Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Martie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Cautare
125 de ani de relatii intre Romania si Marea Britanie, Franta, Germania si BelgiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Thursday, 31 March 2005

Luna martie a fost luna ce a marcat implinirea a 125 de ani de relatii diplomatice intre Romania si o serie de tari occidentale, membri marcanti ai Uniunii Europene: Marea Britanie (3 martie), Germania (11 martie), Franta (12 martie) si Belgia (25 martie).

Cu ocazia acestei aniversari, Ministerul Afacerilor Externe organizeaza vineri, 1 aprilie, colocviul 1880 2005. 125 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Marea Britanie, Germania, Franta, Belgia. Evenimentul se va desfasura sub patronajul ministrului afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si va avea ca invitati ambasadori sau primi consilieri ai statelor mentionate, precum si cercetatori si istorici romani de recunoscuta valoare din Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi. Cu acelasi prilej, la sediul MAE va fi organizata si o expozitie de documente diplomatice din Arhiva MAE, privind evolutia relatiilor bilaterale cu statele respective.

Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord la Bucuresti, Quinton Quayle, va sustine, in cadrul conferintei, o cuvantare pe marginea relatiilor bilaterale romane, Un trecut comun si un viitor impreuna. Si insarcinatul cu afaceri A.I al Republicii Federale Germania la Bucuresti, Norman Walter, va vorbi despre Perspectivele pentru parteneriatul germano-roman la 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice. Tot in cadrul acestui colocviu prim-consilierul Ambasadei Republicii Franceze la Bucuresti, Francois Delahousse, va marca printr-un discurs 125 de ani de relatii diplomatice franco-romane: de la concertul european la Uniunea Europeana. Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Regatului Belgiei la Bucuresti, Philippe Roland, va rosti la randul sau un discurs intitulat Pentru o viziune europeana in Europa de maine. Academicieni si cercetatori romani printre care si seful Sectiei de Istorie a Academiei Romane, Dan Berindei, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Nicolae Bocsan, etc., vor lua de asemenea cuvantul in cadrul dezbaterilor. Cuvantarile din program vor fi urmate de dezbateri.

 
Of, presa noastra !PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :946
Thursday, 31 March 2005

Cum o fi sa fii jurnalist, sa te privesti in oglinda si sa fii multumit de tine ca scrii la comanda? Este o intrebare pe care mi-o pun de ceva vreme si in mod special din momentul in care in presa centrala a aparut un vadit razboi de discreditare indreptat impotriva Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, a Agentiei de presa Romanian Global News, a directorului DRP, Eugen Popescu, si a consilierului DRP, Viorel Badea.

Motivul? Eugen Popescu cerea intr-o conferinta de presa, dupa un articol injositor la adresa lui si a familiei sale, sa se deschida o data ochii si sa se vada cum s-au cheltuit banii publici ai DRP-ului in anul electoral 2004. Toate bune pana la acest punct insa cei care se cunosteau a fi cu musca pe caciula din cadrul DRP (si nu numai!) au declansat un atac furibund in presa din tara, si din diaspora, manipuland grosier opinia publica, care nu poate avea acces la informatiile adevarate, deoarece exista tagma asta de ziaristi care scriu la comanda!

Ce este mai rau, insa, este faptul ca s-a inceput si o vadita discreditare la nivelul factorilor decizionali, folosindu-se metode securiste dinainte de '89. Cine a picat in aceasta plasa? Simplu. Toti cei care au aplecat urechea, au ascultat o singura sursa de informare, ca si cand nu ar mai fi existat si "inculpatul" care are dreptul, in orice "tribunal" civilizat din lumea asta, la aparare. Astfel, au ramas in vant drepturile la replica trimise de "invinuiti" la redactiile ziarelor. Actele, prin care se putea face usor dovada nevinovatiei celor atacati cu ura, au ramas nesolicitate de asa-zisii jurnalisti. Sigur, ei nu se pot constitui intr-o instanta judecatoreasca, nu se pot substitui justitiei si tocmai aici intervine deontologia profesionala, of, ce cuvant mare pentru niste oameni asa mici. Aceasta este o notiune deja perimata in toate sectoarele vietii publice romanesti, dar la ziare, care isi aroga dreptul de a se chema "cele mai cele", ai pretentii. Nimeni, nici un jurnalist si nici o redactie cinstita, nu a cerut vreodata explicatii de la conducerea Fundatiei, despre datele pe care le-au publicat apoi ca adevaruri absolute!

"Vina" permanenta pe care a avut-o Fundatia este aceea de a fi facut ceva util in toti acesti ani, de a se fi descurcat cu alte fonduri decat cele bugetare! Toate sponsorizarile care au intrat in visteria Fundatiei au fost folosite in scopul pentru care au fost solicitate si asta da, constituie un mod aparte de functionare fata de alte ONG-uri! Fondul luat anul trecut pentru proiectul "Romanian Global News" a fost cheltuit conform legii iar impactul proiectului a fost analizat de o comisie care a evaluat, dupa primele 4 luni, daca se continua finantarea sau nu, in comparatie cu fondurile de la DRP care nu au suferit niciodata o evaluare si o analiza de impact! Era normal sa putem sa accesam fonduri bugetare la fel ca oricare alta organizatie civica. Era normal sa ni se acorde si statutul de utilitate publica pentru tot ce am facut din 1999 pana acum, ca activitati si realizari. Nu a fost sa fie asa, si multumim celui de sus! In schimb, ca utilitate publica, guvernul PSD a "uns" Grupul pentru Dialog Social si cele patru loje masonice din Romania, in caz ca nu stiati, si asta este informatie ce se poate verifica in Monitorul Oficial. Motivatia pentru care Titus Corlatean nu a dat avizul favorabil FNRP: "incompatibilitate de persoane", ne acordand conducerii Fundatiei o explicatie logica si detaliata a ceea ce vrea sa insemne incompatibilitatea de persoane. Insa l-a intrebat cineva ceva pe dl. Micu Gabriel, functionar MAE detasat la DRP sub epoca Corlatean, daca este in incompatibilitate, cand aproba sau respingea proiectele pe Basarabia, asa cum a fost cazul si cu un proiect al F.N.R.P. respins neoficial. Desi nu el era cel care isi punea semnatura pe respectivele aprobari, cand i-a fost prezentat proiectul Misiunii Sociale Diaconia, care urma sa se realizeze in parteneriat cu Fundatia, la dat de doua ori la rescris pe motivul ca trebuie sa fie mai voalat, pana cand nu l-a mai primit deloc! Motivul? Dupa luni de zile de tacere am aflat de la partenrii basarabeni ca urmau sa-l realizeze cu o alta fundatie, de data aceasta de la Iasi. Stimabilul domn Micu face parte, alaturi de Doru Tompea, fost sef de campanie PSD la Iasi, dintre membrii fondatori ai asociatiei care a beneficiat, pe drept sau nu, de cei mai multi bani din fondurile DRP de anul trecut? Incompatibilitate de functii? Cine este in masura sa stabileasca acest detaliu extrem de relevant in cazul oricarei anchete?

Bilanturile contabile ale Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni sunt depuse la Ministerul Finantelor, an de an, si pot sa ateste evident cati bani a "pupat" aceasta de la DRP in toti acesti ani, nu numai in 2004. Este normal ca Fundatia si Popescu sa fie atacati?! Cine a indraznit sa se ia de fondurile din Basarabia, care in proportie extrem de mare nu si-au atins scopurile pentru care au fost alocate. "Exista suspiciunea ca au fost folosite in alte scopuri" au fost cuvintele pe care Eugen Popescu le-a rostit la conferinta de presa. A titrat cumva cineva asa? Nu! Parte din presa din tara a distorsionat declaratiile, desi casetele inregistrate spun cu totul altceva, in intentia clara de a-l arunca pe Popescu in razboi cu Corlatean. Reactia? Atacuri si mai furibunde. S-a folosit chiar si presa din diaspora, dar care? Tocmai cea care a primit fonduri de la DRP pentru existenta sau pentru functionare. De ce oare? Fundatia a lansat, alaturandu-se demersurilor din tara, ideea ca trebuie sa se treaca si la deconspirarea politiei politice din exilul romanesc inainte de 89. Reactia? Va lasam pe dvs. sa stabiliti!

Ovidiu Ohanesian, ziaristul de la Romania Libera rapit in Irak, si participant la conferinta de presa organizata de FNRP, impreuna cu un reprezentant al Consiliului Romano-American, a povestit participantilor, alti jurnalisti din presa centrala prezenti, cum a inceput sa descopere anumite chestiuni legate de treburile neortodoxe ale fostei DIE in occident. Intamplator sau nu acesta a disparut in Irak, ne rugam pentru el sa nu pateasca nimic si sa se intoarca teafar, dar ne manifestam opinia ca metodele folosite inainte de 89 nu sunt date in totalitate la cosul istoriei ci perfectionate.

Colega lui Ohanesian, in comparatie cu acesta, nu a sunat si la Fundatie, sa vorbeasca si cu nevasta, in loc sa-i publice numele, contrar articolului 30 din Constitutia Romaniei privind dreptul la propria imagine, sa vada daca se sustin sau nu fostele acuzatii. Ce a facut dra. Nicolae? Un mare deserviciu ziarului Romania Libera, pe care il credeam cu totii un ziar adevarat, debarasat de complexele de ziar pendinte de surse bugetare, care isi permite sa fie echidistant. Unde este echidistanta ziaristei. Ce a demonstrat? Ca a facut ancheta adevarata, inducand cititorul intr-o grava eroare, folosind numai datele "sursei"? Pentru noi, in nici un caz!

Mizand pe bunavointa unui ministru care de mult isi doreste o asemenea structura, Mihai Razvan Ungureanu, si pe lipsa de informatie care domneste in randul Cabinetului Tariceanu, grupuri, grupulete de interese din SIE, pe care le-a deranjat deconspirarea lansata de Fundatiei si sustinuta de Agentie, toarna blajin in paharul (vezi urechile) guvernantilor venin: "Departamentul asta este primitiv in reactii; Popescu si Badea sunt niste nationalisti extremisti; Agentia aia de presa va discrediteaza" .. si tot asa. Se folosesc si de presa inducand in opinia publica romaneasca in loc de sprijin pentru romanii de pretutindeni o reactie adversa. Din banii contribuabilului se dau ajutoare pentru acestia cand romanii din tara au mare nevoie pare sa spuna jurnalista dupa titlul pe care l-a folosit: O structura publica invaluita in ceata consuma bani seriosi de la buget (?!) Un alt ziarist, Andrei Badin de la Evenimentul Zilei, servind poate aceluiasi grup de interes, publica acum cateva zile un articol despre romanii din Australia si il acuza pe consulul Grecea ca vrea sa-i adune, sa-i uneasca.

Cine are interes ca toata aceasta poveste: DRP, FNRP, Romanian Global News, Popescu, Badea, Soros, sa degenereze, iar in opinia publica din tara sa starneasca reactii adverse impotriva celor care fac ceva pentru pastrarea identitatii romanilor de pretutindeni?

In fine, Demnitatea si Actiunile sunt singurele care raman sa te apere in aceste momente, sau sa te infunde si mai tare! Stati linistiti ca actiunile "voastre" vorbesc mai mult decat cuvintele, tovarasi cominternisti! Metodele "voastre" vorbesc pentru cine sunteti si ce vreti de fapt!

Voi reveni si in alte materiale, punctand fiecare din acuzatiile aduse in presa. Ce curios insa!? Toate, cu exceptia celui din Romania Libera, au acelasi lait motiv: deturnarea de fonduri DRP catre Fundatie si discreditarea premierului Tariceanu, consilierului de stat Andrei Plesu si a ministrului Mihai Razvan Ungureanu de catre Romanian Global News. Sper ca macar cei din urma sa nu fie atat de naivi sa ii creada pe marii democrati, aparuti peste noapte ca aparatori ai liberalilor, cat despre deturnarea de fonduri, daca aceasta exista, o va lamuri orice audit guvernamental si orice control abilitat, la Fundatie! Pana una alta, este bine sa precizam, pentru cei "interesati", ca Fundatia, fiind un organism neguvernamental, nu poate fi controlata, nici macar financiar, de Guvern, pentru ca ar fi o actiune abuziva, asa cum a fost si cea din 2000, la care dra. Nicolae face referire. Pana la sfarsitul lunii mai bilanturile contabile vor fi depuse, conform legii, si atunci se va putea vedea si mai clar, fiind acte publice, de ce fonduri a beneficiat Fundatia si cum le-a cheltuit. Daca dra. Nicolae ar fi cunoscut numai cateva din aceste detalii poate ca ar fi fost scutita de penibil, atat ea cat si respectabilul cotidian!

Exista, la raportul la care face Romania Libera referire, 4 pagini de obiectii ale Fundatiei si o nota confidentiala adresata PM de atunci, Mugur Isarescu, redactata pe alte 5 pagini, in care se demasca abuzurile facute la adresa Fundatiei si a lui Eugen Popescu, personal. Rezultatul? Isarescu nu si-a asumat responsabilitatea semnarii raportului. De ce? "Prietenii" stiu de ce!?

(va urma)

Daniela Soros, vicepresedinte F.N.R.P.

 
FIJ protesteaza fata de situatia ziaristilor romani rapitiPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :443
Thursday, 31 March 2005

Federatia Internationala a Jurnalistilor, FIJ, a postat pe pagina sa de web un comunicat de presa prin care protesteaza fata de rapirea jurnalistilor romani in Irak.

Secretarul General al federatiei, Aidan White, a declarat ca, inca o data, ziaristii sunt principala tinta in Irak si, astfel, profesionisti nevinovati sunt folositi ca moneda de schimb de catre grupari criminale sau politice. Totodata, el a mai adaugat si faptul ca acest incident, care completeaza lista neagra a rapirilor, asasinatelor si intimidarilor la care au fost supusi ziaristii care au ajuns in Irak, nu face altceva decat sa ii indurereze pe ceilalti colegi de breasla de pe glob. Din anul 2003, cand Irakul a fost invadat, cel putin 76 de ziaristi au fost omorati, iar alti 32 au fost rapiti. Dintre acesteia din urma, 28 au fost eliberati si 3 ayu ajuns sa fie omorati. Ultimul caz de acest gen este cel al reporterului francez Florence Aubenas si al ghidul sau irakian, Hussein Hanoun al-Saadi, care au fost rapiti pe 5 ianuarie 2005 si nu au fost eliberati nici pana azi. Reportera Marie-Jeanne Ion si cameramanul Sorin Miscoci, de la postul Prima TV, si ziaristul Eduard Ohanesian de la Romania Libera, la care se adauga si translatorul lor irakian, au fost dati disparuti marti, 29 martie, la scurt timp dupa ce reusisera sa ii ia un interviu prim-ministrului interimar Iyad Allawi.

 
Jurnalistii sibieni vor marsalui pentru colegii lor rapiti in IrakPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :435
Thursday, 31 March 2005

Liga Jurnalistilor Sibiu va organiza, vineri, 1 aprilie, un mars al tacerii in semn de solidaritate si de sutinere a celor trei jurnalisti rapiti in Irak si a familiilor acestora.

Marsul va incepe la ora 13:00 si se va desfasura pe traseul Cazarma 90 - Piata Unirii -Calea Dumbravii - Bulevardul Mihai Viteazul, cu oprire in fata locuintei cameramanului sibian Sorin Miscoci. Liga ziaristilor a hotarat sa organizeze acest mars dupa ce la postul de televiziune Al Jazeera a fost prezentat o caseta video cu magini in care apareau Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Eduard Ohanesian. Actiunea de la Sibiu va fi precedata joi, 31 martie, de la ora 17:00, de iesirea in strada a jurnalistilor sibieni care vor distribui fluturasi informativi ce ii invita pe localnici la mars. Totodata, in sprijinul acestui proiect se vor alatura si televiziunile, radiourile si ziarele cotidiane care vor anunta evenimentul.

 
Cu "optimism prudent" Romania primeste votul favorabil al PEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :295
Thursday, 31 March 2005

Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European a aprobat cu majoritate de voturi proiectul de recomandare favorabila aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

In aceeasi situatie cu Romania se afla si Bulgaria, cu singura diferenta ca tara noastra a avut o majoritate mult mai mica decat cea care a votat pentru tara vecina. Astfel, Romania a avut 59 de voturi pentru, 2 impotriva si 9 abtineri, in timp ce Bulgaria a obtinut 71 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere. Votul decisiv se va desfasura pe 19 aprilie, insa rezultatele obtinute acum indica un trend favorabil aderarii tarii noastre in randul membrilor legislativului european. Cu toate acestea si mentinandu-si inca reticenta fata de progresele Romaniei si Bulgariei, Parlamentul European a cerut sa fie asociat cu drepturi depline la monitorizarea celor doua tari pana la aderare, ca si la o potentiala invocare a clauzei de amanare a aderarii. Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, prezent si el in Parlament, a precizat ca incurajeaza forul european sa voteze pentru semnarea tratatului de aderare a celor doua tari la 13 aprilie, insa a subliniat ca nu va ezita sa impuna clauza de salvgardare in cazul in care Comisia Europeana va observa neindeplinirea obligatiilor asumate, mai ales in domenii precum justitia, afacerile interne si granitele de stat. Avem motive sa avem un optimism prudent cu privire la Romania... Dar tara nu se poate relaxa dupa semnarea tratatului de aderare a precizat Rehn, in conditiile in care raportul pentru Romania, elaborat de Pierre Moscovici, raportorul PE in tara noastra, indica probleme numeroase si grave la capitole precum reforma administrativa si judiciara, protectia copilului, coruptia, libertatea presei, guvernarea locala si regionala, ajutorul statului si mediul, probleme mult mai multe decat cele ridicate de Bulgaria, dupa parerea oficialilor europeni.

 
Limba maghiara, conditie eliminatorie pentru un post la DSP CovasnaPDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :339
Thursday, 31 March 2005

Conducerea Partidului Democrat Covasna va sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, deoarece Directia de Sanatate Publica (DSP) a scos la concurs un post de sociolog pentru care o conditie eliminatorie este cunoasterea limbii maghiare, transmite Mediafax.

Conducerea DSP Covasna a scos la concurs sapte posturi, printre care si unul de sociolog, iar printre alte conditii eliminatorii se afla si cunoasterea limbii maghiare. Presedintele PD Covasna, Gheorghe Baciu, a declarat, vineri 25 martie, ca impunerea acestei obligativitati inseamna ingradirea posibilitatilor de a participa la concurs a candidatilor care nu cunosc limba maghiara, motiv pentru care va sesiza Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a dispus, anul trecut, sanctionarea primarului municipiului Sfintu Gheorghe cu avertisment, pentru impunerea obligativitatii cunoasterii limbii maghiare la ocuparea unor posturi in administratia publica locala. Prefectul de atunci al judetului Covasna, Horia Grama, a sesizat CNCD cu privire la o serie de anunturi pentru ocuparea unor locuri de munca, formulate in ziarele locale de Primaria Sfintu Gheorghe, in care erau mentionate, printre alte conditii eliminatorii, cunoasterea limbilor romana si maghiara pentru posturile de ingrijitor si muncitor de intretinere la Baza de inot si recreere din oras. Legislatia in vigoare stabileste drept conditie pentru ocuparea unei functii publice cunoasterea limbii romane, iar in localitatile in care ponderea unei minoritati nationale depaseste 20% din numarul locuitorilor incadrarea in posturile cu atributii de relatii cu publicul si a unor persoane care cunosc limba materna a acestor cetateni.

 
Sofia a gazduit o intalnire romano-bulgara la nivel guvernamentalPDF Print E-mail
Sofia, Bulgaria/Romanian Global News
Accesari :277
Thursday, 31 March 2005

Primul-Ministru Calin Popescu-Tariceanu a efectuat joi, 31 martie, o vizita la Sofia, unde s-a intalnit cu omologul sau bulgar, Simeon de Saxa-Coburg Gotha.

In cadrul acestei intrevederi, cei doi sefi ai executivelor din Romania si Bulgaria au semnat o declaratie comuna in care se arata faptul ca cele doua guverne isi exprima satisfactia pentru modul in care relatiile traditionale bune dintre cele doua tari s-au dezvoltat in ultimii ani si ca s-au ridicat la un nou nivel de succes, ca rezultat al scopului comun de a adera la NATO si Uniunea Europeana, se arata intr-un comunicat de presa emis de guvernul roman. Totodata, cele doua guverne au convenit sa se coordoneze si sa coopereze indeaproape pentru a asigura aderarea paralela la Uniunea Europeana, potrivit calendarului stabilit la Consiliul European din Bruxelles in decembrie 2004, si se vor stradui sa isi consolideze eforturile destinate indeplinirii angajamentelor luate in timpul procesului de negociere si in cadrul relatiilor lor cu Parlamentul European. Calin Popescu Tariceanu si Simeon de Saxa-Coburg Gotha au mai stabilit si sa celebreze printr-o serie de evenimente publice comune momentul de semnare a Tratatului de Aderare la UE, la 25 aprilie 2005. De asemenea, Romania si Bulgaria vor coopera in eforturile lor de a implementa parteneriatele NATO si Planurile de actiune pentru Politica de Vecinatate a UE si vor continua sa conlucreze pentru extinderea relatiilor comerciale bilaterale. Un efort special in acest sens va fi depus in domeniul dezvoltarii legaturilor de infrastructura a transporturilor, deschizand noi puncte de frontiera si dezvoltandu-le si modernizandu-le pe cele existente.

 
Ministrii Apararii din statele SEECP se reunesc la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :342
Thursday, 31 March 2005

Cea de-a doua Conferinta a Ministrilor Apararii din statele participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sus-Est (SSECP) isi va tine lucrarile joi, 31 martie la Bucuresti.

Reuniunea face parte din agenda de manifestari a Presedintiei romane in exercitiu a SEECP (aprilie 2004 mai 2005) si este organizata in colaborare cu Ministerul Apararii Nationale si Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE). Reuniunea va analiza procesele de conversie militara din tarile Europei de Sud-Est, concentrandu-se asupra aspectelor legate de reconversia unitatilor militare si a personalului militar disponibilizat. Aceasta intalnire isi propune sa ofere ocazia unui schimb de experienta in domeniul conversiei militare si a demararii unei abordari integrate a acestei problematici. Vor participa la reuniune ministrii apararii din statele participante la SEECP (Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, Macedonia, Romania, Serbia si Muntenegru, Turcia si Republica Moldova), precum si reprezentanti ai principalelor institutii internationale cu relevanta in domeniu (NATO, UE, Banca Mondiala, OSCE, Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est - PSESE, Programul de Dezvoltare al Natiunilor Unite - PNUD, Procesul Reuniunilor Ministrilor Apararii din Europa de Sud-Est - SEDM, Centrul Regional pentru Controlul Armamentelor - RACVIAC, Centrul International pentru Reconversie de la Bonn - BICC, Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Fortelor Armate - DCAF). Reuniunea ministeriala se va incheia cu adoptarea unei Declaratii ministeriale.

 
125 de ani de relatii intre Romania si Marea Britanie, Franta, Germania si BelgiaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :276
Thursday, 31 March 2005

Luna martie a fost luna ce a marcat implinirea a 125 de ani de relatii diplomatice intre Romania si o serie de tari occidentale, membri marcanti ai Uniunii Europene: Marea Britanie (3 martie), Germania (11 martie), Franta (12 martie) si Belgia (25 martie).

Cu ocazia acestei aniversari, Ministerul Afacerilor Externe organizeaza vineri, 1 aprilie, colocviul 1880 2005. 125 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Marea Britanie, Germania, Franta, Belgia. Evenimentul se va desfasura sub patronajul ministrului afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, si va avea ca invitati ambasadori sau primi consilieri ai statelor mentionate, precum si cercetatori si istorici romani de recunoscuta valoare din Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi. Cu acelasi prilej, la sediul MAE va fi organizata si o expozitie de documente diplomatice din Arhiva MAE, privind evolutia relatiilor bilaterale cu statele respective.

Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord la Bucuresti, Quinton Quayle, va sustine, in cadrul conferintei, o cuvantare pe marginea relatiilor bilaterale romane, Un trecut comun si un viitor impreuna. Si insarcinatul cu afaceri A.I al Republicii Federale Germania la Bucuresti, Norman Walter, va vorbi despre Perspectivele pentru parteneriatul germano-roman la 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice. Tot in cadrul acestui colocviu prim-consilierul Ambasadei Republicii Franceze la Bucuresti, Francois Delahousse, va marca printr-un discurs 125 de ani de relatii diplomatice franco-romane: de la concertul european la Uniunea Europeana. Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Regatului Belgiei la Bucuresti, Philippe Roland, va rosti la randul sau un discurs intitulat Pentru o viziune europeana in Europa de maine. Academicieni si cercetatori romani printre care si seful Sectiei de Istorie a Academiei Romane, Dan Berindei, rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Nicolae Bocsan, etc., vor lua de asemenea cuvantul in cadrul dezbaterilor. Cuvantarile din program vor fi urmate de dezbateri.

 
36 de tari din intreaga lume asteapta bursieri romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :354
Thursday, 31 March 2005

Tinerii romani vor putea sa-si aleaga, incepand din aceasta saptamana, o tara din intreaga lume unde sa isi faca studiile universitare.

Targul International Universitar Romanian International University Fair - RIUF ce se va desfasura sambata, 2 aprilie, intre orele 10.00-18.00, la Sala Palatului din Bucuresti, va aduna laolalta 50 de universitati din intreaga lume interesate sa isi prezinte oferta tinerilor invatacei romani. Printre participanti se afla si unele dintre cele mai prestigioase universitati americane, Harvard, Stanford, UCLA sau din Marea Britanie, British Council, Regents College sau Queen Mary. Acest targ se adreseaza atat tinerilor care abia isi incep cursurile universitare, cat si celor interesati de obtinerea unui masterat sau chiar doctorat. Tinerii vor putea sa afle, pe aceasta cale, cum se pot pregati pentru testele necesare obtinerii burselor. Vor fi organizate, in cadrul targului, seminarii de informare, in legatura cu obtinerea acestor burse, sustinute chiar de studenti sau absolventi romani ai universitatilor din alte tari. Targul de la Sala Palatului este prima manifestare de acest gen din Romania, iar inscrierea participantilor se face pe Internet, accesand pagina de web www.riuf.ro. Inscrierea pe site-ul targului face ca intrarea sa fie gratuita, iar pentru cei care nu se inscriu intrarea va costa 40.000 lei. In afara de universitatile straine participante la targ (in numar de 36), vor mai prezente sambata si importante institutii din Romania, precum Oficiul National al Burselor de Studii in Strainatate, Programul de MBA Romano-American, Ministerul Educatiei si Cercetarii din Romania, Programul Special pentru Burse al Guvernului Romaniei, dar si universitati romanesti (ASE, Universitatea Romano-Americana, Universitarea Titu Maiorescu, etc).

 
O delegatie profesorala aradeana, in vizita la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :319
Thursday, 31 March 2005

O delegatie a Universitatii de Vest Vasile Goldis" din Arad se afla in perioada 31 martie-3 aprilie la Chisinau, unde se va intalni cu reprezentanti ai Universitatatii Libere Internationale si a Universitatii de Stat din Chisinau, la invitatia conducerii Academiei de Stiinte a Moldovei.

Motivul principal al deplasarii cadrelor didactice aradene la Chisinau il constituie semnarea unui Protocolul de colaborare intre UVVG Arad si cele doua universitati din Chisinau. Totodata, un alt punct important care se va dezbate in capitala moldava va fi scolarizarea la UVVG a unor studenti din Republica Moldova. Delegatia romana este condusa de rector prof.univ. dr. Aurel Ardelean, si se va intalni pe parcursule celor patru zile de vizita in Basarabia cu personalitati din elita academica a Republicii Moldova, precum acad. Gheorghe Duca, presedintele ASM, acad. Teodor Furdui, vicepresedintele ASM, acad. Gaina Boris Serghei, prof. univ. dr. Gheorghe Rusnac, rectorul Universitatii de Stat din Chisinau, sau acad. Andrei Galben, rectorul Universitatii Libere din Chisinau, se arata intr-un comunicat de presa emis de universitatea aradeana.

 
Exponate de la Muzeul din Botosani pot fi expuse la British Museum in LondraPDF Print E-mail
Botosani, Romania/Romanian Global News
Accesari :333
Thursday, 31 March 2005

Muzeul Judetean Botosani poate sa devina intr-un viitor apropiat prima institutie muzeala din Romania ale carei exponate ar urma sa fie vazute in galeriile British Museum din Londra.

Aceasta posibilitate a fost luata in calcul dupa ce o turista din Marea Britanie a vizitat muzeul din Botosani si, placut impresionata de ceea ce a vazut si in mod special de ceramica de Cucuteni, a promis ca va incepe demersurile pentru a aduce exponatele romanesti pe malul Tamisei. La scurt timp dupa aceasta, reprezentantii celebrului muzeu britanic I-au contactat pe romanii de la Botosani in speranta unei viitoare colaborari, informeaza un cotidian local. Romanii le-au trimis deja acestora o serie de cataloage si CD-uri de prezentare a colectiei Cucuteni, dar si principalele realizari ale muzeografilor botosaneni, iar reactiile care au venit din partea englezilor au fost dintre cele mai bune. Daca analizele finale ale londonezilor vor avea succesul scontat de botsaneni, acest muzeu din Romania ar putea sa devina prima institutie muzeala din tara privilegiata sa expuna la British Museum.

 
BMD-ul conditioneaza realegerea lui VoroninPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :337
Thursday, 31 March 2005

Deputatii grupului parlamentar al Blocului "Moldova Democrata" i-au prezentat, miercuri seara, presedintelui Vladimir Voronin 22 conditii pe care acesta trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de sustinerea de catre BMD a candidaturii sale la functia de sef al statului, transmite corespondentul Romanian Global News.

Potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei, aceasta intalnire "a marcat inceputul consultarilor preliminare dintre candidatul la functia de presedinte al tarii cu fractiunile parlamentare". Conditiile prezentate de reprezentantii BMD vizeaza principiile reglementarii conflictului transnistrean, integrarea europeana si drepturile opozitiei in procesul democratic. Pentru coordonarea acestor propuneri, din partea BMD a fost desemnat deputatul Oleg Serebrian, lider al Partidului Social Liberal, componenta a Blocului "Moldova Democrata".

 
Romania a trecut de Macedonia cu 2-1 gratie evolutiei lui MiteaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :464
Thursday, 31 March 2005

Romania a invins aseara la Skopje reprezentativa Macedoniei cu 2-1, intr-un meci in care daca Mitea n-ar fi fost..., poate ca nimic n-ar mai fi fost.

Cu gandul ca nimic nu mai poate aduce calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din 2006 din Germania, elevii lui Victor Piturca au intrat pe teren blazati, au facut inca o partida proasta, dar in care, pana la urma, deznodamantul ne-a fost favorabil. Nicoale Mitea a intrat aseara in teren purtand pentru prima oara tricoul selectionatei de fotbal a Romaniei. Cariera sa la nationala mare a inceput sub auspicii bune, insa evolutia sa este departe de a salva echipa Romaniei, care nu mai are decat o sansa teoretica de calificare la CM. "Nu ma asteptam sa dau doua goluri azi, pentru ca vin dupa o perioada grea la club. I-am multumit domnului Piturca la primul gol, pentru ca a avut incredere si m-a titularizat. Sansele de calificare sunt foarte mici, dar atat cat exista, trebuie sa continuam sa speram" crede Mitea.

 
Al-Jazeera prezinta o caseta video cu jurnalistii romani sechestratiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :510
Thursday, 31 March 2005

Televizunea araba Al-Jazeera a difuzat aseara o inregistrare cu cei trei jurnalisti romani rapiti din Bagdad si inca o persoana neidentificata, aparent un american.

Postul de televiziune comenta ca jurnalistii sunt tinuti ostatici de catre un grup anonim deocamdata, de militanti, si ca deocamdata nu a fost formulata nici o cerere. Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat, la randul sau, miercuri, ca un cetateam american a fost si el luat ostatic alaturi de cei trei romani. Insa Departamentul nu a mai dat nici o alta informatie, care ar fi putut confirma ca americanul era cea de-a patra persoana de pe caseta. Caseta prezentata de postul Al-Jazeera ii prezinta pe cei trei jurnalisti romani, alaturi de inca un barbat neidentificat, asezati pe podeaua unei camere cu carpete pe pereti. Doi barbati inarmati cu fetele acoperite de esarfe aveau mitralierele indreptate catre ei. Marie Jeanne Ion, avea capul infasurat intr-un val si vorbea intr-un microfon, insa postul arab de televiziune nu a prezentat decat pe fragmente partea audio a casetei. Intreaga presa internationala a caracterizat drept atipica caseta prezentata de postul Al-Jazeera. Decoratiunile din camera in care sunt tinuti cei patru ostatici sunt total diferite de camerele austere, cu peretii goi in care erau filmati alti ostatici ai irakienilor. De asemenea ciudat este si faptul ca aceasta caseta nu a fost autentificata de surse independente, dar poate ca aspectul care ridica cele mai multe semne de intrebare este acela ca nu s-a facut nici o revendicare pe caseta.

Guvernul Romaniei a declarat ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a-i aduce acasa pe reporterul postului de televiziune Prima TV, Marie Jenne Ion (32 de ani), pe cameramanul acesteia Sorin Miscoci (30 de ani) si pe ziaristul de la Romania Libera, Ovidiu Ohanesian (37 de ani), rapiti din capitala irakiana, luni, 28 martie. Intre timp, insa, Ambasada Romaniei la Bagdad nu doreste sa stea de vorba cu reprezentantii presei, pentru detalii ei indrumand catre celula de criza constituita la Bucuresti.

Disparitia celor trei romani, asimilata inediat unei rapiri, a fost anuntata de autoritatile de la Bucuresti in dimineata zilei de marti, la o zi dupa ce acestia fusesera rapiti din apropierea hotelului din Bagdad unde erau cazati. Se crede ca rapirea s-a produs dupa interviul luat de ziaristii romani premierului interimar al Irakului, Ayad Allawi. Marie Jeanne Ion a fost cea care si-a folosit telefonul mobil pentru a-i anunta pe colegii sai de la Bucuresti ca sunt rapiti.

 
De 251 de ori mai multi romani in Rioja decat acum 10 aniPDF Print E-mail
La Rioja, Spania/Romanian Global News
Accesari :520
Thursday, 31 March 2005

Sosirea imigrantilor in regiunea spaniola La Rioja a crescut in mod exponential in ultimii zece ani. De la numai 2.000 de cetateni straini la nivelul anului 1996, zona a ajuns la un numar de aproximativ 24.988 de rezidenti originari din alte tari, in anul 2004.

Situatia nu este specifica numai unora dintre natiunile cu reprezentanti in Spania, ci este valabila pentru aproape toate comunitatile. Exceptia face insa Franta, care in urma cu zece ani, de exemplu, avea in La Rioja 494 de cetateni, iar in 2004 numarul acestora abia ajungea la 220 de reprezentanti, reducandu-se la jumatate. Romanii, insa, se afla la extrema cealalta a statisticii. Astfel, de la 16 membri in 1996, s-a ajuns la situatia in care comunitatea romaneasca din La Rioja numara 4.031 de membri in anul 2004. Conform statisticilor, se pare ca cel mai mare salt cantitativ s-a inregistrat in perioada 2001-2002, cand La Rioja a trecut de la 8.193 de imigranti la 15.288 in numai 12 luni. Procesul extraordinar de regularizare desfasurat in cursul acelui an, cresterea economica pe care a cunoscut-o Spania si La Rioja si, in fine, posibilitatea imigrantilor de a profita de reuniunea familiala, sunt cauzele principale care au condus la aceasta crestere a imigratiei. Din punct de vedere al impartirii pe orase, liderul riojan la capitolul imigratie este orasul Pradejon, unde unul din patru rezidenti este nascut in afara Spaniei (879 din totalul de 3.641, ceea ce inseamna 24.82%). Acestea nu sunt insa decat datele oficiale, fara a fi luata in calcul si imigratia ilegala. De fapt, Pradejon a depasit procentul de 30% de imigratie. Pe locul al doilea se situeaza Autol, cu un total de 717 imigranti in 2004, la o populatie de 3.915 locuitori (20.24%). Pe locurile urmatoare se situeaza Calahorra si El Villar de Arnedo, imigratia in aceste doua cazuri depasind 10% din populatia totala. Logrono, capitala provinciei La Rioja, avea in 2004 13.000 de straini, ceea ce reprezinta 9.18% din totalul de locuitori.

 

 
Romanii se fac cunoscuti mai bine in FinlandaPDF Print E-mail
Espoo, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :357
Thursday, 31 March 2005
Un grup de romani din Finlanda va participa sambata, 9 aprilie, si duminica, 10 aprilie, in localitatea Espoo, la Traditionala Sarbatoare a Centrului Espoo sau praznicul Trapezei.

Acest eveniment va fi gazduit de centrul Trapeza apartinand proiectului Samovaari, Kotikylantie 5, 12770 Espoo. La aceasta sarbatoare vor participa aproximativ 40 de persoane de mai multe nationalitati care vor trebui sa isi prezinte, fiecare in parte, tara din care provin. Evenimentul va incepe sambata cu o discutie pe marginea "festivalului satelor", sarbatorit in diferite culturi, dialog urmat in jurul orei 18 de slujba Vecerniei. Pentru programul individual, romanii vor pregati sambata, 9 aprilie, de la ora 15:00, o prezentare despre traditiile si obiceiurile din satele romanesti, in diferite momente importante ale anului, cum ar fi de Craciun sau de Paste. Acest moment romanesc va fi exprimat oral in limba finlandeza, dar va contine si o varianta scrisa in romana sau engleza, informeaza forumul romanilor din Finlanda. Prezentarea tarii noastre va dura in jur de 20 de minute si, daca planurile romanilor organizatori se concretizeaza, va putea fi urmata a doua zi de o prezentare culinara a specificului romanesc. Ultima zi a manifestarii va debuta cu slujba Sfintei Liturghii, incepand cu ora 10:00, si va fi succedata de procesiunea de sfintire a apelor raului din orasul finlandez. Deoarece aceste doua zile de sarbatoare au si o semnificatie religioasa pentru localnici, nu intamplator a fost aleasa ca data de desfasurare Duminica Mironositelor, a treia duminica din Postul Mare.

 
Editura Compania lanseaza trei volume la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :356
Thursday, 31 March 2005

Institutul Cultural Roman de la Budapesta a organizat joi, 31 martie, cu incepere de la ora 18.00 o intalnire cu editura bucuresteana Compania.

La eveniment au participat poetul Petru Romosan, directorul general al Editurii Compania si Adrian Majuru, cercetator la Muzeul Municipiului Bucuresti. In cadrul acestei intalniri au fost prezentate si trei volume ale editurii amintite, respectiv Cele mai frumoase 100 de poeme ale romanilor despre ei insisi si tara lor, Enciclopedia exilului romanesc, Bucurestii mahalalelor.

 
Corul Anastasys merge la romanii din GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :334
Thursday, 31 March 2005

Corul mixt Anastasys din orasul hunedorean Deva se va afla, in zilele de 2-3 aprilie, intr-o vizita la romanii din Giula.

Corul va sosi in oras pentru a canta, in a treia duminica din Postul Sfintelor Pasti, la Sfanta Liturghie arhiereasca, savarsita de catre Prea Sfintitul Parinte Episcop Sofronie, Intaistatatorul Eparhiei Ortodoxe Romane din Ungaria, in fruntea unui sobor de preoti. Slujba va fi tinuta la Catedrala Ortodoxa Romana din Giula.

 
Alina Cojocaru intr-un nou spectacol la Londra PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :320
Thursday, 31 March 2005

Balerina romanca Alina Cojocaru va puea fi admirata din nou pe scena de la Covent Garden intr-o noua sesiune de spectacole cu Duo Concertant.

Primul dintre aceste spectacole gazduite de Royal Opera House va fi sustinut vineri, 1 aprilie, si va fi urmat de inca doua sambata, 2 aprilie si marti, 5 aprilie. Vineri reprezentatia este programata de la ora 19.30, iar sambata de la 19.00. Duo Concertant a fost compus de Stravinski, pentru pian si violina in anii 1931-1932. El si violonistul Samuel Dushkin au oferit prima reprezentatie cu aceasta piesa la 28 iulie 1932 pentru Berlin Radio, iar apoi au mers cu ea intr-un concert european. George Balanchine a ascultat piesa in 1930, insa abia in 1972 s-a decis sa faca un balet pe aceasta muzica pentru Festivalul de Balet Strawinski din New York. Nascuta la Bucuresti, Alina Cojocaru a studiat baletul clasic timp de sapte ani la Compania de Balet din Kiev. In anul 1997 a primit bursa Lausanne Prize si a avut ocazia sa isi perfectioneze tehnica la Royal Balet School, in Londra. Dupa ce danseaza la Kiev (1998), Alina se intoarce la Londra in 1999, unde devine prima-balerina. Dupa succesul cunoscut cu Giselle, ea devine balerina principala (2001) a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden si joaca Odette-Odile in Lacul Lebedelor, Romeo si Julieta, La Bayadere, etc, informeaza Centrul Cultural Roman de la Lodra. In 2002 Alina Cojocaru a debutat si pe scena din Romania, cu rolul principal in Giselle, alaturi de Ansamblul Operei din Bucuresti. In 2003 se intoarce sa danseze in Romania, alaturi de Johann Kobborg la Gala de Balet din cadrul Festivalului International George Enescu. In ianuarie 2003 Alina castiga premiul Richard Sherrington pentru cea mai buna dansatoare, premiu decernat de catre Critics Circle National Dance Awards, UK. In 2004, ea danseaza din nou pe o scena din tara, la Festivalul de Arte de la Sala Palatului, interpretand rolul Odette-Odile in Lacul Lebedelor. Spectacolul de balet Duo Concertant include patru artisti: doi muzicieni si doi balerini. Muzicienii se afla pe scena pe perioada spectacolului, iar miscarile balerinilor vin ca un raspuns la muzica acestora. Scriind despre aceasta piesa in The Nation, Nancy Goldner spune ca Duo Concertant este unul dintre cele mai frumoase duete pe care le-a realizat Blanchine vreodata, se arata intr-un comunicat de presa al Companiei Regale de Balet.

 
Filmul romanesc in festival la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :384
Thursday, 31 March 2005

Asociatia Artroumain si Cinematograful Le Latina, cu sustinerea Ministerului Culturii din Romania, organizeaza la Paris, incepand cu data de 26 aprilie, festivalul Panorama Cinematografului Romanesc Contemporan.

Evenimentul se va bucura si de participarea Uniunii Latine, Primariei Paris si a CNC roman. Festivalul de film romanesc se va desfasura in perioada 26 aprilie-5 mai, iar in perioada desfasurarii sale sunt programate proiectiile a 10 filme romanesti, din ultimii patru ani, 6 scurt-metraje si 3 documentare de productie recenta. Pe langa cineasti romani bine cunoscuti in Franta, precum Lucian Pintilie si Nae Caranfil, acest eveniment isi propune sa aduca in prim plan o generatie noua si talentata de regizori romani ale caror filme au fost premiate atat in cadrul festivalurilor nationale, cat si in cazul unor prestigioase festivaluri internationale (Cannes, Berlin, Locarno, Rotterdam). Cu toate acestea, filmele lor nu au avut pana acum ocazia sa intre si pe marile ecrane din Franta, fiind vorba in aceasta luna de festival romanesc de film de productii inedite in aceasta tara. Un moment exceptional in cadrul acestui eveniment va fi proiectia unor scurt metraje, care au obtinut, la randul lor, importante distinctii internationale. Astfel, in cadrul Serii scurt-metrajului romanesc, vor fi prezentate publicului si filmele Trafic, al lui Catalin Mitulescu, distins cu premiul Palme dOr 2004 la Cannes si Un cartus de Kent si un pachet de cafea, al regizorului Cristi Puiu, premiat si el cu Ursul de Aur, la Berlin in 2004. Toate filmele din cadrul acestei seri, organizate in parteneriat cu Cine-Courts.com, sunt proiectate in variantele lor originale, subtitrate in limba franceza, in prezenta realizatorilor. Pe langa cele doua pelicule amintite vor mai prezentate Apartamentul (Constantin Popescu), Visul lui Liviu (Cornel Porumboiu), Ajutoare umanitare (Hanno Hofer), Stejarii Verzi (Ruxandra Zenide) si Challenge Day (Napoleon Zenide). Documentarele vor avea si ele rezervat un sector important in cadrul acestui eveniment. Vor fi astfel vizionate materialele Camarazi, ridicati-va, realiizat de Alexandru Solomon, Adam si Eva, al lui Dite Dinesz si celebrul film Decreteii, realizat de Florin Iepan si difuzat deja de canalele TV din Franta.

Pentru seara de deschidere a panoramei a fost programata proiectia peliculei Steaua fara nume, realizata in 1965 de Henri Colpi in coproductie cu Romania, avand-o in distibutie pe Marina Vlady. Festivalul va fi, totodata, o ocazie de a-i aduce un omagiu regizorului roman, Lucian Pintilie, in cadrul unei seri ce ii va fi dedicata in totalitate. Cele 10 lung-metraje incluse in festival sunt: Maria, un film realizat de Calin Netzer, Filantropica lui Nae Caranfil, Occident al lui Cristian Mungiu, Examen, realizat de Titus Munteanu, In fiecare zi Dumnezeu ne saruta pe gura, in regia lui Sinisa Dragin, Italiencele, al lui Napoleon Helmis, Furia, marele succes al lui Cristian Mungiu si filmul lui Cristi Puiu, Marfa si banii in timp ce in cadrul unei seri pricipale vor putea fi vizionate filmele Steaua fara nume si Reconstituirea al lui Lucian Pintilie.

 
Recital de exceptie la Institutul Cultural Roman din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :311
Thursday, 31 March 2005

Romanca Anda Louise Bogza va canta in seara zilei de joi, 31 martie, pe scena Institutului Cultural Roman din Londra.

Soprana din Romania este in prezent solista a Operei de Stat din Praga si a studiat muzica la Liceul de muzica George Enescu, la Academia de Muzica din Bucuresti si la cea din Praga. In acest ultim oras, tanara soprana a fost remarcata de cei de la opera locala care i-au propus sa fie solista atat a institutiei lor, din anul 1992, cat si a Operei Nationale, doi ani mai tarziu. Romanca a reusit, astfel, sa interpreteze pe scenele din capitala Cehiei partituri complexe si variate precum rolurile Jenufa, Katja Kabanova, Sina, Donna Anna din Don Giovani, Leonora, din "Il Trovatore", Aida, Tosca, Giorgetta, Amelia, Elisabetta din "Don Carlo", sau Lisa din "Pique Dame". In anul 1994 Anda Bogza a castigat Premiul I si Premiul Publicului la Concursul International de Interpreatre de la Viena. Pe parcursul carierei sale, soprana romanca a mai sustinut si alte concerte la Londra, Viena, Linz, Essen, Paris, Tokio, Nisa, Madrid, Bucuresti, Taipei, Dublin, Stuttgart sau Leipzig, informeaza Ambasada Romaniei la Londra. Anul 2005 va reprezenta pentru romanca debutul pe scena Operei Nationale din Paris, in rolul Rusalka, si evolutii la Bordeaux si in Japonia. Totodata, in 2006 Anda Louise Bogza va putea fi admirata si in rolul Ameliei la Opera Germana din Berlin.

 
Concert de pian cu participare romaneasca in GermaniaPDF Print E-mail
Lowenstein, Germania/Romanian Global News
Accesari :348
Thursday, 31 March 2005

Pianista timisoreanca Susanne Bartal va sutine un concert in cadrul celei de-a 20-a editie a Saptamanii muzicii sud-est europene, eveniment care se desfasoara in perioada 28 martie-3 aprilie in orasul german Lowenstein.

Saptamana muzicala este organizata de Asociatia Muzicii Germane in Sud-Estul Europei. Tanara pianista, in varsta de numai 19 ani, s-a nascut la Timisoara, locul in care a si studiat acest instrument muzical. Datorita talentului sau, a reusit sa castige mai multe concursuri de specialitate pe care le-a sustinut in Romania, Franta, Germania si Croatia. Din programul pe care il va interpreta in localitatea germana se numara lucrari de Johann Sebastian Bach, Frederic Chopin, Claude Debussy, Franz Schubert, Franz Liszt, Maurice Ravel si Bela Bartok, informeaza pagina de web a organizatorilor evenimentului din Lowenstein.

 
Cativa agenti de turism romani exploreaza piata chinezaPDF Print E-mail
Beijing, China/Romanian Global News
Accesari :410
Thursday, 31 March 2005

Tiberiu Tamasdan si Florin Burican, reprezentanti ai agentiei de turism Paralela 45 din Bucuresti, se afla in China pentru prospectarea pietei de afaceri de aici si, cu aceasta ocazie, au vizitat miercuri, 30 martie, si studiourile postului Radio China International, mai precis sectia de limba romana de acolo.

Prezenti in studioul din Beijing, romanii au acordat un interviu reporterilor chinezi, care a fost ulterior difuzat la emisiunea Puntea Prieteniei. Dupa o scurta prezentare a agentiei de turism de la care provin, Tiberiu Tamasdan, seful departamentului de dezvoltare al agentiei, a reamintit faptul ca anul trecut a participat la Targul International de Turism de la Shanghai, alaturi de alte 16 agentii de turism din Romania, iar acum s-a reintors la Beijing pentru a explora piata turistica chineza si a stabili relatii de cooperare cu agentiile de turism din China. De altfel, vizita agentilor de turism in aceasta tara se axeaza pe intarirea contactelor cu agentiile de turism cele mai importante din China, in vederea dezvoltarii turismului bidirectional intre cele doua tari, a mai declarat Tiberiu Tamadasan. Totodata, ca oaspeti ai postului de radio chinez, romanii au vizitat expozitia permanenta a acestuia si sediul Radio China International-Online, s-au intretinut cordial in limba romana cu membrii acestei sectii si au acordat interviuri redactiilor in limba chineza si romana si ziarului in limba chineza Informatii mondiale, prezentand activitatea agentiei si oferta ei turistica.

 
Marius Brenciu, solist la GoteborgPDF Print E-mail
Goteborg, Suedia/Romanian Global News
Accesari :301
Thursday, 31 March 2005

Tenorul Marius Brenciu va fi protagonistul concertului Corului si Orchestrei Simfonice din Goteborg care va avea loc joi, 31 martie, si vineri, 1 aprilie, in orasul suedez.

Romanul va fi solist in oratoriul "In Terra Pax" de Frank Marin si va canta alaturi de soprana Christine Buffle, mezzosoprana Marianna Kulikova, baritonul Fredrik Zetterstrom si pe bas-baritonul Marcus Jupither. Concertul este dirijat de Thierry Fischer, cel care va mai conduce in aceeasi seara si lucrarile Akedah de Noam Sheriff si Simfonia a 3-a Liturgica de Arthur Honegger, anunta postul national de radio roman.

 
Un nou restaurant romanesc la TokioPDF Print E-mail
Tokio, Japonia/Romanian Global News
Accesari :386
Thursday, 31 March 2005

Romanii care locuiesc in Tokio pot sa atenueze dorul de preparatele culinare romanesti datorita noului restaurant romanesc intitulat simplu Romania.

Localul s-a deschis in a doua jumatate a lunii ianuarie a acestui an si este decorat in stilul rustic romanesc, ceea ce ii confera clientului sentimentul ca se afla acasa. Pe langa varietatea de mancaruri traditional-romanesti care se pot servi la restaurantul Romania, cei care trec pragul acestui local pot sa asculte si muzica romaneasca live, informeaza un portal al romanilor din Japonia. Restaurantul ii apartine unei romance, cunoscuta ca doamna Julia, iar de partea muzicala si de bar se ocupa Cristi, fratele ei. Pentru cei care doresc sa faca o vizita in Romania de la Tokio, restaurantul se afla la adresa Nakano-ku, Honcho 1-32-24, 1 F.

 
Trio Contraste se afla in turneu in GermaniaPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :320
Thursday, 31 March 2005

Trio-ul Contraste va concerta miercuri, 31 martie, la Koln, intr-un program intitulat "Frau Musica - Compozitoare din Romania".

Recitalul va cuprinde lucrari semnate de nume feminine din peisajul muzical romanesc, precum Myriam Marbe, Mihaela Vosganian, Dana Probst, Diana Rotaru, Ruxandra Popescu, Doina Rotaru si Violeta Dinescu. Turneul prin Germania al ansamblului romanesc va continua si in zilele care urmeaza, Trio Contraste sustinand concerte si in Bonn, Berlin si Ultzen. Grupul timisorean este compus din flautistul Ion Bogdan Stefanescu, pianistul Sorin Petrescu si percutionistul Doru Roman.

 
Puiu Codreanu va canta si la KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :395
Thursday, 31 March 2005

Puiu Codreanu isi continua seria concertelor in Germania, de data aceasta romanul urmand sa cante vineri, 1 aprilie, pentru publicul din Koln.

Seara muzicala va incepe la ora 22:30 si ii va aduce pe scena discotecii romanesti Nopti Albe din localitate si pe membrii formatiei Doru Taranu-Formula 1 din Banat, cei care l-au insotit pe Puiu Codreanu si la celalalt concert sustinut in Germania. Organizatorii evenimentului, discoteca din Koln, promit tuturor celor care vor veni la acest concert, o seara de muzica banateana 100%. Biletele de intrare costa 10 euro, iar informatii suplimentare se pot obtine de la numarul de telefon 0163-71.71.885 sau de la adresa de e-mail contact@noptialbe.de.

 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions