Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2005 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2005
<<
Aprilie 2005
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Cautare
Romania va semna tratatul de aderare la UEPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :367
Wednesday, 13 April 2005
Romania a primit miercuri, 13 aprilie, avizul favorabil in ceea ce priveste aderarea sa la Uniunea Europeana, raportul privind aderarea tarii noastre la UE fiind aprobat de Parlamentul European de la Strasbourg.

Europarlamentarii au acordat mai multe voturi pentru Romania decat pentru vecina sa, Bulgaria, la randul sau apreciata favorabil. Voturile pentru au fost in numar de 497, in timp ce 93 de deputati au votat impotriva, iar alti 71 nu s-au pronuntat, informeaza postul national de radio. In urma acestui eveniment pozitiv, Romania si Bulgaria vor semna tratatul de aderare la Uniunea Europeana la 25 aprilie 2005, la Luxemburg.

 

 
Secretarul de stat pentru Afaceri Europene in MAE spaniol in vizita la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :223
Wednesday, 13 April 2005
In perioada 14-15 aprilie, secretarul de stat pentru afaceri europene in Ministerul Afacerilor Externe si Cooperarii al Spaniei, Alberto Navarro, va efectua o vizita la Bucuresti, constituita ca un moment important pe agenda relatiilor bilaterale romano-spaniole, fiind un bun prilej pentru continuarea si consolidarea dialogului politic.

Realizarea vizitei intr-un moment important - intre obtinerea avizului conform al Parlamentului European asupra Tratatului de Aderare a Romaniei, la 13 aprilie, si semnarea acestuia, la 25 aprilie va permite efectuarea unui bilant al implementarii reformelor de catre Guvernul Romaniei. Vizita demnitarului spaniol permite prezentarea stadiului de pregatire a aderarii Romaniei la UE, cu accentuarea importantei pe care o comporta asumarea de catre Romania a rolului de observator fata de activitatea interna a UE. O tema distincta o constituie continuarea activitatilor desfasurate in marja Planului de Actiune Europeana, mecanism de cooperare prin care se realizeaza transferul de expertiza spaniola din domeniile de excelenta pentru Spania. Programul vizitei va cuprinde convorbiri bilaterale la sediul MAE si primirea la, ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu. Pe parcursul sederii sale in Romania, oaspetele se va intalni, de asemenea, cu ministrul de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile culturii, invatamantului si integrarii europene, Bela Marko, cu consilierul prezidential pentru politica externa, Andrei Plesu, precum si cu reprezentanti ai Ministerului Integrarii Europene, si se va asigura o intrevedere la nivel parlamentar.

 
Ministrul Seres prezinta oferta Romaniei la Targul de la HanovraPDF Print E-mail
Hanovra, Germania/Romanian Global News
Accesari :247
Wednesday, 13 April 2005
Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, sustine miercuri, 13 aprilie, la Targul Tehnic de la Hanovra, o prezentare detaliata a sectoarelor industriale in care Romania este interesata sa atraga investitii.

Oficialul roman conduce delegatia tarii noastre care participa in perioada 11 - 15 aprilie la acest eveniment ce reuneste anual peste 6000 de companii care activeaza in sectorul productiei industriale. Ministrul Economiei si Comertului va prezenta programul de modernizare a sectorului energetic, in care se remarca finalizarea Unitatii 2 de la Cernavoda, modernizarea sistemelor de telecomunicatii, precum si proiectele care necesita participarea industriei prelucratoare (relansarea constructiei de locuinte, relansarea programului de mecanizare si dotare tehnica a agriculturii), se arata intr-un comunicat de presa emis de ministerul roman.

Vom asigura companiile germane de sprijinul nostru pentru a investi in Romania, pentru a realiza diferite forme de cooperare cu partenerii romani, de preferat prin localizarea in Romania a fabricatiei, si prin crearea de societati mixte. Vreau sa atragem marile companii internationale in investitii destinate dezvoltarii sectorului energetic romanesc, precum si companiile de training si de servicii de consultanta in domeniul sistemelor de productie, a mai precizat ministrul Seres.

Cu ocazia acestei deplasari, ministrul va dialoga cu omologul sau din Landul Hessa, dr. Alois Rhiel, pe tema posibilitatilor de dezvoltare a relatiilor economice bilaterale dintre Romania si Landul Hessa, in aceasta parte a Germaniei desfasurandu-si activitatea circa 15% din firmele aflate in topul celor mai performante 500 de firme germane.

 

 
Subcomitetul de Asociere nr. 7 se reuneste la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :254
Wednesday, 13 April 2005

Reuniunea Subcomitetului de Asociere nr. 7 Dezvoltare regionala, ocuparea fortei de munca si politica sociala se desfasoara la Bucuresti in zilele de miercuri, 13 aprilie, si joi, 14 aprilie, sub co-presedintia lui Leonard Orban, din partea Romaniei, negociator sef cu UE, si a lui Wenceslas de Lobkowicz, seful Unitatii Romania din cadrul Directiei Generale Extindere a Comisiei Europene, pentru partea comunitara.

Lucrarile subcomitetului vor reuni functionari din cadrul Comisiei Europene (DG Extindere, DG Ocupare si Afaceri Sociale, DG Politici Regionale) si din institutiile administratiei centrale romane, cu responsabilitati in domeniile specifice agendei reuniunii, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Integrarii Europene. La aceasta reuniune, dialogul va fi orientat in domeniul dezvoltarii regionale spre examinarea evolutiei cadrului legal si institutional, in acord cu abordarea specifica fondurilor structurale si cu accent pus pe progresele inregistrate in ceea ce priveste imbunatatirea capacitatii de programare, management si control financiar a autoritatilor de management si a organismelor intermediare care vor utiliza fondurilor structurale, dupa momentul aderarii. Referitor la sectiunea politicii sociale si a ocuparii fortei de munca, se vor evalua masurile ce vizeaza aplicarea Codului Muncii, implementarea legislatiei privind egalitatea de sanse intre femei si barbati, prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, implementarea legislatiei in domeniul sanatatii si securitatii la locul de munca, imbunatatirea domeniului sanatatii publice, consolidarea dialogului social, implementarea Planului national de actiune privind ocuparea fortei de munca, reforma sistemului de asistenta sociala, combaterea saraciei si a marginalizarii sociale, politica de protectie sociala a familiei, stadiul implementarii Strategiei guvernamentale privind protectia copilului in dificultate, reforma sistemului de protectie sociala a persoanelor cu handicap, reforma sistemului de pensii si coordonarea sistemelor de securitate sociala.

Subcomitetele de asociere Romania - UE reprezinta una dintre principalele modalitati de monitorizare si evaluare a progreselor inregistrate de tara noastra in procesul de pregatire interna pentru aderare.

 
Romania participa la Forumul Crans MontanaPDF Print E-mail
Zagreb, Croatia/Romanian Global News
Accesari :267
Wednesday, 13 April 2005
Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, participa la Forumul Crans Montana care se desfasoara la Zagreb, Croatia, in perioada 13-14 aprilie.

In ultima zi a manifestarilor, oficialul roman va prezenta stadiul actual de dezvoltare a domeniului IT&C, oportunitatile de investitii, precum si initiativele de colaborare la nivel regional, prezentare care va fi inclusa in cadrul sesiunii "Europa de Sud-Est si dezvoltarea tehnologiei informatiei", se arata intr-un comunicat de presa emis de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Forumul are loc la Zagreb si reuneste sefi de state, prim ministri si ministri din tarile sud-est europene, care participa la lucrarile din capitala croata la invitatia primului ministru Ivo Sanader. Cei prezenti vor avea prilejul sa intalneasca in zilele mentionate mai multi reprezentanti ai Uniunii Europene, lideri din statele care au aderat deja la Uniunea Europeana, diplomati si oficialitati guvernamentale din intreaga lume, inalti reprezentanti ai diferitelor organizatii internationale cu preponderenta din Europa, precum si reprezentanti ai sectorului privat.

Forumul va gazdui mai multe sesiuni paralele care pun accent pe oportunitatile si provocarile pentru dezvoltarea sistemului financiar in Sud Estul Europei, dezvoltarea tehnologiei informatiei in regiune, cresterea gradului de informare a populatiei in privinta atingerii criteriilor impuse de Uniunea Europeana, protejarea minoritatilor ca o conditie esentiala pentru stabilitatea relatiilor interumane in noua Europa, oportunitati de investitii in Europa, conexiuni de trafic intre vestul si sud-estul Europei, agricultura, turism, cooperare economica, piata europeana unica a energiei, cooperarea regionala in contextul integrarii europene, rolul parlamentului in cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana, rolul intreprinderilor mici si mijlocii in cadrul acestui proces, precum si modalitatile de imbunatatire a climatului investitional.

 
Sesiunea de comunicari stiintifice la Universitatea de Aparare din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :262
Wednesday, 13 April 2005
Universitatea Nationala de Aparare din Bucuresti va gazdui miercuri, 13 aprilie, si joi, 14 aprilie, o sesiune anuala de comunicari stiintifice intitulata Provocari ale Securitatii si Strategiei la inceputul secolului al XXI-lea.

La acest eveniment vor participa mai multe personalitati din conducerea Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Educatiei si Cercetarii, Ministerului Administratiei si Internelor, specialisti militari si civili, se arata intr-un comunicat de presa emis de MApN. Manifestarea va prilejui un schimb de opinii pe domenii variate, din catre fac parte managementul si educatia, istoria, geopolitica si geostrategia, e-learning si software educational, sistemele educationale militare, razboiul electronic si securitatea datelor, apararea si securitatea nationala, strategia militara, tactica si arta operativa, logistica, economie si finante, rolul limbilor straine in comunicarea interculturala, drept, comunicare si relatii publice.

Sesiunea anula se inscrie in sfera eforturilor Universitatii Nationale de Aparare de valorificare a potentialului de cooperare dintre institutiile militare si civile in domeniul securitatii nationale.

 
Slujba de Inviere de la Mangalia s-ar putea desfasura pe malul mariiPDF Print E-mail
Constanta, Romania/Romanian Global News
Accesari :426
Wednesday, 13 April 2005
Arhiepiscopia Tomisului va respecta traditia inceputa in urma cu cativa ani si va organiza si in 2005 Slujba de Inviere pe malul marii, la Mangalia.

Deoarece mai multe asociatii de tineret din tara si administratia orasului Mangalia si-au exprimat dorinta in acest sens, serviciul religios din noaptea de Inviere ar putea fi oficiat de catre Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, daca Patriarhul Teoctist isi va da acordul. Ierarhul tomitan a declarat ca demersul nu reprezinta o incalcare a canoanelor si nu exclude posibilitatea de a fi alaturi de cei tineri si in acest an, informeaza un cotidian constantean. La Slujba de Inviere din noaptea de 30 aprilie spre 1 mai se preconizeaza sa participe peste 20.000 de tineri, deoarece Pastele coincide cu ziua de 1 Mai, zi cunoscuta ca fiind perioada in care liceeeni si studentii iau cu asalt statiunile de pe litoral.  Slujba din prima zi de Pasti s-a oficiat anul trecut la Constanta tot in aer liber, dar in Parcul Tabacarie, pe locul unde se va ridica viitoarea Catedrala a Dobrogei.

 

 
Romanii sunt asteptati in Quebec cu bratele deschisePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :456
Wednesday, 13 April 2005
Romanii interesati sa imigreze in Quebec au de acum sansa de a beneficia de consiliere in ceea ce priveste conditiile in care o pot face.

Serviciul de Imigrare in Quebec ofera cu regularitate romanilor programe de informare in legatura cu ce trebuie sa contina dosarele, conditii pentru rezolvarea pozitiva a cererilor, si modalitatea de calculare a punctajului pentru fiecare imigrant in parte. Provincia canadiana Quebec este in mod special deschisa tinerilor cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, proveniti din Romania, care, in principiu, dar nu obligatoriu, ar trebui sa cunoasca limba franceza. Exista, pentru cei care nu vorbesc limba franceza, si campanii referitoare la acest aspect. De asemenea, este necesara o experienta profesionala minima de sase luni. Guvernul provinciei Quebec are o intelegere speciala cu Guvernul Federal al Canadei care ii da celui dintai posibilitatea de a-si alege singur imigrantii. Un candidat selectat de catre Serviciul de Imigrare din Quebec (SIQ) va primi un Certificat de Selectie, singurul document care ii va permite sa se stabileasca in Quebec. Cu autorul acestuia aplicantul va putea obtine viza federala, care ii va da acestuia dreptul sa se stabileasca oriunde in Canada. Cei interesati de emigrarea in Canada isi pot face o autoevaluare, disponibila pe pagina oficiala de web a guvernului provinciei Quebec. Raspunsul este generat automat si poate fi pozitiv sau negativ.

 
SUA sprijina potentialul turistic al MaramuresuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Wednesday, 13 April 2005

 21 de artizani populari maramureseni vor expune in perioada 15-16 aprilie la World Trade Plaza din Bucuresti, in cadrul Targul de Promovare a Turismului si Mestesugurilor din Maramures.

Evenimentul se desfasoara prin intermediul Programului de Dezvoltare a Intreprinderilor Mici si Mijlocii, finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), se arata intr-un comunicat de presa emis de filiala din Romania a organizatiei americane CHF International. Perintre cei 21 de artisti se numara si absolventi ai unui curs de marketing in cadrul Proiectului de Formare al Craft Center: Marketing pentru Artizani, care isi vor aranja standurile si isi vor prezenta materialele promotionale si produsele conform metodelor predate la cursul respectiv. Targul isi propune sa faca cunoscute traditiile Maramuresului si sa lanseze invitatia tuturor celor care viziteaza targul de a nu ocoli Maramuresul in calatoriile lor prin tara. Totodata, la targ vor participa si mai multe agentii de turism care isi vor prezenta oferta lor referitoare la acest proiect. In programul manifestarii se inscriu un spectacol sustinut de o formatie maramureseana, o prezentare a frumusetilor naturale si a oamenilor locului, si discursuri sustinute de Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, Marius Crivtonencu, de Secretarul general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism Mircea Draghici, de subprefectul judetului Maramures, Gheorghe Achim, si de Directorul pentru Romania al Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID), Rodger D. Garner.

 
Cateva anexe de la Manstirea Moldovita au fost distruse de un incendiuPDF Print E-mail
Suceava, Romania/Romania Global News
Accesari :262
Wednesday, 13 April 2005
Anexele gospodaresti ale Manastirii Moldovita au luat foc in seara zilei de marti, 12 aprilie, fiind distruse in totalitate de incendiul care s-a produs la acest lacas de cult din judetul Suceava.

Ajuns la fata locului, parintele Mircea Nutu, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, a declarat pentru postul de radio al Mitropoliei Moldovei si Bucovieni faptul ca pagubele sunt foarte mari, dar din fericire nu sunt victime. Printre pagubele care s-au produs la manastire se afla locuinta veche a preotilor si anexele gospodaresti. O posibila cauza al incidentului ar putea sa fie un scurt-circuit la instalatia electrica, care a dus la mistuirea in flacari a anexelor. Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor si Prefectura Judetului Suceava vor incerca sa intre in legatura cu personalul monahal de la Manastirea Moldovita pentru ajutorarea maicilor de aici. Incendiul a fost stins complet miercuri, 13 aprilie.

 
Cel mai mare targ de carte din Moldova isi deschide portilePDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :298
Wednesday, 13 April 2005

Targul de carte Librex 2005, cea mai importanta manifestare de gen din Moldova, se desfasoara in perioada 13-17 aprilie, la Palatul Culturii din Iasi.

La targ vor participa 105 edituri care isi vor expune cele mai noi aparitii pe o suprafata de 700 de metri patrati. Pe langa expozitia principala de carte, la Iasi se vor organiza, tot in cadrul acestui eveniment, o serie de activitati artistice, intalniri cu scriitori, dar si o expozitie a instrumentelor cu care au scris Ion Creanga, Vasile Alecsandri, Constantin Negruzzi, Mihai Eminescu, George Toparceanu. Ultima zi a targului va fi marcata de o ceremonie de decernare a Marelui Premiu Librex, pentru cel mai valoros program editorial, Premiul Ovidiu, pentru editarea culturii clasice, latine si neoromanice, Premiul Socec, pentru promovarea culturii romane contemporane, Premiul Saraga, pentru cea mai importanta editie critica, Premiul Best seller, pentru cartea de cultura cu cel mai mare succes de librarie, Premiul Otilia Cazimir, pentru editarea de literatura pentru copii si tineret, Premiul Dosoftei, pentru bibliofilie, Premiul Vasile Pogor, pentru importul de carte, publicatii culturale si stiintifice, Premiul Ioan Petru Culianu, pentru cea mai importanta editura care cultiva literatura diasporei romanesti, Premiul Mihail Kogalniceanu, pentru editarea cartii stiintifice si de specialitate, Premiul Theofil Simensky, pentru editarea literaturii universale, Premiul Laurentiu Ulici, pentru antologie literara, informeaza pagina de web a evenimentului.

 
Sergiu Nicolaescu, la moment aniversarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :279
Wednesday, 13 April 2005
Regizorul, scenaristul si actorul Sergiu Nicolaescu aniverseaza miercuri, 13 aprilie, varsta de 75 de ani.

Nascut la Targu-Jiu, aceasta personalitate a filmului romanesc beneficiaza de o bogata activitate cinematografica, din cuprinsul careia fac parte 29 de filme la care a participat in calitate de actor, 38 de pelicule pe care le-a regizat si alte 12 la care a semnat scenariul. Printre cele mai cunoscute realizari ale sale se numara o serie de filme care au intrat deja in istorie, precum Mircea, Mihai Viteazul, Dacii, Felix si Otilia, Atunci i-am condamnat pe toti la moarte, Cu mainile curate, Pistruiatul, Noi cei din linia intai, Ciuleandra, Nea Marin Miliardar sau mai recentul Orient Express. In prezent, Sergiu Nicolaescu este la fel de neobosit in ceea ce priveste pasiunea sa de-o viata si lucreaza la un nou film, intitulat 15, din distributia caruia fac parte Maia Morgenstern, Mihaela Radulescu, Ioana Moldovan, Cristi Iacob si Daniela Nane.

Pe parcursul vietii sale regizorul roman s-a facut remarcat si in viata politica, fiind membru al Partidului Social Democrat.

 
Litografiile lui Jean Steriadi expuse la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :283
Wednesday, 13 April 2005
Muzeul National de Arta al Romaniei va inaugura miercuri, 13 aprilie, expozitia temporara Jean Al. Steriadi (1880-1956). Litografii.

Expozitia gazduita de Cabinetul de Desene si Gravuri va fi deschisa publicului interesat pana in luna octombrie a anului 2005. Expozitia ofera vizitatorilor sai o selectie de 38 dintre cele 45 de litografii realizate de Steriadi in perioada 1918-1955, lucrari ce apartin in exclusivitate patrimoniului Cabinetului de Desene si Gravuri si provin in mare parte din fondurile fostului muzeu Toma Stelian, din donatii si achizitii, informeaza un comunicat al Muzeului. Jean Steriadi, presedinte al Societatii Tinerimea Artistica, director al Muzeului Kalinderu, profesor de pictura, desen si gravura si, totodata, membru de onoare al Academiei R.P.Romane, a fost una dintre personalitatile marcante ale primei jumatati a secolului XX. Dincolo de pictura, Steriadi a studiat la Munchen si tehnicile de imprimare, in anii 1901-1903, una dintre cele de care s-a ocupat cu precadere fiind chiar litografia. Litografia, inventata in 1798 de germanul Alois Senefelder, este o metoda de multiplicare bazata pe nonaderenta apa-grasimi. Datorita posibilitatii lucrului direct pe piatra, cu tus, creion sau creta litografica, tehnica avea un avantaj in expresia directa si rapida. Steriadi a continuat traditia figurarii tipurilor pitoresti de evrei, inceputa de Nicolae Grigorescu. El isi prezinta personajele in ipostaze, de cele mai multe ori meditative, exemple in acest sens fiind Cap de evreu batran, Evreu motaind pe o scara sau Evreu cu umbrela. Vocatia de de portretist a lui Steriadi se afirma si in litografie, unde realizeaza memorabile portrete de poeti sau pictori romani (Portretul poetului Alexandru Macedonski, Portretul poetului Alexandru Vlahuta, Portretul lui Stefan Luchian, bolnav in 1912, Portertul pictorului Pallady desenand), oameni de cultura (Istoricul Gheorghe Bratianu, Profesorul G.Oprescu, Dr. Mihai Ciuca in laborator, Colectionarul K. Zambaccian citind), sau ale unor persoane apropiate (La patru maini, Portretul mamei mele) etc.

 

 
Directia Generala a CRS ia atitudinePDF Print E-mail
Varset, Serbia/Romanian Global News
Accesari :417
Wednesday, 13 April 2005

Luni 11 aprilie, la sediul central al Comunitatii Romanilor din Serbia, a avut loc sedinta Directiei Generale a CRS.

Varful conducerii CRS s-a reunit la Varset sa discute despre problemele arzatoare ale romanilor din Serbia. In cadrul discutiilor a fost analizata situatia din cadrul Consiliul National la 100 de zile de activitate. Dupa 4 septembrie, cand la Varset a avut loc Adunarea Extraordinara pentru alegerea unui nou Consiliu National al Romanilor, lista castigatoare a fost Lista Unitatea Romaneasca. Dupa doua luni si-un car de intrigi, conducerea Consiliului care a fost recunoscuta a fost cea care a functionat inainte de 4 septembrie. Din aceasta reiese ca ceea ce s-a schimbat, in fond, pe 4 septembrie au fost doar membrii Consiliului, iar conducerea a continuat sa existe din inertie. Nemultumiti ca in urma castigarii alegerilor raman pagubasi, reprezentantii Coalitiei Romanilor din Serbia Unitatea Romaneasca au intentat un proces in fata Curtii Constitutionale a Uniunii Serbia si Muntenegru. Sentinta continua sa intarzie, desi a trecut termenul legal in care Curtea Constitutionala este obligata sa se pronunte. Nicaieri in lume cei care au castigat alegerile nu sunt pagubasi, decat poate in Serbia anilor 90. Intr-un astfel de context, Comunitatea Romanilor din Serbia este decisa sa ramana organizatie de interes obstesc, indiferent ce va face Consiliul, indiferent de domeniile de care se ocupa acesta. Ba chiar mai mult, sedinta Directiei Generale a identificat diferite nereguli in functionarea Consiliului care se vrea reprezentativ pentru comunitatea etnica romana din Serbia. Si anume, relatia preferentiala a conducerii Consiliului cu localitatile de la Pusta, ca oamenii din zona Varsetului sunt neglijati, ca, fiind la Novi Sad, Consiliul este un guvern in exil pentru romanii din jurul Varsetului, pentru romanii din Banat, ca zona in care traiesc cei mai multi romani este subreprezentata in organele Consiliului si ca acesta nu se arata capabil sa aduca romanii la un consens. Au mai fost identificate conflicte de interes intre oamenii din Consiliu cu putere de decizie si oamenii din diferite organizatii care sunt beneficiarii proiectelor finantate de Consiliu. Exista si un fel de intelegere tacita, un moratoriu pe care toti il cunosc si care presupune printre altele faptul de a nu se ataca in public Consiliul si celelalte organizatii implicate. Astfel, dupa sedinta din 11 aprilie, CRS iese in public cu un Avertisment adresat conducerii Consiliului National. Consiliul are sedinta pe 15 aprilie. Haideti sa aratam ca macar o intelegere se poate respecta. Sau nici pentru atata romanii nu sunt capabili?

In situatia in care centralizarea institutiilor cu caracter romanesc din Serbia se face la Novi Sad, Varsetul cere autonomia care i se cuvine, avand in vedere faptul ca in jurul Varsetului traiesc cei mai multi romani din Banat, ca Varsetul este si a fost un centru al romanilor cu traditie. Ca Novi Sad-ul a fost creat ca un centru artificial al romanilor pe timpul lui Tito si ca ceea ce se intampla acum este o incercare de reabilitare a fostelor structuri ale romanilor si reintarirea exilului din Novi Sad. In situatia in care puterea de la Bucuresti nu s-a consolidat, in situatia cand pozitia puterii din Serbia este neclara si difera in functie de partidul care conduce o structura anume. Reprezentantii romanilor se intalnesc in primavara aceasta cu toti factorii de decizie, separat, si mai putin intre ei, reusind astfel sa reabiliteze argumentul de fragmentare premodern al romanilor din Serbia Pusta si Codrul. Intr-un stat care functioneaza cum functioneaza, problema comunitatilor etnice este tot mai arzatoare. Astfel in sedinta din 11 aprilie s-a vorbit despre problemele din celelalte consilii nationale, al croatilor care si-au dat cu totii demisia colectiva, al bosniecilor si rromilor care au inmanat initiative pentru alegerea unor noi consilii nationale. In cazul croatilor bunievitilor, paralela cu romanii valahi este mai mult decat evidenta.

Corespondenta din Serbia, Marcel Baica.

 
Ucraina este dipusa sa revizuiasca conceptia organizarii frontierei cu BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :272
Wednesday, 13 April 2005

Ucraina este gata sa revizuiasca conceptia de "organizare a granitei" cu Republica Moldova pentru contracararea migratiei ilegale, a traficului de droguri si a contrabandei, a declarat marti, 12 aprilie, presedintele ucrainean Victor Iuscenko, la Varsovia, informeaza agentia Interfax-Ucraina.

"Ne ingrijoreaza faptul ca Transnistria a devenit, in ultimii ani, o sursa a migratiei ilegale, a traficului de droguri si a contrabandei cu marfuri. Suntem gata sa revizuim conceptia de organizare a acestei frontiere", a precizat Iuscenko.

 
Vladimir Voronin s-a intalnit cu Adriaan JacobovitsPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :250
Wednesday, 13 April 2005

Presedintele Vladimir Voronin a avut marti o intrevedere cu reprezentantul special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, Adriaan Jacobovits de Szeged, aflat in vizita de trei zile la Chisinau, se arata intr-un comunicat al Serviciului de presa al Presedintiei basarabene.

"Vom face totul ce depinde de noi, pentru ca misiunea Dumneavoastra sa se incununeze de succes. Pentru Republica Moldova, acest succes va insemna implementarea Planului de actiuni Moldova-UE si un progres esential pe calea reintegrarii teritoriale a tarii", a spus Voronin. La randul sau, Adriaan Jacobovits de Szeged a dat asigurari ca isi va depune in acest scop intreaga experienta, acumulata inclusiv in perioada detinerii de catre Olanda a presedintiei OSCE. Participantii la discutie au salutat amplificarea interesului Uniunii Europene pentru depasirea separatismului transnistrean, care constituie principalul obstacol in avansarea fireasca a Republicii Moldova pe calea democratizarii, a prosperarii social-economice si a integrarii europene.

 
3 romani disparuti in apele mediteraneenePDF Print E-mail
Alger, Algeria/Romanian Global News
Accesari :388
Wednesday, 13 April 2005

15 marinari romani aflati la bordul navei Lujin 2 au naufragiat marti, 12 aprilie in apele teritoriale ale Algerului.

Ambasada Romaniei din Alger se afla in contact permanent cu autoritatile algeriene pentru clarificarea situatiei marinarilor nostri. Pana in momentul de fata s-a reusit stabilirea legaturii cu comandantul si cu alti 11 cetateni romani toti membri ai echipajului, acestia aflandu-se in siguranta pe teritoriul algerian. Ceilalti trei marinari romani se afla, pentru moment, intr-o situatie inca necunoscuta, in timp ce verificarile autoritatilor algeriene sunt in curs de desfasurare. Ambasada Romaniei in Alger a anuntat ca este pregatita sa acorde asistenta necesara celor 12 cetateni romani supravietuitori ai naufragiului, in ceea ce priveste intocmirea formalitatilor pentru reintoarcerea lor in Romania. Un reprezentant al ambasadei se va deplasa in localitatea in care sunt adapostiti marinarii romani si va asigura procedura de emitere a documentelor de calatorie. Intr-un comunicat al MAE se arata ca in cazul in care, din verificarile autoritatilor algeriene, va rezulta decesul vreunuia dintre ceilalti trei cetateni romani, Ambasada Romaniei va sprijini operatiunile de repatriere, prin intocmirea documentelor de transport necesare.

Cargoul avand la bord 22 de marinari, dintre care 15 romani era incarcat cu cherestea si soda caustica si se afla in plin proces de descarcare a marfii cand a inceput o furtuna napraznica. Autoritatile maritime algeriene au dat avertizare de furtuna tuturor navelor din port si le-au cerut sa iasa in larg. Se pare ca din pricina conditiilor meteo nefavorabile nava ar fi lovit cu ancora un recif de corali sau de stanci submersibile, iar in acest moment nu se stie daca nava se afla la suprafata sau este scufundata total. Din totalul de 22 de marinari, 14 au supravietuit, 4 sunt morti, iar patru dati disparuti, intre care se afla si cei trei romani.

 
Si romanii din New Delhi au sarbatorit Zilele FrancofonieiPDF Print E-mail
New Delhi, India/Romanian Global News
Accesari :267
Wednesday, 13 April 2005

Ambasada Romaniei la New Delhi va prezenta la inceputul lunii mai un concert de muzica clasica sustinut de artista Anne-Marie Ene.

Evenimentul este programat pentru data de 3 mai, fiind organizat in colaborare cu India International Centre, un prestigios asezamant cultural, si mediatizat in contextul actiunilor menite a aniversa Ziua Europei la New Delhi. Reprezentanta diplomatica a Romaniei in India a fost in ultima perioada implicata intr-o serie de evenimemente ce au vizat marcarea Zilelor Francofoniei. Astfel, in perioada 14-19 martie, Ambasada Romaniei la New Delhi a prezentat in colaborare cu Alliance Francaise din Delhi expozitia de sculptura The Dome of World (Cupola Lumii) a artistei romance Elena Surdu Stanescu. Evenimentul a fost mediatizat in presa scrisa si in media audio-vizuale, de televiziunea nationala Doordarshan, si a castigat admiratia cercurilor cultural-artistice si diplomatice din capitala indiana. Expozitia a fost gazduita de capitala statului indian Bengal, Kolkata si un important centru cultural in regiune sub patronajul Indian Council for Cultural Relations, in colaborare cu Galeria de Arta Chitrakoot, in perioada 23-31 martie a.c. Evenimentul a fost apreciat de artisti, oameni de cultura si de presa si a detinut un spatiu considerabil in presa locala precum si in cadrul programelor audio-vizuale. In acest context, Galeria Chitrakoot a lansat ideea unui dialog cu artistii bucuresteni, pe diverse domenii: pictura, sculptura, grafica, etc.

 
"Ziua Basarabiei" aniversata la Campul Romanesc din HamiltonPDF Print E-mail
Ontario, Canada/Romanian Global News
Accesari :471
Wednesday, 13 April 2005

Duminica in care romanii de pe ambele maluri ale Prutului sarbatoreau Ziua Basarabiei si 87 de ani de la unirea cu tara mama, romanii din Ontario, Canada au fost si ei cu sufletul alaturi de romanii din Romania si Basarabia.

Campul Romanesc din Hamilton, Ontario, vatra spiritului crestin si culturii romanesti, a sarbatorit acest important eveniment in Sala Centrului Cultural "Nae Ionescu", in duminica de 27 Martie. Devenita de mult o traditie, aici la mii de kilometri de Romania, in decorul de o frumusete salbatica a Flamborough-ului, se redescopera, an de an, darurile solitudinii, masurand distantele cu unitatea sublima a dorintei de regasire, reverberand in tonalitati de fond cu trairi adanci a intoarcerii in timp pe care uneori o percepem cu rezerva in atitudine, cu o nobila discretie scrie Sandu Baltescu un roman cu dragostea de tara inca vie in suflet. Sarbatorirea a inceput cu o slujba de pomenire a eroilor si martirilor pentru intregirea meamului, oficiata de parintele Dumitru Ichim, capelanul bisericii din incinta Campului. Prezenti la amanifestari, alaturi de publicul entuziast au fost personalitati marcante ale exilului romanesc in Canada, dintre care ii amintim pe artistul Nicapetre, Alexandru Tomescu (care a sustinut si o conferinta pe tema Basarabia pamant romanesc), Ovidiu Creanga, Bebe Danila (care a tinut sa citeasca poezia Doina Prutului), dar si tanara ziarista Alexandra Tomescu reprezentanta a Journalists for Human Rights, intoarsa recent dintr-o calatorie de lucru in Africa de Vest, unde a realizat o serie intreaga de reportaje. Aniversarea a fost organizata si gazduita de Asociatia Culturala a Romanilor din Hamilton, presedinta Mihaela Moisin, impreuna cu George Balasu, directorul Centrului cultural "Nae Ionescu", si editorul ziarului Cuvantul Romanesc.

 
Intalnirea teatrala la ICR din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :273
Wednesday, 13 April 2005

Institutul Cultural Roman din New York va organiza joi, 14 aprilie, de la ora 19:00, o intalnire cu regizorul de teatru Moshe Yassur.

Evenimentul va avea loc in Sala Auditorium a institutului si se va desfasura sub titulatura Tango final. Din cadrul acestei manifestari fac parte prezentari de fragmente filmate din spectacole de Cehov, Mario Diament, Ionescu, Joe Orton, informeaza ziarul Meridianul, cotidian romanesc din Statele Unite ale Americii. Moshe Yassur este un regizor american de origine romana care a intreprins o bogata activitate internationala in Europa, Israel si SUA. Totodata, Moshe Yassur este o prezenta activa in teatrul romanesc conmtemporan, colaborand cu prestigioase institutii teatrale din Iasi si Bucuresti.

 
Seara aniversara romaneasca la primaria belgiana din Sint-NiklaasPDF Print E-mail
Sint-Niklaas, Belgia/Romanian Global News
Accesari :260
Wednesday, 13 April 2005

Primaria din localitatea belgiana Sint-Niklaas va fi gazda unei seri aniversare, dedicata implinirii a 125 de ani de relatii diplomatice bilaterale dintre Romania si Belgia, care va avea loc joi, 14 aprilie.

Evenimentul este organizat de Ambasada Romaniei la Bruxelles si de asociatia Actie Dorpen Roemenie. Din partea misiunii diplomatice romane, la aceasta manifestare va participa Ambasadorul Romaniei in Belgia, Excelenta Sa Dr. Ion Jinga. Seara aniversara face parte din seria larga de manifestari prilejuite de aniversarea celor 125 de ani de colaborare diplomatica si va include interventii ale Ministrului pentru politica externa al Regiunii Flamande, Ambasadorului Romaniei si Primarului din Sint-Niklaas, precum si prezentari de proiecte comune in cadrul cooperarii descentralizate romano-belgiene, vizionarea unor standuri si un recital de muzica romaneasca, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles.

 
Romanii se afirma si in EgiptPDF Print E-mail
Cairo, Egipt/Romanian Global News
Accesari :280
Wednesday, 13 April 2005

In localitatea egipteana Sharm El Sheikh s-a inaugurat recent un centru de tratament Ana Aslan, in cooperare cu Institutul Roman de Geriatrie si Gerontologie din Bucuresti, informeaza Ambasada Romaniei la Cairo.

Evenimentul se inscrie in ciclul de manifestari romanesti care au loc frecvent in Egipt, printre acestea numarandu-se efectuarea de vizite periodice ale unor trupe de teatru, participarea unor interpreti de muzica la diferite concerte si concursuri internationale, sau prezenta unor edituri de prestigiu din Romania la targuri de carte. Desi numarul oficial al romanilor din aceasta tara este de doar 600 de persoane, un aspect important al prezentei lor in Egipt il reprezinta comunitatea romaneasca de afaceri, care se face in mod constant remarcata pe plan local. Un exemplu concludent din aceasta zona il reprezinta banca mixta Misr Romanian Bank, care a fost fondata in 1977 si a reusit sa dobandeasca o reputatie solida pe piata financiara din ambele tari, majoritatea operatiunilor comerciale pe relatia Romania Egipt derulandu-se prin intermediul acesteia. Totodata, un al aspect relevant il constituie si expertiza romaneasca in Egipt, in domeniul proiectarii, retehnologizarii ori serviciilor de consultanta, cu ajutorul careia s-au putut realiza baraje si amenajari hidrografice, structuri metalice pentru releele de telefonie mobila sau modernizari ale unor fabrici de ciment.

 
Concert In Memoriam George Enescu la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :270
Wednesday, 13 April 2005

Institutul Cultural Roman din Londra, impreuna cu The Guild of Travel and Tourism invita pe cei interesati sa isi rezerve bilete la spectacolul exceptional In Memoriam George Enescu ce urmeaza sa se desfasoare in capitala britanica marti, 3 mai.

Recitalul muzical va incepe de la ora 18.30 la sediul din Belgrave Square al Institutului Cultural Roman si va fi continuat de o receptie, programata de la ora 20.00. Programul recitalului sustinut de violonistul Vlad Maistrovici va cuprinde atat lucrari ale regretatului compozitor roman George Enescu ( Sonata 2, opus 6, pentru pian si vioara si Sonata 3 opus 25 pentru pian si vioara), cat si piese din repertoriul muzicianului Vlad Maistrovici (Tribut lui George Enescu pentru vioara si pian) si din Ysaye (Sonata Balada nr.3 pentru vioara). Rezervarile pentru recital se pot face completand un formular existent pe forumul romanilor din UK, www.romani.co.uk, formular ce va fi apoi trimis la The Guild of Travel and Tourism, la adresa Suite 193 Temple Chambers, 3-7 Temple Avenue, London EC4Y 0DB. Mai multe informatii pot fi obtinute la numarul de telefon 020-7583 6333, fax 01895-834028, sau la adresa de e-mail nigel.bishop@traveltourismguild.com. Pretul unei rezervari este de 15 lire sterline.

 
George Enescu va fi omagiat si de romanii din Germania si FrantaPDF Print E-mail
Heidelberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :282
Wednesday, 13 April 2005

Asociatia romaneasca "A.I. Cuza" din Heidelberg ii invita pe toti cei carora numele George Enescu le trezeste anumite sentimente sa participe in perioada 18-30 octombrie la un festival omonim care se va desfasura la Heidelberg/Mannheim si la Strasbourg.

Presedintele acestei organizatii, Josif Herlo, a declarat pentru portalul romanilor din Germania, www.rom2.de, faptul ca evenimentul va avea loc in acest an deoarece 2005 reprezinta anul in care se implinesc 50 de ani de la moartea celui mai mare compozitor roman. Totodata, Josif Herlo mai adauga si ca motivul pentru care un astfel de festival este nu doar oportun, dar chiar foarte necesar in aceasta regiune, il constituie faptul ca Enescu este cel mai neglijat compozitor roman, atat de muzicieni, cat si de organizatori, mai ales in spatiul limbii germane. Sectiunea festivalului de la Heidelberg/Mannheim va fi alcatuita dintr-un concert festiv de deschidere, care se va desfasura la Kongresshaus Stadthalle si la care vor participa Quartetul de coarde Voces impreuna cu Quartetul de coarde Ad Libidum. Din program fac parte lucrari de Enescu Concert pentru coarde in Mi major op. 22 Nr. 2 (Voces) si Octet pentru coarde op. 2 (Voces & Ad Libitum) -; Faure - Concert pentru coarde in Sol minor op. 121 (Ad Libitum). Totodata, publicul de la Heidelberg/Mannheim vor mai putea viziona un spectacol de balet, al carui fundal muzical din piese de Enescu va fi asigurat de formatia Trio Contraste, din Timisoara, un recital cu cele mai reprezentative lucrari pentru vioara si pian de Enescu, in interpretarea lui Remus Azoitei, vioara, si Eduard Stan, pian, la Spiegelsaal der Prinz-Carl-Gebude, din Heidelberg, o seara de lieduri cantate de soprana Luigia Bianca Manoleanu si pianistul Remus Manoleanu, un concert simfonic festiv, cu Orchestra Filarmonicii Banatul din Timisoara, un alt recital de pian cu Eduard Stan, in Galeria de Arta Melnikow din Heidelberg, si un concert de incheiere sustinut de studenti romani la facultati de muzica din Baden-Wurttemberg, in colaborare cu Klingenden Museum Berlin. Deoarece restul programului nu a fost inca definitivat, organizatorii promit ca vor reveni cu restul informatiilor utile desfasurarii festivalului. De asemenea, asociatia A.I. Cuza face apel la toti cei care doresc si pot sa sprijine financiar acest proiect sa ajute pe cat posibil derularea sa. Numarul de cont la care se pot trimite donatiile este 245 538 758 , la Postbank Karlsruhe, BLZ 660 100 75, Al. I. Cuza - Gesellschaft e.V., iar sponsorii vor fi trecuti in programul festivalului.

 
Ambasadorul roman la Washington, in vizita la ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :309
Wednesday, 13 April 2005

Ambasadorul Romaniei la Washington, Sorin Ducaru, a efectuat la sfarsitul saptamanii trecute o vizita in localitatea americana Cleveland, la invitatia Centrului Comunitar International, al Consulatului Onorific al Romaniei la Cleveland si al World Trade Center Cleveland.

Prezent in acest oras, diplomatul roman a participat in calitate de oaspete principal la conferinta Faceti cunostinta cu lumea: Romania, eveniment care a avut ca scop familiarizarea cetatenilor statului Ohio cu tara noastra si disemninarea informatiilor referitoare la aceasta in randul lor. Dezbaterea a fost organizata de Consiliul Comunitar International din localitate, se arata intr-un comunicat de presa emis de Ambasada Romaniei la Washington. Totodata, pe parcursul vizitei, Sorin Ducaru a mai luat parte si la un seminar economic dedicat promovarii oportunitatilor de afaceri romano-americane, seminar organizat de World Trade Center Cleveland in colaborare cu Camera de Comert romano-americana, si s-a intalnit cu primarul Jane Campbell din Cleveland, localitate infratita cu orasul Brasov. Finalul celor doua zile petrecute in orasul american a constat intr-o serie de intalniri cu liderii comunitatii romanesti din zona si in doua vizite efectuate la Cleveland Clinic Foundation si la Universitatea de Stat din oras. Aceste doua institutii realizeaza in prezent mai multe programe de cooperare cu parteneri romani, se mai arata in comunicatul de presa. Un alt aspect interesant l-a constituit si prezenta lui Sorin Ducaru in redactia postului de radio WCPN si cea a ziarului Plain Dealer, cel mai impotant cotidian din statul Ohio, unde a acordat cateva interviuri.

 
Vizita profesorala ieseana in ChilePDF Print E-mail
Valparaiso, Chile/Romanian Global News
Accesari :264
Wednesday, 13 April 2005

Rectorul Universitatii Alexandru Ioan Cuza din Iasi, Prof. Univ. Dr. Dumitru Oprea, insotit de decanul facultatii de Economie si de un grup de profesori de la aceesi institutie de invatamant, a efectuat o vizita in Chile in perioada 31 martie-8 aprilie.

Pe parcursul zilelor petrecute pe continentul sud-american, delegatia romana a avut ocazia sa cunoasca mai indeaproape viata universitara din Chile si sa observe modelul de securitate sociala existent aici, informeaza Ambasada Romaniei in Chile. Grupul iesean s-a deplasat in aceasta tara ca urmare a invitatiei facute de Asociatia Chiliana de Securitate si a Universitatii Catolice din Valparaiso.

 
top

(C) 2019 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions