republica Moldova, incepand cu anul curent, proiectul "Noi perspective pentru femei", sustinut de programul american de finantare USAID.

Reprezentantii "Winrock International" in Moldova au comunicat joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca durata proiectului este de 4 ani, acesta fiind destinat sprijinului femeilor tinere din localitatile urbane, pentru care vor fi organizate cursuri de instruire in domeniul activitatii de antreprenoriat si cautarii unui loc de munca. De asemenea, se prevede organizarea programelor de stagii pentru femeile tinere si a programelor speciale pentru tineri in domeniul gospodariilor agricole.

In cadrul proiectului vor fi create cinci centre regionale de sustinere, care vor presta diferite servicii femeilor cu varste cuprinse intre 15-35 ani. Centrele vor oferi consultatii in probleme ce tin de cautarea unui loc de munca, precum si de asistenta necesara victimelor traficului de fiinte umane.

Potrivit reprezentantilor "Winrock International", conditiile social-economice complicate, nivelul saraciei, de 35 la suta, veniturile mici pe cap de locuitor (400 USD pe an) si nesolutionarea problemelor gender au creat in Republica Moldova fenomenul migratiei. Valoarea proiectul este de 4 milioane USD.

 
Chisinaul, oras infratit cu capitala Turciei, AnkaraPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :466
Friday, 18 March 2005

Consiliul municipal Chisinau a atribuit, in cadrul sedintei de joi, fasiei forestiere situate intre strazile Calea Orheiului si Florilor din sectorul Rascani, denumirea de "Parcul Chisinau-Ankara". Noua strada, care va duce spre parc, va avea denumirea de "Ankara".

Potrivit responsabililor de la primarie, in ultimul timp, intre Ankara si Chisinau au fost stabilite relatii stranse de colaborare in domeniul social-economic, iar Chisinau si Ankara sunt orase inrudite. Tot joi, la propunerea membrilor grupului comunistilor din cadrul consiliului municipal si a liderului Miscarii social-politice "Ravnopravie", Valeri Klimenko, a fost aprobata decizia de a examina, in cadrul unei sedinte din aprilie curent, a chestiunii cu privire la denumirile strazilor din capitala.

 
Cimitirul eroilor romani de la Tiganca se va reface in acest anPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :546
Friday, 18 March 2005

Oficiul National pentru Cultul Eroilor, din cadrul Guvernului Romaniei, a primit o delegatie formata din reprezentanti ai societatii civile romanesti si un reprezentant al diasporei romanesti, Neculae Popa, presedintele Consiliului Romano-American, pentru a discuta despre refacerea Cimitirului Eroilor Romani de la Tiganca, din Basarabia.

Ilie Schipor, seful serviciului, a prezentat stadiul cercetarii arhivelor si a aratat delegatilor documentele originale, din anii '41 - '44 privind fostul Cimitir de la Tiganca. Concluzia a fost ca este necesara o deplasare pe teren a unui reprezentant al Oficiului, impreuna cu initiatorii civici ai proiectului, cu Mitropolia Basarabiei, Consiliul Romano-American si alte organizatii civice din tara si din strainatate, pentru a se coordona initiativele si demersurile fiecarei parti. Un arhitect al Oficiului va analiza documentele anterioare si impreuna cu reprezentantii societatii civile, intr-un posibil parteneriat public-privat, se va propune un concurs de proiecte pentru realizarea noului sit al cimitirului, respectandu-se insa documentele de arhiva. Mitropolia Basarabiei a anuntat si a demarat deja constructia unui lacas de pelerinaj, viitorul complex Cimitir-Asezamant monahal pregatindu-se sa primeasca pelerini romani din tara si din diaspora.

Anul trecut, in cadrul lucrarilor Congresului Consiliului Mondial Roman, Neculae Popa a propus si a fost aprobat de majoritatea participantilor din tara si de pretutindeni ca anual, la 4 iulie, sa se organizeze un pelerinaj la Tiganca. Anul acesta sunt asteptati deja de cei doi calugari misionari din localitatea Tiganca, toti cei care vor dori sa-i comemoreze pe ostasii romani cazuti la datorie pe pamantul Basarabiei, ostasi ai armatei romane din Regimentele Bucuresti, Teleorman, Ilfov, Ialomita si nu numai, asa cum reiese din documentele oficiale.

 
Cimitirul eroilor romani de la Tiganca se va reface in acest anPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :456
Friday, 18 March 2005

Oficiul National pentru Cultul Eroilor, din cadrul Guvernului Romaniei, a primit o delegatie formata din reprezentanti ai societatii civile romanesti si un reprezentant al diasporei romanesti, Neculae Popa, presedintele Consiliului Romano-American, pentru a discuta despre refacerea Cimitirului Eroilor Romani de la Tiganca, din Basarabia.

Ilie Schipor, seful serviciului, a prezentat stadiul cercetarii arhivelor si a aratat delegatilor documentele originale, din anii '41 - '44 privind fostul Cimitir de la Tiganca. Concluzia a fost ca este necesara o deplasare pe teren a unui reprezentant al Oficiului, impreuna cu initiatorii civici ai proiectului, cu Mitropolia Basarabiei, Consiliul Romano-American si alte organizatii civice din tara si din strainatate, pentru a se coordona initiativele si demersurile fiecarei parti. Un arhitect al Oficiului va analiza documentele anterioare si impreuna cu reprezentantii societatii civile, intr-un posibil parteneriat public-privat, se va propune un concurs de proiecte pentru realizarea noului sit al cimitirului, respectandu-se insa documentele de arhiva. Mitropolia Basarabiei a anuntat si a demarat deja constructia unui lacas de pelerinaj, viitorul complex Cimitir-Asezamant monahal pregatindu-se sa primeasca pelerini romani din tara si din diaspora.

Anul trecut, in cadrul lucrarilor Congresului Consiliului Mondial Roman, Neculae Popa a propus si a fost aprobat de majoritatea participantilor din tara si de pretutindeni ca anual, la 4 iulie, sa se organizeze un pelerinaj la Tiganca. Anul acesta sunt asteptati deja de cei doi calugari misionari din localitatea Tiganca, toti cei care vor dori sa-i comemoreze pe ostasii romani cazuti la datorie pe pamantul Basarabiei, ostasi ai armatei romane din Regimentele Bucuresti, Teleorman, Ilfov, Ialomita si nu numai, asa cum reiese din documentele oficiale.

 
Componenta de parteneriat regional Ucraina - Moldova - Romania in programul East-EastPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :480
Friday, 18 March 2005

Fundatia pentru o Societate Deschisa - Romania, Fundatia Soros - Moldova si Fundatia Internationala pentru Renastere - Ucraina, anunta deschiderea unei linii de finantare in cadrul Programului East-East pentru schimburile de experienta intre Romania, Moldova si Ucraina destinate promovarii inovatiilor sociale si activitatii in sfera publica, si rezolvarii unor probleme sociale importante in regiune. Termenul limita pentru propuneri este 31 martie 2005, cum se precizeaza si pagina de web a Fundatiei pentru o Societate Deschisa: http://www.soros.org/initiatives/east

Partnership beyond Borders este un program de finantare comun al Open Sociey Institute (OSI) si al retelei Soros de fundatii independente din tarile Europei Centrale si de Est, tarile componente ale fostei Uniuni Sovietice, Mongolia si Turcia. Programul a fost initiat de OSI si este implementat in fiecare din tarile participante de Fundatia Soros din tara respectiva sau, in cazul ca nu exista o astfel de fundatie, de un partener strategic local. In Romania, programul este administrat de Fundatia pentru o Societate Deschisa.

Programul East-East: Partnership Beyond Borders ofera sprijin financiar si logistic oamenilor si organizatiilor pentru a intari colaborarea intre acestia si parteneriatele trans-frontaliere, in scopul promovarii valorilor societatii deschise. Programul promoveaza transparenta, dialogul si crearea unui spatiu neutru de dezbatere pentru prezentarea opiniilor. Principalul obiectiv al programului este sa faciliteze schimbul de valori, de idei, de modele de dezvoltare si de bune practici intre oameni si organizatii din tarile participante.

East-East incurajeaza initiativele care contribuie la o mai buna comunicare intre persoanele si organizatiile ce lucreaza la nivel local si astfel conduc pe termen lung la schimbari sociale pozitive. Programul acorda prioritate initiativelor pe termen lung cu obiective bine precizate care au un potential real de a produce schimbari si de a raspunde problemelor concrete ale comunitatilor si societatilor implicate.

Programul finanteaza seminarii, ateliere de lucru, mese rotunde si schimburi de experienta intre persoane provenind din tarile participante in retea. Printr-o aplicatie se poate cere finantare pentru una sau mai multe astfel de activitati, in functiile de necesitatile si obiectivele proiectului care este propus pentru finantare. Aceste activitati pot avea loc in una sau mai multe tari. In Ghidul pentru aplicanti (Application Guidelines, document in limba engleza) cuprinde detalii privind criteriile tehnice de eligibilitate, precum si exemple de idei generice de proiecte.

Pentru activitatile care au loc in Romania, pot solicita finantari prin programul East-East organizatii non-guvernamentale si institutii de invatamant care au sediul si personalitate juridica in Romania. Daca in proiect sunt incluse activitati care se desfasoara in alte tari, pentru fiecare tara trebuie sa existe un partener institutional care sa solicite finantarea pentru cheltuielile specifice. Nu se acorda finantari persoanelor fizice care doresc sa participe la alte evenimente decat cele finantate prin programul East-East.

Programul East-East: Partnership Beyond Borders este deschis pe tot parcursul anului. Pentru ca procedura de evaluare necesita un timp indelungat, aplicatiile trebuie trimise cu cel putin opt saptamani inainte de desfasurarea primei activitati pentru care se solicita finantare. Pentru ca este un proiect comun al OSI si al treizeci de fundatii independente din tot atatea tari, dar si pentru ca evaluarea finala este facuta de un juriu international, a fost aleasa limba engleza ca si limba de corespondenta. Este motivul pentru care principalele documente sunt disponibile doar in limba engleza, iar proiectul trebuie de asemenea redactat in engleza.

Totusi, pentru o mai mare eficienta, procedurile administrative si cele privitoare la evaluarea unei idei de proiect inainte de a deveni cerere de finantare se desfasoara in limba romana.

 
Romani din tara si strainatate plang moartea omului de cultura Adrian MarinoPDF Print E-mail
Cluj, Romania / Romanian Global News
Accesari :511
Friday, 18 March 2005

Prestigiosul istoric, teoretician si critic literar Adrian Marino s-a stins din viata joi, la Cluj-Napoca. Nascut la Iasi in anul 1921 a fost licentiat al Facultatii de Litere din Iasi, in 1944, si Bucuresti.

. Intre 1944 si 1947 a fost asistent suplinitor la catedra de Istoria Literaturii Romane, condusa de George Calinescu. A debutat in 1939 la "Jurnalul Literar". A obtinut titlul de doctor in filologie in 1946, cu teza "Viata lui Alexandru Macedonski". Arestat in 1949 pentru activitati ilegale in cadrul Tineretul Universitar National Taranist, pentru multiplicare si difuzare de texte ale "Scolii de cadre", a fost inchis pana in 1957, dupa care a fost deportat in Baragan, in satul Latesti, alti sase ani (1957-1963). Nu va avea drept de semnatura pana in 1965, cand debuteaza, la 44 de ani, cu "Viata lui Alexandru Macedonski". Istoricul roman a fost reabilitat juridic in 1969 si este primul autor al unui amplu studiu despre Mircea Eliade, "Hermeneutica lui Mircea Eliade" (1980), versiunea in limba franceza in 1981. Cele sapte volume "Biografia ideii de literatura" (1987-1989) reprezinta prima enciclopedie romaneasca literara completa. Adrian Marino este cel mai tradus critic literar roman, iar dupa 1989 a publicat doar carti de ideologie proeuropeana si proliberara si critica de idei : "Evadari in lumea libera" (1993), "Pentru Europa" (1995), "Cenzura in Romania" (2000), "In dialog cu Sorin Antohi" (2001). A fost membru al Senatului Aliantei Civice si de la inceputul anilor '80 membru in Comitetul de Conducere al Asociatiei Internationale a Criticilor, asa cum ne precizeaza criticul de arta Eugen Cojocaru din Germania, cel care ne-a si trimis stirea.

 
Seara duhovniceasca ortodoxa la biserica Sfantul Dumitru din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :495
Friday, 18 March 2005

Parohia Ortodoxa Romana Sfantul Dumitru din Toronto ii asteapta pe enoriasii bisericii, dar si pe alti credinciosi, la o seara duhovniceasca care va avea loc sambata, 19 martie, de la ora 18:30, la sediul parohiei.

Din programul serii fac parte slujba Vecerniei, pentru Duminica Ortodoxiei, o conferinta pe tema "Ortodoxia in contextul societatii multiculturale din America de Nord", Imnele Sfantului Efrem Sirul catre Maica Domnului, un moment de poezie crestina, scrisa de Radu Gyr, si o agapa frateasca ce va incheia seara duhovniceasca. Conferinta va fi sustinuta de parintele John K.S. Koulouras, parintele Roberto Ubertino, parintele Iskander Younes si prof. Pablo Argarate, informeaza revista "Romanul Canadian".

 
Relatiile de munca din Romania se vor analiza la LyonPDF Print E-mail
Lyon, Franta / Romanian Global News
Accesari :513
Friday, 18 March 2005

Romania Azi si firma Romalp Industries organizeaza sambata, 19 martie, in orasul francez Lyon, cea de-a cincea editie a Forumului Rhone-Alpi Romania.

Tema acestei editii o va constitui "Relatiile de munca din cadrul intreprinderilor romanesti", subiect ce va fi dezbatut de Excelenta Sa Sabin Pop, ambasadorul Romaniei la Paris, Sergei Mesaros, director la Ministerul Muncii din Romania, si manageri de intreprinderi si lideri de sindicat din tara noastra, informeaza portalul roumanie.com. Totodata, seara va mai contine o expozitie de pictura, un mini-salon de carte romaneasca si o seara de spectacol.

 
Romanii din Canada au donat haine pentru copiii de la Valea PlopuluiPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :679
Friday, 18 March 2005

Echipa Aliantei Romanilor Canadieni a reusit sa trimita in aceasta saptamana doua pachete cu haine pentru copiii de la asezamantul de la Valea Plopului, pe care il conduce parintele Nicolae Tanase.

Cele doua colete au o greutate de 60 de kilograme si sunt, in mare parte, o actiune la care au contribuit din plin Puiu Ilisei, agent imobilar, cel care a sponsorizat transportul, si biserica ortodoxa romana "Sfantul Gheorghe" din Toronto, care a ajutat in colectarea hainelor, informeaza ARC. Totodata, o contributie importanta au avut-o si toate persoanele care au donat obiectele vestimentare atat de necesare orfanilor care traiesc la asezamantul de langa Ploiesti. Cei care doresc sa afle mai multe lucruri despre asociatia Pro Vita de la Valea Plopului, pot accesa pagina oficiala de web a acesteia, la adresa www.asociatiaprovita.org.

 
Inca un Bal al Martisorului in CanadaPDF Print E-mail
Lachine, Canada / Romanian Global News
Accesari :508
Friday, 18 March 2005

Firma romaneasca Stefion din Canada va organiza sambata, 19 martie, incepand cu ora 19:00, o petrecere destinata sarbatorii primaverii.

Balul Martisorului 2005" va avea loc la Sala Pascal, Complex "Place Chartier" din Lachine, complex situat la adresa 512, etajul 3, 19-eme Avenue, Lachine, H8S 3S5. Programul serii va cuprinde momentul traditionalului martisor de aur oferit de Stefion si muzica romaneasca si internationala de dans si de petrecere, de care se va ocupa DJ Fane, se arata pe pagina oficiala de web a firmei. Meniul serii va fi preparat de maestrul bucatar Ion Nono Mazilu si va fi alcatuit din platouri cu gustari, icre, chiftelute, mezeluri diverse, carnaciori in foietaj, salata dobrogeana, sarmalute in foi de vita cu smantana, medalion din muschi de porc cu sos de ciuperci si garnitura, desert si cafea. Pretul biletului este de 35 de dolari canadieni, copiii cu varsta pana in 12 ani platind 20 de dolari. Cei interesati sa participe la acest eveniment mai sunt informati de organizatori ca sala poate sa gazduiasca un numar maxim de 220 de persoane. Informatii suplimentare se pot obtine de la numarul de telefon (450) 628-9704, (514) 236-8953, sau la e-mail-ul petrescu@videotron.ca.

 
Concurs de povesti romanesti la MicherechiPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :558
Friday, 18 March 2005

Biblioteca si Scoala Romaneasca din localitatea maghiara Micherechi vor organiza sambata, 19 martie, cea de-a treia editie a Concursului de Povesti "Vasile Gurzau".

Competitia se desfasoara in memoria cunoscutului povestitor din localitate si va primi la inscriere copiii talentati din clasele inferioare si superioare, astfel incat sa se acopere si ciclul primar, dar si cel gimnazial, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Micutii din clasele I-IV vor trebui sa pregateasca pentru acest concurs cate o poveste in limba romana, pe care si-o vor alege singuri, iar cei mai mari din clasele V-VIII vor interpreta in grai micherechean cate o povestire locala pe care au cules-o personal de la bunici sau de la alte rude.

 
Romanii din Germania iau lectii despre sanatatePDF Print E-mail
Offenbach, Germania / Romanian Global News
Accesari :494
Friday, 18 March 2005

Asociatia romaneasca CROM din Germania, ii invita sambata, 19 martie, pe cei preocupati de sanatate, sa participe de la ora 18.00 la o seara dedicata acestui domeniu.

In cadrul intalnirii se vor lua in discutie bolile tiroidiene, cauzele si tratamentele acestor boli, acestea toate fiind analizate la reuniunea ce va avea loc la cabinetul doctorului Alex Barac, din Herrnstasse 51, in Offenbach (vis-a-vis de biserica Reformata). Dr. Alex Barac, gazda intalnirii, este medic specialist in medicina nucleara, informeaza portalul rom2.de.

 
Pianista romanca, protagonista a unui concert londonez de muzica clasicaPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :432
Friday, 18 March 2005

Pianista Anda Anastasescu va concerta sambata, 19 martie, in Anglia, alaturi de ceilalti componenti ai Orchestrei londoneze de coarde, dirijata de maestrul Hu Kun.

Din programul care va incepe la ora 11:00 fac parte lucrarile "Trei piese pentru vioara", de Silvestri, Intermezzo Op. 12, de Enescu, si alte cateva creatii ale unor compozitori chinezi, informeaza portalul romanilor din Marea Britanie. De la ora 12:00, romanca va continua concertul, dar de data asta lucrarile interpretate vor fi Concertul Nr. 5 pentru pian de Bach, Introducere si Allegro pentru cvartet de coarde. Impreuna cu Anda Anastasescu, pe scena va mai evolua Alexander Sitkovetsky, solistul de la piesa lui Bach.

 
Asociatiile si fundatiile din Romania vor avea acces la fonduri nediscriminatoriuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :497
Friday, 18 March 2005

Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputatilor au decis in aceasta saptamana ca toate asociatiile si fundatiile vor avea acces egal la fondurile publice, prin eliminarea din legea referitoare la organizarea si functionarea asociatiilor si fundatiilor a criteriului preferential de acordare a banilor publici pe baza statutului de utilitate publica, anunta Rompres.

Conform declaratiilor presedintelui Comisie juridice, deputatul Sergiu Andon, legislatia in vigoare permite doar celor aproximativ 50 de asociatii cu statut de utilitate publica sa primeasca finantare sau subventii de la stat, restul de cateva mii de asociatii avand acces doar la fondurile private. O alta modificare a legii, aprobata de deputatii juristi, se refera la simplificarea procedurii de infiintare a fundatiilor, astfel incat minimum trei persoane pot crea o fundatie. Proiectul de lege cuprinde 111 amendamente realizate de un grup de lucru alcatuit din reprezentanti ai societatii civile si deputatii Mona Musca - PNL, Liana Dumitrescu - grupul minoritatilor nationale, Sergiu Andon - PUR, Daniel Buda - PD, Mate Andras Levente - UDMR si Alin Teodorescu - PSD. Reprezentantul Fundatiei FDSC, consilierul juridic Octavian Rusu, s-a declarat satisfacut de noul proiect de lege, apreciind ca cea mai mare parte din propunerile organizatiilor nonguvernamentale se regasesc in acest proiect. El a fost de parere ca in ultimii ani statutul de utilitate publica a fost acordat politic si interpretat abuziv de catre ministere. Presedintele Comisiei juridice a reclamat, totodata, si vechimea acestui proiect de lege, care se afla in sertarele comisiei din anul 2000, fiind o Ordonanta de Urgenta semnata de catre primul-ministru Mugur Isarescu, desi proiectul de aprobare al acestei ordonante se afla la Comisia juridica in anul 2003, Guvernul a dat o alta Ordonanta de Urgenta ce o modifica pe cea din 2000, dar nici aceasta a doua ordonanta nu a fost discutata de deputati, ea fiind asezata alaturi de cealalta. In plus, in anul 2004 grupul minoritatilor nationale a intocmit un proiect de lege pentru modificarea reglementarii in vigoare. "Astfel, la inceputul actualei legislaturi comisia a gasit trei proiecte de lege contradictorii, la care se adaugau 47 de amendamente formulate intre timp de diferiti deputati. Pe de alta parte, reprezentanti notabili ai societatii civile solicitau imbunatatirea si actualizarea reglementarilor in materie", a explicat Sergiu Andon. El si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca Parlamentul nu are dreptul sa arunce o lege, chiar daca aceasta s-a invechit, fiind de parere ca forul legislativ trebuie sa ia o hotarare in acest sens. Varianta proiectului de lege adoptata miercuri de deputatii din Comisia juridica urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor.

 
Concernul Canadiano-Britanic TriGranit va investi in Romania 1,5 miliarde euroPDF Print E-mail
Romania / Romanian Global News
Accesari :772
Friday, 18 March 2005

Concernul multinational canadiano-britanic TriGranit Development Corporation - din care face parte si compania Granit Polus Investment and Development Corporation - a anuntat ca intentioneaza sa investeasca pe piata imobiliara romaneasca peste 1,5 miliarde de euro.

La lansarea oficiala a investitiilor TriGranit in Romania, gazduita in urma cu doua saptamani de Hotelul Hilton din Bucuresti, au fost prezenti membri ai Guvernului Romaniei, sefi de partide, parlamentari, oameni de afaceri. La intalnire au participat si citiva dintre actionarii TriGranit, precum Peter Munk, fondator si presedinte al companiei imobiliare TrizecHahn Canada Inc., lordul Nathaniel Rothschild, presedintele firmei de management al investitiilor internationale Atticus Capital LLC, George Iacobescu, director executiv al companiei Canary Wharf Group. Peter Munk este si presedintele Corporatiei Barrick Gold, fondatorul si presedintele Consiliului Director al Corporatiei Barrick Gold si TrizecHahn. El este un cunoscut om de afaceri si antreprenor canadian, care a pus bazele unui numar mare de companii ce se bucura de performante remarcabile.

"TriGranit a intuit potentialul dinamic al pietei imobiliare romanesti, fapt ce ne-a determinat sa investim masiv in Romania. Un motiv in plus este acela ca Guvernul roman se bucura de incredere si credibilitate externa, atuuri subliniate si de faptul ca Uniunea Europeana doreste ca Romania sa devina tara membra, in curand", a declarat Peter Munk.

Lordul Nathaniel Rothschild, din Marea Britanie, este presedintele Atticus Capital LLC, companie internationala de investitii infiintata in 1995. Firma dispune de fonduri de peste 4,5 miliarde USD. Totodata, lordul Rothschild este si directorul RIT Capital Partner plc, companie ce dispune de active in valoare de peste 1 miliard USD. Polus Center Cluj va fi urmat de Esplanada City Center in Bucuresti. Directorul executiv al concernului TriGranit, Todd Cowan, a declarat ca "primul proiect este un centru comercial la Cluj, care va necesita investitii de cca 100-140 de milioane de euro". Acest proiect va fi finalizat cel mai probabil pana la sfirsitul anului viitor. Urmatorul proiect, Esplanada City Center, va fi amplasat in Bucuresti si va necesita o investitie estimata intre 800 de milioane si un miliard de euro. Ansamblul bucurestean va avea o suprafata desfasurata (pe etaje) de aproximativ 700.000 de metri patrati si va include birouri, spatii comerciale, cladiri rezidentiale, hoteluri si spatii verzi. Potrivit lui Cowan, lucrarile de constructie vor dura intre cinci si sapte ani, forma finala a Esplanadei nefiind inca definitivata, aceasta urmand a se modifica si adapta in functie de cerintele pietei. Numai Complexul comercial va ocupa o suprafata de 107.000 de metri patrati, in centrul Bucurestiului, intre Piata Unirii si Piata Alba Iulia. Urmatoarea investitie a corporatiei va fi la Constanta, unde se are in vedere un proiect de realizare a unei Statiuni turistice de lux. Cowan a mentionat ca aceste proiecte vor fi realizate in parteneriat public-privat, toate demersurile in acest sens urmand a fi finalizate pina la sfirsitul acestui an. TriGranit a construit cea mai mare cladire de birouri din Londra fiind o companie multinationala cu capital american, canadian, britanic si maghiar. Printre finantatorii TriGranit se numara Fondul de investitii AIG (American International Group ) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), dar si omul de afaceri maghiar Sandor Demjan. Acesta din urma a pus, in 1996, bazele Granit Polus Investment and Development Corporation, care, in 1997, alaturi de TrizecHahn au dat nastere unui joint-venture numit TriGranit Development Corporation. Valoarea finala a proiectelor corporatiei, numai in Europa Centrala si de Est, se ridica la circa doua miliarde de euro. Investitiile grupului cuprind o gama vasta de constructii urbane, de la centre comerciale la birouri, de la ansambluri rezidentiale la facilitati culturale si de la hoteluri la centre de conferinte. De numele TriGranit Development Corporation se se leaga si construirea celei mai mari cladiri de birouri din Londra, Canary Wharf, dar si o multitudine de constructii grandioase in SUA.

"Proiectul imobiliar cunoscut sub numele de Esplanada a atras interesul unui numar mare de developeri, finantatori, oameni de afaceri, fiind cel mai mare proiect de investitii din Romania de dupa 1989", a declarat vicepremierul guvernului Romaniei, George Copos, cu prilejul lansarii oficiale a parteneriatului dintre Guvernul Romaniei si TriGranit. "Castigatorul proiectului a fost desemnat in functie de mai multe criterii - experienta, notorietate, forta si solvabilitate financiara", a precizat George Copos. Vicepremierul a afirmat ca sprijina proiectele de investitii pe termen lung, care contribuie la modernizarea si europenizarea tarii. "Este un proiect important pentru Bucuresti, pentru Romania, ceea ce inseamna pentru TriGranit o investitie estimata initial la 850 milioane euro. Doresc sa sprijin acest proiect deoarece este, practic, cel mai complex din ultimul timp", a declarat George Copos.

Sursa: "Gazeta de Cluj", www.gazetadecluj.ro. Articol de Radu Belcean

 
Traian Basescu va efectua o vizita de lucru in ItaliaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :346
Friday, 18 March 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va efectua in perioada 23-24 martie, o vizita de lucru in Republica Italia, ca raspuns la invitatia facuta de omologul sau, Carlo Azeglio Ciampi, se arata intr-un comunicat de presa emis de institutia prezidentiala.

Seful statului roman va avea convorbiri oficiale cu presedintele italian si va participa la o cina de lucru oferita de presedintele Consiliului de Ministri din Italia, Silvio Berlusconi. Totodata, in cadrul vizitei efectuate, presedintele Traian Basescu se va intalni si cu presedintele Senatului Republicii Italiene, Marcello Pera, cu presedintele Camerei Deputatilor, Pier Ferdinando Casini, cu presedintele Comisiei parlamentare mixte Uniunea Europeana-Romania la Parlamentul European, Guido Podesta, si cu vice-prim ministrul si ministrul Afacerilor Externe al Republicii Italiene, Gianfranco Fini. Un alt aspect important al celor doua zile pe care seful statului roman le va petrece in Italia il reprezinta si vizita pe care acesta o va face la prestigioasa institutie romaneasca de invatamant superior din capitala Italiei, Academia di Romania.

 
Presedintele roman va merge si la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :315
Friday, 18 March 2005

Seful statului roman, Traian Basescu, se va afla in zilele de 20 si 21 martie in Germania unde va efectua o vizita oficiala la invitatia presedintelui german, Horst Koehler.

Cele doua zile de vizita vor cuprinde convorbiri oficiale cu omologul sau, presedintele federal al Republicii Federale Germania, si cu Gerhard Schroeder, cancelarul federal. Totodata, Traian Basescu se va intalni si cu presedintele Camerei Landurilor si primul ministru al landului Brandenburg, Matthias Platzeck, cu presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok, cu directorul de programe globale al Transparency International, Cobus de Swardt, si cu directorul regional pentru Europa de Sud-Est al Transparency International, Miklos Marschall, se arata intr-un comunicat de presa emis de presedintia romana. Vizita va mai include si o intrevedere cu reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Republicii Federale Germania.

Finalul deplasarii in Germania va prilejui sefului statului roman intalnirea cu alti romani din aceasta tara, prin participarea sa la o dezbatere ce va avea loc la sediul Fundatiei Friedrich Ebert din Berlin. Aici, Traian Basescu va rosti o alocutiune cu tema "Repere principale ale politicii interne si externe ale Romaniei inaintea aderarii la Uniunea Europeana".

 
Festivalul Nichita Stanescu, la a XVII-a editiePDF Print E-mail
Ploiesti, Romania / Romanian Global News
Accesari :380
Friday, 18 March 2005

Municipiul Ploiesti va gazdui in perioada 30 martie - 1 aprilie cea de-a XVII-a editie a Festivalului de Poezie Nichita Stanescu".

Evenimentul este organizat de Primaria Ploiesti in colaborare cu Prefectura judetului Prahova si Consiliul Judetean Prahova si cu sprijinul Academiei Romane, al Ministerului Culturii si Cultelor si al Uniunii Scriitorilor din Romania. In fiecare an, festivalul se desfasoara la finele lunii martie, cand se celebreaza nasterea "Poetului Necuvintelor". In cadrul manifestarii de la Ploiesti vor participa personalitati ale culturii romanesti, dar si iubitori de carte si de frumos, informeaza un comunicat de presa emis de primarie. Totodata, organizatorii festivalului vor acorda si in acest an premii de excelenta grupate pe mai multe categorii si cu o valoare de 3800 de euro. Castigatorii acestor premii vor fi desemnati de o comisie de jurizare al carei presedinte este, presedintele Academiei Romane, Eugen Simion.

 
Tineri din Europa vor participa la un seminar romanescPDF Print E-mail
Iasi, Romania / Romanian Global News
Accesari :468
Friday, 18 March 2005

Centrul European de Resurse si Consultanta din Iasi, CERC, va organiza in perioada 23-28 martie, la Izvorul Muresului, judetul Harghita, seminarul Unitate in Diversitate", la care vor participa 30 de tineri din Ucraina, Moldova, Slovenia, Olanda si Romania.

Evenimentul isi propune sa promoveze parteneriatul in domeniul proiectelor de tineret la nivel european, prin crearea unui model de buna practica in abordarea potentialilor parteneri cu care se pot initia si implementa astfel de proiecte, se arata intr-un comunicat de presa emis de CERC. Seminarul va prezenta modelele de practica si va include ateliere de lucru care au ca teme Programul Youth conditii de finantare, criterii de eligibilitate, prioritati, si care prezinta si etapele incheierii unui parteneriat pe proiect, implementarea proiectelor in parteneriat, precum si valorile specifice fiecarei tari participante in proiect. Proiectul a fost finantat de Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor ANSIT Romania prin Programul TINERET Actiunea 5 Masuri de Sprijin - Tari terte.

 
Arta chiliana a ajuns la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :411
Friday, 18 March 2005

Muzeul National de Arta al Romaniei si Ambasada Republicii Chile la Bucuresti au inaugurat joi, 17 martie, in capitala, expozitia "Arta chiliana traversand frontierele".

Aceasta contine lucrarile a unui grup de 78 de artisti contemporani si ofera o viziune mai larga asupra diversitatii artei contemporane chiliene. Astfel, vizitatorii Muzeului de Arta pot sa admire in cadrul acestei expozitii o varietate de lucrari de pictura, sculptura, grafica, textile, fotografie, care apartin unor artisti precum Josefina Guilisasti, Andrea Carreno, Hernan Gana, Jose Balmes, Gracia Barrios, Matildei Perez, Lotty Rosenfeld, Carlos Leppe, Humberto Nilo, Bejamin Lira, Mariana Matthews, Hugo Marin, Ester Chacon si Patricia Vargas.

Expozitia care poate fi vizionata la Bucuresti a fost deja prezentata in Croatia si urmeaza sa ajunga si in Cehia, Polonia, Ungaria si Turcia.

 
Concertele de muzica clasica de la Medias, sprijinite de germaniPDF Print E-mail
Medias, Romania / Romanian Global News
Accesari :420
Friday, 18 March 2005

Fundaţia culturala a svabilor de pe Dunare din Landul Baden Wurttemberg (Donauschwabische Kulturstiftung Stuttgart/Germania) sprijina in continuare Concertele de muzica de camera intitulate Die Klassiker Clasici, urmatorul eveniment de acest gen urmand sa aiba loc vineri, 18 martie, in Medias, la sala de spectacole Schuller.

Acesta va fi sustinut de Ansamblul Baroc Transylvania care va oferi publicului un recital de muzica de camera, se arata intr-un comunicat de presa emis de Primaria Medias.

Asociatia svabilor de pe Dunare a luat fiinta in anul 1988, cu scopul de a promova cultura germana din Ungaria, Romania (din 1995) si din statele fostei Iugoslavii. Ajutorul pe care il acorda fundatia a aparut la finele celui de-al doilea razboi mondial, cand Landul Baden Wurttemberg a preluat sprijinirea valorilor culturale ale svabilor de pe Dunare. Printre activitatile organizatiei se numara promovarea activitatilor culturale importante, schimbul de studenti si scolari pentru activitati culturale, promovarea trupelor teatrale, care joaca piese in limba germana si implicarea altor nationalitati din statele mentionate mai sus in promovarea culturii si traditiilor germane.

Donauschwabische Kulturstiftung Stuttgart/Germania a sponsorizat pana in prezent cele doua editii ale concertelor, prima manifestare avand loc pe 26 februarie 2005.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions