Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Ridicarea Catedralei Neamului - problema de siguranta nationalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :444
Thursday, 07 April 2005

Statul Major al Armatei a atras atentia in privinta imposibilitatii amplasarii Catedralei Mantuirii Neamului pe Dealul Arsenalului.

SMJ subliniaza ca noul lacas de cult al romanilor ar putea aduce atingere sigurantei nationale prin amplasarea sa intre Ministerul Apararii Nationale si Casa Poporului, pentru ca zona respectiva este foarte importanta pentru siguranta nationala. Cazul catedralei va fi, in consecinta, luat in discutie in cadrul primului Consiliu Suprem de Aparare a Tarii, cand seful SMJ, Eugen Badalan, il va informa pe presedintele Basescu in legatura cu structurile militare care functioneaza in zona in care se va construi catedrala. Senatorii cred, la randul lor, ca este imposibil sa fie construita Catedrala deasupra unei zone in care functioneaza in prezent structuri militare, fiind vorba in primul rand despre tunelul care leaga Palatul Cotroceni de Casa Poporului. Totodata, ei mai cred ca un astfel de proiect este normal sa fie discutat cu toate institutiile inainte de a fi aprobat de Executiv si este inexplicabil de ce Guvernul a acordat totusi aprobarea sa ridicarii Catedralei Manturii Neamului intr-o zona militara.

 
Fotografiile jurnalistilor romani expuse la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :438
Thursday, 07 April 2005

Rapirea celor trei colegi jurnalisti de la Prima TV si de la Romania Libera, Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci, respectiv Ovidiu Ohanessian a mobilizat oamenii si in capitala franceza.

Organizatia Reporters sans Frontieres si publicatia franceza Liberation a organizat saptamana aceasta mai multe manifestari in sprijinul jurnalistilor rapiti in Irak. Miercuri, 6 aprilie, jurnalisti romani de la Prima si Romania Libera, colegi cu cei trei ostatici din Irak au avut o intalnire cu secretarul asociatiei Reporters sans Frontieres, Robert Menard si cu directorul Liberation, Antoine de Gaudemar, iar joi, 7 aprilie, fotografiile celor trei romani urmeaza sa fie expuse in Paris, in Piata Natiuniii, intr-un gest de solidaritate normala, asa cum spune directorul publicatiei franceze Liberation. In acelasi timp, Secretarul RSF crede ca batalia pentru eliberarea Marie Jeannnei, lui Sorin si Ovidiu ar fi discreditata daca Franta nu s-ar implica si de data aceasta si nu i-ar trata pe romani ca pe ziaristi ai oricarei tari membra UE.

 
Belu si Bitang semneaza noi contracte cu COSRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :354
Thursday, 07 April 2005

Antrenorii lotului olimpic feminin de gimnastica, Octavian Belu si Mariana Bitang, vor semna contracte pe patru ani cu Comitetul Olimpic si Sportiv Roman.

Acestea vor fi negociate anual sau, in functie de situatie, chiar din sase in sase luni. Conditiile existente in contract sunt destul de permisive si nu prevad obiective foarte precise, ci mentinerea acestui sport la nivelul de performanta pe care il poseda in momentul de fata. Secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, nu a precizat care este valoarea contractelor, explicand ca nu poate divulga acest aspect din cauza unei clauze de confidentialitate existente. Potrivit unor informatii din COSR, cei doi antrenori ar urma sa primeasca un salariu lunar de 5000 de dolari.

 
PF Teoctist, inlocuit de IPS DanielPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :405
Thursday, 07 April 2005

Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a fost delegat de PF Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, sa conduca delegatia romana ce va reprezenta tara noastra la funeraliile Papei Ioan Paul al II lea care vor avea loc vineri, 8 aprilie, la Roma.

Desi se stabilise initial ca Romania sa fie condusa la funeralii de intai statatorul bisericii romane, din cauza unor probleme de sanatate PF Teoctist nu va mai putea sa mearga in capitala Italiei. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a declarat pentru Mitropolia Moldovei si Bucovinei faptul ca IPS Daniel va inmana oficialilor Vaticanului un mesaj din partea patriarhului roman. Din delegatia bisericeasca care va pleca spre Roma joi, 7 aprilie, mai fac parte IPS Iosif, al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala, PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal si PS Siluan, episcop vicar al Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale.

 
S-a stins din viata monseniorul Octavian BarleaPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :411
Thursday, 07 April 2005

Monseniorul Octavian Barlea, un bun pastor de suflete si un intelectual crestin unit de mari dimensiuni a incetat din viata la Munchen marti, 5 aprilie.

Nascut la 5 mai 1913 in comuna Mogos, judetul Alba, monseniorul Octavian Barlea a absolvit Academia Teologica din Blaj si a obtinut primul titlu de doctor la Academia Urbaniana din Roma, in 1942, cu teza de doctorat intitulata Despre confesiunea ortodoxa: Petru Movila. Un al doilea doctorat, ulterior studiilor la Institutul Pontifical pentru Studii Orientale l-a obtinut in 1943, cu teza Historia romena: Joannes Babb, Episcopus Fagaransiensis. Activitatea sa pe taram religios si intelectual, desfasurata in mai multe tari europene Italia, Franta, Germania si in Statele Unite, a dat numeroase si frumoase roade. Dupa cel de-al treilea razboi mondial, trimis de Vatican in Germania, cu insarcinarea ajutorarii romanilor refugiati aici inaintea opresiunii comuniste din tara, s-a ocupat cu devotament de soarta acestora, acordandu-le ajutoare in alimente, medicamente, imbracaminte, precum si sute de burse pentru studentii romani din Austria si Germania, conducand singur un autocamion al Crucii Rosii Americane. A primit in 1952 din partea Papei Ioan al XIII-lea titlul oficial de monsegnore. A infiintat in 1950 revista bilunara Indreptar, devenita din 1953 Perspective, cu problematica nationala si religioasa, pe care le-a condus si redactat pana in preziua mortii sale. A infiintat in 1957, la Roma, Societatea Academica Romana din exil, iar in 1973, in California, la Universitatea Berkeley, Academia Romana de Stiinte si Arte. In 1981 a inaugurat la Munchen cu sprijinul Ordinariatului Episcopal din Munchen Freising Centrul Cultural Romanesc, unde si astazi are loc o mare parte a manifestarilor culturale romanesti din capitala Bavariei. A fost colaborator pe teme religioase al postului de radio Europa Libera. Inmormantarea lui Octavian Barlea va avea loc vineri 8 aprilie, orele 13,00, la cimitirul Waldfriedhof, din Munchen.

 
Ministrul olandez al Afacerilor Europene, in vizita la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :229
Thursday, 07 April 2005

Ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, se va iantalni vineri, 8 aprilie, la sediul institutiei pe care o reprezinta, cu ministrul pentru Afaceri Europene al Regatului Tarilor de Jos, Atzo Nikolai.

Intrevederea va avea loc la ora 12:30 si va fi urmata de declaratii de prea ale ambilor oficiali. Totodata, dupa terminarea acestora, ministrul Ene Dinga si negociatorul-sef Leonard Orban, vor oferi detalii in legatura cu publicarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE care se va putea vizualiza si pe site-ul ministerului in aceeasi zi, se arata intr-un comunicat de peresa emis de MIE.

 
Romania pregateste observatori la activitatile Consiliului EuropeanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Thursday, 07 April 2005

Ministerul Afacerilor Externe a organizat, in perioada 4-5 aprilie, in colaborare cu Secretariatul General al Consiliului UE, la Bruxelles, un seminar privind pregatirea participarii reprezentantilor Romaniei, in calitate de observatori, la activitatile Consiliului.

Dupa semnarea Tratatului de Aderare, prevazuta a avea loc la 25 aprilie, la Luxemburg, Romania va lua parte la activitatile Uniunii Europene, fiind in masura sa-si prezinte pozitiile si sa se consulte, in acest cadru, cu statele membre ale Uniunii. A fost prezentat modul de functionare a structurilor de lucru ale Consiliului UE si au fost discutate modalitatile de racordare optima a institutiilor romanesti la procesul decizional comunitar. Seminarul s-a adresat diplomatilor si functionarilor romani de nivel inalt (directori generali sau directori), responsabili, in cadrul institutiilor lor, de domeniul afacerilor europene. Au fost reprezentate Administratia Prezidentiala, Guvernul Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Integrarii Europene, celelalte ministere si institutii centrale. Participarea din partea Secretariatului General al Consiliului UE a fost, de asemenea, la nivel de director general. Seminarul se inscrie in linia actiunilor organizate anul acesta de Ministerul Afacerilor Externe, in virtutea responsabilitatilor ce ii revin pentru pregatirea unei aderari de calitate a Romaniei, prin sustinerea pregatirii institutiilor sectoriale pentru statutul de observator la UE. Acesta este cel de-al doilea eveniment de gen, dupa seminarul organizat impreuna cu Institutul de Administratie Publica din Dublin, in perioada 17-18 martie 2005.

 
Prima conferinta de consiliere in vederea alegerii carierei in RomaniaPDF Print E-mail
Targu Mures, Romania/Romanian Global News
Accesari :305
Thursday, 07 April 2005

Romanii vor avea pentru prima oara, in perioada 31 mai-4 iunie, ocazia sa ia parte la o conferinta internationala destinata consilierii in cariera.

Career Counseling and the Global Labor Market (Consilierea carierei in conditiile globalizarii pietei muncii) este primul eveniment de acest gen, organizat in tara noastra de Universitatea Petru Maior din Targu Mures si de Centrul de Informare si Consiliere pentru Cariera. Presedintele de onoare al conferintei este Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, iar presedintia Comitetului Stiintific este asigurata de dl. dr. Mihai Jigau de la ISE Bucuresti. Conferinta se bucura de o larga participare internationala, oferind astfel garantia unui adevarat eveniment stiintific. Sunt invitate delegatii din state precum SUA, Canada, Germania, Noua Zeelanda, Italia, Turcia, China, Bulgaria si Cehia. Pe aceasta cale, organizatorii lanseaza o invitatie si catre alte cadre didactice si specialisti in domeniu, care fac parte din Centre de Informare si Consiliere pentru Cariera, Centre Judetene de Asistenta Psihopedagogica sau colective didactice din DPPD si Facultati de Psihologie, Stiinte Economice, companii, etc. Conditiile de participare pot fi aflate pe pagina de web a conferintei http://www.upm.ro/career_center/main1.htm. In preziua deschiderii oficiale a conferintei, organizatorii vor crea conditiile necesare desfasurarii a doua traininguri, menite sa faciliteze dezvoltarea profesionala a consilierilor pentru cariera si a unor categorii de specialisti cu responsabilitati manageriale, din institutii publice si companii. Pregatirea va fi sustinuta de profesori din Germania si Canada si se va finaliza cu certificare internationala.

 
Dina Vass - doua saptamani de turneu in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :316
Thursday, 07 April 2005

Indragita interpreta internationala Dina Vass va sustine in perioada imediat urmatoare un turneu de doua saptamani in Romania.

Solista va veni din nou in Romania joi, 7 aprilie, pentru promovarea recent lansatului sau album Liberation. Turneul va cuprinde cateva dintre cele mai importante orase din tara: Bucuresti, 8 aprilie - club Cuando; Constanta, 9 aprilie - Casino Constanta; Deva, 15 aprilie - Bobo's club; Arad, 16 aprilie - club Renaissance; Brasov, 21 aprilie - discoteca No problem; Braila, 22 aprilie - Club XXL. Dina Vass se va intoarce in Anglia in 23 aprilie pentru a sustine o serie de concerte, insa promite ca va reveni in Romania cat de curand.

 
Ansamblul sucevean Bucovina va reprezenta Romania la HelsinkiPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romanian Global News
Accesari :295
Thursday, 07 April 2005

Ansamblul Folcloric Bucovina al Scolii de Arta din Suceava si mesterul popular Marcel Colibaba, din Radauti, vor participa la Helsinki la Zilele culturii romanesti care se vor desfasura in perioada 25-30 aprilie.

Artistii suceveni au pregatit pentru acest eveniment un bogat repertoriu din care nu lipsesc cantecele si dansurile populare din Bucovina, Oltenia, Dobrogea, Ardeal si Maramures. In ceea ce-l priveste pe mesterul roman, acesta va instala in Centrul Cultural International din capitala Finlandei un atelier de creatie in ceramica si va oferi demonstratii live tuturor celor care vor il vizita. Primul spectacol pe care il vor sustine membrii ansamblului Bucovina va avea loc in prima zi a manifestarii, pe 25 aprilie, zi care coincide cu momentul in care Romania va semna Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. Alaturi de suceveni, la acest spectacol vor participa si alti artisti din mai multe zone ale tarii. Totodata, Bucovina are privilegiul de a sustine si ultimul spectacol din cadrul zileor culturii romanesti, fiind astfel cei care inchid manifestarea, informeaza un cotidian sucevean. Grupul folcloric de la Suceava participa la acest eveniment ca urmare a invitatiei facuta de atasatul cultural al Ambasadei Romaniei la Helsinki, cel care i-a putut admira pe artisti intr-un spectacol pe care acestia l-au sustinut in 2004 la Suceava.

 
Un nou portal informativ pentru amatorii de calatoriiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :297
Thursday, 07 April 2005

Romanii din tara si de pete hotare au la dispozitie un nou portal privind transportul de persoane in trafic interurban si international, prin intermediul caruia vor putea sa faca rezervari pe rute din Romania si din strainatate.

Pagina de web se popate accesa la adresa www.autogari.ro si furnizeaza informatii privind orarele mijloacelor de transport, companiile care opereaza diverse trasee, precum si autogarile pe care acestea le folosesc, se arata intr-un comunicat de presa emis de portal. Deoarece informatiile sunt verificate si aduse la zi saptamanal, administratorii site-ului ii asigura pe utilizatori ca nu vor exista erori, iar cei care vor parcurge paginile electronice vor fi satisfacuti de rezultatele cautarii. Inscrierea transportatorilor in portalul Autogari.ro este gratuita, site-ul oferind partenerilor si date statistice care ii pot ajuta la stabilirea orarului autovehiculelor, numarului optim de locuri sau rutelor cerute de clienti.

 
Iurie Rosca justifica apropierea de VoroninPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :384
Thursday, 07 April 2005

 "Am votat pentru Voronin ca sa realizam ce am scandat in ultimii patru ani in strada si pentru ca el a dorit sa-si asume toate riscurile in promovarea reformelor democratice in Republica Moldova", a declarat marti, la PRO TV Chisinau presedintele PPCD Iurie Rosca, adaugand ca votul a fost "unul neasteptat, socant, cumva scandalos pentru opinia publica".

El a spus ca Republica Moldova este o tara in tranzitie, care are aspiratii europene si in situatia actuala "ea nu trebuie sa inventeze ceva nou, dar trebuie sa imite ce au facut alte state, care deja au trecut aceasta faza". "In toate parlamentele tarilor-membre ale UE toti deputatii au votat solidar tot setul de legi, care a determinat reforma politica, economica si sociala. Republica Moldova a capatat aceasta sansa la 22 februarie, cand a fost semnat Planul de actiuni UE-Republica Moldova. Nici o data nu am avut un program national, pe compartimente, si o perioada exacta limitata in timp, - 3 ani, care trebuia sa ne aduca in situatia de a privi mult mai responsabil lucrurile si de a cauta punctele de tangenta", a declarat Rosca. Referindu-se la discursul sau din 4 aprilie, el a spus ca "acesta a urmat dupa intelegerea pe care a stabilit-o anterior cu Voronin - de a realiza, de comun acord, exact 10 propuneri, care poarta un caracter exclusiv legislativ". "Este vorba despre ajustari legislative, care trebuie sa consolideze institutiile democratice si sa echilibreze raporturile intre ramurile puterii si sa apropie Republica Moldova de perspectiva europeana. Atat si nimic mai mult. Nu am inaintat drept conditii ideile principiale ale PPCD, cum ar fi iesirea din CSI, aderarea la NATO, schimbarea denumirii limbii etc, deoarece suntem realisti. Nu pretindem ca Voronin sau majoritatea parlamentara, comunista, sa imbratiseze platforma PPCD. Am cautat sa identificam acele probleme, care nu pot fi combatute nici sub o forma de catre nici un partid politic rezonabil inclusiv si, in primul rand, de Partidul Comunistilor, care, aflandu-se la guvernare, a semnat Planul de actiuni. Asta ne intereseaza pe noi, dar aceasta nu insemna ca PPCD renunta la propriile optiuni si la propria doctrina si aspiratii, care raman constante". Rosca a precizat ca in intelegerea cu Voronin conteaza "limita in timp in care trebuie realizata aceasta intelegere". "Nu este simplu. Este un proiect de cooperare legislativa pentru patru luni, timp in care noi trebuie sa cooperam la elaborarea unui cadru legislativ functional, care sa ne permita ca peste patru luni sa spunem ca am facut un pas inainte pentru opinia publica, interesul national si imaginea Republicii Moldova (...) Acum patru ani, comunistii vroiau doua limbi de stat, sa fie parte a spatiului militar al CSI, federalizarea Republicii Moldova. Intre timp, s-au schimbat niste lucruri, dar nu s-a schimbat politica interna a statului. Avem probleme cu functionarea institutelor democratice, cu libertatea de exprimare, apararea drepturilor in justitie si daca oponentii nostri au spus ca sunt gata sa coopereze in realizarea acestui proiect national comun, nu puteam sa nu acceptam acest lucru. Sunt obligat sa fiu un actor politic activ, sa lucrez pentru realizarea obiectivelor mele. Eu imi propun, si o spun in fata intregii natiuni, ca in urmatoarele patru luni sa miscam carul din loc. Totodata, sunt constient ca in acest timp nu se va reusi rezolvarea tuturor aspiratiilor noastre, dar daca din cele 10 puncte vor fi solutionate 7-8, vom putea spune ca s-a facut ceva in tara asta", a declarat Rosca. Referindu-se la desemnarea noului Guvern, el a specificat ca majoritatea parlamentara are 56 mandate pentru a instala viitoarea garnitura guvernamentala. "Nu vad de ce Voronin ne-ar cere parerea sau ne-ar propune posturi. Ceia ce ne dorim noi este ca viitorul Guvern sa fie mult mai bun decat cel care a fost pana la ora actuala. Vedem ce surprize placute ne-a oferit presedintele Voronin cand l-a propus pe Marian Lupu in functia de speaker. Este o candidatura ireprosabila, un profesionist care inspira incredere si care trebuie sa valorifice aceasta incredere. Acum este necesar sa apara fete noi, luminoase, capabile sa depaseasca nivelul atins de fostul Guvern. Consider ca Voronin si majoritatea parlamentara ar trebui sa faca un efort si sa identifice cele mai potrivite persoane pentru functiile guvernamentale. Bineinteles, ca ar fi de dorit ca noul Guvern sa fie mai restrans in institutii ministeriale, sa fie mai flexibil, nebirocratizat, sa consume mai putine resurse bugetare pentru exercitarea actului guvernarii si sa fie mai apropiat de standardele europene", a mai declarat Iurie Rosca la PRO TV.

 

 
Rusii deplang noua orientare a presedintelui basarabeanPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :326
Thursday, 07 April 2005

 "Pozitia Moldovei este de fapt cea a Occidentului, care sta real in spatele lui Voronin, acesta fiind o marioneta in mainile structurilor occidentale. De aceea, Transnistria va avea parte de vremuri grele daca Rusia nu-si va demonstra pozitia ferma si principiala pentru mentinerea intereselor sale strategice in aceasta regiune", a declarat deputatul rus Victor Alksnis intr-un interviu acordat publicatiei Strana.ru.

Alksnis a recunoscut ca in alegerile parlamentare din Moldova, "Rusia a sustinut Blocul "Moldova Democrata" pentru a nu permite Partidului Comunistilor sa obtina 3/5 din locurile din Parlament". "Si aceasta sarcina a fost indeplinita. Insa, pentru mine a fost o surpriza ca liderul crestin-democratilor, Iurie Rosca, a votat pentru comunistul Voronin", a declarat Alksnis. Potrivit lui, comunistii nu au obtinut o majoritate constitutionala in Parlament din cauza "pericolului introducerii, de catre Rusia, a sanctiunilor economice impotriva Moldovei". Referindu-se la initiativa sa de a introduce sanctiuni economice impotriva Republicii Moldova, aprobata ulterior de Duma de Stat si remisa Guvernului rus, Alksnis a spus ca "aceasta problema a fost lasata in voia sortii". El a mentionat ca guvernul practic a respins toate propunerile Dumei, considerandu-le "inoportune" si "daunatoare pentru intreprinzatorii rusi, care activeaza in Moldova". Reamintim ca Duma de Stat a propus sistarea importurilor moldovenesti, livrarea gazelor naturale la preturi mondiale si introducerea regimului de vize pentru cetateni moldoveni.

 
Cursul pro-occidental trebuie sustinut de opozitia democraticaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :312
Thursday, 07 April 2005

Actualul curs pro-occidental al Chisinaului are nevoie de garantiile politice ale opozitiei democratice, ceea ce inseamna intrarea la guvernare, in afara de PCRM, a unor forte politice, ale caror pozitie pro-occidentala este pe cat de temeinica, pe atat de incontestabila, considera editorialistul de la "Flux" Petru Bogatu, comentand miercuri alegerea lui Voronin in functia de presedinte.

Pornind de la faptul ca pe Voronin l-au votat si deputatii PPCD, care nu au stiut pana in ultimul moment acest lucru, Bogatu scrie ca desi PPCD saluta in linii mari politica externa a actualei guvernari, intre crestin-democrati si comunisti exista destule diferente de opinii. "Faptul ca alegatorii PPCD sunt anticomunisti, dar si pro-occidentali, netezeste drumul spre cooperarea cu o putere care in noua conjunctura internationala se vede silita sa se ataseze valorilor europene. Cand a sarit in barca occidentala din cea ruseasca, Voronin n-a fost crezut pe cuvant, i s-au cerut garantii ca orientarea europeana a Republicii Moldova va avea un caracter strategic si ireversibil. Iata de ce i s-a impus formarea la Chisinau a unui regim politic cu adevarat democratic si pro-occidental", noteaza Bogatu, mentionand ca acest lucru l-a spus si presedintele Saakasvili, care a declarat recent despre contributia sa personala la crearea in Republica Moldova a unei "autoritati pro-europene". Bogatu afirma ca inainte de votare, presedintele georgian l-a sunat din nou pe Rosca pentru a reitera ca actualul curs pro-occidental al Chisinaului are nevoie de garantiile politice ale opozitiei democratice. "Prin garantii Saakasvili a avut in vedere nu numai votarea candidaturii lui Voronin, schimbarea denumirii Partidului Comunistilor si reformarea lui pe principiile social-democratiei, dar si intrarea la guvernare, in afara de PCRM, a unor forte politice cu o pozitie pro-occidentala temeinica si incontestabila. Numai in acest caz, dupa cum si-a dorit cu zece zile inainte de alegerile parlamentare din 6 martie presedintele George W. Bush, optiunea europeana a Chisinaului si democratia moldoveneasca vor fi puse in afara oricaror indoieli", conchide Petru Bogatu.

 
Sotia romanca a americanului cazut in Irak anul trecut a murit si eaPDF Print E-mail
Maine, SUA/Romanian Global News
Accesari :478
Thursday, 07 April 2005

Politia din Maine investigheaza zilele acestea moartea a doua persoane un barbat si o femeie, identificati ca fiind sotia si socrul soldatului din cadrul Maine National Guard, ucis in urma cu un an in Irak.

Trupurile Laviniei Gelineau, in varsta de 25 de ani si al tatalui sau, Nicolae Onitiu, de 51 de ani au fost descoperite la finele saptamanii trecute intr-o casa de pe Central Street, dupa ce un angajat al familiei Gelineau a chemat politia, informeaza un oficial al Departamentului pentru Siguranta Publica din Maine, Stepgen McCausland. Tatal fetei, care era roman, venise in vizita in Maine, la fiica sa, chiar in ziua de miercuri a saptamanii trecute. Ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta in Maine are, conform spuselor lui McCausland, accente de violenta in familie. Analizam cu foarte mare atentie acest aspect, a declarat acesta presei locale.

Christopher Gelineau avea 23 de ani si era soldat in Army National Guard. El a fost ranit fatal intr-o ambuscada in nordul Irakului. Batalionul 133 din care facea parte, intors in Statele Unite recent, reprezinta cea mai mare forta deplasata de catre Maine National Guard din cel de-al doilea razboi mondial incoace. Unitatea avea baza amplasata in orasul irakian Mosul, unde misiunea sa includea proiecte de constructii, mergand de la drumuri noi pana la renovari de scoli. Gelineau, originar din Portland, a murit in urma exploziei unei bombe, care a distrus masina in care se afla la data de 20 aprilie. Anul trecut, la finele lunii mai, in timpul ceremoniei de absolvire a Universitatii din Southern Maine, Lavinia Gelineau a acceptat, in numele sotului, si diploma acestuia. Christopher Gelineau a crescut in Starksboro si a intrat mai tarziu in Maine National Guard in timp ce studia si la Universitatea din Southern Maine. Aici a intalnit-o pe Lavinia, o imigranta originara din Romania. S-au casatori doi ani mai tarziu. Dupa moartea sotului sau, Lavinia Gelineau, care se apropiase tot mai mult de familia acestuia, a sustinut o conferinta de presa la Eden, in casa socrului sau, John Gelineau, pentru a lua pozitie in fata unui razboi care i-a luat viata sotului sau. Sunt foarte mandra de sotul meu, declara Lavinia care mai spune insa ca nu este mandra de motivul pentru care el se afla acolo. Ajuns acasa dupa moartea nurorii sale, John Gelianeau a declarat: Nu am nimic de spus chiar acum. Mama lui Christopher, Victoria Chicoine a declarat presei ca pierderea Laviniei este coplesitoare, mai ales ca vine la un an dupa ce l-a pierdut si pe fiul sau. Este fiica mea a mai spus femeia, care a adaugat ca relatia Laviniei cu mama sa era foarte buna, insa relatia sa cu tatal sau nu era atat de buna.

 
Un roman da in judecata doua celebre ziare britanicePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :525
Thursday, 07 April 2005

Romanul acuzat ca ar fi facut parte din grupul care a intentionat sa o rapeasca pe Victoria Beckham contra unei sume de 5 milioane de lire a inceput o actiune juridica impotriva ziarului care a publicat primul aceste acuzatii.

Alin Turcu, romanul al carui nume real este Bogdan Marius da in judecata publicatia News of The World pentru un material publicat in noiembrie 2002 in care se specifica ca omul este membru al unui grup criminal international care a pus la cale rapirea fostei componente a grupului Spice Girls. Ziarul mentionat mai scria atunci ca banda din care facea parte romanul intentiona sa o omoare pe sotia fotbalistului britanic David Beckham, daca acesta nu ar fi platit rascumpararea de 5 milioane de lire sterline. Turcu, care a venit in Marea Britanie in anul 1999, va mai actiona in justitie si cotidianul The Sun. In ambele ziare materialul despre el a fost insotit de fotografii. Romanul in varsta de 24 de ani a fost arestat atunci si tinut in inchisoare timp de 8 luni, s-a intors in Romania dupa ce procesul impotriva sa s-a stins. El nu va participa la procesul intentat acum. News Group Newspapers, trustul din care fac parte cele doua ziare chemate in judecata, neaga acest proces si sustine ca articolele publicate de ele sunt adevarate, sau cel putin, in cea mai mare parte. Turcu invoca faptul ca articolele scriau ca rapirea era iminenta si ca el era gata sa o ucida pe sotia lui Beckham daca sotul n-ar fi platit. Ziarul spune, la randul sau, ca, de fapt, romanul care locuia in Morden, in sudul Londrei, era membru al unei bande formata din 5 oameni implicat in mai multe afaceri necurate. Se crede ca ideea rapirii Victoriei Beckham a venit dupa ce un plan legat de rapirea unui print din Londra a cazut. David Price, avocatul care il reprezinta voluntar pe Turcu in procesul intentat de acesta, spune ca nu exista nici o dovada ca romanul ar avea vreo implicare in planul rapirii sau in alta actiune criminala a bandei mentionate mai sus. Singurul lucru care se poate spune despre acesta este ca se afla intr-o companie proasta si s-a angajat in conversatii lipsite de gust in baruri, instigat de un informator al publicatiei News of the World.

Articolul pulblicat de News of the World a aparut in data de 3 noiembrie cu titlul Rapirea lui Posh: am oprit banda care vroia 5 milioane de lire rascumparare , unde se mentiona ca Turcu este expertul in supraveghere. In anchetarea cazului au fost folositi jurnalisti care lucrau sub acoperire, oameni de legatura, informatori, conversatii inregistrate, etc. Rezultatele anchetei au ajuns si in mainile politiei care a inceput si ea ceretarile si a sfarsit prin arestarea a cinci persoane, printre care si Turcu. Dupa ce si-a petrecut aproximativ 9 luni in inchisoarea de la Feltham, a pledat nevinovat la proces, iar mai tarziu s-a renuntat la acuzatiile impotriva sa. S-a renuntat la acuzatii in 2003, dupa ce Crown Prosecution Service a considerat ca Gashi, unul dinre martorii in proces, nu este un martor de incredere.

 
"Ii urasc numai pe romanii din satul meu", spune DJ SytoPDF Print E-mail
Castellon, Spania/Romanian Global News
Accesari :454
Thursday, 07 April 2005

Protestele Romaniei vis-a-vis de cantecele xenofobe si rasiste lansate in Spania si care circula in aceasta tara, si nu numai, prin intermediul Internetului, au ajuns si la urechile spaniolilor.

Artistul de mare inspiratie al piesei, DJ Syto, vorbeste despre imigrantii romani din Castellon, numindu-i pe acestia imputiti de romani si amenintandu-i ca le va taia mainile si ca vor fi calcati cu masina pe capete. Compozitorul valencian, asigura intr-o intalnire ca nu este in nici un caz rasist si ca acele critici lansate de el sunt indreptate impotriva grupurilor mafiote care fac trafic chiar cu compatrioti de-ai lor. Guvernul roman tine sa aminteasca ca acei compatriotii care au imigrat in Spania, mai bine de 100.000, lucreaza in domenii respectabile, precum agricultura si constructii, si ca DJ Syto ii jigneste cu cantecul sau, in care ii numeste delincventi si le cere sa plece din tara. Cu toate acestea, Syto spune pe un chat ca el nu este rasist si ca in cantecele sale, cuvintele sunt doar o scuza. Pur si simplu, ceea ce se intampla este ca oamenii sunt foarte rasisti. Eu ii urasc numai pe romanii din satul meu. In cantec generalizez ca sa sune mai dur, recunoaste compozitorul.

 
Bal romanesc pentru copiii din ApateuPDF Print E-mail
Apateu, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :249
Thursday, 07 April 2005

Copiii romani de la gradinita si scoala generala din Apateu vor participa sambata, 9 aprilie, de la ora 18:30, la un bal de binefacere organizat de Centrul Cultural din localitatea maghiara.

Evenimentul este o reiterare a aceluiasi bal care a avut loc anul trecut si care s-a dovedit a fi o reusita pentru cei care s-au ocupat de desfasurarea sa, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Banii care se vor strange in urma acestei petreceri pentru cei mici vor fi folositi de organizatori pentru o serie de excursii la care vor participa copiii de la cele doua institutii de invatamant.

 
Romanii din Chicago au in fiecare saptamana o seara de petrecerePDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :229
Thursday, 07 April 2005

Inca o seara romaneasca va fi celebrata joi, 7 aprilie, de romanii din Chicago. Evenimentul se va desfasura si de aceasta data in incinta Juliana Restaurant&Nightclub, ca in fiecare saptamana.

Aceste intalniri saptamanale ale romanilor din Chicago au pornit ca un experiment al Seara Romaneasca, insa pe parcurs s-au tranformat intr-un succes permanent, si gratie romanilor care au facut ca aceasta idee a mentinerii unei relatii intre romanii din regiune sa se tranforme in realitate, iar aceasta realitate au transformat-o intr-un vis magic care se desfasoara in fiecare joi seara. Anul acesta serile romanesti au ajuns deja la cel de-al doilea an de existenta, iar la inceputul acestei luni, in aceeasi locatie, a avut loc celebrarea acestei aniversari intr-o atmosfera romaneasca veritabila.

 
Concert exceptional in America al Orchestrei Inginerilor RomaniPDF Print E-mail
New Jersey, SUA/Romanian Global News
Accesari :306
Thursday, 07 April 2005

Orchestra Inginerilor Romani va concerta vineri, 8 aprilie, de la ora 19:30, la Stevens Institute's DeBaun Auditorium in localitatea americana Hoboken, statul New Jersey, si duminica, 10 aprilie, la Catedrala Basilica of the Sacred Heart, din Newark, in acelasi stat.

Ansamblul romanesc cu sediul la Bucuresti este alcatuit in totalitate din ingineri si tehincieni si concerteaza de mai bine de 50 de ani in Romania si Europa. Desi dirijorul orchestrei este Andrei Iliesu, ansamblul este condus de maestrul Petru Ghenghea, de asemenea inginer mecanic, care, la cei 92 de ani ai sai, reuseste sa duca mai departe renumele acestui grup muzical considerat a fi unul dintre cele mai bune ansambluri de amatori din lume. Petru Ghenghea este absolvent al Academiei de Muzica de la Bucuresti si un pasionat violoncelist. Datorita lui, orchestra romana interpreteaza cu maiestrie cele aproximativ 130 de lucrari incluse in repertoriu, de la Haydn, Handel, Mozart, Iosif Ivanovici, si pana la compozotori contemporani. Concertul de vineri are loc cu prilejul implinirii a 125 de ani de la infiintarea Societatii Americane a Inginerilor Mecanici, iar biletele de intrare costa 15 dolari, informeaza pagina de web a societatii.

 
Cele mai cunoscute filme ale lui Nae Caranfil se vad si in AmericaPDF Print E-mail
Boston, SUA/Romanian Global News
Accesari :301
Thursday, 07 April 2005

Regizorul roman Nae Caranfil va intra in vizorul studentilor americani prin intermediul prezentarii filmelor sale de referinta, Filantropica si E pericoloso sporgersi, in perioada 8-11 aprilie.

. Astfel, prima pelicula va fi difuzata vineri, 8 aprilie, de la ora 20:00, la Centrul de Stiinta din cadrul campusului universitar Harvard, la Sala de Lectura C, dar si luni, 11 aprilie, de la ora 19:30, la cinematograful Studio, situat la adresa 376 Trapelo Road, Belmont. In ceea ce priveste E pericoloso sporgersi, acesta se poate urmari sambata, 9 aprilie, incepand cu ora 19:00, la Cladirea 10, camera 250, din campusul MTI. Evenimentul cinematografic este organizat de Consilul Absolventilor de la Harvard, Programul Kokkalis de la Scoala Kennedy a Guvenului, Centrul National Roman de Cinematografie, Centrul de studii europene Minda de Gunzburg" de la Harvard, Centrul MIT pentru studii bilingve/biculturale in limbi si literaturi straine, Fundatia Ann Radcliffe si Festivalul Mondial de Film de la Belmont. Biletele de intrare pentru primele doua proiectii vor costa 4, respectiv 8 dolari, in timp ce pentru vizionarea de sambata se va percepe o taxa de 3 dolari. Cele doua difuzari ale Filantropicii se vor bucura si de prezenta cineastului roman si a sotiei sale, actrita Mara Nicolescu, informeaza buletinul periodic al Consulatului Romaniei la Boston. Ambele filme romanesti vor beneficia de subtitrari in limba engleza. Evenimentul nu isi propune sa atraga vreun profit anume, preturile stabilite fiind menite sa acopere cheltuielile de organizare.

 
Prezentare de carte la Institutul Titu Maiorescu din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :299
Thursday, 07 April 2005

Institutul Cultural Roman Titu Maiorescu din Berlin va gazdui vineri, 8 aprilie, incepand cu ora 19:30, o prezentare de carte inclusa in ciclul Cine suntem?.

Volumul dezbatut se intituleaza Im Dialog: Rumanistik im deutschsprachigen Raum, a aparut in anul 2004 si reprezinta o antologie de texte coordonata de Prof. Dr. Larisa Schippel, informeaza institutia culturala romana. La aceasta manifestare vor participa doi dintre autorii inclusi in antologie: Prof. Dr. Klaus Heitmann, de la Seminarul de romanistica de la Heidelberg, si Axel Barner, de la St. Germain-en-Laye, Franta. Acestia vor analiza timp de doua ore imaginea Romaniei in spatiul de limba germana, avand-o ca moderatoare pe Prof. Dr. Larisa Schippel, Facultatea de slavistica, Universitatea Humboldt.

 
Turneu cu Fuego si Maria Butaciu in GermaniaPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :317
Thursday, 07 April 2005

Cantaretul de muzica usoara Fuego si interpreta de muzica populara Maria Butaciu, acompaniati la orga electronica de Aliosa, vor efectua in perioada 9-24 aprilie un turneu in Germania.

Spectacolele vor avea loc in orasul Markelfingen-Radolfzell, pe 9 aprilie, in Restaurant Kutscherstuben, de la ora 20:00, pe 10 aprilie in Kenzingen, la Restaurant Chaco-Grill, de la ora 16:00, in Tubingen, pe 15 aprilie, la Sala Studentenwerk, de la ora 20:00, in Offenbach, pe 16 aprilie, de la ora 20:00, la Restaurant La Terrazza, in Sinsheim-Steinsfurt, pe 17, la ora 16:00, la Restaurant Poseidon, in ziua de 22 aprilie, la Ludwigshafen, de la ora 20:00, pe 23 in Landshut, la Geli-Bistro, incepand cu ora 20;00, iar ultimul concert va avea loc in Augsburg, pe 24 aprilie, de la ora 16:00. Rezervari pentru datele dorite se pot face la numerele de telefon: 0711 29 13 44 si D2: 0173 300 8253, informeaza organizatorii turneului, Asociatia Agero Stuttgart.

 
Studentii romani de la Toronto vor organiza Concertul PrimaveriiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :304
Thursday, 07 April 2005

Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto va organiza sambata, 9 aprilie, de la ora 19:30, la Victoria Chapel, un Concert al Primaverii la care isi vor da concursul mai multi artisti romani.

Printre acestia se numara Florin si George Buciu, Doru Buburuzanu, Dan Petrescu, Antonia deWolfe, Catrinel Tudor, Angela Stoita, Magda Medan si Irina Drahuta, informeaza pagina de web a studentilor de la universitatea canadiana. Locul de desfasurare al acestui concert se afla la adresa 91 Charles St. West, Toronto. Organizatorii fac apel la publicul spectator sa incerce sa ajunga cat de devreme poate, numarul locurilor din sala fiind limitat. Seara culturala de sambata va avea loc ca urmare a solicitarilor publicului roman si a succesului de care s-a bucurat concertul similar desfasurat de Craciun.

 
Frumosul de la Marea Neagra a ajuns si la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :258
Thursday, 07 April 2005

Jean Constantin, Madalina Manole si Maria Dragomiroiu isi continua seria spectacolelor de varietati incluse in turneul american Frumosul de la Marea Neagra printr-o reprezentatie ce va avea loc vineri, 8 aprilie, la Forest Ridge School - Lee Theatre, localitatea Bellvue, statul Washington, incepand cu ora 19:30.

Artistii romani vor fi acompaniati de Stelian Petcu, in timp ce regia muzicala ii apartine lui Bebe Mihu, informeaza pagina romanilor din Seattle. Evenimentul este organizat de compania Chicago's Taste of Romania, iar biletele de intrarese pot achizitiona contra sumei de 30 de dolari pentru adulti, 15 dolari pentru copiii intre 6 si 12 ani, cei sub 6 ani intrand gratuit. Informatii suplimentare se pot obtine de la numarul de telefon: 425-226-7346 sau de la adresa de e-mail info4me@astinternational.com.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions