Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Basescu a aterizat surprinzator in IrakPDF Print E-mail
Tallil, Irak/Romanian Global News
Accesari :368
Monday, 28 March 2005

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, impreuna cu seful Statului Major General, general dr. Eugen Badalan, au efectuat duminica, 27 martie, o vizita-surpriza la militarii contingentului romanesc dislocat in Irak.

Cei doi oficiali romani au ajuns la aeroportul din Tallil, de unde s-au urcat la bordul a trei elicoptere de lupta ale coalitiei, la Ad Diwaniyah, pentru a se intalni cu militarii detasamentelor de geniu si de informatii care actioneaza in compunerea Diviziei Multinationale Centru Sud, condusa de Polonia, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Traian Basescu si Eugen Badalan s-au intalnit cu comandantul Fortei Multinationale pentru Irak, generalul George W. Casey Jr., si cu comandantul Diviziei Multinationale Centru Sud, generalul maior Waldemar Krzypczac, prilej cu care s-a descris succint evolutia evenimentelor din aria de responsabilitate a diviziei si modalitatea in care militarii romani isi duc la bun sfarsit misiunile care le sunt atribuite. Presedintele Basescu a luat masa de pranz impreuna cu militarii romani si a avut mai multe discutii cu acestia, aratandu-se interesat de problemele pe care le au. Totodata, Traian Basescu i-a decorat pe locotenent-coloneii Voicu Ion si Ganea Sorin cu cea mai inalta distinctie militara, Ordinul Virtutea Militara in grad de Comandor, cu insemn de razboi, pentru meritele si realizarile deosebite avute pe campul de lupta. O alta distinctie, Virtutea Militara in grad de Ofiter cu insemn de razboi, a fost conferita prin decret prezidential maiorului Tudorache Cornel, iar plutonierul adjutant Cojocariu Florentin a primit Medalia Barbatie si Credinta clasa I, cu insemn de razboi. Restul militarilor romani au primit drept cadou personal din partea presedintelui cate un briceag pe care se afla inscrisurile Irak 2005 si Oferit de Presedintele Romaniei, dar si o insigna de participant la misiunea din Irak. Finalul vizitei din Irak a reprezentat pentru delegatia romana deplasarea la campul Mittica, unde se afla dislocati militarii Batalionului 2 Infanterie Calugareni si cei ai Companiei de Politie Militara si decorarea cu Ordinul Virtutea Militara in grad de Ofiter, cu insemn de razboi, a capitanului Galan Gabriel, in timp ce locotenentii Calin Alexandru si Manea Mihai au primit Ordinul Virtutea Militara in grad de Cavaler, cu insemn de razboi. Ziua s-a incheiat cu traditionalul Hristos a Inviat! si cu ciocnirea catorva oua rosii cu militarii care au sarbatorit pe 27 martie Pastele.

 
Romanii din Spania vor obtine mai usor cazierul judiciarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :484
Monday, 28 March 2005

Cetatenii romani care lucreaza in Spania pot sa isi ia cazierul judiciar prin posta, fara a mai fi astfel, necesar, sa isi imputerniceasca notarial rudele sau pietenii aflati in tara.

Pentru a obtine acest act dorit, dar chiar si alte documente privind statutul profesional, romanii trebuie sa trimita pe adresele consulatelor romane din Madrid si Barcelona un plic cu o cerere. Plicul trebuie sa cuprinda si o chitanta, emisa de banca, care sa ateste faptul ca s-a depus suma de 95 de euro, in contul BBVA 0132 4924 12 0291502624. Aceasta noua modalitate de lucru va fluidiza procurarea cazierului juridic care se va obtine, astfel, in maxim 25 de zile de la data depunerii solicitarii. Simplificarea procedurilor de obtinere a documentelor necesare cetatenilor care lucreaza in Spania a fost analizata in grupul interministerial din care fac parte reprezentantii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Administratiei si Internelor.

 
Cooperare romano-indiana pe probleme de resurse naturalePDF Print E-mail
New Delhi, India/Romanian Global News
Accesari :522
Monday, 28 March 2005

India si Romania vor incepe o serie de discutii pe marginea cooperarii in sectorul petrolier si al gazelor naturale, saptamana viitoare.

O delegatie oficiala romana, condusa de directorul general in Ministerul Economiei si Comertului, Cristian Istodorescu, va sosi intr-o vizita la New Delhi in 28 aprilie, informeaza publicatia The Financial Express. Conform oficialilor Ambasadei Romaniei, delegatia, care va include reprezentanti ai companiilor romane de petrol si gaz va avea intrevederi cu inalti oficiali din ministerul petrolului si gazelor naturale. De asemenea, acestia vor purta discutii si cu oficiali ai ONGC, IOC, GAIL si EIL. Delegatia de afaceri sa va afla in misiune in India cu scopul de a intelege si explora oportunitatile de afaceri din sectorul mentionat intre cele doua tari, au mai subliniat oficialii romani de la ambasada. Tara noastra are experti foarte importanti in domeniul exploatarii petrolifere, in forari si rafinari, si suntem interesati de o cooperare in sectorul petrolului si gazelor au adaugat diplomatii romani. In prezent, cele doua tari se afla in proces de negociere a unui memorandum de intelegere in acest domeniu. Delegatii romani vor merge si la Mumbai pentru a vizita o serie de rafinarii de petrol din zona. Conform unor surse oficiale aceasta vizita vine in intampinarea unei vizite viitoare a ministrului indian al petrolului, Mani Shankar Aiyar la Bucuresti.

 
DRP prezent la "Zilele Basarabiei"PDF Print E-mail
Timisoare, Romania/Romanian Global News
Accesari :515
Monday, 28 March 2005

Festivalul Zilele Basarabiei, organizat de Liga Tinerilor Romani de Pretutindeni, Organizatia Studentilor Basarabeni si Asociatia Civic Media si-a gasit cadrul de desfasurare in perioada 26-27 martie, la Timisoara

Festivalul, aflat anul acesta la cea de-a cincea sa editie, a reunit reprezentanti ai studentilor basarabeni din Bucuresti, Timisoara si Galati, numerosi jurnalisti, personalitati importante ale vietii culturale si politice din ambele tari, informeaza un comunicat al Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni. Evenimentele au cuprins, ca in fiecare an, expozitii de pictura, vizionari de filme, dezbateri referitoare la situatia din Republica Moldova in contextul geopolitic in care se afla si Rolul jurnalistului roman in democratizarea Moldovei. DRP a fost reprezentat de noul secretar de stat, Mihai Gheorghiu, care a subliniat rolul societatii civile in ansamblul ei, in democratizarea si informarea corecta asupra situatiei reale din Basarabia. Cu aceeasi ocazie, secretarul de stat al DRP, a afirmat ca Guvernul Romaniei, prin DRP va avea o strategie coerenta si completa in vederea pastrarii identitatii culturale, religioase si lingvistice a romanilor de pretutindeni, de o maniera transparenta si in interesul tuturor romanilor de peste hotare. In cadrul dezbaterilor a fost ridicata si problema fondurilor alocate proiectelor pe spatiul Republicii Moldova in 2004, ocazie cu care Mihai Gheorghiu a annuntat ca va solicita un audit extern asupra finalizarii obiectivelorpropuse prin proiectele respective si a modului in care au fost cheltuiti banii publici. Festivalul Zilele Basarabiei a reprezentat un eveniment important de afirmare a studentilor basarabeni in plan cultural, artistic, civic in spatiul social romanesc, care va continua si la Bucuresti cu dezbaterea organizata de Asociatia Civic Media, cu tema Unitatea celor doua state romanesti in interiorul Uniunii Europene, se mai arata in comunicatul Departamentului.

 

 
Ziua Basarabiei sarbatorita cu oficialitatile din AtlantaPDF Print E-mail
Atlanta, SUA/Romanian Global News
Accesari :339
Monday, 28 March 2005

Luni, 28 martie, 2005, la Primaria Atlantei va avea loc o intilnire a reprezentantilor Consiliului Mondial Roman, Centrului Cultural Roman American "Athenaeum" si ai organizatiei "Youth for a Better World" cu Primarul Atlantei, Sherley Franklin, cu ocazia aniversarii Unirii din 1918 a Basarabiei cu Romania, se arata intr-o informatie de presa primita la redactie.

In 2001, Atlanta a declarat zilele de 25-27 Martie "Zilele Unificarii Romaniei cu Basarabia" printr-o Proclamatie emisa de catre Primarul de atunci, Bill Campbell. Vom reveni cu amanunte.

 
Depunerea actelor pentru locuintele ANL din Cluj, ultima suta de metriPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :374
Monday, 28 March 2005

Data fiind importanta informatiilor despre constructiile de locuinte din fondurile ANL, pe intreg teritoriul si cu gandul la romanii plecati temporar din tara "sa faca rost de bani" pentru achitarea acestora, muncind legal sau asumandu-si varii riscuri muncind "la negru", publicam urmatoarele informatii ce ne-au fost furnizate de Primaria orasului Cluj.

Consiliul Judetean Cluj reaminteste solicitantilor de locuinte construite din fondurile ANL in cartierul Cetatea Fetei din Floresti, ca au termen de completare a dosarelor doar pana in data de 18 aprilie, se arata intr-un comunicat de presa primit la redactie. La aceasta data se preiau dosarele celor care au depus cerere la Consiliul Local Floresti sau la Consiliul Judetean Cluj pana pe data de 18 martie 2005, cererile depuse dupa aceasta data nemaifiind luate in considerare la alocarea primei transe de locuinte. De asemenea, nici dosarele depuse dupa data de 18 aprilie nu vor fi evaluate pentru aceste locuinte. Dosarele se preiau la sediul Consiliului Judetean Cluj, b-dul 21 Decembrie 1989 nr. 58, camera 9, dupa programul: luni, marti si joi: 9.00 19.00; miercuri si vineri: 9.00 17.00; sambata: 9.00 14.00. Orice fel de informatii privind actele necesare la dosar se pot obtine si la telefonul cetateanului, apel gratuit 0.800.800.331, sau la telefon 597 480, taxare normala. Pentru a evita aglomeratia din ultimele zile ale perioadei de depunere a dosarelor, tinerii care au depus cereri de locuinta sunt rugati sa-si completeze dosarele in timp util, se mai specifica in comunicatul Consiliului judetean Cluj.

 
Noua trupe internationale de teatru de tineret de se intrec la TimisoaraPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :346
Monday, 28 March 2005

Noua trupe de teatru din Romania, Bulgaria, Croatia, Ucraina si Ungaria vor participa in perioada 30 martie-2 aprilie la Festivalul International al Teatrelor Scolare si de Tineret de Limba Germana de la Timisoara.

Evenimentul cultural este organizat de Liceul Nikolaus Lenau, Teatrul National German Timisoara si Forumul Democrat al Germanilor din Banat, cu ajutor financiar oferit din partea Consulatului German Timisoara, Fundatiei Svabilor din Banat, Ministerului Culturii, Consiliul Judetean Timisoara si Consiliul Local Timisoara si din partea Clubului de afaceri germano-roman, informeaza un cotidian timisorean. Fiecare trupa care va participa la festival va prezenta cate o piesa, dar va fi prezenta si la cateva work-shop-uri cu teme diverse, precum Jocul in teatru vs. jocul in film sau Arta improvizarii. Reprezentatiile tinerilor actori se vor desfasura pe scena Teatrului National German din Timisoara si a Casei de Cultura a Studentilor, festivitatea de premiere urmand sa aiba loc la sediul acesteia din urma.

 
Omar Sharif va veni in RomaniaPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :344
Monday, 28 March 2005

Actorul Omar Sharif va participa in calitate de invitat la editia din acest an a Festivalului International de Film Transilvania, TIFF, care se va desfasura in perioada 27 mai-5 iunie la Cluj-Napoca.

Alaturi de acest mare nume al cinematografiei internationale, la cea de-a patra editie a festivalului vor mai participa si alti invitati de peste hotare, ale caror nume nu au fost date publicitatii pana in prezent. TIFF va prezenta si in acest an filme in premiera absoluta pentru cienfilii romani, pelicule straine, dar si productii autohtone. Printre filmele inedite care vor putea fi vizionate la TIFF se numara Moartea domnului Lazarescu?, ultimul film al lui Cristi Puiu, dar si succesul festivalului de la Berlin, pelicula Lost and Found, formata din sase scurt-metraje ale unor regizori din zona central si est-europeana.

 
Sanse de publicare pentru tinerii poeti din Romania, Basarabia, Bucovina si VoievodinaPDF Print E-mail
Bacau, Romania/Romanian Global News
Accesari :457
Monday, 28 March 2005

Tinerele talente literare din Romania, Basarabia, Bucovina si Voievodina, care nu au debutat editorial pana acum, vor avea sansa sa participe la cea de-a cincea editie a concursului national de poezie Avangarda XXII, organizat de Fundatia culturala Georgeta si Mircea Cancicov din Bacau.

Evenimentul poetic are ca scop descpoperirea si promovarea valorilor literare care se afla intr-una din aceste tari mentionate mai sus, dar va premia si cele mai valoroase carti si antologii de poezie si publicatii literare si de cultura care au fost editate in anul 2004. Cei interesati sa participe la acest concurs sunt rugati sa isi trimita lucrarile pe adresa Viata bacauana, str. Vasile Alecsandri nr. 3, Bacau, castigatorii urmand sa fie publicati in Antologia Avangarda XXII.

 
Doi romani participa la congresul de religie din JaponiaPDF Print E-mail
Tokyo, Japonia/Romanian Global News
Accesari :371
Monday, 28 March 2005

Scriitorul brasovean dr. Mircea Itu si teologul Teodor Damian din New York reprezinta Romania la cel de-al 19-lea congres al Asociatiei Internationale de Istorie a Religiilor care se desfasoara in perioada 24-30 martie la Tokyo.

Cei doi romani vor prezenta in cadrul acestui congres lucrari care trateaza crestinismul cosmic promovat de Ion Casian si Sfanta Treime in cultura ortodoxa. Evenimentul din capitala Japoniei se desfasoara sub patronajul printului Mikasa, informeaza pagina oficiala a congresului.

 
Regimul Ceausescu subiect de spectacol pe scenele bucurestenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Monday, 28 March 2005

Au trecut 15 ani de cand fostul dictator roman Nicolae Ceausescu si sotia sa, Elena Ceausescu au fost executati la zid, la Bucuresti, insa spiritele lor sunt inca prezente in constiintele romanilor.

Cuplul a fost, de-a lungul timpului, subiectul mai multor carti, emisiuni de televizune si documentare. Cel mai recent, regimul de 25 de ani al lui Ceausescu a fost pus in scena in cadrul spectacolului O zi din viata lui Nicolae Ceausescu. Spectacolul, realizat dupa un scenariu al lui Denis Dinulescu a avut premiera in luna februarie la Teatrul Mic din Bucuresti. Spectacolul s-a bucurat de atunci de cronici foarte bune si a vandut un numar foarte mare de bilete. Piesa ia in deradere megalomania dictatorului roman si tendinta sa de a detine puterea absoluta, dar subliniaza si faptul ca, bun sau rau, dispretuitul cuplu este cel care a asezat Romania pe harta. Atunci, ca si acum, Ceausecu este brand-ul acestei tari, spune Dinulescu, care a scris scenariul in 1994 dar numai anul acesta l-a putut pune in scena. O zi din viata incepe cu anii timpurii ai cuplului Ceausescu, pe cand Nicolae era un umil cizmar, iar Elena vindea seminte intr-o piata din Bucuresti, iar in continuare urmareste ridicarea Ceausestilor catre putere si infamie. Cei care au trait pe pielea lor realitatile regimului Ceausescu se intristeaza urmarind piesa crede autorul acesteia, insa pentru cei prea tineri sa isi aminteasca, spectacolul este o abordare tip vodevil a istoriei, ambalat in muzica buna si multa comedie.

 
Viitorul fotbalului romanesc se decide la SkopjePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :472
Monday, 28 March 2005

In urma esecului in partida disputata sambata, 26 martie, la Bucuresti intre Romania si Olanda, nationala tricolora si-a redus dramatic sansele de calificare la CM 2006.

Nationala de fotbal a Romaniei a pierdut cu scorul de 0-2 in fata reprezentantivei portocalei mecanice, intr-o partida in care s-a dovedit inca o data, daca mai era nevoie, conditiile in care se afla fotbalul romanesc. Olanda a deschis scorul prin Cocu in secunda 45 a primei reprize, atacantul olandez profitand de o grava eroare de marcaj a lui Ghioane. Drept urmare, romanii au inceput partida in dezavantaj si marcati definitiv de supriza nordicilor. Pana la finele primei reprize romanii nu au avut nici o ocazie reala de gol, cu exceptia unei lovituri de cap a lui Viorel Moldovan, insa insuficient exploatata. Repriza a doua a aratat o nationala a Romaniei mai vie, mai determinata, mai constienta de sansa pe care o iroseste daca ar pierde meciul cu Olanda. Ocaziile tricolorilor nu au lipsit, insa nici una dintre ele nu a fost finalizata. Cu cinci minute inainte de finalul partidei, avantajul olandezilor se mareste la 2-0, dupa ce debutantul Babel trece fara probelema de defensiva romanilor. Esecul in fata Olandei nu a adus decat dezamagire in tabara tricolorilor, majoritatea acestora fiind convinsi ca pierderea acestei partide este echivalenta cu ratarea calificarii la Mondialele din Germania. Deocamdata, Romania va intalni miercuri la Skopje reprezentativa Macedoniei, meci pe care are neaparata nevoie sa il castige.

 
Teroristii transnistreni complici la rapirea unui cetatean britanicPDF Print E-mail
Rabnita, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :347
Monday, 28 March 2005

Angajatii MAI l-au eliberat din captivitate pe un cetatean al Marii Britanii, sechestrat de membrii unei grupari criminale din regiunea transnistreana.

Politistii au retinut cinci indivizi, deosebit de periculosi. MAI mentioneaza ca reprezentantii regimului separatist de la Tiraspol au refuzat sa-i predea fortelor de ordine constitutionale pe doi complici, lideri ai lumii interlope din regiunea separatista - Alexandr Damaskin, alias "Dusman" si Alexandr Sadovski, cunoscut in lumea interlopa sub numele de "Malas". Ambii au antecedente penale si locuiesc in orasul Rabnita. Potrivit unui comunicat al serviciului de presa al MAI, cetateanul britanic, de origine indiana, Dadlani Ashoc Ishwardas, in varsta de 54 ani, a venit la Chisinau la 15 martie 2005. Langa Aeroportul International din capitala, criminalii l-au fortat sa urce intr-un autoturism, dupa ce i-au legat mainile si i-au pus o cagula pe cap. Rapitorii l-au dus in orasul Rabnita, aflat sub controlul regimului secesionist transnistrean, unde a si fost tinut ostatic aproximativ 10 zile. Pentru eliberarea lui Dadlani Ashoc Ishwardas, banditii estorcau doua milioane de dolari. Potrivit declaratiilor cetateanului Marii Britanii, pe parcursul cat a fost tinut in captivitate, permanent, i s-a aplicat un tratament inuman, unde unicul argument era tortura. Cazul este examinat de Comisariatul General de Politie al municipiului Chisinau. Persoanele implicate in savarsirea acestei infractiuni sunt acuzate de incalcarea prevederilor art. 189, aliniat 4, al Codului Penal "Santaj - insotit de rapirea victimei". Pentru acest gen de infractiune, legislatia in vigoare prevede pedeapsa cu inchisoare de la 10 la 25 ani.

 
Iuscenko si Saakasvili vor prezenta un plan de reglementare a conflictului transnistreanPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :374
Monday, 28 March 2005

La 22 aprilie curent, in cadrul summit-ului de la Chisinau a sefilor de state, membre ale GUUAM, Ucraina si Georgia vor prezenta un proiect de reglementare a conflictului transnistrian, a anuntat, vineri, la Kiev, presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, in cadrul conferintei comune de presa cu presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili.

Potrivit agentiei ucrainene "ProUA", Iuscenko a mentionat ca, la Chisinau, presedintii celor doua tari vor prezenta si un proiect de perspectiva a cooperarii in domeniile politic si economic in cadrul GUUAM. El a mentionat ca organizatia GUUAM, "ca idee si proiect al cooperarii regionale, este reusita". Potrivit lui Victor Iuscenko, "posibilitatea reunirii, la nivel regional, in jurul unei mese rotunde este una din cele mai reusite forme ale colaborarii politice, care ofera o eficienta si o responsabilitate inalta". "Acest proiect nu este indreptat impotriva cuiva. Scopul sau este realizarea proiectelor noastre", a spus seful statului ucrainean. Totodata, el a mentionat ca nici Georgia si nici Ucraina nu sunt interesate ca, "undeva sub coasta, sa existe o zona fierbinte, asa ca Transnistria". De aceea, partile au convenit ca, la 22 aprilie, in cadrul sedintei GUUAM, sa prezinte un program de reglementare a conflictului transnistrian. Victor Iuscenko a mentionat ca administratia ucraineana va pune la dispozitie un sediu pentru desfasurarea activitatii normale a secretariatului GUUAM si va face tot posibilul pentru a asigura o activitate eficienta a acestei organizatii.

 
Iurie Rosca apreciaza o crestere a independentei autoritatilor basarabene fata de RusiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :329
Monday, 28 March 2005

"Singura cauza a lipsei de reactie, in trecut, din partea organelor de ancheta si de justitie fata de cazul comercializarii celor 21 avioane "MIG-29" este lipsa de independenta a acestora, fapt ce impune, cel putin, acum, cu intarziere, sa reorganizam statutul Procuraturii Generale si al organelor judecatoresti", a declarat, sambata presedintele PPCD, Iurie Rosca.

In opinia lui, faptul ca, din 1998 si pana in 2005, nu au fost intreprinse nici un fel de masuri fata de acest caz se explica prin influenta politica asupra organelor de drept, ramasa in continuare "foarte mare". "Arestarea, abia acum, a lui Valeriu Pasat arata, in acelasi timp, ca autoritatile Republicii Moldova au inceput sa promoveze o politica interna si externa independenta in raport cu Federatia Rusa. A fost nevoie de deteriorarea relatiilor cu autoritatile Federatiei Ruse pentru ca actuala putere sa initieze examinarea unui caz care parea deja dat uitarii", a conchis Iurie Rosca. Reamintim ca, la 15 octombrie 1998, prin hotararea Parlamentului nr. 163-XIV, a fost constituita Comisia de ancheta pentru examinarea materialelor referitoare la raportul Curtii de Conturi si modul de comercializare a avioanelor MIG-29 si TU-154 din patrimoniul statului. Respectiva comisie a fost condusa de Iurie Rosca.

 
Ghidul Romanilor din America lanseaza un nou serviciuPDF Print E-mail
Virginia, SUA/Romanian Global News
Accesari :576
Monday, 28 March 2005

Ghidul Romanilor din America a lansat recent cel mai complex serviciu de pe internet dedicat celor care traiesc in Statele Unite si care au probleme legate de statutul de emigrant.

Ghidul noului venit pune la dispozitia vizitatorilor, cu sprijinul unor consilieri juridici specializati pe probleme de emigrare, cea mai importanta sursa de informare privind autoritatile locale si federale americane. Toti vizitatorii pot accesa acest serviciu in mod gratuit pentru a afla adrese utile, informatii generale si stiri despre ultimile noutati legislative publicate de Guvernul American. In plus, utilizatorii au la dispozitie si un sistem interactiv prin care acestia pot pune intrebari si primi raspunsuri practice de la consilierii juridici. Serviciul este disponibil la adresa: www.romaniainsideout.org/nou_venit.htm, se arata intr-un comunicat primit la redactie de la Ghidul Romanilor din America.

 
Comunitatea Romanilor din Irlanda va mai amana alegerile internePDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :431
Monday, 28 March 2005

Comunitatea Romanilor din Irlanda, CRI, s-a reunit la jumatatea lunii martie pentru a-si alege presedintele, patru vicepresedinti, secretarul si casierul comunitatii pentru o perioada de 2 ani, dar, deoarece numarul participantilor nu a fost suficient pentru a se intruni conditiile stabilite la ultima intalnire, s-a decis amanarea alegerilor pana pe data de 18 iunie 2005.

La intrunirea de la sediul comunitatii, din 19 Belvedere Place, au fost prezenti doar 12 membri ai CRI, iar presedintele in exercitiu, Ovidiu Matiut, a prezidat desfasurarea sedintei. In cadrul acesteia s-a prezentat raportul de activitate si cel financiar al CRI pe ultimele 6 luni si s-a discutat despre revista de limba engleza a CRI, The Romanian Friends, ce ar fi trebuit sa se prezinte cu numarul 2. Din motive finaciare aparitia acesteia a fost suspendata. Totodata, la reuniunea CRI au fost primiti si noi membri, cunoscuti mai ales pentru aportul adus pe forumul comunitatii romane, si s-a ales un nou presedinte interimar, in persoana lui Vasile Ros. Numarul vicepresedintilor s-a redus de la patru la doi, prin comasarea departamentelor, si astfel, pentru departamentul relatii publice, imaginea Romaniei si afaceri a fost numit Gabriel Baicu, iar la departamentul educatie si probleme sociale, vicepresedinte a fost ales Paul Lupu. De asemenea, secretara si casiera a Comunitatii Romanilor din Irlanda a fost desemnata Dana Faleschini. Intrunirea a mai stabilit si data la care se va desfasura urmatoarea sedinta a CRI in noua formula, respectiv sambata, 2 aprilie. Comunitatea mai asteapta propunerile tuturor romanilor care doresc sa se implice in aceasta organizatie, acestea putand fi facute in scris, pe pagina comunitatii, romaniancommunity.net, la sectiunea forum, sau telefonic, la numarul 085 730 6357.

 
IPS Nicolae Condrea, in mijlocul romanilor din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :482
Monday, 28 March 2005

Biserica ortodoxa romana Sfanta Treime din New York, il va avea ca oaspete in perioada 1-4 aprilie, pe Inalt Prea Sfintitul Nicolae Condrea, Arhiepiscopul Romanilor din America si Canada.

Vizita pastorala a ierarhului roman va contine oficierea Sfintei Liturghii Arhieresti sambata, 2 aprilie, in mijlocul comunitati romanesti din New York, la Biserica Greaca Sf. Catherina din Ithaca, de la ora 10:00, slujba fiind urmata de o Agapa frateasca. Tot in aceeasi zi va avea loc o intalnire cu preotul paroh si cu membrii Consiliului Parohial ai bisericii Sfanta Treime din Rochester, la ora 18:00, iar duminica, 3 aprilie, IPS Nicolae va sluji Liturghia duminicala la aceeasi biserica din Rochester, urmand ca serviciul religios sa fie urmat de sfintirea unei Troite in curtea bisericii si de o Agapa frateasca in Sala Sociala a Bisericii, la ora 10:00, informeaza pagina de web a parohiei romanesti. Biserica Sfanta Treime se afla situata la adresa 56 Andrews Street, Victor, NY, 14564.

 
Christchurch, cel mai indepartat loc de pe glob unde se aud rugaciuni romanestiPDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :529
Monday, 28 March 2005

Romanii ortodocsi din Noua Zeelanda au posibilitatea sa mearga sa se roage la o noua biserica ortodoxa romana care se afla in Christchurch, Insula de Sud a Noii Zeelande.

Parohia Ortodoxa Romana Sfanta Maria Christchurch se afla la cea mai mare distanta de Romania si a reusit sa ia fiinta datorita demersurilor facute de comunitatea romaneasca din aceasta zona. Grupul de credinciosi romani s-a adresat Patriarhiei Romane in luna februarie a anului trecut, iar demersul lor a fost aprobat de inaltul for bisericesc din Romania, care i-a sfatuit pe credinciosii romani sa formeze o parohie in concordanta cu legile Noii Zeelande si sa organizeze un consiliu parohial, informeaza pagina romanilor din Noua Zeelanda. Astfel, in luna mai a luat nastere Parohia Ortodoxa Sfanta Maria din Christchurch, sub omoforul canonic al Patriarhiei Ortodoxe Romane, preot paroh fiind numit parintele Emanuel Crainic, care a sosit in Noua Zeelanda in 18 martie 2005. Deoarece noul lacas de cult romanesc nu dispune de o biserica proprie in care sa-si desfasoare serviciile religioase, romanii care fac parte din aceasta biserica sunt nevoiti sa mearga la biserica ortodoxa greaca din aceeasi localitate, prin bunavointa careia se va desfasura si prima Liturghie a nou-infintatei parohii romanesti. Asadar, romanii din Christchurch sunt invitati sa participe duminica, 3 aprilie, la slujba duminicala care se va desfasura intre orele 10:00 si 12:00, in biserica ortodoxa greaca din Christchurch. Acest lacas de cult se afla situat la intersectia Malvern St. cu Roosevelt Avenue, St Albans.

 
38 de romani implicati intr-un accident rutier in BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :471
Monday, 28 March 2005

O parte dintre cetatenii romani implicati in accidentul rutier produs vineri, 25 martie, in jurul orelor 22.00-23.00 pe autostrada Paris-Bruxelles (E29) au revenit in tara duminica, 27 martie, la bordul a doua avioane puse la dispozitie de catre autoritatile belgiene.

Trei dintre persoanele implicate in accident si a caror stare de sanatate nu permite transportul pe calea aeriana, urmeaza sa revina in tara in cursul zilei de luni, 28 martie, dupa o escala de o noapte la Viena, cu o ambulanta pusa la dispozitie tot de catre autoritatile belgiene. Pasagerii din cele doua avioane care au sosit pe aeroportul de la Targu-Mures, precum si cei din ambulanta care va sosi astazi sunt insotiti de personal medical belgian. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei Romaniei la Bruxelles, a asigurat asistenta continua cetatenilor romani implicati in accident, straduindu-se sa faciliteze comunicarea cu rudele acestora si reintoarcerea lor in tara in bune conditii. Totodata, MAE de la Bucuresti apreciaza promptitudinea cu care autoritatile belgiene au intervenit in sprijinul turistilor romani implicati in accident, oferindu-le acestora asistenta medicala necesara.

Reamintim ca in noaptea de vineri, 25 martie, un autocar romanesc, avand la bord 38 de pasageri, a fost lovit violent in spate de un TIR cu numar de inmatriculare francez. Accidentul s-a petrecut in jurul orei 22.00, pe raza localitatii Saint Ghislain pe autostrada Paris-Bruxelles (E29), la kilometrul 66,2. O echipa a Ambasadei Romaniei la Bruxelles, formata din cei doi consuli romani si alti doi membri ai personalului diplomatic, a mers imediat la fata locului pentru a oferi cetatenilor romani asistenta constand in sprijin consular, asistenta psihologica si interpretare. Autocarul venea dinspre Belgia catre Romania cu 38 de pasageri, dintre care 22 de copii si 16 adulti, dinre care 37 erau de nationalitate romana si unul maghiar. Grupul de cetateni romani se intorcea in Romania din localitatea Mouscron, Belgia (situat in apropierea granitei cu Franta), unde participase la un program de schimb scolar de 7 zile la invitatia unor scoli din aceasta localitate. Sase persoane au fost ranite (fracturi la umar, cot si femur) si spitalizate imediat, aflandu-se, insa, in afara oricarui pericol. Restul pasagerilor au fost cazati peste noapte in localitatea Saint Ghislain. Ambasada Romaniei la Bruxelles a luat legatura cu familiile pasagerilor implicati in accident, furnizandu-le acestora datele pentru contactarea directa a rudelor lor. Toti pasagerii au fost supusi controlului medical la spitalele Baudour, Ambroise Pare si Hornour. In cursul zilei de sambata, 26 martie, din cei sase pasageri spitalizati, patru au fost externati, iar cei doi care se mai afla in spital au suferit operatii usoare ca urmare a unor traumatisme, dar se afla in afara oricarui pericol.

 
Romania si-a deschis oficial pavilionul la EXPO 2005PDF Print E-mail
Aichi, Japonia/Romanian Global News
Accesari :473
Monday, 28 March 2005

Pavilionul Romaniei la EXPO 2005 Aichi din Japonia a fost deschis oficial vineri, 25 martie, in prezenta comisarului general al EXPO, Taizo Watanabe, presedintelui Biroului International al Expozitiilor (BIE), Jianmin Wu, secretarului general al BIE, Vicente Gonzales Loscertales, a secretarului general al Asociatiei Japoneze pentru EXPO 2005, Toshio Nakamura, precum si a altor comisari generali ai tarilor participante la Expozitie.

Cu ocazia deschiderii a fost lansata si traducerea in limba japoneza a cartii despre George Enescu, semnata de muzicologul Viorel Cosma. In primele doua zile ale EXPO, Pavilionul Romaniei a reusit sa atraga aproximativ 20.000 de vizitatori, programele artistice si restaurantul romanesc fiind principalele puncte de atractie. Joi, 24 martie, secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Ferdinand Nagy, Comisar General al Romaniei la EXPO 2005 Aichi, Japonia a avut o scurta discutie cu Printul Mostenitor al Japoniei, Inaltimea Sa Imperiala Printul Mostenitor Naruhito, si cu ministrul afacerilor externe al Japoniei, Nobutaka Machimura. Printul Mostenitor si ministrul nipon de Externe s-au aratat interesati de participarea Romaniei la Expozitia Mondiala din Japonia, secretarul de stat Ferdinand Nagy adresandu-le invitatia de a vizita Pavilionul tarii noastre de la Aichi.

 
Judoka roman Alexanru Ciupe - vicecampion mondial in EstoniaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :486
Monday, 28 March 2005

Montrealezul de origine romana Alexandru Ciupe a obtinut medalia de argint la Cupa Mondiala de Judo de la Tallinn, in Estonia, duminica, 27 martie.

In finala Ciupe (100 kg) l-a intalnit pe rusul Aslan Unashkhotlov, care s-a impus dupa numai 57 de secunde. Am avut o zi buna, insa in finala, am comis o mare greseala, care m-a costat meciul, a recunoscut Ciupe. Unashkhotlov a fost tare, puternic si exploziv, in timp ce eu credeam ca este numai tare. Ar fi trebuit sa atac de la inceput si sa conduc lupta. A fost intr-adevar o eroare, povesteste romanul, adaugand ca nu era obisnuit cu tehnica pe care o folosesc judoka rusi si nici cu modul in care ar putea contra asemenea atacuri.

 
Muzica romaneasca intrepretata de un duet inedit in QuebecPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :414
Monday, 28 March 2005

Grupul muzical originar din Quebec, Valuri de Matase si-a lansat recent in Canada primul sau CD, intitulat chiar Valuri de Matase.

Grupul este nascut la intersectia a doua cariere muzicale total diferite. Este vorba despre cea a artistei Terry Ellen Christophersen, flautista de formatie clasica, si despre cariera romanului Mircea Trifan, pasionat de chitara electrica, blues si metal. CD-ul contine piese apartinand muzicii clasice, romanesti, celtice vechi si moderne, maghiare, in aranjamente personale, intr-un stil coerent. Ineditul material muzical este, de fapt, inca un exemplu pentru forta artistica a multiculturalismului modern existent in Quebec.

Terry Ellen Christophersen a inceput sa cante la flaut la varsta de 7 ani. A absolvit la McGill University si a cantat de atunci in numeroase ansambluri din Ontario si Quebec, precum National Youth Orchestra of Canada, The Huronia Symphony, Barrie Ontario, Windsor Symphony si Orchestra Simfonica Quebec. Este activa in cadrul mai multor ansambluri in Quebec si activeaza in continuare ca flautista in orchestra de salon a Quebec-ului, Les Nostalchics. Mircea Trifan, chitaristul roman, a inceput prin a studia pianul timp de trei ani, urmati de 11 ani de antrenament intensiv pe sectorul de chitara acustica, electrica si bass. Pe perioada studiilor a inceput sa cante alaturi de profesorul M. Attila si a inceput sa isi diversifice aria de interes catre improvizatii de jazz, muzica experimentala si heavy metal. A cantat cu trupa de jazz din Quebec Bad Dog si a devenit, ulterior, membru al band-ului power metal, Astrea. Experienta imbinata a celor doi muzicieni a condus la aparitia proiectului Valuri de Matase, care exploateaza posibilitati infinite in ceea ce priveste nasterea unor noi sunete. Primul CD, intitulat chiar Valuri de Matase, poate fi comandat on-line de pe site-ul www.archambault.ca, informeaza pagina de web a duet-ului. Munca la acest album s-a intins pe perioada a doi ani. Cei doi muzicieni au lucrat impreuna la toate aranjamentele muzicale de pe album, ocupandu-se totodata si de inregistrari. Mircea Trifan s-a ocupat personal de ingineria de sunet. Coperta CD-ului a fost realizata de un alt roman, Vlad Oancea. Comunitatea Romaneasca din Montreal a ajutat si ea ineditul duet de artisti, incurajandu-i si sprijinindu-i in mod continuu pe intreaga perioada a realizarii acestui material discografic.

 
Imaginea RomanieiPDF Print E-mail
Sidney, Australia/Romanian Global News
Accesari :1038
Monday, 28 March 2005

Domnilor! Ar fi cazul sa se trateze mai elegant problema romanesca! Destul de multi rauvoitori ne-au facut reclama proasta, au condus lobby-uri pentru defaimarea Romaniei si au prezentat la televiziunile occidentale copii handicapati, mizerii, aurolaci si incultura. Multi dintre noi tac, sau se fac ca nu inteleg, devenind insensibili la insultele aduse propriului lor popor, fara sa ia nici o atitudine, facandu-se astfel vinovati de un acceptism condamnabil.

Inclusiv regizorii nostri de film, faimosii nostri regizori, au murdarit deseori imaginea Romaniei, prin imaginile sau limbajul prezentat in filme care au circulat prin strainatate. Acestia, cuprinsi de un modernism decadent, sau influentati poate de controversatul curent cine-verit, prezinta in peliculele lor, imagini stil "mondo-cane", parca incercand sa demonstreze ca romanii sunt un popor needucat, nesofisticat si lipsit de cultura. Imi pun intrebarea, oare ale cui jocuri le fac acestia atunci cand ne arunca praf in ochi si incearca sa demonstreze ca "paharul romanului e vesnic pe jumatate gol"?  Majoritatea filmelor occidentale, prezinta o societate proprie curata si cat de cat civilizata! Cand vine americanul de la serviciu, regizorul il asteapta cu lumina, cu toate veiozele aprinse! Primul lucru pe care il face, este sa se duca la frigider sa isi ia o bere rece, sau la baruletul din dulapul bibiliotecii tixita de carti (sic!), unde are gheata intotdeauna pregatita si unde isi toarna intr-un pahar frumos de cristal un whiskey mare. De obicei in aceste filme personajele negative sunt alogeni. Cand vine acasa Sandor-baci de la coasa, regizorul maghiar are grija sa fie imbracat cu o camasa curata si sa isi stearga nasul cu o batista brodata si mai curata... In poarta casei il asteapta sotia Mariska, cu paine calda, iar inauntru cu un gulas aburind  si o palinka oferita intr-un paharel curat ca lacrima... Aceasta insemna domnilor, respectul si efortul depus pentru a consolida imaginea unei tari. Unii concetateni de-ai nostri, printre care si regizorii de film, il prezinta pe nea Gheorghe, fara dinti, cu degetul in nas, plin de noroi, iar cand ajunge acasa de la munca campului ii mai da si vecinul Costica cu paru-n cap ca i-a furat cineva "ciresili", sau ca i-a murit capra care n-a avut-o! Asta o fi oare imaginea Romaniei? Uneori, nici chiar jurnalistii si editorii nu se dau in laturi de la asemenea greseala. Recent, mi-a cazut in mana o noua revista romaneasca editata in Australia. Prezentarea, design-ul, fotografia si inclusiv compozitia paginior erau de o calitatea remarcabila. Pacat ca in interior, pe parcursul a 62 de pagini se prezenta, aproape in fiecare articol, o Romanie urata, bolnava, hoata, prostituata si corupta. Comunitatea romana de pe meleagurile australiene este dezbinata de zeci de ani. De ce? Din cauza luptei pentru putere si proastei intelegeri a realitatii cotidiene! Retrogradism in stadiul de fosila! A fost trimis la Sydney, de catre guvernul roman, un consul general cu o inima de aur. Ovidiu Grecea. Bine pregatit profesional, cu o solida experienta diplomatica si obsteasca. Om cu bune intentii, a incercat sa uneasca, sa repare fisurile, facand eforturi deosebite pentru a realiza o intelegere intre membrii comunitatii. Majoritatea romanilor-australieni au apreciat acest efort. S-a gasit totusi un presedinte al unei minuscule asociatii romanesti din Sydney, sa protesteze impotriva unirii, impotriva pacii. De ce? Trebuia sa fie in opozitie! Asa era obisnuit de peste cincizeci de ani, chiar daca timpurile s-au schimbat. Trebuia sa faca proteste si reclamatii, trebuia sa il reclame pe consul pentru ca incercase sa-i fure singuratatea, pentru ca-si indemnase compatriotii "sa dea mana cu mana"! Am vazut zilele trecute un film moldovenesc! Un film facut in acea Moldova care nu a putut sa se uneasca cu Romania. Filmul era "Patul lui Procust", ecranizare dupa romanul cu acelasi nume de scriitorul roman Camil Petrescu. Dupa parerea mea, un film impecabil! Bine regizat, bine jucat! Secvente unde imaginea tarii producatoare era la loc de cinste. Costume si decoruri frumoase, plus actrita romanca, Maia Morgenstern, intr-un rol, ca de obicei, de zile mari! Stiti care au fost comentariile criticilor de specialitate in revista australiana "TV Week"? "Filmul moldovenesc "Bed of Procustes" este atat de placut, atat de bine jucat si atat de bine regizat incat ar trebui sa ia un premiu!" (zic eu, de alde Oscar sau Golden Globe!) De ce? Pentru faptul ca impunea respect, creand o imagine pozitiva tarii care l-a produs! Moldova!!!
 Exista o carte care circula prin Statele Unite, o carte care face valuri, o carte careia i se aduc osanale de criticii literari americani. Autorul este numit al doilea Cervantes!!! Stiti despre cine e vorba? Despre romanul Sorin Cerin! Ziaristul roman, Sorin Cerin, a publicat anul trecut la editura Paco, romanul "Destin", lucrare care nu a gasit vreun ecou semnificativ  in presa romaneasca. Iata insa ca publicat in traducere engleza la faimoasa editura americana I Universe, "Destiny" intra pe lista celor mai bine vandute carti din Statele Unite, alaturi de marile bestseller-uri ale momentului. In Romania nu a vrut sa publice cartea nici o editura de prestigiu! Au publicat-o in schimb americanii si au scos-o la suprafata! Este laudata inclusiv de ziarul "The New York Times"! Stiti ce scrie "presa noastra" despre marele autor? Nimic, pana in prezent! Absolut nimic! Apelati la motorul de cautare Google si va veti convinge!

Ati vazut ca cea de-a cincisprezecea editie a concursului de muzica usoara "Eurovision 2004" de la Instanbul? Acesta este cel mai bun exemplu ca nu avem grija de imaginea noastra!  Macedonia, Croatia, Bosnia-Hertegovina si chiar si Albania au votat cu asa-numitii lor dusmani din Serbia-Muntenegru! Daca Spania a putut sa ne dea 10 puncte, atunci si vecinii nostri ar fi putut sa ne dea macar cateva puncte, puncte care le meritam din plin! Au preferat sa le dea "dusmanilor"? De ce? La fel s-a intamplat si cu tarile baltice atunci cand a fost vorba de "cotropitorii" rusi si ucrainieni. Au votat pro! Pe noi nu ne-au bagat in seama pentru ca nu prezentam interes, cu toate ca talentata cantareata Sanda Ladosi a interpretat o melodie placuta, iar prezentatoarea Andreea Marin a fost de-a dreptul incantatoare! N-au votat cu noi, pentru ca nu aveam imagine! Nu stim sa ne-o facem si nici sa ne-o aparam!

Deseori putem auzi sloganul tendentios vehiculat de diferiti politicieni obscuri referitor la  "intrarea Romaniei in Europa". Aceasta fapt este un non-sens, deoarece pozitia geografica a tarii noastre demonstreaza ca perimetrul nostru national este situat foarte aproape de centrul Europei. Interesele Romaniei sunt de "occidentalizare" si nu de a patrunde intr-un teritoriu din care face (deja!) parte! Aceasta cerinta este justificata dupa cincizeci de ani de dominatie comunista cand tara a fost supusa unui izolationism creat intentionat de meschinele manevre politice de dupa cel de al doilea razboi mondial, de impartire fortata a lumii in "lagare" sau sisteme politice, in sfere de influeta si de crearea "Cortinei de Fier". Dorinta de "occidentalizare" a Romaniei demonstreaza o intentie de contopire cu cultura Europei de Vest, de integrare in structurile economice, politice, militare ale acesteia si de participare la consolidarea democratiei si drepturilor omului in Uniunea Europeana.

Unde vom ajunge daca la fiecare miscare a unor indivizi tendentiosi vom ridica si noi pripiti degetul acuzator spre cei pe care... nu avem dreptul legal sa ii executam. Daca NOI nu ne iubim pe noi insine, daca nu ne iubim poporul asa cum este, daca nu ne iubim conducatorii alesi democratic, daca dam dovada de lipsa de unitate, atunci cine sa ne iubeasca? Strainii? Doamne fereste, nu vreau sa tin nimanui lectii de patriotism si imi cer scuze daca cineva se simte lezat, dar ar trebui sa fim mai intelegatori, mai buni, mai toleranti unii cu altii si... poate mai prevazatori! Ca doar romani suntem!

Pentru Romanian Global News, din Sidney, Australia, George Roca, redactor-sef al revistei Spirit Romanesc.

 
ArsLonga organizeaza un cenaclu literar-artisticPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :329
Monday, 28 March 2005

Orasul german Nurnberg va fi gazda unui cenaclu literar-artistic romanesc, organizat de asociatia ArsLonga, care se va desfasura sambata, 2 aprilie, si va fi gazduit de sala Hubert din localitate.

In cadrul acestei manifestari culturale vor fi incluse o expozitie de icoane pe sticla, semnata Aniela Aatalus de la Centrul de Arte Plasice din Mures, un recital de poezie In Memoriam Nichita Stanescu, la 22 de ani de la mortea poetului, pe care il va sustine Daniel Renon, prezentarea volumului pentru copii In tara povestilor strabune de Elena Caesar von Sachse, descrierea poeziilor care vor face parte din Antologia de Cenaclu "ARS LONGA - 2005", cu ajutorul Elenei Dittrich si a lui Daniel Renon, precum si o serie de momente de muzica folk, informeaza pagina rom2.de. Locul de desfasurare al cenaclului se afla la adresa Dianastrasse 28, 90443 Nurnberg, iar informatii suplimentare se pot obtine de la numarul de telefon 0162 - 48 66 222.

 
Incep inscrierile la concursul Miss Diaspora si in CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :380
Monday, 28 March 2005

Alianta Romanilor Canadieni anunta inceperea inscrierilor la concursul Miss Diaspora Canada organizat de emisiunea de radio in limba romana Marca-RO din Montreal si de alte grupuri si asociatii romanesti.

Finala nationala a acestui concurs va avea loc la Montreal pe data de 24 iunie, iar concurentele care vor participa trebuie sa aiba intre 16 si 25 de ani, cel putin unul dintre parinti de origine romana si domiciliul stabil in strainatate. Printre probele de concurs se numara prezentarea concurentelor, testarea cunoatintelor de traditie si civilizatie romaneasca, exercitii de spontaneitate si imaginatie. Inscrierile pentru editia 2005 se fac pana la data de 1 iunie prin e-mail la adresa marca-ro@sympatico.ca. Alte informatii despre eveniment se pot obtine de la numarul de telefon: 514-961-9091, concurentele selectate pentru Gala Finala urmand sa fie contactate de organizatorii concursului in vederea punerii la punct a tutruror amanuntelor legate de programul de participare la Miss Diaspora 2005 (29 iulie - 9 august). Se asigura cazarea, masa, iar transportul international va fi sponsorizat de o firma din Montreal. Costurile pentru insotitori nu sunt suportate de organizatori. Premiile concursului Miss Diaspora sunt:

Premiul I- 1.500 USD

Premiul II- 1.000 USD

Premiul III- 500 USD

Cea de-a patra editie a concursului Miss Diaspora va avea loc luni 8 august, in prima zi a Festivalului Callatis, Festivalul Romanilor de Pretutindeni. Competitia de frumusete este organizata de Asociatia Pro Familia in colaborare cu Actualitatea Romaneasca si Fundatia Dimineata. Finala Miss Diaspora va fi transmisa in direct de postul TVR International, se arata intr-un comunicat din partea domnului Cristian Bucur, ARC.

 
Fotografii romani de pretutindeni se intrec la OradeaPDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :407
Monday, 28 March 2005

Fotografii romani de pretutindeni isi vor putea face cunoscute lucrarile si publicului din Romania prin intermediul celei de-a doua editii a Salonului artistilor fotografi romani de pretutindeni care se va desfasoara la Oradea in luna mai.

Evenimentul este organizat de Directia judeteana pentru cultura, culte si patrimoniul cultural national Bihor, sub inaltul patronaj al Ministerului Culturii si Cultelor si al Asociatiei Artistilor Fotografi din Romania si in colaborare cu Clubul fotografic "Nufarul" din Oradea. Salonul isi propune sa prezinte publicului vizitator ultimele creatii ale artistilor fotografi romani aflati atat in Romania, cat si in diferite parti ale lumii. Pentru Salon, fiecare artist fotograf poate trimite cate 5 fotografii de format 20 x 30 cm, respectiv 50 x 40 cm, la fiecare categorie de concurs: fotografie alb-negru classic, fotografie alb-negru (monochrom) digital, fotografie color clasic, fotografie color digital. Ultima zi de trimitere a lucrarilor este luni, 28 martie, tematica concursului fiind libera, se arata pe pagina rom2.de. Juriul salonului este alcatuit din Ioan Naghiu, Brasov; Marcel Virgil Baciu, Sibiu; Iurie Foca,Chisinau, Republica Moldova; Dr. Ramona Novicov, critic de arta, Oradea si Teodor Radu Pantea, Oradea. Jurizarea va avea loc vineri, 1 aprilie, iar anuntarea rezultatelor se va face joi, 7 aprilie. Vernisajul Salonului in Galeria Foto-Art din Oradea va avea loc pe 21 mai 2005, iar returnarea fotografiilor pana pe 10 aprilie. Informatii suplimentare se pot obtine de la numerele de telefon 0259434831, 0259441978, 0741212111 sau de la adresele de e-mail: stephany@rdsor.ro si cfno@rdslink.ro.

 
Un nou magazin romanesc in FloridaPDF Print E-mail
Hollywood, Florida/Romanian Global News
Accesari :375
Monday, 28 March 2005

Romanii stabiliti in partea de sud-est a statului american Florida au la dispozitie un nou magazin romanesc, cu specific alimentar si nu numai.

Intitulat World Market & Cafe Magazin Romanesc, noul loc de aprovizionare este situat in localitatea Hollywood 1328 S, federal Hwy., la intersectia US1 cu Wiley Street, informeaza portalul romanilor din Florida. Oferta existenta aici este destul de variata, magazinul avand in rafturile sale produse de carmangerie, carnuri, bauturi alcoolice si racoritoare sau dulciuri. Informatii suplimentare despre acest nou magazin romanesc se pot obtine de la numarul de telefon 954-923-2727.

 
Romani Celebri: Nadia Comaneci - Zana de la MontrealPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :425
Monday, 28 March 2005

Considerata un simbol al gimnasticii mondiale, Nadia Comaneci s-a nascut la 12 octombrie la Onesti si a intrat in lumea gimnasticii de la frageda varsta de 6 ani, la asociatia sportiva Flacara Onesti, descoperita de antrenorul Bela Karoly.

La varsta de 11 ani Nadia a castigat primul sau titlu de campioana absoluta a tarii, iar la 11 ani si jumatate a executat in premiera pentru gimnastica feminina saritura Tsukahara, folosita pana atunci doar de gimnasti. In anul 1975 participa la Turneul Campioanelor de la Londra unde cucereste trofeul competitiei. In acelasi an, la Campionatele Europene de la Skien (Norvegia), a prezentat la paralele o coborare in premiera mondiala, care de atunci ii poarta numele. In anul 1976 a devenit Campioana olimpica absoluta la Jocurile Olimpice de la Montreal, primind de cinci ori nota 10 si castigand trei medalii de aur individual compus, barna si paralele. In 1977 a devenit campioana absoluta a Europei la Praga, in 1978 campioana mondiala la barna la Strasbourg, iar in 1979, la Copenhaga campioana europeana absoluta. Tot in 1979, desi concureaza accidentata, castiga, alaturi de ehipa titlul mondial la Dallas-Foth Worth (SUA). La Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, obtine la barna prima nota de 10 a Olimpiadei moscovite. Bilant: 2 medalii de aur (barna si sol) si 2 medalii de argint (la individual compus si in concursul pe echipe). In anul 1984 s-a retras din activitatea competitionala, ocazie cu care i s-a decernat Ordinul Olimpic Colanul de argint, pentru evolutiile sale stralucitoare care au uimit si incantat milioane de iubitori ai sportului. Insa aceasta nu este unica distinctie pe care a primit-o de-a lungul carierei sale. Astfel, in 1977 i-a fost acordata Medalia Pacii a Natiunilor Unite, iar in 1983 a primit premiul Trinacria dOro. In noiembrie 1989 a fugit din tara si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii, dupa o perioada de un an petrecuta in Canada. In aprilie 1996 s-a casatorit cu fostul campion olimpic american la gimnastica, Bart Conner. In anul 1996, cu prilejul implinirii a 90 de ani de existenta ai Federatiei Romane de Gimnastica, Nadia Comaneci a fost numita presedinte de onoare al acesteia. In 1998, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Washington, a fost recompensata cu premiul "Flo Hyman" pentru merite deosebite in sport. La Viena, in 1999, a fost declarata sportiva secolului XX, in anul 2000 i s-a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei", iar in martie 2002 a fost aleasa presedinte de onoare al Comitetului Olimpic Roman. Ea este, in prezent, si una dintre vedetele sportive internationale care conduc Academia Laureus World Sport, organizatie ce colecteaza fonduri pentru ajutorarea copiilor din zonele defavorizate. Este membra a "FIG Foundation", o prestigioasa fundatie ce are ca scop sprijinirea fostelor gimnaste care raman cu sechele dupa terminarea carierei. De asemenea, Nadia a participat la actiuni cu scop umanitar. Astfel, ea a promovat, intre altele, campania internationala de lupta impotriva cancerului la san si a sprijinit apoi o competitie de mare anvergura, "Special Olympics", raspandita in lumea larga si rezervata persoanelor cu handicap.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions