Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Romanii nu vor alegeri anticipatePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :860
Friday, 25 March 2005

Cei mai multi dintre romani nu cred ca este necesar sa fie organizate alegeri anticipate in Romania. Conform rezultatelor unui sondaj de opinie realizat de INSOMAR in perioada 17-21 martie, 67.7% dintre romani sunt multumiti cu starea de lucruri actuala.

Numai 32.3% din romani cred ca ar fi oportuna organizarea de anticipate, Din totalul persoanelor chestionate 15.3% nu stiu sau nu raspund la intrebare, 57,3% se pronunta impotriva, iar 27,4% sunt de acord. Solicitati sa raspunda la intrebarea care dintre partide ar fi interesate de organizarea alegerilor parlamentare, cei care s-au pronuntat pentru anticipate, cred ca in primul rand Alianta D.A ar fi avantajata in acest caz, si numai 26.3% au considerat ca ar aduce un beneficiu PSD-ului. Potrivit sondajului, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, 55,2% ar vota Alianta PNL-PD, in timp ce 27,4% ar opta pentru PSD. 8,9% din romani ar prefera PPRM iar 5,5% - UDMR. PUR nu ar intruni pragul electoral, fiind ales de numai 1% dintre romanii cu drept de vot. Din punctul de vedere al nivelului de trai in Romania, repondentii la sondaj nu simt ca, fata de anul trecut, viata lor s-ar fi schimbat cumva. Intrebati "Cum este viata dumneavoastra din prezent comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut?, 46% sunt de parere ca viata este la fel, ca si anul trecut, 33% o considera mai rea, 15% mai buna, 4%- mult mai rea, iar numai 2% spun ca este mult mai buna. In ceea ce priveste cresterea economiei tarii noastre, numai 2% dintre romani sunt optimisti, ei crezand ca acest sector va creste foarte puternic. Majoritatea celor chestionati (33%) cred ca economia se va afla la acelasi nivel, in timp ce 28% considera ca aceasta va cunoaste o crestere, insa una usoara. Un procent destul de mare, 13%, considera ca economia va decadea puternic.

 
Zi de sarbatoare pentru credinciosii ortodocsi si greco-catoliciPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :513
Friday, 25 March 2005

Crestinii ortodocsi si greco-catolici sarbatoresc in fiecare an pe 25 martie Buna Vestire a Maicii Domnului sau Blagovestenia.

Aceasta reprezinta ziua in care Arhanghelul Gavriil a anuntat-o pe Fecioara Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa Il poarte in pantece pe Mantuitorul Iisus Hristos. Sarbatoarea Bunei Vestiri este una dintre cele patru mari sarbatori de peste an care sunt inchinate Nascatoarei de Dumnezeu si unul dintre cele mai importante praznice imparatesti, datorita faptului ca semnifica inceputul lucrarii vazute de rascumparare a omului care, din vointa libera, a cazut in pacatul neascultarii fata de Dumnezeu. Prin viata curata pe care a dus-o Maria si prin smerenia feciorelnica de care a dat dovada, Maica Domnului a devenit mijlocitoare intre neamul omenesc si Dumnezeu, ca ceea ce este mai cinstita decat Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii , si un model de conduita si iubire neconditionata pentru oameni. Desi Buna Vestire este una din sarbatorile din timpul Postului Mare, Biserica a randuit sa se manance peste in aceasta zi, indiferent in ce zi ar cadea aceasta.

 
183 de ani de politie romaneascaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :347
Friday, 25 March 2005

Politia Romana se afla la moment aniversar, ca urmare a faptului ca vineri, 25 martie, pe intreg cuprinsul tarii se serbeaza Ziua Politiei Romane.

Aceasta data a fost declarata oficial zi festiva, inca din anul 2002, cand s-a hotarat ca momentul istoric important din 25 martie 1822 sa devina ziua aniversarii acestei institutii de stat. In urma cu 183 de ani, de Buna Vestire, domnitorul Grigorie Dimitrie Ghica a inmanat Marelui Aga Mihaita Filipescu, Steagul Agiei, care a fost primul drapel al politiei romane si care avea pictat chipul Maicii Domnului si al ingerului aducator al "Bunei Vestiri". Ziua sarbatorii religioase a devenit, asadar, sinonima cu legalizarea functionarii Institutiei Politiei Romane. Cu ocazia acestei sarbatori, in Bucuresti se vor organiza o serie de manifestari menite sa celebreze importanta zilei de 25 martie pentru Politia Romana. Printre acestea se numara intrevederi ale sefului Politiei Romane, chestor de politie Dan-Valentin Fatuloiu, cu seful Politiei Belgiene, Herman Fransen, cu cel al Politiei Bulgare, Illya Iliev, al Politiei Polone, Leszlek Szreder, precum si cu alti inalti reprezentanti ai Politiilor din Olanda, Ungaria, Elvetia, Austria, Irlanda, Moldova si Ucraina, se arata intr-un comunicat de presa emis de Politia Romana. Totodata, in Piata Constitutiei din Capitala vor fi deschise mai multe standuri de prezentare a activitatii Politiei Romane si vor avea loc mai multe exercitii practic-aplicative pe care le va executa politia de proximitate. In cadrul manifestarilor va fi prezenta si Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza, precum si alte structuri din componenta Politiei Romane. Ziua se va incheia cu un recital al unor solisti ai Centrului Cultural al Ministerului Administratiei si Internelor si cu un concert sutinut de trupele Kiss, Asia, Spin, Trupa, Rafman si Vama Veche. Dupa ora 20.00, va avea loc un spectaculos foc de artificii.

 
Catolicii sarbatoresc astazi Vinerea Mare, insa fara Suveranul PontifPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :478
Friday, 25 March 2005

Catolicii de pretutindeni sarbatoresc astazi Vinerea Mare dinaintea Pastelui. Ceremoniile de la Vatican, nucleul lumii catolice, vor fi oficiate la Basilica Sfantul Petru, insa nu de Suveranul Pontif.

Motive de sanatate il vor tine pe Sfantul Parinte, anul acesta, departe de crestinii catolici, insa acesta va aparea pe un ecran imens din apropierea Colloseumului, prin videofon. Rememorarea Drumului Crucii va fi condusa de cardinalul James Stafford. Ceremoniile din Vinerea Mare, vor fi impartite in trei momente: Liturghia Cuvantului, Adorarea Crucii si Comuniunea Euharistica. Rugaciunea Caii Crucii se va desfasura la Colosseum. Ceremonia de incheiere va avea loc pe Colina Palatina din Roma, dupa cele 14 opriri traditionale din drumul parcurs de Iisus Hristos in urma cu aproape doua milenii, de la condamnarea sa la moarte prin rastignire si pana la inhumare. La Vatican se fac, totodata, si pregatirile pentru slujba pascala, ce se va oficia duminica, 27 martie, la biserica San Pietro. Piata San Pietro a fost si ea amenjata, amplasandu-se patru ecrane uriase si mii de scaune pentru cei care vor asista la slujba. Papa Ioan Paul al II-lea va lua si el parte la slujba de duminica, va rosti Urbi et Orbi si ii va binecuvanta pe credinciosii catolici.

 
Romanul care pleaca la munca in strainatate are nevoie de mai multa informatiePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :945
Friday, 25 March 2005

Pe acest subiect al muncii oficiale sau ilegale in strainatate si in special in spatiul european, ne-am adresat cu cateva intrebari doamnei Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat al Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS) structura infiintata anul trecut si extrem de necesara in conditiile in care, romanul, in cautare de mai bine si de multe ori neinformat, cade cu usurinta prada retelelor de trafic de persoane.

Potrivit unor rapoarte recente, traficul de persoane a ajuns sa depaseasca ca valoare traficul de droguri ceea ce, pentru orice autoritate responsabila, constituie un semnal de alarma.

Daniela Andreescu este experta in probleme juridice privind legislatia muncii si in special a muncii in strainatate, ocupand inainte de functia de secretar de stat pe cea de director al Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.

RGN: Departamentul pe care il conduceti este relativ recent infiintat. Considerati ca este o structura necesara, in contextul in care migratia fortei de munca romanesti este din ce in ce mai mare?

Daniela Andreescu: Este chiar foarte necesara, cu atat mai mult cu cat aparitia unei structuri care sa monitorizeze acest fenomen si mai ales sa reprezinte un sprijin real al romanilor care pleaca sa munceasca in strainatate, un aparator al drepturilor si libertatilor lui a fost binevenita. De curand am participat la un seminar cu titlul "Riscurile migratiei ilegale in statele Uniunii Europene 2003-2005" in care s-a evidentiat ca Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM) reprezinta tot mai mult o sursa de informatie necesara stoparii imigratiei ilegale. Daca cetateanul stie care sunt, in mare, riscurile la care se supune in momentul in care se gandeste sa plece ilegal intr-o tara, sa munceasca la negru eventual, poate si-ar reconsidera hotararea, iar aceste informatii utile trebuie sa le obtina numai de la institutiile abilitate, care le cunosc si au toate parghiile necesare apararii cetateanului.

RGN: Care sunt canalele de comunicare intre DMS si romanii aflati deja la munca in strainatate? Aveti un feed-back intre dvs. ca institutie si asociatiile romanesti cu care s-a stabilit o comunicare si o colaborare inca de la infiintarea DMS-ului?

D.A.: In acest sens a fost creat in interiorul departamentului Corpul atasatilor pe probleme de munca si sociale, care a trimis in Spania, Italia, Germania si Ungaria oameni specializati, gata oricand sa raspunda intrebarilor si problemelor de tot felul ale romanilor care muncesc ilegal in aceste tari. Momentan acesti experti activeaza in cadrul ambasadelor si desi stim ca oamenii nu apeleaza la ei din acest motiv vreau sa subliniez faptul ca ei nu sunt diplomati si deci lumea trebuie sa inceapa sa ii solicite cu incredere si in afara sediului ambasadelor. Sunt acolo sa ajute si lumea trebuie sa aiba incredere in ei. Evident ca pe langa activitatea de consiliere, s-a stabilit si o maniera de colaborare care sa eficientizeze aceasta activitate prin demararea unei actiuni de colectare de acte normative ce reglementeaza statutul lucratorului noncomunitar din care fac parte in prezent romani din tarile in care acestia lucreaza; realizarea de actiuni de informare pentru a se face cunoscuta prezenta si rolul atasatilor; intocmirea unei baze de date care sa cuprinda intrebarile si raspunsurile celor care lucreaza in strainatate pentru a ne cunoaste prioritatile in actiunea de informare si de solutionare a problemelor; cunoasterea liniilor caracteristice ale pietei fortei de munca etc.

In ceea ce priveste feed-back-ul primit de la asociatiile de romani, acesta se "contabilizeaza" tot prin rapoartele atasatilor pe probleme de munca si sociale, care fac legatura intre acestea si DMS. Atasatii nostri au creat deja niste punti de lagatura intre noi si aceste asociatii.

RGN: Cum va propuneti sa dezvoltati aceste parteneriate?

D.A.: Asa cum s-au realizat si pana acum, prin atasatii nostri si prin colaborarea cu misiunile diplomatice. In tari ca Spania, Italia, Germania, Ungaria, unde au fost trimisi asa cum va spuneam atasati pe aceste probleme, legatura va fi mult mai usoara. In primul rand pentru ca in aceste zone comunitatile fiind numeroase sunt mai bine organizati iar liderii asociatiilor colaboreaza bine cu trimisii nostri. In rest, ne bazam pe informatiile pe care le putem obtine sau transmite amabasadelor noastre care ne faciliteaza legatura cu asociatiile romanesti.

Am incheiat intalnirea cu dna. Andreescu intr-un ton optimist promitand ca mai revenim cu intrebari in cazul in care cititorii Romanian Global News vor dori sa afle mai multe. Din pacate insa, am constatat ca Departamentul sta foarte prost la capitolul dotare, iar doamna secretar de stat ne-a confirmat faptul ca resursele financiare nu le sunt suficiente pentru munca imensa pe care o desfasoara, ca este un Departament unde vin oamenii sa se planga si unde este inca foarte mult de facut, mai ales in tara. S-a constituit de asemenea, la nivelul Departamentului pentru Munca in Strainatate, o comisie mixta interministeriala care se intalneste saptamanal pentru a dezbate problemele stringente si pentru a gasi solutii de introdus in legislatia viitoare pentru a impiedica traficul de fiinte umane care apoi sa fie exploatate in campul muncii sau abuzate psihic sau fizic de catre "angajatori". Vom mai reveni cu materiale in acest sens in functie si de interesul cititorilor nostri.

 
Descoperire importanta de munitie irakiana, facuta de militarii romaniPDF Print E-mail
An Nassiriya, Irak/Romanian Global News
Accesari :361
Friday, 25 March 2005

Militari romani care fac parte din Batalionului 2 Infanterie Calugareni au descoperit miercuri, 23 martie, mai multe elemente de munitie neexplodate, in timp ce executau o misiune de patrulare de-a lungul comunicatiei Bagdad-Basra, aflata la aproximativ 70 km sud-est de localitatea An Nassiriya.

Romanii au gasit in trei locuri diferite 11 proiectile de aruncator calibrul 120 de mm, un proiectil de aruncator calibrul 82 de mm cu focos intreg, 20 lovituri antitanc pentru aruncatoare de grenade AG-7 si AG-9 si in jur de 5.000 de cartuse de mitraliera calibrul 14,5de mm, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Este posibil ca intreaga munitie descoperita sa fi provenit de la un depozit al fostei armate irakiene. Patrula romaneasca a fost comandata de locotenentul Cristian Ichimescu si a actionat conform procedurilor stabilite pentru astfel de situatii, respectiv marcand zona si anuntand apoi echipele specializate ale detasamentului pirotehnic italian pentru distrugerea munitiei.

 
Romanii s-au intors invingatori de la MoscovaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :346
Friday, 25 March 2005

Cele 32 de inventii care au fost prezentate de romani la Salonul International de la Moscova au fost in totalitate premiate de organizatorii acestei manifestari din capitala rusa.

Cel mai harnic in culegerea medaliilor a fost Centrul de cercetare pentru materiale macromoleculare si membrane din Bucuresti, care a primit premiul special al juriului, un premiu special al Oficiului Rus de Proprietate Intelectuala, cinci medalii de aur si doua de argint. Majoritatea lucrarilor romanesti prezentate la salon sunt din domeniul chimiei, biochimiei si medicinei, de retinut fiind finalizarea cercetarilor pentru rinichiul artificial romanesc, tratamente speciale pentru hepatita, procedee ecologice destinate agriculturii sau tratarea si valorificarea acumulatorilor auto uzati. Cercetarile stiintifice care stau la baza acestor inventii sunt gata sa fie puse in practica, iar o parte dintre ele vor fi prezentate la editia din aprilie a Salonului International de la Geneva, informeaza postul national de radio.

 
Serbia si Romania ar putea colabora la modernizarea Portilor de FierPDF Print E-mail
Drobeta Turnu Severin, Romania/Romania Global News
Accesari :369
Friday, 25 March 2005

Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, participa vineri, 25 martie, la Drobeta Turnu Severin, la vizitarea Centralei Portile de Fier I, impreuna cu Ministrul Energiei si Minelor din Republica Serbia, Radomir Naumov.

Oficialul sarb se afla in Romania la invitatia omologului sau roman, si este insotit de oficiali din cadrul ministerului sau, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Economiei si Comertului. Cu ocazia acestei vizite, cei doi omologi vor analiza oportunitatile de modernizare a Sistemului hidroenergetic si de navigatie Portile de Fier II, precum si perspectivele de colaborare in contextul evolutiilor pe piata energetica regionala si al obiectivelor UCTE.

 
Vizita arhiereasca pentru romanii catolici din IsraelPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :454
Friday, 25 March 2005

PS Aurel Perca, episcop auxiliar de Iasi, se afla in perioada 17 martie-5 aprilie in Israel, ca oaspete al comunitatii romanilor catolici din aceasta tara, cu prilejul Srabatorii Invierii Domnului.

Episcopul roman il succede prin aceasta vizita pe PS Petru Gherghel, cel care a fost alaturi de romanii catolici stabiliti in Tara Sfanta la sfarsitul anului trecut, de Craciun si Anul Nou, informeaza pagina www.romcatil.cnet.ro. Zilele petrecute pana acum in Israel au prilejuit episcopului roman vizitarea tinutului muntos al Iudeii, a Manastirii "Sf. Ioan" in pustiu si a mormantului sfintei Elisabeta, Ein Karem. De asemenea, PS Aurel Perca s-a intalnit cu nuntiul Israelului, episcopul Pietro Sambi, a oficiat Sfanta Liturghie de la Yaffo, a participat la Liturghia de Florii de la Sfantul Mormant, celebrata de patriarhul latin al Ierusalimului, Michel Sabbah, la procesiunea din duminica Florilor si la Sfanta Liturghie de pe Calvar.

 
Pelerinaj romanesc cu moastele sfintilor bulgari de la DurostorumPDF Print E-mail
Slobozia, Romania/Romanian Global News
Accesari :490
Friday, 25 March 2005

Episcopia Sloboziei si Calarasilor a gazduit joi, 24 martie, si vineri, 25 martie, o serie de evenimente care au facut parte din pelerinajul moastelor sfintilor mucenici Dasie si Emilian de la Durostorum, aduse in Romania prin bunavointa Mitropoliei Durostorului, din Bulgaria, si a pastorului ei, IPS Ilarion Zonev.

Moastele au ajuns in Romania joi, 24 martie, si au fost intampinate la Manastirea Sfintii Voievozi Mihail si Gavriil din Slobozia, ca mai apoi sa fie duse in procesiune spre Catedrala Episcopala Inaltarea Domnului, unde au fost depuse spre a fi cinstite de catre credinciosi. Gazda manifestariilor religioase a fost Prea Sfintitul Damaschin Coravu, episcopul Sloboziei si Calarasilor, care, impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Ilarion, Mitropolitul Durostorumului, si alaturi de un sobor de inalti ierarhi si preoti, au oficiat in dimineata zilei de vineri, 25 martie, slujba Sfintei Liturghii arhieresti a sarbatorii Bunei Vestiri, informeaza un comunicat de presa al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor.

 
"Domnisoara Cristina" la PragaPDF Print E-mail
Parga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :336
Friday, 25 March 2005

Filmul Domnisoara Cristina, realizat de Viorel Sergovici a fost difuzat joi, 24 martie, la misiunea diplomatica a Romaniei la Praga in cadrul Zilelor Francofoniei, in incheierea ciclului de manifestari organizate de Ambasada cu aceasta ocazie.

Anul acesta a fost acordata o atentie deosebita acestor manifestari, cu atat mai mult cu cat anul viitor Romania va gazdui summit-ul Organizatiei Internationale a Francofoniei, la 9 octombrie 2005, informeaza un comunicat al Ambasadei Romaniei la Praga. Proiectia peliculei Domnisoara Cristina, realizata in 1996 dupa romanul omonim al lui Mircea Eliade, a fost precedata de o prelegere a profesorului Jiri Nasinec, de la Facultatea de Filologie din cadrul Universitatii Caroline din Praga. Expunerea profesorului Nasinec, traducator al lui Mircea Eliade din limbile franceza si romana in limba ceha, s-a axat asupra romanului Domnisoara Cristina si asupra sederii scriitorului roman in Franta.

 
Nationala de fotbal ar putea evolua sambata cu un nou capitanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :474
Friday, 25 March 2005

Nationala Romaniei va avea, dupa toate probabilitatile, un nou capitan in meciul pe care il va disputa sambata, 26 martie, in compania Olandei, in preliminariile CM 2006.

In urma consultarilor cu membrii echipei reprezentative selectionerul Piturca se gandeste ca cea mai buna solutie ar fi incredintarea banderolei de capitan lui Dorinel Munteanu. In cadrul meciului-scoala sustinut de tricolori la Saftica miercuri, 23 martie, Piturca a decis si componenta, de principiu, a echipei pe care o va alinia sambata in partida cu Olanda. Astfel, in poarta va fi Bogdan Lobont, fundasi Contra, Radoi, Chivu, Rat, la mijloc Florentin Petre, Ghioane, Dorinel Munteanu si atacantii Adrian Ilie, Pancu si Moldovan. Deocamdata raspunsul la intrebarea cine va purta banderola de capitan al nationalei Romaniei nu este clar. Cristian Chivu, capitanul actual al echipei, revenit in teren dupa o accidentare grava si dupa o inactivitate de 7 luni, a aratat ca nu tine neaparat sa poarte banderola si ca poate intra in teren si fara ea. Tricolorii au sustinut joi, 24 martie, antrenamentul oficial pe stadionul Giulesti. Echipa Portocalei mecanice va sosi la Bucuresti vineri, 25 martie, pe aeroportul Baneasa, la ora 14.30. Meciul nationalei Romaniei va fi transmis de inca zece posturi de televizune din strainatate, printre care si Al-Jazeera, postul care transmite de obicei mesajele cunoscutului terorist arab Ossama Bin Landen.

 
Cine are interes in dezbinarea romanilor?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :598
Friday, 25 March 2005

In replica la materialul incriminator publicat vineri, 25 martie, in Evenimentul Zilei sub semnatura lui Andrei Badin si intitulat Smecheriile consulului Grecea, editorul revistei Spirit Romanesc a romanilor din Australia, Laurentiu Fulga, ii trimite autorului acestui material o scrisoare in care ii aplica o reala lectie de jurnalism de investigatie.

Andrei Badin, realizatorul acestei anchete documentate din spusele presedintelui ARA, Mihai Maghiaru, crede ca aduce la cunostinta opiniei publice din Romania adevarul in legatura cu Grecea, consulul masluitor si cu smecheriile acestuia. Realitatea este ca Badin nu face altceva decat sa dezinformeze, povestea publicata de acesta neavand decat versiunea uneia dintre partile implicate. Laurentiu Fulga, editorul Spirit Romanesc atins si el de materialul din EVZ, reactioneaza fata de cele scrise de Andrei Badin, prin scrisoarea pe care o vom reda mai jos. Mentionam ca acest mesaj, in original, este insotit si de cateva materiale atasate privind si versiunea neglijata de reporterul Evenimentului.

Stimate domnule Badin,

Va multumesc colegial pentru ce ati publicat ! Va rugasem sa asteptati pana ce primeati si probe de la mine, nu doar declaratii de la Maghiaru! Pacat! Ati publicat lucruri eronate si va ofer argumentele ca atare. Eu inca sper in dvs. , in coloana vertebrala ca jurnalist pe care o aveti. Va rog sa cititi cu atentie materialele trimise. Sunt articole pe care eu le-am publicat deja aici, motiv pentru care am ajuns o victima chiar si in mana dvs, un coleg de investigatii.

Desconspirarea lui Maghiaru facuta de mine aici, a facut ca el sa faca tot ce face! Cititi spicuirea din interviul cu un fost presdeinte ARA!  Cititi declaratia celui care il vedea pe Maghiaru cum intra cu mapa la consulat, pe usa din dos, inainte de '89!!! Cum turna inainte la comunisti, asa toarna si acum ...rastalmacind adevaruri in favoarea lui! Cititi intrebarile puse de mine, lui Maghiaru , in mod public! Dle Badin, aveti atasata inclusiv poza prin care va dovedesc ca ati fost manipulat. Se specifica "ziua unirii comunitatii romanesti din Sydney", adica a oamenilor- a romanilor, nici de cum a organizatiilor!!! Organizatiile nu pot fi desfiintate sau manipulate de nimeni (inclusiv de Grecea), deoarece au un statut juridic de care nu se poate atinge nimeni, nici macar Guvernul Australian.  Deci de ce ii este frica lui Maghiaru? A facut totul tendentios ca sa arunce praf in ochi la oameni si sa-si ascunda adevarata identitate si faptele sale. Iar daca Maghiaru nu vrea unire, este doar pentru ca asa a fost programat de zeci de ani, sa dezbine! Nu Maghiaru este comunitatea si nu ARA! Retineti asta! In Sydney sunt alte 4-5 organizatii care au un numar de membri mai mare decat ARA. Cereti lui Maghiaru sa va dea oficial numarul de membrii ai ARA, si in numele cui vorbeste el! ARA a avut parte de presedinti maghiari, catolici etc.  ..Ar trebui sa deschideti ochii si sa intelegeti ce rol a a avut ARA in dezbinarea romanilor!  De ce nu vor unire?  Unire pentru noi romanii, nu pentru un consul sau etc.!!! Ganditi un pic mai in profunzime!
Sper, imi doresc sincer, sa fi inteles cat de grav ati fost dezinformat de ultimile structuri ale mafiei securiste din
Australia! Da, ei simt ca asta le este sfarsitul si sunt disperati! De ce nu v-a spus Maghiaru si faptul ca , Grecea a facut reparatia morala a istoriei la Sydney. Dupa peste 20 de ani de cand a fost alungata si batuta la biserica, Emilia Markakis - singurul roman din lume decorat cu medalia Ordinul Australiei (vezi titlul de inobilare DAME si SIR la englezi), pentru activitate comunitara, a fost readusa in biserica Sf. Maria de catre Grecea! Markakis a fost singura familie ce-si pusese amanet casa, la cumpararea bisericii ca apoi sa fie batuti si aruncati afara de Pr. Popescu- celebrul securist- parca ati auzit si dvs. de el !!! Or Grecea de acestia s-a luat in Australia
! Sau ca la postul de radio comunitar era infiltrat unul Emil Cica de peste 25 de ani, ce fusese Secretarul de Partid de la Mecanica Fina (fabrica de plosnite a securitatii!). Datorita sprijinului dat de Grecea, conducerea Radio SBS, a reusit sa-l schimbe si sa  puna un baiat tanar acum, fara nici un trecut dubios! Acest Emil Cica era promovat doar de Maghiaru pe site-ul ARA! De
ce? Sunteti jurnalist de investigatii, aflati? Si asta trebuia sa o faceti inainte de a face victime! Da, am foarte multe de spus si va cerusem cu sinceritate sprijinul, pe care eu unul inca-l mai sper!!! Nu ati avut amabilitatea sa ma intrebati si pe mine, cum si de cine am fost batut, dar ati publicat un zvon lansat de cei pe care eu i-am incomodat rau de tot aici, prin deconspirarea lor! Da, sunt o "enciclopedie de investigatii" a mafiei romanesti din
Australia si o sa vedeti asta cat de curand, inclusiv prin cartea ce va aparea. Pacat ca ati atasat o noua proba a felului cum MAFIA securista din Australia si traficantii de droguri s-au folosit de manipularea unui Andrei Badin de la EVZ, care a fost intoxicat sa publice NUMAI MINCIUNI  NEVERIFICATE! In general intr-o astfel de disputa, se investigheaza ambele parti! Pana nu demult va apreciam si chiar va aveam ca model! Pacat! Acum, va asigur ca nu va urasc, dar am devenit confuz ! Mentionez ca articolul 'Privirea Tubulara" este semnat de George Roca, cel aparut in denigrarea dvs. si el este membru al Academiei Romano -Americane si membru al Academiei pentru Stiinta , Literatura si Arta , filiala Oradea! As dori sa va trimit rapid colectia integrala a revistei mele, daca imi oferiti o adresa postala, unde sa o primiti! Veti descoperi cine este Fulga.

Respectele mele,

Laurentiu Fulga

PS. Poate ca intr-adevar Badin este jurnalistul cu verticalitate in care am crezut, si poate va gasi oportun sa republice o clarificare, din tot ce i-am oferit acum!  Sau sa continue investigatia pe ambele fronturi! Grecea nu este singurul diplomat pus la zid de  mafia romaneasca din Australia! Acelasi lucru s-a intamplat si cu  ambasadoarea si cu consulul economic!

 
Parlamentul din Basarabia a stabilit data alegerilor prezidentialePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :305
Friday, 25 March 2005

Parlamentul legislaturii a XVI, intrunit, joi, in prima sedinta, a stabilit, pentru 4 aprilie 2005, data alegerii presedintelui Republicii Moldova si a acceptat demisia primului ministru Vasile Tarlev si a intregului cabinet de ministri.

Totodata, legislatorii au stabilit ca, pana la investirea in functie a noului guvern, actualul Executiv va exercita functii de administrare a treburilor publice. Din considerente de timp, premierul Tarlev nu a prezentat raportul de activitate al Guvernul, acesta fiind distribuit deputatilor. Parlamentarii au desemnat componenta comisiei pentru alegerea presedintelui Republicii Moldova, care urmeaza sa monitorizeze corectitudinea votului. De remarcat ca, in cadrul aceleiasi sedinte, presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a anuntat o pauza "de scurta durata" pentru consultarea grupurilor parlamentare in privinta candidaturilor la posturile de vicepresedinti ai Legislativului, dar intreruperea nu a avut loc, astfel incat votarea vicepresedintilor urmeaza sa aiba loc in cadrul urmatoarei sedinte. Potrivit prognozelor observatorilor, precum si ale surselor din Parlament, la functiile de vicepresedinti urmeaza a fi propusi comunista Maria Postoico, ex-presedinte al comisiei parlamentare pentru numiri si imunitati, si unul dintre liderii BMD, Dumitru Braghis. Ministrul de Externe, Andrei Stratan, urmeaza a fie propus la functia de prim-ministru.

 
Ziua unirii Basarabiei cu patria mama se celebreaza si la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :470
Friday, 25 March 2005

Consiliul Parohial al bisericii ortodoxe romane "Sfintul Gheorghe" din Toronto va organiza duminica, 27 martie, la Sala Culturala Dacia, o masa festiva cu ocazia aniversarii zilei in care s-a infaptuit Unirea Basarabiei cu patria mama.

Sala in care se va desfasura acest eveniment se afla chiar in incinta cladirii bisericii, la adresa 247 Rosethorn Ave., si va fi deschisa invitatilor incepand cu ora 13:00, dupa terminarea Sfintei Liturghii. Programul aniversarii va include o scurta prezentare a acestui important eveniment istoric, in care se va rememora actiunea din 27 martie 1918, informeaza pagina de web a parohiei. Tot aici se poate gasi si un material despre actul unirii dintre Basarabia si patria mama, act cu caracter democratic si plebiscitar.

 
Statul roman ia inapoi un copil roman al unei familii neo-zeelandezePDF Print E-mail
Wellington, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :484
Friday, 25 March 2005

Povestea lui Iani, copilul roman care a fost luat in ingrijire de o familie de neo-zeelandezi in urma cu patru ani si care a trebuit sa fie trimis inapoi in Romania, a facut deja inconjurul lumii.

Majoritatea ziarelor din Noua Zeelanda si restul presei de pe glob au prezentat situatia prin care trece Alana Cleland, mama actuala a micutului roman, care, dupa ani de lupta cu statul roman in ceea ce priveste incercarea de a-l adopta pe Iani, a trebuit sa-l trimita pe copil inapoi in Romania. Deoarece legea romana referitoare la adoptiile internationale nu le permite cetatenilor straini sa infieze copii din Romania, familia Cleland, compusa din Alana si parintii sai, se afla pusa in fata unei probleme dificile, mai ales ca Iani se integrase foarte bine in noua familie si mergea deja la scoala din Spotswood. Alana Cleland, o asistenta la pediatrie, l-a cunoscut pe micutul Iani pe vremea cand acesta avea doar 10 luni, iar ea se afla in Romania unde lucra in calitate de voluntar pentru orfelinatul in care era copilul roman. In anul 2003, Alana a putut sa il aduca pe Iani in Noua Zeelanda cu ajutorul unei vize temporare, cu ocazia nuntii surorii sale. Dupa ani de zile de incercari de a-l adopta, care au inceput dinainte de noile reglementari ale statului roman privitoare la imposibilitatea cetatenilor straini de a adopta copii din Romania, Alana Celeand a plecat in Romania inapoi cu baiatul sau, terifiata de faptul ca l-ar putea pierde si ca micutul ar ajunge din nou la casa de copii. Ministrul Afacerilor Externe din Noua Zeelanda, Phil Goff, intentioneaza sa discute cu oficialitatile din Romania, in primul rand cu ambasadorul Romaniei la Canberra, si sa le faca pe autoritatile romane sa considere acest caz o prioritate, informeaza editia electronica a ziarului Herald. In ultima instanta, Alana va incerca sa obtina cetatenie romana, ca sa il poata infia pe baietel, ceea ce poate insemna ca trebuie sa ramana in Romania pentru cativa ani buni.

 
Cursuri de limba, cultura si civilizatia romana pentru australieniPDF Print E-mail
Canberra, Australia/Romanian Global News
Accesari :332
Friday, 25 March 2005

Romanii sau australienii interesati de limba, cultura si civilizatie romaneasca pot sa participe in perioada 9 31 iulie 2005, la Baia Mare, la cea de-a 11-lea editie a cursurilor de acest gen, pe care le organizeaza Institutul Cultural Roman, informeaza Ambasada Romaniei la Canberra.

Participantii vor urma un curs intensiv de limba romana, structurat pe trei niveluri (introductiv, mediu si avansat), dar si cursuri de cultura si civilizatie romaneasca pe teme de istorie, literatura, etnografie si folclor, mentalitati, aspecte din viata sociala contemporana, cinematografie sau arte plastice. Toate cursurile vor fi sustinute de profesori universitari si de alti specialisti cu experienta in domeniu. Participantii la acest modul vor mai avea ocazia sa efectueze si o serie de excursii documentare in zona Maramuresului si la Cluj-Napoca si sa petreaca o zi de duminica intr-un sat romanesc.Pentru a putea aplica la aceste cursuri, participantii trebuie sa aiba varsta minima de 18 ani si sa trimita pe adresa Institutului Cultural Roman un formular de inscriere, completat, impreuna cu un curriculum vitae, o copie a paginii cu datele personale din pasaport si o copie a documentului de plata care confirma achitarea taxei de participare, in valoare de 600 Euro, in contul Institutului Cultural Roman, Cod IBAN RO68RNCB5010000005310006, deschis la Banca Comerciala Romana S.A., Calea Victoriei 155, Sector 1, Bucuresti. Data pana la care se pot trimite formularele de inscriere la cursuri este 15 iunie 2005, iar numarul locurilor este limitat. Taxa de participare va acoperi cheltuielile de studii, de participare la atelierele de creatie, excursiile de documentare si toate activitatile incluse in program, precum si mesele, iar cheltuielile de cazare vor fi suportate de catre Institutul Cultural Roman.

 
Romanii si grecii din Budapesta au sarbatorit impreuna Duminica OrtodoxieiPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :484
Friday, 25 March 2005

In prima duminica din perioada Postului Sfintelor Pasti, Duminica Ortodoxiei, intreaga lume ortodoxa praznuieste biruinta drept-credinciosilor si a cinstitorilor de icoane sfinte asupra iconoclastilor, ca si biruinta dreptei credinte asupra tuturor ereziilor.

Sarbatoarea instituita in anul 843, la incheierea perioadei sinoadelor ecumenice, ne ofera prilejul de a manifesta unitatea in credinta a Ortodoxiei, indiferent de biserica locala, de poporul si de tara de care apartinem sau de limba pe care o vorbim. In conformitate cu aceste idei, credinciosii ortodocsi romani si cei ai parohiei grecesti din Budapesta, apartinatoare de Exarhatul de Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, in duminica de 20 martie au sarbatorit impreuna marele praznic al Bisericii Ortodoxe. Liturghia arhiereasca oficiata de Prea Sfintia Sa Sofronie, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, de parintii Kalota Jzsef si Marius Maghiaru si de ieromonahii Calinic si Nicolae, a avut loc la capela ortodoxa greaca din capitala Ungariei. Dupa rostirea Sfintei Evanghelii s-a dat citirii cuvantarea Sanctitatii Sale Bartolomeu, patriarhul ecumenic de la Constantinopol, rostita cu cateva zile mai inainte la Bucuresti cu ocazia aniversarii a 120 de ani de la recunoasterea autocefaliei si a 80 de ani de la ridicarea la rangul de patriarhat al Bisericii Ortodoxe Romane. La sfarsitul Sfintei Liturghii, numerosii credinciosi adunati in micuta capela, au ascultat predica Prea Sfintitului Parinte Episcop Sofronie despre unitatea Bisericii Ortodoxe in credinta si in Mantuitorul Iisus Hristos, cap al Bisericii, informeaza corespondentul RGN in Ungaria.

 
Macedoromani sau greciPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :369
Friday, 25 March 2005

Institutul de Cercetari al Grecilor din Ungaria, in colaborare cu Institutul Istoric Habsburg, organizeaza o conferinta comuna, intitulata Conferinta Podul cu lanturi.

Manifestarea, ce se va desfasura vineri, 25 martie, va avea ca tema rolul comerciantilor greci in Monarhia Austro-Ungara, informeaza corespondentul RGN in Ungaria. Interesant la invitatia pentru aceasta manifestare este ca printre subiectele ce vor fi discutate se gaseste si dezbaterea rolului unui renumit mecena al culturii maghiare, baronul Simion Sina, pe care, cu toate ca este de origine macedoromana, grecii il prezinta ca un comerciant grec. Conferinta Podul cu lanturi va avea loc la sediul Academiei Maghiare de Stiinte din Budapesta, piata Roosevelt nr. 9, cu incepere de la ora 10.00.

 
Romanii ar trebui sa evite KargazstanulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :318
Friday, 25 March 2005

Ministerul Afacerilor Externe sfatuieste cetatenii romani sa renunte in perioada urmatoare la deplasarile in Republica Kargazstan, avand in vedere inrautatirea situatiei interne din aceasta tara.

Totodata, pentru cetatenii romani aflati deja in Kargazstan, MAE insista ca acestia sa ia legatura cu Ambasada Romaniei la Alma-Ata, la numerele de telefon 0073272-615772, 612431, fax 588318. Cetatenii romani care intentioneaza sa calatoreasca in zona pot solicita informatii la Directia Relatii Consulare a MAE, telefon 2319354 sau 2319355, informeaza un comunicat MAE. Reamintim ca situatia actuala in Kargastan este dominata de haos si de violenta. Expertul Consiliului German pentru Relatii Externe, pentru zona Asia Centrala, Alexander Rahr, declara intr-un interviu acordat publicatiei germane Spiegel ca in capitala Bishek nu au loc miscari democratice ci actiuni ale clanurilor inamice, unele dintre ele finantate de carteluri de arme si droguri. Evolutia evenimentelor in Kargazstan este comparata cu situatia din Ucraina in perioada Revolutiei Portocalii, numai ca, crede Rahr, situatia actuala in Kargazstan este mult mai periculoasa, instabila si cu un potential mult mai ridicat de a se ajunge la haos. Kargazstan-ul este in pragul razboiului civil, mai crede expertul german, care adauga: in acest moment se pare ca vom vedea o revolutie dupa modelul romanesc din 1989 cu alte cuvinte, o rasturnare violenta, cu varsare de sange. In Kargazstan se lupta, in prezent, clanuri din sud si din nord, fara sa fie vorba despre o opozitie bine conturata, cu un lider cunoscut. Bandele din nord sunt reprezentati de sustinatori ai presedintelui Askar Akayev, in timp ce in sud acesta si-a pierdut toata sustinerea. Regiunea sudica este, in general, una caracterizata de structuri criminale distincte. O posibila lovitura de stat ar fi in beneficiul cartelurilor de droguri si arme care ar putea folosi vacuumul de putere rezultat.

 
Hyde Park lanseaza un apel pentru Unirea romanilor intr-un singur statPDF Print E-mail
Chisinau, Romania/Romanian Global News
Accesari :472
Friday, 25 March 2005

Organizatia Hyde Park a tinerilor basarabeni, lanseaza prin vocea lui Ghenadie Brega, un apel catre romanii din Basarabia dar si din patria mama, un apel pentru Unirea intr-un singur stat.

Ideea care sta la baza acestui apel este ca e nefiresc si inacceptabil ca fratii sa treaca granite si vami umilitoare pentru a-si vedea parintii, pentru a se intilni intre ei. De accea apelul trimis de tinerii basarabeni este ca, un numar cat mai mare de persoane sa redacteze manifeste asemnatoare cu al lor sau sa il semneze pe acesta si sa duca mai departe gandul Unirii. Iata apelul tinerilor basarabeni:

Dupa ultimele alegeri din ambele state romanesti am constatat ca nici un politician serios, nici o forta politica considerabila nu pledeaza deschis si sincer pentru Unire. Asadar, in urmatorii patru ani, guvernele de la Chisinau si Bucuresti, parlamentarii si cei doi presedinti nu vor vorbi despre asta. E si explicabil, in politica trebuie sa spui si sa faci ce ar placea alegatorilor si marilor spectatori de afara, iar cum de o parte si de alta a Prutului publicul nu prea stie ce sa vrea, oamenii de rand sunt determinati sa-si doreasca supravietuirea fizica, integrare europeana ca panaceu pentru problemele economice, adapost sub umbrela NATO. Clasei politice de la noi si de afara ii convine actuala stare de fapt : o natiune care hraneste mai multe guverne, parlamente, una care-si tine din bani proprii sau platita de alti o armata de vamesi si graniceri care despart romanii de romani. In aceasta situatie, noi, cativa tineri romani, frati de sange, facem apel catre alti romani din intreaga lume sa incepem o miscare populara, social-culturala, apolitica, sau cel putin fara interes electoral, care sa-i electrizeze pe cei din jur, sa-i faca sa creada in idealul UNIRII. Unirea romanilor intr-un singur stat este posibila si dorita de romani pana la sau imediat dupa integrarea in UE (modelul German sau Cipriot) pentru ca este inevitabila. Stim ca Unirea nu poate rezolva slabiciunile economice si politice ale statelor in care traim. Acestea sunt acum la marginea comunitatii civilizate europene, dar si la coada proceselor de integrare, din cauza nivelului inalt de coruptie si a incapacitatii guvernantilor de a opera reforme radicale. Totusi declaram ca e nefiresc si inacceptabil ca fratii sa treaca granite si vami umilitoare pentru a-si vedea parintii, pentru a se intilni intre ei. Ajutati-ne sa intregim familia. Sa ne UNIM! Emiteti astfel de manifeste, declaratii, apeluri sau semnati-l pe acesta ca sa-i convingem pe politicieni si pe sceptici ca vrem si meritam Unirea. Fratii Brega au intre 19 si 31 de ani. Sunt 4 baieti si o fata. Unul e la Chisinau, alti patru la Bucuresti, parintii si bunicii la Pepeni, in satul de bastina de langa Singerei, Balti. Trei din familia Brega sunt cetateni romani, alti trei nu au astfel de document din cauza lipsei de timp si de bani, unul a avut pasaport romanesc care a expirat, dar nu mai poate sa-l innoiasca din cauza acelorasi proceduri birocratice prohibitive. Ei toti se declara romani si vorbesc romaneste.

 
Romanii au devenit prima comunitate in RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :480
Friday, 25 March 2005

In prezent in provincia italiana Roma traieste un numar de peste 320.000 de cetateni straini in conditii legale.

Datele apartin primului Raport Anual al Observatorului din Roma asupra Imigratiei, Caritas si Camerei de Comert a Romei. Statisticile mai arata ca din numarul total de imigranti, unul din cinci este roman. Aceasta reprezinta o schimbare demografica importanta, dupa ce timp de multi ani prima comunitate ca numar a fost cea a filipinezilor, ce avea o incidenta de 10% din total. Acum numarul de romani ajunge la 60.000, ei fiind urmati de filipinezi, care se afla pe locul al doilea, cu 22.892 de prezente in Roma. Doua treimi din populatia de imigranti din intreaga provincie traieste la Roma, unde aspectele imigratiei sunt mult diferite fata de cele ce caracterizeaza restul Italiei, informeaza publicatia italiana Il Tempo. Cea mai mare parte a imigrantilor din Roma este reprezentata de femei (53.8%), iar dintre cei care aleg Roma ca loc in care sa se stabileasca majoritatea o fac din motive de studii sau din motive religioase, si nu neaparat ca isi caute un loc de munca. 5.000 de studenti straini invata, in prezent, la Universitatea din Roma. In oras, unde numarul de straini ajunge la 298.000, cu o incidenta de 10.5%, distributia se face in functie de zone. Cel mai multietnic ramane Municipiul, cu 34.000 de prezente, urmat de XX, cu 27.000, mai scrie publicatia amintita. Sectoarele de munca cele mai cautate pentru cei care vor o slujba sunt cele ce tin de constructii, domeniu in care se afla si foarte multi imigranti ilegali. Cautate sunt si domeniile ce tin de politie, agricultura, transporturi, etc.

 
Concert bizantin la biserica ortodoxa romana din LimoursPDF Print E-mail
Limours, Franta/Romanian Global News
Accesari :511
Friday, 25 March 2005

Corala francofona Sfantul Siluan din Paris va sustine sambata, 26 martie, la Limours, un concert de muzica liturgica ortodoxa bizantina, propus de Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale.

Concertul va avea loc in biserica mitropoliei din acest oras francez, de la ora 16:30, si face parte din cea de-a 10 editie a festivalului cultural pe care il organizeaza in perioada 11 martie-19 aprilie asociatia Meli-Melo din Franta, infromeaza buletinul periodic al mitropoliei romane. Festivalul se desfasoara anual si se adreseaza tuturor categoriilor de artisti si de spectatori, iar organizatorul manifestarii, asociatia Meli-Melo, reuneste mai multe organizatii si asociatii culturale locale. Evenimentul va avea loc chiar intr-o zi importanta pentru credinciosiii romano-catolici, Sambata Mare, si va precede sarbatoarea pascala care se va celebra duminica, 27 martie, in intreaga Franta. Intrarea la concert este libera.

 
Seara duhovniceasca pentru romanii din New WestminsterPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :492
Friday, 25 March 2005

Biserica ortodoxa romana Sfanta Treime din localitatea canadiana New Westminster va organiza sambata, 26 martie, o seara duvovniceasca ce il va avea ca invitat pe IPS Lazar Puhalo, informeaza portalul romanilor din zona British Columbia.

Evenimentul va incepe la ora 18:00, cu slujba Vecerniei, si va continua cu discursul arhiepiscopului. Finalul cuvantarii inaltului ierarh va fi umat de intrebarile celor prezenti la seara duhovniceasca, intrebari care vor primi raspuns din partea IPS Lazar. Totodata, ziua se va incheia cu o gustare cu preparate de post care se va servi in sala comunitara a bisericii. Inalt Prea Sfintitul Arhiepiscop Lazar Puhalo este considerat a fi cel mai important teolog ortodox din Canada si America. Renumit duhovnic si autor a numeroase carti, dintre care cea mai cunoscuta este volumul sau despre Vietile sfintilor, care a fost best-seller timp de 10 ani, IPS Lazar Puhalo este, totodata, ctitor al Manastirii Ortodoxe cu hramul tuturor sfintilor din Canada si fondator al Institutului de Studii Ortodoxe din Canada si al Institutului de Studii Sarbo-Bizantine Nemanjic.

 
O noua slujba in limba romana pentru comunitatea din New JerseyPDF Print E-mail
New Jersey, SUA/Romanian Global News
Accesari :504
Friday, 25 March 2005

Romanii ortodocsi care locuiesc in zona centrala New Jersey vor putea sa ia parte la o slujba religioasa in limba romana, care se va desfasura sambata, 26 martie, la biserica ortodoxa ucraineana cu hramul Maicii Domnului.

Slujba va fi oficiata de Pr. Protos. Ioan Casian, parohul bisericii Sf. Nicolae din cartierul new-yorkez Queens care va efectua serviciul religios sambata, duminica trebuind sa fie prezent la propria parohie. Parintele Casian vine periodic la New Jersey, ca urmare a multiplelor contacte pe care le-a avut cu romanii din aceasta zona cu ocazia diverselor evenimente in care acestia l-au solicitat. Prima slujba de acest gen s-a oficiat deja sambata, 26 februarie. Biserica ce va gazdui serviciul religios se afla situata la adresa 416 Delmore Ave, South Plainfield, NJ 07080, la aproximativ 5 minute de exitul 4 pe ruta 287, aproximativ la granita dintre Edison, Piscataway si South Plainfield, se arata pe pagina de web a parohiei Sf. Nicolae din New York. Slujba va incepe la ora 9:30 cu Utrenia, iar Sf. Liturghie va incepe la ora 10:00. Detalii suplimentare se pot obtine de la Ciprian Niculae, email: cipriandn@msn.com, telefon 732-261-3806, Emil Miclaus, email: emil_miclaus@yahoo.com, telefon 908-822-9906, si Tiberiu Dragoiu-Luca, email: tdragoiu@yahoo.com, telefon 732-424-1656.

 
Din seria Romani Celebri Romanian Global News prezinta:PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :402
Friday, 25 March 2005

Nascut in Romania, in satul Titeni de langa Cluj-Napoca, in anul 1971 Gheorghe Muresan, cunoscut mai degraba ca Ghita, este cel mai inalt baschetbalist care a jucat vreodata in NBA.

Romanul a intrat in campionatul american de baschet ca unul dintre cei mai apreciati jucatori ai lui Washington Bullets, iar mai tarziu a trecut la New Jersey Nets. Ghita joaca baschet de la varsta de 14 ani, cand un arbistru de baschet l-a indemnat sa intre in acest sport. Nici lumea filmului nu l-a uitat pe Gheorghe Muresan, iar faptul ca este foarte inalt i-a adus acestuia si celebritatea la Hollywood. Ghita a jucat, alaturi de Billy Cristal, in filmul My Giant, realizat in 1998. In ultima perioada a carierei sale probleme serioase de sanatate l-au obligat sa stea departe de terenul de baschet, Toate acestea au culminat cu o operatie la spate, in urma careia sportivul roman ar fi trebuit sa se puna pe picioare. Insa lucrurile nu au stat asa. Inaltimea sa foarte mare 2.30 este cea care i-a creat acest gen de probleme, dar si efortul prelungit la care era expus zilnic. Ghita Muresan si-a inceput cariera in anul 1990, la Universitatea Cluj, unde a jucat doi ani, apoi a plecat la Pau-Orthez, ajungand in cele din urma si in NBA, la Washington Bullets, unde a jucat in perioada 1994-1997. Din 1997, desi a ramas la Bullets pana in 1999 a pierdut cele mai multe dintre meciuri din cauza problemelor de sanatate. In mai 1999 pleaca la New Jersey Nets, echipa ce juca tot in NBA, unde ramane pana in 2000, dar unde alte probleme medicale il tin departe de teren cea mai mare parte a timpului, pierzand astfel meci dupa meci. In 2000 pleaca la Rocky Mountain Revue (Utah Jazz), iar in noiembrie 2000 semneaza pentru un sezon cu Pau-Orthez, revenind la inceputurile carierei sale sportive. Muresan s-a retras din baschetul profesionist in urma cu patru ani, la varsta de 30 de ani, pentru ca organismul sau nu a mai rezistat. Picioarele mele nu mai aveau aceesi putere pentru ca spatele imi era foarte slabit. Era destul. Am avut cea mai frumoasa viata din lume pana sa ma retrag. Nu puteam sa imi dau seama ce vreau sa fac. Nu am facut nimic, absolut nimic timp de un an declara el pentru Washington Post intr-un interviu acordat anul trecut. Gigantul se simte mai bine in ultima vreme, vorbeste despre deliciile vietii casnice si despre planurile sale de viitor. Vorbeste despre o scoala de baschet, de fapt despre un lant de astfel de scoli, in care sa antreneze copii. Muresan a refuzat chiar o oferta de a antrena echipa nationala a Romaniei, pentru a-si putea urma aventura. Poate ca voi ajuta pe cineva sa obtina o bursa sau sa ajunga la NBA. In acelasi timp voi fi alaturi de copii mei. Asta e singurul lucru pe care il stiu - baschetul. Asta va fi acum viata mea, mai spune Ghita Muresan.

 
Doru Octavian Dumitru ii face sa rada pe romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :407
Friday, 25 March 2005

Compania Karma Prod prezinta sambata, 26 martie, in localitatea canadiana Toronto, spectacolul Epoca de menta care il are ca protagonist pe comediantul roman Doru Octavian Dumitru.

Show-ul va putea fi urmarit incepand cu ora 18:30, la sala "Brebeuf College", care se afla la adresa 211 Steeles Ave Est, M2M 3Y6, informeaza pagina de web a Aliantei Romanilor Canadieni. Timp de doua ore, publicul va putea sa rada non-stop la spectacolul aceswtui scenograf, autor si interpret de succes care este Doru Octavian Dumitru. Biiletele s-au pus deja in vanzare si au pretul de 25 de dolari canadieni. Informatii suplimentare se pot obtine de la numarul de telefon 416 636-8084.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions