Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
Celula de criza instituita la CotroceniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :457
Tuesday, 29 March 2005

La palatul Cotroceni s-a desfasurat in cursul acestei dimineti o sedinta operativa in care s-a discutat, alaturi de sefii serviciilor secrete, ministrul Afacerilor Externe si consilierii prezidentiali de politica externa si interna, problema celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak.

Sedinta, convocata de presedintele Basescu, a inceput la ora 11.00, i-a avut ca membri si pe sefii principalelor servicii secrete romanesti, SRI, SIE si DIA. Activitatea grupului operativ, coordonat de presedintele Traian Basescu, va fi permanenta, pe toata durata desfasurarii procesului de investigare, analiza si actiune directa pentru gasirea cat mai rapida si in bune conditii a ziaristilor disparuti, se arata intr-un comunicat al presedintiei. Presedintele Traian Basescu ii asigura pe romani ca statul roman are si vointa si capacitatea de a-si apara cetatenii, se mai arata in comunicat.

 
OCIDO cere Guvernului sa faca publice premizele functionarii DRPPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :475
Tuesday, 29 March 2005

Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului a trimis marti, 29 martie, o scrisoare deschisa Guvernului Romaniei prin care acesta este rugat sa faca publice actele normative ce au constituit premizele functionarii Depatamentului pentru Romanii de Pretutindeni. Prezentam textul scrisorii, asa cum ne-a parvenit la redactie.

Guvernului Romaniei

Domnului Prim-Ministru Calin Popescu Tariceanu

Stmate Domnule Prim-Ministru,

Prin prezenta va adresam rugamintea de a dispune comunicarea actelor normative care au stat la baza organizarii si functionarii departamentului pentru relatia cu romanii de pretutindeni in cadrul Cancelariei Primului Ministru, avand in vedere faptul ca din luna martie a anului 2004 aceste acte normative nu au mai fost publicate in Monitorul Oficial, nu exista un portal pe Internet cu astfel de informatii si nici Rapoarte de activitate nu au fost publicate, iar societatea civila nu a fost niciodata consultata, ceea ce contravine obligatiei la transparenta decizionala in administratia publica. Precizam ca informatiile solicitate sunt de interes public, avand regimul prevazut de Legea nr. 544/2001.

Va rog sa primiti, Domnule Prim-Ministru, expresia consideratiei noastre!

 
Dacia Logan beneficiaza de azi de un Centru de ExportPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :461
Tuesday, 29 March 2005

Uzina Dacia Pitesti si-a inaugurat vineri, 29 martie Centrul de Export CKD Logan, investitie menita sa rentabilizeze Dacia si sa o tranforme intr-o companie perena. Inagurarea a fost condusa de presedintele director general al Grupului Renault, in prezenta premierului roman Calin Popescu Tariceanu.

Centrul se afla la Mioveni, in apropierea uzinei Dacia, intinzandu-se pe o suprafata de 35.000 metri patrati, ce va putea fi, mai tarziu, extinsa la 60.000. Centrul CKD (Completely Knocked Down) va aduna elemente constitutive ale vehiculelor Logan care vor fi apoi expediate, sub forma de colectii de piese, spre centrele de productie din Moscova, in Rusia, Casablanca, in Maroc si Envigado, in Columbia, la care se vor adauga, ulterior, uzinele din Iran si din India, informeaza constructorul roman de masini. Primul destinatar al activitatii centrului CKD de la Mioveni va fi uzina Avtoframos din Moscova, care va incepe in curand activitatea de asamblare a modelului Logan si va avea drept productie programata cifra de 60.000 de unitati Logan pe an. Incepand de la jumatatea acestui an piesele si sub-ansamblele pentru Logan vor pleca si catre Maroc, unde ar trebui sa se asambleze in fiecare an cate 30.000 de Logan-uri. Din toamna, productia de Logan va incepe si in Columbia, tara catre care expeditiile de piese au inceput deja. La sfarsitul anului 2005, vor incepe exporturile si spre Iran, iar din 2007 India va figura si ea printre tarile de destinatie ale colectiilor CKD Logan expediate de centrul logistic din Mioveni, informeaza comunicatul uzinei Dacia. Uzina inaugurata astazi la Mioveni va avea 350 de muncitori si se pare ca cifra sa de afaceri o va depasi pe cea a uzinelor Dacia.

 
"Paradisul fiscal Romania se face cu bani de la hoti"PDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :1088
Tuesday, 29 March 2005

Vicepresedinta Parlamentului german, MdB Susanne Kastner, a relevat la Conferinta de la Fundatia Friedrich-Ebert din 21 martie, ca introducerea cotei unice de impozitare (flat-tax) de 16% pe veniturile populatiei si profitul firmelor face din Romania un paradis fiscal.

Ea a spus ca acest nou impuls va stimula fluxul de capital de investitie catre Romania si va atrage investitorii privati. Dubiile sale se refera insa la finantarea de catre stat a acestei reduceri de impozite, care majoreaza deficitul bugetar. Aceasta problema atinge, inevitabil, tema datei de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Presedintele Basescu, in vizita oficiala la Berlin, a spus extrem de transant ca aceasta contrabalansare financiara se va face cu banii de la hoti, adica de la cei care pana acum nu plateau taxe si impozite. Dintre firmele din economia vizibila, platitoare de taxe, in realitate plateau o medie de 15,8% impozitele catre stat a precizat Basescu. El a mai adaugat ca economia subterana a Romaniei era evaluata in 2002 de Banca Mondiala la 38-40%, iar piata fortei de munca la negru la 30%. Deductia sa este ca flat-tax-ul de 16% devine o taxa platibila, prin raport cu platile reale facute in trecut de firmele din economia declarata si evaziunea fiscala totala practicata de firmele din economia subterana.

Acest demers de echilibrare bugetara este sustinut prin legislatia ce urmeaza a intra in vigoare in Romania, prin care neplata taxelor catre bugetul de stat se constituie in act criminal, a adaugat presedintele Basescu. Tot el puncteaza ca flat-tax-ul nu este o masura aplicabila unei economii sanatoase, unei economii normale, ci functioneaza intr-o economie in care 40% este subterana si bazata pe munca la negru, intr-o economie in tranzitie si cu un mare grad de infractionalitate.

Semne de intrebare a ridicat doamna Kastner si referitor la modalitatea concreta de realizare a diminuarii contributiilor la asigurarile sociale, anuntata in Romania pentru 1 ianuarie 2006 si care

e o tema discutata saptamana de saptamana si in Parlamentul german, cu referire la Germania. Doamna Kastner considera ca in demersurile de mai sus sunt vitale stabilitatea politica, continuitatea si previzibilitatea actiunilor sociale si economice in Romania.

Basescu a asigurat ca obligatiile asumate in negocierile de aderare cu Uniunea Europeana, referitoare la impozitarea cu 19% a taxelor indirecte, vor fi respectate fara a cobora nici macar cu un sfert de procent, dar fiscalitatea directa va fi mentinuta la cota unica de 16%, ea fiind o chestiune de politica interna, de optiune libera a fiecarei tari.

Basescu si Brok dau mana la Berlin pentru UE

In urma convorbirii de luni 21 martie de la Berlin cu presedintele Basescu, Elmar Brok, presedintele Comisiei pentru politica externa a Parlamentului European a declarat ca este optimist in sensul de a avea o larga majoritate in Parlamentul European la 13 aprilie, care sa faca posibila semnarea la 25 aprilie a Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Pe de alta parte, a adaugat el, dupa cum se stie la Bruxelles si la Bucuresti, Parlamentul incearca sa-si rezerve dreptul la interventie, de a face uz de clauza de salvgardare, deci de a dovedi ca la 13 aprilie nu a iesit din joc. Brok considera ca aceasta nu e o noutate, este o parte a Tratatului de Aderare. El a mai facut remarci pozitive referitor la progresele noii conduceri de la Bucuresti in directia accelerarii procesului de implementare a acquis-ului comunitar.

Schroder spera in indeplinirea angajamentelor

Pagina oficiala a Cancelariei germane consemneaza ca Germania sprijina aderarea Romaniei la UE in 2007. La intalnirea de luni cu presedintele Romaniei la Berlin, cancelarul Gerhard Schroder s-a pronuntat pentru mentinerea acestei date de aderare. El a apreciat eforturile conducerii Romaniei in domeniul liberei concurente, al independentei justitiei si al combaterii coruptiei, in care s-au inregistrat succese remarcabile, care indreptatesc aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Schroder a spus ca nutreste speranta ca Romania va reusi sa-si respecte angajamentele si ca ea se afla pe calea de a oferi o alternativa de stabilitate din regiune.

In acest sens, el a fost de aceeasi parere ca si presedintele Basescu, ca Europa are mare interes in cultivarea unor relatii transatlantice functionale.

Apelul Cancelarului german a fost facut si in sensul cresterii investitiilor si a participarii firmelor germane la privatizarea firmelor romanesti. Parteneriatul de afaceri intre Germania si Romania are bune sanse sa se dezvolte, in conditiile in care Romania a obtinut de la Comisia Europeana, in decembrie 2004, atestatul de economie de piata functionala.

Miliarde pentru integrare

Uniunea Europeana sprijina in anul 2005 cu 1,3 miliarde de euro integrarea Romaniei in UE. Pana la defintivarea procesului de integrare, suma evaluata este de 10 miliarde de euro. Asupra acestei sume a atentionat si Markus Ferber, liderul conservatorilor bavarezi din parlamentul Europei, care solicita redeschiderea negocierilor de aderare la capitolul Justitie. Ferber a afirmat intr-un interviu dat in luna martie cotidianului german Handelsblatt ca Uniunea Europeana va cheltui cu tara dumneavoastra mai mult de 10 miliarde de euro in urmatorii cinci ani. Ca atare, trebuie dovedit ca procesul de aderare decurge normal, iar banii contribuabililor nu vor fi risipiti in zadar. Replica de la Berlin a presedintelui Basescu a fost data sub forma unui avertisment, in cazul amanarii datei de aderare cu un an. O astfel de decizie ar strica prestigiul tarii sale, ar clatina increderea in Romania a altor tari si ar stimula actiunile fortelor anti-europene din tara. De asemenea, ar fi si greu sa explicam oamenilor de ce nu am fost acceptati. Remarca de un caracter emotional neobisnuit, a starnit comentarii.

Axa Washington-Londra-Bucuresti si limba secretelor

Oarecare iritare a provocat declaratia sa la Agentia de presa germana DPA din prima zi a vizitei,

ca Romania acorda, din motive de securitate politica, prioritate axei Washington-Londra-Bucuresti". Asupra acestei expresii, Basescu a revenit cu explicatii in cadrul Conferintei de la Fundatia Friedrich-Ebert, spunand ca Ea vrea sa exprime un lucru precis pentru Romania in a-si garanta securitatea nationala si ca Romania nu aspira la un rol conducator in regiunea Marii Negre, ci, cu sprijinul NATO si al Europei, doreste sa asigure un climat pasnic si democratic in zona. Basescu a fost primit cu onoruri militare si de presedintele federal Horst Kohler, care l-a invitat sa semneze in Cartea de Onoare a Republicii. In timpul intrevederii, Kohler a facut referire la radacinile sale romanesti. Familia mamei sale a locuit in apropiere de Brasov, iar tatal sau provine din Basarabia. Pentru Kohler, limba romana este una a secretelor pe care voiau sa si le impartaseasca parintii, fara a fi intelesi de copii.

Caile Ferate Romane vor rde nemteste

In 21 martie, Presedintele Basescu s-a intalnit cu Matthias Platzek, ministrul-presedinte al landului Brandenburg insotit de delegatia oficiala, din care au facut parte ministrul Afacerilor Externe Mihai Razvan Ungureanu, ministrul Administratiei si Internelor Vasile Blaga, ambasadorul Romaniei la Berlin, Adrian Vierita, ambasadorul Germaniei la Bucuresti Wilfried Gruber, consilierii prezidentiali Theodor Dumitru Stolojan, Andrei Gabriel Plesu, Adriana Saftoiu, Renate Weber, sefa Cancelariei Presedintelui, Elena Udrea, primarul Sibiului, Klaus Werner Johannis, Victor Babiuc, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti. I-a urmat o vizita la Casa Economiei Germane (Haus der Deutschen Wirtschaft), unde delegatia oficiala si cea neoficiala, compusa din experti in economie si finante, a fost intampinata de Ludwig Georg Braun, presedintele Asociatiei Camerelor de Comert si Industrie din Republica Federala, de atasatul diplomatic pe probleme economice Gheorghe Bivol, consilierul economic Catalin Arjoca si Mihaela Simion, din partea Ambasadei Romaniei la Berlin. Aici a avut loc intrevederea cu varfuri ale finantelor si economiei germane si s-a adus in discutie stimularea investitiilor germane la nivel de banci si concerne, dar si de intreprinderi mici si mijlocii. Au mai fost discutate problemele tehnice de securizare a bazinului Marii Negre, important bazin energetic european, precum si modernizarea infrastructurii de transporturi in Romania. In acest sens, Compania Nationala de Cai Ferate (CFR) a comandat sapte centrale de echipament electronic de tip Simis W la concernul german Siemens, ramura TS (Transportation Systems). Contractul are o valoare de 45.000.000 euro si va fi finantat printr-un credit acordat Ministerului Transporturilor din Romania de catre Banca ABN-AMRO. Centralele vor fi concepute si produse de Siemens TS in Braunschweig, asistenta tehnica fiind asigurata de Siemens TS din Austria. Echipamentul nou va inlocui tehnica de relee cu monitorizarea electronica si va fi implementat in sapte gari la nord-vest de Bucuresti, pe coridorul de transport Berlin-Bucuresti-Sofia-Istanbul. Un modul Simis W a fost instalat si functioneaza din 2001 in nodul Ploiesti, care dirijeaza zilnic cca 800 de trasee de cale ferata.

Este sau nu este Romania o tara corupta?

Peste patru sute de nemti, originari din Romania si romani din diaspora au fost curiosi sa-l vada si sa-l auda pe noul presedinte al Romaniei la Berlin, in seara de 21 martie. Au fost reprezentate Ambasada, Consulatele generale si onorifice ale Romaniei in Germania, Mitropolia Ortodoxa Romana, prin IPS Serafim, Liga Asociatiilor Romanesti din Germania (LARG), precum si asociatii germano-romane din Berlin, Nurnberg, Munchen si alte orase germane. Fundatia Friedrich-Ebert, in colaborare cu Forumul Germano-Roman (DRF) din Berlin au organizat evenimentul, moderat de vicepresedinta Parlamentului german MdB Susanne Kastner. Doamna Kastner a evidentiat largul interes de care se bucura Romania ca stat aspirant la UE si ca tara in plina reforma, accelerata dupa alegerile generale si prezidentiale de la finele anului trecut. Ea a tinut sa aduca aminte presedintelui Basescu de promisiunea pe care acesta a facut-o electoratului roman, de a fi un presedinte activ, lucru dovedit in cele cateva luni trecute de la investitura in functie. Presedintele Basescu a considerat ca invitatia Fundatiei vine intr-un moment in care administratia de la Bucuresti doreste sa comunice cat mai bine cu Europa si cu lumea. El s-a referit la atingerea performantei cerute de integrarea Romaniei in UE si la endemismul coruptiei, pana la nivel inalt, si combaterea lui in forta de catre actuala administratie de la Bucuresti. A fost detaliata reforma de fond in justitie, politie si Ministerul Public, anuntata initierea noii declaratii de avere pentru demnitari, functionari publici si familiile lor, precum si infiintarea unei structuri la nivel de Parchet General pentru controlul acestor declaratii. Basescu a mai anuntat inaintarea in cel mai scurt timp la Parlament a unei legi referitoare la tratarea evaziunii fiscale de firma, ca act criminal.

Nu doar flori pentru Yuschenko

In problema politicii externe, Traian Basescu a insistat pe responsabilitatile fata de UE, dar si fata de NATO, ale Romaniei ca tara riverana la Marea Neagra, care este podul energetic al Europei de est. El a pledat pentru un sprijin efectiv, nu doar sub forma de felicitari dupa alegeri, a regimurilor democratice nou instaurate si cu orientare pro-vest, in tarile fostei Uniuni Sovietice. Basescu a lansat apelul pentru o solutie globala din partea UE, de a nu lasa o gaura neagra pe harta Europei in zona Balcanilor de Vest si de a da tarilor fostei Jugoslavii un obiectiv si o speranta, asa cum au dat si Romaniei. In problema Transnistriei, presedintele a afirmat cu forta Spatiul transnistrean trebuie sa revina sub controlul guvernului legitim de la Chisinau, precizand totodata ca Romania nu are pentru Moldova decat sentimente de prietenie, iar in ce priveste diplomatia, sau statutul Moldovei, noi nu o vedem decat ca un stat independent, suveran, cu optiuni pe care a inceput sa le manifeste, de orientare catre Vest. Nu punem nici o clipa sub semnul intrebarii independenta Moldovei in raport cu Romania. Suntem doua state independente, Romania si Moldova, chiar daca exista un singur popor si avem convingerea ca ne putem reintalni in Uniunea Europeana.

Statul roman sprijina presa apolitica din diaspora

Publicul numeros din sala Conferintei de la Friedrich-Ebert Stiftung a avut pe limba o serie de intrebari, puse fie pe furis (vecinul meu din sala, un neamt, m-a intrebat scurt si concis daca Basescu a fost comunist), fie in plen, la microfon. Din pacate, programul Presedintelui fiind foarte compact, o ora si jumatate de alocutiune si discutii s-au dovedit insuficiente. In afara de curiozitati personale de genul cum sa-mi redobandesc catatenia romana, cum se face ca un plagiator dovedit e inca angajat al Ministerului Culturii si Cultelor, s-au tinut discursuri oarecum nelegate de tematica reuniunii, cum ar fi istoricul Uniunii Mondiale a Romanilor Liberi sau studiul psihologiei tineretului roman, prin prisma unui elev german. La intrebarea referitoare la libertatea presei in Romania si sustinerea de catre noua administratie de la Bucuresti a presei de limba romana din diaspora, presedintele Basescu a considerat ca din acest punct de vedere lucrurile sunt rezolvate. In presa sunt unul dintre cei mai criticati politicieni, eu si guvernul. In perioada 2000-2004, greu ai fi putut gasi un articol care sa atace Presedintele sau ministrii din Guvern. El a adaugat ca au aparut recent informatii in mass-media cu privire la modul in care a fost finantata presa de fostul guvern. O tara in care avem destule alte probleme a finantat publicitate de stat, data preferential unor mijloace mass-media, in valoare de 67.000.000 de euro, ceea ce i-a asigurat guvernarii anterioare o presa buna, dar nu i-a asigurat si votul electoral.

Traian Basescu considera ca mass-media din diaspora trebuie sprijinita numai acolo unde comunitatile de romani reprezinta o minoritate, adaugand ca sigur, diaspora este o minoritate.

Ceea ce nu corespunde adevarului, deoarece romanii traitori peste granite nu au automat statutul

de minoritate nationala, recunoscut si legiferat in statele de resedinta. El a mai spus ca statul roman are un program consistent de sprijinire a mijloacelor de informare ale diasporei in tari precum Canada, SUA, Moldova. Prin Institutul Cultural Roman se sustin reviste ale diasporei, cu bugete transparent alocate si cunoscute de guvernele statelor in care aceste reviste fiinteaza si se finanteaza. Recomandarea a fost intotdeauna ca aceste reviste si mass-media finantate de statul roman sa nu se angajeze politic, ci sa actioneze pentru a conserva valorile culturale ale comunitatilor de romani.

Consider ca mi s-a raspuns suficient de punctual la aceasta intrebare, insa pe jumatate. Caci Germania, o tara cu aproape un milion de originari din Romania, care inca vorbesc limba romana, pare a fi o gaura neagra (ca sa-l citez chiar pe Presedinte) in peisajul mediatic diasporean. Nici noi nu vrem doar flori, ca si Yuschenko dupa alegeri, desi marea majoritate am votat pentru DA. Vrem informatie, in limba romana, despre noi, despre romanii de peste granite si despre Romania. Si mai vrem un semn din tara, ca existam pentru ea si pentru apropiata reinfratire intre granitele Europei.

Pentru Romanian Global News, Dani Rockhoff. Copyright text and photos Dani Rockhoff, all rights reserveddani.rockhoff@arcor.de

 
Ultimii trei raniti in accidentul din Belgia s-au intors in taraPDF Print E-mail
Targu Mures, Romania/Romanian Global News
Accesari :466
Tuesday, 29 March 2005

Ultimii trei cetateni romani raniti in accidentul produs la sfarsitul saptamanii trecute pe autostrada Paris Bruxelles au ajuns luni, 28 martie, la Targu Mures in ambulantele puse la dispozitie de autoritatile belgiene.

Pimarul orasului Miercurea Nirajului, Daszkel Laszlo, directoarea caminului cultural, Kadar Gyongy, si Kalman Arpad, au fost spitalizati pana ieri intr-o institutie medicala belgiana. Cea mai mare parte a romanilor implicati in accident a sosit in tara dumnica, 27 martie, la bordul a doua avioane oferite tot de belgieni.

Reamintim ca in noaptea de vineri, 25 martie, un autocar romanesc, ce transporta 38 de pasageri, a fost lovit violent in spate de un TIR cu numar de inmatriculare francez. Accidentul s-a petrecut in jurul orei 22.00, pe raza localitatii Saint Ghislain pe autostrada Paris-Bruxelles (E29), la kilometrul 66,2. O echipa a Ambasadei Romaniei la Bruxelles, formata din cei doi consuli romani si alti doi membri ai personalului diplomatic, a mers imediat la fata locului pentru a oferi cetatenilor romani asistenta constand in sprijin consular, asistenta psihologica si interpretare. Autocarul venea dinspre Belgia catre Romania cu 38 de pasageri, dintre care 22 de copii si 16 adulti, dinre care 37 erau de nationalitate romana si unul maghiar. Grupul de cetateni romani se intorcea in Romania din localitatea Mouscron, Belgia (situat in apropierea granitei cu Franta), unde participase la un program de schimb scolar de 7 zile la invitatia unor scoli din aceasta localitate.

 
Munca la negru face victime printre romanii plecati ilegalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :516
Tuesday, 29 March 2005

Asa cum au titrat si ziarele centrale de la Bucuresti si cum transmit in tara si asociatiile romanesti din principalele tari unde se inregistreaza un mare aflux de muncitori romani, respectiv Spania si Italia, munca la negru poate si face victime aproape in fiecare zi.

Problema este extrem de grava in contextul in care cei care decedeaza sau sunt victime ale abuzurilor de tot felul, nu pot fi repatriati cu fonduri de la stat sau nu se pot plange autoritatilor pentru ceea ce patesc. De cele mai multe ori aceste persoane certate cu legea sau care pur si simplu nu cunosc formele legale prin care pot ajunge sa munceasca in strainatate apeleaza la bunavointa asociatiilor romanesti, coplesite deja de numarul de cereri de sprjin. Nici acestea, la randul lor, nu pot sa apeleze la oficialitatile locale sau zonale. Este un cerc vicios in care intri si nu stii cum mai poti iesi decat informadu-te inainte sa paresti tara! Pentru a veni in sprijinul celor care sunt deja la munca in principalele tari "importatoare" de mana de lucru romaneasca, am apelat din nou la Departamentul pentru Munca in Strainatate care ne-a pus la dispozitie datele Comisarilor care se ocupa cu consultanta pe aceste probleme si care isi au pentru moment sediul in cadrul ambasadelor romanesti.

Astfel, pentru ITALIA o puteti contacta pe dna. ANITA CRISTEA

Adresa: Via Nicolo Tartaglia 36-00197, Roma

Telef.: (0039)0651987093

Telef. consulat: (0039)068084529; fax (0039)068084995

e-mail: amdiroma@libero.it

http://www.roembit.org

Pentru GERMANIA responsabil este dl. TUDORACHE ADRIAN

Adresa: Dorotheenstr. 62-66, 10117 Berlin

Telef. (0049)302123108, fax(0049)3021239199

e-mail: office@rumaenische-botschaft.de

Pentru SPANIA comisar este dl. BOICU GELU CATALIN

Adresa: Calle Angel de Diego Roldan nr.14-16

Telef. (0034)913597623, 913504436

Fax consulat (0034)914165025

e-mail informatii@consulat.e.telefonica.net

Iar pentru UNGARIA, dl. BIRTA ALBERT

Adresa: str. Thokoly nr.72, 1146 Budapesta

Telef: (0036)2224560

Fax(0036)13845535

e-mail: atasatbudapest@yahoo.com

 
Eroica manifestare a neamului romanescPDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :492
Tuesday, 29 March 2005

La Muzeul Spiritualitatii Romanesti din municipiul Sfantu Gheorghe au avut loc sambata, 26 martie, manifestarile prilejuite de aniversarea a 87 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania.

Evenimentul, organizat de Fundatia Nationala Neamul Romanesc, filiala Covasna, impreuna cu Centrul Eclesiastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan din Sf. Gheorghe, a debutat cu masa rotunda Basarabia si Romania Istorie si destin european comun. In cadrul desfasurarii acestor manifestari prof. Mircea Bodnari a vorbit depre istoria celei de a doua rapiri a Basarabiei (iunie 1940), despre ce a insemnat acest lucru pentru populatia civila si armata, precum si despre consecintele acestui act politic. Situatia actuala a Basarabiei, cele doua mari provocari care ii stau in fata, Uniunea Europeana si blocul NATO, precum si rezultatele ultimelor alegeri au fost analizate de ceilalti invitati. S-au desprins cateva idei: necesitatea pastrarii identitatii noastre nationale, a poporului roman, de pe ambele maluri ale Prutului, in marea masa a natiunilor europene (dl. Ioan Lacatusu) si speranta ca tineretul basarabean, cel care invata acum in Romania, va avea o alta viziune despre Basarabia si va construi un pod de flori mai temeinic decat cel de acum cativa ani (poetul basarabean Toma Istrati). Dealtfel Basarabia, in deplinatatea sa, este prezenta, an de an, la fiecare editie a Universitatilor de vara de la Izvorul Muresului. Tot in acest cadru a fost vernisata expozitia de icoane a artistului plastic amator Gheorghe Avram. Noutatea lucrarilor sale consta in alegerea si combinarea elementelor naturale (pietre, lemn, frunze, scoici, etc.). Datoria dansului, insusita de bunavoie, este de a scoate in evidenta frumosul din ele si de al darui spre incantarea ochilor si a sufletului nostru. In preajma Sf. Sarbatori a Pastilor au un rol deosebit, acela de a ne aduce pace in sufletele si-n inimile noastre si de a ne face mai buni, informeaza Centrul de Studii Covasna-Harghita. Totodata, a fost prezentat volumul de versuri Credinta si eroism al poetului col.(r) Gheorghe Pasescu, care a incalzit sufletele celor prezenti recitand din scrierile sale. Printre participantii la aceasta importanta manifestare au fost membrii ai Fundatiei Nationale Neamul Romanesc, filiala Brasov, ai Fundatiei Romania Inima Mea, ai Asociatiei Aviatorilor Brasoveni, ai Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina din Brasov si ai Asociatiei Nationale Cultul Eroilor.

 
Reprezentant al administratiei americane poposeste la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :307
Tuesday, 29 March 2005

Adjunctul secretarului de stat al SUA, Robert Zoellick, efectueaza, in cursul lunii martie, un turneu european in capitalele statelor membre NATO.

In cadrul acestor vizite, pe data de 30 martie, inaltul oficial american va face o escala de 3 ore la Bucuresti, unde va fi primit de catre primul ministru al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu si de ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu. In marja celor doua intrevederi, vor fi abordate subiecte aflate pe agenda bilaterala de politica externa Romania SUA. Vizita la Bucuresti a demnitarului american marcheaza, o data in plus, interesul acordat de Administratia de la Washington consolidarii relatiei bilaterale cu tara noastra, informeaza un comunicat MAE.

 
Tarile estice, mai pricepute la testari on-linePDF Print E-mail
Virginia, SUA/Romanian Global News
Accesari :374
Tuesday, 29 March 2005

Romania, Bulgaria si Letonia sunt fruntasele unei competitii de evaluare on-line a abilitatilor profesionale pe care a initiat-o compania Brainbench, lider mondial in domeniul evaluarii aptitidinilor profesionale in maniera electronica.

Concursul, aflat inca in desfasurare, se va termina pe data de 4 aprilie si are ca scop determinarea, la nivel global, a performantelor individuale in ceea ce priveste domeniul de activitate ales de fiecare in parte, se arata intr-un comunicat de presa emis de compania organizatoare. Surpriza competitiei o constituie faptul ca tari dezvoltate din partea vestica a Europei, precum Marea Britanie, Germania si Franta, au fost surclasate de mai putin celebrele Romania, Letonia, Belarus si Bulgaria. In cadrul acestui concurs s-au inscris peste 100.000 de participanti din mai mult de 150 de tari, de la Moldova la Insulele Marshall. Totusi, ca si in anii 2003 si 2004, Statele Unite ale Americii, India si Rusia conduc in clasamentul general la care se cumuleaza toate categoriile de concurs.

Competitia a fost creata cu ajutorul tehnologiei de varf a companiei Brainbench in domeniul evaluarii aptitidinilor profesionale on-line. Timp de doua saptamani, participantii la acest concurs pot sa efectueze testari pe net pentru a-si putea estima corect aptitudinile, cunostintele si talentele in domenii precum Finante, Sanatate, Administratie, Call Center, Comunicare verbala si Orala, dar si Afaceri. Pe parcursul perioadei de evaluare, testele sunt disponibile gratuit pentru oricine este interesat sa le completeze. In fiecare zi pe site-ul companiei, www.brainbench.com, se afiseaza rezultatele obtinute si clasamentul partial.

 
Japonia va moderniza Termocentrala TurceniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :499
Tuesday, 29 March 2005

Romania va semna marti, 28 martie, cel mai important proiect de cooperare cu Japonia in domeniul reducerii poluarii la Termocentrala Turceni.

 

Proiectul dintre cele doua parti va fi parafat prin intermediul Ministerului Economiei si Comertului din Romania si al Bancii Japoneze de Investitii si Dezvoltare si consta intr-un acord de imprumut de 210 milioane de euro. Banii primiti de Romania vor fi utilizati la modernizarea Termocentralei Turceni, pas ce va fi facut cu ajutorul achizitionarii unor instalatii de desulfurare, pentru reducerea emisiilor de dioxid de sulf in atmosfera. Creditul obtinut de tara noastra are termen de rambursare de 30 ani si o perioada de gratie de 10 ani, dobanda fiind stabilita la 0,75%.

 
Muzica ii uneste pe romanii aflati de-o parte si de-a alta a graniteiPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :365
Tuesday, 29 March 2005

Cea de-a XV-a editie a Festivalului Coral de Muzica Religioasa Ortodoxa "Buna Vestire" a reunit intr-o comuna suceveana 20 de ansambluri din Romania si din Cernauti care au concurat la sectiunile coruri scolare, coruri ale asezamintelor culturale si coruri parohiale.

Evenimentul s-a desfasurat duminica 27 martie, in localitatea Fundu Moldovei si a fost organizat de Primaria comunei-gazda, Ministerul Culturii si Cultelor, Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National, Centrul Judetean pentru Conservarea Culturii Traditionale, Caminul cultural si societatile culturale "Dimitrie Gusti" si "Arcanul" din comuna. Festivalul a reusit sa stranga in localitatea suceveana peste 2.000 de persoane care au avut parte de o zi plina de manifestari culturale. Astfel, in afara recitalurilor corale, publicul a mai putut sa admire o expozitie de icoane si oua incondeiate, momente de prezenatre a costumului popular autentic, un concert sustinut de formatii neparticipante la competitie si un concert coral sustinut de Corul "Dragos Voda" al Societatii pentru Cultura Romaneasca "Mihai Eminescu" din Cernauti. Juriul competitiei a fost alcatuit din parintele conf. dr. Florin Bucescu, prof. Silvia Dumitrache, directorul Liceului de Arta, prof. Marian Palade, de la Liceul Pedagogic din Suceava, Parintele Protopop Aurel Goras, Protoereu de Campulung Moldovenesc, si maestrul George Sarbu, dirijorul Ansamblului de copii si tineri Balada Bucovinei din Suceava. Grupul de jurati a fost prezidat de prof dr. Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte George Enescu din Iasi, si l-a avut ca presedinte de onoare pe IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, informeaza Mitropolia Moldovei.

 
Patru vasluience i-au fermecat pe rusiPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :326
Tuesday, 29 March 2005

Ansamblul Cvarta din Vaslui a castigat locul al II-lea la cea de-a doua editie a Festivalului-concurs international "Deschidere spre Europa" care s-a desfasurat la Moscova in perioada 2025 martie, sub egida Comisiei pe probleme UNESCO si a Ministerului Culturii din Federatia Rusa.

Cele patru componente ale grupului muzical au obtinut aceasta distinctie la sectiunea muzica instrumentala-orchestre si ansambluri si au concurat alaturi de alti 1.500 de participanti din 16 tari, informeaza un cotidian moldav. Fetele au intrat in concurs cu doua piese, una dintre ele fiind un amalgam de lucrari celebre rusesti. Juriul competitiei a fost compus din 41 de specialisti din Italia, Grecia, Suedia, Germania, Estonia si Rusia. In urma succesului repurtat in capitala rusa, "Cvarta" a mai primit o invitatie la editia urmatoare a festivalului.

 
Slujbe in limba romana pentru comunitatea romaneasca din UcrainaPDF Print E-mail
Kiev, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :639
Tuesday, 29 March 2005

Duminica, 27 martie 2005, la biserica  Inaltarii Sfintei Cruci (Sveatovozdvijenscaia Tercov) la initiativa Societatii Petru Movila (Kiev) - membru-colectiv al Comunitatii Romanesti din Ucraina un sobor de preoti in frunte cu Pr. Vasile Gavrila (Bucuresti) a oficiat un serviciu divin in limba romana.

La liturghie au asistat peste 100 de crestini-ortodocsi de origine romana din Kiev. Prezenti au fost si Dl Ministru-consilier al Ambasadei Romaniei Dl R. Stanciu, vicepresedintii societatii Petru Movila N. Mitnei si N. Curmei, Presedintele Asociatiei Ioan Mihaly de Apsa (Transcarpatia) Vasile Iovdi si Presedintele Uniunii Interregionale Comunitatea Romaneasca din Ucraina, dr. I. Popescu. Dupa slujba, membrii conducerilor societatilor romanesti asistente la aceasta sarbatoare de suflet au avut o intalnire cu membrii corului bisericesc si cu seminaristii de origine romana din capitala Ucrainei, pe parcursul careia s-a discutat posibilitatea participarii acestora la lucrarile sectiilor de culte si, respectiv, tineret a Societatii Petru Movila si a UI Comunitatea Romaneasca din Ucraina. Parintele Vasile Gavrila a promis solutionarea problemei privind asigurarea sectiei de culte a societatii cu carti bisericesti in limba romana. Seminaristii originari din Bucovina si Basarabia (inclusiv din Republica Moldova) au primit cu bucurie propunerea de a participa la manifestarile organizate in comun de catre Societatea Petru Movila si a UI Comunitatea Romaneasca din Ucraina si si-au exprimat disponibilitatea de a organiza si in continuare servicii divine in limba romana. Departamentul de informatii al Secretariatului Executiv al UI Comunitatea Romaneasca din Ucraina.

 
Din nou semnale de alarma dinspre romani marcanti din SidneyPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :848
Tuesday, 29 March 2005

{mosimage}Ma numesc Emilia Verbina Markakis si sunt o olteanca din Slatina, ce la scurta vreme dupa casatorie, a trebuit sa parasesc tara ca urmare a chinurilor la care mi-a fost supusa familia de catre comunisti, pe motivul ca, fiind gospodari, eram mai instariti si facuti "cheaburi".

{mosimage}Pentru aceasta vina, tata a fost persecutat, torturat si trimis la munca silnica in Baragan. Dupa casatorie persecutiile au continuat si asupra sotului, ce a fost batut de comunisti si trimis 3 ani la munca silnica la Canal! Ulterior am reusit sa fugim in Grecia, unde am locuit cativa ani, dupa care ne-am stabilit in Australia. Nu mi-am putut uita insa originea si m-am implicat activ in viata comunitatii romanesti din Australia. Se zice ca as fi sufletul Societatii Culturale Romano - Australiene UNIREA din Sydney, organizatie comunitara ce-n ultimii 20 de ani s-a ocupat de majoritatea activitatilor culturale romanesti din Sydney: seri culturale, baluri, picnicuri, expozitii si parade de costume nationale romanesti, organizate in cele mai celebre locuri din Sydney etc. Mentionez ca aceasta organizatie a luat fiinta ca urmare a migrarii majoritatii membrilor fondatori ai Asociatiei Romanilor din Australia, organizatie ce a fost preluata de infiltratii securitatii. Lucru dovedit chiar si recent de investigatiile facute si publicate de Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia. Cred ca a sosit momentul, sa fac cunoscut faptul ca eu eram cea care obtinea cel mai repede aprobari pentru organizarea protestelor anticomuniste la Sydney, desfasurate in fata primariei si pietei centrale, sau a consulatului roman. Eu am fost cea care a adus in Australia, cum au aparut, cartile Generalului Pacepa, luate direct de la dansul. Familia Markakis este cea care a donat in '90 o suma de bani catre PNTCD pentru care detinem si o chitanta raspuns, oferita chiar de regretatul Corneliu Coposu. Tot Markakis este cea care a donat PNTCD-lui cele 5 portavoci noi, folosite in Piata Universitatii! Eu sunt cea care a monitorizat si s-a ocupat de integrarea sociala a celor peste 40 de copii romani adoptati de australieni la Sydney. Am vazut pe viu tragedia acestor copii ce plangeau doar ca voiau o cana cu apa si fiindca nu stiau sa o ceara in engleza, nimeni nu-i intelegea, motiv pentru care eram solicitata la toate scolile si gradinitele unde erau dusi.

De aducerea in Australia si asigurat cazarea solistilor, artistilor si a altor oameni de cultura, precum: Ion Bocsa, Irina Loghin, Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Tamara Buciceanu etc. (Teatrul Notara, Teatrul C-tin Tanase etc.), tot eu m-am ocupat, fapt pentru care majoritatea m-au si mentionat in cartile lor biografice. De strangerea fondurilor pentru sinistratii incediilor din Australia si a orfelinatelor din Romania tot Emilia Markakis s-a ocupat! Multe altele ar fi de spus (ce vor fi prezentate si in cartea mea biografica, la care se lucreaza in prezent si pe care speram sa o tiparim la editura ZIUA) insa nu pentru a ma lauda eu, pe mine, ci pentru a se intelege din partea cui vine acest semnal de alarma extrem de grav, pe care il transmit din Australia.

As mai preciza faptul ca pentru toata implicarea mea in viata comunitatii romanesti din Sydney, in anul 2002, Regina Marii Britanii mi-a oferit Medalia Ordinul Australiei, devenind astfel singurul roman din lume ce poseda o astfel de decoratie. Insa lucrul cel mai important, zic eu, pe care l-am realizat este faptul ca m-am implicat activ la vremea respectiva, pe la inceputul anilor '80, in ridicarea primei biserici romanesti in Sydney. Am fost atunci singura familie de romani care din dragoste de neam si din nadejdea in credinta ortodoxa ne-am pus casa ipoteca, pentru imprumutul facut de comunitate in vederea cumpararii unei biserici. Motiv pentru care, atunci, Patriarhia Romana a oferit sotului decoratia "Crucea Patriarhala pentru Mireni". Ce cosmar a urmat apoi in viata noastra si a comunitatii romanesti din Sydney, prin venirea securistului in sutana, Popescu, se stie deja destul de bine si acasa, fiindca a publicat atat ziarul ZIUA cat si Evenimentul Zilei. Tragic a fost faptul ca pana in 2004 nimeni nu a dorit sa-l schimbe pe acest securist in sutana, desi erau oferite atat de multe probe concrete ale faptelor sale, intocmai ca cele prezentate de gen. Pacepa (sprijinul primit de preot de la mafia araba pentru a persecuta si pedepsi pe cei care indrazneu sa i se opuna, apropierea acestuia de retelele traficantilor de droguri si arme etc.). Cert este ca am devenit o tinta permanenta a operatiunilor acestui securist in sutana, si am fost discreditata zeci de ani intr-un mod foarte inteligent orchestrat, batuta la biserica, alungata, inscenate procese atat mie cat si altora, cu martori mincinosi etc. Multe tragedii au avut loc datorita acestui securist in sutana. Ajunsesem ca la un moment dat, atat eu cat si sotul sa fim luati sub protectia serviciului secret australian. Dupa '90, am sperat in rezolvarea acestor nenorociri, mai ales ca zeci de romani ortodocsi din Sydney au abandonat chiar ortodoxia datorita suferintelor la care au fost supusi de catre acest securist in sutana. Din pacate nu s-a schimbat absolut nimic, desi au fost sezizate toate conducerile ce s-au perindat la putere in Romania dupa '90. Ba mai mult chiar, recent Patriarhia i-a transmis multumiri pentru activitatea deosebita desfasurata in aceasta parohie!!!

Tragedia mare a fost si prin faptul ca acest securist in sutana a manipulat diplomatii romani, veniti dupa '90 in Australia, si ei erau facuti sa aiba aceleasi tinte pe care le avusese securistul in sutana, zeci de ani. Asa s-a ajuns ca diplomatii nostri sa fie compromisi si de retelele traficantilor romani de droguri. Este bine cunoscut faptul ca in Australia exista o puternica retea de traficanti romani de droguri, fiindca nu de putine ori presa australiana a prezentat arestari, chiar cu sutele, in randul romanilor. Chiar in 2004 a fost arestat si anchetat presedintele Asociatiei Romanilor din Adelaide! Asta este tragedia reala a comunitatii romanesti din Australia, faptul ca a fost prinsa in ghiarele fostelor structuri ale securitatii si ale retelelor de traficanti de droguri. Orice incercare a cuiva de a sesiza aceste aspecte si de a le investiga, a primit imediat reactia amenintarilor cu moartea si a unei campanii bine organizate de discreditare a persoanei respective.

Amintesc aici doar de amenintarile cu moartea primite prin anii '90 de corespondentul ziarului ZIUA, Sorin Cerin care a riscat sa faca ceva investigatii. Declar pentru prima data in presa romaneasca si faptul ca in '96 ambasadorul roman in Australia, Gaf Deac (acelasi care a facut amenitari cu moartea jurnalistului amintit, fiindca-si baga nasul unde nu trebuie!) ajunsese sa ma amenite telefonic cu moartea, in mod repetat, fiindca am avut curajul sa protestez acasa la ziarele ZIUA si Evenimentul Zilei despre faptele lui din Australia si sa pomenesc de implicarea lui in mineriade si-n afacerile cu Magureanu. Lucrurile au devenit serioase cand intr-o noapte, niste motociclisti mi-au violat proproietatea si mi-au facut ravagii in gradina. Din acel moment am apelat la ajutorul serviciului secret australian, care s-a instalat pentru cateva zile la mine acasa si a interceptat cateva din convorbirile telefonice prin care eram amenintata cu moartea. In scurt timp, dupa acest incident, ambasadorul Gaf Deac a fost retras, desi era la inceput de mandat in Australia!!! Domnilor, va dati seama, asta se intampla in 1996!!! Tot prin anii '90 un consul economic la Sydney a fost gasit mort in casa dupa 12 zile, fara ca ceilalti diplomati colegi sa-i sesizeze si anunte disparitia!?

Interesant este si faptul ca pana anul trecut, cand a demarat investigatii dl.Laurentiu Fulga, acasa, la DRP, nu se stia absolut nimic de existenta Societatii Culturale UNIREA din Sydney, si nici despre activitatile noastre culturale. Totul a fost ascuns si ignorat cu buna stiinta! De ce? Mai e nevoie de explicatii? Desi mi s-a cerut si am dat un raport de activitate ambasadoarei Manuela Vulpe, pentru a fi prinsa si Societatea UNIREA in cartea editata recent de MAE, privind organizatiile romanesti din dispora si activitatile lor, ceva s-a intamplat si despre noi nu s-a mai mentionat nimic in respectiva carte!!!

Recent a fost la Sydney, dl Gabriel Branzaru, directorul comunitati externe din MAE, impreuna cu dna Ileana Andrei, consilier guvernamental la DRP si datorita dlui Laurentiu Fulga am reusit sa le prezint albume intregi cu imagini de arhiva a tuturor activitatilor organizate de Societatea Culturala UNIREA. Ambii reprezentanti ai guvernului au ramas surprinsi de ceea ce detin! Tot atunci a avut loc si o intalnire cu reprezentantii organizatiilor comunitare, ocazie cu care majoritatea si-au exprimat dorinta unei unitati in actiune si in a preda stafeta tinerilor. Singura voce care si atunci, in fata reprezentantilor Guvernului Roman, a strigat ca nu vrea unire a fost a dlui Mihai Maghiaru, presedintele Asociatiei Romanilor din Australia (mentionaz ca numele acestei organizatii nu trebuie sa induca in eroare autoritatile, ca aceasta ar fi vocea romanilor din Australia, fiindca aceasta organizatie nu este reprezentativa nici macar pentru romanii din Sydney!).

Unde vreau sa ajung. Recent a fost publicat in Evenimentul Zilei un articol semnat de Andrei Badin, cu numele "Smecheriile consulului Grecea", prin care acelasi domn Mihai Maghiaru a terfelit imaginea si activitatea dlui consul general Ovidiu Grecea, dar si a dlor Laurentiu Fulga si Geroge Roca. Pacat, extrem de mare pacat ca un ziar ca "Evenimentul Zilei" a ajuns sa fie folosit ca instrument de actiune al intreselor obscure. Declar raspicat ca articolul respectiv este fals grosolan, ce nu are nici o legatura cu faptele reale, si este facut pentru a viza interesele meschine ale celor ce au tinut comunitatea romaneasca din Australia in ghiarele dezbinarii. Referitor la acel articol tendentios si fals in totalitate, veti auzi in curand si reactia comunitatii romanesti din Sydney.

Pentru a intelege, in primul rand autoritatile romane, cum a fost posibil sa apara asa ceva, va mentionez din start, foarte clar faptul ca actualii diplomati romani din Australia nu au mai putut fi compromisi si luati sub manipularea intereselor mafiote. Atat dna Ambasadoare Anca Visan, cat si dl Consul general Ovidiu Grecea au reusit sa scape de orice tentative de a fi copromisi si de a fi luati sub controlul anumitor grupuri de intrese. De aceea, aceste retele obscure sunt disperate ca au pierdut controlul si manipularea diplomatilor recent acreditati, motiv pentru care au profitat si, cu siguranta, o vor mai face, de speculatiile aparute in presa din tara, referitoare la asa zisele liste cu diplomati ce ar urma sa fie retrasi. Vor mai crea diversiuni false, de genul celei publicate de Andrei Badin, asa numitul "reporter special " de la EVZ, prin care vor urmari scoaterea din Australia a actualilor diplomati si aducerea unor marionete pe care sa le controleze. De aceea va rog, domnule presedinte Basescu, domnule ministru Razvan Ungureanu, nu mai tolerati speculatii in presa privind schimbarea diplomatilor din Australia, fiindca veti da apa la moara acestor structuri de interese. Referitor la ambasadoarea Anca Visan, as vrea sa spun ca nu este admisibil sa fie judecata pentru ceea ce a fost tatal ei! Pai atunci ce diferenta este intre gandirea si modul de persecutie al comunistilor si al celor care azi in democratie, judeca la fel!? Cum poti sa afirmi ca vrei sa executi un copil, doar pentru ceea ce a fost tatal sau!? Execelenta sa, pana in acest moment, si-a facut datoria in mod exemplar si nu vad nici un motiv pentru care sa fie retrasa. Iar pentru a se intelege de ce sunt porniti in a-l defaima pe dl. Consul General Ovidiu Grecea, si a fi retras, va precizez faptul ca dupa peste douazeci de ani de cand am fost batuta si alungata de securistul in sutana, din biserica la a carei inaltare am pus umarul, recent dl consul m-a readus, impreuna cu sotul, la aceasta biserica pastorita intre timp de tanarul Pr. Doru Costache. Spun raspicat si trebuie cunosct faptul de toata lumea, ca la Sydney, consulul general Ovidiu Grecea a facut reparatia morala a istoriei! Cu ce ce sacrificiu? Vedeti bine in articolul publicat recent de Andrei Badin in Evenimentul Zilei! Tot datorita interventiilor dlui Ovidiu Grecea, s-a reusit ca la postul comunitar de radio sa fie schimbat dupa 30 de ani, crainicul Emil Cica, care a fost o rusine pentru noi! Fiind numit recent un baiat tanar si profesionist fara un trecut patat. Care a fost rostul acestor oameni ce zeci de ani au ocupat anumite pozitii cheie in comunitatea noastra, nu mai trebuie spus, fiindca se intelege din dezbinarea ce a fost intretinuta la Sydney. Tot dl. consul general Ovidiu Grecea a fost cel care si-a permis sa-l intrebe recent pe dl. Maghiaru cum este posibil ca, dupa mai mult 50 de ani de existenta a ARA, romanii din Sydney sa nu aiba nimic, nici macar o banca intr-un parc! Vedeti, acum stiti cu totii de unde i se trage dlui Grecea atacul marsav facut pe nedrept in ziarul EVZ, de catre Andrei Badin.

La Sydney, prin deschiderea recenta a Consulatului General si prin proiectele in curs de desfasurare demarate de dl. Grecea avem in sfarsit speranta sa deschidem o biblioteca, un Institut Cultural etc. Cui nu-i convin toate astea, fiindca scapa din ghiare comunitatea, vedeti bine prin articolul din EVZ.

Cat despre dl. Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia, vreau sa va spun ca il cunosc foarte bine si afirm ca este jurnalistul de investigatii care se pare ca a reusit cu adevarat deconspirarea multor structuri ale fostei securitati infiltrate in Australia. El a reusit sa stea aproape doi ani infiltrat intre capii traficantilor de droguri si sa cunosca lucruri si conectii extrem de grave, fapt pentru care a fost supus multor hartuieli, denigrari, amenintari si inscenari foarte bine orchestrate. Faptul ca a ramas viu si teafar se datoreaza doar sprijinului oferit de autoritatile austaliene, sprijin precum mi-a fost oferit si mie! Iar daca pe el nu au reusit sa-l opreasca si sa-l sperie in a publica din investigatiile facute, au reusit in schimb sa-i distruga familia. Laurentiu Fulga a reusit sa publice adevaruri tragice din trecutul nostru comunitar, despre care noi ne pierdusem orice speranta ca vor mai fi scoase vreodata la lumina. Tot el este cel care a intermediat la Editura ZIUA, tiparirea recenta a cartii "Chemarea Destinului - File din jurnalul exilului romanesc din Sydney, Australia si a bisericii lui" de Ana Vintila Bogdan. Carte adusa in Australia cu sprijinul dlui Titus Corlatean, fostul secretar de stat de la DRP. Nici nu va imaginati cata agresivitate a putut declansa in Australia tiparirea si aducerea acestei carti, ce prezinta aspecte concrete din lupta noastra de zeci de ani, avuta cu structurile securitatii. Laurentiu Fulga este cel care a indraznit sa puna intrebari pertinente dar extrem de incomode celor ce au blocat zeci de ani pozitiile comunitare, el este cel care a publicat declaratiile celui care il vedea pe dl. Maghiaru cum intra cu mapa sub brat, pe usa din dos a consulatului, inainte de 90! Va spun toate astea fiindca nu este drept ca dlui Laurentiu Fulga, dupa toate cate a facut pentru comunitatea nostra, sa-i fie terfelit numele in acel articol al dlui Andrei Badin. Despre dl George Roca, un alt nume terfelit in acel articol din EVZ, va spun ca este membru al Academiei Romano-Americane si membru al Academiei pentru Stiinta, Literatura si Arta. Dl. Roca tocmai a fost "pedepsit exemplar" de fostul crainic Emil Cica, prin excluderea dintr-un colectiv redactional, pe motiv ca si-a permis sa devina corespondent alaturi de Fulga, la agentia de presa a romaniilor de pretutindeni RGN PRESS, si sa sustina actiunile sincere ale consulului Ovidiu Grecea!

Toate acestea trebuiesc aduse la cunostinta opiniei publice fiindca nu este corect sa fie terfelite persoane, doar pentru ca au avut curajul, demnitatea si verticalitatea morala de a lupta pentru prezentarea adevarului si aducerea dreptatii.

As dori sa-mi exprim si o pozitie fata de rolul extrem de benefic pe care agentia de presa RGN PRESS il are pentru noi, romanii din diaspora. Nu este corect ca singurul nostru mijloc media, al romanilor de pretutindeni, care ne ajuta sa ne prezentam activitatile si sa ne cunoastem intre noi, sa fie supus unor atacuri ce vizeaza dorinta de distrugere. Este firesc ca aceasta agentie de presa sa deranjeze interese mari, fiindca promoveaza "cu agresivitate" intresul national al poporului roman de pretutindeni. De aceea, poate ca autoritatile statului ar trebui sa sustina mult mai bine aceasta voce a diasporei, ce zice lucruri care de multe ori diplomatia nu le-ar putea spune. Afirm si faptul ca este o mare gresala mutarea DRP, a acestui depratament tanar ce abia isi gasise un loc, in subordinea MAE, a jocurilor de interese a structurilor trecutului ramase acolo. Poate maine, poimaine, aud chiar faptul ca fostul ambasador Gaf Deac, va fi chiar seful DRP, structura noua din subordinea MAE?! Orice e posibil atata timp cat arhiva fostei securitati care contine dosarele celor infiltrati in exilul romanesc, ca politie politica externa, nu va fi deschisa. Noi din Australia, va putem oferi oricand o lista cu nume ce ar trebui verificate: preoti, crainici sau ziaristi, translatori, lideri de organizatii etc.

De la Sydney a transmis pentru Romanian Global News, Emilia Markakis, medaliata cu ordinul Order of Australia.

 
Romanii din Castellon nu mai beneficiaza de servicii consularePDF Print E-mail
Barcelona, Spania/Romanian Global News
Accesari :541
Tuesday, 29 March 2005

Pana la finalizarea procesului de regularizare romanii din Castellon nu vor mai primi asistenta consulara din partea Consulatului General al Romaniei la Barcelona.

In Castellon se afla concentrata cea mai importanta numeric comunitate romaneasca de pe teritoriul Spaniei, iar consulatul trimitea in aceasta zona delegatii care sa se ocupe de problemele survenite cu populatia de origine romana. Procesul de regularizare, prin intermediul carora romanii aflati in Spania de cel putin sase luni si care fac dovada faptului ca pot semna un contract de munca legal, pot capata statutul de rezidenti legali in aceasta tara, se va finaliza in data de 7 mai. Abia atunci romanii din Castellon vor putea relua discutarea problemelor cu delegatii romani. Tot atunci va fi luata in discutie si infiintarea unui consulat roman la Castellon, la cererea numarului tot mai mare de romani in regiune. Reprezentantii misiunii diplomatice romane la Barcelona soseau la Castellon o data pe luna, unde ramaneau aproximativ doua zile. Consulatul provizoriu in care sunt rezolvate cererile romanilor isi avea sediul intr-un local privat pentru care chiria, platita de Asociatia Patronilor Romani din Castellon, costa 500 de euro. Lipsa de personal si cresterea volumului de munca au fost si ele cateva dintre motivele ce au condus la luarea deciziei suspendarii asistentei pentru romanii din Castellon. Conducerea Consulatului general de la Barcelona le-a cerut romanilor sa aiba rabdare, deschiderea unui birou consular in zona fiind un proces de durata. Pe langa un spatiu adecvat, biroul consular trebuie dotat corespunzator si angajat personal de specialitate. In momentul de fata, muncitorii romani din Castellon asteapta ajutorul autoritatilor de la Bucuresti, a declarat presedintele Asociatiei Romane din Castellon.

Daniel Ionita, citat de saptamanalul Actualitatea Romaneasca.

 
Doi romani victime ale unui accident in ToledoPDF Print E-mail
Toledo, Spania/Romanian Global News
Accesari :471
Tuesday, 29 March 2005

Doi cetateni romani au fost grav raniti in urma unui accident de circulatie produs in apropierea localitatii spaniole Toledo zilele trecute.

Autoritatile spaniole au aratat ca in urma accidentului au murit patru persoane, dintre care la inceput s-a suspectat ca unul ar fi roman. In urma cercetarilor autoritatilor spaniole a reiesit ca cei patru morti erau un spaniol, un ecuatorian, un bulgar si un marocan. Raniti au fost doi romani, un columbian si un paraguayan. Identitatea celor doi romani ramane sa fie stabilita, procedura identificarii fiind inca in desfasurare, informeaza Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti. Ambasada Romaniei la Madrid mentine legatura permanenta cu autoritatile spaniole, cu spitalul unde sunt internate persoanele ranite si intreprinde toate demersurile necesare pentru a obtine detalii, se mai arata intr-un comunicat MAE. Accidentul care a avut loc in apropiere de Toledo a fost printre cele mai grave din ultima perioada. Vehiculul in care se aflau si cei doi romani avea la bord in total opt persoane, dintre care numai unul spaniol si restul de sapte straini. Ei calatoreau intr-o furgoneta Citroen Jumpy de culoare gri apartinand companiei Encofrados Benetor. Se pare ca la un moment dat soferul masinii a adormit si, pierzand controlul, a intrat pe sensul opus de mers si a intrat intr-un parapet rasturnandu-se.

 
Trei jurnalisti romani sechestrati in IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :669
Tuesday, 29 March 2005

Trei jurnalisti romani au fost rapiti in Irak luni, 28 martie. Autoritatile de la Bucuresti declara ca au alertat toate serviciile secrete si serviciile externe ale aliatilor pentur rezolvarea acestui caz.

Este vorba despre Marie Jeanne Ion si cameramanul Sorin Miscoci. Cel de-al treilea jurnalist rapit este trimisul cotidianului Romania Libera la Bagdad, Ovidiu Ohanessian. Presedintele Basescu, recent intors dintr-o vizita fulger la trupele romanesti detasate in Afghanistan si Irak, a declarat ca va lua toate masurile necesare pentru rezolvarea acestei situatii. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti impreuna cu principalele servicii de informatii ale Romaniei au constituit imediat o echipa de gestiune informativa a acestei situatii. La sediul postului de televiziune Prima TV prima veste din partea jurnalistilor rapiti a venit luni seara, in jurul orei 18.00, cand unul dintre redactori a primit un apel chiar de pe telefonul reporterului Marie Jeanne Ion, prin care era anuntat de rapire. In timpul legaturii telefonice in fundal se auzeau discutii in araba si vocea reporterei care striga Nu ne omorati, suntem ziaristi, nu avem bani. La putin timp dupa, Marie Jeanne a trimis un mesaj, tot prin intermediul mobilului, in care alerta in legatura cu ceea ce se intamplase.

Peste 150 de straini au fost capturati in Irak in cursul anului trecut. Cei mai multi dintre acestia au fost eliberati dupa negocieri sau dupa plata unei rascumparari, dar aproximativ o treime dintre cei rapiti au fost ucisi.

 
Trei jurnalisti romani sechestrati in IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :564
Tuesday, 29 March 2005

Trei jurnalisti romani au fost rapiti in Irak luni, 28 martie. Autoritatile de la Bucurestri declara ca au alertat toate serviciile secrete si serviciile externe ale aliatilor pentur rezolvarea acestui caz.

Este vorba despre Marie Jeanne Ion si cameramanul Sorin Miscoci. Cel de-al treilea jurnalist rapit este trimisul cotidianului Romania Libera la Bagdad, Ovidiu Ohanessian. Presedintele Basescu, recent intors dintr-o vizita fulger la trupele romanesti detasate in Afghanistan si Irak, a declarat ca va lua toate masurile necesare pentru rezolvarea acestei situatii. Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti impreuna cu principalele servicii de informatii ale Romaniei au constituit imediat o echipa de gestiune informativa a acestei situatii. La sediul postului de televiziune Prima TV prima veste din partea jurnalistilor rapiti a venit luni seara, in jurul orei 18.00, cand unul dintre redactori a primit un apel chiar de pe telefonul reporterului Marie Jeanne Ion, prin care era anuntat de rapire. In timpul legaturii telefonice in fundal se auzeau discutii in araba si vocea reporterei care striga Nu ne omorati, suntem ziaristi, nu avem bani. La putin timp dupa, Marie Jeanne a trimis un mesaj, tot prin intermediul mobilului, in care alerta in legatura cu ceea ce se intamplase.

Peste 150 de straini au fost capturati in Irak in cursul anului trecut. Cei mai multi dintre acestia au fost eliberati dupa negocieri sau dupa plata unei rascumparari, dar aproximativ o treime dintre cei rapiti au fost ucisi.

 
Romanii din Indonezia nu au fost afectati de noul cutremurPDF Print E-mail
Jakarta, Indonezia/Romanian Global News
Accesari :511
Tuesday, 29 March 2005

Noul cutremur care a zguduit Indonezia in cursul zilei de luni, 28 martie, nu a afectat in nici un fel pe cetatenii romani aflati in Indonezia.

Cutremurul nu a produs pagube in zona capitalei Indoneziei, Jakarta, acolo unde isi desfasoara activitatea misiunea diplomatica a Romaniei. Familiile diplomatilor care isi desfasoara activitatea la Ambasada Romaniei din aceasta tara, precum si cei 30 de romani a caror prezenta in aceasta tara este cunoscuta de autoritatile romane nu au avut de suferit, se arata intr-un comunicat MAE. Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunii sale diplomatice, va continua sa monitorizeze atent situatia de la fata locului si sa mentina un contact permanent cu autoritatile locale. In acest mod, se urmareste asigurarea capacitatii de a interveni operativ in caz de necesitate pentru asigurarea protectiei cetatenilor romani aflati in Indonezia, care ar putea fi afectati de calamitatea naturala.

Cutremurul care a zguduit din nou Indonezia s-a produs luni seara in Oceanul Indian, in largul insulei Sumatra, si a masurat 8.7 grade pe scara Richter. Acest cutremur, produs pe aceeasi falie tectonica cu dezastrul dib urma cu trei luni, se numara printre cele mai puternice 5 seisme din ultimul secol. Se pare ca regiunea cea mai afectata de cutremur este insula Nias, situiata la 50 de km de epicentru, unde zeci de persoane au murit aseara si sute de case au fost distruse. Cutremurul a fost resimtit si la Kuala Lumpur, capitala Malaieziei, unde imobilele au fost evacuate.

 
Pictura romaneasca la Institutul Cultural Roman din ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :409
Tuesday, 29 March 2005

Pictorita romana Claudia Todor isi va vernisa miercuri, 30 ianuarie, in sala de expozitii a Institutului Cultural Roman de la Paris expozitia intitulata Reminiscences a usage personnel Peintures (Reminiscente pentru uz propriu Picturi).

Evenimentul se va desfasura cu incepere de la ora 20.00 si va prezenta lucrarile unei artiste premiate international si laureata a multiple festivaluri de arta. Claudia Todor s-a nascut la Bucuresti, unde a studiat pictura la Academia de Arte Frumoase. A participat la numeroase expozitii in Romania si in strainatate, printre care Festivalul Est-Ouest a Die, Bienala de Grafica de la Gyor, Galerie du Centre dArt Contemporain de Boswil. Expozitia sa de la Teatrul National din 2003, intitulata Vizitand Velasquez a fost in mod deosebit remarcata. In anul 1993 a primit Premiul Diet Sayler si mai multe burse de studii in Romania (bursa Storck a UAP), in Elvetia si in Spania (bursa Centrului de Arta Cotemporana La Rectoria), informeaza Institutul Cultural Roman de la Paris. Femeia concreta si principiul feminitatii, revolta in fata precaritatii materiei si increderea in puterea salutara a imaginatiei, alunecarea concretului catre reverie si a episodicului catre absolut sunt repere ale victoriei, dar si semne de disperare. Fragila prin conditia sa umana si nesupusa pana la revolta aspiratiilor sale, Claudia Todor a gasit in ea insasi mecanismele de rezistenta si tehnica sa de lupta, scrie Romania Literara.

 
"Maria" se lanseaza in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :352
Tuesday, 29 March 2005

Pelicula Maria realizata de regizorul roman Peter Calin Netzer va putea fi vizionata, incepand de miercuri, 30 martie, si de romanii din Franta.

Filmul este o productie Romania-Franta-Germania din 2003, ce prezinta povestea unei familii sarace de la periferia Bucurestiului. Tanara mama a sapte copii, Maria este nevoita sa se prostitueze pentru a castiga traiul familiei sale. Un jurnalist o tranforma astfel pe Maria in vedeta unui foileton reality. Distributia filmului ii aduce in fata publicului cinefil pe Diana Dumbrava, in rolul Mariei, pe Serban Ionescu, Rona Hartner, Horatiu Malaiale, Luminita Gheorghiu. Filmul a primit premiul special al juriului, Leopardul de Argint pentru cea mai buna actrita (Diana Dumbrava), Leopardul de Argint pentru cel mai bun actor (Serban Ionescu) si mentiunea speciala a Juriului Junior. Totodata, Diana Dumbrava a primit si o nominalizare pentru premiul Felix pentru cea mai buna actrita europeana, pentru rolul Mariei. Peter Calin Netzer s-a nascut in 1975 la Petrosani, iar in anul 1983 a emigrat impreuna cu familia sa. A trait in Germania pana in 1994, cand decide sa se intoarca in Romania. El isi face la Bucuresti studiile de cinematografie si teatru la Universitate, iar in 1999 este licentiat ca regizor de film. Maria este, de fapt, o adaptare a scurt-metrajului sau cu acelasi titlu, laureat cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Berlin, in 1997.

 
Documentar romanesc inedit la HamburgPDF Print E-mail
Hamburg, Germania//Romanian Global News
Accesari :338
Tuesday, 29 March 2005

Documentarul romanesc Zimbrul, realizat de studentul Adrian Alecu, va fi prezentat vineri, 1 aprilie, la centrul cultural Haus 3, din orasul german Hamburg, incepand cu ora 20:30.

Pelicula are ca tema principala tratarea mai multor aspecte variate care fac parte din peisajul unei societati europene post-comuniste. In sprijinul conturarii acestor aspecte, imaginile simbolice sunt inlocuite in film de mai multe citate cinematografice, informeaza pagina rom2.de. Autorul ineditei realizari cinematografice, romanul Adrian Alecu, este student la Scoala Superioara de Arta din Hamburg.

 
Irina Muresanu concerteaza in AmericaPDF Print E-mail
Massachusetts, SUA/Romanian Global News
Accesari :363
Tuesday, 29 March 2005

Violonista romanca Irina Muresanu si pianistul american Michael Lewin vor sustine in seara zilei de marti, 29 martie, in localitatea americana Fox Hill Village, statul Massachusetts, un recital de muzica clasica.

Cei doi muzicieni vor interpreta lucrari de Ludwig van Beethoven, Frederick Chopin si Cesar Franck. Recitalul duetului mixt va incepe la ora 20:00, informeaza pagina personala a pianistului Michael Lewin. Cei doi muzicieni sunt stabiliti in orasul Boston si au inceput sa evolueze sub forma de duet in anul 2003. Succesul primului lor concert care a avut loc in Porto Rico i-a determinat sa se concentreze pe o formula interpretativa de lunga durata, care sa le permita explorarea muzicii clasice.

 
Seara culturala romaneasca la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :343
Tuesday, 29 March 2005

O expozitie de pictura si grafica a Emiliei Persu si a lui Ioan Atanasiu Delamare va fi prezentata publicului german joi, 31 martie, la Institutul Cultural Romanesc Titu Maiorescu din Berlin.

Intitulata Ziduri si Chipuri, expozitia va fi deschisa la ora 19:30 si va fi completata de recitalul exceptional de pian al muzicianului roman Andrei Deleanu. Emilia Persu este absolventa a Universitatii din Bucuresti, promotia 1998, si beneficiara unei burse in Belgia pe care a obtinut-o in anul 1997. Ioan Atanasiu Delamare a terminat studiile la Institutul de Atrte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucuresti. In prezent este membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si profesor la Academia de Arte din capitala. In ceea ce-l priveste pe Andrei Deleanu, acesta a urmat cursuri de specialitate la universitati muzicale din Bucuresti si Berlin cu reputati maestri ai genului.

 
Studentii romani din Canada petrec la finele semestruluiPDF Print E-mail
Waterloo, Canada/Romanian Global News
Accesari :344
Tuesday, 29 March 2005

Asociatia Studentilor Romani de la Universitatea Waterloo din Canada ii invita joi, 31 martie, pe toti tinerii romani care vor sa se distreze, la o seara Euro Night care celebreaza sfarsitul acestui semestru.

Petrecerea va incepe la ora 21:00 si se va desfasura la clubul The Bombshelter Pub, situat la adresa 200 University Ave. West, Waterloo. Studentii care vor veni la acest chef vor avea ocazia sa danseze si sa se simta bine pe ritmuri latino, dance, hip-hop, house, muzica romaneasca si multe altele, informeaza pagina de web a organizatorilor. Seara este o initiativa comuna a Asociatiei Studentilor Romani la aceasta universitate si a studentilor polonezi care studiaza aici.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions