Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
DRP face lumina in hatisul informatiilor eronate publicate de Romania LiberaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :517
Friday, 01 April 2005

Referitor la informatiile aparute intr-un material publicat de cotidianul Romania Libera, in editia sa de joi, 31 martie, intitulat DRP o structura publica invaluita in ceata consuma bani seriosi de la buget, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni tine sa precizeze ca incepand din 18 martie, prin decizia premierului Calin Popescu Tariceanu, departamentul are un nou secretar de stat, in persoana domnului Mihai Gheorghiu, a carui biografie RGN a prezentat-o deja.

Postul de secretar de stat apare, astfel, a nu fi vacant, asa cum il prezinta autoarea articolului din Romania Libera. Totodata, intr-un comunicat al DRP se precizeaza, vis-a-vis de acuzele de lipsa de transparenta a actiunilor departamentului, ca institutia nu are inca o pagina de web, insa coordonatele sale pot fi gasite pe site-ul Guvernului Romaniei. La inceputul anului, DRP a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, sinteza proiectelor derulate in 2004, iar recent numitul secretar de stat a sustinut la randul sau necesitatea unei evaluari si a unui audit intern asupra modului in care au fost cheltuiti banii publici si asupra finalizarii obiectivelor propuse prin proiectele finantate de DRP. Comunicatul Departamentului aminteste ca functionarii din cadrul sau se incadreaza in categoria personalului contractual, fapt care atrage dupa sine neobligativitatea completarii declaratiilor de interese. Afirmatiile continute in articolul semnat de Andreea Nicolae, care fac referire la cei doi functionari din structura DRP, directorul Eugen Popescu si consilierul Viorel Badea, sunt nefondate, se mai arata in comunicat, chiar cercetarile mentionate in articol, facute de autoritatile competente in domeniu, fiind cele care au infirmat acuzele. Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni subliniaza ca va actiona in continuare in mod profesionist si responsabil pentru respectarea drepturilor romanilor de pretutindeni si a protejarii identitatii lor etnice, culturale si religioase, pastrand o legatura permanenta cu reprezentantii comunitatilor romanesti de pretutindeni, societatea civila si mass-media din Romania si de peste hotare.

Mentionam si faptul ca atacurile declansate in presa din tara si o parte a presei din diaspora au avut ca tinta acei functionari ai DRP care au solicitat in conferinta de presa, elucidarea suspiciunilor ce planeaza vis-a-vis de cheltuirea fondurilor publice ale DRP pe anul electoral 2004, dublate de actiunea societatii civile de profil din tara, si din jurul granitelor, care a solicitat, intr-un memorandum adresat premierului Tariceanu, cam acelasi lucru. Nici Romanian Global News nu a scapat atacului, fiind acuzat ca promoveaza interese personale, dar asta in conditiile in care, reprezentantii Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni, in cadrul careia se desfasoara activitatea RGN, au cerut public deconspirarea politiei politice din exil si mai ales descoperirea vinovatilor care fac ca la acest moment Romania sa nu poata sa beneficieze de un lobby activ si eficient, asa cum au state ca Ungaria si Ucraina.

 
Tsunami-ul de scumpiri loveste Romania incepand de aziPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :441
Friday, 01 April 2005

Incepand cu 1 aprilie, romanii vor fi nevoiti sa faca fata unui nou val de scumpiri, de data aceasta mai mari decat toate scumpirile inregistrate in ultima perioada.

Nu, nu este o pacaleala de 1 aprilie, ci realitatea economica fata in fata cu care vor fi pusi romanii, incepand de astazi. Astfel, preturile la carburanti, gaze naturale, tigari, bauturi alcoolice, automobile de mic litraj, electronice, electrocasnice si, in general, tot ce este considerat produs de lux, vor cunoaste urcari vertiginoase, din pricina majorarii accizelor si a intrarii in vigoare a unui nou sistem de tarifare pentru gazele naturale. Factura de gaze naturale a romanilor va creste cu 20%, pentru ca de acum inainte nu va trebui sa platim numai consumul propriu-zis de gaze, ci va trebui sa scoatem bani din buzunar si pentru un abonament lunar. Pretul carburantilor va creste si el cu o medie de 2.000 pe litru. Astfel, pretul motorinei va fi majorat cu 1.700 de lei, cel al benzinei cu 1.600, iar cel al gazului lichefiat cu 500 de lei. Energia termica se va scumpi si ea, insa dupa 1 iulie, ca urmare a introducerii accizei pentru pacura. Produsele electrocasnice, la care romanii au indraznit sa viseze in ultima perioada numai datorita sistemelor de rate promovate de magazinele de profil, vor cunoaste si ele mariri de preturi mai mult decat sesizabile. Cea mai interesanta scumpire este cea la aparatele foto digitale, ale caror accize vor ajunge la 30%, dupa ce autoritatile le redusesera la inceputul acestui an de la 25% la 0%. Putem considera astfel, ca dupa 1 aprilie aparatele foto digitale se vor scumpi cu numai 5% fata de valoarea de anul trecut(!). Scumpirile ce vor invada piata incepand de vineri, 1 martie, au fost stabilite odata cu modificarea Codului Fiscal, conform angajamentelor asumate cu Fondul Monetar International.

 
Bucurestenii isi voteaza week-end-ul acesta primarulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :281
Friday, 01 April 2005

Duminica, 3 aprilie, bucurestenii ies din nou la vot, de data aceasta pentru a-si alege un nou primar general.

Potrivit estimarilor facute in ultima perioada prezenta la vot la aceste alegeri va fi cea mai redusa din cate s-au inregistrat in perioadele electorale anterioare. Analistii nu cred ca romanii se vor prezenta la vot intr-un procent mai ridicat de 30%. Miza scazuta a alegerilor, dar si faptul ca romanii au obosit de atatea campanii electorale, schimbari si inconsecvente, este reflectata de altfel si in calitatea slaba de care au dat dovada campaniile electorale actuale, fie si daca ne referim numai la cele ale principalilor candidati. Mesajul nu a fost suficient de puternic pentru a-i scoate pe romani din problemele lor de zi cu zi, pentru ca spre deosebire de alti ani, multi dintre romani nici nu stiu prea clar ca duminica se voteaza. E drept, campania electorala, cel putin in ultima saptamana, a fost eclipsata de meciurile Romaniei cu Macedonia si Olanda, de scumpirile anuntate pentru 1 aprilie, si, nu in ultimul rand, de rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak.

Campania electorala se va incheia oficial sambata dimineata, la ora 7.00. Dupa o zi de pauza, in care propaganda lectorala este interzisa cu desavarsire, romanii vor iesi sa voteze in turul intai al alegerilor duminica, 3 aprilie, de la ora 7.00, pana la ora 21.00. Se va vota in continuare pe baza buletinului de identitate, a cartii de identitate sau a pasaportului, si nu pe cartile de alegator, puse in circulatie in urma cu mai bine de cinci ani.

 
Polonia va semna Tratatul de Aderare al Romaniei la UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Friday, 01 April 2005

Polonia va sprijini in continuare Romania in eforturile sale de a se integra in Uniunea Europeana si va fi una dintre primele tari care va ratifica Tratatul de Aderare al Romaniei la UE, a declarat presedintele Comisiei de Politica Externa a Seimului polonez, Jerzy Jaskiernia, in cadrul unei intalniri cu Negociatorul Sef cu UE, Leonard Orban.

Intrevderea dintre cei doi oficiali a avut loc joi, 31 martie, la sediul Ministerului Integrarii din Bucuresti. Reprezentantul polonez a mai salutat rezultatele votului Comisiei de Politica externa a Parlamentului European, respectiv 85% din sufragiile comisiei, ca fiind incurajatoare, apreciind ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va contribui la dezvoltarea cooperarii regionale, la implementarea politicii de vecinatate a UE in estul Europei si la constructia unei relatii privilegiate a UE cu statele din aceasta zona, se arata intr-un comunicat de presa emis de MIE. Totodata, colaborarea dintre Romania si Polonia a fost apreciata de Negociatorul Sef roman ca fiind foarte importanta pentru tara noastra, Leonard Orban salutand participarea poloneza la seminarul tarilor Grupului de la Visegrad, care va fi organizat saptamana viitoare la Bucuresti. Negociatorul Sef cu Uniunea Europeana a mai aratat ca, la sfarsitul primului trimestru al acestui an, Romania se afla in grafic cu indeplinirea angajamentelor pe care si le-a luat in procesul de aderare, inclusiv in domeniilecele mai importante, cum sunt clauzele de salvgardare agreate de tara noastra la finalizarea negocierilor in decembrie 2004.

 
Romania, cea mai atractiva tara est-europeana pentru investitorii strainiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :420
Friday, 01 April 2005

Un studiu al Bank Austria Creditanstalt releva faptul ca Romania a reusit anul trecut sa atraga jumatate din investitiile straine care au fost facute in partea de sud-est a Europei, Bulgaria, Croatia si Serbia-Muntenegru situandu-se in spatele tarii noastre in studiul cu pricina.

Conform acesteei analize, Romania a ramas, totusi, la un nivel scazut al sumelor care s-au investit pe cap de locuitor. Valoarea totala a investitiilor straine directe care s-au realizat in tarile sud-est europene in 2004 a ajuns la suma de 8 miliarde de euro, ceea ce este echivalent cu 5% din Produsul Intern Brut cumulat ale tarilor respective. Un aport la cresterea sumelor investite in Romania il are privatizarea Petrom si a firmelor de utilitati Electrica Dobrogea si Electrica Banat.

 
Si in Romania se celebreaza Ziua Internationala a Cartii pentru Copii si TineretPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :273
Friday, 01 April 2005

Ziua Internationala a Cartii pentru Copii si Tineret, care se celebreaza la nivel mondial pe 2 aprilie, se va sarbatori si la Bucuresti, chiar in acest sfarsit de saptamana.

Astfel, sambata, 2 aprilie, in Foaierul Central al Palatului National al Copiilor, va avea loc Festivalul cartii pentru copii Bucuria lecturii. Evenimentul este organizat de Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural (AEPC) - Sectia Nationala IBBY Romania, Federatia Internationala a Comunitatilor Educative si Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti. Data in care se aniverseaza anual ziua cartii pentru copii a fost aleasa inca din anul 1967, de Consiliului International al Cartii pentru Copii si Tineret, IBBY, ca urmare a faptului ca 2 aprilie este ziua scriitorului danez Hans Christian Andersen, unul dintre cei mai cunoscuti autori de carti pentru copii. IBBY reuneste 70 de sectii nationale, inclusiv cea a Romaniei, si desemneaza anual cate o tara care are oportunitatea de a deveni sponsorul international al acestei zile. Tara aleasa decide tema si invita cate un autor proeminent sa scrie un mesaj catre copiii lumii, si un cunoscut ilustrator care va desena un poster cu tematica adecvata. 2005 este anul Indiei, aceasta tara avand privilegiul de a trimite textul intitulat Cartile sunt ochii mei magici, scris de Manorama Jafa, si desenul lui Jagdish Joshi. Romania organizeaza, la randul ei, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Comisiei Nationale UNESCO si Federatiei Internationale a Comunitatilor Educative mai multe evenimente care marcheaza semnificatia acestei zile in scoli, biblioteci publice, si palate ale copiilor, se arata intr-un comunicat de presa emis de Asociatia Editurilor cu Profil Pedagogic si Cultural din Romania.

 
Anamaria Marinca nominalizata la premiile BAFTAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :521
Friday, 01 April 2005

Actrita romanca Anamaria Marinca, castigatoare in luna martie a premiului Royal Television Society pentru rolul din Sex Traffic este nominalizata la premiile BAFTA. Premiile de televiziune se vor decerna in cadrul unei ceremonii ce se va desfasura pe 17 aprilie.

Sex Traffic, filmul care a facut valva peste hotare dupa difuzarea si redifuzarea sa de postul de televiziune britanic Channel 4, este o drama in doua parti, a carei actiune se desfasoara in Romania, Londra si Canada, si care incearca sa dezvaluie dedesubturile afacerilor legate de traficul de fiinte umane. Doua tinere surori moldovence sper sa ajunga sa lucreze in Anglia, insa sunt vandute ca sclave si fortate sa se prostitueze in Romania, Serbia, Albania, Bosnia si Italia si in cele din urma in Londra. Filmul a beneficiat de audiente record, fiind in egala masura apreciat si de telespectatori si de critici. Filmul reprezinta, de altfel, si debutul in televiziune al Anamariei Marinca si productia cu care a castigat si premiul pentru cea mai buna actrita la Royal Television Society. Anamaria are 26 de ani si a absolvit, in 2000, Universitatea din Iasi, la sectia Teatru, avandu-l ca profesor chiar pe tatal sau, Gheorghe Marinca. Chiar in anul absolvirii a castigat Gala Tinerilor Actori, de la Mangalia, iar dupa aceasta timp de doi ani a jucat la Teatrul din Piatra Neamt.

 
Cupa Mondiala la Judo va ajunge si la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :392
Friday, 01 April 2005

Bucurestiul va gazdui sambata, 2 aprilie, si duminica, 3 aprilie, la sala Ioan Kunst Ghermanescu, fosta Sala Polivalenta, primul turneu de Cupa Mondiala la Judo din Romania.

Manifestarea face parte din seria de turnee anuale din cadrul acestei competitii rezervate seniorilor, pe care tara noastra le va organizain fiecare an, incepand cu 2005. Prin aceasta realizare sportiva, capitala se va alinia pe traseul european al Cupei Mondiale, in care se mai afla orase importante precum Moscova, Madrid, Paris, Roma, Praga sau Rotterdam. La Bucuresti se vor aduna peste 200 de sportivi si oficiali din 27 de tari, printre care se numara Rusia, Franta, Marea Britanie, Spania sau Olanda. Importanta turneului de la Bucuresti este data si de faptul ca in anii 2007 si 208 acesta va constitui un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice. Federatia Romana de Judo a reusit sa obtina organizarea acestei Cupe Mondiale dupa modul profesionist in care s-a ocupat de desfasurarea a doua competitii de mare anvergura, respectiv Judo World Masters in 2002 si Campionatul European de seniori din primavara trecuta, se arata intr-un comunicat de presa emis de Federatia Romana de Judo.

 
Saint-Gobain incepe constructia fabricii de sticla de la CalarasiPDF Print E-mail
Calarasi, Romania/Romnaian Global News
Accesari :567
Friday, 01 April 2005

Compania franceza de producere a sticlei si a obiectelor din sticla va incepe de vineri, 1 aprilie, sa construiasca o fabrica de geamuri la Calarasi.

Investitia se ridica la suma de 100 de milioane de euro si va fi finalizata in 2006, urmand sa fie data in folosinta in toamna acelui an. Prin aceasta investitie, concernul francez va crea in Calarasi 1200 de locuri de munca si va aduce in zona si o conducta de gaz metan care va deservi alte 20 de localitati din mediul rural, situate in campia Baraganului. Saint Gobain mai are deschise in Romania cateva reprezentante, precum SC Brodrene Dahl SRL, din Tulcea, Saint-Gobain Abrazivi SRL, din Satu-Mare, Saint-Gobain Conducte, Saint-Gobain Glass Romania SRL, Saint Gobain Isover Romania, din Bucuresti, Saint Gobain Rompolimer SRL, din Arad, si Saint Gobain Weber Romania SR,L din Turda, se arata pe pagina oficiala de web a companiei franceze.

 
Diacov intre cameleonism si europenismPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :371
Friday, 01 April 2005

Presedintele Partidului Democrat din Basarabia, Dumitru Diacov, a declarat, joi, pentru presa ca grupul parlamentar pe care il conduce va participa la alegerile parlamentare din 4 aprilie curent numai daca pretendentii la functia suprema in stat isi vor asuma indeplinirea unui set de angajamente propuse de PD.

Intre altele, PD a solicitat depolitizarea functiei de sef al statului si transformarea Partidului Comunistilor intr-o formatiune politica moderna; separarea puterilor; asigurarea independentei sistemului judecatoresc; continuitatea promovarii politicii de integrare in Uniunea Europeana si de colaborare cu NATO; finalizarea, in 2-3 ani, a procesului de solutionare a diferendului transnistrian, in baza aplicarii unui nou format de negocieri, cu participarea SUA, UE, Romaniei, Ucrainei si Federatiei Ruse; restabilirea dialogului cu Federatia Rusa si evacuarea contingentului si munitiilor rusesti din Transnistria. Diacov a motivat abandonarea de catre PD a Blocului "Moldova Democrata" prin faptul ca, pe parcursul campaniei electorale, membrii partidului sau au fost marginalizati de catre celelalte componente ale blocului. In plus, BMD si-a schimbat radical orientarea proeuropeana, anuntata initial, iar membrii PD au aflat, cu surprindere, in preajma alegerilor, ca "BMD este finantat si dirijat din strainatate si ca au fost cooptati experti straini, iar in promovarea acestuia au fost implicati Valeriu Pasat si Grigori Caramalac". Presedintele PD a evitat sa declare de catre cine "este finantat si dirijat din strainatate" BMD, dar nici nu a negat afirmatiile ziaristilor potrivit carora ar fi vorba de Federatia Rusa. Diacov s-a pronuntat impotriva alegerilor anticipate, pe care le-a calificat drept o catastrofa si a declarat ca PD nu pretinde la vreo functie importanta in stat. El a spus ca i-a solicitat presedintelui Voronin sa discute despre propunerile PD in prezenta presei si a declarat ca va anunta decizia privind participarea la alegeri in ziua desfasurarii acestora.

 
Teroristii transnistreni au retinut doi politisti basarabeniPDF Print E-mail
Tighina, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :287
Friday, 01 April 2005

"Retinerea celor doi angajati ai Comisariatului de politie din Tighina de catre autoritatile separatiste este o provocare, o incercare de a pastra instabilitatea, de a crea impresia ca in regiunea transnistriana nu este totul in regula si ca, de fapt, politia este cea care tensioneaza situatia. Separatistii urmaresc scopul de a evacua din Tighina Comisariatul de politie", a declarat, joi comisarul politiei din Tighina, Valeri Prudnikov.

Potrivit sursei citate, "la Tiraspol a fost trimis un avocat pentru a clarifica situatia, dar el se afla, de mai bine de o ora, langa sediul pretinsului minister al securitatii de stat, fara a fi lasat sa intre". "Am primit raspuns la scrisoarea adresata pretinsului minister al securitatii, prin care sunt anuntat ca cei doi ofiteri au fost retinuti si mi se cere sa mai trimit la Tiraspol doi inspectori ai politiei judiciare pentru interogatoriu", a precizat Prudnikov.

 
"Vecinii Rusiei o urasc pentru ca nu-si asuma trecutul"PDF Print E-mail
The Wall Street Journal/Romanian Global News
Accesari :327
Friday, 01 April 2005

"Astazi, practic, toti vecinii Federatiei Ruse sau se tem de ea, sau o urasc, s-au nutresc aceste sentimente concomitent", a declarat pentru "The Wall Street Journal" politologul Zbigniew Brzezinski, ex-consilier in problemele securitatii nationale a presedintelui american Jimmy Karter.

Potrivit sursei citate, "decizia presedintelui american George W. Bush de a anticipa eventuala sa vizita la Moscova, de la inceputul lunii mai, cu un popas in capitala Letoniei, dupa urmeaza sa viziteze capitala Georgiei, este identica, dupa importanta, cu asteptata vizita la Washington a noului presedinte democratic al Ucrainei". El califica aceste vizite drept niste pasi strategici curajosi si foarte importanti. Initial, aminteste Zbigniew, Bush intentiona sa participe la manifestatiile de la Moscova, organizate cu prilejul celei de-a 60-a aniversari de la victoria asupra nazismului. Anumite contexte ale serbarii, insa, planificate de presedintele Putin, au fost percepute de catre unii oficiali europeni, in special, de cei care, recent, s-au eliberat de controlul Moscovei, drept sarbatorirea victoriei stalinismului. Ingrijorarile lor au devenit mai mari, o data cu nedorinta lui Putin de a condamna Pactul Ribbentrop-Molotov, care le-a permis lui Stalin si Hitler sa imparta Europa Centrala. In opinia aceleiasi surse, ar fi mult mai bine daca insasi conducerea ruseasca, profitand de sarbatorirea distrugerii hitlerismului, concomitent, ar fi condamnat stalinismul, care a dominat, timp de 45 ani, in Europa Centrala. In acest caz, evenimentul ar fi reprezentat momentul impacarii, dar nu numai al sarbatoririi. "Europa Centrala si de Vest are nevoie de o asemenea impacare cu Rusia, iar Rusia putea sa castige in urma acestui fapt atat cat a castigat Germania in urma concilierii cu Franta si, mai tarziu, cu Polonia. Asemenea decizii, insa, pot veni doar din partea liderilor, care, intr-adevar, au fost patrunsi de convingerile democratice. Presedintele ucrainean, Victor Iuscenko, si cel georgian, Mihail Saakasvili, asumandu-si curajos riscuri mari, au demonstrat ca credinta lor este mai presus decat oportunismul politic. Prin aceasta, ei au obtinut sustinerea masiva a generatiei postsovietice tinere", afirma Zbigniew Brzezinski. El a subliniat ca viitorul politic in spatiul postsovietic apartine, evident, unor asemenea lideri, care, deocamdata, nu pot fi vazuti la Moscova. Totusi, presedintele Bush se va adresa potentialilor lideri, chiar si in cazul in care nu-i va observa. "Cu cat mai devreme Rusia va deveni democrata, cu atat mai posibila este schimbarea care va consolida, pe cale pasnica, pluralismul geopolitic si, totodata, va crea valul revolutionar al generatiilor tinere intr-un contur cu adevarat democratic. Vecinii Rusiei nu pot fi linistiti, atat timp cat conducerea ei evita sa-si spuna parerea despre trecutul Rusiei, care este considerat in lume drept unul criminal".

 
BMD-ul ar putea sa-l voteze pe Voronin ca presedintePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :289
Friday, 01 April 2005

Liderul Blocului "Moldova Democrata", Serafim Urechean, a declarat, joi, presei ca, pentru examinarea "propunerilor" inaintate de BMD candidatului la functia de presedinte al tarii, Vladimir Voronin, a fost creata o comisie speciala, din care fac parte si trei persoane din partea BMD, iar de rezultatul activitatii acestei comisii depinde modul in care deputatii BMD vor participa la alegerea sefului statului.

Reamintim ca Voronin s-a intalnit, miercuri, potrivit unui comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei, cu deputatii BMD, in cadrul careia acestia i-au inaintat 22 conditii pentru o posibila sustinere a candidaturii sale la functia de presedinte al republicii. "Pentru coordonarea acestor propuneri, din partea BMD a fost desemnat deputatul Oleg Serebrian", se mai arata in acelasi comunicat. Referindu-se la acest subiect, Urechean a declarat ca "nu este vorba despre niste conditii, ci despre niste intrebari". "La unele dintre ele, Voronin a raspuns deja, in cadrul intalnirii. Alte raspunsuri coincid cu pozitia BMD, in special, la capitolul integrarii europene", a precizat Urechean. Printre "propunerile" BMD se numara: denuntarea Acordului din 1992 intre Republica Moldova si Federatia Rusa privind solutionarea problemei transnistriene, adoptarea imediata a unei legi privind plasarea in afara legii a trupelor rusesti care stationeaza pe teritoriul Republicii Moldova, inlocuirea fortelor pacificatoare rusesti prin trupe internationale ale ONU, ale Uniunii Europene sau ale NATO, denuntarea Acordului privind crearea Comunitatii Statelor Independente, modificarea art. 13 din Constitutia Republicii Moldova pentru schimbarea denumirii limbii de stat in "limba romana". De asemenea, BMD cere crearea, in structura noului Guvern, a Ministerului Integrarii Europene si a Comisiei pentru integrarea europeana in Parlament, adoptarea legii privind raspunderea ministeriala, renuntarea la persecutarea oponentilor politici, demilitarizarea conducerii structurilor de forta si de securitate ale Republicii Moldova si promovarea unor persoane civile in aceste functii. BMD cer incetarea folosirii SIS-ului, a Ministerului Afacerilor Interne si a altor structuri de fora in calitate de instrumente de politie politica si de persecutare a persoanelor incomode puterii, modificarea art. 11 (alineat 1) din Constitutie, pentru anularea neutralitatii permanente a Republicii Moldova, proclamarea, la nivel de stat, a orientarii Republicii Moldova spre integrarea in structurile euroatlantice, abrogarea Legii privind Conceptia politicii nationale de stat, excluderea din programele de invatamant a manualelor de istorie integrata si revenirea la examenul de Istorie a Romanilor, depolitizarea serviciului public si promovarea in functii pe baza de concurs, acceptarea unui statut pentru raioanele din stanga Nistrului, in cadrul actualei Constitutii a Republicii Moldova, ca stat unitar, adoptarea legii lustratiei, asigurarea independentei reale a justitiei, prin adoptarea unor noi legi, printre care legea cu privire la Consiliul Suprem al Magistraturii, legea cu privire la Curtea Suprema de Justitie, legea cu privire la statutul judecatorului, legea privind organizarea judecatoreasca. In plus, BMD propune asigurarea democratiei functionale, prin adoptarea unor noi legi, care sa permita dreptul de veto al Opozitiei in luarea deciziilor, modificarea Codului electoral, conform cerintelor Opozitiei si a recomandarilor structurilor internationale, adoptarea unei noi legi cu privire la partide, conform recomandarilor Consiliului Europei, adoptarea unui pachet de legi care sa elimine cauzele existentei coruptiei in Republica Moldova.

 
In UE vom rezolva cu Romania toate problemele care vor ramane nerezolvatePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :297
Friday, 01 April 2005

"Marturisesc foarte sincer: nici eu, nici altii din grupul parlamentar al partidului nu discutam cu Blocul "Moldova Democrata" sau cu altii pentru a fi ajutati cu cele cinci voturi. Mizam, ne bazam pe constiinta, pe responsabilitatea deputatilor alesi in Parlament. Si acest lucru trebuie sa-l constientizeze nu numai majoritatea parlamentara, ci si toti deputatii, indiferent de apartenenta politica", a declarat presedintele Vladimir Voronin pentru agentia Rompres.

Intrebat de ce a acceptat sa candideze iarasi la functia suprema in stat, Voronin a raspuns ca aceasta a fost decizia PCRM. Conducerea partidului a ajuns la concluzia ca este necesara continuarea acestei activitati si pe parcursul urmatorilor patru ani. Procesul de integrare europeana este obiectivul nostru strategic si trebuie nu numai sa incepem acest proces, ci si sa urmam calea spre Europa, prin acte, decizii, legi ale Parlamentului si alte masuri concrete. Una din motivatii a fost: "Dvs. ati inceput - dvs. trebuie sa continuati calea pentru a infaptui acest proces ireversibil. Solicitat sa precizeze daca a negociat sau nu cu opozitia, Voronin a declarat ca nu a negociat si nu negociaza cu nimeni. Las totul pe constiinta deputatilor. Eu nu candidez pentru prima data, sunt presedintele in exercitiu si toti sunt foarte bine informati despre activitatea mea ca presedinte in aceasta perioada de patru ani de zile. Ei nu cumpara ceva in sac, ceva ce nu se vinde. Ati vazut ca si pentru presedintele Parlamentului, Marian Lupu, au votat 56 parlamentari ai factiunii noastre plus inca noua. Asta arata ca mai sunt parlamentari care constientizeaza ca, ceea ce noi am promis, am si realizat, a mentionat Voronin. Daca va fi sustinut la 4 aprilie, va promite ca va colabora in conditii normale si constructive cu noul Parlament, indiferent de coloratura politica a deputatilor si de divizarile care vor mai avea loc, mai ales din partea acestui bloc BMD, format din mai multe forte. Cred, insa, ca activitatea Parlamentului nu va fi una dificila, deoarece o sa trecem la adoptarea unor legi, mergand pe standardele europene, si o sa avem consultari in privinta acestor proiecte. Cred ca aceasta activitate o sa ne uneasca mai serios, dincolo de anumite interese politice. Acest lucru s-a vazut din prima zi, cand, la propunerea presedintelui ales al Parlamentului, s-a votat in unanimitate declaratia privind activitatea noului Legislativ, mai ales in directia integrarii europene. Aceasta declaratie este deja un pas foarte bun si foarte concret, a mai spus Voronin. Referindu-se la evaluarile observatorilor locali si ale celor straini privind evolutia politica a lui Voronin, intervievatul a specificat ca la baza acestor evolutii se afla analiza situatiei Republicii Moldova dupa dobandirea independentei si suveranitatii. Tinand cont de mai multe rezultate, si pozitive, si negative, am ajuns la aceasta decizie - obiectivul nostru strategic este integrarea europeana. Ne-am reorientat inainte. Imediat, in aceasta directie s-a orientat si Ucraina. Observati ca si in retorica conducerii de varf a Rusiei apar elemente ce tin de apropierea fata de Uniunea Europeana. Si asta din cauza ca CSI este o structura neviabila, neconstructiva, a subliniat presedintele Republicii Moldova. In ceea ce priveste Uniunea Rusia-Belarus, Voronin a spus ca nu a declarat ca o Republica Moldova va adera la aceasta, ci ca o sa studieze problema. Deoarece, insa, aceasta uniune nu exista, cum poti sa aderi la ceea ce nu exista? Referitor la oficializarea limbii ruse, el a spus ca a analizat mai profund situatia, constatand un lucru foarte serios si important - prin oficializarea limbii ruse, persoanelor alolingve li se creeaza, de fapt, mai multe probleme, deoarece ele o sa fie puse intr-o situatie nu prea normala. Asa ca am convenit cu toate comunitatile societatii asupra unui proiect national de studiere a limbii noastre. Asadar, aceasta nu a fost o schimbare brusca sau o reorientare bazata pe niste interese de moment sau de alt gen. In contextul scepticismului analistilor politici privind sinceritatea lui Voronin, acesta a declarat ca analistii, in majoritatea cazurilor, sunt persoane angajate si trag concluziile respective la comanda respectiva. Pe mine nu ma supara astfel de aprecieri. Cum sa conving societatea si partenerii nostri? Numai prin fapte. O sa dovedim acest lucru. Ceea ce am semnat in urma cu o luna, cu UE, Planul de actiuni pe trei ani de zile, o sa fie indeplinit in doi ani. Toti pasii pe care o sa-i facem o sa fie constienti si cu perspective in directia europeana. Prin masuri concrete, putem demonstra, putem convinge ca Republica Moldova este orientata definitiv pe calea europeana, promite Voronin. El continua sa afirme ca Republica Moldova nu are mari divergente cu Federatia Rusa, ca acestea au existat doar in timpul alegerilor, fiind legate de acei experti in tehnologii politice, care au venit din propria initiativa sau la invitatia unor forte politice pentru a fi sustinute. In relatiile dintre Republica Moldova si Rusia nu exist divergente serioase. Exista o singura problema - cea transnistriana si cea a reintegrarii tarii noastre. Aceasta este singura problema cu Rusia. Altele nu exista nici in relatiile economice, nici in alte domenii. Am discutat, de multe ori, in cadrul intrevederilor noastre cu Putin si cu alti conducatori ai Rusiei aceasta problema. Am avut mai multe initiative, am inaintat patru proiecte de solutionare a conflictului transnistrian, dar nici unul nu a fost acceptat de Federatia Rusa. Credem, insa, ca, pana la urma, vom gasi limbaj comun pentru aceasta problema. Sanctiunile au fost propuse de un grup din Duma, un grup de lobby pentru transnistreni, care sunt persoane foarte interesate ca regimul de la Tiraspol sa supravietuiasca cat mai mult, avand acolo interese personale. Sunt platiti indirect de autoritatile transnistrene. Acesti deputati ai Dumei sunt in numar de 5-7 persoane, dar fac zgomot mare. Nu cred ca administratia Rusiei o sa cada prada acestui grup de deputati si sa aplice sanctiuni impotriva Moldovei, mai ales ca aceasta ar veni in contradictie cu angajamentele Rusiei fata de mai multe organizatii europene si internationale, dar si cu cele asumate in Tratatul de baza intre Moldova si Rusia. (...) De fapt, cine este acest Smirnov? Un nimeni! Stim situatia din interior, cunoastem cum se rezolva problemele in Transnistria si stim cat de mult poate influenta Rusia asupra acestui regim al lui Smirnov. Noi folosim toate ocaziile in contactele cu institutiile europene si internationale, inclusiv la intalnirile noastre cu oficialitati din Rusia si Ucraina pentru eliberarea cat mai grabnica a detinutilor politici din Transnistria, a specificat Voronin.

In contextul solutionarii diferendului transnistrian, el a spus ca are planificata, in zilele apropiate, o discutie cu presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, referitoare la proiectul de solutionare a problemei transnistrene. Cred ca acest proiect o sa fie propus de catre Ucraina, dar, poate, impreuna cu Georgia, care se confrunta si ea cu problema separatismului. Iar cu ocazia reuniunii GUUAM, care o sa aiba loc la 22 aprilie, la Chisinau, o sa discutam pe marginea acestui proiect. Chisinaul a elaborat proiectul de lege privind statutul autonomiei regiunii transnistrene si asteptam ca Parlamentul sa intre in activitate normala pentru a trimite acest proiect spre expertiza Comisiei juridice a Consiliului Europei si altor tari pe care le dorim sa participe la negocierile in problema transnistriana. Tarile vecine, in primul rand Romania, trebuie sa participe la negocieri, alaturi de Ucraina si Rusia, a subliniat presedintele Republicii Moldova. Intrebat din ce cauza relatiile Chisinau-Bucuresti nu totdeauna sunt in ascensiune, Voronin a raspuns ca, dupa ce a devenit presedinte, i-a propus lui Ion Iliescu sa treaca de la discutiile istorico-lingvistice la relatii concrete, la proiecte economice, asa cum este normal in relatiile dintre state. Dar, cu parere de rau, aceasta dezvoltare nu a avut loc, cu toate ca se promitea ca o sa conlucram, ca o sa ne consultam in diferite domenii si tot timpul se discutau niste probleme legate de istoria neamurilor noastre, cu cine suntem noi, de unde am venit pe aceste pamanturi si asa mai departe. Cu Basescu ne-am inteles din start ca aceasta este tema savantilor, a specialistilor in domeniu, iar noi, ca presedinti de stat, trebuie sa ne concentram atentia asupra problemelor care necesita atentia noastra, ca relatiile sa influenteze direct imbunatatirea in economie, in domeniul social, adica oamenii sa simta ceva bun din aceste relatii. Si ma bucur ca Basescu este un barbat care merge pe aceasta cale si ne-am inteles ca toate celelalte probleme care nu pot fi rezolvate astazi, sa le rezolvam treptat, mai ales ca Romania o sa intre prima in UE. O sa rezolvam acolo, conform Constitutiei Europene, toate celelalte probleme care mai raman nerezolvate, daca o sa mai ramana, a conchis Vladimir Voronin pentru Rompres.

 
Maria Postoico - aleasa in functia de vicepresedinte al Parlamentului PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :273
Friday, 01 April 2005

Deputatii a ales, joi, un vicepresedinte al Parlamentului si 11 membri ai Biroului permanent.

La deschiderea sedintei, presedintele Legislativului, Marian Lupu, a declarat ca negocierile cu grupurile parlamentare privind propunerea celei de-a doua candidaturi pentru functia de vicepresedinte nu au fost incheiate, urmand sa continue in zilele urmatoare. Vicepresedinte al Parlamentului a fost aleasa Maria Postoico, membru al grupului parlamentar al comunistilor, care, in Parlamentul precedent, a detinut functia de presedinte al Comisiei juridice pentru numiri si imunitati. Candidatura lui Postoico a fost sustinuta de 79 deputati, dintre care 55 - comunisti, opt - grupul parlamentar al PD si 16 - din BMD. Membrii grupului parlamentar al PPCD, precum si ceilalti membri ai blocului lui Urechean nu au participat la vot. In componenta Biroului Permanent al Parlamentului au fost alesi 11 deputati: Maria Postoico, Eugenia Ostapciuc, Victor Eremciuc, Ivan Calin, Victor Stepaniuc si Marian Lupu, din partea PCRM, Serafim Urechean, Dumitru Braghis si Oleg Serebrian, din partea BMD, Iurie Rosca, din partea PPCD, si Dumitru Diacov, din partea PD.

 
36.000 romani din Spania si-au cerut cazierele prin postaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :503
Friday, 01 April 2005

Peste 30.000 de cetateni romani aflati in Spania, au beneficiat in perioada 15 ianuarie-15 martie de procedura initiata de MAE prin care isi puteau inregistra cererile pentru eliberarea cazierului juridic la ambasada sau la consulat prin corespondenta, fara a fi nevoie sa se deplaseze personal la sediul acestor oficii.

Formalitatile de obtinere a certificatelor de cazier judiciar, apostilarea acestora, traducerea si legalizarea lor au cazut exclusiv in sarcina ambasadei, consulatului si Ministerului Afacerilor Externe, degrevand astfel de obligatii familiile sau mandatarii solicitantilor. Pana la data de 31 martie au fost inregistrate 36.000 de cereri, din care au fost procesate numai 29.000 , iar restul de 7.000 de cereri urmeaza sa fie procesate pana cel mai tarziu la data de 10 aprilie, informeaza MAE, care mai anunta ca intitutiile de la Bucuresti implicate in administrarea acestei proceduri, impreuna cu autoritatile romane din Spania asigura un ritm de procesare de aproximativ 1000 de cereri pe zi. Pe pagina de web a MAE, in cadrul sectiunii  Reglementarea situatiei cetatenilor romani in Spania , persoanele care au cereri depuse pot verifica stadiul solutionarii cererilor, cuprinse intr-un tabel actualizat in fiecare zi. Pentru cei care au depus cereri pentru obtinerea cazierului la Ambasada Romaniei la Madrid si la Consulatul Romaniei la Barcelona, autoritatile de la Bucuresti asigura ca certifcatele solicitate vor ajunge in posesia titularilor cel mai tarziu in prima parte a luni aprilie, astfel incat acestia sa aiba la dispozitie inca trei saptamani pana in data de 7 mai, data la care se va finaliza procesul de regularizare a cetatenilor straini de pe teritoriul Spaniei. Cei care nu si-au depus cererile prin corespondenta in perioada 15 ianuarie-15 februarie, pot beneficia in continuare de procedura de autentificare a procurilor, executata de Ambasada si de Consulat. Procurile se autentifica pe loc la sediul acestor doua institutii, iar mandatarii vor fi cei care vor efectua de acum formalitatile de legalizare cu apostila, traducere si legalizare.

Reamintim ca, pentru a veni in sprijinul cetatenilor romani care doresc sa isi regularizeze sederea in Spania, Ministerul Afacerilor Externe, in colaborare cu Ministerul Administratiei si Internelor si Prefectura Municipiului Bucuresti, a organizat in perioada 14 ianuarie-14 martie, un sistem de procesare a cererilor de cazier judiciar prin corespondenta. Cererile au fost preluate, in aceasta perioada de Ambasada Romaniei la Madrid si de Consulatul Romaniei la Barcelona si au fost trimise in Romania, unde au fost procesate, apostilate, traduse si legalizate.

Procesul de reglementare a statutului cetatenilor straini din Spania se desfasoara in perioada 7 februarie-7 mai. Pana in prezent, peste 170.000 de cetateni romani interesati sa isi reglementeze situatia au depus cereri de obtinere a cazierului judiciar, prin toate modalitatile care le stateau la dispozitie: prezenta personala, procedura notariala, procedura consulara.

 
CROM vrea informatie mai multa si mai calitativa la TVR International PDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :491
Friday, 01 April 2005

Consiliul CROM al romanilor din Offenbach a adresat recent o scrisoare postului de televiziune TVR International, presei scrise romanesti din strainatate, si spre informarea asociatiilor romanesti din Diapora si ministrului Culturii de la Bucurestri, Mona Musca.

Scrisoarea atrage atentia asupra faptului ca pentru romanii din strainatate prezinta o mai mare importanta emisiunile informative si cele culturale decat cele de divertisment difuzatede TVRI si cere un tratament in consecinta pentru acestea, indemnand totodata la renuntarea la balastul faptului divers, in schimbul acordarii interesului cuvenit stirilor importante cu adevarat. Redam in cele ce urmeaza scrisoarea semnata de membrii CROM.

Scrisoare deschisa adresata spre difuzare postului TVR International si presei scrise romanesti din strainatate. Rugam cititi paragrafele marcate in emisiunea TVRI "Scrieti-ne, va raspundem". Spre informare: asociatiilor romanesti din strainatate si d-nei Mona Musca, ministru al culturii. Consideram TVRI o importanta veriga de legatura dintre romanii de pretutindeni si tara si va multumim pentru programul variat pe care ni-l oferiti, adaptat gusturilor diferite ale spectatorilor: in timp ce unii prefera stirile, "Idei in libertate" de H. R. Patapievici, "Vorbe despre fapte" de Marian Voicu si "Profesionistii" de Eugenia Voda (ce s-a intamplat cu ultima emisiune?), altii sunt "fanii" Soranei Belciu, ai Andreei Marin sau ai Luminitei Anghel, realizatoare de emisiuni de divertisment. Intelegem desigur ca programele sunt astfel concepute incat sa raspunda diverselor categorii de gusturi. Sustinem insa aici ca emisiunile culturale si cele care ilustreaza actualitatea politica si socio-economica trebuie sa aiba prioritate pentru noi, cei din strainatate, cel putin din doua motive: unul este ca, desi departe de tara, urmarim in permanenta cursul evenimentelor in speranta ca noi romanii vom gasi in sfirsit, dupa esecuri prelungite, calea noastra dreapta; al doilea motiv este ca in strainatate avem o supra-oferta de emisiuni de divertisment in mai multe limbi, de multe ori de calitate exceptionala, care pune in dezavantaj divertismentul romanesc. Pentru ca doamnele din emisiunile de divertisment TVRI si colegele lor sunt de la frumoase pana la superbe si de la vesele pana la exuberante, tocmai de aceea ele nu trebuie neaparat sa apara din ce in ce mai sumar imbracate, ci sa isi cultive atentia sincer interesata fata de invitatul lor, spontaneitatea discreta si rafinamentul. Dupa sondajul efectuat acum doi-trei ani asupra televiziunilor publice europene, cand TVR a fost cotata, potrivit stirilor de la TVR1 de atunci, drept "cea mai triviala televiziune din Europa", era de asteptat sa ne redresam... Nici stirile zilnice preluate de la TVR1 nu ne informeaza adecvat si sunt prea putin contracarate de emisiuni corectoare de la TVRI, de tipul "Revistei presei": daca sub guvernarea anterioara aservirea televiziunii publice partidului-stat era evidenta, si aici este suficient sa ne amintim de campania electorala PSD sustinuta in cadrul stirilor din 2004, s-ar parea ca si in prezent vechile simpatii nu s-au stins. Informatiile abunda in relatari ale unor fapte diverse, menite parca sa distraga atentia de la problemele reale ale Romaniei. Accidente de masina si de munca, incendii, intoxicatii, sinucideri se petrec curent pretutindeni, fara sa influenteze major mersul lumii. Nu e cazul ca asemenea stiri sa acapareze jurnalul. Din multitudinea de exemple ne vom opri la jurnalul din 6 martie a.c.: in prima parte sunt prezentate accidentele auto ale zilei, apoi salvarea unui fantanar de catre pompieri, inregistrata de o echipa de filmare trimisa la fata locului in satul X, este relatata pe larg in cadrul stirilor. Spre finalul jurnalului se acorda cca. doua minute incheierii Congresului PNTCD, care a avut drept rezultat infiintarea Partidului Popular Crestin. Reporterul alege in mod partinitor, neprofesionist, numai secvente stanjenitoare: certurile din pauza lucrarilor dintre traditionalisti si novatori si refuzul presedintelui Gh. Ciuhandu de a-i acorda inca o data cuvantul lui Avram Muresan. A fost evidenta intentia Departamentului Stiri al TVR1 de a plasa in derizoriu un eveniment politic important al unui partid istoric. Prea putin am dedus care sunt obiectivele si deciziile congresului.Renuntati la balastul faptului divers si acordati atentia cuvenita stirilor de reala importanta. Promovati serios cultura, care ne mentine uniti in lume si ne reprezinta in strainatate. Dorim o televiziune obiectiva, constructiva, de bun gust, care sa informeze si sa formeze telespectatorul roman, pentru ca el este raspunzator de ordinea de pe locul lui din tara. Olga Andreescu, Brandusa Massion, Alina Carp, membrii CROM Dinu Ianculescu, Dr. Gh. Olteanu, Mircea Tudoran - membrii Consiliu CROM  -Dr. Marieta Constandache - membru DRFV /Aachen.

 
Mai multe biserici ortodoxe pentru romanii din EuropaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :1265
Friday, 01 April 2005

IPS Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale si Meridionale, a aprobat recent infiintarea unor noi parohii si a numit noi preoti, incepand cu data de 1 martie, respectiv 1 aprilie 2005, venind, astfel, in intampinarea nevoilor pastorale, liturgice si misionare existente in aceasta mitropolie ortodoxa romana.

In urma deciziei luate, au luat nastere parohiile Sfantul Ioan Botezatorul Lille, Franta, Paroh pr. Ioan Mera, Sfintii Trei Ierarhi Marsilia, Franta, Paroh Ieromonah Simeon (Muresan), Cuvioasa Parascheva Chur-St. Gallen, Elvetia, Paroh pr. Alexandru-Dan Nan, Sfanta Treime Neuchatel, Elvetia, Paroh pr. Alexandru Tudor, Cuvioasa Parascheva Amposta, Spania, Paroh pr. Andrei Marandiuc, Toti Sfintii Romani Cuneo, Italia, Paroh pr. Marius Floricu, si Sfintii Apostoli Petru si Pavel San Damiano dAsti, Italia, Paroh pr. Catalin Zaharie. Totodata, au fost numiti preotii Mihai Marius Tirrier, Paroh Sfantul Apostol Andrei Montpellier, Ieromonah Protosinghel Timotei (Lauran), preot slujitor la Manastirii Inaltarea Sfintei Cruci La Malvialle, Arhimandrit Ghenadie (Serban), preot slujitor al Comunitatii monahale Sfantul Grigorie si Sfantul Martin Bondaroy-Pithiviers, Ieromonah Caliopie (Gavrila), preot misionar pentru studentii din Clermont-Ferrand si regiunea Auvergne, pr. Gheorghe Laurentiu Precup, Paroh la Sfantul Gheorghe Berna-Fribourg, pr. Ioan Postoi, preot misionar pe seama Protoieriei Spaniei, cu destinatia Granada. Alaturi de acestia au mai fost desemnati si pr. Ovidiu Hordoan, preot misionar pe seama Protoieriei Spaniei, cu destinatia Alicante- Murcia, arhimandrit Vasile (Chiritoiu), preot misionar pe seama Protoieriei Spaniei, cu destinatia Santander, pr. Ioan Risnoveanu, preot misionar pe seama Parohiei Intrarea in biserica a Maicii Domnului, Lisabona, cu destinatia Faro, pr. Gheorghe Velescu, preot misionar pe seama Vicariatului Italiei, cu destinatia Bergamo, pr. Dumitru Simut, preot slujitor la Sfantul Dimitrie cel Nou Borghesiana, pr. Sorin Petre, preot misionar la Sfanta Cruce, Italia, cu destinatia Pinerolo, pr. Iosif Ciontu, preot misionar pe seama Vicariatului Italiei, cu destinatia Valmontone, pr. Dumitru Catarig, preot misionar pe semana parohiei Sfantul Gheorghe Londra, cu destinatia provizorie Mirfield (Yorkshire), si pr. Calin Florea, Paroh la Inaltarea Sfintei Cruci Dublin, informeaza Mitropolia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale si Meridionale.

 
Marcel Tohatan si-a lansat o noua carte la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :399
Friday, 01 April 2005

Scriitorul roman Marcel Tohatan si-a lansat pe taram canadian noua sa carte intitulata Recviem Rock.

Aceasta poate fi achizitionata de la magazinul romanesc Aprozar din Toronto si de la cofetaria Amadeus din aceeasi localitate, dar vanzarile se pot face si prin intermediul internetului, la adresa http://www.dacris.com/literature, pentru cei care locuiesc in alte parti ale Canadei sau ale globului. Recviem Rock este un volum de proza scurta, publicat de editura gallery@.ro in Romania, sub ingrijirea directorului editurii, Dan Tudor, si care contine o serie de povestiri scrise de Marcel Tohatan pe parcursul ultimilor douazeci de ani, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Autorul sau este un scriitor roman care s-a stabilit in Canada si, totodata, presedintele firmei Dacris Software Inc. Dupa ce a lucrat in Romania in redactia de stiinta a Radiodifuziunii Romane, Marcel Tohan s-a apucat de dramaturgie si a dat numele primului soap-opera din Romania, Piata Rotunda. Plecarea sa din tara natala a avut loc cu putin inainte de inceperea difuzarii serialului.

 
Icoane romanesti la UCR din UngariaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :293
Friday, 01 April 2005

Postul Invierii Domnului constituie pentru romanii din Ungaria un moment prielnic pentru participarea la o expozitie de icoane ortodoxe, care va avea loc vineri, 1 aprilie, de la ora 18:00, la sediul Uniunii Culturale a Romanilor din Ungaria din Giula.

Arta religioasa care va fi prezentata pe pamant maghiar este semnata de tanarul pictor Ioan Paul Colta, fiul cunoscutului artist aradean Onisim Colta, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. La acest vernisaj va participa si corul giulan Pro Musica, ce va sutine un mini-recital cu aceasta ocazie.

 
Pagina de web a Mitropoliei Romane de la Paris apare si in limba italianaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :419
Friday, 01 April 2005

Pagina de web a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale are incepand de marti, 29 martie, si o versiune in limba italiana.

Site-ul institutiei bisericesti a fost conceput si lansat la 12 decembrie 1999, in versiune bilingva : romana si franceza, si, dupa cinci ani, la 4 noiembrie 2004, a reusit sa se imbogateasca si cu o versiune in limba spaniola, iar acum beneficiza si de varianta in limba lui Dante, informeaza mitropolia romana. Totodata, cei care se ocupa de administrarea portalului romanesc au creat in josul paginii o legatura la Calendarul Ortodox realizat in limba romana de Pr. Iulian Nistea si Gigel Chiazna (www.calendar-ortodox.ro), care ofera sinaxarul ortodox al zilei si posibilitatea consultarii sinaxarului din tot cursul anului. In ceea ce priveste acest capitol, Mittropolia spera sa poata oferi acest calendar si in celelalte limbi.

 
Doua saptamani de arta romaneasca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :271
Friday, 01 April 2005

Expozitia de arta  Under The Blue Sky  cuprinzand opere de arta ale artistilor romani va fi deschisa la Londra, in perioada 2-17 aprilie.

Curatorul acestei expozitii, Romanian Artist@ Hammersmith and Fulham Festival 2005 este Nicolae Bartos, iar evenimentul este organizat de Ionela Flood. Prima vizionare privata va fi organizata sambata, 2 aprilie, de la ora 17.30 la Hammersmith Information Centre, in 20 Broadway Shopping Centre, si se va incheia la ora 20.00. Expozitiile vor fi accesibile publicului pe intreaga lor perioada de desfasurare, intre orele 10.00-17.00. Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei Romaniei la Londra si al Institutului Cultural Roman din Londra. Mai multe detalii pentru cei interesati se pot obtine de la Centrul de Informatii, la numarul de telefon 020 87 48 30 79, sau de la organizatoarea Ionela Flood, la numarul 078 16 27 52 40.

 
Concurs de literatura deschis tinerilor autori romaniPDF Print E-mail
Valle dAosta, Italia/Romanian Global News
Accesari :263
Friday, 01 April 2005

Tinerii romani pasionati de literatura si de scris pot participa in luna mai a acestui an la consursul de scris in limba franceza  Premiul International Tineri Autori , organizat de Universitatea din Valle dAosta.

Tema editiei de anul acesta este povestea si nuvela. Scopul acestui concurs este acela de a deschide un drum tinerilor pasionati nu numai de a citi literatura ci si de a face ei insile literatura. Concursul isi propune, astfel, sa incurajeze vocatii, sa promoveze noi talente si, foarte important, sa le dea sansa de a-si edita primele creatii. Trebuie adaugata aici si dorinta de a crea noi legaturi, de a suscita schimburi, de a lega prietenii, de a intretine corespondente si aceea ca tinerii sa impartaseasca o anume idee legata de Europa. Cei interesati de participarea la acest concurs trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 15 si 20 de ani, sa prezinte un text nu mai mare de 10 pagini dactilografiate, original, inedit, care sa nu fi primit nici un premiu. Se poate participa in cadrul a doua categorii: franceza prima limba, limba materna si franceza limba a doua, sau invatata. Data limita pana la care pot fi trimise manuscrisele este de 6 mai 2005, la Inspectoratul Regional de Educatie si Cultura, Directia Activitati Culturale, la sediul sau din place Deffeyes, 1, Aoste. Juriul se va reuni la data de 2 iulie, iar ceremonia oficiala de acordare a premiilor se va desfasura in zilele de 7, 8 si 9 octombrie, la Liege, in Belgia. Evenimentul este organizat de Inspectoratul de Educatie si Cultura, in colaborare cu Asociatia Espace jeunes auteurs din Bruxelles, Asociatia Prix International Jeunes Auteurs din Geneva, Regiunea Franche-Comte si Romania.

 
Cum ma simt eu, antrenorul echipei Statelor Unite concurand impotriva fostei mele tari ?PDF Print E-mail
Indiana, SUA/Romanian Global News
Accesari :1272
Friday, 01 April 2005

Jurnalistul roman Cosmin Chivu, de la publicatia Curentul International, care apare in Statele Unite ale Americii, a realizat recent un interviu cu Bela Karolyi, directorul Centrului national de pregatire a echipei olimpice de gimnastica a SUA. Publicam, in cele ce urmeaza, raspunsurile antrenorului roman la seria de intrebari legate de viata sa personala si profesionala.

Cosmin Chivu - Speram cu totii ca metropola New Yorkeza va gazdui Jocurile Olimpice din 2012. Ce ar insemna ca acest lucru sa devina realitate?

Bela Karolyi- Nu este nici un dubiu an privinta faptului ca America a organizat cele mai grozave Jocuri Olimpice din istorie. Ma gandesc la cele din 1984 cand micuta Mary Lou Retton a castigat pentru prima data titlul suprem la individual compus pentru America. Insa in 1996 cand echipa Statelor Unite sub conducerea mea a castigat titlul suprem pe echipe a fost si mai mare sarbatoare. Desigur ca acum cand vorbim despre New York, cea mai mare metropola din lume, cu o varietate sociala si etnica nemaipomenita, sunt convins ca ar putea produce cel mai mare succes in istorie in ceea ce priveste organizarea Jocurilor Olimpice.

Cosmin Chivu- Stim ca Parisul este pe primul loc in topul oraselor preferate. Care sunt sansele reale ale New York-ului la ora actuala?

Bela Karolyi- Sunt niste vorbe de culise, secrete, care arata an diferite directii. Din discutiile pe care le-am purtat astazi cu membrii comitetului de selectie, am inteles ca ei sunt foarte optimisti si foarte incantati de ceea ce au vazut pana in prezent. Suntem impresionati de entuziasmul New York-ului, de entuziasmul general al comitetului local de organizare. Presupun ca dupa aceasta vizita balanta va trece de partea New York-lui.

Cosmin Chivu- Primarul Michael Bloomberg a dedicat mult timp pentru a face ca New Yorkul sa devina locul de desfasurare al Jocurilor Olimpice din 2012. Pe dvs v-a invitat aici tot din acelasi motiv, pentru a sustine candidatura New York-ului? Care este contributia dvs. directa la aceasta campanie?

Bela Karolyi - Desigur, invitatia a fost o surpriza placuta. Sunt incantat ca pot contribui sa zicem la cucerirea acestui succes de a aduce o alta olimpiada in Statele Unite an 2012, de faptul ca putem sa aducem inca o data gimnastica in cadrul unei alte olimpiade pe taramul american. Daca asa se va intampla, hotararea mea este sa imi prelungesc cariera de antrenor pana in anul 2012.

Cosmin Chivu - Deci sa inteleg ca aceasta hotarare ramane in picioare numai daca Jocurile Olimpice din 2012 vor avea loc in America?

Bela Karolyi - Contractul nostru se prelungeste pana in anul 2008 sigur. La ora actuala sotia mea (Marta Karolyi, n.r.) este antrenoarea coordonatoare a echipei nationale a Statelor Unite iar eu sunt Directorul Centrului National de Pregatire. Deci vom conduce aceasta activitate pana in 2008 cand va avea loc marea olimpiada din China, pe care o asteptam desigur cu nerabdare dar si cu un pic de ingrijorare. Eu am trait din pacate momentele nefericite din Moscova din anul 1980 la care nu ma gandesc cu mare placere. Dar daca se reuseste si daca acest succes va deveni o realitate, desigur ca vom prelungi activitatea noastra pana in 2012.

Cosmin Chivu- Unde credeti ca se afla gimnastica americana la aceasta ora?

Bela Karolyi- Gimnastica americana se afla intr-un moment important, de reorganizare prin prisma unui sistem pe care l-am introdus cu succes inaintea olimpiadei din Sydney. Este momentul in care un vis de 20 de ani, de lupta cu mentalitatea invechita din lumea sportului din aceasta tara, devine realitate. Am reusit sa introduc o metoda pe care de fapt si noi am folosit-o cu succes an tara in anii 70 pana an anii 80. Este un sistem care produce nu numai gimnaste de calitate dar patrunde in randurile tuturor participantilor in gimnastica, deci aducem din tineretul participant la loturile nationale, elemente valoroase. De fapt in Atena ne-am bucurat foarte mult de succesul nostru. Eu m-am bucurat dublu findca succesul a fost dublu! Am vazut echipa Romaniei cu care am avut o lupta frumoasa, superba, oferind un spectacol sportiv de mare calitate la concursul pe echipe, la care echipa Romaniei a castigat titlul suprem, iar noi argintul. In ziua urmatoare, intr-un concurs de asemenea de mare calitate si de mare frumusete, am reusit sa castigam suprema medalie de aur prin Carly Peterson la individual compus. A fost un concurs frumos, ambele echipe au fost rasplatite cu aur si aceasta a contat foarte mult pentru mine.

Cosmin Chivu - Ce a insemnat pentru dvs. ca antrenor sa lasati in urma o echipa romaneasca foarte puternica, pe care ati format-o timp de cincisprezece ani si sa treceti la conducerea altei echipe cum este cea a Statelor Unite? Cum reactioneaza omul Bela Karolyi in astfel de momente cand America trebuie sa intre in competitie cu Romania?

Bela Karolyi Traditia pe care am format-o an anii 70, 80 este o una puternica. Sunt foarte mandru ca am avut o contributie, formand aceasta traditie si legenda in jurul sportului din Romania. Este o traditie care prospera si la ora actuala, o traditie care a produs gimnaste superbe in decursul anilor si care ofera intregii lumi o antrecere atletica extraordinara, in special in timpul jocurilor olimpice. Cum ma simt eu, antrenorul echipei Statelor Unite concurand impotriva fostei mele tari ? Incantat de oportunitate, ca putem oferi aceasta calitate a sportului in gimnastica, putem oferi spectatorilor o frumusete care, inegalata de alt sport; in care lupta atletica nu se duce cu sange, prin bataie, ci prin miscari frumoase, prin gratie, prin muzica si arta. Acest lucru ma incanta pe mine. Desigur ca aici nu este vorba de nationalism, nu exista sovinism, aici este o lupta frumoasa a sportivilor pe covorul de gimnastica, in care cea mai buna castiga titlul suprem, iar cea care greseste un pic, ia locul doi. Asa a fost din toate timpurile si asa va fi. Sunt incantat de trecut, sunt incantat de prezent si voi fi foarte incantat de viitor in care sper ca vom oferi momente de mare calitate si frumusete iubitorilor de gimnastica, iubitorilor de sport.

Cosmin Chivu- Numele dvs. a fost si va ramane legat in constiinta multor iubitori ai sportului de cel al unei mari gimnaste - Nadia Comaneci. Ce a insemnat momentul acela si cum il vedeti acum din perspectiva a peste douazeci si cinci de ani ?

Bela Karolyi- Da, aceasta este ca prima dragoste, cu timpul este tot mai frumoasa, tot mai pura, si pare tot mai uimitoare. A fost un moment pe care in vremea aceea nici nu l-am realizat de fapt, ce fel de revolutie in sportul gimnasticii a creat, ce impact a avut aceea performanta, a echipei in general si in special a Nadiei la Jocurile de la Montreal. Nu am realizat fiindca eram prea tineri, nu aveam un precedent din care sa tragem concluziile, ce fenomen se petrece in jurul nostru. Desigur mici gustari in ceea ce priveste gloria post-olimpica am avut si noi pe vremea lui Ceausescu cu sarbatoririle, cu panorama care s-a facut in jurul nostru. A fost partea mai putin placuta, mai putin dorita in special de mine fiindca a contribuit foarte mult la distrugerea spiritului de munca si de viata organizata a fetelor de la lotul national.

Cosmin Chivu - Pastrati acelasi spirit de viata organizata aici in America? Aveti o metoda proprie pe care o aplicati?

Bela Karolyi - Este foarte important sa fie introdusa o viata disciplinata a sportivelor. Cand spun disciplinata nu ma gandesc ca o iau razna si fac nebunii. O viata disciplinata anseamna echilibru, incepand cu somnul, odihna si continuand cu regimul de antrenament si cu dieta. A fost foarte greu ca toate aceste lucruri sa fie aplicate aici findca copiii stau acasa. Eu nu puteam sa intru in casa si sa dictez parintilor cum sa-si educe copii, cum sa le organizeze timpul, cum sa-i ajute ca sa poata produce performantele acestea grozave. Dar incetul cu incetul am realizat un succes extraordinar organizand pentru prima data in istoria acestei tari un regim centralizat de pregatire care nu este de tip est european ca pe vremuri. Nu este o centralizare permanenta, ci le chemam pentru 6-7 zile cand lucram cu fetele, apoi le trimitem acasa. Deci stau cu familiile, dar le putem educa, le putem indruma, si astfel a aparut o schimbare de calitate extraordinara.

Cosmin Chivu- In luna ianuarie ati vizitat Romania intr-un moment in care gimnastica noastra se confrunta cu schimbari interne, prin plecarea temporara de la conducerea echipei nationale a lui Octavian Belu. S-a scris in presa ca vizita dvs. a fost legata de aceasta schimbare. Este adevarat?

Bela Karolyi Nu, absolut. A fost o vizita familiala pe care o facem in fiecare an in jurul Anului Nou sau la inceputul lunii ianuarie, sa taiem si noi porcul ca toti oamenii si sa ne bucuram de familie si de prieteni. Din pacate a fost o efervescenta as spune negativa in jurul acestui lucru prin specularea de a lua bani de la fete, de a nu da bani la fete, deci un lucru care din pacate nu mi-a facut nici o placere sa-l urmaresc. Dar cred ca lucrurile se vor rezolva si vor reveni la normal. Gimnastica romaneasca este o mandrie nationala, deci sa distrugi o structura faimoasa, o organizare care se bazeaza pe suportul tuturor, de la cel mai sarac pana la cel mai bogat, este imposibil. Nu vad nici un fel de esec, nu vad nici un fel de dezastru, urmand acest mic, sa zicem incident.

Cosmin Chivu- In ultimele luni am vazut tot mai mult imaginea dvs. asociata cu cea a companiei de telecomunicatii WDT. Care sunt motivele pentru care ati acceptat aceasta colaborare?

Bela Karolyi- E o poveste foarte draguta. Cu un an si ceva in urma am fost invitat de fosta mea gimnasta Teodora Ungureanu (vicecampioana olimpica de la Montreal) la o masa si la o intalnire prieteneasca la dansii acasa. Dorina, draguta ca de obicei a gatit o cina grozava. Am tot vorbit, la un pahar de vin, despre vremurile de altadata, despre prieteni, despre cunostiinte din vremea 76-78, am tot vorbit si Dorina le stia pe toate. Zic Dorina cum le stii pe toate?. Pai toata ziua vorbesc cu ele. Pai cum adica, vorbesti cu fetele care sunt acum prin Franta, Anglia, Australia, prin Romania? Si zice Da, vorbesc toata ziua!. Dorina draga, zic eu, dar asta probabil te costa o avere.Nu, nu, nu, zice ea. Cum adica, cam cat platesti tu pe luna? Pai zice in jur de 60-70 de dolari pe luna. Dorina draga, eu platesc 600-700 de dolari pe luna si nu vorbesc deloc aproape, restrans poate o data la doua saptamani cu cei de acasa. Adica cum? Pai cum, tu nu stii dar este compania asta a noastra noi ne-am conectat la ea uite cat vorbesc ... uite chitantele. Mi-aduce chitantele si nu-mi credeam ochilor, adica 15-20 de minute cu tara costa un dolar si jumatate- doi, desigur imediat am sarit si eu. Sigur vreau sa ma inscriu, da-mi numarul de telefon, am dat telefon la 1-888-766-2642 si m-am inscris. WDT este o companie an care entuziasmul organizatorilor, entuziasmul general dar si al participantilor, inclusiv eu, este extraordinar. La ora actuala am posibilitatea sa vorbesc cu toata lumea, fara restrictii, fara a numara minutele si secundele cat am vorbit, fara a avea grija de a fi intrerupt, fara a avea grija de a nu fi conectat. Este o situatie la care am visat si sigur ca acest vis este amplinit la ora actuala. Este o companie serioasa, an plina dezvoltare, o companie care in curand va oferi pana si convorbiri la celular care cred va fi cel mai mare succes an telecomunicatia americana. Pot vorbi de oriunde ma aflu. Cand sunt plecat, tin legatura directa cu echipa si cu conducerea echipei, cu antrenorii, dand direct indicatii, care nu sunt de scurta durata. Posibilitatea aceasta de a fi conectat cu toata lumea, pentru mine inseamna mai mult decat am visat vreodata.

Cosmin Chivu- Deci sa inteleg ca succesul gimnasticii americane trece la ora acesta si prin WDT?

Bela Karolyi- Sa va spun un secret. Sunt in proces ca toata federatia de gimnastica americana sa-si schimbe toate liniile de la faimoasa AT&T la WDT. Se fac niste demersuri la ora actuala, se discuta, iar daca acest lucru devine realitate, care probabil se va intampla an minimum 2-3 saptamani, eu cred ca atunci intr-adevar, cum ati spus dvs, va fi un succes comun al gimnasticii americane cu WDT.

Cosmin Chivu- Ce mesaj aveti pentru romanii care locuiesc an Statele Unite?

Bela Karolyi - Mesajul meu, ca intotdeauna, a fost un mesaj plin de consideratie pentru toti cei ce avut curajul sa faca acest pas, sa vina in lumea noua, sa inceapa o viata noua, sa lase in urma lor familii, prieteni si un fel de viata. Ii felicit din inima si le doresc toate cele bune si inca o data as putea sa reamintesc ca sigur nici aceasta nu este o tara perfecta, pentru ca nu exista o tara perfecta dar tot este cea mai buna tara din lume la ora actuala. Deci haideti inainte! Cu acest prilej va doresc sa aveti multa incredere ca viitorul va fi frumos pentru noi toti!

 
Romania incearca sa atraga investitori olandeziPDF Print E-mail
Haga, Olanda/Romanian Global News
Accesari :400
Friday, 01 April 2005

Romania va participa la Ziua Internationala a Comertului care se va desfasura sambata, 2 aprilie, la Haga, informeaza Ambasada Romaniei in Olanda.

Acest eveniment dedicat afacerilor trans-frontaliere se va desfasura in 14 localitati din Tara Lalelelor, la initiativa Camerei de Comert olandeze. Scopul evenimentului este sa ofere intreprinzatorilor olandezi informatii despre anumite aspecte legate de afacerile care se pot face in afara tarii, o atentie deosebita fiind dedicata pietelor in expansiune din Europa Centrala si de Est. Standul Romaniei va fi gazduit de Ambasada Romaniei la Haga si va fi reprezentat de diplomati romani care vor raspunde la toate intrebarile celor interesati de colaborarea cu mediul de afaceri roman si vor imparti brosuri informative referitoare la industria din Romania si la proiectele de investitii.

 
O noua ruta aeriana care leaga Canada si RomaniaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :305
Friday, 01 April 2005

Incepand cu 22 iunie 2005, romanii care vor sa ajunga mai repede din Canada in Romania, sau invers, au la dispozitie o noua ruta de zbor pe directia Toronto-Timisoara.

Noul parcurs aerian este o initiativa a companiei canadiene Skyservice Airlines, un operator de zbor tip charter care are sediul la Toronto si care va avea inclus in programul sau estival aceasta ruta. Plecarea se va face din aeroportul Toronto Pearson, cu sosire la aeroportul timisorean Traian Vuia TSR. Zborurile vor fi saptamanale, decolarea de pe aeroportul canadian facandu-se miercurea, iar cea din Romania joia. Avioanele care vor transporta pasagerii sunt de tipul Boeing 757-200ER, iar pretul unui bilet va fi de 1000-1200 de dolari canadieni, echivalentul a 638-765 de euro. Plecarile vor avea loc pana pe 14 septembrie, toate zborurile efectuand o escala la Dublin. Cei care doresc sa afla mai multe informatii despre acest zbor, pot accesa pagina de web a companiei din Toronto, la adresa http://www.maxxtours.com.

 
Continua concertele pentru Trio ContrastePDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :260
Friday, 01 April 2005

Capitala Germaniei va gazdui sambata, 2 aprilie, la Galeria Forum Berlin spre Mare, un concert simfonic la care va participa ansamblul Trio Contraste din Timisoara.

Evenimentul va incepe la ora 19:00 si va contine lucrari compuse de muzicieni romani si straini, precum Helge Jung, Eugen Wendel, John Campbell, Violeta Dinescu, Aurel Stroe sau Corneliu Dan Georgescu, informeaza pagina rom2.de. Concertul pe care il va sustine grupul timisorean vine in completarea vernisajului artistului chinez Yu-Feng, ale carui lucrari pot fi admirate la galeria din Berlin. Locul de desfasurare al acestei manifestari se afla la adresa Kollwitzstr. 54, 104058 Berlin.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions