Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Papa Ioan Paul al II-lea si-a gasit linistea eternaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :473
Friday, 08 April 2005

Papa Ioan Paul al II-lea, cel mai iubit suveran pontif din toate timpurile, a fost inhumat vineri, 8 aprilie, la Basilica Sfantul Petru, din Roma.

Funeraliile Suveranului Pontif au adunat laolalta milioane de credinciosi din intreaga lume catolica, dar nu numai. Cei mai puternici lideri politici ai momentului, regi si regine, dar si cei care au avut contacte cu Papalitatea in diverse perioade ale istoriei, ca si milioane de pelerini, toti au venit la Roma sa aduca un omagiu celui care a fost Papa Ioan Paul al II-lea, un atlet al crestinatatii. Funeraliile Sanctitatii Sale au inceput la ora 11, ora Romaniei (ora 10.00 locala), cand sicriul din chiparos al Papei a fost scos din Basilica San Pietro. Milioanele de pelerini au putut urmari slujba pe ecrane uriase instalate in Piata Sfantul Petru. Trupul neinsufletit al suveranului a fost inchis in sicriu, in prezenta cardinalului Sambelan, Eduardo Martinez Somalo, a decanului Colegiului cardinalilor, Joseph Ratzinger, a cardinalului secretar de stat, Angelo Sodano, a cardinalului Vicar de Roma, Camillo Ruini, si a secretarului privat al Papei, Monseniorul Stanislaw Dziwisz. Sicriul de chiparos a fost inchis intr-unul de zinc si apoi intr-un altul de stejar si depus in criptele Basilicii Sfantul Petru, alaturi de alti 140 Suverani Pontifi ai crestinatatii.

Zilele acestea Roma a fost numita, pe buna dreptate, capitala lumii. Milioane de credinciosi crestini au luat cu asalt capitala Italiei pentru a se ruga la capataiul Suveranului Pontif, in ziua inmormantarii sale. Papa Ioan Paul al II-lea, unul dintre cei mai iubiti papi pe care i-a avut crestinatatea s-a stins din viata in noaptea de sambata, 2 aprilie, dupa o indelunga suferinta. Crestinii catolici, dar nu numai, au inceput sa vina incepand cu acea zi catre Cetatea Eterna, intr-un pelerinaj la funeraliile celui ce a avut ca cel mai mare vis reunirea celor doua biserici surori: Biserica Catolica si Biserca Ortodoxa. Autoritatile de la Roma au lansat, in ultimile zile, dar mai ales joi, 7 aprilie, nenumarate apeluri catre pelerini sa nu mai vina catre Roma, pentru ca orasul se scufunda sub mareea de credinciosi. Cu toate acestea oamenii au format cozi interminabile, la care s-a stat cate 20 de ore, pentru a ajunge in preajma trupului neinsufletit al Sfantului Parinte.

Si in Romania, ziua de vineri, 8 aprilie a fost proclamata zi de doliu national, ziua in care drapelele au fost coborate in berna si ziua in care toate bisericile din tara au tras clopotele si s-au rugat pentru odihna sufletului Sanctitatii Sale, Papa Ioan Paul al II-lea. O delegatie oficiala a Romaniei, formata din presedintele Traian Basescu, premierul Calin Popescu Tariceanu, fostul suveran al Romaniei, Mihai I de Hohenzolern, si fostii sefi de stat romani Emil Constantinescu si Ion Iliescu se afla la Roma unde a participat la funeraliile Suveranului Pontif. Preafericitul Patriarh Teoctist nu s-a putut deplasa la Vatican, din motive de sanatate, conform unui comunicat al Patriarhiei, care mentioneaza regretele Intai Statatorului Bisericii Ortodoxe Romane de a nu fi putut participa la ceremoniile de la Roma, din cauza unei stari gripale. In locul sau, delegatia romana de preoti ortodocsi il are in frunte pe IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

 
Desi absent de la ceremonii, PF Teoctist a trimis un mesaj catre VaticanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :424
Friday, 08 April 2005

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist, a transmis Eminentei Sale Cardinalului Eduardo Martinez Somalo, Camerlengo al Sfintei Biserici Romane, un mesaj prin care isi exprima regretul fata de imposibilitatea de a participa la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea si compasiunea pentru Biserica Romano-Catolica, greu incercata de aceasta pierdere.

Mesajul incepe cu un citat din Timotei 4, versetele 7-8, Lupta cea buna am luptat, credinta am pazit, de acum mi s-a pregatit cununa dreptatii, pe care in ziua aceea mi-o va da Domnul, Dreptul Judecator si continua cu reliefarea importantei pe care Suveranul Pontif a avut-o pentru intreaga omenire, crestina si necrestina. PF Teoctist rememoreaza si vizita ecumenica pe care Sanctitatea Sa a efectuat-o in Romania in luna mai a anului 1999, moment care a reunit la Bucuresti sute de mii de credinciosi veniti din toate colturile tarii si chiar din strainatate. Prin delegatia romana care participa la ceremonia funerara de la Roma, Biserica Ortodoxa Romana trimite fratilor si surorilor catolici dragostea si pretuirea romanilor fata de de acest arhipastor, care, timp de aproape de 27 de ani de pontificat, ca un adevarat apostol al lui Hristos a vestit omenirii intregi valorile evanghelice ale Mantuitorului Iisus Hristos, aparand demnitatea umana si promovand neincetat stransa legatura ce trebuie sa existe intre progresul stiintific, uman si cel spiritual. Totodata, Patriarhul roman isi exprima si recunostinta fata de Papa Ioan Paul al II-lea, cel care, pentru prima data in istoria Bisericii Ortodoxe Romane, a marturisit public despre originea apostolica a crestinismului romanesc, intemeiat pe propovaduirea Evangheliei lui Iisus Hristos de catre Sf. Apostol Andrei, si a indepartat, astfel, sirul neintelegerilor anterioare care se indoiau tocmai de acest caracter apostolic. Mesajul se incheie cu multumirea adanca fata de Suveranul Pontif care a aratat deschidere ecumenica fata de Ortodoxie si fata de Biserica Ortodoxa Romana, deschidere manifestata prin sustinerea lucrarii misionare desfasurata de preotii ortodocsi romani in diaspora occidentala si concretizata prin oferirea de lacasuri de cult si prin sprijinirea ierarhilor si preotilor romani.

 
Credinciosii si clericii romano-catolici din Iasi au plecat la RomaPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :389
Friday, 08 April 2005

Mai multi credinciosi din Iasi si reprezentanti importanti ai clerului romano-catolic au plecat la Roma pentru a asista la ceremonia de inmormantare a Suveranului Pontif, care s-a desfasurat vineri, 8 aprilie, incepand cu ora 11:00.

Acestia s-au indreptat catre capitala Italiei inca din ziua de joi, ca sa fie siguri ca ajung sa il mai vada pentru ultima oara pe Sfantul Parinte, informeaza un cotidian iesean. Printre fetele bisericesti importante care au decis sa mearga la Roma se numara PS Petru Gherghel, insotit de alti 15 preoti, arhiepiscopul de Bucuresti, IPS Ioan Robu, dar si alte personalitati ce reprezinta alte culte, precum IPS Lucian Muresan, PS Florentin Crihalmeanu si PS Ioan Sisestean, din partea Bisericii Greco-Catolice, si IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si alti episcopi si preoti delegati de Preafericitul Teoctist, din partea Bisericii Ortodoxe Romane. Credinciosii moldoveni au plecat la Roma cu propriile masini sau cu alte mijloace de transport si vor fi asteptati la sosire de o comunitate de romani care se va ocupa de cazarea acestora si de masa.

 
Drapelul Romaniei a fost coborat in berna in IrakPDF Print E-mail
Nassiriya, Irak/Romanian Global News
Accesari :473
Friday, 08 April 2005

Drapelul Romaniei din tabara romaneasca de infanterie Mittica, situata langa localitatea irakiana Nassiriya, va fi arborat in berna vineri, 8 aprilie, in semn de doliu pentru Papa Ioan Paul al II-lea.

In campul Mittica, mai exact la baza Talil, sunt cartiruite toate efectivele Brigazii italiene Garibaldi, cea care va fi in doliu in ziua de vineri. Cei 3000 de militari italieni si romani aflati in zona sudica a Irak-ului se vor ruga pe tot parcursul zilei in care este inmormantat Suveranul Pontif pentru sufletul sau, iar la capela catolica din apropierea taberei romanesti, calugarii capucini si preotii catolici au oficiat o liturghie in acest scop. Totodata, si la biserica ortodoxa din lemn a Batalionului 2 Infanterie Calugareni preotul militar maior Nicolae Postolea va oficia o slujba de poenire la care vor participa capelanii italieni si militarii romani, informeaza Rador.

 
Integrarea Romaniei in UE si cooperarea regionala discutate in AustriaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romania Global News
Accesari :250
Friday, 08 April 2005

Ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu va efectua, in perioada 7-8 aprilie, o vizita oficiala in Austria la invitatia omologului sau austriac, Ursula Plassnik.

Pana vineri, 8 aprilie, programul vizitei a cuprins primiri la Presedintele Republicii Austria, Heinz Fischer, convorbiri cu ministrul de externe austriac, Ursula Plassnik si intalniri cu lideri parlamentari. Pe agenda de discutii s-au aflat tematica bilaterala, problematica integrarii si constructiei institutionale europene precum si proiecte de cooperare regionala. Seful MAE a sustinut joi seara la Academia Diplomatica din Viena, o prelegere cu tema "Romania ca membru UE : implicatii regionale". Vineri, 8 aprilie, va fi organizata o intalnire de lucru cu participarea unor oameni de afaceri romani si reprezentanti ai marilor firme austriece care investesc in Romania. De asemenea, programul vizitei mai cuprinde intalniri la Centrul Central European pentru Cercetare si Documentare (CENTROPA), Institutul pentru Romanistica, precum si intalniri cu consulii onorifici ai Romaniei in Austria si cu presedintele comunitatii evreiesti din Viena.

 
Romfilatelia lanseaza o emisiune speciala ca omagiu adus PapeiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :413
Friday, 08 April 2005

Romfilatelia va pune in circulatie vineri, 8 aprilie, cu prilejul funeraliilor Papei Ioan Paul al Doilea, emisiunea filatelica speciala intitulata "In Memoriam Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea".

Emisiunea, ce marcheaza trecerea in nefiinta a celui care a fost calauzitorul a milioane de suflete pe cararile credintei, reprezinta de fapt un omagiu filatelic. Lansarea constituie un eveniment inedit de maxima importanta atat pentru filatelistii pasionati, cat si pentru publicul larg, dat fiind si momentul in care are loc. Emisiunea filatelica este formata dintr-un bloc alcatuit din 4 timbre in care apare imaginea Sanctitatii Sale, precum si Basilica Sfantul Petru de la Vatican. Pe marginea blocului este tiparit textul 08.IV.2005 - IN MEMORIAM Sanctitatea Sa PAPA IOAN PAUL al II-lea, 27 de ani de Pontificat. Totodata, vor fi puse in circulatie si doua plicuri prima zi", infatisand blocul cu cele 4 timbre, se arata intr-un comunicat al Romfilatelia.

 
Cerbul de Aur nu pleaca de la BrasovPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :322
Friday, 08 April 2005

Festivalul International Cerbul de Aur se va desfasura, ca si in anii precedenti, la Brasov, a anuntat primarul orasului, George Scripcaru.

Daca in ceea ce priveste orasul, organizatorii au cazut de acord asupra localitatii de la Poalele Tampei, nu acelasi lucru se poate spune despre locul de desfasurare al evenimentului muzical. Primarul a propus fie arena modernizata a Liceului Sportiv, situata tot in zona veche din oras, fie clasica, deja, Piata a Sfatului. Pentru aceasta din urma exista totusi, cateva reticente din partea edilului brasoven, care a mai precizat ca i-a rugat pe cei de la televizunea publica sa gaseasca si alte solutii de depozitare a materialelor pentru constructia amfiteatrului si a scenei, astfel incat Piata Sfatului sa nu ramana prea mult timp ocupata in plin sezon turistic. O alta locatie propusa organizatorilor a fost, aflata tot in zona veche a Brasovului. Dupa ce se vor stabili aceste amanunte, organizatorii vor reveni cu informatii compelte referitoare la perioada de desfasurare a Cerbului de Aur 2005, a participantilor si a invitatilor ce vor sutine mult-asteptatele recitaluri de dupa concurs.

 
Bundesjazzorchester in concert la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :320
Friday, 08 April 2005

Orchestra federala de jazz a tineretului, "Bundesjazzorchester" va sustine sambata, 9 aprilie, un concert la sala "Mihail Jora" a Societatii Romane de Radiodifuziune.

Orchestra, ce reuneste 27 de tineri instrumentisti din Bulgaria, Romania, Albania si Germania, va evolua sub bagheta maestrului Peter Herbolzheimer, originar din Romania. Concertul inaugural al acestui turneu a avut loc sambata, 2 aprilie, in cadrul Festivalului de Jazz de la Sofia. Orchestra a luat nastere in 1987 sub egida Consiliului Muzical German, Peter Herbolzheimer preluand, inca de la inceput, conducerea artistica si pedagogica a ansamblului.

 
Potentialii turisti au o noua sursa de informarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Friday, 08 April 2005

Amatorii de calatorii in tara si in strainatate au la dsipozitie un nou site cu ajutorul caruia se pot informa in domeniul calatoriilor efectuate cu microbuzul, autobuzul, trenul sau avionul, in tara sau in strainatate.

Accesand adresa www.calatori.ro, viitorul turist poate sa gaseasca toate datele referitoare la transportul de persoane, atat pe plan intern, cat si pe plan international. Sistemul este actualizat in permanenta cu cele mai noi date si upgradat, in asa fel incat sa nu existe decat informatie corecta si astfel portalul sa reuseasca sa devina un sprijin real pentru clientii si vizitatorii sai, se arata intr-un comunicat de presa emis de administratorii site-ului.

 
Cinci medalii pentru Romania in CM Militare de ScrimaPDF Print E-mail
Grosseto, Italia/Romanian Global News
Accesari :467
Friday, 08 April 2005

Romania a obtinut doua medalii de aur si trei de argint la Campionatele Mondiale Militare de Scrima, ce se desfasoara zilele acestea la Grosseto, in Italia.

Ana Maria Branza a reusit sa le intreaca pe italiencele Del Carreto si Tol, in proba de spada feminin individual, obtinand astfel prima medalie de aur a Romaniei. Si la proba de sabie individual baieti, romanul Ciprian Porumb s-a clasat pe locul intai, fiind medaliat cu aur, si devansandu-i pe bielorusii Buikevich Filimon. In concursul pe echipe, selectionata feminina a Romaniei (compusa din Ana Maria Branza, Iulia Maceseanu si Simona Alexandru) nu a reusit decat un loc doi, medaliat cu argint, fiind intrecuta, de echipa tarii gazda, Italia, la fel ca si in concursul masculin pe echipe. Astfel, echipa masculina romana de sabie, formata din Ciprian Porumb, Alexandru Sireteanu si Cosmin Hanceanu, a fost si ea medaliata cu argint. Catalina Gheorghitoaia a obtinut cea de-a treia medalie de argint pentru Romania, in proba feminina de sabie.

 
Lucian Bute: pentru prima oara in Romania ca profesionistPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :369
Friday, 08 April 2005

Boxerul roman Lucian Bute, legitimat al clubului canadian Interbox, va aparea pentru prima oara, in calitate de profesionist, in fata publicului roman intr-un meci ce se va disputa joi, 21 aprilie, la Galati.

Pugilistul nostru va incerca, timp de 12 runde, sa isi protejeze in fata americanului Jose Spearman centura North American Boxing Association la categoria super-mijlocie. De cand a trecut la categoria de profesionisti, in noiembrie 2003, Bute a obtinut 11 victorii inainte de limita, din tot atatea meciuri disputate, in timp ce adversarul sau, Jose Spearman. a obtinut, din 34 de meciuri, 23 de victorii, dintre care 10 prin K.O.

 
Americanii de origine romana se intalnesc la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :396
Friday, 08 April 2005

Saptamana viitoare, mai exact sambata, 16 aprilie, va avea loc intilnirea semi-anuala a Congresului Americanilor de origine Romana (Congress of Romanian - Americans - CORA) organizatie infiintata in 1991 in Washington DC.

Se anunta participarea unor persoane importante, atat din sfera politica americana cat si din Romania. Sedinta este gen "Breakfast, meetings, lunch, meetings and adopting a resolution". Rezolutia la care se lucreaza este una pentru formarea unui forum media pentru colaborarea redactiilor romano americane, atat din presa scrisa cat si cele audio-video si internet. Temele discutiilor variaza de la social-cultural la politico - economic si in ultima instanta mass-media. Foarte bine organizata si cu participanti semnificativi (atat ca numar cat si ca pozitii in diferite organizatii) aceasta intilnire poate (si ar trebui) sa intruneasca si persoane din acest grup, oameni de suflet ce-si doresc ceva mai bun pentru Romania si pentru Romanii de pretutindeni. Costul participarii este de $10.00. Invitatia este una preliminara, astfel ca cei interesati sunt rugati sa il contacteze personal pe Steven Bonica (in calitate ca Coordonator de Intalnire la Chicago) sau pe domnul Armand Scala din Washington DC (presedintele organizatiei CORA), sau pe Archbishop Nathanaiel de la Vatra (ca si Chairman). Coordonatele le puteti gasi pe web. Pagina de web a organizatiei este www.romanianamericans.org.
Sper sa nu pierdeti aceasta ocazie de a va conecta la inca un nucleu cu lume buna. Mie personal acest grup de oameni din CORA mi-au dat o satisfactie deosebita de a fi american de origine romana, fiind mandru de originea mea acum mai mult decat in urma cu 21 de ani cand eram in genunchi pe fasia de la frontiera scrie Steven Bonica.

 
Teroristii transnistreni impiedica taranii basarabeni sa-si lucreze pamantulPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :286
Friday, 08 April 2005

Sedinta Comisiei Unificate de Control, care trebuia sa aiba loc joi, 7 aprilie, a fost amanata pentru ziua de vineri, 8 aprilie, din cauza ca partile nu au putut conveni asupra problemelor incluse pe ordinea de zi.

Potrivit membrului CUC din partea Chisinaului, Ion Leahu, partea transnistriana a dorit ca pe ordinea de zi sa fie incluse niste chestiuni care nu ar fi permis examinarea, in primul rand si la concret, a incidentului de la Dorotcaia, produs miercuri, 6 aprilie. De mentionat ca, miercuri, separatistii au blocat calea taranilor din aceasta localitate spre terenurile agricole. Acestia nu le-au permis satenilor sa lucreze pamantul, blocand drumul pe care urmau sa traverseze masinile agricole. Potrivit lui Leahu, este pentru prima data in aceasta primavara cand autoritatile transnistrene purced la actiuni concrete in vederea impiedicarii accesului taranilor la loturile de pamant. "Pana acum, separatistii doar preintampinau satenii ca, in cazul in care se va incerca transportarea tractoarelor si a altor masini agricole pe terenurile respective, acestea vor fi confiscate", a conchis Leahu.

 
Moldova merge spre Romania, sustine comentatorul politic, Egor HolmogorovPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :322
Friday, 08 April 2005

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat, recent, ca Rusia este interesata de solutionarea cat mai rapida a conflictului transnistrian, care trebuie sa se bazeze pe principiile unei Moldove federative, demilitarizate si neutre, citand postul rusesc "Radio Mayak".

In opinia comentatorului politic al postului de radio citat, Egor Holmogorov, cuvantul "rapid" nu este la locul lui, atunci cand este vorba despre solutionarea conflictului. "Daca rapiditatea rezolvarii problemei este pentru Rusia un scop, atunci ea va trebui sa se impace cu netrainicia pacii sau cu un pret prea mare", a subliniat el. In opinia lui Holmogorov, este putin probabil ca politica externa a Rusiei sa-i poata oferi Moldovei ceva in schimbul acordarii unei autonomii Transnistriei, ceva ce nu a fost oferit pana in prezent. Comentatorul considera ca Transnistria si Moldova au istorii si drumuri diferite. "Moldova merge spre Romania si doreste sa ia cu sine Transnistria. Aceasta din urma, populata de rusi, ucraineni si moldoveni, orientati spre Rusia, nu vrea in Romania. Desi ideea de a deveni cetateni ai Uniunii Europene este una tentanta, transnistrenii nu doresc sa fie cetateni de calitatea a doua intr-o tara saraca economic. Transnistria nu are motive nici nationale, nici politice, nici economice pentru a dori sa se uneasca cu Moldova, iar mai apoi cu Romania", a mentionat Holmogorov. "Singurul fapt ce ar putea schimba pozitia Transnistriei este refuzul Rusiei de a sustine militar si diplomatic autoproclamata republica. In acest context, declaratiile precum ca Rusia doreste solutionarea rapida a conflictului transnistrian suna de parca Rusia intentioneaza sa-i grabeasca pe transnistrieni", constata Holmogorov. In alta ordine de idei, el a mentionat ca, in urmatorii ani, nu va exista o Moldova neutra. "Nu este clar daca o Moldova va exista in general. Spre deosebire de aceasta, Transnistria exista si se poate mentine inca mult timp, daca nu vom dori o solutionare rapida. Istoria cunoaste conflicte care au durat sute de ani si tocmai de aceea solutionarea lor a fost calitativa", a conchis Holmogorov.

 
Serviciile ruse l-au otravit pe IuscenkoPDF Print E-mail
"The Wall Street Journal"/Romanian Global News
Accesari :335
Friday, 08 April 2005

Presedintele Ucrainei, Victor Iuscenko, a fost intoxicat cu dioxina de catre serviciile secrete rusesti, noteaza, joi, publicatia americana "The Wall Street Journal".

Potrivit publicatiei, faptul ca Iuscenko a devenit jertfa unei intoxicari in timpul campaniei electorale din anul trecut este indiscutabil. In februarie 2004, Iuri Lutenko, numit in functia de ministru de Interne, a declarat, public, ca stie cine a procurat otrava peste hotarele Ucrainei, cine a transportat-o si cine a pus-o in hrana lui Iuscenko. Se presupune ca presedintele ucrainean a incasat doza de otrava la 5 septembrie, in timpul unei cine cu seful securitatii de la Kiev, Igor Smesko, si adjunctul acestuia, Vladimir Satiuk. Grupul de experti americani, care s-a deplasat conspirativ la Viena pentru a ajuta colegii austrieci la tratarea lui Iuscenko a depistat in sangele acestuia dioxina de tipul 2,3,7,8-TCDD, o otrava deosebit de toxica, testata cu succes, acum cativa ani, intr-un laborator din Federatia Rusa. Ramane sub semnul intrebarii cine a produs si cine a permis utilizarea otravii. Ascultand discutiile si facand notite referitore la jertfa, timpul si neclaritatea primelor simptoame, fostii spioni sovietici si istorici ai serviciilor secrete pot face o serie de supozitii, ce merita a fi luate in calcul, referitoare la sursa. Pana la anuntul despre descoperirea substantei otravitoare, acestia au remarcat trasaturi teribile ale activitatii "Kamerei", supranumita de veteranii KGB "Laboratorul 12". Istoria acestei structuri incepe in anul 1921, intr-un colt ascuns al CK. In 1934, "Kamera" se afla la doi pasi departare de oficiul KGB si se ocupa activ de elaborarea otravurilor, gazelor toxice. Fostul colaborator al spionajului biologic in cadrul SRV, Alexandr Kuziminov, scrie in cartea sa "Spionajul biologic", publicata in februarie curent in Noua Zeelanda, ca, in prezent, aceasta structura reprezinta cel mai important client si furnizor al sectiei 12-a a directiei "C" a FSB, care se ocupa de razboiul biologic. Produsele "Kamerei" nu lasa nici o sansa pentru depistarea simptoamelor, iar moartea pare naturala. Pentru aceasta, ea sintetizeaza din otravuri vechi produse toxice noi, care nu pot fi depistate. In cazul presedintelui Iuscenko au fost constatate o serie de simptoame stranii, caracteristice pentru otravurile produse de "Kamera". Au fost necesare saptamani intregi pentru a depista cauza imbolnavirii lui, care a inceput cu dureri acute in abdomen si spate, fiind urmata de desfigurarea fetei. Expertii in terorism chimic si tratamentul jertfelor intoxicarilor din cadrul Universitatii din Virginia au caracterizat dioxina drept cea mai verosimila substanta continuta in sangele lui Iuscenko, iar, in decembrie 2004, un laborator specializat din Olanda a confirmat aceasta diagnoza.

 
Europa isi deschide portile lui VoroninPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :289
Friday, 08 April 2005

Secretarul General al Consiliului Europei, Terry Davis, l-a felicitat, joi, 7 aprilie, pe Vladimir Voronin cu ocazia realegerii sale in functia de sef al statului, informeaza Serviciul de presa al Presedintiei de la Chisinau.

"Sunt bucuros sa Va felicit cu realegerea in functia de presedinte al Republicii Moldova. Votul acordat Dumneavoastra de catre Parlament constituie dovada sprijinului puternic pentru optiunea europeana a Republicii Moldova. Pe parcursul ultimilor zece ani, Consiliul Europei a sprijinit constant Republica Moldova in promovarea reformelor democratice si legislative si va continua s-o faca pe viitor. In calitate de membru al familiei Consiliului Europei, Moldova poate conta pe sustinerea noastra permanenta pentru consolidarea institutiilor sale democratice si avansarea pe calea spre Europa. Va doresc succese in exercitarea noului Dumneavoastra mandat prezidential si astept sa ne intalnim din nou luna viitoare, la Varsovia, in cadrul Summit-ului Sefilor de Stat si de Guvern din CE", se mai arata in mesajul de felicitare.

 
Comisia Europeana acorda 9,2 milioane euro BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, basarabia/Romanian Global News
Accesari :315
Friday, 08 April 2005

Comisia Europeana va acorda Basarabiei un credit nerambursabil in marime de 9,2 milioane euro pentru sustinerea Bugetului de Stat.

Potrivit unui comunicat al Serviciul de presa al Guvernului, din partea Republicii Moldova, acordul de finantare a fost semnat joi, 7 aprilie, de catre premierul in exercitiu, Vasile Tarlev, iar anterior a fost parafat de presedintele CE Francesco de Angelis. Tarlev a mentionat ca acest proiect constituie un prim pas in realizarea Planului de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana. De asemenea, realizarea programul se incadreaza in prevederile Strategiei de Crestere Economica si Reducere a Saraciei. Vasile Tarlev a precizat ca banii vor fi valorificati in trei domenii importante pentru, inclusiv pentru sustinerea sectorului agricol, in domeniul protectiei sociale, precum si pentru modernizarea administrarii finantelor publice. Premierul in exercitiu a specificat ca, in agricultura, banii vor fi utilizati pentru realizarea proiectelor de aprovizionare cu apa potabila, reabilitarea sistemelor de irigare, monitorizarea bolilor infectioase la animale, sustinerea exportului de produse agricole etc. O alta parte din finante va fi canalizata pentru sustinerea celor mai vulnerabile categorii sociale. Reprezentantul Comisiei Europene, David Johnson, a afirmat ca, prin acordarea acestei finantari, CE a reconfirmat decizia sa ferma de a sustine Moldova in calea de dezvoltare social-economica, precum si in realizarea prevederilor Planului comun de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana.

 
Protest la Ambasada Rusiei pentru eliberarea lui Ivantoc si Petrov-PopaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :389
Friday, 08 April 2005

Ambasada Rusiei la Chisinau va fi pichetata marti, 19 aprilie, de catre un grup de participanti la razboiul din Transnistria si sustinatori ai detinutilor politici, Andrei Petrov si Tudor Petrov-Popa.

Pasivitatea autoritatilor Moldovei si Rusiei fata de neindeplinirea hotararii CEDO cu privire la eliberarea celor doi prizonieri de razboi nu mai poate fi tolerata, declara Andrei Covrig in cadrul unei conferinte de presa, adaugand ca in ziua de 22 aprilie, la Chisinau vor veni presedintii statelor membre ale GUUAM, precum si presedintele Romaniei, ca sa afle cu totii ca Moldova are detinuti politici la Tiraspol si ca vinovatii de aceasta stare de lucruri au nume, a mai spus Covrig. Sotia lui Andrei Ivantov, Eudochia, prezenta si ea la conferinta de presa a vorbit despre starea de criza in care se afla sanatatea sotului sau, povestind chiar ca inainte de ultima sa vizita, el a fost consultat de medicul inchisorii. In cadrul ultimei intrevederi, Andrei i-a spus din nou ca s-a pierdut total increderea in conducerea Moldovei, oricare ar fi ea. "Voi insista pe toate caile pentru eliberarea lui Andrei, voi face orice imi sta in puteri, voi lupta ziua si noaptea, caci stiu ca a luptat pentru Moldova si toti politicienii acestei tari l-au abandonat, de rand cu multi altii. Eu nu am dreptul sa stau linistita atata timp, cat el e acolo si pe aceasta cale le multumesc tuturor celor care il sprijina pe Andrei, macar cu un cuvant de bine", a declarat Eudochia. Ea a adresat recent scrisori conducerii Comitetului de Ministri al Consiliului Europei cu rugamintea de a impulsiona indeplinirea hotararii CEDO. In luna februarie, ea a trimis scrisori presedintilor Rusiei si Moldovei. Abia la 31 martie a primit o scrisoare de la ministrul Reintegrarii, Vasile Sova, care i-a raspuns peste o luna si jumatate in locul lui Voronin. Aceasta scrisoare contine 4 alineate, in care se spune cum Sova s-a adresat lui Litcai, Cealii si Nesteruskin, fara sa precizeze, insa, ce raspunsuri a primit la aceste adresari. "Nu am inteles de ce trebuia sa imi adreseze o scrisoare fara continut. Am asteptat actiuni, nu o lista de scrisori", a declarat dezamagita Eudochia. "Am inteles ca Uniunea Europeana este dispusa sa sprijine Moldova. De ce Voronin nu cere ajutorul UE in problema detinutilor politici?"- s-a intrebat retoric sotia patriotului roman. Alaturi de ea s-a aflat si Raisa Popa, sora lui Tudor Petrov-Popa, care a relatat de asemenea injosirile la care este supus detinutul de la Hlinaia. "In timpul rarelor intrevederi suntem paziti de gardieni inarmati, care intervin in vorbele noastre si ne refuza sa ii ducem carti si ziare in limba romana", a declarat Raisa. In cadrul aceleiasi conferinte de presa, presedintele Comitetului Helsinki, Stefan Uratu, a declarat ca detentia lui Tudor si Andrei este un caz deosebit de grav de incalcare a drepturilor omului si ca, larandul sau, a trimis scrisori celor mai importante autoritati din Rusia si Europa. "Neexecutarea deciziei CEDO cu privire la eliberarea imediata a detinutilor politici pune in pericol mecanismul de indeplinire al hotararilor Curtii Europene, iata de ce Consiliul de Ministri al CE  trebuie sa duca la indeplinirea acestei importante hotarari cu privire la eliberarea celor doi prizonieri de razboi", a declarat Stefan Uratu, informeaza de la Chisinau Ziarul de Garda.

 
Americanii de origine romana se intalnesc la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :427
Friday, 08 April 2005

Saptamana viitoare, mai exact sambata, 16 aprilie, va avea loc intilnirea semi-anuala a Congresului Americanilor de origine Romana (Congress of Romanian - Americans - CORA) organizatie infiintata in 1991 in Washington DC.

Se anunta participarea unor persoane importante, atat din sfera politica americana cat si din Romania. Sedinta este gen "Breakfast, meetings, lunch, meetings and adopting a resolution". Rezolutia la care se lucreaza este una pentru formarea unui forum media pentru colaborarea redactiilor romano americane, atat din presa scrisa cat si cele audio-video si internet. Temele discutiilor variaza de la social-cultural la politico - economic si in ultima instanta mass-media. Foarte bine organizata si cu participanti semnificativi (atat ca numar cat si ca pozitii in diferite organizatii) aceasta intilnire poate (si ar trebui) sa intruneasca si persoane din acest grup, oameni de suflet ce-si doresc ceva mai bun pentru Romania si pentru Romanii de pretutindeni. Costul participarii este de $10.00. Invitatia este una preliminara, astfel ca cei interesati sunt rugati sa il contacteze personal pe Steven Bonica (in calitate ca

Washington DC (presedintele organizatiei CORA), sau pe Archbishop Nathanaiel de la Vatra (ca si Chairman). Coordonatele le puteti gasi pe web. Pagina de web a organizatiei este www.romanianamericans.org.
Sper sa nu pierdeti aceasta ocazie de a va conecta la inca un nucleu cu lume buna. Mie personal acest grup de oameni din CORA mi-au dat o satisfactie deosebita de a fi american de origine romana, fiind mandru de originea mea acum mai mult decat in urma cu 21 de ani cand eram in genunchi pe fasia de la frontiera scrie Steven Bonica.

 Coordonator de Intalnire la Chicago) sau pe domnul Armand Scala din

 
Autorul cantecelor xenofobe din Spania a fost arestatPDF Print E-mail
Onda, Spania/Romanian Global News
Accesari :516
Friday, 08 April 2005

DJ Syto, compozitorul cantecului xenofob la adresa imigrantilor romani din Spania a fost retinut de catre Guardia Civil, in municipiul catalunez Onda.

Textele sale xenofobe si rasiste faceau referire in mod clar la romani, dar si la sud-americani. Un judecator din Barcelona investiga aceste acte de aproximativ un an. DJ Syto, retinut miercuri, 6 aprilie, este acuzat de comiterea de infractiuni impotriva drepturilor fundamentale si libertatilor publice. Investigatia a inceput in data de 5 aprilie, dupa ce un locuitor din Castelon, a denuntat transmiterea prin Internet a unor cantece create de catre o persoana care se ascunde sub denumirea DJ Syto care, dupa cat se pare, ar putea incita la agresiuni impotriva unor persoane de etnie si cultura diferita. Investigatiile intreprinse de Guardia Civil au vizat mai multe pagini web si forumuri de pe Internet. Detinutul, un disc-jockey ale carui creatii apareau pe un site porno, combina muzica mai multor autori cu propriile sale texte rasiste, ceea ce a condus la o stare proasta in randul populatiei straine si la alarma intre diferitele etnii, conform surselor politiale. In urma cu o zi a iesit la lumina si faptul ca difuzarea de cantece rasiste de catre DJ Syto era investigata de aproape un an de catre Tribunalul de Instructie nr.12 din Barcelona. Investigatiile au inceput in luna aprilie a anului trecut, cand organizatia SOS Racismo a depus un denunt la Politia din Barcelona in care se plangea ca textele acestor cantece contin material xenofob, ce incita la violenta. Conform Politiei, suspectul a mai difuzat prin Internet inca patru cantece, in textele carora se regasesc atitudini de acelasi gen la adresa romanilor, sud-americanilor si magrebienilor.

 
Romanii din Ungaria, subiect de expozitie etnograficaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :268
Friday, 08 April 2005

O expozitie care are ca tema principala nationalitatile care traiesc in Ungaria se va deschide vineri, 8 aprilie, la Sala Durer a Muzeului "Corvin Janos" din Giula.

Manifestarea se intituleaza "Regiunea multi-etnica" si este inclusa in sirul de evenimente care alcatuiesc Zilele GIulei". Gazda acestui eveniment este directorul muzeului, dr. Havassy Peter, expozitia de etnografie urmand sa fie vernisata de la ora 16.00 de etnograful Ando Gyorgy, directorul adjunct al Muzeului Judetean din Bichisciaba, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Expozitia este alcatuita de directoarea Muzeului "Erkel", Emilia Martin, si va prezenta viata religioasa, medicina populara, mestesugurile si obiectele de uz casnic, textilele si portul popular al romanilor, nemtilor, slovacilor si tiganilor care traiesc in aceasta regiune.

 
Peste 310.000 de cereri de regularizare in doua luniPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :399
Friday, 08 April 2005

Un numar total de 313.501 de cereri au fost prezentate in cadrul procesului de regularizare a situatiei imigrantilor din Spania, la o luna distanta de finele acestei perioade extraordinare de trei luni.

Procesul de normalizare a situatiei muncitorilor straini in aceasta tara a inceput in data de 7 februarie si este programata sa se finalizeze la 7 mai, conform Ministerului Muncii si Problemelor Sociale. Dintre petitiile prezentate au fost rezolvate in jur de 65.000, a declarat ministrul spaniol al Muncii, Jesus Caldera, in cadrul unei conferinte de presa, desi pana acum numai cateva mii (aproximativ 4.000) sunt inregistrati la Asigurarile Sociale. In cea de-a doua luna, numarul petitiilor s-a dublat, a mai declarat Caldera, care a mai spus ca in cursul zilei de miercuri, 6 aprilie, s-a atins cifra record de pana acum, respectiv 12.000 de cereri pe zi. Ministrul spaniol a tinut sa ii felicite pe angajatori, dar le-a si amintit acestora, inca o data, ca trebuie sa profite de aceasta perioada de trei luni (din care a mai ramas numai una), care nu va fi prelungita, pentru a-si legaliza angajatii straini, mai ales ca dupa incheierea acestei perioade Guvernul va fi foarte, foarte sever in ceea ce priveste economia subterana.

Comunitatea in care s-au prezentat cele mai multe dintre cereri (87.000) este Madrid, urmata de Cataluna (68.254) si Valencia (45.737), acestea trei reprezentand 64.1% din total. Cererile legate de munca in cadrul caminului reprezinta 33.2% din total, mai ales in Madrid, unde se poate vorbi despre un procent de 45% din petitii provenind din acest sector. Pe masura ce procesul de regularizare avanseaza, se poate observa, insa, o usoara crestere si a altor domenii, precum cel agricol. Din punct de vedere al nationalitatilor, pe locul intai in topul celor cu cele mai multe cereri sunt ecuadorienii (87.000 de petitii). Romanii se afla, pana in acest moment, in pozitia secunda, cu un numar de 42.600 de cereri depuse si depasind astfel comunitatea marocana, care a trecut pe locul al treilea, cu numai 39.000 de cereri.

 
Regularizarea va fi posibila si fara certificat de inregistrarePDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :347
Friday, 08 April 2005

Ministrul Muncii din Spania a inaintat ipoteza ca in viitor s-ar putea lua in considerare o alternativa pentru certificatul de inregistrare in cadrul procesului de regularizare.

In prezent, cetetanii straini care se afla pe teritoriul Spaniei dinainte de 8 august si care dovedesc ca au un contract de munca valabil pe cel putin sase luni, isi pot legaliza situatia pe teritoriul acestei tari, prezentand si un certificat de inregistrare. Ministrul Caldera a declarat ca pe viitor s-ar putea lua in considerare, in locul acestuia din urma, si un carnet de sanatate sau dovezi ale tranzactiilor bancare. Studiem aceasta posibilitate, este dificil, insa daca exista o solutie, ar trebui sa se intample saptamana viitoare pentru a putea da timp celor insarcinati cu gestionarea cererilor, a declarat Caldera, care crede, insa, ca nu este mare numarul de cetateni straini care se afla in situatia de a intruni toate conditiile cererii, mai putin certificatul de inregistrare. Procesul extraordinar de regularizare, menit sa lupte impotriva economiei subterane, prevede ca imigrantii ilegali sa prezinte, prin intermediul angajatorilor, un certificat de inregistrare anterior datei de 8 august 2004, un certificat de antecedente penale curat si un contract de munca. Insa dupa primirea unui numar tot mai mare de cereri din partea unor organizatii precum Consiliul General de Avocatura, Executivul ia in considerare si situatia in care imigrantii, dintre care muti nu s-au inregistrat de teama ca politia sa nu ii descopere, ar putea prezenta si alte documente cu care sa-si certifice prezenta in Spania.

 
IPS Iosif si PS Siluan fac parte din delegatia romana care merge la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :425
Friday, 08 April 2005

Mitropolitul Iosif, intai statatorul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, cu sediul la Paris, si Prea Sfintitul Siluan, Episcop vicar pentru Italia in cadrul aceleasi mitropolii, fac parte din delegatia Bisericii Ortodoxe Romane care participa vineri, 8 aprilie, la Roma, la funeralille Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II-lea.

Pe langa acest eveniment deosebit de important la care va fi prezent, IPS Iosif va avea un sfarsit de saptamana plin de evenimente, inaltul ierarh urmand sa slujeasca Liturghia duminicala din 10 aprilie la resedinta mitropolitana de la Limours, iar seara sa se intalneasca cu comunitatea parohiei Sfintii Arhangheli de la Lyon, pastorita de Pr. Catalin Adrian Cordos. Din agenda de lucru pe saptamana viitoare se mai numara si o deplasare in Romania, in intervalul de timp 11-15 aprilie, pentru a rezolva o serie de probleme care privesc Mitropolia de la Paris, informeaza buletinul periodic al eparhiei.

 
Studentii romani pot absolvi cursuri la Universitatea din WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :291
Friday, 08 April 2005

Universitatea Americana din Washington DC - Scoala de Serviciu International primeste inscrieri pentru programul The International Peace and Conflict Resolution (IPCR), care dureaza doua saptamani si care este inclus in cursurile de vara ale Institutului pentru Elaborarea si Implementarea Pacii, informeaza un forum al romanilor din Statele Unite ale Americii.

Data limita de trimitere a cererilor este luni, 16 mai, costul complet de participare fiind de 735 de dolari pentru fiecare saptamana de curs. Totodata, exista si posibilitatea de a obtine o bursa pentru acest program. Numarul de locuri care beneficiaza de bursa este, insa, limitat, solicitantii ce vor fi alesi sa beneficieze de aceasta bursa urmand sa primeasca gratuitate doar pentru o saptamana de curs. Cea de-a doua saptamana va fi suportata din bugetul personal, lucru valabil si pentru cheltuielile tuturor participantilor referitoare la cazare si masa. Informatii suplimentare se pot obtine de la pagina de web a universitatii, la adresa http://www.american.edu/sis/peace/summer/.

 
Invitatie la balPDF Print E-mail
Cupertino, SUA/Romanian Global News
Accesari :274
Friday, 08 April 2005

Casa Romana din California invita pe data de 21 mai la balul anual pe care il va organiza la Cypress Hotel, in Cupertino.

Petrecerea va fi una animata de o atmosfera eleganta, dans si un dinner. Rezervarile trebuie facute cat mai repede cu putinta la adresele de e-mail octaviacismas@hotmail.com, sau colodumitriu@pacbell.net.

 
Opera Nationala Romana din Timisoara intr-un turneu olandezPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :256
Friday, 08 April 2005

Ansamblul Operei Nationale Romane Timisoara efectueaza, in perioada 27 martie 26 aprilie un turneu artistic in Olanda, in cadrul caruia a sustinut si va mai sustine o serie ampla de concerte in mai multe orase.

Primele concerte s-au desfasurat in perioada 29 martie 7 aprilie, in orase precum Leuven B, Goes, Waalwijk, Hoorn, Almelo, Rotterdam, Stadskanaal si Veenendal, orase in care au fost prezentate spectacolele Tosca, Traviata si o gala W.A. Mozart. La acest sfarsit de saptamana concertele vor continua dupa cum urmeaza: vineri, 8 aprilie, in orasul Meppel, Opera Nationala Romana Timisoara va prezenta spectacolul Tosca; sambata, 9 aprilie, in Amstelveen, Tosca, iar duminica, 10 aprilie la Amsterdam, ansamblul roman va urca pe scena cu Traviata. Concertele programate in continuare: 11.04 Amsterdam, Traviata; 12.04 Leuven B, Tosca; 13.04 Nijmegen, Don Giovani; 14.04 Rijswik, Gala W.A. Mozart; 16.04 Roermond, Traviata; 17.04 Oss,Traviata; 18.04 Brugge B, Traviata; 19.04 Venray, Traviata; 20.04 Roeselare B, Traviata; 21.04 Bornem B, Gala W.A Mozart; 23.04 De Haag, Traviata; 24.04 Den Helder, Tosca.

 
Italienii vor vedea o expozitie de covoare romanestiPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :272
Friday, 08 April 2005

Ambasada Romaniei pe langa Sfantul Scaun organizeaza in perioada 4 - 29 aprilie, la Academia di Romania din capitala Italiei, expozitia Covoare anatoliene din Transilvania. Secolele XVI-XVII.

Evenimentul are loc cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor si prezinta in mediul cultural al Romei o dimensiune mai putin cunoscuta a bogatului patrimoniu artistic romanesc, se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman. Covoarele care vor fi prezentate publicului italian au fost conservate in mod special in bisericile apartinand protestantilor germani din spatiul transilvanean al Romaniei. Cele 12 covoare incluse in aceasta manifestare reflecta o tipologie extinsa si sunt de tip Holbein, Lotto, Selendi si Transilvania. Totodata, exponatele sunt in mod unanim apreciate ca fiind de inalta valoare artistica, au fost produse in mediul otoman si aduse ulterior pe teritoriul romanesc. Astfel, ele au ajuns sa fie adevarate obiecte de arta deosebit de apreciate in ambianta crestina a Transilvaniei, mai ales in interiorul bisericilor luterane ale minoritatii germane din Romania. Perioada de desfasurare a expozitiei nu a fost aleasa intamplator, ci are chiar scopul de a sarbatori semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, eveniment prevazut a se desfasura la 25 aprilie 2005. Expozitia se bucura de patronajul domnului Terry Davis, Secretar General al Consiliului Europei, al Eminentei Sale, Cardinalul Paul Poupard, Presedintele Consiliului Pontifical pentru Cultura, si al doamnei Mona Musca, Ministru al Culturii si Cultelor al Romaniei.

 
Blue Air lanseaza un nou zbor: Bucuresti-MaastrichtPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :340
Friday, 08 April 2005

Compania aeriana Blue Air va inaugura sambata, 9 aprilie, o noua ruta de zbor pe directia Bucuresti (Baneasa) - Maastricht (Maastricht Aachen).

Aceasta a putut sa ia fiinta prin intermediul bunavointei autoritatilor olandeze care au oferit firmei romanesti toate autorizatiile necesare dreptului de trafic de operare pentru aceasta destinatie, informeaza pagina de web a companiei Blue Air. Aeroportul Maastricht Aachen se afla la confluenta a doua dintre cele mai importante artere trans-europene care conecteaza orasele Amsterdam, Maastricht, Liege, Luxemburg si Paris, pe de o parte, si Koln, Aachen, Antwerp and Bruxelles, pe de alta parte. Zborurile Bucuresti Maastricht se vor desfasura dupa urmatorul orar: marti, joi si sambata, cu plecare la ora 13:00 de pe Aeroportul Bucuresti - Baneasa si aterizare la ora 14:45, ora locala, pe Aeroportul Maastricht Aachen, iar intoarcerile vor avea loc in aceleasi zile, cu plecare la ora 15:30 de pe Aeroportul Maastricht Aachen si aterizare la ora 19:05 pe Aeroportul Bucuresti- Baneasa. Desi aceasta veste referitoare la noul zbor introdus ii va bucura cu siguranta pe romanii care locuiesc in Olanda, nu acelasi lucru se poate spune si despre cei din Germania. Astfel, din cauza dificultatilor intampinate din partea autoritatilor germane de pe Aeroportul Dusseldorf International, cursa Bucuresti-Dusseldorf a fost anulata de catre Blue Air.

 
Artisti valceni in Republica CehaPDF Print E-mail
Kromeriz, Cehia/Romanian Global News
Accesari :268
Friday, 08 April 2005

Galeria de Arta ale Castelului Arhiepiscopal din orasul Kromerizm, situat in partea sudica a Moraviei, a gazduit marti, 5 aprilie, vernisajul unei expozitii de pictura ce contine lucrari din creatia artistilor plastici valceni Traian Stefan Boicescu, Ion Cornea, Gheorghe Dican, Laurentiu Ene, Maria Crisan Gaghel, Constantin Neacsu Tina Popa, Olga Popescu, Petti Velici, Tudor Popescu si Daniel Stancu.

Acestia sunt membri ai Uniunii Artistilor Plastici din Romania, filiala Ramnicu Valcea. La vernisaj au participat ambasadorul roman la Praga, Gheorghe Tinca, edilii localitatii Kromeriz, o delegatie din Ramnicu Valcea, condusa de Augustina Constantinescu, coordonator cultural, Gheorghe Dican, seful Galeriei de Arta, precum si un numeros public. Cu ocazia acestei manifestari culturale, au fost inaugurate Zilele Culturii Romane in Moravia, eveniment organizat de catre Institutul Cultural Roman din Praga, in colaborare cu primaria din Rmamnicu Valcea si cea din Kromeriz. Expozitia va putea fi vizionata in localitatea ceha pana pe 30 mai, iar in perioada 5-8 mai, Zilele Culturii Romane vor continua in localitatile Brno si Bystrice nad Hostynem, unde va evolua cunoscutul ansamblu folcloric si taraful Strugurelul din Dragasani, informeaza Constantin Stefanoaie de la Institutul Cultural Roman din Praga.

 
Doua pelicule romanesti la Festivalul de Film de la PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :244
Friday, 08 April 2005

Romania a participat in perioada 31 martie-8 aprilie la Festivalul International al Filmului FEBIOFEST care s-a desfasurat la Praga.

La aceasta a 12-a editie a festivalului, tara noastra a fost reprezentata de filmele Niki & Flo, in regia maestrului Lucian Pintilie, Italiencele, al tanarului regizor Napoleon Helmis, si Furia, in regia lui Titus Munteanu, informeaza Constantin Stefanoaie de la Institutul Cultural Roman din capitala ceha. Peliculele romanesti s-au bucurat de prezenta unui numeros public, precum si de aprecierea criticii de specialitate.

 
Daniela Gyorfi ii incanta pe romanii din GermaniaPDF Print E-mail
Augsburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :288
Friday, 08 April 2005

Cantareata Daniela Gyorfi va sustine un concert vineri, 8 aprilie, in orasul german Augsburg, la discoteca Discoteca 2CLUB.

Spectacolul este organizat de DanceClub 3 Amigos din acelasi oras si reprezinta, conform organizatorilor, un eveniment muzical de proportii pentru comunitatea romaneasca stabilita in aceasta zona a Germaniei. Interpreta romanca va sustine un recital care va contine mai multe genuri muzicale si va fi acompaniata de DJ BiKa si de alti DJ invitati speciali. Seara va incepe la ora 21:00 si se va desfasura sub titulatura Timish Party, informeaza pagina asociatiei Agero-Stuttgart.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions