Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Romani Celebri: Ilie Balaci Printul DesertuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :401
Sunday, 03 April 2005
Desi a existat la un moment dat pericolul ca fotbalul sa il piarda in favoarea gimnasticii, Ilie Balaci a fost un talent veritabil, reprezentativ pentru vechea scoala romaneasca de fotbal.

Cariera sa a inceput la Craiova, unde la varsta de 16  ani evolua deja in echipa mare a Craiovei si in echipa nationala de juniori. La numai 17 ani are sansa de a promova in nationala mare, facandu-si debutul la Paris, pe Parc de Princes. La echipa sa de club era unul dintre cei mai indragiti fotbalisti si un lider pentru coechipierii sai, avand o contributie decisiva la castigarea Cupei Romaniei de catre Craiova in 1977 si 1978. A ajuns cu echipa din Banie chiar pana in pragul finalei Cupei UEFA, marcand impotriva Benficai Lisabona si animand sperantele romanilor. Probleme de sanatate, in special la menisc l-au facut sa stea anul acela pe bara o perioada mult prea indelungata, iar revenirea nu a mai fost niciodata la capacitatea initiala. A plecat de la Craiova si s-a tot plimbat intre F.C. Olt si Dinamo Bucuresti, indepartandu-se de imaginea cunoscuta de catre fanii sai. Primul sau meci in Divizia A, a fost in anul 1973, alaturi de Universitatea Craiova, iar ultimul, cu 14 ani mai tarziu, in 1987, pe cand juca la Dinamo. La echipa nationala a avut 69 de meciuri si 8 goluri.

Pe ultima parte a carierei sale, Balaci a devenit antrenor, pregatind mai multe echipe de fotbal din Tunisia, Maroc, Arabia Saudita, Qatar si Emiratele Arabe Unite si obtinand performante deosebite. Ultimul sezon, 2003-2004, l-a prins la carma echipei arabe Al-Ahli, alaturi de care a castigat Cupa Presedintelui din tarile arabe. Conducerea echipei Al-Ahli l-a concediat pe Ilie Balaci la inceputul lunii ianuarie a acestui an, reziliindu-i contractul chiar inainte de partida castigata imptriva celor de la Al-Wasl, pentru ratarea Cupei, la loviturile de departajare.

 
Se apropie data limita de inscriere pentru Premiul Corneliu M PopescuPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :246
Sunday, 03 April 2005
Data limita pana la care se mai pot face inscrieri pentru Premiul Corneliu M. Popescu pentru traducere de poezie europeana este 31 mai.

Premiul este deschis culegerilor de poezie publicate in intervalul martie 2003-martie 2005 ce contin poezie tradusa dintr-o limba europeana in limba engleza. Este vorba despre un eveniment organizat de Societatea de Poezie (The Poetry Society) si sponsorizat de Fundatia Ratiu UK, al carui premiu este in valoare de 1.500 de lire sterline. Din juriul concursului fac parte Alan Brownjohn si dr. Mike Phillips. Cererile pentru inscriere pot fi trimise pe adresa Translation Prize, The Poetry Society, 22 Bettreton Street, London WC2H 9BX. Trebuie trimise pe aceasta adresa trei copii ale cartii care se doreste sa intre in concurs, iar limba originala a poemelor traduse trebuie specificata. Mai multe detalii pot fi obtinute la numarul de telefon 020 7420 9892 sau la adresa de e-mail competition@poetrysociety.org.uk. Premiul Corneliu Popescu, acordat o data la doi ani, promoveaza poezia europeana tradusa in limba engleza. Cel care a dat numele acestui premiu a fost cel care a tradus in engleza opera unuia dintre cei mai insemnati poeti romani, Mihai Eminescu. Corneliu Popescu a murit la frageda varsta de 19 ani, in urma cutremurului violent din Romania, din martie 1977. Premiul Corneliu M Popescu pentru Traducere de Poezie Europeana este unul dintre proiectele culturale initiate de Ion Ratiu in anii 80. Ion Ratiu este o personalitate bine cunoscuta in calitate de politician, om de afaceri, un mare filantrop, un campion al democratiei si un suporter al artelor. De-a lungul vietii sale el a fost unul dintre cei mai dedicati promotori ai studiului limbii romane, culturii si civilizatiei romanesti in jurul lumii, informeaza Centrul Cultural Roman de la Londra.

 
Proiectul de conservare a Castelului Banffy din Romania continuaPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :289
Sunday, 03 April 2005
Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, Oficiul National pentru Mostenire Culturala din Ungaria, Institutul pentru Conservarea Cladirilor Istorice din Marea Britanie si Fondul Transilvania din Romania organizeaza luni, 4 aprilie, de la ora 13:00, la Institutul Cultural Roman din Londra, o prelegere pe tema Mostenirii Culturale din Romania: Rolul Proiectului de Conservare a Castelului Banffy din localitatea romaneasca Bontida.

Discutia va avea loc la sediul institutului, situat la adresa 1 Belgrave Square, London SW1X 8P. La acest eveniment vor lua cuvantul Stephan Roman, director al Consiliului Britanic din Sud-Estul Europei, dr. Sergiu Nistor, din partea ministerului roman, dr. Deme Peter, director de Relatiii Publice la Oficiul National pentru Mostenire Culturala din Ungaria, David Baxter, director european al proiectului Bontida, Csilla Hegedus, director executiv al Fondului Transilvania, si Serban Cantacuzino, fondator al Pro Patrimonio, informeaza Ambasada Romaniei la Londra. Dezbaterea va trata mai multe teme adiacente, printre care se afla schimbarile strategice in ajutorul guvernamental pentru restaurarea monumentelor istorice, cooperarea trans-frontaliera in promovarea mostenirii culturale, rolul parteneriatului in promovarea mostenirii culturale in Romania si potentialul continuu al implicarii britanice in acest proiect. Proiectul de Conservare a Castelului Banffy, Bontida, a inceput in anul 2001 si a reusit in anii acestia sa isi atinga o mare parte din scopurile propuse initial. Obiectivul principal al proiectului a fost sa promoveze excelenta in domeniul conservarii mediului istoric si, in mod deosebit, sa transmita mai departe metodele traditionale de construire care pot fi folosite pentru a repara si mentine constructiile istorice. Activitatea proiectului este sutinuta finaciar de Ministerul Culturii si Cultelor din Romania, Consiliul Britanic, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, Ministerul Culturii din Ungaria, Oficiul National pentru Mostenire Culturala din Ungaria, Uniunea Europeana si Fondul Transilvania.

 
Problemele romanilor din Ungaria vor fi dezbatute la SercadPDF Print E-mail
Sercad, Ungaria / Romanian Global News
Accesari :465
Sunday, 03 April 2005
Comisia pentru Minoritatile Nationale si Etnice din judetul Bichis se va intruni marti, 5 aprilie, la sala Primariei din Sercad, pentru a trata mai multe subiecte aflate in prioritatile comisiei.

Printre acestea se inscriu discutarea problemei minoritatii romanesti din localitatile judetului, viata acestor comunitati, manifestarile pe care ele le desfasoara, dar si conditiile de functionare, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Presedintele Autoguvernarii Romanesti din Crastor, Mihai Ianc, si presedintele Autoguvernarii Romanesti din Sercad, Teodor Balint, vor fi cei care vor face publice rapoartele intocmite cu acesata ocazie. De asemenea, in cadrul zilei de marti se vor vizita si cateva institutii de invatamant din oras.

 
Concert de pian la Institutul Cultural Roman din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :276
Sunday, 03 April 2005
Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu din Berlin gazduieste luni, 4 aprilie, un concert de pian pe care il va sustine muzicianul roman Cristian Petrescu. Recitalul va incepe la ora 19:30 si se va desfasura sub titulatura Trei sute de ani de muzica de pian in patru seri, informeaza pagina rom2.de. Din program fac parte lucrari de Domenico Scarlatti, Jean-Philippe Rameau si Johann Sebastian Bach. Cristian Petrescu a obtinut in luna februarie a acestui an distinctia "Diapazonul de aur" din partea revistei franceze Diapason, pentru recenta reeditare a triplului compact disc cu integrala lucrarilor pentru pian de George Enescu. Compozitorul si pianistul Cristian Petrescu a primit din partea criticului revistei, Alain Couchard, denumirea de pianist remarcabil, care raspunde cu vitalitate si subtilitate la originalitatea surprinzatoare si discreta a lui Enescu.
 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions