Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Iurie Rosca a fost ales ca vicepresedinte al Parlamentului basarabeanPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :273
Saturday, 09 April 2005

Presedintele grupului parlamentar al PPCD, Iurie Rosca, a fost ales, vineri, 8 aprilie, in cadrul sedintei plenare a Parlamentului, in functia de vicepresedinte al Legislativului.

Pentru candidatura lui Rosca au votat 77 deputati din grupurile parlamentare ale PCRM, PPCD, PD si PSL. Impotriva au fost sase deputati ai AMN, 17 abtinandu-se de la vot.

Al doilea vicepresedinte al Parlamentului este Maria Postoco, membru al PCRM. Noul sef al grupului parlamentar al crestin-democratilor este Vlad Cubreacov.

 
Iurie Rosca ramane intr-o opozitie constructivaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :258
Saturday, 09 April 2005

"Ca prioritate in activitatea mea, in calitate de vicepresedinte al Parlamentului, voi reveni la toate propunerile Partidului Popular Crestin Democrat, inaintate in ultimii ani pentru ajustarea legislatiei nationale la cadrul legislativ european", a declarat, vineri, liderul PPCD, ales in functia de vicepresedinte al Legislativului, Iurie Rosca.

Referindu-se la declaratiile liderului Aliantei "Moldova Noastra", Serafim Urechean, potrivit caruia numirea lui Rosca in respectiva functie "este rezultatul unui targ politic", Rosca a declarat ca l-ar intreba pe Urechean daca numirea in aceasta functie a deputatului AMN, Dumitru Braghis, ar fi insemnat acelasi lucru. "PPCD este un grup parlamentar cu 11 deputati si poate pretinde legal la aceasta functie. Urechean are dreptul sa-si exprime propriile idei si rataciri si nu intentionez sa ma supar pentru faptul ca a dat frau liber frustrarilor pe care le resimte", a spus Rosca.

Potrivit spuselor sale, "PPCD nu inceteaza sa faca parte din Opozitie, dar intentioneaza sa coopereze cu majoritatea parlamentara in vederea imbunatatirii legislatiei nationale". "Moldova nu a avut niciodata o mai mare nevoie de o conlucrare intre Opozitie si putere decat acum, cand a incheiat Planul de Actiuni "Republica Moldova - Uniunea Europeana", care trebuie sa fie realizat in urmatorii 3 ani", a conchis Iurie Rosca.

De mentionat ca Serafim Urechean a declarat presei, in contextul numirii liderului PPCD, Iurie Rosca, in functia de vicepresedinte al Legislativului, ca, "dupa ce PPCD, Partidul Democrat si Partidul Social Liberal au sustinut candidatura lui Vladimir Voronin la functia de presedinte al tarii, s-a format o coalitie guvernamentala si doar Alianta "Moldova Noastra" a ramas in Opozitie". "Din start s-a demonstrat care este nivelul democratiei in Parlament. Prin alegerea lui Rosca in functia de vicepresedinte al Parlamentului s-au incalcat regulile fundamentale, potrivit carora una dintre functiile de vicepresedinte al Legislativului trebuia sa-i revina AMN", a subliniat el.

In opinia lui Urechean, "numirea lui Rosca in aceasta functie este rezultatul targului de voturi". "Azi am asistat la prima licitatie politica. AMN va continua activitatea de consolidare a fortelor democrate din Republica Moldova, dar dupa tradarea PD si a PSL, vom fi nevoiti sa impunem o selectare si niste conditii mai dure", a subliniat Urechean.

La randul sau, presedintele PD, Dumitru Diacov, a declarat ca "numirea lui Rosca in functia respectiva este in concordanta cu prevederile Constitutiei si constituie o incercare de a gasi un compromis in Parlament pentru stabilirea unei conlucrari parlamentare".

 
Vasile Tarlev va ocupa in continuare postul de Prim Ministru al BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :251
Saturday, 09 April 2005

Vineri, 8 aprilie, in debutul sedintei plenare a Parlamentului, presedintele Vladimir Voronin l-a desemnat pe Vasile Tarlev in functia de prim-ministru al Basarabiei.

El a prezentat Legislativului principiile de guvernare in anii 2005-2009. Voronin a subliniat ca linia generala a Guvernului in aceasta perioada trebuie sa fie modernizarea Moldovei. Parametrii si indicatorii calitativi si cantitativi ai acestei modernizari sunt expusi clar in programele preelectorale ale tuturor grupurilor parlamentare. In fata Executivului stau sapte sarcini strategice: Realizare calificata si competenta a Strategiei de Crestere a Economica si Reducere a Saraciei; realizarea Planului de actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana; realizarea programului de cheltuieli pe termen mediu; realizarea Programului national satul moldovenesc; realizarea Programului national de informatizare a societatii; elaborarea si dezvoltarea unui program de dezvoltare umana durabila; reforma invatamantului. De asemenea, o atentie deosebita va fi acordata dezvoltarii sportului de masa si culturii, precum si continuarea reformei in stiinta, elaborarii si realizarii unui program de liberalizare economica, de debirocratizare, inclusiv reducerea nivelului de coruptie in organele de forta.

Totodata, Executivul are realizat si alte sarcini permanente, precum reintregirea teritoriala a Republicii Moldova, mentinerea stabilitatii politice interne si a echilibrului politic extern, mentinerea orientarii sociale si a tuturor programelor si proiectelor de stat, a tuturor actiunilor practice. Realizarea Programului national de studiere a limbii de stat, pastrand si dezvoltand, totodata, diversitatea etnoculturala si lingvistica. Formarea unei noi generatii de alegatori atasati valorilor de baza ale statului moldovenesc, libertatea, deschiderea, dinamismul, cresterea economica rapida, polietnismul si bilingvismul. Promovarea activa a imaginii Republicii Moldova, ca regiune cu avantaje strategice in domeniul investitional si cultural, unic in Europa de Est.

Voronin a subliniat, insa, ca respectivele sarcini nu pot fi realizate in actuala componenta a Executivului. "In primul rand, guvernarea care exista deja de 15 ani nu este capabila sa realizeze astfel de modernizari. Majorarea de noua ori, in ultimii 15 ani, a personalului administrativ al Executivului, a condus la o deformare politica si social-economica foarte serioasa, a aparut o clasa a birocratiei de stat cu largi atributii de reglementare, care urmaresc obtinerea unei rente garantate de orice decizii. Cosmopolitismul de conjunctura, spiritul de clan, conservatismul, calificarea joasa in domeniul administrativ, necorespunderea politica cu scopurile dezvoltarii statale, lipsa unor stimulente financiare legale pentru cresterea profesionala adecvata, in conditiile in care sunt disponibile bogatii considerabile, ii fac pe birocrati adevarati stapani pe situatie, sub orice putere", a specificat presedintele republicii.

In opinia sa, inainte de a moderniza tara, se impune modernizarea Executivului insusi, propunerea unei structuri principial noi a Guvernului si a unui sistem eficient de selectare a unor cadre capabile sa ia decizii de raspundere. "Actuala structura a Guvernului este obiectul unor atacuri permanente. Ideea cea mai raspandita privind reformarea Guvernului este cea de a reduce numarul de ministere si personalul. Justetea acestor pareri este evidenta, insa nu putem sa nu recunoastem ca reducerea numarului de angajati in aparatul de stat si a numarului de ministere este o sarcina deloc simpla. Prin urmare, solutionand problema crearii unei puteri executive eficiente, trebuie sa se tina cont si de suma tuturor factorilor, pentru ca noua structura sa fie, de la bun inceput, una maximal organica", a precizat Vladimir Voronin.

"In economia moderna se considera ca, in proportie de 80 la suta, succesul este asigurat de un sistem de administrare, conceput cu pricepere si orientat spre inovare, construit pe corespunderea lui intocmai scopurilor propuse, pe profesionalism, pe stimulente interne clare si pe controlul executarii deciziilor. Pentru Moldova, care nu are o baza serioasa de materii prime, aceasta concluzie trebuie sa devina o dogma. Pe de alta parte, este cat se poate de clar ca realizarea corecta a reformei puterii executive in Moldova inseamna mentinerea cheltuielilor bugetare actuale pentru intretinerea organelor puterii, reducand cu 70 la suta personalul", a mai declarat presedintele.

In opinia lui, aceste masuri vor face posibila majorarea salariului personalului pana la pragul anticoruptional (diapazonul salariilor constituind echivalentul a 400-1.500 dolari)". De asemenea, vor fi in masura sa asigurare un aflux de specialisti de inalta calificare din businessul privat si din alte sfere concurente (o mare parte a expertilor este concentrata in diferite "proiecte", pe langa misiunile straine in Moldova etc.), sa simplifice conducerea structurilor ministerelor pe baza automatizarii de retea (dupa exemplul Tarilor Baltice si al altor tari din Europa) si sporirea considerabila a responsabilitatii si a operativitatii la adoptarea deciziilor.

"Este important sa intelegem si faptul ca insasi sarcina reducerii personalului poate provoca dezorganizare. In conditiile in care lipsesc exigentele clare fata de personal, instrumentele de selectare deschisa, pe baza de concurs, a personalului, reducerea de personal ar putea sa se incheie cu o rafuiala obisnuita. De aceasta, se pare, nu este interesat nimeni. Anume din aceasta cauza, sarcina crearii unui Guvern putin numeros si eficient nu poate fi solutionata imediat. Pentru realizarea ei fara conflicte si, principalul, in cunostinta de cauza, va fi nevoie de aproximativ un an. Altfel spus, insasi obiectivul modernizarii puterii executive trebuie sa devina o parte inseparabila a programului viitorului Guvern", a precizat Voronin.

El a mai spus ca procesul de reorganizare trebuie sa se desfasoare in doua etape. "Prima etapa va consta in formarea unitatilor structurale ale puterii executive, pornind de la obiectivul general si de la sarcinile strategice. Anume o asemenea abordare este nu mai putin importanta decat sarcina simplei reduceri de personal. In cadrul structurii propuse, principala modalitate de abordare nu va fi reducerea numarului de ministere, ci a numarului de departamente si absorbirea lor de catre ministere. Aceasta modalitate de abordare va permite crearea unei structuri orizontale, cu un singur nivel si cu un inalt grad de responsabilitate si eficacitate, chiar de la prima etapa.

Astfel, in locul celor 16 ministere si 14 departamente, va fi creata o structura formata din, cel mult, 17 ministere, o buna parte din care va fi capabila ca, pana la 14 noiembrie 2005, sa-si reduca statele de personal cu 70 la suta. Ca urmare, va fi posibila concentrarea intregii puteri executive intr-o singura cladire, va fi posibila reducerea cu mult a cheltuielilor pentru serviciile comunale si pentru alte servicii, pentru exploatarea parcului auto. In afara de aceasta, va fi posibila eliberarea unei parti considerabile din cladirile publice pentru a le folosi in alte scopuri, mai atractive, din punct de vedere financiar. In plan organizational, aceasta va fi o structura care va putea fi condusa deosebit de eficient si va asigura un inalt nivel de coordonare reciproca a activitatii componentelor sale. Principala sarcina consta in a nu crea un al doilea nivel al puterii executive, asa-zisele departamente", a atentionat Voronin.

Cea de-a doua etapa, potrivit presedintelui, va consta in propunerea unui program clar de reducere, pe etape, a personalului ministerelor si a unui plan paralel de finantare a noilor unitati de personal, precum si de asigurare financiara, conform prevederilor legale, a functionarilor disponibilizati. Acest program trebuie sa contina un grafic flexibil pentru procedura de optimizare a organizarii interne a ministerelor, bazat pe principii legale de selectare, prin concurs, a functionarilor, pe criterii si pe cerinte clare privind personalul. Programul trebuie sa fie gandit astfel, incat sa nu permita ca procesul de reorganizare interna, de reducere a personalului si de angajare, pe baza de concurs, a noilor colaboratori sa se rasfranga negativ asupra eficientei activitatii Guvernului. "Anume de aceea, graficul trebuie sa fie flexibil. In ansamblu, intreaga reorganizare - de la primul minister pana la ultimul - nu trebuie sa dureze mai mult decat un an. Adica, bugetul pentru anul 2006 trebuie sa fie elaborat, deja pornind de la faptul ca, pe parcursul lui, reorganizarea si reducerea se vor incheia, iar noul sistem anticoruptional de retribuire a muncii va fi introdus in fiecare subdiviziune modernizata", a specificat presedintele republicii.

Voronin a propus trecerea la o varianta de structura a puterii executive care va fi constituita doar dintr-un singur nivel de subdiviziuni guvernamentale, va fi compacta, va face posibila automatizarea hotararilor de rutina, va necesita un personal mai putin numeros, format din specialisti de inalta calificare si remunerati cu un salariu anticoruptional. "Deputatii nu trebuie sa fie ingrijorati de faptul ca nu se va micsora numarul de ministere. Important este ca se va reduce numarul de functionari si intermediari intre procesele economice si sociale si cel de adoptare a unor decizii corecte. Acest mod de abordare a problemei este cu mult mai radical decat cele despre care era vorba mai inainte", a subliniat seful statului.

Voronin este de parere ca, pentru realizarea sarcinii de reducere, pe etape, a personalului, in fruntea organelor puterii executive trebuie sa se afle oameni capabili sa analizeze in detalii eficienta propriei subdiviziuni si, de la un anumit moment, sa inceapa procesul de reducere a personalului si de selectare, prin concurs, a colaboratorilor. Adica, atunci cand vor fi numiti in functie ministri, trebuie sa se tina seama si de aceasta circumstanta. Pe de alta parte, sunt necesare si sustinerea financiara a programului de modernizare a puterii executive de catre structurile internationale, asigurarea obligatorie a aspectului instructiv al programului de catre Academia de Administrare Publica, asigurarea obligatorie a cadrului juridic necesar.

"Aceste principii vor pune capat practicii de guvernare existente din primele zile de independenta si pana in prezent. Sistemul de organizare a puterii executive trebuie sa fie de asa natura, incat sa poata acumula cele mai bune forte intelectuale ale societatii si sa faca posibila eliminarea coruptiei si incompetentei", a conchis Voronin.

 
Romanii din Franta intampina primavara la iarba verdePDF Print E-mail
Franta / Romanian Global News
Accesari :278
Saturday, 09 April 2005

Forumul de intalnire al romanilor din Franta, Salutare, invita la sfarsitul acestei saptamani la un picnic la iarba verde, dedicat sarbatoririi venirii primaverii.

Intalnirea se va desfasura sambata, 9 aprilie, de la ora 11.00, la spatiul verde din apropierea Espace Mosson, in Saint Jean de Vedas. Cei care se hotarasc sa vina e bine sa stie ca trebuie sa aduca cu ei ceva de baut si ceva de mancare, mingi pentru fotbal si alte jocuri de societate. Fiind interzisa aprinderea focului, cei doritori de gratar, e bine sa nu aduca la ei carne cruda. La spatiul verde se poate ajunge cu autoturismul personal, pe directia Laverune, prin Route de Laverune, spre Les Bouisses pana la Rond Point Paul Fajon, de aici spre St Jean de Vedas, Stadionul de Rugny si apoi Espace Mosson, cu parking pe dreapta. Se mai poate ajunge cu autobuzul 109, spre Cournonsec - Montbazin.

 
Dansatorii romani pe scenele lonodonezePDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :253
Saturday, 09 April 2005

Din nou Alina Cojocaru la Covent Garden. Din nou spectacolul "Tombeaux" pe muzica lui David Bintley. Acelasi spectacol, aceeasi distributie, insa evolutia balerinei romance nu conteneste sa impresioneze audienta.

Sambata, 9 aprilie, Compania Regala de Balet, a carei solista este Alina Cojocaru, a programat o noua reprezentatie cu "Tombeaux". Spectacolul se va desfasura cu incepere de la ora 19.00. David Bintley, autorul operei, s-a inspirat in realizarea acesteia din "Variatiuni pe o tema de Hindemith" a lui William Walton. Muzica din "Tombeaux", realizata in 1993, a fost descrisa de critici drept o "conversatie" intre doi compozitori, astfel incat coregrafia este un dialog de chintesenta intre traditia clasica si interpretarea contemporana. Nascuta la Bucuresti, Alina Cojocaru a studiat baletul clasic timp de sapte ani la Compania de Balet din Kiev. In anul 1997 a primit bursa Lausanne Prize si a avut ocazia sa isi perfectioneze tehnica la Royal Balet School, in Londra. Dupa ce danseaza la Kiev (1998), Alina se intoarce la Londra in 1999, unde devine prima-balerina. Dupa succesul cunoscut cu "Giselle", ea devine balerina principala (2001) a Companiei Regale de Balet de la Covent Garden si joaca Odette-Odile in "Lacul Lebedelor", "Romeo si Julieta", "La Bayadere", etc, informeaza Centrul Cultural Roman de la Lodra. In 2002 Alina Cojocaru a debutat si pe scena din Romania, cu rolul principal in "Giselle", alaturi de Ansamblul Operei din Bucuresti. In 2003 se intoarce sa danseze in Romania, alaturi de Johann Kobborg la Gala de Balet din cadrul Festivalului International George Enescu. In ianuarie 2003 Alina castiga premiul Richard Sherrington pentru cea mai buna dansatoare, premiu decernat de catre Critics' Circle National Dance Awards, UK. In 2004, ea danseaza din nou pe o scena din tara, la Festivalul de Arte de la Sala Palatului, interpretand rolul Odette-Odile in "Lacul Lebedelor".

 
Cvartetul Balanescu duce muzica Mariei Tanase si la NantesPDF Print E-mail
Nantes, Franta / Romanian Global News
Accesari :269
Saturday, 09 April 2005

Cvartetul Balanescu a sustinut un spectacol inedit vineri, 8 aprilie si pentru romanii din Franta.

Reuniti la Lieu Unique, la Nantes, acestia au fost martorii unui spectacol in care Cvartetul Balanescu, alaturi de muzicianul austriac Klaus Obermaier, au prezentat noul CD intitulat Maria T. Concertul Cvartetului face parte din manifestarile ocazionate de Festivalul de Muzica I.D.E.A.L, ce ofera sansa descoperii unor artisti atipici si uimitori. Festivalul se va desfasura pe perioada a doua zile, 8 si 9 aprilie si va reuni unii dintre cei mai speciali artisti din mai multe tari europene. Amintim printre acestia Charlemagne Palestine&Tony Conrad, Petre Mlakar, My Robot Friend, Chriptopher Just, etc.

Noul album al grupului muzical condus de Alexandru Balanescu este primul, de la cel lansat in 2000, "Il Partigiano Gionni" (Virgin Music Italy) si prima lansare in colaborare cu Mute de la coloana sonora din 1995, "Angels and Insects". "Maria-T" este o reluare a legaturii cu radacinile romanesti ale lui Alexandru Balanescu, cel care semneaza muzica acestui album. Este, de fapt, o evocare a spiritului uneia dintre cele mai timpurii influente muzicale ale acestuia, stralucitoarea si reprezentativa cantareata si actrita romanca, Maria Tanase. "Urmare a muncii mele la albumul "Luminitza", pentru care am luat drept sursa de inspiratie elemente din muzica populara est-europeana, la acest proiect, in mod deosebit, am folosit ca baza a noilor compozitii cantecele Mariei Tanase. Intentia mea nu a fost sa transcriu sau sa preiau aranjamentele materialului etnic, ci, prin intermediul propriei mele perspective muzicale (cu influentele sale clasice, jazz, electronice si foarte eclectice, in general), sa dezvolt un nou limbaj personal, ramanand mereu devotat spiritului materialului original", explica Alexandru Balanescu conceptul noului sau album.

 
Take, Ianke si Cadir se joaca la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada / Romanian Global News
Accesari :270
Saturday, 09 April 2005

Compania Ars Nova ii invita pe iubitorii de teatru din Canada sa vina la spectacolul "Take, Ianke si Cadir" care va avea loc duminica, 10 aprilie, la Betty Oilphan Theatre din Toronto, de la ora 16:00.

Biletele de intrare se pot rezerva de la Dan Fasie 416-890-0665 sau de la Iuliana Cozma 416-250-7679, pretul unui tichet fiind 20 de dolari canadieni. Sala in care se va desfasura spectacolul de teatru se afla situata la adresa 404 Jarvis Street - Toronto, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.

 
In Italia se invata din traditiile Pastelui romanescPDF Print E-mail
Milano, Italia / Romanian Global News
Accesari :825
Saturday, 09 April 2005

Asociatia Romanii in Italia din Milano organizeaza duminica, 10 aprilie, cu incepere de la ora 15.00 un eveniment de sarbatorire a Sintelor Pasti, sarbatoare pe care o vor trai in curand si crestinii ortodocsi.

Intalnirea se va desfasura la Consortiul Certa, pe Via Col di Lana, 6A (langa Porta Ticinese, din Milano). In programul "Sarbatorii Sf. Pasti in traditia populara romaneasca" se afla o comunicare intitulata "Traditii si obiceiuri pascale romanesti", sustinuta de drd. Teodora Rosca si de prof. Violeta Popescu, precum si demonstratii in direct de tehnica a decorarii oualor cu margele. In calitate de invitati vor fi prezenti la intalnirea de duminica mesteri populari din Romania, de la Muzeul de Etnografie al Transilvaniei, din Cluj-Napoca si de la Centrul Creatorilor Populari din Sibiu.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions