Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Guvernul Tarlev a demisionatPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :365
Thursday, 24 March 2005

Membrii Executivului au adoptat miercuri, 23 martie, Hotararea privind demisia Guvernului. Cererea de demisie a fost prezentata Legislativului spre examinare, informeaza corespondentul RGN la Chisinau.

Hotararea a fost aprobata in conformitate cu prevederile articolelor 100 si 103 din Constitutia Republicii Moldova si a articolului 6 din Legea cu privire la Guvern. Joi, 24 martie, noul Parlament urmeaza sa accepte cererea de demisie.

 
Americanii solicita o strategie privind alimentarea copiilor in scoli in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :338
Thursday, 24 March 2005

Ambasadorul SUA in Republica Moldova, Heather Hodges, s-a pronuntat miercuri, in cadrul unei conferinte nationale, organizate la Chisinau, pentru implementarea in Republica Moldova a Strategiei privind alimentarea copiilor in scoli, pornind de la situatia in care, in ultimii 10 ani, in Republica Moldova se inregistreaza o reducere a consumului de carne, de peste si lapte atat la copii, cat si la maturi.

Directorul adjunct al Centrului national de medicina preventiva, Ana Volneanschi, a precizat ca "aceasta situatie este conditionata nu doar de criza economica din Republica Moldova, dar si de insuficienta culturii alimentare la populatie, de absenta cunostintelor privind alimentarea corecta etc". "In prezent, omul se alimenteaza cum ii permite buzunarul sau cum crede el ca ar fi corect", a spus Volneanschi, atragand atentia asupra subnutritiei copiilor si tinerilor. Potrivit specialistilor, alimentatia irationala, dezechilibrata, excesiva sau deficitara prezinta un factor de risc pentru sanatatea si nivelul dezvoltarii fizice a copiilor. In prezent, hrana copiilor din gradinite contine mai multa paine, terci, produse cu ulei si mai putin lapte, carne, peste. Totodata, in scoli nu se mai face vitaminizarea alimentatiei copiilor. "Din cauza subnutritiei, 28 la suta din copiii in varsta de pana la 5 ani sufera de anemie. O problema este si deficitul de iod in produsele alimentare, situatie care afecteaza intelectul. In ultimii 10 ani, fiecare al treilea copil in varsta de 8-10 ani a fost depistat cu problema glandei tiroide", a spus Volneanschi. Expertii in domeniu afirma ca elevii din ciclul primar, in timpul programului scolar, pierd pana la 500 calorii, iar cei din ciclul gimnazial si liceal - pana la 800-900. Aceasta cantitate de energie poate fi recuperata numai prin produse alimentare, in caz contrar, elevii obosesc, au probleme cu insusirea programului scolar etc. In noiembrie 2003, la Strasbourg, Consiliul Europei a organizat un forum privind problemele alimentatiei elevilor, unde s-a tras concluzia ca "organizarea alimentatiei elevilor este necesara si nu are alta alternativa". Potrivit lui Volneanschi, anual in lume sufera de foame aproximativ 500 milioane oameni, dintre care 25 milioane, inclusiv 12 milioane copii, mor.

 
Marian Lupu a acceptat sa fie presedinte al ParlamentuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :328
Thursday, 24 March 2005

Actualul ministru al Economiei din Basarabia, Marian Lupu, a acceptat miercuri, 23 martie, sa candideze la functia de presedinte al Parlamentului Republicii Moldova.

Solicitat sa confirme aceasta propunere a comunistilor, Lupu a declarat ca "si-a dat acordul dupa ce plenara PCRM a decis sa inainteze candidatura sa la aceasta functie". Miercuri a avut loc plenara CC al PCRM, in cadrul careia au fost discutate candidaturile comunistilor pentru principalele functii de stat. Astfel, Vladimir Voronin urmeaza a fi acceptat pentru functia de presedinte al Republicii Moldova, iar functia de premier poate reveni actualului ministru de Externe, Andrei Stratan. Solicitat sa comenteze candidaturile comunistilor, presedintele PPCD Iurie Rosca a declarat: "candidatura lui Vladimir Voronin pentru functia de presedinte al Republicii Moldova nu constituie o surpriza, in schimb este surprinzatoare candidatura lui Marian Lupu pentru functia de presedinte al Parlamentului". "Sa speram ca aceasta initiativa se inscrie in intentia PCRM de a se reforma din interior si de a scoate in fata persoane mai receptive la nevoia de integrare europeana, de realizare a unei reforme politice si economice profunde pentru fortificarea institutiilor democratice ale statului si pentru dezvoltarea economiei nationale. Sa speram ca urmatorii patru ani vor decurge mai productiv si mai constructiv pentru Republica Moldova", a conchis Rosca.

 
Kremlinul strange relatiile cu rusii din afara RusieiPDF Print E-mail
Chisinau, Romania/Romanian Global News
Accesari :329
Thursday, 24 March 2005

In timp ce autoritatile de la Bucuresti nu reusesc sub nici o forma sa ajunga la un consens cu romanii din afara granitelor in ceea ce priveste o lege a Diasporei, Rusia a reusit sa constientizeze importanta mentinerii legaturilor cu cetatenii rusi aflati in afara tarii.

Presedintele Rusiei Vladimir Putin a infiintat recent o noua directie in administratia sa, menita sa activeze in statele independente, create pe teritoriul fostei URSS, pentru a intari "relatiile cu conationalii, care locuiesc peste hotare", informeaza publicatia "Kommersant". In functia de sef al Directiei pentru relatii interregionale si culturale cu tarile straine Putin l-a numit pe jurnalistul si expertul in tehnologii politice Modest Kolerov. Directia este subordonata sefului administratiei prezidentiale, Dmitri Medvedev. Modest Kolerov a spus presei moscovite ca "Rusia trebuie sa-si apere interesele in spatiul post-sovietic". El a declarat ca, in primul rand, intentioneaza sa ridice problema utilizarii limbii ruse in acest spatiu. "Limba rusa demult nu mai este o valoare etnica, transformandu-se intr-o valoare internationala si, de aceea, statul rus, cu sprijinul meu, trebuie sa-i sustina pe purtatorii ei si sa le ajute sa constientizeze ca Rusia ii sustine", a spus Kolerov. Potrivit publicatiei "Kommersant", colegii il caracterizeaza pe Kolerov drept un "antifascist si contrarevolutionar sadea". Publicatia electronica Utro.ru mentioneaza in context ca aceasta caracterizare i se potriveste de minune, deoarece Kolerov este seful agentiei de presa Regnum, pe site-ul careia sunt afisate cu regularitate articole si materiale analitice, ce ii demasca pe dusmanii Rusiei, care organizeaza in jurul ei "revolutii de catifea" si submineaza suveranitatea ei. Utro.ru scrie ca Modest Kolerov, impreuna cu presedintele Fundatiei de politica eficienta Gleb Pavlovski, conduc o comisie de proiecte, ce reuneste politologi rusi. Potrivit caracteristicii lui Pavlovski, Kolerov este un liberal, antifascist si contrarevolutionar impecabil. Pavlovski considera ca directia creata de Putin va indeplini aceste functii si sarcini, care nu au fost indeplinite de catre MAE rus. "Occidentul a inceput cumpararea elitelor din Rusia, conform principiului aplicat in statele post-sovietice. In prezent, puterea intra intr-o concurenta directa pe aceasta piata. Modest va conduce acest proces", a declarat Pavlovski.

 
Comunitatea Romano-Americana din MichiganPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :876
Thursday, 24 March 2005

Portalul rdt.dordetara.ro, portal al romanilor din diaspora, a publicat recent un material referitor la comunitatea de romani care traieste in statul american Michigan.

In cadrul acestuia se specifica faptul ca romanii si romanii-americani reprezinta un grup etnic distinct in cadrul societatii americane, ajuns la aproape un secol de existenta in Michigan. "Primii imigranti romani au sosit in Michigan la sfarsitul secolului trecut, in mod individual. Majoritatea erau comercianti si ucenici care si-au lasat inca din tara satele sau orasele natale in cautare de lucru. Odata ce au ajuns pe propriile picioare, acestia au devenit mai independenti, aventurosi, dornici de o viata mai buna. Acesti romani, sositi in Statele Unite ale Americii in mod izolat, au inceput sa le scrie celor de acasa, rude si prieteni despre noua lor viata, si sa-i cheme si pe acestia in noua lor patrie. Zugravindu-le o imagine optimista despre avantajele vietii de aici, un numar tot mai mare de romani au inceput sa-si gaseasca drumul catre America. Insotiti de familiile lor, acesti romani au inceput sa-si construiasca nu numai case, dar si o viata noua, devenind cetateni naturalizati si parte din viata americana in multe orase. Lor le datoram intemeierea, organizarea, constructia si intretinerea bisericilor romane, centrelor si altor institutii, care au fost transmise generatiilor de romani nascuti in aceasta tara, iar mai recent noilor generatii de romani sositi dupa cel de-al doilea razboi mondial. Din punct de vedere istoric, orasul Detroit a fost considerat a avea cea mai larga concentratie de romani, dar in timp, datorita cresterii numarului de imigranti romani in New York si sudul Californiei, aceasta pozitie a fost pierduta. Putem afirma ca numarul romanilor si al americanilor de origine romana in Michigan este de aproximativ 40.000-60.000. Astazi, exista nouasprezece biserici romanesti in Wayne, Oakland, Macomb, Jackson and Kent Counties, in stransa legatura cu religia, educatia si centrele culturale auxiliare. Exista de asemenea cinci Uniuni sau Ligi, afiliate in cadrul unei Asociatii centrale, un centru al veteranilor AMVETS, echipe sportive, ansambluri si orchestre de muzica romaneasca, si dansuri populare romanesti.
In Michigan se afla ambele Arhiepiscopii Ortodoxe din America de Nord, si de asemenea Manastirea Ortodoxa Romana de calugarite in Rives Junction. Centrul Roman-American de Mostenire Culturala, fondat in 1975, in Grass-Lake, reprezinta un loc unic de pastrare a documentelor referitoare la valurile de imigrare romaneasca in America de Nord. Publicatiile Centrului Roman-American, "Solia", "Credinta", si "Buletin de Informare", sunt prezente in peisajul romanesc din Michigan. Revista "Lumea Romaneasca" publicata in Grand Rapids, cu circulatie internationala, precum si programul de radio in limba romana "Ora Romaneasca", difuzat in fiecare sambata, reprezinta puncte de mare interes pentru comunitatea romaneasca.
Institutiile Romano-Americane, religioase, culturale, precum si asociatiile, sunt cele mai evidente dovezi ale existentei romanilor ca grup etnic, atat pentru romanii din Michigan, cat si pentru societatea americana: bisericile romanesti in Michigan, centrul mostenirii culturale Romano-Americane, MIROL ( Liga studentilor romani din cadrul Universitatii Michigan), ARMS (Asociatia Romanilor din cadrul Universitatii Michigan State) sau artistul roman din Michigan, Vasile Achim". Mai multe informatii despre aceasta comunitate de romani de pe cuprinsul Statelor Unite ale Americii se pot obtine de la pagina de web a Ambasadei Romaniei la Washington.

 
Conditii mai grele pentru imigrantii din GreciaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :472
Thursday, 24 March 2005

Noua Democratie din Grecia a schitat recent un plan al noii legi a imigratiei din aceasta tara, o lege ce s-ar putea sa fie in dezavantajul atat al romanilor aflati in Grecia, cat si al celorlalte nationalitati de aici.

Conform celui mai recent sondaj referitor la imigratia din Grecia numarul de imigranti din aceasta tara reprezinta 8% din totalul populatiei elene, respectiv 11 milioane de persoane. Desi noua lege se aseamana destul de mult cu cea actuala, pe care intentioneaza sa o inlocuiasca, acest proiect contine o serie de prevederi cu caracter restrictiv in ceea ce priveste accesul la munca si dreptul la schimbarea de domiciliu. Pentru reinnoirea actelor permise de munca sau permise de sedere taxele pe care actuala lege le prevede raman la fel de ridicate. Noua lege propune si noi masuri in ceea ce priveste reunirea familiala pe teritoriul acestei tari si acordarea permisului de resedinta pe termen lung pentru cetatenii straini care sunt rezidenti legali in Grecia de o perioada de minim 5 ani. Noul proiect va cere imigrantilor sa faca dovada faptului ca au avut permise de rezidenta de cel putin cinci ani de la intrarea legii in vigoare. Astfel, un cetatean care va intra pe teritoriul Greciei in anul in care legea va intra in vigoare va fi nevoit sa astepte 5 ani pentru a deveni rezident legal pe termen nelimitat in aceasta tara. Tot conform acestui nou proiect de lege taxa necesara pentru aplicarea in vederea obtinerii permisului de sedere va fi, dupa toate probabilitatile, in valoare de 900 de euro. Se pare ca legea va intra in vigoare undeva la nivelul anului urmator.

 
Ambasadorul roman la Islamabad distins de statul pakistanezPDF Print E-mail
Islamabad, Pakistan/Romanian Global News
Accesari :313
Thursday, 24 March 2005

Ambasadorul Romaniei la Islamabad a primit, alaturi de alte trei personalitati marcante din diverse domenii de activitate din Pakistan, o distinctie din partea acestei tari, in cadrul unei ceremonii ocazionate de marcarea Zilei Nationale a Pakistanului, miercuri, 23 martie.

Reprezentantul diplomatiei romane in Pakistan a primit ordinul Hilal-e-Quaid-e Azam, singurul diplomat strain distins cu acest ordin pentru literatura in ultimele decade. Publicul prezent la ceremonia gazduita de Palatul Prezidential Aiwan Sadr din Islamabad, a primit cu caldura anuntul decorarii lui Ghitulescu. Din public au facut parte personalitati locale, printre care primul ministru Shaukat Aziz, presedintele Senatului, Mohammadmian Soomro, presedintele Adunarii Nationale, Chaudhry Amir Hussain, membri ai guvernului Pakistanului, parlamentari, oameni de cultura si businessmeni, conducatori de mari unitati militare si alti lideri militari, sefi ai unor importante institutii administrative centrale, redactori sefi si directori ai principalelor publicatii pakistaneze, precum si sefii misiunilor diplomatice din Islamabad. In timpul ceremoniei de decorare cu inaltul ordin Hilal-e-Quaid-e-Azam, s-a citit decretul prezidential, prin care s-a mentionat ca prof. dr. Emil Ghitulescu, reputat diplomat a reprezentat stralucit cultura si literatura Romaniei in Pakistan. El a publicat peste 700 de eseuri, articole si interviuri, raspandind larg valorile culturii si civilizatiei poporului roman. Mentionandu-se studiile comparative ale ambasadorului roman dedicate dialogului intre culturi, s-a subliniat contributia remarcabila a acestuia la cunoasterea mai buna a traditiilor si mostenirilor culturale ale celor doua tari. Presedintele Pakistanului a multumit ambasadorului roman pentru eforturile sale de exceptie in a aduce mai aproape cele doua tari, prin promovarea intelegerii si cooperarii intre natiuni cu instrumentele culturii. In timpul receptiei care a urmat ceremoniei, presedintele si primul ministru ai Pakistanului au felicitat inca o data pe ambasadorul roman, au facut fotografii impreuna si si-au reinnoit angajamentul de a dezvolta si diversifica relatiile prietenesti dintre Romania si Pakistan. Ceilalti membri ai corpului diplomatic din Islamabad au exprimat, de asemenea, calde felicitari ambasadorului roman.

 
Adrian Nicolae Carcu a castigat locul intai la 2004 TopCoder OpenPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :498
Thursday, 24 March 2005

Adrian Nicolae Carcu, student la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, a castigat sectiunea de Design de componente din cadrul competitiei TopCoder Open care s-a desfasurat in perioada 11-14 martie in localitatea americana Santa Clara, statul California.

In urma acestui rezultat deosebit, romanul a primit din partea sponsorului concursului, compania Microsoft, un premiu in valoare de 20.000 de dolari. Alaturi de Adrian Nicolae Carcu, pe lista castigatorilor concursului de Algoritm, Design si Dezvoltare de componente s-au mai aflat Tomasz Czajka din Polonia si Jin GuanZhou din China, se arata intr-un comunicat de presa emis de TopCoder. In cadrul acestui concurs, participantii a trebuit sa conceapa componente software Java si Net refolosibile, studentul roman din Bistrita reusind sa-I devanseze la acest capitol pe Sergey Kalinichenko din San Francisco si Pavlo Aksonov din Ucraina. Compania Microsoft s-a declarat onorata de participarea la acest concurs in calitate de sponsor principal si de faptul ca toti concurentii au demonstrat un inalt nivel de pregatire, se mai arata in comunicatul de presa. TopCoder este liderul mondial in identificarea, evaluarea si implementarea unor programe eficiente de software. Rezultatele pe care le obtine Top Coder la cele mai importante concursuri pe care le desfasoara, la competitiile saptamanale si prin intermediul proiectelor de componente creeaza o baza de date globala de studenti talentati si de programatori profesionali.

 
Cuvantul DOR in opera romana si albanezaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :401
Thursday, 24 March 2005

Institutul Cultural Roman de la Viena si Forumul Mondialist va invita pe 23 martie, incepand cu ora 19:00 la prezentarea cartii "Exemple de DOR in cultura albaneza si romana" a profesorului dr. Luan Topciu.

Prezentarea va fi facuta de dr. Thede Khal de la Institutului de Studii Sud-Est Europene si va avea loc la sediul Institutului Cultural Romanesc din Argentine-Strace nr. 39. Cartea profesorului Topciu este organizata in cinci capitole: un clasament sociocultural al cuvantului DOR, cu indicatii asupra legaturilor folclorice si de limba din zona Balcani, cuvantul DOR ca subiect liric, cuvantul DOR in literatura romana, cu comentarea textelor lui Eminescu si Blaga, interpretarea DOR-ului la Asdreni-Poradeci-Kuteli si in final DOR-ul in literatura postbelica cu un crochiu asupra metafizicii cuvantului in opera lui Nichita Stanescu, comparativ cu opera scriitorului albanez Ismail Kadare. Cercetarile profesorului Luan Tociu deschid nu numai portile unor noi descoperiri sintetice in sectorul studiilor culturale si a folclorului dar aduc si o contributie importanta la caracteristica literaturii sud-est europene. Profesorul dr. Luan Topciu s-a format la Universitatea Bucuresti dar si la Universitatea din Tirana. In 1990 a absolvit universitatea albaneza cu lucrarea "structura statistica a limbii". Intre 1995-1996 a predat in cadrul Universitatii Bucuresti. Dupa 1997 este redactor sef la revista "Albanezul" si "Shqiperia XXI", traducator al mai multor carti si autorul primului dictionar albanez. Seara va fi incheiata in ritmul muzicii interpretate de Klaus Joachim Keller si a unei cupe de sampanie oferita de Institutul Cultural Roman de la Viena.

 
Petrecere pe Tamisa pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :423
Thursday, 24 March 2005

Romanii din Marea Britanie vor petrece vineri, 25 martie, pe vasul HMS President, o seara de neuitat odata cu inaugurarea seriei de petreceri in aer liber din aceasta primavara.

Petrecerea va incepe de la ora 18.00 si se va prelungi pana la 23.00, intr-o atmosfera romaneasca, cu muzica romaneasca, veche si noua, pentru toate gusturile. Intrarea se face pe baza de rezervare. Dupa un sir intreg de petreceri romanesti in capitala britanica desfasurate in puburi sau in cluburi, romanii s-au hotarat sa sarbatoareasca primavara pe Tamisa, urcandu-se la Victoria Embankement, pa vasul HMS President. Cei pasionati de jocuri si interesati de castiguri vor putea participa si la o tombola, de la ora 21.30, ale carei premii vor consta in filme pe VHS, vinuri romanesti de Cotnari si premiul special, o tranzactie in valoare de 100 de lire prin MoneyGram. Premiul cinematografic de data aceasta va fi reprezentat de o colectie a momentelor comice cu neuitatul Amza Pelea. Petrecaretii vor avea parte si de un bufet gratuit la aceasta petrecere gazduita de unul dintre punctele ce ofera cea mai spectaculoasa priveliste asupra Tamisei si a altor puncte de atractie ale Londrei. Evenimentul, organizat de Centrul Cultural Roman din Londra, beneficiaza de sponsorizarea MoneyGram.

 
Sofia Vicoveanca concerteaza pentru comunitatea romaneasca londonezaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :380
Thursday, 24 March 2005

Indragita interpreta de muzica populara Sofia Vicoveanca va sustine incepand de vineri, 25 martie, o serie de concerte la Londra pentru romanii stabiliti aici sau veniti la munca.

Concertele se vor desfasura in zilele de vineri, sambata si duminica, la restaurantul cu specific romanesc Britannia, situat pe 2 Sebastopol Road in Edmonton. Biletele costa 15 lire, iar intrarea se face numai pe baza de rezervare, la numarul de telefon al restaurantului, 020 8803 8409, sau la adresa de e-mail nicu_dinescu@yahoo.co.uk.

 
Din seria Romani Celebri, Romanian Glonbal News prezinta:PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :435
Thursday, 24 March 2005

Anastasia Soare, cunoscuta in lumea vedetelor de la Hollywood drept experta absoluta in sprancene, este femeia simpla care a plecat din Romania catre America in cautarea celebrului vis american.

Dupa multa munca si multa experienta acumulata in Statele Unite si-a deschis, in cele din urma un salon de cosmetica, unde este vizitata de cele mai celebre vedete de la Hollywood, din lumea filmului, din lumea muzicii, a modelingului, dar si de alte celebritati care au transformat-o pe Anastasia Soare intr-un om fara de care nu pot trai. Unle dintre cele mai celebre publicatii, precum Vogue, Town&Country, Elle, InStyle, Allure, Entertainmemt Weekly, People, Newsweek, au scris despre ea numind-o cea mai buna cosmeticiana de sprancene. Anastasia Soare s-a nascut in Constanta, la tarmul Marii Negre unde mama sa, Victoria Barbu avea un atelier de croitorie. Influenta stilului de viata si esteticii care o preocupa pe mama sa i-au condus si Anastasiei interesul catre desen si design. Talentul mostenit a fost mai tarziu ajutat si de studiile de arhitectura, astfel fiind usor usor condusa la o cariera in domeniul frumusetii. A facut ulterior studii la o scoala de cosmetica sin a inceput sa lucreze in domeniul frumusetii. In acest punct al vietii sale, sotul Anastasiei a imigrat in Statele Unite, iar peste doi ani si ea impreuna cu fiica lor l-au urmat intr-acolo in cautarea unei vieti mai bune decat cea care li se oferea daca ramaneau in Romania. In sase luni, Anastasia si-a gasit de lucru ca estetician intr-un mic salon din Melrose Place, locul care avea sa ii schimbe cursul vietii definitiv. In numai doi ani a fost capabila sa isi deschida prorpiul sau salon in Beverly Hills, iar cu reputatia pe care si-o cladise si cu clientela speciala deja formata era momentul ca viata sa si cariera sa sa urce pe o panta ascendenta. Chiar daca acum nu mai are nici o problema materiala, volumul de munca pe care il depune este infinit mai mare decat inainte, iar timpul liber aproape inexistent. Vedetele o solicita atat profesional cat si ca prietena in fiecare moment, fara sa conteze daca intalnirile lor sunt la serviciu, daca merge acasa la fiecare dintre ele, sau daca se intalnesc la petreceri. Timpul sau de munca dureaza 14 ore pe zi, sase ore pe sapatamana. Recent, Anastasia si-a deschis si o linie cosmetica noua, Anastasia Beverly Hills care include produse pentru make-up.

 
Diapora romaneasca in noul numar al revistei "Balcanii"PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :497
Thursday, 24 March 2005

Revista de consemnari si atitudini, Balcanii in Europa, a scos pe piata luna aceasta cel de-al 51-lea numar al sau.

Editia de fata are in cuprins si cateva materiale foarte interesante referitoare la romanii care traiesc in afara granitelor tarii. Astfel, revista contine o sectiune de doua pagini, intitulata Comunitati romanesti in Europa, care se refera la prezenta romanilor in nordul continentului european si la relatiile romanilor cu lumea engleza, regiunea in care se afla cea mai semnificativa prezenta romaneasca. Este tratat, de asemenea, si subiectul romanilor din Suedia, din Finlanda, Danemarca, Norvegia, Olanda, care au reusit, desi imprastiati in multe regiuni, sa isi pastreze limba si identitatea, dar si sa se integreze deplin in noile locuri in care i-a dus destinul. In sectiunea A gandi romaneste revista Balcanii prezinta un material intitulat Un Institut Roman in Albania. Articolul face referire la terenul pe care Nicolae Iorga il primea in 1920 din partea regelui Zogu al Albaniei si pe care istoricul l-a cedat Romaniei cu conditia infiintarii unui Institut Roman in Albania. Constructia a fost terminata in vara 1936-primavara 1937, iar Institutul Roman din Albania de Studii si Cercetari Arheologice, cu sediul la Santa Quaranta, ia fiinta in data de 25 iulie 1938. Dupa cel de-al doilea razboi mondial Institutul s-a aflat in imposibilitatea de a mai functiona, iar acum, la mai bine de jumatate de secol, redeschiderea Institului Roman din Albania apare din nou ca un prilej de cunoastere intre cele doua popoare. Tot in Balcanii cei interesati pot citi povestea trista de viata a romanilor de pe Valea Timocului, intr-un articol supratitrat Vrem, nu vrem aceasta e realiatea si titrat Plange Valea Timocului. Universitatea de Vara de la Izvorul Muresului, ajunsa deja la cea de-a saptea sa editie, este si ea subiectul acestui nou numar al Balcanilor, intr-un material semnat de Dan Tanase, reprezentant al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, principalul organizator al Universitatii de Vara.

 
Romanii din Toronto vor vedea impreuna meciul Romania-OlandaPDF Print E-mail
Toronto,Canada/Romanian Global News
Accesari :375
Thursday, 24 March 2005

Alianta Romanilor Canadieni, din Toronto, ii invita pe toti microbistii romani sambata, 26 martie, la Restaurantul Transilvania, la vizionarea partidei de fotbal Romania-Olanda.

Meciul dintre cele doua selectionate se inscrie in cadrul partidelor preliminare pentru calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal, care se va desfasura in Germania in luna iunie a anului viitor. Amatorii de fotbal pot sa vada acest joc la acest restaurant romanesc, de la ora 16:30, localul fiind situat la adresa 2579 Yonge St. Informatii suplimentare despre desfasurarea intalnirii dintre microbisti, precum si alte precizari legate de ora exacta de vizionare se pot obtine de la numarul de telefon 416-932-9915.

 
Actorul Dinu Ianculescu, la moment aniversarPDF Print E-mail
Frankfurt, Germania/Romanian Global News
Accesari :630
Thursday, 24 March 2005

Actorul si poetul roman Dinu Inaculescu, stabilit inca din anul 1985 la Frankfurt, aniverseaza pe 24 martie 2005 varsta de 80 de ani.

Romanul a fost actor la Teatrul National, Teatrul actorului de film "C.Nottara",Teatrul Tineretului, Teatrul Mic, si a interpretat diverse roluri atat pe scena de teatru, cat si pe micul ecran, timp de 40 de ani. Dinu Ianculescu este absolvent al Conservatorului Regal de Muzica si Arta Dramatica" din Bucuresti. Pasionat de poezie, el isi publica creatiile in Univerul literar", Revista Fundatiilor Regale", "Fapta", "Tribuna" din Brasov, dar si in alte ziare si reviste ale vremii, iar din anul 1956 este si cadru didactic in capitala. Dupa o pauza de 20 ani, poetul continua sa publice in "Luceafarul", "Romania literara", "Contemporanul" si "Viata Romaneasca". Totodata, datorita colaborarii sale cu postul national roman de televiziune pentru emisiunea Telelenciclopedia, Dinu Ianculescu este cunoscut ca"vocea de sambata seara". Desi s-a stabilit in Germania, romanul nu abanadoneaza activitatea teatrala, jucand pe scene din Darmstadt si Mannheim, si nici pe cea literara, publicand patru volume de versuri, informeaza portalul rom2.de. Tot in Germania colaboreaza la emisiunile culturale si artistice ale posturilor de radio HR din Frankfurt si SWF din Baden-Baden si devine membru de onoare al cenaclului "Apozitia" Munchen si al cenaclurilor romanesti din Aachen si Koln. Dinu Ianculescu este decorat cu medalia comemorativa 150 ani de la nasterea lui Mihai Eminescu.

 
PRO TV International se va receptiona si pe netPDF Print E-mail
Florida, SUA/Romanian Global News
Accesari :390
Thursday, 24 March 2005

Postul PRO TV International va lansa vineri, 25 martie, de la ora 17:00, serviciul de videostreamming, informeaza pagina romanilor din Florida.

Incepand cu aceasta data, canalul de televiziune va oferi comunitatii de romani din strainatate posibilitatea de a urmari si prin intermediul internetului emisiunile si programele preferate. De asemenea, pentru cei care nu pot viziona in direct sau in reluare programele PRO TV International, postul mai ofera in plus posibilitatea de a le urmari in decursul unei saptamani dupa difuzarea programului respectiv, prin serviciul de Archiving. Calitatea transmisiei va fi deosebita si pe masura asteptarilor publicului romanesc din diaspora. Abonarea se va face direct de pe site-ul PROTV International, www.protvintl.ro, incepand chiar cu data de de 25 martie 2005, iar plata se va face cu carte de credit. Canalul PRO TV mentioneaza intr-un comunicat de presa faptul ca serviciul lansat este singurul legal, iar ofertele de abonament propuse de alte companii se plaseaza in afara legii. Nici o alta companie care furnizeaza on-line programul PROTV International nu are contract si nici drepturi de difuzare pentru aceste programe, astfel ca nu poate garanta nici calitatea serviciului furnizat.

 
A aparut un nou numar din "Momentul Festiv"PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :367
Thursday, 24 March 2005

Revista Momentul Festiv, revista de informare si comunicare pentru romanii de pretutindeni, publica in numarul mixt 68/69 pe 2005 o serie de materiale interesante pentru romanii care traiesc in afara granitelor tarii, dar si pentru cei de acasa.

Printre acestea se numara un reportaj depre violonistul Alexandru Tomescu, dragonul de foc al muzicii interpretative romanesti, un dialog cu pictorita Liana Saxone-Horodi din Haifa, precum si un articol despre intelectualul roman si intelectualul de astazi, semnat de inginerul Teodor Christen din Germania. Publicatia, al carei redactor-sef este Ortansa Sturza, ofera cititorilor sai si cateva materiale preluate de la Romanian Global News, stiri comunitare si culturale in principal, care sunt publicate pe doua pagini din revista. Revista Momentul Festiv se poate achizitiona prin abonamente, care se pot face prin e-mail, la adresa desturza@m.ro, sau prin telefon, la numarul 266 24 75 si 223 53 59. Totodata, publicatia se poate citi si in format electronic, la adresa www.momentul-festiv.com.

 
Logodita cu lumea frumosuluiPDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :380
Thursday, 24 March 2005

Printre personalitatile cu care se mandreste Bucovina se numara si Angela Meglei designer vestimentar. Nascuta la 13 ianuarie 1969 in satul Ropcea, mama sa a avut grija sa-i puna in scaldatoare cele mai gingase flori ce cresc pe aici, pe Valea Siretului, ca apoi sa se logodeasca cu lumea frumosului.

Dupa terminarea studiilor medii incomplete si absolvirea scolii de pictura pentru copii din Storojinet, Angela continua studiile in acelasi domeniu in orasul Chisinau. In anul 1999 este absolventa a Academiei de Arte Vizuale Ion Andreescu din Cluj Napoca. Cu mari sacrificii (despartirea de casa, de copil, singura printre straini) si prin mari eforturi, astazi Angela Meglei se afla printre cei mai buni designeri vestimentari din Romania, iar numele ei este introdus in Enciclopedia Oamenilor de Arta din Romania. Stabilita aici din anul 1995, devine membra a Uniunii Artistilor Plastici, filala Cluj. Participa la prezentari de moda din 1997 la galele Colocviului national de design textil si vestimentar, Cluj-Napoca (1997, 1998, 1999), la Festivalul national de moda Napoca Fashion 1997, Bucuresti, 1998, 1999), la ZIM zilele modei la Bucuresti, Palatul Parlamentului (1997, 1998, 199), la Student Test, Timisoara (1998), la Targul de textile de la Dusseldorf, 1999, la expozitia anuala de textile de la Targu Mures, 1999, la saloanele judetene de grafica si arta decorativa, Cluj-Napoca, 2000-2002. In anul 2001 participa la tabara internationala de creatie Hajduboszormeny Ungaria. Pentru mari merite profesionale primeste Premiul Special al revistei Unica, in 1998, si mentiune ZIM, in 1999. Are lucrari in colectii publice si particulare din Romania, Ungaria, Germania, Franta, Ucraina, Suedia, Grecia si Israel, transmite corespondentul Romanian Global News in Ucraina, etnograful Victoria Costinean. Angela Meglei apartine acelei categorii spirituale predestinata reusitei, Negoita Saptoiu, 2000. Criticii si colegii o apreciaza astfel: Angela Meglei creeaza o lume poetica, unitara, coerenta, un raspuns artistic autentic la multiplele provocari ale contemporaneitatii, Alexandra Rus, 2000. Dumnezeu sa-i ajute, fiindca merita.

 
Marturii scrise despre exilul elvetian al lui Grigore GafencuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :370
Thursday, 24 March 2005

La Institutul National pentru Memoria Exilului Romanesc s-a lansat recent cartea Exilul elvetian al lui Grigore Gafencu 1941-1957, care face parte din colectia Provocarea Europei.

Cartea beneficiaza de editie, studiu introductiv si note de Claudia Chinezu, prefata de Viorel Grecu, postfata de Florin Constantiniu, membru corespondent al Academiei Romane, si traducere de aceeasi Claudia Chinezu si Viorel Grecu. Volumul a aparut la editura Pro Historia si reprezinta o analiza detaliata a activitatii politice a lui Grigore Gafencu in anii celui de-al doilea razboi mondial si a ascensiunii europeane a acestuia in perioada postbelica. Cartea a putut sa cunoasca lumina tiparului in mod special datorita lui Ismail Hussein, legatarul familiei Grigore Gafencu, fara acordul caruia nu s-ar fi putut publica unele documente din acest volum, si Altetei Sale, printul Dimitrie G. Sturdza, cel care a dat dovada de un sprijin consecvent si de atasament la cauza valorificarii, pe cale editoriala, a fondului de documente si arhiva care atesta relatiile diplomatice, economice si intelectuale dintre Romania si Elvetia. Totodata, la realizarea acestui volum si-au mai adus contributia Arhivele orasului Geneva, Biblioteca Publica si Universitara din Geneva, Editura Pro Historia, Tipografia Lumina Tipo, Arhivele Ministerului Afacerilor Externe ale Romaniei, Arhivele Federale Elvetiene din Berna, Universitatea din Bucuresti, Universitatea din Fribourg si Institutul de Istorie Nicolae Iorga din Bucuresti.

 
Problema Bastroe si granita moldo-ucraineana - subiecte diplomatice la KievPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :372
Thursday, 24 March 2005

Pe fondul unor relatii tot mai tensionate intre Romania si Ucraina, la nivelul anului trecut, din cauza controverselor pe problema Canalului Bastroe si scandalului legat de Insula Serpilor, vizita efectuata de ministrul roman al afacerilor externe la Kiev s-a dovedit un real succes, cel putin din partea oficialului roman.

Aflat la Kiev, Mihai Razvan Ungureanu a purtat discutii si cu premierul ucrainean, Iulia Timosenko, mai ales pe probleme legate de schimburile comerciale dintre cele doua tari, dar si de investitii. Unul dintre punctele sensibile abordate la Kiev de seful diplomatiei romane si de primul ministru ucrainean, Iulia Timoschenko, a fost cel legat de inchiderea granitei moldo-ucrainene, in scopul stoparii traficului de persoane si de marfuri. Astfel, prin proiectul Stop contrabanda este vizata inchiderea granitei dintre Ucraina si autoproclamata republica Transnistria, actiune care va beneficia si de sprijinul autoritatilor vamale din Romania. Planul prevede ca Ucraina sa isi inchida granita cu Transnistria, interzicand astfel accesul din si inspre Basarabia, in timp ce Romania va trebui sa isi securizeze granitele cu Ucraina si Basarabia, ceea ce, dupa cum a rezultat din discutiile purtate intre cei doi oficiali la Kiev, va izola Tiraspolul, capitala asa-numitei republici nistrene. Nu a fost uitata, in cadrul discutiilor, nici problema Canalului Bastroe, constructie ce a iscat un real scandal diplomatic intre Romania si Ucraina in ultima perioada. Nici de data aceasta Ucraina nu a dat un raspuns foarte clar la propunerea Romaniei de a inceta lucrarile la constructia canalului, seful MAE ucrainean Leonid Tarasiuk evitand sa puna punctul pe i in acest sector.

 
Revista "Cultura" isi cere dreptul la viataPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :453
Thursday, 24 March 2005

Redactia revistei Cultura a trimis marti, 22 decembrie, o scrisoare deschisa presedintelui Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, in care isi exprima stupefactia si regretul fata de decizia sefului ICR de a desfiinta in mod abuziv revista amintita.

Membrii redactiei, alaturi de colaboratori si cititori ai revistei, au semnat, in acelasi timp, un protest deschis ale carui semnaturi, argumente si opinii pot fi vazute la adresa www.protest.home.ro. Redam mai jos scrisoarea adresata presedintelui ICR, Horia-Roman Patapievici.

Stimate domnule Horia-Roman Patapievici,

Redactia revistei Cultura isi exprima stupefactia si regretul la aflarea hotararii pe care ati luat-o de a desfiinta aceasta publicatie. Cum in ultimele saptamani le-ati refuzat redactorilor accesul la discutiile despre viitorul revistei, am ales aceasta cale, publica, pentru a va readuce in atentie cateva dintre nedumeririle noastre, precum si pentru a face unele precizari pe marginea comunicatului dv. de presa de vineri, 18 martie a. c. In urma cu aproximativ o luna si jumatate, la prima si, de altfel, singura intrevedere cu redactorii, am fost surprinsi in modul cel mai neplacut si brutal de intentia dv. si a vicepresedintilor ICR, dna Tania Radu si dl. Mircea Mihaies, de a desfiinta revista Cultura, comunicata cu o atitudine aroganta si calificari ofensatoare. Ni s-ar fi parut normal ca, inainte de a vorbi despre desfiintare, sa purtam o discutie despre posibilele imbunatatiri editoriale si financiare. Am aflat atunci consternati argumentele dv. privind desfiintarea: subiectivitatea articolelor si ideea ca revista Cultura nu trebuie sa fie o revista-actor (sic!) pe piata editoriala. Ne-a surprins, mai ales, si un alt motiv invocat: Cultura face o concurenta neloiala celorlalte reviste culturale, idee venind din partea a doi directori de astfel de publicatii dl Horia-Roman Patapievici (Idei in dialog) si dl Mircea Mihaies (Orizont). In cele din urma, ne-ati cerut, totusi, realizarea unui proiect de publicatie, fara a ne da minime precizari. In comunicatul de presa din 18 martie, afirmati ca proiectul solicitat de dv. si prezentat de echipa redactionala inainte cu doua saptamani nu urma sa elimine pierderile (Gardianul, 21 martie). O atare afirmatie nu poate decat sa ne contrarieze! Proiectul prezentat de noi includea, pe langa saptamanalul Cultura (cu un buget redus la jumatate), un buletin informativ lunar tiparit si trei publicatii on-line, in format newsletter, dupa modelul altor institute culturale din lume. Conform acestui proiect, costurile de ansamblu se reduceau cu cca. 30-35%, redactorii propunand si alte solutii pentru reduceri chiar mai mari. Va reamintim ca v-ati declarat foarte impresionat de proiect; cu atat mai mult, ne-a fost foarte greu sa intelegem refuzul constant, al dumneavoastra si al vicepresedintilor ICR, de a angaja orice discutie despre solutiile propuse. Ati afirmat ca tirajul revistei a scazut intr-un an la 2.800 de exemplare. Dar ultima decizie de reducere a tirajului, de la 5.000 la 2.800 de exemplare, va apartine, cu toate ca economia astfel realizata nu este proportionala, ci cu totul nesemnificativa. Desi ati fost de acord ca difuzarea revistei a fost si ramane deosebit de proasta, in loc sa remediati de urgenta o situatie intolerabila, pe care redactia a semnalat-o in repetate randuri, ati preferat sa adoptati masura anti-economica a reducerii de tiraj, costurile de productie per exemplar crescand astfel exponential. In plus, carentele difuzarii s-au accentuat dupa venirea dv. la conducerea Institutului Cultural Roman. In ceea ce priveste cele 800 de milioane de lei pierderi lunare pe care le anuntati, va atragem atentia ca din aceasta cifra nu ati scazut veniturile incasate din exemplarele vandute si nici revistele destinate fondului de protocol, mai exact 2.000 de exemplare per numar anul trecut si 1.000 de exemplare per numar in acest an. Conform politicii Institutului Cultural Roman, aceste exemplare sunt expediate gratuit bibliotecilor, institutiilor si personalitatilor publice. Nu ati scazut nici salariile bugetare ale redactorilor, care intra in cheltuielile de personal ale ICR-ului. Tinand cont de acestea, costurile reale ale editarii revistei sunt cu mult sub cele pe care le-ati anuntat. Ne-am fi bucurat sa ne afirmam ca prima publicatie culturala din Romania fara sustinere financiara si fara retururi, in absenta unor departamente de marketing, de publicitate, de distributie etc. Ati declarat ca solutia externalizarii n-a fost agreata de redactori pentru ca ei continua sa doreasca o forma de asistenta. Va reamintim ca solutia externalizarii intr-un timp extrem de scurt, pe care ne-ati sugerat-o recent, urma sa fie discutata in cursul intalnirilor dintre redactie si conducerea ICR, discutie care, din pacate, n-au avut loc. Desi redactorii au agreat ideea finantarii private, daca asta ar fi asigurat continuitatea revistei, ati refuzat sa le oferiti date concrete cu privire la conditiile externalizarii si la natura grant-ului pe care l-ati promis. Credem ca era necesara o consultare a Consiliului de Conducere al Institutului Cultural Roman inainte de a desfiinta o publicatie a ICR, cu un buget prevazut si aprobat pana la sfarsitul anului 2005. Suntem, in schimb, bucurosi sa aflam din comunicatul dv. de presa ca actualii membri ai redactiei isi vor pastra locul de munca si ca vor fi angrenati la realizarea unui buletin informativ, pe care, de altfel, l-am si propus in proiect. Mai ales ca la ultima intalnire redactorului-sef adjunct i s-a comunicat ca fiecare membru al redactiei va fi obligat sa dea concurs pe post, actuala echipa urmand sa fie redusa drastic.

 
Seful diplomatiei romane in vizita la AnkaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :326
Thursday, 24 March 2005

Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va efectua vineri, 25 martie, o vizita in Turcia la invitatia omologului turc, Abdullah Gul.

Vizita se inscrie in seria actiunilor politico-diplomatice la nivel inalt, destinate stabilirii contactelor directe cu autoritatile statelor cu care Romania intretine raporturi apropiate de cooperare, Turcia fiind un partener important atat in plan bilateral si regional, cat si in cadrul NATO, se arata intr-un comunicat al MAE. In acelasi timp, dialogul pe care seful diplomatiei romane il va avea in capitala turca va aborda si prioritatile de actiune cu privire la teme si zone geopolitice de interes comun, cu accent pe bazinul Marii Negre, in contextul exercitarii de catre seful diplomatiei romane a mandatului de Presedinte in Exercitiu al Procesului de Cooperare in Sud-Estul Europei. Ministrului afacerilor externe se va intalni la Ankara si cu seful statului turc, Ahmet Necdet Sezer, precum si cu ministrul turc al afacerilor externe, Abdullah Gul.

 
Austria sprijina Sibiul, Capitala Culturala Europeana in 2007PDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :334
Thursday, 24 March 2005

Proiectul Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 va apropia pe viitor tot mai mult statul roman de Austria.

In cadrul unei vizite efectuate zilele trecute la Sibiu, ambasadorul Austriei la Bucuresti, Christian Zeileisen, si secretarul de stat pe probleme culturale in MAE austriac, Emil Brix, au declarat ca aceasta colaborare va fi extinsa. Din delegatia austriaca au mai facut parte atasatul cultural al ambasadei Rainer Schubert; atasatul comercial, Johannes Becker, si deputatul in Parlamentul Austriei Superioare, Otto Gumpinger. Austriecii sunt de parere ca Sibiul ar trebui promovat intr-un mod mult mai semnificativ, mai ales din perspectiva multiculturalitatii zonei si numarului mare de confesiuni religioase existente. Oficialii austrieci au dovedit, totodata, un real interes fata de comunitatea rroma din oras si de masurile care se iau pentru acestia. La Sibiu s-au mai discutat si potentiale cooperari romano-austriece in ceea ce priveste mediul sau domeniul invatamantului, mai ales prin acordarea sansei de perfectionare in Austria a profesorilor romani.

 
Romania participa la Expo 2005 JaponiaPDF Print E-mail
Aichi, Japonia/Romanian Global News
Accesari :462
Thursday, 24 March 2005

Romania participa in perioada 25 martie-25 octombrie la prima expozitie mondiala a mileniului, Expo 2005 Aichi Japonia.

Expozitia invita toate natiunile lumii sa se alature in incercarea de a propune solutii pentru viitor, plecand de la reintegrarea tezaurului traditiei in fluxul cercetarii stiintifice, pentru cladirea unei societati sustenabile, bazate pe reciclare si economisirea energiei, informeaza Ministerul roman al Afacerilor Externe. Manifestarea din Japonia a fost inregistrata pe 15 decembrie 2000, la cea de-a 128-a Adunare Generala a Biroului International pentru Expozitii, in conformitate cu termenii Conventiei referitoare la Expozitiile Internationale. Deoarece Romania este membru fondator al BIE, tara noastra a acceptat invitatia oficiala pe care a primit-o de la gazda expozitiei si si-a anuntat participarea in luna aprilie 2002. Tara noastra este, astfel, cel de-al 40-lea participant din cei peste 130 inregistrati. Procesul de pregatire a participarii Romaniei la acest eveniment este coordonat de Ministerul Afacerilor Externe, cadrul legislativ si institutional fiind stabilit prin hotarare de guvern. Totodata, aceasta institutie oficiala, prin Autoritatea de Management a Proiectului de participare a Romaniei la Expozitia Mondiala EXPO 2005 "Intelepciunea Naturii" Aichi, Japonia, a initiat o bursa de idei menita sa aiba ca rezultat definitivarea conceptului expozitional national. Bursa de idei s-a desfasurat in perioada 25 decembrie 2003-15 februarie 2004, iar castigator al conceptului arhitectural (interior si exterior al pavilionului) a fost desemnat arhitectul Dorin Stefan. In timp ce la categoriile conceptul cultural si conceptul ecologic nu au fost desemnati castigatori, la sectiunea conceptul stiintific castigator a fost numit Institutului National de Cercetare Dezvoltare in Informatica ICI, Bucuresti. Romania va fi prezenta cu pavilionul propriu la zona patru, cea mai mare zona ca desfasurare din cadrul complexului expozitional, alaturi de alte 22 de tari europene.

 
30 de liceeni basarabeni din Romania i-au scris lui VoroninPDF Print E-mail
Piatra-Neamt, Romania/Romanian Global News
Accesari :336
Thursday, 24 March 2005

Un grup de 30 de elevi basarabeni de la Colegiul Tehnic Transporturi Auto din Piatra Neamt, cu drept de vot, au depus un memoriu la Ambasada Republicii Moldova de la Bucuresti, adresat presedintelui Voronin, in care isi exprima nemultumirea fata de faptul ca acesta nu le-a permis sa voteze la unul din Consulatele invecinate, ci doar la Bucuresti.

Memoriul a fost trimis chiar in ziua alegerilor, respectiv 6 martie 2005, si mai contine si o cerinta aparte. Cei 30 de liceeni ii cer presedintelui Voronin sa le returneze suma de 7 milioane de lei, imprumutati de la profesori, pe care i-au cheltuit in ziua alegerilor, cu ocazia deplasarii la Bucuresti, informeaza un cotidian nemtean. Presedintia de la Chisinau nu a raspuns pana acum la solicitarea tinerilor alegatori basarabeni, dar semnatarii memoriului continua sa spere ca presedintele va da dovada de responsabilitate, astfel incat plangerea lor sa nu ajunga tocmai la Haga, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).

 
Profesionistii cinematografiei europene vor dialoga cu cei din RomaniaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :312
Thursday, 24 March 2005

Statiunea litorala Mamaia va gazdui in perioada 12-14 august prima editie a Festivalului de Film Marea Neagra, eveniment care isi propune sa promoveze filmul european si sa incurajeze dialogul dintre profesionistii din tarile care fac parte din Uniunea Europeana.

Festivalul se va desfasura la Cinematograful Albatros din Mamaia si este organizat de Consiliul Judetean Constanta. Prin aceasta manifestare cinematografica, organizatorii mai spera sa faciliteze noi proiecte in coproductie si sa creeze un util schimb de experienta cu alti reprezentanti ai breslei de pe cuprinsul tarilor din comunitatea europeana, informeaza un cotidian constantean. Cea mai cunoscuta statiune de pe litoralul Marii Negre, Mamaia, va mai fi in aceasta vara gazda altor manifestari cultural-artistice, cele mai importante fiind editia 2005 a Festivalului National al Cantecului si Dansului Popular Romanesc, care va avea loc in perioada 1-4 septembrie, si Festivalul National de Muzica Usoara Mamaia, ce se va desfasura intre 25 si 28 august, la Gradina de Vara Mamaia.

 
Marile universitati internationale isi vor selecta studentii si de la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :367
Thursday, 24 March 2005

Mai multi reprezentanti ai celor mai importante universitati din strainatate vor participa joi, 2 aprilie, la Sala Palatului din Bucuresti, la Targul Romanesc-International de Educatie.

Manifestarea se va desfasura in intervalul orar 10:00-18:00 si isi propune sa faciliteze interactiunea intre tinerii romani interesati de programele de studii internationale si reprezentantii unor centre universitare de exceptie din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Franta, Irlanda, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Croatia, Danemarca, Olanda si Norvegia, se arata intr-un comunicat de presa trimis din partea organizatorilor targului. Vizitatorii care vor veni sa se informeze referitor la oferta educationala vor mai putea sa participe la o serie de seminarii sustinute de romani studenti sau absolventi de programe internationale si de reprezentanti ai centrelor de informare ale Comisiei Fulbright sau British Council. Targul va fi impartit in doua sectiuni: o sectiune dedicata ofertelor de studii universitare si una pentru studii post-universitare (programe de master, MBA, doctorat), iar fiecare expozant va beneficia de un stand in care reprezentantii sai vor interactiona cu vizitatorii si le vor prezenta informatii despre programele academice, conditiile de admitere, sprijinul financiar disponibil sau termenele de aplicare. Printre cele mai prestigioase universitati care participa la acest eveniment se numara Harvard, Stanford, UCLA, Pepperdine, Queen Mary, Leeds, Middlesex, Griffith College, Regent's College, CEU, Norwegian School of Management, ONBSS, INDE sau Programul Bursa Speciala Guvernul Romaniei". Informatii suplimentare se pot obtine de la adresa de web a targului, www.riuf.ro.

 
Vizita oficiala militara maghiara in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :323
Thursday, 24 March 2005

Seful Statului Major General al Armatei Ungariei, generalul Andras Havril, efectueaza joi, 24 martie, si vineri, 25 martie, o vizita oficiala la Bucuresti, la invitatia omologului sau, general dr. Eugen Badalan.

Cei doi inalti-militari vor trata pe parcursul intalnirilor aspecte referitoare la procesul de reforma si restructurare a Armatei Romaniei si participarea la operatii internationale, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Totodata, oficialii vor aborda teme legate de Batalionul mixt romano-ungar de mentinere a pacii si perspectivele colaborarii militare bilaterale, cu accent pe posibilitatile de cooperare in domeniul transportului aerian pentru misiunile din Afganistan. Delegatia ungara va mai efectua in aceste doua zile si vizite la Batalionul 21 Vanatori de Munte, din Predeal, respectiv la Batalionul 265 Politie Militara si la Universitatea Nationala de Aparare, din Bucuresti.

 
Brasovul gazduieste un Targ International de Carte si MuzicaPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :297
Thursday, 24 March 2005

Cea de-a doua editie a Targului International de Carte si Muzica se desfasoara in perioada 24-27 martie, in Aula Universitatii "Transilvania" din Brasov si reuneste 36 de edituri din tara si din Israel, Ungaria, Japonia si Franta.

Tematica manifestarii cuprinde productie editoriala de carte, productie editoriala de muzica, productie publicitara, produse pentru industria tipografica, produse in suport media sau papetarie.Targul este organizat de Camera de Comert si Industrie Brasov, Universitatea Transilvania si Libraria Libris, in colaborare cu Consiliul local si cu Primaria municipiului Brasov. Scopul targului este sa promoveze cele mai noi produse in domeniu si sa constituie un prilej pentru a creea noi contacte intre participanti, intre acestia si distribuitorii sau iubitorii de carte sau muzica, informeaza pagina de web a targului. La manifestarea culturala vor avea loc mai multe lansari muzicale si de carte, la care vor participa nume importante din aceste doua sectiuni. Un moment aparte il constituie in prima zi a manifestarii, lansarea in premiera a proiectului Brasovul, care apare pe DVD si care contine imagini din Brasov, Poaiana Brasov sau din alte locuri importante care se afla in apropierea lor.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions