Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Prima manifestare de amploare a studentilor basarabeni anulata din cauza fondurilorPDF Print E-mail
Timisoara, Romania / Romanian Global News
Accesari :1076
Saturday, 19 March 2005
Criza prelungita in care a fost tarat Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni prin lipsa de implicare a factorilor de decizie ai acestei tari are deja primele repercursiuni majore in viata si activitatea organizatiilor civice ale romanilor din jurul granitelor.

Asa cum anuntam intr-o stire anterioara unul din birourile Asociatiei romanilor-vlahilor din Timocul Sarbesc, Ariadnae Filum, si-a inchis portile din lipsa fondurilor pentru intretinere, fonduri care veneau de la acest DRP. In Bulgaria am semnalat faptul ca profesorii care predau la clasele de limba romana din Vidin sunt ingrijorati de faptul ca din ianuarie nu au mai fost retribuiti pentru munca prestata in folosul comunitatii romanesti. Tot acolo revista pentru cultura a romanilor din Bulgaria, "Salut" nu a mai aparut din ianuarie 2005. In Basarabia ziarele care primeau finantare din Romania sunt nevoite cat de curand sa-si opreasca tirajul. Sunt actiuni care nu isi pot planifica organizarea pentru acest an riscand sa se compromita prin aceasta lipsa de comunicare si rea vointa, toata activitatea comunitatilor romanesti din jurul frontierelor dar si din diaspora. Pozitia pe care o adopta actuala putere este de neinteles pentru marea majoritate a celor care au desfasurat si doresc sa desfasoare activitati si proiecte pentru comunitatile romanesti. Primim la redactie o a doua nereusita, prima fiind, asa cum spuneam inchiderea biroului de la Negotin a asociatiei Ariadnae Filum, si anume vestea  anularii Festivalului Zilele Basarabiei, aflat la a cincea editie (!). Redam in continuare continutul comunicatului de presa al tinerilor basarabeni aflati la studiu la Timisoara, sosit astazi la redactie.

"Organizatia Studentilor Basarabeni (OSB) din Timisoara anunta public ca Festivalul Zilele Basarabiei, proiect aflat deja la cea de a V-a editie, care urma sa se desfasoare in perioada 25-27 martie, va fi anulat. Motivul principal care a dus la luarea unei astfel de decizii il reprezinta lipsa de fonduri necesare organizarii evenimentului. Sprijinul financiar de care am fi avut nevoie se ridica la suma de peste 400.000.000 lei, bani pe care i-am solicitat, in cea mai mare parte, Secretariatului General al Guvernului prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni. Tinand cont ca activitatea DRP este blocata pana in prezent din motive ca a fost transferat prin decizie guvernamentala din subordinea Cabinetului Primului Ministru in cea a Ministerurului Afacerilor Externe, proiectul nostru, care s-a aflat intotdeauna primul pe lista actiunilor finantate de catre DRP, a ramas pe dinafara pentru simplul fapt ca se desfasoara in luna martie, iar activitatea directiei pentru romanii de pretutindeni este blocata pe perioada nedeterminata. Din lipsa unui raspuns pana in prezent din partea DRP si cu un buget de 60.000.000 lei, aprobat de catre Consiliul Local Timisoara (40.000.000 lei)  si Consiliul Judetean Timis (20.000.000 lei), proiectul nostru nu poate fi realizat pentru ca doar transportul, masa si cazarea  invitatilor depasesc suma de 130.000.000 lei. Cu toate ca am depus un efort major in ceea ce priveste reducerea la maxim a cheltuielilor si a activitatilor din program nu am reusit sa ne incadram in cele doar 60.000.000 lei (care, la randul lor, au fost directionate pe o anumita categorie de cheltuieli).

In acest sens, dorim sa va anuntam ca in data de 21 martie 2005, la sediul Organizatiei Studentilor Basarabeni, str. F.C. Ripensia, Camin C16, parter (langa sala Olimpia), incepand cu orele 11.00, vom organiza o Conferinta de presa, unde va invitam sa participati pentru a afla detalii cu privire la cele mentionate mai sus.

Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la tel. 0744.907.569 (Presedinte OSB, Nicolae Federiuc) sau la adresa luciarazmerita@yahoo.com (Lucia Razmerita (ex) Coordonator principal al festivalului).

 
Fundatia Ion Ratiu lanseaza premiul Corneliu M. Popescu pe anul 2005PDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :1003
Saturday, 19 March 2005
Societatea de Poezie din Marea Britanie va acorda si in acest an Premiul Corneliu M. Popescu 2005 pentru traduceri din poezia europeana.

Premiul se adreseaza colectiilor de poezie care au fost traduse in engleza dintr-o limba europeana si este sponsorizat de Fundatia Ratiu din Marea Britanie. Data limita de inscriere la aceasta competitie este 31 mai 2005. Concursul va oferi castigatorului un premiu in valoare de 1500 de lire sterline pe care il va acorda juriul alcatuit din Alan Brownjohn si Dr. Mike Phillips, informeaza organizatorii competitiei. Lucrarile care participa la premiul Corneliu M. Popescu trebuie sa fie trimise pe adresa Translation Prize, The Poetry Society, 22 Betterton Street, London WC2H 9BX intr-un numar de trei exemplare din fiecare carte, cu specificatia limbii originale in care au fost scrise poeziile.

Premiul Corneliu M. Popescu pentru traduceri din poezia europeana a fost infiintat ca o recunoastere a talentului extraordinar de care a dat dovada acest tanar translator roman, ce a reusit sa traduca admirabil din romana in engleza operele lui Mihai Eminescu. Din nefericire, poetul a murirt pe neasteptate la cutremurul din 4 martie 1977, iar aceasta distinctie este un omagiu adus muncii sale si talentului altor tineri de pe continentul european. Totodata, Premiul Corneliu M. Popescu face parte din proiectele culturale pe care le-a initiat politicianul roman Ion Ratiu in anii 80.

Informatii despre modalitatile de participare la concurs si alte detalii utile pot fi obtinute de pe site-urile www.poetrysociety.org.uk/comp/popesc05.htm,

www.poetrysociety.org.uk/comp/popesc03.htm sau www.ratiufamilyfoundation.com.

 

 
Activitati culturale la reprezentanta Romaniei la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia / Romanian Global News
Accesari :402
Saturday, 19 March 2005
In cadrul Zilelor Francofoniei, Ambasada Romaniei la Praga a organizat la sediul Aliantei Franceze din orasul Plzen, manifestarea Misiunea generalului Henri-Mathias Berthelot in Romania.

Pentru a tine o conferinta pe aceasta tema a fost invitat profesorul Jean-Noel Grandhomme, de la Universitatea de Stiinte Umane din Strasbourg, unul dintre cei buni cunoscatori ai personalitatii, vietii si carierei militare a generalului francez. Jean-Noel Grandhomme este autorul a numeroase studii dedicate perioadelor de razboi 1914-1918 si 1939-1945 in Romania, Rusia si Bulgaria, printre care si o ampla lucrare intitulata Generalul Berthelot si actiunea Frantei in Romania si Rusia (1916-1918) aspecte diplomatice, militare si culturale, se arata intr-un comunicat de presa al Ambasadei Romaniei la praga primit la redactie.

In deschiderea actiunii a luat cuvant domnul Jaroslav Lobkowicz, presedintele Aliantei Franceze din Plzen, domnul Jean-Luc Taradel, directorul Aliantei, precum si domnul consilier Traian Plesca. Atat acestia, cat si profesorul Jean-Noel Grandhomme au tinut sa aminteasca radacinile puternice ale colaborarii politice, diplomatice si culturale dintre Romania si Franta. A urmat difuzarea filmului documentar Umar langa umar, despre misiunea generalului Berthelot in Romania in perioada 1916-1918, realizat de Ministerul Apararii Nationale al Romaniei si prezentat in varianta sa in limba franceza. Publicul acestei manifestari, printre care cursanti ai Aliantei Franceze din Plzen si invitati din varii domenii, in special din turism si cultura, au adresat o serie de intrebari profesorului francez dupa expunerea acestuia, realizata cu mult profesionalism, imbinand informatiile istorice si stiintifice cu relatarea unor momente anecdotice, de culise, din perioada misiunii generalului Berthelot pe pamantul romanesc, apreciate in mod special de cei prezenti.

Aceasta actiune prin care organizatorii si-au propus sa prezinte o pagina poate nu intotdeauna suficient explorata a prieteniei demonstrate prin fapte si sacrificiu intre romani si francezi, a fost reeditata in spatiile de reprezentare ale misiunii diplomatice ale Romaniei din Praga, in mod special pentru atasatii militari acreditati in capitala ceha, trezind acelasi interes si aceeasi apreciere.

 
Cenaclu literar romanesc la SchiedamPDF Print E-mail
Schiedam, Olanda / Romanian Global News
Accesari :447
Saturday, 19 March 2005
Romanii din Olanda se vor intalni duminica, 20 martie, la cafeneaua Muzeului de Distilerie din Schiedam, pentru a lua parte la cenaclul literar O valiza plina cu bautura si vise.

Momentul literar va incepe la ora 13:30, si va include poezie, muzica si nelipsita tuica sau palinca, informeaza un portal al romanilor din tara lalelelor. Informatii suplimentare despre desfasurarea cenaclului se pot obtine de la site-ul organizatorilor din Rotterdam, www.letterenhuis.nl.

Poeziile care se vor citi la cenaclu vor fi recitate initial in limba romana, ca mai apoi versurile sa fie repetate de o actrita olandeza, in limba sa de origine.

 
Romania la Salonul International de carte de la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :350
Saturday, 19 March 2005

Romania va fi prezenta la cea de-a 25-a editie a Salonului International al Cartii de la Paris (18-23 martie) cu un stand colectiv, organizat de Asociatia Editorilor din Romania (AER), cu sprijinul financiar si logistic al Ministerului Culturii si Cultelor.

Printre editurile romanesti care vor participa la manifestarea din capitala Frantei se afla Ad Libri, Albatros, All, Aula, BE, Editiile Institutului European, Est, Simetria, Rao, Humanitas, Ideea, Libra, Noi Media Print, Pandora M, Paralela 45, Polirom, Monitorul Oficial, Tritonic, Univers enciclopedic, Vremea, Vivaldi si Casa Radio. Salonul va reuni 2.000 de autori, 1.200 de editori si difuzori de carte francezi si peste 300 straini precum si ilustratori din peste 25 de tari. In cadrul salonului vor avea loc lansari de carte, mese rotunde, simpozioane si dezbateri. Invitatul de onoare al acestei editii este Federatia Rusa, care va fi reprezentata de 43 de autori. Pavilionul dedicat acesteia se va intinde pe o suprafata de 700 mp. De asemenea, vor fi prezentate traduceri si lucrari in limba rusa ale operelor scriitorilor francezi.

 
Vernisaj de pictura cu artisti romani stabiliti in GermaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :636
Saturday, 19 March 2005

Radio Romania International si GALERIA "NA-H-VISION" din Stuttgart va invita in 25 martie 2005, de la ora 12.00, la Vernisajul expozitiei artistilor plastici din Germania care va avea loc in Siameza Radio-ului din strada Gen. Berthelot 60-62.

Departamentul Radio Romania International in colaborare cu Galeria particulara "Na-h-vision" a criticului de arta Eugen Cojocaru din Stuttgart va prezenta trei artisti plastici de origine romana, consacrati in Occident: Vasile Leondar din Knocke/Bruxelles, Belgia, Victor Gegiu si Vasile Rusu din Stuttgart, Germania. Expozitiei va putea fi vizitata in perioada 25 martie - 5 mai, intre orele 9:00 si 16:30. Detalii despre aceasta expozitie pot fi procurate la organizatori, Galeria "Na-h-vision" - Tel. 0049-711-327 88 71, sau la mail: Eugen.Cojocaru@web.de.

 
Romanii ortodocsi din Hartford vor vota duminicaPDF Print E-mail
Connecticut, SUA / Romanian Global News
Accesari :503
Saturday, 19 March 2005
Biserica ortodoxa romana cu hramul Schimbarea la Fata din localitatea americana Hartford, statul Connecticut, va organiza duminica, 20 martie, la sediul parohiei, Adunarea Generala de Alegeri.

Evenimentul va avea loc dupa terminarea slujbei duminicale care se desfasoara, ca de obicei, la biserica greceasca din oras. La aceasta intalnire pe care o organizeaza comitetul bisericii sunt invitati sa participe toti enoriasii care au platit cotizatie pe anul trecut si care, astfel, au drept de vot, se arata in buletinul periodic al parohiei pastorita de parintele Claudiu Lutai. Programul Adunarii Generale include semnarea listei de prezenta si acceptarea Procesului Verbal de la ultima Adunare Generala care a avut loc in februarie 2004, prezentarea Situatiei Financiare a Misiunii de catre Ecaterina Petra si Elena Cupceancu, propuneri pentru bugetul 2005, prezentat de Doina Pavel, presedintele comitetului bisericesc, luari de cuvant si propunerea si votarea unei decizii referitoare la construirea sau cumpararea unui lacas de cult propriu cu promisiunea concreta de sprijinire /donatii pentru realizarea acestui deziderat. Totodata, la reuniune se va prezenta si lista cu membrii care doresc sa candideze, dupa care cei nominalizati de Adunarea Generala vor fi votati  si se va stabili Adunarea Consiliului pentru alegerea in functiile Consiliului Misiunii.

 
La Toronto incep pregatirile de PastiPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :486
Saturday, 19 March 2005

Biserica romana greco-catolica din Toronto va celebra impreuna cu parohia romano-catolica Perpetual Help sarbatoarea Invierii Domnului.

Astfel, duminica, 20 martie, care este Duminica Floriilor in calendarul romano-catolic, se va oficia slujba Sfintei Liturghii de la ora 12:30, in Joia Mare de pe 24 martie va avea loc a alta slujba a Liturghei, Cina cea de Taina, iar in ziua de sambata, 26 martie, incepand cu ora 23:45 se va savarsi Sfanta Liturghie pentru Invierea Domnului, informeaza pagina oficiala de web a parohiei greco-catolice. Toate slujbele vor fi gazduite de biserica romaneasca Bunavestire, care se afla la adresa Toronto, 78 Clifton Rd. (Mount Pleasant Rd. / Saint Clair E.

 
Scoala Centrala din Bucuresti implineste 154 de aniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :1562
Saturday, 19 March 2005
In fiecare an, la data de 19 martie Scoala Centrala din Bucuresti celebreaza infiintarea sa petrecuta la de 19 martie a anului 1851.

Construirea scolii se datoreaza domnitorul Barbu Stirbey care aproba infiintarea in Bucuresti a "Pensionatului Domnesc de fete", aprobare ce se va concretiza abia la 20 noiembrie 1852. Aceasta amanare de mai bine de un an se datoreaza gasirii unei cladiri adecvate pentru noua institutie, inzestrarii ei, selectarii personalului si numirii directoarei primei scoli de fete infiintata de stat . Aceasta a fost Ana Iacobsen a carei tara de origine era Rusia. Astfel este pusa piatra de temelie a actualei Scoli Centrale, scoala ce va deveni in timp echivalenta feminina a liceului Sf. Sava, intemeiat cu trei decenii mai devreme.

Scoala nou-infiintata este destinata fiicelor unor demnitari, care se distinsesera in serviciul public si carora, statul, drept recunoastere si recompensa, le asigura in mod gratuit buna educatie a odraslelor. Intre primele 13 bursiere care incep cursurile in 1852, remarcam nume celebre ale vremii ca fiica lui Scarlat Ghica, fiicele logofetilor Florescu si Iancu Ralet, Marghiloman, Lahovary, Leurdeanu, Creteanu. Modelul educational preluat este cel francez iar in 1853 printre obiectele studiate de catre "demoizele", enumeram: limbile romana, franceza si germana, stiintele (religie, geografie, istorie universala, istorie naturala, aritmetica) si artele (caligrafie, desen, dans, muzica instrumentala si vocala, declamatie). Primul edificiu al noii institutii este reprezentat de Casa lui Manuc situata pe podul Targului de Afara (actuala Calea Mosilor). Este prima scoala secundara de fete cu internat din Tara Romaneasca si una dintre putinele scoli din Bucurestii acelor vremuri. Remarcam faptul ca scola nu este adresata protipendadei pentru care exista internatul cu predare in limba franceza, Notre Dame si cel cu predare in limba germana, Pitar Mos.

Pana la 1890 cand parintele arhitecturii romanesti, Ion Mincu, construieste actualul edificiu al Scolii Centrale, aceasta isi schimba gazdele : Casa lui Manuc, Casa Turnescu, unul dintre palatele familiei Ghica, pe strada numita "a Pensionatului/Pensionului", de langa Coltea. Scoala beneficiaza de directori straini ca Ana Iacobsen, Eliza Blaremberg, Louise Favre sau romani ca Chrisanta Romniceanu sau Maria Delavrancea in timpul carora, gratie seriozitatii si calitatii instructiei, scoala este asezata pe acelasi plan cu liceul Sf. Sava, institutie pentru baieti. Din 1864, liceul capata numele de Scoala Centrala pentru mai bine de sase decenii.

Incepand cu anul scolar 1990-1991, Scoala Centrala functioneaza la profilul uman cu trei clase bilingve (romana-franceza) si o clasa de limbi moderne, iar la profilul real cu o clasa bilingva (matematica-franceza) si una de matematica-informatica. In 1957, cladirea care adaposteste liceul, cladire aflata pe strada Icoanei la nr. 3-5, a fost declarata monument de arhitectura.

Muzeul scolii contine numeroase diplome obtinute de elevii ei in decursul anilor la concursurile nationale si internationale. Premii s-au obtinut la: limba latina (premii obtinute in Italia), limbile franceza, engleza si rusa, filosofie, chimie, sanitarii priceputi, literatura romana (concursul Mihai Eminescu), istoria Romaniei, poezie si arta plastica. Si tot in muzeul scolii se gaseste "Imnul Scoalei Centrale de Fete", al carui text a fost scris de Stefania Georgescu eleva in clasa a V-a si a carui muzica a fost compusa de de celebrul Alexandru Flechtenmacher (1822-1898), autorul melodiei "Horei Unirii".

Scoala Centrala este locul unde s-au format numeroase personalitati ale culturii ca: Zoe Dumitrescu-Busulenga, Lucia Demetrius, Catinca Ralea, Ana Cartianu, Theodosia Graur, Elena Tacciu si ale artei ca: Agatha Barsescu, Aura Buzescu, Violeta Andrei, Ala Jalea, Monica Ghiuta, Silvia Popovici sau Liliana Tomescu. Lista poate continua cu: Maria Cutairda-Catunescu (prima romanca doctor in medicina), Elisa Leonida-Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa), Silvia Creanga (prima femeie doctor in matematici a universitatilor romanesti), Sarmiza Bilcescu (prima femeie doctor in drept din lume si prima femeie avocat din Europa), Stefania Maracineanu (doctor in stiinte a Facultatii din Paris, profesoara la Scoala Centrala de Fete din Bucuresti, asistenta la Facultatea de Stiinte), Maria Teohari (prima femeie astronom a tarii), Floria Capsali (maestra la scoala de balet), Mimi Podeanu (artist decorator-numeroase expozitii in tara si in strainatate), Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvic din lume). Svetlana Bodnaras, medalia de vermeil a Academiei Franceze oferita drept recunoastere a meritelor sale pentru raspandirea culturii franceze, este actualul director al scolii.

La inceput de mileniu III, Scoala Centrala face parte din cele 11 licee de elita ale Bucurestilor, licee care isi aleg singure, prin concurs cadrele didactice. Acesta este Prezentul Scolii Centrale, un prezent rezultat dintr-un lung trecut in care, precum inscrisul de pe vechile certificate de absolvire : "Munca ne invioreaza sufletul si ne mangaie in nenorociri". Viitorul ramane celalat capat al acestui trecut, capat indreptat cu optimism si efervescenta spre veacul al XXI-lea.

 

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions