Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Ziua Basarabiei sarbatorita la TimisoaraPDF Print E-mail
Timisoara, Romania / Romanian Global News
Accesari :454
Saturday, 26 March 2005
Festivalul Zilele Basarabiei este cea mai mare actiune a Organizatiei Studentilor Basarabeni de la Timisoara, acesta desfasurandu-se deja in patru editii, avand un impact puternic in randul publicului din Romania si Republica Moldova.

Desi vitregiti de faptul ca le-au lipsit finantarile suficiente pentru organizarea asa cum se cuvine a acestei manifestari, tinerii studenti basarabeni de la Timisoara nu s-au lasat prada deznadejdii. Demonstrand ca sunt capabili sa-si puna toata energia la contributie pentru a realiza ceva durabil, au dat dovada ca un proiect nu moare atunci cand vor unii si altii si daca este sa fie facut cu profesionalism este facut in orice conditii. Fiind inscris in agenda culturala a Timisoarei, festivalul se numara printre marile actiuni culturale ale orasului. Proiectul a luat nastere ca necesitate obiectiva a studentilor basarabeni de a se afirma pe plan cultural, artistic, civic si organizational in spatiul social romanesc. In acest sens festivalul reuneste anual zeci de studenti si personalitati notorii din ambele tari deopotriva. Toate acestea pentru a crea un spatiu optim de manifestare si promovare  a actului  cultural-artistic  avand specific basarabean. Timisoara, prin faptul ca este un spatiu multicultural, reprezinta locatia optima pentru desfasurarea ecestui evniment.

Festivalul Zilele Basarabiei cuprinde activitati culturale din cele mai diverse: lansari de carte, vizionari de filme cu tenta istorica, expozitii de pictura, training-uri si manifestari artistice. Toate acestea cu participarea directa a oamenilor de cultura basarabeni, fie in calitatea de invitati, fie in calitate de autori ai sectiunilor mai sus amintite.

Programul zilei de 27 martie 2005:

10.00 11.30 - Slujba de comemorare a Marii Uniri de la 1918, Catedrala Mitropolitana, Timisoara;

12.00 13.00 Simpozion Basarabia 5 ani la Timisoara", Hotel International, Timisoara

13.00 15.00 Dezbatere nationala pe tema Rolul jurnalistului roman in democratizarea Moldovei, Hotel International.  La aceasta dezbatere moderator va fi jurnalistul si realizatorul de emisiuni dain cadrul TVR, Marian Voicu, cu participarea lui Victor Roncea, analist politic, directorul departamentului externe de la ziarul Ziua, Radu Gaina, producator si regizor la TVR,  Petru Bogatu, Redactor-sef, ziarul Flux, Chisinau, Eugen Tomac, Presedintele Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni, Dinu Turcanu, reprezentant, Centrul de studii NATO, Bucuresti, Daniela Sosos redactor coordonator al Romanian Global News si multi altii. Se va discuta si despre perspectivele de aderare a R. Moldova la Structurile Europene.

17.00 20.00 filme documentare cu si despre Basarabia, Club Rebel, Timisoara

20.00 24.00 Receptia finala, Club Rebel

 
Rolul Bisericii ortodoxe la romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe / Romanian Global News
Accesari :522
Saturday, 26 March 2005
Liga Tineretului Crestin Orodox Roman, filiala Sfantu Gheorghe, cu binecuvantarea P.S. Ioan, Episcop al Covasnei si Harghitei, continuand frumoasa traditie a manifestarilor duhovnicesti din Postul Sf. Pasti, a avut-o marti, 22 martie, invitata pe prof. Violeta Patrunjel-Popescu, vicepresedintele Asociatiei Romanii in Italia (ARI) din Milano.

In conferinta cu tema Ortodoxia in mediul latin, organizata la Muzeul Spiritualitatii Romanesti din Sf. Gheorghe, au fost expuse aspecte interesante atat din viata marelui numar de romani aflati in Italia, cat si din viata comunitara in jurul Bisericii. S-a aratat rolul Bisericii Ortodoxe Romane din Italia, unde de pilda langa Milano exista 30 de parohii ortodoxe romanesti. Cu toate ca Biserica Ortodoxa Romana nu e recunoscuta in Italia, asa cum sunt cea greaca si cea rusa, comunitatea romaneasca este in stransa legatura cu aceasta. Biserica este locul de intalnire a romanilor, Sarbatoarea religioasa este o sarbatoare in familie. De asemeni exista un episcop vicar roman la Verona pentru toti romanii din Italia. Prin Asociatia Romanii in Italia, ce are ca scop principal pastrarea si conservarea identitatii din punct de vedere cultural, lingvistic si religios a romanilor traitori in Italia, comunitatile romanesti de aici intra intr-o vitala comunicare. Un contact cu tara mama il ofera si TVR international si Comunita di SantEgidio, care are pe site-ul de internet 4,5 pagini cu si despre Biserica Ortodoxa Romana din Italia. Prin obiectivele, actiunile si manifestarile sale, in colaborare cu diferiti parteneri din Romania si Italia, ARI devine un ambasador cultural al Romaniei peste hotare, se arata intr-un comunicat.

Corespondenta de la Sebastian Parvu, Centrul de Studii Covasna-Harghita.

 
Demersul RWW Group isi sporeste sustinatoriiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :494
Saturday, 26 March 2005
Grupul Romanians Worldwide, RWW Group, isi adauga si alti sustinatori in demersul sau public fata de modificarea Legii Adoptiilor, demers care a fost trimis presedintelui Romaniei, Traian Basescu si pe care Romanian Global News l-a prezentat marti, 22 martie.

Astfel, fata de lista initiala, au mai subscris inca 23 de asociatii romanesti din tara si strainatate si aproape 40 de persoane fizice. Intr-un conmunicat de presa primit la redactie se mentioneaza lista completa a tuturor celor care sustin acest demers public al RWW Group. 

 
Scena Baletului Regal de la Londra din nou deschisa romanilorPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :365
Saturday, 26 March 2005
Balerina romanca Alina Cojocaru, prima balerina a Companiei Regale londoneze de Balet va evolua din nou pe scena de la Covent Garden, in spectacolul Tombeaux.

Evenimentul se va desfasura sambata, 26 martie, de la ora 19.00 la Royal Opera House, Covent Garden. David Bintley, autorul operei Tombeaux, s-a inspirat in realizarea acesteia din Variatiuni pe o tema de Hindemith a lui William Walton. Muzica din Tombeaux, realizata in 1993, a fost descrisa de critici drept o conversatie intre doi compozitori, astfel incat coregrafia este un dialog de chintesenta intre traditia clasica si interpretarea contemporana. Nascuta la Bucuresti, Alina Cojocaru a studiat baletul clasic timp de sapte ani la Compania de Balet din Kiev. In anul 1997 a primit bursa Lausanne Prize si a avut ocazia sa isi perfectioneze tehnica la Royal Balet School, in Londra. Dupa ce danseaza la Kiev (1998), Alina se intoarce la Londra in 1999, unde devine prima-balerina. Dupa succesul cunoscut cu Giselle, ea devine balerina principala (2001) a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden si joaca Odette-Odile in Lacul Lebedelor, Romeo si Julieta, La Bayadere, etc, informeaza Centrul Cultural Roman de la Lodra. In 2002 Alina Cojocaru a debutat si pe scena din Romania, cu rolul principal in Giselle, alaturi de Ansamblul Operei din Bucuresti. In 2003 se intoarce sa danseze in Romania, alaturi de Johann Kobborg la Gala de Balet din cadrul Festivalului International George Enescu. In ianuarie 2003 Alina castiga premiul Richard Sherrington pentru cea mai buna dansatoare, premiu decernat de catre Critics Circle National Dance Awards, UK. In 2004, ea danseaza din nou pe o scena din tara, la Festivalul de Arte de la Sala Palatului, interpretand rolul Odette-Odile in Lacul Lebedelor.

 
Romanii din Milano vor avea ocazia sa participe sambata, 26 martie, la inaugurarea unei noi discotecPDF Print E-mail
Milano, Italia / Romanian Global News
Accesari :383
Saturday, 26 March 2005
Romanii din Milano vor avea ocazia sa participe sambata, 26 martie, la inaugurarea unei noi discoteci romanesti.

Noul loc de distractie al romanilor este Indians Saloon, amplasat pe via Clerici 342. Numarul de telefon la care se pot face rezervari si puteti afla mai multe detalii este 333.3273418. Primul mare chef al romanilor care vor veni la Indians Saloon este chiar de pastele catolic, iar romanii se vor putea intalni in zilele de vineri, sambata si duminica. Fundalul petrecerilor va fi asigurat de muzica romaneasca de toate genurile, printre care dance, house, hip-hop, etno, etc.

 
Episcopul Irineu, in vizita la romanii HartfordPDF Print E-mail
Connecticut, SUA / Romanian Global News
Accesari :891
Saturday, 26 March 2005
Parohia romana cu hramul Schimbarea la fata din Hartford, Connecticut, ii va avea ca oaspeti sambata, 26 martie, si duminica, 27 martie, pe Prea Sfintitului Parinte Episcop Vicar Irineu si pe diaconul Sebastian.

Cei doi reprezentanti ai Episcopiei Ortodoxa Romane din America vor lua parte la Sfanta Liturghie care se va oficia duminica dimineata, slujba fiind urmata de o masa cu bucate de post pregatite de doamne membre ale bisericii. Masa va fi gazduita de familia Cupceancu in Tolland, care ii asteapta cu placere pe toti cei care doresc sa participe la pranz, informeaza parohia romana.

 
Puiu Codreanu ii va incanta pe romanii din DusseldorfPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania / Romanian Global News
Accesari :459
Saturday, 26 March 2005
Interpretul Puiu Codreanu va concerta sambata, 26 martie, si duminica, 27 martie, la discoteca romaneasca din Dusseldorf.

In recitalul de muzica banateana pe care il va sustine, cantaretul roman va fi acompaniat de Doru Taranu si de formatia Formula 1, informeaza un portal al romanilor din Germania. Discoteca romaneasca care va gazdui acest concert se afla situata la adresa Dusseldorf Neuss, Bockhlstr.102.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions