Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Studentii basarabeni din Timisoara sarbatoresc Ziua BasarabieiPDF Print E-mail
Timisoara, Bucuresti/Romanian Global News
Accesari :515
Wednesday, 23 March 2005

Organizatia Studentilor Basarabeni va organiza duminica, 27 martie, cu ocazia aniversarii a 87 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania de la 1918, o serie de activitati dedicate Zilei Basarabiei.

Sarbatoarea a debutat cu o expozitie de pictura basarabeana, incepand de marti, 22 martie, care va fi deschisa pana in data de 29 martie in incinta Papillon Caf din Timisoara. De asemenea, duminica, 27 martie, vor avea loc o serie de activitati dintre care o dezbatere la nivel national intre jurnalisti de renume din presa romaneasca cu titlul Rolul jurnalistului roman in democratizarea Moldovei. Dezbaterea va fi moderata de reprezentantul TVR1, Marian Voicu, si ii va avea ca invitati pe analistul politic si jurnalistul Victor Roncea (Ziarul Ziua, Bucuresti), jurnalistul si editorialistul Petru Bogatu (Redactor-sef Cotidianul Flux, Chisinau), regizorul Radu Gaina (TVR, Bucuresti), presedintele Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, Bucuresti, Eugen Tomac, reprezentantul Centrului de Studii NATO, Bucuresti, Dinu Turcanu si regizorul Dinu Cocea (Paris). Pentru informatii suplimentare: Nicolae Federiuc, presedinte OSB Timisoara, tel: 0744.907.569, email: n_federiuc@yahoo.com

 
Receptie in onoarea ambasadorului Romaniei la IslamabadPDF Print E-mail
Islamabad, Pakistan/Romanian Global News
Accesari :343
Wednesday, 23 March 2005

Ambasadorul Romaniei la Islamabad, Emil Ghitulescu a fost personajul central al unei receptii oferite in cinstea sa de presedintele partidului de guvernamant din Pakistan, Chaudhry Shujat Hussain, fostul premier pakistanez.

Receptia, la care au participat numeroase personalitati, a avut ca prilej incheierea misiunii diplomatului roman in Pakistan. Dintre participanti ii amintim pe presedintele Adunarii Nationale, Chaudhry Amir Hussain, Wassim Shujat, presedintele Grupului Parlamentar de Prietenie Pakistan-Romania, Mohammad Durrani, liderul grupului majoritar in Senat, Wasim Shahzad, ministrul de stat al culturii, Mohammad Nasir, ministrul de stat al afacerilor interne, Mushahid Hussain Syed, ministrul sanatatii, Adnan Aurangzeb, secretarul general al partidului de guvernamant, presedintele Forumului Cultural de prietenie Pakistan-Romania, presedinti de comisii din Senat si Adunarea Nationala precum si alti parlamentari si sefi de misiuni diplomatice. Receptia a fost organizata luni, 21 martie, in Palatul Punjab din Islamabad, o cladire impresionanta care este deschisa numai in ocazii deosebite. Presedintele partidului de guvernamant, Chaudhry Shujat Hussain, a dorit sa evidentieze, prin organizarea acestei receptii in cel mai luxos Palat, aprecierea cu totul speciala pe care parlamentarii si guvernul o acorda activitatii ambasadorului roman, se arata intr-un comunicat la Ambaasdei Romaniei la Islamabad.

 
Se schiteaza o colaborare viitoare a RGN cu "Observatorul" canadianPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :502
Wednesday, 23 March 2005

Zilele acestea am avut bucuria sa primim la redactie vizita colegului nostru de breasla de pe taram canadian, Dumitru Popescu.

Acesta conduce in Toronto un ziar romanesc, Observatorul si un cenaclu romanesc, un adevarat fenomen cultural romanesc, in capitala provinciei Ontario, unde traiesc foarte multi romani. Printre acestia se numara personalitati de marca precum Aura Urziceanu, sculptorul Nicapetre, scriitorii Teo Nicolescu, Ile Stelian si multi altii. Domnul Popescu a confirmat faptul ca stirile agentiei noastre ajung la romanii canadieni, ca sunt foarte apreciate, si asteptate si ca demersul nostru este laudabil. Daca ar fi sa fac lobby pentru ceva, as face pentru sustinerea voastra ca organizatie ne-a spus dl. Popescu. In cadrul discutiei cu domnia sa s-au pus bazele unei colaborari viitoare pe care o speram de bun augur si fiecare dintre parti si-a expus realizarile recente. Ziarul Observatorul din Toronto este printre primele publicatii romanesti din Canada, extrem de apreciate pentru profesionalismul si tinuta paginilor sale. De-a lungul timpului Observatorul a fost felicitat de primul ministru canadian, Jean Chretien, care subliniaza rolul important pe care l-a jucat ziarul romanesc Observatorul pentru promovarea identitatii culturale a comunitatii romanilor canadieni. Canada incurajeaza multiculturalismul si asociatiile romanesti pot gasi sprijin pentru finantarea proiectelor de pastrare a identitatii etnice, la fel ca si SUA. Cu toate acestea, sunt persoane, precum dl. Popescu, care nu asteapta ajutor nici de acolo si nici din tara pentru a face lucruri minunate. Cenaclul, targuri de carte, publicarea scriitorilor romani din Canada si SUA, expozitii si comemorari, clubul de jazz Aura Urziceanu, toate acestea sunt realizate prin forte proprii cu o mare daruire si convingere ca promovarea identitatii culturale este o datorie morala a fiecarui roman care isi iubeste tara de bastina. La multi ani si multa putere prietenilor si sufletului Observatorului din Toronto!

 
Doi ani de seri romanesti de intalnire la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :494
Wednesday, 23 March 2005

Romanii din Chicago vor sarbatori joi, 24 martie, inca o Seara Romaneasca. Evenimentul va fi gazduit, ca in fiecare joi a fiecarei saptamani, de Juliana Restaurant&Nightclub.

Aceste intalniri saptamanale ale romanilor din Chicago au pornit ca un experiment al Seara Romaneasca, insa pe parcurs s-au tranformat intr-un succes permanent, si gratie romanilor care au facut ca aceasta idee a mentinerii unei relatii intre romanii din regiune sa se tranforme in realitate, iar aceasta realitate au transformat-o intr-un vis magic care se desfasoara in fiecare joi seara. Anul acesta serile romanesti au ajuns deja la cel de-al doilea an de existenta, iar joi, 10 martie, a avut loc la Restaurantul Juliana celebrarea acestei aniversari intr-o atmosfera romaneasca veritabila.

 
Romanii sunt cea mai numeroasa populatie straina in LogronoPDF Print E-mail
Logrono, Spania/Romanian Global News
Accesari :550
Wednesday, 23 March 2005

In ultimii ani numarul de locuitori din Logrono este in crestere progresiva. Nu creste numai numarul de persoane originare din regiune, ci si cel al populatiei straine care alege sa se stabileasca aici.

Astfel, conform statisticilor valabile pentru finele anului 2004, romanii sunt nationalitatea straina cu cea mai mare pondere in Logrono, urmati de marocani, pakistanezi si columbieni, nationalitati care, de altfel, sunt aici la un nivel reprezentativ si pentru restul provinciilor spaniole. La finele lui 2004 Logrono avea un numar de 145.099 locuitori (inregistrand o crestere cu 2.866 de persoane fata de anul anterior), iar din acest total, 10% sunt cetateni straini, adica 16.184. Natalitatea in regiune a crescut si ea la nivelul anului 2004, ajungandu-se ca diferenta dintre numarul de nasteri si cel al deceselor sa se ridice la suma de 406 de persoane. Ceea ce reprezinta inca un semn bun este marirea ponderii populatiei tinere in Logrono, ajungandu-se astfel ca tinerii cu varste sub 30 de ani sa reprezinte 37% din totalul populatiei. In 2004 numarul de persoane nou inregistrate in Logrono a fost de 9.587, dintre care 3.427 provin din randurile imigratiei. Restul sunt impartiti astfel: 1.441 din nasteri si 4.719 din cetateni stramutati aici din alte provincii spaniole.

 
Pelicula "Domnisoara Cristina" va fi difuzata si la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :339
Wednesday, 23 March 2005

Institutul Cultural Roman din Praga va gazdui joi, 24 martie, de la ora 18:00, proiectia filmului Domnisoara Cristina, regizat de Viorel Sergovici.

Pelicula este realizata dupa nuvela omonima scrisa de Mircea Eliade. Evenimentul cinematografic va fi precedat de o o scurta prelegere pe tema filmului, a autorului sau si a scriitorului roman, pe care o va sustine profesorul Jiri Nasinec, cadru didactic la Universitatea Carol din Praga. Filmul va putea fi vizionat cu subtitrare in franceza, la sediul institutului din strada Nerudova 5, Mala strana, informeaza Ambasada Romaniei la Praga.

 
Doua sarbatori pentru romanii ortodocsi din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :485
Wednesday, 23 March 2005

Sarbatoarea Buneivestiri care se va celebra vineri, 25 martie, de catre toti crestinii ortodocsi si greco-catolici, constituie pentru enoriasii bisericii romanesti Sfantul Gheorghe din Toronto un prilej dublu de sarbatoare.

In afara serviciului religios de dimineata, care va contine slujba Utreniei si cea a Sfintei Liturghii, romanii vor organiza si o Intalnire a Seniorilor. Aceasta va avea loc dupa terminarea slujbei, respectiv de la ora 13:00, si se va desfasura in Sala Dacia, sala bisericii, informeaza pagina de web a parohiei ortodoxe. Cei care vor participa la acest eveniment sunt asteptati la sediul lacasului de cult romanesc, care se afla la adresa 247 Rosethorn Ave., Toronto. Petrecerea seniorilor este organizata de Asociatia Culturala Dacia, iar intrarea este gratuita.

 
Un nou forum pentru romanii din ElvetiaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :477
Wednesday, 23 March 2005

Comunitatea romanilor din Elvetia poate sa intre in legatura cu alti conationali ai sai din Tara Cantoanelor, printr-un nou forum pe net ce poate fi accesat la adresa casa-romanilor.ch/forum.

Locul de intalnire propus nu vrea sa inlocuiasca grupul de discutii deja existent, ci doar sa il completeze, informeaza portalul romanilor din Elvetia. Totodata, forumul vine in intampinarea nevoii de comunicare a diasporei romane care locuieste in acesata tara, si este functional de luni, 21 martie.

 
Turneu romanesc prin AmericaPDF Print E-mail
Florida, SUA/Romanian Global News
Accesari :530
Wednesday, 23 March 2005

Jean Constantin, Maria Dragomiroiu si Madalina Manole efectueaza in perioada martie-aprilie un turneu in Statele Unite ale Americii, intitulat Frumosul de la Marea Neagra.

Grupul de artisti romani va sustine spectacolele din aceasta luna vineri, 25 martie, la biserica romaneasca Sfantul Ioan din Phoenix, sambata, 26 martie, la biserica Sfanta Treime din Los Angeles, si duminica, 27 martie, la teatrul Le Petit Thrianon in San Francisco. In ceea ce priveste spectacolele din luna aprilie, acestea se vor desfasura vineri, 1 aprile, la restaurantul Transylvania din Hollywood, Florida, sambata, 2 aprilie, la Scoala Publica din New York, si duminica, 3 aprilie, la Philadelphia, intr-un local ce va fi anuntat ulterior, informeaza portalul romanilor din Florida. Urmatoarele reprezentatii din luna aprilie ale acestor artisti vor fi postate cat de curand de portalurile romanesti din Statele Unite ale Americii. Costul biletelor pentru adulti este de 25 de dolari, iar pentru copii 15 dolari, in conditiile in care acestea sunt rezervate din timp. Cei care isi vor achizitiona bilete direct de la intrare, vor plati 30 de dolari.

 
Viorica Cortez va fi "Mama Lucia"PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :354
Wednesday, 23 March 2005

Mezzosoprana Viorica Cortez va interptreata in seara zilei de miercuri, 23 martie, pe scena Operei din Roma, partitura "Mama Lucia" din spectacolul "Cavaleria rusticana" compus de Mascagni.

Interpreta romanca va evolua sub bagheta dirijorala a lui Marcello Panni, alaturi de sopranele

Lucia Mazzaria, Alessandra Franceschi si tenorii Lance Ryan si Silvano Carroli. Reprezentatia din

capitala Italiei este ultimul spectacol cu titlul "Cavaleria rusticana" care se va juca la Opera din

Roma in stagiunea de fata, la care Viorica Cortez participa in calitate de protagonista.

 
Modul de chat si pentru romanii canadieniPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :479
Wednesday, 23 March 2005

Romanii care locuiesc in Canada au la dispozitie un nou modul de Chat care a fost instalat pe pagina de web a Aliantei Romanilor Canadieni.

Prin acest nou program, romanii care se afla in aceasta parte a continentului nord-american, si nu numai, pot sa interactioneze cu alti romani, sa lege prietenii si sa isi mentina relatiile cu acestia. Modulul poate sa treaca de foarte multe firewalls, ceea ce inseamna ca poate fi folosit si la serviciu. Culorile si fundalul acestuia se pot configura de catre fiecare utilizator in parte, iar pentru deconectare se apasa pur si simplu pe bulina rosie.

 
Liceenii romani din Toronto pot studia in limba propriePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :509
Wednesday, 23 March 2005

Toronto District School Board, TDSB, a aprobat infiintarea unei clase de liceu cu predare in limba romana, care se va concretiza intr-un curs saptamanal.

Acesta se va desfasura fie seara, de la ora 18 la 21, sau sambata dimineata, intr-un loc ce va fi stabilit ulterior de cei din conducerea consiliului. Toti elevii participanti la cursuri vor primi din partea profesorilor credite cuantificabile la punctajul necesar admiterii la colegiu sau universitate, informeaza un portal al romanuilor din Canada. Ca acest proiect sa devina o realitate, este necesara inscrierea pina la data de 15 mai 2005 a unui numar minim de 25 de elevi de liceu in clasele IX, X, XI si XII.

 
Un nou loc de intalnire pentru romanii parizieniPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :533
Wednesday, 23 March 2005

Romanii din Paris au la dispozitie un nou loc de intalnire saptamanala. Este vorba despre barul Chez Claude, situat pe strada St. Honore din Paris.

Intalnirile se vor desfasura in zilele de sambata ale fiecarei saptamani, cu incepere de la ora 19.00. Atmosfera placuta de la Chez Claude va fi cea care ii va reuni la fiecare sfarsit de saptamana pe romanii stabiliti in Paris, care isi vor aminti, cu prilejul acestor intalniri, de petrecerile de acasa, chiar daca nu in spiritul unui traditionalism romanesc autentic. Romanii din Paris se pot intalni astfel cu prietenii mai vechi sau mai noi sau pot lega chiar noi prietenii in capitala franceza. La Chez Claude se poate ajunge foarte usor de la statia de metrou Palais Royal sau de la Louvre Rivoli.

 
Romanii din Marea Britanie se pot casatori la AmbasadaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :499
Wednesday, 23 March 2005

Romanii stabiliti in Marea Britanie si care intentioneaza sa isi lege destinele prin institutia casatoriei o pot face la Ambasada Romaniei, insa numai daca cei doi miri au drept de sedere in Marea Britanie.

In conditiile in care legea din Marea Britanie permite, ambasada poate oficia casatorii si intre un cetatean roman si unul de alta nationalitate. Este necesara, in acest sens, depunerea unei cereri. Cei doi romani care intentioneaza sa se casatoreasca la Ambasada Romaniei la Londra trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani pentru barbati si 16 pentru femei, sa nu fie deja casatoriti si sa prezinte documente de identitate valabile, la fel ca si dreptul de sedere in Marea Britanie. Se depune o cerere inainte cu zece zile de data la care se doreste casatoria, o cerere ce trebuie insotita de urmatoarele acte: o declaratie de casatorie semnata de viitorii soti la sediul Ambasadei, documente romanesti, eventual pasapoartele, valabile, certificatele de nastere in original, cate o declaratie scrisa si semnata personal la sediul Ambasadei, de catre cei doi viitori soti, din care sa rezulte situatia casatoriilor anterioare. Situatia casatoriilor anterioare se dovedeste cu urmatoarele acte: copie a sentintei de divort sau a hotararii de anulare a unei casatorii anterioare, certificatul de deces al fostului sot (acolo unde este cazul) sau certificatul de casatorie anterior cu mentiunea desfacerii casatoriei. La dosar mai sunt necesare si certificatele medicale individuale privind starea sanatatii viitorilor soti, din care sa rezulte clar daca sunt sau nu apti pentru a incheia casatoria, certificate valabile pe o perioada de 14 zile de la data emiterii lor. Daca actele prezentate de solicitanti sunt redactate intr-o limba straina ele trebuie traduse la un traducator autorizat sau la un notar public din Marea Britanie si sa aiba apostila Conventiei de la Haga.

Daca este vorba despre o casatorie intre un cetatean roman si unul strain este necesar, in plus, ca legea tarii ceteanului strain sa nu prevada un impediment pentru casatorie. Cetateanul roman are nevoie, pentru oficierea acestei casatorii, de aceleasi acte mentionate mai sus. In schimb, cetateanul strain trebuie sa prezinte un dosar care sa cuprinda: o declaratie de casatorie semnata la sediul Ambasadei, un document de identitate valabil (pasaport), certificatul de nastere in original, un certificat de celibat, eliberat de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este sau de catre misiunea diplomatica ori oficiul consular al acelui stat in Marea Britanie. Mai este necesar un certificat de cutuma privind conditiile de forma si de fond ale incheierii casatoriei potrivit legii statului al carui cetatean este. Acest certificat va fi eliberat, de asemenea, fie de autoritatile competente ale statului al carui cetatean este, fie de catre misiunea diplomatica sau oficiul consular competent al acelui stat in Marea Britanie. Si in acest caz actele redactate in alte limbi trebuie traduse, autorizate si apostilate. Pentru legalizarea fiecarei traduceri, taxa consulara este de 24 de lire sterline.

 
Reuniune SEECP la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :327
Wednesday, 23 March 2005

Incepand de joi, 24 martie, presedintii Comisiilor pentru politica externa si integrare europeana din parlamentele statelor participante la Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est se vor intalni, timp de doua zile, la Parlamentul Parlamentului.

La reuniune vor fi prezenti si reprezentanti ai Parlamentului European. Vor fi discutate modalitati de intarire parlamentara a SEECP, o cooperare mai stransa in Europa de Sud-Est si actiuni pentru sprijin in vederea integrarii europene. Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP) este o structura regionala de cooperare, neinstitutionalizata, care a luat fiinta in 1996, cu ocazia unei intalniri a ministrilor de Externe din Albania, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru si Turcia. Ulterior, tarilor fondatoare mai sus enumerate li s-au alaturat Bosnia si Hertegovina (februarie 2001) si Croatia (2004). Republica Moldova are statut de observator. SEECP este unicul forum din Europa de Sud-Est, creat si gestionat exclusiv de Statele participante (regional ownership), cu scopul de a contribui semnificativ la imbunatatirea climatului politic din regiune, prin promovarea intereselor tarilor participante, de integrare in structurile politice, de securitate si economice europene si euro-atlantice.

 
Gheorghe Zamfir celebreaza 55 de ani de activitatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :353
Wednesday, 23 March 2005

Naistul roman Gheorghe Zamfir va sustine joi, 24 martie, un concert extraordinar la sala George Enescu a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.

Concertul se va desfasura cu incepere de la ora 18.00 si va marca implinirea a 55 de ani de activitate artistica a artistului. Aristul va fi acompaniat de-a lungul spectacolului de Orchestra Simfonica Concerto si de clasa de nai a Universitatii Nationale de Muzica. Repertoriul serii va contine atat piese proprii ale lui Zamfir cat si creatii semnate Grigoras Dinicu, Bela Bartok, Lloyd Webber si James Last. Cu aceasta ocazie, naistul roman isi va prezenta public si teza de doctorat cu titlul Naiul geneza, evolutie si semnificatie.

 
Leul greu ii sperie pe romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :970
Wednesday, 23 March 2005

Romanii sunt, in general, speriati de aparitia leului greu pe piata romaneasca. Aceasta este concluzia unui sondaj INSOMAR realizat in perioada 16-21 februarie pe un esantion de 1.295 de persoane din 49 de localitati urbane si 55 de localitati rurale.

Conform datelor sondajului, cei mai multi dintre romani (peste jumatate) cred ca inflatia va creste din pricina leului greu. 50.9% cred ca preturile la alimentele de baza vor creste. Specialistii INSOMAR apeciaza ca, in general, populatia din Romania percepe negativ aceasta introducere a leului greu. Perceptia negativa se remarca atat la persoanele cu un nivel scazut al educatiei, carora veniturile scazute nu le confera siguranta zilei de maine, cat si la persoanele cu un nivel ridicat al educatiei. Acestia din urma sunt ingrijorati in legatura cu alinierea preturilor exprimate in leul greu la preturile europene, insa fara ca salariile sa se europenizeze si ele. Numai 22.7% dintre repondentii la chestionarul INSOMAR cred ca aparitia leului greu va determina o scadere a inflatiei si este aici vorba despre segmentul de tineri din mediul urban. Totodata, un procent similar, 21.6%, cred ca si puterea de cumparare a romanului va creste odata cu aparitia leului greu, iar 26.6% au indicat ca denominarea leului va conduce automat si la scaderea cursului principalelor valute de pe piata. Leul greu va intra in circulatie incepand cu data de 1 iulie, cand va circula in paralel cu leul vechi. Deocamdata romanii se pot familiariza cu leul greu numai vazand preturile din magazine, care sunt exprimate in ambele monede. Incepand din data de 31 iulie 2006, actuala moneda a Romaniei nu va mai avea putere de circulatie, ramanand ca leul greu sa fie singura moneda nationala.

 
Reuniune oficiala internationala pe probleme de mediu la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Wednesday, 23 March 2005

Romania gazduieste in perioada 21-23 martie cea de a IV-a reuniune a Retelei Regionale a tarilor Est-Europene si ale Asiei Centrale cu economie in tranzitie, pentru implementarea Protocolului de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon.

Evenimentul face parte dintr-un proiect regional pe care il organizeaza Programul Natiunilor Unite pentru Mediu si Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor din Romania. La manifestare vor participa specialisti din ministerele mediului din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Cipru, Georgia, Kyrgystan, Macedonia, Moldova, Serbia si Muntenegru, Turkmenistan, Turcia, experti din cateva state membre ale Uniunii Europene, precum Austria, Suedia, Ungaria, Cehia, dar si reprezentanti ai altor organisme internationale subsidiare Conventiei de la Viena, respectiv PNUD, ONUDI, UNEP (Programul Natiunilor Unite pentru Mediu) si Fondul Multilateral pentru implementarea Protocolului de la Montreal. Reuniunea de la Bucuresti va fi marcata de implinirea, la 22 martie 2005, a 20 de ani de la data semnarii Conventiei de la Viena pentru protectia stratului de ozon, informeaza Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor din Romania. O alta actiune importanta din cadrul reuniunii o constituie intalnirea directorului Programului Natiunilor Unite pentru Mediu - Paris, Monique Barbut, cu ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, pentru dezvoltarea colaborarii dintre cele doua institutii pe care le reprezinta.

 
Aromanii celebreaza Ziua CuculuiPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :517
Wednesday, 23 March 2005

Comunitatea aromana din localitatea constanteana Mihail Kogalniceanu va celebra vineri, 25 martie, odata cu sarbatoarea religioasa a Buneivestiri, si Ziua cucului sau Vanghelismolul.

Printr-un eveniment realizat de Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale Constanta, aromanii din aceasta zona a tarii vor lua parte la o actiune de amploare menita sa reliefeze traditiile dobrogene. Ziua cucului este celebrata in calendarul popular de Bunavestire si este insotita de convingerea ca in aceasta zi, pasarea reincepe sa cante, dar doar pana la sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, cand tace si se preschimba in uliu.

 
Traian Vuia, omagiat in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :494
Wednesday, 23 March 2005

Catalin Prunariu, cel mai tanar comandant de aeroclub din Romania si fiul cunoscutului astronaut roman Dumitru Prunariu, va putea pilota, pe 18 martie 2006, pe campiile de la Montesson, Franta, un aparat de zbor care a fost construit dupa proiectele unor ingineri timisoreni, in semn de omagiu pentru personalitatea marcanta a celui care a fost Traian Vuia.

Evenimentul va avea loc ca urmare a implinirii unui veac de cand omul de stiinta roman a reusit sa ridice de la sol, pe aceleasi campii franceze, primul aparat de zbor mai greu decat aerul. Performanta a fost cu atat mai notabila, cu cat mijloacele de punere in practica a acestei realizari greu de atins au apartinut in totalitate romanului. In semn de apreciere si recunoastre a contributiei aviatorului roman, autoritatile judetului Timis intentioneaza sa initieze un act normativ pentru declararea anului 2006 ca fiind anul Traian Vuia.

 
Colectia de carti a lui Adrian Marino va fi donata bibliotecii din ClujPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :346
Wednesday, 23 March 2005

Cartile care au facut parte din colectia personala a scriitorului Adrian Marino vor fi donate, prin intermediul sotiei sale, Lidia Bote, Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj.

Institutia culturala clujeana va primi aceasta donatie prin testament ca urmare a faptului ca Adrian Marino lucra la o bibliografie pentru biblioteca din Cluj, cu tot ce scrisese el sau tot ceea ce se scrisese despre el. Scriitorul roman a fost asistent suplinitor la catedra de Istoria Literaturii Romane, condusa de George Calinescu, intre anii 1944 si 1947, iar in perioada 1973-1980 a intemeiat, redactat si condus prima revista de studii literare in limbi de circulatie internationala, intitulata Cahiers roumains d'etudes literaires. Adrian Marino a incetat din viata saptamana trecuta, la varsta de 84 de ani.

 
Soarta aeroportului din Iasi ar putea fi decisa de americaniPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :539
Wednesday, 23 March 2005

Aeroportul din Iasi ar putea sa fie modernizat cu ajutorul unei firmei americane, intitulata Trans Design Associatied.

Pablo Riofrio, reprezentant al companiei TDA, impreuna cu Monica Eremia, specialist pe probleme de comert al Ambasadei SUA in Romania, s-au deplasat la Iasi pentru a vedea in ce masura aeroportul de aici ar putea fi supus unor proceduri de modernizare, informeaza un cotidian local. Firma americana si-a asumat deja raspunderea pentru acoradarea consultantei referitoare la dezvoltarea aeroportului si la finantarea studiilor de fezabilitate aferente proiectelor de modernizare. Totodata, reprezentantul Trans Design Associatied va prezenta autoritatilor locale din municipiul Iasi si posibilitatile de finantare, in conditiile in care exista si varianta unui parteneriat public-privat. Compania americana va intocmi pana la jumatatea lunii mai un raport in care se va prezenta conducerii judetului Iasi ceea ce trebuie facut in urmatorii zece ani pentru ca traficul aerian din Iasi sa fie in conformitate cu cererile Uniunii Europene si cele la nivel international.

 
Concurs literar pentru elevii romani din diasporaPDF Print E-mail
Botosani, Romania/Romanian Global News
Accesari :422
Wednesday, 23 March 2005

Elevii romani din diaspora pot sa participe de marti, 22 martie, la Concursul national de limba si literatura romana "Mihai Eminescu" lansat de municipalitatea din orasul Botosani.

Competitia se intituleaza "Eminescu in aeternum" si este structurata pe doua sectiuni: creatie originala (poezie si proza) si interpretarea operei eminesciene, informeaza Inspectoratului Scolar Judetean Botosani. Lucrarile care participa la concurs trebuie sa fie transmise prin posta electronica la adresa isjbt@yahoo.com, cu mentiunea "competition Eminescu", si sa fie trecute in format "doc". Castigatorii vor fi premiati pe 15 iunie, chiar la Botosani, iar lucrarile care au meritat aprecierile juriului vor fi postate pe site-ul Prefecturii. Informatii suplimentare despre acest concurs pot fi obtinute de pe site-ul inspectoratului, la adresa www.isj.botosani.ro.

 
Andrei Pavel in turul II al Turneului de la MiamiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :472
Wednesday, 23 March 2005

Tenismenul roman, Andrei Pavel, cap de serie nr. 20, va juca direct in turul II al turneului de la Miami, intalnind in prima partida pe invingatorul partidei ce se va disputa intre rusul Igor Andreev si un jucator venit din calificari.

Valoarea totala a premiilor cu care este dotat acest turneu este de 3.2 milioane de dolari. Si celalalt tenismen roman, Victor Hanescu va evolua in cadrul acestui turneu, intalnindu-l in runda intai pe francezul Antony Dupuis, iar daca va trece de acesta, pe americanul Taylor Dent, cap de serie nr. 31. Horia Tecau si Razvan Sabau au fost invinsi, in primul tur al calificarilor, la turneul de la Miami.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions