Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Liber la conturi in lei pentru strainiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :374
Monday, 11 April 2005

Incepand de luni, 11 aprilie, Guvernul roman a dat verde la conturi in lei si valuta in bancile romanesti pentru cetatenii straini aflati pe teritoriul tarii noastre.

Depozitele pe termen scurt ar putea, astfel, atrage foarte multa valuta pe piata romana de capital, ceea ce ar putea conduce la o apreciere a monedei nationale. Totodata, castigurile de capital obtinute pe piata din Romania vor putea fi repatriate si transferate liber in strainatate. Acest set de masuri se inscrie in programul de liberalizare a capitalului pe care Romania trebuie sa il duca la indeplinire pana la aderarea la Uniunea Europeana. Banca Nationala a Romaniei a redus, insa, semnificativ dobanzile la depozitele in lei, tocmai pentru a descuraja interesul pentru speculatiile pe piata monetara. La randul lor, celelalte banci au redus si ele, la semnalul Bancii Centrale, dobanzile la depozitele in lei, ajungandu-se, astfel, la cea de-a patra reducere anul acesta la depozitele in lei. Daca la BNR, dobanzile ajung pana la 12.5%, bancile comerciale au coborat valoarea dobanzilor la 10.25 - 8.8%, in functie de scadenta. Autoritatile de la Bucuresti nu vor permite strainilor sa cumpere titluri de stat emise de Ministerul Finantelor decat dupa 1 ianuarie 2006.

 
Semnaturi si mesaje pentru jurnalistii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :368
Monday, 11 April 2005

La 14 zile de la rapirea celor trei jurnalisti romani din capitala irakiana Bagdad, celula de criza instituita la Cotroceni au are nici o informatie in legatura cu soarta celor trei, in ciuda eforturilor deosebite de care vorbeste MAE.

Marie-Jeanne Ion si Sorin Miscoci de la postul de televiziune Prima TV si Ovidiu Ohanesian, reporter al cotidianului Romania Libera au fost rapiti din Irak in urma cu doua saptamani, pe cand incercau sa obtina o serie de interviuri de la fosti si actuali oficiali irakieni. Desi ipotezele si scenariile create in tara au fost multe, in aceste doua saptamani, grupul operativ de la Bucuresti, din care se pare ca ar face parte si Ambasada Romaniei la Bagdad, nu au oferit nici un fel de informatie care sa poata aduce macar o raza de lumina si de speranta in familiile celor trei sau in randul colegilor lor. Pe langa grupul oficial instituit in acest sens, societatea civila din Romania a creat, la randul sau, un grup de sprijin pentru jurnalistii romani, care isi propune sa mobilizeze oamenii pentru sustinerea oricaror actiuni care ar putea conduce, in vreun fel, la eliberarea ostaticilor romani. Cartierul general al membrilor grupului de sprijin se afla in Piata Universitatii din Bucuresti, unde reprezentanti ai asociatiilor non-guvernamentale aliate initiativei distribuie afise, fotografii si pliante cu jurnalistii romani, precum si informatii in legatura cu situatia in care ei se afla, pana la acest moment. Cetatenii Bucurestiului sunt invitati sa semneze si sa isi exprime mesajele de sustinere catre Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu. Listele de semnaturi vor fi trimise Organizatiei Natiunilor Unite si Uniunii Europene.

 
Acord semnat intre Arad si Autoguvernarea Romanilor din UngariaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :288
Monday, 11 April 2005

Consiliul Judetean Arad si Autoguvernarea Romanilor din Ungaria au semnat sambata, 9 aprilie, la Giula, un acord de cooperare incheiat datorita avizului favorabil primit din partea Ministerul Afacerilor Externe.

Delegatia aradeana a fost condusa de presedintele Iosif Matula si alcatuita din vicepresedintele Gavril Buza, seful Serviciului de Relatii Externe, Mihaela Stanescu, consilierii judeteni Aniela Faciu, Zoea Rotaru, Rodica Herlo, Ioan Flueras, Mircea Purcaru, Ion Micurescu si directorul Centrului Cultural, Marius Lazurca, informeaza un cotidian aradean. Acesta din urma a adus la Giula si o donatie de carte care consta in 300 de volume de limba romana. Delegatia de la Arad a fost asteptata la Giula de presedintele Autoguvernarii Romanilor din Ungaria, Traian Cresta, si de primarul din Giula, Zoltan Varga. Acordul de cooperare a fost semnat in prezenta unui public numeros de catre cei doi presedinti - Iosif Matula si Traian Cresta. Prin aceasta intelegere, care s-a incheiat pe o perioada de patru ani, se preconizeaza sa se stabilieasca o serie de raporturi de cooperare in domenii de interes comun si sa se finanteze mai multe manifestari cu caracter cultural si religios. Ziua de sambata a mai prilejuit infiintarea unui Comitet de Coordonare care se va reuni anual pentru a face bilantul actiunilor comune si pentru a examina proiectele pentru anul viitor.

 
Moastele unui sfant basarabean vor ajunge la ConstantaPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :424
Monday, 11 April 2005

Moastele Sfantului Antipa Romanul, sfant roman care a trait la sfarsitul secolului al XIX-lea in Moldova, Sf. Munte si Rusia, vor fi aduse miercuri, 13 aprilie, in pelerinaj la Constanta.

Racla sfantului se afla in prezent la Manastirea Sfantul Gheorghe din Basarabia si a reusit sa ajunga la malul Marii Negre prin intermediul Fundatiei ICHTYIS din Moldova si al Asociatiei Studentilor Crestin-Ortodocsi din Constanta, informeaza un cotidian local. Delegatia de la Chisinau care insoteste racla sfanta va fi primita miercuri, la ora 16:00, la Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel, de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie Tomitanul, dupa care va urma slujba Canonului Sfantului Andrei Criteanul. Ziua in care credinciosii dobrogeni se vor putea bucura de prezenta moastelor Sfantului Antipa Romanul va mai contine si o prelegere a ieromonahului Savatie Bastovoi, cunoscut telog moldovean al vremurilor moderne. Joi, 14 aprilie, la acelasi lacas de cult din Constanta, se va oficia incepand cu ora 09:00, slujba Sfintei Liturghii a Darurilor, urmand ca de la ora 18:00, la Casa de Cultura a Sindicatelor, sa aiba loc conferinta In cautarea aproapelui pierdut. Penultima zi a pelerinajului va duce moastele la Spitalul Judetean din Constanta, dupa care racla va ajunge la biserica Sfantul Nicolae din Tulcea. Sfintele Moaste ale Sfantului Antipa Romanul vor parasi Romania sambata, 16 aprilie.

 
Militarii romani participa la un ceremonial militar din IrakPDF Print E-mail
Al Gharraf, Irak/Romanian Global News
Accesari :304
Monday, 11 April 2005

Maiorul Daniel Petrescu, comandantul Batalionului 2 Infanterie Calugareni, a participat la sfarsitul saptamanii trecute, in localitatea Al Gharraf, la ceremonia de punere a pietrei de temelie a primei cazarmi pentru noile unitati din Brigada 72 a armatei irakiene.

In localitatea in care s-a desfasurat evenimentul, aflata la 40 km nord de An Nassiriya, au fost prezenti guvernatorul provinciei irakiene Dhi Qar, Aziz Kadum Alwan Al Ogheli, comandantul Fortei Intrunite Operationale Italiene, generalul de brigada Giovanni Battista Borrini, si comandantul Corpului de Genisti al armatei americane din Irak, colonelul Roger Gerber, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Timp de doua saptamani, militarii romani vor participa la pregatirea si instruirea a cate unei companii din brigada mentionata, in perioada 23 aprilie 7 iulie.

 
Incepe "Ziua Leului Greu" in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :428
Monday, 11 April 2005

Banca Nationala a Romaniei, impreuna cu Grupul de Presa ZIUA, si beneficiind de sprijinul Realitatea TV si Radio TOTAL, a lansat luni, 11 aprilie o campanie nationala de informare cu privire la denominarea leului greu.

Campania, intitulata Ziua Leului Nou va debuta cu o dezbatere la sediul BNR si va continua pana la data de 1 iulie 2005, data la care se va introduce in circulatie leul nou, cu alte sase dezbateri in cele mai importante orase ale tarii: Iasi, Cluj, Timisoara, Craiova, Brasov, Constanta. La dezbateri va participa intregul staff executiv al BNR, format din guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu si cei doi viceguvernatori Eugen Dijmarescu si Cristian Popa. Vor mai fi prezenti si ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, consilierul prezidential Florin Chiritoiu, precum si presedintii celor doua Comisii de Buget, Finate si Banci din Camera Deputatilor si Senat, Mihai Tanasescu, respectiv Varujan Vosganian. La dezbateri se vor mai afla si principalii presedinti ai bancilor comerciale din Romania, precum si reprezentantii mass-media implicata in campania Ziua Leului Greu, directorul Grupului de Presa Ziua, Sorin Rosca Stanescu, directorul de programe Realitatea TV, Mihai Tatulici si Andrei Gheorghe, consultant media, Radio Total.

Se vor stabili, in cadrul acestor dezbateri, avantajele si necesitatea introducerii acestei noi monede in Romania, vor fi identificate principalele etape ale procesului denominarii si se va vorbi despre circulatia paralela a leului vechi si a leului nou, precum si efectele ce deriva din aceasta.

 
Circul Globus deplange moartea Printului Rainier de MonacoPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :267
Monday, 11 April 2005

Conducerea Circului Globus din Bucuresti a adresat o scrisoare de condoleante Familei Princiare din Monaco, in semn de compasiune fata de moartea Printului Rainier de Monaco, cel care a infiintat Festivalul International de Circ de la Monte Carlo si care a contribuit enorm la dezvoltarea acestei discipline.

Directorul circului din Bucuresti, Brandusa Novac, reaminteste in scrisoarea de condoleante faptul ca Excelenta Sa Printul Rainier a avut o contributie decisiva la schimbarea perceptiei generale a publicului si mijloacelor de comunicare in masa despre arta circului, infiintand in urma cu 29 de ani prima editie a festivalului de la Monte Carlo. Printul Rainier a reusit sa redefineasca spectacolul de circ, eliminand imaginea sa negativa asociata cu praful, rumegusul si mirosul de animale. Astazi, importanta pe care a capatat-o acest eveniment si numele mari ale lumii circului international care isi dau concursul la festivalul monegasc fac din aceasta manifestare un rival al festivitatii decernarii premiilor Oscar. Brandusa Novac mai adauga in mesajul de sprijin pentru familia Grimaldi si faptul ca, fara sustinerea acerba a Excelentei Sale, circul nu ar fi fost ceea ce este azi, in intreaga lume, si ca directiunea si intregul colectiv de artisti ai Circului Globus aduc un pios omagiu unui om care a insemnat enorm de mult. Toate aplauzele reprezenatiilor de la Globus ii vor fi dedicate Printului Rainier de Monaco care s-a stins din viata miercuri, 6 aprilie, 2005, la varsta de 81 de ani, dupa o perioada indelungata de suferinta.

 
Lumea culturala romaneasca, grupata in pagini de cartePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Monday, 11 April 2005

Asociatia ECUMEST a scos pe piata un mic-ghid al sectorului cultural romanesc, lucrare care face parte din programul ARCult si care a aparut la solicitarea Ambasadei Regatului Tarilor de Jos la Bucuresti.

Ghidul se intituleaza Mapping opportunities for cultural cooperation. A Short Guide to the Romanian Cultural Sector Today, a fost publicat cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Bucuresti si se vrea a fi un nou instrument util pentru cunoasterea sectorului cultural din Romania, informeaza portalul cultural onlinegallery.ro. Publicatia isi propune sa incurajeze si sa promoveze o cooperare culturala pe termen lung cu Romania si a fost conceputa ca un ghid introductiv pentru situatia actuala a sectorului cultural romanesc si a sub-domeniilor sale artistice. Ghidul a fost realizat in limba engleza si este distribuit gratuit, prioritate avand organizatiile culturale din strainatate, dar va putea fi accesibil in scurt timp si in in principalele librarii din Bucuresti.

 
31 de medalii pentru inventiile romanestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :381
Monday, 11 April 2005

Cea de-a 33-a editie a Salonului International al Inventiilor, Tehnicilor si Produselor Noi, desfasurat la Geneva a medaliat 31 de inventii romanesti din totalul de 32 prezentate de tara noastra.

Salonul s-a desfasurat in perioada 6-10 aprilie, perioada in care s-a apreciat, la unison, atat de catre juriu cat si de catre participanti, ca prezenta Romaniei a fost cea mai buna. Inventiile romanesti au castigat 12 medalii de aur, 12 de argint si 7 de bronz, dar nu trebuie uitate nici cele 7 premii speciale. Modulul individual de protectie antiseismica a fost cel mai apreciat produs prezentat de inventatorii romani Mircea Manolescu si Mircea Chitescu, obtinand aur cu mentiunea speciala a juriului si un premiu special al Ministerului Situatiilor de Urgenta din Federatia Rusa. Cea de-a 32-a inventie romaneasca, cea care s-a intors fara nici o medalie de la Geneva este cea intitulata dispozitiv pentru ozonarea si parfumarea aerului pentru instrumentarul stomatologic, realizata de Vasile Lupu, dar numai pe motivul ca inventatorul si produsul nu au fost prezente.

 
Medalii de aur si argint pentru vinurile romanestiPDF Print E-mail
Ostend, Belgia/Romanian Global News
Accesari :281
Monday, 11 April 2005

Vinurile romanesti s-au intors de la Concursul Mondial Bruxelles 2005 cu opt medalii, doua de aur si cinci de argint.

Medaliile de aur au fost adjudecate de vinurile Rai de Murfatlar, Grand Reserve 2001 si Lacrima lui Ovidiu, iar cele de argint au fost acordate vinurilor Chardonnay Ferma Noua 2003, Chardonnay 3 Hectare 2002, Sec de Murfatlar-Merlot 2004, Merlot Prince Matei - Gran Reserva, Cherry Tree Hill - Merlot 2000, se arata pe pagina de web a concursului. Cea de-a 12-a editie a competitiei a avut loc in perioada 31 martie-2 aprilie si s-a desfasurat in localitatea belgiana Ostend.

 
Asesoft castiga Cupa FIBAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :365
Monday, 11 April 2005

Echipa ploiesteana de baschet CSU Asesoft Ploiesti a castigat, duminica, 10 aprilie, Cupa europeana FIBA.

Echipa antrenata de Mladen Jojic a dedicat victoria capitanului sau Toni Alexe, pierit dintre ei in urma unui tragic accident de circulatie, la finele lunii ianuarie, dupa ce calificase echipa in Final Four-ul Conferintei de Sud. Ploiestenii au realizat astfel, cea mai mare performanta a baschetului msculin romanesc, dupa ce, cu aproape douazeci de ani in urma echipa de baschet Steaua, in care evolua si directorul tehnic de acum al Asesoft-ului, Costel Cernat, ajungea pana in sferturile de finala ale Ligii Campionilor. Asesoft Ploiesti a invins aseara echipa rusa Lokomotiv Rostoc, cu scorul de 75-74, dupa ce fusese de doua ori condusa (20-20, 20-11, 22-24, 13-19), aducand in Romania primul trofeu european, intr-o competitie echivalenta cu Cupa EUFA, in fotbal. Ultimul meci al ploiestenilor i-a tinut cu sufletul la gura, pe toata desfasurarea sa, pe cei aproximativ 3.000 de fani prezenti in Sala Sporturilor Olimpia, dar si pe cei care urmareau meciul afara, pe un ecran urias. La inceputul primului sfert (minutul 6) romanii erau condusi cu 5-15, dupa care si-au revenit stabilind, la finalul sfertului egalitatea la 20. Al doilea sfert si l-au adjudecat la o diferenta de 9 puncte, majorand diferenta pe tabela de marcaj la pauza la 40-31. Urmatorul sfert a fost castigat de rusii de la Lokomotiv, dupa un regal de lovituri de la distanta al acestora si, dupa ce in minutul 24 scorul era de 51-33, in minutul 30 rusii s-au apropiat la 62-55. In minutul 36 disperarea rusilor si motivatia de a castiga ii anima si ii conduce tot mai aproape de egalare, pana la 68-65. In ultimele opt secunde de joc tabela arata in felul urmator: 73-74 in favoarea lui Lokomotiv Rostoc, iar deznadejdea incepea deja sa isi faca loc in tabara romanilor. Dupa un fault la Kuzmanovic acesta reuseste sa inscrie de doua ori pentru Asesoft, aducand victoria la Ploiesti, cu 75-74 si castigand FIBA Europe Cup. Vladimir Kuzmanovic a fost declarat, astfel, omul finalei primind cupa decernata MVP-ului.

 
Iurie Rosca sustine ideea reorganizarii guvernului de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :259
Monday, 11 April 2005

"Nu cred ca presedintele Voronin a fost de acord cu cele 10 conditii ale PPCD numai pentru ca PPCD sa-i sustina candidatura. El putea fi ales si fara cele 11 voturi ale noastre. Usurinta cu care Vladimir Voronin a acceptat aceste conditii se explica prin faptul ca executarea lor este necesara, inclusiv pentru realizarea Planului de Actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana", a declarat, vineri, dupa sedinta Parlamentului, vicepresedintele Legislativului, presedintele PPCD, Iurie Rosca.

Referindu-se la initiativa de reorganizare a Guvernului, expusa de presedintele Voronin, Rosca a spus ca PPCD a venit de mai multe ori cu aceasta propunere. "PPCD a insistat si in trecut asupra micsorarii aparatului birocratic si asupra numirii in functii a demnitarilor publici in baza de concurs, fapt ce ar elimina problema competentei acestora", a mai spus Rosca.

 
Vorbind aceeasi limba, Romania pune la dispozitie Chisinaului, legislatia europeana tradusaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Monday, 11 April 2005

Romania e dispusa sa ofere expertiza tuturor celor care sunt interesati, mai ales celor de la granita de est, Moldovei, Ucrainei si chiar Georgiei, a declarat, intr-un interviu pentru cotidianul bucurestean "Ziua", ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga.

"In primul rand, e vorba de disponibilitatea noastra de a utiliza aceasta expertiza pe care am capatat-o si putem trimite experti in tarile respective si putem primi experti. Cred ca Romania trebuie sa-si concentreze eforturile pe propria pregatire de aderare, astfel ca 2007 sa fie o data certa, fara nici un fel de emotie. Dupa ce vom deveni membri cu drepturi depline, ne vom putea concentra mult mai mult pe ajutorul pentru tarile vecine", a declarat ministrul roman al Integrarii Europene. Solicitat sa se pronunte asupra faptului ca Republica Moldova ar putea beneficia de traducerile din legislatia europeana, facute la Bucuresti, ministrul Ene Dinga a spus ca, "fiind vorba de aceeasi limba, limba romana, care se vorbeste si in Republica Moldova, la nivel guvernamental se poate discuta posibilitatea utilizarii traducerii intregului aquis comunitar, care are 100 mii de pagini".

 
Cetateanul roman rapit in Congo este in sigurantaPDF Print E-mail
Kinshasa, Congo/Romanian Global News
Accesari :440
Monday, 11 April 2005

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a sesizat, prin intermediul Ambasadei Romaniei din Luanda (Angola), autoritatile congoleze, cerand acestora sa vina in sprijinul clarificarii situatiei relatate de presa de la Bucuresti, conform careia un cetatean roman a fost rapit in Congo la acest sfarsit de saptamana.

Totodata, autoritatile de la Bucuresti au cerut si sprijinul Ambasadei Republicii Congo la Bucuresti pentru clarificarea acestei situatii si, daca este cazul, pentru interventia in sprjinul punerii in afara oricarui pericol a cetateanului roman. Conform informatiilor obtinute de MAE, pana in acest moment, prin intermediul Ambasadei Romaniei in Angola si Ambasadei Republicii Democrate Congo in Romania, incidentul relatat de presa de la Bucuresti a fost provocat de o disputa cu caracter comercial privat. Interventia autoritatilor congoleze a condus la clarificarea situatiei cetateanului roman inca din cursul zilei de joi, 7 aprilie, acesta aflandu-se in prezent in siguranta. Intr-un comunicat remis presei, MAE precizeaza ca va continua demersurile pe langa autoritatile congoleze pentru protejarea cetatenilor romani aflati pe teritoriul acestei tari si pentru evitarea accidentelor care le-ar putea afecta drepturile si interesele legitime.

Reamintim ca in ultimele zile ale saptamanii trecute ziarul Le Phare anunta ca cetateanul roman Ion Dinca, investitor in agricultura, a fost rapit de o grupare locala paramilitara cu care acesta ar fi avut relatii de afaceri. Angajatii companiei lui Dinca au confirmat informatiile privind rapirea romanului si au sustinut ca acesta era urmarit de o saptamana. Conform informatiilor acestora, Dinca a fost rapit marti, 5 aprilie, din localitatea congoleza Gombe, unde acesta locuia. Angajatii povestesc ca romanul realizase lucrari agricole la ferma unui afacerist din Kindobo, la periferia orasului Kinshasa, si cerea sa fie platit pentru lucrari si pentru semintele de porumb din Romania, ca si pentru muncitori.

 
Romanii din Navarra pe locul patru ca numar de cereri de regularizarePDF Print E-mail
Pamplona, Spania/Romanian Global News
Accesari :412
Monday, 11 April 2005

Regiunea spaniola Navarra va regulariza, in urma procesului extraordinar desfasurat in perioada 7 februarie-7 mai, situatia a 8 din zece imigranti in regiune.

De la inceputul campaniei, Delegatia Guvernamentala in Navararra a inregistrat 5.000 ce cereri de regularizare, dintre care au fost acceptate 4.768 (95.3%), in timp ce 6 au fost respinse, iar alte 230 asteapta inca un cazier judiciar. In Navarra vom normaliza sapte, poate chiar opt, din fiecare zece imigranti cu capacitate reala de munca a declarat presei spaniole delegatul guvernamental in regiune, Vicente Ripa, care a calificat acest numar drept un efort de succes al autoritatilor. Ripa a amintit, totodata, ca in Navarra ar putea beneficia de regularizare chiar 8.000 de persoane, care dovedesc ca au sosit in Spania inainte de 8 august si ca beneficiaza de un contract de munca de cel putin sase luni. Deocamdata, a mai indicat delegatul, Biroul de Imigratie a solutionat favorabil 1.600 de cereri dintre toate cele admise (una din trei), in timp ce restul asteapta ca angajatorii sa legalizeze contractele de munca pe care le ofera imigrantilor. Cea mai mare parte a contractelor provine din cadrul serviciilor domestice (37.6%), iar alte 3.119 din alte domenii, in special cel hotelier, constructii si agricultura. Imigrantii romani se afla aici pe locul al patrulea ca numar de cereri de regularizare depuse in cele doua luni de cand a demarat campania. Pe primul loc se claseaza ecuadorienii (44%), urmati de columbieni (12.58%) si bulgari (8.71%). Romanii au acumulat un procent de numai 6.65%. Pe ultimele locuri se afla marocani, bolivieni, ucrainieni si argentinieni.  

 
Romanii extrem de interesati de regularizarea spaniolaPDF Print E-mail
Ourense, Spania/Romanian Global News
Accesari :382
Monday, 11 April 2005

La doua luni de la demararea campaniei de regularizare a situatiei muncitorilor straini aflati pe teritoriul Spaniei, cererile venite din partea imigrantilor din regiunea galiciana Ourense sunt inca scazute.

Au fost inregistrate, incepand din data de 7 februarie numai 283 de cereri, ceea ce situeaza Ourense in coada regiunilor galiciene. In acelasi timp, Ourense se afla pe antepenultimul loc, ca numar de cereri depuse, la nivelul intregului teritoriu spaniol, pe ultimele situandu-se Palencia si Zamora. Chiar si in aceste localitati, unde se remarca o cerere mica de regularizare a situatiei imigrantilor, romanii sunt foarte interesati de acest proces. Romanii, impreuna cu columbienii sunt pe primul loc din punct de vedere al cererilor depuse. Pe pozitiile imediat urmatoare se claseaza ecuadorienii, argentinienii, venezuelenii si brazilienii. La fel ca pe intregul teritoriu spaniol cele mai multe dintre cereri vin din partea angajatilor casnici (45%).

 
4 ani de emisie pentru Radio Dor de TaraPDF Print E-mail
Dusseldorf, Germania/Romanian Global News
Accesari :286
Monday, 11 April 2005

Portalul Radio Dor De Tara a implinit in aceasta luna 4 ani de la lansarea sa, fiind primul radio interactiv cu ascultatorii si printre primele posturi de radio romanesti care au inceput sa emita pe internet, dupa Radio Dor De Romania.

Destinat romanilor care traiesc in afara tarii, Radio Dor De Tara, RDT, a dat tonul in astfel de aparitii media, dupa lansarea sa mai multe radio-uri similare reusind sa intre pe piata, informeaza pagina de web a postului RDT. Conform acesteia, topul radiourilor romanesti pe internet este urmatorul:

1.Radio Dor De Tara (RDT) (98% muzica romaneasca)

2. SK Radio Station (80% muzica romaneasca)

3. Radio Live 247

4. Radio R Romania

5. Radio 3 Net

Proiectul RDT "Radio pentru romani" continua sa se dezvolte si pe viitor, iar cei care se ocupa de acest portal vor incerca sa intocmeasca documentatia necesara pentru constructia si intretinerea unui radio pe internet. Din echipa RDT fac parte romani stabiliti in mai multe tari din Europa, in Statele Unite ale Americii si in Romania.

 
Cenaclul Observatorul se pregateste pentru doua luni pline de evenimentePDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :377
Monday, 11 April 2005

Lunile aprilie si mai constituie pentru membrii cenaclului revistei Observatorul, publicatie romaneasca care apare in Canada, un nou prilej de intalnire.

In luna aprilie, cei care fac parte din acest cenaclu vor putea sa admire doua expozitii, una de pictura, a lui Dan Gruia din Mississauga, si cealalta de vechi publicatii romanesti, prezentarea de carti si reviste primite pe adresa cenaclului, lansarea cartilor Crampeie de viata, a carei autoare este Elena Buica din Pickering, si The Wrath of Goods, scrisa de Mircea Tamas din Toronto, dar si momente aniversare dedicate poetilor George Toparceanu si Traian Demetrescu, informeaza pagina de web a publicatiei romanesti. In ceea ce priveste luna mai, aceasta va fi marcata de o conferinta ce are ca scop evidentierea importantei zilei de 10 Mai si de lansarea noilor cartii "Epoca Monarhiei in Romania - o scurta istorie: The Monarchy in Romania - a brief history", Defending Mircea Eliade, autor Francisc I. Dworschak din Ottawa, si O istorie a romanilor de pretutindeni, editie coordonata de Victor Craciun. Totodata, membrii cenaclului vor putea asculta o serie de poezii citite chiar de autorii lor, Laura Homa, Ilie Stelian si Ana Ciuvat, dar si un concert de vioara in interpretarea lui Liviu Rattner si vor viziona o expozitie de fotografii despre monarhie si una de desene semnate Petre Nica. Informatii suplimentare despre aceste doua editii ale cenaclului Observatorul se pot obtine de la adresa de e-mail director@observatorul.com sau de la numarul de telefon din Toronto 647 295 6652.

 
Copii romani de la Micherechi se pricep la poeziiPDF Print E-mail
Micherechi, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :284
Monday, 11 April 2005

Elevii de la Scoala Romaneasca din localitatea maghiara Micherechi vor concura luni, 11 aprilie, la Casa de Cultura, in cadrul unei competitii de recitaluri.

Concursul se organizeaza la implinirea a 100 de ani de la nasterea poetului Jozsef Attila, ale carui poezii vor fi rostite la aceasta intrecere bilingva, atat in limba romana, cat si in cea maghiara, informeaza corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Initiatoarele acestui concurs sunt profesoarele Maria Patca Petrusan si Maria Boca Cozma, cele care se vor ocupa de buna desfasurare a momentelor recitative. La aceasta manifestare vor participa elevi de la clasele inferioare si superioare care vor fi jurizati de o comisie de specialitate.

 
Echipa romaneasca de fotbal din British Columbia isi cauta noi colegiPDF Print E-mail
British Columbia, Canada/Romanian Global News
Accesari :385
Monday, 11 April 2005

Echipa de fotbal BC Romanians, alcatuita din jucatori canadieni de origine romana, organizeaza in zilele de marti si joi, de la ora 18:00, timp de 2-3 saptamani, selectii pentru completarea lotului echipei in vederea sezonului de vara si, in perspectiva, pentru cel de iarna.

Posturile cheie dorite sunt de portar si cate 1-2 variante pentru celelalte posturi. In zilele de 12 si 14 aprilie selectiile vor avea loc la Stratchona Park, la terenul de zgura situat la adresa 857 Malkin Street, Vancouver. Conditiile de inscriere sunt: persoane de origine romana, cu varsta intre 15-30 de ani, participare nemijlocita la cel putin unul din antrenamentele saptamanale in mod constant, respectiv marti si joi, de la ora 18:00, iar apoi de la ora 19:00 PM dupa ce se mareste ziua. Totodata, se mai cere si un nivel de joc peste cel al actualilor coechipieri, se arata pe site-ul romanilor din Vancouver. Viitorul component al echipei trebuie sa mai achite si o taxa in bani pentru fiecare sezon, pentru sezonul de vara aceasta taxa fiind stabilita la 50 de dolari canadieni. Pentru informatii suplimentare poate fi contactat Adi Nastasa la 261-7725 dupa ora 18:30, luni, miercuri, vineri, sau la 417-2372.

 
Hannover 2005 - Germania educa lideri tehnologici rusiPDF Print E-mail
Hanovra, Germania/Romanian Global News
Accesari :1125
Monday, 11 April 2005

Azi s-a dat startul celui mai important Targ Tehnologic International. Intreaga piata mondiala a automatizarilor industriale va fi prezenta la Targul de la Hanovra, care se va desfasura intre 11-15 aprilie si va reuni 6.000 de expozanti, din 60 de tari, pe o suprafata de 200.000 de mp.

Ideea de baza e sincronizarea si corelarea tehnologiilor cu pietele de desfacere. Duminica, 10 aprilie, la festivitatea de deschidere a Targului, cancelarul Schrder a anuntat insa si o alta intentie: semnarea de catre Germania si Rusia, prin presedintele Putin, a unei declaratii comune referitoare la parteneriatul strategic al celor doua tari in domeniile educatie, cercetare si inovatii.

Parteneriat strategic Go East

Ca prim tel al acestui parteneriat se intentioneaza pregatirea economica, administrativa si in cercetarea stiintifica a tinerilor din Rusia care vor constitui viitorii lideri din bransa automatizarilor industriale. Prin acest gest se intentioneaza adancirea relatiilor economice dintre cele doua tari, dupa cum a declarat Schrder. Schimburile bilaterale economice de anul trecut s-au ridicat la 31 de miliarde de euro si 3.500 de firme germane isi desfasoara activitatea pe teritoriu rusesc. Aceasta indreptateste, dupa spusele Cancelarului, infiintarea unei Camere de Comert Germano-Romane la Moscova. Experientele de pana acum ale investitorilor germani au fost pozitive, Rusia oferind nu doar un excelent potential de dezvoltare, ci si importante resurse energetice. La randul ei, populatia rusa dovedeste, in proportie de 90%, deschidere spre investitiile din Germania. Un exemplu concret de cooperare tehnologica de succes il reprezinta contractul dintre Siemens si un consortiu de investitori rusi, cu privire la constructia de trenuri expres. Cooperarea germano-rusa este incorporata in Parteneriatul strategic dintre Uniunea Europeana si Rusia, ale carui baze urmeaza a fi discutate in 10 mai, la intalnirea la nivel inalt din de la Moscova. Un al doilea eveniment de prima marime a Targului de la Hanovra va fi acordarea Premiului pentru Inovatii Hermes. Acest premiu, dotat cu 100.000 de euro, este dintre cele mai importante acordate in tehnologie si a fost acordat intreprinderii de familie IFM electronic GmbH din Essen.

Romania, partener tehnologic de nadejde

Chiar daca nu e pe podiumul de onoare in acest an, Romania tehnologica se prezinta ca Partener de nadejde pentru cooperari si investitii. Acesta e si titlul sub care se vor desfasura conferinte si discutii miercuri, 13.04., la sectorul de conferinte al Targului de la Hanovra, hala 1, sala ROM, intre orele 14.00-16.00. Actiunea este organizata de Ministerul Economiei si Comertului din Romania, de IBD/GTZ Romania -coordonator de proiect George Cristodorescu- si Centrul Roman pentru Promovarea Comertului, in colaborare cu Comisia pentru Est a Economiei germane. La conferinta si-au anuntat participarea vicepresedinta Bundestagului german, MdB Susanne Kastner, ambasadorul Romaniei la Berlin, Adrian Vierita si ministrul Economiei si Comertului din Romania, Codrut Seres. Acesta va detalia tematica Industria romaneasca pe drumul inspre Europa. Din partea MEC va vorbi Ion Serban, directorul standului romanesc, iar AHK Germania-Romania va fi reprezentata prin presedintele Karl-Josef Baum.

Presedintele Clubului Economic German si al ABB Romania Peter Simon considera ca Romania se afla in decolare tehnologica, iar in sensul acesta experientele relatate de conducatorii unor firme germane de profil, cum e Harting Electric GmbH & Co.KG si Drkopp Adler AG aduc cu sine surplusul imbinarii teoriei expansiunii tehnologice cu practica aplicarii ei in tarile din est, cu mai putina experienta in domeniu, dar cu potential de dezvoltare si uman considerabil. In acest din urma punct, Sindicatul din Industria Constructiilor de masini isi va expune pozitia prin contributia lui Iosif Valceanu, care se va referi si la Cresterea competitivitatii industriei romanesti in ansamblul ei.

Tehnologii au nevoie de traduceri

Nici o implementare transfrontaliera sau globala a unei tehnologii nu se poate face in absenta traducerii instructiunilor de folosire in limbile nationale al tarilor-tinta de pe piata produsului vizat. In acest sens, Targul de la Hanovra ofera ocazia si unei branse adiacente, cea a traducerilor tehnice, sa isi ofere serviciile. Din Anglia, Mr. Peter Brabazon, patronul companiei Total Translations -care, dupa cum spune, a avut mari probleme la gasirea unei cazari in oras in perioada de targ, caci orasul sucomba de rezervari in perioada aceasta- va fi prezent cu o oferta bazata pe un suport de lucru de cateva sute de traducatori specializati in traduceri tehnice in toate limbile Europei. Si nu numai atat. Sincronizarea activitatii acestora se face la proiect, in timp si la preturi record.

Traducerile tehnice sincrone in cateva limbi sunt operatiuni care necesita nu numai concursul traducatorilor, specialistilor, corectorilor, desktop-publisher-ilor, ci si o coordonare a comunicarii si derularii proiectelor fara cusur. Industria traducerilor tehnice e in Romania inca un terra incognita, raportata la nivelul la care aceasta se desfasoara in economiile de varf ale Europei si Americii. Deci, un schimb de opinii si experienta si in acest sens, poate fi salutar pentru firmele romanesti prezente anul acesta la Hanovra.

      1. Dani Rockhoff

Lista firmelor participante la targul international HANNOVER MESSE

(11 15.04.2005)

Nr.

crt.

Denumire firma

participanta

Obiect de activitate

Coordonate : telefon,

fax, e-mail, persoana

de contact

1.

Automatica

Bucuresti

Echipamente de distributie

a energiei electrice pentru

joasa si medie tensiune.

Tel. : 004021-2304804

Fax : 004021-2302841

E-mail :

office@automatica.ro

Persoanele de contact :

Sava Svestun

Magda Dorcescu

2.

UTTIS Industries

Bucuresti

Instalatii de tratament

termic si termochimic,

cuptoare verticale, linii

continue, generatoare

atmosfera, automatizari,

instalatii pentru procesarea

la cald a aliajelor de

aluminiu.

Tel./fax : 004021-3325987

E-mail : office@uttis.ro

Persoana de contact :

Liviu Adomnica

3.

Sursal Saligny

Sat Stefan cel Mare

Constanta

Organe de asamblare pentru

industria constructoare de

masini, mobila, piese

turnate si prelucrate

mecanic prin aschiere,

componente de instalatii

pentru transport si

constructii

Tel. : 0040241-853101

Fax : oo4o241-820035

E-mail:sursals@yahoo.com

Persoana de contact :

Tufescu Paula

4.

MARSAT Tg. Jiu

Automatizari si telecomu-

nicatii pentru industria

miniera si energetica

Tel. : 0040253-210047

Fax : 0040253-210031

E-mail :

alois.niculescu@marsat.

com.ro

Persoana de contact :

Niculescu Alois Gabriel

5.

Nicovala - Sighisoara

Constructii de masini si

utilaje prelucrari mecanice,

acoperiri galvanice,

tratamente termice,

constructii sudate.

Tel. : 0040265-771420

Fax : 0040265-777330

E-mail : nic@nicovala.

com.ro

Persoana de contact :

Ioan Dorin

6.

Plastor - Oradea

Matrite pentru injectat

material plastic pentru

electrocasnice

Tel. : 0040259-207100

Fax: 0040259-470048

E-mail:

office@plastor.ro

Persoana de contact :

Lavinia Popus

7.

Resita Renk

Resita

Reductoare si piese de

schimb pentru reductoare,

piese danturate dupa desen

client

Tel. : 0040255-230640

Fax : 0040255-228481

E-mail : rrrn@cs.ro

Persoana de contact :

Korka Zoltan

8.

Select Metlemplast

Odorheiu - Secuiesc

Piese turnate din aliaje

neferoase (aluminiu,

bronz, alama) cu sau fara

prelucrare, piese prelucrate

prin aschiere (inclusive

pe masini CNC)

Tel.: 0040266-217653

Fax: 0040266-218337

E-mail: select@topnet.ro

Persoana de contact :

Emeric Lazar

9.

UMEB - Bucuresti

Motoare de curent alter-

nativ, motoare de curent

continuu, alternatoare,

grupuri electrogene si

convertizoare de sudare

Tel. : 004021-4103581

Fax : 004021-4113928

E-mail :

marius.dragos@umeb.ro

Persoana de contact :

Dragos Marius

10.

Institutul National de

Cercetare Dezvoltare

si Incercari pentru

Electrotehnica

ICMET - Craiova

Servicii de incercari

echipamente electrotehnice,

instalatii de monitorizare a

echipamentelor electro-

magnetice, instalatii de

detensionare prin vibratii

Tel. : 0040251-437795

Fax : 0040251-415482

E-mail : market@icmet.ro

Persoana de contact :

Gheorghe Telibasa

11.

Sykatec Systems

Components,

Aplication,

Technologies - Sibiu

Containere pentru loco-

motive de cale ferata,

parti de carcase din tabla

zincata pentru aparate

electrice, arbori de

cabluri pentru locomotive

Tel. : 0040269-206800

Fax : 0040269-206808

E-mail :

paul.bock@siemens.com

Persoana de contact :

Bock Paul

12.

IVAR PRO Brasov

Piese de schimb pentru

autoturisme, masini

agricole, tractoare, roti

pentru tractoare si masini

agricole, centuri de

siguranta auto, repere

injectate din plastic, piese

turnate, piese forjate liber

sau in matrite.

Tel. : 0040268-440422

Fax : 0040268-427069

E-mail : ivar@deltanet.ro

Persoana de contact :

Lucian Stoica

13.

IMATEX Tg. Mures

Parti pentru masini de

rectificat, pentru masini

pentru prelucrarea lemnului\

parti pentru reductoare

Tel. : 0040265-267780

Fax : 0040265-269302

E-mail :export@imatex.ro

Persoana de contact :

Cetanas Natasa

14.

Rulmentul - Brasov

Rulmenti

Tel. : 0040268-428222

Fax : 0040268-421744

E-mail: urb.rbr@rbr.ro

Persoana de contact :

Alexandru Marhao

15.

UPRUC TAP - SDV

Fagaras - Brasov

Armaturi pentru industria

celulozei si hartiei, pompe

submersibile, pompe

pentru industria chimica,

piese turnate pentru

industria auto

Tel. : 0040268-215500

Fax : 0040268-216070

E-mail :

office@upructap.com

Persoana de contact :

Delia Dinu

16.

SUBEX - Bacau

Elemente de imbinare din

otel

Tel. : 0040234-371108

Fax : 0040234-517440

E-mail:

subexexport@rdslink.ro

Persoana de contact :

Mihaela Anghel

17.

FLARO - Sibiu

Articole de birotica, repere

injectate si stantate

destinate industriei

electronice si electrotehnice

Tel. : 0040269-220080

Fax : 0040269-220977

E-mail :

email@flaro.com

Persoana de contact :

Carmen Radu

 
Invitatie pentru romanii din LeipzigPDF Print E-mail
Leipzig, Germania/Romanian Global News
Accesari :359
Monday, 11 April 2005

Romanii care locuiesc in zona Leipzig sunt invitati sa participe la o prima intalnire a persoanelor vorbitoare de limba romana din aceasta localitate germana si din imprejurimi.

Cea care a initiat aceasta viitoare intrevedere este doamna Luisa Wohlers care, pentru a se face auzita in demersul sau, a postat un mic anunt pe pagina romanilor din Germania, www.rom2.de. Persoanele interesate de aceasta intalnire sunt rugate sa ia legatura cu organizatoarea evenimentului, Luisa Wohlers, Klasingstr. 25, 04315 Leipzig, numar de telefon:03416991568.

 
Dana Ciocarlie concerteaza la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :291
Monday, 11 April 2005

Pianista romanca Dana Ciocarlie va concerta luni, 11 aprilie, la Sala Cortot din Paris, impreuna cu flautista Clara Novakova.

Din programul pe care cele doua muziciene il vor sustine in capitala Frantei, de la ora 20:30, fac parte lucrarile "Frumoasa morarita", de Franz Schubert, seria de Novelete op. 21 pentru pian, de Robert Schumann, Sonata in La major, de Cesar Franck, si sonata "Undine", de Carl Reinecke, informeaza un portal cultural din Franta.

 
Cvartetul Belcea din nou la Wigmore HallPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :259
Monday, 11 April 2005

Cvartetul Belcea va sustine luni, 11 aprilie, un nou concert la Wigmore Hall, in Londra, cu incepere de la ora 13.00.

Programul concertului va cuprinde Cvartetul de Coarde in Do op.50, no.2 de Joseph Haydn si Cvartetul de Coarde in La op.41. no.3 de Robert Schumann. Pretul biletelor este cuprins intre 18 si 10 lire sterline. Cvartetul a fost infiintat in anul 1994 la Royal College of Music, la Londra, de catre compatrioata noastra Corina Belcea (violina), impreuna cu colegii sai Laura Samuel (violina), Krzsystof Chorzelski (viola) si Alasdair Tait (violoncel). Inca de la inceput, grupul a avut o intrare furtunoasa in circuitul international al muzicii de camera, fiind foarte apreciat de catre critica pentru spectacolele sale, ajungand ca in prezent sa fie recunoscut ca unul dintre cele mai importante cvartete pe plan international. Primul CD scos de mebrii cvartetului la casa discuri EMI a fost lansat in toamna anului 2000, cuprinzand lucrari de Debussy, Ravel si Dutilleux si s-a bucurat de critici extrem de favorabile. Dupa ce au castigat numeroase concursuri internationale, printre care si premiul intai la String Quartet Competitions din Osaka si Bordeaux. Incepand cu anul 2001 cei patru artisti ce alcatuiesc cvartetul Belcea sunt rezidenti la Wigmore Hall.

 
Un alt cvartet romanesc de coarde pe scenele londonezePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :272
Monday, 11 April 2005

Wigmore Hall din Londra va gazdui in aceasta seara de la ora 19.30 un alt eveniment muzical, de data aceasta sustinut de Cvartetul ConTempo String, intr-un Concert de Rememorare a Primaverii.

Programul serii va cuprinde piese apartinand unor compozitori celebri, precum Dimitri Shostakovich, Bela Bartok, Puccini, Leoncavallo, Vincenzo Bellini, Verdi si Sogomon Komitas Vardapet. Biletele, inca disponibile la Wigmore Hall, se pot achizitiona la pretul de 18, 16, 12 si 10 lire sterline. Evenimentul este sponsorizat de Benlian Trust si AGBU Londra. Cvartetul ConTempo s-a fondat in anul 1995, cand patru tineri studenti ai Conservatorului din Bucuresti au inceput sa cutreiere lumea, castigand 13 premii internationale, pe scene din Londra, Roma, Munchen, Berlin, Graz, Praga, Hamburg si Cluj. Cvartetul a devenit, astfel, unul dintre cele mai celebre ansambluri de tineri din lumea muzicala actuala.

 
Concert de primavara la romanii din BelgiaPDF Print E-mail
Belgia/Romanian Global News
Accesari :263
Monday, 11 April 2005

Fundatia Culturala belgo-romana Miorita si cercul de prietenie Joannes Custos organizeaza duminica, 24 aprilie, in Brecht, un concert de primavara, cu ansamblul muzical din Europa de Est, Diaconul Coressi.

Evenimentul se va desfasura cu incepere de la ora 11.00, in Le Moulin de Brecht si va cuprinde un repertoriu vocal si instrumental compus din genuri foarte diversificate de muzica: muzica de varietati si muzica usoara, dar in egala masura si muzica clasica a lui Albinoni si Enescu. Asocierea remarcabila intre flautul lui Pan, sintetizatoare si vioara va fascina audienta.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions